HAIPA-hanke. Hallinto- ja erityistuomioistuinten sähköinen asiointi Hankinnan kohde

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HAIPA-hanke. Hallinto- ja erityistuomioistuinten sähköinen asiointi Hankinnan kohde"

Transkriptio

1 HAIPA-hanke Hallinto- ja erityistuomioistuinten sähköinen asiointi Hankinnan kohde

2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Hankintayksikön/organisaation lyhyt esittely Hankkeen ja tavoiteltavan palvelun yleiskuvaus HAIPA-hankkeen tausta Hallintotuomioistuinten sähköisen asioinnin tavoitetila HAIPAn sähköisen asioinnin tekninen ratkaisu Hallintotuomioistuinten sähköisen asioinnin toiminnallisuus Hankinnan kohde Vaihe 1 (Kiinteä toimitus) Vaihe 2 (Jatkokehitys ja ylläpito) Hankinnan kohteeseen liittyviä lisätietoja Hankinnan kohteen toteuttavat asiantuntijat Käytännön järjestelyt Hankinnan kohteeseen liittyvät menetelmät ja välineet... 7

3 1 (7) 1. Hankintayksikön/organisaation lyhyt esittely Oikeusrekisterikeskus on oikeusministeriön hallinnonalaan kuuluva virasto, jonka tehtävänä on: toimia oikeusministeriön hallinnonalan tietojärjestelmien ja rekisterien rekisterinpitäjänä sekä välittää hallinnonalan viranomaisten ilmoittamia tietoja muille viranomaisille; huolehtia sakkoihin, menettämisseuraamuksiin, maksuihin ja saataviin liittyvistä täytäntöönpanotehtävistä sekä käyttää valtion puhevaltaa näissä tehtävissä; huolehtia oikeusministeriön hallinnonalaan kuuluvan yksikön toimeksiannosta tutkimustarkoituksiin käytettävien rekisterien ylläpidosta ja niihin liittyvistä tehtävistä; huolehtia oikeusministeriön hallinnonalan tietojärjestelmien ylläpidosta ja kehittämisestä yhteistyössä hallinnonalan virastojen kanssa siten kuin palvelusopimuksissa on sovittu. Oikeusrekisterikeskus tuottaa tarvittavat palvelut itse tai hankkii ne muilta palveluntuottajilta. 2. Hankkeen ja tavoiteltavan palvelun yleiskuvaus 2.1. HAIPA-hankkeen tausta Oikeusministeriö asetti hankkeen, jonka tehtävänä oli laatia esiselvitys hallinto- ja erityistuomioistuinten (korkein hallinto-oikeus, hallinto-oikeudet, vakuutusoikeus, markkinaoikeus ja työtuomioistuin) asian- ja dokumentinhallinnan, sähköisen asioinnin ja raportoinnin toimintaprosessien kehittämiseksi. Esiselvitysvaiheen toimikausi oli Oikeusministeriö asetti HAIPA-hankkeen tekemällään päätöksellä toimikaudeksi HAIPAn tavoitteena on uudistaa hallinto- ja erityistuomioistuinten (jäljempänä hallintotuomioistuimet) työtapoja sekä mahdollistaa sähköinen yhteistyö muiden viranomaisten, yksityisoikeudellisten yhteisöjen ja kansalaisten kanssa. Tavoitteiden toteutuminen merkitsee hallintotuomioistuinten ja valituksenalaisten päätösten tehneiden viranomaisten työn tehostumista ja siten kansalaisten oikeusturvan paranemista. HAIPAssa toteutetaan tietojärjestelmäkokonaisuus, jossa tietoja käsitellään sähköisessä muodossa läpi koko hallintotuomioistuinprosessin asian vireille tulosta sen ratkaisemiseen ja arkistointiin saakka. Käyttöoikeuksista huolehditaan rooleilla. Kansalaisille annetaan mahdollisuus saattaa asiansa vireille sähköisen hallinnonalan yhteisen asiointiportaalin kautta, josta he myös voivat seurata asiansa käsittelyä ja oikeudenkäyntimateriaalia prosessin eri vaiheissa. HAIPA mahdollistaa myös sähköisen yhteistyön muiden viranomaisten kanssa. Hanketta toteuttaa sitä varten perustettu hanketoimisto. Sen alaisuudessa ja ohjauksessa toimivat työryhmät vastaavat hankkeen käytännön tehtävistä ja tuotoksista. Hankejohtaja ja IT-hankepäällikkö raportoivat hankkeen johtoryhmälle hankkeen tilanteesta ja tuloksista. HAIPA-hanke tuottaa hallintotuomioistuimille uudistetut, sähköiseen asiointiin perustuvat toimintaprosessit, asian- ja dokumentinhallinnan järjestelmän, mahdollisuuden vaihtaa tietoja ja asiakirjoja sähköisessä muodossa eriranomaisten ja kansalaisten kesken sähköisen asiointiportaalin sekä virtuaalisen istuntosalin.

4 2 (7) Hallintotuomioistuinten sähköisen asioinnin tavoitetila Hallintotuomioistuimissa asioita käsitellään (tai ainakin säilytetään) pääsääntöisesti paperimuodossa. Varsinaisia sähköisen asioinnin ratkaisuja ei ole käytössä. Tarkoituksena on siirtyä sähköiseen asiointiin ja asiankäsittelyyn. Toteutettavan asiointipalvelun tavoitteena on, että asiointi tapahtuu sähköisesti ja se integroituu sähköiseen asianhallintaan asian käsittelyn kaikissa vaiheissa vireilletulosta tiedoksiantoon asti mahdollistaen näin tietojen säilyttämisen ja siirtämisen yksinomaan sähköisesti. Järjestelmän käytön tavoitteena on työajan säästäminen ja työnteon mielekkyyden lisääminen rutiinityötä välttäen. Palvelun on oltava helppokäyttöinen ja käyttäjäystävällinen, jotta sen käyttöönotto ja hyödyntäminen voidaan varmistaa HAIPAn sähköisen asioinnin tekninen ratkaisu Hallinnonalalla on käynnissä sähköisen asioinnin alustaa kehittävä hanke (SAMPO), jossa tuotteistetaan yhteisesti käytettäviä komponentteja. HAIPA-hankkeen yksilölliset asiointiratkaisut toteutetaan hyödyntäen SAMPO-alustan toteuttamia komponentteja. Lisäksi SAMPO-projekti määrittelee merkittävimmät asiointiprosessien toteutuksessa käytettävät teknologiat. HAIPAn sähköinen asiointipalvelu toteutetaan oikeusministeriön sähköisen asioinnin viitearkkitehtuurissa kuvatun teknisen kehikon mukaisesti ja siinä esitetyillä teknologioilla. Sähköisen asioinnin arkkitehtuuri on kuvattu kokonaisuudessaan tarjouspyynnön liitteessä 6 (OM sähköisen asioinnin viitearkkitehtuuri). SAMPO-alustan tekninen toteutus on kuvattu liitteessä 6.1 (Sähköisen asioinnin arkkitehtuuri). Toteutuksen kannalta olennaisempia teknologioita ovat: Angular (2+), Angular Material - Käyttöliittymäosuuden sovellusviitekehys ja ulkonäköstandardi Spring (Framework, Boot) - Palveluosuuden sovelluskehys / sovelluspalvelin (API Gateway, sovelluksen mikropalvelut, kirjautuminen)

5 3 (7) Docker / Docker compose - Konttipohjainen kokoonpanon ja toimitusten hallinta JJWT, HashiCorp Consul Palvelupyyntöjen luvittaminen ja APIgateway MongoDB, MySQL - Tietovarastot Arkkitehtuurin mukaisesti käyttöliittymän toteutuksen osalta suositellaan käytettävän SPA (single page application) -tyylistä ratkaisua. Palveluosuuden kehityksessä noudatetaan mikropalveluarkkitehtuurimallia, eli periaatteena on, että jokainen kokonaisuuteen kuuluva palvelu toteutetaan itsenäisenä, toisista riippumattomana palvelunaan. Asiointipalveluiden toimitusmallina toimii konttipohjainen malli eli Service Instance per Container Pattern Hallintotuomioistuinten sähköisen asioinnin toiminnallisuus Hallintotuomioistuinten sähköisen asioinnin tarkoituksena on tarjota hallintotuomioistuinten asiakkaille kokonaan sähköinen tapa asioida hallintotuomioistuinten kanssa. Asiakkaina voivat olla yksityishenkilöt, organisaatiot ja muut viranomaiset. Palvelussa mahdollistetaan asiakkaille neuvonnan ja ohjauksen saaminen tunnistautuneen asiakkaan yhteydenottojen tekeminen tunnistautuneen asiakkaan oma asiointi palvelujen ennakkomaksaminen (tulevaisuudessa) Asiointia ohjaavat oikeusministeriön hallinnonalan sektorikohtaiset tiedonhallintasuunnitelmat (sis. asiankäsittelyprosessin säännöt ja ehdot) ja se toteuttaa sähköistä asiointia koskevan lain (Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003; SähkAsL) vaatimukset. Palvelun toteuttava järjestelmäkokonaisuus (ominaisuudet ja tekninen ympäristö) integroituu muihin tietojärjestelmiin avointen standardien mukaisesti määriteltyjen rajapintojen kautta. Tarkempi kuvaus toiminnallisuudesta ja tavoiteltavasta palvelusta on esitetty tarjouspyynnön liitteessä 8 (HAIPA Asiointi vaatimusmäärittely).

6 4 (7) 3. Hankinnan kohde Hankinnan kohteena on hallintotuomioistuinten sähköisen asioinnin toteutus kahdessa eri vaiheessa. Vaihe 1 on kiinteä toimitus, jonka tavoitteena on konseptoida sähköisen asioinnin verkkopalvelu ja toimittaa sen ensimmäinen perustoiminnallisuudet sisältävä versio. Vaiheessa 2 Toimittaja tarjoaa Tilaajan käyttöön asiantuntijapalveluita. Vaiheen tavoitteena on kehittää loput vaatimusmäärittelyssä kuvatuista käyttötapauksista ja tämän jälkeen jatkokehittää ja ylläpitää toteutettua järjestelmää. Tarjouspyynnön liitteessä 8 (HAIPA Asiointi vaatimusmäärittely) määriteltyjen käyttötapausten jakaantuminen eri vaiheisiin on määritelty kuvassa alla Vaihe 1 (Kiinteä toimitus) Kiinteä toimitus muodostuu kahdesta osasta, jotka ovat verkkopalvelun konseptointi ja sen jälkeinen palvelun ensimmäisen version toimitus. Hankintayksikön sitoumukseton arvio vaiheen 1 laajuudesta on XXX htp.

7 5 (7) Osa 1: Konseptointi Konseptointi sisältää hallintotuomioistuinten sähköisen asioinnin konseptoinnin, joka tehdään Toimittajan konseptointimenetelmän mukaisesti. Konseptoinnin tavoitteena on varmistaa toteutettavan asiointipalvelun käyttöliittymän käytettävyys ja sen vastaavuus tulevien käyttäjien tarpeisiin. Konseptoinnin tuloksena tulee syntyä vähintään: Konseptidokumentti Palvelun päänäkymät kattava käyttöliittymäprototyppi Palvelun visuaalisen ilmeen ohjeet Palvelun visuaaliset komponentit Konseptoinnin tulee olla toteutettu ja sen tulosten hyväksytty viimeistään 6 viikkoa vaiheen 1 aloituksen jälkeen. Osa 2: Asiointipalvelun ensimmäisen version toimitus Vaiheessa 1 tehtävä asiointipalvelun ensimmäisen version toimitus sisältää seuraavat tarjouspyynnön liitteessä 8 (HAIPA Asiointi vaatimusmäärittely) määritellyt käyttötapaukset jotka kattavat hallintotuomioistuinten toimintamallissa kuvatut asioinnin prosessit poislukien Asian vireilletulon ja Tietojen luovuttamisen. Neuvonta ja ohjaus o Järjestelmän neuvojen ja ohjauksen näkeminen o Kysymyksen esittäminen Oma asiointi o Yhteyden ottaminen o Tietopyyntöön vastaaminen o Tiedoksiannon vastaanottaminen Sisäänkirjautuminen o Sisäänkirjautuminen Sähköisen asioinnin rajapintapalvelut o Viestin lähettäminen. Integraatiot o SAMPO - Tunnistautuminen o LDAP Pakka - Käyttövaltuushallinta Yleiset toiminnot o Tietojen hakeminen ja katseleminen yllä mainittujen osalta Sähköisen asioinnin ensimmäinen versio ei sisällä HAIPA-järjestelmään toteutettavia integraatioita, vaan yllä mainittujen käyttötapauksien lisäksi osana vaihetta 1 tulee toteuttaa asioinnin kautta viestimisen mahdollistava väliaikainen ratkaisu hallintotuomioistuinten käyttöön. Väliaikaisen ratkaisun tulee mahdollistaa seuraavat toiminnot: Asioinnista saapuvien viestien vastaanottaminen. Liitetiedostojen vastaanottaminen. Tietopyyntöjen lähettäminen ja niihin vastausten vastaanottaminen Tiedoksiantojen lähettäminen ja kuittausten vastaanottaminen. Toimituksen tuloksena tulee syntyä järjestelmä, joka voidaan viedä tuotantoon valtion yhteisen konesali- ja kapasiteettipalvelun ympäristöön. Ympäristön toteuttaa Valtori. Tuotantoon siirrosta sovitaan sopimuskauden aikana erikseen. Asiointipalvelun ensimmäisen version toimituksen tulee olla toteutettu ja hyväksytty viimeistään

8 6 (7) 3.2. Vaihe 2 (Jatkokehitys ja ylläpito) Vaiheessa 2 Tarjoaja tarjoaa Tilaajan käyttöön asiantuntijapalveluita, joiden tarkoitus on ensi vaiheessa toteuttaa seuraavat tarjouspyynnön liitteessä 8 (HAIPA Asiointi vaatimusmäärittely) määritellyt käyttötapaukset: Neuvonta ja ohjaus o Vaiheessa 1 toteutettujen toimintojen kytkeminen HAIPAjärjestelmään Oma asiointi o Vaiheessa 1 toteutettujen toimintojen kytkeminen HAIPAjärjestelmään o Asian tietojen hallitseminen o Asiakirjan hallitseminen Integraatiot o HAIPA Toiminnanohjaus (Kaikki integraatiot) o HAIPA Tiedonhallinta (Kaikki integraatiot) o HAIPA - Asianhallinta (Kaikki integraatiot) Yleiset toiminnot o Tietojen hakeminen ja katseleminen yllä mainittujen osalta Toteutuksen päätteeksi vaiheessa 1 hallintotuomioistuinten käyttöön toteutettu väliaikainen ratkaisu poistetaan käytöstä ja integraatiot HAIPA-järjestelmään otetaan tuotantokäyttöön. Tämän jälkeen asiantuntijapalveluiden tarkoitusena on ylläpitää ja jatkokehittää toteutettua järjestelmää. Yksi jatkokehityksen kohde on esimerkiksi vaatimusmäärittelyssä kuvattu ennakkomaksaminen. Tilaaja ja Toimittaja sopivat ylläpidosta ja jatkokehityksestä erikseen sopimuksessa yksilöidyllä tavalla. Vaiheen 2 töistä, vaatimuksista ja aikataulusta sovitaan Tilaajan ja Tarjoajan kesken erikseen sopimusluonnoksissa tarkemmin yksilöidyllä tavalla. Vaihe 2 päättyy kehityshankkeen kanssa samanaikaisesti Tilaajalla on oikeus pidentää vaihetta 2 kahdella (2) vuodella sopimuksessa tarkemmin määritetyllä optiolla. Hankintayksikön sitoumukseton arvio loppujen käyttötapausten toteutuksen laajuudesta on XXX htp ja sen jälkeisestä jatkokehityksen ja ylläpidon määrästä XXX htp. 4. Hankinnan kohteeseen liittyviä lisätietoja 4.1. Hankinnan kohteen toteuttavat asiantuntijat Toimittajan asiantuntijoiden roolit sekä roolien työtehtävät ja niiden suorittamiseen edellytettävä osaaminen, kokemustaso ja rakenne on kuvattu tarkemmin tarjouspyynnössä. Tiimin tarkka kokonaisvolyymi määräytyy vaiheessa 2 hankkeen tarpeen ja kustannustehokkaan toiminnan tarpeiden mukaisesti. Tilaaja varaa oikeuden vaiheen 2 kuluessa vaatia kehitystiimin kasvattamista tai pienentämistä sekä oikeuden tarvittaessa tuoda kehitystyöhön myös muiden toimittajien kehitystiimejä tai asiantuntijoita. Toimittaja on velvollinen tekemään yhteistyötä kaikkien hankkeen osapuolten kanssa yhteistyömallin mukaisesti, joka on kuvattu tarjouspyynnön liitteessä 2 (Yhteistyö- ja toimitusmalli).

9 7 (7) 4.2. Käytännön järjestelyt Toimittajan asiantuntijat voivat lähtökohtaisesti työskennellä toimittajan omissa tiloissa. Tapaamiset voidaan järjestää etäkokouksin ja sähköisin välinein, kuitenkin siten, että Tilaajan määrittelemät tärkeimmät tapaamiset järjestetään kasvotusten hanketoimiston tiloissa pääkaupunkiseudulla. Mikäli Toimittaja ottaa etäyhteyden Tilaajan ympäristöön, tulee Toimittajan pystyä täyttämään Tilaajan yhteydelle erikseen asettamat tietoturvavaatimukset. Tilaajan kanssa tapahtuvan työskentelyn ja dokumentaation kieli on suomi tai tilaajan hyväksyessä englanti. Kaikilta tarjottavan tiimin jäseniltä edellytetään sujuvaa suomen kielen kirjallista ja suullista taitoa. Toimittajan kehitystyötä ja sen onnistumista seurataan sopimuksen mukaisilla menetelmillä. Asiantuntijatyötä ohjaa Oikeusrekisterikeskus ja sitä tukee sähköisen asioinnin intregraattoritoiminto Hankinnan kohteeseen liittyvät menetelmät ja välineet Kehitystyö tapahtuu Toimittajan toimitusmallin (ketterä kehitysmalli) mukaisesti. Toimittajan tulee huolehtia siitä, että kehitystiimin ja sen yksittäisten jäsenten työskentely niin sisäisesti kuin ulkoisestikin vastaa ketterän kehityksen periaatteita. Tilaaja varaa oikeuden vaatia Toimittajaa vaihtamaan viivytyksettä ja velvoituksetta henkilön, jolta puuttuu riittävä ammattitaito tai joka muutoin ei Tilaajan perustellun näkemyksen mukaan ole sopiva kyseiseen tehtävään. Toimittaja tarjoaa kehittämiseen, testaukseen ja versionhallintaan tarvittavat ympäristöt ja työvälineet. Tarjottavia työvälineitä ovat vähintään: Keskitetty versio- ja kokoonpanon hallinta (johon tilaajalla on tarvittaessa pääsy) Automaattisen testauksen väline Työn hallinnan väline (johon tilaajalla on pääsy) Tilaaja tarjoaa asiakastestaus- ja tuotantoympäristöt. Tarkemmat vaatimukset toimittajan toimitusmallille ja kehitystyössä käytettäville välineille on esitetty tarjouspyynnössä ja tarjouspyynnön liitteessä 2 (Yhteistyöja toimitusmalli).

AIPA-hanke. AIPAn jatkovaiheet Hankinnan kohde - Ennakkoilmoituksen ja käynnistettävän markkinavuoropuhelun ennakkomateriaali -

AIPA-hanke. AIPAn jatkovaiheet Hankinnan kohde - Ennakkoilmoituksen ja käynnistettävän markkinavuoropuhelun ennakkomateriaali - AIPA-hanke AIPAn jatkovaiheet Hankinnan kohde - Ennakkoilmoituksen ja käynnistettävän markkinavuoropuhelun ennakkomateriaali - SISÄLLYSLUETTELO 1. AIPA-hankkeen yleiskuvaus... 1 1.1. Ennakkoilmoitus ja

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖ. HAIPA - Asioinnin kautta viestimisen mahdollistava väliaikainen ratkaisu

OIKEUSMINISTERIÖ. HAIPA - Asioinnin kautta viestimisen mahdollistava väliaikainen ratkaisu Sivu 1/13 OIKEUSMINISTERIÖ HAIPA - Asioinnin kautta viestimisen mahdollistava väliaikainen ratkaisu Sivu 2/13 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 1.1. Dokumentin tarkoitus ja kattavuus 3 1.2. Yleiskatsaus dokumenttiin

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin arkkitehtuuri

Sähköisen asioinnin arkkitehtuuri Sähköisen asioinnin arkkitehtuuri Kuvaus sovellustoimittajille v0.1 9.3.2017 KUVAUS 2/16 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 4 Dokumentin tarkoitus ja kohderyhmä... 4 Tekninen kehikko: Ylätason kuvaus... 4

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖ. Sähköinen asiointi

OIKEUSMINISTERIÖ. Sähköinen asiointi Sähköinen asiointi Sivu 2/26 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 4 1.1 Vaatimusmäärittelyn tarkoitus ja kattavuus... 4 1.2 Yleiskatsaus dokumenttiin... 4 1.3 Palvelu ja sen käyttötarkoitus... 5 1.3.1 Ympäristö...

Lisätiedot

OIKEUSMINISTERIÖ HAIPA Hallinto- ja erityistuomioistuinten tietojärjestelmä: Asioinnin käsitemalli

OIKEUSMINISTERIÖ HAIPA Hallinto- ja erityistuomioistuinten tietojärjestelmä: Asioinnin käsitemalli 1 (8) OIKEUSMINISTERIÖ HAIPA Hallinto- ja erityistuomioistuinten tietojärjestelmä: Asioinnin käsitemalli 2 (8) Sisällysluettelo 1. Asiointi 1.1. Yhteydenoton vastaanottaminen 1.2. Asian vireilletulo 1.3.

Lisätiedot

Tekoälyn hyödyntäminen asiakaspalvelun parantamiseksi Valtorissa ja Palkeissa

Tekoälyn hyödyntäminen asiakaspalvelun parantamiseksi Valtorissa ja Palkeissa Pyyntö 1 (7) Tietopyyntö Tekoälyn hyödyntäminen asiakaspalvelun parantamiseksi Valtorissa ja Palkeissa Pyyntö 2 (7) Sisällys 1 Yleistä tietopyynnöstä... 3 2 Hankkeen ja tulevan hankinnan tausta sekä osa-alueet...

Lisätiedot

Tekninen vuoropuhelu. Apotti-hanke. Tietopyyntö

Tekninen vuoropuhelu. Apotti-hanke. Tietopyyntö Apotti-hanke Tekninen vuoropuhelu Tietopyyntö 26.4.2013 Sisältö Johdanto... 3 Kysymykset... 4 1. Toiminnallisuudet ja järjestelmäkokonaisuuden rakentuminen... 4 2. Hankinnan toteutus... 6 3. Sopimusrakenne

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Asiantuntijapalveluiden palvelukäsikirja Palveluluettelo

Asiantuntijapalveluiden palvelukäsikirja Palveluluettelo Asiantuntijapalveluiden palvelukäsikirja Palveluluettelo Versiotieto: 1.0 / 2017-10-05 SISÄLLYSLUETTELO 1 PROJEKTINHALLINTAPALVELUT... 3 1.1 Projektinhallinta... 3 2 ASIANTUNTIJAPALVELUT... 3 2.1 Tiedolla

Lisätiedot

SOA & Ajax Sanahelinää vai toimivaa käytäntöä sähköisessä asioinnissa? Fenix hankejohtaja Harri Juuti Projektipäällikkö Teemu Karvonen

SOA & Ajax Sanahelinää vai toimivaa käytäntöä sähköisessä asioinnissa? Fenix hankejohtaja Harri Juuti Projektipäällikkö Teemu Karvonen SOA & Ajax Sanahelinää vai toimivaa käytäntöä sähköisessä asioinnissa? Fenix hankejohtaja Harri Juuti Projektipäällikkö Teemu Karvonen Agenda Fenix-hankkeen esittely Arkkitehtuuri lyhyesti Kuntalaistili

Lisätiedot

Tietohallinto Projektipäällikkö Matti Sairanen. Fujitsu Myyntijohtaja Markku Örn

Tietohallinto Projektipäällikkö Matti Sairanen. Fujitsu Myyntijohtaja Markku Örn Tietohallinto Projektipäällikkö Matti Sairanen Fujitsu Myyntijohtaja Markku Örn Sähköinen asiakirjahallinta Sähköinen työpöytä Dokumenttienhallinta (kuvatut käsittelyprosessit) Asiahallinta Sähköinen arkisto

Lisätiedot

Dialogisuutta sähköisillä palveluilla. Leena Latva-Rasku

Dialogisuutta sähköisillä palveluilla. Leena Latva-Rasku Dialogisuutta sähköisillä palveluilla Kuka minä olen? Sähköisen asioinnin projektisuunnittelija Espoon kaupungilla 06/2009- Aikuisten sosiaalipalvelut 2 Työpajan ohjelma Espoo-tarina Sähköisen asioinnin

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelu koulutuksen sähköinen sivistyskeskus Elinikäinen oppiminen Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016

Oppijan verkkopalvelu koulutuksen sähköinen sivistyskeskus Elinikäinen oppiminen Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Oppijan verkkopalvelu koulutuksen sähköinen sivistyskeskus Elinikäinen oppiminen Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina ohjauksen kehittämisfoorumi

Lisätiedot

Digitaalisen palvelukerroksen tekninen pilotti

Digitaalisen palvelukerroksen tekninen pilotti Digitaalisen palvelukerroksen tekninen pilotti Teollisuuslaitoksen muutoshanke Luvat- ja valvonta kärkihankkeen seminaari 24.11.2017 Johtava asiantuntija Tuija Vartiainen, KEHA-keskus Esityksen sisältö

Lisätiedot

Kansalaisen asiointitili. Palvelun yleinen esittely, 07.05.2014

Kansalaisen asiointitili. Palvelun yleinen esittely, 07.05.2014 Kansalaisen asiointitili Palvelun yleinen esittely, 07.05.2014 Sisältö Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Mikä on Kansalaisen asiointitili? Miten Asiointitili näkyy kansalaiselle? Asiointitiliä

Lisätiedot

Consultor Finland Oy. Paasitorni / Markus Andersson Toimitusjohtaja

Consultor Finland Oy. Paasitorni / Markus Andersson Toimitusjohtaja Consultor Finland Oy Paasitorni / Markus Andersson Toimitusjohtaja Consultor Finland Oy Consultor (lat. kysyy neuvoja, on neuvoja, neuvonantaja) Consultor Finland Oy on (1) suomalainen edelläkävijä (2)

Lisätiedot

Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet osana SADe ohjelman Oppijan verkkopalvelukokonaisuutta

Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet osana SADe ohjelman Oppijan verkkopalvelukokonaisuutta Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet osana SADe ohjelman Oppijan verkkopalvelukokonaisuutta Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteiden kehittäminen - rakenteistaminen ja sähköistäminen 14.2.2011

Lisätiedot

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Taustoitus Järjestäjien tarve yhteiselle asiakaspalautteen keräämisen järjestelmälle nousi esiin kevään selvityksessä Asiakaspalautetieto on myös osa kansallista sote-tietopohjaa

Lisätiedot

Julkishallinnon tunnistuksen ohjauspalvelun kehityshanke mitä PoC-vaihe on opettanut? 16.12.2014 Manne Miettinen, Henri Mikkonen ja Arto Tuomi

Julkishallinnon tunnistuksen ohjauspalvelun kehityshanke mitä PoC-vaihe on opettanut? 16.12.2014 Manne Miettinen, Henri Mikkonen ja Arto Tuomi Julkishallinnon tunnistuksen ohjauspalvelun kehityshanke mitä PoC-vaihe on opettanut? 16.12.2014 Manne Miettinen, Henri Mikkonen ja Arto Tuomi PoC arkkitehtuuri Asiointipalvelu Elisa MSSP VTJ Mobile Login

Lisätiedot

Hankesuunnitelma. Novus-Hanke. Novus-Hanke. YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA. www.prh.fi LIITE 1

Hankesuunnitelma. Novus-Hanke. Novus-Hanke. YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA. www.prh.fi LIITE 1 Hankesuunnitelma YYL:n tietojärjestelmien kokonaisuudistus HANKESUUNNITELMA Hankesuunnitelma - Sisältö Tausta Hankkeen tavoitteet, hyödyt, riskit ja laadunvarmistus Arkkitehtuurit Kustannukset Organisaatio

Lisätiedot

Master data tietojen ja kriteeristön sekä hallintamallin määrittely ja suunnittelu TRE:933/02.07.01/2011

Master data tietojen ja kriteeristön sekä hallintamallin määrittely ja suunnittelu TRE:933/02.07.01/2011 Lisätieto 15.2.2011 Master data tietojen ja kriteeristön sekä hallintamallin määrittely ja suunnittelu TRE:933/02.07.01/2011 Vastaukset täydentävät vaatimusmäärittelyämme lisätietona ja ne tulee ottaa

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

G4-arkkitehtuuriryhmä. Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet. Juha Rannanheimo

G4-arkkitehtuuriryhmä. Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet. Juha Rannanheimo G4-arkkitehtuuriryhmä Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet Juha Rannanheimo Neljän yliopistosairaanhoitopiirin yhteisen kehitystyön tavoitteet VSSHP, PSHP, PSSHP ja

Lisätiedot

Kansalaisten asiointitili

Kansalaisten asiointitili Kansalaisten asiointitili Kansalaiskuuleminen Otakantaa.fi -keskustelussa Esittelymateriaali Asiointitili@valtiokonttori.fi Tästä esityksestä Tämä esitys on laadittu taustatiedoksi kansalaisten asiointitilistä.

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen 20.9.2010 VN periaatepäätös Valtioneuvoston periaatepäätökseen 21.6.2007 kansallisen tietoyhteiskuntapolitiikan tavoitteista vuosina 2007-2011 on kirjattuna:

Lisätiedot

JHS XXX Luokitusten koontisuositus

JHS XXX Luokitusten koontisuositus JHS XXX Luokitusten koontisuositus 12.11.2012 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen sidosryhmät... 3 1.4 Hankkeen

Lisätiedot

Kansallisen palveluarkkitehtuurin lainsäädäntötyöryhmän asettaminen

Kansallisen palveluarkkitehtuurin lainsäädäntötyöryhmän asettaminen Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen toiminto Asettamispäätös 9.4.2015 VM140:06/2013 651/00.01.00.01/2015 Kansallisen palveluarkkitehtuurin lainsäädäntötyöryhmän asettaminen Asettaminen Toimikausi

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilannekatsaus JUHTA O-P Rissanen

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilannekatsaus JUHTA O-P Rissanen Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilannekatsaus JUHTA 5.2.2013 O-P Rissanen 5.2.2014 Mistä palveluarkkitehtuuri koostuu? Talpol päätöksestä 19.11.2013 kansallinen palveluväylä (tiedonvälityskerros) kansallinen

Lisätiedot

KORKEAKOULUHAKUJEN UUDISTUS 2014

KORKEAKOULUHAKUJEN UUDISTUS 2014 KORKEAKOULUHAKUJEN UUDISTUS 2014 7.5.2013 INFOTILAISUUS KORKEAKOULUJEN VIESTINTÄVASTAAVILLE Erja Nokkanen, Opetushallitus Korkeakoulujen hakujen uudistuksen taustalla hallitusohjelmassa linjatut korkeakouluhakuja

Lisätiedot

Kiila-hankkeen tuotokset. Yhteistyöneuvottelun 1. työpaja /Johanna Andersson

Kiila-hankkeen tuotokset. Yhteistyöneuvottelun 1. työpaja /Johanna Andersson Kiila-hankkeen tuotokset Yhteistyöneuvottelun 1. työpaja 8.4.2015/Johanna Andersson Hankkeen lähtökohta ja tarkoitus Useat organisaatiot ovat kehittämässä toimintaa, johon tarvitaan apuvälineeksi nykyaikaista

Lisätiedot

Asianhallinnan kehittäminen Hallituksen seminaari

Asianhallinnan kehittäminen Hallituksen seminaari Asianhallinnan kehittäminen Hallituksen seminaari 28.2.-1.3.2017 28.2.2017 1 Asianhallinta Asianhallinta tarkoittaa organisaation toimintaprosesseihin sisältyvien asioiden ja niihin liittyvien asiakirjojen

Lisätiedot

Verkkosivujen analytiikkapalvelut -kilpailutus

Verkkosivujen analytiikkapalvelut -kilpailutus Pyyntö 1 (6) Tietopyyntö Verkkosivujen analytiikkapalvelut -kilpailutus Pyyntö 2 (6) 1 Tausta Tällä tietopyynnöllä on tarkoitus selvittää Valtorin analytiikkapalveluihin ja näiden hankintaan liittyviä

Lisätiedot

Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen. Kunta-KaPA

Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen. Kunta-KaPA Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen Kunta-KaPA JUHTA 14.10.2015 Kunta-KaPA Kuntaliittoon on perustettu projektitoimisto, jonka tehtävänä on tukea ja edesauttaa Kansallisen Palveluarkkitehtuurin

Lisätiedot

JULKISTEN PALVELUJEN ELINKAARI; HYVÄ PALVELU EILEN, TÄNÄÄN, HUOMENNA MIHIN PALVELUT OVAT MENOSSA? Lauri Helenius, Solita Oy

JULKISTEN PALVELUJEN ELINKAARI; HYVÄ PALVELU EILEN, TÄNÄÄN, HUOMENNA MIHIN PALVELUT OVAT MENOSSA? Lauri Helenius, Solita Oy JULKISTEN PALVELUJEN ELINKAARI; HYVÄ PALVELU EILEN, TÄNÄÄN, HUOMENNA MIHIN PALVELUT OVAT MENOSSA? 24.10.2017 Lauri Helenius, Solita Oy Solitalaisia yli 650 Liikevaihto 2016 67 M Keski-ikä 36 V. Kasvu 2016

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetuksen toimeenpanon tukeminen Verkkokoulutus ja työpajat JUHTA Tuula Seppo erityisasiantuntija

EU-tietosuoja-asetuksen toimeenpanon tukeminen Verkkokoulutus ja työpajat JUHTA Tuula Seppo erityisasiantuntija EU-tietosuoja-asetuksen toimeenpanon tukeminen Verkkokoulutus ja työpajat JUHTA 7.2.2017 Tuula Seppo erityisasiantuntija EU-tietosuoja-asetus Astuu voimaan 25.5.2018 Edellyttää koko henkilöstön ja henkilötietoja

Lisätiedot

eperusteet käyttäjäkoulutus

eperusteet käyttäjäkoulutus eperusteet käyttäjäkoulutus 22.4.2015 Käsiteltävät aiheet Päivän kulku, käytännön asiat ja koulutuksen tavoitteet eperusteet-palvelun ja Ops-työkalun yleisesittely Perusteiden haku ja selaus Ops -työkalu

Lisätiedot

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 Erikoistutkija, MSc. Tapio Matinmikko, Teknologian tutkimuskeskus VTT 2 Esittäjästä

Lisätiedot

Millainen projekti Suomi.fi on? Projektinhallintapäivä 2017, Tampere

Millainen projekti Suomi.fi on? Projektinhallintapäivä 2017, Tampere Millainen projekti Suomi.fi on? Projektinhallintapäivä 2017, Tampere 7.6.2017 Henri.seulanto@vrk.fi Suomi.fi-palvelut, taustaa Suomi.fi valtiovarainministeriön rahoittama ohjelma (2015-2017) Kansallinen

Lisätiedot

Laki. julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta

Laki. julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta Laki julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain (223/2007) 2 8, 10 ja 10 a, sellaisina kuin

Lisätiedot

VALDA-tietojärjestelmän j versio 1

VALDA-tietojärjestelmän j versio 1 VALDA-tietojärjestelmän j versio 1 Mitä palveluita tarjotaan VALDA-tietojärjestelmän ensimmäisestä versiosta? Mitä hyötyä saat tästä organisaatiollesi? IBM, Helsinki 14.5.2009 Hankepäällikkö Toini Salmenkivi

Lisätiedot

Muutos. Nopea, jatkuva, kiihtyvä ja pysähtymätön

Muutos. Nopea, jatkuva, kiihtyvä ja pysähtymätön Suomen julkishallinnon digitaalinen tulevaisuus Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain muilta mailta lainattua ja paljon itse tehtyä 28.3.2017 Maria Nikkilä @VM_MariaNikkila Muutos Nopea, jatkuva, kiihtyvä

Lisätiedot

Asiointi sähköistymässä

Asiointi sähköistymässä Asiointi sähköistymässä Johtava asiantuntija Esa Pitkänen Tilaisuuden tavoitteet Antaa alustavaa tietoa Fivan tulevasta sähköisestä asioinnista Kuulla, mitä ajatuksia ja kysymyksiä asia herättää Testata

Lisätiedot

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) 13.10.2010 Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen Keskeisenä tavoitteena Toteuttaa eduskunnan 7.12.2009 tekemä päätös, että hallituksen tulisi valmistella

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Hallituksen strategiaistunto 29.1. 2018 Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Sähköisen asioinnin ensisijaisuuden tavoitetila 2022 Tavoitetilassa 2022 Viranomaiset

Lisätiedot

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti

Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Teknillinen korkeakoulu 51 Vaatimusmäärittely Ohjelma-ajanvälitys komponentti Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 21.11.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio 0.2 27.11.01 Oskari Pirttikoski Lisätty termit

Lisätiedot

Informaationhallinta ja sähköiset palvelut

Informaationhallinta ja sähköiset palvelut Informaationhallinta ja sähköiset palvelut Sami Niskanen LUOTTAMUKSELLINEN Digitalisaation tavoitteet Lähde: Valtiovarainministeriö 24.1.2018 2 Toimintaympäristön muutos Merkitys NYT Vähän alueellista

Lisätiedot

suomi.fi Suomi.fi -palvelunäkymät

suomi.fi Suomi.fi -palvelunäkymät Suomi.fi -palvelunäkymät Julkishallinto 07.09..2015 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Mitä palvelu tarjoaa? 4. Miten? 5. Miksi? Hyötynäkökulma 6. Mitä tämä edellyttää?

Lisätiedot

Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet

Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet Pentti Itkonen Sosiaali- ja terveysministeriö 24.03.2013 1 Toimintaympäristö Palvelurakenteen muutokset Palvelurakenne uudistuu kansallisesti ja alueellisesti

Lisätiedot

Affecton uusitun asian- ja dokumenttienhallinnan ratkaisun lanseeraus Timo Helkiö Senior Advisor, Affecto Finland Oy

Affecton uusitun asian- ja dokumenttienhallinnan ratkaisun lanseeraus Timo Helkiö Senior Advisor, Affecto Finland Oy Affecton uusitun asian- ja dokumenttienhallinnan ratkaisun lanseeraus Timo Helkiö Senior Advisor, Affecto Finland Oy 1 2 TAUSTAA: Asian- ja dokumenttienhallinnan rooli toiminnan tehostamisessa ja kokemuksia

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa ICT muutostukiseminaari 8.10.2014 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Miksi kokonaisarkkitehtuuria tarvitaan julkisessa hallinnossa? Mitä tuloksia kokonaisarkkitehtuurista

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri TUNNISTUSPALVELU INFO

Kansallinen palveluarkkitehtuuri TUNNISTUSPALVELU INFO Kansallinen palveluarkkitehtuuri TUNNISTUSPALVELU INFO 29.9.2015 Palvelulupauksemme Tarjoamme julkishallinnolle mahdollisuuden Suomen ja EU-kansalaisen sähköiseen tunnistamiseen tietoturvallisesti eri

Lisätiedot

Maksullisen koulutuksen hallinnointi- ja julkaisujärjestelmä -projekti

Maksullisen koulutuksen hallinnointi- ja julkaisujärjestelmä -projekti Maksullisen koulutuksen hallinnointi- ja julkaisujärjestelmä -projekti Peppi-konsortion sisällöllisen työryhmän jatkot 1.2.2016 Lauri Stigell Projektin perustiedot Metropolia Ammattikorkeakoulun projekti

Lisätiedot

JulkICTLab Eteneminen 2015. 4.3.2015 Mikael Vakkari, VM

JulkICTLab Eteneminen 2015. 4.3.2015 Mikael Vakkari, VM JulkICTLab Eteneminen 2015 4.3.2015 Mikael Vakkari, VM JulkICTLab lyhyesti Kokoaa yhteen julkisen hallinnon eri projektien kehittämistoimintaa Edistää palveluiden kehittämistä ja referenssitoteutusten

Lisätiedot

Uutta tulossa XBRL, tulorekisteri, KaPa. Jukka Kyhäräinen Tietovirtayksikkö

Uutta tulossa XBRL, tulorekisteri, KaPa. Jukka Kyhäräinen Tietovirtayksikkö Uutta tulossa XBRL, tulorekisteri, KaPa Jukka Kyhäräinen Tietovirtayksikkö 28.11.2014 Sisältö XBRL Tulorekisteri Kansallinen palveluarkkitehtuuri palveluväylä palvelunäkymät tunnistus roolien ja valtuutusten

Lisätiedot

KORKEAKOULUHAKUJEN UUDISTUS 2014

KORKEAKOULUHAKUJEN UUDISTUS 2014 KORKEAKOULUHAKUJEN UUDISTUS 2014 18.4.2013 INFOTILAISUUS KORKEAKOULUJEN VIERASKIELISEN KOULUTUKSEN VIRKAILIJOILLE Laila Puranen, Opetushallitus Korkeakoulujen hakujen uudistuksen taustalla hallitusohjelmassa

Lisätiedot

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ Liite TS2.4 Migraatiovaatimukset 1/10 VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 12.3.15 3.0 Tarjouspyynnön liitteeksi Hanketoimisto 2/10 SISÄLLYS

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat Tommi Karttaavi 13.5.2008 JHS-järjestelmä (historiaa) Valtioneuvoston päätös valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977 Valtiovarainministeriö vahvisti valtionhallinnon

Lisätiedot

Kansallisen palveluväylän pilotoinnin tukeminen. JulkICTLab-projektihakemus

Kansallisen palveluväylän pilotoinnin tukeminen. JulkICTLab-projektihakemus Kansallisen palveluväylän pilotoinnin tukeminen JulkICTLab-projektihakemus v0.4 2 (6) DOKUMENTINHALLINTA Laatinut Tarkastanut Hyväksynyt VERSION HALLINTA versionro mitä tehty pvm/henkilö v0.4 3 (6) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Minikilpailutus - Tarjouspyyntö

Minikilpailutus - Tarjouspyyntö TARJOUSPYYNTÖ 1 (8) Avoimen lähdekoodin ketterien ohjelmistokehityspalveluiden hankinta - Tarjouspyyntö Laatinut: Jani Kuokkanen Julkaistu: 9.6.2017 Tila: Tarjouspyyntöpohja 2 (8) 1 JOHDANTO Hyvä puitesopimustoimittaja,

Lisätiedot

KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ

KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ TIEDON- HALLINTA HANKINTA JÄRJESTELMÄTASON KEHITTÄMINEN -Tulosten käyttöönoton aikajänne 5 10 vuotta SOVELLUSTEN KEHITTÄMINEN -Tulosten käyttöönoton aikajänne 1-5 vuotta KOULUTUS

Lisätiedot

TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM!

TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM! TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 1 (5) TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM! Tällä liitteellä yksilöidään hankinnan kohteen ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, jotka

Lisätiedot

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Kuntamarkkinat 11.9.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut + Kuntaliiton toimeksiannosta

Lisätiedot

OTM-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI

OTM-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI OTM-HANKKEEN SIDOSRYHMÄSEMINAARI 27.4.2016 Päivän ohjelma 12:00 Avaus / Pekka Äikäs 12:30 Johdon katsaus / Kati Kettunen 12:45 Funidata Oy / Jorma Hänninen ja Mika Peura 13:45 Kahvi 14:15 Aallon käyttöönottoprojekti

Lisätiedot

Palvelun Asettaminen Virtuun

Palvelun Asettaminen Virtuun Palvelun Asettaminen Virtuun Haka- ja Virtu-seminaari 2014 Jouko Junttila, Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori Marko Leppänen, Fujitsu Finland Oy Palvelun asettaminen Virtuun Esityksessä

Lisätiedot

Oikeus- ja sisäasiainhallinnon yhteinen asianhallinta- ja tietojärjestelmä

Oikeus- ja sisäasiainhallinnon yhteinen asianhallinta- ja tietojärjestelmä Oikeus- ja sisäasiainhallinnon yhteinen asianhallinta- ja tietojärjestelmä K 10/2016 vp Hallituksen vuosikertomus 2015 Tarkastusvaliokunta, 19.5.2016 Taustaa Sisäministeriön lausuma asiaan EK 25/2011 vp

Lisätiedot

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä -päivitys

JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä -päivitys JHS 136 Menettelytavat JHS-työssä -päivitys Hankesuunnitelma v.0.1 06.08.2012 1(9) Sisällysluettelo 1. Hankkeen lähtökohdat... 3 1.1 Hankkeen perustamisen tausta... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4

Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma v.1.4 Tämän esityksen sisältö tausta avoimet toimittajakohtaiset rajapinnat (toimittajan hallitsemat rajapinnat) avoimet yhteiset rajapinnat (tilaajan

Lisätiedot

KUNTIEN JA HUS:N ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN HANKINTA

KUNTIEN JA HUS:N ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN HANKINTA KUNTIEN JA HUS:N ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄN HANKINTA Tarjouspyyntö Liite 5.3: Järjestelmän ylläpidettävyden arviointi 1 / 5 VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 22.4.15 3.01 Poistettu kotihoito

Lisätiedot

Kehmet. Yleisesittely

Kehmet. Yleisesittely Kehmet Yleisesittely 1 1 2 3 4 5 KONSEPTI RAKENNE KETTERÄ KOKEILU JA TOTEUTUS PERINTEINEN TOTEUTUS TULEVAISUUS JA MAHDOLLISUUDET 22.6.2017 Ilkka Kautto 2 KEHMET KONSEPTI 22.6.2017 Ilkka Kautto 3 Sulautettu

Lisätiedot

Etu Sukunimi. xx.yyx.2010

Etu Sukunimi. xx.yyx.2010 Palvelut tuotetaan koko julkisen hallinnon käyttöön valtiovarainministeriön toimeksiannosta. Kansalaisneuvonta antaa tukea kaikkien näiden palvelujen käytössä ja ohjaa asiakkaan oikean viranomaisen ja

Lisätiedot

WestStar Oy Aleksanterinkatu 17 B Lahti. Liite Henkilötietojen käsittely

WestStar Oy Aleksanterinkatu 17 B Lahti. Liite Henkilötietojen käsittely 1 WestStar Oy 24.5.2018 2223699-7 Aleksanterinkatu 17 B 15110 Lahti Liite Henkilötietojen käsittely 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Osapuolet 2. Tausta ja tarkoitus 3. Määritelmät 4. Käsittelyn kohde ja tarkoitus

Lisätiedot

Kansallinen tulorekisteri - mitä ollaan tekemässä? Arto Leinonen Hankepäällikkö RTE-seminaari 10.4.2015

Kansallinen tulorekisteri - mitä ollaan tekemässä? Arto Leinonen Hankepäällikkö RTE-seminaari 10.4.2015 - mitä ollaan tekemässä? Arto Leinonen Hankepäällikkö RTE-seminaari 10.4.2015 Tulorekisterin tavoitteita Tulorekisteri on lähtenyt liikkeelle tarpeesta vähentää yritysten hallinnollista taakkaa palkkaraportoinnin

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Ohjelmistotuotteen hallinta ja hallinnointi 22.4.2015 Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM Strategisten linjausten perusteemat Avoimuus Hallinto,

Lisätiedot

OTM-HANKE. Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus

OTM-HANKE. Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus OTM-HANKE Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus Taustaa Aalto-yliopisto, Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteishanke opintohallinnon tietojärjestelmien modernisoinniksi

Lisätiedot

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Terveydenhuollon atk-päivät 20.5.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut Esityksen sisältö Kehittämisvaatimukset sosiaali-

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin demo 11.11.2014

Sähköisen asioinnin demo 11.11.2014 Sähköisen asioinnin demo 11.11.2014 Esitys Esitysjärjestys Sähköisen asioinnin alusta Tunnistautuminen Demo Keskustelu Sähköisen asioinnin alusta Ympäristö Tunnistus Sähköinen asiointi Asianhallinta ja

Lisätiedot

HyvisSADe yhteistyöprojekti

HyvisSADe yhteistyöprojekti HyvisSADe yhteistyöprojekti Hoitoon hakeutuminen ja kansalaisen ajanvarauspalvelut Alueellisesta palvelusta kansalliseksi palveluksi! Maija Paukkala ja Jani Kariniemi 23.4.2013 Yhteistyöprojektin toteuttajat

Lisätiedot

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja JUHTAn roolit? Seminaari 09.06.2015 Sirpa Alitalo & Markku

Lisätiedot

YLEISET VAATIMUKSET JA TOIMINTAYMPÄRISTÖN KUVAUS Varhaiskasvatuksen sähköisten palveluiden kehittäminen/ Tietopyyntö 21.5.2015.

YLEISET VAATIMUKSET JA TOIMINTAYMPÄRISTÖN KUVAUS Varhaiskasvatuksen sähköisten palveluiden kehittäminen/ Tietopyyntö 21.5.2015. LIITE 1 YLEISET VAATIMUKSET JA TOIMINTAYMPÄRISTÖN KUVAUS Varhaiskasvatuksen sähköisten palveluiden kehittäminen/ Tietopyyntö 21.5.2015 Toukokuu 2015 Varhaiskasvatuksen sähköisen asioinnin kehittäminen

Lisätiedot

Kunnan rakennetun ympäristön sähköiset palvelut (KRYSP)

Kunnan rakennetun ympäristön sähköiset palvelut (KRYSP) Kunnan rakennetun ympäristön sähköiset palvelut (KRYSP) Hankkeen tavoitteet ja sisältö Kunnan rakennetun ympäristön sähköiset palvelut projektin (KRYSP) tavoitteena on tuottaa sähköinen asiointipalvelukokonaisuus,

Lisätiedot

PILETTI. Tekninen vaatimusmäärittely. v. 0.2

PILETTI. Tekninen vaatimusmäärittely. v. 0.2 PILETTI Tekninen vaatimusmäärittely v. 0.2 2 Sisällysluettelo 1. Yleiskuvaus... 3 2. Taustajärjestelmä... 4 3. Palvelupisteiden sovellus... 4 4. Korttisovellus ja turvaratkaisu... 4 5. Rajapinnat... 5

Lisätiedot

SÄHKÖISEN TUNNISTAMISEN PALVELU KANSALLISESSA PALVELUARKKITEHTUURISSA

SÄHKÖISEN TUNNISTAMISEN PALVELU KANSALLISESSA PALVELUARKKITEHTUURISSA SÄHKÖISEN TUNNISTAMISEN PALVELU KANSALLISESSA PALVELUARKKITEHTUURISSA KUNTAMARKKINAT 09.09.2015 JARKKO LESKINEN @VRK.FI Aikataulu 2015 2016 2017 2018 -> Hanke 2015 2016 2017 Palvelunäkymät Beta.suomi.fi

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) JulkICT-osasto Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) JulkICT-osasto Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma 14.11.2017 JulkICT-osasto Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma - Loppuraportti Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Tukes Dnro

Lisätiedot

Väliaikaishallinnon tiedonohjaussuunnitelma ja tehtäväluokitus projekti

Väliaikaishallinnon tiedonohjaussuunnitelma ja tehtäväluokitus projekti Väliaikaishallinnon tiedonohjaussuunnitelma ja tehtäväluokitus projekti Projektipäällikkö Eira Isoniemi eira.isoniemi@ylasavonsote.fi Mitä asianhallinta on? Asianhallinta tarkoittaa organisaation toimintaprosesseihin

Lisätiedot

Työajan kohdentamisen järjestelmä

Työajan kohdentamisen järjestelmä TTY-säätiö Tarjouspyyntö 1 (5) Työajan kohdentamisen järjestelmä Toimintayksiköt (TaY) 33014 TTY-säätiö sr (Tampereen teknillinen yliopisto, TTY) PL 527 33101 Tampere (TAMK) Kuntokatu 3 33520 Tampere Yhteyshenkilö

Lisätiedot

Avoimen ohjelmistotuotteen hallinta julkisella sektorilla. Jukka Kääriäinen VTT Oy , Oskari-verkostopäivä

Avoimen ohjelmistotuotteen hallinta julkisella sektorilla. Jukka Kääriäinen VTT Oy , Oskari-verkostopäivä Avoimen ohjelmistotuotteen hallinta julkisella sektorilla Jukka Kääriäinen (jukka.kaariainen@vtt.fi) VTT Oy 19.5.2015, Oskari-verkostopäivä Esityksen sisältö Mitä on tuotteenhallinta? Mikä on avoimen tuotteenhallintamalli?

Lisätiedot

JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen. JHS-jaosto

JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen. JHS-jaosto JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen JHS-jaosto 23.05.2014 Sisältö Käsitteet ja tavoitteet Työskentelyprosessi Suositusluonnoksen esittely 2 Käsitteet ja tavoitteet 3 Verkkopalvelu

Lisätiedot

Tiedonhallinnan lainsäädännön kehittäminen

Tiedonhallinnan lainsäädännön kehittäminen Tiedonhallinnan lainsäädännön kehittäminen 30.01.2017 Tomi Voutilainen JulkICT-osasto Työryhmän tehtävät Työryhmän toimikausi 17.11.2016-31.5.2017 Työryhmän tehtävänä on selvittää julkisen hallinnon tiedonhallinnan

Lisätiedot

Sopimus Asiakas- ja potilastietojärjestelmästä. Liite N: Kielivaatimukset

Sopimus Asiakas- ja potilastietojärjestelmästä. Liite N: Kielivaatimukset Sopimus Asiakas- ja potilastietojärjestelmästä Liite N: Kielivaatimukset VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 12.3.15 3.0 Tarjouspyynnön liitteeksi 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 4 2 JÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelut ja kirjastot. Matti Sarmela

Suomi.fi-palvelut ja kirjastot. Matti Sarmela Suomi.fi-palvelut ja kirjastot Matti Sarmela 12.4.2019 Suomi.fi-palvelut Lakihallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista 571/2016 5 Tukipalvelujen käyttö julkisessa tehtävässä Seuraavat julkisen

Lisätiedot

Maanvuokrausjärjestelmä Mvj. Projektitarpeen ja tavoitteiden kuvaus

Maanvuokrausjärjestelmä Mvj. Projektitarpeen ja tavoitteiden kuvaus Maanvuokrausjärjestelmä Mvj Projektitarpeen ja tavoitteiden kuvaus Helsingin kaupunki TARJOUSPYYNTÖ 2 (10) LYHYT KUVAUS 3 PUITESOPIMUKSESTA POIKKEAVAT ja ERIKSEEN SOVITTAVAT KOHDAT 3 NYKYTILA - KOKEILUVAIHEEN

Lisätiedot

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut

Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut Apteekkisopimus Päihdelääketieteen torstaikoulutus 4.10.2018 Maritta Korhonen, Kela Kanta-palvelut 1 Kanta-palvelut Kaikille kansalaisille Apteekeille (~810) Julkiselle terveydenhuollolle ( > 1000 palveluyksikköä)

Lisätiedot

egovernment - Sähköisen asioinnin tulevaisuudennäkymiä

egovernment - Sähköisen asioinnin tulevaisuudennäkymiä egovernment - Sähköisen asioinnin tulevaisuudennäkymiä 27.9.2007 Mika Eerola ja Heli Salmi Itella Information Oy 1 Itellan sähköisen asioinnin palveluita ItellaTYVI Mukana mm. Vero, Tulli, Ympäristöhallinto

Lisätiedot

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä JUHTA 12.12.2013 Lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara LAIN KÄSITTELYN TILANNE (HE 150/2013 vp) Hallintovaliokunta antoi mietintönsä

Lisätiedot

Loppuyhteenveto. Valtorin asiakaspäivä Toimitusjohtaja Kari Pessi

Loppuyhteenveto. Valtorin asiakaspäivä Toimitusjohtaja Kari Pessi Loppuyhteenveto Valtorin asiakaspäivä Toimitusjohtaja Kari Pessi Anna-Maija Karjalainen: Useiden ict-strategioiden yhdistäminen Sähköisestä asioinnista tulee tehdä ensisijainen asiointitapa. Digitalisointia

Lisätiedot

Viranomaisyhteistyöllä uutta alkua asianhallintaan case USPA

Viranomaisyhteistyöllä uutta alkua asianhallintaan case USPA Viranomaisyhteistyöllä uutta alkua asianhallintaan case USPA Ossi Koski, Ryhmän vetäjä, Ratkaisutuotanto, Aluehallinnon tietohallintopalveluyksikkö AHTi Markus Andersson, Toimitusjohtaja, Consultor Finland

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (6) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 15/2015 1 (6) 4 Sosiaali- ja terveysvirasto, yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta, Apotti-hanke Pöydälle 01.09.2015 HEL 2015-003057 T 02 08 02 00 Päätösehdotus

Lisätiedot

MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY

MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY Visiomme on digitaalisilla palveluilla menestyvät maakunnat. Asiakkaamme on maakunta, ja palvelemme maakuntaa siten, että asukkaan hyöty toteutuu. 28.1.2019 VIMANA

Lisätiedot

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry Viisaat hankinnat: Avoimuudet uusissa JIT 2015 -ehdoissa JulkICTLab-seminaari 20.11.2015 Martin von Willebrand, puheenjohtaja Avoin arkkitehtuuri Luo jäsenien menestystarinoita avoimilla ratkaisuilla Avoimet

Lisätiedot

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Palvelun uusi versio on Palveluiden kehittäminen voitava asentaa tuotantoon vaikeutuu

Lisätiedot