ISOverstaan virtuaaliluokkapalveluista toukokuussa 2009 opiskelijoille toteutetun verkkokyselyn alustavia tuloksia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ISOverstaan virtuaaliluokkapalveluista toukokuussa 2009 opiskelijoille toteutetun verkkokyselyn alustavia tuloksia"

Transkriptio

1 ISOverstaan virtuaaliluokkapalveluista toukokuussa 2009 opiskelijoille toteutetun verkkokyselyn alustavia tuloksia Koonnut Teemu Valtonen, JoY 1. Taustaa Vastaajia oli yhteensä 307, heistä 122 naisia ja 185 miehiä. Vastauksissa painottuu vahvasti Kuopion klassillisen lukion rooli, vastauksista 45 % tuli klassilliselta lukiolta. Taustaosiossa selvitettiin opiskelijoiden aikaisempaa osallistumista verkkokursseille ja heidän tieto- ja viestintäteknologian (tvt) käyttötaitoja. Tvt:n käyttötaidot arvioitiin asteikolla 1-5 (1= heikot ja 5 = vahvat). Vastausten keskiarvo oli 3.6 mikä on melko matala, jos esimerkiksi vertaamme tulosta vuonna 2005 toteutettuun ISOverkoston kyselyyn, jolloin vastaava keskiarvo oli 4.3. Vastauksista käy ilmi, että vain noin neljäsosa vastaajista on opiskellut verkkokurssilla. Todennäköisesti tähän tulokseen vaikuttaa muun muassa klassillisen lukion opiskelijoiden suuri osuus vastaajissa. Lisäksi taustaosiossa kysyttiin eri opiskelumuotojen sopivuutta ja tuloksista voi päätellä, että perinteinen luokka-opetus koetaan kaikkein sopivimmaksi vaihtoehdoksi. Suurin osa vastaajista ei myöskään ollut aikaisemmin käyttänyt oppituntitallenteita tai virtuaalitilaa opiskelun tukena (ks. taulukko 1). Oletko lukuvuonna käyttänyt virtuaalitilaa N Prosentti tai oppituntitallenteita opiskelun tukena 1. En mitään edellä mainituista 173 (55,3%) 2. Käyttänyt molempia 29 (9,3%) 3. Käyttänyt oppituntitallenteita 67 (21,4%) 4. Opiskellut virtuaalitilassa 29 (9,3%) (Taulukko 1.) Taustatietojen perusteella vastaajaryhmää voidaan pitää hyvin perinteisiä opetusmenetelmiä suosivana ryhmänä. Tämä tulos on mielenkiintoinen, jos vertaamme tulosta oletuksiin nykyisestä nettisukupolvesta. Vastaajat edustavat ikänsä puolesta nettisukupolvea tai sitä seuraavaa sukupolvea. Aihetta käsittelevien julkaisujen mukaan, perinteinen luokkaopetus pitäisi olla ns. aikansa elänyttä, nettisukupolvelle sopimatonta.

2 2. Kokemukset videotallenteiden käytöstä opiskelussa Kyselyyn vastanneista opiskelijoista videotallenteita oli käyttänyt 96 henkeä (30,7 %), ylivoimaisesti eniten videotallenteita oli käytetty matematiikan opiskelussa (ks. taulukko 2). Matematiikka 78 Biologia 17 Maantiede 16 Fysiikka 5 Kemiassa 5 Ruotsin 3 Historian 1 Taulukko 2. Käyttökokemuksia kysyttiin muutamien väittämien avulla, seuraavassa kaksi erilaista tapaa tulosten tulkintaan. Ensimmäinen tapa analysoida tuloksia oli tulkitsemalla yksittäisten väittämien keskiarvoja kaikkien vastaajien osalta (taulukko 3). Tulokset olivat melko neutraaleja, joskin pääsääntöisesti positiivisia (asteikko oli 1-5, 1=täysin eri mieltä, 5=täysin samaa mieltä). Kokemusten mukaan opettajat osasivat hyödyntää melko hyvin tallenteiden laatimiseen liittyviä mahdollisuuksia. Väittämät Keskiarvo Oppituntitallenteiden avulla opiskelu oli mielestäni hauskaa 3,35 Opettaja osasi mielestäni rakentaa oppituntitallenteen hyvin 3,88 Oppituntitallenteiden hyödyntäminen opiskelussa aktivoi omaa 2,89 ajatteluani enemmän kuin tunnilla istuminen Oppituntitallenteet vastaavat normaalia kontaktiopetusta 2,35 Pitkästyin helposti opiskellessani oppituntitallenteiden avulla 2,90 Oppituntitallenteet sopivat minun tapaani opiskella 3,16 (Taulukko 3) Toinen tapa aineiston kokemusten analyysiin oli rakentaa erillisistä muuttujista yksi summamuuttuja. Summamuuttujaan valittiin taulukon neljä väittämät, muuttujan alfa arvo oli hyvä.77 (taulukko 4). Videotallenteiden sopivuus omaan opiskeluun Oppituntitallenteiden avulla opiskelu oli mielestäni hauskaa 3,35 Opettaja osasi mielestäni rakentaa oppituntitallenteen hyvin 3,88 En pitkästynyt helposti opiskellessani oppituntitallenteiden avulla 3,10 (käännetty) Oppituntitallenteet sopivat minun tapaani opiskella 3,16 (Taulukko 4)

3 Frequency ,00 2,00 3,00 Asenne videotallenteet 4,00 5,00 Mean =3,38 Std. Dev. =0,747 N =106 Kaikkien vastausten keskiarvo oli hieman positiivisen puolella 3,38. Sukupuolten välillä ei ollut merkittäviä eroja. Seuraavassa vaiheessa ryhmittelimme vastaajat kyseisen muuttujan perusteella. Ryhmittelyn tuloksena löytyi kolme erikokoista ryhmää. Ryhmistä pienin (f=9) ei kokenut videotallenteiden käyttöä itselleen sopivaksi, ryhmän keskiarvo jäi alle kahden (1,75). Seuraava ryhmä (f=39) koki tallenteiden käytön sopivan erittäin hyvin osaksi heidän opiskelunaan. Ryhmän keskiarvo oli yli neljä (4,12). Kolmas ja samalla suurin ryhmä (f=58) suhtautui videoihin hyvin neutraalisti. Ryhmän keskiarvo oli hieman yli kolmen (3,13). Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan todeta, että tvt:n käyttötaidot näyttäisivät seuraavan asennetta videotallenteiden käyttöön. Ryhmät Opiskelijoiden määrä Asenne videotallenteiden käyttöön Tieto- ja viestintätekniikan käyttötaidot Ryhmittelystä saatuja tuloksia verrattiin myös kouluihin, mutta yhteyttä koulujen ja ryhmittelyn välillä ei ollut.

