Säynätsalo Diakoniatyö. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Säynätsalo Diakoniatyö. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet"

Transkriptio

1 ALUESEURAKUNTA/TOIMINTAYKSIKKÖ TEHTÄVÄALUE/TOIMINTO Säynätsalo Diakoniatyö Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet Hengellisen, henkisen ja aineellisen avun tarjoaminen. Heikoimmassa asemassa sekä kriisissä olevien ja yhteiskunnan turvaverkkojen läpi pudonneiden ihmisten auttaminen sekä paikallinen vaikuttaminen. Painopisteinä seurakuntalaisuuden tukeminen, reformaation juhlavuosi ja liikkuva seurakunta. TAVOITTEET 2016: 1. TAVOITE Reformaation juhlavuoden ennakointia Olohuoneiden "Mitä Luther opetti " teemat Toteutuiko suunnitelma? Palautteen pyytäminen olohuoneen osallistujilta Toimintasuunnitelma on laadittu toiden diakonian viranhaltijan (Keljonkangas) ollessa virkavapaalla. Siksi tavoitteet ovat Säynätsalopainotteisia. Neulaskodille on toimitettu tietoa Säynätsalon toiminnoista, joihin keljonkankaalaiset ovat voineet osallistua. Säynätsalon olohuoneen ohjelmassa oli kevätkaudella kaksi kertaa Luthertietoutta. Aihe kiinnosti, koska osallistujia oli tavanomaista enemmän ja keskustelua syntyi. Osallistujilta saatiin myönteistä palautetta. Syyskaudella teema jätettiin odottamaan juhlavuotta 2017, sillä silloin panostettiin Säynätsalon kirkon 90-vuotisjuhlaan toteuttamalla askarrellen "Kotikirkkoni" -teosta. Myös se sai innostuneen vastaanoton vaikka kaikki eivät uskaltautuneetkaan kätten töihin. 2. TAVOITE Seurakuntalaisuuden tukeminen Olohuoneessa kysely toiminnoista joita seurakuntalaiset haluaisivat itse olla toteuttamassa. Kyselyn pohjalta joidenkin toimintojen toteuttaminen. Seurakuntalaisten arvio: suullinen kysely Työntekijöiden arvio Säynätsalon olohuoneessa toteutettiin kysely osallistujille alkuvuodesta Tulokset toimitettiin aluekappalaiselle. Muutamissa sanottiin että toimintaa on jo riittävästi. Suoraan sellaisenaan ehdotettuja toimintoja ei ole toteutettu. Esim. lasten ja vanhusten yhteistä toimintaa toivottiin ja sitä on toteutettu olohuoneessa. Lasten ja aikuisten yhteistä toimintaa oli myös Säynätsalon joulunavauksessa askartelun ja leipomisen kautta. Hautausmaan esittelyä toteutettiin olohuoneessa, joskin ehdottaja ehkä oli toivonut hautausmaakierroksia omana toimintonaan. Kuitenkin myös olohuoneen hautausmaakierros toi tuolloin muutaman uuden tai harvemmin käyvän osallistujan. Keljonkankaalla kysely toteutetaan keväällä TAVOITE Liikkuva seurakunta Päivän piristys; päivän sana ja kevyttä liikuntaa. Muutaman kerran kokeilu. Mielenvirkistystoimintaa. Olohuone liikkuu jollakin kerralla luonnossa.

2 Osallistujamäärät Suullinen palaute osallistujilta. Liikuntaa toteutettiin olohuoneen puitteissa Säynätsalossa. Olohuone kävi hautausmaakierroksella, retkellä Muuramessa, päiväkeskuksessa ja Keski-Suomen museossa (joissa tuli liikuntaa), sekä jumppasi hieman muutamissa kokoontumisissa. Neulaskodin olohuoneen ja diakoniaruokailun väki on liikkunut retkeillen Mankosen laavulle. Palaute liikunnasta on aina postitiivista ja etenkin kun siihen liittyy uuteen tutustumista. Kaikki osallistujat eivät vain voi hyvin liikkua joten olohuoneiden puitteissa liikuntaa ei voi olla määrällisesti paljon. "Päivän piristys" jäi toteuttamatta "Kotikirkkoni"- projektin takia. 4. TAVOITE Ympäristötyön toteuttaminen yksikössä vuonna 2016 Vältämme turhaa kopiointia, lajittelemme, käytämme reilun kaupan tuotteita ja pyrimme vähentämään auton käyttöä. Hyödynnämme kierrätysmateriaalia. YLEISET TAVOITTEET VUOSILLE Reformaation juhlavuoden huomioiminen vuoden 2017 toiminnassa. Vuodelle 2018 pyritään löytämään huomiointikohteeksi ihmisryhmä joka erityisesti tarvitsee huomioimista.

3 ALUESEURAKUNTA/TOIMINTAYKSIKKÖ TEHTÄVÄALUE/TOIMINTO Säynätsalon alueseurakunta/nuorisotyö Kouluikäiset ja nuoret Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet Alueseurakunnan nuorisotyön perustoiminta koostuu isoskoulutuksesta ja säännöllisestä viikkotoiminnasta. iten tiiviisti seurakunnan jumalanpalveluselämään. Lisäksi isoskoulutukseen kuuluu osallistumista muutamiin seurakunnan yhteisiin tapahtumiin. Nuorisotyön viikkotoiminta koostuu nuorten iltakahviloista, joita järjestetään vähintään kerran kuukaudessa. Lisäksi toteutetaan kouluyhteistyötä (7.-lk. ryhmäytykset, vierailut koululla ja uskonnon OPS). Kouluikäisten perustoimintaa ovat koululukuvuoden aikana järjestettävät viikottaiset kerhot ja leiritoiminta. Kerhoja järjestetään kerhonohjaajien määrän ja toiveiden mukaan. Kerhojen pääasialliset toimintapäivät ovat ti,ke,to. Kouluikäisten retkiä järjestetään vuonna 2016 kaksi, yhteistyössä Keltinmäen alueseurakunnan kanssa. TAVOITTEET 2016: 1. TAVOITE Vastuunkantamisen ja vapaaehtoisuuden tukeminen Eri-ikäisten ihmisten kutsuminen mukaan toimimaan vapaaehtoisena. Vapaaehtoistehtävien lisääminen ja tehtäviä tukeva opastus. Keskustelu ja palaute vapaaehtoisilta. Vapaaehtoisten määrä. Vapaaehtoisia on ollut mukana erilaisissa seurakunnan tilaisuuksissa, mm. Supermixeissä, Neulassäpinöissä, Keljonkankaan koulun markkinoilla, kouluikäisten peli-iltapäivissä ja avustajina nuorisotyön leireillä, sekä retkillä. Vapaaehtoiset ovat iältään vuotiaita. Vapaaehtoisten tehtäviä on lisätty erityisesti leiritoiminnassa. Joihinkin tilaisuuksiin tai toimintoihin vapaaehtoisten saaminen on ollut hankalaa. 2. TAVOITE Sosiaalisen median käyttö työvälineenä Näkyvyys lasten ja nuorten suosimissa sosiaalisen median palveluissa. Käytössä olevien palveluiden sisällön kehittäminen. Nuorilta saatu palaute tavoittavuudesta. Palveluiden omat tavoittavuusmittarit. Nuorisotyön käytössä on ollut Whatsapp, Facebook ja Instagram -palvelut. Kouluikäisten ja nuorten tavoittavuus on ollut vaihtelevaa. Näkyvyyteen on panostettu mm. säännöllisillä julkaisuilla ja julkaisujen visuaalisen ilmeen parantamisella. Esim. Facebookissa nuorisotyön mainokset palvelun oman mittarin mukaan tavoittavat ihmistä. Whatsapp on ollut tehokas kanava toiminnassa mukana olevien tavoittamiseen. 3. TAVOITE Alakouluikäisten hengellisen kasvun tukeminen Vierailut koulujen oppitunneilla ja koulujen tapahtumissa, sekä näkyvä osallistuminen koulun arkeen. Säännöllinen alakouluikäisten kerhotoiminta.

4 Toteutuneiden vierailujen määrä kouluilla. Palaute opettajilta ja oppilailta. Kerhojen määrä ja kerholaisten määrä. Oppituntivierailuja on toteutettu kaikilla alueen kouluilla ja lähes kaikilla luokka-asteilla. Koulun uskonnon OPS:aa on pystytty toteuttamaan tarkasti. Opettajilta ja oppilailta saatu palaute on ollut vähäistä, mutta positiivista. Päivänavauksia on pidetty nuormaalisti koulujen toiveiden mukaisesti. Alakouluikäisten kerhotoiminta on ollut vähäistä, mutta kerhoihin on osallistuttu aktiivisesti. Lisäksi kerhokaudet ovat olleet pidempiä kuin muilla alueilla Jyväskylän seurakunnassa. 4. TAVOITE Nuorten hengellisen kasvun tukeminen Nuorille suunnatut tilkkutäkkimessut ja osallistumismahdollisuudet seurakunnan jumalanpalveluselämän toteuttamiseen. Nuorten perheiden kutsuminen mukaan yhteisiin messuihin. Keskustelu nuorten kanssa toiminnan tavoittavuudesta ja merkityksestä. Osallistujien määrä. Tilkkutäkkimessuja on pidetty isoskoulutusten yhteydessä. Nuoria on toiminut mm. tekstinlukijoina, kolehdin kerääjinä ja jumalanpalveluksen valmisteluissa. Nuorten vanhempia kutsuttiin mukaan jumalanpalveluksiin isosten tehtävään siunaamisen yhteydessä, rippikoulun aloitusjumalanpalvelukseen ja rippikoulujen vanhempainiltoja järjestettiin jumalanpalvelusten yhteydessä. Jumalanpalveluselämästä on keskusteltu nuorten kanssa isoskoulutuksessa ja nuorten iltakahviloissa. Ympäristötyön toteuttaminen yksikössä vuonna 2016 Pidämme yllä viljelyn ja varjelun periaatteita toiminnassa ja opetuksessa. YLEISET TAVOITTEET VUOSILLE Seurakuntalaisuuden tukeminen ja osalistumismahdollisuuksien luominen.

