Feoga-tavaroiden vienti-ilmoittaminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Feoga-tavaroiden vienti-ilmoittaminen"

Transkriptio

1 ELEX: Feoga-viennin asiakasohje Fe1 Menettelyohje versio 1.3, Korvaa feoga-viennin asiakasohjeen Fe1/2009, versio,1.2, Feoga-tavaroiden vienti-ilmoittaminen 1 Ohjeen soveltaminen Feoga-vienneillä tarkoitetaan tässä ohjeessa: Maataloustuotteiden vientejä, joille haetaan vientitukea (vientitukivienti). Maataloustuotteiden vientejä, joille ei haeta vientitukea, mutta jotka edellyttävät vientitodistuksen esittämistä (vientivelvoitevienti). Interventiovarastosta kolmanteen maahan ilman vientitukea tapahtuvia maataloustuotteiden vientejä (interventiovienti). Interventiovientien vienti-ilmoittamisessa noudatetaan vientitukiviennin määräaikoja, mutta muuten interventiovientien erityisvaatimuksista (mm. ennakkotiedon antamisesta ja vientiin liittyvistä asiakirjoista) on ohjeistettu erikseen. Feoga-viennin vienti-ilmoitus annetaan Tullille sähköisesti sanoma- tai netti-ilmoituksena. Nämä ohjeet koskevat sekä sanoma- että netti-ilmoittajia. Sanoma-asiointi on mahdollista Tullin valtuuttamien operaattorien kautta, tai suoran sanoma-asioinnin kautta. Nettipalvelussa feogan vienti-ilmoituksen voi tehdä vain tunnistautunut käyttäjä. Kun vienti-ilmoitus annetaan sanomamuotoisena tai tunnistautuneen asiakkaan nettiilmoituksena, Tulli lähettää asiakkaalle sähköisesti vientitukihakemuksen kopiokappaleen (vain vientitukiviennissä), vientimenettelyyn luovutuspäätöksen, sekä viennin saateasiakirjan (EAD). Saateasiakirja pitää tulostaa ja toimittaa kuljetuksen mukaan esitettäväksi yhdessä tavaran ja mahdollisen T5-valvontalomakkeen kanssa poistumispaikan tullissa. Tulli lähettää asiakkaalle sähköisesti poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen sen jälkeen kun EAD tai sen korvaava sähköinen ilmoitus on annettu poistumispaikan tullille ja tavarat ovat poistuneet EU:sta. Paperimuotoista vienti-ilmoitusta voidaan käyttää vain järjestelmien käyttökatkostilanteessa varamenettelyasiakirjana Tullin luvalla.

2 2 (12) Vientitukivientiin liittyvää manuaalista ennakkoilmoitusta ja vientitukihakemusta (Mlomaketta) käytetään ainoastaan poikkeustapauksissa sähköisen ilmoittamisen varamenettelynä Tullin tai asiakkaan tietojärjestelmien käyttökatkosten aikana. Feoga-viennin varamenettely on tarkemmin ohjeistettu feogan asiakasohjeessa Fe2/2011 sekä feogan poikkeustilannelomakkeiden täyttöohjeissa. 2 Feoga-ilmoitusten käsittely 2.1 Yhteystiedot Vientipäivästä lähtien feogan vienti-ilmoituksia käsitellään kolmen viikon mittaisissa jaksoissa vuorotellen Helsingin ja Turun Sähköisissä palvelukeskuksissa. Käsittely ei siis enää ole keskitetty yrityskohtaisesti vain toiseen Sähköiseen palvelukeskukseen, kuten aikaisemmin vientitukivienneissä. Asiakkaan kannalta sillä ei ole merkitystä, kumpi Tullin Sähköisistä palvelukeskuksista on ilmoitusten käsittelyvuorossa, sillä asiointi Tulliin tapahtuu vain yhden palvelunumeron, sähköpostiosoitteen tai postiosoitteen kautta. Käsittelevä Sähköinen palvelukeskus vastaa omalla vuorollaan siitä, että asiakkaan yhteydenottoihin vastataan ja että vientiilmoitukset ja niiden liiteasiakirjat tulevat ajallaan käsitellyksi. Yhteydenpidossa ja ilmoittamisen määräajoissa tulee ottaa huomioon, että feogan vienti-ilmoituksia käsitellään Tullissa ainoastaan virka-aikana. Sellaiset viennin liiteasiakirjat, jotka tulee toimittaa Tullille alkuperäisinä paperisina versioina, toimitetaan Tullin Sähköisen palvelukeskuksen Helsingin postiosoitteeseen. Poikkeuksena on paperimuodossa annettu vientitodistus, joka voidaan tarvittaessa esittää myös Turun toimipisteessä Tullin merkintöjä varten. T5-valvontalomakkeelle merkitään palautusosoitteeksi Sähköisen palvelukeskuksen Helsingin postiosoite. Vientituki- ja interventioviennissä ennakkoilmoittamiseen liittyvät vienti-ilmoituksen liiteasiakirjat skannataan alla mainittuun sähköpostiosoitteeseen. Feoga-yhteystiedot ovat: Puhelin: (Toiminto: 5) Sähköposti: Postiosoite: spake.feoga@tulli.fi Tullin Sähköinen palvelukeskus Feoga PL HELSINKI 2.2 Ilmoituksen antaminen ja käsittely Vientitukiviennissä ja interventioviennissä sähköinen vienti-ilmoitus ja sen liitteet on annettava ennakolta hyvissä ajoin ennen lastausta. Vientivelvoiteviennissä ilmoituksen an-

3 3 (12) tamisen määräaika on lyhyempi, eikä muita liiteasiakirjoja kuin vientitodistus tarvitse toimittaa Tullille ennen lastausta. Sähköinen feoga-viennin vienti-ilmoitus (M ilmoitus) annetaan täydellisen tulliilmoituksen määräysten mukaisesti, eli kaikki tiedot on annettava yhdellä kertaa. Tämä koskee myös bulk- eli irtotavaraa. Asiakkaan on ilmoitettava M ilmoituksella lastauksen tarkka alkamisaika ja arvioitu lastauksen päättymisaika. Ilmoitetun lastauksen alkamisajan perusteella Tullin vientijärjestelmä muodostaa automaattisesti ilmoituksen hyväksymisajan, eli asiakas ei enää ilmoita tietoa Hyväksymisaika (predeclarationdatetime). Luovutus menettelyyn tapahtuu ilmoitetun lastauksen arvioidun päättymisajan täytyttyä. Kaikki Tullin vientijärjestelmässä vastaanotetut, vientituki-, vientivelvoite- ja interventiovientien vienti-ilmoitukset nousevat automaattisesti inhimilliseen käsittelyyn Tullin Sähköisessä palvelukeskuksessa. Vientituki-, vientivelvoite- ja interventioviennin vienti-ilmoituksia käsitellään Tullissa ainoastaan virka-aikana, ja tämä on huomioitava sekä vienti-ilmoituksen lähettämiseen että sen hyväksymiseen liittyvissä määräajoissa. Tullin Sähköinen palvelukeskus käsittelee kaikki feoga-vienteihin liittyvät asiakirjat; mm. vahvistaa vientitodistusmerkinnät, hoitaa T5-valvontalomakkeilla tai muilla asiakirjoilla todistettujen poistumisvahvistusten seurannan, sekä toimittaa käsittelyn jälkeen kaikki tarvittavat asiakirjat Maaseutuvirastoon (Mavi) tuen maksatusta tai todistusvakuuden vapauttamista varten. 3 Vientituki- ja interventioviennin ilmoittaminen 3.1 Ilmoituksen antaminen ennakolta Vientituki- tai interventioviennin sähköinen vienti-ilmoitus (M) on annettava ennakolta siten, että Tullille jää riittävästi virka-aikana tapahtuvaa ilmoituksen käsittelyaikaa. Riittävä määräaika asetuksen (EY) N:o 612/2009 artiklan 7 mukaan on vähintään 24 tuntia ennen lastaustoimien aloittamista. Tullin vientijärjestelmässä em. määräaika on huomioitu siten, että ennakkoilmoitus eli ennakolta annettu vientituki- ja interventioviennin vienti-ilmoitus on annettava sähköisesti Tullin järjestelmään viimeistään silloin, kun ilmoitettuun lastauksen alkamisajankohtaan on vähintään 8 tuntia 15 min virka-aikaa (ma-pe ). Tullin vientijärjestelmä muodostaa vastaanotetulle, asiakkaan sähköisesti lähettämälle ilmoitukselle automaattisesti hyväksymisajan ilmoitetun lastauksen alkamisajan perusteella.

4 4 (12) Vientituki- ja interventioviennin vienti-ilmoitukselle muodostettava hyväksymisaika on aina virka-aikaa, ja 2 tuntia (virka-aikaa) aikaisempi kuin lastauksen alkamisaika. Esim. Kun lastauksen ilmoitettu alkamisaika on klo 16:00, hyväksymisaika on klo 14:00. Varsinkin (ainoastaan poikkeustapauksissa sovellettavassa) lyhennetyssä ennakkoilmoitusmenettelyssä viejän tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että se lähettää vientitukiviennin vienti-ilmoituksen Tullin järjestelmään riittävän ajoissa, jottei synny ristiriitaa ilmoituksen jättöajan ja hyväksymisajan välille. Lastauksen tarkka alkamisajankohta on vientitukiviennissä erityisen tärkeä. Tullilla on velvollisuus suorittaa EU-säädösten mukaisia pakollisia fyysisiä tarkastuksia ilmoittamatta niistä etukäteen viejälle tai muulle toimijalle. Tästä syystä viejän tulee pitää kiinni ilmoittamastaan lastauksen alkamisajankohdasta, tai tarvittaessa korjata alkamisajankohtaa feoga-viennin asiakasohjeen Fe10 mukaisesti. Lastauksen päättymisajankohta ilmoitetaan sen mukaisesti, kuinka kauan aikaa vastaavaan lastaukseen yleensä kuluu. Kun Tullin Sähköinen palvelukeskus on käsitellyt kaikki vienti-ilmoitukseen liittyvät toimenpiteet valmiiksi, vienti-ilmoitus luovutetaan automaattisesti menettelyyn lastauksen päättymisajankohtana. Esimerkkejä ilmoituksen antamisesta: Esim. 1 (virka-aikana alkava lastaus) Viejän ilmoittama lastauksen alkamisajankohta (FIXCD) on ke klo 11:00. Tulli vastaanottaa sähköisen vienti-ilmoituksen ennakolta virka-aikana viimeistään ti klo 11:00, joka on ilmoituksen jättöaika. Tullin vientijärjestelmä muodostaa ilmoituksen hyväksymisajaksi ke klo 9:00 (aina virka-aikaa). Ilmoituksen hyväksymisaikana ke klo 9:00 viejä saa Tullin vientijärjestelmästä hyväksymissanoman ja kopion sähköisestä vientitukihakemuksesta. Viejän ilmoittama lastauksen arvioitu päättymisajankohta (FIXCE) on ke klo 11:30. Tulli on käsitellyt vienti-ilmoituksen valmiiksi ja viejä saa EAD-saateasiakirjan sekä luovutuspäätöksen ke klo 11:30. Esim. 2 (virka-ajan ulkopuolella alkava lastaus): Viejän ilmoittama lastauksen alkamisajankohta (FIXCD) on ke klo 7:00. Tulli vastaanottaa sähköisen vienti-ilmoituksen ennakolta virka-aikana viimeistään ti klo 08:00, joka on ilmoituksen jättöaika. Tullin vientijärjestelmä muodostaa ilmoituksen hyväksymisajaksi ti klo 14:15 (aina virka-aikaa). Ilmoituksen hyväksymisaikana ti klo 14:15 viejä saa Tullin vientijärjestelmästä hyväksymissanoman ja kopion sähköisestä vientitukihakemuksesta. Viejän ilmoittama lastauksen päättymisajankohta (FIXCE) on ke klo 7:30. Tulli on käsitellyt vienti-ilmoituksen valmiiksi ja viejä saa EAD-saateasiakirjan sekä luovutuspäätöksen ke klo 7:30.

5 5 (12) 3.2 Vienti-ilmoituksen liiteasiakirjat Vienti-ilmoituksen liiteasiakirjat annetaan kohdassa 2.1 mainittuun sähköpostiosoitteeseen samaan aikaan kuin ennakkoilmoituskin. Kesäkuusta 2013 lähtien viejä voi toimittaa lähes kaikki liiteasiakirjat Tullille pelkästään skannattuna ja arkistoida itse niiden alkuperäiskappaleet. Tällaisia asiakirjoja ovat esim. kauppalasku, R-lomake tai muu vientitukiviennin raaka-aineselvitys, ennakkomaksuhakemus, terveys- tai vastaava todistus, pakkauslista tai vastaava luettelo ja tavaraluettelo. Yleensä riittää, että liiteasiakirjat annetaan vain kerran vienti-ilmoituksen yhteydessä. Jos kuitenkin kyseisiin liiteasiakirjoihin tulee muutoksia ennen vienti-ilmoituksen hyväksymistä, korjatut asiakirjat pitää skannata kohdassa 2.1 ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Lastauksen jälkeen Tullille toimitettavia asiakirjoja ovat mm. irtotavaran allekirjoitettu punnitus- tai mittaustodistus, sekä konossementti tai muu kuljetusasiakirja. Nämäkin asiakirjat viejä voi toimittaa Tullin Sähköiseen palvelukeskukseen skannaamalla ja arkistoida itsellään niiden alkuperäiskappaleet. Tietyt liiteasiakirjat tulee edelleenkin toimittaa Tullille alkuperäisinä. Tällaisia ovat mm. varamenettelyyn liittyvä poikkeustilannelomake (M-lomake/SAD+SSD/ESS) ja niiden liiteasiakirjat, paperimuodossa myönnetty vienti- tai erityisvientitodistus ja T5-valvontalomakkeen alkuperäiskappale. Järjestelmien käyttökatkostilanteessa viejän tulee aina ottaa yhteyttä Tullin Sähköiseen palvelukeskukseen sopiakseen, mihin manuaaliset poikkeustilannelomakkeet toimitetaan. Paperinen vientitodistus ei jää Tulliin arkistoitavaksi. Tarvittaessa viejä voi esittää paperisen vientitodistuksen myös Sähköisen palvelukeskuksen Turun toimipisteessä Tullin merkintöjä varten. 3.3 Vienti-ilmoituksen vastaanotto käsiteltäväksi ja ennakkoilmoituksen tulostaminen Kun sähköinen vienti-ilmoitus on vastaanotettu Tullin vientijärjestelmään, sille muodostuu ilmoituksen jättöaika ja se saa tapahtumatunnuksen sekä MRN -numeron. Tullin vientijärjestelmä lähettää asiakkaalle ilmoituksen (TVA -vastaanottosanoma) tiedoksi siitä, että Tulli on vastaanottanut sähköisen ennakkoilmoituksen. Jos asiakas ei ole saanut tietoa ilmoituksen vastaanotosta puolen tunnin kuluttua sähköisen vienti-ilmoituksen lähettämisestä, sen tulee ottaa yhteyttä Tullin Sähköiseen palvelukeskukseen mahdollisen varamenettelyn käynnistämiseksi. Viejä lähettää vienti-ilmoituksen liitteet (R-lomake, kauppalasku, pakkauslista yms.) Sähköisen palvelukeskuksen feoga-sähköpostiosoitteeseen saatuaan vastaanottoilmoituksen.

6 Liitteiden mukana on oheistettava saatesivu, johon on merkitty FEOGA, vientiilmoituksen viitenumero, tapahtumatunnus ja MRN -numero. 6 (12) Ennen hyväksymistä viejä voi vielä tehdä vienti-ilmoitukseen tai sen liitteisiin liittyviä korjauksia Tullin feoga-viennin asiakasohjeen Fe10 mukaisesti. Tullin Sähköinen palvelukeskus tulostaa viejän ennakolta lähettämästä sähköisestä vientiilmoituksesta ennakkoilmoitustulosteen, jonka otsikkona on VIENNIN TIEDOT ja joka on virallinen ennakkoilmoitusasiakirja. 3.4 Vienti-ilmoituksen ja vientitukihakemuksen hyväksyminen Vientituki- ja interventioviennin sähköinen vienti-ilmoitus ja vientitukiviennin vientitukihakemus hyväksytään, kun ilmoitettuun lastauksen alkamisajankohtaan on vähintään 2 tuntia virka-aikaa. Sähköisen vientitukivienti-ilmoituksen hyväksymisen jälkeen Tullin Sähköinen palvelukeskus tulostaa vienti-ilmoitukseen liittyvän VIENTITUKIHAKEMUS -tulosteen, jonka Tulli leimaa ja varustaa tarvittavin merkinnöin. Ainoastaan Tullin alkuperäisellä leimalla ja Tullin merkinnöin varustettu vientitukihakemustuloste on virallinen tukihakemusasiakirja. Hyväksymisajankohtana Tullin vientijärjestelmä lähettää asiakkaalle automaattisesti hyväksymissanoman tiedoksi siitä, että Tulli on hyväksynyt sähköisen vienti-ilmoituksen ja vientitukiviennin vientitukihakemuksen. Tullin vientijärjestelmä lähettää myös asiakkaalle VIENTITUKIHAKEMUS tulosteen, mutta ainoastaan tiedoksi siitä, että Tulli on hyväksynyt lopullisen vientitukihakemuksen tulosteen mukaisin tiedoin. Asiakkaan saama tukihakemustuloste ei ole virallinen vientitukihakemus. Jos asiakas ei ole saanut hyväksymissanomaa ja vientitukihakemustulostetta 1 tunti 50 minuuttia (virka-aikaa) ennen ilmoitettua lastauksen alkamisaikaa, asiakkaan tulee ottaa yhteyttä Tullin Sähköiseen palvelukeskukseen mahdollisen varamenettelyn käynnistämiseksi. Interventioviennissä ei muodostu tukihakemusta, mutta vienti-ilmoitus hyväksytään kuten vientitukiviennin ilmoitus. 3.5 Vienti-ilmoitukseen liittyvän vientitodistuksen käsittely Tullin Sähköinen palvelukeskus käsittelee vientitodistusmerkinnät vienti-ilmoituksen hyväksymisen yhteydessä feoga-viennin asiakasohjeen Fe3 mukaisesti. Vientitodistusmer-

7 7 (12) kinnät tehdään Tullissa Lupanet -järjestelmään, jos kyseessä on Suomessa myönnetty sähköinen vientitodistus. Jos kyseessä on toisen EU-maan myöntämä tai muusta syystä paperimuodossa annettu vientitodistus, se tulee toimittaa manuaalisena Tullin Sähköiseen palvelukeskukseen vienti-ilmoituksen hyväksymisaikaan mennessä. Pääsääntöisesti kaikki alkuperäisinä Tullille esitettävät vienti-ilmoituksen liiteasiakirjat toimitetaan Sähköisen palvelukeskuksen Helsingin toimipisteeseen, mutta koska paperinen vientitodistus ei jää Tulliin arkistoitavaksi, se voidaan tarvittaessa esittää myös Turun toimipisteessä Tullin merkintöjä varten. Kun viejä hakee vientitukea, sähköinen vienti-ilmoitus on aina annettava M- ilmoituksena, vaikka kyseinen vienti-ilmoitus käsittäisi pelkästään sellaisia asetuksen (EY) N:o 376/2008 liitteen II osan III minimirajan alittavia tavaraeriä, joille vientitodistusta ei saa, eikä tarvitse esittää. Jos kyseessä on bulk- eli irtotavara, jonka paino selviää vasta lastauksen (luovutuksen) jälkeen, toimitaan seuraavasti: Viejä skannaa lastauksen valmistuttua Tullin Sähköiseen palvelukeskukseen irtotavaraa koskevan alkuperäisen punnitustodistuksen. Viejä toimittaa ilmoituksen Tullin Sähköiseen palvelukeskukseen irtotavaran arvoa ja painoa koskevan oikaisupyynnön faxilla. Tullin Sähköinen palvelukeskus oikaisee myöhemmin tiedot vientijärjestelmään. Tullin Sähköinen palvelukeskus vahvistaa punnitustodistuksen perusteella korjatut painotiedot vientitodistukseen. 3.6 Vienti-ilmoituksen käsittelyyn liittyvä varoaika Kun sähköinen vienti-ilmoitus (ja vientitukihakemus) hyväksytään, ilmoitus on Tullissa inhimillisessä käsittelyssä ilmoitettuun lastausajankohtaan asti. Tämän kahden tunnin ns. varoaikana viejä ei voi tehdä korjauksia vienti-ilmoitukseen. Varoaikana Tullin Sähköinen palvelukeskus voi lisätä vientijärjestelmään tiedot Tullin mahdollisesti suorittamasta tarkastuksesta (fyysinen tarkastus tai vastaavuustarkastus). Tullin Sähköisen palvelukeskuksen käsittelijä voi lisätä tiedon Tullin tekemästä tarkastuksesta järjestelmään siinäkin tapauksessa, että varsinainen lastaus tapahtuu virka-ajan ulkopuolella (esim. viikonloppuna). Tällöin saattaa olla, että suunniteltu tarkastus ei jossain tilanteessa toteudukaan, vaikka siitä on merkintä vientijärjestelmässä ja luovutuspäätöksessä. Tarvittaessa tiedot oikaistaan Tullin toimesta myöhemmin. Kun Tulli lisää tarkastusmerkinnät vientijärjestelmään, oletuksena on aina että tavara on ilmoituksen mukaista. Viejän tulee huomioida, että vientijärjestelmään kirjattu tarkastuksen tulos on vain ilmoituksen hyväksymishetkellä vientijärjestelmään kirjattu oletus, joka saattaa myöhemmin muuttua, kun fyysisen tarkastuksen tulos on varmistunut tarkastuksen tehneen tullitarkastajan tarkastusraportin mukaisesti. Esimerkiksi Tullilaboratorion suorittamien pakkausten punnitustulokset ja otettujen näytteiden analysointi kestää tietyn ajan. Myöskään Tullin suorittamien punnitusten tulokset tai lastaustilanteisiin liittyvät

8 8 (12) virhehavainnot eivät aina ole valmiina tavaran luovutushetkellä. Tästä syystä tarkastuksen tulos varmistuu vasta, kun kaikki tehdyt toimenpiteet ja tulokset on huomioitu ja kirjattu tarkastusraporttiin. Alun perin Tullin vientijärjestelmään kirjattu virheetön tarkastustulos saattaa siis vielä myöhemmin muuttua, ja tarkastustulostiedot oikaistaan Tullissa vientijärjestelmään, jolloin viejä saa viennistä oikaistun luovutuspäätöksen. 3.7 Luovutus menettelyyn Luovutus vientimenettelyyn tapahtuu Tullin vientijärjestelmässä automaattisesti viejän ilmoittamana lastaus päättyy ajankohtana (edellyttäen, että ilmoitus on virheetön ja valmiiksi käsitelty). Jos vienti-ilmoitus käsittää useita eri aikoina lastattavia kontteja, luovutus menettelyyn ja EAD:n tulostus tapahtuu ensimmäisen kontin lastauksen päättymisajankohtana. Edellä mainituissa ns. monikonttilastauksissa viejä voi ilmoittaa vain ensimmäisen kontin lastauksen päättymisajankohdan, mutta lastauksen aloittamisaika on ilmoitettava jokaiselle kontille. Luovutuksen yhteydessä viejä saa luovutuspäätöksen ja viennin EAD-saateasiakirjan. 3.8 Poistumisilmoitukset Tullihallituksen päätöksen 184/010/2009 ( ) mukaisesti asiakkaan on annettava sähköiset poistumisen ilmoitukset (ilmoitus tavaran saapumisesta poistumispaikalle, poistumisen esittämisilmoitus ja poistumisilmoitus) Suomen kautta meri-, ilma- ja rautateitse poistuvasta vientitavarasta. Poistumisilmoituksista on ohjeistettu feoga-viennin asiakasohjeessa Fe Kuljetus, poistuminen EU:sta ja todiste viennistä Vientituki- ja interventiotavaran kuljetus tapahtuu EAD-saateasiakirjalla. Lisäksi on käytettävä T5-valvontalomaketta poistumisen vahvistavana asiakirjana. Poikkeuksena ovat sellaiset viennit, joissa vientitulli (lastauspaikan tulli) ja poistumistulli ovat sama tullitoimipaikka. T5-lomakkeen kohtaan B merkitään palautusosoitteeksi tämän ohjeen kohdassa 2.1 mainittu Tullin Sähköisen palvelukeskuksen Helsingin toimipiste. T5-valvontalomakkeen alkuperäis- ja jäljennöskappale esitetään lähtötullitoimipaikassa, joka vahvistaa lomakkeet ja pitää itsellään jäljennöskappaleen. Viejä toimittaa T5- lomakkeen alkuperäiskappaleen tavaran mukana poistumistullitoimipaikkaan. Jos viejällä on Tullin myöntämä oikeus vahvistaa itse T5-valvontalomakkeet, viejä skannaa vahvistamansa T5-lomakkeen jäljennöskappaleen tämän ohjeen kohdassa 2.1 mainittuun sähköpostiosoitteeseen. Viejä arkistoi itse T5-jäljennöskappaleen ja toimittaa T5- valvontalomakkeen alkuperäiskappaleen tavaran mukana poistumistullitoimipaikkaan. Sellaisissa tapauksissa, joissa vienti yhden kuljetussopimuksen perusteella (erityismaininnan koodi FIXBS) poistuu yhteisön alueelta Suomessa sijaitsevan tullitoimipaikan kautta ja T5-valvontalomakkeen alkuperäiskappale jatkaa toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevaan mää-

9 9 (12) räpaikkaan, suomalainen poistumispaikka ei vahvista tavaran poistumista. Kun T5- alkuperäiskappale palautuu toisesta jäsenvaltiosta, Tullin Sähköinen palvelukeskus tekee poistumismerkinnät ja mahdolliset määräpaikan tarkastusmerkinnät sekä vahvistaa poistumisen vientijärjestelmään T5-valvontalomakkeella olevien merkintöjen perusteella. Jos vienti ennen poistumista EU:n alueelta siirretään passitusmenettelyyn, passitusjärjestelmän rajapinta päättää vientimenettelyn ja vahvistaa poistumisen automaattisesti vientijärjestelmään. Viejä saa Tullilta kyseistä vientiä koskevan poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen. Kun T5-valvontalomakkeen alkuperäiskappale on vahvistettu T5-määrätullitoimipaikassa Tullin Sähköinen palvelukeskus tarkistaa myöhemmin T5-lomakkeen vahvistusmerkinnöistä, että kaikki tarpeelliset Tullin tekemät merkinnät (poistumispäivä, suoritettu tarkastus, mahdollinen laboratorion analyysitulos, tarkastuksen tulos, sinetöinnit ja muut mahdolliset toimenpiteet sekä havainnot) on kirjattu vientijärjestelmään T5-lomakkeen mukaisesti. Tarvittaessa Sähköinen palvelukeskus korjaa ja lisää edellä mainittuja Tullin valvontatoimenpiteisiin liittyviä merkintöjä vientijärjestelmään. Tällöin viejä saa kyseistä vientiä koskevan oikaistun poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen. Tullin Sähköinen palvelukeskus tulostaa vientijärjestelmästä poistumisvahvistetun ja tarvittaessa oikaistun luovutuspäätöksen, joka lähetetään myöhemmin Maville. Sellaisissa vienneissä, jotka poistuvat lastaustullitoimipaikan kautta, käytetään muuta poistumisasiakirjaa (esim. konossementtia laivalastauksissa). Jos vientitodistus on myönnetty toisessa EU-jäsenvaltiossa, Mavi toimittaa myöhemmin todisteen viennistä todistuksen myöntäneelle viranomaiselle todistusvakuuden vapauttamista varten. Tullin Sähköinen palvelukeskus lähettää Maville lisäksi Tullin leimaaman ja tarvittavin merkinnöin varustetun vientitukihakemuksen tarvittavine liitteineen ja mahdollisine tarkastusraportteineen. 4 Vientivelvoitevienti 4.1 Ilmoituksen antaminen ennakolta Vientivelvoiteviennin vienti-ilmoitus on aina annettava riittävän ajoissa, jotta ilmoitus ehditään käsitellä Tullissa valmiiksi virka-aikana. Ilmoitus on annettava 1 tunti (virka-aikaa) ennnen ilmoitettua lastauksen alkamisaikaa. Tämä on huomioitava myös virka-ajan ulkopuolella alkavissa lastauksissa. Sähköisellä vienti-ilmoituksella on annettava lastauksen päättymisajankohta (erityismaininnan koodilla FIXCE), jonka mukaan Tullin ELEX -järjestelmä luovuttaa tavaran menettelyyn. 4.2 Vienti-ilmoituksen vastaanotto käsiteltäväksi ja hyväksyminen

10 10 (12) Kun sähköinen vienti-ilmoitus on vastaanotettu Tullin vientijärjestelmään, sille muodostuu ilmoituksen jättöaika ja se saa tapahtumatunnuksen ja MRN-numeron. Vientijärjestelmä lähettää asiakkaalle ilmoituksen tiedoksi siitä, että Tulli on vastaanottanut sähköisen ennakkoilmoituksen. Jos asiakas ei ole saanut tietoa ilmoituksen vastaanotosta viimeistään puolen tunnin kuluttua sähköisen vienti-ilmoituksen lähettämisestä, asiakkaan tulee ottaa yhteyttä Tullin Sähköiseen palvelukeskukseen mahdollisen varamenettelyn käynnistämiseksi. Viejä lähettää vienti-ilmoituksen liitteet (esim. kauppalasku) käsittelevän Sähköisen palvelukeskuksen sähköpostiosoitteeseen saatuaan vastaanottoilmoituksen. Liitteiden mukana on faksattava saatesivu, johon on merkitty vienti-ilmoituksen viitenumero, tapahtumatunnus ja MRN-numero. Ennen hyväksymistä viejä voi vielä tehdä vienti-ilmoitukseen tai sen liitteisiin liittyviä korjauksia Tullin feoga-viennin asiakasohjeen Fe10 mukaisesti. Tullin vientijärjestelmä muodostaa sähköiselle vienti-ilmoitukselle hyväksymisajan automaattisesti ilmoitetun lastauksen alkamisajan perusteella. Vientivelvoiteviennin hyväksymisaika on puoli tuntia (virka-aikaa) aikaisempi kuin lastauksen alkamisaika. Hyväksymisajankohtana Tullin vientijärjestelmä lähettää asiakkaalle automaattisesti hyväksymissanoman tiedoksi siitä, että Tulli on hyväksynyt vienti-ilmoituksen. Esim.1. Kun lastauksen alkamisaika on ke klo 16:00, ilmoituksen hyväksymisaika on ke klo 15:30. Ilmoitus tulee jättää Tullille ke klo 15:00 mennessä. Esim.2. Kun lastauksen alkamisaika on ke klo 8:00, ilmoituksen hyväksymisaika on ti klo 15:45. Ilmoitus tulee jättää Tullille ti 4.6. klo 15:15 mennessä. 4.3 Vienti-ilmoitukseen liittyvän vientitodistuksen käsittely Tullin Sähköinen palvelukeskus käsittelee vientitodistusmerkinnät vienti-ilmoituksen hyväksymisen yhteydessä feoga-viennin asiakasohjeen Fe3 mukaisesti. Vientitodistusmerkinnät tehdään Tullissa Lupanet -järjestelmään, jos kyseessä on Suomessa myönnetty sähköinen vientitodistus. Jos kyseessä on toisen EU-maan myöntämä tai muusta syystä paperimuodossa annettu vientitodistus, se tulee toimittaa manuaalisena Tullin Sähköiseen palvelukeskukseen vienti-ilmoituksen hyväksymisaikaan mennessä. Pääsääntöisesti kaikki alkuperäisinä Tullille esitettävät vienti-ilmoituksen liiteasiakirjat toimitetaan Sähköisen palvelukeskuksen Helsingin toimipisteeseen, mutta koska paperinen vientitodistus ei jää Tulliin arkistoitavaksi, se voidaan tarvittaessa esittää myös Turun toimipisteessä Tullin merkintöjä varten. Jos kyseessä on bulk- eli irtotavara, jonka paino selviää vasta lastauksen (luovutuksen) jälkeen, toimitaan tämän ohjeen kohdan 3.5 mukaisesti.

11 11 (12) Jos samalla vienti-ilmoituksella ilmoitetaan vain asetuksen EY 376/2008 liitteen II osan II minimirajan alittavia tavaraeriä, sekä mahdollisesti ns. normaalin viennin eriä, mutta ei yhtään vientitukierää, toimitaan seuraavasti: Vientitodistusta ei saa eikä tarvitse esittää, koska asetuksen liitteen minimirajat alittuvat. Vienti-ilmoitus annetaan A-ilmoituksena. Vienti-ilmoituksella annetaan erityismaininnan koodi FIXDO (EY 376/2008 Liite II). ( lähtien ei anneta muita feogaan liittyviä erityismaininnan koodeja) T5-lomaketta tai korvaavaa asiakirjaa (luovutuspäätös) ei tarvita. Tulli ei toimita ko. vientiin liittyviä asiakirjoja Maviin. Erityismaininnan koodin FIXDO ilmoittaminen on tärkeää, sillä sen perusteella Tulli pystyy poimimaan vientijärjestelmästään ilman vientitodistusta vietävät, minimirajan alittavat viennit, jotka tulee raportoida EU:n komissiolle Luovutus menettelyyn Luovutus menettelyyn tapahtuu tämän ohjeen kohdan 3.7 mukaisesti. 4.5 Poistumisilmoitukset Tullihallituksen päätöksen 184/010/2009 ( ) mukaisesti asiakkaan on annettava sähköiset poistumisen ilmoitukset (ilmoitus tavaran saapumisesta poistumispaikalle, poistumisen esittämisilmoitus ja poistumisilmoitus) Suomen kautta meri-, ilma- ja rautateitse poistuvasta vientitavarasta. Poistumisilmoituksista on ohjeistettu feoga-viennin asiakasohjeessa Fe Kuljetus, poistuminen EU:sta ja todiste viennistä Vientivelvoitevientitavaran kuljetus tapahtuu EAD-saateasiakirjalla. Lisäksi on käytettävä T5-valvontalomaketta poistumisen vahvistavana asiakirjana, jos vienti ennen poistumistaan EU:n alueelta kuljetetaan toisen EU-maan kautta tai jos vientiin liittyy toisen EUjäsenvaltion myöntämä vientitodistus. Muussa tapauksessa viejä voi korvata T5- valvontalomakkeen Tullin sähköisestä vientijärjestelmästä saatavalla luovutuspäätöksellä feoga-viennin asiakasohjeen Fe4 mukaisesti. T5-valvontalomake voidaan korvata luovutuspäätöksellä vain, jos kyseessä on suora vienti, johon liittyy Mavin myöntämä vientitodistus. Jos viejä suorassa viennissä korvaa T5-valvontalomakkeen luovutuspäätöksellä, sähköiseen vienti-ilmoitukseen ei merkitä liiteasiakirjan koodia 823. Sen sijaan erityismaininnan koodilla FIXXX on annettava maininta: Luovutuspäätös korvaa T5:n. Jos viennissä käytetään T5-lomaketta, toimitaan tämän ohjeen kohdan 3.9 mukaisesti.

12 12 (12) Jos suoraan vientiin liittyy toisen EU-jäsenmaan myöntämä vientitodistus, on aina käytettävä T5-valvontalomaketta. Näissäkin tapauksissa T5-valvontalomakkeelle merkitään T5- lomakkeen kohdan B palautusosoitteeksi Helsingin Sähköinen palvelukeskus. Jos vienti ennen poistumista EU:n alueelta siirretään passitusmenettelyyn, passitusjärjestelmän rajapinta päättää vientimenettelyn ja vahvistaa poistumisen automaattisesti vientijärjestelmään. Viejä saa Tullilta kyseistä vientiä koskevan poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen. Tullin Sähköinen palvelukeskus tulostaa vientijärjestelmästä poistumisvahvistetun ja tarvittaessa oikaistun luovutuspäätöksen todisteeksi viennistä. Jos vientitodistus on myönnetty Suomessa, todiste viennistä ja tarvittaessa erillinen poistumisasiakirja (T5- valvontalomakkeen vahvistettu alkuperäiskappale, konossementti yms.) toimitetaan Maville. Jos vientitodistus on myönnetty toisessa EU-jäsenvaltiossa, Tullin Sähköinen palvelukeskus toimittaa todisteen viennistä ja T5-valvontalomakkeen vahvistetun alkuperäiskappaleeen todistuksen myöntäneelle viranomaiselle todistusvakuuden vapauttamista varten.

Vientitavaran poistumisvaiheen ilmoitukset: varamenettelyohje

Vientitavaran poistumisvaiheen ilmoitukset: varamenettelyohje Tullihallitus AREX-ilmoitusten asiakasohje 1 www.tulli.fi 14.4.2010 Vientitavaran poistumisvaiheen ilmoitukset: varamenettelyohje 1. Soveltamisala Tämä ohje on laadittu vientijärjestelmään ilmoitetun tavaran

Lisätiedot

Vientituellisten maataloustuotteiden valvonta

Vientituellisten maataloustuotteiden valvonta Feoga-viennin yleisohje Fe8 www.tulli.fi versio 1.1, 31.5.2013 Korvaa feoga-viennin asiakasohjeen Fe8/2012 versio 1.0, 23.3.2012 Vientituellisten maataloustuotteiden valvonta 1. Yleistä vientitukiviennistä

Lisätiedot

Alustoimituksesta annettava vienti-ilmoitus

Alustoimituksesta annettava vienti-ilmoitus Viennin asiakasohje 33 www.tulli.fi versio 1.1, 27.2.2014 korvaa version 1.0 14.12.2010 Alustoimituksesta annettava vienti-ilmoitus Asiakasohjeen 33 versio 1.0 on kokonaisuudessaan päivitetty. 1 Alustoimituksesta

Lisätiedot

Vienti-ilmoitussanoman ja saapuminen poistumispaikalle sanoman. edi-sanomaopas

Vienti-ilmoitussanoman ja saapuminen poistumispaikalle sanoman. edi-sanomaopas Vienti-ilmoitussanoman ja saapuminen poistumispaikalle sanoman edi-sanomaopas 1 VIENTI-ILMOITUS SANOMAOPAS 4 1 YLEISTÄ 5 2 SANOMAT 6 2.1 Ilmoittajan lähettämät sanomat 6 2.2 Tullin vastaussanomat 8 3 KÄYTTÖTAPAUKSET

Lisätiedot

Tullin Nettivienti-palvelu yrityksille. 11.5.2015 Asiakaspalvelut 1

Tullin Nettivienti-palvelu yrityksille. 11.5.2015 Asiakaspalvelut 1 Tullin Nettivienti-palvelu yrityksille 11.5.2015 Asiakaspalvelut 1 Nettivienti-palvelu https://asiointi.tulli.fi/nettivienti/anonymous/frontpage.html?locale=fi Käytettävissä 24/7 Ei yleensä käyntiä Tullissa

Lisätiedot

EU:hun saapuvan tavaran AREX-ilmoitusten varamenettelyohje

EU:hun saapuvan tavaran AREX-ilmoitusten varamenettelyohje AREX asiakasohje 7 Varamenettelyohje saapuva liikenne www.tulli.fi 27.3.2013 EU:hun saapuvan tavaran AREX-ilmoitusten varamenettelyohje 1 Soveltamisala Tätä ohjetta sovelletaan EU:hun saapuvasta tavarasta

Lisätiedot

Poistuvan tavaran netti-ilmoittaminen

Poistuvan tavaran netti-ilmoittaminen Poistuvan tavaran netti-ilmoittaminen Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Saapuminen

Lisätiedot

Viennin tulli-ilmoitus Internetissä Esittely

Viennin tulli-ilmoitus Internetissä Esittely Viennin tulli-ilmoitus Internetissä Esittely 10.8.2009 10.8.2009 1 Viennin netti-ilmoittaminen 1. Kaikkien käyttäjien sivut ja toiminnot Tunnistamattomana käyttäjänä ilmoituksen tekijä saa ilmoituskohtaisen

Lisätiedot

Vienti-ilmoituspalvelu

Vienti-ilmoituspalvelu Vienti-ilmoituspalvelu Käyttöohjeet Vienti-ilmoituspalvelussa voit antaa vienti-ilmoituksen EU:n ulkopuolelle vietävästä tavarasta. Maksuttomaan palveluun pääset tulli.fi > Asiointi-info\Tee vienti-ilmoitus

Lisätiedot

Kauttakuljetustavara ja poistumiseen liittyvät ilmoitukset meri- ja lentoliikenteessä. Liite 2/ ThP 204/010/

Kauttakuljetustavara ja poistumiseen liittyvät ilmoitukset meri- ja lentoliikenteessä. Liite 2/ ThP 204/010/ Kauttakuljetustavara ja poistumiseen liittyvät ilmoitukset meri- ja lentoliikenteessä Liite 2/ ThP 204/010/10 30.12.2010 Yleiset huomautukset 1. Tässä esityksessä kuvataan ilmoitusketjuja satamassa tai

Lisätiedot

Nettiviennin oikaisu Lisätietoja Oikaisusta Viennin ELEX asiakasohje nro 35.

Nettiviennin oikaisu Lisätietoja Oikaisusta Viennin ELEX asiakasohje nro 35. 1 Nettiviennin oikaisu Lisätietoja Oikaisusta Viennin ELEX asiakasohje nro 35. Tunnistautunut ilmoittaja hakee ilmoituksen, jolle aikoo tehdä oikaisupyynnön. Ilmoituksen tilan pitää olla joko luovutettu

Lisätiedot

Esimerkki 3: Alustoimitusilmoitus

Esimerkki 3: Alustoimitusilmoitus 1 Esimerkki 3: Alustoimitusilmoitus Lisätietoja: www.tulli.fi Viennin asiakasohje 33 Alustoimituksesta annettava vienti-ilmoitus Alustoimitusilmoituksen voi tehdä Nettiviennissä tunnistautumattomana, Katso-tunnistautuneena

Lisätiedot

Viennin yritysneuvonta Päivitetty 3.7.2015

Viennin yritysneuvonta Päivitetty 3.7.2015 1. Vientitullauspaikka ja viejä... 2 Suomalainen yritys on ostanut tavaraa saksalaiselta yritykseltä ja tavarat viedään suoraan Saksasta EU:n ulkopuolelle. Voidaanko vientitullaus tehdä Suomessa ja tarvitaanko

Lisätiedot

Tullivarastoinnin ilmoitukset annetaan sähköisesti. Verkkoseminaari UTK UTU asiakasprojekti

Tullivarastoinnin ilmoitukset annetaan sähköisesti. Verkkoseminaari UTK UTU asiakasprojekti Tullivarastoinnin ilmoitukset annetaan sähköisesti Verkkoseminaari 3.4.2019 UTK UTU asiakasprojekti Tullivarastointi osana tulliselvitysjärjestelmän uudistusta Unionin tullikoodeksi edellyttää sähköistä

Lisätiedot

Poistumisen yleisilmoitus nettipalvelussa

Poistumisen yleisilmoitus nettipalvelussa Poistumisen yleisilmoitus nettipalvelussa Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Poistumisen

Lisätiedot

Alustoimitusilmoituksen voi tehdä netti-ilmoituksena Vienti-ilmoituspalvelussa valitsemalla uusi alustoimitusilmoitus

Alustoimitusilmoituksen voi tehdä netti-ilmoituksena Vienti-ilmoituspalvelussa valitsemalla uusi alustoimitusilmoitus 1 Alustoimitusilmoitus vienti-ilmoituspalvelussa Lue lisää alustoimituksista: http://tulli.fi/yritysasiakkaat/vienti/alustoimitusmenettely Alustoimitusilmoituksen voi tehdä netti-ilmoituksena Vienti-ilmoituspalvelussa

Lisätiedot

Yleisilmoitus nettipalvelussa

Yleisilmoitus nettipalvelussa Yleisilmoitus nettipalvelussa Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Yleisilmoitus tehdään

Lisätiedot

AREX- ilmoitusten korjaaminen ja mitätöinti

AREX- ilmoitusten korjaaminen ja mitätöinti AREX asiakasohje 14 Ilmoitusten korjaaminen ja mitätöinti www.tulli.fi versio 1.1, 4.4.2012 korvaa version 1.0, 24.10.2011 AREX- ilmoitusten korjaaminen ja mitätöinti Sisältö 1 Ilmoituksen korjaaminen

Lisätiedot

WebService rajapinnan vaatimukset huomioitu, tarkennettu lennon tietojen ilmoittamista 1.4 muutos 3 Tarkennus lisäkoodien ilmoittamiseen

WebService rajapinnan vaatimukset huomioitu, tarkennettu lennon tietojen ilmoittamista 1.4 muutos 3 Tarkennus lisäkoodien ilmoittamiseen TULLIN VIENTIJÄRJESTELMÄN ILMOITUSSANOMIEN JA TULLIN VASTAUSSANOMIEN VERSIO 2.1 MUUTOS 4 Tullin siirtyessä uuteen viennin tullausjärjestelmään on otettu käyttöön XML-muotoiset sähköiset sanomat. Sanomakuvaukset

Lisätiedot

Saapumisen ja poistumisen ilmoitukset: Ajankohtaiset usein kysytyt kysymykset (UKK eli FAQ)

Saapumisen ja poistumisen ilmoitukset: Ajankohtaiset usein kysytyt kysymykset (UKK eli FAQ) 1 Laatija ja ylläpitäjä: Turvatietojen asiakasprojekti Päivitetty 23.1.2012 Saapumisen ja poistumisen ilmoitukset: Ajankohtaiset usein kysytyt kysymykset (UKK eli FAQ) Tässä dokumentissa on kerätty Tullilta

Lisätiedot

EVIRAN OHJE KOSKIEN KOLMANNESTA MAASTA PALAUTETTAVIEN TUONTIERIEN ELÄINLÄÄKINNÄLLISTÄ RAJATARKASTUSTA JA MUITA VAATIMUKSIA - OSA A

EVIRAN OHJE KOSKIEN KOLMANNESTA MAASTA PALAUTETTAVIEN TUONTIERIEN ELÄINLÄÄKINNÄLLISTÄ RAJATARKASTUSTA JA MUITA VAATIMUKSIA - OSA A Vastuuhenkilö Sivu/sivut 1 / 5 Ohje löytyy: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/ohjeitatuonnista-kauttakulusta-ja-muonituksesta2/ohjeet-toimijoille-tullille-ja-rajaelainlaakareille/

Lisätiedot

Ohje yksinkertaistetun ilmoitusmenettelyn luvanhaltijalle

Ohje yksinkertaistetun ilmoitusmenettelyn luvanhaltijalle Lupaohje Yksinkertaistetun ilmoituksen lupa tulli.fi 9.5.2017 Uusi ohje Ohje yksinkertaistetun ilmoitusmenettelyn luvanhaltijalle Tulli voi hakemuksesta myöntää luvan yksinkertaistettuun ilmoitusmenettelyyn,

Lisätiedot

Purkaustulos-ilmoitus nettipalvelussa

Purkaustulos-ilmoitus nettipalvelussa Purkaustulos-ilmoitus nettipalvelussa Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Purkaustulos-ilmoitus

Lisätiedot

Tullivarastoinnin ilmoittaminen sähköistyy

Tullivarastoinnin ilmoittaminen sähköistyy Tullivarastoinnin ilmoittaminen sähköistyy Tullivarastoinnin verkkoseminaari 13.12.2018 Tulliselvitysjärjestelmän uudistuksen aikataulu Käyttöönottoa ohjaa EU:n komission MASP-päivitys/työohjelma Aikataulut

Lisätiedot

Tullivarastoinnin ilmoittaminen sähköistyy. Tullivarastoinnin verkkoseminaari Toukokuu 2018

Tullivarastoinnin ilmoittaminen sähköistyy. Tullivarastoinnin verkkoseminaari Toukokuu 2018 Tullivarastoinnin ilmoittaminen sähköistyy Tullivarastoinnin verkkoseminaari Toukokuu 2018 Keskeiset muutokset Tullivarastointi sähköiseksi vuoden 2019 aikana Netti-ilmoittaminen mahdollistuu maaliskuussa

Lisätiedot

Saapumisen yleisilmoitus nettipalvelussa

Saapumisen yleisilmoitus nettipalvelussa Saapumisen yleisilmoitus nettipalvelussa Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Saapumisen

Lisätiedot

Kohteena Skandinavian markkinat

Kohteena Skandinavian markkinat Kohteena Skandinavian markkinat Ruotsi ja Norja: Lähellä ja erilaista! 1 PNP 25 vuotta: 2000 koulutus ja konsultointiprojektia Pohjoismaat & Eurooppa & PohjoisAmerikka Ruotsi / Norja ß à Kielitaitoa Sisältö

Lisätiedot

FEOGA-VIENNIN VARAMENETTELYSSÄ KÄYTETTÄVIEN POIKKEUSTILANNELOMAKKEIDEN (M / ESS / SAD/ SSD) TÄYTTÖOHJEET

FEOGA-VIENNIN VARAMENETTELYSSÄ KÄYTETTÄVIEN POIKKEUSTILANNELOMAKKEIDEN (M / ESS / SAD/ SSD) TÄYTTÖOHJEET 1(18) Feoga-viennin poikkeustilannelomakkeiden täyttöohje versio 1.1. 16.4.2013 www.tulli.fi Korvaa version Feoga-viennin asiakasohjeena 7 julkaistun version 1.0, 24.10.2011 FEOGA-VIENNIN VARAMENETTELYSSÄ

Lisätiedot

Puolustustarvikkeiden vienti, siirto ja kauttakuljetus

Puolustustarvikkeiden vienti, siirto ja kauttakuljetus Puolustustarvikkeet 1 Puolustustarvikkeiden vienti, siirto ja kauttakuljetus Yleistä Puolustustarvikkeiden viennistä annettu laki (282/2012) sisältää säännökset puolustustarvikkeiksi määriteltävän materiaalin

Lisätiedot

Saapumisen esittämisilmoitus nettipalvelussa

Saapumisen esittämisilmoitus nettipalvelussa Saapumisen esittämisilmoitus nettipalvelussa Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Saapumisen

Lisätiedot

Varastointi. Webinaari

Varastointi. Webinaari Varastointi Webinaari 17.5.2017 Menettelyyn asettaminen; nykytila Vakiomuotoinen tulli-ilmoitus Toimipaikalle / Spakelle Yksivaiheinen menettely Toimijan kirjanpitoon tehtävä merkintä EIR Tavarat katsotaan

Lisätiedot

... 4... 6... 6... 6... 6... 7... 7... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12... 12... 13... 13... 13... 14... 14... 14... 14... 15... 16... 16... 16... 20... 20... 20 ... 21... 21... 23... 25

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EY)

KOMISSION ASETUS (EY) FI L 125/6 Euroopan unionin virallinen lehti 21.5.2009 KOMISSION ASETUS (EY) N:o 414/2009, annettu 30 päivänä huhtikuuta 2009, tietyistä yhteisön tullikoodeksista annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o

Lisätiedot

AREX EDI-ASIAKASTESTAUS

AREX EDI-ASIAKASTESTAUS 09.04.2013 ASIAKASOHJE AREX EDI-ASIAKASTESTAUS arex.testaus(at)tulli.fi 2/11 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 EORI-ASIAKKUUS EDELLYTYKSENÄ... 3 3 TESTAUKSEN VAIHEET JA AIKATAULU... 3 4 TEKNINEN TESTAUS...

Lisätiedot

Nettivienti, käyttöohjeet

Nettivienti, käyttöohjeet 1 Nettivienti, käyttöohjeet 8.11.2013 ETUSIVU Nettipalvelun etusivulla näkyy yleistä tietoa sovelluksesta, linkki käyttöehtoihin ja käyttöohjeisiin, linkki Taric-hakuun sekä järjestelmätiedotteet ja puhelinpalvelun

Lisätiedot

VIENNIN SANOMA-ASIAKKUUS

VIENNIN SANOMA-ASIAKKUUS ASIAKASOHJE VIENNIN SANOMA-ASIAKKUUS OPAS VIENNIN SANOMA-ILMOITTAJAKSI HAKEUTUVALLE SISÄLLYSLUETTELO KÄYTETYT TERMIT... 4 1. VIENNIN SANOMAILMOITTAJA... 6 1.1. Viennin sanomaliikenteessä käytettävät asiointikanavat...

Lisätiedot

EU:n tullilainsäädäntö uudistuu Mikä muuttuu - erityismenettelyt - erityiskäyttö - jalostus Päivitetty versio

EU:n tullilainsäädäntö uudistuu Mikä muuttuu - erityismenettelyt - erityiskäyttö - jalostus Päivitetty versio EU:n tullilainsäädäntö uudistuu Mikä muuttuu - erityismenettelyt - erityiskäyttö - jalostus Päivitetty versio 12.4.2016 Muutokset mahdollisia 1 Erityismenettelyt 1.5.2016 alkaen - Erityiskäyttö Väliaikainen

Lisätiedot

Ajankohtaista Tullista. 23.5.2012 Päivi Maunuksela-Malinen, Tulli Sanoma-asioinnin tuki/eteläinen tullipiiri

Ajankohtaista Tullista. 23.5.2012 Päivi Maunuksela-Malinen, Tulli Sanoma-asioinnin tuki/eteläinen tullipiiri Ajankohtaista Tullista 23.5.2012 Päivi Maunuksela-Malinen, Tulli Sanoma-asioinnin tuki/eteläinen tullipiiri Tulli-ilmoitusten määrät 2011 Ilmoituslaji Kappalemäärä Sähköisten osuus % (suluissa 2010) Ilmoituskanavan

Lisätiedot

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen, on kuullut kulttuuriesineitä käsittelevää neuvoa-antavaa komiteaa,

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen, on kuullut kulttuuriesineitä käsittelevää neuvoa-antavaa komiteaa, Avis juridique important 31993R0752 Komission asetus (ETY) N:o 752/93, annettu 30 päivänä maaliskuuta 1993, kulttuuriesineiden viennistä annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3911/92 soveltamista koskevista

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.6.2013 COM(2013) 427 final 2013/0198 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS neuvoston asetuksen (EY) N:o 2368/2002 muuttamisesta Grönlannin ottamiseksi mukaan

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto Risto Lampinen ja Harri Kukka

Maa- ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto Risto Lampinen ja Harri Kukka Hallituksen esitys yhteisen kalastuspolitiikan seuraamusjärjestelmästä ja valvonnasta annetun lain muuttamisesta (HE 204/2017 vp) Maa- ja metsätalousministeriö Luonnonvaraosasto Risto Lampinen ja Harri

Lisätiedot

TIR-carnet n täyttöohjeet

TIR-carnet n täyttöohjeet TIR-carnet n täyttöohjeet Tullihallitus Dnro Antopäivä 81/010/11 18.5.2011 Säädösperusta: Vuoden 1975 TIR-yleissopimuksen liite 1 Tullilaki 1466/94, 4 2 kohta Voimassaoloaika: 1.7.2011 lukien toistaiseksi.

Lisätiedot

Tilannekatsaus tulli-ilmoittamisen uudistamiseen. Tullivarastoinnin verkkoseminaari Toukokuu 2018

Tilannekatsaus tulli-ilmoittamisen uudistamiseen. Tullivarastoinnin verkkoseminaari Toukokuu 2018 Tilannekatsaus tulli-ilmoittamisen uudistamiseen Tullivarastoinnin verkkoseminaari Toukokuu 2018 Tulli-ilmoitusten uudistaminen Unionin tullilainsäädäntö edellyttää tulliilmoittamisen uudistamista Menettelymuutosten

Lisätiedot

SISÄLTÖ 1 LÄHETYKSEN DOKUMENTTIEN TARKISTUS CCDN FCDN EXA INVOICES KULJETUSLIIKKEEN RAHTIKIRJA...

SISÄLTÖ 1 LÄHETYKSEN DOKUMENTTIEN TARKISTUS CCDN FCDN EXA INVOICES KULJETUSLIIKKEEN RAHTIKIRJA... OGIDA MANUAALI SISÄLTÖ 1 LÄHETYKSEN DOKUMENTTIEN TARKISTUS... 3 1.1 CCDN... 3 1.2 FCDN... 4 1.3 EXA... 5 1.4 INVOICES... 6 1.5 KULJETUSLIIKKEEN RAHTIKIRJA... 9 2 LÄHETYKSEN TARKISTUS... 10 2.1 PACK-ID...

Lisätiedot

N:o 12 167 TAVARATODISTUS

N:o 12 167 TAVARATODISTUS N:o 12 167 TAVARATODISTUS 1. Viejä (nimi, täydellinen osoite, maa) EUR.1 N:o A 000.000 Lukekaa kääntöpuolella olevat huomautukset ennen lomakkeen täyttämistä 2. Todistus, jota käytetään etuuskohteluun

Lisätiedot

Ennakolta annettu täydellinen vientituki-, vientivelvoite- ja interventiovienti-ilmoitus.

Ennakolta annettu täydellinen vientituki-, vientivelvoite- ja interventiovienti-ilmoitus. 1(31) FEOGA Nettivienti, kenttäkohtaiset ohjeet 2.5.2012 Feogailmoitus Ennakolta annettu täydellinen vientituki-, vientivelvoite- ja interventiovienti-ilmoitus. Etusivu Etusivulla käyttäjä voi valita käyttöliittymän

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. komission delegoitu asetus

LIITTEET. asiakirjaan. komission delegoitu asetus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.4.2016 C(2016) 2002 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan komission delegoitu asetus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 952/2013 täydentämisestä unionin tullikoodeksin

Lisätiedot

FI LIITE I LIITE HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 )

FI LIITE I LIITE HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 ) FI LIITE I LIITE 22 06 HAKEMUS REKISTERÖIDYKSI VIEJÄKSI Euroopan unionin, Norjan, Sveitsin ja Turkin yleisiä tullietuusjärjestelmiä varten ( 1 ) 1. Viejän nimi, täydellinen osoite ja maa, yhteystiedot

Lisätiedot

VEROHALLINTO ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016

VEROHALLINTO ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016 VEROHALLINTO 15.02.2017 1.0 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2016 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA... 2 4 TIETOJEN

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. heinäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. heinäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. heinäkuuta 2017 (OR. en) 11435/17 ADD 1 AGRILEG 141 DENLEG 57 VETER 64 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 17. heinäkuuta 2017 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Ilmoitus työntekijöiden lähettämisestä

Ilmoitus työntekijöiden lähettämisestä Verkkolomakkeen täyttöohje 1(7) Ilmoitus työntekijöiden lähettämisestä Lähettävällä yrityksellä on velvollisuus ilmoittaa ennen työn aloittamista työntekijöiden lähettämisestä annetun lain 7 :n mukaiset

Lisätiedot

Yhteisön sisäisen kaupan todistus

Yhteisön sisäisen kaupan todistus I.1. Lähettäjä Yhteisön sisäisen kaupan todistus I.2. Todistuksen viitenumero I.2.a. Paikallinen viitenumero: I.3. Toimivalnen keskusviranomainen Osa I: Saapuvaa erää koskevat tiedot I.4. Toimivalnen paikallishallintoviranomainen

Lisätiedot

Saapumisen ja poistumisen ilmoitukset: Ajankohtaiset usein kysytyt kysymykset (UKK eli FAQ)

Saapumisen ja poistumisen ilmoitukset: Ajankohtaiset usein kysytyt kysymykset (UKK eli FAQ) 1 Laatija ja ylläpitäjä: Turvatietojen asiakasprojekti Päivitetty 23.1.2012 Saapumisen ja poistumisen ilmoitukset: Ajankohtaiset usein kysytyt kysymykset (UKK eli FAQ) Tässä dokumentissa on kerätty Tullilta

Lisätiedot

Virtuaalisen kauppapaikan säännöt Versio 1.0

Virtuaalisen kauppapaikan säännöt Versio 1.0 Virtuaalisen kauppapaikan säännöt Versio 1.0 v6 Virtuaalisen kauppapaikan säännöt 1.0 2 (9) Muutokset Versio Pvm Muutos 1 13.9.2017 2 17.11.2017 Taseryhmätunnus viety kaupankäynti-ilmoitustietoihin 3 13.12.2017

Lisätiedot

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Istuntoasiakirja 29.1.2014 A7-0467/2013/err01 LISÄYS mietintöön ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi neuvoston asetuksen (EY) N:o 2368/2002 muuttamisesta

Lisätiedot

OHJEITA STEVECO OY:N HIETASEN TERMINAALISSA ASIOIVILLE

OHJEITA STEVECO OY:N HIETASEN TERMINAALISSA ASIOIVILLE HN/AN/ES/JM ASIOINTIOHJE 29.06.2016 OHJEITA STEVECO OY:N HIETASEN TERMINAALISSA ASIOIVILLE Hietaseen saapuminen Kaikki tavaran tuojat ja hakijat ilmoittautuvat Stevecon autovastaanotossa Hietasen portilla.

Lisätiedot

Tullin määräys Suomen satamiin saapuvia ja Suomen satamista lähteviä aluksia koskevasta ilmoitusmenettelystä

Tullin määräys Suomen satamiin saapuvia ja Suomen satamista lähteviä aluksia koskevasta ilmoitusmenettelystä 1 Tulli Määräys Dnro Antopäivä 49/2015 29.5.2015 Säädösperusta Alusliikennepalvelulaki (623/2005) 20 a (225/2012), 22 a (225/2012), 22 b (225/2012), 22 c (791/2013) ja 22 g (791/2013) Väylämaksulaki (1122/2005)

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 999/2012 Laki. maataloustuotteiden markkinajärjestelystä

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 999/2012 Laki. maataloustuotteiden markkinajärjestelystä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012 999/2012 Laki maataloustuotteiden markkinajärjestelystä Annettu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 2012 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Tullivarastoinnin ilmoittaminen sähköistyy: ilmoitusprosessin muutokset ja ilmoitusten sisällöt

Tullivarastoinnin ilmoittaminen sähköistyy: ilmoitusprosessin muutokset ja ilmoitusten sisällöt ilmoittaminen sähköistyy: prosessin muutokset ja ten sisällöt verkkoseminaari 13.12.2018 tulli-ketjussa: meritse ja lentäen saapuvat tavarat Saapumisen yleis Passitus Passitus Tullivarastointi Tullivarastointi:

Lisätiedot

Täyttöohje Yksinkertaistuslupa 1 (7) 1. HAKEMUS

Täyttöohje Yksinkertaistuslupa 1 (7) 1. HAKEMUS 1 (7) 1. HAKEMUS 2. HAKIJAN TIEDOT Ilmoitetaan haettavan luvan/lupien nimi ja koodi: lupa tavaroiden tullausarvon yksinkertaistamiseen CVA, lupa valtuutetun antajan asemaan eli valtuutukseen unioniaseman

Lisätiedot

Laiton, ilmoittamaton ja sääntelemätön kalastus (LIS-kalastus)

Laiton, ilmoittamaton ja sääntelemätön kalastus (LIS-kalastus) 1 Laiton, ilmoittamaton ja sääntelemätön kalastus (LIS-kalastus) 1. RAJOITUS YLEISESTI Rajoitus koskee kaupallista kalastusta ja tullitariffin nimikeryhmiä 03, 1604 ja 1605. Rajoituksen ulkopuolella ovat

Lisätiedot

2. Mahdolliset muut asuinkiinteistöt, joilta peräisin olevaa lietettä käsitellään Kiinteistön 1 osoite

2. Mahdolliset muut asuinkiinteistöt, joilta peräisin olevaa lietettä käsitellään Kiinteistön 1 osoite 1 (5) Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta versio 10.7.2019 ILMOITUS LIETTEEN OMATOIMISESTA KÄSITTELYSTÄ Lietteen hyödyntäminen maataloudessa Tällä lomakkeella ilmoitetaan etukäteen jätevesilietteen pienimuotoisesta

Lisätiedot

ASIAKIRJAHALLINNON AJANKOHTAISPÄIVÄ

ASIAKIRJAHALLINNON AJANKOHTAISPÄIVÄ ASIAKIRJAHALLINNON AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.3.2005 Asiakirjallisen tiedon käsittelyt ja vastuut Tullissa Leena Kononen TH/Tietopalveluyksikkö Arkistotoimen vastuut Tullissa Tullihallituksen ohjesääntö: TH/hallinto-osasto

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje

Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje 12.05.2011 SISÄLLYSLUETTELO SIVU I MAASEUTUVIRASTON YHTEYSTIEDOT 3 II MUUT YHTEYSTIEDOT 3 1 YLEISTÄ 4 2 REKISTERÖITYMINEN SÄHKÖISEN HAKUPALVELUN ASIAKKAAKSI

Lisätiedot

Tullihallituksen päätös sähköisen tuontitullauksen menettelystä integroidussa tullausjärjestelmässä ITU:ssa

Tullihallituksen päätös sähköisen tuontitullauksen menettelystä integroidussa tullausjärjestelmässä ITU:ssa THT N:o 274/2003 Tullihallitus Määräys Dnro Antopäivä 218/010/03 12.12.2003 Säädösperusta Tullikoodeksi 61 artikla b kohta Tullikoodeksin soveltamisasetus 222-224 artikla Tullilaki 4 2 momentti Voimassaoloaika

Lisätiedot

Hallinto- ja kehittämispäällikkö Eija Grönholm. puh Kaupungintalo, Kustaankatu 2, Kotka. kts.

Hallinto- ja kehittämispäällikkö Eija Grönholm. puh Kaupungintalo, Kustaankatu 2, Kotka. kts. Tietosuojaseloste 1 (5) Tietosuojaseloste 1. Rekisterin nimi E-lomake 2. Rekisterinpitäjä Kotkan kaupunki, konsernipalvelut, hallintoyksikkö Hallinto- ja kehittämispäällikkö Eija Grönholm 3. Rekisteriasioista

Lisätiedot

Tuonti-ilmoituspalvelu

Tuonti-ilmoituspalvelu Tuonti-ilmoituspalvelu Rahtitullaus Yksityishenkilöt Käyttöohjeet Tuonti-ilmoituspalvelussa voit antaa tuonti-ilmoituksen EU:n ulkopuolelta, Ahvenanmaalle saapuvasta (muualta kuin Manner-Suomesta) ja muualta

Lisätiedot

MAKSUTAULUKKO. 3178 N:o 1193. Liite TULLITOIMENPITEET

MAKSUTAULUKKO. 3178 N:o 1193. Liite TULLITOIMENPITEET 3178 N:o 1193 Liite MAKSUTAULUKKO tullilaitoksen maksullisista julkisoikeudellisista suoritteista I TULLITOIMENPITEET 1. Kulkuneuvoselvitys Lentoliikenne Kaupallisessa ulkomaanliikenteessä olevan ilma-aluksen

Lisätiedot

AREX. Tavaroiden saapumisen ja poistumisen ilmoitusjärjestelmä

AREX. Tavaroiden saapumisen ja poistumisen ilmoitusjärjestelmä AREX 23.6.2011 1/77 AREX Tavaroiden saapumisen ja poistumisen ilmoitusjärjestelmä Periaatteita Tullausyksikkö Raili Sonninen Antti Hästbacka Heli Isometsä Markku Laine Pia Linsén Olli Tuomisto AREX 23.6.2011

Lisätiedot

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus

1 Artikla. Sopimuksen tarkoitus Liite Sopimusteksti SUOMEN TASAVALLAN JA RUOTSIN KUNINGASKUNNAN VÄLINEN SOPIMUS TIETTYIHIN JÄTEVIRTOIHIN KUULUVIEN JÄTTEIDEN SIIRROISTA MAIDEN RA- JA-ALUEILLA 1 Artikla Sopimuksen tarkoitus Tämän sopimuksen

Lisätiedot

Käyttötariffin (TKK II) muutoksia

Käyttötariffin (TKK II) muutoksia Tullausyksikkö Heidi Broms Yleiskirje 16.12.2016 Nro 118/2016 Käyttötariffin (TKK II) muutoksia Nimikemuutoksia Nimike Tavara Tariffin mukainen tulli; K; S Lisäpaljous Liite voimassa 13.11.2016 lukien:

Lisätiedot

kaukainen sukulainen (esim. serkku)

kaukainen sukulainen (esim. serkku) Valtiokonttori Perintöasiat Läheisen henkilön hakemus valtion perintönä saaman omaisuuden luovuttamiseksi Perinnönjättäjä Nimi Kuolinpäivä Kotikunta Hakija Koko nimi Syntymävuosi Osoite Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Erikoiskuljetusten toimintamalli moottoritieosuuden Sutela Heinlahti liikenteelle otosta 30.9.2013 alkaen

Erikoiskuljetusten toimintamalli moottoritieosuuden Sutela Heinlahti liikenteelle otosta 30.9.2013 alkaen Toimintamalli alkaen 1 (5) Erikoiskuljetusten toimintamalli moottoritieosuuden Sutela Heinlahti liikenteelle otosta alkaen Ehdot erikoiskuljetuksille käyttää E18 moottoritietä välillä Heinlahti Sutela

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET L 146/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/879, annettu 2 päivänä kesäkuuta 2016, yksityiskohtaisten järjestelyjen vahvistamisesta

Lisätiedot

Tietosuojaseloste Espoon kaupunki

Tietosuojaseloste Espoon kaupunki Tietosuojaseloste 1 (5) Tietosuojaseloste Espoon kaupunki 1. Rekisterin nimi Sähköpostijakelulistat 2. Rekisterinpitäjä Espoon kaupunki 3. Rekisterin vastuuhenkilö Hilkka Julkunen tonttipäällikkö hilkka.julkunen@espoo.fi

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. helmikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. helmikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. helmikuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0383 (NLE) 5530/17 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: AGRI 31 AGRILEG 16 COMER 9 NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan

Lisätiedot

Järvenpään lasten ja nuorten lautakunta. Järvenpään kaupunki Hallintokatu 2, PL 41 04401 Järvenpää p. keskus 09 21 797

Järvenpään lasten ja nuorten lautakunta. Järvenpään kaupunki Hallintokatu 2, PL 41 04401 Järvenpää p. keskus 09 21 797 1. Rekisterinpitäjä Järvenpään lasten ja nuorten lautakunta Järvenpään kaupunki Hallintokatu 2, PL 41 04401 Järvenpää p. keskus 09 21 797 2. Osarekisteriasioista vastaava henkilö ja yhteyshenkilö Lasten

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta Luonnos 1.12.2015 Maa- ja metsätalousministeriön asetus elävien eläinten eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta

Lisätiedot

Vaarallisten kemikaalien vienti ja tuonti

Vaarallisten kemikaalien vienti ja tuonti Vaaralliset kemikaalit 1 Vaarallisten kemikaalien vienti ja tuonti Taustaa Vaarallisten kemikaalien kansainvälistä kauppaa säädellään kahdella kansainvälisellä sopimuksella: Rotterdamin sopimuksella ja

Lisätiedot

Täyttöohje vienti-ilmoituslomaketta varten

Täyttöohje vienti-ilmoituslomaketta varten Täyttöohje Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto Kasvinterveysyksikkö Mustialankatu 3, 00790 Helsinki Puh. 029 530 0400, Faksi 029 530 4350 www.evira.fi etunimi.sukunimi@evira.fi 2 (5) VIENTI-ILMOITUS

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 2008R0376 FI 01.01.2012 004.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B KOMISSION ASETUS (EY) N:o 376/2008, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2008,

Lisätiedot

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje Käyttäjän kirjauduttua Va-järjestelmään palvelun etusivulla näkyy oman yrityksen ilmoitukset 14 vuorokauden ajalta.

Lisätiedot

VALMISTELURAHOITUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA

VALMISTELURAHOITUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA 1.2.2012 1 VALMISTELURAHOITUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA VALMISTELURAHOITUKSEN MAKSATUKSEN HAKEMISTA KOSKEVIA OHJEITA... 1 Maksatuksen yleisiä edellytyksiä... 1 Hakemuksen täyttöohjeita...

Lisätiedot

Suomen tarpeet ja rajoitukset. Tommi Kivilaakso Itäinen Tullipiiri

Suomen tarpeet ja rajoitukset. Tommi Kivilaakso Itäinen Tullipiiri Suomen tarpeet ja rajoitukset Tommi Kivilaakso Itäinen Tullipiiri 1 Valtiotalouden säästötavoitteiden ja Tullin henkilöstöön kohdistuvien vähennysvelvoitteiden johdosta joudumme supistamaan Kotkan tullin

Lisätiedot

VEROHALLINTO A137/200/ ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2017

VEROHALLINTO A137/200/ ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2017 VEROHALLINTO 13.06.2017 A137/200/2017 1.2 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA TIETUEKUVAUS 2017 SISÄLTÖ 1 YLEISKUVAUS... 2 2 TIETOVIRRAN ANTAMISTA TARKENTAVAA KUVAUSTA... 2 3 ILMOITUS SELVITYSVELVOLLISESTA...

Lisätiedot

Asianosaisten edustajiin sovellettavat E-CURIA-SOVELLUKSEN KÄYTTÖEHDOT

Asianosaisten edustajiin sovellettavat E-CURIA-SOVELLUKSEN KÄYTTÖEHDOT Asianosaisten edustajiin sovellettavat E-CURIA-SOVELLUKSEN KÄYTTÖEHDOT 1. E-curia on tietokonesovellus, joka mahdollistaa oikeudenkäyntiasiakirjojen jättämisen, tiedoksi antamisen ja konsultoimisen sähköisesti.

Lisätiedot

Täyttöohje Poikkeustilannelomakkeet v 1.1 Ulkomaankauppa ja verotus 16.12.2013 Yritysneuvonta. Poikkeustilannelomakkeiden (SSD / ESS) täyttöohjeet

Täyttöohje Poikkeustilannelomakkeet v 1.1 Ulkomaankauppa ja verotus 16.12.2013 Yritysneuvonta. Poikkeustilannelomakkeiden (SSD / ESS) täyttöohjeet Täyttöohje Poikkeustilannelomakkeet v 1.1 Ulkomaankauppa ja verotus Yritysneuvonta Poikkeustilannelomakkeiden (SSD / ESS) täyttöohjeet Täyttöohje Poikkeustilannelomakkeet Sisällysluettelo 1 Varamenettelylomakkeen

Lisätiedot

Tulli Suomen sisäkaupan ascii-muotoinen tilastoilmoitus Sivu 1(6) Tilastointi 1.12.2014

Tulli Suomen sisäkaupan ascii-muotoinen tilastoilmoitus Sivu 1(6) Tilastointi 1.12.2014 Tulli Suomen sisäkaupan ascii-muotoinen tilastoilmoitus Sivu 1(6) SISÄKAUPAN TILASTOILMOITUKSEN (INTRASTAT) TIETUEKUVAUS TUONTI/VIENTI 1. Johdanto Sisäkaupan tilastointiohjeet julkaistaan vuosittain ilmoitusvelvollisille

Lisätiedot

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.11.2011 ASIA HAKIJA Kyynärjärven kunnostus- ja ruoppaustöitä koskevien Länsi-Suomen ympäristölupaviraston lupapäätöksen

Lisätiedot

HAKUOPAS. Oliiviöljyalan tuontitodistukset

HAKUOPAS. Oliiviöljyalan tuontitodistukset HAKUOPAS Oliiviöljyalan tuontitodistukset Maaseutuviraston julkaisusarja: Hakuoppaita ja ja ohjeita Sisältö Yhteystiedot...3 1. Yleistä...4 2. Yleistä tuontitodistusten hakemisesta, myöntämisestä ja palauttamisesta...4

Lisätiedot

Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi

Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi Hyväksymishakemus perusterveydenhuollon palvelusetelituottajaksi Seinäjoen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt seuraavista perusterveydenhuollon palveluseteleistä ja niiden arvosta vuodelle

Lisätiedot

Käyttöluvan myöntäminen elävän musiikin tilaisuudessa tai tapahtumassa esitettäville teoksille

Käyttöluvan myöntäminen elävän musiikin tilaisuudessa tai tapahtumassa esitettäville teoksille Käyttöluvan myöntäminen elävän musiikin tilaisuudessa tai tapahtumassa esitettäville teoksille Teosten oikeudenomistajat (säveltäjä, sanoittaja, kustantaja) voivat myöntää itse käyttöluvan omien teostensa

Lisätiedot

ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323 115, nro YSO/134/2008) muuttaminen,

ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323 115, nro YSO/134/2008) muuttaminen, Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2011/2 Dnro ESAVI/32/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.4.2011 ASIA Ekoport Turku Oy:n dieselpolttoaineen valmistuslaitoksen koetoimintaa koskevan päätöksen (HAM-2008-Y-323

Lisätiedot

Näytteenotto etämyynnissä olevista elintarvikkeista Ylitarkastaja Sari Sippola

Näytteenotto etämyynnissä olevista elintarvikkeista Ylitarkastaja Sari Sippola Näytteenotto etämyynnissä olevista elintarvikkeista Ylitarkastaja Sari Sippola Tuoteturvallisuusyksikkö Valvontaosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira 2.11.215 Mitä etämyynnillä tarkoitetaan? EPNA

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.3.2016 COM(2016) 147 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisellä puitesopimuksella

Lisätiedot

ASIAKAS- JA HENKILÖTIETO REKISTERISELOSTE

ASIAKAS- JA HENKILÖTIETO REKISTERISELOSTE 1. Rekisterinpitäjä Kotipalvelu Verenpisara avoin yhtiö Satakunnankatu 7 78300 Varkaus kotipalvelu@verenpisara.fi Yhteystiedot rekisteriä koskevissa asioissa: www.kotipalveluverenpisara.fi Piironen Tarja

Lisätiedot

Kantelu. Ilmoitusvelvollisuuden. täytäntöönpano

Kantelu. Ilmoitusvelvollisuuden. täytäntöönpano Vaalirahoitusvalvonnan tavoitetilakuvaus Kantelija Kantelu Ehdokas / Ilmoitusvelvollinen Ennakkoilmoitus Vaalirahoitusilmoitus Jälki-ilmoitus Puolueja vaalirahoitusvalvontaryhmä Ilmoitusvelvollisuuden

Lisätiedot

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN

OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN OHJE EUROOPAN UNIONIN KANSALAISILLE JA HEIDÄN PERHEENJÄSENILLEEN Yleiset säännökset Puolan tasavallassa Euroopan unionin kansalaisen oleskelua koskeva asia on hoidettava välittömästi, kun taas sellaisen

Lisätiedot