4 2.1. Videoiden käyttötarkoitus Oppituntitallenteita käytettiin pääsääntöisesti poissaolojen takia sekä kertaus- ja tukiopetusmateriaalina. Näiden lisäksi videotallenteita käytettiin opettajien lomautusten aikana (N=6). Lomautusten aikana opiskelijat olivat katsoneet opettajan etukäteen laatimia videoita. Sama ajatus toimi myös tilanteessa, jossa videot toimivat opettajan ns. sijaisena (N=1). Syy videotallenteiden käyttöön Poissaolon takia (esim. sairaus, leiri) 77 Käytin oppituntitallenteita kertaamiseen / tukiopetusmateriaalina 62 Ei ollut muuta vaihtoehtoa suorittaa tätä kurssia kuin etäopiskeluna 2 Halusin suorittaa kurssin etäopiskeluna vaihtoehtona kontaktiopiskelulle 1 Videotallenteiden käyttö kertaamiseen ja poissaolojen korvaamiseen tulee esille myös siinä, että vain kaksi vastaajaa oli suorittanut koko kurssin videotallenteiden avulla. Lisäksi kysymykseen Miten tärkeänä näet oppituntitallenteiden mahdollisuudet yleensä vastauksissa painottuu poissaolojen korvaaminen (M=4,39) ja etäopiskelu (M=4,39), nämä väittämät todennäköisesti mittaavat suunnilleen samaa asiaa. Videotallenteiden roolia kertaamisen (M=3,69) ja tukiopetuksen (M=3,76) välineenä ei nähty niin tärkeänä. Tähän todennäköisesti vaikuttaa opettajien tapa käyttää videotallenteita, videoiden roolia kertaamisen ja tukiopetuksen välineenä voisi tuoda opettajien toimesta paremmin esille. Videotallenteita käytettiin pääsääntöisesti kotona (N=102), vain kolmessa tapauksessa videoita käytettiin koululla. Tyypillisin tapa käyttää videoita oli katsoa video kerralla kokonaan vain yhden kerran, jolloin videon käyttö vastasi melko pitkälti oppitunnilla mukana olemista. Oppitunnilla mukana olemiseen verrattuna melko usea opiskelija hyödynsi myös videoiden mahdollisuutta yksittäisten asioiden tarkistamiseen. Oppituntitallenteiden katsomiseen käytettiin aikaa pääsääntöisesti alle tunti viikossa (N=78, 75,5%), noin neljännes vastaajista käytti aikaa 1-3 tuntia viikossa (N=25, 24,3%). Katsoin kurssin yksittäisiä oppituntitallenteita yleensä vain kertaalleen Katsoin yleensä yksittäisen oppituntitallenteen kerralla kokonaan Katsoin yleensä osia yksittäisestä tallenteesta useamman kerran Oppituntitallenteita katsoessani pysäytin joskus videon tarkistaakseni jonkun yksityiskohdan esim. kirjasta tai netistä Kyllä (89) Ei (14) Kyllä (68) Ei (36) Kyllä (40) Ei (61) Kyllä (68) Ei (33)

5 Vastaajille sopivimmaksi oppituntitallenteen pituudeksi koettiin minuuttia (n=53), seuraavaksi suosituin videon kesto oli minuuttina (n=35). Yli tunnin mittaisia videoita toivoi vain viisitoista vastaajaa, ja alle 15 minuuttisia videoita vain viisi opiskelijaa. Näyttäisi siltä, että enemmistö opiskelijoista kokee normaalin oppitunnin mittaisia videon sopivimmaksi. Tuki Suurin osa vastaajista oli saanut opastusta ja tukea videoiden käyttöön (82%). Miltei kaikilla ohjausta oli antanut opettaja, lisäksi muutamissa tapauksessa aiheesta oli keskusteltu toisten opiskelijoiden kanssa. Ohjaus koettiin pääsääntöisesti myös riittäväksi (90%). Avoimien kysymysten vastauksista käy ilmi, että videoiden käytön ohjaus on ollut lähinnä teknistä ohjausta, esimerkiksi salasanoja ja osoitteita. Vastauksissa ei juuri tullut ilmi, että tukea olisi saatu videoiden käyttöön oppimisen näkökulmasta. Erot verrattuna normaaliopetukseen Verrattuna videotallenteiden avulla opiskelua normaaliin opiskeluun esille nousivat opiskelun joustavuus, vuorovaikutuksen puute, ongelmat keskittymisessä, heikompitasoinen oppiminen sekä ajan säästäminen. Opiskelun joustavuudella viitattiin lähinnä mahdollisuuteen katsoa video silloin kuin itselleen parhaiten sopii sekä mahdollisuus videon kelaamiseen ja vaikeiden aiheiden uudelleen läpikäymiseen. Suurimmaksi ongelmaksi nousi se, ettei opettajalta voinut kysyä neuvoa, mikäli jokin asia jäi epäselväksi. Lisäksi kotona opiskelu ja videoihin keskittyminen koettiin haastavaksi ja usein myös tylsäksi. Videoiden hyvänä piirteenä koettiin myös ajan säästäminen; helppojen kohtien yli voi kelata. Samoin videoiden koettiin toimivan hyvinä kertaamisen välineinä. Joustavaa 21 Ei eroja 17 Opettajalta ei voi kysyä neuvoa 14 Vaikeampi keskittyä 13 Oppiminen on vaikeampaa 6 Vie vähemmän aikaa 6 Hyvä väline kertaamiseen 3 Videoiden käyttö osana opiskelu oli vain harvoilla vaikuttanut heidän opiskelutapoihinsa (n=15, 14%). Muutos nähtiin lähinnä opiskelun joustavuuden kasvuna, mahdollisuutena kerrata hankalia asioita.

6 Opiskelu virtuaalitilassa Vastaajista 44 oli opiskellut virtuaalitilassa, heistä suurin osa oli opiskellut vain yhdellä virtuaalitilaa hyödyntävällä kurssilla (27). Suurin osa näistä opiskelijoista opiskeli Kuopion klassillisessa lukiossa (12) sekä Siilinjärven lukiossa (10). 16 vastaajaa oli opiskellut 2-3:lla virtuaalitilaa hyödyntävällä kurssilla, heistä suurin osa opiskeli Kuopion klassillisessa lukiossa (13) ja vain yksi 4-5 virtuaalitilaa hyödyntävällä kurssilla. Pääasiallisesti virtuaalitilaa oli käytetty biologian (15), matematiikan (13) ja maantiedon (10) opiskelussa. Tyypillisesti virtuaalitilaa hyödyntäen opiskeltiin vain osa kurssia (31), koko kurssin virtuaalitilassa oli opiskellut 11 opiskelijaa. Virtuaalitilaa käytettiin lähinnä kertaamiseen (25) sekä myös ryhmätöiden työstämiseen (8). Virtuaalitilaa käytettiin pääsääntöisesti kotoa (30) ja loput koululta (14). Virtuaalitila nähtiin sopivan melko hyvin osaksi verkkokurssia (3.8). Lisäksi opiskelijat olivat melko tyytyväisiä opettajien tapaan hyödyntää virtuaalitilan mahdollisuuksia (3.9). Pääasiallisesti virtuaalitilaan suhtauduttiin melko neutraalisti, asennoitumista mittaavat keskiarvot olivat pääsääntöisesti lähellä kolmea. Kuitenkaan virtuaalitila ei aktivoinut opiskelijoita virtuaalitilassa käytävään keskusteluun, keskiarvo oli vain 2.2. Myöskään virtuaalitilassa tapahtuvalla opiskelulla ei opiskelijoiden mielestä voida korvata perinteistä kontaktiopetusta (2.3). Tarkemmat tulokset löytyvät seuraavassa taulukossa. Väittämät Keskiarvo Virtuaalitila sopi mielestäni hyvin osaksi verkkokurssia 3.8 Opettaja osasi mielestäni hyvin hyödyntää virtuaalitilan mahdollisuuksia 3.9 Virtuaalitilan avulla opiskelu oli mielestäni hauskaa 3.2 Pitkästyin helposti opiskellessani virtuaalitilassa 2.8 Virtuaalitila innosti osallistumaan aktiivisesti oppitunnin tapahtumiin 2.8 Virtuaalitilan hyödyntäminen opiskelussa aktivoi omaa ajatteluani enemmän kuin perinteisellä tunnilla istuminen 2.9 Virtuaalitilan avulla opiskelu sopii minun tapaani opiskella 2.9 Osallistuin aktiivisesti virtuaalitilassa käytävään keskusteluun 2.2 Virtuaalitilassa tapahtuvalla opiskelulla voi mielestäni korvata perinteisen kontaktiopetuksen 2.3

7 Asennoitumista tarkasteltiin myös yllä luetelluista väittämistä rakennetun summamuuttujan avulla, väittämät seuraavassa taulukossa: Väittämät summamuuttujaan (Alfa.78) Opettaja osasi mielestäni hyvin hyödyntää virtuaalitilan mahdollisuuksia Virtuaalitilan avulla opiskelu oli mielestäni hauskaa Virtuaalitila innosti osallistumaan aktiivisesti oppitunnin tapahtumiin Virtuaalitilan avulla opiskelu sopii minun tapaani opiskella Virtuaalitilassa opiskelu oli aktivoivaa, en pitkästynyt. Asennoitumista mittaavan summamuuttujan keskiarvo on 3.2. Alla olevassa histogrammista voidaan nähdä, että vastaajat ovat jonkin verran jakautuneet asennoitumisen mukaan. Histogram 10 8 Frequency ,00 2,00 3,00 4,00 Mean =3,19 Std. Dev. =0,82 N =35 asenne_virtuaalitilaan Tuloksia voidaan tarkastella myös ryhmittelemällä vastaajia asennoitumisen mukaan, tosin näitä tuloksia voi pitää vain suuntaa antavina vähäisen vastaajamäärän vuoksi. Alla olevasta taulukosta voidaan päätellä, että käyttäjien asennoituminen virtuaaliluokkaan vaihteli. Suurin osa vastaajista suhtautui virtuaaliluokkaan melko neutraalisti (17), seuraava ryhmä (12) suhtautui virtuaalitilassa opiskeluun hyvin positiivisesti ja vain pieni ryhmä (6) asennoitui virtuaalitilassa opiskeluun negatiivisesti.

8 Ryhmät Opiskelijoiden määrä Asenne virtuaalitilan käyttöön Ohjaus virtuaalitilan käyttöön koettiin riittävänä, pääsääntöisesti ohjauksesta vastasi opettaja. Ohjaus ja tuki Saitko tukea Oliko tuki riittävää Kyllä Ei 6 2 Verrattuna normaaliin opiskeluun opiskelu virtuaalitilassa koettiin joustavampana sekä itsenäisempänä. Kommentit olivat pääsääntöisesti positiivisia, joskin muutamat vastaajat kokivat virtuaalitilassa opiskelun tylsäksi ja normaalia opiskelua tehottomammaksi. Virtuaalitilan käyttö ei juuri ollut vaikuttanut opiskelijoiden opiskelutapoihin. Kokemuksia ja kehitysajatuksia Tässä kappaleessa käydään läpi opiskelijoiden näkemyksiä videotallenteiden ja virtuaaliluokan eduista ja haitoista sekä laitteiden käyttömahdollisuuksista. Vastauksissa tuli esille, että melko monet vastaajat eivät olleet lukeneet kysymyksiä tarkkaan, mistä johtuen videotallenteet ja virtuaalitila sekoittui monessa vastauksessa. Tästä johtuen raportissa käsitellään virtuaaliluokan ja videotallenteiden edut Virtuaaliluokan ja videotallenteiden suurimpana etuna nähtiin opiskelun joustavuuden lisääntyminen. Seuraavassa useimmin esille tuotuja etuja: Poissaolojen korvaaminen varsinkin videotallenteiden osalta useimmin mainittu etu oli mahdollisuus poissaolojen korvaamisen. Joustavuus eduksi koettiin myös mahdollisuus opiskeluun ajasta ja paikasta riippumatta. Toimiva väline kertaamiseen videot nähtiin myös hyvä välineenä kertaamiseen ja tenttiin valmistautumiseen.

9 Voi itse vaikuttaa tunnin etenemiseen videotallenteiden eduksi koettiin myös mahdollisuus vaikuttaa opiskelun etenemiseen. Vaikeita kohtia on mahdollista katsoa useampia kertoja ja helpompia osioita voi kelata. Laajentaa kurssivalikoimia välineiden etuina tuotiin esille myös laajempi kurssivalikoima. Videotallenteet sekä virtuaaliluokka mahdollistavat osallistumisen kursseilla, joita ei omassa koulussa välttämättä järjestetä. Tarjoaa hyvät mahdollisuudet itsenäiseen opiskeluun Näiden lisäksi välineet nähtiin piristävänä vaihteluna ja lisänä normaaliin opetukseen. Haittoina nähtiin muun muassa seuraavat ongelmat: Ei mahdollisuutta osallistua tämä tuli esille vahvasti videotallenteiden osalta, opiskelijoita haittasi se, ettei tunneille voinut osallistua saati kysyä neuvoja ongelmakohdissa. Tekniset ongelmat teknisinä ongelmina tuotiin esille kovat vaatimukset Internetyhteyden suhteen, lisäksi videotallenteiden osalta nousi esille heikkotasoinen ääni. Oppituntien taustameteli sotki opettajan äänen, jolloin oppitunnin seuraaminen oli vaikeaa. Sotkee normaalin tuntiopetuksen videotallenteiden osalta esille nousi videotallenteiden vaikutus normaaliin luokkaopetukseen. Ongelmaksi nähtiin se, että opiskelijat eivät välttämättä halua joutua videolle, mistä johtuen he ovat videoitavalla tunnilla hiljaa, eivätkä halua osallistua. Itsekuria opiskelu tallenteiden avulla nähtiin haastavampana, videotallenteiden seuraaminen vaatii itsekuria, eli kotona opiskellessa houkutus tehdä muita asioita on suurempi. Näiden lisäksi ongelmina tuotiin esille se, ettei esimerkiksi kieltenopetuksesta löydy tarpeeksi materiaalia. Toiveena oli, että tallenteita saataisiin yhä enemmän ja taltiointien käyttö helpottuisi. Opiskelijoiden esille tuomat ideat virtuaaliluokan ja videotallenteiden käytöstä tarjosivat mielenkiintoisia ajatuksia. Virtuaalitilan käytön yhteydessä tuotiin esille mahdollisuutta käyttää ohjelmistoa opiskelijoiden omaehtoisen yhteisöllisen työskentelyn välineenä: Oppilaat voisivat keskenään käyttää sitä keskinäiseen kanssakäymiseen ja opiskeluun ryhmissä sekä esim. ryhmäkertaamiseen ennen koeviikkoa Vastaavaan aiheeseen liittyviä kommentteja oli yli 20 kappaletta, joten aihetta kannattaa pohtia tarkemmin. Lisäksi välineillä nähtiin mahdollisuuksia tukiopetukseen, itsenäiseen etäopiskeluun sekä laajempiin opiskelumahdollisuuksiin. Näiden lisäksi muutamissa vastauksissa tuotiin esille virtuaalitilan ja videotallenteiden käytön laajentamista varsinkin kielten opiskeluun sekä myös erityisopetukseen.

10 Tiedottaminen Kyselyn lopuksi kartoitettiin opiskelijoiden käsityksiä toisten opiskelijoiden suhtautumisesta virtuaalitilaan ja videotallenteisiin sekä kuinka hyvin mahdollisuuksista tiedetään. Tuloksista tulee esille, että virtuaalitilaan ja videotallenteisiin suhtaudutaan vastaajien mukaan melko neutraalisti, keskiarvot ovat hieman positiivisen puolella (virtuaaliluokka 3.6 ja videotallenteet 3.5). Opiskelijoiden arviot siitä, kuinka hyvin virtuaalitilasta ja videotallenteista tiedetään, antoivat puolestaan hieman heikompia tuloksia, keskiarvot molemmissa olivat hieman alle kolmen (virtuaaliluokka 2.5 ja videotallenteet 2.9). Molempien välineiden kohdalla väittämään: Virtuaalitilan / videotallenteiden mahdollisuuksista tiedetään riittävästi opiskelijoiden keskuudessa tuli noin 40 Täysin eri mieltä vastausta. Näyttäisi siltä, että välineiden tarjoamista mahdollisuuksista pitää tarjota enemmän tietoa opiskelijoille.

ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus

ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus Raportti kyselystä Kuopion klassillisen lukion oppituntitallenteita lukuvuonna 2007 2008 käyttäneille opiskelijoille (huhtikuu 2008) (Diat liitteenä

Lisätiedot

ISOverstaan virtuaaliluokkapalveluista toukokuussa 2009 opettajille toteutetun verkkokyselyn alustavia tuloksia

ISOverstaan virtuaaliluokkapalveluista toukokuussa 2009 opettajille toteutetun verkkokyselyn alustavia tuloksia ISOverstaan virtuaaliluokkapalveluista toukokuussa 2009 opettajille toteutetun verkkokyselyn alustavia tuloksia Koonnut Teemu Valtonen, JoY Taustaa Kyselyyn vastasi yhteensä 87 opettajaa, joista 62 (70%)

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 1613 Oletko kokenut, että seuraavia asioita on mielestäsi enemmän, saman verran tai vähemmän kuin Oppitunnilla istutaan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 136

Espoon kaupunki Pöytäkirja 136 14.05.2013 Sivu 1 / 1 2320/12.01.00/2013 136 Koulukohtaisen budjetin vaikutus oppimisen ja koulunkäynnin tuen muotojen antamisen mahdollisuuksiin sekä kieli- ja kulttuuriryhmien kohdennetun resursoinnin

Lisätiedot

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä?

Koulu. Koetko koulunkäynnin mielekkäänä ja tarpeellisena? Kyllä Joskus Ei. Missä aineissa olet hyvä? Koulu ja työ - ohje Koulunkäyntiin liittyen tärkeää on selvittää sekä motivaatio käydä koulua, mutta myös mahdolliset pulmat tai oppimisvaikeudet. Mikäli koulut on jo käyty, niin työelämään liittyen on

Lisätiedot

Itä-Suomen kirjastohenkilöstön pätevöittämiskoulutus "KIPA

Itä-Suomen kirjastohenkilöstön pätevöittämiskoulutus KIPA Itä-Suomen kirjastohenkilöstön pätevöittämiskoulutus "KIPA Palautekyselyn tulokset (N=22) Palautekyselyyn vastasi 16 naista ja kuusi miestä eli 22 opiskelijaa. Vastausprosentti oli 69 kohderyhmästä (kokonaisuutta

Lisätiedot

VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO. Jari Paajanen

VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO. Jari Paajanen VUODEN 2017 KURSSIARVIOINTI YHTEENVETO Jari Paajanen Auralan kansalaisopisto Kurssiarviointi 2017 1 (7) Kyselyn vastausprosentti oli 41,1 %, joka oli ihan hyvä ja viimevuotisen kyselyn perusteella olikin

Lisätiedot

1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet Yhteiset tavoitteet Peruskoulun tavoitteet Lukion tavoitteet...

1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet Yhteiset tavoitteet Peruskoulun tavoitteet Lukion tavoitteet... 1 Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteet... 1 1.1 Yhteiset tavoitteet... 1 1.2 Peruskoulun tavoitteet... 1 1.3 Lukion tavoitteet... 1 1.4 Aikuislukion tavoitteet... 2 2 Tvt-projektit...

Lisätiedot

Miten kurssit tehdään Eirassa?

Miten kurssit tehdään Eirassa? Miten kurssit tehdään Eirassa? Peruskoulussa sinun pitää olla tunneilla, tehdä kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistua loppukokeisiin. Verkkokurssit (suomen kielen kirjoituskurssi s2kki2v ja s2klu2v)

Lisätiedot

MATEMATIIKAN PERUSKURSSI b

MATEMATIIKAN PERUSKURSSI b MATEMATIIKAN PERUSKURSSI b Anna Kaasinen Itä-Suomen yliopisto Syksy 2016 Anna Kaasinen (Itä-Suomen yliopisto) MATEMATIIKAN PERUSKURSSI b Syksy 2016 0 / 9 MITÄ FLIPPED CLASSROOM ON? Flipped classroom eli

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2018 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Jani Tervo Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Sukupuolistereotypiat opettajien kokemina

Sukupuolistereotypiat opettajien kokemina Erilaiset oppijat yhteinen koulu -projekti Aulikki Etelälahti 23.8.6 Sukupuolistereotypiat opettajien kokemina Taustaa... 1 Arvioinnin kohderyhmä... 1 Arvioinnin mittaristo ja aineiston analysointi...

Lisätiedot

RAISION TERVEYSKESKUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET

RAISION TERVEYSKESKUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 1 RAISION TERVEYSKESKUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET Asiakastyytyväisyyden keskeiset osatekijät ovat palvelun laatua koskevat odotukset, mielikuvat organisaatiosta ja henkilökohtaiset palvelukokemukset.

Lisätiedot

Virtuaaliluokkahankkeen kokous

Virtuaaliluokkahankkeen kokous Virtuaaliluokkahankkeen kokous 8.10.2009 ISOverstaan virtuaaliluokka hanke (lukiot) Prosessin painopistealueet kussakin hankkeessa 1.1.2008-20 pilottilukiota - Mediapalvelimen pystyttäminen ja testaaminen

Lisätiedot

ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus

ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus ISOverstaan virtuaaliluokka hanke, arviointitutkimus Raportti kyselystä Kuopion klassillisen lukion oppituntitallenteita lukuvuonna 2007 2008 käyttäneille opettajille (huhtikuu 2008) Teemu Valtonen ja

Lisätiedot

Poimintoja Sanomalehti opetuksessa -kyselystä

Poimintoja Sanomalehti opetuksessa -kyselystä Poimintoja Sanomalehti opetuksessa -kyselystä Sanomalehtien Liiton sanomalehti opetuksessa -kysely opettajille Kartoitimme Sanomalehtien Liitossa opettajien kokemuksia sanomalehden opetuskäytöstä, Sanomalehtiviikosta

Lisätiedot

Flippausta 3 korkeakoulun opiskelijoille

Flippausta 3 korkeakoulun opiskelijoille Pedaforum 2018 16.8.2018 Erkki Pesonen, yliopistonlehtori, Erkko Sointu tutkijatohtori Flippausta 3 korkeakoulun opiskelijoille UEF // University of Eastern Finland What is coming? Opintojakson sisältö

Lisätiedot

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Tutkimuksen kohteena Opiskelijoiden tvt:n käyttö Laitteet ja ohjelmistot

Lisätiedot

OPETTAJIEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIKAN OPETUSKÄYTTÖ TAMPEREEN PERUSOPETUKSEN KOULUISSA

OPETTAJIEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIKAN OPETUSKÄYTTÖ TAMPEREEN PERUSOPETUKSEN KOULUISSA Tampereen kaupunki RAPORTTI 1 Hyvinvointipalvelut Perusopetus 27.4.2007 OPETTAJIEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIKAN OPETUSKÄYTTÖ TAMPEREEN PERUSOPETUKSEN KOULUISSA TVT-strategiatyön arviointi 2007 1 SISÄLTÖ

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA

YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 2003 SAADUSTA PALAUTTEESTA 1 Itä-Suomen virtuaaliyliopisto YHTEENVETO VERKKO-OPETUKSEN PERUSTEET (VOP) -KOULUTUKSESTA syksyllä 23 SAADUSTA PALAUTTEESTA Henkilöstökoulutushankkeessa järjestettiin Verkko-opetuksen perusteet (VOP)

Lisätiedot

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Espoon aikuislukio Aineopiskelijan opas Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Sisällysluettelo Yleistä. 2 Pitkä matematiikka.3 Laaja fysiikka.5 Laaja kemia.6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7 Kurssien

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti ICT-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja. Tero Björkman. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti ICT-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja. Tero Björkman. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2017 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti ICT-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja Tero Björkman Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 Johdanto... 3 Palautteiden

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Yliopistojen opiskelijapalaute (Kandipalaute) Oikeustieteet. Mika Sutela Kesäkuu 2018

Yliopistojen opiskelijapalaute (Kandipalaute) Oikeustieteet. Mika Sutela Kesäkuu 2018 Yliopistojen opiskelijapalaute (Kandipalaute) Oikeustieteet Mika Sutela Kesäkuu 2018 Opiskelijapalautteet Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen (https://vipunen.fi/fi-fi/yliopisto/sivut/opiskelijapalaute.aspx)

Lisätiedot

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

Aseta kaupunginosanne identiteetin kannalta annetut vaihtoehdot tärkeysjärjestykseen 26 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kaupunginosakyselyn vastaukset: Kyselyjä lähetettiin 74 kpl ja vastauksia saatiin 44 kpl. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 59%. Kyselyt lähetettiin Tampereen asukas- ja omakotiyhdistysten puheenjohtajille.

Lisätiedot

Kaikki vastaajat (N=81) 40 33 30. Kotimäki Piikkiö Piispanlähde Valkeavuori

Kaikki vastaajat (N=81) 40 33 30. Kotimäki Piikkiö Piispanlähde Valkeavuori Kaikki vastaajat (N=81) 40 33 30 N 20 10 16 20 12 0 Kotimäki Piikkiö Piispanlähde Valkeavuori 22% 19% Kielet (myös äidinkielen opettajat) Reaaliaineet Taito ja taideaineet Opettajat jakautuivat hyvin tasaisesti

Lisätiedot

Virtuaalisuus haastaa opettajan ja opiskelijan

Virtuaalisuus haastaa opettajan ja opiskelijan Virtuaalisuus haastaa opettajan ja opiskelijan ITK2019, Aulanko 21.3.2019 Liisa Ilomäki ja Minna Lakkala liisa.ilomaki@helsinki.fi ja minna.lakkala@helsinki.fi Kasvatustieteellinen tiedekunta, Technology

Lisätiedot

Ohjaus ja opintojen eteneminen: ajankäyttö, opintoihin kiinnittyminen ja

Ohjaus ja opintojen eteneminen: ajankäyttö, opintoihin kiinnittyminen ja Ohjaus ja opintojen eteneminen: ajankäyttö, opintoihin kiinnittyminen ja tulevaisuusorientaatio Kuvallinen aloitussivu, tavoitteellisella kuvan koko 230 x 68 mm opintopolulla Penttinen, Kosonen, Annala

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun lukioiden palvelukyky 2012-2013. Vantaan tulokset 26.3.2013 Heikki Miettinen

Pääkaupunkiseudun lukioiden palvelukyky 2012-2013. Vantaan tulokset 26.3.2013 Heikki Miettinen Pääkaupunkiseudun lukioiden palvelukyky 0-0 n tulokset..0 Heikki Miettinen Lukion. vuosikurssin palvelukykykysely 0-0 Vastaukset Opiskelijat Vastaukset Vastaus% Espoo 0 0 % Helsinki, kaupungin lukiot %

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Taustatietoja Kysely toteutettiin toukokuun lopulla 2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan 7966:lle huoltajalle

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala Julkinen Paavo Nisula Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYS Johdanto... 3 Palautteiden tiivistelmä... 4 5. Mitä mieltä olet

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2018 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.4. 11.5.2018 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4278 oppilaan noin 8400:lle huoltajalle Kyselyyn vastasi

Lisätiedot

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Lukemisen taitoja Tulisi kehittää kaikissa oppiaineissa Vastuu usein äidinkielen ja S2-opettajilla Usein ajatellaan, että

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Tieto- ja viestintätekniikan ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Tieto- ja viestintätekniikan ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja JUPINAVIIKOT 2018 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Tieto- ja viestintätekniikan ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Amanda Nygård Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Tietostrategiaa monimuotoisesti Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Miksi? Koska oppilaalla on oikeus monipuolisiin oppimisympäristöihin sekä TVT-taitoihin Change is voluntary but inevitable!

Lisätiedot

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Tutkimuksen tarkoitus ja tutkimusasetelma Pohjolan Voima teetti alkuvuoden

Lisätiedot

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma 10.6.2013 Koonnut Virpi Soini 2. luokan tavoitteet tutustuu verkko-opiskeluun ja harjoittelee käytännön työtaitoja, kuten tekstintuottamista

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT SYKSY 2014

JUPINAVIIKOT SYKSY 2014 JUPINAVIIKOT SYKSY 2014 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Matkailu- ja ravitsemisala Julkinen Paavo Nisula Opiskelijakunta JAMKO 2 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 3 Palautteiden tiivistelmä... 4 5. Mitä

Lisätiedot

Sanomalehtien Liitto

Sanomalehtien Liitto 12.6.2019 Sanomalehtien Liitto Mediakasvatuksen asema perusopetuksessa Terhi Hyvönen, Emilia Valtola & Kati Valta TIIVISTELMÄ Mediakasvatuksen tärkeys Kuinka tärkeänä näet mediakasvatuksen? Erittäin tärkeänä

Lisätiedot

Opiskelukysely Perustutkintokoulutus Vastaajia / Eliisa Kuorikoski Opiskelukyselyn tulokset perustutkintokoulutus

Opiskelukysely Perustutkintokoulutus Vastaajia / Eliisa Kuorikoski Opiskelukyselyn tulokset perustutkintokoulutus Opiskelukysely 2017 Perustutkintokoulutus Vastaajia 265 Opiskelukysely 2017 Opiskelukyselyn kohderyhmänä olivat perustutkinto-opiskelijat, jotka ovat aloittaneet nykyiset opintonsa 2015-2016. Kysely oli

Lisätiedot

Toimijuuden tutkimus opetuksen kehittämisen tukena. Päivikki Jääskelä & Ulla Maija Valleala

Toimijuuden tutkimus opetuksen kehittämisen tukena. Päivikki Jääskelä & Ulla Maija Valleala Toimijuuden tutkimus opetuksen kehittämisen tukena Päivikki Jääskelä & Ulla Maija Valleala Mitä tekemistä tutkijoilla oli interaktiivinen opetus ja oppiminen hankkeessa? Hankkeen alussa toinen tutkijoista

Lisätiedot

OPS-KYSELY. Syksy Vetelin lukio

OPS-KYSELY. Syksy Vetelin lukio OPS-KYSELY Syksy 2015 Vetelin lukio KYSYMYKSET Mikä lukiossa on tärkeää? Millainen on unelmalukio? Missä ja miten opitaan parhaiten? VASTAAJAT 58 opiskelijaa 4 huoltajaa 7 opettajaa OPISKELIJAT Viihtyisät

Lisätiedot

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1) Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1) Mitä on oppimaan oppiminen? Kirjoita 3-5 sanaa, jotka sinulle tulevat mieleen käsitteestä. Vertailkaa sanoja ryhmässä. Montako samaa sanaa esiintyy? 1 Oppimaan oppiminen

Lisätiedot

Yksilöllisen oppimisen menetelmä. Ville Aitlahti, @matikkamatskut, www.matikkamatskut.com

Yksilöllisen oppimisen menetelmä. Ville Aitlahti, @matikkamatskut, www.matikkamatskut.com Yksilöllisen oppimisen menetelmä Yksilöllisen oppimisen menetelmä Tarve menetelmän takana: http://youtu.be/dep6mcnbh_c Oman oppimisen omistaminen Opettajan tietyt raamit toiminnalle Oman oppimisen omistaminen

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja. Terttu Salonen

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja. Terttu Salonen JUPINAVIIKOT 2015 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja Terttu Salonen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO 10TUSISÄLLYSLUETTELOU10T... 2 10TUJohdantoU10T...

Lisätiedot

Arviointikysely 2015 Päivälukio - Arviointiraportti-Julkaisuversio

Arviointikysely 2015 Päivälukio - Arviointiraportti-Julkaisuversio Arviointikysely 2015 Päivälukio - Arviointiraportti-Julkaisuversio 1. Vuosiluokka Taustatiedot Vuosiluokka 165 137 93 1. vsk 2. vsk 3.-4. vsk 2. Sukupuoli Sukupuoli 219 176 Nainen Mies 3. Opetus ja oppiminen

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

OPISKELUTYÖN MITOITUS Opetuksen suunnittelun työväline, jolla arvioidaan opiskelijan työmäärää suhteessa 1 PERUSTIEDOT

OPISKELUTYÖN MITOITUS Opetuksen suunnittelun työväline, jolla arvioidaan opiskelijan työmäärää suhteessa 1 PERUSTIEDOT OPISKELUTYÖN MITOITUS Opetuksen suunnittelun työväline, jolla arvioidaan opiskelijan työmäärää suhteessa 1 PERUSTIEDOT Tiedekunta Laitos Yksikkö Taso (kandidaatti, maisteri, jatkoopinnot) Moduuli Kurssikoodi

Lisätiedot

Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa. - kulma Copyright VirtuaaliAMK 1

Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa. - kulma Copyright VirtuaaliAMK 1 Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa - opiskelijan näkökulman kulma 6.11.2006 Copyright VirtuaaliAMK 1 Virtuaalinen opiskelijaliikkuvuus suomalaisissa ammattikorkeakouluissa

Lisätiedot

Arviointi oppilaiden näkökulmasta

Arviointi oppilaiden näkökulmasta Arviointi oppilaiden näkökulmasta Raija Niemi Oppilaat vastasivat jakson päätteeksi seitsemään kysymykseen koskien ravintotiedon opiskelua terveystietojaksolla. Luokista 8 A oli työskennellyt melkein koko

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Liiketalouden ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja.

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Liiketalouden ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja. JUPINAVIIKOT 2015 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Liiketalouden ala Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja Jenni Sanisalo Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYS Johdanto... 3 Palautteiden tiivistelmä...

Lisätiedot

LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT

LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT Perusopetuksen matematiikan oppimistulokset 9. vuosiluokalla 2015 Arvioinnin tulokset Oppilaiden keskimääräinen ratkaisuosuus oli 43 % arviointitehtävien kokonaispistemäärästä

Lisätiedot

Kyselytutkimus Tajua Mut! toimintamallista 2017

Kyselytutkimus Tajua Mut! toimintamallista 2017 Kyselytutkimus Tajua Mut! toimintamallista 2017 Tajua Mut! -kyselytutkimus Tutkimuskysymys: Miten Tajua Mut! -toimintamalliin koulutetut kokevat toimintamallin tarpeellisuuden ja käytön? Kysely lähetettiin

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Taipalsaari. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Koululaiskyselyn yhteenveto Taipalsaari. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koululaiskyselyn yhteenveto Taipalsaari Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 11.9.2017 Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 120 Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 107 114 100 87 93 Oppilasmäärä 80 60 40 20 0 3 5 7 14 20 30 20 30 36 33 56 39 67 48 69 77 76 56 65 35 25 10 9,75 9,5 9,25 9 8,75 8,5 8,25 8 7,75 7,5 7,25 7

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat 1-2 / 2019 yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666

Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat 1-2 / 2019 yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666 Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666 Miten seuraavat asiat ovat välittyneet lapsenne koulun arjesta? Oppilas voi vaikuttaa opetuksen suunnitteluun. Säännöllisesti

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Tekniikan ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Kiia Pöyhönen. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT Palauteraportti Tekniikan ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. Kiia Pöyhönen. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2019 Palauteraportti Tekniikan ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Kiia Pöyhönen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 Johdanto... 3 Palautteiden

Lisätiedot

Joustavasti verkossa ERIVERIA.FI

Joustavasti verkossa ERIVERIA.FI Joustavasti verkossa Opiskelijan info verkko-opiskelusta 1. eriveria, mikä se on? 2. Mitä on verkko-opiskelu? 3. Miksi verkko-opiskelua? 4. Mitä opintoja? 5. Miten aloitan verkko-opiskelun? 6. Miten verkossa

Lisätiedot

Attitude 2012. Pirkanmaan tulokset

Attitude 2012. Pirkanmaan tulokset Attitude 2012 Pirkanmaan tulokset Kyselyn taustaa Kohderyhmänä toisen asteen toisen vuosikurssin opiskelijat Vastaajia yhteensä 379 12 lukiosta ja ammatillisesta oppilaitoksesta Tampereen kaupunkiseudulta

Lisätiedot

MITEN MENEE, UUSI OPISKELIJA?

MITEN MENEE, UUSI OPISKELIJA? MITEN MENEE, UUSI OPISKELIJA? Raportti syksyn 2012 kyselystä Nyyti ry Opiskelijoiden tukikeskus 2 SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 3 2. TULOKSET... 4 2.1 Vastaajien taustatiedot... 4 2.2 Asuinpaikan muutos ja uusi

Lisätiedot

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Sivistystoimi Nuoriso- ja aikuiskoulutus Aika Teema Paikka Kohderyhmä Ilmoittautuminen Tammi-helmikuu 17.1. klo 13.15 15.30 Symboliset laskimet Martinlaakson lukio

Lisätiedot

Yhteenveto Hiekanpään koulun opettajien haastatteluista, 5/2015. Riku Ruotsalainen,

Yhteenveto Hiekanpään koulun opettajien haastatteluista, 5/2015. Riku Ruotsalainen, Yhteenveto Hiekanpään koulun opettajien haastatteluista, 5/2015 Riku Ruotsalainen, riku.ruotsalainen@vu.nl Opettajien kokemukset mahdollisuudesta osallistua suunnitteluun Tapaamiset arkkitehtien kanssa:

Lisätiedot

Koululaiskyselyn yhteenveto Lappeenranta. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Koululaiskyselyn yhteenveto Lappeenranta. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koululaiskyselyn yhteenveto Lappeenranta Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 11.9.2017 Taustatiedot Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä aikana ja vastauksia pyydettiin 3. - 9. luokkalaisilta.

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Espoo. Joulukuu 2016

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Espoo. Joulukuu 2016 Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely 016 Espoo Joulukuu 016 Tutkimuksen taustat Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa olevaan koulutuksen

Lisätiedot

Asiakkaiden työpajat. 2. työpaja Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja elämässä? Mitä toivon tulevaisuudelta?

Asiakkaiden työpajat. 2. työpaja Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja elämässä? Mitä toivon tulevaisuudelta? Asiakkaiden työpajat 1. työpaja 11.9.2018 Minun elämäni nyt Miksi oman äänen kuuluminen on tärkeää? Miten elämäni sujuu nyt? 2. työpaja 18.9.2108 Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja

Lisätiedot

... Vinkkejä lopputyön raportin laadintaan. Sisältö 1. Johdanto 2. Analyyseissä käytetyt muuttujat 3. Tulososa 4. Reflektio (korvaa Johtopäätökset)

... Vinkkejä lopputyön raportin laadintaan. Sisältö 1. Johdanto 2. Analyyseissä käytetyt muuttujat 3. Tulososa 4. Reflektio (korvaa Johtopäätökset) LIITE Vinkkejä lopputyön raportin laadintaan Sisältö 1. Johdanto 2. Analyyseissä käytetyt muuttujat 3. Tulososa 4. Reflektio (korvaa Johtopäätökset) 1. Johdanto Kerro johdannossa lukijalle, mitä jatkossa

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Helsinki. Joulukuu 2016

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Helsinki. Joulukuu 2016 Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely 201 Helsinki Joulukuu 201 Tutkimuksen taustat Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa olevaan koulutuksen

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2018 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Eveliina Rautava Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Palautejärjestelmän kautta palautetta antoi 40,00 % kurssille ilmoittautuneista opiskelijoista.

Palautejärjestelmän kautta palautetta antoi 40,00 % kurssille ilmoittautuneista opiskelijoista. Kurssipalautekooste Kurssi: Metallurgian seminaari (477419S) Toteutusajankohta: Syksy 2018 (periodi 2) Vastuuopettaja: Eetu-Pekka Heikkinen Muut opettajat: Timo Fabritius Koosteen koonnut: Eetu-Pekka Heikkinen

Lisätiedot

AmAk Opettajakysely - Perusraportti

AmAk Opettajakysely - Perusraportti AmAk Opettajakysely - Perusraportti 1. Yksikkö? 2. Osaamisala? 3. Kuinka monta Ammattiakatemian opiskelijaa on ollut ryhmässäsi? 4. Montako opiskelijaa on ryhmässäsi kokonaisuudessaan? (numeerinen vastaus)

Lisätiedot

Perusopetuskysely Kartanon koulu luokat 1-6

Perusopetuskysely Kartanon koulu luokat 1-6 Perusopetuskysely 2016 luokat 1-6 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.5. -4.6.2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan noin 7500:lle huoltajalle Asteikon arvot :Täysin

Lisätiedot

Virtuaaliammattikorkeakouluopintojen. Sari Mettiäinen

Virtuaaliammattikorkeakouluopintojen. Sari Mettiäinen Virtuaaliammattikorkeakouluopintojen keskeyttäminen Sari Mettiäinen 6.5.009 Miksi tällainen kysely? Arviolta noin 9 % VirtuaaliAMK:n opintojaksoille vuonna 008 hyväksytyistä opiskelijoista jäi ilman opintosuoritusta

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Page 1 of 7 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2014 Koulupalaute: Tiirismaan peruskoulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman

Lisätiedot

Osaamisen ja opettajuuden kehittäminen yliopistopedagogisen koulutuksen tuella -henkilöstön toiveet ja tarpeet

Osaamisen ja opettajuuden kehittäminen yliopistopedagogisen koulutuksen tuella -henkilöstön toiveet ja tarpeet Osaamisen ja opettajuuden kehittäminen yliopistopedagogisen koulutuksen tuella -henkilöstön toiveet ja tarpeet Maija Lampinen, Maire Syrjäkari, Miia Leppänen ja Markus Torkkeli PedaForum 2016, 18.8.2016

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014

JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 JUPINAVIIKOT KEVÄT 2014 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Matkailu- ja ravitsemisala Julkinen Niina Lampi Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYS Johdanto... 3 Palautteiden tiivistelmä... 4 5. Mitä mieltä olet

Lisätiedot

1. Johdanto. Kuvio 1: Ikäjakauma Rohkene Työnhakupalvelussa ja asiakastyytyväisyyskyselyssä

1. Johdanto. Kuvio 1: Ikäjakauma Rohkene Työnhakupalvelussa ja asiakastyytyväisyyskyselyssä 1. Johdanto Rohkene työnhakupalvelun asiakkailta haluttiin saada tietoa tyytyväisyydestä palveluun ja muihin asioihin, jotta palvelua voitaisiin kehittää paremmaksi. Rohkene Työnhakupalvelussa on rekisteröityjä

Lisätiedot

Tietokoneavusteinen arviointi kurssilla Diskreetin matematiikan perusteet. Helle Majander Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu

Tietokoneavusteinen arviointi kurssilla Diskreetin matematiikan perusteet. Helle Majander Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Tietokoneavusteinen arviointi kurssilla Diskreetin matematiikan perusteet Helle Majander Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Oppimisen arviointi matematiikan kursseilla Arvioinnin tulisi olla luotettavaa

Lisätiedot

Arviointikysely 2015 Ammattilukio - Arviointiraportti - Julkaisuversio

Arviointikysely 2015 Ammattilukio - Arviointiraportti - Julkaisuversio Arviointikysely 2015 Ammattilukio - Arviointiraportti - Julkaisuversio 1. Opetus ja oppiminen 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 Etenen ja menestyn opinnoissani suunnitelmieni mukaisesti 13 28 11 7 2

Lisätiedot

Oppimisprosessissa opiskelijoiden tukena analytiikan opiskelua yhdessä tehden

Oppimisprosessissa opiskelijoiden tukena analytiikan opiskelua yhdessä tehden Oppimisprosessissa opiskelijoiden tukena analytiikan opiskelua yhdessä tehden Katariina Vuorensola Luento-opetuksen tulevaisuus Oppimisseikkailu 2017 Analytiikan kurssi Analytiikan perusteet, 4 op Maisterivaiheen

Lisätiedot

Tiedekasvatuksen monipuolisuus -kysely vuosina 2006 ja 2015

Tiedekasvatuksen monipuolisuus -kysely vuosina 2006 ja 2015 Tiedekasvatuksen monipuolisuus -kysely vuosina 26 ja 2 Koonnut Jasmin Välimäki, Khittämiskeskus Opinkirjo Kehittämiskeskus Opinkirjo teetti yhteistyössä Opetushallituksen kanssa keväällä 26 kyselyn monipuoliseen

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

YHTENÄINEN EUROMAKSUALUE. Yrityksien siirtyminen yhtenäiseen euromaksualueeseen

YHTENÄINEN EUROMAKSUALUE. Yrityksien siirtyminen yhtenäiseen euromaksualueeseen YHTENÄINEN EUROMAKSUALUE Yrityksien siirtyminen yhtenäiseen euromaksualueeseen 1 Taustamuuttujat Enemmistö vastaajista muodostui pienemmistä yrityksistä ja yksinyrittäjistä. Vastaajista suurin ryhmä koostuu

Lisätiedot

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä.

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä. MTK TERVO-VESANTO JÄSENKYSELY 2009 Yleistä kyselyn toteutuksesta MTK Tervo-Vesanto ry:n jäsenkysely toteutettiin 12.4.-5.5.2009 välisenä aikana. Kysely oli internet-kysely. Kyselystä tiedotettiin jäseniä

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen raportti. Niina Lampi & Juha Salmi. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT 2015. Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala. Julkinen raportti. Niina Lampi & Juha Salmi. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2015 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala Julkinen raportti Niina Lampi & Juha Salmi Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO 10TUSISÄLLYSLUETTELOU10T... 2 10TUJohdantoU10T...

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT SYKSY 2014

JUPINAVIIKOT SYKSY 2014 JUPINAVIIKOT SYKSY 2014 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Sosiaali- ja terveysala Julkinen Iina Mustalampi Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 3 Palautteiden tiivistelmä... 4 5. Mitä

Lisätiedot

Monimuotoisen video-opetuksen kehittäminen ( MOVIE )

Monimuotoisen video-opetuksen kehittäminen ( MOVIE ) Monimuotoisen video-opetuksen kehittäminen ( MOVIE ) Kehittämispäällikkö Ilkka Kukkonen Savonlinna 19.10.2011 Opettajankoulutuksen haasteellinen toimintakenttä Tarve laadun, sitoutumisen ja vaikuttavuuden

Lisätiedot

Aloituskysely 2016 tulokset

Aloituskysely 2016 tulokset Perustutkintokoulutus VALMA-koulutus Vastaajia 474, vastausprosentti 80 % Aloituskyselyn toteutus syksyllä 2016 Aloituskysely toteutettiin Luovissa syyskuussa. Kyselyyn kohderyhmänä olivat syksyllä 2016

Lisätiedot

OPPIKIRJATON OPETUS! Kari Nieminen!! Tampereen yliopiston normaalikoulu!! ITK 2015!

OPPIKIRJATON OPETUS! Kari Nieminen!! Tampereen yliopiston normaalikoulu!! ITK 2015! OPPIKIRJATON OPETUS! Kari Nieminen!! Tampereen yliopiston normaalikoulu!! ITK 2015! OMA TAUSTA! Matematiikan opetukseen liittyvä FL-tutkielma tietojenkäsittelyopissa 90-luvun alussa! Jatko-opiskelija "Mobile

Lisätiedot

Kokemuksia ohjauksen simuloinnista

Kokemuksia ohjauksen simuloinnista Kokemuksia ohjauksen simuloinnista Palautetilaisuus 25.5.2018 1 Teemu Eriksson Simuloinnin tilanne nyt Ohjaussimulointien kokemuksia kerätään ja kootaan ja yhteinen raportti tulee kesäkuun lopussa Käytetään

Lisätiedot

Matemaattisluonnontieteelliset. aineet

Matemaattisluonnontieteelliset. aineet Espoon aikuislukio Aineopiskelijan opas Lukuvuosi 2016-2017 Matemaattisluonnontieteelliset aineet Sisällysluettelo Yleistä. 2 Pitkä matematiikka.3 Laaja fysiikka.5 Laaja kemia.6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7

Lisätiedot

Etäopetuksen monet muodot

Etäopetuksen monet muodot Etäopetuksen monet muodot Erikoistutkija Minna Nummenmaa Professori Erno Leh8nen Turun yliopisto Oppimistutkimuksen keskus Ope=ajankoulutuslaitos #itkfoorumi205 www.etaopetus.fi minna.nummenmaa@utu.fi

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 Koulupalaute: Henrikin koulu Tulkintaohjeita: Kaikki koulut viittaavat oppilaiden vastauksiin kaikissa Suomen kouluissa. Oma koulu viittaa oman koulunne oppilaiden

Lisätiedot

Luennot vuorovaikutuskeinona Peda-Forum

Luennot vuorovaikutuskeinona Peda-Forum Luennot, joille osallistuin vaikuttivat mielenkiintoisemmilta. Jos jätin osallistumisen väliin, koin että en todennäköisesti opi enempää olemalla läsnä. Opiskelija kurssipalautteessaan Luennot vuorovaikutuskeinona

Lisätiedot

Kyselytutkimus nuorten energiatiedoista ja asenteista

Kyselytutkimus nuorten energiatiedoista ja asenteista Kyselytutkimus nuorten energiatiedoista ja asenteista Matti Lassila 30.1.2018 Pohdittavaa: Vaikuttavatko eri energianlähteisiin liittyvät tietosi siihen, että miten suhtaudut niihin? Välittyykö energia-alan

Lisätiedot

Joustavasti verkossa ERIVERIA.FI

Joustavasti verkossa ERIVERIA.FI Joustavasti verkossa Opiskelijan info verkko-opiskelusta 1. eriveria, mikä se on? 2. Mitä on verkko-opiskelu? 3. Miksi verkko-opiskelua? 4. Mistä opinnot löytyvät? 5. Mitä opintoja? 6. Miten verkossa opiskellaan?

Lisätiedot

Opiskelijoiden toimijuus yliopisto-opinnoissa: valtasuhteita, osallistumisaktiivisuutta, tietojen ja taitojen hallintaa

Opiskelijoiden toimijuus yliopisto-opinnoissa: valtasuhteita, osallistumisaktiivisuutta, tietojen ja taitojen hallintaa Opiskelijoiden toimijuus yliopisto-opinnoissa: valtasuhteita, osallistumisaktiivisuutta, tietojen ja taitojen hallintaa Päivikki Jääskelä ja Ulla Maija Valleala Interaktiivisuus opetuksessa ja oppimisessa

Lisätiedot

Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa

Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa Asukaskyselyn vastausten analysointia NCC Rakennus Oy Yleistä Tehdyn asukaskyselyn tavoitteena oli löytää hyvä ja toimiva ratkaisu remontin

Lisätiedot

ALKUSANAT... 4 ALKUSANAT E-KIRJA VERSIOON... 5 SISÄLLYSLUETTELO... 6

ALKUSANAT... 4 ALKUSANAT E-KIRJA VERSIOON... 5 SISÄLLYSLUETTELO... 6 Sisällysluettelo ALKUSANAT 4 ALKUSANAT E-KIRJA VERSIOON 5 SISÄLLYSLUETTELO 6 1 PERUSASIOITA JA AINEISTON SYÖTTÖ 8 11 PERUSNÄKYMÄ 8 12 AINEISTON SYÖTTÖ VERSIOSSA 9 8 Muuttujan määrittely versiossa 9 11

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT SYKSY 2014

JUPINAVIIKOT SYKSY 2014 JUPINAVIIKOT SYKSY 2014 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti ICT-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja Lauri Sinisalo Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 3 Palautteiden tiivistelmä...

Lisätiedot