Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulu OPPILAAN OPAS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulu OPPILAAN OPAS 2010-2011"

Transkriptio

1 Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulu OPPILAAN OPAS Opas löytyy myös koulun kotisivuilta: www. jyvaskyla.fi/kuvataidekoulu

2 SISÄLLYS Yhteystiedot... 1 Kuvataidekoulun tehtävät... 2 Toiminta-ajatus... 2 Lukuvuoden työajat... 3 Jatkoilmoittautuminen... 3 Uusien oppilaiden haku... 3 Oppilaspaikan peruminen ja koulusta eroaminen... 4 Lukukausimaksut... 4 Kuvien käyttölupa... 5 Oppilastyöt... 5 Oppilasasioiden tiedotus... 5 Koulun kotisivut... 6 Opetussuunnitelma... 6 Opetus... 6 Opetuksen eriyttäminen... 7 Opetuksen laajuus... 8 Kuvataideopinnot Arkkitehtuuriopinnot Aikuisopinnot Arviointi ja todistukset Opettajat Koulun toimintasäännöt Tuntisuunnitelma Periodiopetuksen lukujärjestys Lukujärjestys Samalla suunnalla asuvien lasten kimppakuljetuksista kannattaa sopia opetusryhmän muiden oppilaiden vanhempien kanssa!

3 1 YHTEYSTIEDOT KUVATAIDEKOULU Kauppakatu 12, Jyväskylä puh kuvataidekoulu(at)jkl.fi rehtori Klaus Savolainen, puh , klaus.savolainen(at)jkl.fi TOIMISTO avoinna klo toimistosihteeri Ritva Matikainen puh , ritva.matikainen(at)jkl.fi toimistosihteeri Tarja Ryömä, puh , tarja.ryoma(at)jkl.fi OPETTAJAINHUONE, puh opettajien sähköposti: GRAFIIKAN PAJA, Hannikaisenkatu 39, puh Kuvataidekoulun kotisivut: /kuvataidekoulu Kaikki oppilashallintoa koskevat asiat (lukukausimaksut, ryhmän vaihdot, ilmoittautumiset, eroamiset, osoitteen muutokset, todistukset, jne.) tulee hoitaa koulun toimiston kautta.

4 2 KUVATAIDEKOULUN TEHTÄVÄT Kuvataidekoulu järjestää lapsille, nuorille ja aikuisille tavoitteellista tasolta toiselle etenevää laajan oppimäärän mukaista arkkitehtuurin ja kuvataiteen taiteen perusopetusta sekä muuta taiteiden edistämiseen liittyvää toimintaa. Koulun opetus on tarkoitettu ensisijaisesti jyväskyläläisille. TOIMINTA-AJATUS Opetus kehittää visuaalista havainto- ja ajattelukykyä. Se rohkaisee oppijaa luovaan työskentelyyn ja ilmaisemaan itseään visuaalisin keinoin. Samalla opetus luo edellytyksiä elinikäiseen taiteiden harrastamiseen sekä tekijänä että kokijana. Lähiympäristön kulttuurielämään tutustuminen ja siihen omalta osalta vaikuttaminen rikastuttaa elämänsisältöä ja kasvattaa sosiaaliseen ja kulttuuriseen kanssakäymiseen. Monipuolinen oppiminen luo pohjaa ja edellytyksiä hakeutua kuvataiteenalan ja arkkitehtuurin ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen. Koulu järjestää opetusaloiltaan myös kursseja lapsille, nuorille ja aikuisille.

5 3 LUKUVUODEN TYÖAJAT Lukuvuosi alkaa ja päättyy Syyslukukausi , 16 opetusviikkoa Kevätlukukausi , 18 opetusviikkoa Lomat: Syysloma vko 42, Joululoma Talviloma vko 9, Pääsiäisloma JATKOILMOITTAUTUMINEN (koulussa opiskelevat oppilaat) Koulussa opiskelevien oppilaiden jatkoilmoittautuminen seuraavalle lukuvuodelle on maaliskuussa UUSIEN OPPILAIDEN HAKU Vapaita oppilaspaikkoja voi kysyä koulun toimistosta. Vapaille oppilaspaikoille ja jonotuslistalle otetaan uusia oppilaita kuluvan lukuvuoden helmikuun loppuun asti. Sen jälkeen vapautuvat oppilaspaikat jäävät uusien oppilaiden hakuun. Uusien oppilaiden hakuaika seuraavalle lukuvuodelle on myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana huhti-toukokuussa On line-ilmoittautuminen ja tulostettava ilmoittautumislomake löytyvät koulun kotisivuilta.

6 4 OPPILASPAIKAN PERUMINEN JA KOULUSTA EROAMINEN Oppilas voi halutessaan erota koulusta lukukauden tai lukuvuoden päätyttyä. Myös kesken lukukauden voi erota, mutta se ei ole toivottavaa. Oppilaspaikan voi irtisanoa lukukauden opetuksen alkamista edeltävän viikon perjantaihin klo mennessä. Ensimmäisen opetusviikon aikana tehdystä oppilaspaikan peruutuksesta peritään 40 euroa. Oppilaspaikasta peritään täysi lukukausimaksu, jos paikkaa ei ole sanottu irti ennen lukukauden ensimmäisen opetusviikon perjantaita klo Eroamisesta täytyy oppilaan huoltajan tehdä kirjallisesti (esim. s-postilla) tai puhelimitse ilmoitus koulun toimistoon tai rehtorille toimiston aukioloaikana. Opettajalle tehty ilmoitus ei ole pätevä. Myöskään opetuksessa käymättömyys ei ole oppilaspaikan peruutus. LUKUKAUSIMAKSUT Lukuvuodessa on syys- ja kevätlukukausi. Lukukausimaksut ovat: varhaisiän opinnoissa (4-5 v.) 80,00 varhaisiän opinnoissa (6 v.) 115,00 perusopinnoissa (7-11 v.) 135,00 periodiopinnoissa (12-13 v.) 150,00 työpajaopinnoissa (yli 14 v.) 150,00 aikuisopinnoissa 165,00 Jos oppilas osallistuu kahden työpajaryhmän opetukseen, peritään toisesta työpajasta 50 euron lisämaksu. Sisaralennus on 10,00 euroa/oppilas. Sisaralennus ei koske aikuisopiskelijoita. Ulkopaikkakuntalaisilta peritään kuntamaksuosuudella korotettu lukukausimaksu.

7 5 Lukukausimaksuja ja kurssimaksuja ei palauteta, mikäli oppilas jättää opiskelun kesken lukukauden tai kurssin aikana. Huolehdi ajoissa maksuista tai mahdollisista maksujärjestelyistä. Mikäli lukukausimaksua ei ole suoritettu lukukauden päättymiseen mennessä, oppilas ei voi enää jatkaa opiskelua kuvataidekoulussa seuraavalla lukukaudella. Lasten harrastustoiminnan maksuihin on tietyin edellytyksin mahdollista saada tukea kunnan sosiaalitoimesta. Asuinkunnan muutos vaikuttaa perittäviin lukukausimaksuihin. Osoitteen ja asuinkunnan muutos on aina ilmoitettava välittömästi koulun toimistoon. KUVIEN KÄYTTÖLUPA Kaikilta uusien oppilaiden huoltajilta pyydetään kirjallinen lupa käyttää kuvia oppilaiden työskentelystä ja valmiista oppilastöistä koulun tiedotteissa, näyttelyissä, koulutuksessa ym. ei-kaupallisessa tarkoituksessa. Lupakaavakkeen voi tulostaa koulun kotisivuilta. Luvan voi perua ilmoittamalla koulun toimistoon. OPPILASTYÖT Oppilaat saavat lukuvuoden aikana syntyneet työnsä kotiin pääsääntöisesti viimeisellä opetuskerralla lukuvuoden päättyessä. Oppilastyöt on haettava kouluta viimeistään pe Sen jälkeen koulu ei vastaa hakematta jääneistä töistä. OPPILASASIOIDEN TIEDOTUS Koulu käyttää oppilasasioiden tiedotukseen ensisijaisesti sähköpostia oppilaan huoltajan sähköpostiosoiteeseen. Koska osassa viestejä on tärkeitä, mm. työskentelyaikoihin ja määräaikoihin liittyviä tietoja, on hyvin tärkeää, että oppilaan huoltaja ilmoittaa myös sähköpostiosoitteen muutoksen pikaisesti koulun toimistoon.

8 6 Jos oppilaan huoltajalla ei ole käytössä sähköpostia, toimitetaan tiedotteet yms. materiaali huoltajalle joko oppilaan tai postin välityksellä. KOULUN KOTISIVUT Koulun kotisivuilta löytyy ajankohtaista tietoa koulun toiminnasta ja kursseista. Lisäksi sieltä löytyvät mm. viimeisimmät oppilastiedotteet, tietoa opinnoista, lukujärjestykset sekä käytössä olevat lomakkeet tulostusta varten. OPETUSSUUNNITELMA Koulun opetussuunnitelma perustuu Opetushallituksen vahvistamaan taiteen perusopetuksen visuaalisten taiteiden laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteisiin. Kulttuuri- ja nuorisolautakunta on hyväksynyt koulun opetussuunnitelman Opetussuunnitelmaan voi tutustua koulun kotisivuilla ja kuvataidekoululla. OPETUS Koulun opetus järjestetään kuvataidekoulussa, Kauppakatu 12. Grafi ikan periodiopetus (12-vuotiaat) on Grafi ikan pajassa, Hannikaisenkatu 39. Opetukseen on tärkeää osallistua säännöllisesti ja siihen on saavuttava ajoissa. Mahdollisista poikkeuksista on sovittava ryhmän opettajan kanssa. Yhden opetustunnin pituus on 45 minuuttia. Lukuvuodessa on 34 opetusviikkoa. Arkipyhän sattuessa lukuvuoden aikana opetuspäivälle järjestetään keväällä kyseisille ryhmille korvaava työpajapäivän.

9 7 Mikäli oppilas ei voi osallistua opetustunnille tai jollekin jaksolle, pyydämme ilmoittamaan siitä kuvataidekoulun toimistoon toimistoaikana klo , puh , , tai sähköpostitse, kuvataidekoulu(at)jkl.fi. Siirtyminen kuvataideopetuksesta arkkitehtuuriopetukseen, tai toisinpäin, on mahdollista lukuvuoden vaihtuessa kevään jatkoilmoittautumisen yhteydessä siirtotoiveesta ilmoittaen. Poikkeustapauksissa siirtyminen on mahdollista myös syyslukukauden jälkeen. Siirtotoivomuksissa ottakaaa yhteys koulun toimistoon. OPETUKSEN ERIYTTÄMINEN Oppilaan huoltajan pyydetään ottamaan yhteyttä ryhmän opettajaan, jos oppilas ei esim. allergian tai astman vuoksi voi työkennellä joillakin materiaaleilla. Samoin, jos opetusta on osittain eriytettävä jollain muulla perusteella tai oppilas tarvitsee opimisessaan muita tukitoimia. Nämä ovat opettajalle erittäin tärkeitä tietoja myös koko ryhmän opetusta suunniteltaessa sekä opetusryhmän tuntityöskentelyn sujuvuuden kannalta! Tarvittaessa oppilaalle voidaan laatia vuosittain oma henkilökohtainen opetussuunnitelma, joka tukee oppimista oppilaan omat lähtökohdat huomioiden.

10 8 OPETUKSEN LAAJUUS Opetussuunnitelman perusteet määrittävät laajan oppimäärän opetuksen laskennallisen laajuuden. Visuaalisten taiteiden laajan oppimäärän perusopintojen ja syventävien opintojen laskennallinen laajuus on yhteensä 1300 tuntia: Varhaisiän opetuksen laskennallisesta laajuudesta päättää koulu. Perusopintojen laskennallinen laajuus on 540 tuntia. Syventävien opintojen laskennallinen laajuus on 760 tuntia. Annettavan opetuksen määrän tulee mahdollistaa opetussuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden ja sisältöjen saavuttaminen (= laskennallinen laajuus). Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulussa opetussuunnitelman perusteiden mukaiset tavoitteet ja sisällöt pyritään saavuttamaan seuraavan opintorakenteen mukaisesti: Varhaisiän opinnot arkkitehtuuri ja kuvataide 4-6-vuotiaat h/vuosi, yhteensä 153 opetustuntia Perusopinnot arkkitehtuuri: 6/7-11/12-vuotiaat (määräytyy lukuvuosittain) h/vuosi, yhteensä opetustuntia kuvataide: 7-11-vuotiaat h/vuosi, yhteensä 408 opetustuntia Syventävät opinnot arkkitehtuuri 12/13-18-vuotiaat 102 h/lukuvuosi, yhteensä 714 opetustuntia kuvataide vuotiaat 102 h/lukuvuosi, yhteensä 714 opetustuntia

11 9 Opinnot päättyvät sinä vuonna, jona oppilas täyttää 19 vuotta, lukuunottamatta aikuisopintoja. Perustelluista syistä (esim. poissaolo vaihto-oppilasvuoden vuoksi, pitkä sairaus) oppilas voi hakea jatkoa opinto-oikeuteensa koulun rehtorilta. Laajan oppimäärän rakenne Arkkitehtuuri ja kuvataiteen laaja oppimäärä (1300 h) Arkkitehtuuri: 12/13-18-v. Kuvataide: v. 3 h/viikko Arkkitehtuuri: 6/7-11/12-v. Kuvataide: 7-11-v. 2-3 h/viikko Syventävät opinnot - tietojen ja taitojen syventäminen yhdellä tai useammalla kuvataiteen tai arkkitehtuurin osaalueella - päättötyö ja portfolio Arkkitehtuuri: - 12/13-18-vuotiaat: työpajat Kuvataide: vuotiaat: periodiopetus vuotiaat: työpajat Perusopinnot - kuvallisen ajattelun ja ilmaisun kehittäminen - arkkitehtuurin/kuvanrakentamisen perustiedot ja taidot - portfoliotyöskentely Täydentävät opinnot - kurssit - taideprojektit - näyttelyvierailut - opintomatkat - kotitehtävät - kulttuuritapahtumiin osallistuminen Arkkitehtuuri ja kuvataide: 4-6-v. 1-2 h/viikko Valmentavat opinnot - mielikuvitusta rikastavaa ja leikinomaista taideopetusta - arkkitehtuuri/kuva-ilmaisuun tutustumista

12 10 KUVATAIDEOPINNOT Varhaisiän opinnot, 4-6-vuotiaat Varhaisiän opetus on tutustumista kuvataiteen ilmiöihin leikinomaisen työskentelyn avulla. Opetus on mielikuvitusta rikastuttavaa, monipuolista aistien ja ilmaisun harjoittamista. Opinnoissa tutustutaan kuvia tekemällä kuvataiteen välineisiin ja materiaaleihin sekä opitaan välinehuollon perusteita. Keskeisiä opintosisältöjä ovat erilaisiin työskentelymateriaaleihin ja -välineisiin sekä väri-ilmaisun perusteisiin tutustuminen (pää- ja välivärit, värien sekoittaminen). Työskentely tapahtuu vaihtelevasti pinnassa ja tilassa. Lisäksi opetellaan katsomaan erilaisia kuvia taidekuvista käyttökuviin ja keskustelemaan niistä. Harjoitellaan työhön keskittymistä ja toisten huomioon ottamista. Perusopinnot, 7-11-vuotiaat Perusopinnoissa perehdytään kuvan rakentamisen perustietoihin ja taitoihin käymällä kattavasi läpi kuvataiteen eri osa-alueita. Keskeistä opetuksessa on kuvallisen ajattelun ja ilmaisun kehittäminen sekä tutustuminen eri materiaalien ja tekniikoiden käyttöön ja niiden ilmaisullisiin mahdollisuuksiin. Tavoitteena on oppilaan visuaalisen ymmärryskyvyn, ilmaisu- ja työskentelytaitojen sekä sosiaalisten taitojen kehittäminen. Työskentelyyn olennaisesti kuuluvan sisäisen integraation vuoksi (= yhtä tehtävää työstettäessä käsitellään monia sisältöjä saman- aikaisesti) suurta osaa opetussisällöistä käsitellään perusopintovaiheessa useita kertoja, joitakin jopa jokaisella opetuskerralla. Seuraavan sivun taulukkoon on koottu opetussisällöt, jotka (ainakin) perusopintovaiheen aikana opetukseen sisältyvät. Ikävuosisuositus on ohjeellinen. Opettaja määrittää oman opetusryhmänsä opinto-ohjelmassa lukuvuoden aikana käsiteltävät opetussisällöt.

13 11 TILA kaksi- ja kolmiulotteinen pinta, kohokuva, veistos edessä, keskellä, takana perspektiivi mittasuhteet ,11 SOMMITTELU vastakohdat liike rytmi muodot, tausta kuvakoot kuvan rajaaminen 7-8, , , , 11 VÄRI pää-, väli- ja vastavärit värin sävyt lämpimät ja kylmät värit murretut värit varjot värien vuorovaikutus 7-8, , , , 11 KESKEISET SISÄLTÖALUEET TAITEENTUNTEMUS JA KÄYTTÖKUVA LUONTO JA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ taidehistoria teemallisesti eri kulttuurien kuvat käyttötaide/käyttökuva esittävä/ei-esittävä sarjakuva luonto rakennettu ympäristö esineet MENETELMÄT piirtimet värit painomenetelmät eri massat ja pinnan käsittely rakentelu kollaasit ja sekatekniikat valokuvaus ja/tai video digitaalinen kuvankästtely portfoliotyöskentely KUVAN YMMÄRÄMINEN kyky keskustella kuvista kyky tulkita erilaisia kuvia muodon ja sisällön erottaminen taidefi losofi an ja estetiikan peruskäsitteet 9-10, , , , 11 TYÖSKENTELYTAIDOT toisten huomioiminen yksilö- ja ryhmätyöt välinehuolto välineiden ja materiaalien tarkoituksenmukainen käyttö kestävä kehitys, kierrätys kyky keskustella kuvista kotitehtävät itsearviointi 7-8, 9-10, 9-10, 11

14 12 Syventävät opinnot, vuotiaat Kuvataideopintojen syventävät opinnot muodostuvat 12- ja 13-vuotiaille suunnatuista periodiopinnoista sekä 14-vuotiaille ja sitä vanhemmille oppilaille suunnatuista työpajaopinnoista. Periodiopinnot, vuotiaat Periodiopinnot etenevät joko kuudessa 5-6 viikon jaksossa (12-vuotiaat) tai neljässä 7-9 viikon jaksossa (13-vuotiaat) kuvataiteen eri osa-alueilla. Opintojen tavoitteena on perehdyttää oppilas kuvataiteen eri aloihin, niiden luonteeseen ja ilmaisukeinoihin. Opetuksessa kerrataan ja syvennetään perusopinnoissa käsiteltyjä asioita (kts. perusopintojen sisällöt). Samalla oppilaan yleiset työpajavalmiudet kehittyvät, omatoimisuus lisääntyy ja oppilaat tottuvat pitkäjänteiseen työskentelyyn. Työskentelyn monet mahdollisuudet ja erityistyöpajojen vaatimukset tulevat myös tututummiksi. Opetus valmentaa oppilasta löytämään omia vahvuuksiaan ja mielenkiinnon kohteitaan ja auttaa häntä valitsemaan työpajavaiheen työpajan. Periodiopintojen opetusalueet voivat vaihdella lukuvuosittain. Lukuvuotena opetusjaksot ovat: 12-vuotiaat: 13-vuotiaat: valokuvaus, grafi ikka, arkkitehtuuri keramiikka, piirustus-maalaus, plastinen sommittelu piirustus-maalaus, kuvanveisto, digitaalinen kuva, muotoilu Jaksojen taiteenalaojen järjestys vaihtelee opetusryhmittäin. Opetuspäivä kaikissa jaksoissa on maanantai ja opetusaika klo Grafi ikan opetuksessa (12-vuotiaat) opetuspaikkana on Grafi ikan paja, Hannikaisenkatu 39, sisäänkäynti sisäpihalta. Muiden periodien opetus on kuvataidekoulussa.

15 13 Periodijaksojen aikataulu lukuvuoden aikana: 12 A, 12 B 13 A, 13 B 1. (ma) (ma) (ma) (ma) (ma) (ma) Ryhmien kierto jaksoittain eri opetusalueilla selviää periodilukujärjestyksestä sivulta 25 ja koulun kotisivuilta. Työpajaopinnot, vuotiaat Opetus työpajoissa on yhden kuvataiteenalan syventävää opetusta. Työpajaopinnot vaativat pitkäjännitteisyyttä ja kypsyyttä. Työpajaopetukseen pääsyn edellytyksenä on pääsääntöisesti perus-opintojen ja kahden periodiopetusvuoden suorittaminen tai alan erikoiskurssien käyminen. Työpajaopinnoissa syvennetään perusopinnoissa ja periodiopinnoissa hankittuja tietoja ja taitoja. Opinnoissa pyritään kohti työprosessin monipuolista osaamista ja suunnittelu-, ilmaisu- ja arviointitaitojen kokonaisvaltaisempaa hallintaa. Tavoitteena on vahvistaa oppilaan omaa luovaa ajattelua, mielikuvitusta ja persoonallista ilmaisutaitoa. Koska yhdessä työpajassa voi samanaikaisesti opiskella iältään ja taitotasoltaan erilaisia oppilaita, eriytetään opetusta tarvittaessa kunkin oppilaan taidot ja tavoitteet huomioiden. Syventävien työpajaopintojen loppuvaiheessa oppilas laatii päättötyön.

16 14 Oppilas voi syyslukukauden päättyessä hakea työpajan vaihtoa. Työpajan vaihtotoivomuksesta kevätlukukaudelle on ilmoitettava toimistoon syyslukukauden loppuun mennessä. Työpajaoppilaat voivat suorittaa opintoja ensisijaisen työpajansa lisäksi myös toisessa työpajassa, mikäli opetusryhmässä on vapaita oppilaspaikkoja. Rehtori hyväksyy oppilaat lisäopintoihin hakemusten perusteella. Lisäopinnoista peritään korotettu lukukausimaksu (50 ). Työpajaryhmät muodostetaan kevään jatkoilmoittautumisien perusteella. Lukuvuoden kuvataiteen työpajat ovat: Digitaalinen kuva/valokuva Keramiikka Kuvataide Piirustus-maalaus, A, B ja C -ryhnmät Piirustus-maalaus-grafi ikka Sarjakuva

17 15 ARKKITEHTUURIOPINNOT (ARKT) Varhaisiän opinnot, 4-6-vuotiaat Varhaisiän opetus on tutustumista arkkitehtuurin ja rakennetun ympäristön ilmiöihin leikinomaisen työskentelyn avulla. Opetus on mielikuvitusta rikastuttavaa, monipuolista aistien ja ilmaisun harjoittamista. Opinnoissa tutustutaan välineisiin ja materiaaleihin rakentamalla ja kuvia tekemällä sekä opitaan välinehuollon perusteita. Keskeistä on tilan ominaisuuksien tutkiminen moniaistisesti ja oman työskentelyn avulla. Lähiympäristöön ja näyttelyihin tutustumalla harjoitellaan havainnointia, dokumentointia ja ympäristökokemusten sanallistamista. Opitaan keskittymään työskentelyyn ja toimimaan ryhmässä. Arkkitehtuurin varhaisiän opintoja ei järjestetä tänä lukuvuotena. Perusopinnot, 7-11/12-vuotiaat Perusopinnoissa tutustutaan arkkitehtuurin peruskäsitteisiin, tärkeimpiin suunnitteluperiaatteisiin ja suunnitteluprosessin vaiheisiin. Keskeistä opetuksessa on kuvallisen ja rakenteellisen ajattelun ja ilmaisun kehittäminen sekä tutustuminen eri materiaalien ja tekniikoiden käyttöön ja niiden ilmaisullisiin mahdollisuuksiin. Tavoitteena on, että oppilas ymmärtää ympäristön rakentumisen jatkuvana, kulttuurisidonnaisena prosessina. Rakennetun ympäristön havainnointia, dokumentointia, tulkintaa ja arviointia harjoitellaan oppilaan valmiuksien mukaisesti. Ohjatut kotitehtävät, näyttelykäynnit ja ajankohtaisiin rakennushankkeisiin tutustuminen ovat osa opetusta. Tavoitteena on että oppilas tutustuu omiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa ympäristöä koskevissa asioissa ja kehittää sosiaalisia valmiuksiaan.

18 16 Syventävät opinnot, yli 12/13-18-vuotiaat Arkkitehtuurin syventävät opinnot toteutetaan työpajaopintoina. Työpajaopinnot, 12/13-18-vuotiaat Syventävissä opinnoissa perehdytään yhteen tai useampaan arkkitehtuurin osa-alueeseen. Keskeistä on oman ilmaisun ja työskentelytaitojen kehittäminen soveltaen aiemmissa opinnoissa hankittuja tiedollisia ja taidollisia valmiuksia. Tavoitteena on yleissivistyksen lisääminen arkkitehtuurin historiaan, arkkitehtuurifi losofi aan, suunnittelun yhteiskunnallisiin prosesseihin ja ajankohtaisiin arkkitehtuuri-ilmiöihin sekä ammattilaisten työskentelyyn tutustumalla. Rakennetun ympäristön havainnointi, dokumentointi, tulkinta ja arviointi ovat keskeinen osa oppilaan työskentelyä. Tavoitteena on että oppilas harjaantuu käyttämään maankäyttöja rakennuslaissa määriteltyjä kansalaisen vaikuttamismahdollisuuksia. Projektityöskentelyssä tarvittavat sosiaaliset valmiudet ja itsearviointikyky ovat keskeisiä kehittämisalueita. Koska yhdessä työpajassa voi samanaikaisesti opiskella iältään ja taitotasoltaan erilaisia oppilaita, on opetusta tarvittaessa eriytettävä kunkin oppilaan taidot ja tavoitteet huomioiden. Syventävien työpajaopintojen loppuvaiheessa oppilas laatii päättötyön. Tänä lukuvuotena arkkitehtuurissa on kaksi työpajaryhmää: ARKKITEHTUURI A ja B Seuraavan sivun (s. 17) taulukkoon on koottu arkkitehtuuriopintojen opetussisällöt, jotka ainakin tulee perusopintovaiheen ja syventävien opintojen aikana opetukseen sisällyttää. Opettaja määrittää oman opetusryhmänsä opinto-ohjelmassa lukuvuoden aikana käsiteltävät opetussisällöt. Työskentelyyn olennaisesti kuuluvan sisäisen integraation vuoksi (= yhtä tehtävää työstettäessä käsitellään monia sisältöjä samanaikaisesti) suurta osaa opetussisällöistä käsitellään useita kertoja, joitakin jopa jokaisella opetuskerralla.

19 17 ARKKITEHTUURIN TEORIA SISÄLLÖT PERUSOPINNOT SYVENTÄVÄT OPINNOT TERMIT, KÄSITTEET Arkkitehtuurin peruskäsitteisiin tutustuminen SUUNNITTELUPERIAATTEET ARKKITEHTUURIFILOSOFIA Tärkeimpiin suunnitteluperiaatteisiin tutustuminen Perustermien ja käsitteiden käyttöön harjaantuminen Suunnitteluperiaatteiden käyttö omassa työskentelyssä Arkkitehtuurifi losofi seen ajatteluun tutustuminen ARKKITEHTUURIN TUNTEMUS RAKENNETUN YMPÄRISTÖN TUTKIMINEN SUUNNITTELUPROSESSI Suunnitteluprosessin vaiheisiin tutustuminen oman työskentelyn kautta ARKKITEHTUURIHISTORIA Ympäristön rakentumisen käsittely jatkuvana prosessina AJANKOHTAISET ILMIÖT Näyttelyihin ja lähiympäristön ajankohtaisiin rakennushankkeisiin tutustuminen ERI KULTTUURIT Kulttuurin ja rakennetun ympäristön väliseen vuorovaikutukseen tutustuminen HAVAINNOINTI Rakennetun ympäristön havainnoinnin harjoittelu moniaistisesti DOKUMENTOINTI Ympäristön dokumentointimenetelmiin tutustuminen oppilaan valmiuksien mukaisesti OMA ILMAISU, TULKINTA JA VIESTIMINEN Arkkitehtuurin ilmaisullisten mahdollisuuksien tutkiminen, ympäristön käsitteellistäminen ja arvottamisen harjoittelu Suunnitteluprosessiin perehtyminen oman työskentelyn avulla ja ammattilaisten työhön tutustumalla Arkkitehtuurihistoriaan tutustuminen yleissivistävällä tasolla Näyttelyihin ja ajankohtaisiin rakennushankkeisiin tutustuminen, julkisen arkkitehtuurikeskustelun seuraaminen Kulttuurin ja rakennetun ympäristön välisen vuorovaikutuksen tutkiminen Rakennetun ympäristön tietoiseen ja analyyttiseen havainnointiin harjaantuminen Eri dokumentointimenetelmien käyttö osana omaa työskentelyä Oman ilmaisun kehittäminen, esitystekniikoiden käyttö viestintävälineenä TYÖSKENTELYTAIDOT SOSIAALISET TAIDOT Ryhmässä toimimiseen harjaantuminen Sosiaalisiin työtapoihin harjaantuminen osana projektityöskentelyä, kansalaisvaikuttamiseen harjaantuminen TEKNIIKAT MENETELMÄT MATERIAALIT VÄLINEET Tekniikoiden, menetelmien ja välineiden käytön harjoittelu oppilaan valmiuksien mukaisesti, materiaalien ominaisuuksiin ja käyttöön tutustuminen monipuolisesti. ITSEARVIOINTI Oman työskentelyn kuvaaminen sanallisesti Tekniikoiden, menetelmien, materiaalien ja välineiden monipuolinen ja luova käyttö oman ilmaisun kehittämisessä Itsearvioinnin käyttö omien työskentelytapojen ja oman ilmaisun kehittäjänä KESKEISET SISÄLTÖALUEET

20 18 AIKUISOPINNOT Kuvataiteen aikuisopinnot on tarkoitettu pitkäjännitteisestä ja monialaisesta kuvataideopetuksesta kiinnostuneille aikuisille ( yli 19-v.). Opinnot etenevät opetussuunnitelman mukaisesti. Opinnot jakautuvat perusopintoihin ja syventäviin opintoihin (= työpajaopinnot). Molemmat opintovaiheet kestävät kolme vuotta, joten laajan oppimäärän mukaiset taiteen perusopetuksen aikuisopinnot voi suorittaa kuudessa lukuvuodessa. ARVIOINTI JA TODISTUKSET Arvioinnin tehtävänä on tukea oppilaan kehittymistä opinnoissa ja ohjata opiskelun tavoitteiden asettamista. Arviointi pohjautuu pitkäaikaiseen näyttöön ja kohdistuu sekä oppimisprosessiin että prosessin lopputuloksiin, teoksiin. Oppilaalle annetaan jatkuvaa suullista palautetta oppimistilanteessa. Perusopintojen oppilaat (7-11-vuotiaat) ja syventävien opintojen oppilaat (12-18-vuotiaat) ja aikuisopiskelijat saavat työskentelystään vuosittain ryhmän opettajan laatiman kirjallisen arvioinnin. Perusopintojen päättyessä oppilas saa perusopintojen päättötodistuksen. Syventävistä opinnoista ja syventävien opintojen päättötyöstä oppilas saa todistuksen sekä päättötyöstään numeroarvosanan ja kirjallisen kuvauksen osaamisestaan. Syventävien opintojen päättötodistus on samalla todistus koko laajan oppimäärän suorittamisesta. Mikäli opinnot keskeytyvät, oppilas ei ole saavuttanut opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita (esim. opiskellut ainoastaan työpajaopinnoissa) tai oppilas ei ole tehnyt päättötyötä syventävien opintojen päätteeksi, oppilaalle annetaan todistus osallistumisesta visuaalisten taiteiden laajan oppimäärän opintoihin. Myöhemmin pyydettävästä osallistumistodistuksen kaksoiskappaleesta peritään maksu.

21 19 Lukiota käyvät oppilaat saavat halutessaan kouluaan varten todistuksen vuoden työpajaopinnoistaan lukuvuoden päättyessä. Lukiokurssien mahdollista korvausta kuvataidekoulun opinnoilla kannattaa kysyä lukion kuvataiteen opettajalta. Oppilaalle annetaan pyydettäessä väliaikainen todistus kuvataidekoulun opinnoista, jos hän pyrkii esim. taidealan oppilaitoksiin. OPETTAJAT Päätoimiset opettajat: Halttunen Auli, kuvataiteilija Savolainen Klaus, rehtori, TaM Vectomov Sonja, TaM, kuvataiteilija Vuorela Ilpo, arkkitehti Tuntiopettajat: Koskinen Johanna, TaM Lääperi Aija-Leena, keraamikko Piispanen Minna, kuvataiteilija (AMK) Tapper Kirsi, kuvataiteilija Vähämäki Sisko, medianomi (AMK)

22 20 KOULUN TOIMINTASÄÄNNÖT Opetukseen osallistuminen 1. Oppilaan tulee osallistua säännöllisesti opetukseen. Kaikkien oppilaiden on tultava ajoissa tunnille. Oppilas saa poistua kuvataidekoulusta vain opettajan luvalla tai tuntien päätyttyä, mikäli vanhempien kanssa ei ole muuta sovittu. 2. Oppilaan tulee osallistua opetukseen ja harjoituksiin aktiivisesti, sekä on noudatettava opettajan antamia ohjeita. Koulun omaisuus Kuvataidekoulun oppilas arvostaa omaa ja toisten työskentelyä ja antaa kaikille työrauhan. Oppilas käyttää työskentelyyn sopivaa vaatetusta tai työtakkia. Oppilas huolehtii työmateriaaleista ja välineistä, puhdistaa ne käytön jälkeen ja vie omille paikoilleen. Oppilas siivoaa työskentelypaikkansa ja huolehtii työnsä niille varatuille paikoille. Oppilas käyttäytyy hyvien tapojen mukaisesti. 1. Oppilaan tulee käyttää ja kohdella koulun omaisuutta huolella ja tarkoituksenmukaisesti. Kuvataidekoulun kalusto ja opetusvälineet ovat kaupungin omaisuutta. Vahingon sattuessa asiasta on heti ilmoitettava opettajalle. Kaikenlainen ilkivalta ja häiriönteko on kielletty. Oppilas joutuu itse korvaamaan aiheuttamansa ilkivallan tai harkitsemattoman käytöksen vahingot.

23 21 Yhteistyö koulun ja kodin välillä 1. Oppilaan tai hänen huoltajansa tulee ilmoittaa henkilö- ja osoitetietomuutokset suoraan koulun toimistoon. 2. Koulun tiedotus hoidetaan pääasiassa sähköpostin välityksellä, samoin opettajien yhteydenpito koteihin. On tärkeää, että huoltajan voimassa oleva sähköpostiosoite on koulun tiedossa. Sähköpostiosoite ja sen muutokset pyydetään ilmoittamaan koulun toimistoon ). 2. Oppilaan tulee toimittaa huoltajilleen koulun paperitiedotteet. 3. Huoltaja voivat lähettää viestejä myös oppilaiden mukana tai ottaa suoraan yhteyttä opettajaan, koulun toimistoon tai reh toriin. 4. Opetuksessa mahdollisesti sattuneiden ongelmatilanteiden johdosta huoltajia pyydetään ottamaan välittömästi yhteyttä ryhmän opettajaan, rehtoriin tai koulun toimistoon tilanteen selvittämiseksi. 5. Lukukausimaksut tulee hoitaa ajoissa. Lukukausimaksun laiminlyönti aiheuttaa oppilaspaikan menetyksen.

24 22 KUVATAIDEKOULUN TUNTISUUNNITELMA Ikäryhmä: Päivä: Aika: h: Opettaja: KUVATAIDE Varhaisiän 4 A PE Sonja Vectomov opinnot 5 A KE ,5 Auli Halttunen 6 A KE Sonja Vectomov 6 B MA Auli Halttunen 6 C PE Johanna Koskinen 6 D TO Minna Piispanen Perusopinnot 7 A MA Kirsi Tapper 7 B TI Klaus Savolainen 8 A TO Sonja Vectomov 8 B TI Auli Halttunen / Ilpo Vuorela 9 A MA ,5 Johanna Koskinen 9 B KE ,5 Minna Piispanen 10 A TI ,5 Sonja Vectomov 10 B TO ,5 Auli Halttunen 11 A TI Auli Halttunen 11 B TO Minna Piispanen Syventävät opinnot Periodit 12 A ja B valokuvaus MA Klaus Savolainen grafi ikka MA Minna Piispanen arkkitehtuuri MA Ilpo Vuorela keramiikka MA Aija-Leena Lääperi piirustus-maalaus MA Johanna Koskinen plastinen sommittelu MA Kirsi Tapper Periodit 13 A ja B piirustus-maalaus MA Johanna Koskinen kuvanveisto MA Kirsi Tapper digitaalinen kuva MA Sisko Vähämäki muotoilu MA Ilpo Vuorela

25 23 Työpajat: digitaalinen kuva/valokuva KE Klaus Savolainen keramiikka KE Aija-Leena Lääperi kuvataide TI Sonja Vectomov piirustus-maalaus A TO Sonja Vectomov piirustus-maalaus B TI Minna Piispanen piirustus-maalaus C KE Auli Halttunen piirustus-maalaus-grafi ikka MA Auli Halttunen sarjakuva KE Johanna Koskinen ARKKITEHTUURI Perusopinnot 6-7 TO Ilpo Vuorela 8-9 KE Ilpo Vuorela MA ,5 Ilpo Vuorela Syventävät opinnot Työpajat: arkkitehtuuri A TO Ilpo Vuorela arkkitehtuuri B TI Ilpo Vuorela AIKUISOPINNOT Aikuiset A yli 19 PE ,5 Sonja Vectomov Aikuiset B yli 19 PE ,5 Johanna Koskinen Ryhmiä yhteensä 35 viikkotunteja yhteensä 90

26 24

27 25 PERIODILUKUJÄRJESTYS vk vk vk vk vk vk 12 A valokuvaus grafiikka arkkitehtuuri keramiikka piirustusmaalaus plastinen sommittelu 12 B arkkitehtuuri valokuvaus grafiikka plastinen sommittelu vk vk vk vk 13 A kuvanveisto digitaalinen kuva muotoilu 13 B kuvanveisto keramiikka piirustusmaalaus piirustusmaalaus piirustusmaalaus muotoilu digitaalinen kuva Grafi ikan opetus Grafi ikan pajalla, Hannikaisenkatu 39 (sisäänkäynti sisäpihalta). Muu opetus kuvataidekoulussa.

28

OPPILAAN OPAS 2015-2016

OPPILAAN OPAS 2015-2016 i OPPILAAN OPAS 2015-2016 Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulu Opas löytyy myös koulun kotisivuilta:www. jyvaskyla.fi/kuvataidekoulu www.facebook.com/kuvataidekoulu http://kuvataidekoulu.blogspot.fi https://instagram.com/jklkuvataidekoulu

Lisätiedot

OPPILAAN OPAS 2006-2007

OPPILAAN OPAS 2006-2007 Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulu OPPILAAN OPAS 2006-2007 21. opintovuosi Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulu on arkkitehtuurin ja kuvataiteen aloilla taiteen perusopetusta antava oppilaitos Oppaan tiedot

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulu toimii osana kaupungin kulttuuri- ja nuorisotoimea kulttuuri- ja nuorisolautakunnan alaisuudessa. Koulun toiminta

Lisätiedot

Vantaan kuvataidekoulu

Vantaan kuvataidekoulu Emma Kuusela, 9 v. Vantaan kuvataidekoulu OPINTO-OPAS Lukuvuosi 2015 2016 Heleanore Mandri, 16 v. Henna Nuorti, 19 v. Tervetuloa Vantaan kuvataidekouluun! TAITEEN PERUSOPETUSTA vuodesta 1982. Taustakuva:

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

MILLAINEN KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU ON?

MILLAINEN KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU ON? OPPILAAN OPAS MILLAINEN KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU ON? Kuvataidekoulumme on perustettu vuonna 1982 antamaan kuvataiteen opetusta lapsille ja nuorille. Koulutuslautakunta hyväksyi 15.6.2006

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUS. Kuvataidekoulu. 110300 KUVATAITEEN PERUSTEET 1 (60 t)

TAITEEN PERUSOPETUS. Kuvataidekoulu. 110300 KUVATAITEEN PERUSTEET 1 (60 t) TAITEEN PERUSOPETUS 42 Taiteen perusopetus alkaa kansalaisopistossa viikolla 36. Katso ilmoittautumisohjeet oppaan takakannesta. Taiteen perusopetuksessa opiskelevilla sisaruksilla on oikeus sisaralennukseen.

Lisätiedot

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT TYÖPAJAT 2016-2017 KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti perusopinnot

Lisätiedot

Yleisten osien valmistelu

Yleisten osien valmistelu Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Yleisten osien valmistelu Alustavien luonnosten tarkastelua Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen 15.4.2016 Opetushallitus

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPPILAAN OPAS

HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPPILAAN OPAS HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPPILAAN OPAS 2017-2018 KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT JA KÄYTÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6 05800 Hyvinkää 019-459 2446 opettajainhuone www.hyvinkaa.fi/kuvataidekoulu

Lisätiedot

KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT

KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6, 05800 Hyvinkää 019 459 2584 rehtori 019 459 2446 opettajainhuone www.hyvinkaa.fi/kuvataidekoulu email:etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi OPETTAJAT Vakinaiset

Lisätiedot

VANHEMPIEN OPAS OPINNOT

VANHEMPIEN OPAS OPINNOT VANHEMPIEN OPAS Kauniaisten kuvataidekoulu on suomen ensimmäinen kuvataidekoulu. Se on perustettu vuonna 1978. Kuvataidekoulu antaa taiteen perusopetusta 4-20 - vuotiaille lapsille ja nuorille, kerran

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS. Yhteystiedot. Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh Sähköposti:

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS. Yhteystiedot. Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh Sähköposti: Yhteystiedot KÄSITYÖKOULU TAITIS Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh. 044 701 5488 Sähköposti: sari.halonen@pori.fi Tuntiopettajat Anne Siltanen, puh. 040 588 1824 Emma Koskinen, puh. 044 371 3662 Porin

Lisätiedot

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide

KUVATAIDE. Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman kehittäminen > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide www.edu.fi > yleissivistävä koulutus > taiteen perusopetus > kuvataide KUVATAIDE Kuvataiteessa taiteen perusopetusta annetaan joko yleisen tai laajan oppimäärän mukaan. Mahdolliset varhaisiän ja aikuisten

Lisätiedot

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi

Keravan kuvataidekoulu. Lukuvuosi Keravan kuvataidekoulu Lukuvuosi 2016-2017 Opetuspaikat Keravan kuvataidekoulu Paasikivenkatu 5 04200 Kerava Taidepäiväkoti Konsti (kuvismuskarin opetus) Puusepänkatu 3 04200 Kerava Toimisto Paasikivenkatu

Lisätiedot

HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU. Kuvitus: Pima I-ryhmän töitä lukuvuodelta OPPILAAN OPAS

HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU. Kuvitus: Pima I-ryhmän töitä lukuvuodelta OPPILAAN OPAS HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU Kuvitus: Pima I-ryhmän töitä lukuvuodelta 2017-18 OPPILAAN OPAS 2018-2019 KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT JA KÄYTÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6 05800 Hyvinkää 019-459

Lisätiedot

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS

KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS Yhteystiedot Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh. 044 701 5488 Sähköposti: sari.halonen@pori.fi Tuntiopettajat Anne Siltanen, puh. 040 588 1824 Emma Koskinen,

Lisätiedot

ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA

ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA ORIVEDEN SEUDUN KANSALAISOPISTON TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA 2006 1.6.2006 Tom Linkopuu 1 KUVATAITEEN OPETUSSUUNNITELMA 1. Toiminta-ajatus 2. Kuvataiteen opetuksen

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

OPPILAAN OPAS

OPPILAAN OPAS HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPPILAAN OPAS 2019-2020 KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT JA KÄYTÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6 05800 Hyvinkää p. 040 179 6852 (rehtori) www.hyvinkaa.fi/kuvataidekoulu

Lisätiedot

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS Mitä taiteen perusopetus on? Koulutuksen järjestäminen Taiteen perusopetuksen lainsäädäntö

Lisätiedot

HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPETUSSUUNNITELMA

HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPETUSSUUNNITELMA HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPETUSSUUNNITELMA KUVATAITEEN PERUSOPETUS HAMINAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUSSA 1. Toiminta-ajatus Haminan lasten ja nuorten kuvataidekoulun toiminta-ajatuksena

Lisätiedot

Porin taidekoulun työpajaopinnot

Porin taidekoulun työpajaopinnot Porin taidekoulun työpajaopinnot Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

OPPILAAN OPAS

OPPILAAN OPAS HYVINKÄÄN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULU OPPILAAN OPAS 2016-2017 KUVATAIDEKOULUN SÄÄNNÖT Villa Arttu Kankurinkatu 4-6, 05800 Hyvinkää 040 179 6852 rehtori 019 459 2446 opettajainhuone www.hyvinkaa.fi/kuvataidekoulu

Lisätiedot

1 lk:n tavoitteiden lisäksi oppilas kehittyy kuvallisen viestinnän välineiden käytössä havainnoi todellisen ja kuvallisen maailman eroja.

1 lk:n tavoitteiden lisäksi oppilas kehittyy kuvallisen viestinnän välineiden käytössä havainnoi todellisen ja kuvallisen maailman eroja. KUVATAIDE Kuvataideopetuksen tehtävänä on tukea oppilaan kuvallisen ajattelun ja esteettisen ja eettisen tietoisuuden kehittymistä sekä antaa valmiuksia omaan kuvalliseen ilmaisuun. Keskeistä on ymmärtää

Lisätiedot

OPINTO-OPAS Lukuvuosi

OPINTO-OPAS Lukuvuosi OPINTO-OPAS Lukuvuosi 2016 2017 Taustakuva: Minni Skyttén, 16 v (öljymaalaus, sävytetty) Tervetuloa Vantaan kuvataidekouluun! TAITEEN PERUSOPETUSTA vuodesta 1982. Lukuvuosi 2016 2017 Syyslukukausi 22.8.

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT PORIN TAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Syventävissä opinnoissa oppilaat valitsevat itseään kiinnostavan työpajan vähintään vuodeksi kerrallaan. Työpajoissa työskennellään pitkäjänteisesti syventyen yhden taidemuodon

Lisätiedot

Lasten ja nuorten. Opinto-opas

Lasten ja nuorten. Opinto-opas Lasten ja nuorten Opinto-opas Sisällysluettelo 1. Yhteystiedot 2. Taidekoulun toiminta-ajatus 3. Opintojen eteneminen ja laajuus 4. Oppilaan tiedot 5. Lukukausimaksut 6. Oppilaspaikka 7. Opetuskäytännöt

Lisätiedot

ARKKITEHTUURI VIDEO DIGITAALINEN KUVA VALOKUVA KERAMIIKKA KUVANVEISTO PIIRUSTUS SARJAKUVA KUVATAIDE PIIRUSTUS-MAALAUS-GRAFIIKKA PIIRUSTUS MAALAUS

ARKKITEHTUURI VIDEO DIGITAALINEN KUVA VALOKUVA KERAMIIKKA KUVANVEISTO PIIRUSTUS SARJAKUVA KUVATAIDE PIIRUSTUS-MAALAUS-GRAFIIKKA PIIRUSTUS MAALAUS TYÖPAJAT 2009-2010 Lukuvuoden 2009-2010 työpajoiksi tarjoamme: ARKKITEHTUURI VIDEO DIGITAALINEN KUVA VALOKUVA KERAMIIKKA KUVANVEISTO PIIRUSTUS SARJAKUVA KUVATAIDE PIIRUSTUS-MAALAUS-GRAFIIKKA PIIRUSTUS

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja ala Lapin yliopisto Taiteiden

Lisätiedot

ILMAJOEN TANSSIKOULU

ILMAJOEN TANSSIKOULU ILMAJOEN TANSSIKOULU Ilmajoen tanssikoulu Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma, Tanssi 2018 1 SISÄLTÖ 1. Ilmajoen tanssikoulun toiminta, tehtävät ja arvot 2. Opetuksen tavoite, oppimisympäristö

Lisätiedot

RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA

RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA Visuaalisten taiteiden yleinen oppimäärä OSA A: KUVATAIDE Sisällys RIIHIMÄEN LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA... 1 Visuaalisten

Lisätiedot

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800

Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Kuvataiteen aineopinnot (35 op) - ayukuv1800 Opintotyyppi Koulutusala Oppiaine Vastaava yliopisto HUOM! Alustava, muutokset mahdollisia, aikataulut täydentyvät pikkuhiljaa. aineopintoja Kuvataideala Kuvataide

Lisätiedot

Mitä ops- perusteiden opintokokonaisuus- ja tavoitealueteks4stä nousee? Mitä perusteet kannustavat muu7amaan?

Mitä ops- perusteiden opintokokonaisuus- ja tavoitealueteks4stä nousee? Mitä perusteet kannustavat muu7amaan? Mitä ops- perusteiden opintokokonaisuus- ja tavoitealueteks4stä nousee? Mitä perusteet kannustavat muu7amaan? Kuvataide, arkkitehtuuri ja mediataide, Luotsit- hanke Tampere 3.10.2017 Heli Tiainen Opintokokonaisuus

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA AIKUISILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA AIKUISILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA AIKUISILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998, 1 sekä

Lisätiedot

OPINTO-OPAS Lukuvuosi

OPINTO-OPAS Lukuvuosi Taustakuva (sävytetty): Laura Herno, 16 v Pöllö: Sanni Kapiainen, 8 v. OPINTO-OPAS Lukuvuosi 2017 2018 Tervetuloa Vantaan kuvataidekouluun! TAITEEN PERUSOPETUSTA vuodesta 1982. Lukuvuosi 2017 2018 Syyslukukausi

Lisätiedot

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi

a P ep t e er us TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi T a TI e P n o e er us u S ep t TAITEEN PERUSOPETUS 2012-2013 Ähtärissä kuvataide musiikki käsityö tanssi Hän ei tiennyt ettei sitä pysty kukaan tekemään. Niinpä hän meni ja teki sen. Hei koululaisen kotiväki!

Lisätiedot

Koulu on perustettu 1987. Toiminnasta vastaa Vihdin Kuvataidekoulun Kannatusyhdistys ry.

Koulu on perustettu 1987. Toiminnasta vastaa Vihdin Kuvataidekoulun Kannatusyhdistys ry. 1 Tervetuloa! Vihdin kuvataidekoulu antaa tavoitteellisesti etenevää taiteen perusopetusta. Koulussa on noin 270 oppilaspaikkaa 5-20 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Koulun opetuksesta vastaavat rehtori

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9

Kuvataide. Vuosiluokat 7-9 Kuvataide Vuosiluokat 7-9 Kuvataiteen tehtävänä on kulttuurisesti moniaistisen todellisuuden tutkiminen ja tulkitseminen. Kuvataide tukee eri oppiaineiden tiedon kehittymistä eheäksi käsitykseksi maailmasta.

Lisätiedot

TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU. Viikki Malmi Maatulli Keskusta Paloheinä Herttoniemi Pohjois-Haaga. Opas vanhemmille & oppilaille

TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU. Viikki Malmi Maatulli Keskusta Paloheinä Herttoniemi Pohjois-Haaga. Opas vanhemmille & oppilaille TAITO KÄSITYÖ- JA MUOTOILUKOULU Viikki Malmi Maatulli Keskusta Paloheinä Herttoniemi Pohjois-Haaga Opas vanhemmille & oppilaille 2017-2018 Opas vanhemmille & oppilaille 2017-2018 OPPILAAKSI HAKEMINEN JA

Lisätiedot

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet

6.17 Kuvataide. Opetuksen tavoitteet 6.17 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO

Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Jyväskylän ammattikorkeakoulun HARJOITUSMUSIIKKIOPISTO Opas oppilaille, opetusharjoittelijoille ja ohjaaville opettajille 2014-2015 Sisällys YLEISTÄ TIETOA HARJOITUSMUSIIKKIOPISTOSTA HAKU VALINTAPERUSTEET

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016

BALLET KAUKAMETSÄ. Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 BALLET KAUKAMETSÄ Kainuun musiikkiopiston tanssiosaston opinto- opas 2015-2016 Kuvat: Natalia Hoskio, Anni Kääriäinen, Valeria Andreeva KAINUUN MUSIIKKIOPISTON BALLET KAUKAMETSÄ Ballet Kaukametsä antaa

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI

SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI SUOSITUS LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖKÄYTÄNNÖIKSI 17.12.2009 Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton opetussuunnitelmatyöryhmä (Heli Tiainen, Marketta Urpo-Koskinen ja Leena Stolzmann) on laatinut

Lisätiedot

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä

KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS LUOKAT. Oppiaineen tehtävä KUVATAITEEN PAINOTUSOPETUS 7. -9. LUOKAT Oppiaineen tehtävä Kuvataiteen opetuksen tehtävä on ohjata oppilaita tutkimaan ja ilmaisemaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Oppilaiden

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus 15.4.2010 Helsinki, Paasitorni Taiteen perusopetuksen kehittäminen Opetustuntikohtaisen taiteen perusopetus:

Lisätiedot

Arkki -opas vanhemmille

Arkki -opas vanhemmille Arkki -opas vanhemmille Yhteystiedot Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry Tallberginkatu 1 C 106 00180 HELSINKI Anna työrauha puh. +358 50 5258 66 8 info@arkki.net www.arkki.net Rehtori Johtava

Lisätiedot

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009

Liite nro 4. Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Liite nro 4 Yhdtr. 30.7.2008 223 liite2 Kansalaisopiston kurssimaksuissa noudatettavat periaatteet ja kurssien hinnoittelu lukuvuonna 2008-2009 Kurssihinnoittelun lähtökohtana on oppitunnin tuotantohinta,

Lisätiedot

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn

Teoksen portfolion edellyttää osallistumista välipalavereihin ja päättötyönäyttelyyn sekä oman päättötyösi esittelyn PÄÄTTÖTYÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO Mikä on päättötyö... 1 Päättötyö ja päättötodistus... 2 Milloin päättötyön voi suorittaa... 3 Miten päättötyö suoritetaan... 4 Portfolio... 5 Näitä asioita voisit portfoliossasi

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet

KUVATAIDE VL LUOKKA. Laaja-alainen osaaminen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet KUVATAIDE VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Visuaalinen havaitseminen ja ajattelu T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA. Kauniaisten kuvataidekoulu: Odenwall

KAUNIAISTEN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA. Kauniaisten kuvataidekoulu: Odenwall KAUNIAISTEN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA Kauniaisten kuvataidekoulu: Odenwall 0 SISÄLTÖ 1. Kauniaisten kuvataidekoulun toiminta-ajatus 3 2. Opetuksen arvot ja yleiset tavoitteet 3 Taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

taideteosten, visuaalisten viestien sekä omien ja toisten töiden tulkinnassa, arvioinnissa ja työskentelyprosessin kuvailussa arviointiin

taideteosten, visuaalisten viestien sekä omien ja toisten töiden tulkinnassa, arvioinnissa ja työskentelyprosessin kuvailussa arviointiin KUVATAIDE Lukion kuvataideopetuksen tarkoituksena on kehittää opiskelijan ymmärrystä yhteiskunnan ja ympäristön visuaalisista ilmiöistä ja niiden merkityksistä. Omakohtainen taiteellinen työskentely antaa

Lisätiedot

Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta

Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta Kuvataiteen prosessiarviointi Kokemuksia yläkoulusta Arvioinnin luonteesta kuvataiteessa "Oppimisen arviointi kuvataiteessa on luonteeltaan kannustavaa, ohjaavaa ja oppilaiden yksilöllisen edistymisen

Lisätiedot

Heinolan kuvataidekoulun yleisen oppimäärän opetussuunnitelma

Heinolan kuvataidekoulun yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Heinolan kuvataidekoulun yleisen oppimäärän opetussuunnitelma SISÄLLYS kuvataidekoulu 1. Hei nolan 1.1. Arvot 1.2. Toiminta-ajatuksemme 2. Opetuksen toteuttaminen 2.1. Oppimiskäsitys 2.2. Opiskeluympäristö

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖPAJATARJONTA

LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖPAJATARJONTA työpajat 2013-2014 TYÖPAJAOPETUS Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Kuvataiteen työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti yli 14 vuotiaille, kaksi vuotta periodiopetuksessa

Lisätiedot

OPPILAAN OPAS

OPPILAAN OPAS Muuramen kuvataidekoulu OPPILAAN OPAS 2018-2019 kuvataidekoulun 21. opintovuosi Lue huolella ja säilytä!. SISÄLTÖ Yhteystiedot 2 Koulutuksen järjestäjä Kuvataidekoulun toiminta-ajatus Opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma

Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kansalaisopisto 8.9.2011 Pentti Kinosmaa, Eeva Puromies 1 Teatteritaiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelman

Lisätiedot

Koulun nimi: Tiirismaan koulu

Koulun nimi: Tiirismaan koulu Koulun nimi: Tiirismaan koulu OPS2016 Arviointi, Tiirismaan peruskoulun ops-työpaja 28.10.2014 Mitä ovat uuden opetussuunnitelman (2016) mukaisen arvioinnin keskeiset tehtävät? Ohjata oppimaan Tukea kehitystä

Lisätiedot

T A I T E E N P E R U S O P E T U K S E N O P E T U S S U U N N I T E L M A K Ä S I T Y Ö ÅBOLANDS HANTVERK R.F.

T A I T E E N P E R U S O P E T U K S E N O P E T U S S U U N N I T E L M A K Ä S I T Y Ö ÅBOLANDS HANTVERK R.F. T A I T E E N P E R U S O P E T U K S E N O P E T U S S U U N N I T E L M A K Ä S I T Y Ö ÅBOLANDS HANTVERK R.F. www.gullkrona.fi Sisällysluettelo 1 Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävä, arvot

Lisätiedot

Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700

Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700 Kuvataiteen perusopinnot (25 op) - ayukuv1700 Opetus toteutetaan vuonna 2016 Riihimäellä yhteistyössä Riihimäen kansalaisopiston kanssa. Ajankohta Kevät 2016 - Syksy 2016 Opiskelijan tulee omata riittävät

Lisätiedot

7.3.7. KUVATAIDE VALINNAISAINE

7.3.7. KUVATAIDE VALINNAISAINE 7.3.7. KUVATAIDE VALINNAISAINE 301 LUOKKA 8 2 h / viikko n. 76 h / vuosi LUOKKA 9 2 h / viikko n. 76 h / vuosi Opetuksessa painotetaan kuvan merkitystä ilmaisun ja viestinnän välineenä, kuvallisen ilmaisun

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu 20.9.2017 Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen Uudistuneen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden taustalla

Lisätiedot

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT TYÖPAJAT 2017-2018 KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti perusopinnot

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT. Kuvataide Käsityö Tanssi

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT. Kuvataide Käsityö Tanssi TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMAT Kuvataide Käsityö Tanssi Ilmajoki-opisto Hyväksytty johtokunnassa 22.5.2018 1 SAATTEEKSI Kädessäsi on Ilmajoki-opiston taiteen perusopetuksen

Lisätiedot

Nykyiset oppilaat voivat ilmoittautua syyslukukaudelle suoraan opettajalle huhtikuun lopussa oppilaille jaettavilla ilmoittautumislomakkeilla.

Nykyiset oppilaat voivat ilmoittautua syyslukukaudelle suoraan opettajalle huhtikuun lopussa oppilaille jaettavilla ilmoittautumislomakkeilla. Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Opetustoiminta Kannatusyhdistys jatkaa edelleen Askolan kuvataidekoulun ylläpitämistä. Kuvataidekoulussa annetaan kuvataiteen perusopetusta

Lisätiedot

Luku 6 Oppimisen arviointi

Luku 6 Oppimisen arviointi Luku 6 Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää

Lisätiedot

T Y Ö P A J A T 2015-2016

T Y Ö P A J A T 2015-2016 T Y Ö P A J A T 2015-2016 TYÖPAJAOPETUS Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Kuvataiteen työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti yli 14 vuotiaille, kaksi vuotta periodiopetuksessa

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu

Sisällysluettelo  sivu INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Kangasalan osasto Siluetti Oppilaskirje 2016-2017 1 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 5 Toimitilat 5 Tiedottaminen

Lisätiedot

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT KAUHAJOEN KAUPUNKI SIVISTYSOSASTO KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT TOIMINTAOHJE Sivistyslautakunta 9.6.2010, 92 Päivitys: Sivistyslautakunta 25.5.2011 70 1 Lähtökohta Suomessa vakinaisesti asuvat lapset

Lisätiedot

JUHLAVUOSI v. Kuvataiteen perusopetusta Nurmijärvellä. Nurmijärven kuvataidekoulu OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE

JUHLAVUOSI v. Kuvataiteen perusopetusta Nurmijärvellä. Nurmijärven kuvataidekoulu OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE 2018-2019 www.nurmijarvenkuvataidekoulu.fi Nurmijärven kuvataidekoulu OPAS OPPILAILLE JA VANHEMMILLE JUHLAVUOSI 2018-2019 20v. Kuvataiteen perusopetusta Nurmijärvellä Tervetuloa Nurmijärven kuvataidekouluun!

Lisätiedot

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä Pirjo Koivula Opetusneuvos 12 Sanallinen arviointi 2 Arviointi lukuvuoden päättyessä Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514

Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Haku Käsityön taiteen syventäviin opintoihin Sivu 1 / 9 Käsityön taiteen perusopetus UUDET RYHMÄT ALKAVAT SYKSYLLÄ 2017 SYVENTÄVÄT OPINNOT, E172514 Opetus perustuu Opetushallituksen visuaalisten taiteiden

Lisätiedot

Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille

Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille Aiotko ohjata tai arvioida PALETIN? Lohjanseudun kuvataidekoulun päättötyöohjeet ohjaajille ja ulkopuolisille arvioitsijoille SYKSY 2010 MIKÄ PALETTI ON? Taiteen perusopetuksen visuaalisten taiteiden laajan

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomin tukimateriaali opiskelijalle OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomi muodostuu teoksesta sekä työskentelyprosessia, itsearviointia ja kuvataiteen tuntemusta kuvaavasta

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Pähkinätie 6 01710 Vantaa Puh. (09) 530 1100 muskari.musike@kolumbus.fi www.kolumbus.fi/muskari.musike Hämeenkylän musiikkileikkikoulun

Lisätiedot

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet

A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet A1. OPS-UUDISTUS JA TEKNOLOGIA Oppiaineiden näkökulmia Taide- ja taitoaineet VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT 8.-9.12.2014, Helsinki, Messukeskus Mikko Hartikainen Opetushallitus Kuvataiteen

Lisätiedot

TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015

TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015 1 TIEDOTE OPPILAILLE ELOKUU 2015 Tervetuloa takaisin musiikkiopiston opintojen pariin kesätauon jälkeen. Tervetuloa mukaan musiikkiopiston toimintaan myös kaikki uudet oppilaat ja heidän vanhempansa. Seuraavassa

Lisätiedot

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2 Opetusharjoittelu 3 OKLS3039 (8 op) Kevät 2018 Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2 Harjoittelun osaamistavoitteet/ops Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa arvioida ja antaa palautetta

Lisätiedot

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu Kuvataiteen syventävien opintojen päättötyö Opetussuunnitelman perusteet ( Opetushallitus / Maarays 39/01L/2002 ) Saadakseen päättötodistuksen laajan oppimäärän

Lisätiedot

Sisällysluettelo sivu

Sisällysluettelo  sivu INFOA! SÄILYTÄ TÄMÄ! Kuvataide- ja käsityökoulu Emil Kangasalan osasto Siluetti Oppilaskirje 2015-2016 1 Sisällysluettelo sivu Tärkeät päivämäärät 3 Henkilökunta ja yhteystiedot 4 Toimitilat 4 Tiedottaminen

Lisätiedot

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS).

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS). 8. OPPILAAN ARVIOINTI 8.1. Arviointi opintojen aikana 8.1.1. Tukea tarvitsevan oppilaan arviointi Oppimisvaikeudet tulee ottaa huomioon oppilaan arvioinnissa. Tämä koskee myös oppilaita, joiden vaikeudet

Lisätiedot

- harjaantuu tavoitteelliseen prosessinomaiseen työskentelyyn ja itsearviointiin

- harjaantuu tavoitteelliseen prosessinomaiseen työskentelyyn ja itsearviointiin 1 7.17. Kuvataide Lukion kuvataideopetuksessa opiskelija oppii tulkitsemaan, arvostamaan ja arvottamaan omaa ja muiden kuvallista kulttuuria. Kuvataideopetuksen tarkoituksena on kehittää opiskelijan ymmärrystä

Lisätiedot

6. Visuaaliset taiteet: Kuvataiteen opetussuunnitelma

6. Visuaaliset taiteet: Kuvataiteen opetussuunnitelma Vapaa-aikaltk 14.6.2011, liite 5 6. Visuaaliset taiteet: Kuvataiteen opetussuunnitelma 6.1. Kuvataiteen perusopetuksen tehtävä, arvot ja yleiset tavoitteet Kuvataiteen perusopetus on lapsille ja nuorille

Lisätiedot

Kauniaisten kuvataidekoulun opas huoltajille

Kauniaisten kuvataidekoulun opas huoltajille 1 Kauniaisten kuvataidekoulun opas huoltajille SISÄLLYSLUETTELO 1. ILMOITTAUTUMINEN 2. OPISKELU 3. NÄYTTELYKÄYNNIT 4. LOPPUTYÖ KUVATAIDEKOULUSSA 5. OPETUSRAPORTIT JA ARVIOINTI 6. OPINTO- JA PÄÄTTÖTODISTUKSET

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op Pedaopas 2016-2017 KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus

Lisätiedot

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS lukuvuosi 2015-2016 Hyvät oppilaat Musiikkiopiston aukioloajat Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa työskentelyänne Lauttasaaren musiikkiopistossa. Tähän

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA LIITE ------- Musiikki: Piano, musiikinteoria ja säveltapailu Tanssi Esittävät taiteet: Teatteritaide Visuaaliset

Lisätiedot

ULVILAN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA

ULVILAN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA Kevät 2018 ULVILAN KUVATAIDEKOULUN OPETUSSUUNNITELMA 1. KUVATAIDEKOULUN TOIMINTA-AJATUS, ARVOT JA OPPIMISKÄSITYS 1.1. Toiminta-ajatus ja organisaatio Kuvataidekoulun toiminta-ajatuksena on tarjota kunnan

Lisätiedot