Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2013 Taitto: Mauri Paloheimo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2013 Taitto: Mauri Paloheimo"

Transkriptio

1 TURUN YLIOPISTON HUMANISTISEN TIEDEKUNNAN UUSIEN OPISKELIJOIDEN SIVUAINEOPAS

2 Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2013 Taitto: Mauri Paloheimo

3 TÄRKEÄÄ TIETOA SIVUAINEISTA Miksi sivuaineet ovat tärkeitä? Humanistisen tiedekunnan perustutkinnot koostuvat sekä pääaineesta, jonka opiskelijaksi sinut on hyväksytty, että sivuaineista. Sivuaine kannattaa valita sekä oman mielenkiinnon mukaan että tulevaisuuden ammattia silmällä pitäen. Jos esimerkiksi tiedät jo opintojen alussa haluavasi opettajaksi, sinun on hyvä valita sivuaineeksi sellainen aine, joka tukee opettajaksi valmistumista. Tällainen aine voi olla esimerkiksi jonkin kielen opettajaksi haluavalla toinen kieliaine. Olet jo saanut opinto-oikeuden pääaineeseesi, mutta sivuaineen voi yleensä valita vasta opintojen alettua. Jos saamassasi hyväksymiskirjeessä on mainittu jonkin oppiaineen sivuaineoikeudesta, ja haluat kyseisen aineen sivuaineeksesi, niin ota yhteyttä kyseiseen oppiaineeseen. Mikäli olet hakenut useampaan oppiaineeseen, mutta hyväksymiskirjeessä ei mainita sivuaineoikeuksista, on silti mahdollista, että pisteesi riittävät sivuaineoikeuteen. Tämän voit tarkistaa humanistisen tiedekunnan kansliasta. Humanistisen tiedekunnan opiskelijan tutkinnosta noin puolet koostuu sivuaineista, joten ei ole yhdentekevää, missä vaiheessa aloitat sivuaineiden opiskelun. Opintojen etenemisen ja opintotuen saamisen kannalta on järkevää aloittaa jokin sivuaine jo ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Onko sivuaineissa eroja? Muutamat aineet ovat ns. vapaita sivuaineita. Niihin ei järjestetä sivuainekokeita, vaan niitä voi opiskella sivuaineena kuka tahansa yliopiston opiskelija. Toiset aineet ovat puolestaan sellaisia, joihin täytyy hakea erillisellä sivuainekokeella. Suurin osa näiden aineiden kokeista järjestetään heti syyslukukauden alussa. Jos haluat sivuaineeksesi tällaisen aineen, valmistaudu kokeeseen hyvissä ajoin. Näin parannat mahdollisuuksiasi päästä opiskelemaan haluamaasi sivuainetta jo ensimmäisenä lukuvuotenasi. Joihinkin aineisiin valitaan sivuaineopiskelijoita rajattu määrä, jolloin valinnan perusteena voi olla esimerkiksi ilmoittautumisjärjestys tai aiempi opintomenestys. Seuraavilta sivuilta käy ilmi, mitä sivuaineita Turun yliopistossa voi opiskella, ja miten nämä aineet voi saada sivuaineekseen.

4 HUMANISTISEN TIEDEKUNNAN PÄÄAINEOPISKELIJOIDEN SIVUAINEOIKEUKSIEN SAAMINEN LUKUVUONNA HUMANISTINEN TIEDEKUNTA A. VAPAAT SIVUAINEET Opiskeltava aine Arkeologia Baltic Sea Region Studies (englanninkielinen) Elämänkatsomustieto Folkloristiikka Fonetiikka Kansatiede Klassillinen arkeologia Kreikkalainen filologia Latinalainen filologia Kotimainen kirjallisuus Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma (Pori) North American Studies (englanninkielinen) Sukupuolentutkimus Suomen kieli ja kulttuuri (ulkomaalaisille) Unkarin kieli ja kulttuuri Uskontotiede Yleinen kirjallisuustiede Sivuaineopiskelijaksi ilmoittautuminen Ilmoittautuminen (nimi, pääaine, op.nro) arkeologian toimistoon tai sähköpostilla osoitteeseen Ilmoittautuminen tapahtuu tiedekunnan kansliassa tai tiedekunnan www-sivuilla olevalla lomakkeella. Lisätietoja: Ilmoittautuminen uskontotieteen toimistoon syyslukukauden alussa. Oppiaineen toimistoon syyskuun loppuun mennessä. Oppiaineen toimistoon syyslukukauden alussa. Oppiaineen toimistoon syyskuun aikana. Klassillisten kielten ja antiikin kulttuurin oppiaineen yliopisto-opettajalle. Oppiaineen toimistoon mennessä. Koulutusohjelman toimistoon syyskuun loppuun mennessä. Ei ennakkoilmoittautumista. Sukupuolentutkimuksen perusteet -kurssilla tai oppiaineen toimistossa (Sirkkala, Minervarakennuksen 1. krs, huone E125.) Sivuaineoikeus on vapaa niille tutkinto-opiskelijoille, jotka ovat saaneet pohjakoulutuksen ja suorittaneet ylioppilastutkinnon muualla kuin Suomessa tai kirjoittaneet suomalaisessa ylioppilastutkinnossa suomi toisena kielenä -kokeen. Sivuaineopiskelijaksi ilmoittaudutaan Suomen kielen ja kulttuurin lehtorin vastaanotolla heti lukukauden alussa. Suomen ja sen sukukielten suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen linjan opettajatuutorille. Oppiaineen toimistoon syyskuun loppuun mennessä. Ei ennakkoilmoittautumista.

5 B. RAJOITETUT SIVUAINEET 1. Sivuainekokeet Opiskeltava aine Sivuainekiintiö Sivuainekokeeseen ilmoittautuminen ja mahdolliset esitietovaatimukset Englannin kieli Englannin kielen sivuainekokeeseen ilmoittaudutaan joko sähköpostitse osoitteeseen 26 tai tulostamalla lomake oppiaineen verkkosivuilta. Hakuaika päättyy perjantaina klo 16.00, jolloin myös postitse lähetettyjen hakemusten täytyy olla perillä. Viestissä täytyy mainita seuraavat hakijaa koskevat tiedot: (1) opiskelijanumero Turun yliopistossa, (2) äidinkieli, (3) sukunimi ja etunimet, (4) postiosoite, (5) puhelinnumero, (6) sähköpostiosoite, (7) kotikunta, (8) yliopisto-opintojen aloitusvuosi sekä (9) pääaine. Espanja Italia Sivuainekokeeseen ilmoittaudutaan oppiaineen ilmoitustaululla (Rosetta, 2. krs) olevaan listaan tai s-postilla viimeistään keskiviikkona Sivuainekokeeseen ilmoittaudutaan oppiaineen ilmoitustaululla (Rosetta, 2. krs) olevaan listaan tai s-postilla viimeistään torstaina Sivuainekokeen ajankohta ja paikka sekä luettava kirjallisuus Maanantaina klo 9 12 ls. IX, LT-talo 1 - kirjallisuus: 1. Rob Penhallurick, Studying the English Language. 2nd edition. Palgrave Macmillan 2010, luvut 1 5 (s. 1 92) ja 9 11 (s ) ja Auli Hakulinen ym. Vapaa-ajan kielimaisema, luku 8 teoksessa Suomen kielen tulevaisuus: Kielipoliittinen toimintaohjelma (s ). Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Valikoima novelleja: Atwood, Margaret: Death by Landscape, Raymond Carver: Cathedral, Tan, Amy: Rules of the Game. Lisätietoa verkkosivuilta: ( Torstaina klo 9 12 ls. XXV, Fennicum. - Sivuainekokeessa ei ole valintakoekirjaa. Perusopintojen suorittamisen jälkeen opiskelijalla on mahdollisuus hakeutua joko espanjan kielen tai kääntämisen linjalle. Perjantaina klo ls. XXV, Fennicum - kieliopin hallinta, luetun ymmärtäminen ja ainekirjoitus, ei kirjallisuutta.

