Paikka: Lapin liitto, Hallituskatu 20, 4 krs. Aika: klo 12:00. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Paikka: Lapin liitto, Hallituskatu 20, 4 krs. Aika: klo 12:00. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen"

Transkriptio

1 Kemijoen tulvaryhmän 7. kokouksen pöytäkirja LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto, Hallituskatu 20, 4 krs. Aika: klo 12:00 Kemijoen tulvaryhmän 7. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden toteaminen 3 Pöytäkirjan tarkastajien valinta 4 Esityslistan hyväksyminen 5 Itä-Lapin maakuntakaavan tilannekatsaus 6 Tulvariskien hallintasuunnitelman sisältö 7 Kemijoen tulvariskien hallinnan monitavoitearviointi 8 Tulvariskien hallintasuunnitelman ympäristöselostus ja Natura-arvioinnin tarve ja aikataulu 9 Koulutuspäivä tulvaryhmien jäsenille 10 Muut asiat 11 Seuraava kokous 12 Kokouksen päättäminen

2 1 Kokouksen avaaminen Puheenjohtaja Hannes Manninen avasi kokouksen klo 12:00. 2 Läsnäolijoiden toteaminen Todettiin läsnäolijat ja todettiin, että kokous on laillisesti koolle kutsuttu ja päätösvaltainen. Lapin liitto jäsen (pj) Hannes Manninen Lapin ELY-keskus sihteeri Niina Karjalainen Lapin liitto sihteeri Maiju Hyry Lapin ELY-keskus jäsen Timo Alaraudanjoki Lapin pelastuslaitos jäsen Timo Rantala Enontekiön kunta jäsen Kalevi Keskitalo Kemijärven kaupunki jäsen Markku Koivisto Keminmaan kunta jäsen Aapo Mäenpää Kittilän kunta jäsen Jari Kinnunen varajäsen Lauri Kurula (saapui klo 12:07) Pelkosenniemen kunta jäsen Hannu Oikarinen varajäsen Panu Leinonen Rovaniemen kaupunki jäsen Tarja Outila Sallan kunta jäsen Marita Leskinen Savukosken kunta jäsen Kari Kilpimaa Sodankylän kunta jäsen Veikko Virtanen Tervolan kunta jäsen Mika Simoska (saapui klo 12:15) pysyvä asiantuntija Kaj Hellsten Kemijoki Oy varajäsen Jussi Pyyny Kemijoen vesiensuojeluyhdistys pysyvä asiantuntija Markku Isometsä pysyvä asiantuntija Pekka Nyman Lapin luonnonsuojelupiiri varajäsen Tarja Pasma Lapin ELY-keskus asiantuntija Timo Jokelainen Lapin ELY-keskus asiantuntija Anna Kurkela Lapin liitto asiantuntija Juha Piisilä Suomen ympäristökeskus asiantuntija Mika Marttunen Suomen ympäristökeskus asiantuntija Anne-Mari Rytkönen 3 Pöytäkirjan tarkastajien valinta Valitaan pöytäkirjan tarkastajat. Edellisellä kerralla on valittu tarkastajiksi Kalevi Keskitalo ja Markku Koivisto. Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Panu Leinonen ja Tarja Outila.

3 4 Esityslistan hyväksyminen Esitys: Päätös: Hyväksytään esityslista kokouksen työjärjestykseksi. Hyväksyttiin. 5 Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavan tilannekatsaus Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaava on valmisteilla Lapin liitossa. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaava-alueeseen kuuluvat Rovaniemen ja Kemijärven kaupungit sekä Pelkosenniemen, Posion, Ranuan, Sallan ja Savukosken kunnat. Vaikutusaluetta on Rovaniemen seudun ja Itä-Lapin lisäksi koko Lapin maakunta, Pohjois-Pohjanmaan maakunta sekä naapurimaiden Venäjän, Norjan ja Ruotsin lähialueet. Maakuntakaavan aikatähtäys on vuotta ja se on kuntien yhteisen yleiskaavan ohella ainoa kaava, joka saa lainvoiman ympäristöministeriön vahvistamana. Maakuntakaavassa esitetään alueiden käytön ja yhdyskuntarakenteen periaatteet ja osoitetaan maakunnan kehittämisen kannalta tarpeellisia alueita. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaava laaditaan kokonaismaakuntakaavana. Maakuntakaava vahvistuessaan kumoaa Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavat sekä Rovaniemen vaihemaakuntakaavan. Soklin kaivoshankkeen vaihemaakuntakaava jää voimaan. Tavoiteaikatauluna on, että maakuntakaava olisi marraskuussa 2015 Lapin liiton valtuustossa hyväksyttävänä. ( Juha Piisilä Lapin liitosta esittelee Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavan tilanteen. Juha Piisilä esitteli Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavan tilanteen liitteen 1 esityksen mukaisesti. Panu Leinonen totesi, että liittyen maakuntakaavaan on Pelkosenniemen kunnan valtuusto päättänyt kannakseen äänin 7-6 Kemihaaran monitoimialtaan alueen osalta, että säilytetään alue edelleen luontokäytössä eli suo- ja metsätalousalueena ja virkistysalueena. Pelkosenniemen valtuuston kanta on toimitettu Lapin liittoon. Esitys: Päätös: Merkitään katsaus tiedoksi. Merkittiin katsaus tiedoksi. Lauri Kurula ja Mika Simoska saapuivat kokoukseen tämän käsittelyn pykälän aikana.

4 6 Tulvariskien hallintasuunnitelman sisältö Tulvariskien hallintasuunnitelman runko on luettavissa Tulvariskien hallinnan suunnittelun materiaalia -nettisivulla. Tulvariskien hallinnan suunnittelun kannalta merkittävimpiä ovat hallintasuunnitelman kappaleet Kappaleessa 8 kuvataan tulvariskien hallinnan tavoitteet, jotka Kemijoen vesistöalueella on alustavasti päätetty seuraavasti: Koko vesistöaluetta koskevat tavoitteet: Ihmisten terveys ja turvallisuus Melko harvinaisen tulvan (1/50a) peittämällä alueella olevat vaikeasti evakuoitavat kohteet, vedenottamot ja asuinrakennukset yhtenäisellä asuinalueella eivät vahingoitu. Asukkaat ovat tietoisia tulvavaarasta ja osaavat suojata omaisuuttaan sekä varautua tulvatilanteeseen omatoimisesti Ylläpidetään ajantasaista tulvatilannekuvaa viranomaisille ja kansalaisille Välttämättömyyspalvelut Vesi- ja jätevesihuolto toimivat melko harvinaisessa tulvatilanteessa (1/50a). Lämmön- ja sähkön tuotanto ja jakelu toimivat melko harvinaisessa tulvatilanteessa (1/50a). Tietoliikenneyhteydet toimivat melko harvinaisessa tulvatilanteessa (1/50a). Tie- ja muu liikenneinfra toimivat melko harvinaisessa tulvatilanteessa (1/50a). Ympäristö Melko harvinaisen tulvan (1/50a) peittämällä alueella ei sijaitse sellaista toimintaa, josta voisi aiheutua pitkäkestoista ja laaja-alaista vahingollista seurausta ympäristölle Tulvariskien hallinnan toimenpiteet pyritään sovittamaan yhteen vesienhoidon ympäristötavoitteiden kanssa Kulttuuriperintö Kulttuuriperinnölle ei aiheudu korjaamatonta vahingollista seurausta melko harvinaisessa tulvatilanteessa (1/50a)

5 Kulttuuriperintö Ympäristö Välttämättömyyspalvelut Ihmisten terveys ja turvallisuus Tulvariskialuekohtaiset tavoitteet: Rovaniemen tavoitteet Kittilän tavoitteet Kemijärven tavoitteet Ihmisten terveys ja turvallisuus eivät vaarannu erittäin harvinaisella tulvalla (1/250a) Erittäin harvinaisen tulvan (1/250) peittämällä alueella sijaitsevat asuinrakennukset eivät vahingoitu Erittäin harvinaisen tulvan (1/250a) peittämällä alueella sijaitsevat vaikeasti evakuoitavat kohteet on suojattu ja kulkuyhteydet varmistettu. Ihmisten terveys ja turvallisuus eivät vaarannu erittäin harvinaisella tulvalla (1/250a) Harvinaisen tulvan (1/100) peittämällä alueella sijaitsevat asuinrakennukset eivät vahingoitu. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan pyritään estämään erittäin harvinaisen tulvan (1/250) peittämällä alueella sijaitsevien asuinrakennusten vahingoittuminen. Erittäin harvinaisen tulvan (1/250a) peittämällä alueella sijaitsevat vaikeasti evakuoitavat kohteet on suojattu ja kulkuyhteydet varmistettu. Erittäin harvinaisen tulvan (1/250) peittämällä alueella sijaitsevat asuinrakennukset eivät vahingoitu. Erittäin harvinaisen tulvan (1/250a) peittämällä alueella sijaitsevat vaikeasti evakuoitavat kohteet on suojattu ja kulkuyhteydet varmistettu. Vesihuolto sekä lämmön ja sähkön jakelu ja tuotanto toimivat erittäin harvinaisessa tulvatilanteessa (1/250a). Vesihuolto sekä lämmön ja sähkön jakelu ja tuotanto toimivat erittäin harvinaisessa tulvatilanteessa (1/250a). Välttämättömyyspalvelut eivät keskeydy pitkäaikaisesti erittäin harvinaisessa tulvatilanteessa (1/250a) Jätevesihuolto toimii harvinaisessa tulvatilanteessa (1/100a) Jätevesihuolto toimii harvinaisessa tulvatilanteessa (1/100a) Merkittävät liikenneyhteydet eivät katkea erittäin harvinaisella tulvalla (1/250a). Merkittävät liikenneyhteydet eivät katkea erittäin harvinaisella tulvalla (1/250a). Erittäin harvinaisen tulvan (1/250a) peittämällä alueella ei sijaitse sellaista toimintaa, josta voisi aiheutua pitkäkestoista ja laaja-alaista vahingollista seurausta ympäristölle Erittäin harvinaisen tulvan (1/250a) peittämällä alueella ei sijaitse sellaista toimintaa, josta voisi aiheutua pitkäkestoista ja laaja-alaista vahingollista seurausta ympäristölle Ei tavoitetta tässä kategoriassa Kulttuuriperinnölle ei aiheudu korjaamatonta vahingollista seurausta erittäin harvinaisessa tulvatilanteessa (1/250a). Kulttuuriperinnölle ei aiheudu korjaamatonta vahingollista seurausta erittäin harvinaisessa tulvatilanteessa (1/250a) Ei tavoitetta tässä kategoriassa Kappaleessa 9 kuvataan toimenpiteiden arvioinnissa käytettävät menetelmät (mm. monitavoitearviointi tai muu arviointimenetelmä, kustannus-hyötyanalyysi, yhteensovittaminen vesienhoidon suunnitteluun).

6 Kappaleeseen 10 kirjataan kaikki tulvariskien hallinnan toimenpiteet ja niiden vaikutukset. Lisäksi kirjataan perustelut hallintasuunnitelmasta pois jätetyistä toimenpiteistä. Kappaleessa 11 esitetään tiivis yhteenveto toteutettaviksi valituista toimenpiteistä tai toimenpideyhdistelmistä sekä asetetaan toimenpiteet etusijajärjestykseen. Anna Kurkela Lapin ELY-keskuksesta esittelee tulvariskien hallintasuunnitelman sisältöä liitteen 2 mukaisesti. Keskusteltiin hallintasuunnitelman sisällöstä. Keskusteluissa todettiin, että hallintasuunnitelmaan on tärkeää kirjata toimenpiteiden toteuttajat ja toimenpiteeseen kiinnostuksensa osoittaneet tahot. Tarja Pasma jakoi korkeimman hallinto-oikeuden Vuotosta koskevan päätöksen tulvaryhmälle. Esitys: Päätös: Merkitään katsaus tiedoksi. Merkittiin katsaus tiedoksi. 7 Tulvariskien hallinnan monitavoitearviointi Kemijoen vesistöalueella Kemijoen tulvariskien hallinnan monitavoitearviointia on esitelty aiemmissa tulvaryhmän kokouksissa. Monitavoitearviointiin liittyen on järjestetty kaksi työpajaa sidosryhmille; Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Tilaisuuksien esitykset ja muistiot on luettavissa Kemijoen tulvaryhmän nettisivuilta. Esitellään monitavoitearvioinnissa tarkastellut tulvariskien hallinnan toimenpiteet ja sidosryhmien näkemykset niistä. Esitetään vaihtoehtoiset toimenpideyhdistelmät ja keskustellaan niistä. Päätetään monitavoitearviointityön mahdollisista jatkotoimenpiteistä ja avoimista yleisötilaisuuksista. Anne-Mari Rytkönen Suomen ympäristökeskuksesta esittelee monitavoitearvioinnissa mukana olevien toimenpiteiden vaikutusarvioinnit, yleisötilaisuuksista saadut palautteet sekä vaihtoehtoiset toimenpideyhdistelmät liitteen 3 mukaisesti. Timo Alaraudanjoki kertoi nykyisin käytössä olevista toimenpiteistä ja kehitettävistä toimenpiteistä. Keskustelu: Todettiin Kemijärven tilapäinen varastointitilavuuden lisäämiseen liittyen, että tulos hyvä, kun Ounasjoen ja Kemijoen tulvahuiput eri aikoihin. Jos tulvahuiput samaan aikaan, ei niin suurta vaikutusta.

7 Rovaniemen kaupungin edustaja totesi, että Rovaniemen kaupunki kieltäytyy osallistumasta yksinään toimenpiteiden kustannuksiin. Todettiin, että suunnittelun tässä vaiheessa on käyttää toteuttajasta muotoa mahdollinen toteuttaja, koska varmuutta toteuttajista ei ole. Todettiin, että pelastustoimi pystyy vastaamaan kerran vuodessa toistuvaan tulvaan. Vakuutukset korvaa vasta kerran 50 vuodessa toistuvaa tulvaa suuremmat tulvat. SAARENPUDAS: Liittyen Saarenputaan sulkemiseen todettiin, että putaan sulkemista pohdittiin vuonna 2006 Pato 2006-harjoituksessa. Säätiedotus määrää, milloin sulkemiseen ryhdytään. Sulkemisen aikataulu on tiukka. Todettiin, että Rovaniemen kaupunki on keskustellut Lapin ELY-keskuksen Liikenne-vastuualueen kanssa siltojen käyttämisestä Saarenputaan sulkemisesta. Keskusteluissa oli todettu, että Poikkiputaan silta ei kestä settipatorakennetta. TULVAPENKEREET: Todettiin, että kerran 250 vuodessa toistuvalta tulvalta suojaavat penkereet olisivat niin massiivisia, että ei ole kannattanut tarkastella erikseen. Penkereet, jotka ovat mitoitettu kerran 50 vuodessa ja kerran 100 vuodessa toistuvia tulvia vastaan, olisivat muiden toimenpiteiden lisänä. Todettiin, että maanomistajien suostumusten saaminen on hankalaa. Ja jos penkereet ovat asemakaava-alueella ja yksityisen maalla, on tontille hankalaa mennä ilman lupia, kunnalla ei ole pakkokeinoja käytettävissä. Todettiin, että kannattaa kirjata pengeresityksiin, kuinka paljon penkereistä on yksityisellä maalla. Todettiin, että penkereitä voidaan tutkia täydentävänä toimenpiteenä. Täytyy muistaa ottaa huomioon rannan maaperä. Myös hulevesitulvat huomioitava, ettei esim. rankkasateella vesi jää penkereiden sisälle. Pidettiin tauko klo 14:20-14:30. VAIHTOEHDOT: Aikataulullisista syistä Marttunen ehdotti tulvariskien hallinnan toimenpideyhdistelmien käsittelyyn kolme vaihtoehtoa. Vaihtoehto 1: jaetaan toimenpideyhdistelmiin liittyvä kyselylomakkeet tulvaryhmälle (myös poissa oleville jäsenille) ja ne palautetaan myöhemmin, vaihtoehto 2: järjestetään ylimääräinen kokous liittyen toimenpideyhdistelmiin ja vaihtoehto 3. Monitavoitearviointi jätetään tähän ja monitavoitearvioinnissa esitetyt toimenpideyhdistelmät jäävät tulvaryhmälle hyödynnettäväksi.

8 Kannatettiin ylimääräistä kokousta. Esitys: Päätös: Keskustellaan vaihtoehtoisista toimenpideyhdistelmistä Päätetään monitavoitearviointityön mahdollisista jatkotoimenpiteistä Päätetään avoimien yleisötilaisuuksien ajankohdat. Päätettiin jättää asia jatkovalmisteluun ja pitää ylimääräinen kokous 10.3 klo 9:30 Rovaniemen kaupungin talolla. Yleisötilaisuuksista päätetään seuraavassa kokouksessa. 8 Tulvariskien hallintasuunnitelman ympäristöselostus ja Natura-arvioinnin tarve ja aikataulu Ympäristöselostus Tulvalain 13 :n mukaan tulvariskien hallintasuunnitelman osana esitetään ympäristöselostus. Ympäristöselostuksesta säädetään viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista annetussa laissa (200/2005). Ympäristöselostuksen laatiminen tulvariskien hallintasuunnitelmaan kuuluu ELYkeskukselle. Ympäristöselostuksen sisällöstä säädetään valtioneuvoston asetuksessa viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista. Tulvariskien hallintasuunnitelma ja Natura-arvioinnin tarve Luonnonsuojelulain 65 :n mukaan on hankkeelle tai suunnitelmalle tehtävä Natura-arviointi, jos hanke tai suunnitelma joko yksistään tai tarkasteltuna yhdessä muiden hankkeiden ja suunnitelmien kanssa todennäköisesti merkittävästi heikentää valtioneuvoston Natura verkostoon ehdottaman tai verkostoon sisällytetyn alueen niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty tai on tarkoitus sisällyttää Natura 2000 verkostoon. Edellä mainitun perusteella, jos tulvariskien hallintasuunnitelmassa esitetään toimenpide tai toimenpiteitä, jotka todennäköisesti merkittävästi tulevat heikentämään Natura 2000 verkoston alueen luonnonarvoja (esim. mahdollinen allashanke, joka sijoittuu Natura-alueelle), tulee tulvariskien hallintasuunnitelmasta tehdä Natura-arviointi. Luonnonsuojelulain 65 :ssä todetaan, että suunnitelman hyväksyvän viranomaisen on katsottava, että Natura-arviointi on tehty. Maa- ja metsätalousministeriölle lähetettävän Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaluonnoksen hyväksyy Kemijoen tulvaryhmä ja lopullisen tulvariskien hallintasuunnitelman hyväksyy maa- ja metsätalousministeriö. Näin ollen maa- ja metsätalousministeriö ei voisi hyväksyä Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaa ennen kuin Natura-arviointi on tehty ja siitä on saatu lausunto (mikäli siis tulvariskien hallintasuunnitelmassa esitetään sellaista toimenpidettä, joka todennäköisesti merkittävästi heikentää Natura verkoston alueen luonnonarvoja). Koska tulvariskien hallintasuunnitelman valmistelija on Lapin ELY-keskus, tulee maa- ja metsätalousministeriön pyytää Natura-

9 arvioinnista lausunto ympäristöministeriöltä tai ympäristöministeriön määräämältä muulta ELY-keskukselta. Lausunto on annettava kuuden kuukauden kuluessa. Luonnonsuojelulain 66 :ssä todetaan, että viranomainen ei saa myöntää lupaa hankkeen toteuttamiseen taikka hyväksyä tai vahvistaa suunnitelmaa, jos aiemmin mainitussa Natura-arviointi- ja lausuntomenettelyssä osoitetaan hankkeen tai suunnitelman merkittävästi heikentävän niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alue on sisällytetty Natura 2000 verkostoon. 66 :ssä todetaan myös, että lupa saadaan myöntää taikka suunnitelma hyväksyä tai vahvistaa, jos valtioneuvosto yleisistunnossaan päättää, että hanke tai suunnitelma on toteutettava erittäin tärkeän yleisen edun kannalta pakottavasta syystä eikä vaihtoehtoista ratkaisua ole. Altaalle on olemassa vaihtoehtoisia ratkaisuja (esim. tavoitetason alentaminen 1/100a tasoon, Kemijärven ja Olkkajärven säännöstelyolosuhteiden kehittäminen (sisältää järvien säännöstelyn ylärajan ylittävän hetkellisen padotuksen)), joten luonnonsuojelulain 66 :n kohta ei ole vaihtoehtoista ratkaisua ei täyty. Niina Karjalainen Lapin ELY-keskuksesta esitteli ympäristöselostuksessa huomioitavat asiat sekä taustan Natura-arvioinnin tarpeellisuuteen liitteen 4 mukaisesti Todettiin, että Natura-arviointia on tarpeen selvittää. Keskusteltiin, että Naturaarviointi teetettäisiin konsulttityönä. Työn tilaamisesta vastaisivat Lapin liitto ja Lapin ELY-keskus. Todettiin, että Lapin ELY-keskuksella on tulvariskien hallinnan lisäksi vahva rooli myös luonnonsuojelullisissa asioissa, joten olisi selkeämpää, jos Natura-arvioinnin teettäjä olisi joku muu taho kuin Lapin ELY-keskus. Esitys: Päätös: a) Merkitään ympäristöselostusta koskeva osio tiedoksi. b) Tulvaryhmä päättää esitetäänkö allasta tulvariskien hallintasuunnitelmassa. c) Jos allas esitetään tulvariskien hallintasuunnitelmassa, tulvaryhmä päättää kuka vastaa Natura-arvioinnin teettämisestä. Lapin liitto selvittää jatkotoimia liittyen Natura-arviointiin 9 Koulutuspäivä tulvaryhmien jäsenille Tulvaryhmien jäseniä on vaihtunut, ja on toivottu, että tulvaryhmille järjestettäisiin yhteinen koulutustilaisuus liittyen mm. tulvaryhmien työhön ja tulvariskien hallinnan suunnitteluun. Todettiin, että koulutustilaisuudessa kerrattaisiin mm. tulvaryhmän keskeiset tehtävät ja lainsäädännölliset asiat liittyen tulvaryhmän tehtäviin. Tilaisuus voitaisiin järjestää esimerkiksi ennen tulvaryhmän kokousta.

10 Esitys: Päätös: Keskustellaan mahdollisen koulutuspäivän /-tilaisuuden järjestämisestä ja sisällöstä Päätetään asiasta myöhemmin. 10 Muut asiat Ei ollut muita asioita. 11 Seuraava kokous Esitys: Sovitaan seuraava kokous loppukeväälle Päätös: Sovittiin, että seuraava kokous klo 9:30 12 Kokouksen päättäminen Päätettiin kokous klo 15:39 Hannes Manninen puheenjohtaja Niina Karjalainen sihteeri Pöytäkirjan tarkastajat: Tarja Outila Panu Leinonen PÖYTÄKIRJAN LIITTEET: Liite 1. Esitys, Itä-Lapin ja Rovaniemen maakuntakaavan valmistelun tilannekatsaus Liite 2. Esitys, Tulvariskien hallintasuunnitelman sisältö Liite 3. Esitys, Kemijoen tulvariskien hallinnan monitavoitearviointi Liite 4. Esitys, Tulvariskien hallintasuunnitelman ympäristöselostus ja Natura-arvioinnin tarve

11 2/14/2014 Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaava TULVATYÖRYHMÄ Juha Piisilä maakuntainsinööri Suunnittelualue 1

12 2/14/2014 Tilannekatsaus Hallitus Kaavan vireilletulo ja OAS 3 1. Viranomaisneuvottelu Viranomaisten lähtökohdat ja tavoitteet Selvitysten kilpailutus ja konsulttien valinta 4-6/2013 Kuntakierros Kuntien tavoitteet maakuntakaavalle Sidosryhmäneuvottelut lokakuu 2013-tammikuu 2014 Sidosryhmien tavoitteet maakuntakaavalle Neuvotteluita 19 kpl, 119 osallistujaa Ohjausryhmäkokoukset järjestäytyminen ja lähtökohdat kuntien tavoitteet ja selvitysten tilanne sidosryhmien tavoitteet ja erityiskysymykset Jatkosuunnittelu 4 Hallitus Tavoitekeskustelu Ohjausryhmä Alustava luonnos Maakuntakaava seminaari Selvitykset ja alustava luonnos Luonnos nähtäville loka- / marraskuu 2014 Ehdotus nähtäville kevät / kesä 2015 Ehdotus valtuustoon marraskuu

13 2/14/2014 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET Alueidenkäytössä on otettava huomioon viranomaisten selvitysten mukaiset tulvavaara-alueet ja pyrittävä ehkäisemään tulviin liittyvät riskit. Alueidenkäytön suunnittelussa uutta rakentamista ei tule sijoittaa tulvavaaraalueille. Tästä voidaan poiketa vain, jos tarve- ja vaikutusselvityksiin perustuen osoitetaan, että tulvariskit pystytään hallitsemaan ja että rakentaminen on kestävän kehityksen mukaista. Kemijoen vesistöalueen tulvatyöryhmässä arviointiin valittu toimenpiteet KEMIJÄRVEN NEITILÄN KANAVAN AVAAMINEN VEDENJOHTOKYVYN PARANTAMISEKSI KEMIJÄRVEN SÄÄNNÖSTELYTILAVUUDEN KASVATTAMINEN SAARENPUTAAN TILAPÄINEN SULKEMINEN POIKKEUKSELLISESSA TULVATILANTEESSA TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ, TASO HW1/50 JA HW 1/100 OLKKAJÄRVEN TEHOSTETTU KÄYTTÖ TULVASUOJELUSSA KEMIHAARAN TEKOALLAS 3

14 2/14/2014 NEITILÄN KANAVA Luusuanjärven ja Neitilän altaan läpi kulkevan vanhan uoman eli Neitilän kanavan avaaminen vedenjohtokyvyn parantamiseksi Seitakorvan voimalaitokselle. OSOITETAAN MAAKUNTAKAAVASSA VESIALUEENA (W) KEMIJÄRVEN SÄÄNNÖSTELYTILAVUUDEN KASVAT- TAMINEN Kemijärven säännöstelyn yläraja säilyy 149 metrissä. Hätä-HW eli taso, jolle vedenpinta voidaan nostaa ilman että patorakenteet murtuvat korotetaan 150,8 metriin patoja korottamalla. OSOITETAAN MAAKUNTAKAAVASSA VESIALUEENA (W) JA MAAKUNTAKAAVAMÄÄRÄYS HÄTÄ- HW TASOSTA 4

15 2/14/2014 TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ, TASO HW 1/100 OSOITETAAN MAAKUNTAKAAVASSA TULVAPENGEREIDEN LIKIMÄÄRÄINEN SIJAINTI TAI ANNETAAN TAAJAMATOIMINTOJEN ALUETTA KOSKEVA SUUNNITTELUMÄÄRÄYS ITÄ-LAPIN MAAKUNTAKAAVA SELVITYSALUE (se) 5

16 2/14/2014 KEMIHAARAN NATURA ALUE KEMIHAARAN TEKOALLAS 6

17 2/14/2014 KEMIHAARAN TEKOALLAS 7

18 Tulvariskien hallintasuunnitelman sisältö Kemijoen tulvaryhmän 7. kokous Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö, Anna Kurkela ja Niina Karjalainen Hallintasuunnitelman sisältö Runko laadittu SYKE:ssä SYKE pohtinut asiaa siten, että huomioidaan vähintään tulvariskien hallinnan lain mukaiset minimivaatimukset Runko on työn pohjana, mutta sitä tarvittaessa muokataan alueelle sopivaksi Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 2 1

19 Hallintasuunnitelman sisältö LUVUT Johdanto 2. Tulvariskien hallinnan suunnittelu 3. Yhteenveto osallistumisesta, kuulemisesta ja tiedottamisesta 4. Alueen kuvaus 5. Tulvariskien ja niiden huomioonottaminen säädösten mukaisissa hankkeissa 6. Kuvaus tulvariskien alustavasta arvioinnista 7. Tulvavaara- ja tulvariskikartat sekä vahinkoarviot Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 3 Hallintasuunnitelman sisältö LUKU 8 8. Tulvariskien hallinnan tavoitteet 8.1 Kuvaus tavoitteen asettamisesta 8.2 Tavoitteet Tähän lukuun kirjoitetaan: -Kuvaus tavoitteiden määrittämisestä ja -Miten tavoitteet on yhteen sovitettu vesienhoidon kanssa -Kuvaus päätetyistä tavoitteista -Kirjataan myös hylätyt tavoitteet ja poisjättämisperustelut Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 4 2

20 Hallintasuunnitelman sisältö LUKU 9 9. Kuvaus toimenpiteiden arviointimenetelmästä 9.1 Monitavoitearviointi 9.2 Kuvaus kustannushyöty-analyysista 9.3 Yhteensovittaminen vesienhoidon suunnitteluun 9.4 Ilmastonmuutoksen huomioonottaminen toimenpiteiden tarkastelussa Tähän lukuun kirjataan mm: Kuvaus menetelmistä miten toimenpiteitä on arvioitu monitavoitearviointi + muut menetelmät Kuvaus miten kustannushyöty-analyysi on tehty SYKE:stä apua Kuvaus miten toimenpiteet on yhteen sovitettu vesienhoidon kanssa mm. pitää saada vesienhoidon yhteistyöryhmän lausunto Kuvaus miten ilmastonmuutos on huomioitu toimenpiteiden tarkastelussa esim. miten on huomioitu toimenpiteiden sopeutuvuus ja muokattavuus monitavoitearvioinnista tietoa Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 5 Hallintasuunnitelman sisältö LUKU Toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi ja niiden vaikutukset 10.1 Tulvariskiä vähentävät toimenpiteet 10.2 Tulvasuojelutoimenpiteet 10.3 Valmiustoimenpiteet 10.4 Toiminta tulvatilanteessa 10.5 Jälkitoimenpiteet 10.6 Toimenpideyhdistelmät ja toimenpiteiden priorisointi Tähän lukuun kirjataan: Tarkastellut toimenpiteet ja niiden vaikutukset Kirjataan myös ne toimenpiteet, jotka jätetään pois tarkastelusta ja perustelut Tietoa saadaan mm. monitavoitearvioinnista Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 6 3

21 LUKU 10. Mitä eri toimenpideryhmät sisältäisivät? Tulvariskiä vähentävät toimenpiteet: Maankäytön suunnittelu, rakennusmääräykset, tulvakartat yms. Tulvasuojelutoimenpiteet: Penkereet, ohitusuomat, ruoppaus, vedenpidättäminen valuma-alueella, jäänsahaus Valmiustoimenpiteet: Pelastus- ja evakuointisuunnitelmat, tulvaennusteiden kehittäminen, tulvantorjunnan harjoitukset Toiminta tulvatilanteessa: Evakuointi, tilapäiset tulvasuojelutoimenpiteet, säännöstelyjen optimointi, tiedottaminen Jälkitoimenpiteet: Siivous, uudelleen rakentaminen, tulvatilanteen jälkipuinti (kokemukset), vakuutusjärjestelmä Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 7 Hallintasuunnitelman sisältö LUKU Yhteenveto ja hallintasuunnitelman täytäntöönpano 11.1 Toimenpiteiden yhteenveto ja priorisointi 11.2 Hallintasuunnitelman täytäntöönpano ja seuranta 11.3 Tulvariskien hallinnan organisaatio Tähän lukuun kirjataan: Tiivis yhteenveto toteutettavista toimenpiteistä tai toimenpideyhdistelmistä Esitys toimenpiteiden etusijajärjestyksestä ja perustelut Esitys miten suunnitelma jalkautetaan Tulvariskien hallinnan organisaation eri tahot ja vastuut Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 8 4

22 Hallintasuunnitelman liitteet Ympäristöselostus Natura-arviointi, jos toimenpiteitä kohdistuu Natura-alueiden vaikutusalueelle Operatiivinen toiminta tulvatilanteessa Terminologia Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 9 Mitä aineistoa on tuotettu toimenpiteisiin liittyen Toimenpiteisiin liittyviä selvityksiä: Kämäräinen, J Rovaniemen taajama-alueiden tulvariskien rajoittamisen yleissuunnitelma. Lapin ympäristökeskus. Maveplan Rovaniemen alueen tulvariskien pienentäminen kerran 100 vuodessa toistuvassa tulvatilanteessa. Uusikivi, J. & Vehviläinen, B Selvitys Rovaniemen tulvantorjunnan vaihtoehdoista. Suomen ympäristökeskus. Kilpiö, T & Talvensaari, M Kemijärven tulvalaskelmat, tulvamallinnukset HQ 1/100 ja HQ 1/250 suuruisilla tulvilla. Kemijoki Aquatic Technology Oy. VALMISTUMASSA. Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 10 5

23 Mitä aineistoa on tuotettu toimenpiteisiin liittyen Kemihaaran altaaseen liittyviä selvityksiä: Lapin liitto (2008). Kemi-Ounasjoen vesistön monikäyttö- ja tulvariskien hallintasuunnitelma. Visio Kemi-Ounasjoen työryhmän väliraportti (powerpoint-esitykset kokouksista vuonna 2008). FCG Finnish Consulting Group/ Jari Kärkkäinen (2010). Monikäyttöaltaan vaikutukset. Vaikutukset Suomen Natura-suojeluverkostoon ja suojeltaviin luontotyyppien ja -lajien suotuisaan suojelutasoon D3116. Lapin liitto s. FCG Finnish Consulting Group (2010). Monikäyttöaltaan vaikutukset työllisyyteen ja aluetalouteen. Lapin liitto s. Ramboll/ Veli-Matti Hilla & Hanna Peltonen (2010). Kemihaaran monikäyttöaltaan kalataloudellisen käytön edellytykset. Raportti 29 s., ja esitys Lapin liitto. Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 11 Mitä aineistoa on tuotettu toimenpiteisiin liittyen Kemihaaran altaaseen liittyviä selvityksiä: Jokimäki, J. & Kaisanlahti-Jokimäki, M-L.(2009). Etelä- ja Keski-Lapin suolinnustoselvitys. Arktinen keskus, Lapin yliopisto. 18 s. Jokimäki, J. & Kaisanlahti-Jokimäki, M-L. Muuttohaukkaselvitys 12 s. Kemijoki Oy. Kemijoen monitoimiallas -Allasvaihtoehdot tulvantorjuntaan Ylitalo, J. (2012). Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. Kemihaara 35 vuotta kiistan kohteena. 69 s. Veijalainen, N, Sippel, K & Vehviläinen, B Kemijoen monitoimialtaiden vaikutus tulviin Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Suomen ympäristökeskus. Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 12 6

24 Mitä aineistoa on tuotettu toimenpiteisiin liittyen Kittilän tulvariskialueeseen liittyvät selvitykset: Narkilahti, H Yleissuunnitelma Ounasjoen tulvasuojelualtaista. Kemijoki Aquatic Technology Oy. Honka, A Kittilän tulvasuojelu. Opinnäytetyö Rovaniemen ammattikorkeakoulussa. Parjanne, A Tulvariskien hallinnan suorien rakennussuojeluhyötyjen arvioinnin pilottitestaus Kittilässä. Suomen ympäristökeskus. Lapin ELY-keskus Kittilän pengersuunnittelu. Pengerlinjaukset, vaiheet 1-3. Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 13 7

25 Tulvariskien hallinnan toimenpiteiden monitavoitearviointi Kemijoen vesistössä Kemijoen tulvaryhmän kokous Monitavoitearviointi Yksittäisten toimenpiteiden esittely + kyselylomake Toimenpideyhdistelmien esittely, vaikutukset Kyselylomake toimenpideyhdistelmistä Vastausten purku + keskustelu 1

26 Toimenpidetarkastelun vaiheet ALUSTAVA TARKASTELU vaikutus tulviin ja tulvariskeihin kustannukset toteutettavuus 1. Toimenpiteet, jotka ovat tarpeellisia ja toteuttamiskelpoisia 2. Toimenpiteet, jotka ovat mahdollisia, mutta joita halutaan arvioida tarkemmin 3. Toimenpiteet, joiden toteutettavuus tai vaikuttavuus tulviin on huono TOIMENPITEIDEN TARKEMPI ARVIOINTI TOIMENPIDEYHDISTELMÄT TULVARISKIEN HALLINTASUUNNITELMA 1. Tarpeelliset ja toteuttamiskelpoiset toimenpiteet, jotka ovat nykyisin käytössä 2

27 NYKYISIN KÄYTÖSSÄ OLEVAT TOIMENPITEET Tulvavaara- ja riskikartoitus Maankäytön suunnittelu & alimmat rakentamiskorkeudet Tulvien huomioiminen teiden perusparannus- ja järjestelyhankkeissa Tulvaennusteet ja -varoitukset Tulvaviestintä & kiinteistön omistajien omatoiminen varautuminen Pelastus- ja evakuointisuunnitelmat ja evakuointi Tulvantorjunnan harjoitukset Tilapäisten tulvasuojelurakenteiden käyttö + tilapäiset teiden korotukset Vesistöjen säännöstely Jäiden sahaukset 5 Kehitettäviä käytäntöjä ja toimenpiteitä Tulvantorjunnan harjoitukset Tilapäisten tulvasuojelurakenteiden käyttö Valuma-alueen vedenpidätyskyvyn lisääminen (mm. kosteikot, putkipadot) 3

28 Kemijoen vesistöalue ja ojitettujen turvemaiden osuus 65.1 Ala-Kemijoen alue 3 % 65.2 Keski-Kemijoen alue 17 % 65.3 Kemijärven - Pelkosenniemen alue 14 % 65.4 Ylä-Kemijoen valuma-alue 5 % 65.5 Ala-Ounasjoen alue 14 % 65.6 Ylä-Ounasjoen valuma-alue 1 % 65.7 Raudanjoen valuma-alue 14 % 65.8 Kitisen alue 4 % 65.9 Luiron valuma-alue 3 % Harmaat alueet ovat ojitettuja soita Tästä ojitusalasta 52 % metsähallituksen mailla Veden pidättäminen ojitusalueilla (virtaamansäätöpadot) Kaikkiaan Kemijoen vesistöalueella pidätystilavuutta (kaltevuus < 1,0 %) 11,9 milj. m 3 josta Rovaniemen yläpuolella 8,3 milj. m 3 Voi olla pieni vaikutus kesä/syystulvissa, kevättulvassa ei merkitystä 4

29 Maatalouden mahdolliset kosteikot 65.2 Keski-Kemijoen alue 23 kosteikkoa 24 ha kosteikkoa 65.3 Kemijärven-Pelkosenniemen alue 81 kosteikkoa 75 ha kosteikkoa 65.7 Raudanjoen valuma-alue 21 kosteikkoa 18 ha kosteikkoa Oletus, kosteikoissa tulvanpidätysvaraa 0,5 metriä Kokonaispidätystilavuus on noin m³ Mahdolliset kosteikkopaikat VEMALAsta - Oletus: pinta-ala 2% yläpuolisesta valumaalueesta - Oletus: Peltoa valumaalueella >20 % 2. Tarkempaan arviointiin valitut toimenpiteet KEMIJÄRVEN NEITILÄN KANAVAN AVAAMINEN VEDENJOHTOKYVYN PARANTAMISEKSI KEMIJÄRVEN VARASTOTILAVUUDEN TILAPÄINEN LISÄÄMINEN SAARENPUTAAN TILAPÄINEN SULKEMINEN POIKKEUKSELLISESSA TULVATILANTEESSA TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ, HW1/50 JA HW 1/100 TASO OLKKAJÄRVEN TEHOSTETTU KÄYTTÖ TULVASUOJELUSSA KEMIHAARAN TEKOALLAS 5

30 KEMIJÄRVEN NEITILÄN KANAVAN AVAAMINEN VEDENJOHTOKYVYN PARANTAMISEKSI Luusuanjärven ja Neitilän altaan läpi kulkevan vanhan uoman eli Neitilän kanavan avaaminen vedenjohtokyvyn parantamiseksi Seitakorvan voimalaitokselle Mahdollistaisi nykyistä suuremmat juoksutukset Kemijärvestä ennen tulvaa, mikä viivästyttäisi järven vedenpinnan nousua Kustannukset (KAT 2014) perkaus m 3 9,5 milj. Silta 0,9 milj. Lunastettavat rakennukset 1,3 milj. Yhteensä: noin 12 milj. 11 NEITILÄN KANAVAN AVAAMINEN - vaikutukset TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN Kemijärvi: alentaisi tulvakorkeuksia Kemijärvellä noin 20 cm 1/100a tulvassa ja noin 30 cm 1/250a tulvassa (Pappilanranta)(KAT 2014) Rovaniemi: 1/100 tulva vähenee vastaamaan noin 1/20 toistuvuutta ei vahinkoja. 1/250 tulva vähenee vastaamaan 1/100 tulvaa ei yksinään riittävä (SYKE 2013) TARKENTUU! LUONTOVAIKUTUKSET Säännöstelyn vaikutuksesta vedenkorkeuden vaihtelu kasvaa Luusuanjärvessä ja Neitilän altaassa. Veden vaihtuvuus ja happitilanne +, vedenlaatu - SOSIAALISET VAIKUTUKSET Vettymishaitat Itärannan ja Tuulaniemen alueella: 55 suojattavaa tai korvattavaa rakennusta Vesimaisema muuttuu. Kulkuyhteys Kemijärvelle ja kalastusmahdollisuudet + TALOUSVAIKUTUKSET Vesivoimatuotanto (keväisin vesipinta voimalaitoksella nousee) + TOTEUTETTAVUUS JA MAHDOLLISET RISKIT Tarvitaan vesilain mukainen lupa. Valtion, Rovaniemen ja Kemijärven kaupunkien ja Kemijoki Oy:n yhteishanke YHTEENSOPIVUUS VESIENHOIDON TAVOITTEIDEN KANSSA. Kyllä Lähteet: KAT mallinnukset 2014, Vesistömallitarkastelut/SYKE, Martinmäki ym

31 NEITILÄN KANAVAN AVAAMINEN sidosryhmien näkemykset Suhtautuminen toimenpiteeseen Myönteinen Kielteinen Neutraali Vaikea arvioida Rovaniemi Kemijärvi Vaikutukset Luusuan Itärannassa ja Tuulaniemessä? Säännöstelyn voimakkuutta ja järven pinnan vaihteluja pidettiin suurina Edullinen, tehokas Lupaprosessi vaikea 13 KEMIJÄRVEN VARASTOTILAVUUDEN TILAPÄINEN LISÄÄMINEN Tulvavesien varastointi Kemijärveen poikkeuksellisessa tulvatilanteessa Korotetaan nykyisiä patoja (33 km) +1,0 m. Kemijärven yläraja säilyy nykytasolla (nyk 149,0), hätä-hw nousee tasolle 150,8 m (nyk 149,8). Vesi nostetaan ko. tasolle vain jos tulvatilanne sitä vaatii. Kustannusarvio noin 4,34 milj. (Kemijoki Oy). Kustannuksissa ei huomioitu mahdollisia kiinteistövahinkoja. 14 7

32 KEMIJÄRVEN VARASTOTILAVUUDEN TILAPÄINEN LISÄÄMINEN TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN Rovaniemi: Jos Kemijärvi tasossa +150,80 m vedenkorkeus Rovaniemellä 1/250a tulvalla noin N60+77,74m, mikä vastaa 1/50a tulvan toistuvuutta Kemijärvi: Kemijärven tulvariskialue ei vahinkoja. Toimenpide voi aiheuttaa tulvavahinkoja muualla Kemijärven ympäristössä (KAT 2014) LUONTOVAIKUTUKSET Vaikutukset vedenlaadulle ja kalastolle vähäisiä ja tilapäisiä. Penkereiden vaikutusalueella uhanalaisten kasvilajien esiintymiä. SOSIAALISET VAIKUTUKSET Omaisuusvahingot Kemijärvellä (arviolta 64 asuinrakennusta vaikutusalueella, Kemijoki Oy) Maiseman muuttuminen, rakentamisaikaiset haitat, noston aikana roskaantuminen (kalastus) TALOUSVAIKUTUKSET Tilapäinen työllisyysvaikutus rakentamisen aikana. TOTEUTETTAVUUS JA MAHDOLLISET RISKIT Tarvitaan AVIn lupa. Todennäköisesti toteutettavissa. Onnistuminen vaatii Kemijoen ja Ounasjoen tulvahuippujen saamista eri aikoihin Lainaalle. Toteuttajina valtio, Kemijoki Oy, ROI kaupunki YHTEENSOPIVUUS VESIENHOIDON TAVOITTEIDEN KANSSA Harvoin toteutettuna neutraali 15 Lähteet: KAT mallinnukset (2014), Kemijoki Oy (2011), SYKE vesistömallitarkastelut KEMIJÄRVEN VARASTOTILAVUUDEN TILAPÄINEN LISÄÄMINEN - sidosryhmien näkemykset Suhtautuminen toimenpiteeseen Myönteinen Kielteinen Neutraali Vaikea arvioida Rovaniemi Kemijärvi Selvitettävä vaikutukset vakituisille asunnoille Kemijärvellä Toimenpiteen haittoja pidettiin suurina alueelle koituviin hyötyihin nähden. Haitat kohdistuvat Kemijärvelle ja hyödyt Rovaniemelle Toimenpiteellä varaudutaan erittäin harvinaiseen tulvaan, joten penkereiden korottamista vain sitä tarkoitusta varten pidettiin turhana. Ylipadotuksen pitäisi olla pysyvä, jotta saataisiin energiahyötyä. 16 8

33 OLKKAJÄRVEN TEHOSTETTU KÄYTTÖ TULVASUOJELUSSA Juoksutetaan Olkkajärvestä ennen Valajaskosken tulvaa mahdollisimman paljon. Pienennetään Olkkajärven juoksutusta heti Olkkajärven tulovirtaamamaksimin jälkeen. Vedenkorkeudet pysyvät nykyisten säännöstelyrajojen puitteissa (Hätä-HW N43+100,9 m) 17 OLKKAJÄRVEN TEHOSTETTU KÄYTTÖ TULVASUOJELUSSA - vaikutukset TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN Rovaniemi: 1/100a tulvalla vähentää virtaamaa Valajaskoskella noin 150 m 3 /s, jolloin vaikutus vedenkorkeuksiin on noin cm. 1/250a tulvalla vähentää virtaamaa Valajaskoskella noin 120 m 3 /s, jolloin vaikutus vedenkorkeuksiin on alle 10 cm. (Uusikivi 2013) LUONTOVAIKUTUKSET. Ei merkittävää vaikusta. SOSIAALISET VAIKUTUKSET. Mahdollista vahinkoa loma-asunnoille (28 kpl) ja saunarakennuksille (41 kpl). TALOUSVAIKUTUKSET. Ei juuri vaikutusta vesivoimatuotantoon TOTEUTETTAVUUS JA MAHDOLLISET RISKIT Ei vaadi lupamuutosta, teknisesti toteutettavissa. Riskit: onnistuuko säännöstelyn ajoitus niin että voidaan leikata Rovaniemen tulvahuippua. YHTEENSOPIVUUS VESIENHOIDON TAVOITTEIDEN KANSSA. Neutraali Lähteet: SYKE vesistömallitarkastelut 2013, LAPELY/Karjalainen

34 OLKKAJÄRVEN TEHOSTETTU KÄYTTÖ TULVASUOJELUSSA sidosryhmien näkemykset Suhtautuminen toimenpiteeseen Myönteinen Kielteinen Neutraali Vaikea arvioida Rovaniemi Kemijärvi Helppo toteuttaa. Oikein ajoitettuna vaikuttaa. Vaikutukset vähäisiä. Mitä seurauksia syntyisi, jos Olkkajärven säännöstelyn yläraja ylittyisi? Käytetään nyt jo tehokkaasti. Ei kovin merkittävä vaikutus 19 SAARENPUTAAN TILAPÄINEN SULKEMINEN POIKKEUKSELLISESSA TULVATILANTEESSA Varaudutaan sulkemaan Saarenpudas tilapäisesti maamassoilla tai settipadoilla poikkeuksellisissa tulvatilanteissa (esim. VT4 ja Kuusamontien kohdat). Kokonaiskustannukset noin 1 milj

35 SAARENPUTAAN TILAPÄINEN SULKEMINEN POIKKEUKSELLISESSA TULVATILANTEESSA - vaikutukset TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN Rovaniemi: 1/50a tulvalla saadaan suojattua Saarenkylän alue Kuusamontien pohjoispuolelta. 1/100a tulvalla noin 160 asuinrakennusta saadaan suojattua Saarenkylässä. Ei vaikutusta tulvariskiin muualla. LUONTOVAIKUTUKSET. Tilapäisiä ja paikallisia. Veden samentuminen, kalojen karkottuminen. SOSIAALISET VAIKUTUKSET. Työnaikainen haitta: melu, liikenne, maisema. TALOUSVAIKUTUKSET. Vähäiset. TOTEUTETTAVUUS JA MAHDOLLISET RISKIT Tiepengertä ei suunniteltu vedenpitäväksi. Lyhytaikaisesti luiskat voidaan tukea ja tiivistää. Edellyttää rumpujen ym. tukkimista. Vaatii AVIn luvan. Toteuttaja ROI kaupunki & ELY. Toteutusaika noin 3 vrk. Riskit: Tulvaennusteeseen liittyvä epävarmuus. YHTEENSOPIVUUS VESIENHOIDON TAVOITTEIDEN KANSSA. Neutraali Lähteet: Maveplan (2012), Kämäräinen (2008), Roi kaup + ELY-L muistio (2013) 21 SAARENPUTAAN TILAPÄINEN SULKEMINEN POIKKEUKSELLISESSA TULVATILANTEESSA sidosryhmien näkemykset Suhtautuminen toimenpiteeseen Myönteinen Kielteinen Neutraali Vaikea arvioida Rovaniemi Kemijärvi Vähäinen toimenpide, joilla voidaan suojata pieniltä tulvilta. Selvitettävä teiden/siltojen kestävyys Edullinen menetelmä, ei ehkä teknisesti toteutettavissa Ei yksin riitä, voidaan käyttää muiden toimenpiteiden lisänä. Veden padottamiseen tiepenkereen avulla sisältyy riski tien sortumisesta ja tulvavesien karkaamisesta suojattavalle alueelle 22 11

36 TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ, TASO HW1/50 ja TASO HW 1/100 Suojataan Rovaniemen tulvavaara-alueen asuinrakennukset (HW 1/ kpl, HW 1/ kpl) kiintein tulvapenkerein tai -seinin. (myös tilapäiset penkereet mahdollisia matalilla syvyysvyöhykkeillä) Tarve 1/50a tulvalla max 4 km, penkereiden korkeus alle 1 m, kustannukset 1,6-2,4 milj. Tarve 1/100a tulvalla max 13 km, penkereiden korkeudet 0,5-2 metriin, kustannukset 7-8 milj. 23 Tulvapenkereet HW1/50a 24 12

37 Tulvapenkereet HW1/100a 26 13

38 TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ - vaikutukset TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN Rovaniemi: Jos kaikki tarkastelun penkereet toteutetaan saadaan suojattua tulvavaara-alueen kaikki asuinrakennukset mitoitusta vastaavan tulvan aiheuttamilta vahingoilta. LUONTOVAIKUTUKSET Penkereet toteutetaan pääasiassa kuivalle maalle, jolloin niillä ei ole vaikutusta vedenlaatuun. Ei vaikutusta Ounasjokisuiston Natura-alueeseen. SOSIAALISET VAIKUTUKSET Penger voi rajoittaa vesimaisemaa ja piha-alueiden käyttömahdollisuuksia. Vaikutusten suuruus riippuu penkereen korkeudesta ja kuinka hyvin se on muotoiltu maisemaa sopivaksi. HW 1/50 penkereiden tarve 1/3 verrattuna HW 1/100 penkereisiin, jolloin vaikutukset ovat vähäisemmät kuin 1/100a penkereillä. Oikein toteutettuna penkereet voivat myös lisätä pihan viihtyisyyttä. TALOUSVAIKUTUKSET Ei merkittäviä hyötyjä tai haittoja. TOTEUTETTAVUUS JA MAHDOLLISET RISKIT Vaatii maanomistajien luvat ja maisematyöluvan. Olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen toteutus haasteellista: ahtaat tilat, vaihteleva maanomistus. Alueella ei ole enää vapaita tontteja ja suurin osa tonteista on yksityisten ihmisten omistuksessa. HW 1/50 penkereiden tarve 1/3 verrattuna HW 1/100 penkereisiin, joten niiden toteutumisen edellytykset paremmat. Rovaniemen kaupunki ja valtio toteuttajina? YHTEENSOPIVUUS VESIENHOIDON TAVOITTEIDEN KANSSA. Neutraali. Lähteet: Maveplan 2012, Kämäräinen 2009, Kurkela

39 TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ sidosryhmien näkemykset Suhtautuminen toimenpiteeseen Mitoitus 1/50a tulva Mitoitus 1/100a tulva Myönteinen Kielteinen Neutraali Vaikea arvioida Rovaniemi Kemijärvi Rovaniemi Kemijärvi Tulvavaikutus ok, toteutettavuus heikko. Vuotuinen huolto täytyy hoitaa. Kustannus/hyötysuhde heikko. Maisemahaitta. Maanomistustilanne. Työkoneista jäävät jäljet maastoon aiheuttavat maisemahaittoja. Rahoitus? Penkereet ylittävät tulvat? Maanomistajat vastustavat ja kaupunki jyrkästi vastaan Rovaniemeläisten kaavoitusvirheiden korjaaminen tulee tehdä Rovaniemellä 29 KEMIHAARAN TEKOALLAS Uuden tekoaltaan rakentaminen Kemihaaran alueelle. Tekojärven pääosa on Pelkosenniemen kunnassa Vuotosjoen ja sen sivujokien varsilla olevalla suo- ja metsäalueella. Kemijoen suunnassa tekojärvi ulottuisi kapeana lahtena lähelle Savukosken kirkonkylää. Altaan säännöstelytilavuudeksi tulisi 794 milj. m³ ja altaan pintaalaksi km² Kustannukset arviolta 250 milj. Lähteet: Kemijoki Oy 2011, SYKE vesistömallitarkastelut 2012, KHO katselmusasiakirja 2002, Kemi- Ounasjoen monikäyttöselvitykset 2010 Kartta: Kemijoki Oy

40 KEMIHAARAN TEKOALLAS- vaikutukset TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN Rovaniemi ja Kemijärvi: ei vahinkoa 1/100 tulvassa, myös 1/250 kevättulvan vahingot jäisivät vähäisiksi TOTEUTETTAVUUS JA MAHDOLLISET RISKIT. Juridinen toteutettavuus huono. Natura-verkostoon kuuluvia alueita koskee heikentämiskielto. Yksityisten suojelualueiden rauhoitusmääräykset koskevat mm. vesitalouden muuttamista. KHO antanut kielteisen päätöksen Vuotoksen tekoaltaan rakentamiselle johtuen huomattavista ja laajalle ulottuvista vahingollisista muutoksista ympäristön luonnonsuhteissa ja vesiluonnossa ja sen toiminnassa (2002). Riskit: syystulvatilanteessa allas täynnä? YHTEENSOPIVUUS VESIENHOIDON TAVOITTEIDEN KANSSA. Kielteinen. Luonnontilaisten vesimuodostumien muuttuminen tekojärveksi. KEMIHAARAN TEKOALLAS - palautuvat vaikutukset Alhainen happipitoisuus ensimmäisen 5 v aikana VEDENLAADUN HEIKKENEMINEN Ravinnekuormituksen lisäys alapuolisessa vesistössä n v, + kiintoaine Ravinnekuormituksen lisäys alapuolisessa vesistössä n v, + kiintoaine PETOKALOJEN ELOHOPEAPITOISUUS TURVELAUTAT Petokalojen käyttökielto noin 8-15 v ajan Vaikutus maisemaan ja virkistyskäyttöön noin 10 v ajan. KASVIHUONEKAASUPÄÄSTÖT 16

41 KEMIHAARAN TEKOALLAS- pysyvät vaikutukset LUONTO- VAIKUTUKSET Luonnonsuojeluarvojen menetys/heikkeneminen Vesistön muuttuminen Suojeltavat luontotyypit: Kemihaaran suot, pienvedet, virtavedet, tulvaniityt Suojeltavat lajit (linnut, kasvit) Luonnon monimuotoisuuden väheneminen Virtavesikalaston menetys (harjus, taimen) Järvikalaston kehittyminen (hauki, ahven, made, särki, istutuslajit) Vedenlaadun muutokset ja muutokset hydrologiassa ja säännöstelyssä Mikroilmaston muuttuminen SOSIOEKONOMISET VAIKUTUKSET Alueen käyttömahdollisuuksien muuttuminen Vaikutukset elinkeinoihin Kalastusmahdollisuuksien muuttuminen Virkistyskäyttömahdollisuuksien muuttuminen Maiseman muuttuminen Vesivoimatuotannon kasvu Porojen laidunalueiden menetys ja pirstoutuminen Metsämaan menetys Työllisyys ja aluetalous KEMIHAARAN TEKOALLAS - sidosryhmien näkemykset Suhtautuminen toimenpiteeseen Myönteinen Kielteinen Neutraali Vaikea arvioida Rovaniemi Kemijärvi Altaan kalataloudelliset vaikutukset ovat erittäin negatiivisia, mm. raskasmetallit. Hauki, kuha ja ahven muuttuvat arvottomiksi, kutualueet häviävät ja kalaston rakenne muuttuu. Allashankkeen tarkastelu on tarpeetonta, koska sen rakentaminen on mahdotonta suurten haittavaikutusten vuoksi. Kallis, ristiriitainen hanke. Juridinen toteutettavuus huono. Energiataloudellisesti järkevä. Kielteiset vaikutukset vähäisiä saavutettavaan hyötyyn nähden. Rakentaminen ei vaadi ulkopuolista rahoitusta. Muiden tulvasuojelutoimenpiteiden tarve vähäinen. Altaan vaikutuksesta syntyy myös positiivisia asioita, altaasta voi tulla hyvä kalajärvi ja se voi lisätä työllisyyttä alueella ja parantaa kotitarvekalastusmahdollisuuksia. Myös maisema ja viihtyisyys paranisivat kun alueelle saadaan järvimaisema. Allas olisi tehokas vaihtoehto, mutta koska hankkeen toteuttaminen on epävarmaa ja toteuttamiseen kuluu aikaa, pitää pohtia miten tulvariskialue suojellaan siihen asti kunnes allas saataisiin rakennettua

42 Suojelupäätöksistä poikkeaminen Natura 2000-verkostoon kuuluvia alueita koskee heikentämiskielto. Valtioneuvosto voi kuitenkin myöntää poikkeuksen, jos hankkeeseen 1) pakottaa erittäin tärkeä yleinen etu vain julkinen ja pitkäaikainen etu esim. kansalaisten elämän suojelua edistävien perusarvojen (terveys, turvallisuus, ympäristö) turvaaminen 2) eikä hankkeelle ole vaihtoehtoa Vaihtoehtoisen ratkaisun puuttuminen on perusteltava asianmukaisesti ja riittävästi perustellen, ettei muita vaihtoehtoja suunnitelmalle/hankkeelle ole Mikäli hanketta viedään eteenpäin, joudutaan menetettävät luontotyypit ja - lajit kompensoimaan LSL:n mukaisen suojelualueen rauhoituksen lakkauttaminen ELY-keskus voi alueen omistajan tai sen, jolla asiassa on intressi, hakemuksesta tai ympäristöministeriön esityksestä lakkauttaa yksityisen omistaman alueen suojelun tai lieventää sen rauhoitusmääräyksiä, A) jos alueen luonnonarvot ovat oleellisesti vähentyneet TAI B) jos alueen rauhoitus estää yleisen edun kannalta erittäin tärkeän hankkeen tai suunnitelman toteuttamisen. Hakemuksesta on hankittava ympäristöministeriön lausunto. TOIMENPIDEVAIHTOEHTOJEN TARKASTELU 36 18

43 Vedenkorkeus Lainaalla N 60 +m Vedenkorkeus Lainaalla N 60 + m Valuma-alueen toimenpiteiden vaikutus Rovaniemellä 1/100a tulvatilanteessa 78,50 PENKEREET mitoitus 1/100a 78,00 77,50 77,00 76,50 Nykytila tulva 1/100a 78,08 m Olkkajärven säännöstely Kemijärvi tasoon 149,8 m Kemijärvi tasoon 150,8 m TARKENTUU PENKEREET mitoitus 1/50a Tulva 1993 N ,32 m Vahinkoraja noin N ,14 m Kemihaaran tekoallas Penkereet ei vaikuta vedenkorkeuteen, niillä saadaan suojattua mitoitusta vastaavalta tulvalta Valuma-alueen toimenpiteiden vaikutus Rovaniemellä 1/250a tulvatilanteessa 79,00 78,50 78,00 77,50 77,00 76,50 Nykytila 78,64 m Olkkajärvi Kemijärvi tasoon 150,8 m Neitilän kanavan avaaminen TARKENTUU PENKEREET mitoitus 1/100a PENKEREET mitoitus 1/50a Tulva 1993 N ,32 m Vahinkoraja noin N ,14 m Kemihaaran tekoallas 19

44 Tavoite: rakennusten suojaaminen 1/100a toistuvalta tulvalta VE1 Tulvaveden pidättäminen Rovaniemen yläpuolella =Kemijärven tilavuuden lisääminen + Olkkajärven säännöstely VE2 Varautuminen tulviin Rovaniemellä =Rovaniemen penkereet + nykyinen säännöstely Kemijärvi + Olkkajärvi TOIMENPIDE VE1 VE2 Tulvaviestintä, asukkaiden omatoiminen varautuminen ja tilapäiset tulvasuojelurakenteet Kemijärven säännöstely nykyisten rakenteiden puitteissa (vedenkorkeus max ,8 m) Kemijärven varastotilavuuden tilapäinen lisääminen (vedenkorkeus max ,8 m) Olkkajärven säännöstelyn tehostaminen X X X X X X Tulvapenkereet Rovaniemellä (HW 1/50a) Pääteiden korotukset Rovaniemellä 4 km < 1 km Tavoite: rakennusten suojaaminen 1/250a toistuvalta tulvalta VE3 Toimenpiteet Rovaniemellä ja Kemijärvellä (=VE1+VE2) = Rovaniemen penkereet, Kemijärven tilavuuden lisääminen + Olkkajärven säännöstely VE4 Kemihaaran tekoallas Tulvaviestintä, asukkaiden omatoiminen varautuminen ja tilapäiset tulvasuojelurakenteet Kemijärven varastotilavuuden tilapäinen lisääminen (vedenkorkeus max ,8m) Tulvapenkereet Rovaniemellä (1/50a) Pääteiden korotukset Rovaniemellä Olkkajärven säännöstelyn tehostaminen VE 3 X X < 4 km < 1 km X VE4 X Kemihaaran tekoaltaan rakentaminen X 40 20

45 Toteutettavuus VAIHTOEHDOT: vaikuttavuus tulviin ja toteutettavuus Erittäin hyvä KEMIJÄRVI TASOON 149,8 m OLKKA -JÄRVI ROI PENKEREET VE1 KEMIJÄRVI TASOON max. 150,8 m OLKKA- JÄRVI VE2 KEMIJÄRVI TASOON 150,8 m OLKKA- JÄRVI ROI PENKEREET VE3 Huono KEMIHAARAN TEKOALLAS VE4 Tavoitetaso 1/20 1/50 1/100 1/250 Virtaama m 3 /s Vedenk.N 60 +m Lainas 77 77,62 78,08 78,69 Vedenk.N 60 +m Kirkonjyrhämä 75,31 76,06 76,62 77,34 Vaihtoehtojen vertailu - kyselylomake 1/100 TULVATILANNE 1/250 TULVATILANNE VE1 VE2 VE3 VE4 Kumpi vaihtoehdoista on mielestäsi kokonaisuutena parempi, kun otat huomioon niiden hyödyt, haitat, kustannukset, toteuttamiskelpoisuuden ja riskit? Kumpi vaihtoehdoista on mielestäsi kokonaisuutena parempi, kun otat huomioon niiden hyödyt, haitat, kustannukset, toteuttamiskelpoisuuden ja riskit? VE1 VE2 VE3 VE4 Mikä on vaihtoehtojen paremmuusjärjestys, kun otat huomioon niiden hyödyt, haitat, kustannukset, toteuttamiskelpoisuuden ja riskit? 42 21

46 TULVASUOJELU- HYÖTY TULVASUOJELU- HYÖTY LUONTO SOSIAALISET TALOUS TOTEUTETTAVUUS LUONTO SOSIAALISET TALOUS TOTEUTETTAVUUS Vaihtoehtojen vertailu: VE1 & VE2 VE1 TULVAVESIEN VARASTOINTI KEMIJÄRVELLÄ + PADOT +1 M & OLKKAJÄRVEN KÄYTÖN OPTIMOINTI VE2 KEMIJÄRVEN JA OLKKAJÄRVEN KÄYTÖN OPTIMOINTI & TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ (1/50A) Rovaniemi Harvinainen tulva 1/100a Harvinainen tulva 1/100a Kemijärvi Harvinainen tulva 1/100a Harvinainen tulva 1/100a Muut alueet Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ Vähentää tulvariskiä alapuolella Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ Vähentää tulvariskiä alapuolella Varmuus Melko varma Melko varma Vedenlaatu Tilapäinen vaikutus Tilapäinen vaikutus Kalasto Ei vaikutusta Ei vaikutusta Luontoarvot Ei vaikutusta Ei vaikutusta Kalastus Ei vaikutusta Ei vaikutusta Virkistys Tilapäinen vaikutus Tilapäinen vaikutus Maisema ja viihtyisyys Kemijärvi - - Rovaniemi - Vesivoima Pieni hyöty Ei vaikutusta Porotalous Ei vaikutusta Ei vaikutusta Aluetalous ja työllisyys Lyhytaikainen työllistävyys Ei vaikutusta Toteutetta-vuus Kohtalainen Melko hyvä Rakentamis-kustannukset Kemijärven padot Roi penkereet 4 5 milj. 1,6 2,4 milj. Toteuttaja Valtio, Kemijoki Oy, ROI kaupunki ROI kaupunki + valtio, Kemijoki Oy 43 Toteutusaika 2-3 suunnittelukautta 1-2 suunnittelukautta Vaihtoehtojen vertailu: VE1 & VE2 VE1 TULVAVESIEN VARASTOINTI KEMIJÄRVELLÄ + PADOT +1 M & OLKKAJÄRVEN KÄYTÖN OPTIMOINTI VE2 KEMIJÄRVEN JA OLKKAJÄRVEN KÄYTÖN OPTIMOINTI & TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ (1/50A) Rovaniemi Harvinainen tulva 1/100a Harvinainen tulva 1/100a Kemijärvi Harvinainen tulva 1/100a Harvinainen tulva 1/100a Muut alueet Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ Vähentää tulvariskiä alapuolella Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ Vähentää tulvariskiä alapuolella Varmuus Melko varma Melko varma Vedenlaatu Tilapäinen vaikutus Tilapäinen vaikutus Kalasto Ei vaikutusta Ei vaikutusta Luontoarvot Ei vaikutusta Ei vaikutusta Kalastus Ei vaikutusta Ei vaikutusta Virkistys Tilapäinen vaikutus Tilapäinen vaikutus Maisema ja viihtyisyys Kemijärvi - - Rovaniemi - Vesivoima Pieni hyöty Ei vaikutusta Porotalous Ei vaikutusta Ei vaikutusta Aluetalous ja työllisyys Lyhytaikainen työllistävyys Ei vaikutusta Toteutetta-vuus Kohtalainen Melko hyvä Rakentamis-kustannukset Kemijärven padot Roi penkereet 4 5 milj. 1,6 2,4 milj. Toteuttaja Valtio, Kemijoki Oy, ROI kaupunki ROI kaupunki + valtio, Kemijoki Oy 44 Toteutusaika 2-3 suunnittelukautta 1-2 suunnittelukautta 22

47 TULVASUOJELU- HYÖTY TULVASUOJELU- HYÖTY LUONTO SOSIAALISET TALOUS TOTEUTETTAVUUS LUONTO SOSIAALISET TALOUS TOTEUTETTAVUUS Vaihtoehtojen vertailu: VE1 & VE2 VE1 TULVAVESIEN VARASTOINTI KEMIJÄRVELLÄ + PADOT +1 M & OLKKAJÄRVEN KÄYTÖN OPTIMOINTI VE2 KEMIJÄRVEN JA OLKKAJÄRVEN KÄYTÖN OPTIMOINTI & TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ (1/50A) Rovaniemi Harvinainen tulva 1/100a Harvinainen tulva 1/100a Kemijärvi Harvinainen tulva 1/100a Harvinainen tulva 1/100a Muut alueet Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ Vähentää tulvariskiä alapuolella Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ Vähentää tulvariskiä alapuolella Varmuus Melko varma Melko varma Vedenlaatu Tilapäinen vaikutus Tilapäinen vaikutus Kalasto Ei vaikutusta Ei vaikutusta Luontoarvot Ei vaikutusta Ei vaikutusta Kalastus Ei vaikutusta Ei vaikutusta Virkistys Tilapäinen vaikutus Tilapäinen vaikutus Maisema ja viihtyisyys Kemijärvi - - Rovaniemi - Vesivoima Pieni hyöty Ei vaikutusta Porotalous Ei vaikutusta Ei vaikutusta Aluetalous ja työllisyys Lyhytaikainen työllistävyys Ei vaikutusta Toteutetta-vuus Kohtalainen Melko hyvä Rakentamis-kustannukset Kemijärven padot Roi penkereet 4 5 milj. 1,6 2,4 milj. Toteuttaja Valtio, Kemijoki Oy, ROI kaupunki ROI kaupunki + valtio, Kemijoki Oy 45 Toteutusaika 2-3 suunnittelukautta 1-2 suunnittelukautta Vaihtoehtojen vertailu: VE1 & VE2 VE1 TULVAVESIEN VARASTOINTI KEMIJÄRVELLÄ + PADOT +1 M & OLKKAJÄRVEN KÄYTÖN OPTIMOINTI VE2 KEMIJÄRVEN JA OLKKAJÄRVEN KÄYTÖN OPTIMOINTI & TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ (1/50A) Rovaniemi Harvinainen tulva 1/100a Harvinainen tulva 1/100a Kemijärvi Harvinainen tulva 1/100a Harvinainen tulva 1/100a Muut alueet Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ Vähentää tulvariskiä alapuolella Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ Vähentää tulvariskiä alapuolella Varmuus Melko varma Melko varma Vedenlaatu Tilapäinen vaikutus Tilapäinen vaikutus Kalasto Ei vaikutusta Ei vaikutusta Luontoarvot Ei vaikutusta Ei vaikutusta Kalastus Ei vaikutusta Ei vaikutusta Virkistys Tilapäinen vaikutus Tilapäinen vaikutus Maisema ja viihtyisyys Kemijärvi - - Rovaniemi - Vesivoima Pieni hyöty Ei vaikutusta Porotalous Ei vaikutusta Ei vaikutusta Aluetalous ja työllisyys Lyhytaikainen työllistävyys Ei vaikutusta Toteutetta-vuus Kohtalainen Melko hyvä Rakentamis-kustannukset Kemijärven padot Roi penkereet 4 5 milj. 1,6 2,4 milj. Toteuttaja Valtio, Kemijoki Oy, ROI kaupunki ROI kaupunki + valtio, Kemijoki Oy 46 Toteutusaika 2-3 suunnittelukautta 1-2 suunnittelukautta 23

48 TULVASUOJELUHYÖTY LUONTO SOSIAALISET TALOUS TOTEUTETTAVUUS TULVASUOJELUHYÖTY LUONTO SOSIAALISET TALOUS TOTEUTETTAVUUS Vaihtoehtojen vertailu: VE3 & VE4 Rovaniemi Kemijärvi Muut alueet VE 3 TULVAVESIEN VARASTOINTI KEMIJÄRVELLÄ + PADOT +1 M & OLKKAJÄRVI & TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ (1/50A) Erittäin harvinainen 1/250a tulva Erittäin harvinainen 1/250a tulva Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ. Vähentää tulvariskiä alapuolella VE 4 KEMIHAARAN TEKOALLAS Erittäin harvinainen 1/250a tulva Erittäin harvinainen 1/250a tulva Vähentää tulvariskiä alapuolisella vesistöalueella Varmuus Melko varma Varma Vedenlaatu Tilapäinen vaikutus Pitkäaikainen vaikutus Kalasto Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus Luontoarvot Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus Kalastus Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus jokikalastukseen Uusi järvikalastuskohde Virkistys Tilapäinen vaikutus Virkistyskäyttö muuttuu Maisema ja viihtyisyys Kemijärvi - - Rovaniemi - Maisema muuttuu Vesivoima Pieni hyöty Erittäin suuri hyöty Porotalous Ei vaikutusta Erittäin suuri paikallinen haitta Aluetalous ja työllisyys Lyhytaikainen työllistävyys Erittäin suuri hyöty Toteutettavuus Kohtalainen Huono Kemijärven padot 4 5 milj. Roi penkereet 1,6 2,4 milj. Rakentamiskustannukset250 milj. Toteuttaja Valtio, Kemijoki Oy ROI kaupunki? Toteutusaika 2-3 suunnittelukautta Yli 3 suunnittelukautta Vaihtoehtojen vertailu: VE3 & VE4 Rovaniemi Kemijärvi Muut alueet VE 3 TULVAVESIEN VARASTOINTI KEMIJÄRVELLÄ + PADOT +1 M & OLKKAJÄRVI & TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ (1/50A) Erittäin harvinainen 1/250a tulva Erittäin harvinainen 1/250a tulva Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ. Vähentää tulvariskiä alapuolella VE 4 KEMIHAARAN TEKOALLAS Erittäin harvinainen 1/250a tulva Erittäin harvinainen 1/250a tulva Vähentää tulvariskiä alapuolisella vesistöalueella Varmuus Melko varma Varma Vedenlaatu Tilapäinen vaikutus Pitkäaikainen vaikutus Kalasto Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus Luontoarvot Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus Kalastus Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus jokikalastukseen Uusi järvikalastuskohde Virkistys Tilapäinen vaikutus Virkistyskäyttö muuttuu Maisema ja viihtyisyys Kemijärvi - - Rovaniemi - Maisema muuttuu Vesivoima Pieni hyöty Erittäin suuri hyöty Porotalous Ei vaikutusta Erittäin suuri paikallinen haitta Aluetalous ja työllisyys Lyhytaikainen työllistävyys Erittäin suuri hyöty Toteutettavuus Kohtalainen Huono Rakentamiskustannukset Rakentamiskustannukset Kemijärven padot 4 5 milj. Roi penkereet 1,6 2,4 milj. Rakentamiskustannukset250 milj. Toteuttaja Valtio, Kemijoki Oy ROI kaupunki? Toteutusaika 2-3 suunnittelukautta Yli 3 suunnittelukautta 24

49 TULVASUOJELUHYÖTY LUONTO SOSIAALISET TALOUS TOTEUTETTAVUUS TULVASUOJELUHYÖTY LUONTO SOSIAALISET TALOUS TOTEUTETTAVUUS Vaihtoehtojen vertailu: VE3 & VE4 Rovaniemi Kemijärvi Muut alueet VE 3 TULVAVESIEN VARASTOINTI KEMIJÄRVELLÄ + PADOT +1 M & OLKKAJÄRVI & TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ (1/50A) Erittäin harvinainen 1/250a tulva Erittäin harvinainen 1/250a tulva Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ. Vähentää tulvariskiä alapuolella VE 4 KEMIHAARAN TEKOALLAS Erittäin harvinainen 1/250a tulva Erittäin harvinainen 1/250a tulva Vähentää tulvariskiä alapuolisella vesistöalueella Varmuus Melko varma Varma Vedenlaatu Tilapäinen vaikutus Pitkäaikainen vaikutus Kalasto Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus Luontoarvot Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus Kalastus Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus jokikalastukseen Uusi järvikalastuskohde Virkistys Tilapäinen vaikutus Virkistyskäyttö muuttuu Maisema ja viihtyisyys Kemijärvi - - Rovaniemi - Maisema muuttuu Vesivoima Pieni hyöty Erittäin suuri hyöty Porotalous Ei vaikutusta Erittäin suuri paikallinen haitta Aluetalous ja työllisyys Lyhytaikainen työllistävyys Erittäin suuri hyöty Toteutettavuus Kohtalainen Huono Kemijärven padot 4 5 milj. Roi penkereet 1,6 2,4 milj. Rakentamiskustannukset250 milj. Toteuttaja Valtio, Kemijoki Oy ROI kaupunki? Toteutusaika 2-3 suunnittelukautta Yli 3 suunnittelukautta Vaihtoehtojen vertailu: VE3 & VE4 Rovaniemi Kemijärvi Muut alueet VE 3 TULVAVESIEN VARASTOINTI KEMIJÄRVELLÄ + PADOT +1 M & OLKKAJÄRVI & TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ (1/50A) Erittäin harvinainen 1/250a tulva Erittäin harvinainen 1/250a tulva Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ. Vähentää tulvariskiä alapuolella VE 4 KEMIHAARAN TEKOALLAS Erittäin harvinainen 1/250a tulva Erittäin harvinainen 1/250a tulva Vähentää tulvariskiä alapuolisella vesistöalueella Varmuus Melko varma Varma Vedenlaatu Tilapäinen vaikutus Pitkäaikainen vaikutus Kalasto Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus Luontoarvot Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus Kalastus Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus jokikalastukseen Uusi järvikalastuskohde Virkistys Tilapäinen vaikutus Virkistyskäyttö muuttuu Maisema ja viihtyisyys Kemijärvi - - Rovaniemi - Maisema muuttuu Vesivoima Pieni hyöty Erittäin suuri hyöty Porotalous Ei vaikutusta Erittäin suuri paikallinen haitta Aluetalous ja työllisyys Lyhytaikainen työllistävyys Erittäin suuri hyöty Toteutettavuus Kohtalainen Huono Rakentamiskustannukset Rakentamiskustannukset Kemijärven padot 4 5 milj. Roi penkereet 1,6 2,4 milj. Rakentamiskustannukset250 milj. Toteuttaja Valtio, Kemijoki Oy ROI kaupunki? Toteutusaika 2-3 suunnittelukautta Yli 3 suunnittelukautta 25

50 TULVASUOJELUHYÖTY LUONTO SOSIAALISET TALOUS TOTEUTETTAVUUS Vaihtoehtojen vertailu: VE3 & VE4 Rovaniemi Kemijärvi Muut alueet VE 3 TULVAVESIEN VARASTOINTI KEMIJÄRVELLÄ + PADOT +1 M & OLKKAJÄRVI & TULVAPENKEREET ROVANIEMELLÄ (1/50A) Erittäin harvinainen 1/250a tulva Erittäin harvinainen 1/250a tulva Tulvan leviämisalue laajenee KJÄ+OLKKAJ. Vähentää tulvariskiä alapuolella VE 4 KEMIHAARAN TEKOALLAS Erittäin harvinainen 1/250a tulva Erittäin harvinainen 1/250a tulva Vähentää tulvariskiä alapuolisella vesistöalueella Varmuus Melko varma Varma Vedenlaatu Tilapäinen vaikutus Pitkäaikainen vaikutus Kalasto Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus Luontoarvot Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus Kalastus Ei vaikutusta Pysyvä kielteinen vaikutus jokikalastukseen Uusi järvikalastuskohde Virkistys Tilapäinen vaikutus Virkistyskäyttö muuttuu Maisema ja viihtyisyys Kemijärvi - - Rovaniemi - Maisema muuttuu Vesivoima Pieni hyöty Erittäin suuri hyöty Porotalous Ei vaikutusta Erittäin suuri paikallinen haitta Aluetalous ja työllisyys Lyhytaikainen työllistävyys Erittäin suuri hyöty Toteutettavuus Kohtalainen Huono Rakentamiskustannukset Kemijärven padot 4 5 milj. Roi penkereet 1,6 2,4 milj. Rakentamiskustannukset250 milj. Toteuttaja Valtio, Kemijoki Oy ROI kaupunki? Toteutusaika 2-3 suunnittelukautta Yli 3 suunnittelukautta 26

51 Tulvariskien hallintasuunnitelman ympäristöselostus ja Naturaarvioinnin tarve Kemijoen tulvaryhmän 7. kokous Lapin ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat Lainsäädännöllinen perusta EU:n direktiivi suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista (SEA-direktiivi 2001/42/EY) Laki viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutuksista (200/2005) Valtioneuvoston asetus viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista (347/2005) Laki tulvariskien hallinnasta (620/2010) 13 Tulvariskien hallintasuunnitelman osana esitetään ympäristöselostus. Luonnonsuojelulaki (1096/1996) 2 1

52 Mitä ympäristövaikutusten arviointi koskee? Vaikutusten arvioinnin kohde on tulvariskien hallintasuunnitelma Suunnitelmasta vastaavan viranomaisen on huolehdittava siitä, että suunnitelman ympäristövaikutukset selvitetään ja arvioidaan riittävässä määrin, jos suunnitelman toteuttamisella saattaa olla merkittäviä ympäristövaikutuksia (SOVA-laki, 3 ) Hallintasuunnitelmassa esitettyjen toimenpiteiden ja tarkasteltavien vaihtoehtojen toteuttamisen todennäköiset merkittävät ympäristövaikutukset esitetään ympäristöselostuksessa 3 Tulvariskien hallintasuunnitelma ja ympäristöselostus 4 2

Paikka: Lapin liitto. Aika: klo 9:30-11:45. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen. 3 Pöytäkirjan tarkastajien valinta

Paikka: Lapin liitto. Aika: klo 9:30-11:45. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen. 3 Pöytäkirjan tarkastajien valinta Kemijoen tulvaryhmän 11. kokouksen pöytäkirja 25.9.2014 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto Aika: 22.9.2014 klo 9:30-11:45 Kemijoen tulvaryhmän 11. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden

Lisätiedot

Kemijoen tulvariskien hallinnan suunnittelu. Sidosryhmätyöpajat Rovaniemi, Kemijärvi

Kemijoen tulvariskien hallinnan suunnittelu. Sidosryhmätyöpajat Rovaniemi, Kemijärvi Kemijoen tulvariskien hallinnan suunnittelu Sidosryhmätyöpajat Rovaniemi, Kemijärvi 3-4.12.2013 Tulvatyöpajan ohjelma 11:45 Kahvit 12:00 Osallistujat ja tilaisuuden tavoitteet 12:10 Kemijärven kaupungin

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan ja vesienhoidon tavoitteiden yhteensopivuus Lapin vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous

Tulvariskien hallinnan ja vesienhoidon tavoitteiden yhteensopivuus Lapin vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Tulvariskien hallinnan ja vesienhoidon tavoitteiden yhteensopivuus Lapin vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 8.5.2014 Lapin ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat/ Vesivarayksikkö/ Niina Karjalainen 23.5.2014

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan suunnittelu

Tulvariskien hallinnan suunnittelu Tulvariskien hallinnan suunnittelu Kemijoen tulvariskien hallinnan monitavoitearvioinnin sidosryhmätyöpaja Rovaniemi 3.12.2013 & Kemijärvi 4.12.2013 Lapin ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat/ Vesivarayksikkö

Lisätiedot

Mitä tavoitteita tulvariskien hallinnalle pitäisi asettaa?

Mitä tavoitteita tulvariskien hallinnalle pitäisi asettaa? Mitä tavoitteita tulvariskien hallinnalle pitäisi asettaa? Keskustelutilaisuus Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallinnan suunnittelusta 31.1.2013, Rovaniemi 4.2.2013 Tulvadirektiivi (2007/60/EY) 4

Lisätiedot

Paikka: Lapin liitto Aika: klo 9:37-12:26

Paikka: Lapin liitto Aika: klo 9:37-12:26 Kemijoen tulvaryhmän 10. kokouksen pöytäkirja 1.9.2014 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto Aika: 11.8.2014 klo 9:37-12:26 Kemijoen tulvaryhmän 10. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan tavoitteet

Tulvariskien hallinnan tavoitteet Tulvariskien hallinnan tavoitteet Vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 13.12.2012, Rovaniemi Tulvariskien hallinnan työn kulku Tulvariskien alustava arviointi 22.12.2011 1. Tarkistus 22.12.2018 Seuraavat

Lisätiedot

Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen

Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen KEMIJOEN TULVARYHMÄ Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen lähtökohdat, tavoitteet ja valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä,

Lisätiedot

Paikka: Elinkeinoyhtiö Inlike, Sairaalantie 3B Aika: klo 12:05-14:30

Paikka: Elinkeinoyhtiö Inlike, Sairaalantie 3B Aika: klo 12:05-14:30 Ivalojoen tulvaryhmän 6. kokouksen pöytäkirja 14.08.2014 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Elinkeinoyhtiö Inlike, Sairaalantie 3B Aika: 13.8.2014 klo 12:05-14:30 Ivalojoen tulvaryhmän 6. kokouksen pöytäkirja

Lisätiedot

LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II

LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II 5.11.2013 ASIANTUNTIJA-ARVIOINNISSA JA TYÖPAJASSA II KÄYTETYT ARVIOINTIASTEIKOT 1. TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN MERKITTÄVÄLLÄ TULVARISKIALUEELLA

Lisätiedot

Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen

Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen IVALOJOEN TULVARYHMÄ Ivalojoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen lähtökohdat, tavoitteet ja valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä,

Lisätiedot

KYRÖNJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II

KYRÖNJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II KYRÖNJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II 8.11.213 ASIANTUNTIJA-ARVIOINNISSA JA TYÖPAJASSA II KÄYTETYT ARVIOINTIASTEIKOT 1. TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN MERKITTÄVÄLLÄ TULVARISKIALUEELLA (-1)

Lisätiedot

Ajankohtaista Ivalojoen tulvariskien hallinnan suunnittelusta Yleisötilaisuus Ivalo

Ajankohtaista Ivalojoen tulvariskien hallinnan suunnittelusta Yleisötilaisuus Ivalo Ajankohtaista Ivalojoen riskien hallinnan suunnittelusta Yleisötilaisuus Ivalo 22.1. Lapin ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat/ Vesivarayksikkö 18.3. Esityksen sisältö Tulvien toistuvuuden termistö Tulvariskien

Lisätiedot

Paikka: Tornion kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone krs 9. Aika: , klo 12:00-12:54

Paikka: Tornion kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone krs 9. Aika: , klo 12:00-12:54 Tornionjoen tulvaryhmän 3. kokouksen pöytäkirja Lappi 2.1.2013 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Tornion kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone krs 9. Aika: 12.12.2012, klo 12:00-12:54 Tornionjoen tulvaryhmän

Lisätiedot

6 Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Tornionjoen vesistöalueella

6 Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Tornionjoen vesistöalueella Tornionjoen tulvaryhmän 6. kokouksen pöytäkirja 11.9.2014 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Ylitornion kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone Aika: 3.4.2014 klo 10:00-11:26 Tornionjoen tulvaryhmän 6. kokouksen

Lisätiedot

Tornionjoen-Muonionjoen tulvariskien hallintasuunnitelman yhteensovittaminen Ruotsin Haaparannan tulvariskien hallintasuunnitelman kanssa

Tornionjoen-Muonionjoen tulvariskien hallintasuunnitelman yhteensovittaminen Ruotsin Haaparannan tulvariskien hallintasuunnitelman kanssa Tornionjoen tulvaryhmän 9. kokouksen pöytäkirja 15.09.2015 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Pellon kunnantalo Aika: 15.9.2015 klo 10:00 Tornionjoen tulvaryhmän 9. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden

Lisätiedot

1) Tulvavahinkojen väheneminen

1) Tulvavahinkojen väheneminen LAPUANJOEN TULVATYÖPAJA III 14.4.214, TAUSTA-AINEISTO JA KYSELYLOMAKE 1) Tulvavahinkojen väheneminen ja erityiskohteiden suojaus penkereillä VE 3 Lapuan taajama 1/5 1/1 1/25 Muut alueet hyvä hyvä koht

Lisätiedot

Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelman tarkistaminen ja vastineet kuulemisesta saatuun palautteeseen

Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelman tarkistaminen ja vastineet kuulemisesta saatuun palautteeseen Kemijoen tulvaryhmän 13. kokouksen pöytäkirja 17.6.2015 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto Aika: 17.6.2015 klo 11:00 Kemijoen tulvaryhmän 13. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden

Lisätiedot

Paikka: Lapin liitto, Hallituskatu 20, 4 krs. Aika: klo 12:00-14:18. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen

Paikka: Lapin liitto, Hallituskatu 20, 4 krs. Aika: klo 12:00-14:18. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen Kemijoen tulvaryhmän 5. kokouksen pöytäkirja 1.7.2013 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto, Hallituskatu 20, 4 krs. Aika: 12.6.2013 klo 12:00-14:18 Kemijoen tulvaryhmän 5. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen

Lisätiedot

Paikka: Rovaniemen kaupungintalo, kokoushuone Olztyn 2. krs. Puheenjohtaja Hannes Manninen avasi kokouksen klo 9:35.

Paikka: Rovaniemen kaupungintalo, kokoushuone Olztyn 2. krs. Puheenjohtaja Hannes Manninen avasi kokouksen klo 9:35. Kemijoen tulvaryhmän 8. kokouksen pöytäkirja 11.3.2014 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Rovaniemen kaupungintalo, kokoushuone Olztyn 2. krs Aika: 10.3.2014 klo 9:35 12:48 1 Kokouksen avaaminen Puheenjohtaja

Lisätiedot

Eriävät mielipiteet ehdotuksesta Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi vuosille

Eriävät mielipiteet ehdotuksesta Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi vuosille 1 LIITE 11 Eriävät mielipiteet ehdotuksesta Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaksi vuosille 2016 2021 Lain tulvariskien hallinnasta 16 :n mukaan tulvaryhmä hyväksyy ehdotuksen suunnitelmaksi ja siihen

Lisätiedot

Paikka: Lapin liitto. Aika: klo 10:00. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen. 3 Pöytäkirjan tarkastajien valinta

Paikka: Lapin liitto. Aika: klo 10:00. 1 Kokouksen avaus. 2 Läsnäolijoiden toteaminen. 3 Pöytäkirjan tarkastajien valinta Kemijoen tulvaryhmän 12. kokouksen pöytäkirja 6.5.2015 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto Aika: 6.5.2015 klo 10:00 Kemijoen tulvaryhmän 12. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden

Lisätiedot

1) Tulvavahinkojen väheneminen Vaikutus merkittävillä tulvariskialueilla

1) Tulvavahinkojen väheneminen Vaikutus merkittävillä tulvariskialueilla KYRÖNJOEN TULVATYÖPAJA III 31.1.2014, KYSELYLOMAKE 1) Tulvavahinkojen väheneminen Vaikutus merkittävillä tulvariskialueilla VE1 Pengerrysalueiden muutos 1/50 1/100 1/250 hyvä hyvä/ koht huono Muut alueet

Lisätiedot

Kemi-Ounasjoen monikäyttö

Kemi-Ounasjoen monikäyttö 23.2.2011 Maiju Hyry Taustalla Eu:n direktiivt Vesipolitiikan puitedirektiivi (2000/EY) velvoittaa jäsenmaat valmistelemaan vesistökohtaiset vesienhoito-ohjelmat ohjelman tavoitteena on vesistöjen hyvä

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmat

Tulvariskien hallintasuunnitelmat Tulvariskien hallintasuunnitelmat Helsingin ja Espoon rannikkoalue Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Helsinki 26.2.2015 Tulvariskien hallinnan suunnittelu - taustaa Tulvadirektiivi

Lisätiedot

Torniojoen tulvariskien hallinnan toimenpiteet ja niiden arviointi Tornionjoen tulvariskien hallinnan avoin yleisötilaisuus 5.5.

Torniojoen tulvariskien hallinnan toimenpiteet ja niiden arviointi Tornionjoen tulvariskien hallinnan avoin yleisötilaisuus 5.5. Torniojoen tulvariskien hallinnan toimenpiteet ja niiden arviointi Tornionjoen tulvariskien hallinnan avoin yleisötilaisuus 5.5.2014 Lapin ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat/vesivarayksikkö 23.6.2015

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmat

Tulvariskien hallintasuunnitelmat Tulvariskien hallintasuunnitelmat Loviisan rannikkoalue Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Porvoo 24.2.2015 Tulvariskien hallinnan suunnittelu - taustaa Tulvadirektiivi

Lisätiedot

Meri- ja jokitulvat Helsingin seudulla, miten niistä selviydytään?

Meri- ja jokitulvat Helsingin seudulla, miten niistä selviydytään? Meri- ja jokitulvat Helsingin seudulla, miten niistä selviydytään? Helsingin seudun ilmastoseminaari 2013, yksikön päällikkö Kari Rantakokko Uudenmaan ELY-keskus Vantaanjoen virtaamien muutokset ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

asiantuntija Lapin ELY-keskus Anna Kurkela asiantuntija Suomen ympäristökeskus Mika Marttunen asiantuntija Suomen ympäristökeskus Anne-Mari Rytkönen

asiantuntija Lapin ELY-keskus Anna Kurkela asiantuntija Suomen ympäristökeskus Mika Marttunen asiantuntija Suomen ympäristökeskus Anne-Mari Rytkönen Kemijoen tulvaryhmän 3. kokouksen pöytäkirja Lappi 17.12.2012 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto, Hallituskatu 20, 4 krs. Aika: 26.11.2012 klo 15:00 Kemijoen tulvaryhmän 3. kokouksen pöytäkirja 1

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelmat. Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Lohja

Tulvariskien hallintasuunnitelmat. Vesien- ja merenhoidon sekä tulvariskien hallinnan kuulemistilaisuus Lohja Tulvariskien hallintasuunnitelmat 25.2.2015 Tulvariskien hallinnan suunnittelu - taustaa Tulvadirektiivi (2007/60/EY) astui voimaan 6.11.2007 tarkoituksena on vähentää ja hallita tulvista ihmisen terveydelle,

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan suunnittelun ajankohtaiset asiat YTR Liisa Maria Rautio, Erika Raitalampi

Tulvariskien hallinnan suunnittelun ajankohtaiset asiat YTR Liisa Maria Rautio, Erika Raitalampi Tulvariskien hallinnan suunnittelun ajankohtaiset asiat 7.4.2014 YTR Liisa Maria Rautio, Erika Raitalampi Tulvadirektiivin toimeenpanon työvaiheet ja aikataulu: I Vaihe: Tulvariskien alustava arviointi

Lisätiedot

Kemijoen tulvariskien hallinnan sidosryhmätilaisuus Rovaniemellä

Kemijoen tulvariskien hallinnan sidosryhmätilaisuus Rovaniemellä Kemijoen tulvariskien hallinnan sidosryhmätilaisuus MUISTIO 3.12.2013 LAPELY/5/07.02/2012 Kemijoen tulvariskien hallinnan sidosryhmätilaisuus Rovaniemellä 3.12.2013 Paikka: Tirolisali, Rovakatu 2 Aika:

Lisätiedot

Pyhäjoen tulvariskien hallinta

Pyhäjoen tulvariskien hallinta Sivu 1/7 Pyhäjoen tulvariskien hallinta 1/11 Yleistiedot Tervetuloa Pyhäjoen tulvariskien hallinnan kyselyyn Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on saanut Maa- ja metsätalousministeriöltä rahoituksen Pyhäjoen

Lisätiedot

Kemijoen tulvariskien hallinnan sidosryhmätilaisuus Kemijärvellä

Kemijoen tulvariskien hallinnan sidosryhmätilaisuus Kemijärvellä Kemijoen tulvariskien hallinnan sidosryhmätilaisuus MUISTIO 4.12.2013 LAPELY/5/07.02/2012 Kemijoen tulvariskien hallinnan sidosryhmätilaisuus Kemijärvellä 4.12.2013 Paikka: Kemijärven kaupungintalo, valtuustosali,

Lisätiedot

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen

Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu: osallistuminen, tiedottaminen ja kuuleminen Tausta Tulvariskien hallintasuunnitelmat laaditaan niille vesistö- tai rannikkoalueille

Lisätiedot

Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotus vuosille

Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotus vuosille Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotus vuosille 2016-2021 Kemijoen vesistöalueen yleisötilaisuudet Rovaniemi 26.11.2014 Kemijärvi 27.11.2014 Kittilä 2.12.2014 Esityksen sisältö Kemijoen tulvaryhmän

Lisätiedot

Tavoitteiden ja toimenpiteiden kytkentä & monitavoitearviointi. Tulvaryhmien koulutuspäivä , SYKE Anne-Mari Rytkönen

Tavoitteiden ja toimenpiteiden kytkentä & monitavoitearviointi. Tulvaryhmien koulutuspäivä , SYKE Anne-Mari Rytkönen Tavoitteiden ja toimenpiteiden kytkentä & monitavoitearviointi Tulvaryhmien koulutuspäivä 28.5.2019, SYKE Anne-Mari Rytkönen Tavoitteet kehitettävää 2. kierrokselle Miten tavoitteet palvelisivat paremmin

Lisätiedot

Tulvalain toimeenpano Lapissa ja Tulvariskien alustava arviointi Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueella

Tulvalain toimeenpano Lapissa ja Tulvariskien alustava arviointi Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueella Tulvalain toimeenpano Lapissa ja Tulvariskien alustava arviointi Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueella Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Vesivara ja ympäristöpalvelut ryhmän esimies Timo

Lisätiedot

KEMIJOEN TULVA-ALTAAT

KEMIJOEN TULVA-ALTAAT 6/4/2013 KEMIJOEN TULVA-ALTAAT Lokka-Porttipahdan altaan luvanhakijana oli aikoinaan valtio hankkeella oli kaksi pääsyytä, sähkönsaannin turvaaminen ja tulvasuojelu tilanne on tänään toinen, valtiolla

Lisätiedot

Kemijoen tulvariskien hallinnan suunnittelun monitavoitearviointi

Kemijoen tulvariskien hallinnan suunnittelun monitavoitearviointi Kemijoen tulvariskien hallinnan suunnittelun monitavoitearviointi Toimenpiteiden arvioinnin toteutus ja tulokset Anne-Mari Rytkönen, Mika Marttunen (Suomen ympäristökeskus) Anna Kurkela, Niina Karjalainen,

Lisätiedot

Loviisan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu

Loviisan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu Dnro UUDELY/32/07.02/2013 Uusimaa Loviisan rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelman ja ympäristöselostuksen valmistelu Tausta Tulvariskien hallinnalla tarkoitetaan sellaisia toimenpiteitä, joilla

Lisätiedot

Tulvariskien hallintaa Satakunnassa oikuttelevassa ilmastossa

Tulvariskien hallintaa Satakunnassa oikuttelevassa ilmastossa Tulvariskien hallintaa Satakunnassa oikuttelevassa ilmastossa Olli-Matti Verta 9.2.2013 11.2.2013 1 Satakunnan tulvariskialueet MMM nimennyt 22.12.2011 Perustuu tulvariskien alustavaan arviointiin (laki

Lisätiedot

Paikka: Hotelli Santa Claus, kokoustila 1. krs. Aika: klo 12:00

Paikka: Hotelli Santa Claus, kokoustila 1. krs. Aika: klo 12:00 Kemijoen tulvaryhmän 1. kokouksen pöytäkirja 23.5.2019 LAPELY/141/2019 Kemijoen tulvaryhmän 1. kokouksen pöytäkirja Paikka: Hotelli Santa Claus, kokoustila 1. krs. Aika: 22.5.2019 klo 12:00 1 Kokouksen

Lisätiedot

Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa. Esko Gustafsson

Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa. Esko Gustafsson Natura-2000 ohjelman huomioon ottaminen erilaisissa hankkeissa ja kaavoituksessa Esko Gustafsson Natura 2000 ohjelma Taustalla luontodirektiivin määräykset Kohteet luontodirektiivin mukaisia (erityisten

Lisätiedot

Ivalojoen tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotus vuosille

Ivalojoen tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotus vuosille Ivalojoen tulvariskien hallintasuunnitelmaehdotus vuosille 2016-2021 Yleisötilaisuus10.2.2015 Esityksen sisältö Tulvariskien hallinnan suunnittelun aikataulu Ivalojoen tulvaryhmän toiminta Tiedottaminen

Lisätiedot

Kymijoen vesistöalueen tulvaryhmän 4. kokous

Kymijoen vesistöalueen tulvaryhmän 4. kokous Kymijoen vesistöalueen tulvaryhmän 4. kokous Torstaina 11.4.2013 klo 10.00-14.00, neuvotteluhuone Kahvitupa, Salpausselänkatu 22, Kouvola Keski-Suomen ELY-keskus, neuvotteluhuone 2-3.1, Technopolis Innova

Lisätiedot

Lausunto Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmasta

Lausunto Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmasta LAUSUNTO 23.2.2015 / LUONNOS Lapin elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus. Lausunto Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmasta Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmassa

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön avaus. Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu

Maa- ja metsätalousministeriön avaus. Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu Maa- ja metsätalousministeriön avaus Kai Kaatra, MMM Hulevesitulvariskien hallinnan suunnittelu 29.3.2011 1 Ilmaston muutokseen varautuminen: säädöshankkeita Patoturvallisuuslainsäädännön uudistus (2009)

Lisätiedot

Tulviin varautuminen

Tulviin varautuminen Tulviin varautuminen Ilmastonmuutos ja paikalliset ratkaisut -seminaari 11.10.2012 Mikko Huokuna, SYKE Ilmastonmuutoksen vaikutukset vesistötulviin Kevättulvat pienenevät ja aikaistuvat Poikkeuksen muodostaa

Lisätiedot

EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI

EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Häme 9.4.2018 HAMELY/1444/2017 Liitteet 3 EHDOTUS PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNNAN TULVARISKIALUEIKSI Tausta Maa- ja metsätalousministeriö on 20.12.2011 Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus)

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Tilan Joensuu RN:o 20:25 asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 7.4.2015 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2015 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Läsnä Tuomo Knaapi Varsinais-Suomen ELY-keskus. Nosto Consulting Oy, kaavan laatija

Läsnä Tuomo Knaapi Varsinais-Suomen ELY-keskus. Nosto Consulting Oy, kaavan laatija 1 / 3 MUISTIO 246-RAK1612 KUSTAVIN KUNTA Truutholmin ranta-asemakaava Aloitusvaiheen viranomaisneuvottelu Aika 14.11.2016, klo 9.00 9.35 Paikka Varsinais-Suomen ELY-keskus, Turku Läsnä Tuomo Knaapi Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Vesistöjen säännöstelyn haasteet

Vesistöjen säännöstelyn haasteet Vesistöjen säännöstelyn haasteet Olli-Matti Verta, 30.3.2010 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 1.4.2010 1 Esityksen sisältö Ilmastonmuutoksen ennustetut vaikutukset vesistöjen vedenkorkeuksiin

Lisätiedot

Merkittävät tulvariskialueet

Merkittävät tulvariskialueet Ehdotus Kaakkois-Suomen merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen ja merenpinnan noususta aiheutuvat tulvariskit Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Katsaus hulevesitulvariskin alustavaan arviointiin

Katsaus hulevesitulvariskin alustavaan arviointiin Hulevesifoorumi 15.4.2010 Kuntatalo Katsaus hulevesitulvariskin alustavaan arviointiin Mikko Huokuna, SYKE Direktiivi tulvariskien arvioinnista ja hallinnasta Tavoitteena on vähentää tulvista ihmisten

Lisätiedot

Immeljärven pohjoispuolen asemakaava ja asemakaavamuutos

Immeljärven pohjoispuolen asemakaava ja asemakaavamuutos 1 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Immeljärven pohjoispuolen asemakaava ja asemakaavamuutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 22.3.2017 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2015 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

EHDOTUS LAPIN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI

EHDOTUS LAPIN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI Ehdotus Lapin merkittäviksi tulvariskialueiksi LAPELY/29/07.02/2011 Lappi 07.10.2011 EHDOTUS LAPIN MERKITTÄVIKSI TULVARISKIALUEIKSI Tausta (Lapin ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen ja merenpinnan noususta

Lisätiedot

Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja

Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja Kake -> Kaupunkitekniikan keskus Kake Infrapalvelut Investoinnit Kaupunkimittaus ja Geotekniikka Hallinto 20.11.2017 2 Kake & Hulevedet

Lisätiedot

Immeljärven pohjoispuolen asemakaava ja asemakaavamuutos

Immeljärven pohjoispuolen asemakaava ja asemakaavamuutos 1 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Immeljärven pohjoispuolen asemakaava ja asemakaavamuutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 3.12.2014 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2014 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

6 Tulvariskien hallinnan monitavoitearviointi Kemijoen vesistöalueella

6 Tulvariskien hallinnan monitavoitearviointi Kemijoen vesistöalueella Kemijoen tulvaryhmän 6. kokouksen pöytäkirja 15.10.2013 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Lapin liitto, Hallituskatu 20, 4 krs. Aika: 10.10.2013 klo 12:00-15:19 Kemijoen tulvaryhmän 6. kokouksen pöytäkirja 1

Lisätiedot

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (5) KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

Levin asemakaava ja asemakaavamuutos (Ounasrannan sähköasema)

Levin asemakaava ja asemakaavamuutos (Ounasrannan sähköasema) KITTILÄN KUNTA 1 Puh 0400 356 500, Fax 016-642 259 7.12.2012 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Levin asemakaava ja asemakaavamuutos (Ounasrannan sähköasema) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 7.12.2012

Lisätiedot

Kemijoen tulvariskien hallinnan suunnittelu. Sidosryhmätyöpajat Rovaniemi, Kemijärvi 3-4.12.2013

Kemijoen tulvariskien hallinnan suunnittelu. Sidosryhmätyöpajat Rovaniemi, Kemijärvi 3-4.12.2013 Kemijoen tulvariskien hallinnan suunnittelu Sidosryhmätyöpajat Rovaniemi, Kemijärvi 3-4.12.2013 Tulvatyöpajan ohjelma 11:45 Kahvit 12:00 Osallistujat ja tilaisuuden tavoitteet 12:10 Rovaniemen / Kemijärven

Lisätiedot

Hulevesitulvariskien alustava arviointi

Hulevesitulvariskien alustava arviointi Hulevesitulvariskien alustava arviointi Antti Parjanne Suomen ympäristökeskus SYKE Vesistö- ja meritulvariskien alustava arviointi 6.10.2017 Porin kaupunki Hulevesitulvariskien arvioita 1. kierrokselta

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Ivalon tulvariskien hallinnan toimenpiteiden arviointi

Ivalon tulvariskien hallinnan toimenpiteiden arviointi Ivalon tulvariskien hallinnan toimenpiteiden arviointi Anna Kurkela Yleisötilaisuus 22.1.2014 Lapin ELY-keskus, Vesivarayksikkö 22.1.2014 Ivalon tulvasuojelutoimenpiteiden arviointi Menetelmänä monitavoitearviointi

Lisätiedot

Toimenpiteiden ilmastokestävyyden arviointi & yhteensovittaminen vesienhoitoon. Anne-Mari Rytkönen, SYKE Tulvaryhmien koulutuspäivä 28.5.

Toimenpiteiden ilmastokestävyyden arviointi & yhteensovittaminen vesienhoitoon. Anne-Mari Rytkönen, SYKE Tulvaryhmien koulutuspäivä 28.5. Toimenpiteiden ilmastokestävyyden arviointi & yhteensovittaminen vesienhoitoon Anne-Mari Rytkönen, SYKE Tulvaryhmien koulutuspäivä 28.5.2019 Mitä uutta? ClimVeTuRi-hanke (2019-20): kehitetään ja yhtenäistetään

Lisätiedot

44 Lapuanjoen vesistöalue

44 Lapuanjoen vesistöalue Oy Vesirakentaja Voimaa vedestä 2007 109(196) 44 Lapuanjoen vesistöalue Vesistöalueen pinta-ala 4 122 km 2 Järvisyys 2,9 % Yleistä Lapuanjoki alkaa Alavudenjärvestä ja virtaa Alavuden, Kuortaneen, Lapuan,

Lisätiedot

PAROONINMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

PAROONINMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 5.2.2016, päivitetty 9.10.2017 Viite 1510016776 PAROONINMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS RIIHIMÄEN

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Parainen 9.5.2012 9.5.2012/ Lähtökohta (VL 2:6): Yleisen oikeuden mukaisen ruoppauksen toteuttamiseen ei tarvitse

Lisätiedot

Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Lapuanjoen vesistöalueella

Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Lapuanjoen vesistöalueella Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Lapuanjoen vesistöalueella Työpaja 1 11.9.2013 Katja Haukilehto 11.3.2014 Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Suunnittelua sekä tulvasuojelu- ja järjestelytöitä tehty

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO LIITE 2

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO LIITE 2 1 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Levin teollisuusalueen asemakaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 14.10.2015 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2015 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Maankäyttö-

Lisätiedot

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos 1(7) HYÖKÄNNUMMI KORTTELI 801 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PROJ. NRO 256 Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Sijainti on osoitettu oheisessa

Lisätiedot

Pyhäjärven ja Näsijärven säännöstelylupien sopeuttaminen ilmastonmuutokseen

Pyhäjärven ja Näsijärven säännöstelylupien sopeuttaminen ilmastonmuutokseen Pyhäjärven ja Näsijärven säännöstelylupien sopeuttaminen ilmastonmuutokseen Vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 1.2.2017 1.2.2017 Näsijärvi Pinta-ala 257 km 2 MW NN+ 95,02 m MQ 75 m 3 /s LSVeO 1978 (KHO

Lisätiedot

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE FCG Suunnittelu ja tekniikka Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) KONNEVEDEN KUNTA KIVISALMEN LAITURIALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE Konneveden kunnalla on tarkoitus

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO KITTILÄN KUNTA Puh 0400 356 500, Fax 016-642 259 1 18.10.2010 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Akanrovan alueen asemakaavamuutos, osa 1 (Tiealueet ja kevyen liikenteen väylä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Utsuvaaran asemakaavan laajennus ja korttelin 802 asemakaavamuutos

Utsuvaaran asemakaavan laajennus ja korttelin 802 asemakaavamuutos 1 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Utsuvaaran asemakaavan laajennus ja korttelin 802 asemakaavamuutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 11.4.2016 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2014 2 1. Osallistumis-

Lisätiedot

Karvianjoen vesistön alaosan säännöstelyjen kehittäminen

Karvianjoen vesistön alaosan säännöstelyjen kehittäminen Karvianjoen vesistön alaosan säännöstelyjen kehittäminen Liite ELY-keskuksen ja kuntien väliseen puitesopimukseen 1. Johdanto Karvianjoen vesistön säännöstelyjen kehittämistarkastelut toteutettiin pääosin

Lisätiedot

Muonio. KEIMIÖNIEMEN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Kortteli 5 rakennuspaikat 1 ja 2. Kaavaehdotuksen selostus (täydennetty

Muonio. KEIMIÖNIEMEN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Kortteli 5 rakennuspaikat 1 ja 2. Kaavaehdotuksen selostus (täydennetty Muonio KEIMIÖNIEMEN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Kortteli 5 rakennuspaikat 1 ja 2 Kaavaehdotuksen selostus 04.06.2018 (täydennetty 12.10.2018) Seitap Oy 2018 1. Perus- ja tunnistustiedot Kaavan laatija: Seitap

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO 1 KITTILÄN KUNTA, 1. kunnanosa, Kittilä Kirkonkylän teollisuusalueen asemakaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 23.1.2015 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2013 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Aika ja paikka: klo 13:00, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Neuvotteluhuone Päämaja, Oulu

Aika ja paikka: klo 13:00, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Neuvotteluhuone Päämaja, Oulu PÖYTÄKIRJA KIIMINKIJOEN TULVARISKIEN HALLINTASUUNNITELMA Ohjausryhmän viimeinen (4.) kokous Aika ja paikka: 6.6.2016 klo 13:00, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Neuvotteluhuone Päämaja,

Lisätiedot

Akanrovan alueen asemakaavamuutos, osa 2 (korttelit sekä Ounasjoentien länsipuoli)

Akanrovan alueen asemakaavamuutos, osa 2 (korttelit sekä Ounasjoentien länsipuoli) KITTILÄN KUNTA Puh 0400 356 500, Fax 016-642 259 1 1.11.2010 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Akanrovan alueen asemakaavamuutos, osa 2 (korttelit 1000 1035 sekä Ounasjoentien länsipuoli) Osallistumis-

Lisätiedot

Salon seudun ryhmän kokous: Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Uskelanjoen vesistössä

Salon seudun ryhmän kokous: Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Uskelanjoen vesistössä Salon seudun ryhmän kokous: Tulvariskien hallinnan toimenpiteet Uskelanjoen vesistössä 27.3.2014 Esityksen sisältö 1. Tietoisku tulvariskien hallinnan suunnittelusta 2. Tulvariskien hallintasuunnitelman

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Asemakaavan muutos 16. kaupunginosa, Syväsenvaara kortteli 3036 tontti 3, Aapatie 10 LUONNOS. Kuva: Blom Kartta Oy

Rovaniemen kaupunki Asemakaavan muutos 16. kaupunginosa, Syväsenvaara kortteli 3036 tontti 3, Aapatie 10 LUONNOS. Kuva: Blom Kartta Oy Rovaniemen kaupunki Asemakaavan muutos 16. kaupunginosa, Syväsenvaara kortteli 3036 tontti 3, Aapatie 10 LUONNOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kuva: Blom Kartta Oy ROVANIEMEN KAUPUNKI MAANKÄYTTÖ

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS 2. KAUPUNGINOSA (SÄRKIKANGAS) KORTTELI 2148 TONTTI 1. Kemijärven kaupunki, maankäyttö

ASEMAKAAVAN MUUTOS 2. KAUPUNGINOSA (SÄRKIKANGAS) KORTTELI 2148 TONTTI 1. Kemijärven kaupunki, maankäyttö ASEMAKAAVAN MUUTOS 2. KAUPUNGINOSA (SÄRKIKANGAS) KORTTELI 2148 TONTTI 1 Kemijärven kaupunki, maankäyttö 1 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaavan muutos 2.kaupunginosan (SÄRKIKANGAS),

Lisätiedot

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe)

Seitap Oy 2016 Pello, Pellon asemakaava Kirkon kortteli. Pellon asemakaava Kirkon kortteli. ASEMAKAAVAN SELOSTUS (Luonnosvaihe) Pellon asemakaava Kirkon kortteli ASEMAKAAVAN SELOSTUS 12.4.2016 (Luonnosvaihe) Pellon kunta Seitap Oy 2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO 1 KITTILÄN KUNTA, 1. kunnanosa, Kittilä Kirkonkylän asemakaavamuutos (Ylä-Kittilän niitty) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 8.12.2014 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2013 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet

Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaavan muutos 2013 1. YLEISTÄ Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy SALLATUNTURIN MATKAILUKESKUS POROPUISTO Sallan kunta SALLATUNTURIN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS (Tieliikennealue ja kevyen liikenteen väylä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO 1 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Levin korttelin 27 tontin 1 asemakaavamuutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 20.4.2018 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2017 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

ISTO väliseminaari 5.3.2008, Lammi. Noora Veijalainen, Tanja Dubrovin, Bertel Vehviläinen ja Mika Marttunen

ISTO väliseminaari 5.3.2008, Lammi. Noora Veijalainen, Tanja Dubrovin, Bertel Vehviläinen ja Mika Marttunen ISTO väliseminaari 5.3.2008, Lammi Noora Veijalainen, Tanja Dubrovin, Bertel Vehviläinen ja Mika Marttunen Suomen ympäristökeskuksen Hydrologian ja Vesivara yksikköjen projekti Arvioidaan ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

Mistä tulvariskien hallinnan suunnittelussa on kysymys?

Mistä tulvariskien hallinnan suunnittelussa on kysymys? Mistä tulvariskien hallinnan suunnittelussa on kysymys? Keskustelutilaisuus Kemijoen vesistöalueen tulvariskien hallinnan suunnittelusta Rovaniemi 31.1.2013 Kai Kaatra, MMM 2000-luvun tulvat Meriveden

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (8) S. Paananen, T. Järvinen Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä... 1 1.1 Kaavaprosessin

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO

KITTILÄN KUNTA TEKNINEN OSASTO 1, 2. kunnanosa, Sirkka Lounaisrinteen korttelin 965 asemakaavamuutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 3.12.2018 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2017 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Maankäyttö-

Lisätiedot

Kemijoen tulvaryhmän 2. kokouksen pöytäkirja

Kemijoen tulvaryhmän 2. kokouksen pöytäkirja Kemijoen tulvaryhmä Pöytäkirja 2/2012 19.10.2012 LAPELY/5/07.02/2012 Kemijoen tulvaryhmän 2. kokouksen pöytäkirja Paikka: Lapin liitto, Hallituskatu 20, 4 krs. Aika: 24.9.2012, klo 13:05-15:00 Läsnä: Timo

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Hissitien asemakaavamuutos (Levin asemakaava-alueen korttelit 32/1,2,4 ja 36/2-3)

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Hissitien asemakaavamuutos (Levin asemakaava-alueen korttelit 32/1,2,4 ja 36/2-3) 1 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Hissitien asemakaavamuutos (Levin asemakaava-alueen korttelit 32/1,2,4 ja 36/2-3) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 5.1.2012 Ilmakuva suunnittelualueesta (2006)

Lisätiedot

Levin asemakaava-alueen kortteleiden 150, 165, 166 ja 169 asemakaavamuutos (Sirkan koulu ja päiväkoti)

Levin asemakaava-alueen kortteleiden 150, 165, 166 ja 169 asemakaavamuutos (Sirkan koulu ja päiväkoti) 1, 2. kunnanosa, Sirkka Levin asemakaava-alueen kortteleiden 150, 165, 166 ja 169 asemakaavamuutos (Sirkan koulu ja päiväkoti) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 14.12.2012 Ilmakuva suunnittelualueelta

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (10) Paananen Susanna Sisällysluettelo 1 TIIVISTELMÄ... 1 1.1 Kaavaprosessin vaiheet...

Lisätiedot

Järvikunnostushankkeen läpivienti

Järvikunnostushankkeen läpivienti Järvikunnostushankkeen läpivienti Vesistökunnostushankkeen vaiheet Lähtökohtana tarve kunnostukseen ja eri osapuolten intressit Hankkeen vetäjätahon löytäminen Suunnittelun lähtötietojen kokoaminen ja

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Taalojärven rinteen asemakaava (Seita) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka. Taalojärven rinteen asemakaava (Seita) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Taalojärven rinteen asemakaava (Seita) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 30.11.2016 Ilmakuva Maanmittauslaitos 2015 2 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot