Määräykset ja ohjeet 8/2013 Huomattavien omistus- ja ääniosuuksien ilmoittaminen: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Määräykset ja ohjeet 8/2013 Huomattavien omistus- ja ääniosuuksien ilmoittaminen: Yhteenveto ja palaute lausunnoista"

Transkriptio

1 1 (9) Määräykset ja ohjeet 8/2013 Huomattavien omistus- ja ääniosuuksien ilmoittaminen: Yhteenveto ja palaute lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi vastaa lausunnolla olleessa luonnoksessa käytettyä numerointia) Yleinen kommentti Finanssivalvonnan kommentti OSKL Osakesäästäjien Keskusliiton mielestä on erittäin tärkeätä, että liputusvelvollisuus ulottuu Kommentti on otettu huomioon. määräysvaltaketjussa ylimpänä olevaan henkilöön, jolloin määräysvallan todellinen käyttäjä tulee esiin eikä jää piiloon erilaisten holding-yhtiöiden tai muiden rakenteiden suojiin. Luku 1.2 Määritelmät Finanssivalvonnan kommentti Uudet määritelmät mahdollinen tuleva omistus- tai ääniosuus ja kohdeyhtiö (s. 4, kohta 6) sekä kohdeyhtiön määritelmän lisääminen MOK:ssa termiä ei vielä ole käytetty johdonmukaisesti kaikissa sille sopivissa asiayhteyksissä. Uuden määritelmän käyttöyhteydet olisi vielä tarkistettava, jotta määritelmästä olisi suurin hyöty. MOK:ssa erittäin usein esiintyvä kohdeyhtiön määritelmä olisi myös hyvä lisätä määritelmien joukkoon. Määritelmiin on lisätty kohdeyhtiön määritelmä. Ohjeessa käytetyt ilmaisut on tarkistettu vastaamaan määritelmiä. Luku 4.2 Liputusvelvollisuuden syntyminen Finanssivalvonnan kommentti TELA Luvussa 4 ("Liputusvelvollisuus") on jakson 4.2 ("Liputusvelvollisuuden syntyminen") kohdassa (11) eritelty ohjeistusta yhtäältä olemassa olevan ja toisaalta mahdollisesti tulevan omistus- ja ääniosuuden liputuksesta. Ohjeessa on järkevästi eritelty tilanteet, joissa liputusvelvollisuus syntyy. Liputusvelvollisuuden katsotaan syntyvän uudelleen, kun mahdollinen tuleva omistus- ja ääniosuus muuttuu olemassa olevaksi sopimuksen toteutuessa tai rauetessa. Vanhaan standardiin verrattuna on uusi ohje selkeämpi ja sikäli tarkoituksenmukaisempi, että syy (eri perusteet) on tuotu esiin. Kommentti on otettu huomioon. Luvun 4.2 (Liputusvelvollisuuden syntyminen) kohdassa 14 todetaan, että koska liputusvelvollisuus on toisaalta myös osakkeenomistajakohtainen, yksittäiselle konserniin Kohdan sanamuotoa on selvennetty.

2 2 (9) tai määräysvaltapiiriin kuuluvalle yhtiölle syntyy liputusvelvollisuus liputusrajan saavuttamisesta, ylittymisestä tai alittamisesta, vaikka konsernin tai määräysvaltapiirin yhteenlaskettu omistus- tai ääniosuus ei muuttuisikaan. Tämä tarkoittanee sitä, että yksittäiselle konserniin tai määräysvaltapiiriin kuuluvalle yhtiölle syntyy liputusvelvollisuus vain oman omistus- ja ääniosuutensa osalta. Konsernin emoyhtiöllä tai luonnollisella henkilöllä on liputusvelvollisuus oman suoran omistus- tai ääniosuutensa lisäksi koko määräysvaltapiirinsä omistus- tai ääniosuudesta. Sisaryhtiöiden ei kuitenkaan voida edellyttää liputtavan toistensa liputusrajan saavuttamista, ylittymistä tai alittumista. Luku Kohdeyhtiön osakkeiden kokonaismäärä ja kokonaisäänimäärä Finanssivalvonnan kommentti Kokonaisäänimäärä- ja kokonaisosakemäärätietojen julkistaminen viipymättä (s. 9, kohta 18) MOK:n tekstiä olisi selvennettävä siten, että siinä huomioidaan pörssin sääntöjen vaatimus kaupparekisteritietojen muutosten julkistamisesta viipymättä, vaikka avoimuusdirektiivin mukaisesti AML 8 luvun 6 sallii tietojen julkistamisen viimeistään saman kalenterikuukauden lopussa. Muussa tapauksessa lukijalle ei käy selväksi se, että kyseiset tiedot on julkistettava nopeammin. Listayhtiön itse omistaman ääniosuuden vähentämättömyys liputussääntelyssä (s. 9, kohta 19 ja s. 18, kohta 10) MOK:ia olisi hyödyllistä täsmentää lisäämällä esimerkiksi toteamus toisin kuin yhtiöoikeudessa, sillä liputusääntely poikkeaa yhtiöoikeudesta siten, että listayhtiön itse omistamaa osake- ja ääniosuutta ei vähennetä yhtiön kokonaisääni- ja osakemäärästä. Sanamuotoa ei ole muutettu, sillä pörssin säännöt (kohta 3.3.4) eivät aina edellytä osake- tai äänimäärän muutoksen julkistamista ilman aiheetonta viivytystä. Kohtaan on lisätty viittaus avoimuusdirektiiviin. Siinä myös viitataan nimenomaisesti AML:n säännökseen. Luku Olemassa oleva omistus- ja ääniosuus Finanssivalvonnan kommentti Luvun (Omistus- ja ääniosuuden laskeminen) kohdassa 28 on luettelo välilliseen omistus- ja ääniosuuteen luettavista osuuksista. Luettelon viimeisessä kohdassa mainitaan muu omistus- ja ääniosuus, jonka käytöstä osakkeenomistaja voi tosiasiallisesti päättää. Kohta jää tällaisenaan tulkinnanvaraiseksi. Käsityksemme mukaan esimerkiksi talletuspankkien yhteenliittymässä keskusyhteisö ohjaa ja valvoo jäsenluottolaitoksiaan talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain (599/2010) mukaisesti. Kes- AML:n 9 luvun 6 :n sanamuodon ja hallituksen esityksen (HE 32/2012 vp, s. 131) mukaan pykälän luettelo on esimerkkiluettelo. MOK:n luettelon viimeinen kohta on tarkoitettu kattamaan tilanteet, joissa ääniosuus perustuu muuhun kuin AML:n 9 luvun 6 :n esimerkkiluettelossa mainittuun syyhyn. Kohtaa ei ole

3 3 (9) TELA kusyhteisö ei kuitenkaan vaikuta jäsenluottolaitosten päätöksiin hankkia tai omistaa pörssiyhtiöiden osakkeita. Keskusyhteisön ei voida katsoa tosiasiallisesti päättävän omistus- ja ääniosuuksien käytöstä jäsenluottolaitosten puolesta. Välilliseen omistus- ja ääniosuuteen lukeminen Koska kyseessä on vain ohje, kohdan 28 viimeistä alakohtaa olisi hyvä avata tarkemmaksi, jotta sen lainmukaisuus (perustuminen avoimuusdirektiiviin) olisi arvioitavissa. Mitä muita tilanteita tässä tarkoitetaan? Jos tämä ei ole mahdollista, kohta tulisi kokonaan jättää pois. Saman luvun kohdassa 30 todetaan lähtökohtana olevan, että osakkeiden säilyttäjän välilliseen ääniosuuteen luetaan sellaisiin säilytyksessä oleviin osakkeisiin liittyvät äänioikeudet, joita säilyttäjä voi käyttää oman harkintansa mukaan ja ilman osakkeenomistajan tarkempia ohjeita äänioikeuden käyttämisestä. Kohta on muotoiltu siten, että osakkeiden säilyttäjän ei tarvitsisi laskea äänioikeuksia välilliseen ääniosuuteensa silloin, kun säilyttäjä voi käyttää osakkeisiin liittyvää äänioikeutta vain erikseen annettujen ohjeiden mukaisesti. Osakkeiden säilyttäjälle ei voi kuitenkaan syntyä liputusvelvollisuutta, jos osakkeenomistaja ei ole edes antanut suostumustaan äänioikeuden käyttämiselle. Jaksossa ("Olemassa oleva omistus- ja ääniosuus") on kohdassa (30) uutena ohjeena ohjeistettu osakkeiden säilyttäjien välillistä ääniosuutta. Säilyttäjän välilliseen ääniosuuteen luetaan sellaiset säilytyksessä olevat osakkeet, joihin liittyvää äänioikeutta säilyttäjä voi käyttää oman harkintansa mukaan ja ilman osakkeenomistajan tarkempia ohjeita. Kuitenkaan sellaisia osakkeita, joihin liittyvää äänioikeutta säilyttäjä ei voi käyttää ilman erillisiä ohjeita, ei tarvitse laskea. Ohje on erittäin järkevä ja tarkoituksenmukainen ajatellen etenkin ulkomaisten omistajien toisinaan suurehkoakin osuutta listayhtiöiden omistajissa. Olisi kuitenkin selkeintä, että sellaisia osakkeita, joihin liittyvää äänioikeutta säilyttäjä ei voi käyttää kuin vain erillisillä ohjeilla, ei lähtökohtaisesti huomioitaisi lainkaan. Toinen vaihtoehto olisi muodostaa kaksi kategoriaa säilyttäjän hallussapidolle, aktiivinen ja passiivinen, joista aktiiviseen luettaisiin ne osakkeet, joiden ääniä voidaan käyttää harkinnan mukaan ja passiiviseen ne, joita käytetään vain ohjeistettuna. siksi muutettu. Finanssivalvonta katsoo, että talletuspankkien yhteenliittymän keskusyhteisö ei talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain nojalla päätä tai määrää jäsenluottolaitosten omistus- tai ääniosuuden käytöstä. Keskusyhteisölle syntyy liputusvelvollisuus kuitenkin silloin, jos se näin tosiasiallisesti tekee. Kohdan sanamuotoa on selvennetty.

4 4 (9) AML 9 luvun 6 :n 5 kohdan soveltuminen osakkeiden säilyttäjin MOK:n tekstissä käytetään perinteistä termiä säilyttäjä. Tekstiä olisi hyvä selventää siten, että MOK:sta käy ilmi, mitä säänneltyjä toimijoita tähän voi sisältyä ja mistä palvelusta on kyse. Ilmoitusvelvollisen ääniosuuteen lukeminen (kohta 31) MOK:ssa todetaan, että asiamiehen tai edustajan ei siten tarvitse laskea äänioikeuksia välilliseen ääniosuuteensa niissä tapauksissa, joissa osakkeenomistaja on antanut tarkempia ohjeita äänioikeuden käyttämisestä. Tekstiä olisi selvennettävä siten, että kyseisessä tapauksessa osakkeenomistajan ääniosuutta ei saa lukea edustajan ääniosuuteen, vaan osakkeenomistaja on itse edustettuna ja mahdollinen ilmoitusvelvollisuuskin lasketaan tällöin erikseen, ei osana asiamiehen ääniosuutta. Kohdan sanamuotoa on selvennetty. Tyhjentävää luetteloa siitä, mihin tilanteisiin AML:n 9 luvun 6 :n 5 kohta soveltuu, ei kuitenkaan ole laadittu, koska säännös soveltuu myös erilaisiin ulkomaisiin välillisen omistuksen rakenteisiin. Kohdan sanamuotoa on selvennetty. Luku Mahdollinen tuleva omistus- tai ääniosuus Finanssivalvonnan kommentti AAL Arvopaperimarkkinalakia koskevan hallituksen esityksen mukaan valmisteltavana olevia asioita ei lähtökohtaisesti ole velvollisuutta julkistaa. Asianajajaliitto katsoo, että tämä käsitys on perusteltu ja erittäin tärkeää vahvistaa myös Finanssivalvonnan ohjeena. Kohdassa 34 todetaan kuitenkin, että liputusvelvollisuuden synnyttävä sopimus voi olla esimerkiksi esisopimus, [ ] jos tällainen sopimus voi johtaa osakkeiden tai niihin liittyvien äänien hankintaan, luovutukseen tai käyttöön. Esisopimuksen julkistamistarvetta arvioidaan Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan erityisesti siitä näkökulmasta, onko sopimuksen olennaisia osia ja ehtoja määritelty tai sovittu riittävän tarkasti ja miten todennäköistä lopullisen sopimuksen syntyminen on. Asianajajaliitto katsoo, että edellisessä kappaleessa viitattu ohje ei vastaa esisopimuksen tyypillistä merkitystä. Esisopimusvaiheessa lopullisen sopimuksen ehdot eivät yleensä ole vielä selvillä. Myöskään lopullisen (sitovan) sopimuksen syntymisestä ei yleensä ole vielä tällöin selvyyttä. Suositusta tulisi sen vuoksi muuttaa niin, että sopimus voi olla esimerkiksi esisopimus, [ ] jos tällainen sopimus voi johtaa osakkeiden Kohdan sanamuotoa on selvennetty. Vastaava selvennys on tehty myös liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuutta koskeviin määräyksiin ja ohjeisiin.

5 5 (9) tai niihin liittyvien äänien hankintaan, luovutukseen tai käyttöön. Julkistaminen ei ole yleensä tarpeen vielä silloin, kun valmisteltavana oleva asia on saatu esisopimusvaiheeseen. Esisopimuksen julkistamistarvetta arvioidaan Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan erityisesti siitä näkökulmasta, onko sopimuksen olennaisia osia ja ehtoja määritelty tai sovittu riittävän tarkasti ja miten todennäköistä lopullisen sopimuksen syntyminen on. Asianajajaliitto on lisännyt vastaavansisältöisen kommentin myös liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuutta koskevia määräyksiä ja ohjeita koskevaan tämän lausunnon kohtaan. Luvun (Mahdollinen tuleva omistus- tai äänioikeus) kohdassa 37 todetaan, että mahdollista tulevaa omistus- ja ääniosuutta laskettaessa vastakkaissuuntaiset positiot erotetaan toisistaan ja kummankin suuntaisten transaktioiden vaikutuksia arvioidaan erikseen. Vastakkaissuuntaisia johdannaispositioita ei nettouteta keskenään. Kohta on epäselvä ja kaipaisi vähintäänkin perusteluja. Kohtaan on lisätty viittaus ESMAn Q&A-asiakirjaan. Luku 4.4 Poikkeukset liputusvelvollisuudesta Finanssivalvonnan kommentti Luvun 4.4 (Poikkeukset liputusvelvollisuudesta) kohdassa 41 todetaan, että emoyrityksen ei tarvitse laskea omistus- ja ääniosuuksiaan yhteen sijoituspalvelun tarjoajan omaisuudenhoitosopimusten nojalla hallinnoimien omistus- ja ääniosuuksien kanssa edellyttäen, että sijoituspalvelun tarjoaja voi käyttää osakkeisiin liittyvää äänioikeutta vain annettujen ohjeiden mukaisesti ja se käyttää äänioikeutta emoyrityksestä riippumatta. Omaisuudenhoitopalvelua tarjoavalle sijoituspalveluyritykselle ei kuitenkaan voi syntyä liputusvelvollisuutta, jos osakkeenomistajan kanssa ei ole sovittu äänioikeuden käyttämisestä eikä hän ole antanut suostumustaan sille. Kohdan sanamuotoa ei ole muutettu, sillä kohdassa kuvataan LiputusA:n 2 :n sisältö. Asia on kuitenkin selvennetty ohjeen luvun kohdassa 30. Luku Vaihtovelkakirjat, optio-oikeudet ja muut erityiset oikeudet Finanssivalvonnan kommentti TELA Jakson ("Vaihtovelkakirjat, optio-oikeudet ja muut erityiset oikeudet") kohdassa (56) on ohjeistettu kohdeyhtiön osakkeiden kokonaismäärän ja äänimäärän laskemisesta vaihtovelkakirjojen, optio-oikeuksien ja vastaavien hallintatapauksissa. Laskenta voidaan suorittaa siten, että kohdeyhtiön julkistamaan kokonaisosake- ja äänimäärään lisätään kaikki kyseisillä instrumenteilla merkittävissä olevat osakkeet ja äänet. Ohje AML:n 9 luvussa ei ole säädetty Finanssivalvonnalle määräyksenantovaltuutta liputusvelvollisuuteen liittyvistä seikoista. Kohdan sanamuotoa on kuitenkin selvennetty lisäämällä viittaus A:n 5 :n 2 momenttiin.

6 6 (9) on tarkoituksenmukainen ja järkevä, ja sen antamista määräyksenä tulisi harkita siitä syystä, että mikäli osa toimijoista toimii ohjeen mukaan ja osa toisin, voi näinkin merkittävässä kysymyksessä syntyä eri käytänteitä markkinoille. Luku 4.6 Liputusilmoituksen tekeminen Finanssivalvonnan kommentti Liputusilmoituksen tekeminen Ohjekappaleessa 63 todetaan: Osakkeenomistajan on katsottava saaneen tiedon kyseisestä oikeustoimesta viimeistään kahden päivän kuluttua oikeustoimesta. MOK:n tekstiä olisi AML 9 luvun 9 :n ja sen perustelujen mukaisesti täsmennettävä siten, että kahden päivän olettamasääntö koskee vain tilannetta, jossa ilmoitusvelvollinen ei ole tiennyt oikeustoimesta, mutta hänen olisi pitänyt se tietää. Kyseinen oikeusohje perustuu avoimuusdirektiivin täytäntöönpanodirektiiviin. Luvun 4.6 (Liputusilmoituksen tekeminen) kohta 66 on epäselvä. Aiemmin luvun 4.2 kohdassa 14 todetaan, että liputusvelvollisuus on sekä osakkeenomistaja- että intressipiirikohtainen. Missä tilanteissa osakkeenomistajassa määräysvaltaa käyttävällä henkilöllä ei ole liputusvelvollisuutta? Kohdan sanamuotoa ei ole muutettu, sillä kohdassa kuvataan AML:n 9 luvun 9 :n 1 2 momentin sisältö. Erillistä ohjetta ei ole tältä osin kirjoitettu, koska Fiva katsoo asian ilmenevän suoraan ao. säännöksestä. Kohdan sanamuotoa on selvennetty. Luku 5.1 Osakkeenomistajan liputusilmoitusta koskevan tiedon julkistaminen Finanssivalvonnan kommentti EK Katsomme, että ei ole tarvetta tiukentaa hallituksen esityksessä olevaa tulkintaa siitä, kuinka nopeasti yhtiön on julkistettava saamansa liputusilmoitus. Hallituksen esityksen tekstissä ja Fivan ohjeessa on tietty vivahde-ero ja tässä mielessä hallituksen esityksen teksti vaikuttaa "armeliaammalta" yhtiöiden kannalta. Kohdeyhtiön julkistamisvelvollisuus "ilman aiheetonta viivytystä" Kyseisessä AML 9 luvun 10 :ssä keskeistä ovat oikeusohjeet: ilman aiheetonta viivytystä ja ennen seuraavan kaupankäyntipäivän alkua. MOK:ssa todetaan kuitenkin, että kohdeyhtiö voi viivästyttää ilmoituksen julkistamista vain poikkeuksellisesti, kuten siksi, että ilmoitettuja tietoja on ollut tarpeen varmistaa, ilmoituksen tietoja on tullut täydentää tai kohdeyhtiö on saanut liputusilmoituksen vasta myöhään illalla. MOK:n teksti ei ole yhtenevä hallituksen esityksen perustelujen kanssa. Virke tulisi joko kokonaan poistaa tai ainakin muuttaa lain perustelujen kanssa yhteneväksi. Tekstistä voi muutoin muodostua käsitys, että Suomessa kohdeyhtiön julkistamisvelvollisuutta suo- Kohdeyhtiöllä on velvollisuus julkistaa liputusilmoituksen tiedot ilman aiheetonta viivytystä. Vaatimus vastaa kumotun lain 2 luvun 10 :n vaatimusta. AML:n määräaika liputusilmoituksen tietojen julkistamiselle on avoimuusdirektiivin kolmen kaupankäyntipäivän määräaikaa tiukempi (HE 32/2012 vp, s. 76 ja HE 174/2006 vp, s. 15). Luvun kohdasta 3 on lausuntojen perusteella poistettu Finanssivalvonnan näkemys siitä, että tieto tulisi yleensä julkistaa viimeistään seuraavana kaupankäyntipäivänä ennen kaupankäynnin alkamista. Kohdan sanamuotoa on lisäksi muutettu niin, että siinä kuvataan Finanssivalvonnan näkemys sille, mikä voi olla aiheellinen viivytys tietojen julkistamiselle. Kohtaan on hallituksen esitystä vastaavasti jätetty

7 7 (9) sitellaan sovellettavan ankarammin kuin mikä on soveltamiskäytäntö muissa EU:n verrokkimaissa tai jopa ankarammin kuin jatkuvaa tiedonantovelvollisuutta. Viimeksi mainittua koskevissa ohjeissakaan ei ole vuorokaudenaikoihin liittyviä suosituksia. edelleen Finanssivalvonnan kanta siitä, että aiheellinen viivytys liputusilmoitusta koskevan tiedon julkistamiselle voi olla se, että liputusilmoitus on tullut myöhään illalla. Luku 5.2 Kokonaisäänimäärän ja kokonaisosakemäärän julkistamisvelvollisuus Finanssivalvonnan kommentti Pörssi Huomattavien omistus- ja äänioikeuksien ilmoitusvelvollisuutta koskevaan määräys- ja ohjeluonnokseen ( liputusvelvollisuusluonnos ) on muun ohella lisätty kohdeyhtiön julkistamisvelvollisuutta koskevaa ohjeistusta. Uudessa ohjeistuksessa suositetaan, että liikkeeseenlaskija julkistaisi osakekannan tuottaman kokonaisäänimäärän ilman aiheetonta viivytystä sen jälkeen, kun muutos on merkitty kaupparekisteriin (luku 5.2, kohta (7)). AML:ssa edellytetään tietojen julkistamista viimeistään sen kalenterikuukauden lopussa, jonka aikana muutos on tapahtunut. Muutoksen viivytyksetön julkistaminen on perusteltua. Kommentti on otettu huomioon. EK Fiva suosittaa, että osakekannan tuottamaa äänimäärää ja osakkeiden kokonaismäärää koskevat tiedot julkistettaisiin aina omana tiedotteenaan tiedoteluokassa "Muutokset osakepääomassa ja äänimäärässä". Tämä on loogista, mutta tarkoittaa muutosta käytäntöön, jossa yhtiöt ovat esim. julkistaneet osakeannin lopputulosta koskevassa tiedotteessaan myös tiedon uudesta osake- ja äänimäärästä ja mahdollisista osakepääoman muutoksista jo ennen kuin muutokset on merkitty kaupparekisteriin eikä tiedote ole välttämättä ollut tiedoteluokassa "Muutokset osakepääomassa ja äänimäärässä". Sijoittajan kannalta oikean tiedon löytäminen voi nykysääntöjen perusteella olla haastavaa, koska se saattaa tarkoittaa useiden pörssitiedotteiden läpikäymistä sen varmistamiseksi, että sijoittajalla on tiedossaan viimeisin yhtiön julkistama tieto (verrattuna vanhaan sääntelyyn ja kaupparekisterissä olevan tiedon tarkistamiseen). Sen vuoksi olisi tärkeää, että yhtiöt alkaisivat noudattaa asiassa yhtenevää käytäntöä. Suositus on annettu julkistamiskäytäntöjen yhdenmukaistamiseksi. Ei aihetta muutoksiin. Liite 1 Liputuslomake Finanssivalvonnan kommentti EK Uudistettu liputuslomake on parempi kuin voimassa oleva lomake, mutta ei vielä silti mielestämme riittävän selkeä, jotta esimerkiksi suomalaisia sääntöjä tuntemattomat Liputuslomakkeen osiota C on yksinkertaistettu ja taulukoiden otsikointia selvennetty.

8 8 (9) LYNK ulkomaiset sijoittajat osaisivat ilman asiantuntija-apua varmasti täyttää lomakkeen oikein. Liputuslomakkeen ohjeistusta tulisi täydentää ja antaa siinä enemmän esimerkkejä, mikäli halutaan, että kaikki sijoittajat lähtökohtaisesti käyttävät liputuslomaketta. Lisäksi muutamia erityishuomioita: - Kohta 4: olisiko selkeämpää rastia vain se liputusraja, jonka osalta liputetaan? Muiden rajojen ylitys/alitus käy ilmi muista kohdista. - Kohta 8: otsikko "Sopimukset ja muut järjestelyt liputusvelvollisuuden synnyttävän transaktion jälkeen" mikäli tässä kohdassa on tarkoitus liputtaa mahdollinen tuleva omistus, otsikon viittaama transaktio ei välttämättä ole vielä tässä vaiheessa tapahtunut. Sopimus ostamisesta/myynnistä on tehty, mutta itse transaktio (esim. ostotarjous) voi olla vielä toteuttamatta. - Yksinkertaisuuden tulisi lomakkeen osalta olla pääsääntö, nyt tämän täyttäminen on erittäin monimutkaista ja aiheuttaa ulkomaisille tahoille haasteita. Uudistettu liputuslomake on parempi kuin voimassa oleva lomake, mutta ei vielä silti mielestämme riittävän selkeä, jotta esimerkiksi suomalaisia sääntöjä tuntemattomat ulkomaiset sijoittajat osaisivat ilman asiantuntija-apua varmasti täydentää lomakkeen oikein. Liputuslomakkeen ohjeistusta tulisi täydentää ja antaa siinä enemmän esimerkkejä, mikäli halutaan, että kaikki sijoittajat lähtökohtaisesti käyttävät liputuslomaketta. Finanssivalvonta on pyytänyt näkemystä erityisesti liputuslomakkeen sisällöstä. Liputuslomake tulisi saada sellaiseksi, että kenttiä voi lisätä, esim. Word-tiedostona. Etenkin suurimmilla jäsenillämme saattaa olla liputusilmoituksessa useita konserniyhtiöitä ja näistä kaikista tulisi antaa tieto. Emme katsoisi tiettyä konserniyhtiötä liputusvelvolliseksi, jos tällä itsellään ei ole liputusvelvollisuutta vaan sen omistus kerrotaan osana koko konsernin omistustietoa. Lomakkeeseen olisikin hyödyllistä lisätä kenttä tällaiselle muulle konserniyhtiölle ja nimetä kenttä esim. Muun liputusilmoituksessa kerrotun yhtiön tiedot. Kenttiä pitäisi tarvittaessa pystyä lisäämään myös omistajakohtaisten osake- ja äänimäärien kertomiseksi, sillä liputuksessa saatetaan joutua kertomaan usean konserniyhtiön tietoja. Finanssivalvonta laatii verkkosivuilleen esimerkkejä liputuslomakkeen täytöstä. Lopullinen liputuslomake julkaistaan Word-versiona. OSKL Liputuslomakkeen sisällöstä OSKL:lla ei ole huomautettavaa. Kommentti on otettu huomioon.

9 9 (9) Pörssi Lausuntopyyntöön sisältyvä liputuslomake on nykyistä liputuslomaketta selkeämpi. Kommentti on otettu huomioon. TELA Huomattavien omistus- ja ääniosuuksien ilmoitusvelvollisuutta koskevissa liitteissä "Listautumista edeltävä selvitystyö" on esitetty lomakepohjat osuuksien ilmoittamiselle sekä markkinatakaajan ilmoitus liputuspoikkeuksen soveltamisesta. TELA:lla ei ole muuta kommentoitavaa lomakepohjiin kuin teknisenä huomiona, että allekirjoitusosiossa olisi mielekästä edellyttää yhtiön / tekijän toimivaltaisten nimenkirjoittajien allekirjoitusta tms. verifiointia. Kommentti on otettu huomioon. Lyhenteiden selitykset: AAL EK LYNK OSKL Pörssi TELA Suomen Asianajajaliitto Elinkeinoelämän Keskusliitto ry Finanssialan Keskusliitto ry Listayhtiöiden neuvottelukunta Osakesäästäjien keskusliitto ry NASDAQ OMX Helsinki Oy Työeläkevakuuttajat TELA ry Valtiovarainministeriö

Ilmoitus huomattavasta omistus- ja ääniosuudesta

Ilmoitus huomattavasta omistus- ja ääniosuudesta 1 (6) Ilmoitus huomattavasta omistus- ja ääniosuudesta Ilmoitus toimitetaan Finanssivalvonnalle ja kohdeyhtiölle A. Tiedot kohdeyhtiöstä ja ilmoituksen tekijästä 1. Kohdeyhtiön täydellinen nimi 2. Liputusvelvollisen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 8/2013

Määräykset ja ohjeet 8/2013 Määräykset ja ohjeet 8/2013 Huomattavien omistus- ja ääniosuuksien ilmoittaminen Dnro FIVA 9/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328

Lisätiedot

Ilmoitus huomattavasta omistus- tai ääniosuudesta

Ilmoitus huomattavasta omistus- tai ääniosuudesta Liite 1 1 (6) Ilmoitus huomattavasta omistus- tai ääniosuudesta Ilmoitus toimitetaan Finanssivalvonnalle ja kohdeyhtiölle A. Tiedot kohdeyhtiöstä ja ilmoituksen tekijästä 1. Kohdeyhtiön täydellinen nimi

Lisätiedot

Kori 1 Kori 2 Kori 3 Ei liputusta.

Kori 1 Kori 2 Kori 3 Ei liputusta. 1 (12) Liputusesimerkkejä Liputusvelvollisuus voi syntyä kolmessa eri korissa. Koriin 1 sisältyy olemassa oleva omistus- ja ääniosuus. Koriin 2 sisältyvät rahoitusvälineet, jotka oikeuttavat hankkimaan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista 1 (5) 14.6.2013 Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi

Lisätiedot

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan arvopaperimarkkinalain (746/2012) 7 luvun 9, 14 :n edellä oleva väliotsikko ja 15 sekä 9 luvun 13, muutetaan 1 luvun 4,

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2013 Standardi 5.3 (Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit) muutokset Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 2013 Standardi 5.3 (Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit) muutokset Yhteenveto lausunnoista 1 (6) Määräykset ja ohjeet 2013 Standardi 5.3 (Sisäpiiri-ilmoitukset ja -rekisterit) muutokset Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty standardin kohtien numerointi vastaa lausunnolla olleessa

Lisätiedot

Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta

Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta lukien toistaiseksi 1 (6) Luottolaitoksille Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain (SK:503/1993) 4 :n 2 -kohdan

Lisätiedot

Standardi 5.2b. Nimi ja nro 2

Standardi 5.2b. Nimi ja nro 2 Standardi 5.2b tiedonantovelvollisuus -standardi Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (18) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 4 2 Tavoitteet ja rakenne 5 3 Kansainvälinen viitekehys 6 4 Normiperusta

Lisätiedot

Pörssitiedote 30.5.2007 klo 16.04

Pörssitiedote 30.5.2007 klo 16.04 Pörssitiedote 30.5.2007 klo 16.04 ARVOPAPERIMARKKINALAIN 2 LUVUN 10 :N MUKAINEN ILMOITUS OMISTUSOSUUDEN MUUTTUMISESTA Arvopaperimarkkinalain 2 luvun 10 :n mukaisesti ilmoitamme, että Suomen Helasto Oyj

Lisätiedot

UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013

UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013 UUSI ARVOPAPERIMARKKINALAKI 1.1.2013 ASIANAJOTOIMISTO MERILAMPI OY 1 Uusi arvopaperimarkkinalaki 1.1.2013 (40128) 1. ARVOPAPERIMARKKINALAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS Arvopaperimarkkinalainsäädännön kokonaisuudistuksen

Lisätiedot

1 (7) Toimituskirja Finanssivalvonnan johtokunnan päätöksestä. Dnro 3/413/2009 11.5.2009. Julkinen. Ahti Vilppula. 1 Päätös

1 (7) Toimituskirja Finanssivalvonnan johtokunnan päätöksestä. Dnro 3/413/2009 11.5.2009. Julkinen. Ahti Vilppula. 1 Päätös 1 (7) Ahti Vilppula Asia huomautus arvopaperimarkkinalain 2 luvun 9 :n vastaisesta menettelystä 1 Päätös 2 Kuuleminen Finanssivalvonta 1 antaa Finanssivalvonnasta annetun lain 40 :n nojalla Ahti Vilppulalle

Lisätiedot

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet SÄÄNTÖTIEDOTE 22.5.2019 PÖRSSIN SÄÄNTÖJEN MUUTOKSET 3.6.2019 (tai sen jälkeen) Tässä sääntötiedotteessa selostetaan Pörssin

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

Julkinen. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla)

Julkinen. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla) 1 (5) Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot MAR on asetuksena suoraan sovellettavaa

Lisätiedot

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä.

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä. LISTAYHTIÖN OMAT OSAKKEET 1 Ohjeen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia arvopaperipörssin sääntöjen 5.3 luvun ja sääntökohtien 3.5.10 3.5.14 säännöksiä.

Lisätiedot

Miten listayhtiön viestintää säännellään?

Miten listayhtiön viestintää säännellään? Miten listayhtiön viestintää säännellään? Markkinavalvoja Minna Toiviainen 26.5.2010 Minna Toiviainen Näkökulmia Tiedonantovelvollisuuden tavoitteena oikeat ja riittävät tiedot perustellun arvion tekemiseksi

Lisätiedot

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä.

1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä. OMIEN OSAKKEIDEN HANKINTA JA LUOVUTUS 1 Ohjeen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia Pörssin sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12 säännöksiä.

Lisätiedot

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.5 Korkoriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89, 7.12.1989 kaupankäynnin kohteena

arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89, 7.12.1989 kaupankäynnin kohteena RAHOITUSTARKASTUS OHJE 204.2 1(5) Antopäivä: 14.1.1994 Vaihde (90) 18 351 Voimassaoloaika: 14.2.1994 lukien toistaiseksi Sijoitusyhtiöille, joiden Korvaa ohjeen: arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89,

Lisätiedot

1 (6) Toimituskirja Finanssivalvonnan johtokunnan päätöksestä. Dnro 5/413/2009 11.5.2009. Julkinen. Danske Bank A/S, Helsinki Branch.

1 (6) Toimituskirja Finanssivalvonnan johtokunnan päätöksestä. Dnro 5/413/2009 11.5.2009. Julkinen. Danske Bank A/S, Helsinki Branch. 1 (6) Danske Bank A/S, Helsinki Branch Asia huomautus arvopaperimarkkinalain 2 luvun 9 :n vastaisesta menettelystä 1 Päätös 2 Kuuleminen Finanssivalvonta 1 antaa Finanssivalvonnasta annetun lain 40 :n

Lisätiedot

2. Kuuleminen. Seuraamusmaksun määrääminen. Toimituskirja Finanssivalvonnan johtokunnan päätöksestä

2. Kuuleminen. Seuraamusmaksun määrääminen. Toimituskirja Finanssivalvonnan johtokunnan päätöksestä H FlvA 4102.0412018 1 (8) Dorval Asset Management S.A. 1, Rue de Gramont 75002 Paris France Seuraamusmaksun määrääminen 1. Päätös Finanssivalvonta määrää Finanssivalvonnasta annetun lain (87812008, jäljempänä

Lisätiedot

Markkinat-tiedote 1/2009

Markkinat-tiedote 1/2009 Markkinat-tiedotteessa käsitellään ajankohtaisia listayhtiön tiedonantovelvollisuuden ja tilinpäätösvalvonnan tulkintoihin, standardeihin ja sääntelyyn liittyviä asioita sekä valvonnan havaintoja. Tiedotteen

Lisätiedot

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Anu Lassila-Lonka, markkinavalvoja Esityksen sisältö 1 Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen 2 Tulosvaroitus vai ennakkotiedot 3 Säänneltyjen

Lisätiedot

UUSI OSTOTARJOUSKOODI. keskeiset muutokset

UUSI OSTOTARJOUSKOODI. keskeiset muutokset UUSI OSTOTARJOUSKOODI keskeiset muutokset Lähtökohdat Uudistamisen lähtökohtana lainmuutos, joka edellyttää sitoutumista suosituksiin noudata tai selitä periaatteen mukaisesti (AML 11:28 sekä AML 11:9.3

Lisätiedot

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA 1 (6) Sijoituspalveluyrityksille Omistusyhteisöille OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely

Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely Listayhtiön tiedonantovelvollisuuden sääntely IR-yhdistyksen peruskurssi 5.6.2015 Markkinavalvoja Sääntelyn tavoite Tiedonantovelvollisuuden sääntelyn tavoitteena on varmistaa, että sijoittajalla on käytössään

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2014

Määräykset ja ohjeet 10/2014 Määräykset ja ohjeet 10/2014 Julkistettavat tiedot varojen vakuussidonnaisuudesta ja varoista, jotka eivät ole vakuuskäytössä Dnro FIVA 15/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 27.12.2014 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/109/EY täydentämisestä tietyillä huomattavia

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

IXONOS: JULKINEN OSTOTARJOUS IXONOS OYJ:N OSAKKEISTA

IXONOS: JULKINEN OSTOTARJOUS IXONOS OYJ:N OSAKKEISTA IXONOS: JULKINEN OSTOTARJOUS IXONOS OYJ:N OSAKKEISTA Tremoko Oy Ab ("Tremoko"), joka on suomalainen yksityisessä omistuksessa oleva osakeyhtiö, on hankkinut 10.2.2015 omistukseensa Turret Oy Ab:lta ja

Lisätiedot

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.4 Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustar Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden

Lisätiedot

HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset. Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9.

HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset. Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9. HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9.2015 Avoimuusdirektiivin muutosten täytäntöönpano - keskeisimmät

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 16/01.00/2018 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 909 lopullinen 2006/0282 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI säännellyillä markkinoilla kaupankäynnin kohteeksi otettavien

Lisätiedot

kirjaamo@rahoitustarkastus.fi Lausuntopyyntönne Dnro 4/121/2008, 15.9.2008 JOHDANNAISSOPIMUKSIIN PERUSTUVA TARJOUSVELVOLLISUUS

kirjaamo@rahoitustarkastus.fi Lausuntopyyntönne Dnro 4/121/2008, 15.9.2008 JOHDANNAISSOPIMUKSIIN PERUSTUVA TARJOUSVELVOLLISUUS Rahoitustarkastus Dnro 30/2008 Kirjaamo PL 159 (Snellmaninkatu 6) 00101 HELSINKI 22.10.2008 1 (6) kirjaamo@rahoitustarkastus.fi Lausuntopyyntönne Dnro 4/121/2008, 15.9.2008 JOHDANNAISSOPIMUKSIIN PERUSTUVA

Lisätiedot

Julkinen. Viittaus on informatiivinen, sillä vastaavia perusteluja ei ole esitetty myöhemmissä hallituksen esityksissä.

Julkinen. Viittaus on informatiivinen, sillä vastaavia perusteluja ei ole esitetty myöhemmissä hallituksen esityksissä. 1 (6) 10.6.2013 Julkinen Määräykset ja ohjeet 11/2013 Sijoitussuositusten laatiminen ja levittäminen Yhteenveto ja palaute lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi

Lisätiedot

ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Hannu Ylänen kirjaamo@finanssivalvonta.fi LAUSUNTO 1 (8) 4.3.2013 ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Yleistä Finanssivalvonta on pyytänyt Listayhtiöiden neuvottelukunnalta

Lisätiedot

Kuntayhtymän sekä kunnan ja kuntayhtymän omistaman osakeyhtiön kuuluminen

Kuntayhtymän sekä kunnan ja kuntayhtymän omistaman osakeyhtiön kuuluminen 1 (5) Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto LAUSUNTO 102 29.11.2011 Kuntayhtymän sekä kunnan ja kuntayhtymän omistaman osakeyhtiön kuuluminen kuntakonserniin 1 Lausuntopyyntö 1.1 Varsinainen lausuntopyyntö

Lisätiedot

Soveltaminen (luku 1)

Soveltaminen (luku 1) Palaute 1 (5) Palaute saaduista lausunnoista: Rahoituspalvelun tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat - standardi 2.1 sekä rahoituspalvelujen ja -välineiden markkinointi -standardi 2.2 Lausuntopyynnössä

Lisätiedot

TAMFELT OYJ ABP OSAKELAJIEN YHDISTÄMINEN 5.8.2009

TAMFELT OYJ ABP OSAKELAJIEN YHDISTÄMINEN 5.8.2009 HALLITUKSEN EHDOTUS OSAKELAJIEN YHDISTÄMISESTÄ YHTIÖJÄRJESTYSTÄ MUUTTAMALLA JA SIIHEN LIITTYVÄSTÄ SUUNNATUSTA MAKSUTTOMASTA OSAKEANNISTA Yhtiön osakkeet jakautuvat yhtiöjärjestyksen mukaan kantaosakkeisiin

Lisätiedot

Caverion-konsernin tiedonantopolitiikka

Caverion-konsernin tiedonantopolitiikka 1 (5) Caverion-konsernin tiedonantopolitiikka Säännöllinen tiedonantovelvollisuus Caverion-konsernin emoyhtiön, Caverion Oyj:n ( Yhtiö ) kotipaikka on Helsinki. Yhtiön osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp. Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp. Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta. EDUSKUNNAN VASTAUS 98/2009 vp Hallituksen esitys laeiksi osakeyhtiölain, arvopaperimarkkinalain ja vakuutusyhtiölain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi osakeyhtiölain,

Lisätiedot

Arvopaperikeskusasetuksen kansallinen täytäntöönpano

Arvopaperikeskusasetuksen kansallinen täytäntöönpano Arvopaperikeskusasetuksen kansallinen täytäntöönpano Muutoslait selkeyttävät oikeustilaa Asetus tuli voimaan 17.9.2014. Asetus on sellaisenaan sovellettavaa oikeutta. Ei tarvitse panna täytäntöön kuten

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 270/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 270/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 270/2006 vp Hallituksen esitys laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta (HE 174/2006

Lisätiedot

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.6 Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN

DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN Directors Institute of Finland Hallitusammattilaiset ry 7.6.2016 DIF-TIETOPANKKI SISÄPIIRINTIETO JA TIEDOTTAMINEN OSIO UUDISTUU Sääntelyuudistusten myötä

Lisätiedot

VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017

VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017 VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017 I (I) SISÄLLYSLUETTELO 1 VINCIT GROUP -KONSERNIN KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017... 1 2 KANNUSTINJÄRJESTELMÄN PERUSTEET JA LAAJUUS... 1 3 OSAKKEIDEN ILMOITTAMINEN KANNUSTINJÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

Finanssivalvonta Dnro 55/2012

Finanssivalvonta Dnro 55/2012 Finanssivalvonta Dnro 55/2012 1.3.2013 1 (12) kirjaamo@finanssivalvonta.fi marianne.demecs@finanssivalvonta.fi Lausuntopyyntönne: FIVA 1/01.00/2012, 15/2012, 5.12.2012 LAUSUNTO ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA

Lisätiedot

Ohjeen jakson määräykset hankintojen määristä ovat väljempiä kuin asetuksen turvasatamalle asettamat enimmäisrajat.

Ohjeen jakson määräykset hankintojen määristä ovat väljempiä kuin asetuksen turvasatamalle asettamat enimmäisrajat. 1(5) OMIEN OSAKKEIDEN HANKINTA JA LUOVUTUS 1 Ohjeen tarkoitus ja soveltamisala 1.1 Tämä ohje täydentää omien osakkeiden hankintaa koskevia :n (Pörssi) sääntöjen luvun 2.4.1 ja sääntökohtien 2.3.5.9 2.3.5.12

Lisätiedot

Standardin 5.2b muutokset. Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen

Standardin 5.2b muutokset. Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen Standardin 5.2b muutokset Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen RAHOITUSTARKASTUS FINANSINSPEKTIONEN FINANCIAL SUPERVISION 2 Standardi 5.2b Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (5) Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta EV 235/1998 vp - HE 209/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi arvopaperimarkkinalain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o

Lisätiedot

MAR:lla tarkoitetaan Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetusta N:o 596/2014 markkinoiden väärinkäytöstä.

MAR:lla tarkoitetaan Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetusta N:o 596/2014 markkinoiden väärinkäytöstä. 1 (5) METSÄ BOARD OYJ:N SISÄPIIRIOHJE 1. Tausta ja sääntelypohja 2. Määritelmät Metsä Board Oyj ja sen konserniyhtiöt (jäljempänä yhdessä Metsä Board tai yhtiö) noudattavat sisäpiiriasioissa Suomen lainsäädäntöä,

Lisätiedot

UUDEN OSTOTARJOUSKOODIN TUOMAT MUUTOKSET

UUDEN OSTOTARJOUSKOODIN TUOMAT MUUTOKSET UUDEN OSTOTARJOUSKOODIN TUOMAT MUUTOKSET Seuraavassa on pyritty esittämään kootusti uuden ostotarjouskoodin tuomat olennaiset muutokset Keskuskauppakamarin Yrityskauppalautakunnan vuonna 2006 antamaan

Lisätiedot

Yhtiön kaupparekisteriin merkitty osakemäärä on 5 706 123 osaketta. Yhtiöllä on yksi osakesarja, ja jokainen osake tuottaa yhden äänen.

Yhtiön kaupparekisteriin merkitty osakemäärä on 5 706 123 osaketta. Yhtiöllä on yksi osakesarja, ja jokainen osake tuottaa yhden äänen. Liputusilmoitus 2.7.2015 klo 14.25 Orava Asuntorahasto Oyj (y-tunnus 2382127-4) on 2.7.2015 vastaanottanut Arvopaperimarkkinalain 9 luvun 5 pykälän mukaisen liputusilmoituksen, jonka mukaan Maakunnan Asunnot

Lisätiedot

OHJE OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄÄN KUULUVIEN LUOTTOLAITOSTEN OMISTAMIEN LUOTTO- JA RAHOITUSLAITOSTEN OSAKKEIDEN JA OSUUKSIEN ILMOITTAMISESTA

OHJE OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄÄN KUULUVIEN LUOTTOLAITOSTEN OMISTAMIEN LUOTTO- JA RAHOITUSLAITOSTEN OSAKKEIDEN JA OSUUKSIEN ILMOITTAMISESTA RAHOITUSTARKASTUS OHJE Nro 301.5 Dnro 3/220/97 Antopäivä: 26.3.1997 Voimassaoloaika: 23.5.1997 lukien toistaiseksi 1 (3) Osuuspankkilain mukaiselle keskusyhteisölle OHJE OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄÄN

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2013 Julkinen ostotarjous ja tarjousvelvollisuus: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 9/2013 Julkinen ostotarjous ja tarjousvelvollisuus: Yhteenveto ja palaute lausunnoista 1 (16) Määräykset ja ohjeet 9/2013 ostotarjous ja tarjousvelvollisuus: Yhteenveto ja palaute lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi vastaa lausunnolla olleessa

Lisätiedot

Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj Yritysosto ja ostotarjous Ostotarjouksen ehdot Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj:n omista osakkeistaan

Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj Yritysosto ja ostotarjous Ostotarjouksen ehdot Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj:n omista osakkeistaan 22/2009 08.12.2009 Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj Yritysosto ja ostotarjous Ostotarjouksen ehdot Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj:n omista osakkeistaan Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj Pörssitiedote 8.12.2009,

Lisätiedot

SAMPO OYJ PÖRSSITIEDOTE KLO 10.50

SAMPO OYJ PÖRSSITIEDOTE KLO 10.50 PÖRSSITIEDOTE 11.2.2004 KLO 10.50 SAMMON HALLITUKSEN EHDOTUKSET YHTIÖKOKOUKSELLE Sampo Oyj:n hallitus on päättänyt tehdä 7.4.2004 järjestettävälle varsinaiselle yhtiökokoukselle seuraavat ehdotukset, joiden

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2017 Merimieseläkekassan hallinto: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 10/2017 Merimieseläkekassan hallinto: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (5) Määräykset ja ohjeet 10/2017 Merimieseläkekassan hallinto: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

TIEDONANTOPOLITIIKKA. Versio 1.1. Hyväksytty: 17.2.2011 Hallitus. Päivitetty: 9.12.2013

TIEDONANTOPOLITIIKKA. Versio 1.1. Hyväksytty: 17.2.2011 Hallitus. Päivitetty: 9.12.2013 TIEDONANTOPOLITIIKKA Versio 1.1 Hyväksytty: 17.2.2011 Hallitus Päivitetty: 9.12.2013 ASPOCOMP GROUP OYJ, Keilaranta 1, FI-02150 Espoo, Finland. Phone: +358 20 775 6860. Fax:+358 20 775 6868. www.aspocomp.com

Lisätiedot

Arvopaperimarkkinayhdistys ry info@cgfinland.fi

Arvopaperimarkkinayhdistys ry info@cgfinland.fi Lausunto 1 (8) Arvopaperimarkkinayhdistys ry info@cgfinland.fi Yleistä suosituksesta ja sen valmistelusta Arvopaperimarkkinayhdistys ry (AMY) on pyytänyt Finanssivalvonnan lausuntoa arvopaperimarkkinalain

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT

KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT 1 KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT KONE Oyj:n hallitus on yhtiökokoukselta 1.3.2010 saamansa valtuutuksen perusteella päättänyt 18.12.2014 optio-oikeuksien antamisesta KONE Oyj:n (yhtiö) ja sen tytäryhtiöiden

Lisätiedot

SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT)

SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT) SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT) Johdanto Listayhtiön on esitettävä selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästään (jäljempänä selvitys) toimintakertomuksen yhteydessä.

Lisätiedot

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta

Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan arvopaperimarkkinalain (746/2012) 1 luvun :n 1 momentin 8 kohta, 13 ja 14 luku, 15 luvun :n 2 momentti ja 16 luvun 3,

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet dnro 2/120/2005 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Ilmoituksen laatiminen ja toimittaminen Rahoitustarkastukselle_

Lisätiedot

UUDEN OSTOTARJOUSKOODIN TUOMAT MUUTOKSET

UUDEN OSTOTARJOUSKOODIN TUOMAT MUUTOKSET UUDEN OSTOTARJOUSKOODIN TUOMAT MUUTOKSET Seuraavassa on pyritty esittämään kootusti uuden ostotarjouskoodin tuomat olennaiset muutokset Keskuskauppakamarin Yrityskauppalautakunnan vuonna 2006 antamaan

Lisätiedot

RAHASTOYHTIÖIDEN OMISTAJAOHJAUS. Finanssialan Keskusliiton (FK) sijoitusrahastojohtokunnan suositus

RAHASTOYHTIÖIDEN OMISTAJAOHJAUS. Finanssialan Keskusliiton (FK) sijoitusrahastojohtokunnan suositus RAHASTOYHTIÖIDEN OMISTAJAOHJAUS Finanssialan Keskusliiton (FK) sijoitusrahastojohtokunnan suositus 1.2.2012 1 Rahastoyhtiöiden omistajaohjaus Sisällysluettelo 1 TAUSTAA SUOSITUKSELLE... 2 2 RAHASTOYHTIÖIDEN

Lisätiedot

Liikkeeseenlaskijan johtohenkilön lähipiiriyhteisöt ja ESMAn Q&A-tulkinta

Liikkeeseenlaskijan johtohenkilön lähipiiriyhteisöt ja ESMAn Q&A-tulkinta Liikkeeseenlaskijan johtohenkilön lähipiiriyhteisöt ja ESMAn Q&A-tulkinta Finanssivalvonnan webinaari 3.10.2017 Keskeisiä käsitteitä Liikkeeseenlaskijan johtotehtävissä toimiva henkilö (MAR 3(1)(25) art.)

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 13/2013 Markkinaosapuolten ja rahastoyhtiöiden julkinen sisäpiirirekisteri - Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 13/2013 Markkinaosapuolten ja rahastoyhtiöiden julkinen sisäpiirirekisteri - Yhteenveto lausunnoista 1 (9) Määräykset ja ohjeet 13/2013 Markkinaosapuolten ja rahastoyhtiöiden julkinen sisäpiirirekisteri - Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 Muutospäivä: 7.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Viestintä- ja tiedonantopolitiikka

Viestintä- ja tiedonantopolitiikka Viestintä- ja tiedonantopolitiikka kuvaa Componentan viestinnän ja sijoittajasuhteiden linjaukset, roolit ja vastuut konsernissa. Componentan viestinnän tavoitteet ja julkisuuslinjaus Componentassa viestinnän

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2018

Määräykset ja ohjeet 2/2018 Määräykset ja ohjeet 2/2018 Kaupparaportointi, tarjouskirjanpito ja kellotahdistus MiFID II:n Dnro FIVA 20/01.00/2017 Antopäivä 12.12.2017 Voimaantulopäivä 3.1.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 831 51 faksi

Lisätiedot

SG Ltd ja Cencorp ovat neuvotelleet järjestelystä, jossa:

SG Ltd ja Cencorp ovat neuvotelleet järjestelystä, jossa: Päätös 1 (7) Hakija Savcor Group Ltd Savcor Group Oy Hakemuksen päivämäärä 24.5.2010 Hakemuksen kohde HAKEMUS ARVOPAPERIMARKKINALAIN 6 LUVUN 15 :N MUKAISEN POIKKEUSLUVAN SAAMISEKSI Savcor Group Ltd (SG

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet -infotilaisuus 11.1.2013. Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 11.1.2013 Markkinavalvonta

Määräykset ja ohjeet -infotilaisuus 11.1.2013. Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 11.1.2013 Markkinavalvonta Määräykset ja ohjeet -infotilaisuus 11.1.2013 Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 11.1.2013 Markkinavalvonta Määräykset ja ohjeet -infotilaisuus 11.1.2013 Finanssivalvonta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 15/01.00/2012 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 1.1.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Sijoitussuositusten laatiminen ja levittäminen Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

TIEDONANTOPOLITIIKKA. Versio 1.2. Hyväksytty: Hallitus. Päivitetty: Päivitetty:

TIEDONANTOPOLITIIKKA. Versio 1.2. Hyväksytty: Hallitus. Päivitetty: Päivitetty: TIEDONANTOPOLITIIKKA Versio 1.2 Hyväksytty: 17.2.2011 Hallitus Päivitetty: 9.12.2013 Päivitetty: 11.12.2015 ASPOCOMP GROUP OYJ, Keilaranta 1, FI-02150 Espoo, Finland. Phone: +358 20 775 6860. Fax:+358

Lisätiedot

3.1 Mikä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö?

3.1 Mikä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö? 3 Mitä uudistus tarkoittaa keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden osalta? 3.1 Mikä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö? Keskinäisissä kiinteistöosakeyhtiöissä on yleensä asuinhuoneistojen lisäksi paljon

Lisätiedot

10.6.2013 FIVA 8/01.00/2013. Julkinen

10.6.2013 FIVA 8/01.00/2013. Julkinen 1 (48) 10.6.2013 FIVA 8/01.00/2013 Julkinen Markkinavalvonta Määräykset ja ohjeet 7/2013 Liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuus Yhteenveto ja palaute lausunnoista Yhteenvedossa on käsitelty ensiksi

Lisätiedot

GLASTON TIEDONANTOPOLITIIKKA

GLASTON TIEDONANTOPOLITIIKKA GLASTON TIEDONANTOPOLITIIKKA 1. Yleistä Glastonin tiedonantopolitiikassa kuvataan periaatteet ja menettelyt, joiden mukaisesti yhtiö tiedottaa pääomamarkkinoille. Glaston pyrkii varmistamaan, että kaikilla

Lisätiedot

Julkinen LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE ARVOPAPERIMARKKINALAIN JA ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN MUUTTAMISESTA

Julkinen LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE ARVOPAPERIMARKKINALAIN JA ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN MUUTTAMISESTA Lausunto 1 (6) Valtiovarainministeriö valtiovarainministerio@vm.fi Lausuntopyyntönne VM004:00/2009 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE ARVOPAPERIMARKKINALAIN JA ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN

Lisätiedot

Nasdaq Helsingin listayhtiöitä koskevien sääntöjen muutokset

Nasdaq Helsingin listayhtiöitä koskevien sääntöjen muutokset Liikkeeseenlaskijoille ja hyväksytyille neuvonantajille Nasdaq Helsingin markkinapaikoilla SÄÄNTÖTIEDOTE 19.12.2017 Nasdaq Helsingin listayhtiöitä koskevien sääntöjen muutokset 3.1.2018 Voimassa olevia

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖN ASETUS LUOTTOLAITOKSEN JA SIJOITUSPALVE- LUYRITYKSEN TILINPÄÄTÖKSESTÄ, KONSERNITILINPÄÄTÖKSESTÄ JA TOI- MINTAKERTOMUKSESTA

VALTIOVARAINMINISTERIÖN ASETUS LUOTTOLAITOKSEN JA SIJOITUSPALVE- LUYRITYKSEN TILINPÄÄTÖKSESTÄ, KONSERNITILINPÄÄTÖKSESTÄ JA TOI- MINTAKERTOMUKSESTA VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistioluonnos 1(5) Rahoitusmarkkinaosasto 24.9.2015 VALTIOVARAINMINISTERIÖN ASETUS LUOTTOLAITOKSEN JA SIJOITUSPALVE- LUYRITYKSEN TILINPÄÄTÖKSESTÄ, KONSERNITILINPÄÄTÖKSESTÄ JA TOI-

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 152. Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2007

SISÄLLYS. N:o 152. Laki. arvopaperimarkkinalain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2007 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2007 Julkaistu Helsingissä 14 päivänä helmikuuta 2007 N:o 152 158 SISÄLLYS N:o Sivu 152 Laki arvopaperimarkkinalain muuttamisesta... 531 153 Valtiovarainministeriön asetus arvopaperin

Lisätiedot

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta 6.10.2011

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta 6.10.2011 Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta 6.10.2011 markkinavalvoja Anu Lassila-Lonka ja markkinavalvoja Minna Toiviainen Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 3.10.2011 Anu

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 + FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

a 1 (56) Arviomuistio Rahoitusmarkkinaosasto 17.2.2015 1173/03.01.00/2013

a 1 (56) Arviomuistio Rahoitusmarkkinaosasto 17.2.2015 1173/03.01.00/2013 a 1 (56) Arviomuistio Rahoitusmarkkinaosasto 17.2.2015 1173/03.01.00/2013 ARVIOMUISTIO AVOIMUUSDIREKTIIVIN MUUTOKSEN (2013/50/EU) TÄYTÄNTÖÖN PANEMISESTA JA MUISTA ARVOPAPERIMARKKINALAIN MUUTOSTARPEISTA...

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Valitusten käsittely vakuutusyhtiöissä, - yhdistyksissä ja - Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 16.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh.

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 15/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 15/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi EDUSKUNNAN VASTAUS 15/2009 vp Hallituksen esitys laiksi Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNASTA ANNETUN LAIN 40 :SSÄ TARKOITETTU JULKINEN HUOMAUTUS

FINANSSIVALVONNASTA ANNETUN LAIN 40 :SSÄ TARKOITETTU JULKINEN HUOMAUTUS 1 (8) Vastaanottaja Honkarakenne Oyj FINANSSIVALVONNASTA ANNETUN LAIN 40 :SSÄ TARKOITETTU JULKINEN HUOMAUTUS 1 Päätös 2 Kuuleminen 3 Honkarakenne Oyj:n menettely asiassa Finanssivalvonta antaa Finanssivalvonnasta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 luku 7:

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

PALAUTE STANDARDIN 5.2B (LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEENOMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS) MUUTOKSIIN SAADUISTA LAUSUNNOISTA

PALAUTE STANDARDIN 5.2B (LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEENOMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS) MUUTOKSIIN SAADUISTA LAUSUNNOISTA Palaute 1 (6) PALAUTE STANDARDIN 5.2B (LIIKKEESEENLASKIJAN JA OSAKKEENOMISTAJAN TIEDONANTOVELVOLLISUUS) MUUTOKSIIN SAADUISTA LAUSUNNOISTA Rahoitustarkastus pyysi syyskuussa 2007 lausuntoja uudesta standardista

Lisätiedot