6 Opiskeltava aine Kulttuurihistoria Luova kirjoittaminen 16 (perusopinnot) Museologia Sivuainekiintiö Sivuainekokeeseen ilmoittautuminen ja mahdolliset esitietovaatimukset Sivuainekokeeseen ei tarvitse ilmoittautua 20 etukäteen. Kokeessa on varauduttava esittämään henkilöllisyystodistus. Tietoa sivuaineoikeuden saamisesta ilman sivuainekoetta: 10 (aineopinnot) 15 Sivuainekokeeseen tulee ilmoittautua luovan kirjoittamisen ilmoitustaululla (Sirkkalan Artiumin 2. krs) oleviin listoihin torstaihin mennessä. Ei ilmoittautumista etukäteen. Valittavilta humanistisen tiedekunnan opiskelijoilta edellytetään perusopintojen opinnot yhdessä seuraavista oppiaineista: arkeologia, klassillinen arkeologia, folkloristiikka, kansatiede, kulttuurihistoria, kulttuuriperinnön tutkimus, maisemantutkimus, Suomen historia, taidehistoria, yleinen historia tai musiikkitiede. Sivuainekokeen ajankohta ja paikka sekä luettava kirjallisuus Keskiviikkona klo ls. XXV, Fennicum - Hannu Salmi (toim.): Menneen ja tulevan välillä luvun kulttuurihistorian lukukirja. k&h, Turku 2011 (HUOM. vain sivut 7 52 ja ). Teoksen voi ostaa käteisellä kulttuurihistorian toimistosta, puh. (02) tai tilata Turun yliopiston verkkokaupasta. Perjantaina klo ls. I (Tauno Nurmela -sali), päärakennus - Valintakokeen yhteydessä palautetaan esitehtävä, josta tarkemmat tiedot ilmoitetaan luovan kirjoittamisen verkkosivulla ( tai tehtävää voi tiedustella luovan kirjoittamisen toimistosta puh. (02) Valintakokeessa kirjoitetaan toinen tehtävä, jonka aihe annetaan kokeen yhteydessä. Valintakokeen tulokset ilmoitetaan perjantaina Torstaina klo , ls. Janus, kaivokatu 12 - kirjallisuus: Petja Aarnipuu: Turun linna kerrottuna ja kertovana tilana. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia Helsinki 2008.

7 Opiskeltava aine Sivuainekiintiö Sivuainekokeeseen ilmoittautuminen ja mahdolliset esitietovaatimukset Pohjoismaiset Sivuainekokeeseen ilmoittaudutaan oppiaineesta kielet 18 saatavalla lomakkeella, joka tulee pa- lauttaa oppiaineeseen viimeistään keskiviikkona klo (postiosoite: Pohjoismaiset kielet, kanslia, Turun yliopisto). Ranska Ranskan kielen linja: 14 + Ranskan kääntämisen ja tulkkauksen linja: 10 Saksan kieli 12 (filologia) + 12 (kääntäminen) Suomen historia ja yleinen historia 30 Suomen kieli ja suomalaisugrilainen kielentutkimus 30 (suomen kielen linja) + 6 (suomalaisugrilaisen kielentutkimuksen linja) Sivuainekokeeseen ilmoittaudutaan oppiaineen ilmoitustaululla (Rosetta, 2. krs) olevaan listaan tai s-postilla maija.osterlund@utu.fi viimeistään maanantaina klo Sivuainekokeeseen ilmoittaudutaan oppiaineen toimiston ilmoitustaululla olevaan listaan viimeistään tiistaina Ei ilmoittautumista etukäteen. Kokeessa on varauduttava esittämään henkilöllisyystodistus. Tietoa sivuaineoikeuden saamisesta ilman sivuainekoetta: Ilmoittautuminen oppiaineen verkkosivulla tai oppiaineen toimistosta saatavalla lomakkeella viimeistään valintakoetta edeltävänä työpäivänä klo Sivuainekokeen ajankohta ja paikka sekä luettava kirjallisuus Torstaina klo ls. I, Tauno Nurmela -sali, Päärakennus - Koetta varten luetaan kolme ruotsinkielistä kielitieteellistä tekstiä, jotka ovat tulostettavissa oppiaineen verkkosivuilta ( tkielet/opiskelijavalinta/valintakoe/) Tiistaina klo ls. XXV, Fennicum - ei kirjallisuutta, kokeeseen valmistautumisesta ja sen pisteityksestä saa lisätietoa oppiaineesta. Keskiviikkona klo ls. XXV, Fennicum - ei kirjallisuutta Tiistaina klo ls. XXV, Fennicum. - kirjallisuus: Jarkko Keskinen, Suvianna Seppälä ja Kari Teräs (toim.): Häkäpöntöistä nurkkatansseihin. Arjen ilmiöitä sota-aikana. Turun yliopisto, Teoksen voi ostaa historiaaineiden toimistosta, puh. (02) tai tilata sähköpostitse his-toimisto@lists.utu.fi. Maanantaina klo ls. XXV, Fennicum. - kirjallisuus: Irja Alho & Anneli Kauppinen, Käyttökielioppi. SKS, Helsinki Sivut ja Krista Ojutkangas Meri Larjavaara Matti Miestamo Jussi Ylikoski, Johdatus kielitieteeseen. WSOY, Helsinki Sivut 3 43 ja

