Helsingin kommunikea

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin kommunikea"

Transkriptio

1 Helsingin kommunikea ammatillisen koulutuksen tehostetusta eurooppalaisesta yhteistyöstä Euroopan maiden ammatillisesta koulutuksesta vastaavien ministerien 1, Euroopan tason työmarkkinaosapuolten 2 ja Euroopan komission kommunikea, annettu Helsingissä 5. joulukuuta , Kööpenhaminan prosessin painopisteiden ja strategioiden tarkistamisesta

2 I. EUROOPASSA ON INVESTOITAVA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Investointeja inhimilliseen pääomaan ja osaamiseen tarvitaan Koulutus on keskeisessä asemassa, kun pyrimme vastaamaan Euroopan tuleviin haasteisiin: globalisaatioon, väestön ikääntymiseen, kehittyvään uuteen teknologiaan ja osaamistarpeisiin. Tämä näkyy Euroopan unionin agendalla ja tarkistetussa Lissabonin strategiassa sekä sen kasvua ja työllisyyttä koskevissa yhdennetyissä suuntaviivoissa ( ) 4, joissa kehotetaan lisäämään ja parantamaan investointeja inhimilliseen pääomaan ja sopeuttamaan koulutusjärjestelmiä kohtamaan tulevat haasteet. Ammatillinen koulutus on olennainen osa elinikäistä oppimista Elinikäinen oppiminen kattaa kaiken oppimisen kaikissa yhteyksissä. Elinikäisen oppimisen strategioilla 5 tulisi varmistaa koulutusmarkkinoiden toimivuus ja laaja osaamisvaranto. Ammatillinen koulutus on olennainen osa elinikäistä oppimista. Sillä on keskeinen merkitys kartutettaessa inhimillistä pääomaa talouskasvun, työllisyyden ja sosiaalisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Ammatillinen koulutus on keskeisessä roolissa, kun Euroopan kansalaiset hankkivat työmarkkinoilla ja tietoyhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja osaamista. On tosiasia, että ammatillinen koulutus palvelee suurinta osaa Euroopan opiskelijoista ja että merkittävä osa tulevasta työvoimasta tarvitsee ammatillisia taitoja ja ammattiosaamista. Haasteena on saada niin nuoret kuin työelämässä olevat ammattikoulutukseen Eurooppalaisella ammatillisen koulutuksen politiikalla on edistettävä laadukasta ammatillista peruskoulutusta ja tarjottava jo työelämässä oleville mahdollisuus parantaa osaamistaan ammatillisen täydennyskoulutuksen avulla. Toimintapolitiikassa tulisi tähdätä siihen, että kaikki nuoret saadaan osallistumaan ammatilliseen koulutukseen ja/tai korkea-asteen koulutukseen, ja samalla varmistaa, että nuoret saavat työmarkkinoilla ja elämässä tarvittavan osaamisen. Lisäksi jo työelämässä olevia olisi tuettava tarjoamalla jatkokoulutusmahdollisuuksia koko heidän työuransa ajan. Ammatillisen koulutuksen järjestelmien olisi osana joustavia koulutusväyliä yhä paremmin mahdollistettava eteneminen jatkokoulutukseen, etenkin ammatillisesta koulutuksesta korkeakoulutukseen. Työelämän tarvitseman ammattiosaamisen tuottaminen Ammatillisen koulutuksen olisi tarjottava työelämän tarpeita vastaava laaja tieto- ja osaamisperusta, ja korostaa samalla huippuosaamista kaikilla tasoilla. Politiikan ja käytännön tasoilla olisi arvioitava eritasoiseen osaamiseen ja pätevyyksiin tehtävien investointien suhteellisia vaikutuksia. Keskitason ja teknisen ammatillisen osaamisen kuten myös huipputason osaamisen tarjontaa olisi lisättävä, jotta osaamisen puutteet ja kapeikot voidaan välttää ja ylläpitää innovaatiotoimintaa ja kasvua tietoyhteiskunnassa.

3 Kilpailukyvyn ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden edistäminen Ammatillisella koulutuksella on kaksi tehtävää: se edistää kilpailukykyä ja lisää sosiaalista yhteenkuuluvuutta 6. Ammattikoulutuspolitiikan tulisi kohdistua kaikkiin väestönosiin, tarjota houkuttelevia ja haastavia mahdollisuuksia suuren kehityspotentiaalin omaaville ja ottaa samalla huomioon myös ne, jotka ovat koulutuksen kannalta epäsuotuisassa asemassa ja vaarassa syrjäytyä työmarkkinoilta erityisesti varhain koulunkäyntinsä päättäneet, heikosti koulutetut tai täysin vailla koulutusta olevat henkilöt; henkilöt, joilla on erityistarpeita; siirtolaistaustaiset henkilöt ja iäkkäät työntekijät. Lyhyesti ilmaistuna, ammatillisen koulutuksen tulisi olla tasapuolista ja tehokasta 7. Eurooppalaiset ja kansalliset politiikat ammatillisen koulutuksen edistämiseksi Perusopetuksen olisi tarjottava nuorille tiedot, taidot, arvot ja asenteet, joita tarvitaan jatkoopintoja, työllistyvyyttä ja yrittäjyyttä varten, sekä valmistettava oppilaat yleissivistävälle koulutusväylälle tai ammatilliselle koulutusväylälle tai niiden yhdistelmään. Ammatillista koulutusta suorittavien nuorten olisi saatava ammattiosaaminen joka vastaa työmarkkinoiden, työllistyvyyden ja elinikäisen oppimisen vaatimuksia. Tämä edellyttää toimenpiteitä, joilla vähennetään ammatillisen koulutuksen keskeyttäneiden määrää ja helpotetaan siirtymistä koulutuksesta työelämään esimerkiksi yhdistämällä koulutus ja työ oppisopimuskoulutuksella ja hyödyntämällä työssä oppimista. Aikuisikäisen työväestön taitoja, ammattiosaamista ja liikkuvuutta olisi tuettava edistämällä ammattikoulutuksen ja työkokemuksen avulla hankitun aiemman osaamisen tunnustamista. Koulutusmahdollisuuksia olisi tarjottava jo työelämässä oleville. Oppimismahdollisuuksia olisi tarjottava myös epäsuotuisassa asemassa oleville henkilöille ja ryhmille, erityisesti vähemmän koulutetuille. Lisääntyvä liike-elämän kilpailu ja julkisen talouden tiukentuminen asettavat haasteita sille, miten taataan investoinnit ammattiosaamiseen. Julkisia ja yksityisiä investointeja ammatilliseen koulutukseen tulisi parantaa kehittämällä tasapainoisia ja yhteisiä rahoitus- ja investointimekanismeja. Olisi kehitettävä rahoitusmekanismeja, jotka perustuvat julkisen talouden, työnantajien ja yksilöiden jaettuun vastuuseen erityisesti aikuisten oppimisessa. Tätä taustaa vasten ammattikoulutusjärjestelmien pitäisi kyetä tehokkaasti tuottamaan niiltä odotettuja tuloksia. Tämä edellyttää ammattikoulutusjärjestelmien hallinnon parantamista ja reagointikykyä työmarkkinoiden muuttuviin osaamisvaatimuksiin ammattikoulutuksen on entistä enemmän perustuttava kysyntään.

4 II. AIKA TOIMIA KÖÖPENHAMINAN PROSESSI UUDISTUSTEN KÄYNNISTÄJÄNÄ Monimuotoisuus etu ja haaste Eurooppalaisten ammatillisen koulutuksen järjestelmien monimuotoisuus on etu, se mahdollistaa keskinäisen oppimisen ja inspiroi uudistuksiin. Samalla monimuotoisuus edellyttää läpinäkyvyyden lisäämistä ja yhteisymmärrystä laatukysymyksistä ja siten keskinäisen luottamuksen lisäämistä ammatillisen koulutuksen eri järjestelmiin ja käytäntöihin. Tavoitteena tulisi olla eurooppalainen ammatillisen koulutuksen alueen edistäminen, siten että yhdessä maassa hankitut tutkinnot ja taidot tunnustetaan kaikkialla Euroopassa, mikä tukisi nuorten ja aikuisikäisten liikkuvuutta. Tätä ammatillisen koulutuksen aluetta olisi kehitettävä yhteisten viitekehysten, välineiden ja menetelmien avulla, ja sen tukena olisi käytettävä johdonmukaisesti vertailukelpoisia tietoja, jotka mahdollistavat näyttöön pohjautuvan koulutuspolitiikan. Ammatillisen koulutuksen suorituskyvyn, laadun ja vetovoiman parantaminen Kööpenhaminan prosessi 8 ammatillisen koulutuksen tehostetusta eurooppalaisesta yhteistyöstä käynnistettiin eurooppalaisena strategiana, jolla parannetaan ammatillisen koulutuksen suorituskykyä, laatua ja vetovoimaisuutta Euroopassa. Vuodesta 2002 lähtien prosessi on merkittävästi parantanut ammatillisen koulutuksen näkyvyyttä ja asemaa Euroopassa. Prosessissa on useita ulottuvuuksia: Poliittinen prosessi. Prosessilla on keskeinen asema, kun korostetaan ammatillisen koulutuksen merkitystä poliittisille päättäjille. Se antaa mahdollisuuden sopia yhteisistä eurooppalaisista päämääristä ja tavoitteista, käydä keskustelua kansallisista malleista ja aloitteista ja vaihtaa hyviä esimerkkejä eri käytännöistä Euroopan tasolla. Kansallisella tasolla prosessi on auttanut kiinnittämään enemmän huomiota ammatilliseen koulutukseen ja pannut alulle uudistuksia. Yhteisten välineiden kehittämisprosessi. Prosessin toisena keskeisenä tehtävänä on yhteisten eurooppalaisten viitekehysten ja välineiden kehittäminen. Näillä lisätään tutkintojen ja pätevyyksien läpinäkyvyyttä ja laatua sekä helpotetaan opiskelijoiden ja työntekijöiden liikkuvuutta. Prosessilla pohjustetaan Euroopan laajuisten työmarkkinoiden kehittymistä ja eurooppalaista ammatillisen koulutuksen aluetta, joka täydentäisi eurooppalaista korkea-asteen koulutuksen aluetta. Keskinäistä oppimista vahvistava prosessi. Prosessi tukee eurooppalaista yhteistyötä. Sen ansiosta osallistujamaat voivat verrata toimenpiteitään muiden maiden kokemuksiin, ja se tarjoaa puitteet yhteistyölle, toisilta oppimiselle sekä ajatusten, kokemusten ja tulosten jakamiselle. Sidosryhmien osallistumista tukeva prosessi. Prosessi lisää eri sidosryhmien osallistumista ja antaa niille mahdollisuuden myötävaikuttaa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen.

5 Kööpenhamina Maastricht Helsinki Prosessin painopisteet asetettiin ensimmäisen kerran Kööpenhaminan julistuksessa 9 joulukuussa Joulukuussa 2004 annetussa Maastrichtin julkilausumassa 10 painopisteitä tarkennettiin ja laajennettiin ja ensimmäistä kertaa sovittiin kansallisista painopisteistä. Helsingissä 5. joulukuuta 2006 pidetyssä toisessa seurantakokouksessa prosessia arvioitiin ja sen strategioita ja painopisteitä tarkistettiin. Tavoitteena nykyistä kohdennetumpi prosessi Prosessia pidetään onnistuneena ja tarpeellisena. Nyt, kun Kööpenhaminan kokouksesta on kulunut neljä vuotta, on tärkeää keskittyä jatkamaan työtä ja saattamaan päätökseen sekä toteuttamaan käytännössä alulle pannut aloitteet. On kuitenkin varmistettava, että lähestymistapa on kohdennetumpi, painopistealueita on vain muutamia ja tavoitteet ovat selvät. Eri aloitteiden ja välineiden olisi liityttävä toisiinsa ja tuettava toisiaan. Ammatillista koulutusta olisi kehitettävä kaikilla tasoilla elinikäisen oppimisen olennaisena osana, jolla on läheiset yhteydet yleissivistävään koulutukseen. Prosessissa aloitetut toimenpiteet ovat vapaaehtoisia, ja niitä kehitetään alhaalta ylös suuntautuvan yhteistyön avulla. Eritoten painotetaan työmarkkinaosapuolten ja alakohtaisten järjestöjen ottamista mukaan työn kaikkiin vaiheisiin sekä kansallisten kokemusten hyödyntämistä Euroopan tason toimissa. Uudistukset vievät aikaa johdonmukaisuutta tarvitaan Kööpenhaminan ja Maastrichtin painopisteet pätevät edelleen, mutta samalla prosessia olisi vahvistettava ja työssä olisi keskityttävä seuraaville painopistealueille: Ammatillisen koulutuksen imago, asema ja vetovoima. Tältä osin on painotettava enemmän ammatillisen koulutuksen järjestelmien ja oppilaitosten ja/tai koulutuksen tarjoajien hyvää hallintoa. Uusien yhteisten ammatillisen koulutuksen eurooppalaisten välineiden kehittäminen, testaus ja toteutus. Sovittujen välineiden tulisi olla käytössä vuoteen 2010 mennessä. Järjestelmällisempi lähestymistapa keskinäisen oppimisen vahvistamiseksi. Tämän tukemiseksi olisi kiinnitettävä erityistä huomiota ammatillista koulutusta koskevien tilastotietojen sisältöön, vertailukelpoisuuteen ja luotettavuuteen vuoteen 2008 mennessä. Kaikkien sidosryhmien aktiivinen osallistuminen työhön nyt, kun Kööpenhaminan prosessi etenee toimeenpanovaiheeseen. Seuraava seurantakokous Seuraava ministeritason seurantakokous järjestetään kahden vuoden kuluttua edistymisen arvioimiseksi ja ammatillisen koulutuksen painopisteiden ja strategioiden vahvistamiseksi osana Koulutus 2010 ohjelmaa sekä prosessin suunnan arvioimiseksi vuoden 2010 jälkeen.

6 III. TARKISTETUT PAINOPISTEET 1. Keskitytään ammatillisen koulutuksen vetovoiman ja laadun parantamiseen Osallistujamaiden olisi kiinnitettävä enemmän huomiota ammatillisen koulutuksen imagoon, asemaan ja vetovoimaan. Tämä edellyttää: tehostettua elinikäistä ohjausta, joka ottaa paremmin huomioon ammatillisen koulutuksen ja työelämän mahdollisuudet ja vaatimukset, muun muassa lisäämällä kouluissa ja perheille suunnattua ammatinvalinnanohjausta, tiedottamista ja neuvontaa tietoisten valintojen varmistamiksi; avoimia ammatillisen koulutuksen järjestelmiä, jotka tarjoavat joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja ja luovat paremmat edellytykset siirtymiselle työelämään ja jatkokoulutukseen myös korkea-asteen koulutukseen sekä tukevat työmarkkinoilla olevan aikuisväestön osaamisen kehittämistä; sekä ammatillisen peruskoulutuksen että jatkokoulutuksen tiiviitä yhteyksiä työelämään, ja lisääntyviä mahdollisuuksia työssä oppimiseen; epävirallisen oppimisen ja arkioppimisen tunnustamisen edistämistä urakehityksen ja elinikäisen oppimisen tukemiseksi; toimenpiteitä, joilla lisätään miesten ja naisten mielenkiintoa ja hakeutumista niille ammatillisen koulutuksen aloille, joilla heidän osuutensa on edelleen pieni, kuten esimerkiksi naiset teknisellä alalla; ammatillisen huippuosaamisen kehittämistä ja esille tuomista, esimerkiksi soveltamalla kansainvälisiä standardeja tai järjestämällä ammattitaitokilpailuja 11. Parannettaessa ammatillisen koulutuksen vetovoimaa ja laatua olisi enemmän painoa pantava ammatillisen koulutuksen järjestelmien ja koulutuksen tarjoajien hyvään hallintoon, kun toimeenpannaan ammatillisen koulutuksen toimintasuunnitelmia 12. Tämä edellyttää: reagointikykyä yksilöiden ja työmarkkinoiden tarpeisiin, mukaan lukien osaamistarpeiden ennakointi. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä pienten ja keskisuurten yritysten tarpeisiin; erittäin päteviä opettajia ja työpaikkakouluttajia, jotka kehittävät ammattitaitoaan jatkuvasti; laadunvarmistusta koskevien neuvoston päätelmien mukaisesti 13 ; tehostettuja julkisia ja yksityisiä investointeja ammatilliseen koulutukseen kehittämällä tasapainoisia ja yhteisiä rahoitus- ja investointijärjestelyjä; ammatillisen koulutuksen järjestelmien lisääntyvää läpinäkyvyyttä; vahvempaa johtajuutta oppilaitoksissa ja/tai koulutuksen tarjoajien piirissä, niissä puitteissa jotka kansalliset strategiat antavat; eri päättäjien ja sidosryhmien etenkin työmarkkinaosapuolten ja alakohtaisten järjestöjen välistä aktiivista yhteistyökumppanuutta kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla.

7 2. Ammatillisen koulutuksen yhteisten välineiden kehittäminen ja toteuttaminen Yhteisten eurooppalaisten välineiden kehittämistä olisi jatkettava, jotta luotaisiin pohja eurooppalaiselle ammatillisen koulutuksen alueelle ja tuettaisiin Euroopan työmarkkinoiden kilpailukykyä. Sovitut välineet olisi voitava ottaa käyttöön vuoteen 2010 mennessä. Yhteisiä eurooppalaisia, erityisesti ammatillista koulutusta varten tarkoitettuja välineitä olisi kehitettävä seuraavilla tavoilla: kehitetään ja testataan ammatillisen koulutuksen opintosuoritusten eurooppalaista siirtojärjestelmää 14 (ECVET) arvosanojen keräämis- ja siirtovälineenä, ottaen samalla huomioon ammatillisen koulutuksen erityispiirteet ja eurooppalaisesta korkea-asteen opintosuoritusten ja arvosanojen siirtojärjestelmästä 15 (ECTS) saadut kokemukset; tehostetaan yhteistyötä laadunparantamisessa käyttämällä ammatillisen koulutuksen eurooppalaista laadunvarmistusverkostoa 16 (ENQA-VET) tukemaan yhteisen näkemyksen kehittymistä laadunvarmistusasioissa ja lisäämään keskinäistä luottamusta. Yhteistyötä korkea-asteen koulutuksen kanssa tulisi jatkaa. Yhteisiä eurooppalaisia välineitä, joissa ammatillinen koulutus on merkittävässä roolissa, olisi kehitettävä seuraavilla tavoilla: kehitetään ja testataan oppimistuloksiin perustuvaa eurooppalaista tutkintojen viitekehystä 17 (EQF), siten että lisätään ammatillisen koulutuksen ja korkea-asteen koulutuksen yhdenvertaisuutta ja niiden välisiä yhteyksiä sekä otetaan huomioon kansainväliset alakohtaiset tutkinnot; kehitetään EUROPASSia 18 yhteisenä eurooppalaisena tutkinto- ja pätevyysvaatimuksia selkeyttävänä viitekehyksenä samoin kuin välineitä epävirallisen oppimisen ja arkioppimisen tunnustamiseksi tukemaan ja täydentämään EQF:n ja ECVET:n käyttöönottoa. Yhteiset eurooppalaiset, erityisesti ammatillista koulutusta varten tarkoitetut välineet olisi otettava käyttöön seuraavasti: osallistutaan ammatillisen koulutuksen opintosuoritusten ja arvosanojen eurooppalaisen siirtojärjestelmän (ECVET) testaamiseen ja kannustetaan sen käyttöönottoa; otetaan huomioon ammatillisen koulutuksen laadunvarmistuksesta toukokuussa 2004 annetuissa neuvoston päätelmissä 13 mainitun yhteisen laadunvarmistuskehyksen periaatteet, jotta edistetään laadunparantamiseen tähtäävää ajattelua ja laajempaa osallistumista ammatillisen koulutuksen eurooppalaiseen laadunvarmistusverkostoon (ENQA-VET). Yhteiset eurooppalaiset välineet, joissa ammatillinen koulutus on merkittävässä roolissa, olisi otettava käyttöön seuraavasti: liitetään kansalliset tutkintojärjestelmät tai kansalliset tutkintojen viitekehykset eurooppalaiseen tutkintojen viitekehykseen (EQF); tuetaan kansallisia tutkintojärjestelmiä suhteuttamaan kansainväliset alakohtaiset tutkinnot käyttämällä eurooppalaista tutkintojen viitekehystä (EQF) vertailukohtana; edistetään EUROPASSin laajaa käyttöä.

8 3. Keskinäisen oppimisen vahvistaminen Keskinäisen oppimisen, yhdessä tehtävän työn sekä kokemusten ja tietotaidon vaihdon vahvistamiseksi tarvitaan järjestelmällisempää lähestymistapaa. Tätä voidaan edistää: yhteisillä Euroopan tasolla sovituilla käsitteillä ja määritelmillä, jotka helpottavat kansallisten ratkaisujen, mallien ja standardien ymmärtämistä; komission rahoittamilla, tarkoin määriteltyihin aihealueisiin kohdistuvilla tutkimuksilla ja selvityksillä, jotka tähtäävät siihen, että eurooppalaisia ammatillisen koulutuksen järjestelmiä ja käytäntöjä sekä niiden yhteyttä työmarkkinoihin ja muihin koulutusmuotoihin voitaisiin paremmin ymmärtää; komission toimilla, joilla seurataan ja tuetaan verkostoja, vaihdetaan hyviä käytäntöjä ja kehitetään järjestelmiä, joilla voidaan levittää tietoa ja asiantuntemusta; tarjoamalla selkeät ja joustavat puitteet vertaisoppimistoimille ammatillisessa koulutuksessa. Näiden puitteiden olisi tuettava myös hajautettua vertaisoppimista. Riittävät ja yhdenmukaiset tiedot ja indikaattorit ovat ensiarvoisia, jotta ymmärretään, mitä ammatillisessa koulutuksessa tapahtuu; vahvistetaan keskinäistä oppimista; tuetaan tutkimusta ja luodaan pohja näyttöön perustuvalle koulutuspolitiikalle. Vuonna 2008 pidettävään seuraavaan ministerien seurantakonferenssiin mennessä komission tulisi: kohdistaa erityistä huomiota ammatillisen koulutuksen tilastojen kattavuuden, vertailukelpoisuuden ja luotettavuuden parantamiseen, jotta edistystä ammatillisen koulutuksen kehittämisessä voidaan arvioida; kiinnittää huomiota ammatillisen koulutuksen osuuteen yhdenmukaisessa indikaattoreiden ja viitearvojen viitekehyksessä 19 ; osoittaa erityistä huomiota ammatilliseen koulutukseen tehtäviä investointeja ja ammatillisen koulutuksen rahoitusta koskevien tilastotietojen kehittämiseen. Tämä saavutetaan parhaiten käyttämällä ja yhdistämällä mahdollisimman hyvin olemassa olevia tietoja, samalla kuitenkin varmistaen, että ammatillisesta koulutuksesta saadaan riittävästi kansallisia/alueellisia tietoja ja että tiedot ovat johdonmukaisia ja vertailukelpoisia muiden koulutusta koskevien tietojen kanssa.

9 4. Kaikkien sidosryhmien osallistuminen Kööpenhaminan prosessin menestys perustuu ammatillisen koulutuksen kaikkien sidosryhmien aktiiviseen osallistumiseen, mukaan luettuina erityisesti eurooppalaiset ja kansallisen tason työmarkkinaosapuolet, alakohtaiset järjestöt ja ammatillisen koulutuksen tarjoajat. Tämä edellyttää: selkeää tiedottamista prosessista, sen taustasta, painopisteistä ja toiminnoista sekä tulosten tehokasta siirtoa eteenpäin; eurooppalaisten, kansallisten, alueellisten ja paikallisten sidosryhmien aktiivista osallistumista prosessin kaikkiin vaiheisiin; huomion kohdistamista ammatillisen koulutuksen tarjoajien, opettajien ja kouluttajien osallistumiselle testaukseen ja prosessin tulosten toimeenpanoon; opiskelijoiden sekä kansallisten ja eurooppalaisten opiskelijajärjestöjen osallistumista

10 10 IV. TOIMEENPANO JA RAPORTOINTI Kööpenhaminan prosessin ja sen painopisteiden toimeenpanoa olisi tuettava: käyttämällä tehokkaasti rakennerahastoja kansallisella tasolla tukemaan ammatillisen koulutuksen uudistuksia; käyttämällä kohdennetusti elinikäisen oppimisen ohjelmaa ( ) prosessin tukemiseen, erityisesti uuden kehittämisessä, testauksessa, kokeiluissa ja toimeenpanossa; Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen (CEDEFOP) 20 ja Euroopan koulutussäätiön (ETF) 21 toiminnalla sekä niiden verkostojen avulla. Ne seuraavat erityisesti edistymistä painopistealueilla ja raportoivat kehityksestä; asianomaisten yhteisön elimien ja komiteoiden aktiivisella osallistumisella, kuten ammatillisen koulutuksen pääjohtajakokous (DGVT), ammatillisen koulutuksen neuvoa-antavan komitea (ACVT) ja Koulutus 2010 koordinointiryhmä (ETCG); tilastoja, indikaattoreita ja viitearvoja koskevalla tiiviillä yhteistyöllä EUROSTAT:n 22, OECD:n 23, CEDEFOPin ja ETF:n kanssa; vaihtamalla tietoja, asiantuntemusta ja tuloksia kolmansien maiden, erityisesti laajentumispolitiikan ja laajempaa Eurooppaa ja naapuruutta koskevan politiikan piiriin kuuluvien maiden kanssa. Yhteistyötä pitkälle kehittyneiden maiden ja kansainvälisten järjestöjen, kuten OECD:n kanssa tulisi vahvistaa. Kaikilla jäsenvaltioilla tulisi olla oikeus osallistua tähän työhön. Lissabonin kansallisia toimenpideohjelmia koskevassa vuotuisessa raportoinnissa olisi kiinnitettävä erityistä huomiota ammatillisessa koulutuksessa saavutettuun eteenpäinmenoon. Koulutus 2010 työohjelmaa koskevaan yhteiseen kaksivuotisraporttiin olisi sisällytettävä erityinen ammatillista koulutusta koskeva osio, jotta voidaan seurata kehitystä ja tunnistaa keskeiset aikaansaannokset raportoitavaksi Eurooppa-neuvostolle. Prosessia tukee eurooppalaisten työmarkkinaosapuolten Osaamisen ja tutkintojen elinikäisen kehittämisen toimenpiteiden viitekehys 24, joka myös perustuu vuotuiselle raportoinnille.

11 11 VIITTEET 1 EU:n jäsenvaltiot (Itävalta, Belgia, Kypros, Tšekki, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Irlanti, Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Puola, Portugali, Slovenia, Slovakia, Espanja, Ruotsi, Yhdistynyt kuningaskunta), liittyvät valtiot (Bulgaria, Romania), ehdokasvaltiosta Kroatia ja Turkki ja EFTA/ETA-maat (Islanti, Liechtenstein, Norja). 2 EAY ( UNICE ( CEEP ( UEAPME ( Puheenjohtajan päätelmät, Brysselin Eurooppa-neuvosto, 23. ja 24. maaliskuuta 2006 (asiak. 7775/06) ja 11 Kuten Alankomaissa vuonna 2008 järjestettävät ammattitaidon EM-kilpailut (European Skills Competition) ja joka toinen vuosi järjestettävät MM-kilpailut (WorldSkills Competition) 12 Keskeiset viestit kevään Eurooppa-neuvostolle (asiak. 7620/06) 13 Päätelmät ammatillisen koulutuksen laadunvarmistuksesta (asiak. 9599/04) ja 19 Neuvoston päätelmät, annettu 24 päivänä toukokuuta 2005, uusista koulutusindikaattoreista (EUVL C 141, , s. 7) actions%20en.doc

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Ammatillisen koulutukseen vaikuttavista eurooppalaisista linjauksista

Ammatillisen koulutukseen vaikuttavista eurooppalaisista linjauksista Ammatillisen koulutukseen vaikuttavista eurooppalaisista linjauksista - ja kansallisistakin Mikko Nupponen 8.2.2011 Feb- 11 Eurooppalaisista linjauksista ja kansallisista EU 2020 Hallitusohjelma Youth

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa Opetusneuvos Tarja Riihimäki 1 Euroopan unionin strategia 2020 EU2020-strategian ydin muodostuu kolmesta prioriteetista: Älykäs kasvu osaamiseen ja

Lisätiedot

ECVET EQF EQARF EUROPASS

ECVET EQF EQARF EUROPASS Ammatillinen koulutus on keskeinen väline Euroopan unionin kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin kehittämisessä, sillä merkittävä osa eurooppalaisille työmarkkinoille tulevasta työvoimasta tarvitsee nimenomaan

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen kehittämislinjaukset ja kansainvälistyminen Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillinen koulutus: Hallitusohjelman ja KESU-luonnoksen painopisteet Koulutustakuu osana yhteiskuntatakuuta

Lisätiedot

1 28.8.2014 Lapin TE-toimisto/EURES/P Tikkala

1 28.8.2014 Lapin TE-toimisto/EURES/P Tikkala 1 European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU 2 neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat rekrytoida ulkomaisen työntekijän 3 EU/ETA-maat

Lisätiedot

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. toukokuuta 2015 (OR. en) 9224/15 ECON 376 UEM 171 SOC 339 EMPL 213 COMPET 250 ENV 332 EDUC 158 RECH 149 ENER 190 JAI 354 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia:

Lisätiedot

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10200/17 CO EUR-PREP 29 POLGEN 92 AG 21 ECON 528 UEM 198 SOC 477 COMPET 492 ENV 604 EDUC 293 RECH 231 ENER 284 JAI 596 EMPL 366 ILMOITUS Lähettäjä:

Lisätiedot

Maastrichtin julkilausuma. ammatillisen koulutuksen tehostetun eurooppalaisen yhteistyön tulevista painotuksista

Maastrichtin julkilausuma. ammatillisen koulutuksen tehostetun eurooppalaisen yhteistyön tulevista painotuksista Maastrichtin julkilausuma ammatillisen koulutuksen tehostetun eurooppalaisen yhteistyön tulevista painotuksista 14. joulukuuta 2004 Maastrichtin julkilausuma ammatillisen koulutuksen tehostetun eurooppalaisen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 7 artiklassa tarkoitetuista yhteisistä

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Koulu goes Global 2.10.2012 Hämeenlinna Katriina Lammi-Rajapuro Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen

Lisätiedot

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma. Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma. Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto Koulutuksen merkitys tuottavuuden, innovoinnin, kasvun kannalta tärkeämpää kuin koskaan aiemmin Ohjelmalla

Lisätiedot

ECVET toimeenpano Suomessa ja Euroopassa Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus-yksikön päällikkö, opetusneuvos

ECVET toimeenpano Suomessa ja Euroopassa Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus-yksikön päällikkö, opetusneuvos ECVET toimeenpano Suomessa ja Euroopassa Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus-yksikön päällikkö, opetusneuvos ECVET-Round Table 1.12.2014 ECVETin tarkoitus ja tavoitteet Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö MINVA OKM2015-00117

Opetus- ja kulttuuriministeriö MINVA OKM2015-00117 Opetus ja kulttuuriministeriö MINVA OKM201500117 KAS Koponen Johanna(OKM) 15.06.2015 Viite EU; Koulutus Asia EU; koulutus: Epävirallinen ammatillisen koulutuksen ministerikokous 22.6.2015 Epävirallinen

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Matkaetäisyydellä tarkoitetaan yhdensuuntaista etäisyyttä lähtöpaikan ja kohdepaikan välillä, kun taas korvaus kattaa

Lisätiedot

Kansainvälisyys ammatillisen koulutuksen kehittämisessä -Ajankohtaista toimintaa, kehittämisajatuksia

Kansainvälisyys ammatillisen koulutuksen kehittämisessä -Ajankohtaista toimintaa, kehittämisajatuksia Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyyspäivät Turussa 6.-7.10.2009 Kansainvälisyys ammatillisen koulutuksen kehittämisessä -Ajankohtaista toimintaa, kehittämisajatuksia Mari Räkköläinen Opetusneuvos Yksikön

Lisätiedot

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Koulutus-, nuoriso- ja liikuntasektorit yhdessä pyritään siihen, että eri sektoreiden prioriteetit tukevat toisiaan: SYNERGIAA! tuettavien toimien

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Seuraavat korvausmäärät koskevat vapaaehtoistoimintaa, harjoittelua ja työtä: Taulukko 1 - matkatuki Matkaetäisyys Korvaus

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 4. kesäkuuta 2008 (05.06) (OR. en) 10091/08 SOC 326 EDUC 157

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 4. kesäkuuta 2008 (05.06) (OR. en) 10091/08 SOC 326 EDUC 157 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. kesäkuuta 2008 (05.06) (OR. en) 10091/08 SOC 326 EDUC 157 ILMOITUS Lähettäjä: Pysyvien edustajien komitea (Coreper I) Vastaanottaja: Neuvosto (työllisyys, sosiaalipolitiikka,

Lisätiedot

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen EuroSkills2016-koulutuspäivä 9.6.2016 Eija Alhojärvi 1. Skills-toiminnan haasteet - strategiset painopistealueet 2. Kilpailu- ja valmennustoiminnan

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa

Lisätiedot

TUTKINTOJEN VIITEKEHYS. Tunnustetaanko osaaminen seminaari?

TUTKINTOJEN VIITEKEHYS. Tunnustetaanko osaaminen seminaari? TUTKINTOJEN VIITEKEHYS Tunnustetaanko osaaminen seminaari? Birgitta Vuorinen Helsinki, 3.12.2007 MIKSI TUTKINTOJEN VIITEKEHYKSIÄ? Eurooppalaisessa yhteistyössä tehtyjen viitekehysten tavoitteena on tehdä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2015 COM(2015) 98 final 2015/0051 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista FI FI PERUSTELUT Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana

Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana Koppihankkeen loppuseminaari Helsinki ma 21.4.2008 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Ammattiosaamisen näytöt osana ammatillisen

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.1.2012 K(2012) 430 lopullinen KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 25.1.2012, kansalaisaloitteesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 211/2011

Lisätiedot

A8-0321/78

A8-0321/78 17.10.2018 A8-0321/78 Tarkistus 78 Keith Taylor Verts/ALE-ryhmän puolesta Mietintö A8-0321/2018 Andrzej Grzyb Puhtaiden ja energiatehokkaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistäminen (COM(2017)0653

Lisätiedot

(Päätöslauselmat, suositukset ja lausunnot) SUOSITUKSET NEUVOSTO

(Päätöslauselmat, suositukset ja lausunnot) SUOSITUKSET NEUVOSTO 22.12.2012 Euroopan unionin virallinen lehti C 398/1 I (Päätöslauselmat, suositukset ja lausunnot) SUOSITUKSET NEUVOSTO NEUVOSTON SUOSITUS, annettu 20 päivänä joulukuuta 2012, epävirallisen ja arkioppimisen

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.10.2015 COM(2015) 523 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahasto (EKR): maksusitoumuksia, maksuja ja jäsenvaltioiden rahoitusosuuksia koskevat ennusteet

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2014 C(2014) 7461 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.10.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 liitteen I sekä Euroopan

Lisätiedot

Verkosto ulkomailla työskentelyn helpottamiseksi

Verkosto ulkomailla työskentelyn helpottamiseksi Verkosto ulkomailla työskentelyn helpottamiseksi Työllisyys & Euroopan sosiaalirahasto Työllisyys sosiaaliasiat Euroopan komissio 1 Eures Verkosto ulkomailla työskentelyn helpottamiseksi Eures Euroopan

Lisätiedot

ECVET tulee, oletko valmis!

ECVET tulee, oletko valmis! ECVET tulee, oletko valmis! ECVET EXPERT -toiminta 2012 2013 Savonlinna 28.10.2013 Hannele Nevalampi, CIMO Kansallinen ECVET Expert-toiminto Toiminto on perustettu 2012 Tukemaan ECVETin kansallista toimeenpanoa

Lisätiedot

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2014 (OR. en) 14333/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 13884/14 Asia: CDR 109 INST 511 AG 17 Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, jotka kehittävät ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

Lisätiedot

-palvelutarpeita ja kysyntää vastaava joustava koulutus

-palvelutarpeita ja kysyntää vastaava joustava koulutus Osaavaa työvoimaa hoito- ja hoiva-alan tarpeisiin -palvelutarpeita ja kysyntää vastaava joustava koulutus Johtaja Mika Tammilehto Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen yksikkö 20.10.2009

Lisätiedot

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta 22.6.2010 98, liite Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Kansanterveyslaki 22 127,63 Kiireellinen

Lisätiedot

04 Henkilöstökoulutuksen

04 Henkilöstökoulutuksen Ammatillisessa koulutuksessa on laadunvarmistuksen viitekehyksistä tullut viime aikoina tärkeä osa laadunhallinnan kehittämistä. Ammatillisen koulutuksen järjestäjät voivat myös oppia laadunhallinnassa

Lisätiedot

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset.

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 LIITE parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

Lisätiedot

Korkeakoulutuksen arvioinnin suuntauksia

Korkeakoulutuksen arvioinnin suuntauksia Korkeakoulutuksen arvioinnin suuntauksia Riitta Pyykkö Professori, puheenjohtaja AHELO korkeakouluopiskelijan taidot Helsinki 11.9.2009 Arvioinnin diversiteetti Keskeisiä eurooppalaisia arvoja: kulttuurinen

Lisätiedot

Leonardo da Vinci ohjelma Mahdollisuudet alakohtaisen osaamisen kehittämiseen

Leonardo da Vinci ohjelma Mahdollisuudet alakohtaisen osaamisen kehittämiseen Leonardo da Vinci ohjelma Mahdollisuudet alakohtaisen osaamisen kehittämiseen Hannele Nevalampi etunimi.sukunimi@cimo.fi Ammatillinen koulutus, CIMO Innovaation siirto hankkeet (Transfer of Innovation)

Lisätiedot

Kansainvälistymistavoitteissa kaikki hyvin? Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Kansainvälistymistavoitteissa kaikki hyvin? Opetusneuvos Tarja Riihimäki Kansainvälistymistavoitteissa kaikki hyvin? Opetusneuvos Tarja Riihimäki Missä asetetaan/kuka asettaa ammatillisen koulutuksen kehittämisen/kansainvälistymisen tavoitteet? EU EU2020 strategia, ET2020,

Lisätiedot

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Comenius Kouluopetus n. 15 % Elinikäisen oppimisen ohjelma Lifelong learning programme LLP Erasmus Korkea-asteen koulutus n. 45 % Leonardo da Vinci

Lisätiedot

ECVET tulee, oletko valmis!

ECVET tulee, oletko valmis! ECVET tulee, oletko valmis! Aika: Maanantai 10.12.2012 kello 10.00 15.00 Paikka: Koulutuskeskus Sedu (kabinetti), Törnäväntie 24, Seinäjoki Reija Lepola Johtaja, Koulutuskeskus Sedu reija.lepola@sedu.fi

Lisätiedot

Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa

Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa ECVET tulee, oletko valmis! seminaarisarja Savonlinna 28.10.2013 Mikä on ECVET? (1/2) Ammatillisessa

Lisätiedot

ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä

ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä Hanna Autere Ammattikoulutuksen KansainväliSYYSpäivät Tallinna 6-7.11.2012 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ECVET tulee, mutta milloin? 19.4.2012

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelman linjaukset

Erasmus+ -ohjelman linjaukset Erasmus+ -ohjelman linjaukset CIMO, ammatillinen koulutus 2013 Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle Liikkuvuus (KA1) Opiskelijoiden liikkuvuus Vastavalmistuneiden liikkuvuus Opettajien ja muun henkilöstön

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön mittarit EU:ssa ja Suomessa

Vapaaehtoistyön mittarit EU:ssa ja Suomessa Vapaaehtoistyön mittarit EU:ssa ja Suomessa Miksi vapaaehtoistyötä edistetään ja mitataan EU:ssa? EU:n politiikassa vapaaehtoistyö on nähty muutosvoimana, joka osaltaan edistää Eurooppa 2020 kasvustrategian

Lisätiedot

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en)

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 SÄÄDÖKSET Asia: LUONNOS EUROOPPA-NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan

Lisätiedot

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen Opetus- ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM2017-00224 YVA Pastila-Eklund Mari AMOS 09.11.2017 JULKINEN Asia EU; Koulutus: Komission ehdotus neuvoston suositukseksi laadukkaan ja tehokkaan oppisopimuskoulutuksen

Lisätiedot

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Miksi alueiden komitea? Annetaan alue- ja paikallishallinnolle mahdollisuus vaikuttaa EU:n lainsäädännön

Lisätiedot

Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa

Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa ECVET tulee, oletko valmis! seminaarisarja 13.9.2013 Opetusneuvos Hanna Autere 29.8.2013 Mikä on

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C6-0161/2004 2003/0274(COD) FI 28/10/2004 YHTEINEN KANTA Neuvoston 21. lokakuuta 2004 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen

Lisätiedot

COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION. Bryssel, 23. marraskuuta 2007 (27.11) (OR. en) 15497/07 SOC 476 ECOFIN 483

COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION. Bryssel, 23. marraskuuta 2007 (27.11) (OR. en) 15497/07 SOC 476 ECOFIN 483 COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION Bryssel, 23. marraskuuta 2007 (27.11) (OR. en) 15497/07 SOC 476 ECOFIN 483 ILMOITUS Lähettäjä: Sosiaalityöryhmä Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea (Coreper I) / Neuvosto

Lisätiedot

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.2. COM() 85 final ANNEX 4 LIITE asiakirjaan Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle Tilannekatsaus Euroopan muuttoliikeagendaan sisältyvien ensisijaisten

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Case Id: 0de07826-cc4c-4173-b6d8-234da2c827b3 Date: 31/07/2015 11:53:18 Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Perustiedot

Lisätiedot

Pysyvien edustajien komitea pääsi yksimielisesti yhteisymmärrykseen edellä mainitusta päätöslauselmaehdotuksesta.

Pysyvien edustajien komitea pääsi yksimielisesti yhteisymmärrykseen edellä mainitusta päätöslauselmaehdotuksesta. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 31. lokakuuta 2008 (10.11) (OR. en) 15030/08 EDUC 257 SOC 653 SELVITYS Lähettäjä: Pysyvien edustajien komitea (Coreper I) Vastaanottaja: Neuvosto Ed. asiak. nro: 14398/08

Lisätiedot

Sosiaalisen vuoropuhelun elvyttäminen

Sosiaalisen vuoropuhelun elvyttäminen Sosiaalisen vuoropuhelun elvyttäminen Eurooppalaisten työmarkkinaosapuolten, Euroopan komission ja Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajavaltion lausuma Työmarkkinaosapuolten välisen vuoropuhelun edistäminen

Lisätiedot

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN?

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? Jouni Välijärvi, professori Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto EDUCA 2014 Helsinki 25.1.2014 30.1.2014 Suomalaisnuorten osaaminen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin toiminnasta

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖ EDUSKUNNAN SUURELLE VALIOKUNNALLE

OPETUSMINISTERIÖ EDUSKUNNAN SUURELLE VALIOKUNNALLE OPETUSMINISTERIÖ 16.9.2002 EDUSKUNNAN SUURELLE VALIOKUNNALLE Viitaten perustuslain 97 :ään opetusministeriö lähettää kunnioittavasti Eduskunnan suurelle valiokunnalle tiedoksi puheenjohtajavaltion ehdotuksen

Lisätiedot

9878/19 sas/rir/he 1 LIFE 1.C

9878/19 sas/rir/he 1 LIFE 1.C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. kesäkuuta 2019 (OR. en) 9878/19 SOC 406 EMPL 303 ECON 537 EDUC 255 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Puheenjohtajavaltio Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto

Lisätiedot

Liikkuvuus. Koulutus Stardardit. Työllistyvyys

Liikkuvuus. Koulutus Stardardit. Työllistyvyys Tunnistaminen Laatu Liikkuvuus Koulutus Stardardit Työllistyvyys Kehitetään työelämälähtöisiä tutkintoja sekä koulutusohjelmia VSPORT+ Projekti Avaintavoite VSPORT+ hankkeelle on kehittää läpi alan vuorovaikutteisen

Lisätiedot

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 20. kesäkuuta 2011 (24.06) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 20. kesäkuuta 2011 (24.06) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 20. kesäkuuta 2011 (24.06) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ILMOITUS Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10535/11 SOC 422

Lisätiedot

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? MEMO/11/406 Bryssel 16. kesäkuuta 2011 Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? Kun olet lomalla varaudu yllättäviin tilanteisiin! Oletko aikeissa matkustaa toiseen EU-maahan,

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0132 (NLE) 10257/15 ACP 96 N 455 PTOM 13 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Neuvoston päätös Euroopan kehitysrahaston

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin

Lisätiedot

KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016

KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen yksikkö Kansallisen metsäohjelman määräaikainen työryhmä

Lisätiedot

Bryssel 13. toukokuuta 2011 Nuoret liikkeellä -hanketta koskeva Flash-Eurobarometri

Bryssel 13. toukokuuta 2011 Nuoret liikkeellä -hanketta koskeva Flash-Eurobarometri MEMO/11/292 Bryssel 13. toukokuuta 2011 Bryssel 13. toukokuuta 2011 Nuoret liikkeellä -hanketta koskeva Flash-Eurobarometri Nuorista eurooppalaisista 53 prosenttia muuttaisi ulkomaille töihin Yli puolet

Lisätiedot

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää Yrittämisen edellytykset Suomessa Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää 1 Teema I Yrittäjyyden ja yritysympäristön kuva KYSYMYS NUMERO 1: Pidän Suomen tarjoamaa yleistä

Lisätiedot

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen P7_TA(2013)0082 Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen Euroopan parlamentin päätöslauselma 13. maaliskuuta 2013 Euroopan parlamentin kokoonpanosta vuoden 2014 vaalien jälkeen (2012/2309(INL))

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta tiiviimpään

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0231(COD)

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0231(COD) Euroopan parlamentti 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 07.2.2017 2016/0231(COD) TARKISTUKSET 269-283 Mietintöluonnos Gerben-Jan Gerbrandy (PE592.423v02-00)

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.9.2015 COM(2015) 490 final ANNEX 7 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan

Lisätiedot

Kouluopetuksen avaintaitoja käsittelevä eurooppalainen verkosto http://keyconet.eun.org Yleistä KeyCoNet-projektista KeyCoNet (2012 2014) on eurooppalainen verkosto, jonka tarkoituksena on tunnistaa ja

Lisätiedot

Puheenjohtajavaltio esitti tämän jälkeen ehdotuksen neuvoston päätelmiksi eurooppalaisesta oikeusalan koulutuksesta 2.

Puheenjohtajavaltio esitti tämän jälkeen ehdotuksen neuvoston päätelmiksi eurooppalaisesta oikeusalan koulutuksesta 2. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 19. lokakuuta 2011 (24.10) (OR. en) 15690/11 JAI 743 JUSTPEN 8 JUSTCIV 272 ILMOITUS Lähettäjä: Puheenjohtajavaltio Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto

Lisätiedot

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde?

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde? Demografinen huoltosuhde Mikä on hyvä huoltosuhde? Mikä ihmeen demografinen huoltosuhde? Suhdeluku, joka kertoo kuinka monta ei-työikäistä eli huollettavaa on yhtä työikäistä kohden. 0-14 -vuotiaat + yli

Lisätiedot

Bolognan prosessi vuoteen 2020

Bolognan prosessi vuoteen 2020 Bolognan prosessi vuoteen 2020 LEUVENIN KOMMUNIKEA prosessia jatketaan vuoteen 2020 ministerikokoukset kolmen vuoden välein (seuraava Bukarest, 27.- 28.4.2012) seurantaryhmä laatii ensimmäisen työsuunnitelman

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi.

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) uusi tutkimus osoittaa, että EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunta 26. helmikuuta 2002 VÄLIAIKAINEN LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintasuositus

Ammatillisen koulutuksen laadunhallintasuositus Ammatillisen koulutuksen laadunhallintasuositus Kestävä kehitys osana oppilaitosten laadunhallintaa seminaari Mika Tammilehto opetusministeriö 1.11.2007 Laatu avaintekijä koulutuksessa? Koulutuksen laadun

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus vahvempaa osaamista ja yksilöllistyviä koulutuspolkuja. Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen yksikkö 17.1.

Ammatillinen koulutus vahvempaa osaamista ja yksilöllistyviä koulutuspolkuja. Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen yksikkö 17.1. Ammatillinen koulutus vahvempaa osaamista ja yksilöllistyviä koulutuspolkuja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen yksikkö 17.1.2012 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Koulutuksen tarjoamat valmiudet tulevaisuuden osaajille. Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät HML 3.-4.4.2014

Koulutuksen tarjoamat valmiudet tulevaisuuden osaajille. Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät HML 3.-4.4.2014 Koulutuksen tarjoamat valmiudet tulevaisuuden osaajille Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät HML 3.-4.4.2014 Markku Kainuun Suonpää, ammattiopisto, opettaja, aikuiskoulutus NTM, tutkintovastaava Ohjelma

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2015 COM(2015) 295 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot FI FI 1. ESIPUHE Yhdestoista Euroopan kehitysrahasto (EKR) 1 tuli

Lisätiedot

Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa

Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa Osaamispisteet ja opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä (ECVET) ammatillisessa koulutuksessa ECVET tulee, oletko valmis! seminaarisarja Kokkola 22.11.2013 Yli-insinööri Kati Lounema Opetushallitus

Lisätiedot

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Kai Koivumäki 1 Osaamistalkoot Valtioneuvoston tulevaisuuskatsaukset pohjana seuraavalle hallitusohjelmalle: TEM Haasteista mahdollisuuksia > työllisyysaste

Lisätiedot

Töihin Eurooppaan EURES

Töihin Eurooppaan EURES Töihin Eurooppaan EURES Työskentely ulkomailla Työskentely ulkomailla houkuttelee yhä useampaa suomalaista työnhakijaa. Erityisesti nuoret ja korkeakoulutetut ovat halukkaita muuttamaan ulkomaille töihin.

Lisätiedot

16153/12 UH/phk DG E1

16153/12 UH/phk DG E1 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 11. joulukuuta 2012 (OR. en) 16153/12 Toimielinten välinen asia: 2012/0234 (NLE) EDUC 342 SOC 926 JEUN 99 OC 696 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON SUOSITUS epävirallisen

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2018 COM(2018) 475 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot Euroopan kehitysrahasto (EKR): sitoumuksia, maksuja ja rahoitusosuuksia

Lisätiedot

Oppivelvollisuuden pidentäminen - taustaa ja toteutusta

Oppivelvollisuuden pidentäminen - taustaa ja toteutusta Oppivelvollisuuden pidentäminen - taustaa ja toteutusta Aleksi Kalenius 2.4.2014 Perusopetuksen varassa olevat ja perusopetuksen varaan jääminen 2 Vailla perusasteen jälkeistä koulutusta 1970-2012 3 Vailla

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2015 COM(2015) 117 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Jäsenvaltioiden myöntämät rautatieliikenteen matkustajien oikeuksista ja velvollisuuksista

Lisätiedot

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS

1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS 1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto/EURES-palvelut/TS European Employment Services EUROOPPALAINEN TYÖNVÄLITYSPALVELU neuvoo työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla ja työnantajia, jotka haluavat

Lisätiedot

EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010

EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010 IP/07/584 Bryssel, 27 april 2007 EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010 Euroopan komissio käynnisti

Lisätiedot