Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin 4) kohdan ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 3 momentin nojalla.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin 4) kohdan ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 3 momentin nojalla."

Transkriptio

1 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro PPO-2009-Y Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee hyödynnettävän jätteen ja ongelmajätteen ammattimaista hyödyntämistä ja käsittelyä. Kyseessä on uusi toiminta. Päätös sisältää ratkaisun ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta hakemuksesta toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. LUVAN HAKIJA KTC Kierrätyspalvelut Oy (y-tunnus ) Välirinne JÄÄLI TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Toiminta: Kierrätysterminaali Toimialatunnus: 39120, Kiinteistörekisteritunnukset: /määräala, joka muodostaa Kiimingin Välikylän asemakaava-alueella korttelin 122 tontin 3, käyntiosoite Pyyryväistie 13 Kiinteistön omistaja: Kiimingin kunta LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin 4) kohdan ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 3 momentin nojalla. LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Lupahakemus käsitellään alueellisessa ympäristökeskuksessa ympäristönsuojeluasetuksen 6 12 c) kohdan nojalla. ASIAN VIREILLETULO Lupahakemus on jätetty Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle Toiminnanharjoittaja on täydentänyt hakemusta Veteraanikatu 1 PL 124, Oulu Puh Asiakaspalvelu kirjaamo.ppo@ymparisto.fi Torikatu 40 B, Kokkola Puh Asiakaspalvelu kirjaamo.ppo@ymparisto.fi

2 TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA SOPIMUKSET 2/18 Toiminnalla ei ole aiempaa ympäristölupaa. Maanvuokrasopimus Kiimingin kunnan kanssa LAITOKSEN SIJAINTIPAIKKA, YMPÄRISTÖ JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Toiminta sijaitsee Kiimingin kunnan Välikylän asemakaava-alueella teollisuus- ja varastoalueeksi kaavoitetulla korttelialueella (T-2) osoitteessa Pyyryväistie 13. Tontti on 3949 m 2 määräala kiinteistöstä Kiimaharju , joka muodostaa korttelin 122 tontin 3. Toiminta rajoittuu etelässä puistoalueeseen (VL-1) ja itäpuolella asemakaava-alueen ulkopuoliseen metsätalousalueeseen. Asemakaavoitetut naapuritontit ovat teollisuustoimintojen käytössä. Asemakaava-alue on jätevesiviemäröinnin piirissä, mutta sadevesiviemäriä alueella ei ole. Lähimmät asuinkiinteistöt sijaitsevat vajaan 1,5 kilometrin etäisyydellä. Toiminta ei sijoitu pohjavesialueelle. Alueen koillispuolella sijaitsevalle Laivakankaan ( ) pohjavesialueelle on matkaa noin 1,5 kilometriä. Toiminta sijaitsee Kalimeenojan valuma-alueella (84.114). Kalimeenojaan on alueelta etäisyyttä noin 2 kilometriä. Toiminnan vaikutusalueella ei ole suojelukohteita. LAITOKSEN TOIMINTA Yleiskuvaus toiminnasta Toiminnanharjoittaja tarjoaa ympäristöhuoltoalan palveluja valtakunnallisesti, painottuen Pohjois-Pohjanmaan alueelle. Yritys kerää yrityksiltä ja yhteisöiltä jätteitä, jotka voidaan ohjata sellaisenaan tai jalostettuna uusioraaka-aineeksi sekä ongelmajätteitä. Rakentaminen jaksotetaan kolmeen vaiheeseen seuraavasti: 1. vaihe: maarakennustyöt kesä-syksy vaihe: käsittely/varastohalli syksy kevät 2010, 3. vaihe: toimisto/varastorakennuksen rakentaminen aloitetaan kesällä Kiinteistö liitetään yleiseen viemäriin. Viemäriin ei johdeta ns. teollisuusjätevesiä. Varastotilat on valumaeristetty eikä niistä ole yhteyttä viemäriin. Asiakkailta kerätyt jätteet kuljetetaan terminaaliin, jossa ne lajitellaan kuljetuksiin ja käsittelyyn sopiviksi lajikekohtaisiksi eriksi. Jätteet kerätään ja kuljetetaan laitokselle toiminnanharjoittajan omalla ja alihankkijoiden kuljetuskalustolla. Materiaali- ja energiahyötykäyttöön soveltuvien hyödyntäminen ja käsittely Lajittelu ja varastointi Hyötykäyttöjätteet lajitellaan ja niissä mahdollisesti olevat epäpuhtaudet poistetaan ennen hyötykäyttöön toimittamista. Samanlaatuisia jätteitä yhdistetään kuljetuksen ja käsittelyn kannalta sopiviin eriin. Hyötykäyttömateriaalit varastoidaan lajikkeittain aidatulla alueella. Kerättävät ja varastoitavat hyötykäyttöjakeet Lupaa haetaan kerätä ja vastaanottaa hyödynnettäviä jätteitä toiminta-alueellaan tonnia vuodessa ja kertavarastointilupaa 470 tonnille. Aluksi toiminta on pienimuotoista, mutta toiminnan laajetessa yritys esittää ympäristökeskukselle tarkemman kuvauksen hyötyjätteiden keräyksestä ja varastoinnista, mm. tilavaraukset ja toimet roskaantumisen estämiseksi.

3 3/18 Taulukko 1. Kerättävät ja varastoitavat hyötykäyttöjakeet. Kerättävät jätejakeet Jäteluokka Muovi , , , , Rakennusjäte 17 01, 17 02, 17 04, ), 17 06, Kertavarasto (t) Kapasiteetti (t/a) , Rauta- ja peltiromu , Kaapelit Romuajoneuvot * ) Muut metallit , , , Paperi , Pahvi Puu , YHTEENSÄ ) Pääluokan 1705 ongelmajätteiksi luokiteltuja jätteitä ei vastaanoteta *) Esikäsittelemättömät romuajoneuvot luokitellaan ongelmajätteeksi Romuajoneuvojen varastointi ja esikäsittely Romuajoneuvot tarkastetaan vastaanotettaessa ja merkitään kirjanpitoon. Romuajoneuvot pyritään käsittelemään mahdollisimman pian vastaanoton jälkeen. Esikäsittelyä odottavat ajoneuvot varastoidaan nestetiiviillä alustalla. Yritys liittyy romuajoneuvojen tuottajavastuujärjestelmään ennen romuajoneuvojen vastaanottamisen aloittamista. Esikäsittelyssä ajoneuvosta poistetaan kaikki ongelmajätejakeet ja vaaralliset osat. Ongelmajätteet otetaan talteen omina jakeinaan ja toimitetaan ongelmajätevarastoon. Romuajoneuvosta poistetaan myös renkaat, katalysaattori ja lasi. Tarvittaessa lisäksi poistetaan kuparia, alumiinia ja magnesiumia sisältävät metalliosat sekä muoviosat. Esikäsittely tehdään valuma-altaan päällä, joten öljyjä eikä muita nesteitä ole mahdollista päästä viemäriin eikä ympäristöön. Ajoneuvot välivarastoidaan esikäsittelyn jälkeen ulkona oleville lavoille, joilla ne toimitetaan metallina hyötykäyttöön. Ongelmajätteiden ammattimainen kerääminen, lajittelu ja varastointi Yritys vastaanottaa ja kerää ongelmajätteitä asiakkailtaan terminaaliin, jossa ne lajitellaan ja pakataan kuljetuksiin ja käsittelyyn sopiviksi lajikekohtaisiksi eriksi. Ongelmajätteet kuljetetaan voimassa olevien lakien ja asetusten mukaisesti käsittelylaitoksiin, joilla on lain edellyttämät luvat vastaanottaa kyseisiä jätteitä. Ongelmajätteiden keräämisessä käytettävä kuljetuskalusto on tarvittaessa VAK/ADRvarustettu. Kaikki ongelmajätteitä kuljettavat henkilöt ovat VAK/ADR-koulutettuja. Yritys noudattaa kaikessa kuljetus- ja keräämistoiminnassa niitä koskevia voimassa olevia lakeja ja asetuksia. Kerättävät ja varastoitavat ongelmajätemäärät Lupaa haetaan kerätä ja vastaanottaa ongelmajätteitä toiminta-alueellaan 3080 tonnia vuodessa ja kertavarastointina 125 tonnia. Suuret yksittäiset tasalaatuiset ongelmajäte-erät toimitetaan suoraan asiakkailta käsittelyyn, joten ne eivät kulje varaston kautta muutoin kuin kirjanpidollisesti.

4 Taulukko 2. Kerättävät ja varastoitavat ongelmajätteet. 4/18 Ongelmajätelaji Jäteluokka Kertavarasto Kapasiteetti (t) (t/a) Jäteöljy 13 01, 13 02, Kiinteä öljyjäte Öljyvesiseokset/emulsiot 13 04, 13 05, Maalit, liimat yms , , Liuottimet 13 07, Hapot/emäkset , Lääkejäte , Loisteputket Torjunta-aineet Paristot ja akut 16 06, , Muut ongelmajätteet 1) 4 20 SE-romu 16 02, , YHTEENSÄ ) Muilla ongelmajätteillä tarkoitetaan rakennusjätteen pääluokkien 1701, 1702, 1703, 1704, 1706, 1708, 1709 lajittelussa syntyviä ongelmajätteitä. Lisäksi toiminnassa syntyy jätettä mm. toimistosta ja pakkauksista. Niistä toimitetaan hyödynnettäväksi kelpaavat osat hyötykäyttöön ja loput kaatopaikalle. Lajittelu Ongelmajätekuorman saavuttua vastaanottokeskukseen varastotyöntekijät purkavat kuorman yhteistyössä kuljettajan kanssa vastaanotto- ja lajitteluhalliin, jossa jätelajikkeet ja -määrät tarkastetaan ja tarvittaessa punnitaan. Ongelmajätteet lajitellaan ja samanlaatuisia ongelmajätteitä yhdistetään kuljetuksen ja käsittelyn kannalta sopiviin eriin. Ongelmajätteistä erotellaan niiden sisältämät kaato-paikkajätteet ja mahdolliset hyötykäyttöön menevät materiaalit. Keskenään reagoimattomia nesteitä sekoitetaan keskenään, mikäli niiden hyötykäyttö edellyttää sitä. Varastointi Ongelmajätteet varastoidaan terminaalissa kemikaalilakia noudattaen. Varasto on rakennettu siten, että keskenään reagoivat jakeet varastoidaan omiin osastoihin. Varastotilat eivät ole yhteydessä viemäriverkostoon. Osastot ovat valumaeristettyjä mahdollisen varastointiastian rikkoutumisen varalta. Kaikki nestemäiset ongelmajätteet, joilla on vaara jäätyä tai kaasuuntua, varastoidaan puolilämpimissä ilmastoiduissa varastotiloissa. Ongelmajätteitä, joilla ei ole jäätymis- ja kaasuuntumisvaraa, voidaan varastoida kuljetusastioissa myös varastokonteissa. Varastokontit on varustettu valuma-altailla ja painovoimaisella ilmanvaihdolla. Vastaanotetuista ja edelleen toimitetuista ongelmajätteistä pidetään kirjaa. Kaikista vastaanotetuista ongelmajäte-eristä laaditaan siirtoasiakirja, josta ilmenee jätteen määrä, laatu, luovuttaja, vastaanottaja ja päivämäärä. Paras käyttökelpoinen tekniikka ja energiatehokkuus Yritys käyttää tuotannossaan mahdollisuuksien mukaan parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Yritys panostaa myös ympäristöteknologian tuotekehitykseen ja pyrkii kehittämään jatkuvasti laitteita ja menetelmiä, joiden avulla jätteitä pystytään jalostamaan uusioraaka-aineiksi.

5 Ympäristöasioiden hallintajärjestelmä 5/18 Yritykselle tehdään toimintajärjestelmä joka perustuu ISO ja ISO standardien mukaisiin laatu- ja ympäristöjärjestelmiin. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Ongelmajätteet varastoidaan terminaalissa kemikaalilakia noudattaen. Varasto on rakennettu siten, että keskenään reagoivat jakeet varastoidaan omiin osastoihin. Varastotilat eivät ole yhteydessä viemäriverkostoon. Osastot ovat valumaeristettyjä mahdollisen varastointiastian rikkoutumisen varalta. Kaikki nestemäiset ongelmajätteet, joilla on vaara jäätyä tai kaasuuntua, varastoidaan puolilämpimissä ilmastoiduissa varastotiloissa. Ongelmajätteitä, joilla ei ole jäätymis- ja kaasuuntumisvaraa, voidaan varastoida kuljetusastioissa myös varastokonteissa. Varastokontit on varustettu valuma-altailla ja painovoimaisella ilmanvaihdolla. Käytössä oleva piha-alue asfaltoidaan ja alueen sadevedet johdetaan öljy- ja pesuaineerotinkaivon kautta avo-ojaan. Ennen avo-ojaa on sulkuventtiili, jolla voidaan tarvittaessa estää piha-alueen vesien pääsy avo-ojaan. Alueella syntyy melua kuorma-autoliikenteestä: alueella liikennöi 1 10 kuorma-autoa arkipäivisin pääsääntöisesti klo välillä. Liikenteestä syntyy päästöjä ilmaan, muutoin toiminnasta ei merkittäviä ilmapäästöjä synny. Varastoalue on ympäriinsä aidattu ja varustettu lukittavilla porteilla. Portit pidetään lukittuna aina kun alue on miehittämätön. TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Toiminnalla ei ole negatiivisia vaikutuksia viihtyisyyteen eikä ihmisten terveyteen. Alue on kaavoitettu teollisuusalueeksi ja viereisillä tonteilla on ympäristöhuoltoon liittyviä toimintoja. LAITOKSEN TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Vastaanotetuista ja edelleen toimitetuista ongelmajätteistä pidetään kirjaa. Kaikista vastaanotetuista ongelmajäte-eristä laaditaan siirtoasiakirja, josta ilmenee jätteen määrä, laatu, luovuttaja, vastaanottaja ja päivämäärä. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Toiminta ja varastointi järjestetään siten että maaperään eikä pohjaveteen pääse päästöjä normaalin toiminnan yhteydessä. Toimintaa suunniteltaessa ja sen käynnistyttyä tehdään riskikartoituksia joilla pyritään ennakoimaan mahdolliset vahinko ja vaara tilanteet. LISÄTIEDOT JÄTTEEN HYÖDYNTÄMISTÄ JA KÄSITTELYÄ KOSKEVASTA TOIMINNASTA Selvitys hakijan vakavaraisuudesta tai tarvittavasta vakuudesta Hakija on esittänyt ympäristölupahakemuksessaan vakuuden määräksi 8100 euroa perusteena kertavarastossa olevien hakemusajankohtana voimassa olevat jätteiden hyvitys- ja veloitushinnat.

6 Selvitys hakijan käytettävissä olevasta asiantuntemuksesta 6/18 Hakija on antanut selvityksen alan kokemuksesta ja käytettävissä olevasta alan asiantuntemuksesta. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Hakemuksesta täydentäminen Hakija on toimittanut ympäristökeskukselle täydennetyn hakemuksen ja lisäksi neuvottelussa hakemusta on täydennetty asemakaavakartalla ja alustavalla asemapiirroksella. Hakemuksesta tiedottaminen Ympäristökeskus on tiedottanut hakemuksen vireilläolosta kuuluttamalla hakemuksesta Kiimingin kunnan ja Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen virallisilla ilmoitustauluilla Hakemusasiakirjat ovat kuulutusaikana olleet saatavilla Kiimingin kunnanvirastossa ja Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksessa. Kuulutuksen julkaisemisesta on ympäristönsuojelulain 38 :n mukaisesti ilmoitettu sanomalehti Kalevassa ja erikseen tiedotettu rajanaapureille. Tarkastukset ja neuvottelut Lausunnot Lupahakemuksen tekemiseen liittyvä neuvottelu on pidetty Lupahakemuksen käsittelyyn liittyvä neuvottelu on pidetty Neuvotteluista laaditut muistiot on liitetty asiakirjoihin. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus on pyytänyt hakemuksesta lausunnon Kiimingin kunnalta ja Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitoksen johtokunnalta. Lausuntojen määräaika oli Kiimingin kunta pyysi lausunnon antamiseen jatkoaikaa saakka. Lausunnon ovat antaneet Kiimingin kunnan yhdyskuntalautakunta ja Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitoksen johtokunta. Kiimingin kunnan yhdyskuntalautakunta esittää lausuntonaan seuraavaa: Välikylän asemakaavassa korttelin 122 tontti 3 on osoitettu merkinnällä T-2 eli: teollisuus ja varastorakennusten korttelialue. Teollisuus- ja varastorakennusten lisäksi alueelle saa rakentaa asunnon, jonka kerrosala on enintään 70 m 2. Teollisuusrakennus on toteutettava ennen asuntoa tai samanaikaisesti sen kanssa. Korttelialueelle ei saa rakentaa erillistä asuinrakennusta. Asemakaavan mukaan toiminta, jolle lupaa haetaan, on alueelle soveliasta. Alueella toimii korttelin 124 tontilla 2 jo tällä hetkellä vastaavan tyyppistä toimintaa harjoittava Ekokem. Asemakaava-alue on jätevesiviemäröinnin piirissä, mutta sadevesiviemäriä alueella ei ole. Kunta edellyttää, että alue pinnoitetaan vesitiiviillä pinnoitteella ja pintavedet kerätään ja käsitellään asianmukaisella tavalla. Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitoksen johtokunta esittää lausuntonaan seuraavaa: Ympäristötoimen mielestä uusi toiminta soveltuu kyseiseen paikkaan. Naapurustossa on entuudestaan kierrätysalan yritystoimintaa. Asemakaavassa alue on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta, T. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 1,5 kilometrin päässä. Terminaalin suhteellisen pieni pinta-ala ja käsiteltäväksi esitettyjen jätejakeiden suuri määrä edellyttää, että kertavarastomäärät rajoitetaan kohtuullisiksi ja toimintojen järjestelyyn kiinteistöllä kiinnitetään erityistä huomiota.

7 Muistutukset ja mielipiteet 7/18 Hakemuksesta ei ole esitetty muistutuksia eikä mielipiteen ilmaisuja. Hakijan kuuleminen ja vastine Ympäristökeskus on päivätyllä kirjeellään varannut hakijalle tilaisuuden vastineen antamiseen. Toiminnanharjoittaja on ilmoittanut , ettei pidä tarpeellisena vastineen antamista. VIRANOMAISEN RATKAISU Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus on tarkastanut hakemuksen, tutkinut asiasta annetut lausunnot ja muistutukset sekä luvan myöntämisen edellytykset. Ratkaisussaan ympäristökeskus on muutoinkin ottanut huomioon mitä yksityisen ja yleisen edun turvaamiseksi säädetään. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus myöntää KTC Kierrätyspalvelut Oy:lle hyödynnettävän jätteen ja ongelmajätteen ammattimaista hyödyntämistä ja käsittelyä koskevan ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan. Tämän päätöksen kertoelmaosassa on esitetty laitoksen toimintaa koskevat perustiedot, joita voidaan käyttää vertailutietoina laitoksen toiminnan muutosten laajuutta ja niiden aiheuttamaa uuden ympäristöluvan tarpeellisuutta arvioitaessa. Lausunnoissa esitetyt vaatimukset on otettu huomioon lupamääräyksistä ja niiden perusteluista ilmenevällä tavalla. Toiminnassa on noudatettava seuraavia lupamääräyksiä. Lupamääräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi Yleiset määräykset 1. Toiminnassa voidaan vastaanottaa ja käsitellä tämän päätöksen kertoelmaosassa mainittuja hyödynnettäviä jätteitä (ml. romuajoneuvot) yhteensä tonnia vuodessa ja ongelmajätteitä yhteensä tonnia vuodessa. Kerrallaan voidaan varastoida hyödynnettäviä jätteitä enintään 470 tonnia ja ongelmajätteitä enintään 125 tonnia. Jätelajikohtaisia kertavarastointimääriä ei saa ylittää. Tavanomaiseksi luokiteltavaa jätettä saa varastoida korkeintaan kolme vuotta ennen hyödyntämistä ja korkeintaan yksi vuosi ennen käsittelyä. Ongelmajätteeksi luokiteltavia jätteitä saa varastoida korkeintaan vuoden ennen toimittamista luvan omaavalle käsittelijälle. Jos laitokselle toimitetaan jätteitä, joiden vastaanottoa ei ole hyväksytty tässä päätöksessä, jätteet on palautettava jätteen haltijalle tai toimitettava viivytyksettä ympäristöluvan vastaanottajalle. 2. Toimintaa voidaan harjoittaa arkipäivinä (maanantai perjantai) klo Jos toiminta edellyttää tilapäistä poikkeamista säännöllisistä toiminta-ajoista, on siitä ilmoitettava etukäteen Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle ja Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitokselle. Toimintaa ei saa harjoittaa poikkeavina aikoina ilman ympäristökeskuksen hyväksyntää. 3. Jätteiden varastointi, käsittely ja kuormaus on järjestettävä siten, ettei niistä aiheudu ympäristön epäsiisteyttä, roskaantumista, maaperän taikka pinta- tai pohjavesien pilaantumisvaaraa, eikä muutakaan haittaa tai vaaraa ympäristölle tai ihmisten terveydelle. Laitosalueen yleisestä siisteydestä on huolehdittava jatkuvasti.

8 8/18 4. Toiminnan jätekuljetukset tulee järjestää siten, ettei kuormauksista tai kuljetuksista aiheudu roskaantumista eikä muuta vaaraa tai haittaa ihmisille ja ympäristölle. Kaikki jätteet on kuljetettava kunkin jätteen kuljetukseen soveltuvilla asianmukaisilla kuljetusvälineillä. Jätekuljetusten suorittajien tulee olla merkittynä ympäristökeskuksen jätetiedostoon. 5. Toiminnanharjoittajan on liityttävä romuajoneuvojen tuottajavastuujärjestelmään ennen romuajoneuvojen vastaanotto- ja esikäsittelytoiminnan aloittamista. Toiminnassa vastaanotetut renkaat ja akut sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromu on toimitettava tuottajavastuujärjestelmän piirissä olevalle vastaanottajalle. Varastointi- ja käsittelypaikkojen rakenteet 6. Ulkona sijaitsevat jätteen varastointiin ja liikennealueiksi tarkoitetut alueet on pinnoitettava nestetiiviillä asfaltilla tai muulla vastaavan tiiveyden antavalla materiaalilla ennen toiminnan aloittamista. Pinnoitettu alue on muotoiltava riittävin reunakorokkein ja pinnan kallistuksin siten, että nestepäästöjen joutuminen alueen ulkopuolelle estetään. 7. Pinnoitetulla alueella muodostuvat sade- ja hulevedet on johdettava hiekan- ja öljynerotusjärjestelmän kautta maastoon. Mikäli alueelle rakennetaan myöhemmin sadevesiviemäriverkosto, toiminnanharjoittajan tulee liittyä siihen. Öljynerotinjärjestelmä on mitoitettava alueelta kertyvien valumavesien määrän mukaiseksi ja sen tulee täyttää öljynerottimien EN-858 standardin I -luokan erottimille asetetut vaatimukset. Öljynerotin tulee varustaa täyttymisestä ilmoittavalla hälyttimellä ja sulkuventtiilillä. 8. Varasto- ja käsittelyhallien lattiarakenteet tulee rakentaa nestettä pidättävästä materiaalista, joka kestää jätteiden ja aineiden aiheuttaman kemiallisen ja fysikaalisen kuormituksen. Ongelmajätteiden varastointiin ja käsittelyyn käytettävistä tiloista ei saa olla yhteyttä viemäriin. 9. Jätteiden varastointi- ja käsittelytilojen suojarakenteiden kunto on tarkistettava säännöllisesti ja havaitut vauriot on korjattava viipymättä. 10. Yksityiskohtaiset suunnitelmat varastoalueen pinnoittamisesta ja vesienkäsittelyjärjestelmästä mitoitustietoineen sekä varastotilojen rakenteista on toimitettava ympäristökeskukselle ennen rakentamiseen ryhtymistä. Jätteiden hyödyntäminen ja käsittely 11. Hyödynnettäväksi tarkoitetut jätteet on varastoitava asianmukaisesti kullekin jätelajille sopivissa varastokonteissa ja -lavoilla siten, ettei varastoinnista aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. Vastaanotetut metallipakkaukset on tarkistettava niiden mahdollisesti sisältämien ongelmajätejäämien varalta ennen niiden toimitusta uusiokäyttöön tai kierrätysmateriaaliksi. Tarvittaessa ne on toimitettava puhdistettavaksi luvan omaavalle pesulaitokselle. Romuajoneuvot on varastoitava nestetiiviiksi pinnoitetulla, erikseen tähän tarkoitukseen varatulla alueella. 12. Ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään eikä muihin jätteisiin. Ongelmajätteet on varastoitava kullekin jätelajille soveltuvissa tiiviissä varastosäiliöissä tai -astioissa asianmukaisin sisällön laatua ja vaarallisuutta osoittavin merkinnöin varustettuina katetussa ja lukittavassa tilassa nesteitä läpäisemättömällä reunakorokkein varustetulla alustalla tai muulla ympäristönsuojelun kannalta vastaavalla tavalla. Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu voidaan varastoida ulkona lukittavissa varastokonteissa. 13. Toiminnassa vastaanotettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden ja niiden osien soveltuvuus uudelleenkäyttöön on tarkastettava ja ohjattava uudelleenkäyttöön mahdollisuuk-

9 9/18 sien mukaan. Laitteet on lajiteltava ja varastoitava siten, että uudelleenkäyttöön ja kierrätykseen soveltuvat kokonaiset laitteet ja osat voidaan ensisijaisesti käyttää uudelleen ja toissijaisesti kierrättää mahdollisimman tarkasti. 14. Käytöstä poistetuille renkaille on järjestettävä asianmukainen varastointipaikka, jotta ne voidaan varastoida muista jätteistä erillään palovaaran vuoksi. 15. Jätteet on toimitettava säännöllisin väliajoin, kuitenkin vähintään kaksi kertaa vuodessa, hyödynnettäväksi tai käsiteltäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa on hyväksytty kyseisen jätteen vastaanotto. Ongelmajätteitä luovutettaessa on jätteiden siirrosta laadittava siirtoasiakirja. Siirtoasiakirja on pidettävä mukana jätteiden siirron aikana ja luovutettava jätteen vastaanottajalle. Siirtoasiakirja tai sen jäljennös tulee säilyttää kolmen vuoden ajan. Romuajoneuvojen varastointi ja esikäsittely 16. Esikäsittelemättömät romuajoneuvot tulee vastaanottaa ja varastoida nestetiiviiksi pinnoitetulla tarkoitukseen varatulla alueella. Romuajoneuvoja, jotka sisältävät vaarallisia aineita tai osia ei saa tilapäisestikään säilyttää maapohjalla. Esikäsitellyt ajoneuvot, jotka eivät sisällä vaarallisia aineita tai osia, tulee varastoida erillään esikäsittelemättömistä ajoneuvoista selvästi merkittynä. Romuajoneuvojen esikäsittely tulee suorittaa hallissa tarkoitukseen varatussa käsittelypaikassa, joka on pinnoitettu nestetiiviillä pinnoitteella ja varustettu nestevuotojen keräysjärjestelmällä. 17. Esikäsittelyssä romuajoneuvo on purettava, jolloin siitä on mahdollisimman pian vastaanoton jälkeen poistettava polttoaine, moottori-, vaihteisto- ja voiteluöljyt, hydrauliikkaöljy, jäähdytysnesteet, jäätymisenestoaine, jarrunesteet, ilmastointijärjestelmän nesteet ja muut romuajoneuvoon sisältyvät nesteet sekä akku, nesteytettyä kaasua sisältävät polttoainesäiliöt ja muut vaaralliset osat. Turvatyynyt on poistettava tai tehtävä muutoin vaarattomiksi. Kaikki ne osat, joiden tiedetään sisältävän elohopeaa, on poistettava siinä määrin kuin on mahdollista. Romuajoneuvosta on poistettava myös renkaat, katalysaattori ja lasi. Tarvittaessa on lisäksi poistettava kuparia, alumiinia ja magnesiumia sisältävät metalliosat sekä isot muoviosat. 18. Romuajoneuvossa olevat vaaralliset aineet on poistettava siten, etteivät ne pilaa romuajoneuvojen murskauksessa syntyvää jätettä. 19. Esikäsittelyssä ajoneuvosta erotetut nesteitä sisältävät osat, hyödynnettävät osat ja varaosat on varastoitava välttäen niiden vaurioitumista. Ajoneuvoista erotetut varaosat tulee varastoida asianmukaisesti, öljyisten varaosien varaston tulee olla nestetiivis. Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet 20. Vahinko- ja onnettomuustilanteiden varalle on laitoksella oltava saatavilla laitoksen toiminnan ja laajuuden mukainen riittävä alkusammutuskalusto ja riittävästi sopivaa imeytysmateriaalia, jolla mahdolliset vuodot voidaan kerätä talteen ja estetään niiden joutuminen viemäriin tai maaperään. Käytetty imeytysmateriaali tulee toimittaa käsiteltäväksi ongelmajätteenä. Toiminnanharjoittajan tulee laatia kuuden kuukauden kuluessa toiminnan alettua suunnitelma tulipalojen ja onnettomuustilanteiden estämiseksi ja toimintaohjeiksi mahdollisissa vahinko- ja onnettomuustilanteissa. Suunnitelma tulee toimittaa tiedoksi Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle ja Oulun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. 21. Häiriötilanteissa tai muissa poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa on aiheutunut tai uhkaa aiheutua määrältään tai laadultaan tavanomaisesta poikkeavia päästöjä ilmaan, maaperään, pohjavesiin tai vesiin ja viemäriin on viivytyksettä ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin päästöjen estämiseksi, päästöistä aiheutuvien vahinkojen torjumiseksi ja

10 10/18 tapahtuman toistumisen estämiseksi sekä laitteistojen kuntoon saattamiseksi. Poikkeuksellisista tilanteista on ilmoitettava viivytyksettä Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle ja Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitokselle. Muut toimet, joilla ehkäistään, vähennetään tai selvitetään pilaantumista, sen vaaraa tai pilaantumisesta aiheutuvia haittoja 22. Toiminnanharjoittajan tulee nimetä laitokselle vastaava hoitaja, jolla on riittävä asiantuntemus laitoksen asianmukaista hoitoa, käyttöä, käytöstä poistamista ja niihin liittyvää toiminnan tarkkailua varten. Vastaavan hoitajan nimi ja yhteystiedot tulee ilmoittaa tiedoksi Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle ja Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitokselle. Vastaava ilmoitus on tehtävä myös henkilön vaihtuessa. 23. Toiminnan aukioloaikoina on laitoksella oltava valvoja, joka tarkastaa tulevat kuormat ja niitä koskevat asiakirjat, merkitsee jätteet kirjanpitoon sekä osoittaa kyseiselle jätteelle tarkoitetun varastointipaikan. 24. Toiminnanharjoittajan tulee varmistaa, että ongelmajätteitä käsittelevällä henkilökunnalla on riittävä tietämys ongelmajätteistä ja niiden ominaisuuksista, sekä huolehtia riittävän tiedon antamisesta jätteen toimittajille, kuljettajille ja muille sidosryhmille. 25. Toiminnanharjoittajan tulee seurata edustamansa toimialan kehitystä ja olla riittävästi selvillä alan parhaan taloudellisesti käyttökelpoisen tekniikan (BAT) kehittymisestä ympäristönsuojelutoimenpiteenä ja varauduttava laitoksen toimintaan soveltuvana sen käyttöönottoon erikseen sovittavien siirtymäaikojen puitteissa. 26. Laitoksen työkoneissa käytettävät poltto- ja voiteluaineet sekä jäteöljyt on säilytettävä hyväksytyissä kaksivaippaisissa säiliöissä nestetiiviillä alustalla tai ne tulee sijoittaa säiliöiden tilavuuden mukaisiin katoksellisiin suoja-altaisiin siten, että vuodot maaperään estetään. 27. Laitosalueen tonttiliittymä Pyyryväistielle tulee varustaa lukittavalla portilla, ja tontti on ympärysaidattava Kiimingin kunnan rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymällä tavalla. Käyttötarkkailu sekä kirjanpito- ja raportointi 28. Öljynerotinjärjestelmän toimintaa on tarkkailtava säännöllisesti, kuitenkin vähintään kerran kuukaudessa. Hiekan- ja öljynerotin on tyhjennettävä ja huollettava säännöllisesti. Hiekan- ja öljynerottimen öljyt ja lietteet tulee toimittaa laitokselle, jonka ympäristöluvassa on hyväksytty kyseisen jätteen vastaanotto. Erottimen tarkkailusta, huolloista ja tyhjennyksistä on pidettävä ajantasalla olevaa kirjanpitoa, joka on tarvittaessa esitettävä valvontaviranomaisen tarkastettavaksi. 29. Öljynerottimen kautta ojaan johdettavasta vedestä on otettava öljynerottimen jälkeen vesinäyte vähintään kaksi kertaa vuodessa ajankohtana, jolloin virtaama on riittävä näytteenoton kannalta. Ensimmäinen näyte on otettava kolmen kuukauden kuluessa öljynerottimen käyttöönoton jälkeen. Vesinäytteestä on määritettävä ainakin ph, kiintoaine, sähköjohtokyky ja mineraaliöljypitoisuus. Tuloksia esitettäessä on kuvailtava näytteenottotilanne, virtaama ja laitoksen toiminta näytteenottoajankohtana. Näytteenotto ja analysointi tulee tapahtua julkisen valvonnan alaisen laitoksen toimesta. Vesinäytetulokset on toimitettava tiedoksi Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle kuukauden kuluessa näytteenotosta. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus voi tarvittaessa vesinäytetulosten niin osoittaessa muuttaa tarkkailuohjelmaa. 30. Laitoksen toiminnasta on pidettävä ajan tasalla olevaa kirjanpitoa, josta selviää ympäristönsuojelun kannalta tarpeelliset tapahtumat ja toimenpiteet. Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaisille tarkastusta varten.

11 11/18 Kirjanpitoon tulee sisällyttää ainakin seuraavat tiedot: - toiminnassa vastaanotetut jätteet, niiden lajit ja määrät, sekä alkuperä; - jätteiden käsittelytapa laitoksella; - jätteiden toimituspaikat ja -ajankohdat; - vuoden vaihteessa varastoituna olevat jätteen lajit ja määrät; - vastaanottamatta jätetyn jätteen lajit ja määrät; - toteutetut ympäristönsuojelun kannalta merkitykselliset huollot, käyttöhäiriöt ja niistä johtuvat toimenpiteet 31. Kirjanpitoon perustuva raportti edellisen vuoden toiminnasta on toimitettava vuosittain helmikuun loppuun mennessä Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle. Raportointi tulee tehdä ympäristökeskuksen antamien ohjeiden mukaisesti. Vuosiraportti on toimitettava tiedoksi myös Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitokselle. Vakuus 32. Toiminnanharjoittajan on annettava Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle tämän hyväksymä euron vakuus asianmukaisen jätehuollon, laitoksen käytöstä poistamisen ja jälkihoidon varmistamiseksi. Vakuus on toimitettava ympäristökeskukselle viivytyksettä tämän päätöksen saatua lainvoiman. Ympäristökeskus varaa mahdollisuuden tarkistaa tarvittaessa vakuuden määrää. Toiminnan muuttaminen ja lopettaminen 33. Toiminnassa tapahtuvista olennaisista muutoksista, joista voi aiheutua muutoksia laitoksen päästöissä, tulee ilmoittaa Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle. 34. Toiminnan pysyvästä tai pitkäaikaisesta keskeyttämisestä tai toiminnanharjoittajan vaihtumisesta tulee tehdä ilmoitus Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle. Toiminnan lopettamisesta on ilmoitettava viimeistään kolme kuukautta ennen toiminnan päättymistä. Samalla on esitettävä selvitys toiminnan lopettamisen yhteydessä suoritettavista ympäristönsuojelutoimenpiteistä. RATKAISUN PERUSTELUT Lupaharkinnan perusteet ja luvan myöntämisen edellytykset Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus on katsonut, että laitoksen toiminta ja toiminnanharjoittajan asiantuntemus täyttävät laissa säädetyt ympäristöluvan myöntämisen edellytykset. Toimittaessa ympäristölupahakemuksen ja tämän lupapäätöksen mukaisesti ei toiminnasta aiheudu toiminnan sijaintipaikka huomioiden terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista taikka vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta muun tärkeän käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä kohtuutonta rasitusta naapureille. Toiminta sijaitsee vahvistetussa asemakaavassa teolliseen toimintaan osoitetulla alueella, joten kaavallisia esteitä luvan myöntämiselle ei ole. Toiminnan vaikutusalueella ei ole suojelukohteita tai muita häiriintyviä kohteita. Toiminta ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella eikä läheisyydessä ole talousvesikaivoja. Toiminnanharjoittajalla on toiminnan laajuus, luonne ja toimintaa varten annettavat määräykset huomioon ottaen käytettävissään riittävä asiantuntemus. Toiminnalle on määrätty asetettavaksi ympäristönsuojelulain 42 :n mukainen vakuus.

12 Yleiset perustelut 12/18 Tämän päätöksen ohella toiminnanharjoittajan tulee tehdä ilmoitus pelastusviranomaiselle vaarallisten kemikaalien varastoinnista ja noudattaa sitä koskevia ohjeita ja määräyksiä. Lupamääräyksiä annettaessa on ympäristönsuojelulain 43 :n nojalla otettava huomioon toiminnan luonne, sen alueen ominaisuudet, jolla toiminnan vaikutus ilmenee, toiminnan vaikutus ympäristöön kokonaisuutena, pilaantumisen ehkäisemiseksi tarkoitettujen toimien merkitys ympäristön kokonaisuuden kannalta sekä tekniset ja taloudelliset mahdollisuudet toteuttaa nämä toimet. Päästöjen ehkäisemistä ja rajoittamista koskevien määräysten tulee perustua parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan. Lupamääräykset on annettu, jotta ympäristönsuojelulaissa ja jätelaissa sekä niiden nojalla annetuissa asetuksissa säädetyt vaatimukset täyttyvät. Lupamääräyksiä antaessaan ympäristökeskus on pyrkinyt siihen, että toiminta toteutetaan siten, että ympäristön pilaantuminen estetään, mutta toiminnanharjoittajalla on mahdollisuus valita asianmukaiset menetelmät estää pilaantuminen. Lupamääräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan luonne, ympäristövaikutukset sekä toiminnanharjoittajan mahdollisuudet ehkäistä haittojen syntyminen. Lupamääräyksissä on annettu tarpeelliset määräykset jätteistä ja niiden käsittelystä ympäristönsuojelulain 43 :n ja 45 :n nojalla. Jätteen hyödyntämistä ja käsittelyä koskevia määräyksiä annettaessa on otettu huomioon jätelain 6 :n vaatimukset jätteen hyödyntämisestä ensisijaisesti aineena. Jätteiden varastoinnista toimipaikalla ja niiden toimittamisesta käsittelyyn on annettu määräyksiä asianmukaisen jätehuollon varmistamiseksi. Lisäksi määräyksiä annettaessa on otettu huomioon mitä on säädetty sähkö- ja elektroniikkalaiteromun varastoinnille asetettavista vaatimuksista valtioneuvoston asetuksessa sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta, huomioon on otettu myös romuajoneuvoja koskevassa valtioneuvoston asetuksessa asetetut vaatimukset romuajoneuvojen varastoinnille ja esikäsittelylle. Melua koskevia lupamääräyksiä ei ole katsottu tarpeen asettaa, koska toiminnasta ei arvioida aiheutuvan häiritsevää melua. Toimialaa varten ei ole olemassa BAT-tekniikkaa määrittelevää BREF-vertailuasiakirjaa, mutta toimittaessa tämän ympäristöluvan määräysten mukaisesti voidaan toiminnan katsoa edustavan parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa. Laitoksen toiminta tukee valtakunnallisen ja alueellisen jätesuunnitelman hyödyntämistavoitteiden toteutumista, mm. tehostamalla kierrätystä sekä ongelmajätteiden keräämistä ja asianmukaista käsittelyä. Lupamääräysten perustelut Ympäristönsuojelulain 45 :n perusteella jätteiden vastaanotto voidaan rajoittaa vain tietynlaisen jätteen vastaanottoon ja käsittelyyn. Päätöksessä on hyväksytty vastaanotettavien jätteiden lajit ja määrät hakemuksen mukaisena edellyttäen, ettei jätelajikohtaiset kertavarastointimäärät ylity. Päätöksessä on annettu jätteiden varastointia koskevia määräyksiä, jotta toiminnan seurauksena ei aiheudu epäsiisteyttä, maiseman rumentumista ja yleisen viihtyvyyden vähentymistä. Ylisuurten varastojen estämiseksi ja varastointiaikojen rajoittamiseksi on annettu lupamääräys jätteiden säännöllisestä poiskuljettamisesta. Varastoimalla toiminnassa muodostuvat jätteet ja ongelmajätteet asianmukaisesti ja toimittamalla ne säännöllisesti käsiteltäväksi voidaan vähentää niiden varastoinnista aiheutuvia riskejä ja mahdollisia haittoja ympäristölle. Asianmukaisen jätehuollon varmistamiseksi on annettu jäteasetuksen 7 :n nojalla määräys asianmukaisten jätekuljetusten järjestämisestä kuljetuksista ja kuormauksista aiheutuvan haitan estämiseksi sekä jätelain 15 :n nojalla määräys luovuttaa toiminnassa syntyvä jäte alueellisen ympäristökeskuksen jätetiedostoon hyväksytyn toiminnanharjoittajan kuljetettavaksi. (lupamääräykset 1 ja 3 4) Päätöksessä on hyväksytty hakijan esittämät laitoksen normaalit toiminta-ajat, sillä toiminta sijaitsee teollisuusalueella ja lähistöllä ei ole häiriintyviä kohteita. Poikkeuksellisista toimintaajoista edellytetään ilmoitettavan etukäteen, jotta voidaan varmistua, ettei toiminnasta aiheudu häiriötä ympäristölle. Poikkeuksellisina toiminta-aikoina tarkoitetaan tässä päätöksessä toi-

13 13/18 minnan aukioloaikojen laajennusta esimerkiksi jätteenkeräyskampanjoiden ja vastaavien lyhytkestoisten tapahtumien aikana. (lupamääräys 2) Jätelain 18 l :n nojalla romuajoneuvon viimeisen haltijan on toimitettava romuajoneuvo tuottajavastuun piiriin kuuluvalle kerääjälle tai esikäsittelijälle. Tämän vuoksi on annettu määräys liittyä tuottajavastuujärjestelmään, jotta toiminnassa vastaanotettujen romuajoneuvojen asianmukainen jätehuolto voidaan järjestää tuottajavastuuvelvoitteiden mukaisesti. Romuajoneuvojen ohella tuottajavastuu koskee käytöstä poistettuja renkaita, akkuja sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromua, jonka vuoksi on annettu määräys toimittaa nämä jätteet tuottajavastuujärjestelmän piirin kuuluvalle vastaanottajalle asianmukaisen jätehuollon järjestämiseksi. (lupamääräys 5) Jäteasetuksen 8 :n nojalla jätteiden hyödyntämis- ja käsittelypaikka on suunniteltava, perustettava, rakennettava ja hoidettava siten, ettei siitä ja sen käytöstä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristölle ja terveydelle, ja ongelmajätteen vastaanottopaikan on oltava sellainen ja sitä käytettävä siten, ettei siitä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristön asutukselle, vastaanottopaikan käyttäjälle tai yleiselle turvallisuudelle eikä maaperän saastumista tai ympäristön roskaantumista ja että valumavesien pääsy ympäristöön estetään asianmukaisesti. Varastointialueen pinnoittaminen nestetiiviillä pinnoitteella estää jätteistä mahdollisesti liukenevien aineiden pääsyn maaperään ja vesiin. Nestetiiviiksi pinnoitteeksi hyväksytään tiivis asfaltti, jonka tyhjätila on alle 3 % tai muu vastaavan tiiveyden omaava pinnoite, joka estää riittävällä tavalla nesteiden läpipääsyn. Sade- ja hulevesien kokoaminen varastointialueelta ja niiden johtaminen öljynerotuskaivon kautta estää öljyn pääsyn pintavesien mukana ympäristöön. Koska alueella ei ole sadevesiviemäröintiä ja vedet johdetaan ojaan, öljynerotuskaivon tulee täyttää öljynerottimien standardin EN 858 I-luokan öljynerottimille asetetut vaatimukset, jolloin lähtevän veden öljypitoisuus on alle 5 mg/l. Varastotilojen lattioiden rakenteita koskeva määräys on annettu ongelmajätteiden varastoinnista aiheutuvan vaaran tai haitan estämiseksi. Ongelmajätteiden päästöistä ympäristölle aiheutuvan vaaran tai haitan estämiseksi on annettu lupamääräys huolehtia varastointi- ja käsittelytilojen suojarakenteiden kunnon tarkistuksesta ja tarvittavista kunnostustoimenpiteistä. (lupamääräykset 6 9) Koska ympäristölupahakemuksessa ei ole esitetty suunnitelmaa kenttä- tai hallirakenteista on ne määrätty toimitettavaksi ennen rakentamista ympäristökeskukselle valvontaa varten (lupamääräys 10). Ympäristönsuojelulain mukaan haitalliset ympäristövaikutukset on ehkäistävä ennakolta. Tämä voidaan varmistaa varastoimalla ja käsittelemällä vastaanotetut jätteet asianmukaisella tavalla. Jätelain 6 :n yleisten huolehtimisvelvollisuuksien nojalla päätöksessä on annettu jätteiden käsittelyä ja hyödyntämistä koskevia lupamääräyksiä. Metallipakkaukset (esimerkiksi metallitynnyrit) voivat sisältää ongelmajätejäämiä, kuten öljyä, liuottimia, tms., josta voi aiheutua pilaantumista. Ongelmajätteitä tai niiden jäämiä sisältävät pakkaukset on luokiteltava ongelmajätteeksi. Tämän vuoksi on annettu lupamääräys metallipakkausten puhtauden tarkistamisesta ja tarvittaessa toimittamisesta puhdistettavaksi tynnyripesulaitokselle. Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun varastointia koskevat vaatimukset on annettu sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetun valtioneuvoston asetuksen nojalla. Varastoimalla toiminnassa muodostuvat jätteet ja ongelmajätteet asianmukaisesti ja toimittamalla ne säännöllisesti hyödynnettäviksi ja käsiteltäväksi voidaan vähentää niiden varastoinnista aiheutuvia riskejä ja mahdollisia haittoja ympäristölle. Ongelmajätteiden pakkaukset tulee merkitä jäteasetuksen 6 :n mukaisesti. Valtioneuvoston päätöksessä ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä on annettu ongelmajätteiden siirtoa varten laadittavaa siirtoasiakirjaa sekä ongelmajätteiden pakkausmerkintöjä koskevat määräykset. Siirtoasiakirjamenettelyn avulla voidaan seurata ongelmajätteen kulkua tuottajalta asianmukaiseen hyödyntämis- tai käsittelypaikkaan. (lupamääräykset 11 15)

14 14/18 Ympäristölle mahdollisesti aiheutuvien haittojen vuoksi päätöksessä edellytetään esikäsittelemättömät romuajoneuvot varastoitavan nestetiiviillä alueella. Romuajoneuvoista annetun valtioneuvoston asetuksen 10 :ssä on säädetty romuajoneuvojen esikäsittelyä koskevista vähimmäisvaatimuksista. Romuajoneuvot sisältävät ongelmajätteiksi luokiteltuja aineita ja osia. Haitallisia aineita voi joutua ympäristöön, ellei niitä poisteta ajoneuvosta ennen murskausta. Romuajoneuvoista annetun valtioneuvoston asetuksen 11 :n nojalla romuajoneuvo on esikäsittelyssä purettava tai haitallisten ympäristövaikutusten vähentämisestä on huolehdittava muulla vastaavalla tavalla. Romuajoneuvossa olevat osat ja aineet, jotka on merkitty tai ovat muutoin tunnistettavissa eräiden vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen (572/2003) 5 :n 2 mom. mukaisesti, on poistettava. Uudelleenkäyttöön soveltuvat romuajoneuvon osat on poistettava ja purkamistuotteet varastoitava siten, että romuajoneuvon osat voidaan käyttää uudelleen, kierrättää tai muutoin hyödyntää. Käyttökelpoisten osien uudelleen käyttö vähentää jätteen syntymistä. Tämän perusteella on annettu romuajoneuvojen esikäsittelyä sekä ajoneuvoista erotettujen aineiden ja osien asianmukaista varastointia koskevat määräykset. (lupamääräykset 16 19) Ympäristön kannalta merkittäviä päästöjä voi aiheutua onnettomuus- ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa. Ympäristökeskus katsoo, että ongelmajätteiden käsittelytoiminnan harjoittajan tulee suunnitelmallisesti varautua häiriö- ja onnettomuustilanteiden varalle. Häiriö- ja poikkeustilanteita ja niihin varautumista koskevat määräykset on annettu ympäristön välittömän pilaantumisen ehkäisemiseksi ja päästöistä aiheutuvien vahinkojen minimoimiseksi sekä valvonnan toteuttamiseksi. Tulipalojen ja onnettomuustilanteiden varalle tehtävää suunnitelmaa laadittaessa on tarpeen mukaan konsultoitava palo- ja pelastusviranomaista. Ympäristönsuojelulain 62 :n nojalla toiminnasta vastaavan on tehtävä ilmoitus valvontaviranomaiselle mm. onnettomuudesta, tuotantohäiriöstä aiheutuvasta päästöstä tai syntyvästä jätteestä, josta voi aiheutua välitöntä tai ilmeistä ympäristön pilaantumisen vaaraa. (lupamääräykset 20 21) Jäteasetuksen 10 :n nojalla jätteiden hyödyntämis- ja käsittelypaikan hoitoa, käyttöä, käytöstä poistamista ja niihin liittyvää toiminnan tarkkailua varten toiminnanharjoittajan on määrättävä vastaava hoitaja. Myös muutoksista tulee tiedottaa valvontaviranomaisille tiedonkulun varmistamiseksi. Jätteiden vastaanoton tulee olla valvottua, jotta voidaan varmistua laitokselle tuotavien jätteiden laadusta. Toiminnan ympäristönsuojelun tason ylläpitämiseksi toiminnanharjoittajan tulee huolehtia henkilökunnan ja sidosryhmien riittävästä jätteitä ja jätehuoltoa koskevasta tietoisuudesta. (lupamääräykset 22 24) Ympäristönsuojelulain 5 :n mukaisesti toiminnanharjoittajan tulee olla riittävästi tietoinen toimintansa ympäristövaikutuksista, ympäristöriskeistä ja haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista. Käyttämällä parasta käyttökelpoista tekniikkaa voidaan tehokkaimmin ehkäistä toiminnan haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Paras käyttökelpoinen tekniikka kehittyy jatkuvasti, jonka vuoksi sen kehittymistä on seurattava ja käyttöönottoon tulee varautua. (lupamääräys 25) Toiminnassa käytettävien öljytuotteiden asianmukaista varastointia koskevat vaatimukset on annettu ympäristön pilaantumisen estämiseksi (lupamääräys 26). Porttia ja ympärysaitaa koskeva määräys on annettu, jotta voidaan estää asiattomien pääsy alueelle toiminnan aukioloaikojen ulkopuolella (lupamääräys 27). Öljynerottimen käyttöä ja huoltoa koskeva määräys on annettu, jotta voidaan varmistaa niiden toimivuus ja estää mahdolliset haitat ennakolta. Tarkkailemalla öljynerotuskaivosta johdettavia vesiä voidaan varmistua öljynerottimen toimivuudesta ja saada tietoa toiminnan valvontaa varten. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus katsoo, että ojaan johdettavasta vedestä tulee ottaa vesinäyte vuosittain kaksi kertaa öljynerottimen toimivuuden varmistamiseksi. (lupamääräykset 28 29) Toiminnan ympäristönsuojelun tason ylläpitäminen, tietämyksen lisääntyminen ja mahdollisimman tehokkaiden ympäristöhaittojen torjuntakeinojen soveltaminen toiminnassa edellyttävät päästöjen ja muiden ympäristövaikutusten jatkuvaa seurantaa ja ympäristönsuojelutoimien kehittämistä.

15 15/18 Jätelain nojalla jätteen haltijan on oltava riittävän hyvin selvillä hallinnassaan olevan jätteen määrästä, lajista, laadusta, alkuperästä ja jätehuollon kannalta merkityksellisistä ominaisuuksista sekä terveys- ja ympäristövaikutuksista. Ympäristönsuojelulain ja jätelain nojalla valvontaviranomaisella on oikeus saada toiminnan valvontaa varten tarpeellisia tietoja. Vuosiyhteenvedon esittämisestä annettu määräys on tarpeen toimintaan liittyvien ympäristönsuojelun kannalta oleellisten tietojen saamiseksi ja toiminnan valvonnan järjestämiseksi. (lupamääräykset 30 31) Ympäristönsuojelulain 42 :n mukaan jätteen hyödyntämis- ja käsittelytoiminnan harjoittajan on asetettava toiminnan laajuus ja luonne huomioon ottaen riittävä suuri vakuus tai muu vastaava järjestely asianmukaisen jätehuollon järjestämiseksi. Vakuuden suuruutta harkittaessa on otettu huomioon edellä mainittujen seikkojen lisäksi tässä lupapäätöksessä annetut määräykset ja se, mitä laitokselle mahdollisesti jäävien jätteiden käsittelyn kustannukset olisivat. Hyväksyttävänä vakuutena voidaan pitää esim. pankkitakausta, pankkitalletusta tai takausvakuutusta. (lupamääräys 32) Toiminnassa tapahtuvista olennaisista muutoksista, toiminnan pysyvästä tai pitkäaikaisesta keskeyttämisestä tai toiminnanharjoittajan vaihtumisesta tulee riittävän ajoissa ennen toimenpiteisiin ryhtymistä ilmoittaa Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle. Ilmoituksen perusteella viranomainen voi tarkastella muutosten vaikutusta ympäristöön ja laitoksen lupamääräyksiä sekä arvioida vastaako ilmoitettu toiminta ympäristöluvan lupamääräyksiä. Ympäristönsuojelulain mukaan ympäristöluvassa on annettava määräykset toiminnan lopettamisen jälkeisistä toimista. Ympäristökeskus on katsonut, ettei tässä vaiheessa ole tarpeen antaa yksityiskohtaisia määräyksiä toiminnan lopettamisesta, vaan tarvittavat määräykset annetaan erillisen suunnitelman perusteella. (lupamääräykset 33 34) LUVAN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Päätöksen voimassaolo Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Lupamääräysten tarkistaminen Toiminnanharjoittajan tulee jättää lupamääräysten tarkistamista koskeva ympäristölupahakemus toimivaltaiselle lupaviranomaiselle vuoden 2019 loppuun mennessä. Hakemuksessa tulee olla selvitykset toiminnan laajuudesta ja käytössä olevista ympäristönsuojeluratkaisuista. Velvoite on annettu ympäristönsuojelulain 55 :n nojalla. Tämä päätös on voimassa siihen saakka kunnes lupamääräysten tarkistamista koskevasta hakemuksesta tehty päätös on saanut lainvoiman. PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO Toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta Hakija on esittänyt ympäristölupahakemuksen yhteydessä Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle pyynnön aloittaa toiminta muutoksenhausta huolimatta. Lupaa haetaan ensisijaisesti hyödynnettävän jätteen vastaanoton ja käsittelyn aloittamiselle. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus määrää, että hyödynnettävän tavanomaiseksi jätteeksi luokiteltavan jätteen vastaanotto- ja käsittelytoiminta voidaan aloittaa tätä ympäristölupapäätöstä noudattaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jos hakija asettaa Pohjois- Pohjanmaan ympäristökeskuksen hyväksymän euron määräisen vakuuden lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalle ennen toiminnan aloittamista. Ongelmajätteeksi luokiteltavien jätteiden vastaanotto- ja käsittelytoiminta voidaan aloittaa vasta tämän päätöksen saatua lainvoiman.

16 Muutoksenhakutuomioistuin voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. 16/18 Perustelu Ympäristönsuojelulain 101 :n nojalla lupaviranomainen voi luvan hakijan pyynnöstä määrätä, että toiminta voidaan muutoksenhausta huolimatta aloittaa lupapäätöstä noudattaen, jos hakija asettaa hyväksyttävän vakuuden ympäristön saattamiseksi ennalleen lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalle. Lupaviranomainen voi tarvittaessa määrätä täytäntöönpanon lupapäätöstä suppeammaksi. Ratkaisussaan ympäristökeskus on katsonut, että lupapäätöstä suppeampi täytäntöönpano ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, koska hakijan on esittänyt hyväksyttävän perustelun toiminnan osittaiselle aloittamiselle. Toiminnan aloittaminen erottamalla hyödynnettävän jätteen käsittelytoiminta emoyrityksestä voidaan katsoa parantavan toiminnan ympäristönsuojelun tasoa. ASETUKSEN NOUDATTAMINEN Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. SOVELLETUT OIKEUSOHJEET Ympäristönsuojelulaki (86/2000) 4 7, 28, 31, 36 38, 41 43, 45, 46, 52 54, 55, 56, 62, 81, 96, 100, 101, 105 Ympäristönsuojeluasetus (169/2000) 1, 6, 16 19, 23, 37 Jätelaki (1072/1993) 4, 6, 15, 18 l, 19, 51, 52 Jäteasetus (1390/1993) 3 3a, 4, 5 10 VNp ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä (659/1996) 1 4 VNA eräiden vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta ajoneuvoissa (572/2003) 5 VNA romuajoneuvoista (581/2004) 6 7, 9 11 VNA sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (852/2004) YMA yleisimpien jätteiden sekä ongelmajätteiden luettelosta (1129/2001) Lupamääräyksiä harkittaessa on otettu myös huomioon seuraavat säädökset: L vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta (390/2005) KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN Maksu euroa (alv 0 %) Sovelletut oikeusohjeet Ympäristöministeriön asetuksessa alueellisen ympäristökeskuksen maksullisista suoritteista määrätään julkisoikeudellisten suoritteiden maksuista. Asetuksen mukaan maksu laitoksen, jossa hyödynnetään tai käsitellään muualla kuin siinä syntyneitä ongelmajätteitä, ympäristöluvasta on 4380 euroa. Valtion maksuperustelaki (150/1992) Ympäristöministeriön asetus alueellisen ympäristökeskuksen maksullisista suoritteista (1387/2006)

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) No YS 535. Lassila & Tikanoja Oyj Tuusulan tuotantolaitos Konetie Tuusula. Ympäristötönsuojelulaki 61

PÄÄTÖS 1 (5) No YS 535. Lassila & Tikanoja Oyj Tuusulan tuotantolaitos Konetie Tuusula. Ympäristötönsuojelulaki 61 U U D E N M A A N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... N Y L A N D S M I L J Ö C E N T R A L PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 18.5.2004 Dnro 0199Y0187-114 No YS 535 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisesta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 30.12.2004 No YS 1570 Dnro 0199Y0187 114 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA TOIMINNAN SIJAINTI

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY YMPA 09.12.2008, 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY (JK) Yj:n ehdotus: Elometalli Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa metalliromun käsittely-

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/VEIKKO LEHTI OY Veikko Lehti Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee paperin/pahvin siirtokuormausaseman toimintaa ja hiekanerotuskaivojätteiden

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 1/YMPLA 27.1.2016 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 27.1.2016 3 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 Alastaro 29.1.2016 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suomen

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (7) Helsinki No YS 626

PÄÄTÖS 1 (7) Helsinki No YS 626 PÄÄTÖS 1 (7) Helsinki 26.4.2006 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2006 Y 133 11 No YS 626 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisesta koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014. Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014. Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014 KEURUUN KAUPUNKI PÄÄTÖS Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014 Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014 42700 KEURUU ASIA Autopurkaamon ympäristölupa, Mänttä-Vilppula HAKIJA Martikainen S & V

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa.

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.8.2008 Dnro PPO 2005 Y 294 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kaatopaikkatoimintaa. Vestia Oy PL 66, 84101

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO 2004 Y ASIA

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO 2004 Y ASIA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 26.4.2005 Dnro PPO 2004 Y 352 111 ASIA LUVAN HAKIJA ASIAN TAUSTAA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee autopurkamotoiminnasta annetun

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 2 momentin kohta 4 sekä Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 3 momentti

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 2 momentin kohta 4 sekä Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 3 momentti PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 8.10.2008 Dnro ESA 2008 Y 131 111 ASIA YMPÄRISTÖLUPA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottoa ja esikäsittelyä.

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY YMPA 6.10.2010, 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY Sellueriste Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee sellueristeen valmistusta keräyspaperista Porin

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO 2004 Y ASIA

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO 2004 Y ASIA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 18.10.2005 Dnro PPO 2004 Y 405 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee autopurkamotoiminnasta annetun ympäristöluvan muuttamista.

Lisätiedot

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011.

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 46/2012/1 Dnro ISAVI/106/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2012 ASIA HAKIJA Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Pohjois-Savon elinkeino-,

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Gigantti Oy Ab

Ympäristölupahakemus / Gigantti Oy Ab TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 250 21.03.2006 3 Ymp 17808-2005 (235) Ympäristölupahakemus / Gigantti Oy Ab Ympkaalk 250 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 14.3.2006/Fredrik

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus PCB-laitteistojen käytön rajoittamisesta ja PCB-jätteen käsittelystä

Valtioneuvoston asetus PCB-laitteistojen käytön rajoittamisesta ja PCB-jätteen käsittelystä 1 30.8.2016 1. PCB-laitteistojen käytön rajoittamisesta ja PCB-jätteen käsittelystä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään jätelain (646/2011) nojalla: 1 Määritelmät Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

Lisätiedot

TOIMINTA JA SEN SIJAINTI

TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Ympäristölautakunta 23 13.06.2018 Ympäristölupa asfaltti-, betoni- ja tiilimurskeen hyödyntämiseen 383/11.01.00/2017 Ympäristölautakunta 23 ASIA Ilmari Sippola hakee Ulvilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.6.2013 ASIA HAKIJA Jätteiden hyödyntämistä koskeva ympäristölupahakemus, Kokkola. CrisolteQ Oy PL 286

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598 PÄÄTÖS Helsinki 19.5.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-653-111 No YS 598 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee YIT Rakennus Oy:n

Lisätiedot

LIITE 8 TARKISTAMISEKSI. Annettu julkipanon jälkeen 10.7.2015 ASIA

LIITE 8 TARKISTAMISEKSI. Annettu julkipanon jälkeen 10.7.2015 ASIA ORIMATTILAN KAUPUNKI Ympäristölautakunta YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI Annettu julkipanon jälkeen 10.7.2015 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 71 :n mukaisesta

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Kestilän kunnan kaatopaikka sijaitsee tilalla Kestilä RN:o 3:31, Kestilä. Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle

Kestilän kunnan kaatopaikka sijaitsee tilalla Kestilä RN:o 3:31, Kestilä. Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2008 Dnro PPO 2007 Y 277 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kaatopaikkatoiminnan jatkamista nykyisellä käsittelyalueella

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) Ympäristölautakunta Ysp/13 13.01.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 1/2015 1 (8) 13 Kuusakoski Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2014-012351 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Kuusakoski Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO-2004-Y ASIA

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO-2004-Y ASIA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 23.12.2009 Dnro PPO-2004-Y-405-111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee autopurkamotoiminnasta annetun ympäristöluvan Dnro PPO-2004-Y-405-111

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) 10 Arkista Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2015-010200 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Arkista Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa. Arkista

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 47/2008 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 47/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 47/2008 vp Hallituksen esitys laeiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta, maa-aineslain muuttamisesta ja pelastuslain 9 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 17.2.2003 Kokouspvm 13. 2.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja.

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja. KORPILAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 22.9.2005 5/2005 (1/5) Ympäristölautakunta Julkipanopäivä 3.10.2005 Pl 15 41801 KORPILAHTI Antopäivä 4.10.2005 ASIA Seppo Nirkkosen ympäristölupahakemus (YSL 35 )

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. Dnro PPO 2004 Y Annettu julkipanon jälkeen ASIA

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. Dnro PPO 2004 Y Annettu julkipanon jälkeen ASIA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro PPO 2004 Y 251 111 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2004 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee romuajoneuvojen esikäsittelytoimintaa.

Lisätiedot

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.

ASIA. LUVAN HAKIJA Huurinainen Oy Elementtitie Kajaani. LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2. 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 10/2014/1 Dnro PSAVI/8/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.2.2014 ASIA Betonitien rakennusjätteen varastointi, lajittelu ja käsittelylaitoksen ympäristölupapäätöksen lupamääräysten

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. No YS 1438

PÄÄTÖS. Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. No YS 1438 PÄÄTÖS Helsinki 16.10.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2004 Y 263 115 No YS 1438 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet)

Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet) Yritysneuvojakoulutus Gardenia 28.2.2008 Ympäristötarkastaja Hannu Arovaara Kemikaalit jätteinä (Ongelmajätteet) Ongelmajätteet Jätelaki (1072/1993) Jäte: aine tai esine, jonka sen haltija on poistanut

Lisätiedot

Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin 4)-kohdan ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 3 momentin perusteella.

Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin 4)-kohdan ja ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 3 momentin perusteella. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 1.8.2007 Dnro PPO-2006-Y-439-111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee jätteiden siirtokuormausaseman toimintaa. Kyseessä

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

PÄÄTÖS. KSU 2005 y 407/121 Telefaksi

PÄÄTÖS. KSU 2005 y 407/121 Telefaksi PÄÄTÖS PL 110, Ailakinkatu 17 Pvm 28.5.2007 40101 JYVÄSKYLÄ Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 490 110 Dnro KSU 2005 y 407/121 Telefaksi 020 490 5811 ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen päätös Keski

Lisätiedot

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 4.6.2019 Miltä osin valvoja voi päättää laitoksen tarkkailusta? 2 YSL 62 Seuranta- ja tarkkailumääräykset

Lisätiedot

Suomen Elektroniikkakeräys Oy:n ympäristölupa

Suomen Elektroniikkakeräys Oy:n ympäristölupa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 734 22.11.2005 4 Ymp 12715-2005 (235) Suomen Elektroniikkakeräys Oy:n ympäristölupa Ympkaalk 734 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 11 a) kohdan perusteella.

Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 11 a) kohdan perusteella. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2008 Dnro PPO 2007 Y 351 113 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen ympäristölupahakemuksen peruuttamisesta. LUVAN HAKIJA Timo Autio Sydänmaantie 47 86710

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 16/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 16/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 16/2015 1 (7) 363 Helsingin kaupungin rakennusviraston ympäristölupahakemus rengasrouheen käyttämiseksi tulvasuojarakenteessa HEL 2015-009557 T 11 01 00 00 Päätös Hakija

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO 2005 Y ASIA

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO 2005 Y ASIA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 4.5.2005 Dnro PPO 2005 Y 6 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Mecanova Oy:n ohutlevytuotantoa. Kyseessä on olemassa olevan

Lisätiedot

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Ilmoituksenvaraisen toiminnan luvanvaraisuus YSL LIITE 4 YSL 89 :n muutos UUSI HANKE Olennainen muutos TOIMINTAKOKONAISUUS

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 74/10/1 Dnro PSAVI/98/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Jätteen kierrätyslaitos, Nivala

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 74/10/1 Dnro PSAVI/98/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Jätteen kierrätyslaitos, Nivala LUPAPÄÄTÖS Nro 74/10/1 Dnro PSAVI/98/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.9.2010 1 ASIA LUVAN HAKIJA Jätteen kierrätyslaitos, Nivala Kierrätysmetalli Life Oy Ilamontie 333A 13900 PEKOLA SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Helsinki No YS 1471

Helsinki No YS 1471 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 25.11.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2004-Y-857-111 No YS 1471 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen, St1 Oy:n Helsingin keskusvaraston (Laajasalo) toimintaa

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 64/04/2 Dnro Psy-2004-y-108 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 64/04/2 Dnro Psy-2004-y-108 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA PÄÄTÖS Nro 64/04/2 Dnro Psy-2004-y-108 Annettu julkipanon jälkeen 27.10.2004 1 ASIA HAKIJA Huhannevan, Huhtinevan, Karjonevan, Kurunnevan, Savalonevan, Tahkonevan ja Vesiläisennevan ympäristölupien polttoaineiden

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 28 2 momentti, kohta 4 Ympäristönsuojeluasetus 14 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f

Ympäristönsuojelulaki 28 2 momentti, kohta 4 Ympäristönsuojeluasetus 14 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f Etelä-Suomi Päätös Nro 138/2012/1 Dnro ESAVI/300/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2012 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Hämeen ympäristökeskuksen 27.1.2006

Lisätiedot

ASIA VIREILLEPANIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 115/2013/1 Dnro PSAVI/99/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA VIREILLEPANIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 115/2013/1 Dnro PSAVI/99/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 115/2013/1 Dnro PSAVI/99/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 2.12.2013 ASIA VIREILLEPANIJA Iin Hirsiveistämö Oy:n/Iin Autohajottamon ympäristöluvan muuttaminen, Ii Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Toiminnalla ei ole aiempaa ympäristölupaa.

Toiminnalla ei ole aiempaa ympäristölupaa. YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro PPO 2008 Y 304 111 Annettu julkipanon jälkeen 30.1.2009 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee jätteen ammattimaista hyödyntämis

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 18.11.2002 Kokouspvm 14.11.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Ruoppausmassa-alueen R809 sulkemista Kokkolan suurteollisuusalueella koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Päätös Etelä-Suomi Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2011 ASIA Tramel Oy:n ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Lahden toimipisteen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra IMATRAN KAUPUNKI 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra Valmistelija: ympäristötarkastaja Arto Ahonen Johdanto Imatran

Lisätiedot

Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki. Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen

Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki. Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen Tekninen lautakunta 33 17.06.2015 Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen 1. ASIA Ympäristölupa

Lisätiedot

Toiminnalla ei ole ympäristö tai muuta toimintaan liittyvää lupaa.

Toiminnalla ei ole ympäristö tai muuta toimintaan liittyvää lupaa. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 17.5.2006 Dnro PPO 2005 Y 11 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee romuajoneuvojen esikäsittelytoimintaa. Kyseessä

Lisätiedot

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121)

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121) POHJOIS-KARJALAN YMPÄRISTÖKESKUS PL 69, 80101 Joensuu Puh. (013)*1411 PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2004 Dnro 0795Y0215 (121) 1 ASIA Ympäristölupa, joka koskee Rääkkylän kunnan kirkonkylän jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

Kaakkois Suomen ympäristökeskus Ympäristönsuojeluasetus 6 :n 1 momentin kohta 12c

Kaakkois Suomen ympäristökeskus Ympäristönsuojeluasetus 6 :n 1 momentin kohta 12c 1(11) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro KAS 2007 Y 144 111 Annettu julkipanon jälkeen 9.11.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta. Kotkan Käyttöosa

Lisätiedot

Lupahakemus käsitellään ympäristökeskuksessa ympäristönsuojeluasetuksen 6 :n 12c)- kohdan perusteella

Lupahakemus käsitellään ympäristökeskuksessa ympäristönsuojeluasetuksen 6 :n 12c)- kohdan perusteella PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 3.6.2005 Dnro PPO-2004-Y-400-111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee romuajoneuvojen esikäsittelytoimintaa. Kyseessä

Lisätiedot

Koskenheimo Ky, Louhijantie 10, 48220 KOTKA

Koskenheimo Ky, Louhijantie 10, 48220 KOTKA 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro KAS-2005-Y-305-111 Annettu julkipanon jälkeen 25.10.2005 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta. LUVAN HAKIJA Koskenheimo Ky,

Lisätiedot

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola.

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola. Etelä-Suomi Päätös Nro 218/2012/1 Dnro ESAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2012 ASIA Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra Valmistelija: ympäristönsuojelupäällikkö Anna-Maija Wikström Johdanto Imatran YH Rakennuttaja

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 819 12.11.2002 6 Ymp 8535-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205) Ympkaalk 819 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra Valmistelija: ympäristönsuojelupäällikkö Anna-Maija Wikström Johdanto Imatran

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 15.9.2003 Kokouspvm 11.9.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUOJELU- VIRANOMAISEN TAKSA ALKAEN

YMPÄRISTÖNSUOJELU- VIRANOMAISEN TAKSA ALKAEN YMPÄRISTÖNSUOJELU- VIRANOMAISEN TAKSA 1.1.2015 ALKAEN Sysmän kunnanvaltuusto 17.11.2014 36 2 (7) YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA 1 Soveltamisala Tätä taksaa noudatetaan ja sen mukainen maksu peritään

Lisätiedot

Lupahakemus käsitellään ympäristökeskuksessa ympäristönsuojeluasetuksen 6 :n 12c)- kohdan perusteella

Lupahakemus käsitellään ympäristökeskuksessa ympäristönsuojeluasetuksen 6 :n 12c)- kohdan perusteella PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2005 Dnro PPO-2002-Y-117-111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee romuajoneuvojen esikäsittelytoimintaa. Kyseessä

Lisätiedot