8 Opiskeltava aine Sivuainekiintiö Sivuainekokeeseen ilmoittautuminen ja mahdolliset esitietovaatimukset Sivuainekokeen ajankohta ja paikka sekä luettava kirjallisuus Venäjän kieli 8 Ei ilmoittautumista etukäteen. Perjantaina klo ls. XXV, Fennicum. - kielikoe, ei kirjallisuutta Viittomakieli ja kommunikaatio 8 (aine- ja syventävät opinnot) Viron kieli ja kulttuuri B. RAJOITETUT SIVUAINEET 2. Sivuainekiintiöt (ei sivuainekoetta) Opiskeltava aine Sivuainekiintiö Valintamenettely Mediatutkimus 30 Sivuaineopiskelijat valitaan syyslukukaudella järjestettävän Johdatus mediatutkimukseen -kurssin (6 op) arvosanan perusteella (vähintään 3/5). Musiikkitiede 25 Sivuaineopiskelijat hyväksytään ilmoittautumisjärjestyksessä. Opiskelijoiden toivotaan osallistuvan heti syksyllä Johdatus musiikintutkimukseen -kurssille. Romanian kieli ja kulttuuri 15 Opintojen aloittamisen edellytyksenä on romanian alkeiskurssin suorittaminen tai vastaavien tietojen hallitseminen. Taidehistoria 30 (perusopinnot) Sivuaineopiskelijat valitaan Johdatus taidehistoriaan tieteenalana I -kurssin luentokuulustelun arvosanan perusteella (vähintään 3/5). Myös avoimessa tai muissa yliopistoissa yksittäisiä kursseja suorittaneiden tulee osallistua kokeeseen saadakseen jatkaa opintojaan. Tasokokeen kautta oikeuden myös aine- ja syventäviin opintoihin saavat seuraavien aineiden pääaineopiskelijat: kotimainen kirjallisuus, kulttuurihistoria, mediatutkimus, musiikkitiede ja yleinen kirjallisuustiede sekä nais- ja sukupuolentutkimuksen maisteriohjelma. Muut opiskelijat hakevat aine- ja syventävien opintojen sivuaineoikeutta pe mennessä vapaamuotoisella hakemuksella, johon tulee liittää opintosuoritusote ja tarvittaessa todistus muualla suoritetuista kokonaisuuksista. Tuloksista ilmoitetaan taidehistorian ilmoitustaululla ti Haku tapahtuu viittomakielen peruskurssille ilmoittautumisen yhteydessä syyslukukaudella. Etusijalla valinnassa ovat viittomakieltä opinnoissaan ja/tai tulevassa ammatissaan tarvitsevat humanistisen tiedekunnan opiskelijat. Viron kielen ja kulttuurin opiskelijoiden kiintiö on Opiskelijat valitaan Viron peruskurssin suorituksen perusteella; peruskurssi järjestetään syksyn ensimmäisen periodin aikana. Viron kielen ja kulttuurin opiskelijaksi hakevien on ilmoitettava halukkuudestaan suomen ja sen sukukielten oppiaineesta saatavalla lomakkeella viimeistään to Valinnan tulos ilmoitetaan syksyn peruskurssin toisen loppukuulustelun tuloksen julkistamisen yhteydessä. Loppukuulustelusta on saatava vähintään 3/5, jotta voi tulla hyväksytyksi Viron kielen ja kulttuurin opiskelijaksi.

9 KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA A. VAPAAT SIVUAINEET Opiskeltava aine Aikuiskasvatustiede (perus- aine ja syventävät opinnot) Erityispedagogiikka (perus- aine ja syventävät opinnot) Kasvatustiede (perus- aine ja syventävät opinnot) Nuorisotutkimus (perus- ja aineopinnot) Sivuaineopiskelijaksi ilmoittautuminen Opintoihin ei erikseen ilmoittauduta. Lisätietoa: B. RAJOITETUT SIVUAINEET 1. Sivuainekokeet Opiskeltava aine Sivuainekiintiö Sivuainekokeeseen ilmoittautuminen ja mahdolliset esitietovaatimukset Opettajan pedagogiset opinnot Perusopetuksessa opetettavien aineiden monialaiset opinnot (useita kiintiöitä pääaineen mukaan) 5 Haku opettajan pedagogisiin opintoihin seuraavan kerran keväällä Kasvatustieteiden tiedekunta julkistaa valintaperusteet loppuvuodesta 2013 / alkuvuodesta Haku seuraavan kerran keväällä Kasvatustieteiden tiedekunta julkistaa valintaperusteet keväällä Sivuainekokeen ajankohta ja paikka sekä luettava kirjallisuus Soveltuvuuskoe järjestetään seuraavan kerran keväällä (Opettajan pedagogisten opintojen suorittamisen voi ilman aiempia yliopistoopintoja aloittaa yleensä aikaisintaan kolmantena opiskeluvuonna.) Valintakoe järjestetään seuraavan kerran Kasvatustieteellisen tiedekunnan sivuaineopinnoista lisää tietoa on saatavissa tiedekunnan intranetsivuilla osoitteessa:

10 MATEMAATTIS-LUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta tarjoaa sivuaineopintoja seuraavissa aineissa: Astrobiologia Biokemia, elintarvikekemia, biotekniikka Biologia Fysiikka, teoreettinen fysiikka, materiaalitiede ja tähtitiede Geologia Kemia Maantiede Matematiikka, sovellettu matematiikka Mikroelektroniikka Tietojenkäsittelytiede Tietokonejärjestelmät Tietoliikennetekniikka Ympäristötiede Terveyden biotieteet Kehitysmaatutkimus Ympäristöoikeus Sivuaineopintoihin ilmoittautumisesta, opinto-oikeuksista, kokonaisuuksista ja käytännön asioista löydät tietoja osoitteesta: Opetus- ja tilaresurssien takia hakijoita voidaan joutua karsimaan. Karsinnasta ja rajoituksista löydät lisätietoa tiedekunnan oppiaineiden omilta erillis- ja sivuaineopintosivuilta.

11 YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIEDEKUNTA A. VAPAAT SIVUAINEET Oppiaine Vapaasti suoritettavat opintokokonaisuudet, joihin ei tarvitse ilmoittautua erikseen Filosofia Perus-, aine- ja syventävät opinnot Finnish-Nordic Society and Culture Mahdollisuus suorittaa vähintään 25 opintopisteen laajuinen sivuainekokonaisuus. Lisätietoja: History and Politics of European integration Suppeampi 20 opintopisteen kokonaisuus tai laajempi sivuainekokonaisuus. Lisätietoja: Kaupunkitutkimus Mahdollisuus suorittaa opintopisteen kokonaisuus. Lisätietoja: Poliittinen historia Perus-, aine- ja syventävät opinnot Psykologia Perusopinnot ja sivuaineopiskelijoille tarkoitetut aineopinnot. Sosiaalipolitiikka Perus-, aine- ja syventävät opinnot Sosiaalityö Perusopinnot ja sivuaineopiskelijan aineopinnot (laajemmat aineopinnot, kts. sosiaalityön www-sivut) Sosiologia Perus-, aine- ja syventävät opinnot Taloussosiologia Taloussosiologiasta voi suorittaa 25 opintopistettä perus- ja aineopintojen kursseja: TSY Johdatus taloussosiologiaan ja TS8 Taloussosiologian suuntauksia ovat kaikille sivuaineopiskelijoille pakollisia. Valtio-oppi Monikulttuurisuus Perus-, aine- ja syventävät opinnot Monitieteinen kokonaisuus, joka yhdistää sosiaalipolitiikkaa, historiaa ja kulttuurien tutkimusta. (suositellaan 2 3 vuoden opiskelijoille). Lisätietoa

12 B. RAJOITETUT SIVUAINEET 1. Sivuainekokeet Opiskeltava aine Sivuainekiintiö Logopedia (perusopinnot) 5 Sivuainekokeeseen ilmoittautuminen ja mahdolliset esitietovaatimukset Kokeeseen ilmoittaudutaan kirjoittamalla nimi yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan kanslian ilmoitustaululla olevaan listaan viimeistään klo mennessä. Sivuainekokeen ajankohta ja paikka sekä luettava kirjallisuus Maanantaina klo 9:00 11, Publicumissa (Pub 4) Kysymykset perustuvat samaan kirjallisuuteen kuin pääaineopiskelijoiden valintakoe. Kts. Valintaopas/Yhteiskuntatieteellinen.pdf 2. Sivuainekiintiöt (ei sivuainekoetta) Opiskeltava aine Sivuainekiintiö Valintamenettely Aasia-opinnot (Minor in East Asian Studies) 25 Ilmoittaudu sähköpostitse suunnittelija Kari Lehdelle maanantaihin 27. elokuuta 2013 klo 24:00 mennessä.

13 TURUN KAUPPAKORKEAKOULU Opiskeltava aine Sivuainekiintiö Baltic Sea Business and Society (englanninkielinen) - Kestävän kehityksen opintokokonaisuus - Liiketoimintaosaaminen (perusopinnot) 150 Valintamenettely Turun yliopiston sivuaine- ja verkostohaun kautta JOO-järjestelmässä ( Haku lukuvuoden opintoihin on päättynyt keväällä Lisätietoa opintokokonaisuudesta osoitteesta: Opintoihin haetaan suorittamalla pääsykoetenttinä toimivan LTO-perusopintokokonaisuuden ensimmäinen opintojakso "LTO1 Johdatus liiketoimintaosaamiseen". Ohjeet ja tenttipäivät löytyvät taloustieteen laitoksen liiketoimintaosaamisen intranet-sivuilta: Turun kauppakorkeakoulu tarjoaa lisäksi Turun yliopiston opiskelijoille sivuaineopintoja, yksittäisiä kursseja sekä kieliopintoja. Lisätietoa: OIKEUSTIETEELLINEN TIEDEKUNTA Turun yliopiston muiden tiedekuntien opiskelijoilla on oikeus suorittaa oikeustieteellisessä tiedekunnassa enintään neljä aineopintojen opintojaksoa oikeudenalojen perusteista (enintään 30 op). Suoritusoikeus voidaan myöntää opintojaksoon, jonka suorittaminen tukee opiskelijan muuta aineyhdistelmää. Aineopintojen valinnaisia opintojaksoja voidaan suorittaa sivuaineopintoina vain siinä tapauksessa, että opintojaksolle jää tilaa tiedekunnan omien opiskelijoiden ja Turku Law Schoolin piiriin kuuluvien opiskelijoiden ilmoittautumisen jälkeen ja että opintojakson suorittamisen edellytykset täyttyvät. Aineopintojen erikoistumisjaksoja ei voi suorittaa sivuaineopintoina. LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA Lääketieteellisessä tiedekunnassa on muiden tiedekuntien opiskelijoiden mahdollisuus suorittaa opintoja mm. hoitotieteessä. Sivuainekiintiöistä, ilmoittautumismenettelystä ynnä muusta lisätietoa lääketieteellisen tiedekunnan www-sivuilla:

14 LISÄTIETOA SIVUAINEISTA Humanistisen tiedekunnan opiskelijoille löytyy tietoa sivuaineopiskelusta tiedekunnan intranet-sivuilta: Tutustu myös Erilliset opinnot ja sivuaineopinnot -oppaaseen:

15

16

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2015 Taitto: Mauri Paloheimo

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2015 Taitto: Mauri Paloheimo TURUN YLIOPISTON HUMANISTISEN TIEDEKUNNAN UUSIEN OPISKELIJOIDEN SIVUAINEOPAS 2015 2016 Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2015 Taitto: Mauri Paloheimo TÄRKEÄÄ TIETOA SIVUAINEISTA Miksi sivuaineet

Lisätiedot

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2014 Taitto: Mauri Paloheimo

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2014 Taitto: Mauri Paloheimo TURUN YLIOPISTON HUMANISTISEN TIEDEKUNNAN UUSIEN OPISKELIJOIDEN SIVUAINEOPAS 2014 2015 Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2014 Taitto: Mauri Paloheimo TÄRKEÄÄ TIETOA SIVUAINEISTA Miksi sivuaineet

Lisätiedot

1 (61) Tdk Pääaine/koulutusohjelma Luokittelu Sivuaine Kokonaisuus

1 (61) Tdk Pääaine/koulutusohjelma Luokittelu Sivuaine Kokonaisuus 1 (61) H Arkeologia Pääaine Arkeologia ARKEOLOGIAN 16 16 ARKEOLOGIAN 16 16 ARKEOLOGIAN SYVENTÄVÄT OPINNOT 12 12 Pääaine Total 32 12 44 Sivuaine Hum.tdk:n antamat merkinnät KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT 16

Lisätiedot

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2016 Taitto: Mauri Paloheimo

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2016 Taitto: Mauri Paloheimo TURUN YLIOPISTON HUMANISTISEN TIEDEKUNNAN UUSIEN OPISKELIJOIDEN SIVUAINEOPAS 2016 2017 Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2016 Taitto: Mauri Paloheimo TÄRKEÄÄ TIETOA SIVUAINEISTA Miksi sivuaineet

Lisätiedot

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2017 Taitto: Mauri Paloheimo

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2017 Taitto: Mauri Paloheimo TURUN YLIOPISTON HUMANISTISEN TIEDEKUNNAN UUSIEN OPISKELIJOIDEN SIVUAINEOPAS 2017 2018 Turun yliopiston humanistinen tiedekunta 2017 Taitto: Mauri Paloheimo TÄRKEÄÄ TIETOA SIVUAINEISTA Miksi sivuaineet

Lisätiedot

1 (6) Sisältyvien kokonaisuuksien lkm. Tdk Pääaine Sivuaine

1 (6) Sisältyvien kokonaisuuksien lkm. Tdk Pääaine Sivuaine 1 (6) H Arkeologia Kansatiede 8 2 10 Museologia 4 3 7 Klassillinen arkeologia 5 1 6 Arkeologia Total 41 13 54 Digitaalinen kulttuuri, Pori Kulttuurituotannon suunnittelu, Pori 12 3 15 Museologia ja aineellinen

Lisätiedot

ABI-päivä Oppiaine-esittelyt ja tutustumiskierrokset MATEMAATTIS-LUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA

ABI-päivä Oppiaine-esittelyt ja tutustumiskierrokset MATEMAATTIS-LUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA ABI-päivä 12.1.2017 Oppiaine-esittelyt ja tutustumiskierrokset MATEMAATTIS-LUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA Oppiaine ja vastuuhenkilö Esittelyaika Paikka Biokemia ja biotekniikka Jarmo Käpylä Biologia Timo

Lisätiedot

1 (5) Hyv. Vast. Kirj. Haken. Kok. Hyv. Vast. Kirj. Haken. Kok. Hyv. ott. Hakukohde. Kirj. Haken. Kok. osall. Kirj. osall. osall. ott.

1 (5) Hyv. Vast. Kirj. Haken. Kok. Hyv. Vast. Kirj. Haken. Kok. Hyv. ott. Hakukohde. Kirj. Haken. Kok. osall. Kirj. osall. osall. ott. Hakeneet, hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet tiedekunnittain ja hakukohteittain, kaikki valinnat vuosina -2014 1 (5) Haken. Kok. Hyv. Hyv. Humanistinen tiedekunta Arkeologia 168 58 12 8 8 166

Lisätiedot

LUKIOLAISTEN PÄIVÄ

LUKIOLAISTEN PÄIVÄ LUKIOLAISTEN PÄIVÄ 21.4.2017 Ohjelmaa luentosaleissa IX ja X (Natura, Yliopistonmäki) klo 10 12 Tietoa Turun yliopiston koulutustarjonnasta ja valmistuneiden urapoluista. Opintoneuvoja Maria Henninen Millaista

Lisätiedot

Liite opintojohtosääntöön (päivitetty vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä ja yliopiston hallituksen päätöksiä)

Liite opintojohtosääntöön (päivitetty vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä ja yliopiston hallituksen päätöksiä) 1/5 Liite opintojohtosääntöön (päivitetty 4.1.2016 vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä ja yliopiston hallituksen päätöksiä) Turun yliopistossa edustettuina olevat t, tutkinnot, pääaineet, koulutusohjelmat

Lisätiedot

Valintakokeisiin. Aloituspaikat Hakeneet. osallistuneet Hyväksytyt

Valintakokeisiin. Aloituspaikat Hakeneet. osallistuneet Hyväksytyt 1 (5), valintakokeisiin, ja yliopistoon kirjoittautuneet tiedekunnittain ja hakukohteittain Humanistinen tiedekunta Arkeologia 8 116 49 9 83.17 100 61.50 70 Englannin kielen kääntäminen ja tulkkaus 24

Lisätiedot

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2015

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2015 Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta Ajankohta Paikkakunta Lisätietoa Biologia (ruotsinkielinen valinta) to 21.5.2015 klo 9.00-13.00, Joensuu, Jyväskylä, Oulu, Turku Biologia (suomenkielinen valinta)

Lisätiedot

1 (6) tdk laitos aine

1 (6) tdk laitos aine 1 (6) H Hist.,kultt. ja tait.tutk.lts Arkeologia 1 2 2 3 Digitaalinen kulttuuri, Pori 2 2 1 2 Folkloristiikka 1 1 2 1 1 1 Historia 2 4 1 Kansatiede 2 2 2 1 1 2 Kotimainen kirjallisuus 1 3 1 3 1 1 2 Kulttuurihistoria

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin hyväksytty

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi Aineenopettajainfo 15.9.2017 - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta

Lisätiedot

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO 22.3.2018 Presentation Name / Firstname Lastname 29/03/2018 1 KLO 16.00-17.00 YLEISINFO KLO 17.00-18.00 VALINNAISTEN OPINTOJEN ESITTELYÄ ERI PISTEISSÄ Presentation Name / Firstname

Lisätiedot

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2016

Helsingin yliopiston päävalinnan valintakokeet keväällä/kesällä 2016 Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta Ajankohta Paikkakunta Lisätietoa Akvaattiset tieteet 26.5.2016 klo 9.00-13.00, Jyväskylä, Oulu, Turku Yhteinen valintakoe biologian ja ympäristötieteiden sekä Jyväskylän,

Lisätiedot

TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA. Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori

TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA. Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori TUTKINTORAKENNE ja TUTKINTOVAATIMUKSET AHOT ja KAIKENLAISTA MUUTA MERKILLISTÄ HARJOITTELU JA OPETUSOHJELMA Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori 1 TUTKINTOJEN KOOSTAMINEN HUK (KAAVIOT MANUAALISSA) (SUORITUSAIKA

Lisätiedot

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015

Avoin yliopisto abeille. Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Abipäivät 11.-12.11.2015 Avoin yliopisto abeille Oman opiskelualan etsiminen: Mahdollisuus tutustua yliopistoopiskeluun sekä eri koulutusaloihin ja oppiaineisiin Valmistautuminen

Lisätiedot

Sosiaalitieteiden opintoinfo. Marja Andersson, Antti Kouvo, Tuukka Kaidesoja, Päivi Naumanen, Milla Salin & Outi Sarpila 27.11.

Sosiaalitieteiden opintoinfo. Marja Andersson, Antti Kouvo, Tuukka Kaidesoja, Päivi Naumanen, Milla Salin & Outi Sarpila 27.11. Sosiaalitieteiden opintoinfo Marja Andersson, Antti Kouvo, Tuukka Kaidesoja, Päivi Naumanen, Milla Salin & Outi Sarpila 27.11.2014 VTK- ja VTM-tutkinnon rakenne KAIKKI suorittavat ensin VTK-tutkinnon (180

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu Aineenopettajan koulutukseen hakevien infotilaisuus 10.2.2010 Opintoasiainsuunnittelija Sanna Lumikko Teologinen tiedekunta B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa

Lisätiedot

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA LV 2013 2014 1 Sisällysluettelo OPISKELU KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA... 3 KOULUTUSOHJELMAN

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA

PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA PERUSTUTKINTOJA KOSKEVAT OHJEET KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA LV 2013 2014 1 Sisällysluettelo OPISKELU KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMASSA... 3 KOULUTUSOHJELMAN

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot Ia 2014 Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto,

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 21.4.2016 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot

Tavoitteena tutkinto

Tavoitteena tutkinto Tavoitteena tutkinto Helsingin yliopiston Opintojen suunnittelu Opintoja suunnitellessa on hyvä pohtia mitä ja miksi haluat opiskella millaisia tavoitteita sinulla on millainen olet opiskelijana miten

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 25.8.2016 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI Nimi: Opiskelijanumero: Sähköpostiosoite: Puh: Pääaine: Yo-tutkinnon suoritusvuosi: Sivuaine(et): Minut valittiin ranskan kielen opiskelijaksi vuonna.

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 30.8.2018 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Humanitas ry järjesti keväällä 2010 kyselyn, joka toteutettiin sähköisesti. Kyselyyn vastasi 538 henkilöä

Humanitas ry järjesti keväällä 2010 kyselyn, joka toteutettiin sähköisesti. Kyselyyn vastasi 538 henkilöä Humanitas ry järjesti keväällä 2010 kyselyn, joka toteutettiin sähköisesti Kysely pyrki selvittämään, miten humanistit ja toisaalta muut näkevät humanistisen tieteen ja humanistit osana yliopistoyhteisöä,

Lisätiedot

Ohjeita uusille opiskelijoille. Venäjä äidinkielenä. Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi Opettajaksi

Ohjeita uusille opiskelijoille. Venäjä äidinkielenä. Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi Opettajaksi Ohjeita uusille opiskelijoille Venäjä äidinkielenä Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi Opettajaksi Kääntäjäksi Yhteiset perusopinnot www.helsinki.fi/yliopisto 15.9.2014 1 Venäjä äidinkielenä Venäjä äidinkielenä

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

Oppaan käyttäjälle. Sanna Mäkilä Opintopäällikkö

Oppaan käyttäjälle. Sanna Mäkilä Opintopäällikkö Oppaan käyttäjälle Tämä opas sisältää humanistisen tiedekunnan humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon (HuK) ja filosofian maisterin tutkinnon (FM) tutkintovaatimukset lukuvuodelle 2013 2014, jotka

Lisätiedot

Tieteenalaa tukevien opintokokonaisuuksien hakuohjeet ja valintaperusteet, kevät 2018

Tieteenalaa tukevien opintokokonaisuuksien hakuohjeet ja valintaperusteet, kevät 2018 Tieteenalaa tukevien opintokokonaisuuksien hakuohjeet ja valintaperusteet, kevät 2018 Sisällys 1. Yleistietoa tieteenalaa tukevista opintokokonaisuuksista... 1 2. Hakuohjeet... 1 3. Valintamenettely...

