Heili-verkkokirjaston opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Heili-verkkokirjaston opas"

Transkriptio

1 Imatran kaupunginkirjasto Heili-verkkokirjaston opas

2 Sisällysluettelo Verkkokirjaston käyttö... 3 Sisäänkirjautuminen... 3 Kirjastokortilla... 3 Verkkokirjaston käyttäjätunnuksella... 3 Oman käyttäjätunnuksen tekeminen... 4 Sähköpostin lisääminen käyttäjätunnuksen tietoihin... 4 Lisää sähköposti... 4 Omat sivut & Omat tiedot... 5 Oma hylly... 5 Palveluun kirjautuneena:... 5 Lainani... 5 Varaukseni... 5 Maksuni... 5 Omat tiedot... 5 Lainojen uusinta... 5 Kuinka lainat uusitaan?... 6 Uusintakerrat... 6 Pikahaku kokoelmasta... 7 Hakusanat... 7 Hakusanojen katkaisu ja merkkien korvaaminen... 7 Laajennettu haku kokoelmasta... 8 Kuinka laajennettua hakua käytetään... 8 Varaaminen... 9 Varausmaksut...10 Varausta ei voi tehdä verkossa, jos...10 Uloskirjautuminen...10 Selaimen välimuisti ja sivuhistoria...11 Tyhjentäminen...11 Uusi kirjastokortti vanhaan käyttäjätunnukseen...11 Unohditko verkkokirjaston salasanan? (12)

3 Verkkokirjaston käyttö Kun et ole kirjautunut verkkokirjastoon Kun olet kirjautunut kirjastokorttitunnuksella ja PIN-koodilla Kun olet kirjautunut itse tekemälläsi verkkokirjaston käyttäjätunnuksella ja salasanalla voit yhdistää käyttäjätunnuksen ja salasanan kirjastokorttitunnukseesi ja kirjautua jatkossa kummalla tahansa yhdistelmällä. Voit etsiä aineistoa Heili-kirjastojen kokoelmista ja tarkastaa teosten saatavuustiedot. Käyttää hyllyä istunnon ajan. Voit edellisen lisäksi tehdä varauksia ja uusia lainoja. Voit muokata omia tietoja. Voit edellisten lisäksi käyttää hyllyä ja tallentaa teostietoja sinne seuraavia käyttökertoja varten. Voit kirjoittaa teosarvioita. Voit vaihtaa kirjastokortin PIN-koodin. Sisäänkirjautuminen Kirjastokortilla Voit kirjautua sisään kirjastokorttisi tunnuksella ja sen nelinumeroisella tunnusluvulla. Laita verkkokirjastossa kirjautumisikkunan käyttäjätunnuskohtaan kirjastokorttisi tunnus ja salasana-kohtaan nelinumeroinen tunnuslukusi. Kirjastokortilla palveluun voivat kirjautua vain ne, joilla on Heili-kirjastojen kirjastokortti ja siihen liitetty nelinumeroinen tunnusluku. Jos sinulla ei ole tunnuslukua tai olet unohtanut sen, saat uuden asioimalla henkilökohtaisesti kirjastossa. Verkkokirjaston käyttäjätunnuksella Voit kirjautua sisään myös tekemälläsi verkkokirjaston käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Jos sinulla ei vielä ole verkkokirjaston käyttäjätunnuksia, kirjaudu ensin kirjastokortin tunnuksella ja PIN-koodillla. Ohje tunnuksen luomiseksi on seuraavalla sivulla. 3 (12)

4 Oman käyttäjätunnuksen tekeminen Kirjaudu sisään kirjastokorttisi numerolla ja sen PIN-koodilla kirjautumisikkunassa. 1. Kirjastokortin liittämisen käyttäjätunnukseen voi tehdä Omat tiedot -sivulla 2. Kirjoita avautuvaan Uusi käyttäjätunnus -lomakkeeseen käyttäjätunnus, salasana kaksi kertaa sekä sähköpostiosoitteesi. a. Käyttäjätunnus voi olla 2-32 merkkiä pitkä. Se näkyy verkkokirjastossa myös nimimerkkinä arvioinneissa ja keskusteluissa. Huomaa, että lyhyet tunnukset saattavat olla jo varattuja. Älä laita käyttäjätunnukseksi henkilötunnustasi tai kirjastokorttisi numeroa tai mitään muuta, mistä sinut voidaan tunnistaa. b. Salasanassa pitää olla 6-32 merkkiä, kirjaimia sekä numeroita. 3. Vastaa myös turvakysymyksiin, joiden avulla pystyt palauttamaan salasanan. 4. Lue ja hyväksy sivuston käyttöehdot 5. Paina Luo käyttäjätunnus Tarkista yhteystietosi kirjastokorttisi tiedoista ja päivitä ne tarvittaessa. Liitettyäsi kirjastokortin käyttäjätunnuksiin, voit itse valita kumpaa yhdistelmää käytät jatkossa sisäänkirjautumiseen (kirjastokortin numero + PIN-koodi tai käyttäjätunnus + salasana). Sähköpostin lisääminen käyttäjätunnuksen tietoihin Kun kirjaudut sisään verkkokirjastoon, saatat saada kirjautumisikkunassa huomautuksen sähköpostin lisäämisestä käyttäjätunnuksen tietoihin: "Ole hyvä ja lisää sähköpostisi käyttäjätunnuksen tietoihin Omat tiedot -sivulla." Lisää sähköposti 1. Mene Omat tiedot -sivulle, kun olet kirjautuneena verkkokirjastoon. 2. Käyttäjätunnuksen sähköposti-otsikon kohdalla on Muokkaa-linkki, jota painamalla saa auki lomakkeen, johon voi kirjoittaa sähköpostiosoitteensa. 3. Paina Tallenna-painiketta. Sähköposti tallentuu ja Sähköposti-otsikon alla näkyy nyt tallentamasi sähköposti. Yhteystiedot -linkistä painamalla näkee kirjastokortin tietoihin tallennetut yhteystiedot. Nämä tulevat suoraan kirjastojärjestelmästä ja tähän sähköpostiin lähetetään kirjastojärjestelmästä mm. eräpäivämuistutukset. Käyttäjätunnuksen tietoihin tallennettu sähköpostiosoite tallennetaan verkkokirjaston omaan yhteistietokantaan eikä kirjastokortin tietoihin kirjastojärjestelmään. On siis mahdollista, että samalla käyttäjällä näkyy kaksi eri sähköpostia eri kohdissa verkkokirjastossa. Kannattaa aina välillä tarkistaa omat yhteystietonsa kuntoon. 4 (12)

5 Omat sivut & Omat tiedot Oma hylly Oma hylly on oma muistilistasi kirjastoaineistosta. Kirjautumattomana käyttäjänä voit siirtää teoksia omaan hyllyyn väliaikaismuistiin. Hyllyssä sisältö säilyy siihen saakka kunnes poistut sivustolta. Sisäänkirjautuneena käyttäjänä hyllyn sisältö säilyy ja tiedot tallentuvat myöhempää käyttöä varten. Mikäli kirjaudut kirjastokortilla ja PIN-koodilla hyllyn sisältö ei säily myöhempää käyttöä varten. Palveluun kirjautuneena: Lainani Voit selata lainojasi ja uusia niitä. Lainat ovat eräpäivän mukaisessa järjestyksessä. Varaukseni Voit selata omia varauksiasi tai poistaa niitä. Noudettavissa olevaa varausta ei voi poistaa verkkokirjastossa. Maksuni Näet mitä ja miksi asiointimaksuja on kertynyt. Jos 10 maksuraja ylittyy, menetät lainausoikeutesi kaikissa Heili-kirjastoissa, kunnes maksut on suoritettu. Maksuja otetaan vastaan kaikissa Heilikirjastoissa riippumatta siitä, missä ne ovat syntyneet. Verkon kautta maksaminen ei ole vielä mahdollista. Omat tiedot Voit muuttaa sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Nimen- ja osoitteenmuutokset voit tehdä vain asioimalla kirjastossa. Voit vaihtaa käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kirjastokortin PIN-koodin voi vaihtaa verkkokirjastossa, jos olet liittänyt kortin käyttäjätunnukseen. Tunnusluvun vaihtamiseen tarvitaan myös vanha PIN-koodi. Jos olet unohtanut PIN-koodisi, saat uuden käymällä kirjastossa. Lainojen uusinta Uusiaksesi lainasi, sinun pitää olla kirjautuneena sisään verkkokirjastoon joko kirjastokortilla tai käyttäjätunnuksella. Sinulla lainassa olevat teokset löytyvät Lainani -sivulta. Teoksen kohdalla olevasta Uusittavissa-kohdasta näet, voiko teosta uusia. Teosta ei voi uusia, jos teoksesta on varauksia teosta on uusittu jo maksimimäärä (5 kertaa) käyttäjällä on lainauskielto 5 (12)

6 Kuinka lainat uusitaan? Rastita lainalistalla teoksen tai teoksien kohdalla oleva pieni tyhjä ruutu ja paina Uusinta-sanaa lainalistan yläosassa. Saat listan joka näyttää mitkä valitsemistasi teoksista ovat uusittavissa. Klikkaa Jatka uusintaa Uusintakerrat Lainoja voi uusia viisi kertaa, jos niistä ei ole varauksia tai maksusaldoon ei ole kertynyt maksettavaa 10 tai enemmän. Lainan eräpäivä päättyy kirjaston aukioloaikana, verkossa vuorokauden päätyttyä. 6 (12)

7 Pikahaku kokoelmasta Pikahakulaatikon löydät kaikkien sivujen yläreunasta. Hakusanat Voit hakea yhdellä tai useammalla sanalla. Hakutuloksessa ovat ne teokset, joiden tiedoissa esiintyvät kaikki hakusanat. Hakuun voi kirjoittaa sekä tekijän, että teoksen nimen: sofi oksanen puhdistus Tai useamman aihetta kuvaavan (asia)sanan: kiina matkaoppaat Teoksen nimen voi kirjoittaa myös fraasina lainausmerkkeihin: "afrikan vihreät kunnaat" Hakusanojen katkaisu ja merkkien korvaaminen Haussa ei ole automaattista katkaisua. Katkaisumerkki on * (asteriski). Voit korvata * merkillä useamman merkin. Voit käyttää * merkkiä useamman kerran tarvittaessa. Hakusana ei voi alkaa *- tai? -merkillä. aulan*o* = Aulanko, Sirkka; Aulanko, Marja kuvatai*= kuvataide; kuvataidekoulu Yhden merkin voit korvata? merkillä. hevo?en = hevosen; hevonen 7 (12)

8 Laajennettu haku kokoelmasta Laajennetun haun löydät klikkaamalla hakulaatikon alapuolelta "Laajennettu haku". Kuinka laajennettua hakua käytetään Kaikkia kenttiä ei tarvitse täyttää Vapaasanahaku hakee kaikista teoksen kuvailuista (tekijä, teos, aihe, luokka, kustantaja ym.) Eri riveille kirjoitetut hakusanat yhdistyvät Boolen logiikan JA-ehdolla. Myös samalle riville voi kirjoittaa kaksi eri hakusanaa (esim. kaksi asiasanaa). Haku toimii tällöinkin JA-ehdolla. Käytä lainausmerkkejä, jos haluat hakusanojen esiintyvän nimenomaan peräkkäin (tekijän suku- ja etunimi esim. "Ville Virtanen" tai teoksen nimi esim. "Punainen viiva"). Voit rajata hakujasi aineistolajin, kielen ja kirjaston mukaan. Lehtien hausta on ohje Heili-verkkokirjaston etusivulla. Voit hakea myös uutuuksia eri aikaväleiltä. Kategoriat kaunokirjallisuus ja tietokirjallisuus rajaavat haut joko fiktiiviseen tai tietoaineistoon. Kirjaston käyttämiä aineiston kuvailusanoja eli asiasanoja löydät VESA-verkkosanastosta: Käytä apunasi myös luokitusta, Yleisten Kirjastojen Luokitusjärjestelmää. Verkko-YKL löytyy osoitteesta: Älä käytä pelkkää julkaisuvuotta haussa, tulosjoukot voivat hidastaa hakua. Yhdistä vuosi johonkin toiseen hakuehtoon (esim. asiasana: jännityskirjallisuus vuosi: 2012) 8 (12)

9 Varaaminen Voit varata aineistoa verkkokirjastossa, kun olet kirjautunut sisään. 1. Tee haku ja siirry hakutuloksesta teoksen tietoihin klikkaamalla teoksen nimeä. Teoksen eri painokset ja aineistolajit esitetään teostiedoissa erilaisina kuvakkeina. Kun hiiren vie kuvakkeen päälle, näkyviin tulee esimerkiksi kirjakuvakkeista painosten eri versiot. Varaus kohdistuu siihen teokseen, jonka teostiedot ovat avoinna, ei kuvakkeiden esittämiin muihin painoksiin. Valitse huolellisesti se painos tai aineistolaji, johon haluat varauksesi kohdistuvan. Yhdellä varauksella ei siis voi samanaikaisesti varata saman teoksen eri versioita. 2. Klikkaa teostiedot-sivulla Varaa-painiketta. 9 (12)

10 3. Valitse noutopaikkaan kunta ja toimipaikka, josta haluat varauksen noutaa. 4. Klikkaa Tallenna varaus. Varaus kohdistuu kaikkien Heili-kirjastojen aineistoihin ja se kuljetetaan valitsemaasi noutopaikkaan. Voit tarkistaa varauksesi ja niiden tilan Omat sivut - varaukseni -sivulta. Varausmaksut Varaus kaikesta aineistosta maksaa 1 /varaus. Tämä sisältää kuljetusmaksun. Maksua ei peritä lasten ja nuorten aineistosta. Varausta ei voi tehdä verkossa, jos Lainaajan tiedoissa on huomautuksia, esim. lainauskielto, velkaa yli 10 euroa tai lainaajalle on lähtenyt perintäkirje. Uloskirjautuminen Lopettaessasi verkkokirjaston käytön kirjaudu ulos verkkokirjastosta. Kirjaudu ulos -linkin löydät oikealta Tervetuloa-laatikon yläreunasta, kun olet kirjautuneena sisään. 10 (12)

11 Selaimen välimuisti ja sivuhistoria Selainohjelma tallentaa välimuistiinsa luettuja sivuja, mikä nopeuttaa aiemmin ladattujen sivujen avaamista. Välimuistiin saattaa tallentua myös salaisia tietoja. Välimuistiin tallentuvien tietojen lisäksi käytettyjen verkkosivujen osoitteet tallentuvat selaimen sivuhistoriaan. Sivuhistorialistan avulla saadaan selville ne verkkosivut, joilla koneelta on käyty. Tyhjentäminen Tyhjentäminen tapahtuu esimerkiksi Internet Explorer selaimella seuraavasti: 1. Valitse selaimen valikkoriviltä Työkalut > Poista selaushistoria. 2. Merkitse avautuvaan ikkunaan mitä tietoja haluat poistaa ja klikkaa Poista. Näppäimistöltä: CTRL+VAIHTO+DEL Uusi kirjastokortti vanhaan käyttäjätunnukseen Asiakkaalle tehdään uusi kirjastokortti kirjastossa, jos esim. vanha kortti on hukkunut. Uudessa kirjastokortissa on eri numerosarja kuin vanhassa. Jos asiakas on käyttänyt verkkokirjastoa käyttäjätunnuksella, johon on ollut liitettynä kirjastokortin numero, pitää tunnukset linkittää uudelleen. 1. Kirjaudu sisään verkkokirjastoon uudella kirjastokortilla ja PIN-koodilla. 2. Mene omat tiedot -sivulle. 3. Valitse Minulla on jo käyttäjätunnus -välilehti. 4. Täytä käyttäjätunnus ja salasanasi niille varattuihin kenttiin. 5. Linkitä uudelleen. Tämän jälkeen Omat tiedot -sivulla näkyy sekä käyttäjätunnuksesi että uuden kirjastokortin numero. Voit kirjautua sisään jatkossa joko kirjastokortin numerolla + PIN-koodilla tai käyttäjätunnuksella + salasanalla. Unohditko verkkokirjaston salasanan? Jos unohdit verkkokirjaston käyttäjätunnuksen salasanan, voit vaihtaa sen seuraavasti. 1. Napsauta kirjaumisruudun alareunassa olevaa linkkiä Unohditko salasanasi?. 2. Anna käyttäjätunnuksesi jonka salasanan haluat vaihtaa. 3. Tunnistaudu joko kirjastokortin tunnuksella tai vastaa varmistuskysymyksiin. 4. Anna uusi salasanasi. Jos olet unohtanut kirjastokortin PIN-koodin, etkä muista varmistuskysymyksien vastauksia, joudut asioimaan henkilökohtaisesti kirjastossasi. Virkailija antaa sinulle uuden kirjastokortin PIN-koodin jolla voit palauttaa verkkokirjaston salasanan. Muista tässä yhteydessä vaihtaa verkkopalvelun varmistuskysymyksesi. 11 (12)

12 Yhdellä kortilla kaikkien kirjastojen palvelut! HEILI TOIMII Heili on Etelä-Karjalan kirjastojen yhteinen kimppa. Mukana on kahdeksan kuntaa ja 22 kirjastoa. Imatran kaupunginkirjasto, Lappeenrannan maakuntakirjasto, Lemin kunnankirjasto, Parikkalan kunnankirjasto, Rautjärven kunnankirjasto, Ruokolahden kunnankirjasto, Savitaipaleen kunnankirjasto, Taipalsaaren kunnankirjasto. 12 (12)

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta.

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA - Pikahaku sijaitsee sivuston oikeassa

Lisätiedot

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96 Käyttöohjeet Kuksa Jäsenrekisteri sivu 1/96 Contents 1 Johdanto... 5 1.1 Käytön tuki... 5 2 Kirjautuminen Kuksa -jäsenrekisteriin... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 PartioID... 5 2.3 Virhetilanteet... 6 2.3.1 Rekisteröityminen

Lisätiedot

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET 1 MIKÄ ON SKYPE?... 2 Mitä tarvitset Skypen käyttöä varten?... 2 KUVALLISET OHJEET SKYPEN LATAUKSEEN JA KÄYTTÖÖN... 4 Tunnuksen luominen ja Skypen lataaminen... 4 Sisäänkirjautuminen...

Lisätiedot

Sporttirekisterin käyttöohjeet VALO

Sporttirekisterin käyttöohjeet VALO Sporttirekisterin käyttöohjeet VALO Sisällys 1. KIRJAUTUMINEN JA NÄKYMIEN VAIHTAMINEN... 6 1.1 Pääkäyttäjä-, liitto- ja seuratason näkymät... 6 1.2 Järjestelmässä liikkuminen... 7 1.3 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus kirjautuminen palveluun: https://asiointi.rauma.fi/epermit/fi/reservation Huom! Palvelu voi toimia ajoittain hitaasti. Ole kärsivällinen! Ohjeet vanhan venepaikan

Lisätiedot

Tervetuloa PlanNet-palveluun!

Tervetuloa PlanNet-palveluun! Tervetuloa PlanNet-palveluun! Verkkokaupan käyttöohje Sisältö Tuetut verkkoselaimet 2 Sisäänkirjautuminen 2 Aloitussivu 2 Tuotteiden hakeminen 3 Tilaaminen 4 Pikatilaus 4 Ostoskori 4 Laskutus ja toimitus

Lisätiedot

6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO. 18.8.2009 Hannu Mikkonen

6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO. 18.8.2009 Hannu Mikkonen 6lKN SRVWL ZHEPDLO *PDLO 18.8.2009 Hannu Mikkonen B) Sähköposti (GOOGLEn Gmail kehiin!)... 1 Gmail... 1 1. Sähköpostiviestin rakenne... 3 2. Sähköposti - saapuneet... 4 3. Liitetiedostot... 7 Viestin luominen...

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ Koulutuskorvauksen hakuajan lähestyessä, sekä työnantaja/työpaikkakouluttaja että opiskelija saavat tästä ilmoituksen sähköpostiinsa. Tämän ilmoituksen jälkeen työpaikkakouluttaja

Lisätiedot

OHJE VERKKOKAUPASSA ASIOINTIIN

OHJE VERKKOKAUPASSA ASIOINTIIN 1 OHJE VERKKOKAUPASSA ASIOINTIIN Sisällysluettelo Tuotevalikoima... 2 Verkkokauppaan kirjautuminen... 3 Tuotteet... 3 Tuotteiden hakeminen... 3 Tuotteen tiedot... 5 Miten asiakas on aikaisemmin tilannut

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere. FACEBOOK-KURSSI Edistyneille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Aluksi... 2 Asetukset... 3 Käyttäjätilin asetukset...

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ Koulutuskorvauksen hakemista ja arviointilomakkeen täyttämistä varten työnantaja / työpaikkakouluttaja saa sähköpostiinsa ilmoituksen. Tämän jälkeen

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

Maventan käyttöohje 15.11.2011

Maventan käyttöohje 15.11.2011 Maventan käyttöohje 15.11.2011 Sisällys 1 Palvelun käyttöönotto... 3 1.1 Maventa-tilin avaaminen... 3 1.2 Maventa-tilin aktivoiminen... 4 2 Ensimmäisen käyttökerran opas... 5 2.1 Verkkolaskutilin asetukset...

Lisätiedot

on klubin nimi pienillä kirjaimilla ja väliviivalla, esimerkiksi seinajoki; palkaneen-seutu; turku-aboa.

on klubin nimi pienillä kirjaimilla ja väliviivalla, esimerkiksi seinajoki; palkaneen-seutu; turku-aboa. Internet-projekti Jäsenalue / Sähköinen toimisto Syksyllä 2009 unioni on rakentanut uudistettua jäsenaluetta tai sähköistä toimistoa. Jäsenalueelle pääsee unionin nettisivujen vasemmasta palstasta, Kirjaudu

Lisätiedot

Savalanche-käyttöohje

Savalanche-käyttöohje Savalanche-käyttöohje Perusta verkkokauppa ja hyödynnä uudet jakelukanavat Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Savalanche-palvelun pikaohje... 3 3. Savalanche-palveluun rekisteröityminen... 5 4. Kauppiaaksi

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot

RAPORTOINTI LIIKKUVUUSHANKKEISSA

RAPORTOINTI LIIKKUVUUSHANKKEISSA 24.8. 2007 RAPORTOINTI LIIKKUVUUSHANKKEISSA VUONNA 2007 HYVÄKSYTYT HANKKEET SISÄLTÖ: RAP4LEO KÄYTTÖOHJEET KOORDINAATTORILLE.2 1 VASEMMAN VALIKON TOIMINNOT...4 2 APURAHANSAAJIEN JA ULKOMAANJAKSOJEN REKISTERÖINTI...5-7

Lisätiedot

1. Käyttöönotto... 3. 1.1. Omien tietojen muuttaminen ja lisenssin syöttäminen... 3. 1.2. Sähköpostiasetukset... 3. 1.3. Laskun tiedot ja ulkoasu...

1. Käyttöönotto... 3. 1.1. Omien tietojen muuttaminen ja lisenssin syöttäminen... 3. 1.2. Sähköpostiasetukset... 3. 1.3. Laskun tiedot ja ulkoasu... Käyttäjän opas 1. Käyttöönotto... 3 1.1. Omien tietojen muuttaminen ja lisenssin syöttäminen... 3 1.2. Sähköpostiasetukset... 3 1.3. Laskun tiedot ja ulkoasu... 4 1.4. Yrityksen logo... 5 1.5. Viitenumero...

Lisätiedot

Office 365-pääkäyttäjän opas

Office 365-pääkäyttäjän opas Office 365-pääkäyttäjän opas Palvelun käytön aloittaminen 2 (48) Office 365 -palvelun pääkäyttäjän opas. Pääkäyttäjän opas Office 365 -palvelun käytön aloittaminen Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sovelluskauppa-tilin

Lisätiedot

Mediq Suomen kotijakeluportaalin käyttöohje

Mediq Suomen kotijakeluportaalin käyttöohje Mediq Suomen kotijakeluportaalin käyttöohje Pääset kirjautumaan Mediqin kotijakeluportaaliin osoitteesta www.mediq.fi. Klikkaa keltaista kotijakelu-nappia sivun oikeassa laidassa. KIRJAUDU SISÄÄN. Olet

Lisätiedot

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita...

Sisällysluettelo Tietokoneen osat... Hiiri... 8 Tietokoneen oheislaitteita... Sisällysluettelo Tietokoneen osat... 4 Näyttö eli monitori... 4 Keskusyksikkö... 4 Levykeasema eli korppuasema... 5 CD-ROM-asema eli romppuasema... 5 Näppäimistö... 6 Hiiri... 8 Hiiren painikkeet... 9

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja:

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: Askinet, Asunto-osakeyhtiölaki Kommentaari, Isännöitsijän käsikirja 2015, Kiinteistöalan lakikirja, Kiinteistönhoidon

Lisätiedot

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle 27.4. 2015 OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle Tämä ohje on niille kouluttajille, jotka aktivoivat koulutusten väli- ja päättöpalautteita ja tarvittaessa kommentoivat palautteita Jos oppilaitoksesi

Lisätiedot

PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN

PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN PC-WISUN KÄYTTÄJÄN SIIRTYMINEN WEBWISUN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo: 1. JOHDANTO... 3 2. WEBWISUUN KIRJAUTUMINEN... 3 2.1 WebWisuun kirjautuminen salasanan avulla... 3 2.1.1 Lisenssinumero... 3 2.1.2 Salasana...

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot