kuva: istock Photo Testamenttilahjoitus voi pelastaa lähimmäisesi elämän

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "kuva: istock Photo Testamenttilahjoitus voi pelastaa lähimmäisesi elämän"

Transkriptio

1 kuva: istock Photo Testamenttilahjoitus voi pelastaa lähimmäisesi elämän

2 Hyvä lähimmäinen, LUOTETTAVA AUTTAMISEN KANAVA Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkautta. Sitä, että välittää toisesta ja osoittaa sen arjessa pienin hyvin teoin. Sitä, ettei määrittele toisten ihmisten arvoa heidän asemansa, saavutustensa tai hyödyllisyytensä perusteella. Sitä, ettei kyynisty vääryyksiä pursuvassa maailmassa, vaan jaksaa uskoa hyvyyteen, keskinäiseen apuun ja parempaan tulevaisuuteen. Jeesus, oman aikansa syrjittyjen ja hyljeksittyjen puolustaja, kehotti meitä asettumaan lähimmäistemme asemaan: Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. (Matt. 7:12). Elämän yllättäessä auttajasta saattaa tulla apua tarvitseva. Sillä hetkellä toivoisin, että joku näkisi hätäni ja huolehtisi minusta. Yhteisvastuukeräyksen yli 60-vuotisen historian saatossa sadattuhannet suomalaiset ovat toteuttaneet Jeesuksen käskyä huolehtimalla heikko-osaisista omassa lähipiirissään, toimimalla Yhteisvastuu-kerääjinä tai tukemalla Yhteisvastuun työtä lahjoituksin. Ehkä sinäkin olet yksi heistä. Yhteisvastuuvaroin tehtävä työ auttaa päivittäin kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lähimmäisiämme Suomessa ja kehitysmaissa. Testamenttilahjoitus on yksi tapa varmistaa, että arvostamasi työ jatkuu voimakkaana tulevaisuudessakin. Lämmin kiitos siitä, että harkitset testamenttilahjoituksen tekemistä Yhteisvastuulle. Sinun avullasi moni lähimmäisemme saa mahdollisuuden valoisampaan huomiseen. Jumalan siunausta jokaiseen päivääsi. Irja Askola Helsingin piispa kuva: EVA PERSSON Yhteisvastuun juuret ovat syvällä Suomen historiassa. Syksyllä 1949 sodan ja pahojen hallavuosien jälkeen lapsiperheiden tilanne Pohjois- ja Itä-Suomessa oli heikoissa kantimissa. Lapset olivat aliravittuja ja sairaita. Työttömyys vaikeutti perheiden toimeentuloa. Tarvittiin pikaista apua, mutta auttavaa järjestelmää ei ollut. Silloin kirkko tuli hä- tiin. Perustettiin Yhteisvastuukeräys. Ensimmäiset Yhteisvastuu-talkoot polkaistiin käyntiin vuonna 1950 kaikissa Suomen seurakunnissa. Suomalaisten lähimmäisenrakkaus ylitti kaikki odotukset. Pohjois- ja Itä-Suomen nälkäänäkeville lapsiperheille kerättiin 60 miljoonaa silloista markkaa, tuplasti yli tavoitteen. Kodin arki kuntoon Vuoden 2010 Yhteisvastuuvaroin tuettiin Suomessa avun tarpeessa olevia lapsiperheitä. Heille järjestettiin koko perheen yhteisiä ruoanlaittokursseja ja heitä ohjattiin kodin töissä, kuten lasten vaatehuollossa.

3 Apua lähelle ja kauas 1950-luvulla keräysvarat käytettiin kotimaassa. Niillä tuettiin muun muassa huonokuntoisten asuinrakennusten kunnostusta ja äitien virkistyslomia. Köyhille kodeille hankittiin lehmä tai hevonen, invalidille pyörätuoli tai vanhukselle kunnollinen vuode. Myös lahjakkaita lapsia autettiin kouluun luvulla teollistuvan Suomen taloudellinen tilanne oli vahvistumassa ja maailman huomio kiinnittyi itsenäistyviin siirtomaihin. Vuodesta 1963 lähtien Yhteisvastuu on tukenut hädänalaisia ihmisiä myös kehitysmaissa. Avun saaminen ei katso syntyperää, uskontoa tai poliittista vakaumusta. Maailmalla Yhteisvastuu on muun muassa auttanut haitilaisia lapsia takaisin opintielle koulut tuhonneen maanjäristyksen jälkeen. Bangladeshissa on tuettu toimeentuloa ja Perussa autettu mielenterveysongelmista kärsiviä perheitä. Sudanissa ja Intiassa on koulutettu slummien ja pakolaisleirien nuoria. Ruandassa on rakennettu rauhaa, Angolassa taloja vanhuksille ja El Salvadorissa koteja maanjäristyksen uhreille. Yhteisvastuu on paljon muutakin kuin rahankeräys. Se nostaa esiin yhteiskunnan epäkohdista kumpuavan, monesti näkymättömän hädän ja puhuu heidän puolesta, jotka eivät saa ääntään kuuluviin, mutta tarvitsevat kipeimmin apua. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti. Keräystuotto jaetaan seuraavasti 60 % kansainväliseen diakoniaan Varat käytetään kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan köyhimmissä maissa. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu. 20 % vuosittain vaihtuvalle avustuskohteelle Suomessa 10 % hiippakuntien diakoniarahastoille Diakoniarahastoista annetaan avustuksia vähävaraisille ihmisille seurakuntien anomusten perusteella. 10 % seurakunnan tekemään avustustyöhön omalla paikkakunnalla Apua syrjäytymisvaarassa oleville nuorille Vuonna 2011 Yhteisvastuu torjui nuorten yksinäisyyttä. Suomessa keräyksen tuotolla etsittiin uusia tapoja tuoda yksinäisyydestä kärsivät nuoret entistä varhemmin avun piiriin. Nuorille järjestettiin muun muassa ohjattuja vertaistukiryhmiä ja viikonloppuleirejä sekä tuki- ja kummioppilastoimintaa kouluissa. kuva: istock Photo kuva: KATJA TÄHJÄ Ehjä lapsen mieli Vuonna 2007 Yhteisvastuu tuki lasten mielenterveyden edistämistä. Perun Andien vuoristokylissä vanhempia opetettiin käsittelemään perheen sisäisiä suhteita, ottamaan huomioon lastensa tarpeita ja näin toimimaan lasten ja nuorten henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Lapsille järjestettiin työpajoja, nukketeatteria ja teatteriesityksiä, joiden avulla tuotiin esille väkivallattomuuden, hyvän itsetunnon ja omien oikeuksien sanomaa.

4 TUEKSI TESTAMENTIN LAATIMISEEN Testamentti on määrämuotoinen oikeustoimi ja tahdonilmaisu, jolla määrätään, kuka saa testamentintekijän omaisuuden hänen kuolemansa jälkeen. Jotta testamentintekijän tahto toteutuu, on testamenttia tehtäessä otettava tarkasti huomioon lain vaatimat määräykset ja muotoseikat. Testamentti kannattaa tehdä hyvissä ajoin, tarkoin harkiten ja lain vaatimat muotomääräykset tarkasti huomioiden. Tällöin testamentista tulee muodollisesti pätevä ja toteuttamiskelpoinen. Perinnönjaossa rintaperillisillä on aina oikeus testamentista riippumatta vaatia perinnöstä lakiosansa eli puolet sen perintöosuuden arvosta, jonka hän ilman testamenttia saisi. Rintaperillisillä tarkoitetaan vainajan lapsia, ottolapsia ja näiden perillisiä. Henkilö, jolla ei ole rintaperillisiä voi testamentilla määrätä kaikesta omaisuudestaan. Jollei serkkua läheisempiä sukulaisia ole tiedossa, eikä testamenttia ole laadittu, perintö menee kokonaisuudessaan valtiolle. Testamentin laatimisen muotoseikat Kun henkilö on täyttänyt 18 vuotta, hän saa määrätä omaisuudestaan testamentilla. Tätä nuorempikin saa tehdä testamentin, jos hän on tai on ollut naimisissa. 15-vuotias saa tehdä testamentin omalla työllään ansaitsemastaan omaisuudesta. Testamentti on tehtävä kirjallisesti kahden todistajan läsnäollessa. Kun testamentintekijä on allekirjoittanut testamentin, todistajat todistavat testamentin laissa säädetyn sisältöisen todistajalausunnon allekirjoituksilla. Todistajien on tiedettävä, että kyseinen asiakirja on testamentti. Testamentintekijä saa päättää, kertooko hän heille testamenttinsa sisällön. Todistajien tulee olla vähintään 15-vuotiaita ja sieluntoiminnoiltaan todistajiksi kykeneviä. Todistajana ei voi toimia puoliso, lähiomaiset tai henkilö, jolle tai jonka lähiomaiselle saattaa olla testamentista hyötyä. Todistajaksi ei myöskään kelpaa sen yhteisön johtokunnan tai hallituksen jäsen, jonka hyväksi testamentti tehdään. Poikkeuksena edellä mainituista säännöistä, henkilö voi harvinaisessa poikkeustilanteessa, esimerkiksi onnettomuuden sattuessa tai sairauden vuoksi, tehdä niin sanotun hätätilatestamentin. Sen voi tehdä suullisesti kahden todistajan läsnäollessa tai jopa ilman todistajia omakätisesti kirjoitetulla ja allekirjoitetulla asiakirjalla. Hätätilatestamentti raukeaa, jos tekijällä esteen lakattua on kolmen kuukauden ajan ollut tilaisuus määrätä omaisuudestaan normaalilla tavalla. Haitissa St. Matthieun koulussa matematiikan tunnilla tuuletetaan oikean vastauksen kunniaksi. kuva: ZARA JÄRVINEN Koulutuksen avulla pois köyhyydestä Monissa kehitysmaissa Yhteisvastuu-varoin tuetaan erityisesti nuorten ja naisten perus- ja ammattikoulutusta. Hauraissa yhteiskunnissa koulutus on avainasemassa köyhyyden katkaisemiseen. Sen avulla ihmiset pystyvät hankkimaan itsenäisesti toimeentulonsa, parantamaan elinolosuhteitaan, kouluttamaan lapsensa sekä vaatimaan kansalaisoikeuksiaan.

5 Testamentin muuttaminen tai peruuttaminen Testamentin laatija voi oikeustoimikelpoisena koska tahansa muuttaa tai peruuttaa testamentin. Jos testamentin sisältöä haluaa osittain tai kokonaan muuttaa, muutos on tehtävä laatimalla kokonaan uusi testamenttiasiakirja laissa säädettyjä testamentin muotomääräyksiä noudattaen. Testamentin peruuttaminen tapahtuu selkeimmin tuhoamalla testamentin alkuperäiskappaleet tai peruuttamalla se uuden testamentin muodossa. Laissa määrätty perimisjärjestys palaa voimaan, jos testamentti peruutetaan tekemättä uutta testamenttia. Testamentin sisältö Testamentin tulee aina vastata testamentintekijän omaa tahtoa ja vallitsevia olosuhteita. Yksityiskohdatkin voi olla aiheellista kirjata testamenttiin, kunhan niistä ei aiheudu tulkinnallisia vaikeuksia. Sanojen ja sanontojen oikeudellinen merkitys on syytä tarkistaa. Esimerkiksi käsite irtain omaisuus on hyvin laaja. Siihen kuuluvat mm. arvopaperit, asunto-osakkeet, pankkitilit, raha ja vuokramaalla olevat rakennukset. On myös parempi käyttää ilmaisua rahavarat kuin käteisvarat, jolloin mukaan tulee myös pankkitileillä olevat rahavarat. Lainsäädäntö ei edellytä lakimiehen käyttöä testamentin tekemiseen, mutta se on suositeltavaa, jotta lain vaatimat muotoseikat täyttyvät ja testamentin tekijän viimeinen tahto toteutuu. Lähes kaikki ihmiset ovat velvollisia maksamaan perintöveroa. Osana yleishyödyllistä yhteisöä Kirkkopalvelut ry:tä Yhteisvastuukeräyksen ei tarvitse maksaa testamenttilahjoituksesta veroa. Testamentin säilyttäminen Testamentti kannattaa tehdä kahtena kappaleena, joita säilytetään eri paikoissa, esim. pankkilokerossa ja kotona. Testamentti voidaan myös jättää säilytettäväksi Yhteisvastuun keräys- toimistoon. Tämä ei missään tapauksessa rajoita testamentintekijän oikeutta muuttaa tai peruuttaa testamenttia. Testamentti säilytetään luottamuksellisena, eikä siitä ei anneta tietoja muille ennen testamentintekijän kuolemaa. Seuraavilla sivuilla on kaksi esimerkkitestamenttia, joiden avulla testamentin tekoa suunnitteleva henkilö voi pohtia, mitä kaikkea omaan testamenttiinsa haluaa sisällyttää. Mallin lainaaminen sellaisenaan ei kuitenkaan ole suositeltavaa, koska jokaisen testamentin laatimisessa on huomioitava kaikki asiaan liittyvät yksilölliset olosuhteet. Teidän vanhuutenne päiviin saakka minä olen sama, vielä kun hiuksenne harmaantuvat, minä teitä kannan (Jesaja 46:6). Ihmisarvoisen vanhuuden puolesta Vuoden 2006 Yhteisvastuukeräys auttoi yksinäisiä ja turvattomissa oloissa eläviä vanhuksia. Keräysvaroin järjestettiin muun muassa virkistyspäiviä ja retkiä, hartaus- ja raamatunlukuhetkiä, ryhmäliikuntaa sekä koulutettiin vapaaehtoisia, jotka tekivät kotikäyntejä. kuva: SARA HUHTINEN kuva: PAUL JEFFREY Katastrofiapua maailmalle Joka vuosi osa Yhteisvastuukeräyksen tuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon. Näiden varojen avulla katastrofialueille pystytään toimittamaan hätäapua nopeasti ja pelastamaan mahdollisimman monia luonnonmullistusten tai poliittisten selkkausten uhreiksi joutuneita ihmisiä.

6 Esimerkkitestamentti 1 TEKIJÄ: Nuorisotyönohjaaja Elli Esimerkki ( XXXX) Teerenpolku 862, Helsinki TESTAMENTTIMÄÄRÄYS Minä allekirjoittanut Elli Esimerkki ilmoitan viimeisenä tahtonani ja testamenttinani olevan, että omaisuuteni on kuolemani jälkeen jaettava seuraavalla tavalla: 1. Omistamani huoneiston osoitteessa Hietalahdenranta 231 a 1, Helsinki hallintaan oikeuttavat osakkeet numerot xx xx asuinirtaimistoineen on menevä Kirkkopalvelut ry:lle käytettäväksi lyhentämättömänä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. 2. Kaikki muu omaisuuteni, olkoonpa se minkä nimistä tai laatuista tahansa, on annettava perimysjärjestyksen mukaiseen jakoon. Samalla kumoan selvyyden vuoksi kaikki aikaisemmat testamenttimääräykset, joten tämä testamentti on voimassa viimeisenä tahtonani. Tätä testamenttia on laadittu kaksi allekirjoitettua kappaletta, joista toinen säilytetään Kirkkopalvelut ry:n Yhteisvastuu-keräystoimistossa Helsingissä. Helsingissä 15. päivänä lokakuuta 2012 Elli Esimerkki Nuorisotyönohjaaja, Helsinki TODISTUS Yhtä aikaa läsnä olevina ja esteettöminä todistamme, että nuorisotyöntekijä Elli Esimerkki, jonka henkilökohtaisesti tunnemme/jonka henkilöllisyyden olemme tarkistaneet, on tänään terveellä ja täydellä ymmärryksellä sekä vapaasta tahdostaan ilmoittanut edellä olevan sisältävän hänen viimeisen tahtonsa ja testamenttinsa sekä että hän samalla on tänään testamenttinsa omakätisesti allekirjoittanut. Helsingissä 15. päivänä lokakuuta 2012 Olli Ohje Kirjanpitäjä, Helsinki Taina Todistaja Nuorisotyönohjaaja, Helsinki Esimerkkitestamentti 2 TEKIJÄ: Kirvesmies Matti Malli ( XXXX) Ainontie 351, Kuopio TESTAMENTTIMÄÄRÄYS Ilmoitan täten viimeisenä tahtonani ja testamenttinani, että kaikki omaisuuteni, olkoonpa se minkä nimistä tai laatuista tahansa, on kuolemani jälkeen annettava Kirkkopalvelut ry:lle Kuopion Kallaveden seurakunnan välityksellä käytettäväksi lyhentämättömänä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Samalla kumoan selvyyden vuoksi kaikki aikaisemmat testamenttimääräykset, joten tämä testamentti on voimassa viimeisenä tahtonani. Tätä testamenttia on laadittu kaksi allekirjoitettua kappaletta. Kuopiossa 15. päivänä lokakuuta 2012 Matti Malli TODISTUS Varta vasten kutsuttuina ja yhtä aikaa läsnä olevina ja esteettöminä todistamme, että Matti Malli, jonka henkilökohtaisesti tunnemme/jonka henkilöllisyyden olemme tarkistaneet, on tänään terveellä ja täydellä ymmärryksellä sekä vapaasta tahdostaan ilmoittanut edellä olevan sisältävän hänen viimeisen tahtonsa ja testamenttinsa sekä että hän samalla on tänään testamenttinsa omakätisesti allekirjoittanut. Kuopiossa 15. päivänä lokakuuta 2012 Nelli Näyte Sihteeri, Kuopio osmo Opaste Opettaja, Siilinjärvi Lisätietoja osoitteesta Perintöön ja testamenttiin liittyviä asioita säätelevä laki on nimeltään Perintökaari. Lakiin voi tutustua esimerkiksi osoitteessa

7 kuva: PAUL JEFFREY Kiitos, että harkitset testamenttilahjoituksen tekemistä Yhteisvastuukeräykselle. Tuellasi pystymme rakentamaan valoisamman tulevaisuuden yhä useam malle hädänalaiselle lähimmäisellemme Suomessa ja kehitysmaissa. Yhteisvastuun keräysjohtaja auttaa mielellään testamenttilahjoituksiin liittyvissä kysymyksissä. YHTEISVASTUUKERÄYS Hietalahdenranta 13 PL 279, HELSINKI p , f

TESTAMENTTIOPAS. Testamentti

TESTAMENTTIOPAS. Testamentti TESTAMENTTIOPAS Testamentti Kiitämme siitä, että pohdit mahdollisuutta tukea työtämme testamenttilahjoituksellasi! Tässä dokumentissa kerromme sinulle perusasiat testamentin tekemisestä. Koska testamentti

Lisätiedot

KIITOS, ETTÄ HARKITSET TESTAMENTTILAHJOITUSTA YHTEISVASTUUKERÄYKSELLE.

KIITOS, ETTÄ HARKITSET TESTAMENTTILAHJOITUSTA YHTEISVASTUUKERÄYKSELLE. TESTAMENTTIOPAS LÄHIMMÄISENRAKKAUDEN KANSANLIIKE. KIITOS, ETTÄ HARKITSET TESTAMENTTILAHJOITUSTA YHTEISVASTUUKERÄYKSELLE. Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa

Lisätiedot

Testamentti Tekoja ihmisarvon puolesta

Testamentti Tekoja ihmisarvon puolesta TESTAMENTTIOPAS Testamentti Tekoja ihmisarvon puolesta Me Kirkon Ulkomaanavussa olemme kiitollisia siitä, että haluat pohtia testamenttilahjoitusta työllemme. Oikeaan ihmisyyteen kuuluu yhteisvastuu niin

Lisätiedot

Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa

Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa Testamenttilahjoituksella voit poiketa lakimääräisestä perimysjärjestyksestä tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Voit halutessasi lahjoittaa testamentilla omaisuuttasi

Lisätiedot

YLEISTÄ. Testamentin teko-ohjeet. Miksi on syytä tehdä testamentti?

YLEISTÄ. Testamentin teko-ohjeet. Miksi on syytä tehdä testamentti? Testamentin teko-ohjeet YLEISTÄ Miksi on syytä tehdä testamentti? Sukulaisten perintöoikeus on rajoitettu omiin jälkeläisiin, vanhempiin, sisaruksiin, sisarusten lapsiin, isovanhempiin ja heidän lapsiinsa

Lisätiedot

Testamenttilahjoitus

Testamenttilahjoitus Testamenttilahjoitus Perinnöksi lapsille parempi maailma Sisällysluettelo Testamenttilahjoituksella lapsille hyvä huominen 3 Yhdessä rakennamme lapsille paremman maailman 4 Testamenttilahjoitus Pelastakaa

Lisätiedot

Tässä sinulle helposti täytettävä ilmainen testamenttipohja

Tässä sinulle helposti täytettävä ilmainen testamenttipohja Tässä sinulle helposti täytettävä ilmainen testamenttipohja Lue testamentin täyttöohjeet helppotestamentti.fi sivulta Testamentin tekeminen on helppoa seuraamalla helppotestamentti.fi palvelussa esitettyjä

Lisätiedot

Testamentista. Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla.

Testamentista. Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla. Testamentista Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla. Perintö, jonka jätämme jälkeemme voi olla tärkeä asia lähimmäisillemme.

Lisätiedot

ELÄMÄ ON JATKUVA POLKU Diabetestutkimussäätiön testamenttiopas

ELÄMÄ ON JATKUVA POLKU Diabetestutkimussäätiön testamenttiopas ELÄMÄ ON JATKUVA POLKU Diabetestutkimussäätiön testamenttiopas Miksi diabetestutkimusta tehdään? Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Joka vuosi noin

Lisätiedot

SUOMEN SUOSITUIN TESTAMENTTIPALVELU

SUOMEN SUOSITUIN TESTAMENTTIPALVELU HELPPOTESTAMENTTI.FI SUOMEN SUOSITUIN TESTAMENTTIPALVELU TEE TESTAMENTTI HELPOSTI NETISSÄ helppotestamentti.fi - Tammelan puistokatu 22 - hei@helppotestamentti.fi DOKUMENTIN KÄYTTÖOHJE KIITOS LUOTTAMUKSESTASI

Lisätiedot

TESTAMENTTI ON ARVOKAS PERINTÖ

TESTAMENTTI ON ARVOKAS PERINTÖ TESTAMENTTI ON ARVOKAS PERINTÖ Rakastava koti jokaiselle lapselle 2 SOS-LAPSIKYLÄ Arvokas perintö 3 SOS-Lapsikylän visiona on, että jokainen lapsi voisi kasvaa rakastettuna, arvostettuna ja turvassa. Lapsella

Lisätiedot

1 / 10. Miten testamentti tehdään?

1 / 10. Miten testamentti tehdään? 1 / 10 Miten testamentti tehdään? 2 / 10 Mikä on testamentti? Testamentti eli jälkisäädös on tahdonilmaisu, jolla määrätään kuka saa testamentin tekijän omaisuuden tämän kuoleman jälkeen. Jotta testamentti

Lisätiedot

Testamentti on arvokas perintö. Jokainen lapsi on turvassa, osallinen ja arvokas

Testamentti on arvokas perintö. Jokainen lapsi on turvassa, osallinen ja arvokas Testamentti on arvokas perintö Jokainen lapsi on turvassa, osallinen ja arvokas 1 Pesäpuu auttaa ja suojelee syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria matkalla aikuisuuteen Pesäpuu toimii siksi, että

Lisätiedot

Testamentin teko-ohjeet

Testamentin teko-ohjeet Suomen Luther-säätiö Testamentin teko-ohjeet Seurakunta seuraaville sukupolville YLEISTÄ Miksi on syytä tehdä testamentti? Sukulaisten perintöoikeus on rajoitettu omiin jälkeläisiin, vanhempiin, sisaruksiin,

Lisätiedot

TEKISINKÖ TESTAMENTIN? Diabetesliitto ja Diabetestutkimussäätiö Lahti Asianajaja Harri Jussila

TEKISINKÖ TESTAMENTIN? Diabetesliitto ja Diabetestutkimussäätiö Lahti Asianajaja Harri Jussila TEKISINKÖ TESTAMENTIN? Diabetesliitto ja Diabetestutkimussäätiö Lahti 28.11.2018 Asianajaja Harri Jussila ESITYKSEN SISÄLTÖ Kuka on äänessä? Kuka perii perittävän varallisuuden? Entä jos perillisiä ei

Lisätiedot

SYÖPÄSÄÄTIÖN TAVOITTEENA ON SYÖVÄN VOITTAMINEN

SYÖPÄSÄÄTIÖN TAVOITTEENA ON SYÖVÄN VOITTAMINEN SYÖPÄSÄÄTIÖN TAVOITTEENA ON SYÖVÄN VOITTAMINEN Syöpäsäätiö perustettiin vuonna 1948 tukemaan syövänvastaista työtä. Säätiön perustajilla oli näkymä paremmasta Suomesta, joka pystyisi ehkäisemään syöpää,

Lisätiedot

Kirkon diakoniarahasto

Kirkon diakoniarahasto Kirkon vapaaehtoiset taloudellisissa vaikeuksissa olevien tukena Kirkon diakoniarahasto Soile Niemi Diakonian talousneuvontaprojekti Itä-Helsingin seurakunnat soile.niemi@evl.fi p. 09 2340 4841, 050 523

Lisätiedot

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja Avioehto Marica Twerin/Maatalouslinja Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti taatut velat ovat yhteisiä. Avio-oikeudella

Lisätiedot

Testamentti lahja tuleville sukupolville

Testamentti lahja tuleville sukupolville Testamentti lahja tuleville sukupolville SYÖPÄSÄÄTIÖN TAVOITTEENA ON SYÖVÄN VOITTAMINEN TESTAMENTTILAHJOITUS SYÖVÄN VASTAISEEN TYÖHÖN Me voimme kiittää paljosta Syöpäsäätiön perustajia, joilla oli mielessään

Lisätiedot

TEKOJA IHMISARVON PUOLESTA

TEKOJA IHMISARVON PUOLESTA TEKOJA IHMISARVON PUOLESTA KIRKON ULKOMAANAPU Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon järjestö, joka tekee kehitysyhteistyötä, humanitaarista avustustyötä ja vaikuttamistyötä.

Lisätiedot

Hengityssairaudet koskettavat lähes miljoonaa

Hengityssairaudet koskettavat lähes miljoonaa Testamenttiopas Tee testamentti hengityssairaiden hyväksi Hengityssairaudet koskettavat lähes miljoonaa suomalaista ja heidän läheisiään. Hengityssairauksista yleisimpiä ovat astma, keuhkoahtaumatauti,

Lisätiedot

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja 11.1. Avioehto Marica Twerin/Maatalouslinja Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti taatut velat ovat yhteisiä. Avio-oikeudella

Lisätiedot

Esimerkki naimattoman henkilön testamentista ystävänsä hyväksi:

Esimerkki naimattoman henkilön testamentista ystävänsä hyväksi: 1 Esimerkki naimattoman henkilön testamentista ystävänsä hyväksi: Allekirjoittanut Liisa Marjatta Virtanen (031256-4828) määrään viimeisenä tahtonani, että omaisuuteni on kokonaisuudessaan menevä täydellä

Lisätiedot

PERINNÖKSI PAREMPI MAAILMA. Tietoa testamenttilahjoituksesta

PERINNÖKSI PAREMPI MAAILMA. Tietoa testamenttilahjoituksesta PERINNÖKSI PAREMPI MAAILMA Tietoa testamenttilahjoituksesta Toiminnanjohtajan tervehdys 3 Toivo paremmasta on totta Jonakin päivänä, jossain päin maailmaa, äärimmäisessä köyhyydessä elävän perheen lapsi

Lisätiedot

Tee testamentti hengityssairaiden hyväksi

Tee testamentti hengityssairaiden hyväksi Testamenttiopas Tee testamentti hengityssairaiden hyväksi Hengitysliitto toimii hengitysterveyden edistämisen ja hengityssairaan hyvän elämän puolesta. Testamentit ja lahjoitukset mahdollistavat osaltaan

Lisätiedot

Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta

Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta Helsinki 29.9.2015 Asianajotoimisto Reims & Co Oy AVIOLIITOSTA JA AVIO-OIKEUDESTA - Puolisot saavat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen avioliittoon

Lisätiedot

Katastrofin ainekset

Katastrofin ainekset Katastrofin ainekset KOULUTUKSEN Katastrofi Monessa maassa yhä useampi lapsi aloittaa koulunkäynnin. Koulua käymättömien lasten määrä laski vuosien 2000 ja 2011 välillä lähes puoleen, 102 miljoonasta 57

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 8.11.2014

Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 8.11.2014 Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 8.11.2014 Etelä Pohjanmaan Osuuspankki Suvi Katariina Kangastie Sisältö Perimysjärjestys Testamentti Edunvalvontavaltuutus Lakipalvelut 3 Perimysjärjestys Testamentti

Lisätiedot

1985 vp. - HE n:o 125

1985 vp. - HE n:o 125 1985 vp. - HE n:o 125.. Hallit~ksen esi~ys Edusku~malle laeiksi perintö- ja lahjaverolain seka tulo- Ja varalhsuusverolatn 22 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan perintö-

Lisätiedot

Kun muistat CMI:tä testamentissasi, olet mukana rakentamassa rauhaa ja vakaampaa maailmaa myös tuleville sukupolville.

Kun muistat CMI:tä testamentissasi, olet mukana rakentamassa rauhaa ja vakaampaa maailmaa myös tuleville sukupolville. Kun muistat CMI:tä testamentissasi, olet mukana rakentamassa rauhaa ja vakaampaa maailmaa myös tuleville sukupolville. Me CMI:ssä olemme kiitollisia siitä, että haluat pohtia testamenttilahjoitusta työllemme.

Lisätiedot

VARAUDU AJOISSA Perintö ja lahja verosuunnittelun välineinä. Jari Oivo

VARAUDU AJOISSA Perintö ja lahja verosuunnittelun välineinä. Jari Oivo VARAUDU AJOISSA Perintö ja lahja verosuunnittelun välineinä Jari Oivo PERINTÖ- JA LAHJAVERO PERINTÖ- JA LAHJAVERO ERIYTETTY VEROTETTAVAN PERINNÖN ALARAJA 20.000 EUROA HELPOTUKSIA LESKELLE JA ALAIKÄISILLE

Lisätiedot

Edunvalvontavaltakirja ja testamentti

Edunvalvontavaltakirja ja testamentti Edunvalvontavaltakirja ja testamentti Polvelta toiselle - Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 30.9.2017 Pankkilakimies, VT Johanna Heikkinen, OP KAINUU Edunvalvontavaltakirja Miten varaudun oman toimintakykyni

Lisätiedot

Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva. Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia

Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva. Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia t.1 s.63 Omaisuuden osalta: avioliitossa omaisuuden ja velkojen erillisyys, mutta avioliitossa

Lisätiedot

Edunvalvontavaltuutus - Kuka hoitaa asioitani, kun en enää itse siihen pysty?

Edunvalvontavaltuutus - Kuka hoitaa asioitani, kun en enää itse siihen pysty? Edunvalvontavaltuutus - Kuka hoitaa asioitani, kun en enää itse siihen pysty? Esimerkkinä Maija Mikkonen on hyvässä henkisessä ja fyysisessä kunnossa. Ikää hänellä on 65-vuotta. Maija haluaa kuitenkin

Lisätiedot

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 6/2015

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 6/2015 1 MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 6/2015 Aika ja paikka Pihlavan seurakuntatalo 8.9.2015 klo 18:00-19.15 Läsnä: Poissa: Hietanen Heimo, puheenjohtaja Gustafsson Tarja,

Lisätiedot

TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA

TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA TOIVON TIEKARTTA SUOMEN LÄHETYSSEURAN STRATEGIA 2017-2022 Suomen Lähetysseura on perustettu vuonna 1859 ja se on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja sen seurakuntien lähetysjärjestö. Lähetysseuran

Lisätiedot

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus Edunvalvontavaltuutus Suomen Senioriliike ry, Pirkanmaan osasto Lielahtikeskus, 6.9.2016 OTM, KTM Tuija Palo / Lakitoimisto Modus Oy Sisältö, edunvalvontavaltuutus Itsemääräämisoikeus Miten eroaa tavallisesta

Lisätiedot

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä 26. 28.9. Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä tehdään yhteisvoimin Nälkäpäivä on valtakunnallinen keräys, joka toteutetaan vapaaehtoisten voimin. Lipaskerääjillä on olennaisen

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA EDUNVALVONTAVALTUUTUKSESTA. Juha Auvinen,

AJANKOHTAISTA EDUNVALVONTAVALTUUTUKSESTA. Juha Auvinen, AJANKOHTAISTA EDUNVALVONTAVALTUUTUKSESTA Juha Auvinen, Mikä / miksi laki voimaan vuonna 2007 varautuminen omaan toimintakyvyttömyyteen voi itse määrätä vapaasti, kun vielä ymmärtää kuka hoitaa ja mitä

Lisätiedot

Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen

Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen Sisältö Hoitotahto Valtakirjavaltuutus Edunvalvonta Testamentti HOITOTAHTO Omasta hoidosta määrääminen etukäteen Suostuminen annettuun hoitoon

Lisätiedot

Sijoittajan perintöverosuunnittelu

Sijoittajan perintöverosuunnittelu Sijoittajan perintöverosuunnittelu Katariina Sorvanto Lakimies Veronmaksajat Mistä perintö- ja lahjaveroa maksetaan? Yleensä kun joko perinnönjättäjä tai -saaja tai lahjanantaja tai -saaja asui kuolinhetkellä/lahjoitushetkellä

Lisätiedot

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä IsoValkeinen

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä IsoValkeinen Maatilojen laki- ja sopimuspäivä 13.2.2017 IsoValkeinen Avioikeus - mikä se on? Avioehto -sopimus maatilan toiminnan jatkumisen tae myös erotilanteessa Testamentti - suunnittelun väline Edunvalvontavaltuutus

Lisätiedot

JÄRJESTÄYTYMINEN VUODELLE 2012 DIAKONIAN TOIMINTAKERTOMUS JA TILASTOT VUODESTA 2011 ELÄMÄSSÄ KIINNI PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

JÄRJESTÄYTYMINEN VUODELLE 2012 DIAKONIAN TOIMINTAKERTOMUS JA TILASTOT VUODESTA 2011 ELÄMÄSSÄ KIINNI PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Kokousaika Tiistaina 31.1.2011 kello 15.00 Kokouspaikka Puistolinna, Himminpolku 13 1 2 3 4 5 6 7 KOKOUKSEN AVAUS JÄRJESTÄYTYMINEN VUODELLE 2012 DIAKONIAN TOIMINTAKERTOMUS JA TILASTOT VUODESTA 2011 ELÄMÄSSÄ

Lisätiedot

Otanko perinnön vastaan? Veroedut perinnöstä luopumisessa

Otanko perinnön vastaan? Veroedut perinnöstä luopumisessa Otanko perinnön vastaan? Veroedut perinnöstä luopumisessa lakimies Tero Hämeenaho Veronmaksajain Keskusliitto ry Perinnöstä luopumisen veroedut Perintöä ei ole pakko ottaa vastaan. Perinnöstä luopujaa

Lisätiedot

Helmikuu Yhteisvastuukeräys Munkkiniemen seurakunnassa. Nälkä tilaisuus antaa ja saada!