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

SIVUAINEINFO Kevät 2014

SIVUAINEINFO Kevät 2014 SIVUAINEINFO Kevät 2014 Erillisten erityispedagogiikan sivuaineopintojen esittely, Marjatta Takala Ruotsin (Svenska på förskole- och lågstadiet) sivuaineen esittely, Hannu Niemi Tiedekunnan sivuainehaku

Lisätiedot

Opettajan pedagogisten opintojen info

Opettajan pedagogisten opintojen info Opettajan pedagogisten opintojen info Humanistisen tiedekunnan perustutkinto-opiskelijoille Torstaina klo 16-18, Porthania IV Infon aiheet Opettajan pedagogisten opintojen valintaryhmät 2016 hakutiedot

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Yleisen kielitieteen ja Fonetiikan peruskurssit ja Suomen kielen rakenne Luokanopettajien korvaavuudet Opettajan

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä. Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä. Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot Henkilökunta syyslukukaudella 2016 Professorit Harri Mantila

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto, 180 op (tavoiteaika 3 vuotta)

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäopintojen keskus Opintoasiainpäällikkö Annina Laakso

Kieli- ja viestintäopintojen keskus Opintoasiainpäällikkö Annina Laakso Kieli- ja viestintäopintojen keskus 10.8.2017 Opintoasiainpäällikkö Annina Laakso Mitä uuden opiskelijan tulisi tietää kieli- ja viestintäopintojen keskuksesta? Mikä ja missä kieli- ja viestintäopintojen

Lisätiedot

Turun yliopiston todistusvalinnat 2020

Turun yliopiston todistusvalinnat 2020 Turun yliopiston todistusvalinnat 2020 Valintauudistus miksi? Tavoitteena joustava siirtyminen toiselta asteelta korkeakouluopintoihin. Tarpeettomien välivuosien vähentäminen. Opiskelijavalintaprosessin

Lisätiedot

OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT 60 op

OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT 60 op 1 (7) OPETTAJAN PEDAGOGISET OPINNOT 60 op Opettajan pedagogiset opinnot on tarkoitettu Turun yliopiston (ja Åbo Akademin) tutkintoopiskelijoille. Maisteriksi valmistuneet voivat hakea erillisiin opettajan

Lisätiedot

TUTKINTO-OHJELMAINFO Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus

TUTKINTO-OHJELMAINFO Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus TUTKINTO-OHJELMAINFO 3.5.2018 Sivuainemahdollisuudet Kesäopinnot KV-vaihtomahdollisuus SIVUAINEEN VALINTA Kolme näkökulmaa sivuaineopintojen ja valinnaisten opintojen valitsemiseen 1. Tietojenkäsittelytieteiden

Lisätiedot

Minustako opettaja? Liisa Ikkala-Toiviainen, Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa

Minustako opettaja? Liisa Ikkala-Toiviainen, Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa 1 Opettajan pedagogisten opinnot ja opiskelijavalinnat 2011 pähkinänkuoressa 2 Opettajan pedagogiset opinnot 60 op Koostuvat kahdesta osasta: kasvatustieteen perusopinnoista, 25 op sekä aine- ja syventävien

Lisätiedot

Ranskalainen filologia

Ranskalainen filologia Ranskalainen filologia uusien opiskelijoiden informaatiotilaisuus 29.8.2007 Mikä on romaanisten kielten laitos? useamman oppiaineen muodostama yksikkö laitoksessa on neljä oppiainetta: ranskalainen filologia,

Lisätiedot

OPISKELU SOSIAALITYÖN OPPIAINEESSA. Koulutussuunnittelija Enna Toikka 31.8.2015

OPISKELU SOSIAALITYÖN OPPIAINEESSA. Koulutussuunnittelija Enna Toikka 31.8.2015 OPISKELU SOSIAALITYÖN OPPIAINEESSA Koulutussuunnittelija Enna Toikka 31.8.2015 Mistä löytyy tietoa opinnoista? Keneltä voin tarvittaessa kysyä apua? Mitä opintojaksoja minun tulee suorittaa? Mitä opintojaksoja

Lisätiedot

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Tervetuloa opiskelemaan Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 1 Ennen opiskelua Tutustu hyvin opinto-ohjelmaan verkkopalvelussa: luentojen ajat ja

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken 25.8.2016 Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Koulutusohjelman opinnot Amanuenssi Hanna Snellman (Fabriikki F3428B) puh.

Lisätiedot

Turun yliopisto Suoritetut alemmat, ylemmät ja tohtorin tutkinnot ohjauksen alan ja pääaineen mukaan Lähde: Nettiopsu 17.1.

Turun yliopisto Suoritetut alemmat, ylemmät ja tohtorin tutkinnot ohjauksen alan ja pääaineen mukaan Lähde: Nettiopsu 17.1. 1 (7) Alemmat korkeakoulututkinnot 1. Kasvatusalat Aikuiskasvatustiede K 10 4 10 7 9 Erityispedagogiikka K 14 13 12 21 20 Kasvatustiede (varhaiskasvatus), OKL Rauma K 3 2 1 Kasvatustiede, kasvatustieteiden

Lisätiedot

Hakijoista ensikertalaisia yht. yht.

Hakijoista ensikertalaisia yht. yht. Hakukohde Akvaattiset tieteet, luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v): Jyväskylän yliopisto, Matemaattisluonnontieteellinen Biologian ala, luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian

Lisätiedot

LAITOS TIEDEKUNTA YHTEENSÄ OMA MUUT OMA MUUT op opisk op opisk op opisk op opisk op opisk *** EI TIEDEKUNTAA ***

LAITOS TIEDEKUNTA YHTEENSÄ OMA MUUT OMA MUUT op opisk op opisk op opisk op opisk op opisk *** EI TIEDEKUNTAA *** *** EI TIEDEKUNTAA *** EI LAITOSTA TIEDEKUNTIEN YHTEISET OPINNOT 0 0 212 212 0 0 212 212 212 212 0 0 212 212 0 0 212 212 212 212 KIELIKESKUS KIELIKESKUS/ARABIA 0 0 100 25 0 0 100 25 100 25 KIELIKESKUS/ENGLANTI

Lisätiedot

Tohtorin tutkinnot % 111 % -7 % 1 % Alemmat korkeakoulututkinnot % 103 % 15 % 11 %

Tohtorin tutkinnot % 111 % -7 % 1 % Alemmat korkeakoulututkinnot % 103 % 15 % 11 % Asemointitilastot 2016, 1/8 n määrälliset tavoitteet kaudelle 2017-2020 Toteutuma Keskiarvo OPM/sov. tavoite Tavoitteen tot.-% 2015 Tot. muutos-% 2014-2015 2013 2014 2015 2013-2015 2017-2020 YO Valtak.

Lisätiedot

4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset

4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset 34 4. Diplomi-insinöörin tutkinto ja koulutusohjelmien tutkintovaatimukset 4.1. DI-koulutusohjelmien rakenne ja tutkinnon suorittaminen Koulutusohjelman opintojen yleinen rakenne on Tampereen teknillisessä

Lisätiedot

OPETTAJAN PEDAGOGISTEN OPINTOJEN INFO Koulutussuunnittelija Laura Eklund

OPETTAJAN PEDAGOGISTEN OPINTOJEN INFO Koulutussuunnittelija Laura Eklund OPETTAJAN PEDAGOGISTEN OPINTOJEN INFO 20.1.2017 Koulutussuunnittelija Laura Eklund OHJELMA Info luentosalissa EDU1 klo 10.00 11.00 Haku- ja valintamenettely, opiskelu, erilaiset opettajan kelpoisuudet

Lisätiedot

SIVUAINEHAKU KTK:n opiskelijoille kevät

SIVUAINEHAKU KTK:n opiskelijoille kevät SIVUAINEHAKU KTK:n opiskelijoille kevät 2019 1.2.2019 INFO 1. Muiden tiedekuntien sivuaineet lukuvuonna 2019-2020, mukana esittelemässä sivuaineita: - OyKk - LUTK ja TTK - HUTK Erilliset esittelydiat sivuainesivulle

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelmassa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta.

Lisätiedot

Matematiikka. Orientoivat opinnot /

Matematiikka. Orientoivat opinnot / Matematiikka Orientoivat opinnot / 30.8.2011 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot erillisiä

Lisätiedot

Kokeisiin osallistuneet

Kokeisiin osallistuneet Helsingin yliopistoon hakeneet, ja aloituspaikat v. 2012 Koulutusohjelma hakijoista osuus osallistuneista Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta Akvaattiset tieteet 135 78 16 16 % 28 % Biologi (svenskspråkig)

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info. Tanja Kähkönen

Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info. Tanja Kähkönen Luonnontieteellinen tiedekunta Sivuaine-info Tanja Kähkönen 21.11.2014 Koulutusohjelmat, syksy 2014 Luonnontieteellinen tiedekunta Biologia Fysiikka Kemia Maantiede 15 suuntautumisvaihtoehtoa, 18 oppiainetta

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 31.8.2017 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Sosiologian uusien opiskelijoiden HOPSinfo. Tuukka Kaidesoja & Päivi Naumanen

Sosiologian uusien opiskelijoiden HOPSinfo. Tuukka Kaidesoja & Päivi Naumanen Sosiologian uusien opiskelijoiden HOPSinfo Tuukka Kaidesoja & Päivi Naumanen 9.4.2015 Infon teemoja HOPS ja HOPS-keskustelu Mistä löytyy tietoa HOPS:n tekoon? Kandiopintojen rakenne Opintojen ohjeellinen

Lisätiedot

Opintoihin orientointi

Opintoihin orientointi Opintoihin orientointi Tervetuloa opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 2.9.2014 1 Ennen opintojen alkua Tutustu huolellisesti ja hyvin opinto-ohjelmaan. Tee HOPS eli henkilökohtainen

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

Helsingin yliopiston määrälliset tavoitteet kaudelle

Helsingin yliopiston määrälliset tavoitteet kaudelle Asemointitilastot 2016, 1/8 n määrälliset tavoitteet kaudelle 2017-2020 Toteutuma Keskiarvo OPM/sov. tavoite Tavoitteen tot.-% 2015 Tot. muutos-% 2014-2015 2013 2014 2015 2013-2015 2017-2020 YO Valtak.

Lisätiedot

Turun yliopistossa suoritetut opintopisteet oppiaineittain ja laitoksittain opiskelijan opinto-oikeuksien mukaan vuonna 2009

Turun yliopistossa suoritetut opintopisteet oppiaineittain ja laitoksittain opiskelijan opinto-oikeuksien mukaan vuonna 2009 *** Ei tiedekuntaa *** Ei laitosta Tiedekuntien yhteiset opinnot 0 0 215 215 0 0 215 215 215 215 0 0 215 215 0 0 215 215 215 215 Kielikeskus Kielet 0 0 21 21 0 0 21 21 21 21 Kielikeskus/arabia 0 0 120

Lisätiedot

Miten tullaan opettajaksi Helsingin yliopistosta?

Miten tullaan opettajaksi Helsingin yliopistosta? Miten tullaan opettajaksi Helsingin yliopistosta? Opintoasiainkoordinaattori Tanja Steiner 13.10.2004 Teema Opettaja Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutus Helsingin yliopistossa Käyttäytymistieteellinen

Lisätiedot

ESPANJA KEVÄÄN 2014 OPETUSOHJELMA (Päivitetty 17.12.2013, Erikoisalojen käännökset su-es, sekä AO että SO)

ESPANJA KEVÄÄN 2014 OPETUSOHJELMA (Päivitetty 17.12.2013, Erikoisalojen käännökset su-es, sekä AO että SO) ESPANJA KEVÄÄN 2014 OPETUSOHJELMA (Päivitetty 17.12.2013, Erikoisalojen käännökset su-es, sekä AO että SO) Tarkemmat tiedot kursseista ja uudesta tutkintojärjestelmästä löytyvät vuoden 2013 2014 opintooppaasta

Lisätiedot

HOPS (2) INFO. Kevät 2014 Reija Satokangas

HOPS (2) INFO. Kevät 2014 Reija Satokangas HOPS (2) INFO Kevät 2014 Reija Satokangas Ainakin näistä aiheista on juttua: Ensi lukuvuoden opetus Toisen ja kolmannen vuoden opintojen rytmittäminen Kesäopinnot ja KELA Miten saada kansis =taloustiede

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma ssa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta. Ohjelma yhdistää kolmen oppiaineen opintoja, ja se

Lisätiedot

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne. 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne. 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma sisältö ja rakenne 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

TUTKINNON RAKENNE. Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli

TUTKINNON RAKENNE. Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe: Äidin TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe: Äidin Näistä valittava kolme pakollista koetta: Ruotsi Vieras Matematiikka Reaalikoe TUTKINNON RAKENNE Kaikille

Lisätiedot

Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info

Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info www.helsinki.fi/yliopisto 8.11.2018 1 Tilaisuuden sisältö Miksi valinnaisia pitäisi / voi suorittaa ja minkä verran? Eli tietoa tutkintorakenteista ja

Lisätiedot

TERVETULOA TURUN YLIOPISTOON!

TERVETULOA TURUN YLIOPISTOON! TERVETULOA TURUN YLIOPISTOON! MIKÄ ON YLIOPISTO? Tiedekorkeakoulu Akateeminen opiskeluympäristö, joka haastaa opiskelijan älyllisesti ja ajankäytöllisesti antaa opiskelijalle vapautta ja vastuuta. Yhteisö,

Lisätiedot

Opettajan pedagogisten opintojen info

Opettajan pedagogisten opintojen info Opettajan pedagogisten opintojen info Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan opiskelijoille Tiistaina klo 14.00 16.00 Biokeskus 3, LS 2402 Infon aiheet Opettajien kelpoisuusvaatimukset Opettajan pedagogisten

Lisätiedot

RANSKA RANSKAN KÄÄNTÄMISEN JA TULKKAUKSEN LINJA KEVÄÄN 2013 OPETUSOHJELMA (päivitetty 15.1.2013)

RANSKA RANSKAN KÄÄNTÄMISEN JA TULKKAUKSEN LINJA KEVÄÄN 2013 OPETUSOHJELMA (päivitetty 15.1.2013) RANSKA RANSKAN KÄÄNTÄMISEN JA TULKKAUKSEN LINJA KEVÄÄN 2013 OPETUSOHJELMA (päivitetty 15.1.2013) Tärkeitä päivämääriä Opetus alkaa lukujärjestyksen mukaisesti maanantaina 7.1.2013, ellei toisin mainita.

Lisätiedot

LAITOS TIEDEKUNTA YHTEENSÄ OMA MUUT OMA MUUT op opisk op opisk op opisk op opisk op opisk

LAITOS TIEDEKUNTA YHTEENSÄ OMA MUUT OMA MUUT op opisk op opisk op opisk op opisk op opisk EI LAITOSTA TIEDEKUNTIEN YHTEISET OPINNOT 0 0 195 195 0 0 195 195 195 195 0 0 195 195 0 0 195 195 195 195 KIELIKESKUS KIELIKESKUS/ARABIA 4 1 84 21 4 1 84 21 88 22 KIELIKESKUS/ENGLANTI 16 8 5039 1697 16

Lisätiedot

1.2 Kasvatustieteiden koulutuksen erillisvalinta avoimia yliopisto-opintoja suorittaneille (ent. kasvatustieteiden koulutuksen C-kiintiö)

1.2 Kasvatustieteiden koulutuksen erillisvalinta avoimia yliopisto-opintoja suorittaneille (ent. kasvatustieteiden koulutuksen C-kiintiö) KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNNAN ERILLISVALINTOJEN VALINTAPERUSTEET 2012 1. TUTKINTOON JOHTAVIEN KOULUTUSTEN ERILLISVALINNAT 1.2 Kasvatustieteiden koulutuksen erillisvalinta avoimia yliopisto-opintoja suorittaneille

Lisätiedot

YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015. Rehtori Mika Strömberg

YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015. Rehtori Mika Strömberg YO-INFO K2016 ILMOITTAUTUMINEN 2.11.2015 Rehtori Mika Strömberg LUKION PÄÄTTÖTODISTUS AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO YLIOPPILASTODISTUS KEVÄT 2016? LUKION PÄÄTTÖTODISTUS Lukio-opinnot yhteensä vähintään 75

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTO HUMANISTINEN TIEDEKUNTA KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPINTO-OPAS

TURUN YLIOPISTO HUMANISTINEN TIEDEKUNTA KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPINTO-OPAS TURUN YLIOPISTO HUMANISTINEN TIEDEKUNTA KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPINTO-OPAS 2012 2013 2 Julkaisija: TURUN YLIOPISTO Toimittaja: Sami Louekari Sivunvalmistus ja taitto:

Lisätiedot

ESPANJA KEVÄÄN 2013 OPETUSOHJELMA (Päivitetty 20.12.2012, suomen kielen rakenne)

ESPANJA KEVÄÄN 2013 OPETUSOHJELMA (Päivitetty 20.12.2012, suomen kielen rakenne) ESPANJA KEVÄÄN 2013 OPETUSOHJELMA (Päivitetty 20.12.2012, suomen kielen rakenne) Tarkemmat tiedot kursseista ja uudesta tutkintojärjestelmästä löytyvät vuoden 2012 2013 opintooppaasta ja opiskelijan yleisoppaasta.

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI Nimi: Opiskelijanumero: Sähköpostiosoite: Pääaine: Puh: Yo-tutkinnon suoritusvuosi: Sivuaine(et): Ylioppilastutkinnon jälkeen / ennen saksan

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto abivuosi opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen mahdollisuus tutustua sähköisiin kokeisiin luokassa 2O Missä mennään?

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Sitova ilmoittautuminen syksyn 2017 tutkintoon ti 2.5. - ma 29.5. Wilmassa. Ilmoittautumisen allekirjoittaminen kansliassa viim. ma 29.5. Kevään tutkintoon ilmoittautuminen

Lisätiedot

Suomen kielen opinnot syksystä 2017 alkaen. Kielen kehitys ja vaihtelu Kielenhuolto Äänne- ja muoto-oppi

Suomen kielen opinnot syksystä 2017 alkaen. Kielen kehitys ja vaihtelu Kielenhuolto Äänne- ja muoto-oppi Suomen kielen opinnot syksystä 2017 alkaen Perusopinnot 2 EI MUUTOKSIA Kielen kehitys ja vaihtelu Kielenhuolto Äänne- ja muoto-oppi Lauseoppi Tekstioppi Aineopinnot 35 (sivuaine) tai 4 (pääaine) Tekstilajit

Lisätiedot

Oppaan käyttäjälle Opintojen suunnittelu, opinto-ohjaus ja opintoneuvonta

Oppaan käyttäjälle Opintojen suunnittelu, opinto-ohjaus ja opintoneuvonta Oppaan käyttäjälle Humanistisen tiedekunnan opinto-opas lukuvuosiksi 2007 2008 ja 2008 2009 sisältää tiedekunnan opetussuunnitelmat, jotka tulevat voimaan 1.8.2007. Opas sisältää perustutkintoja koskevat

Lisätiedot

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Koulutusuudistuksen siirtymäaika Tampereen

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 31.8.2017 Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info YLIOPPILASKIRJOITUKSET Info 15.11.2018 RAKENNE Tutkintoon kuuluu neljä koetta. Äidinkielen koe pakollinen kaikille Lisäksi kolme seuraavista neljästä: * Toinen kotimainen kieli * Matematiikka * Yksi vieras

Lisätiedot

Sosiologian uusien opiskelijoiden HOPS-info. Tuukka Kaidesoja & Salla Sariola

Sosiologian uusien opiskelijoiden HOPS-info. Tuukka Kaidesoja & Salla Sariola Sosiologian uusien opiskelijoiden HOPS-info Tuukka Kaidesoja & Salla Sariola 14.4.2016 Infon teemoja HOPS ja HOPS-keskustelu Mistä löytyy tietoa HOPS:n tekoon? Kandiopintojen rakenne Opintojen ohjeellinen

Lisätiedot

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin tutkintovaatimukset uudistuvat 1.8.2012. Siirtymäaika uusiin tutkintovaatimuksiin päättyy 31.7.2014,

Lisätiedot

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen Perustelujen lisäys Kyselyt: kv- ja oppiainetason kysely Opintosuunnitelman

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma ssa opiskellaan suomea ja ruotsia aidosti kaksikielisessä ympäristössä. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai

Lisätiedot

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma sisältö ja rakenne 26.8.2016 Eija Heinonen-Özdemir Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot