Palautepalvelu Asiakkaan ohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palautepalvelu Asiakkaan ohje"

Transkriptio

1 Palautepalvelu Asiakkaan ohje

2 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 1 (18) Sisällys 1. Johdanto Palautepalvelun etusivu Palautepalvelun palautelomake Palaute - osa Palautteen aihe Palautteen luonne Palauteteksti Palautteen liitteet Palautteen julkisuus Karttaikkuna osa Karttatyökalut Karttaikkunan pohjakartan valinta Palautteen sijaintimerkinnät Yhteystiedot - osa Palautepalvelun selaa palautteita Hakuehtoja Kartta Hakutulokset Palauteraportti... 17

3 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 2 (18) 1. Johdanto Palautepalvelun kautta asiakkaat voivat antaa palautetta tai tehdä kysymyksiä Kuopion kaupungin palveluista niistä vastaaville vastuutahoille sekä asiantuntijoille. Palautepalvelu otettiin käyttöön toukokuussa 2014 Kaupunkiympäristön palvelualueella, osassa Elinvoima- ja konsernipalvelujen palvelualuetta, Hyvinvoinnin palvelualueen Liikunta ja ulkoilu yksiköissä sekä Kuopion Vedellä. Palautepalvelun käyttö laajeni helmikuussa 2016 kun se otettiin käyttöön Sosiaali- sekä Terveyspalveluiden palvelualueilla. Vuoden 2017 alussa järjestelmän ottivat käyttöönsä myös Yritys- ja Työllisyyspalvelut sekä osa Kansalaistoiminnan yksikköä. Asiakkaan palaute ohjataan asiakkaan valitseman palauteaiheen mukaisesti sopivimmalle vastuutaholle palautepalvelujärjestelmään asetettujen sääntöjen mukaisesti tai asiakaspalveluhenkilöstö ohjaa yleisen, tarkentamattoman palautteen sen sisällön perusteella sopivalle vastuutaholle. Osa kunnossapitoon liittyvistä palauteaiheista ohjataan palautejärjestelmän avulla suoraan kunnossapidosta vastaaville urakoitsijoille ja näihin palauteaiheisiin liittyvät asiat hoidetaan suoraan urakoitsijan toimesta, jos palautteeseen liittyvä työ sisältyy tilaajan ja urakoitsijan väliseen urakkasopimukseen. Ilmoitus asiakkaan antaman palautteen tallentumisesta palautejärjestelmään välittyy asiakkaan valitseman aiheen mukaisesti määräytyvälle vastuutaholle, pääsääntöisesti vastuutahon asiointipostiin. Vastuualueillaan palautteiden käsittelijät voivat ohjata palautteet tarvittaessa eteenpäin mm. eri alojen asiantuntijoille. Palautteisiin pyritään vastaamaan kaupungin palvelulupauksen mukaisesti viimeistään viiden työpäivän sisällä. Mikäli palautteen käsittely vaatii pitemmän ajan, asiakkaalle ilmoitetaan arvio käsittelyajasta, jos asiakas on jättänyt yhteystietonsa. Asiakas voi käyttää palvelua nimettömänä tai omilla yhteystiedoillaan varustettuna, jolloin hän saa palautteen käsittelystä väliaikatietoja sähköpostitse. Palautepalvelussa voidaan hakea ja selata myös muiden antamia, julkiseksi luokiteltuja palautteita. Palautelomakkeen Yhteystietoja kohtaan annettuja tietoja ei julkaista muille käyttäjille koskaan. Palautteen tekstikenttään kirjoitettu teksti näytetään pääsääntöisesti julkisesti. Palautetta lähetettäessä tulee muistaa että se ei saa sisältää henkilötunnuksia tai muita arkaluontoisia tietoja. Sosiaali- ja Terveyspalveluiden palautteet eivät tule julkisesti nähtäville. Asiakaspalautteen antaminen järjestelmän kautta vaatii voimassa oleviin Käyttöehtoihin ja Tietosuojaselosteeseen tutustumista sekä näiden hyväksymistä. Asiakas hyväksyy ehdot rastittamalla palautetta antaessaan palautelomakkeelta kyseisen kohdan.

4 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 3 (18) 2. Palautepalvelun etusivu Palautepalvelu etusivulta valitaan annettavalle palautteelle sopiva kategoria ja aihe. Palautepalvelun etusivun eri kategorioissa on lisätietoja kyseistä palveluista, joiden avulla pyritään vastaamaan osaan asiakkaan kysymyksistä tai palautteista ilman palautteen lähettämistä palautepalveluun. Sivulta voidaan ohjata asiakasta myös muille sivuille tai palveluihin, jos asia hoidetaan jotenkin muuten kuin palautepalvelun välityksellä. Alla kuva etusivun palautekategorioista, jossa yksi kategoria on avattu palautteen antamista varten klikkaamalla kategoriapalkkia. Anna palautetta painiketta painamalla avautuu varsinainen palautteen antolomake, josta valitaan kyseiseen kategoriaan liittyvä palauteaihe. Kategorian infoteksteissä on kerrottu kyseisen kategorian sisältämät aiheet ja aihenimiin liitettyä linkkiä klikkaamalla avautuu suoraan sama palautelomake, mutta kyseinen aihe on valittuna jo valmiiksi.

5 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 4 (18) 3. Palautepalvelun palautelomake Anna palautetta painikkeella avautuu kategoriakohtainen palautelomake. Lomake koostuu; aiheen ja palautteen luonteen valinnoista, palautteen tekstiosasta, karttaikkunasta sijainnillisen tarkennuksen lisäämiseen ja mahdollisesti annettavista yhteystiedoista.

6 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 5 (18) 3.1 Palaute - osa Palautteen aihe Palautteelle valitaan aihe. Sopivimman aiheen valinta nopeuttaa palautteen käsittelyä, koska palautepalvelu ohjaa aihekohtaisesti palautteen kyseisestä palvelusta vastaavalle vastuutaholle. Jos listalta ei löydy sopivaa aihetta, voidaan valita aihelistalla viimeisenä oleva kategoriaan kuuluva muu aihe esim. Muut kunnossapitoon liittyvät palautteet tai palvelun etusivulla näkyvä Yleinen aihe Palautteen luonne Palautteen luonteella voidaan tarkentaa annettavaa palautetta. Luonteet ovat kaikille aiheille samat; Kommentti, Kiitokset, Kysymys, Moitteet ja Toimenpide-ehdotus Palauteteksti Palaute kenttään kirjoitetaan palauteteksti. Tekstin pituus voi olla enintään 3000 merkkiä, pidemmät tekstit palautteen liitetiedostona. Palautteeseen voidaan lisätä aktiiveja linkkejä johonkin nettisivulle, jolloin linkeillä voidaan antaa lisätietoa palautteeseen. Linkkien muodostus toimii automaattisesti mm. Microsoft Internet Explorer selaimella, mutta useimmilla muilla selaimilla linkki pitää luoda linkkityökalulla.

7 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 6 (18) Käyttäjä valitsee linkitettävän tekstin ja painaa linkkityökalun linkki-luvaketta. Jos linkitettävä teksti on suoraan nettisivun osoite, sen voi kopioida muistiin ja liittää linkin osoitteeksi. Avautuvan lomakkeen Osoite kohtaan kirjoitetaan tai liitetään kopioitu nettisivun osoite. Sen jälkeen painetaan OK painiketta. Palautetekstissä on nyt aktiivinen linkki, jota klikkaamalla avautuu kyseisen linkin mukainen nettisivu.

8 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 7 (18) Palautteen liitteet Palautteelle voidaan lisätä liitteitä. Liitteiden koko voi olla yhteensä enintään 10 Mb. Hyväksyttyjä liitteitä ovat yleiset kuva- ja toimisto-ohjelmaformaatit. Palvelu ilmoittaa jos liite on liian suuri tai lisätyn liitteen formaatti ei ole hyväksyttävä. Jos liitettävä tiedosto on kuva, johon on tallennettuna kuvanottopaikan koordinaatit, palautepalvelu lisää palautteelle automaattisesti pistemäisen sijainnin ja kohdistaa kartan koordinaattien mukaiseen kohtaan. Jos käyttäjä haluaa kirjoittaa kyseiseen kohtaan sijainnin tarkennuksen, piste on valittava kartalta ja lisätieto on kirjoitettava sijainnin tarkennus lomakkeelle.

9 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 8 (18) Palautteen julkisuus Palaute julkaistaan oletuksena kaikille näkyviin, jos Palautteen saa julkaista ruksia ei oteta pois. Palaute ei välttämättä ilmesty automaattisesti julkisten palautteiden selausliittymään, sillä palautepalvelujärjestelmään voidaan aihekohtaisesti määritellä julkaistaanko palaute suoraan vai vaatiiko palaute käsittelijän julkaisemisen. Sosiaali- ja Terveyspalveluiden palautteet eivät tule julkisesti nähtäville. Palautelomakkeen Yhteystietoja kohtaan annettuja yhteystietoja ei näytetä julkisessa palvelussa koskaan vaan pelkästään palauteteksti, sijainti ja siihen liittyvät liitteet näytetään.

10 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 9 (18) 3.2 Karttaikkuna osa Osassa palauteaiheista kartta on oletuksena minimoitu, jotta kartan latautuminen ei turhaan hidasta palautelomakkeen latautumista esim. mobiililaitteilla. Palauteaiheissa, joissa sijainti on yleensä oleellinen osa palautetta esim. Liikennemerkki- ja opasteviat, karttaikkuna on oletuksena avoinna. Karttaikkunan voi minimoida tai avata karttaosan oikean reunan nuolipalkista Karttatyökalut Kartan voi kohdistaa oikeaan paikkaan myös seuraavilla karttatyökaluilla. Oma sijainti - toiminto kohdistaa kartan käyttäjän omaan paikkaan selaimen paikannuspalvelun (Location Service) avulla. Selaimessa tulee sallia palvelun käyttö, jotta kartan kohdistaminen omaan sijaintiin toimii. Salliminen tapahtuu vastaamalla alla olevan kuvan mukaiseen kysymykseen Kerro sijainti, jolloin paikannus sallitaan kerran. Jos sijainti sallitaan aina jatkossa ilman erillistä kysymystä, kysymykseen vastataan Kerro sijainti aina. Lähennä rajauksella - toiminnolla käyttäjä voi zoomata suorakulmaisella rajauksella kartan haluttuun kohtaan painamalla vasemman painikkeen pohjaan, osoittamalla suorakaide ja vapauttamalla painike. Vastaava toiminnallisuus kosketusnäytöllä toimii painamalla näyttöä ja siirtämällä sormea tai osoitinta ja vapauttammalla. Liikuta karttaa - toiminnolla käyttäjä voi liikuttaa karttaa painamalla hiiren vasemman painikkeen pohjaan ja siirtämällä kursoria. Vastaava toiminnallisuus kosketusnäytöllä toimii painamalla näyttöä ja siirtämällä sormea tai osoitinta. Lähennä - toiminnolla käyttäjä voi zoomata lähemmäs yhden zoomaustason kerrallaan. Vastaava toiminnallisuus kosketusnäytöllä toimii napauttamalla näyttöä kahdesti. Loitonna toiminnolla käyttäjä voi zoomata kauemmas yhden zoomaustason kerrallaan.

11 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 10 (18) Zoomauksen liukukytkin toiminnolla käyttäjä voi tarttua kytkimeen ja siirtää sitä ylös, jolloin zoomaus tapahtuu lähemmäksi tai siirtää alas, jolloin zoomaus tapahtuu kauemmaksi. Vastaava toiminto toimii hiiren rullaa pyörittämällä. Kosketusnäytöllä vastaava zoomaus lähemmäs toiminto toimii levittämällä kahta sormea toisistaa poispäin ja zoomaus kauemmas toimii supistamalla kahta sormea toisiaan kohden. Suurenna kartta toiminnolla kartta voidaan suurentaa koko sivun kokoiseksi ja vastaavasti pienentää takaisin oletuskokoon. Lisää piste toiminnolla käyttäjä voi antaa palautteelle pistemäisen tarkennuksen. Pisteen antamisen jälkeen avautuu sijaintiin annettavan tarkennustekstin syöttölomake. Lisää viiva toiminnolla käyttäjä voi antaa palautteelle viivamaisen tarkennuksen. Viivan piirtäminen lopetetaan kaksoisnapautuksella. Lisää alue toiminnolla käyttäjä voi antaa palautteelle aluemaisen tarkennuksen. Alueen piirtäminen lopetetaan kaksoisnapautuksella Karttaikkunan pohjakartan valinta Karttaikkunassa näkyvä kartta voidaan valita kartan yläreunan päällä kelluvista painikkeista. Opaskartta on oletuksena päällä ja sisältää Kuopion opaskartan taajama-alueilta ja hajaopaskartan muilta alueilta. Ylimmillä zoomaustasoilla karttana on maanmittauslaitoksen yleistetty kartta-aineisto. Ilmakuva sisältää ilmakuvat Kuopion kaupungin alueelta. Maastokartta sisältää maanmittauslaitoksen maastokartat (perus- ja maastokartta) sekä yleistetyt karttaaineistot sen mukaan mikä kartan mittakaava on. Maastokartta-aineisto kattaa Kuopion kaupungin aluetta suuremman alueen sisältäen koko Savo Pielisen jätelautakunnan toiminta-alueen. Maastokartan tarkimmilla tasoilla kartta-aineistona on Kuopion kaupungin taajama-alueiden kohdalla kantakartta. Kaavakartta sisältää Kuopion kaupungin alueelta mustavalkoisen asemakaavakartan, joka tulee esiin kun karttaa zoomataan tarpeeksi lähelle. Muuten karttana on opaskartta.

12 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 11 (18) Sijainnillisen tarkenteen lisäämiseen Kartan voi kohdistaa tiettyyn paikkaan osoitehaun avulla tai lisäämällä sijaintipisteen haluttuun paikkaan. Osoitehaussa katunimi ja numero annetaan eri sarakkeisiin. Katunimi tulee antaa siten, että ensimmäinen kirjain on kirjoitettu isolla kirjaimella esim. Suokatu. Osoitehaussa osoitenumeroa ei tarvitse välttämättä kirjoittaa, myös paikannimihaussa numero jätetään tyhjäksi. Hakutulos tulee näkyviin hakuehtojen alapuolelle ja nimeä klikkaamalla kartta kohdistuu kyseiseen paikkaan, kartalle ilmestyy hakusymboli sekä valinta jolla kohteen voi lisätä palautteen sijainniksi. Muu sijaintimerkintä tulee lisätä erikseen Sijainnin lisäys työkaluilla ja tallentaa.

13 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 12 (18) Palautteen sijaintimerkinnät Kartalta palautteelle annetut sijaintimerkinnät listataan kartan oikealla puolella olevaan listaan. Listalta voi klikata sijaintia, jolloin kartta kohdistuu kyseisen sijainnin kohdalle ja näyttää ikkunassa kyseisen sijannin tarkennustekstin. Tekstiä voi muokata avautuvasta ikkunasta. Yksittäinen sijainti voidaan poistaa painamalla kyseisen sijainnin kohdalla olevaa Poista painiketta. 3.3 Yhteystiedot - osa Palautteeseen voi lisätä haluttaessa omat yhteystietonsa. Palautteen voi antaa myös täysin nimettömänä. Palautteeseen annettuja yhteystietoja ei julkaista muille käyttäjille koskaan vaikka palaute olisi muuten asetettu julkiseksi. Palautetta antaessaan asiakas voi valita haluaako hän palautteen käsittelyvaiheista ilmoituksia sähköpostiinsa. Tällöin ruksataan kyseinen kohta ja annetaan sähköpostiosoite siihen varattuun kenttään. Ilmoitukset lähtevät asiakkaan antamaan sähköpostiosoitteeseen automaattisesti palautejärjestelmästä seuraavissa vaiheista: - Palautteen vastaanotto - Palaute otetaan käsittelyyn. Tällöin palautteeseen ei vielä vastata, vaan käsittelijä ottaa palautteen käsiteltäväksi omalle työlistalleen. - Palautteeseen annetaan välivastaus. Tällöin palautteeseen ei vielä voida antaa lopullista vastausta vaan asiakasta informoidaan palautteen käsittelytilanteesta. - Palautteeseen annetaan vastaus. - Palaute poistetaan. Poistaminen tehdään siinä tapauksessa, jos palaute on asiatonta eikä sitä käsitellä vaan poistetaan. Palautepalvelun lähettämät sähköpostit sisältävät asiakkaan antamat palaute- ja yhteystiedot sekä linkin palauteraporttiin, jos palaute on merkitty julkiseksi.

14 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 13 (18) Asiakas voi valita palautteen vastauksen yhteydenottotavaksi joko sähköpostin tai puhelimen. Valinta tapahtuu ruksaamalla kyseinen kohta ja valitsemalla listalta joko Sähköpostitse tai Puhelimitse. Asiakaspalautteen antaminen järjestelmän kautta vaatii voimassa oleviin Käyttöehtoihin ja Tietosuojaselosteeseen tutustumista sekä näiden hyväksymistä. Asiakas hyväksyy ehdot rastittamalla palautetta antaessaan palautelomakkeelta kyseisen kohdan. Palaute lähetetään Lähetä painikkeella. Jos jokin pakollisista tiedoista on antamatta ja palautetta yritetään lähettää, painikkeen yläpuolelle tulee punainen teksti * Tarkasta pakolliset kentät!

15 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 14 (18) 4. Palautepalvelun selaa palautteita Palautepalvelusta voidaan hakea ja selata kaikkia julkiseksi luokiteltuja palautteita. Selaussivu koostuu kolmesta osasta: hakuehdoista, karttaikkunasta ja hakutuloslistauksesta. 4.1 Hakuehtoja Julkisia palautteita voi hakea sivun vasemmassa reunassa olevilla hakuehdoilla. Oletuksena palautelistalla näkyvät kaikki palautteet uusin ylimpänä. Hakuehtojen valinnan jälkeen haku suoritetaan painamalla Hae - painiketta. Annetut hakuehdot voi tyhjentää Tyhjennä - painikkeella. Kustakin valintalistasta (kategoria, aihe, luonne ja tila) voidaan valita yksi arvo kerrallaan. Kategoria listalla on palauteaiheiden kategoriat, jotka ovat samat kuin etusivulla. Aihe listalla on kaikki palautepalvelun aiheet, jos kategoriaa ei ole valittu. Jos jokin kategoria on valittu, listalla on vain valitun kategorian aiheet. Luonne listalta on valittavana palautteen luonne. Tila listalta on valittavana palautteen tila. Alkaen päivämäärällä voi valita päivämäärän, jota uudempia palautteita haluaa selata. Päivämäärä on palautteen lähettämisen ajankohta. Päättyen päivämäärällä voi valita päivämäärän, jota vanhempia palautteita haluaa selata. Päivämäärä on palautteen lähettämisen ajankohta. Vapaa sanahaku tekstillä voi hakea sellaisia palautteita, joiden palaute-tekstissä esiintyy haettu sana. Sijainti valinnalla voidaan valita listalle vain sellaiset palautteet, joihin liittyy sijainti. Tällaisten palautteiden kohdalla listalta voi kohdistaa kartan kyseisen palautteen sijaintiin. Karttanäkymään tämä hakuehto ei vaikuta, sillä siinä näkyvät aina vain sijainnilliset palautteet.

16 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 15 (18) 4.2 Kartta Kaikki hakuehtojen mukaiset julkiset, sijainnilliset palautteet näkyvät kartalla. Kartalla voidaan navigoida vapaasti samaan tapaan kuin palautteen antolomakkeen kartalla ja vaihtaa taustakarttaa. Kartalla olevista palautteiden sijaintimerkinnöistä voidaan klikata, jolloin kartan päälle ilmestyy sijaintiin liittyvä tarkennus teksteineen. Samasta ikkunasta voidaan avata kyseisen palautteen palauteraportti klikkaamalla Näytä palaute linkkiä. Raportista näkee palautteen kaikki julkiset tiedot ja käsittelyvaiheet. Palauteraportti on kuvattu tarkemmin kohdassa Palauteraportti

17 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 16 (18) 4.3 Hakutulokset Hakuehtojen mukaiset palautteet listataan sivun alareunan Hakutulokset listaan jonka yläpuolella näkyy myös hakutulosten kokonaismäärä. Tulokset on sivutettu 10 palautteen sivuihin saapumisjärjestyksessä ja niitä voi selata Sivu-painikkeista. Listalla näkyy palautteen päivämäärä, kategoria, aihe, tila ja palautteen teksti. Kustakin palautteesta on linkki palauteraporttiin (Näytä palaute) sekä lisäksi sijainnilliselle palautteella on kartan kohdistamistoiminto (Näytä kartalla), jota klikkaamalla yllä oleva kartta kohdistuu kyseisen palautteen kohdalle.

18 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 17 (18) 4.4 Palauteraportti Palautekohtaisesta palauteraportista näkee palautteen kaikki julkiset tiedot kuten palautteen antopäivämäärän, luonteen, kategorian ja aiheen, palautetekstin sekä palautteeseen liittyvät käsittelyvaiheet ja vastauksen. Raportti sisältää myös kartan, jos palautteelle on annettu sijainnillinen tarkenne. Kartta kohdistetaan palautteen sijainnin mukaisesti siten, että kaikki kyseiseen palautteeseen annetut sijainnit näkyvät kartalla. Palauteraportin alareunassa on Share-työkalu, jolla käyttäjä voi jakaa kyseisen palauteraportin linkin haluamassaan sosiaalisessa mediassa tai viestintävälineessä.

19 Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 18 (18) 4.5 RSS-syötteet Julkiset palautteet on saatavina palautepalvelun kautta RSS-syötteinä. Yleinen syöte sisältää 20 viimeisintä palauteaiheista riippumatonta palautetta. Lisäksi kustakin yksittäisestä palauteaiheesta voi tilata oman aihekohtaisen RSS-syötteen, jossa on kyseisen aiheen 20 viimeisintä palautetta. Aihekohtaiset tilauslinkit löytyvät Tietoja palvelusta > RSS-syötteet sivulta. Aihekohtainen tilaus tehdään klikkaamalla kategoriaotsikon alla olevaa aihekohtaista linkkiä kuten esim. Viljelypalstat.

Palautepalvelu Asiakkaan ohje

Palautepalvelu Asiakkaan ohje Palautepalvelu Asiakkaan ohje Kuopion kaupunki Asiakkaan ohje 1 (22) Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Palautepalvelun etusivu... 3 3. Palautepalvelun palautelomake... 4 3.1 Palaute - osa... 5 3.1.1 Palautteen

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

LOHJAN KAUPUNGIN KARTTAPALVELUN KÄYTTÖOHJEET

LOHJAN KAUPUNGIN KARTTAPALVELUN KÄYTTÖOHJEET LOHJAN KAUPUNGIN KARTTAPALVELUN KÄYTTÖOHJEET 17.11.2017 Tuki ja palaute: karttatuki@lohja.fi / 044-374 4462 0 SISÄLLYSLUETTELO 1. Aineistojen laittaminen päälle ja pois päältä 2 2. Aineiston läpinäkyvyyden

Lisätiedot

TornaMarket-Metsät metsätilamarkkinointisovelluksen käyttöohje (ohje tehty PC käytölle)

TornaMarket-Metsät metsätilamarkkinointisovelluksen käyttöohje (ohje tehty PC käytölle) OHJE 4.5.2015 1 (5) TornaMarket-Metsät metsätilamarkkinointisovelluksen käyttöohje (ohje tehty PC käytölle) 1. Yleistä Järjestelmä on julkaisusovellus, jolla Tornator Oyj:n omista järjestelmistä julkaistaan

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( )

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( ) Lipas 2.0 käyttöohjeet (14.3.2019) (Liikuntapaikan muokkaus, liikuntapaikan lisäys, liikuntapaikan poisto, pistemäiset liikuntapaikat) Liikuntapaikan muokkaaminen Liikuntapaikan lisääminen tai tietojen

Lisätiedot

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ 2 / 23 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 3 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT...

Lisätiedot

Palautteet, kehitysideat ja vikailmoitukset ohje

Palautteet, kehitysideat ja vikailmoitukset ohje Palautteet, kehitysideat ja vikailmoitukset ohje Hyvinkääläiset voivat Palautteet, kehitysideat ja vikailmoitukset palvelun kautta antaa kaupungin toimintaa edistääkseen ja kehittääkseen eri luonteisia

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS SISÄLTÖ VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS... 1 Alueen sijainnin tallennus... 2 Liikuntapaikan ominaisuustietojen tallentaminen...

Lisätiedot

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu 24.8.2018 Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Kartalla liikkuminen ja zoomaus:... 2 3. Aineistojen etsiminen ja katselu:... 2 4. Ladattavien aineistojen valinta ja metatiedot:...

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ HUOLLETTAVAN VALINTA... 3

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ HUOLLETTAVAN VALINTA... 3 HUOLTAJAN HELMI 2 / 24 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 1.1 HUOLLETTAVAN VALINTA... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 5 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET...

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Rauman karttapalvelun käyttöohjeet

Rauman karttapalvelun käyttöohjeet Rauman karttapalvelun käyttöohjeet Yleistä Rauman palvelukartta on Internetissä toimiva maksuton karttapalvelu, jossa käyttäjällä on mahdollisuus katsella opas-, osoite- ja kantakartta-aineistoja, asemakaava

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin...1 Tilojen haku...2 Pikkukalenteri...4 Varauskalenteri...5 Hakemuksen teko...5 Hakemuksen lisätiedot-välilehti...6 Varaukset Oma asiointi...7 Kirjautuminen Timmiin Mene

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS Sisältö: 1. Alueen sijainnin tallennus 2. Alueen ominaisuustietojen tallentaminen 3. Alueen poistaminen 4. Olemassa olevan alueen tietojen muokkaus

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Firefox 3.5 eteenpäin Opera 10.5

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä NTG CMS Julkaisujärjestelm rjestelmä NTG CMS julkaisujärjestelmän avulla voit päivittää ja ylläpitää internetsivujen sisältöä helppokäyttöisen webkäyttöliittymän kautta, ilman minkäänlaista html-osaamista.

Lisätiedot

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen 1. Avaa ohjelma Purple Pen työpöydän ikonia kaksois-klikkaamalla tai klikkaamalla ja painamalla Enter -näppäintä. 2. Valitse luo uusi tapahtuma, valitse ok.

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Lehden ennakkotilaus Valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteellinen lehti

Lehden ennakkotilaus Valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteellinen lehti Lehden ennakkotilaus Valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteellinen lehti Postittamisen työpöytä Käyttöohje Sisältö Valitse lehti jolle ennakkotilaus tehdään dia Tarkista lehden yhteyshenkilö ja aloita

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Ohjeita Omapalvelun käyttöön

Ohjeita Omapalvelun käyttöön Ohjeita Omapalvelun käyttöön Sisällysluettelo Omapalvelu 3 Omat tiedot ja Yhteydenottotapa 4 Aloitus 5 Uusi ja keskeneräinen hakemus 1/2 6 Uusi ja keskeneräinen hakemus 2/2 7 Etusivu 1/3 8 Etusivu 2/3

Lisätiedot

Pikaohje KTJ -selaintietopalveluun

Pikaohje KTJ -selaintietopalveluun Pikaohje KTJ -selaintietopalveluun Käyttöliittymä Orientointikartta näyttää valitun kohteen sijainnin. Mittakaavan vaihto. Ulos kirjautuminen palvelusta. Ilmoittaa käytössä olevan mittakaavan. Valitun

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

http://www.iisalmi.fi/aineistotietokanta IntroActive on Rutakko-kirjastojen aineistotietokantaa täydentävä verkkopalvelu, jossa voit: varata kirjastossa paikalla olevaa aineistoa tehdä seutuvarauksen;

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Verkkotietopiste.fi. Palvelun käyttöohjeet tiedon hakijalle

Verkkotietopiste.fi. Palvelun käyttöohjeet tiedon hakijalle Verkkotietopiste.fi Palvelun käyttöohjeet tiedon hakijalle 31.8.2018 1 Sisältö 1 Johdanto... 2 2 Palveluun kirjautuminen henkilöasiakkaana... 3 2.1 Henkilöasiakkaan näkymä... 5 3 Verkkotietojen ja rakennushankkeiden

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin... 1 Tilojen haku... 2 Pikkukalenteri... 5 Hakemuksen teko... 6 Yöpymiskäyttö... 7 Hakemuksen lisätiedot... 7 Oheisvarattavat... 7 Varaukset Oma asiointi... 9 Vapaa-ajan

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely Lupapiste käyttöönottokoulutus Palvelun esittely Valmistelut Tarkista, että käytössäsi on riittävän tuore selainversio Tuetut selainversiot: Internet Explorer 9 tai uudempi Mozilla Firefox 16 tai uudempi

Lisätiedot

Nettikaupan uudistukset

Nettikaupan uudistukset WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 3/12 Nettikaupan uudistukset 1 Johdanto 4 2 Ohjattu tilaaminen omien tilauspohjien avulla 4 3 Tilauspohjat 7 3.1 Muokkailtavuus 7 3.2 Tilauspohjan vanhentuminen 8 3.3 Ilmoitus

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

HUOM! Latauskaapelia ei saa kytkeä laitteeseen ennen hyväksytyn maksuprosessin suorittamista! Kirjaudu

HUOM! Latauskaapelia ei saa kytkeä laitteeseen ennen hyväksytyn maksuprosessin suorittamista! Kirjaudu Ecariot mobiili applikaatio-ohje 1 (6) Ecariot Oy:n operoimissa maksullisissa latauslaitteissa on mahdollista käynnistää sähköauton lataus mobiiliapplikaation kautta. Applikaatiota voivat käyttää vain

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen

KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen vastaanotto...7 Kilpien hallinnointi valikko...8 Kilpivarastojen

Lisätiedot

JulkICT portaalin käyttöohje

JulkICT portaalin käyttöohje LUONNOS 30.4.2013 2 (12) Sisällys 1 Johdanto... 3 2 QPR Portaali... 3 2.1 Kirjautuminen palveluun... 3 2.2 Portaalin Prosessit-välilehden toimintakuvaus... 5 2.3 Mallin valitseminen mallilistasta... 7

Lisätiedot

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje

OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ. Esimiehen pikaohje OSAAMISENHALLINTA HENKILÖSTÖ Esimiehen pikaohje Omat tiedot, etusivu Omien tietojen etusivulla näkyy kirjautuneen käyttäjän nimi sekä käytössä olevat osiot Näkymäksi voi valita joko ns. Tiilet tai Etusivun

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

AutoFutur ja KoneFutur. Asiakastyytyväisyyskysely- palvelu. Käyttöohje

AutoFutur ja KoneFutur. Asiakastyytyväisyyskysely- palvelu. Käyttöohje AutoFutur ja KoneFutur Asiakastyytyväisyyskysely- palvelu Käyttöohje 18.2.2011 1 Sisällys KÄYTTÖÖNOTTO... 3 ASETUKSET... 3 KYSELYIDEN MUOKKAAMINEN JA LÄHETTÄMINEN... 3 Kyselytekstin asettaminen ja muokkaaminen...

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA 1 (6) MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA TEEMU SALORIUTTA 17.6.2012 Päivitetty 28.6.2013 1. Avaa Maanmittauslaitoksen latauspalvelu osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus

Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö Kirjautuminen Lipakseen... 2 Liikuntapaikan sijainnin tallennus (uusi liikuntapaikka)...

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Data@Flow Verkkosivuston hallinnan ohjeet atflow Oy tuki@atflow.fi AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sivuston muokkaus... 2 3. Sivujen ja valikoiden

Lisätiedot

Työryhmän jäsenen käyttöohje - RUMA-mobiilisovellus. 1. Sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen

Työryhmän jäsenen käyttöohje - RUMA-mobiilisovellus. 1. Sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen Työryhmän jäsenen käyttöohje - RUMA-mobiilisovellus Sisällys 1. Sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen... 1 2. Päävalikko... 2 3. Työkartta-näkymä... 3 4. Liittyminen työryhmään... 4 5. Poistuminen työryhmästä...

Lisätiedot

Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014

Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014 Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014 2(14) SISÄLLYSLUETTELO 1. KIRJAUDU SISÄÄN... 3 2. ASETUKSET... 3 3. ALOITUS... 4 4. HAKU... 5 5. LATAA TIEDOSTOJA... 5 5.1. Käsittele dokumentteja...

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET. Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana

UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET. Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana Aloitussivu näyttää seuraavalta. Sen kautta voi siirtyä haluttuihin toimintoihin. JÄSENREKISTERIN SELAUS/MUOKKAAMINEN

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

Kysymyspankin käyttäminen

Kysymyspankin käyttäminen 1 Henkilöstökoulutus 22.8.2018 Moodlen tentit Mervi ruotsalainen Tentin tai itsetestaavien harjoitusten tekeminen Moodlessa. Vaiheet: Luo kategoria kysymystyypeille Luo Kysymykset Lisää Aktiviteetti Tentti

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

CV-kannan käyttöohje 2017

CV-kannan käyttöohje 2017 Sisällysluettelo 1. Sisäänkirjautuminen... 2 a) Sinulle lähetetään käyttäjätunnus ja salasana Monsterilta... 2 b) Sinulla ei ole vielä tunnuksia Monsterin työnantajat sivulle... 3 Turvakysymykset... 3

Lisätiedot

LIPAS KARTTASOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE

LIPAS KARTTASOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE LIPAS KARTTASOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Sisältö Johdanto 1. Haku- ja tulostustyökalut 1.1 Pikahaku 1.2 Haku karttatasoista 1.3. Osoitteen haku kartalle 2. Karttatyökalut 2.1 Lähennä 2.2 Siirrä 2.3 Karttatason

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40 Visma.net Approval Versiosaate 1.40 Nimi ja ikoni Uusi nimi: Visma.net Approval Visma.net Approval Centerin uusi nimi on lyhennys Visma.net Approval. Nimi otettiin käyttöön, koska se soveltuu paremmin

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys

Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys Tunnusten tilaaminen... 2 Sisäänkirjautuminen... 3 Käyttöliittymä... 4 Ryhmätekstiviestien lähettäminen... 5 Ryhmät... 7 Push-viestien lähettäminen... 12 Mobiilipalvelun

Lisätiedot

Tilaajan pikaopas. kotijakelu.onemed.fi

Tilaajan pikaopas. kotijakelu.onemed.fi Tilaajan pikaopas OneMed Kotijakelupalvelu on sähköinen tilausjärjestelmä, jonka avulla kunta/kaupunki hallinnoi kotiasiakkaiden hoitotarvikereseptejä. Kirjaudu palveluun: 1. Klikkaa Kirjaudu sisään -painiketta

Lisätiedot

KANSALAISKIOSKI Käyttöohje

KANSALAISKIOSKI Käyttöohje KANSALAISKIOSKI Käyttöohje Suomen Mediatoimisto Käyttöohje 2(7) Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1.Miten esitän kysymyksen kansalaiskioskissa?...3 2.Mitä ovat kysymyksen esittämisen lisävalinnat?...5

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Lehden ennakkotilaus Lehden päivä- ja etäjakelu

Lehden ennakkotilaus Lehden päivä- ja etäjakelu Lehden ennakkotilaus Lehden päivä- ja etäjakelu Postittamisen työpöytä Käyttöohje Sisältö Valitse lehti jolle ennakkotilaus tehdään dia Tarkista lehden yhteyshenkilö ja aloita tilauksen tekeminen dia Anna

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA. Omapalvelun tuetut selaimet:

OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA. Omapalvelun tuetut selaimet: OMAPALVELUN KÄYTTÖ OMAPALVELU / YLEISTÄ TIETOA Omapalvelun tuetut selaimet: Internet Explorer 11 eteenpäin Firebox 3.5 eteenpäin Opera 10.5 eteenpäin Safari* ja Chrome uusimmat versiot *Ipad versiolle

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

ADMIN. Käyttöopas 08Q4

ADMIN. Käyttöopas 08Q4 ADMIN Käyttöopas 08Q4 Sisällysluettelo Uuden käyttäjän lisääminen...3 Käyttäjän poistaminen...3 Oikeudet...4 Käyttäjäasetukset...6 Aktiviteetin määritys...8 Aktiviteetin määrittely...8 Kenttämäärittelyt...9

Lisätiedot

Tietojen haku ja raportit

Tietojen haku ja raportit 1(6) Tietojen haku ja raportit Lista- ja Raportti-sivulla on mahdollisuus selata tietokannassa olevia tapahtumia ja poimia tarkasteluun tietyntyyppiset tapahtumat. Käytössä on joukko ehtoja (suodattimia/filttereitä),

Lisätiedot

TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN

TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN TIETOJEN SIIRTO JA TARKISTAMINEN Sisällysluettelo: 1. TIETOJEN SIIRTO PC-WISUSTA WEBWISUUN... 2 1.1 lisenssinumeron muuttaminen PC-wisuun... 2 1.2 tietojen siirto... 3 2. TIETOJEN SIIRTO ON VALMIS!...

Lisätiedot

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet 15.11.2012 1.0 Vastuutaho TRAFI Sisällys Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet 1 1. Johdanto 3 1.1. Esitiedot 3 1.2. Käyttöoikeudet 3 1.3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

ILMAINEN KARTTATIETO

ILMAINEN KARTTATIETO ILMAINEN KARTTATIETO MIKÄ ON MUUTTUNUT? Täydellinen vallankumous tietojen vapautumisessa GPS alkuna TIETOJA LÖYTYY PALJON: EROJA SIINÄ, MITEN TIETOA KÄYTETÄÄN. PELKÄSTÄÄN REITTIHAKUUN JA PAIKKOJEN ETSINTÄÄN

Lisätiedot