Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta. Huhtikuu 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta. Huhtikuu 2011"

Transkriptio

1 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta Huhtikuu 2011

2 Huhtikuu 2011 Lisätiedot: Ilkka Kaukoranta puhelin Tilaukset: SAK puhelin

3 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta 1 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 PUOLUEIDEN EHDOTUKSET... 2 ANSIOTULOVEROT... 2 KULUTUSVEROT... 3 TULONJAKOVAIKUTUSTEN ARVIOINTI... 4 PUOLUEIDEN ESITYSTEN VAIKUTUKSET TULONJAKOON... 5 ANSIOTULOVEROTUS... 6 KULUTUSVEROTUS... 7 VEROMUUTOSTEN YHTEISVAIKUTUS OSTOVOIMAAN... 8 YHTEENVETO... 9

4 2 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta JOHDANTO Tässä selvityksessä tarkastellaan puolueiden ehdottamia veromalleja vuoden 2011 eduskuntavaaleissa palkansaajan näkökulmasta. Mukaan otettiin gallupeiden kuuden suurimman puolueen ehdottamat muutokset palkansaajien verotukseen. Tarkasteluun otettiin siis vain ehdotetut muutokset ansiotuloverotukseen ja kulutusverotukseen. Omaisuus- ja yritysveroihin esitettyjä muutoksia ei tarkastella, koska ne eivät kohdistu työhön. Näin ollen esimerkiksi pääomatuloverotus, osinkoverotus, kiinteistöverotus ja perintöverotus jäivät tarkastelun ulkopuolelle. Niilläkin on toki suuri merkitys tulonjaon ja valtiontalouden kannalta, mutta täysin kattava selvitys ei ole mahdollinen. Myöskään työnantajamaksut eivät ole mukana tarkastelussa. Lisäksi verotuet rajattiin tarkastelun ulkopuolelle, koska esimerkiksi ehdotettu lapsivähennys olisi lähempänä sosiaaliturvamenoa kuin aitoa verotuksen muutosta. PUOLUEIDEN EHDOTUKSET Selvityksen pohja-aineistona olivat puolueiden julkaisemat vaali- tai veroohjelmat. Ohjelmista ei aina löytynyt aivan täsmällisiä ehdotuksia euromäärineen, joten joissain tapauksissa laskelmien tekeminen edellytti rohkeitakin oletuksia. Erityisesti euromäärien laittaminen vero-ohjelmiin oli harmillisen harvinaista. Olisi reilua äänestäjiä kohtaan kertoa, kuinka suuria muutoksia verotukseen suunnittelee. Ansiotuloverot Kokoomus ehdottaa 1000 miljoonan euron kevennystä ansiotuloverotukseen. Kevennyksen kohdistumista Kokoomus ei ohjelmassaan avaa. Nämä ostovoimalaskelmat perustuvat oletukseen, että Kokoomus haluaa keventää jokaisessa tulokymmenyksessä ansiotuloverotusta yhtä monta prosenttiyksikköä. Keskusta ei esitä muutoksia ansiotuloverotukseen. SDP esittää ansiotulojen verotuksen keventämistä 50 miljoonalla eurolla. Täsmällisenä toimena SDP esittää vain kunnallisveron perusvähennyksen korottamista. Näin ollen laskelmissa on oletettu perusvähennystä korotettavan 2400 euroon. 1 Perussuomalaiset haluavat korottaa ylimpien ansiotuloveroluokkien veroprosenttia nykyisestä. Laskelmia varten sen oletettiin tarkoittavan kaikkein ylimmän ansiotuloveroluokan veroprosentin korottamista nykyisestä 30 prosentista 32 prosenttiin. Se tarkoittaisi noin 70 miljoonan euron lisäystä verokertymään. 1 SDP esittää perusvähennyksen korottamista jopa 3000 euroon. Tämä maksaisi kuitenkin 260 miljoonaa euroa, eli vero-ohjelmassa ilmoitettuun 50 miljoonan nettokustannukseen ei päästä ilman kompensoivia veronkorotuksia. Koska näitä muita muutoksia ei ole esitelty, laskelmat perustuvat pienempään perusvähennyksen korotukseen.

5 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta 3 Vasemmistoliitto ehdottaa ansiotuloverotuksen alarajan nostoa euroon sekä progression lisäystä veroasteikon yläpäässä. Tämä ehdotus vähentäisi verotuloja arviolta 1420 miljoonaa euroa 2. Vihreät esittävät pienten tulojen verotuksen keventämistä 500 miljoonalla eurolla. Täsmälliseksi toimeksi vihreiden mallissa esitettiin vain perusvähennyksen korottaminen, joten laskelmissa oletettiin, että perusvähennys korotetaan 3550 euroon 3. Kulutusverot Kokoomus esittää arvonlisäveroon kahden prosenttiyksikön eli 1200 miljoonan euron korotusta. Tämän lisäksi Kokoomus esittää ympäristöä ja terveyttä koskevien verojen korotusta 1000 miljoonalla eurolla. Keskusta esittää yleisen arvonlisäverokannan korottamista kahdella prosenttiyksiköllä, mutta alennettuihin kantoihin Keskusta ei esitä muutoksia. Tämän ehdotuksen tuotoksi voidaan arvioida 900 miljoonaa euroa. Lisäksi Keskusta korottaisi kansalaisten terveyttä edistäviä veroja, kuten makeis-, leivonnais-, ja alkoholiveroja. Tarkkaa summaa Keskusta ei ilmoita, joten oletamme korotuksen olevan 350 miljoonaa euroa 4. SDP ei korottaisi arvonlisäveroa. Sen sijaan se esittää yhteensä 550 miljoonan euron korotusta alkoholi-, tupakka-, jäte- ja pakkausveroon. Perussuomalaiset eivät muuttaisi arvonlisäveroa. Sen sijaan he korottaisivat alkoholiveroja ja kaikkein epäterveellisimpien elintarvikkeiden haittaveroja. Euromäärää Perussuomalaiset eivät esitä, joten oletamme näiden veronkorotusten olevan 200 miljoonaa 5. Tämän lisäksi Perussuomalaiset esittävät jo toteutettujen energiaverojen korotuksista luopumista. Kuluttajien osalta tämä tarkoittaisi noin 330 miljoonan euron kevennystä verotukseen. Yhteensä Perussuomalaisten esitykset siis keventäisivät kulutusveroja 130 miljoonaa euroa. Vasemmistoliittokaan ei koskisi arvonlisäveroon. Sen sijaan se korottaisi pakkaus- ja jäteveroa yhteensä 290 miljoonaa euroa. Vihreät korottaisi yleistä arvonlisäveroa yhdellä prosenttiyksiköllä, jolloin tuotto olisi noin 600 miljoonaa euroa. Sen lisäksi he korottaisivat erilaisia energia- ja ympäristöveroja yhteensä 1000 miljoonalla eurolla. 2 Vasemmistoliitto laski kustannukseksi 1500 miljoonaa euroa. 3 Vihreät esittävät korottavansa perusvähennystä vain 3000 euroon, mutta eivät erittele miten loppu korotusvara käytettäisiin, joten sekin oletetaan käytettävän perusvähennyksen suurentamiseen. 4 Tämä vastaa Hetemäen verotyöryhmän tulonjakovaikutuslaskelmissa kaavailtua korotusta näihin veroihin. 5 Tämäkin vastaa Hetemäen verotyöryhmän kaavailemia korotuksia näihin veroihin, erotuksena Keskustan ehdotukseen tässä oletetaan Perussuomalaisten haluavan korottaa vain alkoholi- ja makeisveroa.

6 4 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta Puolueiden ehdottamat muutokset veroihin (milj. euroa) Kokoomus Vihreät Keskusta SDP Perussuomalaiset Vasemmistoliitto Tuloverot ALV Valmisteverot TULONJAKOVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Puolueiden veroehdotusten tulonjakovaikutusten arviointi perustuu kulutusverojen osalta Hetemäen verotyöryhmän tekemään selvitykseen kulutusverojen tulonjakovaikutuksista. Hetemäen työryhmä oli selvittänyt erilaisten kulutusverojen korotusten vaikutuksia ostovoimaan eri tulotasoilla. Skaalaamalla nämä vaikutukset vastaamaan puolueiden veroehdotuksia saadaan arvioitua puolueen kulutusverotukseen esittämien muutosten vaikutus ostovoimaan. Täysin tarkkaa vaikutusta näin ei voida laskea, koska puolueiden veroehdotukset eivät aina täysin vastaa Hetemäen ryhmän esittämiä muutoksia. Esimerkiksi jäte- ja pakkausveron vaikutuksia Hetemäen työryhmä ei tutkinut ollenkaan, jolloin joudumme olettamaan näiden verojen kohdistuvan samalla tapaa kuin muut kulutusverot. Puolueet eivät myöskään eritelleet täsmällisesti, miten esimerkiksi esitetty korotus terveysveroihin jakautuisi eri tuoteryhmien verojen välillä. Vaikka tiedettäisiin mitä veroja puolueet haluavat korottaa, täsmällisiä tulonjakovaikutuksia ei voida laskea, jos ei tiedetä miten veronkorotukset toteutetaan. Esimerkiksi alkoholiveron kohdalla tulonjakovaikutukset riippuvat siitä, missä suhteessa mietoja ja väkeviä alkoholijuomia verotetaan. Samaten auton oston ja käytön verottaminen on verotuksen kohtaannon kannalta eri asia. Näin ollen tulonjakovaikutuksiin sisältyy väistämättä paljon epävarmuutta. Tästä huolimatta tällä menetelmällä saadaan ainakin suuntaaantavia tuloksia. Tuloverotuksen osalta tulonjakovaikutukset perustuvat JUTTAmikrosimulaatiomalliin. Malli simuloitiin kunkin puolueen ehdottamilla muutoksilla verolainsäädäntöön. Näin saatuja tuloksia verrattiin nykylainsäädännön mukaiseen tulonjakoon. Näin saadaan laskettua puolueiden ehdottamien verolainsäädäntömuutosten vaikutukset tulonjakoon. Kokoomus ei ole kertonut, miten se keventäisi ansiotuloverotusta, jolloin simulointi ei ole tarkoituksenmukaista. Sen sijaan Kokoomuksen ehdotuksen tulonjakovaikutukset perustuvat oletukseen, että Kokoomus haluaa keventää jokaisessa tulokymmenyksessä ansiotuloverotusta yhtä monta prosenttiyksikköä. Koska kokoomus ei ole avannut tarkemmin miten he tuloverotusta keventäisivät, tämä tulonjakovaikutusarvio on hyvin epävarma. Siitä näkyy kuitenkin verokevennyksen suuruusluokka, jolloin sitä on mahdollista vertailla muiden puolueiden ehdotuksiin.

7 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta 5 Puolueiden esitysten vaikutukset tulonjakoon Puolueiden esitysten vaikutukset tulonjakoon on esitetty tässä selvityksessä tulokymmenyksittäin. Tulokymmenykset muodostetaan laittamalla kaikki henkilöt järjestykseen kotitalouden kulutusyksikköä kohden käytettävissä olevien tulojen mukaan ja jakamalla ne kymmeneen yhtä suureen joukkoon. Alimpaan tulokymmenykseen kuuluvat köyhimmät 10 prosenttia väestöstä ja ylimpään tulokymmenykseen rikkaimmat 10 prosenttia. Alla olevasta kuvasta näkyy, että valtaosa työntekijöistä sijoittuu kymmenyksiin 4 7.

8 6 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta Ansiotuloverotus Selvästi suurimpia muutoksia ansiotuloverotukseen haluaa tehdä Vasemmistoliitto, joka esittää suuria kevennyksiä pienituloisille ja veronkorotusta rikkaimmalle kymmenykselle. Myös Vihreät lupaavat suurta kevennystä pienituloisten palkansaajien ansiotulojen verotukseen. SDP:n esittämä kevennys pienituloisten verotukseen on Vasemmistoliiton ja Vihreiden esityksiin verrattuna pieni. Perussuomalaiset ovat ainoana puolueena kiristämässä ansiotuloverotusta, tosin hekin vain rikkaimman kymmenyksen osalta. Näiden kolmen puolueen ehdotukset lisäisivät siis tuloverotuksen progressiota. Kokoomuksen kaavailemat veronkevennykset suosivat lievästi keskituloisia. Keskusta ei ehdota muutoksia ansiotuloverotukseen, jolloin heidän ehdotuksessaan tulonjakokaan ei muuttuisi.

9 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta 7 Kulutusverotus Useimmat puolueet esittävät korotuksia kulutusverotukseen. Vain Perussuomalaisten kaavailema energiaverojen peruminen lisäisi palkansaajien ostovoimaa. Kokoomus, Keskusta ja Vihreät erottuvat selvästi esittämällä suuria veronkorotuksia. SDP:n ja Vasemmistoliiton ehdottamat kulutusverojen kiristykset ovat selvästi pienempiä. Ehdotettujen muutosten vaikutukset ostovoimaan osoittavat, että kulutusverot ovat regressiivisiä veroja: ehdotetut kiristykset kohdistuvat rankimmin alimpiin tuloluokkiin.

10 8 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta Veromuutosten yhteisvaikutus ostovoimaan Yhdistämällä ehdotetut muutokset kulutus- ja ansiotuloverotukseen nähdään puolueiden veromallien yhteisvaikutus palkansaajien ostovoimaan. Kokonaisuutena Vasemmistoliitto erottuu selvästi muista suurella pienituloisiin painottuvalla veronkevennysehdotuksellaan. Tästä kuvasta näkyy lisäksi, että Vihreiden ehdottamat progressiiviset muutokset ansiotuloverotukseen kompensoisivat kulutusverojen regressiivisen korotuksen niin, että kokonaisuus suosisi pienituloisia. SDP:n ja Perussuomalaisten ehdotukset kohtelisivat kaikkia tuloluokkia melko tasapuolisesti. Sen sijaan Keskustan ja Kokoomuksen kulutusverojen korotuksiin keskittyvät ehdotukset heikentäisivät erityisesti pienituloisten ostovoimaa.

11 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta 9 YHTEENVETO Puolueiden verolinjauksissa on selvästi eroa. Keskustan ja Kokoomuksen kulutusverojen korotuksiin painottuvat veromallit lisäisivät tuloeroja, koska pienituloisten ostovoima pienenisi suhteessa enemmän kuin suurituloisten. Vasemmistoliiton, Vihreiden ja SDP:n ehdottamat veromallit sen sijaan lisäisivät verotuksen progressiota. Niissä ansiotuloverotuksen progressiota lisäämällä kompensoidaan regressiivisen kulutusverotuksen kiristymistä. Tämä selvitys koski vain puolueiden ehdottamia muutoksia työn ja kulutuksen verotukseen. On selvää, että myös muut puolueiden linjaukset ovat merkityksellisiä tulonjaon kannalta. Myös esimerkiksi pääomatuloverotus, omaisuusverotus ja tulonsiirrot ovat tulonjaon kannalta tärkeitä. Tässä tarkasteltiin ainoastaan puolueiden vero-ohjelmien vaikutuksia tulonjakoon yhteiskunnassamme. Näin suppea näkökulma ei tietenkään anna kattavaa kuvaa vero-ohjelmista. Myös toteuttamiskelpoisuus, käyttäytymisvaikutukset ja vaikutukset valtion tuloihin ovat tärkeitä kriteereitä arvioitaessa veroehdotuksia. Tässä taloustilanteessa on selvää, että valtio tarvitsee enemmän verotuloja.

12

Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta

Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta 2 2011 Puolueiden verolinjaukset palkansaajan kannalta Huhtikuu 2011 Lisätiedot: Ilkka Kaukoranta ilkka.kaukoranta@sak.fi puhelin 020 774 0189 Tilaukset: SAK puhelin 020 774 000 Puolueiden verolinjaukset

Lisätiedot

Puolueiden vero-ohjelmien vaikutus kaupan kannattavuuteen

Puolueiden vero-ohjelmien vaikutus kaupan kannattavuuteen Puolueiden vero-ohjelmien vaikutus kaupan kannattavuuteen Kannattavuuslaskelmien lähtökohtia Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos on suunnitellut vero- ja kustannusvaikutusten analyysikehikon. Kustannuslaskelmien

Lisätiedot

Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset

Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset 1 Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset Muistio 5.4.2013 (päivitetty 9.4.2013) Marja Riihelä ja Heikki Viitamäki 1 Aluksi Muistiossa tarkastellaan vuoden 2013 kehysriihessä päätettyjen veromuutosten

Lisätiedot

Laskelmia RKP:n vaihtoehtobudjetin reformien vaikutuksista

Laskelmia RKP:n vaihtoehtobudjetin reformien vaikutuksista Eduskunta Sisäinen tietopalvelu Olli Kannas Muistio 25.10.2017 Laskelmia RKP:n vaihtoehtobudjetin reformien vaikutuksista Kysymys Mikä on alla mainittujen muutosten vaikutus tulonjakoon suhteessa vuoden

Lisätiedot

VEROTUKSEN RAKENNEUUDISTUS: KEVENEVÄT JA KIRISTYVÄT VEROT 2012-2015

VEROTUKSEN RAKENNEUUDISTUS: KEVENEVÄT JA KIRISTYVÄT VEROT 2012-2015 Verotus tällä ja ensi vaalikaudella VEROTUKSEN RAKENNEUUDISTUS: KEVENEVÄT JA KIRISTYVÄT VEROT 2012-2015 1 SEURAAVA VEROUUDISTUS - VALTIOVARAINMINISTERIÖ ASETTI VEROTUKSEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄN Tähtäin on

Lisätiedot

Pääpuolueiden verotavoitteiden analyysi

Pääpuolueiden verotavoitteiden analyysi Pääpuolueiden verotavoitteiden analyysi Talous- ja elinkeinopolitiikan vaikuttajaryhmä 6.5.2015 Tero Honkavaara Johtava veroasiantuntija, EK 1 Työn verotus 450 M verokevennys pienija keskituloisille Yritysverotus

Lisätiedot

Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti

Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti 2 2015 Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti JOHDANTO... 2 1 TYÖNTEON KANNUSTIMET JA KANNUSTINPAKETTI... 4 1.1 Kannustinpaketti... 5 2 KANNUSTINPAKETIN VAIKUTUKSET TYÖNTEON KANNUSTIMIIN JA TULONJAKOON...

Lisätiedot

Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014. Verotus. Jukka Hakola veroasiantuntija

Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014. Verotus. Jukka Hakola veroasiantuntija Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014 Verotus Jukka Hakola veroasiantuntija Hallitusohjelman tavoitteet kuntien verotuloihin liittyen Hallitusohjelmaan on kirjattu kuntien verotuloihin liittyviksi

Lisätiedot

Verot. maksukyvyn mukaan? KOLMEN SUURIMMAN EDUSKUNTAPUOLUEEN VEROUUDISTUSEHDOTUSTEN TULONJAKOVAIKUTUKSET. Tuomas Matikka

Verot. maksukyvyn mukaan? KOLMEN SUURIMMAN EDUSKUNTAPUOLUEEN VEROUUDISTUSEHDOTUSTEN TULONJAKOVAIKUTUKSET. Tuomas Matikka Verot maksukyvyn mukaan? KOLMEN SUURIMMAN EDUSKUNTAPUOLUEEN VEROUUDISTUSEHDOTUSTEN TULONJAKOVAIKUTUKSET Tuomas Matikka Tuomas Matikka on kansantaloustieteen tohtoriopiskelija Tampereen yliopistolla Painopaikka:

Lisätiedot

Tulonjakovaikutusarviot veropoliittisten linjausten tukena. Elina Pylkkänen

Tulonjakovaikutusarviot veropoliittisten linjausten tukena. Elina Pylkkänen Tulonjakovaikutusarviot veropoliittisten linjausten tukena Elina Pylkkänen Hallitus asettaa itselleen tavoitteet Valtionvelka suhteessa kokonaistuotantoon kääntyy laskuun hallituskaudella Valtiontalouden

Lisätiedot

Hallituksen kehysriihi. Jyrki Katainen 24.3.2009

Hallituksen kehysriihi. Jyrki Katainen 24.3.2009 Hallituksen kehysriihi Jyrki Katainen 24.3.2009 Lähivuosien talouskehitys erittäin heikkoa 2008 2009 2010 2011 2012 2013 BKT, määrän muutos, % 0,9-5,0-1,4 3,3 2,5 1,8 Työllisyys,1000 henkilöä 2531 2420

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto 1(5) Kasvu ja vaikuttaminen -osasto/hp Eduskunnan verojaosto

Asiantuntijalausunto 1(5) Kasvu ja vaikuttaminen -osasto/hp Eduskunnan verojaosto Vähennys verosta, euroa Asiantuntijalausunto 1(5) Kasvu ja vaikuttaminen -osasto/hp 24.9.2018 Eduskunnan verojaosto sara.kettunen@eduskunta.fi Asiantuntijakuuleminen 25.9.2018 Hallituksen esitys (HE 124/2018

Lisätiedot

Verot. maksukyvyn mukaan? KOLMEN SUURIMMAN EDUSKUNTAPUOLUEEN VEROUUDISTUSEHDOTUSTEN TULONJAKOVAIKUTUKSET. Tuomas Matikka

Verot. maksukyvyn mukaan? KOLMEN SUURIMMAN EDUSKUNTAPUOLUEEN VEROUUDISTUSEHDOTUSTEN TULONJAKOVAIKUTUKSET. Tuomas Matikka Verot maksukyvyn mukaan? KOLMEN SUURIMMAN EDUSKUNTAPUOLUEEN VEROUUDISTUSEHDOTUSTEN TULONJAKOVAIKUTUKSET Tuomas Matikka Tuomas Matikka on kansantaloustieteen tohtoriopiskelija Tampereen yliopistolla Painopaikka:

Lisätiedot

Talousarvioesityksen tulonjako- ja sukupuolivaikutukset

Talousarvioesityksen tulonjako- ja sukupuolivaikutukset 1(10) Päivitetty 19.9.2018: lisätty liite 6 Talousarvioesityksen tulonjako- ja sukupuolivaikutukset 1,00% 0,50% 0,00% -0,50% -1,00% 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Toimeentulotuki Verot Yleinen asumistuki Eläkkeensaajan

Lisätiedot

VEROTUKSEN KEHITTÄMINEN

VEROTUKSEN KEHITTÄMINEN Veronmaksajain Keskusliiton ohjelma verotuksen ja julkisen talouden kehittämiseksi vuosina 2012-2015 VEROTUKSEN KEHITTÄMINEN 1 Teemu Lehtinen 17.1.2011 ANSIOTULOJEN VEROTUSTA KEVENNETÄÄN ALENTAMALLA TULOVEROASTEIKKOA

Lisätiedot

Suomen verojärjestelmä: muutos ja pysyvyys. Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos

Suomen verojärjestelmä: muutos ja pysyvyys. Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos Suomen verojärjestelmä: muutos ja pysyvyys Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos Suomalainen verojärjestelmä Kokonaisveroaste Verotulojen rakenne Suurimmat muutokset Progressiosta regressioon Kokonaisveroaste

Lisätiedot

Millainen verojärjestelmä tukee talouskasvua, yrittäjyyttä ja työllisyyttä?

Millainen verojärjestelmä tukee talouskasvua, yrittäjyyttä ja työllisyyttä? Millainen verojärjestelmä tukee talouskasvua, yrittäjyyttä ja työllisyyttä? - Hetemäen verotyöryhmän raportit - EK:n verotavoitteet EK-päivä 24.3.2011 Johtava veroasiantuntija Tero Honkavaara, EK Hetemäen

Lisätiedot

HALLITUSOHJELMAN PUOLIVÄLIN TARKISTE :

HALLITUSOHJELMAN PUOLIVÄLIN TARKISTE : Verot, elvytys ja ostovoima HALLITUSOHJELMAN PUOLIVÄLIN TARKISTE : VEROTUKSEN LINJAUS VUOSILLE 2010 JA 2011 1 HALLITUKSEN LINJAAMAT KEVENNYKSET: 1,11 mrd. + PUOLIVÄLIN TARKISTE Hallitusohjelman mukaan

Lisätiedot

verontilityslain 12 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

verontilityslain 12 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle vuoden 2005 tuloveroasteikkolaiksi ja laeiksi tuloverolain 105 a ja 124 :n sekä verontilityslain 12 :n muuttamisesta Esitys sisältää ehdotuksen vuoden 2005 verotuksessa

Lisätiedot

Kunnallinen verotus ja sen progressiivisuus

Kunnallinen verotus ja sen progressiivisuus Olli Savela Kunnallinen verotus ja sen progressiivisuus Miten kuntien tuloja tulisi lisätä, jotta ne voivat vastata kasvavaan palvelutarpeeseen? Keskeistä on kuntien valtionosuuksien palauttaminen sille

Lisätiedot

ANSIOTULOJEN VEROTUKSEN KEVENNYSMALLI 2009

ANSIOTULOJEN VEROTUKSEN KEVENNYSMALLI 2009 Verot, tulot ja ostovoima ANSIOTULOJEN VEROTUKSEN KEVENNYSMALLI 2009 1 TAUSTA: HALLITUKSEN LINJAAMAT KEVENNYKSET 1,1 mrd. + PUOLIVÄLIN TARKISTE Hallitusohjelman mukaan ansiotulojen verotusta kevennetään

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 10/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tuloverolain 105 a :n ja vuoden 2003 veroasteikkolain 2 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tuloverolakia ja vuoden 2003 veroasteikkolakia.

Lisätiedot

Kunnallisveroprosentin noston vaikutus kunnan verotuloihin ja valtionosuuksien tasaukseen

Kunnallisveroprosentin noston vaikutus kunnan verotuloihin ja valtionosuuksien tasaukseen 1 Suomen Kuntaliitto 8.10.2010 Henrik Rainio, Jouko Heikkilä Kunnallisveroprosentin noston vaikutus kunnan verotuloihin ja valtionosuuksien tasaukseen Veroprosentin korotuksesta kunta saa aina täysimääräisen

Lisätiedot

Verotukseen ehdotettavat muutokset HE 15/2017 vp

Verotukseen ehdotettavat muutokset HE 15/2017 vp Verotukseen ehdotettavat muutokset HE 15/2017 vp Verojaosto 29.3.2017 Neuvotteleva virkamies Timo Annala Finanssisihteeri Filip Kjellberg Neuvotteleva virkamies Marja Niiranen 1 Ansiotulojen verotus Koska

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE VALTIONTALOUDEN KEHYKSISTÄ VUOSILLE 2014 2017 27.3.2013 ANNETUN VALTIONEUVOSTON SELONTEON (VNS 3/2013 vp)

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE VALTIONTALOUDEN KEHYKSISTÄ VUOSILLE 2014 2017 27.3.2013 ANNETUN VALTIONEUVOSTON SELONTEON (VNS 3/2013 vp) VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE VALTIONTALOUDEN KEHYKSISTÄ VUOSILLE 2014 2017 27.3.2013 ANNETUN VALTIONEUVOSTON SELONTEON (VNS 3/2013 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ KEHYSPÄÄTÖS 3 Valtioneuvosto on antanut

Lisätiedot

1(6) VM/BO/RY. Kuva 1: Käytettävissä olevat vuositulot sekä talousarvioesityksen tuoma muutos tuloihin tulokymmenyksittäin

1(6) VM/BO/RY. Kuva 1: Käytettävissä olevat vuositulot sekä talousarvioesityksen tuoma muutos tuloihin tulokymmenyksittäin 1(6) 18.9.2017 VM/BO/RY TAE 2018 tulonjakovaikutukset Tähän muistioon on koottu arvioita vuoden 2018 talousarvioesityksessä esitettyjen uudistusten tulonjakovaikutuksista, niiltä osin kuin niitä on pystytty

Lisätiedot

Vähemmän velkaa parempaa elämää joka päivälle. Keskustan 365-vaihtoehto hallituksen budjettiesitykseen 2012 27.10.2011

Vähemmän velkaa parempaa elämää joka päivälle. Keskustan 365-vaihtoehto hallituksen budjettiesitykseen 2012 27.10.2011 Vähemmän velkaa parempaa elämää joka päivälle Keskustan 365-vaihtoehto hallituksen budjettiesitykseen 2012 27.10.2011 Kataisen hallituksen teot Leikkaa suomalaisesta työstä sekä julkisella että yksityisellä

Lisätiedot

Savukkeet 694 766 846 Muut tupakkatuotteet 91 97 107 Yhteensä 785 863 953

Savukkeet 694 766 846 Muut tupakkatuotteet 91 97 107 Yhteensä 785 863 953 Talousarvio 08. Valmisteverot 01. Tupakkavero Momentille arvioidaan kertyvän 953 000 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Vero perustuu lakiin tupakkaverosta (1470/1994). Lain mukaan savukkeista kannetaan

Lisätiedot

Verotuksen muutokset, kuntien verotulot ja niiden kertyminen

Verotuksen muutokset, kuntien verotulot ja niiden kertyminen Verotuksen muutokset, kuntien verotulot ja niiden kertyminen Kuntamarkkinat 2013 Jukka Hakola Veroasiantuntija, kuntatalous Verotuksen muutokset, kuntien verotulot ja niiden kertyminen Kuntien verotulojen

Lisätiedot

Tulovero- ja kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2016 - Pihtiputaan kunta

Tulovero- ja kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2016 - Pihtiputaan kunta Kunnanhallitus 193 03.11.2015 Kunnanvaltuusto 81 09.11.2015 Tulovero- ja kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2016 - Pihtiputaan kunta 597/000/2015 Kunnanhallitus 03.11.2015 193 Kuntalain mukaan

Lisätiedot

Suomen Kris,llisdemokraa,t r.p. Veropoli,ikan linjaukset 2011 2015

Suomen Kris,llisdemokraa,t r.p. Veropoli,ikan linjaukset 2011 2015 Suomen Kris,llisdemokraa,t r.p. Veropoli,ikan linjaukset 2011 2015 Bru

Lisätiedot

HE 135/2016 vp. Neuvotteleva virkamies Timo Annala Finanssisihteeri Filip Kjellberg Ylitarkastaja Pertti Nieminen

HE 135/2016 vp. Neuvotteleva virkamies Timo Annala Finanssisihteeri Filip Kjellberg Ylitarkastaja Pertti Nieminen HE 135/216 vp Neuvotteleva virkamies Timo Annala Finanssisihteeri Filip Kjellberg Ylitarkastaja Pertti Nieminen Vero-osasto 16.9.216 Sisältö Vuoden 217 ansiotulon tuloveroasteikko Kunnallisverotuksen perusvähennys

Lisätiedot

Eräiden säästötoimenpiteiden vaikutus lapsiperheiden taloudelliseen asemaan

Eräiden säästötoimenpiteiden vaikutus lapsiperheiden taloudelliseen asemaan Eduskunta Sisäinen tietopalvelu Olli Kannas, Sami Grönberg Muistio 16.5.2016 Eräiden säästötoimenpiteiden vaikutus lapsiperheiden taloudelliseen asemaan Tarkasteltavat reformit: Laskelmassa tarkastellaan

Lisätiedot

Hallituksen veropoliittinen linjaus

Hallituksen veropoliittinen linjaus Hallituksen veropoliittinen linjaus (Ote 17.6.2011 julkaistusta Neuvottelutulos hallitusohjelmasta, lihavointi lisätty) Verotuksen perustavoitteena on hyvinvointipalveluiden rahoituksen turvaaminen samalla

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 89/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arvonlisäverolain, Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön annetun lain 18 b :n ja eräistä vakuutusmaksuista

Lisätiedot

MUUTOSPAINEITA VEROTUKSESSA KEURUU 23.9.2010 DELOITTE ANNE ROININEN, KHT

MUUTOSPAINEITA VEROTUKSESSA KEURUU 23.9.2010 DELOITTE ANNE ROININEN, KHT MUUTOSPAINEITA VEROTUKSESSA KEURUU 23.9.2010 DELOITTE ANNE ROININEN, KHT 1 LÄHTÖKOHTA VERONSAAJAN RAHANTARVE KASVUSSA KANSAINVÄLINEN VEROKILPAILU KIRISTYY LUONNOLLISEN HENKILÖN KOKONAISVERORASITE KASVAA

Lisätiedot

HE 106/2013 vp. 51 euroon ja veron enimmäismäärä 140 eurosta taisiin ensimmäisen kerran vuodelta 2014

HE 106/2013 vp. 51 euroon ja veron enimmäismäärä 140 eurosta taisiin ensimmäisen kerran vuodelta 2014 HE 106/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisradioverosta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Esitys liittyy valtion vuoden

Lisätiedot

Kilpailukykysopimuksen ja budjettiriihen vaikutukset kunnan tuloihin ja budjetointiin. Vaikutukset verotuloihin 2017

Kilpailukykysopimuksen ja budjettiriihen vaikutukset kunnan tuloihin ja budjetointiin. Vaikutukset verotuloihin 2017 Kilpailukykysopimuksen ja budjettiriihen vaikutukset kunnan tuloihin ja budjetointiin Vaikutukset verotuloihin 2017 Kilpailukykysopimuksen ja budjettiriihen vaikutuksista kunnan verotuloihin 2017 Kilpailukykysopimuksella

Lisätiedot

Kunnan kannattaa hankkia hyviä veronmaksajia. juha kemppinen

Kunnan kannattaa hankkia hyviä veronmaksajia. juha kemppinen 070517 Kunnan kannattaa hankkia hyviä veronmaksajia juha kemppinen 070517 Kunnan kannattaa hankkia hyviä veronmaksajia Lappeenrannan kunnallisveroprosentti on Suomen maakuntakeskusten suurimpia. Useimmat

Lisätiedot

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Oy Hartwall Ab Momentin Group Oy Olvi Oyj Red Bull Finland Oy Saimaan Juomatehdas Oy Oy Sinebrychoff Ab Valvoo panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden etuja alkoholi-

Lisätiedot

Talouden ja talouspolitiikan näkymät uudella vaalikaudella

Talouden ja talouspolitiikan näkymät uudella vaalikaudella Talouden ja talouspolitiikan näkymät uudella vaalikaudella Logistiikkayhdistysten liitto 20.5.2011 Jussi Mustonen Maailmantalous Maailmantalouden kasvunnäkymä säilynyt vakaana 2.5-4.5-6.5 Deflaationtorjunta

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2013 tuloveroasteikkolaiksi sekä laiksi tuloverolain muuttamisesta Esitys sisältää ehdotuksen vuoden 2013 valtionverotuksessa sovellettavaksi progressiiviseksi ansiotulon

Lisätiedot

Puolueiden työelämää koskevia vaalitavoitteita Eduskuntavaalit 19.4.2015

Puolueiden työelämää koskevia vaalitavoitteita Eduskuntavaalit 19.4.2015 Puolueiden työelämää koskevia vaalitavoitteita Eduskuntavaalit 19.4.2015 1 Suomen Keskusta Yhteiskuntasopimus poikkeuksellisen vahvaa ja sitoutuvaa yhteistyötä hallituksen, eduskunnan, työmarkkinajärjestöjen,

Lisätiedot

Kaksi viidestä vähentäisi puolueita

Kaksi viidestä vähentäisi puolueita Julkaistavissa.. klo.00 jälkeen Kaksi viidestä vähentäisi puolueita Suomessa on puoluerekisterissä kuusitoista puoluetta. Kaksi viidestä ( %) suomalaisesta yhtyy väittämään, että Suomessa on liikaa puolueita.

Lisätiedot

Veroryhmän alustavia linjauksia. Linjaukset* Taustaa. Ryhmä vielä kautensa alkupuoliskolla - monia asioita käsittelemättä ja linjaamatta

Veroryhmän alustavia linjauksia. Linjaukset* Taustaa. Ryhmä vielä kautensa alkupuoliskolla - monia asioita käsittelemättä ja linjaamatta Veroryhmän alustavia linjauksia Linjaukset* Taustaa Ryhmä vielä kautensa alkupuoliskolla - monia asioita käsittelemättä ja linjaamatta 7.9.2009 Martti Hetemäki Verotyöryhmä Martti Hetemäki (pj.), VM Heikki

Lisätiedot

Panimoteollisuuden verotus Suomessa

Panimoteollisuuden verotus Suomessa verotus Suomessa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry 21.5.2013 1 1 Tutkimuksen taustat, tavoitteet ja toteuttaminen Suomen veroratkaisut ovat vaikuttaneet viime vuosina voimakkaasti panimo- ja

Lisätiedot

01. Tulon ja varallisuuden perusteella kannettavat verot

01. Tulon ja varallisuuden perusteella kannettavat verot 01. Tulon ja varallisuuden perusteella kannettavat verot 01. Ansio- ja pääomatuloverot Momentille arvioidaan kertyvän 8 763 000 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Vero perustuu tuloverolakiin (1535/1992).

Lisätiedot

ALKOHOLILAIN MUUTOKSEN SEURANTA KULUTUKSEN JA MYYNNIN MUUTOKSET TAMMI-HUHTIKUU 2017/2018. Pasi Holm ja Juho Tyynilä elokuu 2018

ALKOHOLILAIN MUUTOKSEN SEURANTA KULUTUKSEN JA MYYNNIN MUUTOKSET TAMMI-HUHTIKUU 2017/2018. Pasi Holm ja Juho Tyynilä elokuu 2018 ALKOHOLILAIN MUUTOKSEN SEURANTA KULUTUKSEN JA MYYNNIN MUUTOKSET TAMMI-HUHTIKUU 2017/2018 Pasi Holm ja Juho Tyynilä elokuu 2018 Selvityksen tavoite ja tausta Vuonna 2018 tuli voimaan alkoholilain kokonaisuudistus,

Lisätiedot

HE 58/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisradioverosta annetun lain 2 :n muuttamisesta

HE 58/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisradioverosta annetun lain 2 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisradioverosta annetun lain 2 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yleisradioverosta annettua lakia siten, että

Lisätiedot

TU-91.1001 Läsnäoloharjoitukset 1 VEROTUS

TU-91.1001 Läsnäoloharjoitukset 1 VEROTUS TU-91.1001 Läsnäoloharjoitukset 1 VEROTUS 1 1. Miten raskas on suomalainen tuloverotus kansainvälisesti verrattuna? Tutustu mm. Veronmaksajien keskusliiton viimeisimpään kansainväliseen palkkaverovertailuun

Lisätiedot

HE 107/2017 vp. Neuvotteleva virkamies Timo Annala Finanssisihteeri Filip Kjellberg

HE 107/2017 vp. Neuvotteleva virkamies Timo Annala Finanssisihteeri Filip Kjellberg HE 17/217 vp Neuvotteleva virkamies Timo Annala Finanssisihteeri Filip Kjellberg Vero-osasto 3.1.217 Sisältö Työn verotus hallituskaudella Vuoden 218 ansiotulon tuloveroasteikko Kunnallisverotuksen perusvähennys

Lisätiedot

1981 vp; n:o 130 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1981 vp; n:o 130 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1981 vp; n:o 130 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vuodelta 1982 toimitettavassa valtionverotuksessa sovellettavista veroasteikoista ja veroprosenteista ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen

Lisätiedot

Muistio Eugen Koev. Rautatieläisenkatu 6 puh Helsinki

Muistio Eugen Koev. Rautatieläisenkatu 6 puh Helsinki Akavan ansiotuloverotuksen linjaukset Muistio 18.11.2016 Eugen Koev Rautatieläisenkatu 6 puh. 020 7489 400 00520 Helsinki www.akava.fi 1 (7) Akavan ansiotuloverotuksen linjaukset Akavan strategiassa ansiotulojen

Lisätiedot

Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset

Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset Jukka Hakola @HakolaJukka Pekka Montell @MontellPekka 11.-12.9.2019 Kuluvan vuoden kunnallisverot eivät ole kasvaneet odotetusti Kunnallisverokertymät

Lisätiedot

Jatkuvien veronkiristysten sijaan kansa haluaa tehokkuutta julkiseen sektoriin

Jatkuvien veronkiristysten sijaan kansa haluaa tehokkuutta julkiseen sektoriin 5 Verotaakka tapissa Jatkuvien veronkiristysten sijaan kansa haluaa tehokkuutta julkiseen sektoriin Sarianna Toivonen Suomalaiset eivät ole valmiita lisäämään verotaakkaansa. 65 prosenttia kansasta ilmoittaa,

Lisätiedot

VASEMMISTOLIITON VEROMALLI VEROT MAKSUKYVYN MUKAAN

VASEMMISTOLIITON VEROMALLI VEROT MAKSUKYVYN MUKAAN VASEMMISTOLIITON VEROMALLI VEROT MAKSUKYVYN MUKAAN Valtionvarainministeriön luvut ns. kestävyysvajeesta ovat liioiteltuja. Todellinen vaje on todennäköisesti puolet ministeriön laskelmista, kuten esimerkiksi

Lisätiedot

VAALITEEMOJA. Lainsäädännössä kokonaisvaltainen näkemys. Lähtökohtana ihmisen elinkaari

VAALITEEMOJA. Lainsäädännössä kokonaisvaltainen näkemys. Lähtökohtana ihmisen elinkaari VAALITEEMOJA Lainsäädännössä kokonaisvaltainen näkemys Lähtökohtana ihmisen elinkaari Kansalaisaloite uudelle eduskunnalle: Sosiaalisesti oikeudenmukainen työeläke Pienituloisten verotusta kevennetään

Lisätiedot

Mikrosimulointimallit päätöksenteon ja tutkimuksen palveluksessa. Elina Pylkkänen

Mikrosimulointimallit päätöksenteon ja tutkimuksen palveluksessa. Elina Pylkkänen Mikrosimulointimallit päätöksenteon ja tutkimuksen palveluksessa Elina Pylkkänen Mikrosimulointimallit Mitä on mikrosimulointi? Mitä hyötyä mikrosimulointimalleista päätöksenteossa? Miten valtiovarainministeriön

Lisätiedot

Alkoholilain uudistus

Alkoholilain uudistus Alkoholilain uudistus Esitys eduskunnan verojaostolle 10.11.2017 Kari Luoto, Päivittäistavarakauppa ry Mietojen alkoholijuomien vähittäismyynti Suomessa 2016 Alko Tuhatta litraa Alko +/- % Vähittäiskauppa

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvio ja julkisen talouden suunnitelma: vaikutus eri väestöryhmien toimeentuloon. Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto

Vuoden 2016 talousarvio ja julkisen talouden suunnitelma: vaikutus eri väestöryhmien toimeentuloon. Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto Vuoden 2016 talousarvio ja julkisen talouden suunnitelma: vaikutus eri väestöryhmien toimeentuloon Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta 8.10.2015 Väestö yleensä

Lisätiedot

Verottajat, verot ja veroluonteiset maksut. Valtio, kunnat, seurakunnat, julkisoikeudelliset yhteisöt

Verottajat, verot ja veroluonteiset maksut. Valtio, kunnat, seurakunnat, julkisoikeudelliset yhteisöt VEROTUS Verottajat Verot Veronmaksajat Tilastoja Oikeudenmukaisuus Tulot veronmaksukyky Verotulojen kuluttajat Verojen vaikutus työllisyyteen Verottajat, verot ja veroluonteiset maksut Valtio, kunnat,

Lisätiedot

1985 vp. - HE n:o 114 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1985 vp. - HE n:o 114 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1985 vp. - HE n:o 114 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vuodelta 1986 toimitettavassa valtionverotuksessa sovellettavista veroasteikoista ja veroprosenteista ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Veroratkaisujen vaikutuksesta

Veroratkaisujen vaikutuksesta Onko pienituloiset unohdettu verouudistuksissa? Pertti Honkasen laskelmien mukaan pienten palkkatulojen verotus on keventynyt vuosina. Verohelpotukset ovat kuitenkin suhteellisesti eniten kasvattaneet

Lisätiedot

Savukkeet Muut tupakkatuotteet Yhteensä

Savukkeet Muut tupakkatuotteet Yhteensä Asiakirjayhdistelmä 08. Valmisteverot 01. Tupakkavero Talousarvio HE 30/ vp (28.9.) Momentille arvioidaan kertyvän 929 000 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Vero perustuu lakiin tupakkaverosta (1470/1994).

Lisätiedot

Hallituksen budjettiesitys 2019

Hallituksen budjettiesitys 2019 Hallituksen budjettiesitys 2019 29.8.2018 Valtiovarainministeri Petteri Orpo Tiedotustilaisuus Talouspolitiikka Julkinen talous Hallitus on saavuttamassa keskeiset talouspolitiikan tavoitteensa Työllisyysaste

Lisätiedot

LADATTAVA OPAS. Muutoksia verotukseen 2018

LADATTAVA OPAS. Muutoksia verotukseen 2018 LADATTAVA OPAS Muutoksia verotukseen 2018 Verotus uudistuu Olemme koonneet tähän oppaaseen vuodelle 2018 kohdistuvia veromuutoksia muistilistaksi. Vaikka vuoden 2017 alkupuolella nimettiin kaksi verottamisen

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 110/2009 vp Laki vakuutetun sairausvakuutusmaksun ja työnantajan sairausvakuutusmaksun suuruudesta vuonna 2010 ja sairausvakuutuslain 7 luvun :n ja 18 luvun :n muuttamisesta Eduskunnalle ALOITTEEN

Lisätiedot

Tilastotiedote 2007:1

Tilastotiedote 2007:1 TAMPEREEN KAUPUNGIN TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ TIETOTUOTANTO JA LAADUNARVIOINTI Tilastotiedote 2007:1 25.1.2007 TULONJAKOINDIKAATTORIT 1995 2004 Tilastokeskus kokosi vuodenvaihteessa kotitalouksien tulonjakoa

Lisätiedot

VEROASTE 2009 2011, KANSAINVÄLINEN VERTAILU

VEROASTE 2009 2011, KANSAINVÄLINEN VERTAILU Taskutilasto 2013 VEROTUS SUOMESSA Suomen verotuksesta päätetään eduskunnassa, Euroopan unionissa ja kunnissa. Verotusta säätelevät verolait, jotka valmistellaan valtiovarainministeriössä ja hyväksytään

Lisätiedot

SDP olisi suosituin puolue maan hallitukseen

SDP olisi suosituin puolue maan hallitukseen TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa 6.3.29 klo. SDP olisi suosituin puolue maan hallitukseen KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreimmassa vuoden 29 Ilmapuntaritutkimuksessa selvitettiin suomalaisten hallituspuoluetoiveita.

Lisätiedot

Vaihtoehtoja leikkauslistoille. Olli Savela, Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Paikallispolitiikan seminaari, Nokia 19.1.2013

Vaihtoehtoja leikkauslistoille. Olli Savela, Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Paikallispolitiikan seminaari, Nokia 19.1.2013 Vaihtoehtoja leikkauslistoille Olli Savela, Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Paikallispolitiikan seminaari, Nokia 19.1.2013 1 Mistä ratkaisu kuntien rahoituskriisiin? Pääomatulot kunnallisverolle: Vuoden

Lisätiedot

kohti parempaa verotusta

kohti parempaa verotusta kohti parempaa verotusta Eväitä verokeskusteluun Sixten Korkman Jukka Lassila Niku Määttänen Tarmo Valkonen Julkaisija: Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLA Kustantaja: Taloustieto Oy Kansi: Virpi Haavisto,

Lisätiedot

HE 29/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistöverolain muuttamisesta

HE 29/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistöverolain muuttamisesta HE 29/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistöverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kiinteistöverolakia muutettavaksi siten, että kiinteistöveroprosenttien

Lisätiedot

32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, tavoitteita rakenne. Apulaisprofessori Tomi Viitala

32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, tavoitteita rakenne. Apulaisprofessori Tomi Viitala 32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, tavoitteita rakenne Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen peruskäsitteitä Verovelvolliset eli verosubjektit Ne, jotka ovat lain mukaan velvollisia

Lisätiedot

Puolueet vasemmisto oikeisto ja arvoliberaali konservatiivi - janoilla

Puolueet vasemmisto oikeisto ja arvoliberaali konservatiivi - janoilla Julkaistavissa.. klo. Puolueet vasemmisto oikeisto ja arvoliberaali konservatiivi - janoilla Suomalaisista noin neljännes ( %) sijoittaa itsensä enemmän tai vähemmän vasemmistoon ja noin kolmannes ( %)

Lisätiedot

Asiakasmaksulain muutosten vaikutuksia mikrosimulointimenetelma lla arvioituna

Asiakasmaksulain muutosten vaikutuksia mikrosimulointimenetelma lla arvioituna Asiakasmaksulain muutosten vaikutuksia mikrosimulointimenetelma lla arvioituna Liite THL:n lausuntoon THL/164/4.00.02/2019 asiakasmaksulaista HE 310/2018 Sisällys 1. Hallituksen esityksen kokonaisvaikutukset...

Lisätiedot

Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset

Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset Kuntamarkkinat 2015 Jukka Hakola, Veroasiantuntija Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset Kuntaliiton verotuloennuste 1.9.2015» Yleistaloudellinen

Lisätiedot

Terveellisten elintapojen taloudellisista ohjauskeinoista. HYVINVOIPA-loppuseminaari 7.2.2014 Timo Rauhanen

Terveellisten elintapojen taloudellisista ohjauskeinoista. HYVINVOIPA-loppuseminaari 7.2.2014 Timo Rauhanen Terveellisten elintapojen taloudellisista ohjauskeinoista HYVINVOIPA-loppuseminaari 7.2.2014 Timo Rauhanen 1. Taloudellisista ohjauskeinoista 2. Arvonlisäverotus 3. Valmisteverot 4. Lounasseteli/virikekortti

Lisätiedot

Kuntien verotuloennusteet, verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset

Kuntien verotuloennusteet, verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset Kuntien verotuloennusteet, verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset Taloustorstai syyskuu 2017 Jukka Hakola Kuntien verotulojen kehitys ja verotuksen muutokset Kuntaliiton uusi veroennuste» Vuoden 2016

Lisätiedot

Verot us Keskustanuorten veropoliittinen ohjelma

Verot us Keskustanuorten veropoliittinen ohjelma Verot us Keskustanuorten veropoliittinen ohjelma 1. Johdanto Tässä asiakirjassa on esitelty Keskustanuorten näkemys tulevaisuuden veropolitiikan painopisteistä. Verotuksen pääasiallinen tehtävä on kerätä

Lisätiedot

KANSALAISET: KUNTIEN PITÄISI PÄRJÄTÄ OMILLAAN, EI VEROJEN KOROTUKSIA EIKÄ LISÄÄ LAINAA

KANSALAISET: KUNTIEN PITÄISI PÄRJÄTÄ OMILLAAN, EI VEROJEN KOROTUKSIA EIKÄ LISÄÄ LAINAA TUTKIMUSOSIO KANSALAISET: KUNTIEN PITÄISI PÄRJÄTÄ OMILLAAN, VEROJEN KOROTUKSIA KÄ LISÄÄ LAINAA Kuntien pitäisi olla riittävän suuria pärjätäkseen verotuloillaan ( %). Veroja ei saa korottaa ( %), eikä

Lisätiedot

Perusoikeuksien lainsäädännöllinen polku

Perusoikeuksien lainsäädännöllinen polku Perusoikeuksien lainsäädännöllinen polku Välttämätön toimeentulo ja huolenpito on subjektiivinen oikeus Perustoimeentulon on oltava kattava eikä väliinputoajia saa olla Etuustasoa ei ole määritelty rahamääräisesti

Lisätiedot

Kansalaisten kärki hallitukselle: Sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntatalous ja tuotantotapojen uudistaminen tärkeintä

Kansalaisten kärki hallitukselle: Sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntatalous ja tuotantotapojen uudistaminen tärkeintä Kansalaisten kärki hallitukselle: Sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntatalous ja tuotantotapojen uudistaminen tärkeintä Kansalaisten tavoitteet asettuvat tasaisesti laskevaan järjestykseen. Odotukset hajaantuvat

Lisätiedot

Martikaisen mallin taloudelliset vaikutukset

Martikaisen mallin taloudelliset vaikutukset Martikaisen mallin taloudelliset vaikutukset Johdanto Nämä ovat Martikaisen mallin laskelmat vuoden 22 osalta. Tosin aivan lopussa kerrotaan vuoden 211 osalta päätulokset ja päivityksestä. (Laskelmien

Lisätiedot

Perustulomallit. Sosiaalipoliittisen yhdistyksen perustuloseminaari 23.4.2013

Perustulomallit. Sosiaalipoliittisen yhdistyksen perustuloseminaari 23.4.2013 Perustulomallit Sosiaalipoliittisen yhdistyksen perustuloseminaari 23.4.2013 Johanna Perkiö jatko-opiskelija Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Tampereen yliopisto johanna.perkio@uta.fi Mistä perustulomalleissa

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2014

Asiakirjayhdistelmä 2014 01. Ansio- ja pääomatuloverot Talousarvioesitys HE 112/2013 vp (16.9.2013) Momentille arvioidaan kertyvän 8 879 000 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Vero perustuu tuloverolakiin (1535/1992). Momentille

Lisätiedot

Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015. Talousvaliokunta 16.10.2015

Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015. Talousvaliokunta 16.10.2015 Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015 Talousvaliokunta Energiaverotus Yhdenmukaistettu energiaverodirektiivillä (EVD) Biopolttonesteet veronalaisia EVD:ssä Turpeen verotukseen ei sovelleta EVD:tä Sähköllä

Lisätiedot

32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, rakenne, oikeuslähteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala

32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, rakenne, oikeuslähteet. Apulaisprofessori Tomi Viitala 32C060 Verotuksen perusteet - Käsitteitä, periaatteita, rakenne, oikeuslähteet Apulaisprofessori Tomi Viitala Verotuksen peruskäsitteitä Verovelvolliset eli verosubjektit Ne, jotka ovat lain mukaan velvollisia

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2018

Talousarvioesitys 2018 Talousarvioesitys 2018 Budjettitalouden tulot 52,7 mrd. euroa Budjettitalouden menot 55,7 mrd. euroa Budjettitalouden tasapaino -3,0 mrd. euroa Talouden näkymistä Suomen talous on nopeassa kasvuvaiheessa

Lisätiedot

Kuntaliiton päivitetyt veroennusteet

Kuntaliiton päivitetyt veroennusteet Kuntaliiton päivitetyt veroennusteet Benjamin Strandberg @bestrandb 22.8.2019 Koko maan veroennustekehikko 12.8.2019 Verohallinnon ennakkotiedot valmistuvasta verovuodesta 2018 huomioitu (28.7.2019) ei

Lisätiedot

Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi

Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi TNS Gallup Oy on selvittänyt kolmen palkansaajien keskusjärjestön SAK:n, STTK:n ja Akavan toimeksiannosta kansalaisten suhtautumista

Lisätiedot

Jaakko Kiander ja Jukka Pirttilä HYVINVOINTIVALTIOTA VAHVISTAVA VEROUUDISTUSEHDOTUS. Laskelmia verokertymästä ja tulonjaosta

Jaakko Kiander ja Jukka Pirttilä HYVINVOINTIVALTIOTA VAHVISTAVA VEROUUDISTUSEHDOTUS. Laskelmia verokertymästä ja tulonjaosta Jaakko Kiander ja Jukka Pirttilä HYVINVOINTIVALTIOTA VAHVISTAVA VEROUUDISTUSEHDOTUS Laskelmia verokertymästä ja tulonjaosta Jaakko Kiander ja Jukka Pirttilä / Kalevi Sorsa -säätiö rs Kansi ja ulkoasu:

Lisätiedot