Rohdoksia moneen lähtöön

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rohdoksia moneen lähtöön"

Transkriptio

1 Page 1 of 7 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2016 TEEMAT Rohdoksia moneen lähtöön Eeva Sofia Leinonen Kuva: Kai Widell Huom! Artikkelin painettuun versioon jäi valitettavasti virhe. Perinteisistä kasvirohdosvalmisteista riittää vaatimaton turvallisuusnäyttö ja pitkä käyttöhistoria, ei vaatimattomampi teho- ja turvallisuusnäyttö, kuten painetussa lehdessä virheellisesti kerrotaan (ks. ingressi). Lääkevalmisteen myyntilupaa koskevat samat määräykset riippumatta siitä, onko vaikuttava aine kasviperäinen vai kemiallinen. Perinteisistä kasvirohdosvalmisteista riittää kuitenkin vaatimaton turvallisuusnäyttö ja pitkä käyttöhistoria. Laatuvaatimukset ja haittavaikutusseuranta ovat kaikilla lääkkeillä samantasoiset.

2 Page 2 of 7 Kasvirohdosvalmisteet ovat kasveista valmistettuja lääkkeitä, joista osa on todistetusti tehokkaita ja osa pohjaa perinteeseen. Kasviperäisten valmisteiden kenttä on varsin kirjava. Suurin osa kasviperäisistä valmisteista ei ole lääkkeitä vaan ravintolisiä tai kosmetiikkaa. Maallikon ja lääkärinkin voi olla vaikeaa erottaa ravintolisiä, rohdoskosmetiikkaa ja muita kasvipohjaisia valmisteita lääkkeistä. Lääkekasvit kotipihoilta tehtaisiin ja viranomaisten luupin alle Theran freskot minolaiskulttuurin ajalta, kiinalainen kasvirohdoskirja Shénnóng Běn Cǎo Jīng (v eaa.) ja Intian Veda-kirjat kertovat kasvihoitojen pitkästä historiasta. Nykyaikaa lähestyttäessä rohdoskasvien kasvatus kotien ja luostarien puutarhoissa antoi tilaa lääkevalmistukselle apteekeissa ja tehtaissa luvulla alkaneen lääkkeiden viranomaisvalvonnan tarkoituksena on suojella potilaita myös kasviperäisten lääkkeiden haitoilta. Erilaisten kasviperäisten valmisteiden valvonta jakautuu eri viranomaisille valmisteen käyttötarkoituksen ja koostumuksen mukaan. Kasviruoka ja kasveista valmistetut ravintolisät, kuten monet yrttiteet, kuuluvat Elintarvike-turvallisuusvirasto Eviran vastuualueeseen. Luontaiskosmetiikka ynnä muut kasviperäiset kemikaalit, esimerkiksi teepuuöljy, kuuluvat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille. Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet, esimerkiksi pihkasalva, kuuluvat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralle ja lääkevalmisteet kuuluvat Fimean valvonnan piiriin. Suomessa on kaupan tuhansia kasvirohdoksista valmistettuja ravintolisiä ja kasvirohdoslääkkeitä vain muutamia kymmeniä. Antaa kaikkien kukkien kukkia? Lääkeviranomaiset arvioivat yksittäisten kasvirohdosvalmisteiden myyntilupa- ja rekisteröintihakemuksia joko kansallisesti, usean maan yhteisprosesseissa tai koko EU:n kattavassa keskitetyssä menettelyssä. Suomen kansallinen lääkelainsäädäntö on harmonisoitu lääkkeitä koskevien EU-direktiivien kanssa. Euroopan lääkeviraston kasvirohdosvalmistekomitean linjaukset ja ohjeistot auttavat kansallisia viranomaisia päätöksenteossa ja helpottavat harmonisointia eri EU-maiden välillä. Yksittäisen valmisteen arviointi on viime kädessä kansallinen asia ja riippuu osin paikallisesta hoitokäytännöstä ja kansallisista ohjeistoista. Ravintolisät tulevat markkinoille ilmoitusmenettelyllä ilman ennakkovalvontaa. Lääkkeillä sen sijaan on ennakkovalvonta, jossa myyntilupaan vaaditaan näyttö tehosta, turvallisuudesta ja laadusta (kuvio 1).

3 Page 3 of 7 Euroopassa pitkään käytössä olleille perinteisille kasvirohdosvalmisteille on haluttu säilyttää paikka lääkevalikoimassa niiden tehon puutteesta huolimatta. Valmisteille on säädetty erillinen, yksinkertaistettu rekisteröintimenettely. Vastaavia erityismääräyksiä on säädetty homeopaattisille ja antroposofisille valmisteille. Perinteisten kasvirohdosvalmisteiden katsotaan olevan lääkkeelliseltä teholtaan uskottavia ja turvallisia pitkän käyttöhistorian perusteella. Toisin sanoen ne ovat olleet jatkuvassa käytössä lääkkeenä vastaavaan käyttöaiheeseen vähintään 30 vuotta, josta ainakin 15 vuotta EU-alueella. Mutageenisyyden poissulkemiseksi vaaditaan kuitenkin niin sanottu Amesin testi eli bakteerimutageenisuustesti. Perinteisten kasvirohdosvalmisteiden on sovittava itsehoitoon, jolloin hoidettavan sairauden diagnoosiin ja seurantaan ei tarvita lääkäriä. Valmisteet otetaan suun kautta, inhalaationa tai ulkoisesti annosteltuna. Yleensä nämä valmisteet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön.

4 Page 4 of 7 Muut kuin perinteiset kasvirohdosvalmisteet saavat myyntiluvan samoilla perusteilla kuin lääkevalmisteet yleensäkin. Uusilta lääkevalmisteilta, mukaan lukien kasvirohdosvalmisteet, vaaditaan niin sanottu täydellinen myyntilupahakemus, joka sisältää laajat valmistekohtaiset toksikologiset, farmakologiset ja kliiniset tutkimukset. Myyntiluvan saaminen edellyttää, että valmisteen hyöty on haittoja suurempi ehdotetussa käyttöaiheessa ja potilasryhmässä. Vähintään kymmenen vuotta EU:ssa käytetylle lääkeaineelle voi hakea vakiintuneeseen käyttöön (well established use, WEU) perustuvaa myyntilupaa. Myyntiluvan saamiseksi riittää tieteellisestä kirjallisuudesta löytyvä näyttö vaikuttavan aineen tehosta ja turvallisuudesta. Suurin osa Suomessa myyntiluvallisista kasvirohdosvalmisteista kuuluu tähän luokkaan. Kasviperäinen aine, kasvirohdostuote ja kasvirohdosvalmiste Kasviperäisillä aineilla tarkoitetaan prosessoimattomia kuivattuja tai tuoreita kokonaisia tai pilkottuja kasveja tai kasvin osia (kukka, verso, lehti, juuri, siemen), leviä, sieniä tai jäkäliä. Kun kasviperäistä ainetta käsitellään esimerkiksi uuttamalla, tislaamalla, puristamalla, fraktioimalla, puhdistamalla, konsentroimalla tai käymisen avulla, siitä tulee kasvirohdostuote, esimerkiksi uute, haihtuva öljy tai puristemehu. Kasvirohdosvalmisteeseen sisältyy määritelty määrä vaikuttavia aineita (kasviperäisiä aineita tai kasvirohdostuotteita). Kaikkia lääkevalmisteita koskevat samantasoiset laatuvaatimukset riippumatta siitä, onko vaikuttava aine kasviperäinen vai kemiallinen. Valmisteen rekisteröinti joko perinteisenä kasvirohdosvalmisteena, vakiintuneeseen käyttöön perustuvana tai uutena lääkevalmisteena ei muuta valmisteelta vaadittavaa laadun tasoa. Kasvirohdosvalmisteet ovat laadunvalvonnan kannalta omaperäinen ja haastava ryhmä jo kasvien keräilystä tai kasvatuksesta alkaen. Muut kuin perinteiset kasvirohdosvalmisteet saavat myyntiluvan samoilla perusteilla kuin lääkevalmisteet yleensäkin. Kasvin sisältämien lukuisten yhdisteiden mahdolliset hoitavat tai haitalliset vaikutukset ovat harvoin tarkoin tiedossa. Siksi kasvirohdosvalmisteen farmakokinetiikkaa ja -dynamiikkaa ei yleensä voida selvittää kuten muilla lääkkeillä. Esimerkiksi jauhetussa rohtovirmajuuressa on eri määrä bioaktiivisia yhdisteitä kuin rohtovirmajuuren konsentroidussa etanoliuutteessa. Valmistusmenetelmät voivat myös muuttaa kasvin sisältämien yhdisteiden määriä tai suhteita. Esimerkiksi osa lähtökasvin sisältämistä yhdisteistä voi puuttua valmisteesta, jos ne esimerkiksi jäävät uuttumatta. Myös kasvin eri osissa on vaihtelevia määriä erilaisia yhdisteitä.

5 Page 5 of 7 Lääkealtistus ja -vaikutukset riippuvat siis sekä kasvirohdostuotteesta, sen määrästä valmisteessa ja lääkeannoksesta että bioaktiivisten yhdisteiden farmakokinetiikasta ja -dynamiikasta. Siksi kukin kasvirohdosvalmiste arvioidaan myyntilupa- tai rekisteröintivaiheessa aina erikseen, vaikka valmistukseen käytetty lähtökasvi olisi sama. Euroopan kirjava ja muuttuva kasvirohdoskartta Lääkärit määräävät perinteisesti paljon kasvirohdosvalmisteita muun muassa saksankielisissä maissa ja joissain Etelä- ja Itä-Euroopan maissa. Meillä Pohjoismaissa kasvirohdosvalmisteita määrätään harvemmin. Myös itsehoitovalmisteiden määrä ja käytön yleisyys vaihtelevat monikymmenkertaisesti eri EU-maissa. Harmonisointi on vaikeaa, ja osin turhaakin. Voi ihmetellä, miksi Euroopassa on päädytty hyväksymään lääkevalmisteiksi perinteisiä kasvirohdosvalmisteita, joilta puuttuu tehonäyttö ja joiden turvallisuus on osoitettu heikommin kuin muiden lääkkeiden. Vahva lääkinnällinen perinne osassa Eurooppaa lienee yksi syy. Lisäksi näin valmisteet saadaan lääkkeiden ennakkovalvonnan ja tiukan laadunvalvonnan piiriin. Kaikkia lääkevalmisteita koskevat samantasoiset laatuvaatimukset riippumatta siitä, onko vaikuttava aine kasviperäinen vai kemiallinen. Euroopan lääkeviraston kasvirohdosvalmistekomitea on tähän asti arvioinut Euroopassa käytössä olleita kasvirohdosvalmisteita. Vuosien saatossa Euroopassa on lisääntynyt myös muualta, kuten Kiinasta tai Intiasta, peräisin olevien valmisteiden määrä, sillä nykyään nekin ovat saattaneet olla käytössä jossain EU-maassa vähintään 15 vuotta ja täyttävät siten perinnevaatimuksen. Muualta tulevien valmisteiden arviointi on vaativaa, sillä käytännöt ja vaatimukset ovat erilaisia eri puolilla maailmaa jo kasvilajin tunnistuksesta alkaen. Lisäksi perinteisen kiinalaisen lääkinnän tai intialaisen Ayurveda-hoidon näkemykset terveydestä ja sairaudesta poikkeavat paljon tieteellisestä tiedosta. Kasvirohdosvalmisteiden haittaepäilyistä kannattaa ilmoittaa Kasvirohdosvalmisteiden haittoja saadaan selville tapausselostusten, haittatapahtumaraportoinnin ja tutkimusten myötä. Esimerkiksi mäkikuismavalmisteiden teho masennuslääkkeinä ja toisaalta niiden laajat yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa ynnä muut haitat ovat selvinneet vasta 2000-luvun taitteessa, vaikka itse lääkekasvia on käytetty antiikin ajoilta alkaen.

6 Page 6 of 7 Suomessakin olisi tärkeää saada raportoiduksi kaikki havaitut haitat viranomaisille. Kasvirohdoslääkkeitä koskevat haittavaikutusilmoitukset tehdään Fimeaan samoin kuten lääkkeiden epäiltyjä haittoja koskevat ilmoitukset. Ilmoitusohjeet löytyvät Fimean verkkosivuilta ( oikopolku Haittavaikutuksista ilmoittaminen ) ja Duodecimin lääketietokannasta. Ravintolisiin liittyvistä haittavaikutusepäilyistä tulisi ilmoittaa Eviraan. Sari Koski Proviisori Erikoistutkija, Fimea Luontaistuote hankala sana Monelle luontaistuote merkitsee luonnollista, luonnonmukaista, luonnosta peräisin olevana vaaratonta tai ainakin turvallisempaa vaihtoehtoa. Toisille se taas on pehmotuote, joka tehottomana on tai voi olla vaarallinen. Viranomaisen näkökulmasta sana luontaistuote on hankala. Luontaistuotteelle ei ole virallista määritelmää lainsäädännössä. Siksi luontaistuotteiden sateenvarjon alle sekoittuvat tahattomasti tai tahallisesti lääkkeet, ravintolisät, kosmetiikka sekä terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet, jos niiden valmistukseen käytetty vaikuttava tai aktiivinen aine on lähtöisin luonnosta. Tällainen aine voi olla kasviperäinen, eläinperäinen, vitamiini tai kivennäisaine. Valmisteista puhuttaessa olisi hyvä luopua kokonaan paitsi luontaistuote-sanasta myös vanhoista, lääkesäädöksistä jo poistuneista termeistä lääkkeenomainen tuote ja rohdosvalmiste. Lääkkeet myös kasvirohdoslääkkeet on tarkoitettu sairauden hoitoon tai ennaltaehkäisyyn, ravintolisät ravitsemuksen ja terveyden edistämiseen ja ylläpitoon. Oikeiden termien käyttö johtaa todennäköisimmin myös näiden valmisteiden tarkoituksenmukaisempaan ja turvallisempaan käyttöön. Eeva Sofia Leinonen LT, sisätautien erikoislääkäri Ylilääkäri, Fimea

7 Page 7 of 7 LISÄÄ AIHEESTA Koivunkuoriuute haavojen hoitoon ( Luonnosta lähtöisin lääke vai jotain muuta? ( HYVÄ TIETÄÄ EU:n kasvimonografioita on 4/2016 mennessä julkaistu 140. Jäsenmaat käyttävät näitä kasvirohdoskomitean arviointiin perustuvia mallitekstejä hyväksyessään valmisteyhteenvedon vakiintuneeseen käyttöön perustuvalle tai perinteiselle kasvirohdosvalmisteelle. Tekstistä saa jonkin verran poiketa niin harkitessaan. Monografia ei myöskään sido jäsenmaata, joka alun perin äänesti sen hyväksymistä vastaan. Yhteisöluettelo sisältää Euroopan komission hyväksymät valmisteyhteenvetopohjat erittäin turvallisiksi ja itsehoitoon soveltuviksi katsotuille perinteisille kasvirohdosvalmisteille. Yhteisöluettelomerkintöjä on 4/2016 mennessä hyväksytty 13 rohdoskasville. Komission päätös sitoo kaikkia jäsenmaita. KIRJALLISUUTTA Tietoa Euroopan unionin kasvirohdosarvioinneista: Herbal medicines for human use ( curl=pages/medicines/landing/herbal_search.jsp&mid=wc0b01ac058001fa1d) Euroopan unionin kasvimonografioissa arvioitu käyttö lapsilla: HMPC monographs: Overview of recommendations for the uses of herbal medicinal products in the paediatric population ( Tietoa kasvirohdosvalmisteista Fimean sivuilla: Kasvirohdoslääkkeet ja homeopaattiset valmisteet ( KIRJALLISUUTTA Koski S. Monimuotoinen kasvirohdoslääke. Sic! 2011; 1(2): ( Leinonen ES. Kasvirohdosvalmisteiden viranomaisvalvonta EU:ssa ja Suomessa. Dosis 2015; 15(3): Leinonen ES, Koski S. Kasvirohdoslääkkeiden ja ravintolisien haitat voivat yllättää. Sic! 2012; 2(3): ( Ruokoniemi P, Koski S. Kasviperäisten valmisteiden käyttö järkevöityy vuoropuhelussa potilaan kanssa. Sic! 2016; 6(1). Julkaistu sic.fimea.fi (

Kasviperäisen valmisteen pakkaus lääkettä vai ravintolisää? - Sic!

Kasviperäisen valmisteen pakkaus lääkettä vai ravintolisää? - Sic! Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 2/2012 KASVIROHDOSLÄÄKKEET Kasviperäisen valmisteen pakkaus lääkettä vai ravintolisää? Sari Koski Kasviperäisten valmisteiden pakkaukset näyttävät keskenään usein hyvin

Lisätiedot

Kasviperäisten valmisteiden käyttö järkevöityy vuoropuhelussa potilaan kanssa - Sic!

Kasviperäisten valmisteiden käyttö järkevöityy vuoropuhelussa potilaan kanssa - Sic! Page 1 of 6 JULKAISTU NUMEROSSA 1/2016 TEEMAT Kasviperäisten valmisteiden käyttö järkevöityy vuoropuhelussa potilaan kanssa Päivi Ruokoniemi, Sari Koski / Kirjoitettu 21.3.2016 / Julkaistu 10.5.2016 Kasviperäisten

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2004/24/EY, annettu 31 päivänä maaliskuuta 2004,

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2004/24/EY, annettu 31 päivänä maaliskuuta 2004, 30.4.2004 Euroopan unionin virallinen lehti L 136/85 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2004/24/EY, annettu 31 päivänä maaliskuuta 2004, ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä koskevista yhteisön

Lisätiedot

Mustalla kärkikolmiolla merkittyjen lääkkeiden haittoja seurataan erityisen tarkasti - S...

Mustalla kärkikolmiolla merkittyjen lääkkeiden haittoja seurataan erityisen tarkasti - S... Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2016 LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET Mustalla kärkikolmiolla merkittyjen lääkkeiden haittoja seurataan erityisen tarkasti Kirsti Villikka, Annikka Kalliokoski / Kirjoitettu

Lisätiedot

Kasvirohdoslääkkeiden ja ravintolisien haitat voivat yllättää - Sic!

Kasvirohdoslääkkeiden ja ravintolisien haitat voivat yllättää - Sic! Page 1 of 7 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 TEEMAT Kasvirohdoslääkkeiden ja ravintolisien haitat voivat yllättää Eeva Sofia Leinonen, Sari Koski Vaikka kasvirohdosvalmisteen lääkkeellinen teho olisikin osoitettu,

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN Ohje x.x.2017 6895/00.01.02/2016 x/2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN Kohderyhmät Lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutetut

Lisätiedot

Lääketurvatoiminta kehittyy

Lääketurvatoiminta kehittyy Page 1 of 7 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 TEEMAT Lääketurvatoiminta kehittyy Suvi Loikkanen, Annikka Kalliokoski, Kirsti Villikka, Marja-Leena Nurminen / Kirjoitettu 16.7.2012 / Julkaistu 7.9.2012 Lääketurvalakiuudistus

Lisätiedot

Erityis- ja poikkeuslupamenettelyt on tarkoitettu mahdollistamaan lääkkeen saatavuus poikkeustilanteissa

Erityis- ja poikkeuslupamenettelyt on tarkoitettu mahdollistamaan lääkkeen saatavuus poikkeustilanteissa Page 1 of 6 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2018 FIMEAN TOIMINTA Erityis- ja poikkeuslupamenettelyt on tarkoitettu mahdollistamaan lääkkeen saatavuus poikkeustilanteissa Suvi Loikkanen, Piia Salo / Kirjoitettu 26.10.2018

Lisätiedot

dosis SISÄLTÖ Table of Contents

dosis SISÄLTÖ Table of Contents dosis Farmaseuttinen aikakauskirja Vol. 33 3/2015 SISÄLTÖ Table of Contents Teema: Kasvirohdosvalmisteet ja niiden turvallisuus PÄÄKIRJOITUKSET Markus Forsberg ja Anneli Ritala-urmi: Kasvit lääkkeinä ja

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN Ohje 27.2.2017 6895/00.01.02/2016 1/2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN Kohderyhmät Lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutetut henkilöt Voimassaoloaika

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys. Lääkkeiden hyvät tuotantotavat

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys. Lääkkeiden hyvät tuotantotavat Määräys pp.kk.2012 3824/03.01.01/2012 X/2012 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys Lääkkeiden hyvät tuotantotavat Valtuutussäännökset Lääkelain (395/1987) 9 :n 3 momentti, 10 :n 3 momentti,

Lisätiedot

Lääkkeet osana perustoimeentulotukea Erityislupavalmisteet

Lääkkeet osana perustoimeentulotukea Erityislupavalmisteet Lääkkeet osana perustoimeentulotukea Erityislupavalmisteet Kelan miniseminaari 6.3.2018 Liisa Näveri, yksikön päällikkö Fimea Ensisijaisesti tulisi aina käyttää myyntiluvallisia lääkevalmisteita Lääkevalmisteella

Lisätiedot

Lääkkeiden hyvät tuotantotavat. Lääketehtaat Lääkkeitä kliinisiin lääketutkimuksiin valmistavat yksiköt. Täytäntöön pantava yhteisön lainsäädäntö

Lääkkeiden hyvät tuotantotavat. Lääketehtaat Lääkkeitä kliinisiin lääketutkimuksiin valmistavat yksiköt. Täytäntöön pantava yhteisön lainsäädäntö Määräys pp.kk.vvvv.../03.01.01/2019../2019 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys Lääkkeiden hyvät tuotantotavat Valtuutussäännökset Lääkelain (395/1987) 9 :n 3 momentti, 10 :n 3 momentti,

Lisätiedot

5/2019 LÄÄKKEIDEN HYVÄT TUOTANTOTAVAT. Määräys / /2018. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys

5/2019 LÄÄKKEIDEN HYVÄT TUOTANTOTAVAT. Määräys / /2018. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys Määräys 15.03.2019 007349/00.01.02/2018 5/2019 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys LÄÄKKEIDEN HYVÄT TUOTANTOTAVAT Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Säkerhets- och utvecklingscentret

Lisätiedot

GLP myyntilupa-arvioijan näkökulmasta

GLP myyntilupa-arvioijan näkökulmasta GLP myyntilupa-arvioijan näkökulmasta Fimean GLP-keskustelupäivä 2.9. 2015 Kuopio Pauliina Lehtolainen-Dalkilic FIMEA GLPn periaatteiden tarkoitus on edistää korkealaatuisia testaustuloksia Periaatteita,

Lisätiedot

Erityislupamenettely Suvi Loikkanen Jaostopäällikkö, erityislupajaosto

Erityislupamenettely Suvi Loikkanen Jaostopäällikkö, erityislupajaosto Erityislupamenettely 11.10.2018 Suvi Loikkanen Jaostopäällikkö, erityislupajaosto Erityislupa-asiointi Fimeaan Asiointipostilaatikot: Erityisluvat@fimea.fi erityislupahakemukset ja lisäselvitykset Fimean

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset 4. marraskuuta 2011 EMA/527628/2011 Johtoryhmä Tässä asiakirjassa annetaan vastauksia Euroopan lääkevirastolta usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä tästä vastausta kysymykseesi, voit lähettää meille

Lisätiedot

Lääkkeiden turvallisuus

Lääkkeiden turvallisuus Lääkkeiden turvallisuus Lääke tulee markkinoille Myyntiluvan saamiseksi turvallisuus ja tehokkuus on osoitettava Haittavaikutusrekisteri Fimea ylläpitää lääkkeiden haittavaikutusrekisteriä Ilmoituksia

Lisätiedot

VALMISTE YHT E ENVET O

VALMISTE YHT E ENVET O VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Dormiplant tabletti, kalvopäällysteinen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi kalvopäällysteinen tabletti sisältää:valerianae (Valeriana officinalis L.)

Lisätiedot

Miten EU vaikuttaa Suomen itsehoitolääkevalikoimaan? Farmasian Päivät / Lehdistöinfo

Miten EU vaikuttaa Suomen itsehoitolääkevalikoimaan? Farmasian Päivät / Lehdistöinfo Miten EU vaikuttaa Suomen itsehoitolääkevalikoimaan? Farmasian Päivät 20.11.2009 / Lehdistöinfo Yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Fimea Itsehoitolääkkeiden tilanne Suomessa 2009 Lähtökohtaisesti lääkkeiksi

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset 13. helmikuuta 2017 EMA/527628/2011, tarkistus 1 Johtoryhmä Tässä asiakirjassa annetaan vastauksia Euroopan lääkevirastolta (EMA) usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä tästä vastausta kysymykseesi,

Lisätiedot

Kansallinen itsehoitolääkeohjelma - lääkepoliittinen tausta ja tavoitteet

Kansallinen itsehoitolääkeohjelma - lääkepoliittinen tausta ja tavoitteet Kansallinen itsehoitolääkeohjelma - lääkepoliittinen tausta ja tavoitteet Itsehoitolääkintä Suomessa nykytila ja kehittäminen / Itsehoitolääkeohjelman julkistaminen 26.1.2015 Marjo-Riitta Helle Yksikön

Lisätiedot

GMP päivä Kari Lönnberg

GMP päivä Kari Lönnberg GMP päivä 12.1.2016 Kari Lönnberg Vaikuttavien aineiden valmistus Vaikuttavien aineiden valmistukseen sovelletaan vaikuttavia aineita koskevaa hyvää tuotantotapaa riippumatta siitä, onko vaikuttavat aineet

Lisätiedot

N:o ) Lääkevalmisteiden myyntiluvat, rekisteröinnit ja erityisluvat

N:o ) Lääkevalmisteiden myyntiluvat, rekisteröinnit ja erityisluvat N:o 1252 4875 Liite 1) Lääkevalmisteiden myyntiluvat, rekisteröinnit ja erityisluvat Maksuluokka I Uusi vaikuttava-aine / tunnettu vaikuttava-aine (Dir. 2001/83/EY artikla 8, Dir. 2001/82/EY artikla 12)

Lisätiedot

Luonnonkasveista biotalouden innovaatioita ajankohtaista rohdostutkimuksessa

Luonnonkasveista biotalouden innovaatioita ajankohtaista rohdostutkimuksessa Luonnonkasveista biotalouden innovaatioita ajankohtaista rohdostutkimuksessa Yvonne Holm Professori, dosentti 3.11.2017 1 Biotalous Uusiutuvien luonnonvarojen käyttäminen ravinnon, energian, tuotteiden

Lisätiedot

Lääketehtaat Lääketukkukaupat Lääkevalmisteen kauppaantuonnista vastaavat henkilöt Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos Suomen Punainen Risti Veripalvelu

Lääketehtaat Lääketukkukaupat Lääkevalmisteen kauppaantuonnista vastaavat henkilöt Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos Suomen Punainen Risti Veripalvelu Määräys 5/2010 1 (8) 9.12.2010 Dnro 2713/03.01.01/2010 Lääketurvatoiminta Valtuutussäännökset Lääkelaki (395/1987) 30 :n 7 momentti sellaisena kuin se on muutettuna lailla 773/2009 Kohderyhmät Lääketehtaat

Lisätiedot

1) Lääkevalmisteiden myyntiluvat, rekisteröinnit ja erityisluvat

1) Lääkevalmisteiden myyntiluvat, rekisteröinnit ja erityisluvat 4242 Liite 1) Lääkevalmisteiden myyntiluvat, rekisteröinnit ja erityisluvat Maksuluokka I Uusi vaikuttava-aine / tunnettu vaikuttava-aine (Dir. 2001/83/EY artikla 8, Dir.2001/82/EY artikla 12) Vakiintuneeseen

Lisätiedot

EU:n eläinlääkeasetusehdotus ja eläinlääkäri

EU:n eläinlääkeasetusehdotus ja eläinlääkäri EU:n eläinlääkeasetusehdotus ja eläinlääkäri Leena Räsänen, Evira 7.5.2015 EU:n eläinlääkeasetusehdotus Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi eläinlääkkeistä annettu 10.9.2014 yhdessä lääkerehuasetusehdotuksen

Lisätiedot

Ajankohtaista lääkealalla toukokuussa

Ajankohtaista lääkealalla toukokuussa Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 2/2018 AJANKOHTAISTA LÄÄKEALALLA Ajankohtaista lääkealalla toukokuussa Päivi Ruokoniemi / Kirjoitettu 13.6.2028 / Julkaistu 18.6.2018 Toukokuun ajankohtaisissa lääkealan

Lisätiedot

Euroopan lääkeviraston rooli rokotteen turvallisuuden arvioinnissa - tapaus Pandemrix. Sosiaali- ja Terveysministeriö

Euroopan lääkeviraston rooli rokotteen turvallisuuden arvioinnissa - tapaus Pandemrix. Sosiaali- ja Terveysministeriö Euroopan lääkeviraston rooli rokotteen turvallisuuden arvioinnissa - tapaus Pandemrix Sosiaali- ja Terveysministeriö 13.12. 2010 Pekka Kurki Rokote tarvitsee myyntiluvan Kansalliset myyntiluvat Fimea arvioi

Lisätiedot

Luontaistuotteet koululääketieteen näkökulmasta Eeva Sofia Leinonen LT, sisätautien erikoislääkäri Ylilääkäri Fimea

Luontaistuotteet koululääketieteen näkökulmasta Eeva Sofia Leinonen LT, sisätautien erikoislääkäri Ylilääkäri Fimea Luontaistuotteet koululääketieteen näkökulmasta 16.12.2013 Eeva Sofia Leinonen LT, sisätautien erikoislääkäri Ylilääkäri Fimea Opetuksen sisältö Mitä ovat luontaistuotteet, kasvirohdosvalmisteet, perinteiset

Lisätiedot

Ihmislääkkeiden ympäristöriskiä arvioidaan osana myyntilupaa - Sic!

Ihmislääkkeiden ympäristöriskiä arvioidaan osana myyntilupaa - Sic! Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2016 TEEMAT Ihmislääkkeiden ympäristöriskiä arvioidaan osana myyntilupaa Tiina Palomäki / Kirjoitettu 30.8.2016 / Julkaistu 4.10.2016 Ympäristöriskin arviointi (Environmental

Lisätiedot

LÄÄKKEET IHMISILLE JA ELÄIMILLE VERI- JA KUDOSVALMISTEET LÄÄKEALAN TOIMIJOIDEN VALVONTA TUTKIMUS- JA KEHITTÄMIS- TEHTÄVÄT SEKÄ LÄÄKETIEDON TUOTTAMINEN

LÄÄKKEET IHMISILLE JA ELÄIMILLE VERI- JA KUDOSVALMISTEET LÄÄKEALAN TOIMIJOIDEN VALVONTA TUTKIMUS- JA KEHITTÄMIS- TEHTÄVÄT SEKÄ LÄÄKETIEDON TUOTTAMINEN Ylläpidämme ja parannamme väestön terveyttä VALVOMALLA JA KEHITTÄMÄLLÄ LÄÄKEALAA Valvomme ja kehitämme lääkealaa sekä edistämme lääkkeiden järkevää käyttöä väestön terveydeksi. Toimimme sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

LÄÄKEINFORMAATIO OSANA POTILASTURVALLISUUTTA - KASVIPERÄISTEN VALMISTEIDEN LAINSÄÄDÄNNÖN JA LÄÄKEINFORMAATION KEHITYS SUOMESSA

LÄÄKEINFORMAATIO OSANA POTILASTURVALLISUUTTA - KASVIPERÄISTEN VALMISTEIDEN LAINSÄÄDÄNNÖN JA LÄÄKEINFORMAATION KEHITYS SUOMESSA LÄÄKEINFORMAATIO OSANA POTILASTURVALLISUUTTA - KASVIPERÄISTEN VALMISTEIDEN LAINSÄÄDÄNNÖN JA LÄÄKEINFORMAATION KEHITYS SUOMESSA 1964-2011 Anna Mononen Helsingin yliopisto Farmasian tiedekunta Sosiaalifarmasian

Lisätiedot

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista valmistajan ja käyttäjän vastuut välinehuollossa. Kimmo Linnavuori Ylilääkäri

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista valmistajan ja käyttäjän vastuut välinehuollossa. Kimmo Linnavuori Ylilääkäri Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista valmistajan ja käyttäjän vastuut välinehuollossa Kimmo Linnavuori Ylilääkäri Valviran tehtävä lääkinnällisten laitteiden valvonnassa Laki 629/2010 terveydenhuollon

Lisätiedot

Noin neljäsosa EU:ssa uuden myyntiluvan saavista. Uusien syöpälääkkeiden vilkas kehitys haastaa myös MYYNTILUPA-ARVIOINNIN KEHITTYMÄÄN

Noin neljäsosa EU:ssa uuden myyntiluvan saavista. Uusien syöpälääkkeiden vilkas kehitys haastaa myös MYYNTILUPA-ARVIOINNIN KEHITTYMÄÄN OLLI TENHUNEN LT, syöpätautien erikoislääkäri Ylilääkäri, Fimea Uusien syöpälääkkeiden vilkas kehitys haastaa myös MYYNTILUPA-ARVIOINNIN KEHITTYMÄÄN Jotta uusi syöpälääke pääsee markkinoille, edellytyksenä

Lisätiedot

Turvaominaisuuksista GMP:n näkökulmasta Johanna Linnolahti Fimea

Turvaominaisuuksista GMP:n näkökulmasta Johanna Linnolahti Fimea Turvaominaisuuksista GMP:n näkökulmasta 17.1.2017 Johanna Linnolahti Fimea Delegoitu asetus turvaominaisuuksia koskevista säännöistä Euroopan komission delegoitu asetus 2016/161, 2.10.2015 julkaistu 9.2.2016

Lisätiedot

Määräys 3/ (5) Dnro 2028/03.00/

Määräys 3/ (5) Dnro 2028/03.00/ Määräys 3/2011 1 (5) In vitro diagnostiikkaan tarkoitettujen terveydenhuollon laitteiden suorituskyvyn arviointitutkimukset ja niistä ilmoittaminen Valtuutussäännökset Laki terveydenhuollon laitteista

Lisätiedot

Luontaistuotteet koululääketieteen näkökulmasta

Luontaistuotteet koululääketieteen näkökulmasta Luontaistuotteet koululääketieteen näkökulmasta 17.12.2012 Eeva Sofia Leinonen LT, sisätautien erikoislääkäri Ylilääkäri Fimea 2012 Eeva Sofia Leinonen 2 1 Opetuksen sisältö Mitä ovat luontaistuotteet,

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 20.12.2017, kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevista hallinnollisista

Lisätiedot

Uuselintarvikkeet. Terveys ja elintarviketurvallisuus

Uuselintarvikkeet. Terveys ja elintarviketurvallisuus Uuselintarvikkeet Terveys ja elintarviketurvallisuus Johdanto Uuselintarvikkeiksi kutsuta an elintarvikkeita tai elintarvikkeiden ainesosia, joita on käytetty Euroopan unionissa (EU) vain vähän tai ei

Lisätiedot

Benepali on ensimmäinen etanerseptin biosimilaari - Sic!

Benepali on ensimmäinen etanerseptin biosimilaari - Sic! Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 1/2016 BIOLOGISET LÄÄKKEET Benepali on ensimmäinen etanerseptin biosimilaari Taina Methuen, Niklas Ekman, Pekka Kurki / Kirjoitettu 22.4.2016 / Julkaistu 10.5.2016 Benepali

Lisätiedot

Ajankohtaista lääkitsemisen valvonnasta. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Ylitarkastaja Liisa Kaartinen

Ajankohtaista lääkitsemisen valvonnasta. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Ylitarkastaja Liisa Kaartinen Ajankohtaista lääkitsemisen valvonnasta Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Ylitarkastaja Liisa Kaartinen Ex tempore lääkkeet eli apteekissa tilauksesta valmistettavat itsehoito- tai reseptilääkkeet

Lisätiedot

Fimean toiminta lääkkeiden. saatavuuden turvaamiseksi

Fimean toiminta lääkkeiden. saatavuuden turvaamiseksi LÄÄKKEIDEN SAATAVUUS JA LÄÄKEVÄÄRENNÖKSET Johanna Linnolahti Proviisori Yliproviisori, Fimea Fimean toiminta lääkkeiden saatavuuden turvaamiseksi Pienen markkina-alueen Suomessa lääkkeiden saatavuuteen

Lisätiedot

Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa. Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012

Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa. Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012 Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012 Taustalla Suomessa tehdyt lääkepoliittiset linjaukset 1) Turvallinen lääkehoito Oppaita 2005: 32: Valtakunnallinen opas lääkehoidon

Lisätiedot

Uhkapeliä laittomilla nettilääkkeillä

Uhkapeliä laittomilla nettilääkkeillä Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 TEEMAT Uhkapeliä laittomilla nettilääkkeillä Sami Paaskoski / Kirjoitettu 28.8.2012 / Julkaistu 29.9.2012 Lääkkeiden hankkiminen laittomista verkkoapteekeista on

Lisätiedot

Lääkkeiden jakamisesta ja Ex-tempore valmisteista. Tarkastaja Johannes Pietiläinen, Proviisori, LuK (kemia)

Lääkkeiden jakamisesta ja Ex-tempore valmisteista. Tarkastaja Johannes Pietiläinen, Proviisori, LuK (kemia) Lääkkeiden jakamisesta ja Ex-tempore valmisteista Tarkastaja Johannes Pietiläinen, Proviisori, LuK (kemia) Ex-tempore- valmiste, osa 1 Muu kuin teollinen lääkkeiden valmistus, Lääkelain (395/1987) 12 mukaan

Lisätiedot

Lääkkeiden korvattavuus

Lääkkeiden korvattavuus Sosiaaliturvan abc toimittajille 26.5.2011 Lääkkeiden korvattavuus Suomessa Päivi Kaikkonen yliproviisori Kela Terveysosasto 1 Lääkehuollon ja lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita Mahdollistaa tehokas,

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM YSO Nurmi Eeva(YM) Eduskunta Suuri valiokunta

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM YSO Nurmi Eeva(YM) Eduskunta Suuri valiokunta Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2012-00385 YSO Nurmi Eeva(YM) 27.11.2012 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU; Komission asetusluonnos Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) biosidimaksuista U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

Suomen Reumatologisen Yhdistyksen (SRY) kannanotto biosimilaarilääkkeisiin (biologisiin kopiolääkkeisiin)

Suomen Reumatologisen Yhdistyksen (SRY) kannanotto biosimilaarilääkkeisiin (biologisiin kopiolääkkeisiin) Suomen Reumatologisen Yhdistyksen (SRY) kannanotto biosimilaarilääkkeisiin (biologisiin kopiolääkkeisiin) Taustaa Biosimilaarilääke on patenttisuojansa menettäneen biologisen alkuperäislääkkeen samankaltainen,

Lisätiedot

Lääketurvallisuus. kansallisella ja EU:n tasolla. Neuvotteleva virkamies, FaT Ulla Närhi STM

Lääketurvallisuus. kansallisella ja EU:n tasolla. Neuvotteleva virkamies, FaT Ulla Närhi STM Lääketurvallisuus kansallisella ja EU:n tasolla Neuvotteleva virkamies, FaT STM Lääketurvallisuus (Drug safety) Käsittää pääasiassa lääkkeeseen valmisteena liittyvän turvallisuuden: lääkkeen farmakologisten

Lisätiedot

KOMISSION PÄÄTÖS. tehty 15.3.2010,

KOMISSION PÄÄTÖS. tehty 15.3.2010, EUROOPAN KOMISSIO KOMISSION PÄÄTÖS tehty 15.3.2010, Bryssel, 15.3.2010 K(2010)1797 ihmisille tarkoitetun lääkkeen "Temozolomide HEXAL - temotsolomidia" myyntiluvan myöntämisestä Euroopan parlamentin ja

Lisätiedot

Terveysportti ammattilaisen apuna

Terveysportti ammattilaisen apuna Terveysportti ammattilaisen apuna Tietokannat päivittäisen työsi tueksi Terveysportti-verkkopalvelu helpottaa ja nopeuttaa terveydenhuollon ammattilaisten päivittäistä työtä tarjoamalla työssä tarvittavan

Lisätiedot

Lääketehtaat Lääketukkukaupat Lääkevalmisteen kauppaantuonnista vastaavat henkilöt Elintarviketurvallisuusvirasto. Fimean määräys 2/2010

Lääketehtaat Lääketukkukaupat Lääkevalmisteen kauppaantuonnista vastaavat henkilöt Elintarviketurvallisuusvirasto. Fimean määräys 2/2010 Määräys X/2012 1 (6) XX.XX.2012 Dnro 1801/03.01.01/2012 Eläinlääketurvatoiminta Valtuutussäännökset Lääkelaki (395/1987) 30 :n 7 momentti sellaisena kuin se on muutettuna lailla 773/2009 Kohderyhmät Lääketehtaat

Lisätiedot

Dnro 3042/ /2010. Lääketehtaat Lääketukkukaupat Lääkevalmisteen kauppaantuonnista vastaavat henkilöt Elintarviketurvallisuusvirasto

Dnro 3042/ /2010. Lääketehtaat Lääketukkukaupat Lääkevalmisteen kauppaantuonnista vastaavat henkilöt Elintarviketurvallisuusvirasto Määräys 2/2010 1 (7) 21.10.2010 Dnro 3042/03.01.01/2010 Eläinlääketurvatoiminta Valtuutussäännökset Lääkelaki (395/1987) 30 :n 7 momentti sellaisena kuin se on muutettuna lailla 773/2009 Kohderyhmät Lääketehtaat

Lisätiedot

Liite III Muutoksia valmisteyhteenvetoon ja pakkausselosteeseen

Liite III Muutoksia valmisteyhteenvetoon ja pakkausselosteeseen Liite III Muutoksia valmisteyhteenvetoon ja pakkausselosteeseen Huom! Nämä muutokset sisällytetään voimassa oleviin valmisteyhteenvetoon, myyntipäällysmerkintöihin ja pakkausselosteeseen, jotka ovat koordinaatioryhmämenettelyssä

Lisätiedot

Biologiset lääkkeet ja biosimilaarit

Biologiset lääkkeet ja biosimilaarit Biologiset lääkkeet ja biosimilaarit v1.2 Mitä biologiset lääkkeet ja biosimilaarit ovat? Tuotetaan elävissä soluissa useimmiten geenitekniikan avulla Suurempia ja rakenteeltaan huomattavasti monimutkaisempia

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys Määräys pp.kk.vvvv Dnro 002646/00.01.00/2014 /2014 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen määräys PITKÄLLE KEHITETYSSÄ TERAPIASSA KÄY- TETTÄVIEN LÄÄKKEIDEN (ATMP) VALMISTA- MINEN YKSITTÄISEN POTILAAN

Lisätiedot

Arviomuistio itsehoitolääkkeiden saatavuudesta ja saatavuuden parantamisesta eri malleilla

Arviomuistio itsehoitolääkkeiden saatavuudesta ja saatavuuden parantamisesta eri malleilla Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto Lausunto 20.10.2018 Asia: STM082:00/2018, STM/3925/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laieksi lääkelain ja apteekkiverolain muuttamisesta, luonnos muistioksi

Lisätiedot

Liite I. Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle

Liite I. Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle Liite I Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle 1 Tieteelliset päätelmät Ottaen huomioon arviointiraportin, jonka lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC)

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen maksullisista suoritteista Annettu Helsingissä 28 päivänä tammikuuta 2010 Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE FI FI FI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 29.9.2008 KOM(2008) 584 lopullinen KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE direktiivin 2001/83/EY, sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä

Lisätiedot

ATMP-valmistus, Fimean tarkastukset. Pirkko Puranen FT, ylitarkastaja

ATMP-valmistus, Fimean tarkastukset. Pirkko Puranen FT, ylitarkastaja ATMP-valmistus, Fimean tarkastukset Pirkko Puranen FT, ylitarkastaja ATMP-valmistajat Fimean tarkastuskohteina Kotimaiset tarkastuskohteet - Teollinen myyntiluvallisen valmisteen valmistus - Valmistus

Lisätiedot

Saako lääkkeitä turvallisesti verkosta?

Saako lääkkeitä turvallisesti verkosta? Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2015 LÄÄKEALAN TOIMIJOIDEN VALVONTA Saako lääkkeitä turvallisesti verkosta? Sami Paaskoski, Liisa Näveri / Kirjoitettu 16.10.2015 / Julkaistu 13.11.2015 Lääkkeiden verkkokauppa

Lisätiedot

1 IHMISELLE TARKOITETUT LÄÄKEVALMISTEET

1 IHMISELLE TARKOITETUT LÄÄKEVALMISTEET 252/2014 3 Liite 1 IHMISELLE TARKOITETUT LÄÄKEVALMISTEET 1.1 IHMISELLE TARKOITETTUJEN LÄÄKEVALMISTEIDEN MYYNTILUPA- JA REKISTERÖINTIHAKEMUKSET 1.1.1 Ihmiselle tarkoitettujen lääkevalmisteiden kansallinen

Lisätiedot

Liite I. Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle

Liite I. Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle Liite I Tieteelliset päätelmät ja perusteet myyntiluvan (-lupien) ehtojen muuttamiselle Tieteelliset päätelmät Ottaen huomioon arviointiraportin, jonka lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC)

Lisätiedot

Lääkehuollon turvaaminen kuka ja miten?

Lääkehuollon turvaaminen kuka ja miten? Lääkehuollon turvaaminen kuka ja miten? 24.5.2019 Eija Pelkonen Ylijohtaja Fimea Lääkehuollon turvaaminen Lääkelaki 1 (31.1.2003/80) tarkoituksena ylläpitää ja edistää lääkkeiden ja niiden käytön turvallisuutta

Lisätiedot

Lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointi. Terveysfoorumi 2011 Piia Peura Lääketaloustieteilijä Piia.Peura@fimea.fi

Lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointi. Terveysfoorumi 2011 Piia Peura Lääketaloustieteilijä Piia.Peura@fimea.fi Lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointi Terveysfoorumi 2011 Piia Peura Lääketaloustieteilijä Piia.Peura@fimea.fi Arviointien tavoite Tuottaa tietoa lääkkeiden käyttöönottoon ja korvattavuuteen

Lisätiedot

Lääkkeiden hyvät jakelutavat estämässä lääkeväärennösten pääsyä laillisiin jakelukanaviin. Sidosryhmätilaisuus Fimea Anne Junttonen

Lääkkeiden hyvät jakelutavat estämässä lääkeväärennösten pääsyä laillisiin jakelukanaviin. Sidosryhmätilaisuus Fimea Anne Junttonen Lääkkeiden hyvät jakelutavat estämässä lääkeväärennösten pääsyä laillisiin jakelukanaviin Sidosryhmätilaisuus Fimea 6.5.2013 Anne Junttonen Lääkkeiden hyvät jakelutavat Lääkeaineiden hyvät jakelutavat

Lisätiedot

Lyhyt historia Fimea aloitti toimintansa Kuopiossa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus. GLP-tilaisuus Eija Pelkonen

Lyhyt historia Fimea aloitti toimintansa Kuopiossa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus. GLP-tilaisuus Eija Pelkonen Lyhyt historia 10.9.2008 Projektin asettaminen (STM105:00/2008) 19.1.2009 Perustamispäätös: Kuopio (STM/298/2009) 24.7.2009 Laki (593/2009) vahvistettiin (VN+TP) 13.8.2009 Asetus hyväksyttiin valtioneuvostossa

Lisätiedot

Biopankkeja koskeva lainsäädäntö

Biopankkeja koskeva lainsäädäntö 1 Biopankkeja koskeva lainsäädäntö Biomedicum 20.9.2004 Mervi Kattelus mervi.kattelus@stm.fi 2 Mikä on biopankki? Ei ole määritelty Suomen lainsäädännössä Suppea määritelmä: kudosnäytekokoelma Laaja määritelmä:

Lisätiedot

Terveysportti ammattilaisen apuna

Terveysportti ammattilaisen apuna Terveysportti ammattilaisen apuna Tietokannat päivittäisen työsi tueksi Terveysportti-verkkopalvelu helpottaa ja nopeuttaa tervey - denhuollon ammattilaisten päivittäistä työtä tarjoamalla työssä tarvittavan

Lisätiedot

Brexit on Fimealle mahdollisuus

Brexit on Fimealle mahdollisuus Page 1 of 6 JULKAISTU NUMEROSSA 1/2018 FIMEAN TOIMINTA Brexit on Fimealle mahdollisuus Petra Nylund / Kirjoitettu 31.1.2018 / Julkaistu 9.4.2018 Iso-Britannialla on keskeinen rooli EU:n yhteisessä lääkevalvonnassa

Lisätiedot

JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN. Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto

JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN. Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Farmakologian opetuksen tavoite L2/H2-lukuvuonna: Oppia perusteet rationaalisen lääkehoidon

Lisätiedot

Uuselintarvikkeet ja niiden valvonta. Ylitarkastaja Sanna Viljakainen Tuoteturvallisuusyksikkö Valvontaosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Uuselintarvikkeet ja niiden valvonta. Ylitarkastaja Sanna Viljakainen Tuoteturvallisuusyksikkö Valvontaosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Uuselintarvikkeet ja niiden valvonta Ylitarkastaja Tuoteturvallisuusyksikkö Valvontaosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Esityksen sisällys Uuselintarvikkeet ja niiden valvonta Mitä tarkoitetaan

Lisätiedot

Fimean suositus lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arvioinnista. Hannes Enlund Tutkimuspäällikkö Fimea

Fimean suositus lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arvioinnista. Hannes Enlund Tutkimuspäällikkö Fimea Fimean suositus lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arvioinnista Hannes Enlund Tutkimuspäällikkö Fimea hannes.enlund@fimea.fi Kysymyksiä joihin etsitään vastauksia? Onko uusi lääke A tehokkaampi

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä REACH-asetus (EU) N:o 1907/2006 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja

Lisätiedot

Lääkkeiden taloudellinen arviointi Olli Pekka Ryynänen Itä Suomen yliopisto, Fimea

Lääkkeiden taloudellinen arviointi Olli Pekka Ryynänen Itä Suomen yliopisto, Fimea Lääkkeiden taloudellinen arviointi Olli Pekka Ryynänen Itä Suomen yliopisto, Fimea Lääkevalmisteiden arviointi Onko lääke tehokas ja turvallinen; täyttääkö se laatuvaatimukset? Lääkehoitojen arviointi

Lisätiedot

Lääketurvatoiminta edistää lääkkeiden turvallista käyttöä

Lääketurvatoiminta edistää lääkkeiden turvallista käyttöä Lääketurvatoiminta edistää lääkkeiden turvallista käyttöä Valtaosa ihmisistä tarvitsee lääkehoitoa jossain vaiheessa elämäänsä. Koska me ihmiset olemme erilaisia, vaikuttavat myös lääkkeet elimistössämme

Lisätiedot

Asia: Ehdotus hallituksen esitykseksi lääkelain muuttamisesta (lääketurvadirektiivi ja potilasdirektiivi)

Asia: Ehdotus hallituksen esitykseksi lääkelain muuttamisesta (lääketurvadirektiivi ja potilasdirektiivi) LAUSUNTO 20.8.2013 Sosiaali- ja terveysministeriö PL 33 00023 Valtioneuvosto Viite: Lausuntopyyntö 055:00/2013 Asia: Ehdotus hallituksen esitykseksi lääkelain muuttamisesta (lääketurvadirektiivi ja potilasdirektiivi)

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 2 päivänä huhtikuuta 2013. 233/2013 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 2 päivänä huhtikuuta 2013. 233/2013 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 2 päivänä huhtikuuta 2013 233/2013 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen maksullisista suoritteista Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä. Tiedoksi kaikille,

Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä. Tiedoksi kaikille, Aihe: Marraskuun 6. päivä 2012 ensimmäisen kerran valtakunnallinen Lääkehoidon päivä Tiedoksi kaikille, Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko teki alkuvuodesta aloitteen, jonka mukaisesti 6.11.2012

Lisätiedot

TULISIKO SUOMALAISTEN LÄÄKKEIDEN SAANTIA JA KÄYTTÖÄ OHJAILLA?

TULISIKO SUOMALAISTEN LÄÄKKEIDEN SAANTIA JA KÄYTTÖÄ OHJAILLA? TULISIKO SUOMALAISTEN LÄÄKKEIDEN SAANTIA JA KÄYTTÖÄ OHJAILLA? Palveluvalikoimaneuvoston näkökulma Reima Palonen 10.9.2015 Esityksen sisältö Mikä on terveydenhuollon palveluvalikoima? Mikä on terveydenhuollon

Lisätiedot

Poikkeusluvat. Poikkeuslupamenettelyn periaatteet ja käytännöt Fimeassa. Erityislupainfotilaisuus

Poikkeusluvat. Poikkeuslupamenettelyn periaatteet ja käytännöt Fimeassa. Erityislupainfotilaisuus Poikkeusluvat Poikkeuslupamenettelyn periaatteet ja käytännöt Fimeassa Erityislupainfotilaisuus 11.10.2018 Esityksen pitäjä; tutkijakoordinaattori, proviisori Sirpa Lohi Esityksen sisältö Poikkeusluvan

Lisätiedot

IÄKKÄIDEN LÄÄKITYKSEN TIETOKANTA. Jouni Ahonen, FaT, KYS 19.9.2013 Fimea

IÄKKÄIDEN LÄÄKITYKSEN TIETOKANTA. Jouni Ahonen, FaT, KYS 19.9.2013 Fimea IÄKKÄIDEN LÄÄKITYKSEN TIETOKANTA Jouni Ahonen, FaT, KYS 19.9.2013 Fimea IÄKKÄILLÄ VÄLTETTÄVÄ LÄÄKEAINE 1. Haittavaikutusriski suurempi kuin kliininen hyöty 2. Liian suuri annos 3. Liian pitkä käyttöaika

Lisätiedot

Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta

Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta Ohje: Miten haen aineistoa Terveysportin verkkopalvelusta a) Verkkopalvelun ulkoasu...1 b) Aineiston hakeminen Terveysportissa...5 c) Aineiston tulostaminen Terveysportissa...7 a) Verkkopalvelun ulkoasu

Lisätiedot

Kohti taidokasta lääketurvaviestintää

Kohti taidokasta lääketurvaviestintää Page 1 of 6 JULKAISTU NUMEROSSA 2/2016 LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET Kohti taidokasta lääketurvaviestintää Annikka Kalliokoski, Riitta Vuorela / Kirjoitettu 27.7.2016 / Julkaistu 8.8.2016 Eurooppalaista

Lisätiedot

Ohje. pp.kk.vvvv Dnro

Ohje. pp.kk.vvvv Dnro Ohje pp.kk.vvvv Dnro 004690/00.01.02/2016 /2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje VARASTOINTIVELVOITTEEN JÄRJESTÄMINEN ERITYISTAPAUKSISSA Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Säkerhets-

Lisätiedot

Fimean laboratorion näkökulma soluterapiatuotteiden testaukseen. Jaana Vesterinen Solutilaisuus 13.12.2011

Fimean laboratorion näkökulma soluterapiatuotteiden testaukseen. Jaana Vesterinen Solutilaisuus 13.12.2011 Fimean laboratorion näkökulma soluterapiatuotteiden testaukseen Jaana Vesterinen Solutilaisuus 13.12.2011 Fimean laboratorio on Suomen virallinen lääkkeiden valvontalaboratorio Laboratorion tehtävänä on

Lisätiedot

LIITE III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen olennaisiin osiin

LIITE III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen olennaisiin osiin HUOM! LIITE III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen olennaisiin osiin Kansallisten viranomaisten on mahdollisesti jälkeenpäin päivitettävä valmisteyhteenvedot ja pakkausselosteet tarpeen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION PÄÄTÖS. tehty 21.9.2009,

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION PÄÄTÖS. tehty 21.9.2009, EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION PÄÄTÖS tehty 21.9.2009, Bryssel, 21.9.2009 K(2009)7421 ihmisille tarkoitetun lääkkeen "Javlor - vinfluniinia ditartraattina" myyntiluvan myöntämisestä Euroopan parlamentin

Lisätiedot