5 ALUESEURAKUNTA/TOIMINTAYKSIKKÖ TEHTÄVÄALUE/TOIMINTO Säynätsalo Lähetystyö Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet Perustoiminta: lähetysasian esillä pitäminen, lähetysaiheinen toiminta ja sen kanavointi työmuotoihin, varainkeruu, rukous, yhetydenpito lähetteihin, lähetysjärjestöihin ja seurakuntalaisiin. Seurakuntalaisuuden tukeminen sekä Reformaation juhlavuosi ja liikkuva seurakunta huomioidaan toiminnassa. TAVOITTEET 2016: 1. TAVOITE Seurakuntalaisuuden tukeminen Lähetyksen lauluilloissa ideoidaan syksylle jokin yhdessä toteutettava pieni lähetystoiminto Lauluilloissa keskustellaan mitä on "minä lähettinä" Palautteen pyytäminen seurakuntalaisilta Työntekijöiden arvio Lähetyksen toiminta toteutui pääasiallisesti eri tavalla kuin toimintasuunnitelmaan oli ajateltu. Sinällään vuoden 2016 tavoitteet ovat edelleen toteuttamiskelpoisia ja niitä pyritään jatkossa toteuttamaan. Lauluilloissa ei ideoitu lähetystoimintoa, koska saimme harvinaisen hyvin nimikkolähettejämme vieraiksi lähetysiltoihin. Annoimme ajan heille. Syksyllä pidimme kyllä "ylimääräisen" lauluillan kesällä nousseen idean pohjalta. Siinä oli musisoimassa ja Israelista kertomassa Hannu Ala. Lähetyksen lauluilloista saimme hyvää palautetta. Lauluiltoja kokeiltiin vuonna 2016 nimellä "Sävelen ja lähetyksen ilta" myös Neulaskodilla. Siellä osallistujamäärä ei ollut kovin suuri ja niiden jatkamista ei suunnitella. 2. TAVOITE Liikkuva seurakunta Mahdollisuuksien mukaan tavoitteen 1 toimintoon voisi yhdistää liikuntaa. Lähetyspyhään lähetysrata kirkon tai Neulaskodin läheisyyteen Palautteen pyytäminen seurakuntalaisilta Työntekijöiden arvio Liikkuvaa seurakuntaa ei saatu tällä kertaa yhdistettyä lähetyspyhiin tai lauluiltoihin. Lähetyspyhinä meillä oli Puhalaisten tulojuhla, sekä Säynätsalon messun jälkeisillä kirkkokahveilla että Huoltamomessussa Neulaskodilla. Lähetyspyhänää vietettiin myös tansanialaisen apulaispiispan Oscar Leman vierailun kautta Neulaskodilla. Liikkuvan seurakunnan ajatusta ei kuitenkaan ole unohdettu. Vaatii hyvää suunnittelua toimia uudella tavalla toiminnoissa. 3. TAVOITE Lähetyskasvatus Lähetysasiaa tuodaan esille eri työmuotojen toiminnoissa (varhaiskasvatus, kasvatus, aikuistyö) Perhekirkossa lähetysteema

6 Ovatko toteutuneet? Palautteen pyytäminen seurakuntalaisilta ja työntekijöiltä Lähetysasiaa tuli esille rippikoulutyössä lähetyskasvastussihteerin vierailuna, sekä aikuis- ja nuorisotoiminnassa (Säynätsalon olohuoneet/näkkärikerho) aluekappalaisen sekä lähetyksen ja kansainvälisen työn työalasihteerin kertomana. Osmo Väätäinen toi olohuoneesaan terveisiä Ateenasta, Kreikasta. Ulla Klemettinen kertoi ja näytti kuvia olohuoneen ja Näkkärikerhon osallistujille Kiinasta. Nimikkolähettimme Eila Murphyn mukana olohuoneessa vieraili Dulguun Nayanbuu Mongoliasta. Erityisesti lähetyskenttien kuulumiset ja yhteistyö lasten toiminnan kanssa sai hyvää palautetta osallistujilta ja työntekijöiltä. 4. TAVOITE YSP:n resurssien hyödyntäminen lähetystyössä YSP:n työntekijöiden vierailut eri lähetystilanteissa YSP:n lähetysmateriaalin hyödyntäminen eri lähetystilanteissa Olemme hyödyntäneet YSP:n osaamista, materiaaleja ja yhteistyötä heidän kanssaan. Aiemmin on mainittu jo Ulla Klemettisen vierailu olohuoneessa. Säde Pirttimäki (lähetyskasvatussihteeri) on vieraillut rippikoululeireillä. Lisäksi isoiskoulutusvierailussa lähetysvastaava Paula hyödynsi YSP:n Nepal-materiaalia. Näin toimitaan jatkossakin sillä se on koettu hedelmälliseksi yhteistyöksi. Ympäristötyön toteuttaminen yksikössä vuonna 2016 Elintarvikkeissa suositaan kotimaisuutta, luomua ja reilua kauppaa mahdollisuuksien mukaan. Jätteet lajitellaan ja määrää pyritään hillitsemään. Askartelussa otetaan huomioon kierrätysmahdollisuudet. Pyritään välttämään turhaa kopiointia. YLEISET TAVOITTEET VUOSILLE Reformaation juhlavuoden huomioiminen v Lähetyskasvatuksen ylläpitäminen eri työmuodoissa.

7 ALUESEURAKUNTA/TOIMINTAYKSIKKÖ TEHTÄVÄALUE/TOIMINTO Säynätsalo Musiikkityö Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet Keskeisenä perustoimintona on jumalanpalvelusmusiikin monipuolinen toteuttaminen sekä vapaaehtoisryhmien ohjaaminen ja toiminnan koordinoiminen. Kanttori vierailee myös kouluissa Jyväskylän kaupungin OPS:n mukaisesti. TAVOITTEET 2016: 1. TAVOITE Jumalanpalvelusmusiikki monipuolisesti toteutettuna Kanttorin musiikillisten vahvuuksien monipuolinen hyödyntäminen Jumalanpalveluksiin mukaan soittajia, laulajia ja kuoroja Seurakuntalaisten palaute Työtovereiden kokemukset ja palaute Kanttorin musiikillisia vahvuuksia on hyödynnetty: Laulajuus: Paljon yksinlauluja ja tekstimusiikkia laulettuna. Myös urkuimprovisaatiota hyödynnetty runsaasti Messuissa.Jumalanpalveluksissa on ollut mukana Neulaskuoro, Kamarikuoro Valo, Annastiina Tahkola, Virve Klemetti ym. Seurakuntalaisten suullinen palaute on ollut positiivista ja kannustavaa. Myös työkavereiden palaute on ollut kannustavaa. 2. TAVOITE Neulasten toiminnan kehittäminen Erilaisia palvelutehtäviä seurakunnan tilaisuuksissa Uusien laulajien mukaan saaminen toimintaan Seurakuntalaisten palaute laulajien määrä, esiintymisten määrä Neulasten toimintaa on kovasti yritetty kehittää ja saada uusia laulajia mukaan, jonkin verran uusia laulajia on myös tullut mukaan. On järjestetty mm. avoin kuoroharjoitus tarjoiluineen. Esiintymisiä on ollut tasaisesti, syksyllä hieman vähemmän kun harjoiteltiin aktiivisesti I.Hannikaisen juhlakantaattia kirkon 90-vuotisjuhlaan. Palaute on ollut myönteistä ja kannustavaa. 3. TAVOITE Seurakuntalaisten saaminen laajemmin musiikkitoimintaan Vapaaehtoisryhmien pyytäminen mukaan erityisesti Neulaskodin toimintaan Vastuun hallittu jakaminen vapaaehtoisille iltojen sisältö, äänentoistotekniikka ym. huomioiden

8 Vapaaehtoisryhmien määrä seurakuntalaisten palaute Vapaaehtoisia on ollut kiitettävästi mukana etenkin neulaskodin toiminnassa. Vapaaehtoisryhmiä oli etenkin kevätkaudella paljon mukana. Ongelmana on ollut äänentoistotyön hinta. Seurakuntalaisten palaute on ollut pääosin positiivista. 4. TAVOITE Ympäristötyön toteuttaminen yksikössä vuonna 2016 Kimppakyytejä esiintymisiin suositaan. YLEISET TAVOITTEET VUOSILLE Monipuolinen musiikkitoiminta. Vapaaehtoistyön jatkuva tukeminen.

9 ALUESEURAKUNTA/TOIMINTAYKSIKKÖ TEHTÄVÄALUE/TOIMINTO Säynätsalon alueseurakunta/nuorisotyö Rippikoulutyö Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet Säynätsalon alueseurakunnassa on kaksi rippikoululeiriä kesällä Molemmilla leireillä on yksi nuorisotyönohjaaja ja pappi. Leirin muut työntekijät koostuvat kanttoreista ja kesätyöntekijöistä. Isosia leireillä toimii 5-8/leiri. TAVOITTEET 2016: 1. TAVOITE Rippikoulun jälkeisen seurakuntayhteyden tukeminen. Nuoria kutsutaan mukaan nuorisotyö toimintaan, isoskoulutukseen ja muuhun seurakunnan toimintaan. Nuorten seurakuntayhteys pidetään yllä rippikoululeiriä edeltävänä aikana Toimintaan osallistuvien määrä. Nuoria on kutsuttu mukaan toimintaan säännöllisesti läpi vuoden. Rippikoulua edeltävänä aikana nuoret osallistuvat seurakuntaan tutustumisjakson yhteydessä nuorteniltoihin ja iltakahviloihin. Useita nuoria ns. "jää mukaan toimintaan" tutustumiskäynnit suoritettuaan. Iltakahviloiden kävijämäärä on pysynyt edellisvuoden tasolla n käviää/ilta. Myös nuorteniltojen kävijämäärät ovat olleet edellisvuoden tasolla. 2. TAVOITE Rippikoululaisten perheiden tavoittaminen. Vanhempien kutsuminen rippikoulujen vanhempainiltoihin ja rippikoulusunnuntaihin. Vanhempia kutsutaan mukaan seurakunnan toimintaan. Vanhemmilta ja rippikoululaisilta saatu palaute. Rippikoulujen yhteydessä vanhempia kutsuttiin leireillä ja ennen leirejä vanhenpainiltoihin. Illat pyrittiin järjestämään muiden seurakunnan tapahtumien yhteyteen. Kaikkia rippikoululaisten vanhempia ei näin tavoitettu. Osallistujia oli kuitenkin 5-10 vanhempaa/tapahtuma. 3. TAVOITE

10 4. TAVOITE Ympäristötyön toteuttaminen yksikössä vuonna 2016 Ylläpidämme viljelyn ja varjelun periaatteita rippikoulujen opetuksessa ja toiminnassa. YLEISET TAVOITTEET VUOSILLE

11 ALUESEURAKUNTA/TOIMINTAYKSIKKÖ TEHTÄVÄALUE/TOIMINTO Säynätsalo Varhaiskasvatus Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet Päiväkerho- ja perheryhmät (perhekerhot, vauva- ja taaperoryhmät) Neulaskodilla ja Säynätsalon seurakuntakodilla. Näkkäri, koululaisten iltapäiväryhmä Neulaskodilla yhteistyössä varhaisnuorisotyön kanssa. Perhekirkot, kutsutilaisuudet ja tapahtumat. Pyhäkoulut Neulaskodilla ja seurakuntakodilla n. 2 kertaa/kk. Toiminta yhteistyöverkostoissa ja oman alueseurakunnan sisällä. Perhetoiminta on painottunut väestörakenteen vuoksi Neulaskodille. Seurakunnan painopisteinä seurakuntalaisuuden tukeminen ja työyhteisön hyvinvointi. TAVOITTEET 2016: 1. TAVOITE Lapsen ja perheen kristillisen kasvatuksen tukeminen 1. Rukouselämään ohjaaminen 2. Hiljentymiseen ohjaaminen 1. Lasten ja vanhempien motivoituminen. Omat havainnot. 2.Toteutuuko ja opitaanko hiljentymistä? Hartausrukouksiin on osallistuttu hyvin. Vanhemmat käyttävät värillisiä rukouskiviä rukouksiensa apuna. Esirukouslappuja on täytetty yhteisiin rukouksiin. Lapsiryhmissä isommille lapsille rukous on helpompaa, esim. rukouselämään ohjaaminen on toteutunut hyvin koululaisten Näkkäriryhmässä, monilla toteutuu iltarukous kotona. Lasten hiljentyminen ryhmässä on toteutunut hyvin, aikuisten hiljentyminen ryhmässä on vaikeampaa. Kirkkosali tilana auttaa lapsia hiljentymään paremmin. 2. TAVOITE Perheiden rohkaiseminen ja osallistaminen seurakunnan toimintaan 1. Iskän kaa-ilta kerta/kk vuorotellen Neulaskodilla ja Säykissä 2. Perheille osallistavia tehtäviä perhemessuun/mukulamessuun 1. Toteutuuko illat? Osallistujamäärä. 2. Perheiden osallistuvuus. Toteutuuko valmistelut? Iskän kaa-ilta on toteutunut 1x/kaudessa seurakuntakodilla, tavoitteena on ollut useampia iltoja mutta useampaan iltaan työntekijäresurssi ei riitä. Seurakuntakodilla on paremmat tilat illan toteuttamiseen kuin Neulaskodilla. Osallistujamäärä illoissa on ollut Lapset ovat osallistuneet messun toteuttamiseen käden taidetta tekemällä, tanssiesityksellä ja sämpylöiden leipomisella kirkkokahveille. Osallistujamäärä perhemessussa Neulaskodilla oli TAVOITE Kutsumme seurakuntalaisia osallistumaan toimimaan ja kantamaan vastuuta 1. Henkilökohtainen kutsu Brunssin ja Iskän kaa- illan vastuunkantoon. 2. Tehdään kysely toiminnassa oleville vanhemmille valinnaisista vapaaehtoisista tehtävistä.

12 1. Saadaanko vastuunkantajia? 2. Vastauksien määrä. Saadaanko toimijoita? Brunssin toteuttamiseen on tullut vastuunkantajia juuri se määrä kuin on ollut tarpeen kuhunkin brunssiin. Iskän kaa- illoissa ei ole vielä ollut vapaaehtoisia vastuunkantajia. Vapaaehtoistehtävistä on tehty perheille kerhotoiminnan ohessa kyselyä. Perheillä ei ole ollut elämäntilanteidensa takia valmiutta ottaa osaa tehtäviin. 4. TAVOITE Työntekijöiden työhyvinvoinnin tukeminen 1.Työkaverin aito kuuleminen. 2. Viikko-ohjelman joustavuus tarvittaessa esim. tapahtumien yhteydessä. 1. Tuleeko kuulluksi? 2. Toteutuuko joustavuus viikkotyöajassa? Ylittyykö päivä- ja viikkotyöaika? Työkaverin tukeminen ja auttaminen on otettu huomioon. On puhuttu työkaverin jaksamisesta ja toimimisesta eri työtilanteissa. Kerhotoiminnan suunnitteluaikaa on ollut viikkolukujärjestyksessä enemmän. Ympäristötyön toteuttaminen yksikössä vuonna 2016 Kerhopaikkojen ympäristön siistinä pitäminen toimintaryhmien kanssa. Jätteiden lajittelu ja kierrätys ryhmätoiminnassa. Suositaan kimppakyytejä. YLEISET TAVOITTEET VUOSILLE v reformaation 500 v.-juhlavuoden sekä Suomen itsenäisyyden 100 v.- juhlavuoteen valmistautuminen.

13 ALUESEURAKUNTA/TOIMINTAYKSIKKÖ TEHTÄVÄALUE/TOIMINTO Säynätsalon alueseurakunta Jumalanpalveluselämä Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet Jumalanpalveluselämä, raamattuopetus ja keskusteluryhmät, hengellisen elämän syventäminen, yhteydet asukasyhdistyksiin ja yhteistyökumppaneihin. Jumalanpalveluksien tulee olla juhlia, jossa sana ja sakramentit oikein jaetaan Kristuksen asetuksen mukaisesti uskon syntymiseksi ja vahvistumiseksi, ja joissa jokainen osallistuja saisi kokea olevansa tervetullut ja hyväksytty. TAVOITTEET 2016: 1. TAVOITE Jumalanpalvelusten kehittäminen osallistavampaan suuntaan Jumalanpalvelusryhmien kautta seurakuntalaisia mukaan toteuttamaan messuja Vapaaehtoisten musiikkiryhmien monipuolinen käyttö jumalanpalveluselämässä Mukaan tulleiden määrä Messun tekijöiden ja osaalistuneiden arvio Jumalanpalvelusryhmät muodostuvat vapaaehtoisista seurakuntalaisista, jotka toimivat työntekijöiden rinnalla ja apuna sunnuntaina pidettävissä messuissa.jumalanpalvelusryhmien mukanaolo messussa lisäsi niinä kertoina messuun osallistujien määrää selvästi. Ryhmäläiset toimivat tekstinlukijoina, ehtoollisavustajina, kolehdinkantajina, kahvinkeittäjinä ja suntion apuna eri tehtävissä.vapaaehtoisia musiikkiryhmiä oli erityisesti Neulaskodilla toteuttamassa Huoltamomessuja. Vapaaehtoisten mukaan saaminen vaatii työntekijöiltä aktiivisuutta. Kokemukset ja palaute jumalanpalvelusryhmien toiminnasta ovat olleet hyvin rohkaisevia ja kannustavia. Tulevaisuuden kirkko on kulkemassa tähän suuntaan. 2. TAVOITE 3. TAVOITE Hengellisen elämän syventäminen Säännöllistä raamattuopetusta ja viikonlopputapahtumia molemmilla kirkoilla Yhteyksien tiivistäminen kristillisiin järjestöihin esim. kirkkopyhien järjestäminen ja vierailijoiden kutsuminen Toteutuneiden tapahtumien määrä Osallistuneiden arvio ja palaute Kevään aikana pastori Esa Jurva piti raamattuopetussarjan srk-kodilla aiheella "Odotuksesta näkemiseen". Kolmessa kerrassa osallistujia oli 3-10/kerta. Neulaskodilla raamattuopetus toteutui Huoltamo-messujen yhteydessä, joihin osallistui kerrallaan keskimäärin 80 henkeä. Kristillisten järjestöjen kirkkopyhiä toteutui Säynätsalon kirkossa Rauhanyhdistyksen, Kansan Raamattuseuran, Herättäjäyhdistyksen, SLEY:n ja Lähetysyhdistys Kylväjän kanssa. Lisäksi kirkkopyhiä pidettiin NMKY:n, Gideoneitten ja Säynätsalon eläkkeensaajien kanssa. Kirkkopyhissä puhujina toimi kunkin järjestön edustaja (Ari Erkkilä, Mika Lahtinen, Kari Kuittinen, Erkki Helle ja Erkki Puhalainen sekä Harri Romar ja Kaarina Salminen). Yhteistyö eri järjestöjen kanssa oli hedelmällistä ja kirkkopyhät kokosivat hyvin väkeä ja saivat hyvää palautetta. Vastuunkantamisen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen Ehtoollisavustajakoulutuksen järjestäminen keväällä/syksyllä 2016 Eri työmuodot ja työntekijät mukana toteuttamassa messuja

14 4. TAVOITE Toteutuiko Määrä ja palaute Ehtoollisavustajakoulutus järjestettiin marrakuussa. Aluekappalaisen rekrytoinnista huolimatta koulutukseen osallistui vain yksi henkilö. Hän oli 1. adventtina avustamassa messussa. Säynätsalon alueseurakunnassa on yhteensä runsaalla kymmenellä vapaaehtoisella kirkkoherran myöntämä ehtoollisavustusoikeus. Työntekijät olivat aktiivisesti toteuttamassa erityisesti omaan työalaansa liittyviä messuja. Diakonit Paula Kiviranta ja Elina Fuchs myös saarnasivat kaksi kertaa kumpainenkin. Perhemessuissa ja Tilkkutäkkimessuissa lapsi- ja nuorisotyöntekijät toimivat tekstinlukijoina, esirukoilijoina ja ehtoollisavustajina. Työntekijöiden mukanaolo messuissa vahvistaa seurakuntayhteyttä ja toimii hyvänä esimerkkinä seurakuntalaisille. Tarkoituksena on saada jatkossa erityisesti nuoria uusia vastuunkantajia mukaan toimintaan. Lisäämme vuorovaikutusta viestinnässämme ja tuemme hengellistä elämää eri viestintävälineiden kautta Uusien verkkosivujen ajan tasalla pitäminen Facebook sivujen säännöllinen päivitys sekä muun someosaamisen kehittäminen Onko toteutunut, saatu palaute Onko osaaminen kehittynyt Seurakunnan uudet verkkosivut saatiin viestinnän työntekijöiden tuella hyvin käyttöön. Alueseurakunnan työntekijöissä on useita someosaajia, jotka huolehtivat facebook-sivujen päivittämisestä. Työyhteisöön liittyneet uudet työntekijät ovat myös ottaneet nettiviestittämisen tehokkaaseen käyttöön. Nuorisotyössä on käytössä Whatsapp, Facebook ja Instagram-palvelut. Neulaskodilla ja Säynätsalon kirkolla on omat facebook-sivut, joiden kautta toiminnastamme saadaan tietoa nopeasti laajaakin levitykseen. Sivuistamme onkin tullut hyvin positiivista palautetta ja moni on kertonut saaneensa tiedon tapahtumasta juuri nettisivujemme kautta. Ympäristötyön toteuttaminen yksikössä vuonna 2016 Opetuksessa ja julistuksessa pidetään esillä Jumalan luomakunnan arvoa ja ihmisen vastuuta siitä. Vietetään luomakunnan sunnuntaita. Monistamiseen tervettä harkintaa. YLEISET TAVOITTEET VUOSILLE Jumalanpalvelusten kehittäminen osallistavampaan suuntaan, erityisesti lasten ja nuorten sekä nuorten aikuisten huomioiminen. Vuonna 2017 vietetään uskonpuhdistuksen 500-v. juhlavuotta. Loppiaisena 2017 Säynätsalon kirkko täyttää 90-vuotta.

15 ALUESEURAKUNTA/TOIMINTAYKSIKKÖ TEHTÄVÄALUE/TOIMINTO Säynätsalon alueseurakunta Yhteenveto Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet Säynätsalon alueseurakunnassa julistetaan evankeliumia ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta Kristuksesta ja toteutetaan lähimmäisen rakkautta. Vuoden 2016 painopisteet koko seurakunnassa ovat seurakuntalaisuuden tukeminen, työyhteisön hyvinvointi ja vuoden 2017 reformaation 500-vuotisjuhlavuoden ja Suomen itsenäisyyden 100- vuotisjuhlavuoden valmistautuminen yhteistyöverkostoja luoden. Lisäksi Säynätsalon aluesrk:ssa erityisiä painopisteitä ovat jumalanpalveluselämä, kristillinen kasvatus ja opetus ja vapaaehtoistyö. TAVOITTEET 2016: 1. TAVOITE 2. TAVOITE Jumalanpalveluselämän ja uusien toimintamuotojen kehittäminen Jumalanpalvelusryhmien perustaminen Neulaskodin jumalanpalveluselämän uudistaminen ja messukertojen lisääminen Perustettujen ryhmien ja niihin osallistuneitten määrä Seurakuntaisilta ja työntekijöiltä saatu palaute ja kävijämäärät. Jumalanpalvelusryhmiä saatiin perustettua vuoden aikana kolme kappaletta: naisten solun jpryhmä Kaarina Salmisen johdolla, pyhäkoululaisten jp-ryhmä Ritva Hyyryläisen ja Sari Kantoluodon johdolla ja Tiirolan perheen jp-ryhmä Auli Tiirolan johdolla. Kukin ryhmä oli kerran vuorollaan mukana touteuttamassa messua, Tiirolan perhe kahdesti. Naisten solun jp-ryhmässsä on jäseniä 5, pyhäkoululaisten ryhmässä 4 ja Tiirolan perheen jp-ryhmässä 8. Neulaskodilla pidettiin säännöllisesti joka sunnuntai messu. Alueseurakunnassa pidettiin 14 messua enemmän edellisvuoteen verrattuna ja kävijämäärä nousi kuudella ja puolella sadalla hengellä. Neulaskoti on profiloitunut kutsumaan erityisesti nuoria ja lapsiperheitä. Huoltamo-messu kokoaakin kerran kuussa pidettävään messuun kävijää.pyhäkoulussa oli lapsia kerrallaan Neulaskoti soveltuu erinomaisesti perheitä kokoavaan toimintaan. Seurakuntaisten tukeminen vapaaehtoistyössä Seurakuntalaisten henkilökohtainen kutsumien ja osaamisen hyödyntäminen srk-työssä Vapaaehtoisten kiitosilta toukokuussa 2016 Aktiivisten seurakuntalaisten lukumäärä Oma ja seurakuntalaisten arvio 3. TAVOITE Säynätsalon alueseurakunnassa on erittäin aktiivinen vapaaehtoistoiminta. Vapaaehtoisia oli mukana monenlaisissa tapahtumissa: Neulassäpinöissä, Keljonkankaan markkinoilla, seurakuntailtojen puhujina, saarnaajina ja avustajina messussa, pyhäkoulunopettajina, leipojina, kirkkokahvien laittajina, suntion tehtävissä, talkoolaisina, kuorolaisina, apuna diakoniatyössä ja leirityössä. Työntekijöitä rohkaistiin henkilökohtaiseen kutsumiseen, joka on tehokkain tapa saada vastuunkantajia mukaan toimintaan. Vuosittain työntekijöitten toimesta järjestettävään kiitosiltaan toukokuussa osallistuu yli sata vapaaehtoista. Vuoden 2016 kiitosilta pidettiin srk-kodilla ja kokosi edellis vuosien tapaan salin täyteen väkeä. Kokemukset yhteistyöstä ovat hyvin positiivisia sekä työntekijöillä että seurakuntalaisilla. Kristillinen kasvatus ja opetus eri ikäisten keskuudessa Kirkon perustehtävän esilläpitäminen toimintamuodoissa Olohuone toiminnassa teemavuosi: "Mitä Luther opetti?"

16 4. TAVOITE Työntekijöiden ja seurakuntalaisten arviot Tapahtumien määrä ja arviot niistä Kirkon perustehtäväksi ymmärretään evankeliumin julistaminen ja lähimmäisen rakastaminen. Jumalanpalveluselämässä ja erityisesti messun saarnoissa on pyritty pitämään esillä kirkon tunnustuksen mukaista opetusta. Varhaiskasvatuksessa on ohjattu perheitä rukouselämään, nuorisotyö on vieraillut koulujen oppitunneilla ja tapahtumissa ja työntekijät ovat pitäneet kaikilla alueen kouluilla päivänavauksia. Kanttori on toteuttanut perustehtävää virsikasvatuksen ja kuorotoiminnan kautta. Diakoniatyössä korostuu lähimmäisen rakastaminen. Tutustuminen Lutherin opetuksiin aloitettiin Säynätsalon olohuoneen toiminnassa jo keväällä. Lähetys on läpäissyt kaikki työmuodot ja kirkon perustehtävä on ollut esillä eri ikäisten keskuudessa monipuolisesti ja rikkaasti. Tiedonkulun parantaminen Uusien verkkosivujen hyödyntäminen tiedottamissa Kuukausiesitteiden laatiminen ja jakaminen esimerkiksi lähikauppoihin Seurakuntalaisten ja työntekijöiden arviot Saatu palaute Seurakunnan viestintä kehittyi painetusta lehdestä enemmän verkkoviestintään. Uusien verkkosivujen hyödyntäminen tiedottamisessa saatiin alkuvaikeuksien jälkeen kuitenkin hyvin haltuun. Erilaisten sähköisten ohjelmien keskinäisessä synkronoinnissa on edelleen haasteita. Neulaskodin päässä on toteutettu kuukausiesitteen painattaminen ja vapaaehtoisten toimesta niiden postilaatikkojakelu. Järjestely on toiminut erinomaisesti ja siitä on saatu kiitosta. Moni on löytänyt tiensä Neulaskodille juuri kuukausiesitteen avulla. Säynätsalon päässä ei vastaavanlaista järjestelyä ole saatu pystytettyä alueen laajuuden ja jakelurenkaan puuttumisen vuoksi. Joulun ja pääsiäisen ajasta on laadittu yhteinen esite, jota on jaettu myös kaupoihin ja ilmoitustauluille. Kuukausiesite on hyvä lisä facebook-sivujen rinnalla. Ympäristötyön toteuttaminen yksikössä vuonna 2016 Vältetään turhaa tulostamista. Pyritään yhteiskyyteihin. Lajitellaan jätteet oikein. Pyrimme kohtuullisuuteen elintarvikkeiden käytössä. Hyödynnämme ympäristötyöryhmän toimintaa. YLEISET TAVOITTEET VUOSILLE Seurakunnan jäsenyyden vahvistaminen monipuolistamalla seurakuntalaisten osallistamista, jumalanpalveluselämän jatkuva kehittäminen. Hyvien suhteiden ylläpitäminen eri toimijoihin. Uskonpuhdistuksen juhlavuoden sekä Suomen itsenäisyyden juhlavuosien huomioiminen. Säynätsalon kirkon 90-v. juhla

17 Toiminnalliset tilastot Säynätsalon alueseurakunta Alueseurakunnan jäsenmäärä A3 Yleinen seurakuntatyö tilaisuuksia/ ryhmiä tilaisuuksia/ ryhmiä tilaisuuksia/ ryhmiä osallistujia osallistujia osallistujia 11 Pääjumalanpalvelukset Muut jumalanpalvelukset Muut seurakuntatilaisuudet Musiikkiryhmät Musiikkitilaisuuksia A4 Lapsi-, nuoriso- ja rippikoulutyö 11 Perhekerhot Päiväkerhot Pyhäkoulut Varhaisnuorten ryhmät Partioryhmät 20 Nuorten illat ja vastaavat Isoskoulutus A5 Diakoniatyö 11 Asiakaskontaktit ( ) Puhelin- ja sähköpostikont Ryhmät A6 Lähetystyö 11 Kertaluonteiset tapahtumat Ryhmät ja verkostot

Alueneuvoston kokous Liitteet 31 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht:

Alueneuvoston kokous Liitteet 31 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht: Alueneuvoston kokous 3.6.2015 Liitteet 31 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2016 TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht: Säynätsalon alueseurakunnan Toimintasuunnitelma yhteenveto

Lisätiedot

Alueneuvoston kokous Liitteet 30 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2017 Yht:

Alueneuvoston kokous Liitteet 30 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2017 Yht: Alueneuvoston kokous 1.6.2016 Liitteet 30 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2017 TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2017 Yht: Säynätsalon alueseurakunnan Toimintasuunnitelma yhteenveto

Lisätiedot

Alueneuvoston kokous Liitteet 30 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 Yht:

Alueneuvoston kokous Liitteet 30 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 Yht: Alueneuvoston kokous 1.6.2017 Liitteet 30 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2018 TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 Yht: Säynätsalon alueseurakunnan Toimintasuunnitelma yhteenveto

Lisätiedot

Säynätsalo. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2017 erityispiirteet ja painopisteet

Säynätsalo. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2017 erityispiirteet ja painopisteet ALUESEURAKUNTA/TOIMINTAYKSIKKÖ Säynätsalo Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2017 erityispiirteet ja painopisteet Säynätsalon alueseurakunnanssa julistetaan evankeliumia ristiinnaulitusta

Lisätiedot

Säynätsalo Diakoniatyö. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2015 erityispiirteet ja painopisteet

Säynätsalo Diakoniatyö. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2015 erityispiirteet ja painopisteet ALUESEURAKUNTA/TOIMINTAYKSIKKÖ TEHTÄVÄALUE/TOIMINTO Säynätsalo Diakoniatyö Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2015 erityispiirteet ja painopisteet Hengellisen, henkisen ja

Lisätiedot

Huhtasuon alueseurakunta YHTEENVETO. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnastaja. Vuoden 2018 erityispiirteet ja painopisteet

Huhtasuon alueseurakunta YHTEENVETO. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnastaja. Vuoden 2018 erityispiirteet ja painopisteet YHTEENVETO Vuoden 2018 painopisteet nousevat koko seurakunnan painopisteistä. Haluamme vielä tiiviimmin kantaa yhdessä vastuuta seurakunnasta ja sen messuelämästä, niin että se läpäisee kaikki työalat.

Lisätiedot

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa!

Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! 7.8.2018 Tervetuloa rakentamaan omaa seurakuntaasi ja Kristuksen kirkkoa! Raamatussa seurakunta on yhteisö, jossa kaikki palvelevat toisiaan. Jokaisella on jotakin annettavaa. Sinulla on lahjoja; erilaista

Lisätiedot

Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely

Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan seurakuntalaisuuskysely Kysely on tarkoitettu kaikille seurakuntalaisille. Tavoitteena on kartoittaa vastaajien tietämystä ja ajatuksia Kuusamon ev.lut. seurakunnan

Lisätiedot

SEURAKUNTALAISET MUUTOKSEN TOTEUTTAJINA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ MARIKA NÄRHI JA ANNA MARIA SILJANDER

SEURAKUNTALAISET MUUTOKSEN TOTEUTTAJINA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ MARIKA NÄRHI JA ANNA MARIA SILJANDER SEURAKUNTALAISET MUUTOKSEN TOTEUTTAJINA LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ 23.9.2017 MARIKA NÄRHI JA ANNA MARIA SILJANDER TULEVAISUUSKOMITEAN KANNANOTTO 4: Seurakuntalaiset ovat seurakunta, eivät seurakunnan

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta

Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Toimintakertomus 2012 Maarian seurakunta Maarian seurakunta A.D. 2012 Maarian seurakunta on laaja ja monimuotoinen. Seurakuntamme työtä tehdään neljällä alueella: etelässä, lännessä, idässä ja pohjoisessa.

Lisätiedot

Alueneuvoston kokous Liite 49 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht:

Alueneuvoston kokous Liite 49 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht: Alueneuvoston kokous 4.6.2015 Liite 49 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2016 TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 Yht: Keltinmäen alueseurakunnan Toimintasuunnitelma yhteenveto Yhteinen

Lisätiedot

Keltinmäen alueneuvoston kokous Liite 32 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2019

Keltinmäen alueneuvoston kokous Liite 32 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2019 Keltinmäen alueneuvoston kokous 15.6.2018 Liite 32 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2019 TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2019 Yht: Keltinmäen alueseurakunnan tavoitteet Muut seurakuntatilaisuudet

Lisätiedot

Miten edellä mainitut tilaisuudet toteutettiin? Osallistujamäärät. Tilaisuuksien saama näkyvyys. Seurakuntalaisten antama palaute.

Miten edellä mainitut tilaisuudet toteutettiin? Osallistujamäärät. Tilaisuuksien saama näkyvyys. Seurakuntalaisten antama palaute. Palokan alueseurakunta Yleinen seurakuntatyö Yleisen seurakuntatyön kokonaisuuteen on yhdistetty jumalanpalveluselämä, kirkolliset toimitukset, aikuistyö ja muut seurakuntatilaisuudet. Vuoden 2017 toiminnallisena

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa syksyllä 2014 1 PERHEMESSUT 7.9. Hyvinkään kirkko klo 10.00 (koululaisten iltakerhojen kerhonohjaajien siunaaminen) 14.9. Martti klo 15.00 (päiväkerholaisten

Lisätiedot

Alueneuvoston kokous Liite 29 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 Yht:

Alueneuvoston kokous Liite 29 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 Yht: Alueneuvoston kokous 8.6.2017 Liite 29 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2018 TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 Yht: Keltinmäen alueseurakunnan Toimintasuunnitelma yhteenveto Yhteinen

Lisätiedot

lapset - nuoret - perheet

lapset - nuoret - perheet lapset - nuoret - perheet Hyvinkään seurakunnassa syksyllä 2013 1 PERHEMESSUT 01.9. Koululaisten kirkkopyhä Hyvinkään kirkko klo 10 15.9. Perhemessu Martin srk-talo klo 15 29.9. Mikkelinpäivän perhemessu

Lisätiedot

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite

VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA JOHDANTO. Toiminnan yleistavoite VARPAISJÄRVEN SEURAKUNNAN TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2018 SEKÄ TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMA 2019 2020 JOHDANTO Toiminnan yleistavoite Varpaisjärven seurakunta pyrkii huolehtimaan, että Jumalan

Lisätiedot

4 07 Seurakunnan edustajien nimeäminen kirkon virallisten lähetysjärjestöjen ja merimieskirkon kokouksiin

4 07 Seurakunnan edustajien nimeäminen kirkon virallisten lähetysjärjestöjen ja merimieskirkon kokouksiin JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 1/2018 1 AIKA 14.2.2018 klo 18.00 PAIKKA Sivu / Säynätsalon seurakuntakoti, Saarnatie Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 01 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 02

Lisätiedot

Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta

Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta Onko kirkko kiinnostunut hyvinvoinnista tai hyvästä elämästä? Jouni Sirviö Kokkolan suomalainen seurakunta I) Hyvinvointityön paikka kirkon elämässä - teologinen näkökulma II) Paikallisseurakunnan toiminta

Lisätiedot

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky

Kuva: SXC/S. Braswell. Näky Näky Kuva: SXC/S. Braswell Kansanlähetys Yhteystiedot Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys (SEKL) on vuonna 1967 perustettu Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetysjärjestö, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

Lapin seurakunnat. Toimintaa lapsille, nuorille ja perheille

Lapin seurakunnat. Toimintaa lapsille, nuorille ja perheille Lapin seurakunnat Toimintaa lapsille, nuorille ja perheille Facebook, twitter Päiväkerho, perhekerho, pyhäkoulu Lastenleirit syysloma- ja talvilomaviikoilla. Diakonia Taloudellinen avustus Kemijärvi Nuoret

Lisätiedot

Mitä Jumala voi tehdä. yhden papin kautta. kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön?

Mitä Jumala voi tehdä. yhden papin kautta. kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön? Mitä Jumala voi tehdä yhden papin kautta kun seurakuntalaisten ideat ja lahjat vapautetaan Jumalan käyttöön? Tätä kaikkea on Kohtaamispaikka Johtoryhmä Näky-ryhmä Iltamessu Solut Alfa-tiimi Rukoustiimi

Lisätiedot

SYKSY 2015. JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10

SYKSY 2015. JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10 HAUHON SEURAKUNTA SYKSY 2015 JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10 13.9. Hauho-päivän messu, liturgia ja saarna Tapani Vanhanen, kanttori Taina Kujanen. Mukana Hauhon kirkkokuoro ja vieraita

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12. Päiväohjelma 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.00 Lounas 13.00 Minijumis 13.40 Oppitunnit 16.00 Välipala (huom. omat eväät!) 18.25 Kokoontuminen luokkaan

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa

Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa Vapaaehtoistoiminta Vihdin seurakunnassa ANNA AIKAASI VAIKKA VAIN TUNNIKSI KERRALLAAN Vihdin seurakunnassa on monipuoliset mahdollisuudet osallistua vapaaehtoistoimintaan. Voit tulla esim. mummiystäväksi

Lisätiedot

Toimintaa toukokuussa 2019

Toimintaa toukokuussa 2019 Toimintaa toukokuussa 2019 TOUKOKUU 2019 JUMALANPALVELUKSET: su 5.5. klo. 10.00 su 12.5. klo. 10.00 su 19.5. klo. 10.00 su 19.5. klo. 10.00 su 26.5. klo. 10.00 to 30.5. klo. 10.00 pe 31.5. klo. 9.00 pe

Lisätiedot

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina 2015 2020 (5.6.2015) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Ympäristökasvatussuunnitelma vuosille 2015-2020 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina

Lisätiedot

LAPSI ON OSALLINEN. Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

LAPSI ON OSALLINEN. Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja LAPSI ON OSALLINEN Kirkon varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja KIRKON VARHAISKASVATUS ON Kristillisestä uskosta ja siihen liittyvistä arvoista nousevaa kasvatuksellista vuorovaikutusta Kasvatus- ja kastekumppanuutta

Lisätiedot

SISÄLLYS& Vuosikertomuksen)toimitus:)Karoliina)Vidgrén) ) ) Kiitos, että johdatat minua, viet eteenpäin, näytät suunnan.

SISÄLLYS& Vuosikertomuksen)toimitus:)Karoliina)Vidgrén) ) ) Kiitos, että johdatat minua, viet eteenpäin, näytät suunnan. Vuosikertomus 2014 SISÄLLYS& KIRKKOHERRANTERVEHDYS 3 JUMALANPALVELUSELÄMÄ 4 KIRKKOHERRANVIRASTO 4 VIESTINTÄ 5 KIRKONPALVELUSKUNTA 5 KIRKKOMUSIIKKI 6 KASVATUS Lapset 6>7 Varhaisnuoretjanuoret 8 JULISTUSJAPALVELU

Lisätiedot

Vapaaehtoistoimintaa tukevien verkkokoulutusten ja - palveluiden kehittäminen digitaalisten sovellusten kautta. Vapaaehtoisverkostopäivät 7.11.

Vapaaehtoistoimintaa tukevien verkkokoulutusten ja - palveluiden kehittäminen digitaalisten sovellusten kautta. Vapaaehtoisverkostopäivät 7.11. Vapaaehtoistoimintaa tukevien verkkokoulutusten ja - palveluiden kehittäminen digitaalisten sovellusten kautta Vapaaehtoisverkostopäivät 7.11.2018 Vapaaehtoistoiminnan kehittämisen taustaa Suomen ortodoksisen

Lisätiedot

Seurakuntalaisvastuu Huittisten Keidasmessussa

Seurakuntalaisvastuu Huittisten Keidasmessussa Seurakuntalaisvastuu Huittisten Keidasmessussa Kirkkoherra Rauno Herranen Alustus arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden neuvottelupäivillä Huittisten seurakuntakeskuksessa 19.11.2016 Taustaa Huittisten

Lisätiedot

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020

KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 KOHTAAMISEN YHTEISÖ Puijon seurakunnan toiminnan suunta vuoteen 2020 MISSIO Kirkon ja seurakunnan tehtävä perustuu Jeesuksen antamiin lähetys- ja kastekäskyyn sekä rakkauden kaksoiskäskyyn. VISIO Puijon

Lisätiedot

4 18 Talousarvion toteutuma vuodesta 2015 ja 1.1. 6.4.2016 (liite a ja b)

4 18 Talousarvion toteutuma vuodesta 2015 ja 1.1. 6.4.2016 (liite a ja b) JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 2/2016 1 AIKA PAIKKA Sivu / 20.4.2016 klo 18.00 alkavan iltakoulun päätyttyä. Säynätsalon seurakuntakoti, Saarnatie Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 14 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS

REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS lista kokous 7/2016 Seurakuntaneuvosto 22.9.2016 sivu 1 (6) REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika torstai 22.9.2016 klo 18.00 Paikka Rekolan Pyhän Andreaan kirkko, kerhohuone 1 Kustaantie

Lisätiedot

Keltinmäen alueseurakunta Yhteenveto. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2015 erityispiirteet ja painopisteet

Keltinmäen alueseurakunta Yhteenveto. Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2015 erityispiirteet ja painopisteet Yhteenveto Toiminnan keskus on jumalanpalveluselämä, joka toteutuu sekä pääkirkossa Keltinmäessä että Kortepohjan seurakuntakeskuksessa. Jumalanpalveluselämä on vieraanvarainen ja ottaa erityisesti huomioon,

Lisätiedot

KOTISEURAKUNTA. - yhteinen tehtävämme. Kontiolahden seurakunnan strategia KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA

KOTISEURAKUNTA. - yhteinen tehtävämme. Kontiolahden seurakunnan strategia KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA KOTI - yhteinen tehtävämme Kontiolahden seurakunnan strategia 2017-2020 ARVOMME Usko Yhteys Jumalaan on kristityn elämän kestävä perusta Jo 500 vuotta jatkunut luterilainen reformaatio on muokannut kirkkoamme

Lisätiedot

KIRKOT JA USKONNOLLISET YHTEISÖT TUKENA LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN KEHITTÄMISESSÄ

KIRKOT JA USKONNOLLISET YHTEISÖT TUKENA LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN KEHITTÄMISESSÄ KIRKOT JA USKONNOLLISET YHTEISÖT TUKENA LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN KEHITTÄMISESSÄ JUHA ANTIKAINEN KUOPION HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULI, SUOMEN EV.LUT. KIRKKO ARVOT Lapsen/nuoren etu etusijalla

Lisätiedot

JOULUKUU 2018 & TAMMIKUU 2019

JOULUKUU 2018 & TAMMIKUU 2019 Toimintaa joulu tammikuussa 2018 & 2019 JOULUKUU 2018 & TAMMIKUU 2019 JUMALANPALVELUKSET: su 7.10. klo 10.00 to 6.12. klo 10.00 su 9.12. klo 10.00 su 16.12. klo 10.00 su 23.12. klo 10.00 ma 24.12. klo

Lisätiedot

lähetys- ja kansainvälisen työn sihteeri Anja Mäkinen kirpputorin vapaaehtoinen Marja-Riitta Vaitti kirpputorin vapaaehtoinen

lähetys- ja kansainvälisen työn sihteeri Anja Mäkinen kirpputorin vapaaehtoinen Marja-Riitta Vaitti kirpputorin vapaaehtoinen YLÖJÄRVEN SEURAKUNTA Pöytäkirja LÄHETYSTYÖN JOHTOKUNTA 2/ 2017 Aika 22.03.2017 klo 18 Paikka Paikalla: Seurakuntakeskus, Kahvion laajennus Kahvitus alkoi klo 17.45 Antila Veli-Matti Puheenjohtaja Koivisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 4/ Säynätsalon alueseurakunta PÖYTÄKIRJA ALUENEUVOSTO

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 4/ Säynätsalon alueseurakunta PÖYTÄKIRJA ALUENEUVOSTO JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1 AIKA 13.9.2017 klo 18.00 PAIKKA Sivu / Säynätsalon seurakuntakoti, Saarnatie Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 36 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 37

Lisätiedot

VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017

VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 VANVARYN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Katsaus vuoteen 2017 Toimintakauden 2017-2018 aikana VANVARYn toimintaan ei suunnitella merkittäviä suunnanmuutoksia, mutta näkyvyyttä ja vaikuttavuutta pyritään lisäämään

Lisätiedot

Hakunilan seurakunnan vapaaehtoistoiminta

Hakunilan seurakunnan vapaaehtoistoiminta Hakunilan seurakunnan vapaaehtoistoiminta HYVÄN TEKIJÖITÄ KAIVATAAN - pienikin teko on tärkeä! Mitä sinä voisit tehdä? Iltapäiväkerho toimia mummona tai vaarina Pyhän Annan lastenkirkolla Pyhän Annan lastenkirkon

Lisätiedot

4 18 Talousarvion toteutuma vuodesta 2015 ja (liite a ja b)

4 18 Talousarvion toteutuma vuodesta 2015 ja (liite a ja b) JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 2/2016 1 AIKA PAIKKA Sivu / 20.4.2016 klo 18.00 alkavan iltakoulun päätyttyä. Säynätsalon seurakuntakoti, Saarnatie Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 14 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa

Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa Kodin ja koulun yhteistyö 2.0 vanhempien osallisuus tulevaisuuden koulussa Kotkan perusopetuksen pajapäivä, 10.10.2015 Tuija Metso Suomen Vanhempainliitto Vanhempainyhdistysten yhteistyöjärjestö noin 1350

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassasi! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

Leirikeskuksen myyminen

Leirikeskuksen myyminen Tässä esitetyt esimerkit antavat suuntaa siitä, millaisia asioita lapsivaikutusten arvioinnissa on hyvä huomioida. Esimerkeissä ei ole huomioitu muita päätökseen vaikuttavia näkökulmia (päätettävään asiaan

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat

Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Hyvä rippikoululainen ja vanhemmat Toivotamme sinut tervetulleeksi rippikouluun kotiseurakunnassa! Laukaan seurakunta www.laukaasrk.fi Mikä ihmeen rippikoulu? Rippikoulu on seurakunnan koulu. Kasteessa

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Akaan seurakunnan strategia

Akaan seurakunnan strategia Akaan seurakunnan strategia 2017-2021 ARVOT Pyhä: Kunnioitamme kolmiyhteistä Jumalaa, näemme Jumalan kuvan ihmisessä Vastuullisuus: Huolehdimme lähimmäisistämme ja varjelemme luomakuntaa Oikeudenmukaisuus:

Lisätiedot

ARTJÄRVEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2018 Kirkkotie Artjärvi

ARTJÄRVEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2018 Kirkkotie Artjärvi ARTJÄRVEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2018 Kirkkotie 23 16200 Artjärvi ARTJÄRVEN KAPPELINEUVOSTON KOKOUS Aika Torstaina 27.9.2018 klo 17.00 Paikka Artjärven seurakuntakoti, Kirkkotie 23, 16200 Artjärvi

Lisätiedot

Toimintaa elo syyskuussa 2018

Toimintaa elo syyskuussa 2018 Toimintaa elo syyskuussa 2018 Kirkon maalausremontti etenee. ELOKUU 2018 JUMALANPALVELUKSET: pe 17.8. klo 12.15 su 19.8. klo 16.00 su 26.8. klo 10.00 Koululaisjumalanpalvelus kirkossa, Hautala, Toivonen

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780 Mihin verorahat käytetään? Vuosi 2011 Seurakunnan hallinto Jumalanpalvelukset ja kirkkomusiikki 190 298 Muut seurakuntatilaisuudet 63 615 Investoinnit (kurssikeskus yms.) 293 395 Hautaan siunaaminen 117

Lisätiedot

Tikkakosken. alueseurakunnan

Tikkakosken. alueseurakunnan Tikkakosken alueseurakunnan Syksy 2019 TIKKAKOSKEN ALUESEURAKUNTA Tikkakosken alueseurakunta on yksi Jyväskylän seurakunnan yhdeksästä alueseurakunnasta. Tikkakosken alueseurakuntaan kuuluvat Tikkakosken

Lisätiedot

lapset - nuoret perheet

lapset - nuoret perheet lapset - nuoret perheet Hyvinkään seurakunnassa syksy 2015 PERHEMESSUT 6.9. Hyvinkään kirkossa klo 10.00 (Koululaisten iltakerhojen kerhonohjaajien siunaaminen) 13.9. Martin srk-keskuksessa klo 15.00 20.9

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

4 06 Nimikkosopimuksen solmiminen Lähetysyhdistys Kylväjän kanssa

4 06 Nimikkosopimuksen solmiminen Lähetysyhdistys Kylväjän kanssa JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 1/2017 1 AIKA 22.2.2017 klo 18.00 PAIKKA Sivu / Säynätsalon seurakuntakoti, Saarnatie Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 01 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 02

Lisätiedot

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI

SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1. Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Kristillinen kasvatus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan

Lisätiedot

SU1.1. UUDENVUODEN PÄIVÄN SANAJP KLO 11, VVG, KIRKKOKAHVIT JA PRESIDENTIN PUHE TV:STA

SU1.1. UUDENVUODEN PÄIVÄN SANAJP KLO 11, VVG, KIRKKOKAHVIT JA PRESIDENTIN PUHE TV:STA 86/ Liite Sivu 1 / 6 KEVÄT 2017 TIKKAKOSKEN ALUESEURAKUNNAN TOIMINTAA VÄRIT: NAISTENPIIRI (LEHTEEN) MIESTEN SAUNAILTA (LEHTEEN) SANAN JA RUKOUKSEN ILTA (LEHTEEN) SIIONIN VIRSI SEURAT (LEHTEEN) RY SUNNUNTAISEURAT

Lisätiedot

LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa

LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa LAVA Lapsivaikutusten arviointi seurakunnan päätöksenteossa 3.10.2015 Pirjo Ojala Siilinjärven seurakunnan lapsiasiavaltuutettu Lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri YK:N LAPSEN OIKEUKSIEN SOPIMUS

Lisätiedot

Kristillinen digitaalinen perhekeskus

Kristillinen digitaalinen perhekeskus Kristillinen digitaalinen perhekeskus Tarkoitus Familyroom palvelee lapsiperheitä integroimalla kristillisten seurakuntien lapsi- ja perhetyön tukipalvelut digitaaliseksi perhekeskukseksi. Olemme sitoutuneet

Lisätiedot

TERVEISET JOULUKUU TAMMIKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN

TERVEISET JOULUKUU TAMMIKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN Kuva viime vuoden joulujuhlasta TERVEISET JOULUKUU 2018 -TAMMIKUU 2019 LOHJAN HELLUNTAISEURAKUNNAN JÄSENLEHTI http://lohjanhelluntaisrk.net PASTORIN TERVEHDYS JOULUN ODOTUSTA Elämme parhaillaan adventin

Lisätiedot

Seurakunnan väkilukutietoja vuodelta 2012

Seurakunnan väkilukutietoja vuodelta 2012 Seurakunnan väkilukutietoja vuodelta 212 Kastetut 646 Seurakuntaan muuttaneet 5 32 Kirkkoon liittyneet 286 Lisäys yhteensä 5 964 Kuolleet 463 Seurakunnasta muuttaneet 5 455 Kirkosta eronneet 768 Vähennys

Lisätiedot

TUM-412 Opetuksen ja kasvatuksen harjoittelu työelämäjaksolla

TUM-412 Opetuksen ja kasvatuksen harjoittelu työelämäjaksolla TUM-412 Opetuksen ja kasvatuksen harjoittelu työelämäjaksolla 5.11.2018 (Yoleht. Sini Hulmi & yo-op. Maria Buchert) Mitä on opetus ja kasvatus kirkossa? Keiden parissa opetusta ja kasvatusta tehdään? Mitä

Lisätiedot

15/11/2016 Kaisa Raninen. Toimintasuunnitelma 2017

15/11/2016 Kaisa Raninen. Toimintasuunnitelma 2017 15/11/2016 Kaisa Raninen Toimintasuunnitelma 2017 Toimintaympäristö - valtakunnallinen MLL on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on

Lisätiedot

Talousarvio: Seurakuntaneuvostoon kuuluu kymmenen jäsentä puheenjohtajan lisäksi ja sihteeri.

Talousarvio: Seurakuntaneuvostoon kuuluu kymmenen jäsentä puheenjohtajan lisäksi ja sihteeri. 206 KÄLVIÄN SEURAKUNTA TOIMINTASUUNNITELMA 2016 026101 SEURAKUNTANEUVOSTO Johtaa kirkkolainsäädännön mukaisesti seurakunnan toimintaa, edistää hengellistä elämää ja toimia seurakunnan perustehtävän toteuttamiseksi

Lisätiedot

Osallisuus - vastaus kirkon kaikkiin ongelmiin? Seurakunnan tietoinen ja aktiivinen osallistuminen messussa

Osallisuus - vastaus kirkon kaikkiin ongelmiin? Seurakunnan tietoinen ja aktiivinen osallistuminen messussa Osallisuus - vastaus kirkon kaikkiin ongelmiin? Seurakunnan tietoinen ja aktiivinen osallistuminen messussa Kirkko kantaa huolta siitä, etteivät kristityt olisi sivullisina ja mykkinä katselijoina tätä

Lisätiedot

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta.

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Nuoria Somettaa Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Vastaajien ikävuosien keskiarvo on 14 vuotta. Vastaajien ikäjakauma 16 16 16 16 16 17 17 17 17 17 17 17 18 18 19 20 20 10 10 10 11 11

Lisätiedot

Alueneuvoston kokous Liite 42 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2017 Yht:

Alueneuvoston kokous Liite 42 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2017 Yht: Alueneuvoston kokous 2.6.2016 Liite 42 liite a Toiminnalliset tavoitteet, liite b Budjetti 2017 TTS Toiminta- ja taloussuunnitelma 2017 Yht: Keltinmäen alueseurakunnan Toimintasuunnitelma yhteenveto Yhteinen

Lisätiedot

Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet

Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet ALUESEURAKUNTA/TOIMINTAYKSIKKÖ TEHTÄVÄALUE/TOIMINTO HUHTASUON ALUESEURAKUNTA Yleinen srk-työ 2016 Yleiskuvaus toimintayksikön keskeisestä perustoiminnasta. Vuoden 2016 erityispiirteet ja painopisteet LÄHIMMÄISTÄ

Lisätiedot

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän

PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA. Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PIRKKALAN SEURAKUNNAN STRATEGIA Porukalla Pirkkalassa yhdessä ollaan enemmän PERUSTEHTÄVÄ / MISSIO Seurakunta kutsuu ihmisiä armollisen ja kolmiyhteisen Jumalan yhteyteen, julistaa evankeliumia ja rohkaisee

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 4/

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 4/ JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 4/2014 1 AIKA klo 18.00 19.50 PAIKKA Sivu / Palokan kirkko, kahvio, Rovastintie 8 A Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 34 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 35 Työjärjestyksen

Lisätiedot

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 2 KIRKKOHERRAN PÄÄTÖSLUETTELO 3

KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 2 KIRKKOHERRAN PÄÄTÖSLUETTELO 3 Seurakuntaneuvosto ESITYSLISTA 6/2014 Aika Paikka 3.6.2014 klo 16.30 Tapiolan kirkon seurakuntasali KÄSITELTÄVÄT ASIAT: KOKOUKSEN AVAUS, LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN

Lisätiedot

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015.

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015. 1 Kolumbian kirkko Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) Hankkeen kuvaus: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko on vakiinnuttanut toimintansa, mutta tarvitsee edelleen tukea eri kirkollisilla

Lisätiedot

MUSIIKKITYÖN TOIMINTAKERTOMUS 2011 SEURAKUNNAN PAINOPISTEET UUSI SÄÄKSMÄEN ROVASTIKUNTA

MUSIIKKITYÖN TOIMINTAKERTOMUS 2011 SEURAKUNNAN PAINOPISTEET UUSI SÄÄKSMÄEN ROVASTIKUNTA Kokousaika Keskiviikko 22.1. klo 17 Kokouspaikka Lempoisten srk-talo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 KOKOUKSEN AVAUS MUSIIKKITYÖN TOIMINTAKERTOMUS 2011 TOIMINTASUUNNITELMA 2012 KONSERTTITARJOTIN 2012 SEURAKUNNAN

Lisätiedot

Kohti laajempaa henkilöstö- ja vastuunkantajasuunnitelmaa. Johtavien päivä Mari Leppänen ja Seppo Riihimäki

Kohti laajempaa henkilöstö- ja vastuunkantajasuunnitelmaa. Johtavien päivä Mari Leppänen ja Seppo Riihimäki Kohti laajempaa henkilöstö- ja vastuunkantajasuunnitelmaa Johtavien päivä 16.5.2019 Mari Leppänen ja Seppo Riihimäki 16.5.2019 2 16.5.2019 3 16.5.2019 4 Henkilöstösuunnittelu ja vapaaehtoiset Kysely toimintakulttuurista

Lisätiedot

Tapanilan kirkko. Kevät 2015

Tapanilan kirkko. Kevät 2015 Tapanilan kirkko Kevät 2015 Aikuisille Naisten jumppa maanantaisin klo 18 Kamarikuoro aloittaa ti 13.1 klo 18.30 Merja Wirkkala p. 09 2340 4495 Alfa-kurssi tiistaisin klo 18.30. 20.30 Alkaa 24.2. Tule

Lisätiedot

2 Piispainkokouksen hyväksymän rippikoulusuunnitelman mukaisesti ohjesääntö edellyttää, että seurakunnassa laaditaan:

2 Piispainkokouksen hyväksymän rippikoulusuunnitelman mukaisesti ohjesääntö edellyttää, että seurakunnassa laaditaan: RIPPIKOULUN MALLIOHJESÄÄNTÖ Yleisperustelut Kirkkojärjestys edellyttää (KJ 3:3), että kirkkoneuvosto/seurakuntaneuvosto hyväksyy seurakunnalle rippikoulun ohjesäännön. Päätös on alistettava tuomiokapitulin

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO Kokousaika Keskiviikko 24.4. klo 17 Kokouspaikka Lempoisten srk-talo, pieni sali 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 KOKOUKSEN AVAUS VARAPUHEENJOHTAJAN VALINTA LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET

Lisätiedot

Kokkolan seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien yhteinen tavoiteohjelma Esitys seurakuntaneuvostoille Yhteiset painopistealueet

Kokkolan seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien yhteinen tavoiteohjelma Esitys seurakuntaneuvostoille Yhteiset painopistealueet Kokkolan seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien yhteinen tavoiteohjelma Esitys seurakuntaneuvostoille Yhteiset painopistealueet 14.5.2013 1 Yhtymän työkorit lähtökohtana yhteisten painopisteiden määrittelylle

Lisätiedot

Seurakuntalaisuudella on merkitystä

Seurakuntalaisuudella on merkitystä Seurakuntalaisuudella on merkitystä Näin lukee seurakuntamme strategiapaperissa. Ajatuksena on, että kun kohtaamme oikeasti isoja asioita elämä, kuolema, rakkaus, läheiset, Jumala, oikea, väärä, toivo,

Lisätiedot

Neulaskoti, Pihkatie 4, Keljonkangas, Huom. kokouspaikka muuttunut!

Neulaskoti, Pihkatie 4, Keljonkangas, Huom. kokouspaikka muuttunut! JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 5/2016 1 AIKA 2.11.2016 klo 18.00 PAIKKA Sivu / Neulaskoti, Pihkatie 4, Keljonkangas, Huom. kokouspaikka muuttunut! Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 48 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan kesäriparit, vaellus, purjehdus, ratsastus Draamallinen messu Uskelan kirkossa pe 11.12. klo 18 Naarila 3, Kesä-Angelat, Juvankoski, Vaellus, Purjehdus

Lisätiedot

LAMMIN SEURAKUNTA ADVENTTI JA JOULUAIKA 2015

LAMMIN SEURAKUNTA ADVENTTI JA JOULUAIKA 2015 LAMMIN SEURAKUNTA ADVENTTI JA JOULUAIKA 2015 2 JUMALAN- PALVELUKSET JUMALANPALVELUKSET su 29.11. klo 10 klo 18 su 6.12. klo 11 su 13.12. klo 10 su 20.12. klo 10 to 24.12. klo 14 klo 15.30 klo 16.30 pe

Lisätiedot

Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan!

Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Meilahden seurakunnan vapaaehtoistoimintaa koordinoi KOVA (koordinaatiovastuu) -tiimi yhdessä vapaaehtois- ja aluetoiminnan vastuuryhmän

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 5/ Säynätsalon alueseurakunta PÖYTÄKIRJA ALUENEUVOSTO

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 5/ Säynätsalon alueseurakunta PÖYTÄKIRJA ALUENEUVOSTO JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 5/2015 1 AIKA 21.10.2015 klo 18.00 PAIKKA Sivu / Säynätsalon seurakuntakoti, Saarnatie Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 50 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 51

Lisätiedot

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari, Päiväripari, Laskettelu

Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari, Päiväripari, Laskettelu Rippikoulujen yhteisiä menoja 2015 2016 Naarilan talvilomaripari, Päiväripari, Laskettelu Draamallinen messu Uskelan kirkossa pe 11.12. klo 18 talvileiri, laskettelu la 12.12. klo 18 päiväripari Tästä

Lisätiedot

Omatoiminen tehtävävihko

Omatoiminen tehtävävihko Rippikoulu 2014 Ilomantsin ev.lut. seurakunta Omatoiminen tehtävävihko Nimi Rippikouluryhmä palautettava viimeistään 30.4.2014 Rippikoulusi alkaa nyt eikä vasta kesällä leirijaksolle tullessasi. Omatoimiset

Lisätiedot

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 1. PERUSTEHTÄVÄ Diakoniatyön perustelut löytyvät sekä Raamatusta, että Kirkko järjestyksestä. Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa.

Lisätiedot

RIPPIKOULUN OPETUSPÄIVIIN LIITTYVÄT SEKÄ YLEISET RIPPIKOULUN ASIAT:

RIPPIKOULUN OPETUSPÄIVIIN LIITTYVÄT SEKÄ YLEISET RIPPIKOULUN ASIAT: RIPPIKOULUN OPETUSPÄIVIIN LIITTYVÄT SEKÄ YLEISET RIPPIKOULUN ASIAT: Nuorisotyönohjaaja Meiju Saastamoinen 044 733 5266 RYHMÄT JA OHJAAJAT Päiväkoulu (PK) Rippileiri 1 (RK1) Kirkkoherra Lauri Jäntti 040

Lisätiedot

Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä

Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä 1 Uralin rovastikunta, Birskin seurakunta, Venäjä Kumppani: Inkerin kirkko Hankkeen kuvaus Lasten ja nuorten leiri päättyi jumalanpalveluksella ja lopussa jokainen sai muistoksi leirin aikana tehdyn valokuvakalenterin.

Lisätiedot

Sinä kannat. - Vapaaehtoisten työkalupakki - Outokummun seurakunta Kummunkatu 19 83500 Outokumpu Puh. 0400 248 770 www.outokummunseurakunta.

Sinä kannat. - Vapaaehtoisten työkalupakki - Outokummun seurakunta Kummunkatu 19 83500 Outokumpu Puh. 0400 248 770 www.outokummunseurakunta. Sinä kannat - Vapaaehtoisten työkalupakki - Outokummun seurakunta Kummunkatu 19 83500 Outokumpu Puh. 0400 248 770 www.outokummunseurakunta.fi MIKÄ TAI KUKA ON SEURAKUNTA? En yksin minä etkä yksin sinäkään,

Lisätiedot

ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS

ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS ANNETAAN LAPSILLE LAPSUUS Kuullaan lapsen ääni Varhaiskasvatuksen kehittämissuunnitelma 2014 VAKE-työryhmä: Anne-Maria Ahlstedt Kirsi Marila Kirsi Risto Iiris Tornack Kuvat: kannessa ja sivuilla 3, 4,

Lisätiedot

KURIKAN SEURAKUNNAN STRATEGIA 2020

KURIKAN SEURAKUNNAN STRATEGIA 2020 KURIKAN SEURAKUNNAN STRATEGIA 2020 Hyväksytty Kurikan kirkkovaltuuston kokouksessa 29.5.2012 2 JOHDANTO Jurvan ja Kurikan seurakuntaliitos toteutui 1.1.2009. Kaksi ensimmäistä vuotta kului liitoksesta

Lisätiedot

HAAPAJÄRVEN SEURAKUNTA Kokouspäivämäärä Sivu. 19 Kirkkovaltuusto 29.10.2012

HAAPAJÄRVEN SEURAKUNTA Kokouspäivämäärä Sivu. 19 Kirkkovaltuusto 29.10.2012 19 17 KOKOUKSEN AVAUS SEKÄ LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 17 KJ 8:5 KL 7:4 Kirkkovaltuuston työjärjestys 1 Kutsu asialuetteloineen on lähetettävä kirkkovaltuuston jäsenille viimeistään viikkoa ennen kokousta

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 2/ Säynätsalon alueseurakunta PÖYTÄKIRJA ALUENEUVOSTO

JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 2/ Säynätsalon alueseurakunta PÖYTÄKIRJA ALUENEUVOSTO JYVÄSKYLÄN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 2/2018 1 AIKA PAIKKA Sivu / 25.4.2018 klo 18.00 alkavan iltakoulun päätyttyä Säynätsalon seurakuntakoti, Saarnatie Alkuhartaus ja kokouksen avaus 3 12 Kokouksen laillisuus

Lisätiedot

ILOMANTSIN ORTODOKSISEN SEURAKUNNAN TOIMINTAOHJELMA

ILOMANTSIN ORTODOKSISEN SEURAKUNNAN TOIMINTAOHJELMA ILOMANTSIN ORTODOKSISEN SEURAKUNNAN TOIMINTAOHJELMA 2016 2020 Ilomantsin ortodoksinen seurakunta toimii osana Suomen ortodoksista kirkkoa. Seurakunnan toimintaohjelma 2016 2020 jatkaa seurakunnan strategiaa

Lisätiedot

HAUHON SEURAKUNTA. JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10

HAUHON SEURAKUNTA. JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10 HAUHON SEURAKUNTA SYKSY 2016 JUMALANPALVELUKSET Hauhon kirkossa sunnuntaisin klo 10 11.9. Messu, liturgia Tapani Vanhanen, saarna Katja Verho, kanttori Taina Kujanen. 18.9. Messu, metsästäjien kirkkopyhä,

Lisätiedot