PÖYTÄKIRJA TEM001:00/2009 TEM/2812/ /2009. Hyvinvointialan työ ja elinkeinopoliittinen HYVÄ NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÖYTÄKIRJA TEM001:00/2009 TEM/2812/00.03.02.01/2009. Hyvinvointialan työ ja elinkeinopoliittinen 17.2.2012 HYVÄ NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS"

Transkriptio

1 Hyvinvointialan työ ja elinkeinopoliittinen kehittäminen HYVÄ PÖYTÄKIRJA TEM001:00/2009 TEM/2812/ /2009 HYVÄ NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika: Torstai klo Paikka Smolna, VN:n juhlahuoneisto, Eteläesplanadi 6, Helsinki, alakerran kokoustila. Osallistujat Osallistujalista: Liite 1 ASIALISTA 1. Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen Todetaan osallistujat. Todettiin. 2. Suomen Kuntaliiton edustaja HYVÄ neuvottelukunnassa Varatoimitusjohtaja Kari Nenosen siirryttyä Vantaan kaupunginjohtajaksi Kuntaliiton edustaja neuvottelukunnassa vaihtuu. Uusi edustaja on varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen. Todetaan Kuntaliiton edustajan vaihtuminen. Todettiin. 3. Hoito ja hoiva alan yritystoiminnan edistäminen; aito kilpailu ja toimivat markkinat HYVÄ neuvottelukunnan kokoustyössä siirrytään teemoittaiseen käsittelyyn siten, että kussakin kokouksessa on esillä yksi ohjelman tavoitteiden kannalta keskeinen tavoite ja siihen liittyvät toimenpiteet. Tämän käytännön tavoitteena on hyödyntää tehokkaammin neuvottelukunnan edustamaa laajaa näkemystä ja parantaa kokousten vaikuttavuutta. Asialista valmistellaan yhteistyössä kunkin teeman kannalta keskeisen toimijatahon kanssa. Vuoden 2012 ensimmäisen kokouksen teemana on HYVÄ ohjelman ydintavoite, yritystoiminnan edellytysten kehittäminen vahvistamalla markkinoiden toimivuutta ja aitoa kilpailua. Puheenjohtaja Erkki Virtanen avasi asian käsittelyn informoimalla neuvottelukuntaa hallituksen strategiaistunnon ja kehysneuvottelujen valmistelusta. Neljä valtiovarainministeriön koordinoimaa työryhmää valmistelee nopealla aikataululla toimenpidevaihtoehtoja. Yksi ryhmistä käsittelee TEM: toimivaltaan kuuluvia teemoja, jotka ovat elinkeinotuet, T&K tukien vaikuttavuus, kilpailun edistäminen ja sääntelyn purkaminen. Ryhmän tulee tarkastella myös kunnallisia palveluja ja yksityistä elinkeinotoimintaa kilpailuneutraliteetin toteutumisen näkökulmasta. TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIET MINISTRY OF EMPLOYMENT AND THE ECONOMY PL 32 (Aleksanterinkatu 4) PB 32 (Alexandersgatan 4) P.O. Box 32 (Aleksanterinkatu 4) Valtioneuvosto Puh Statsrådet Tfn FI Government Tel Faksi (09) Fax (09) Fax

2 2 (7) Puheenjohtaja korosti, että neuvottelukunnalla on erinomainen mahdollisuus vaikuttaa valmisteluun, koska kuntapalvelujen tarkastelu on valmistelussa keskeisellä sijalla. Hyvä ohjelman lähtökohtana on pääministeri Kataisen hallitusohjelma, jonka mukaan turvataan aidon kilpailun aikaansaamiseksi tasaveroiset kilpailuolosuhteet eri kokoisille yrityksille ja kuluttajien etujen mukaiset toimivat markkinat selkeytetään palvelujen tuottamiseen liittyviä kilpailuttamisen ja julkisen tuen myöntämisen sääntöjä arvioidaan EU:n uuden SGEI normiston vaikutukset kansalliseen kilpailulainsäädäntöön o säädetään puitelaki yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvistä palveluista; linjauksissa otetaan huomioon EU:n kilpailulainsäädännön määräykset ja varmistetaan julkisen ja yksityisen sektorin välisen kilpailuneutraliteetin toteutuminen hankintalaki uudistetaan niin, että kuntien suorahankintamahdollisuudet lisääntyvät ja työllisyys ja terveyspoliittiset, sosiaaliset ja muut laatutekijät sekä innovaatio ja ympäristöpoliittiset näkökohdat otetaan paremmin huomioon julkisissa hankinnoissa o kansallisia kynnysarvoja nostetaan lähemmäksi EU direktiivitasoja ja tavaroiden ja palveluiden kansallista kynnysarvoa korotetaan tuntuvasti lähelle EU:n kynnysarvoa. o hankintalain menettelyjä yksinkertaistetaan EU lainsäädännön sallimissa puitteissa. TEM on valmistelemassa edellä todettuja, koko elinkeinotoimintaa koskevien hallitusohjelman tavoitteiden edellyttämiä toimenpiteitä. Sosiaali ja terveyspalvelumarkkinoiden kilpailun toimivuuteen ja tasavertaisten kilpailuolosuhteiden aikaansaamiseen liittyvät kehittämistarpeet ja ehdotukset käsitellään HYVÄ ohjelmassa ja sen neuvottelukunnassa. Esittely: neuvottelukunnan pääsihteeri Ulla Maija Laiho: Liite 2. Hankintalainsäädännön ja hankintamenettelyn kehittämisen lähtökohtana ovat komission ehdotukset uudeksi hankintadirektiiviksi sekä yleistä taloudellista intressiä omaavia palveluja koskevat normit. Komission ehdotus uudeksi hankintadirektiiviksi: Liite 3. Esittely: ylitarkastaja Markus Ukkola, TEM: Liite 4. Uusi Sgei normisto: Liite 5. Esittely: neuvotteleva virkamies Eeva Vahtera, TEM: Liite 6. Hallitusohjelman linjauksien perusteella HYVÄ ohjelma painopistealue palvelumarkkinoiden kehittäminen sisältää seuraavan toimenpiteen/aloitteen vastuuministeriöille: Ehdotetaan sosiaali ja terveysministeriölle ja valtiovarainministeriölle, että hoito ja hoiva alan markkinoiden toimivuuden, palvelutuottajien tasapuolisten toimintaedellytysten sekä kilpailuneutraliteetin toteutumisen varmistamiseksi käynnistetään yhteistyöhanke, jossa arvioidaan mm. olemassa olevan lainsäädännön kehittämistarpeet ja valmisteltaisiin niihin liittyvät ratkaisut.

3 3 (7) HYVÄ hankeryhmä on valmistellut yhteistyössä neuvottelukunnassa edustettuna olevien toimialajärjestöjen sekä Teso ry:n kanssa asiaa neuvottelukunnalle. Keskustelun avasivat Pia Pohja, Terveyspalvelualan Liitto: Liite 7. Aino Närkki, Sosiaalialan Työnantajat ry: Liite 8. Terveys ja Sosiaalipalveluyrittäjät, Teso ry:n toiminnanjohtaja Marjo Rönkä oli estynyt saapumasta kokoukseen, mutta hänen kirjallisesti toimittamansa näkemykset jaettiin kokouksessa: Liite 9. Myös Suomen Yrittäjien kirjallisesti toimittama esitys jaettiin: Liite 10. Esityksiä kommentoivat oman hallinnonalansa/taustayhteisönsä näkökulmasta: Ylijohtaja Raimo Ikonen, sosiaali ja terveysministeriöstä, kehittämispäällikkö Hanna Ahonen Valvirasta, hallitussihteeri Ville Koponen ympäristöministeriöstä ja kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen Tehystä: Raimo Ikonen: STM:ssä toimii kansalaisjärjestöjen aloitteesta asetettu hankintadirektiiviä ja SGEImenettelyä käsittelevä työryhmä, jonka kokoonpanoa on laajennettu TEM:ön, VM:ön ja järjestöjen edustajilla. Työryhmän on tarkoitus selvittää SGEI palvelujen tarve STM:n hallinnonalalla. STM pitää tärkeänä hallinnonalojen yhteistyötä asiassa ja haluaa olla mukana HYVÄ toimenpiteessä kaavaillussa kilpailun esteitä ja palvelumarkkinoiden toimivuutta koskevassa selvitys ja kehittämisyhteistyössä VM:n ja TEM:n kanssa. Yksityisen ja julkisen puolen valvonnan ja velvoitteiden on oltava samat. Eri aluehallintoviranomaisten toiminta ja käytännöt on saatava yhdenmukaisiksi. STM:n Ikälaki esitys annetaan maaliskuun loppuun mennessä, tässä yhteydessä otetaan kantaa myös henkilöstömitoitukseen. Neljäsosa lakiehdotuksesta lausunnon antaneista kannatti henkilöstömitoitusten sisällyttämistä lakiin, kolme neljäsosaa vastusti sitä. Hanna Ahonen: Valviran toiminnan lähtökohtana on kansalaisten perusoikeuksien toteutuminen; valvonnan tarkoituksena on huolehtia siitä, että asiakkaan ja potilaan oikeudet toteutuvat palveluissa. Henkilöstömitoituksissa lakiin perustuvia normeja parempi kriteeri on asiakkaan hoidon tarve ja siihen perustuva palvelu. Julkista ja yksityistä toimijaa on valvottava samoin perustein. Ville Koponen: ARA:n tuet ovat valtiontukisääntelyn näkökulmasta SGEI tukea. Se on tarkoitettu heikommassa asemassa olevien asumisen tukemiseen. ARA:n tuen tulee kanavoitua kokonaan asiakkaiden hyödyksi. YM:n näkemyksen mukaan ARA:n tuet eivät vääristä kilpailua.

4 4 (7) Kirsi Markkanen: Laatusuositukset ovat toimineet osittain hyvin, ja henkilöstömitoitukset ovat kehittyneet vastaamaan hoidon tarvetta. Viime aikoina välittömään hoitotyöhön osallistuvan henkilön mitoituksesta on tullut kokonaismitoitus, johon lasketaan myös avustavat tehtävät. Mitoituskeskustelussa tulisi selkeyttää myös käsitteet, jotta tiedetään, mitä tarkoitetaan puhuttaessa asumispalveluista, laitoksesta, välittömästä hoitotyöstä jne. TEHY tehnyt kansainvälistä vertailua, joka osoittaa, että lainsäädännössä määritellyt mitoitusnormit muuttuvat käytännössä maksimeiksi. On mietittävä myös, mikä on riittävä ammatillinen osaaminen asiakkaan näkökulmasta. Muutokset hoidon tarpeessa tulee myös huomioida. Yksityisen ja julkisen sektorin mitoitukset ja valvonta tulee saattaa yhdenmukaisiksi tämä on myös henkilöstön oikeusturvakysymys. Neuvottelukunta käy keskustelun asiasta ja evästää työ ja elinkeinoministeriötä jatkotyötä varten. Keskustelun kohteena ovat seuraavat kehittämistarpeet ja niiden ratkaisumallit: Julkisen ja yksityisen palvelutuotannon saattaminen samojen pelisääntöjen piiriin koskien toiminnan sääntelyä, valvontaa, kuluttaja tai asiakassuojaa ja verotusta. Seuraavat kilpailun toimivuutta rajoittavat säädökset, suositukset tai käytännöt: o kuntien toiminta markkinoilla; kuntien liikelaitokset o henkilöstömitoitus lisätäänkö normeja vai joustavuutta o kuluttajasuojan ulottuminen vain yksityisesti tuotettuihin palveluihin o valtiontukien (ARA) sekä kuntien suorahankintakäytäntöjen tai kuntien ja palvelutuottajien sopimuskäytäntöjen vaikutukset kilpailun toimivuuteen asumispalveluissa Neuvottelukunta kävi asiasta seuraavan keskustelun: Anne Mari Välikangas/VM, kuntaosasto VM:ssä vuonna 2010 laaditussa raportissa käsiteltiin kuntien liikelaitosproblematiikkaa kilpailuneutraliteetin kannalta. Kunnan velvoitteet yhtiöittää elinkeinotoimintaansa on tarkoitus ratkaista eduskunnalle syksyllä annettavan kuntalain muutosesityksen yhteydessä. Keskustelut komission kanssa ovat vielä meneillään. TEM:n/HYVÄ toimenpiteiden toteutuksessa on huomioitava nämä aikataulut. Kuntalain kokonaisuudistusta valmistelevaa työryhmää ei ole vielä asetettu, mutta työ käynnistyy kevään aikana. Uudistustarpeista on valmistunut työryhmäraportti Kunnat ja markkinat teemaan liittyviä kysymyksiä käsitellään myös kuntalain kokonaisuudistuksen yhteydessä. VM:ssä on asetettu kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden koordinaatioryhmä, joka miettii myös kuntien tuottavuuden mittaamista ja vertailua, hyvien käytäntöjen levittämistä ja kuntien kustannuslaskennan kehittämistä työryhmän työ on täysin alussa.

5 5 (7) Laura Räty/Helsingin kaupunki Kaupungin näkökulmasta hankintalaki on sinänsä selkeä, ennemminkin kyse on menettelytapojen kehittämisestä, hyvien toimintamallien levittämisestä ja yhteisten pelisääntöjen sopimisesta; markkinaoikeuden pelko jäykistää edelleen hankintoja. Kuntapalveluissa se, kuka on tilaaja, kuka tuottaja, kuka asiakas on keskeinen strateginen kysymys. Kunnallisiin liikelaitoksiin liittyvä kilpailuneutraliteettiongelma on todellinen; kunnissa odotetaan linjauksia siitä, miten tulisi edetä. Kuntien oman palvelutuotannon hinnassa keskeistä on se, mikä on hinnoittelun perusta; jos kaikki kunnan kustannukset vyörytetään palvelujen hintaan, syntyy paljon kustannuksia, joita yksityisillä tuottajilla ei ole: demokratia, viranomaistehtävät mikä on kuntainstituution hinta? Olennainen kysymys on myös se, miten tuetaan yritysten ja kolmannen sektorin innovaatioita. Palvelumitoituksessa normitetusta minimistä tulee maksimi; työvoimapulan vaikutus on myös huomioitava. Julkisen ja yksityisen palvelutuotannon valvonta on yhdenmukaistettava. Eeva Kuuskoski/SOSTE ry SOSTE ry:n perustehtävä on tuoda esiin asiakkaan ääntä kansalaisjärjestöjen kautta; monilla jäsenjärjestöillä on yritysmuodossa toteutettua palvelutuotantoa. Käsitteet pitäisi selkiyttää, jotta ymmärretään mitä verrataan, tarve ja laatunäkökohta tulee myös huomioida. Tuomas Telkkä/Suomen Yrittäjät ry Kuntien palvelustrategiat on nostettava keskiöön ja niiden laatiminen tulee ottaa osaksi kuntalain tarkistusta. Kuntien liikelaitosten rooli on otettava myös tarkasteluun. Kuntien hankintaosaamisessa on suuret vaihtelut. Hankintamenettelyjä on valvottava lainsäädännöllä. Palveluasumisen kilpailuttamiseen liittyvät ongelmat on selvitettävä. Palvelusetelin käyttöönotossa ei lain henki toteudu. Kuntien palvelustrategiat on SY:n ehdotus neuvottelukunnan kokousteemaksi. Marja Lounasmaa/JYTY ry Sosiaali ja terveyspalvelujen näkökulmasta hankintadirektiiviehdotus on hyvä; erityisen tärkeä on huomioida hankintojen strategiset tavoitteet: laatu, sosiaaliset ja ympäristövaikutukset. Henkilöstömitoitusten rinnalla on myös varmistettava, että ihmiset tekevät työyksikössä oikeita ja osaamisensa mukaisia asioita. Timo Halonen/Kuusamon kaupunki Kilpailutusten toteutuksen sijasta olennaisempi tavoite on toimivan markkinan aikaansaaminen. Julkisesta monopolista on päästävä irti, mutta sitä vielä pahempi olisi yksityinen monopoli. Kunnalla on palvelujärjestelmässä useita rooleja: tilaajan, asiakkaan, mutta myös elinkeinopoliittisen toimijan rooli. Kunnan rooli kilpailuttamisessa ei ole ainoa ongelma; palvelujen kysyntä ylittää tarjonnan samanaikaisesti, kun julkiseen sektoriin kohdistuu kova säästöpaine.

6 6 (7) Kuntien ei pitäisi ainoastaan toimia sote palvelujen asiakkaana, vaan myös elinkeinopoliittisena kehittäjänä ongelma usein puute tarjolla olevista palveluista. Palveluseteli on hyvä väline, mutta kuka siinä on aito asiakas ei setelin saava vanhus, vaan kunta. Ismo Partanen/Lääkäripalveluyritykset ry Hakintalaki on työkalupakki, jonka tarkoituksena on edistää kilpailua. Laki säätelee menettelystä. Kynnysarvoa ei pitäisi enää nostaa. Viime vaalikauden kuntien liikelaitoslaki jäi torsoksi ja uudistusta tulee ehdottomasti jatkaa; kuntalain kokonaisuudistuksessa on määriteltävä kunnan tehtävät ja palvelujen järjestämisvastuu kunnan tehtävä ei ole kilpailevan elinkeinotoiminnan harjoittaminen. Irma Ahokas Kukkonen/Pohjois Karjalan Maakuntaliitto Palvelustrategiat on keskeinen asia; suurimmalta osalta kuntia ne puuttuvat. Monituottajaisen palvelumarkkinan kehittäminen edellyttää avointa vuoropuhelua toimijoiden kesken. Seuraavalle EU rakennerahastokaudelle selkeitä linjauksia elinkeinoelämän kehittämiseksi. Palvelustrategiat neuvottelukunnan kokousteemaksi. Tero Ristimäki/Talentia ry On täsmennettävä, mitä sääntelyn purkamisella tarkoitetaan; on olemassa mm. koulutusja pätevyysvaatimuksia, joista on pidettävä kiinni. Palvelun laadunvarmistus vaatii kunnon ohjauksen. Myös kilpailuttamiseen liittyy sääntelyä; kilpailuttaminen myös maksaa. Julkisten ja yksityisten tuottajien on oltava saman sääntelyn ja valvonnan piirissä. Marina Erhola/THL Keskeinen ongelma on kansalaisten eriarvoistuminen, mikä on useilla tutkimuksilla kiistattomasti osoitettu sekä väestön että palvelujärjestelmän osalta Esim. lastensuojelun kohdalla on kriittisesti pohdittava, missä määrin se sopii yksityisille palveluntuottajille, erityisesti, kun kunnissa vaihtuu valvoja suunnilleen kerran vuodessa. Pitkäaikaissairaat vanhukset eivät pysty itse valitsemaan palvelutuottajaa ja olemaan todellisia asiakkaita esim. palveluseteleissä. Normittaminen johtaa siihen, että ei normitetun palvelun asema suhteessa normitettuun heikkenee. Valvira ja AVI:t eivät pysty resurssien puutteen vuoksi tarvittavaan kuntien ja ulkoistettujen palvelujen valvontaan. Käsitteiden sekaannus ja käsiteviidakko on todellinen keskustelun tuloksellisuuden este. Jussi Salo/ SuPer ry Henkilöstömitoituksessa joustavuus ja innovatiivisuus tarkoittaa sitä, kuinka pienellä henkilöstöllä työt voidaan hoitaa. Tarvitaan ehdottomasti asiakkaan kunnon kartoitus sekä henkilöstömitoituksia sitovat normit. Palvelumarkkinoiden ja kilpailun toimivuuden edellyttämien toimenpiteiden valmistelua jatketaan yhteistyössä neuvottelukunnassa edustettuna olevien toimijoiden kanssa huomioiden erityisesti valtiovarainministeriön kuntaosaston kuntalain valmistelun aikataulu sekä sosiaali ja

7 7 (7) terveysministeriön hankintadirektiiviä ja SGEI palveluja käsittelevän työryhmän työ. Neuvottelukunnan seuraavaan kokoukseen tuodaan jatkotyötä koskeva tarkennettu esitys. Hallituksen strategiaistunnon ja kehysneuvottelujen valmisteluun neuvottelukunnan näkemyksenä esitetään seuraavaa: Sosiaali ja terveyspalveluissa julkista ja yksityistä palvelutuotantoa on säänneltävä ja valvottava samoin perustein. Kuntien toiminta kilpailuilla markkinoilla on otettava tarkasteluun kuntalain uudistuksessa kuntien tehtävien ja kilpailuneutraliteetin näkökulmasta. Henkilöstömitoituksissa lähtökohdaksi tulee ottaa asiakkaan hoivan ja palvelun tarve ja muutokset siinä. Mitoituksen rinnalla tulee tarkastella kasvavan työvoimapulan vaikutuksia sekä sitä, että palveluyksiköissä henkilöstön osaaminen on siinä käytössä, mihin koulutus on tarkoitettu. Hankintalainsäädännön ja menettelyjen kehittämisessä tulee huomioida myös hankintojen strategiset tavoitteet, palvelujen laatu ja palvelujen sosiaaliset ja ympäristövaikutukset. 4. HYVÄ toimenpiteiden eteneminen Toimenpiteiden toteutuksen seurantataulukko: Liite 11. Todetaan toimenpiteiden tavoitteiden mukainen eteneminen. Todettiin. 5. Seuraavan kokouksen teema Pääsihteeri ehdotti kokouksen teemaksi palvelustrategioita ja niiden merkitystä palvelumarkkinoiden kehittämiselle. Hyväksyttiin. 6. Kokouksen päättäminen Kokous päättyi klo

1. Kokouksen avaus ja osallistujien toteaminen Puheenjohtaja avasi kokouksen ja toivotti läsnäolijat tervetulleiksi.

1. Kokouksen avaus ja osallistujien toteaminen Puheenjohtaja avasi kokouksen ja toivotti läsnäolijat tervetulleiksi. Hyvinvointialan työ- ja MUISTIO elinkeinopoliittinen kehittäminen HYVÄ-hanke Strategiset hankkeet 1.12.2010 TEM001:00/2009 NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika: perjantai 1.10.2010 klo 9.30-11.00 Paikka: Pihapaviljonki,

Lisätiedot

KKV:n selvitys palveluasumisen markkinoista. Ulla Maija Laiho HYVÄ neuvottelukunta 15.10.2014

KKV:n selvitys palveluasumisen markkinoista. Ulla Maija Laiho HYVÄ neuvottelukunta 15.10.2014 KKV:n selvitys palveluasumisen markkinoista toimenpide ehdotukset id TEM:lle Ulla Maija Laiho HYVÄ neuvottelukunta 15.10.2014 Hoivapalvelualan yritysten liiketoimintaosaamisen i i i khi kehittäminen i

Lisätiedot

Puheenjohtajan, ministeri Vapaavuoren myöhästymisen vuoksi kokouksen avasi neuvottelukunnan varapuheenjohtaja,

Puheenjohtajan, ministeri Vapaavuoren myöhästymisen vuoksi kokouksen avasi neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, Hyvinvointialan työ ja elinkeinopoliittinen kehittäminen HYVÄ TEM001:00/2009 TEM/2812/00.03.02.01/2009 HYVÄ NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika: Torstai 7.3.2013 klo 11.30 13.20 Paikka: Valtioneuvoston juhlahuoneisto,

Lisätiedot

Hankinnat hallitusohjelmassa. 17.11.2011 Elise Pekkala

Hankinnat hallitusohjelmassa. 17.11.2011 Elise Pekkala Hankinnat hallitusohjelmassa 17.11.2011 Elise Pekkala 1 Hallitusohjelma Suorahankinnat, laatutekijöiden parempi huomioiminen ja kansalliset kynnysarvot Hankintalaki uudistetaan niin, että kuntien suorahankinta-mahdollisuudet

Lisätiedot

Hankintalaki uudistuu mikä on tavoitteena? Tuire Santamäki-Vuori Valtiosihteeri Akavan yrittäjäseminaari 6.2.2015

Hankintalaki uudistuu mikä on tavoitteena? Tuire Santamäki-Vuori Valtiosihteeri Akavan yrittäjäseminaari 6.2.2015 Hankintalaki uudistuu mikä on tavoitteena? Tuire Santamäki-Vuori Valtiosihteeri Akavan yrittäjäseminaari 6.2.2015 Taustaa EU:n julkisia hankintoja ja käyttöoikeussopimuksia koskevat direktiivit uudistettiin

Lisätiedot

EK:n kilpailuselvitys

EK:n kilpailuselvitys EK:n kilpailuselvitys 18.2.2016 Taustaa EK edellyttää yksityisen ja julkisen elinkeinotoiminnan tasavertaista asemaa Silloin kun julkisen sektorin on perusteltua kilpailla markkinoilla, sen on toimittava

Lisätiedot

KUNTALAIN MUUTOSESITYKSEN HE 32/2013 VAIKUTUS TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUJÄRJESTELMÄÄN

KUNTALAIN MUUTOSESITYKSEN HE 32/2013 VAIKUTUS TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUJÄRJESTELMÄÄN Kuninkaantien työterveyden Kuninkaantien työterveyden Kuninkaantien työterveyden 29 23.05.2013 19 10.04.2014 25 26.05.2016 KUNTALAIN MUUTOSESITYKSEN HE 32/2013 VAIKUTUS TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUJÄRJESTELMÄÄN

Lisätiedot

Kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tuottajana: haasteet ja uudet mahdollisuudet

Kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tuottajana: haasteet ja uudet mahdollisuudet Kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tuottajana: haasteet ja uudet mahdollisuudet Kolmas sektori: palveluita vai muita? Ylijohtaja Raimo Ikonen 12.4.2010 Julkisten ja yksityisten palveluntuottajien osuudet

Lisätiedot

lainsäädännön uudistaminen

lainsäädännön uudistaminen Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön uudistaminen Yksityisen terveydenhuollon ajankohtaispäivä 19.5.2016, PSAVI Lakimies Maarit Karjalainen, Valvira 21 Työryhmän tehtävät (STM työryhmä

Lisätiedot

Jyväskylän palvelusetelitoiminta

Jyväskylän palvelusetelitoiminta Jyväskylän palvelusetelitoiminta 31.3.2011 Riitta Pylvänen Projektipäällikkö Asiakas-tuottajamalli hanke (ASTU) Käynnistettiin lokakuussa 2009, päättyy 31.12.2011 Jykesin hallinnoima Jyväskylän kaupungin

Lisätiedot

Hankinnat hallitusohjelmassa - kommenttipuheenvuoro

Hankinnat hallitusohjelmassa - kommenttipuheenvuoro Hankinnat hallitusohjelmassa - kommenttipuheenvuoro PTCS:n julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumi 17.11.2011 Asiantuntija Jukka Lehtonen, EK Julkisia hankintoja koskevat kirjaukset EK ei näe tarvetta

Lisätiedot

Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat

Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat Palveluasumisen linjaukset, sisältö ja järjestämistavat Kuntamarkkinat 14.9.2011 Palveluasumisen järjestäminen kunnissa va. sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Sami Uotinen Asumispalvelujen järjestäminen

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto

Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto Lausuntopyyntö TEM 266:00/2008 TERVEYSPALVELUALAN LIITON LAUSUNTO JULKISISTA HANKINNOISTA ANNETUN LAIN (348/2007) 15 :N MUUTTAMISESTA Vuoden

Lisätiedot

Hankintadirektiivien uudistus ja SGEI-sääntelyn uudistus

Hankintadirektiivien uudistus ja SGEI-sääntelyn uudistus Hankintadirektiivien uudistus ja SGEI-sääntelyn uudistus - Mitä kuuluu? Kuntamarkkinat 12.-13.9.2012 Katariina Huikko lakimies Uudistuksen tausta Vihreä kirja EU:n julkisten hankintojen politiikan uudistamisesta,

Lisätiedot

yritysten ja markkinoiden kehitys Tampere 30.9.2013

yritysten ja markkinoiden kehitys Tampere 30.9.2013 Sosiaali- ja terveyspalvelualan yritysten ja markkinoiden kehitys HYVÄ -hankeryhmä Ulla-Maija Laiho Ulla Maija Laiho Tampere 30.9.2013 Tietopohja TEM raportteja 34/2013 Yksityiset sosiaali- ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Kokemuksia Jyväskylän palvelusetelistä

Kokemuksia Jyväskylän palvelusetelistä Kokemuksia Jyväskylän palvelusetelistä 3.5.2011 Riitta Pylvänen Projektipäällikkö Asiakas-tuottajamalli hanke (ASTU) Käynnistettiin lokakuussa 2009, päättyy 31.12.2011 Jykesin hallinnoima Jyväskylän kaupungin

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen kumppanuus sosiaali- ja terveysalalla

Julkisen ja yksityisen kumppanuus sosiaali- ja terveysalalla Julkisen ja yksityisen kumppanuus sosiaali- ja terveysalalla Helsingin yrittäjät Palveleva Helsinki -seminaari, 1.3.2011 Peruspalveluministeri Paula Risikko Sosiaali- ja terveysalan tulevaisuuden haasteita

Lisätiedot

HYVÄ 2011 2015. Työ- ja elinkeinoministeriön tavoitteena on hoito- ja hoivapalvelujen työ- ja elinkeinopoliittinen kehittäminen

HYVÄ 2011 2015. Työ- ja elinkeinoministeriön tavoitteena on hoito- ja hoivapalvelujen työ- ja elinkeinopoliittinen kehittäminen HYVÄ 2011 2015 Työ- ja elinkeinoministeriön tavoitteena on hoito- ja hoivapalvelujen työ- ja elinkeinopoliittinen kehittäminen Hyvinvointiohjelma HYVÄ on yksi työ- ja elinkeinoministeriön neljästä hallitusohjelmaa

Lisätiedot

YKSITYISEN HYVINVOINTIALAN AJANKOHTAISIA NÄKEMYKSIÄ SOTE- UUDISTUKSEEN

YKSITYISEN HYVINVOINTIALAN AJANKOHTAISIA NÄKEMYKSIÄ SOTE- UUDISTUKSEEN YKSITYISEN HYVINVOINTIALAN AJANKOHTAISIA NÄKEMYKSIÄ SOTE- UUDISTUKSEEN Elokuu 2016 (Terveyspalvelualan Liitto ja Sosiaalialan Työnantajat) 1.1.2017 alkaen Hyvinvointialan liitto Yksityinen hyvinvointiala

Lisätiedot

Hankintalakiuudistus. Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM

Hankintalakiuudistus. Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM Hankintalakiuudistus Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM 1 Taustaa Komissio antoi joulukuussa 2011 ehdotukset uusiksi julkisia hankintoja koskeviksi direktiiveiksi

Lisätiedot

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala 19.5.2009 1 Julkisen palvelutuotannon tehostaminen Resurssit Tarpeet, Vaateet, Odotukset Julkista kehittämällä johtaminen,

Lisätiedot

Lisätietoja tästä asiasta antaa osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, puh ,

Lisätietoja tästä asiasta antaa osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, puh , LUOLUOL 241606 1 (5) 26.9.2017 MMM032:00/2017 1568/01.01./2017 Jakelussa mainitut NIMEÄMISPYYNTÖ, ELINTARVIKEMARKKINALAINSÄÄDÄNTÖÄ VALMISTELEVA TYÖ- RYHMÄ Jakelussa mainittuja tahoja pyydetään nimeämään

Lisätiedot

Kuntalain kokonaisuudistus: Kunnat ja markkinat -jaosto

Kuntalain kokonaisuudistus: Kunnat ja markkinat -jaosto Kuntalain kokonaisuudistus: Kunnat ja markkinat -jaosto Kuntamarkkinat 2013 Helsinki 11.9.2013 Katariina Huikko Lakimies Kunnat ja markkinat -jaosto Kunnat ja markkinat jaosto käsittelee kuntien ja markkinoiden

Lisätiedot

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN?

JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? JÄRJESTÄJÄN JA TUOTTAJAN EROTTAMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA MITÄ, MIKSI, MITEN? Kuntamarkkinat tietoisku 14.9.2016 SOTE-UUDISTUKSEN TAVOITTEET JA NIIDEN SAAVUTTAMINEN Sote-uudistuksen tavoitteet,

Lisätiedot

Terveys- ja Sosiaalialan Yrittäjät TESO ry. Marjo Rönkä toiminnanjohtaja

Terveys- ja Sosiaalialan Yrittäjät TESO ry. Marjo Rönkä toiminnanjohtaja Terveys- ja Sosiaalialan Yrittäjät TESO ry Marjo Rönkä toiminnanjohtaja Yleistä Sosiaalialan Yrityksiä noin 3 300 kpl 1 282 kpl vuonna 1999 2 186 kpl vuonna 2004 o Terveyspalveluyrityksiä noin 14 100 kpl

Lisätiedot

Lausunto valinnanvapaus- sekä maakunta- ja järjestämislaeista. Esperi Care Oy

Lausunto valinnanvapaus- sekä maakunta- ja järjestämislaeista. Esperi Care Oy Lausunto valinnanvapaus- sekä maakunta- ja järjestämislaeista Esperi Care Oy 23.5.2017 Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kodinomaisia asumispalveluja asiakkaiden muuttuviin elämäntilanteisiin.

Lisätiedot

Hankintalain uudistaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen hankinta

Hankintalain uudistaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen hankinta Hankintalain uudistaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen hankinta 19.9.2014 Tuula Haatainen Varatoimitusjohtaja Kuntaliitto Hankintalainsäädännön uudistaminen Hankintalain uudistaminen - aikataulu

Lisätiedot

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjätoiminto Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjän perusta Maakunta vastaa asukkaan laissa

Lisätiedot

SGEI-palvelut ja niiden sääntely. Hyvä-neuvottelukunnan kokous 16.2.2012 Neuvotteleva virkamies Eeva Vahtera, TEM

SGEI-palvelut ja niiden sääntely. Hyvä-neuvottelukunnan kokous 16.2.2012 Neuvotteleva virkamies Eeva Vahtera, TEM SGEI-palvelut ja niiden sääntely Hyvä-neuvottelukunnan kokous 16.2.2012 Neuvotteleva virkamies Eeva Vahtera, TEM SISÄLTÖ 1) Mitä ovat SGEI-palvelut? 2) Komission SGEI-reformi 2010-2012 - Yhteys EU:n valtiontukisääntelyyn

Lisätiedot

Uudet hankintadirektiivit valmistuneet miten sen tulisi näkyä hankintalaissa?

Uudet hankintadirektiivit valmistuneet miten sen tulisi näkyä hankintalaissa? Uudet hankintadirektiivit valmistuneet miten sen tulisi näkyä hankintalaissa? Rakennusfoorumi 10.6.2014 Asiantuntija Jukka Lehtonen, EK Yksinkertaistuvatko hankintamenettelyt? Eivät! Sääntely ja pykälät

Lisätiedot

Kunnan palvelustrategia ohjauksen välineenä - kommenttipuheenvuoro 27.11.2012 Antti Neimala, Suomen Yrittäjien EU-edustaja

Kunnan palvelustrategia ohjauksen välineenä - kommenttipuheenvuoro 27.11.2012 Antti Neimala, Suomen Yrittäjien EU-edustaja Kunnan palvelustrategia ohjauksen välineenä - kommenttipuheenvuoro 27.11.2012 Antti Neimala, Suomen Yrittäjien EU-edustaja 20.12.2012 1 I Direktiivi, strategiat ja pk-yritykset Pikakatsaus direktiiviuudistuksen

Lisätiedot

Normihanke. Seminaari lakiasiain johtaja Kari Prättälä

Normihanke. Seminaari lakiasiain johtaja Kari Prättälä Normihanke Seminaari 3.9.2009 lakiasiain johtaja Kari Prättälä Hallituksen politiikkariihi 24.2.2009 1. Valtio käynnistää yhteistyössä Kuntaliiton kanssa normitalkoot, joissa kartoitetaan ja pyritään poistamaan

Lisätiedot

Uusi kuntalaki: Miten kunnan toimintaa markkinoilla koskevia pelisääntöjä selkiytetään?

Uusi kuntalaki: Miten kunnan toimintaa markkinoilla koskevia pelisääntöjä selkiytetään? Uusi kuntalaki: Miten kunnan toimintaa markkinoilla koskevia pelisääntöjä selkiytetään? Kuntalaki uudistuu- seminaari Kuntatalo 3.6.2014 Pirkka-Petri Lebedeff, johtava lakimies Kunta ja markkinat Kunta

Lisätiedot

Innovatiivinen toiminnan kehittäminen ja oikeat hankintamenettelyt. Pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti/VTV 2.3.2012

Innovatiivinen toiminnan kehittäminen ja oikeat hankintamenettelyt. Pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti/VTV 2.3.2012 Innovatiivinen toiminnan kehittäminen ja oikeat hankintamenettelyt Pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti/VTV 2.3.2012 Valtiontalouden tarkastusviraston rooli Tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta => julkisista

Lisätiedot

Palvelustrategioilla vauhtia hyvinvointialan elinkeinopoliittiseen kehittämiseen

Palvelustrategioilla vauhtia hyvinvointialan elinkeinopoliittiseen kehittämiseen Palvelustrategioilla vauhtia hyvinvointialan elinkeinopoliittiseen kehittämiseen Ulla-Maija Laiho Työ- ja elinkeinoministeriö, HYVÄ hanke Helsinki 26.11.2009 Miksi TEM:n linjauksia hyvinvointialalle? Sosiaali-

Lisätiedot

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta 1 32 Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta Kunnanhallitus 22.9.2014 Sosiaali- ja terveysministeriön asettama sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen

Lisätiedot

VANHUSPALVELULAIN TAUSTA

VANHUSPALVELULAIN TAUSTA VANHUSPALVELULAKI TULEE -MIKÄ MUUTTUU? 16.5.2013 KLO 14.00-17.00 KELA -HALLI VANHUSPALVELULAIN TAUSTA JA KÄSITTELY EDUSKUNNASSA 1 Kansanedustaja Anneli Kiljunen Sosiaali- ja terveysvaliokunnan vpj. Omaishoitajat

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä

Lisätiedot

Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK EK-2015 strategian ydin Missio, visio ja arvot Missio = Perustehtävä, olemassaolon

Lisätiedot

Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus. 24.2.2016 Sote-digi työryhmän kokous vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola

Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus. 24.2.2016 Sote-digi työryhmän kokous vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus 24.2.2016 Sote-digi työryhmän kokous vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola 1 Taustaa Komissio antoi joulukuussa 2011 ehdotukset uusiksi julkisia hankintoja koskeviksi

Lisätiedot

Sujuvampaa toimintaa ja kustannussäästöjä normeja purkamalla

Sujuvampaa toimintaa ja kustannussäästöjä normeja purkamalla Jos uutiskirje ei näy ehjänä, tai haluat lukea sen selaimella, niin klikkaa tästä Sujuvampaa toimintaa ja kustannussäästöjä normeja purkamalla Valvira on esittänyt sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaa

Lisätiedot

1. Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen Puheenjohtaja kansliapäällikkö Erkki Virtanen avasi kokouksen klo 13. Läsnäolijat: Liite 1

1. Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen Puheenjohtaja kansliapäällikkö Erkki Virtanen avasi kokouksen klo 13. Läsnäolijat: Liite 1 Hyvinvointialan työ ja elinkeinopoliittinen kehittäminen HYVÄ MUISTIO TEM001:00/2009 TEM/2812/00.03.02.01/2009 HYVÄ NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS Aika: Keskiviikko 11.6.2014 klo 13.00 15.00 Paikka: Valtioneuvoston

Lisätiedot

Milloin julkinen palvelu sotkee yksityiset markkinat? Esimerkkejä elävästä elämästä. Johtava asiantuntija Tytti Peltonen

Milloin julkinen palvelu sotkee yksityiset markkinat? Esimerkkejä elävästä elämästä. Johtava asiantuntija Tytti Peltonen Milloin julkinen palvelu sotkee yksityiset markkinat? Esimerkkejä elävästä elämästä Johtava asiantuntija Tytti Peltonen Julkisen ja yksityisen elinkeinotoiminnan tasavertaisuus Kilpailuneutraliteettiongelmat

Lisätiedot

Miten perusoikeudet toteutuvat. Kansalainen hankintalain hetteikössä - seminaari Johtaja Riitta Särkelä, 14.1.2013

Miten perusoikeudet toteutuvat. Kansalainen hankintalain hetteikössä - seminaari Johtaja Riitta Särkelä, 14.1.2013 Miten perusoikeudet toteutuvat hankinnoissa Kansalainen hankintalain hetteikössä - seminaari Johtaja Riitta Särkelä, 14.1.2013 Perusoikeuksien ja sisämarkkinavapauksien jännite Jännitteinen lähtökohta

Lisätiedot

Sote-uudistus. Kari Haavisto, STM

Sote-uudistus. Kari Haavisto, STM Sote-uudistus Kari Haavisto, STM Tässä puheenvuorossa Sote-uudistus Hallitusohjelma 2015 Aikataulu Sote-uudistus Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Hyvinvointialan muuttuvat markkinat

Hyvinvointialan muuttuvat markkinat Hyvinvointialan muuttuvat markkinat Elinkeinoasioiden päällikkö Janne Pesonen 17.3.2011 Tampere 18.3.2011 1 Lähtökohtia kuntapalveluiden tuotannon kehittämiselle Kunnilla erittäin vahva kysyntäasema, joissain

Lisätiedot

Miten turvataan monien tuottajien säilyminen? Soste, sosiaali- ja terveysturvan päivät 15.8.2013

Miten turvataan monien tuottajien säilyminen? Soste, sosiaali- ja terveysturvan päivät 15.8.2013 Miten turvataan monien tuottajien säilyminen? Soste, sosiaali- ja terveysturvan päivät 15.8.2013 Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät ry 1 Tavoitteena laadukkaat palvelut, monituottajamalli

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen tarve

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen tarve Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen tarve Terveys- ja hyvinvointierot suuria ja kasvussa. Rahoituspohja ja henkilöstöresurssit heikkenevät väestörakenteen muutoksen seurauksena. Palvelujärjestelmä

Lisätiedot

Yhteiskunnallisten Yritysten Superpäivä Oulussa

Yhteiskunnallisten Yritysten Superpäivä Oulussa Yhteiskunnallisten Yritysten Superpäivä Oulussa Hallintojohtaja Ari Heikkinen, Oulun kaupunki konsernipalvelut 17.10.2012 Julkiset palvelut murroksessa Euroopan maiden taloudelliset vaikeudet juontavat

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon taustaa ja tulevaisuuden haasteita

Sosiaali- ja terveydenhuollon taustaa ja tulevaisuuden haasteita Sosiaali- ja terveydenhuollon taustaa ja tulevaisuuden haasteita Sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavat sekä julkiset että yksityiset palveluntuottajat Kunta voi järjestää palvelut tuottamalla ne itse

Lisätiedot

Sote-yrittäjyyden asialla. Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu

Sote-yrittäjyyden asialla. Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu Sote-yrittäjyyden asialla Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu 26.1.2017 Pk-yritykset pyörittävät yhteiskuntaa Yritysrakenne Suomessa 2014 0,2% Keskisuuret yritykset 0,2% Suuryritykset (250

Lisätiedot

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY

YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY PÄÄTÖS 19.3.2009 YLEISAVUSTUS ULKOMAANKAUPPAA JA YRITYSTEN KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄVILLE JÄRJESTÖILLE JA YHTEISÖILLE: FINLAND CONVENTION BUREAU RY OHJEET YLEISAVUSTUKSEN HAKEMISESTA, KÄYTTÄMISESTÄ JA

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja palvelumarkkinoiden kehitysnäkymät. Ulla-Maija Laiho kehitysjohtaja, HYVÄ ohjelma, TEM Tampere 30.11.2011

Hyvinvoinnin ja palvelumarkkinoiden kehitysnäkymät. Ulla-Maija Laiho kehitysjohtaja, HYVÄ ohjelma, TEM Tampere 30.11.2011 Hyvinvoinnin ja palvelumarkkinoiden kehitysnäkymät Ulla-Maija Laiho kehitysjohtaja, HYVÄ ohjelma, TEM Tampere 30.11.2011 Esityksen sisältö Palvelujen kehityskuva Tarpeet kasvavat Mistä tekijät Toimialan

Lisätiedot

Eduskunnan Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Eduskunnan Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Eduskunnan Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Kirjallinen kannanotto ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain muuttamisesta Viite: Kutsunne

Lisätiedot

Mitä uusi sote tarjoaa palvelutuottajille maakunnassa? Soteuttamo Antti Parpo muutosjohtaja

Mitä uusi sote tarjoaa palvelutuottajille maakunnassa? Soteuttamo Antti Parpo muutosjohtaja Mitä uusi sote tarjoaa palvelutuottajille maakunnassa? Soteuttamo 28.1.2019 Antti Parpo muutosjohtaja Sote-uudistuksen lähtökohdat tuottajien näkökulmasta Mitä tavoittelemme? Asiakas ennen organisaatiota

Lisätiedot

Yksityinen sosiaali- ja terveysala toimintaympäristön muutoksessa - missä ollaan, minne mennään

Yksityinen sosiaali- ja terveysala toimintaympäristön muutoksessa - missä ollaan, minne mennään Yksityinen sosiaali- ja terveysala toimintaympäristön muutoksessa - missä ollaan, minne mennään HYVÄ -hankeryhmä Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja, TEM/HYVÄ Joensuu 23.1.2014 Sisältö Keskeiset muutokset

Lisätiedot

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syyskuussa 2016

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syyskuussa 2016 KATSAUS 27.9.2016 Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syyskuussa 2016 Työ- ja elinkeinotoimistoissa on syys - lokakuussa 2016 tehty arvio noin 200 ammatin

Lisätiedot

Kasvun ja kehityksen edellytykset hyvinvointialalla

Kasvun ja kehityksen edellytykset hyvinvointialalla Kasvun ja kehityksen edellytykset hyvinvointialalla Hyvinvointialan Ennakointikamari 27.11.2013 Järvenpään seurakuntaopisto Maijaliisa Junnila, FT, johtava asiantuntija Sosiaalipalvelut kansantaloudessa

Lisätiedot

Hankintalain uudistaminen

Hankintalain uudistaminen Hankintalain uudistaminen Oulu 2.2.2015 Juha Myllymäki johtava lakimies Hankintalain valmistelutilanne Uudet direktiivit hyväksytty 4/2014 Implementointiaika 2 vuotta uudet kansalliset lait 4/2016 Työryhmien

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä

Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä Sosiaali- ja terveyssektorin edunvalvonta Suomen Yrittäjissä Edunvalvonta monipuolista mm. erilaisissa neuvottelukunnissa ja lainsäädäntöhankkeiden yhteydessä Vahvaa asiantuntemusta toimialajärjestöissä

Lisätiedot

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Palvelustrategia Miksi palvelustrategiaa tarvitaan? Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Kuntatalous => tuloksellisuuden ja kustannustehokkuuden lisääminen

Lisätiedot

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa, TE-toimistojen arvio kesäkuussa 2014

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa, TE-toimistojen arvio kesäkuussa 2014 KATSAUS 16.6.2014 Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa, TE-toimistojen arvio kesäkuussa 2014 Työ- ja elinkeinotoimistoissa on touko-kesäkuun vaihteessa tehty arvio keskeisten

Lisätiedot

Saila Eskola Eeva Kiviniemi Tarja Krakau Erkko Ruohoniemi JULKISET HANKINNAT

Saila Eskola Eeva Kiviniemi Tarja Krakau Erkko Ruohoniemi JULKISET HANKINNAT Saila Eskola Eeva Kiviniemi Tarja Krakau Erkko Ruohoniemi JULKISET HANKINNAT Alma Talent Helsinki 2017 3., uudistettu painos Copyright 2017 Alma Talent Oy ja tekijät Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus

Lisätiedot

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi

Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Digitaaliset palvelut kaikille Saavutettavuusdirektiivi verkkopalvelut ja sisällöt kaikille sopiviksi Maria Nikkilä ja Markus Rahkola, VM, 3.5.2017 ValtioExpo @VM_MariaNikkila Digitalisaatio ja julkinen

Lisätiedot

Hallitusohjelman mahdollisuudet Kuusikkokuntien työllisyydenhoitoon. Eveliina Pöyhönen

Hallitusohjelman mahdollisuudet Kuusikkokuntien työllisyydenhoitoon. Eveliina Pöyhönen Hallitusohjelman mahdollisuudet Kuusikkokuntien työllisyydenhoitoon Eveliina Pöyhönen Hallituksen painopistealueet Köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen Työ on parasta sosiaaliturvaa.

Lisätiedot

Kuntien ja Liikenneviraston hankintojen yhteinen kehittäminen kohti julkisten hankintojen yhteistä portaalia

Kuntien ja Liikenneviraston hankintojen yhteinen kehittäminen kohti julkisten hankintojen yhteistä portaalia Kuntien ja Liikenneviraston hankintojen yhteinen kehittäminen kohti julkisten hankintojen yhteistä portaalia Kirsi Rontu Infra-alasta tuottavampi yhteistyöllä 2 Kirsi Rontu 1 Julkiset hankkijat yhteistyöhön

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HUONEISTOTIETOJÄRJES- TELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

LAUSUNTOPYYNTÖ HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HUONEISTOTIETOJÄRJES- TELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI LAUSUNTOPYYNTÖ 251422 1(5) m m m. A 23.3.2018 1463/01.01/2016 Jakelussa mainitut MMM045:00/2016 LAUSUNTOPYYNTÖ HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA HUONEISTOTIETOJÄRJES- TELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Maa-ja

Lisätiedot

Hankintadirektiivit - ja käytäntö

Hankintadirektiivit - ja käytäntö Hankintadirektiivit - ja käytäntö Työ- ja elinkeinoministeriön ja Julkisten hankintojen neuvontayksikön järjestämä direktiiviuudistuksen info- ja kuulemistilaisuus hankintayksiköille ja yhteistyökumppaneille

Lisätiedot

HYVINVOINTIALAN YKSITYINEN PALVELUJÄRJESTELMÄ SATAKUNNASSA

HYVINVOINTIALAN YKSITYINEN PALVELUJÄRJESTELMÄ SATAKUNNASSA HYVINVOINTIALAN YKSITYINEN PALVELUJÄRJESTELMÄ SATAKUNNASSA Sosiaali- ja terveyspalvelualan toimijoiden liiketoimintaosaamisen tutkimus- ja kehittämistarpeita kartoittava selvitys Tutkija Eevaleena Mattila

Lisätiedot

Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus

Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus Puhuuko hinta edelleen julkisissa hankinnoissa? Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus Jätehuoltopäivät 2014 Vanhempi hallitussihteeri, OTL Markus Ukkola TEM 1 Usein esitettyjä kommentteja hankintalaista

Lisätiedot

Kuvaajat valinnanvapauslain lausunnoista

Kuvaajat valinnanvapauslain lausunnoista Kuvaajat valinnanvapauslain lausunnoista Sosiaali- ja terveysministeriö..0..0 Valinnanvapauslain lausunnot Hallituksen esitysluonnos valinnanvapauslaiksi oli lausunnoilla..0 -..0 Lausunnot pyydettiin kunnilta,

Lisätiedot

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syys - lokakuussa 2014

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syys - lokakuussa 2014 KATSAUS 17.10.2014 Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio syys - lokakuussa 2014 Työ- ja elinkeinotoimistoissa on syys - lokakuun vaihteessa tehty arvio noin

Lisätiedot

Ulla Maija Laiho. HYVÄ ohjelman aluekierros, helmikuu 2015

Ulla Maija Laiho. HYVÄ ohjelman aluekierros, helmikuu 2015 MISSÄ SOTE ALALLA MENNÄÄN? Ulla Maija Laiho kehitysjohtaja, TEM HYVÄ ohjelman aluekierros, helmikuu 2015 Esityksen sisältö Toimintaympäristö SOTE alan yritystoiminnan kehitys (Lith 2015) Työvoimakysymys

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Tuula Sandholm Johtoryhmä

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. Tuula Sandholm Johtoryhmä FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

Kuntamarkkinat Palveluasuminen ja hankintalainsäädäntö

Kuntamarkkinat Palveluasuminen ja hankintalainsäädäntö Kuntamarkkinat Palveluasuminen ja hankintalainsäädäntö Juha Myllymäki Johtava lakimies Suomen Kuntaliitto Palvelujen järjestäminen JÄRJESTÄMISVASTUU KUNTA ISÄNTÄKUNTA (YHTEISTOIMINTA-ALUE) KUNTAYHTYMÄ

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN NEUVOTTELUKUNTA HKI Hannu Leskinen

POHJOIS-SUOMEN NEUVOTTELUKUNTA HKI Hannu Leskinen POHJOIS-SUOMEN NEUVOTTELUKUNTA HKI 8.12.2016 Hannu Leskinen - Järjestämisvastuu Vastaa asukkaan lailla säädettyjen oikeuksien toteutumisesta (ML 7 ) Pitää huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen

Lisätiedot

Markus Ukkola TEM. Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta

Markus Ukkola TEM. Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta Markus Ukkola TEM Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta Julkisia hankintoja koskeva lainsäädäntö Suomessa julkisyhteisöjen ja muiden ns. hankintayksiköiksi laskettavien tahojen on kilpailutettava

Lisätiedot

Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely

Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely Uudistuneet EU:n julkista tukea koskevat säännöt - keskeiset muutokset kuntien näkökulmasta Kuopio 27.8.2015 Hallitussihteeri Ville Koponen Sisältö Mitä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä. Eveliina Pöyhönen

Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä. Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä Eveliina Pöyhönen Sosiaalisesti kestävä Suomi 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia reilusti vahvistaa

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUS, KUNTIEN ELINVOIMA JA YRITTÄJYYS

SOTE-UUDISTUS, KUNTIEN ELINVOIMA JA YRITTÄJYYS 26.8.2014 1 (5) SOTE-UUDISTUS, KUNTIEN ELINVOIMA JA YRITTÄJYYS Tähän muistioon on koottu tiiviisti perustietoja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta sekä Suomen Yrittäjien näkemyksiä siitä. Tarkemmin

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä

Lisätiedot

Oikeat palvelut oikeaan aikaan

Oikeat palvelut oikeaan aikaan Kotipalvelut kuntoon Olemme Suomessa onnistuneet yhteisessä tavoitteessamme, mahdollisuudesta nauttia terveistä ja laadukkaista elinvuosista yhä pidempään. Toisaalta olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Kaivoslain 12 :n mukaista malminetsintää valtausalueella voidaan suorittaa valtausoikeuden nojalla.

Kaivoslain 12 :n mukaista malminetsintää valtausalueella voidaan suorittaa valtausoikeuden nojalla. Mawson Energi AB c/o Blomqvist Rasmus Laamanninkatu 3 68600 PIETARSAARI PÄÄTÖS 16.6.2010 KaivNro 8403 VALTAUSOIKEUTTA KOSKEVA PÄÄTÖS Nimi Mustamaa 1 Hakija Mawson Energi AB Boden Ruotsi Yhteystiedot: Blomqvist

Lisätiedot

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 35/2018 vp Hallituksen esitys laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Maa- ja metsätalousvaliokunta 25.4.2018 Työ- ja elinkeinoministeriö Tuula Manelius

Lisätiedot

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot.

Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot. FI lausuntopyyntö VV 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen

Lisätiedot

TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET. 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy

TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET. 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy Kunnan teknisen toimen palvelut ovat tärkeitä asukkaille Kiristyneessä kuntataloudessa kunnilla on ollut vaikeuksia teknisen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Kilpailuneutraliteetti - yrittäjäkentän näkökulma

Kilpailuneutraliteetti - yrittäjäkentän näkökulma Kilpailuneutraliteetti - yrittäjäkentän näkökulma Kuntaliiton ja KKV:n seminaari 15.11.2013: Kunnan toiminta kilpailutilanteessa markkinoilla ja kilpailuneutraliteetin valvonta Johtaja Antti Neimala, Suomen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Hankintalain uudistaminen. Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014

Hankintalain uudistaminen. Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014 Hankintalain uudistaminen Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014 Aikataulu Uudet hankintadirektiivit tulivat voimaan 17.4.2014» yleinen hankintadirektiivi 2014/24/EU» Erityisalojen hankintadirektiivi

Lisätiedot

Kokemuksia maakuntien ohjausneuvottelujen simulaatioista

Kokemuksia maakuntien ohjausneuvottelujen simulaatioista Kokemuksia maakuntien ohjausneuvottelujen simulaatioista Heli Hätönen, STM 1 Millaiselta tuleva ekosysteemi näyttää? SOTE-EKOSYSTEEMIN VISIO Alueellinen viitekehys Maakunnat Yhteistyöalueet Kunnat = Näillä

Lisätiedot

sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa Neuvotteleva virkamies Ulla Närhi Sosiaali- ja terveysministeriö

sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa Neuvotteleva virkamies Ulla Närhi Sosiaali- ja terveysministeriö Moniammatillisuus sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa Neuvotteleva virkamies Ulla Närhi Sosiaali- ja terveysministeriö Rakenteiden uudistaminen: Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle

Lisätiedot

SOTE-alan kehittäminen -seminaari. Kansallisen hankintalain uudistaminen

SOTE-alan kehittäminen -seminaari. Kansallisen hankintalain uudistaminen Julkiset hankinnat laatu ja tuottavuus SOTE-alan kehittäminen -seminaari Joensuu 5.2.2015 Katariina Huikko Lakimies Sisältö Kansallisen hankintalain uudistaminen» Uudistamisen tavoitteet» Vaikutukset pk-yritysten

Lisätiedot

Hyvinvointipalveluiden hankintailta 5.3.2015. Hankinnoissa ajankohtaista Tampereen Logistiikka Liikelaitos

Hyvinvointipalveluiden hankintailta 5.3.2015. Hankinnoissa ajankohtaista Tampereen Logistiikka Liikelaitos Hyvinvointipalveluiden hankintailta 5.3.2015 Hankinnoissa ajankohtaista Tampereen Logistiikka Liikelaitos Tampereen kaupungin hankintojen kilpailuttaminen Tampereen kaupungin eri yksiköiden hankintojen

Lisätiedot

Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen. Keskustelutilaisuus maakuntien liitoille ja ELY-keskuksille TEM

Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen. Keskustelutilaisuus maakuntien liitoille ja ELY-keskuksille TEM Aluekehittämisjärjestelmän uudistaminen Keskustelutilaisuus maakuntien liitoille ja ELY-keskuksille 22.9. 2016 TEM Ohjelma 12:30 12:40 Tilaisuuden avaus Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä 12:40 13:00

Lisätiedot

Tuloksellinen kunta on kaikkien etu. Kunta-alan tuloksellisuuskampanja

Tuloksellinen kunta on kaikkien etu. Kunta-alan tuloksellisuuskampanja Tuloksellinen kunta on kaikkien etu Kunta-alan tuloksellisuuskampanja 2011-2014 Hallitusohjelman kirjaukset Valtio: Nykyinen valtionhallinnon tuottavuusohjelma korvataan uudella vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelmalla,

Lisätiedot

Toimialariippumattomien tieto- ja viestintäteknisten tehtävien kokoamishankkeen asettaminen

Toimialariippumattomien tieto- ja viestintäteknisten tehtävien kokoamishankkeen asettaminen Asettamispäätös VM035:00/2012 16.5.2012 Toimialariippumattomien tieto- ja viestintäteknisten tehtävien kokoamishankkeen asettaminen 1 Asettaminen 2 Toimikausi 3 Tausta Valtiovarainministeriö on tänään

Lisätiedot