KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS"

Transkriptio

1 KÄSITYÖKOULU TAITIS OPPILAAN JA VANHEMPIEN OPAS

2 Yhteystiedot Suunnittelijaopettaja Sari Halonen Puh Sähköposti: Tuntiopettajat Anne Siltanen, puh Emma Koskinen, puh Porin seudun kansalaisopisto Gallen-Kallelankatu Pori Rehtori Jari Kaasinen Puh Asiakaspalvelu Puh

3 TERVETULOA KÄSITYÖKOULUUN! Käsityökoulussa annetaan taiteen perusopetusta vuotiaille lapsille ja nuorille. Käsityökoulu TAITIS toimii Porissa Opistotalossa, Cygnaeuksen, Kyläsaaren ja Toejoen kouluilla sekä Ulvilan käsityökeskuksessa (Lääkärinpolku 2). Opetusryhmät ja tasot Perusopinnot (240 t): aloitusikä n. 7 v. kesto 3-4 vuotta Työpajaopinnot (260 t): kesto 3 vuotta

4 Käsityökoulun tehtävä Käsityökoulussa annetaan lapsille ja nuorille tavoitteellista tasolta toiselle etenevää yleisen oppimäärän mukaista käsityön taiteen perusopetusta. Opetuksen tehtävänä on uudistaa ja säilyttää kansallista käsityöperinnettä sekä tukea oppilaan kykyä arvostaa eri kulttuureita ja toimia monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Käsityökoulussa oppilas oppii ilmaisemaan itseään käsityön eri osa-alueilla. Käsityökoulun tarkoituksena on lisätä ja monipuolistaa käsityön harrastusta, tukea koulujen ja päiväkotien taidekasvatusta ja antaa valmiuksia taideaineisiin suuntautuville nuorille. Käsityön eri osa-alueet ovat: 1. Esineiden suunnittelu ja valmistus 2. Tekstiilin ja vaatetuksen suunnittelu sekä valmistus 3. Ympäristön suunnittelu ja rakentaminen Oppilas oppii arvostamaan käsityötä ja ymmärtämään käsityön kulttuurisia merkityksiä. Tavoitteena on kehittää sellaisia tietoja ja taitoja, joita oppilas tarvitsee elämän eri alueilla ja jotka antavat hänelle valmiuksia hakeutua ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen.

5 Kokoontumispaikat ja -ajat Porissa Toejoen koulu (Kansakoulukatu 1) Perusteet-ryhmä perjantaisin klo ( ) Cygnaeuksen koulu (Tasavallankatu 1) Perusteet-ryhmä maanantaisin klo ( ) Kyläsaaren koulu (Mörtintie 6) Perusteet-ryhmä A tiistaisin klo ( ) Perusteet-ryhmä B tiistaisin klo ( ) Työpajaryhmä tiistaisin klo ( ) Opistotalo (Gallen-Kallelankatu 14) Työpajaryhmä perjantaisin klo ( ) Ulvilassa Ulvilan käsityökeskus (Lääkärinpolku 2) Perusteet-ryhmä keskiviikkona klo Työpajaryhmä keskiviikkona klo Lukuvuoden loma-ajat Syysloma viikolla 43 Talviloma viikolla 8 Oppitunnit ja kokoontumiskerrat Perusteet-opinnoissa opiskellaan kaksi oppituntia viikossa. Työpajaopinnoissa opiskellaan kolme oppituntia viikossa. Yhden oppitunnin pituus on 45 minuuttia. Lukuvuoden aikana kokoontumiskertoja on yhteensä 30.

6 Maksut Maksuihin on mahdollista tapauskohtaisesti hakea tukea tai vapautusta, lisätietoja kansalaisopiston asiakaspalvelusta. Maksu sisältää myös materiaalit. Maksu laskutetaan lukukausittain. Perusteet-opinnot: 50 e / lukukausi eli 100 e / lukuvuosi Työpajaopinnot: 60 e / lukukausi eli 120 e / lukuvuosi Näyttelykäynnit ja retket Käsityökoulun toimintaan kuuluvat näyttelykäynnit tai retket silloin tällöin. Retkille osallistuminen on tärkeää, koska ne sisältyvät opetussuunnitelmaan. Retkistä saatetaan periä pieni lisämaksu.

7 Uusien oppilaiden ilmoittautuminen Uusien oppilaiden ilmoittautumisaika seuraavalle lukuvuodelle on elokuussa. Vapaita oppilaspaikkoja voi tiedustella kauden aikana opettajalta ja myös varasijalle voi ilmoittautua. Oppilaspaikan vapautuessa siitä ilmoitetaan kotiin. Ilmoittautua voi puhelimitse suunnittelijaopettaja Sari Haloselle Jatkoilmoittautuminen Käsityökoulussa opiskelevat oppilaat siirtyvät seuraavalle lukuvuodelle automaattisesti. Ilmoittautuminen on voimassa, ellei sitä irtisanota viimeistään kauden alkaessa. Oppilaita koskevat muutokset Vanhempien tulee ilmoittaa opiston asiakaspalveluun ja opettajalle opintojen keskeytymisestä ja yhteystietojen muutoksesta mahdollisimman nopeasti. Arviointi ja todistukset Koko opiskelun ajan opettaja arvioi ja antaa palautetta oppilaan työskentelystä. Oppilas arvioi myös itse työskentelyään ja aikaansaannoksiaan. Kaikki käsityökoulun oppilaat saavat opintojen päätyttyä (500 tuntia) päättötodistuksen.

8 Vakuutukset Porin kaupunki on vakuuttanut taiteen perusopetuksen oppilaat syyskaudesta 2018 alkaen. Kuvien käyttölupa Uusien oppilaiden huoltajilta pyydetään kirjallinen lupa käyttää valokuvia oppilaiden työskentelystä ja valmiista oppilastöistä koulun tiedotteissa, näyttelyissä ym. Oppituntien kulku Tunnin alussa opettaja ohjeistaa tehtävän ja käynnistää tehtävään liittyvän keskustelun ja ajatteluprosessin, johon oppituntien työskentely perustuu. On hyvä tulla ajoissa tunnille niin voi aloittaa työskentelynsä tavoitteellisesti yhdessä muun ryhmän kanssa. Työvaatteet Oppilaiden kannattaa pukeutua tunneille siten, ettei vaatteita tarvitse varoa. Opisto ei vastaa oppilaiden vaatteille sattuneista vahingoista.

9 Oppilastyöt Säilytystilojen rajallisuuden vuoksi oppilaat saavat valmistuneet työt mukaan kotiinsa. Oppilastöiden näyttely pyritään järjestämään vuosittain. Kotona säilytetyistä töistä valitaan näyttelyyn osa. Poissaolot Käsityökoulun opetussuunnitelma etenee jatkumona, joten on tärkeää, että oppilas osallistuu säännöllisesti oppitunneille. Mikäli oppilaalle tulee este osallistua tunneille, tulee siitä ilmoittaa opettajalle.

10 Tiedotteet Käsityökoulun toiminnasta lähetetään tiedotteita huoltajille sähköpostitse ja/tai oppilaan mukana. Oppilaan tulee toimittaa huoltajilleen koulun tiedotteet. Yhteistyö vanhempien kanssa Huoltajat voivat lähettää viestejä oppilaiden mukana opettajalle tai ottaa suoraan yhteyttä opettajaan sähköpostilla tai puhelimitse. Mahdollisten tunnilla sattuneiden ongelmatilanteiden johdosta huoltaja voi ottaa yhteyttä ryhmän opettajaan tilanteen selvittämiseksi. Opettaja on tavattavissa opetuspaikalla parhaiten juuri ennen oppitunteja. Tue lapsesi taideharrastusta Harrastustoiminnassa lapsi tarvitsee vanhempiensa tuen: kiinnostus, ymmärtäminen ja auttaminen kertovat lapselle, että arvostat hänen harrastustaan ja tuet hänen pyrkimyksiään.

11 Kukaan ei ole seppä syntyessään Opintojen päätavoitteena ei ole tuottaa hienoja taideteoksia vaan tutustuttaa oppilas erilaisiin käsityömateriaaleihin, -menetelmiin ja työkaluihin. Oppimisessa on tärkeällä sijalla koko työskentelyprosessi ja tekemisen ilo, ei pelkästään lopputulos. Tulosten saavuttaminen vaatii harjoitusta ja asioiden sisäistämistä. Taidot kehittyvät vähitellen ja ahkera harjoitus palkitsee.

12 Käsityökoulun säännöt Näitä ohjeita noudattamalla työskentely luokassa on turvallista ja viihtyisää. Ole ajoissa tunnilla. Jätä ulkovaatteet ja reppu niille sovituille paikoille. Liiku luokassa kävellen. Kännykkä on luokassa äänetön ja näkymätön. Anna kaikille työrauha. Anna muiden oppilaiden opiskella ja opettajan opettaa hyvässä ilmapiirissä: "kiitos", "ole hyvä" ja "tarvitko apua" ovat kohteliaita tapoja. "Anteeksi" on reilua käytöstä. Ole ystävällinen ympäristöä kohtaan. Älä tuhlaa materiaaleja. Käytä työvälineitä ohjeiden mukaan ja huolehdi niistä: vie välineet aina paikoilleen käytön jälkeen, kun et enää tarvitse niitä. Pese työvälineet tarvittaessa ja aseta ne kuivumaan huolellisesti. Muista oma ja muiden luokassa olevien turvallisuus, kun käytät työvälineitä ja materiaaleja. Tunnin loputtua huolehdi yhdessä muiden kanssa luokka siistiksi: Vie omat tavarasi omaan säilytystilaasi. Vie yhteiset tarvikkeet omille paikoilleen. Kysy, jos et tiedä jonkin tarvikkeen oikeaa paikkaa. Saat poistua luokasta vain opettajan luvalla. Muistathan ilmoittaa poissaolostasi! KÄSINTEKEMISEN ILOA!