Helmikuu Yhteisvastuukeräys Munkkiniemen seurakunnassa. Nälkä tilaisuus antaa ja saada! Helmikuu 2018 Yhteisvastuukeräys Munkkiniemen seurakunnassa Nälkä tilaisuus antaa ja saada! Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa nähdään nälkää. Vuosittain yli 10 000 ihmistä joutuu turvautumaan

Lisätiedot

Varmista elämän sujuminen kriisissäkin. Marica Twerin/Maatalouslinja

Varmista elämän sujuminen kriisissäkin. Marica Twerin/Maatalouslinja Varmista elämän sujuminen kriisissäkin Marica Twerin/Maatalouslinja Avioehto Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti

Lisätiedot

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016 Kuolinpesä metsän omistajana Projektineuvoja Jorma Kyllönen Tietoinen metsänomistus -hanke 2 Kuolinpesä Puhekielessä perikunta Itsenäinen verotusobjekti,

Lisätiedot

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi Kauppakatu 27 B, 40100 Jyväskylä www. hltlaki.fi Markku Halonen Tero Lakka Mikko Tuomi Annu Tamminen Maarit Merimaa-Piirainen Varatuomari, asianajaja Varatuomari, asianajaja Varatuomari, asianajaja Varatuomari

Lisätiedot

43 39 VUODEN 2015 YHTEISVASTUUKERÄYKSEN SEURAKUN- NAN OMAN OSUUDEN KOHDENTAMINEN 44 41 SUURTEN ADVENTTIMYYJÄISTEN 2014 DIAKO- NIATUOTON KOHDENTAMINEN

43 39 VUODEN 2015 YHTEISVASTUUKERÄYKSEN SEURAKUN- NAN OMAN OSUUDEN KOHDENTAMINEN 44 41 SUURTEN ADVENTTIMYYJÄISTEN 2014 DIAKO- NIATUOTON KOHDENTAMINEN DIAKONIAJOHTOKUNTA 20.11.2014 Aika: Torstai 20.11.2014 klo 17.00 18.20 Tarjoilu klo 16.45 alkaen Paikka: Kirkonkulman sali, Kirkkotie 6 liite sivu 38 KOKOUKSEN AVAUS 40 38 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

Rohkeutta välittää. TESTAMENTTILAHJOITUKSELLA PERINNÖKSI IHMISARVOINEN HUOMINEN

Rohkeutta välittää. TESTAMENTTILAHJOITUKSELLA PERINNÖKSI IHMISARVOINEN HUOMINEN Rohkeutta välittää. TESTAMENTTILAHJOITUKSELLA PERINNÖKSI IHMISARVOINEN HUOMINEN Onko sinulla rohkeutta välittää? Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ja vahva vaikuttaja. Olemme

Lisätiedot

ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE

ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE ORIVEDEN SEURAKUNNAN KOLEHTISUUNNITELMA AJALLE 1.5.-30.9.2019 su 5.5. 2. sunnuntai pääsiäisestä Hyvä Paimen Toivoa naisille mediatyöhön Aasiassa, Lähi-idässä ja Itä-Euroopassa Medialähetys Sanansaattajien

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kaupunginkanslia. 157 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kaupunginkanslia. 157 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 157 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen HEL 2017-002264 T 02 07 02 Päätös Päätöksen perustelut Va. kaupunginlakimies päätti ottaa kaupungin

Lisätiedot

JOULUPATA-KERÄYS ON SUOMEN ITSENÄISYYDEN AIKANA MUUTTUNUT

JOULUPATA-KERÄYS ON SUOMEN ITSENÄISYYDEN AIKANA MUUTTUNUT JOULUPATA-KERÄYS ON SUOMEN ITSENÄISYYDEN AIKANA MUUTTUNUT Joulupata-keräyksen lahjoitukset ja tarpeet ovat muuttuneet 111 vuoden aikana Joulupata-keräys järjestetään ympäri maailmaa yli 30 maassa ja se

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje syksy 2016 25.11.2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kiitos teille kaikille tuesta ja esirukouksista Viipurin turvakodin toiminnan puolesta! Teidän avullanne lapsen elämä muuttuu

Lisätiedot

Sotiemme Veteraanit -varainhankinta Selvitys 5.11.2015

Sotiemme Veteraanit -varainhankinta Selvitys 5.11.2015 Sotiemme Veteraanit -varainhankinta Selvitys 5.11.2015 Sotiemme Veteraanien määrä Heitä on elossa tällä hetkellä 24 000. Vuonna 2017 heitä on jäljellä vielä 17 000. Veteraaneja Vuosi Sotiemme Veteraanit

Lisätiedot

Suomen Punaisen Ristin toiminnasta

Suomen Punaisen Ristin toiminnasta Suomen Punaisen Ristin toiminnasta Alueellinen maanpuolustuskurssi, 2.2.2017 Sirkka-Liisa Oinaala, toiminnanjohtaja Suomen Punainen Risti, osa maailmanlaajuista liikettä Suomen Punainen Risti kuuluu Punaisen

Lisätiedot

SEURAKUNTAVALTUUTUS. Suomen Vapaakirkko. (Ympyröi sopiva vaihtoehto tai molemmat) 1. Lisätietoja:

SEURAKUNTAVALTUUTUS. Suomen Vapaakirkko. (Ympyröi sopiva vaihtoehto tai molemmat) 1. Lisätietoja: SEURAKUNTAVALTUUTUS Suomen Vapaakirkko Siltä varalta, että 1) en voi myöhemmin sairauden, fyysisen ja/tai psyykkisen toimintakyvyn heikentymisen tai muun vastaavan syyn vuoksi ilmaista tahtoani ja/tai

Lisätiedot

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi Kauppakatu 27 B, 40100 Jyväskylä www. hltlaki.fi Maatilan sukupolvenvaihdos ja tärkeät sopimukset infotilaisuus Karstula 8.10.2018 Asianajaja Tero Lakka Markku Halonen Tero Lakka Mikko Tuomi Annu Tamminen

Lisätiedot

Kylliäinen Kylli. Mertanen Terttu. Suomalainen Mikko jäsen. Muut osallistujat Pasma Marko johtoryhmän puheenjohtaja

Kylliäinen Kylli. Mertanen Terttu. Suomalainen Mikko jäsen. Muut osallistujat Pasma Marko johtoryhmän puheenjohtaja Pöytäkirja HÄMEENLINNA-VANAJAN 17.11.2015 SEURAKUNTA Nro 6/2015 DIAKONIATYÖN JOHTOKUNTA Sivu 1/6 Kokousaika Tiistai 17.11.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Itäinen lähiökeskus, Kanervatie 1 Läsnä Appelroth Ulla

Lisätiedot

avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta

avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 201/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015

Kolehtisuunnitelma 1.7.2015-31.12.2015 su 5.7. Apostolien päivä Kadonnut ja jälleen löytynyt Seurakuntien diakoniatyötä tukevan Suurella Sydämellä -verkkopalvelun kehittämiseen Kirkkopalveluiden kautta. Kirkkopalvelut ry, PL 279, 00181 Helsinki,

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) 131 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen HEL 2016-008895 T 02 07 02 Oike PK20161781 Päätös Päätöksen perustelut päätti ottaa kaupungin

Lisätiedot

IkäArvokas -projekti. Anu Silvennoinen 19.05.2014 PIEKSÄMÄKI

IkäArvokas -projekti. Anu Silvennoinen 19.05.2014 PIEKSÄMÄKI IkäArvokas -projekti Anu Silvennoinen 19.05.2014 PIEKSÄMÄKI 2 IkäArvokas projektin taustalla ajatuksia eli mistä yhteisvastuu hanke sai alkunsa Vanhuus voi viedä pohjattomaan yksinäisyyteen Kolmasosa vanhuksista

Lisätiedot

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja Avioehto Marica Twerin/Maatalouslinja Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti taatut velat ovat yhteisiä. Avio-oikeudella

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen hoitotahdolla ja edunvalvontavaltuutuksella. Sari Elomaa-Siren, lakimies, varatuomari

Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen hoitotahdolla ja edunvalvontavaltuutuksella. Sari Elomaa-Siren, lakimies, varatuomari Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen hoitotahdolla ja edunvalvontavaltuutuksella Sari Elomaa-Siren, lakimies, varatuomari Sanastoa Itsemääräämisoikeus - oikeus määrätä vapaasti itseään koskevista asioista

Lisätiedot

Kuka minut perii? 21.9.2012 OTK, VT Minna Kuohukoski, SAMK. Satakunnan ammattikorkeakoulu Satakunta University of Applied Sciences

Kuka minut perii? 21.9.2012 OTK, VT Minna Kuohukoski, SAMK. Satakunnan ammattikorkeakoulu Satakunta University of Applied Sciences Kuka minut perii? 21.9.2012 OTK, VT Minna Kuohukoski, SAMK Perillinen oltava elossa perittävän kuolinhetkellä (Perintökaari 40/1965, 1 L 1 ) ei merkitystä oikeustoimikelpoisuudella, syyntakeisuudella,

Lisätiedot

AVIOEHTOSOPIMUKSESTA. Hanna Sirkiä pankkilakimies Mietoisten Säästöpankki MTK tilaisuus, Lieto

AVIOEHTOSOPIMUKSESTA. Hanna Sirkiä pankkilakimies Mietoisten Säästöpankki MTK tilaisuus, Lieto AVIOEHTOSOPIMUKSESTA Hanna Sirkiä pankkilakimies Mietoisten Säästöpankki MTK tilaisuus, Lieto 27.10.2016 Mikä on avio-oikeus Avioliitossa olevilla puolisoilla on lähtökohtaisesti ns. aviooikeus toistensa

Lisätiedot

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 1/2018

MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 1/2018 1 MERI-PORIN SEURAKUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Meri-Porin seurakuntaneuvosto 1/2018 Aika ja paikka Pihlavan kirkon seurakuntasali 23.1.2018 klo 18.00-19.17 Läsnä: Poissa: Hietanen Heimo, pj Gustafsson Tarja

Lisätiedot

Kansainvälistyvät perhesuhteet

Kansainvälistyvät perhesuhteet Kansainvälistyvät perhesuhteet Juha Auvinen asianajaja, varatuomari, LL. M. Eur. Yleisiä huomioita avioliittolaki, perintökaari, kansainväliset sopimukset (EU, Pohjoismaat) kansainvälinen yksityisoikeudellinen

Lisätiedot

Anna testamentissasi jotain yksinäisille

Anna testamentissasi jotain yksinäisille Anna testamentissasi jotain yksinäisille Jätä perinnöksi vähemmän yksinäisyyttä Oletko tullut ajatelleeksi, että testamenttilahjoituksella voit tukea auttamistyötä, jota arvostat? Tekemällä testamentin

Lisätiedot

MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE. 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo

MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE. 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo Tekijänoikeus sekä ns. lähioikeudet ovat kestoltaan määräaikaisia. Eri oikeudet ovat voimassa seuraavasti:

Lisätiedot

TESTAMENTTI ON ARVOKAS PERINTÖ. SOS-Lapsikylä Rakastava koti jokaiselle lapselle

TESTAMENTTI ON ARVOKAS PERINTÖ. SOS-Lapsikylä Rakastava koti jokaiselle lapselle TESTAMENTTI ON ARVOKAS PERINTÖ SOS-Lapsikylä Rakastava koti jokaiselle lapselle SOS-LAPSIKYLÄ ON LASTEN JA PERHEIDEN PUOLELLA Jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja turvalliseen lapsuuteen, suojeluun

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Yhteinen kirkkoneuvosto 28.11.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.2 1. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA.2 2. FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS ELI ESTEETÖN

Lisätiedot

Kolehtikohteet Huhtasuon alueseurakunnassa (punaisella alueneuvoston päätettävät)

Kolehtikohteet Huhtasuon alueseurakunnassa (punaisella alueneuvoston päätettävät) 91, liite 2 / Sivu 1 / 6 Kolehtikohteet Huhtasuon alueseurakunnassa 1.1. 31.5.2018 (punaisella alueneuvoston päätettävät) ma 1.1. la 6.1. Uudenvuodenpäivä Jeesuksen nimessä Loppiainen Jeesus, maailman

Lisätiedot

DIAKONIAN TOIMINTAKERTOMUS JA TILSTOT VUODESTA 2012 DIAKONIAN VUODEN 2013 SUUNNITELMIA

DIAKONIAN TOIMINTAKERTOMUS JA TILSTOT VUODESTA 2012 DIAKONIAN VUODEN 2013 SUUNNITELMIA Kokousaika Maanantai 12.2.2013 kello 15.00 Kokouspaikka Vanha pappila, Rovastintie 3 1 2 3 4 5 6 7 KOKOUKSEN AVAUS DIAKONIAN TOIMINTAKERTOMUS JA TILSTOT VUODESTA 2012 YHTEISVASTUU 2013 DIAKONIAN VUODEN

Lisätiedot

Lahjaveroilmoituksen antaa lahjansaaja. Pääsääntöisesti lahjaveroilmoitusta varten ei tarvita liitteitä eikä niitä voi verkkolomakkeella lähettää.

Lahjaveroilmoituksen antaa lahjansaaja. Pääsääntöisesti lahjaveroilmoitusta varten ei tarvita liitteitä eikä niitä voi verkkolomakkeella lähettää. Lahjaveroilmoitus -verkkolomake Täyttöohjeet Lomaketta täyttäessäsi etene järjestyksessä täyttäen kaikki pakolliset valkoiset kentät (*) sekä muut ilmoitettavat tiedot. Harmaisiin kenttiin et voi ilmoittaa

Lisätiedot

Metsätilan omistajanvaihdoksen vaihtoehtoja

Metsätilan omistajanvaihdoksen vaihtoehtoja Metsätilan omistajanvaihdoksen vaihtoehtoja 14.11.2017 Konnevesi Juha Leppänen Projektipäällikkö, Biotalouden perusta kuntoon hanke SPV asiantuntija, Mhy Keski-Suomi Käsiteltäviä asioita Mihin sukupolvenvaihdoksella

Lisätiedot

Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen hoitotahdolla ja edunvalvontavaltuutuksella

Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen hoitotahdolla ja edunvalvontavaltuutuksella Itsemääräämisoikeuden vahvistaminen hoitotahdolla ja edunvalvontavaltuutuksella Sari Elomaa-Siren, lakimies, varatuomari Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr Sanastoa Itsemääräämisoikeus - oikeus määrätä

Lisätiedot

Oikeudellinen ennakointi

Oikeudellinen ennakointi Oikeudellinen ennakointi 9.2.18 Kuva Edunvalvontavaltuutus esite, Oikeusministeriö Annika Väihkönen, muistiasiantuntija Lapin Muistiluotsi / Lapin Muistiyhdistys ry annika@lapinmuistiyhdistys.fi Oikeudellinen

Lisätiedot

EIT: Heteroparia ei syrjitty parisuhteen rekisteröinnin epäämisellä

EIT: Heteroparia ei syrjitty parisuhteen rekisteröinnin epäämisellä EIT: Heteroparia ei syrjitty parisuhteen rekisteröinnin epäämisellä Ottaen huomioon, ettei avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen välillä ollut enää merkittäviä eroja Itävallassa, EIT:n 5. jaoston enemmistö

Lisätiedot

SUOMEN PUNAISEN RISTIN TOIMINNAN RAHOITUS

SUOMEN PUNAISEN RISTIN TOIMINNAN RAHOITUS PUNAINEN RISTI TOIMII Suomen Punaisen Ristin toiminnan rahoitus Suomen Punainen Risti Järjestökoulutus 2012 Suomen Punainen Risti Järjestökoulutus 2012 Sivu 1 SUOMEN PUNAISEN RISTIN TOIMINNAN RAHOITUS

Lisätiedot

Todistaa Pirjo Koivisto, ilmoitustaulun hoitaja

Todistaa Pirjo Koivisto, ilmoitustaulun hoitaja Aika: Torstai 08.10. 2015 klo 18.00 19.25 Paikka: Seurakuntatoimiston kokoustila Läsnä: Anna-Kaisa Hautala puheenjohtaja, kirkkoherra Leena Koivula Anita Kamppi Petri Reponen Yrjö Rautiainen Lea Honkanen

Lisätiedot

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan!

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan! Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke Tule mukaan toimintaan! Kansalaisjärjestöt On mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Suuri

Lisätiedot

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa 1 Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa arvokkaampia. Fidan kristilliset kumppanijärjestöt osoittavat

Lisätiedot

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Polvelta toiselle -messut Mikkeli 14.4.2014 Seppo Niskanen Tarkkana jo perunkirjoitusvaiheessa Perukirjassa luetellaan vainajan (ja lesken) omaisuus Arvoina kannattaa

Lisätiedot

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013 Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013 Loppukuulustelu I 29.4.2013 Mallivastaukset Tehtävä 1 Tapauksessa tuli ensin toimittaa ositus P:n perillisten ja L:n kesken. Siinä oli puolisoiden

Lisätiedot

VUODEN 2016 KIRKKOKOLEHDIT JA HIIPPAKUNNALLISET KOLEHTIKOHTEET

VUODEN 2016 KIRKKOKOLEHDIT JA HIIPPAKUNNALLISET KOLEHTIKOHTEET VUODEN 2016 KIRKKOKOLEHDIT JA HIIPPAKUNNALLISET KOLEHTIKOHTEET HUHTASUON JA HALSSILAN KIRKOILLA 1.1-31.5.2016 pe 1.1. Uudenvuodenpäivä Jeesuksen nimessä Aurinkorannikon suomalaisen ev. lut. seurakunnan

Lisätiedot

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta Annettu Naantalissa 10 päivänä elokuuta 1984 Laki kansalaisuuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti, joka on tehty valtiopäiväjärjestyksen 67 :ssä säädetyllä tavalla, muutetaan 28 päivänä

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJAN NÄHTÄVILLÄ OLO: Pöytäkirja on julkisissa asioissa nähtävänä , Lavian seurakuntatoimistossa sen aukioloaikoina.

PÖYTÄKIRJAN NÄHTÄVILLÄ OLO: Pöytäkirja on julkisissa asioissa nähtävänä , Lavian seurakuntatoimistossa sen aukioloaikoina. Aika: Perjantai 22.2.2019 klo 18.00 - Paikka: Seurakuntakodin kokoushuone Jäsenet: Tuija Kruus puheenjohtaja Laakso Seppo Peltola Matti Rautiainen Yrjö Tuomisto Jukka Uusitalo Jarmo Varheenmaa Pirkko Muut:

Lisätiedot

SÄÄSTÖPANKKI. Parempi Suomi Säästöpankki

SÄÄSTÖPANKKI. Parempi Suomi Säästöpankki SÄÄSTÖPANKKI Parempi Suomi 2016 - Säästöpankki SUOMEN VANHIN PANKKIRYHMÄ - OSA YHTEISKUNTAA JO YLI 190 VUOTTA Ensimmäinen Säästöpankki Turkuun 4.1.1823 Perustettiin vähävaraisia varten, opetti säästäväisyyttä

Lisätiedot

Parisuhteen paperiasiat. Eila Tamminen Menestyvä Maatilayritys-hanke

Parisuhteen paperiasiat. Eila Tamminen Menestyvä Maatilayritys-hanke Parisuhteen paperiasiat Eila Tamminen Menestyvä Maatilayritys-hanke 29.11.2017 Mistä rakkaus alkoi, se on salaisuus -mutta sen jatkumista helpottaa, kun paperit ovat kunnossa Mistä aloittaa Avoliiton ja

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas herää mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan. Oppilas

Lisätiedot

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012

HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 HÄMEENKYRÖN SEURAKUNNAN DIAKONIATYÖN PERUSTOIMEN KUVAUS 2012 1. PERUSTEHTÄVÄ Diakoniatyön perustelut löytyvät sekä Raamatusta, että Kirkko järjestyksestä. Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kaupunginkanslia. 108 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kaupunginkanslia. 108 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 19.10.2018 Oikeuspalvelut 108 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen HEL 2018-010498 T 02 07 02 Oike PK 20181030 Päätös Päätöksen perustelut

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä

Reilu maailma työn alla. Laura Ventä Reilu maailma työn alla Laura Ventä 29.5.2018 SASK Suomen ainoa työntekijöiden oikeuksiin keskittyvä kehitysyhteistyöjärjestö Perustettu vuonna 1986 (SAK) Jäsenenä 34 suomalaista ammattiliittoa kaikista

Lisätiedot

Suomen Punaisen Ristin toiminnasta

Suomen Punaisen Ristin toiminnasta Suomen Punaisen Ristin toiminnasta Alueellinen maanpuolustuskurssi, 24.11.2016 Sirkka-Liisa Oinaala, toiminnanjohtaja Suomen Punainen Risti, osa maailmanlaajuista liikettä Suomen Punainen Risti kuuluu

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) 132 Helsingin kaupungille testamentatun omaisuuden vastaanottaminen HEL 2016-007359 T 02 07 02 Oiken PK 20161656 Päätös Päätöksen perustelut päätti ottaa kaupungin

Lisätiedot