Valtiovarainministeriö MINVA VM

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtiovarainministeriö MINVA VM"

Transkriptio

1 Valtiovarainministeriö MINVA VM EUS JULKINEN Viite Asia Epävirallinen valtiovarainministerien kokous , Tallinna Tiivistelmä Suomea kokouksissa edustaa valtiovarainministeri Petteri Orpo. Talous ja rahaliiton syventäminen: sääntöjen ja instituutioiden vuorovaikutus Epävirallisessa valtiovarainministereiden kokouksessa jatketaan aikaisempia keskusteluja talous ja rahaliiton syventämisestä. Tavoitteena on saada valtiovarainministereiltä ja keskuspankkiireilta poliittista ohjausta jatkotyölle. Tällä hetkellä on epäselvää, miten ja millä aikataululla talous ja rahaliiton syventämisessä voidaan edetä. Jatkoa tarkastellaan ja mahdollisesti linjataan joulukuun 2017 Eurooppaneuvostossa. Keskeiseksi teemaksi käydyssä keskustelussa on noussut kansallisten talous ja finanssipoliittisten vastuiden tasapainottaminen solidaarisuuden kanssa. Keskustelu on kuitenkin pysynyt melko yleisellä tasolla lukuun ottamatta pankkiunionia, jossa edetään sovitun tiekartan mukaisesti riskien vähentämiseen ja jakamiseen liittyvien toimien osalta. Suomen kantana on, että talous ja rahaliiton kehittämistarpeita on syytä arvioida kokonaisuutena, sekä lyhyemmän että pidemmän aikavälin tarpeiden näkökulmasta. Lähiaikoina tulee keskittyä jo sovittujen uudistusten täytäntöönpanoon sekä sellaisiin konkreettisiin uudistuksiin, jotka on mahdollista hyväksyä nykyisten perussopimusten puitteissa. Talous ja rahaliittoa ei tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun lisääntymiseen. Suomen lähtökohtana on, että jokainen jäsenvaltio kantaa vastuun omasta talouspolitiikastaan ja vastaa itse veloistaan. Yritysverotus ja digitaalinen talous: haasteet Valtiovarainministerit keskustelevat myös digitaaliseen talouteen liittyvistä yhteisöverohaasteista. Nykyiset kansainväliset verosäännökset eivät puheenjohtaja Viron mukaan pysty vastaamaan digitaalisen talouden haasteisiin. Säännösten puutteellisuuden vuoksi rajat ylittävät liiketoiminnot jäävät verottamatta valtioissa, joissa yritykset ovat digitaalisesti läsnä ja luovat arvoa. Puheenjohtaja haluaa nyt kuulla jäsenmaiden näkemyksiä preferoiduista etenemistavoista sekä kansainvälisellä tasolla että EUtoimien osalta OECD:n puitteissa. Suomi pitää keskustelua tärkeänä ja ajankohtaisena. Asiassa on myös tärkeää arvioida veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun estämistä koskevia näkökulmia. Aihetta tulee tarkastella kokonaisvaltaisesti kilpailukykytekijät huomioiden. Asian eteneminen edellyttää huolellista teknistä valmistelua ja siinä tulisi pyrkiä globaaliin ratkaisuun.

2 2(25) Muut kokouksen asiat Kokouksessa valtiovarainministerit ja keskuspankkiirit pohtivat pääomamarkkinaunionia ja finanssiteknologian (fintech) vaikutuksia rahoitusmarkkinoiden toimintaan EU:ssa ja kansainvälisesti. Lisäksi esillä on tullin ITjärjestelmien kustannustehokkuus ja kestävyys. Ministerien lounasaiheena on talousja rahaliiton kehittämiseen liittyen EU:n rahoituksen tehokkuuden parantaminen. Euroryhmä Euroryhmä kokoontuu ennen epävirallista valtiovarainministerikokousta. Asialistalla on temaattinen keskustelu liittyen talous ja rahaliiton taloudelliseen sietokykyyn, sekä tilannekatsaus Kreikasta. Muissa asioissa esillä on valuuttakurssikehitys.

3 Asialista: 3(25) I työistunto sivu EMU: n syventäminen: sääntöjen ja instituutioiden vuorovaikutus 4 Pääomamarkkinaunioni : teknologinen innovaatio ja finanssialan sääntely 8 II työistunto Yritysverotus ja digitaalinen talous : haasteet 12 Tullin ITjärjestelmien kustannustehokkuus ja kestävyys 15 Perjantai :00 12:00 Euroryhmä 19 12:30 14:00 Työlounas 14:30 17:30 I työistunto Lauantai :0012:45 II työistunto

4 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM EUS Ikonen Susanna(VM) JULKINEN 4(25) Asia Epävirallinen valtiovarainministerien kokous , Tallinna; I TYÖISTUNTO: EMUn syventäminen: sääntöjen ja instituutioiden vuorovaikutus Kokous Epävirallinen valtiovarainministerikokous U/E/UTPtunnus E 113/2012 vp Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Epävirallisessa Ecofinneuvostossa jatketaan aikaisempia keskusteluja talous ja rahaliiton syventämisestä. Keskustelu on jatkumoa mm. kesäkuussa 2015 julkaistulle viiden puheenjohtajan raportille Euroopan talous ja rahaliiton viimeistely ja komission keväällä 2017 julkaisemalle valkoiselle kirjalle Euroopan tulevaisuudesta. Valkoisen kirjan mukaisesti komissio julkaisi toukokuun lopussa 2017 reflektiopaperin EMU:n syventämisestä kontribuutiona jatkokeskusteluille. Tässä epävirallisen Ecofinneuvoston työistunnossa keskustellaan puheenjohtaja Viron taustaasiakirjan pohjalta sääntöjen ja instituutioiden vuorovaikutuksesta EMUn syventämisessä tavoitteena saada valtiovarainministereiltä ja keskuspankkiireilta poliittista ohjausta jatkotyölle. Tällä hetkellä on epäselvää, miten ja millä aikataululla EMUn syventämisessä voidaan edetä. Jatkoa tarkastellaan ja mahdollisesti linjataan joulukuun 2017 Eurooppaneuvostossa. Saksan syyskuussa pidettävillä vaaleilla saattaa olla merkitystä tulevalle etenemiselle. Talous ja rahaliiton kehittämistarpeita on syytä arvioida kokonaisuutena, sekä lyhyemmän että pidemmän aikavälin tarpeiden näkökulmasta. Lähiaikoina tulee keskittyä jo sovittujen uudistusten täytäntöönpanoon sekä sellaisiin konkreettisiin uudistuksiin, jotka on mahdollista hyväksyä nykyisten perussopimusten puitteissa.

5 Pääasiallinen sisältö 5(25) EMUa ei tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun lisääntymiseen. Sääntöjen noudattamisen vahvistamiseksi talouspolitiikan koordinaatiota on yksinkertaistettava, ja jäsenvaltioiden omistajuus talouspolitiikasta on varmistettava. Unionille ei tule antaa suoraa verotusoikeutta. Suomen lähtökohtana on, että jokainen jäsenvaltio kantaa vastuun omasta talouspolitiikastaan ja vastaa itse veloistaan. Suomi ei kannata jäsenvaltioiden työllisyys ja sosiaalipoliittisten rakenteiden ja toimintatapojen harmonisointia. Maiden välillä on merkittäviä eroja, mitä tulee järjestelmien rakenteisiin, tilanteisiin, tarpeisiin ja lähestymistapoihin. Suomi on suhtautunut varauksellisesti uusien tulonsiirtomekanismien luomiseen EUmaiden välille. Puheenjohtaja Viron taustaasiakirjassa todetaan valtiovarainministereiden keskustelleen talous ja rahaliiton syventämisestä useita kertoja viiden presidentin raportin julkaisemisen jälkeen ja toukokuussa 2017 komissio julkaisi reflektiopaperin jatkokeskusteluja varten. Taustaasiakirjan mukaan uutta lähentymisprosessia on esitetty johtuen havainnoista, että euro ei ole vielä tuonut riittävästi luvattuja hyötyjä. Asia vaatii toimia sekä kansallisella että Euroopan tasolla. Joustavampi EMU mahdollistaisi osallistuville maille enemmän hyötyjä yhteisestä valuutasta ja turvaisi demokraattisen legitimiteetin. Keskeiseksi teemaksi keskustelussa on noussut kansallisten talous ja finanssipoliittisten vastuiden tasapainottaminen solidaarisuuden kanssa. Keskustelu on kuitenkin pysynyt melko yleisellä tasolla lukuun ottamatta pankkiunionia, jossa edetään sovitun tiekartan mukaisesti riskien vähentämiseen ja jakamiseen liittyvien toimien osalta. Taustaasiakirjan mukaan jäsenmaiden tulisi keskittyä siihen, mikä on tarpeellista talous ja rahaliiton syventämiseksi suhteessa kansalliseen vastuuseen ja Eurooppalaiseen solidaarisuuteen. EMUn hallintorakenne (governance) saattaa olla vasta toissijainen asia, mutta on kuitenkin olennainen osa käytävää keskustelua ja tarpeen ottaa huomioon jo tässä vaiheessa. Tulevien hallintorakenteiden vaatimukset riippuvat mm. nykyisten järjestelyjen riittävyydestä sekä EMUn syventämisen lopullisuudesta, aikataulusta ja laajuudesta. Riittävyys EMUn politiikkakoordinaatio on pohjautunut sääntöihin, mutta jotkut sanovat, että nykyiset koordinaatiomenetelmät ovat saavuttaneet rajansa. Tätä katsotaan kuvaavan mm. sen, että epätasapainojen kasautuminen ja viime vuosikymmenien epäsymmetrinen sopeutuminen euroalueella voidaan osin liittää koordinaatiokehikkoon, joka ei ole täysin optimaalinen, tai kehikon toimeenpanoon.

6 6(25) Jäsenmaiden tulisikin määrittää ovatko ne tällä hetkellä tyytyväisiä yhteisesti sovittujen sääntöjen ja suositusten hajautettuun toimeenpanoon ja keskitettyyn täytäntöönpanoon. Jos tähän ei olla tyytyväisiä, tulisi arvioida, mitkä askeleet, jos mitkään voisivat parantaa nämä puutteet. Tämä arvio vaikuttaa odotuksiin integraation seuraavasta vaiheesta. Usein on puhuttu sen puolesta, että markkinoihin perustuvien kannustimien tulisi olla suuremmassa roolissa EMUn politiikkakoordinaatiossa. Kuitenkin tähän saakka markkinakuri on osoittautunut joko riittämättömäksi tai tehottomaksi (ennen kriisiä) tai joissain tapauksissa häiritseväksi (kriisin aikana). Tämän vuoksi olennaista on, mitä askelia tulisi ottaa markkinoiden vastasyklisen roolin vahvistamiseksi. Lopullisuus Riippumatta nykyisen kehikon riittävyyteen liittyvästä harkinnasta tulevien hallintorakenteiden vaatimukset voivat lisäksi riippua EMUn viimeistelyn lopullisuudesta. Joidenkin kansallisten politiikkojen tiiviimpi koordinaatio voi edellyttää kansallisen suvereniteetin luovuttamista. Tämä koskee erityisesti sitä, jos uudistetun hallintorakenteen on tarkoitus vähentää riskejä, jotka liittyvät lisääntyvään riskien jakamiseen (pienentämällä vahoja riskejä (legacy risks) ja/tai kontrolloimalla tulevaisuudessa kansalliselta tasolta lähtöisin olevia riskejä). Vähäisemmällä riskien jakamisella puuttuminen kansalliseen suvereniteettiin voi olla pienempää tai tarpeetonta. Ajoitus Mahdollisen riskien jakamisen ajoitus saattaa myös olla merkittävä tekijä. On mahdollista, että erityyppiset lähentymiset, erilaisten vastaavien hallintorakenteita koskevien vaatimusten kanssa, tehtäisiin vaiheittain. Aluksi olisi mahdollista tavoitella lähestymistapaa, joka jättäisi jäsenmaille jonkin verran harkintavaltaa määrittää miten ne haluavat saavuttaa ennalta määritellyt tulokset joillekin tulospohjaisille indikaattoreille. Indikaattorit voisivat pohjautua makrotaloudellisten epätasapainojen prosessiin tai maakohtaisiin suosituksiin. Myöhemmässä vaiheessa kun euroalue erityisesti siirtyy lähemmäs riskien jakamista, tavoite kestävästä lähentymisestä voi vaatia lisää harmonisoituja tai yhteisiä institutionaalisia ratkaisuja, joiden hallintorakenne vaatisi vahvempia tai mahdollisesti keskitettyjä toimivaltuuksia. Laajuus Valinta sääntöjen ja instituutioiden (tai niiden välisen tasapainon välillä) riippuu myös alueista, joilla lähentymistä hallintomallissa etsitään sekä kunnianhimon tasosta näillä alueilla. Työmarkkinat, kilpailukyky, yritysympäristö, julkinen hallinto, yritysverotus ovat usein mainittuja politiikkaaloja, joille yhteiset standardit voisivat olla kunnossa. Voi olla ettei ole yhtä yhteistä mallia kaikille kun hallintorakenteen vaatimuksista puhutaan ja tähän liittyy myös

7 7(25) lisähaaste pitää harjoitus käytännöllisenä. Tämän vuoksi on tärkeää fokusoida alueille, jotka ovat relevantteja EMUn sujuvalle toiminnalle. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Talous ja rahaliittoa koskevat määräykset sijaitsevat EUTsopimuksen VIII osastossa. Euroalueen fiskaalisen tasausmekanismin luomiselle ei ole perussopimuksessa oikeusperustaa. Sellaisen luominen edellyttäisi SEU 48 artiklan mukaisten perussopimusten tarkistusmenettelyjen soveltamista. Käsittely Euroopan parlamentissa Euroopan parlamentti hyväksyi mietinnön euroalueen budjettikapasiteetista Esittelijänä toimivat Reimer Böge ja Pervenche Berès. Kansallinen valmistelu Eduskuntakäsittely EU ministerivaliokunta kirjallinen menettely E 113/2012 vp jatkokirjeineen. Suuri valiokunta Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset EMUn syventämiseen liittyvillä ehdotuksilla on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia talous ja rahaliiton jäsenmaissa. Näitä vaikutuksia arvioidaan tarkemmin konkreettisten lainsäädäntöehdotusten yhteydessä. Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat Presidency Issues Note for Informal ECOFIN Discussion on interaction on rules and institutions within the context of deepening the EMU, Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot

8 VM/EUS finanssineuvos Susanna Ikonen, p (25) EUTORItunnus EU/2017/0295 Liitteet Viite

9 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM (25) RMO Knuutinen Jyrki(VM), Kuusinen Miki(VM) JULKINEN Asia Epävirallinen valtiovarainministerikokous , Tallinna; I TYÖISTUNTO: Pääomamarkkinaunioni: Teknologinen uudistaminen ja rahoituspalvelujen sääntely Kokous Epävirallinen valtiovarainministerikokous U/E/UTPtunnus E 66/2017 vp Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Epävirallisessa Ecofinissa keskustellaan pääomamarkkinaunioniin liittyen teknologisen uudistamisen ja rahoituspalvelujen sääntelyn välisestä suhteesta. Keskustelu ja siihen liittyvät taustaasiakirjat kattavat yleiskuvauksen finanssiteknologiasta (fintech) ja sen vaikutuksista rahoitusmarkkinoiden toimintaan EU:ssa ja kansainvälisesti. Keskustelua varten nostetaan esille mahdollisia politiikkasuosituksia siitä, kuinka finanssiteknologia tulisi ottaa huomioon rahoituspalvelujen sääntelyssä. Keskustelu on luonteeltaan ministerien ja keskuspankkien pääjohtajien välistä ajatustenvaihtoa pankkitoiminnan ja pääomamarkkinoiden muuttumiseen ja kehittämiseen liittyen. Keskustelun pohjana on puheenjohtajavaltio Viron ja ajatushautomo Bruegelin laatimat taustaasiakirjat Pääomamarkkinaunionia koskevan toimintasuunnitelman väliarvioinnista, jossa nostetaan esille uutena painopistealueena finanssiteknologia, on annettu valtioneuvoston kirjelmä (E 66/2017 vp) eduskunnalle Suomi suhtautuu myönteisesti pääomamarkkinaunionin luomiseen ja tukee tämän tavoitteita sekä rahoitusmarkkinoiden monipuolistamista ja niiden toimivuuden kehittämistä. Yhdentyneemmät pääomamarkkinat toimivat tehokkaammin ja lisäävät investointi sekä rahoitusmahdollisuuksia.

10 10(25) Pääomamarkkinaunioni on tärkeä osa komission kasvustrategiaa (työpaikat, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky). Hanke on luonteeltaan EU:n taloutta ja yhteismarkkinoita vahvistava sekä samalla osa eurooppalaista uudistusohjelmaa. Tavoitteena on investointiilmapiirin ja mahdollisuuksien vahvistaminen. Pääasiallinen sisältö Suomi tukee sijoitusmahdollisuuksien edistämistä ja erityyppisten sijoittajien valinnanvaran lisäämistä sekä monipuolisempaa kilpailua sijoitustuotteiden tarjonnassa ja rahoituksen välityksessä. Digitaalisten sisämarkkinoiden kehittäminen sekä uusiutuvan finanssiteknologian mahdollisuuksien hyödyntäminen ovat merkittäviä seikkoja sijoitustuotteiden saatavuuden ja tehokkuuden kannalta. Rahoituspalvelut ja tuotteet siirtyvät entistä enemmän digitaalisiksi ja samalla niiden rajat ylittävä tarjonta voi laajentua. Onkin myönteistä, että pääomamarkkinaunionin väliarvioinnissa nousee esille finanssiteknologian kokonaisvaltainen lähestymistapa sekä hyödyntämismahdollisuudet ja tähän toimintaan liittyvät mahdolliset EUtasoiset toimiluvat. Tulevassa sääntelypolitiikassa on tärkeää löytää tasapaino uuden liiketoiminnan ja palvelujen saatavuuden edistämisen sekä muuttuvien toimintatapojen asiakkaille ja markkinoille synnyttämien riskien hallinnan välillä. Suomen vastauksessa komission fintechkonsultaatioon kesäkuussa 2017 on todettu, että kannattamme komission lähtökohtia hankkeelle, jotka ovat a) teknologianeutraalisuus eli riippumatta tavasta, jolla rahoituspalvelu tuotetaan tai toteutetaan, tulisi kaikkea samankaltaista toimintaa säännellä samalla tavalla (yhdenmukaiset kilpailuedellytykset); b) suhteellisuusperiaate eli sääntelytoimissa tulee ottaa huomioon uuden toiminnan liiketoimintamallit, koko, systeeminen merkittävyys, monimuotoisuus ja rajat ylittävät palvelut; ja c) toimintavarmuuden edistettävyys eli uusien finanssiteknologioiden tulisi edistää läpinäkyvyyttä kuluttajien ja osapuolten eduksi rahoitusmarkkinoilla. Komissio julkisti pääomamarkkinaunionia koskevan toimintasuunnitelman väliarvioinnin (COM(2017) 292 final), jossa arvioidaan hankkeen täytäntöönpanoa ja nostetaan esille uusia painopistealueita. Komissio ottaa pääomamarkkinaunionin väliarviointiin uusina aluekokonaisuuksina mukaan finanssimarkkinoiden valvontakehikon, kestävän rahoituksen, Britannian EUeron (brexit) ja finanssiteknologian sekä pääomamarkkinoiden toimivuuden laajentamisen koko EUalueelle. Yksi komission uudelleenarvioinnin yhteydessä nostamasta yhdeksästä ensisijaista toimenpidealueesta on EU:n laajuisen toimiluvan käytön arviointi fintechtoiminnalle vuoden 2017 loppuun mennessä. Toimenpiteillä on tavoitteena edistää innovatiivista yritysrahoitusta.

11 11(25) Tulevalla arvioinnilla ja mahdollisilla muutosehdotuksilla olisi vaikutuksia sijoituspalvelujen ja joukkorahoituksen sääntelyyn EU:ssa sekä kansallisella tasolla. Ecofinneuvoston päätelmät pääomamarkkinaunionin väliarvioinnista annettiin Neuvoston päätelmissä todetaan, että neuvosto suhtautuu myönteisesti tulevaan komission arviointiin mahdollisesta rahoitusteknologiaa koskevasta EU:n kehyksestä, joka pohjautuisi alan toimintaan eikä niinkään teknologiaan, tarkoituksena hyödyntää rahoitusteknologian tarjoamia mahdollisuuksia laajentaa pääomamarkkinoihin perustuvan rahoituksen valikoimaa, siihen liittyvää kilpailua ja sen saatavuutta huolehtien kuitenkin siitä, että rahoitusteknologiaan liittyviin kaikkiin mahdollisiin esiin tuleviin riskeihin puututaan tehokkaasti. Digitalisaatio ja toimintaympäristön muutokset sekä tehostamisvaatimukset ovat yhdessä erityisesti pankkien alhaisen tuloksentekokyvyn kanssa finanssialan toimijoiden keskeisimmät haasteet. Rahoitusmarkkinat ja niillä toimivat yritykset ovat olleet teknisen ja tietoteknisen kehityksen kärjessä. Innovatiivisuuden ja kilpailukyvyn varmistaminen edellyttää, että eurooppalaisten rahoitusmarkkinoiden toimintaedellytykset varmistetaan modernilla ja tulevaisuuteen painottuvalla sääntelypolitiikalla. Digitaalisen sisämarkkinastrategian lisäksi unioni tarvitsee tiekartan digitaalisten rahoituspalveluiden ja niillä syntyvien uusien innovaatioiden täysimittaiseksi hyödyntämiseksi ensimmäisten joukossa. On tärkeää huomata, että rahoitusmarkkinoilla kehitys on ennennäkemättömän nopeaa Euroopan tärkeimpien kilpailijoiden joukossa USA:ssa sekä myös Aasian maissa ja erityisesti Kiinassa. Puheenjohtaja Junckerin komission päätavoitteita on digitaalisten yhteismarkkinoiden kasvu ja työpaikkojen luominen. Digitalisaation merkitys on oleellinen. Uudet teknologiat eli niin sanotut finanssiteknologiat muokkaavat monin tavoin rahoitusmarkkinoita. Fintechtermillä viitataan rahoitus ja finanssialan uusiin ratkaisuihin, joiden avulla kuluttajat ja yritykset pääsevät käsiksi täysin uusiin tapoihin kuten siirtää rahaa, suorittaa maksuja, hakea lainaa ja rahoitusta sekä tehdä sijoituksia. Markkinoille syntyy uusia toimijoita, jotka ovat teknologiapainotteisia ja toisaalta teknologiayritykset tulevat korvaamaan perinteisiä toimijoita kuten pankkeja sekä hoitamaan niiden perinteisiä tehtäviä osana rahoituspalveluita ja järjestelmää. Finanssiteknologioiden mahdollistamien uusien palveluiden odotetaan laskevan kustannuksia, parantavan tehokkuutta ja toimenpiteiden nopeutta sekä monipuolistavan rahoitusmarkkinoita ja lisäävän tarjontaa sekä kilpailua.

12 12(25) Edistääkseen fintechin hyödyntämistä unionissa komissio julkaisi konsultaation (Fintech: a more competitice and innovative financial sector), joka päättyi Suomen puolesta on vastattu komission konsultaatioon. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Käsittely Euroopan parlamentissa Euroopan parlamentti on antanut keväällä 2017 päätöslauselman FinTech: teknologian vaikutus rahoitusalan tulevaisuuteen (2016/2243(INI)). Raportin valmistelusta vastuullisena lausunnonlaatijana ECONvaliokunnassa ja esittelijänä yleisistunnossa toimi Cora van Nieuwenhuizen (ALDE, NL). Kansallinen valmistelu Eduskuntakäsittely EUministerivaliokunta, kirjallinen menettely Suuri valiokunta Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat Presidency Issues Note for the informal ECOFIN Tallinn, 14 September 2017: Discussion on technological innovation and financial regulation Bruegel: Capital Markets Union and the Fintech Opportunity Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot VM/RMO, finanssineuvos Jyrki Knuutinen, , etunimi.sukunimi@vm.fi VM/RMO, neuvotteleva virkamies Miki Kuusinen, , etunimi.sukunimi@vm.fi;

13 13(25) EUTORItunnus EU/2017/1054 Liitteet Viite

14 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM VO Upola Minna(VM) JULKINEN 14(25) Asia Epävirallinen valtiovarainministerien kokous ,Tallinna II TYÖISTUNTO; Yritysverotus ja digitaalinen talous : haasteet Kokous Epävirallinen valtiovarainministerikokous U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta EU:n puheenjohtajamaa Viro on tuonut epävirallisen Ecofinin asialistalle digitaaliseen talouteen liittyvät yhteisöverohaasteet. Viro on ilmoittanut, että digitaalisuus on sen puheenjohtajakauden keskeinen teema, ja että teema kattaa myös verotusta koskevat kysymykset. Teknistä keskustelua asiasta on käyty neuvoston korkean tason verotuksen työryhmässä sekä verotuksen välittömän verotuksen työryhmässä Puheenjohtaja haluaisi kuulla jäsenvaltioiden kannat seuraavien asioiden osalta: 1) Voisivatko jäsenvaltiot jakaa ajatuksia ja kokemuksia siitä, kuinka ne ovat ratkoneet digitaaliseen talouteen liittyviä verohaasteita kansallisen verojärjestelmän näkökulmasta? 2) Mitkä ovat jäsenvaltioiden näkemykset sekä preferoidut etenemistavat näiden haasteiden ratkaisemiseksi kansainvälisellä tasolla? 3) Ovatko jäsenvaltiot samaa mieltä, että ensimmäisenä askeleena joulukuun Ecofinin tulisi päästä yhteisymmärrykseen parhaimmasta etenemistavasta OECD:ssä, jonka tulisi nopeasti edetä kansainväliseen ratkaisuun asiassa? Suomi toivottaa tervetulleeksi puheenjohtajan tekemän ehdotuksen käydä keskustelua digitaalisen talouteen liittyvistä verohaasteista. Kysymys on tärkeä ja ajankohtainen. Asiassa on tärkeää arvioida myös veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun estämistä koskevia näkökulmia. Suomen mielestä on tärkeää kartoittaa ja ymmärtää ilmiönä digitaalinen talous sekä sen mahdollistamat uudet liiketoimintamallit, jotta voidaan käydä keskustelua niiden verokohtelusta. Suomen

15 Pääasiallinen sisältö 15(25) mielestä olisi kannatettavaa pyrkiä globaaliin ratkaisuun, joka perinteisesti on tehty OECD:ssä tehtävän työn puitteissa. Digitaaliseen talouteen liittyviä verohaasteita sekä vaihtoehtoja niiden ratkaisemiseksi on tarkasteltu myös OECD:ssä, jonka työ on edelleen kesken. Suomen mielestä kansainvälisten verotussäännösten toimivuutta arvioitaessa kansainvälistä liiketoimintaa harjoittavien yritysten verotuksen tason määrittämisessä ei tulisi rajoittua tarkastelemaan yksinomaan verotuksen tasoa lähdevaltiossa, vaan aihetta tulee tarkastella kokonaisvaltaisesti. Teknologian kehittyessä niin kutsuttua digitaalista liiketoimintaa harjoittavia voi olla vaikea erottaa perinteisempää liiketoimintaa harjoittavista. Siten keskustelua ei voitane rajata koskemaan vain digitaalista liiketoimintaa harjoittavien verotuskohtelun muuttamista. Keskustelussa on tärkeää saavuttaa tasapaino yhtäältä samanlaista toimintaa harjoittavien samanlaisen verokohtelun sekä toisaalta sen periaatteen välillä, että arvo verotetaan siellä, missä se syntyy. Suomen mielestä asian arvioinnissa tulee ottaa huomioon myös kilpailukykytekijät. Asiassa tarvitaan huolellista teknistä valmistelua, minkä johdosta aikataulu vaikuttaa Suomen mielestä kunnianhimoiselta. Puheenjohtajavaltio Viron mukaan nykyiset kansainväliset verosäännökset ovat vanhentuneita eivätkä pysty vastaamaan digitaalisen talouden haasteisiin. Eräs merkittävimmistä vajavaisuuksista liittyy siihen, että verotusoikeuden syntyminen nykyisten kansainvälisten verosäännösten nojalla edellyttää fyysistä läsnäoloa valtiossa. Yksi tunnusomaisimmista digitaalisen talouden piirteistä on se, että palveluita voidaan tarjota digitaalisesti ja minimaalisen fyysisen läsnäolon kera jopa asuinvaltiossa. Tämän johdosta rajat ylittävän digitaalisen liiketoiminnan harjoittamisen kohdalla puheenjohtajan mielestä kansainvälisissä verotussäännöksissä on aukko. Tästä johtuen nämä toiminnot jäävät verottamatta valtioissa, joissa yritykset ovat digitaalisesti läsnä ja luovat arvoa. Näin aiheutuvaan matalamman verotuksen tasoon ei kohdisteta nykyisellään nk. OECD:n BEPS tai EU:ssa käyttöönotettuja veronkiertodirektiivin toimia tai muitakaan tällä hetkellä keskusteltavina olevia toimia, kuten CCCTB. Tarkasteltaessa tällä hetkellä markkinaarvoltaan isoimpia yrityksiä maailmassa niin kutsutut teknologiajätit ovat isoimpien yritysten kärjessä. Puheenjohtajan mielestä kansainvälisten verosääntöjen toimimattomuus on johtanut epätasaarvoiseen kilpailuetuun menestyvimmille ja nopeimmin kasvaville liiketoimintaaloille. Puheenjohtajan mielestä OECD:n tulisi ryhtyä toimiin, jotta voitaisiin välttyä yksipuolisilta toimilta. Ottaen huomioon EU:n erityispiirteet ja sen sisämarkkinat, EU:n tulisi etukäteen saavuttaa yhteisymmärrys parhaimmasta ratkaisusta asiassa.

16 16(25) Puheenjohtaja ottaa esille mahdollisuuden täydentää kansainvälisiä verotusäännöksiä ottamalla käyttöön erilaisia, tiettyihin digitaalisiin palveluihin tai tuotteisiin kohdistuvia erillisveroja tai maksuja. Puheenjohtajan mielestä nämä ratkaisut ovat ongelmallisia, koska nämä verot määrättäisiin yhteisöveron lisäksi. Mikäli erillisvero korvaisi tuotoista perittäviä veroja, tämä voisi synnyttää kaksinkertaista verotusta, jota ei nykysäännöksiin voitaisi poistaa. Ottaen huomioon digitaalisen talouden liiketoimintamallien nopea muutos, erillisverojen tuotto olisi epävakaa ja vero olisi ristiriidassa hyvän verojärjestelmän periaatteiden kanssa. Puheenjohtajan mielestä erillisvero ei todennäköisesti olisi pitkällä tähtäimellä kestävä ratkaisu, sillä se saattaisi johtaa ali, yli tai nollaverotukseen. Puheenjohtaja ehdottaa sen sijaan kokonaisvaltaista, nykyisiin säännöksiin pohjautuvaa ratkaisua, jossa nykyjärjestelmässä oleva aukko poistettaisiin siten, että digitaaliset liiketoimintamallit eivät voisi välttyä verotukselta. Puheenjohtajavaltio ehdottaa, että digitaaliseen talouteen liittyvät ongelmat voitaisiin ratkaista nykyisiä kansainvälisiä verosäännöksiä muuttamalla. Tämä tapahtuisi muokkaamalla kiinteän toimipaikan käsitettä. Samalla tulon kohdistamista koskevia sääntöjä tarkennettaisiin vastaamaan uutta kiinteän toimipaikan käsitettä siten, että se heijastaisi sen tuottamaa arvoa. Tämän lähestymistavan myötä merkittävän digitaalisen läsnäolon omaavilla, liiketoimintaa harjoittavilla yrityksillä katsottaisiin olevan (virtuaalinen) kiinteä toimipaikka toimintavaltiossa. Siten se olisi velvollinen maksamaan yhteisöveroa muokattujen tulon kohdistamissääntöjen nojalla. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Käsittely Euroopan parlamentissa Kansallinen valmistelu Eduskuntakäsittely Valtiovarainministeriö EUministerivaliokunta kirjallisena Suuri valiokunta ke Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset

17 17(25) Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat WK 9004/2017 INIT Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot VM/VO; neuvotteleva virkamies Minna Upola, puh , EUTORItunnus EU/2017/0266 Liitteet Viite

18 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM VO Kekkonen Jukka(VM) JULKINEN 18(25) Asia Epävirallinen valtiovarainministerien kokous , Tallinna; II TYÖISTUNTO; Tullin ITjärjestelmien kustannustehokkuus ja kestävyys Kokous Epävirallinen valtiovarainministerikokous U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Epävirallinen keskustelu. Puheenjohtaja toivoo poliittista ohjausta tullin ITjärjestelmien tulevaisuutta koskevalle strategiselle kehittämistyölle. Asiasta on käyty aiemmin keskustelua yleisellä tasolla komission ja neuvoston tullipoliittisissa työryhmissä. Lisäksi ECOFINneuvosto antoi päätelmät tullialan rahoituksesta sekä EU:n tulliliiton ja sen hallinnoinnin kehittämisestä. Niissä neuvosto mm. pyysi komissiota ja jäsenvaltioita kehittämään tullin tietotekniikkajärjestelmiä varten kattavan keskipitkän ja pitkän aikavälin strategian sekä komissiota laatimaan vuoden 2017 loppuun mennessä strategian tullintietojärjestelmien rakennetta, kehittämistä, hallinnointia ja rahoitusta varten. Tullin ITjärjestelmien tulevaisuutta koskevaa keskustelua on tarkoitus Viron pjkaudella jatkaa korkean tason seminaarissa syyskuun lopulla ja neuvoston korkean tason (tullipoliittisessa) tullityöryhmässä lokakuussa. ECOFINneuvostoon asia palaa mahdollisesti marras tai joulukuussa. Suomen kanta Suomi tukee hankkeita, joiden avulla tietojärjestelmien kehittämistä voidaan tulevaisuudessa tehostaa ja vähentää kehittämisen kuluja. Keskitetty lähestymistapa vaikuttaa loogiselta tulliunionissa. Suomi suhtautuu myönteisesti puheenjohtajan esitykseen sen selvittämiseksi, kuinka unionin tullitietojärjestelmiä voitaisiin kehittää ja ylläpitää keskitetysti tulevaisuudessa.

19 19(25) Ennen kuin keskitettyyn lähestymistapaan voidaan kuitenkaan sitoutua (tai priorisoida verrattuna muihin mahdollisiin tehostamismahdollisuuksiin), tulee sen toteuttamisen tarkoituksenmukaisuutta vielä selvittää lähemmin. ECOFIN on toukokuussa pyytänyt komissiota antamaan kuluvan vuoden loppuun mennessä näkemyksensä tullin ITjärjestelmien pitkän aikavälin strategiaksi. Odotamme, että myös se tuo lisää selvitystä keskitetyn lähestymistavan tarkoituksenmukaisuuteen rakennettaessa tullin ITjärjestelmiä tulevaisuudessa. Tullin tietojärjestelmien kehittäminen on monisyinen asia. Suurten kokonaisuuksien, kuten tullin ITjärjestelmien, kohdalla pilotointi on usein hyvä tapa lähestyä asiaa ja selvittää suunnitellun kehittämismallin toteuttamiskelpoisuutta. Suomi suhtautuu puheenjohtajan ehdotukseen erillisen, asiaa selvittävän, pilottiprojektin perustamiseen niin ikään myönteisesti, jos sopiva hanke voidaan esittää ja se on toteutettavissa olemassa olevan rahoituksen puitteissa. Suomi pitää tärkeänä, että keskitettyä lähestymistapaa koskeva selvitystyö, käsittäen myös mahdollisen pilottiprojektin, voidaan toteuttaa voimassa olevan rahoituksen puitteissa. Yhdymme myös puheenjohtajan näkemykseen siitä, että tämä keskustelu ei vaikuta tulevaa monivuotista rahoituskehystä (MFF) koskevaan (erilliseen) keskusteluun. Suomi korostaa, että tullitoiminnan IThankkeiden osalta unionin tullikoodeksin (UCC) täytäntöönpano on tällä hetkellä selkeä prioriteetti. UCC:n täytäntöönpano on vaikea ja monimutkainen asia ja on tärkeää, että tietojärjestelmät saadaan valmiiksi säädetyissä määräajoissa. Siksi korostamme, että nyt puheena olevan ns. seuraavan sukupolven ITjärjestelmiä koskevan selvitystyön ei tule haitata eikä viivästyttää UCC:n tietojärjestelmien täytäntöönpanoa. Pääasiallinen sisältö Pidämme tätä puheenjohtajan keskustelualoitetta hyvänä. Yhteistyön syventämistä koskeva keskustelu ja mm. keskitetyn kehittämisen ja ylläpidon selvittäminen on hyvä aloittaa ajoissa. Puheenjohtajamaa Viro (PJ) hakee poliittista tukea näkemykselleen siitä, että unionin tulevat, ns. seuraavan sukupolven tullitietojärjestelmät (v jälkeen) kehitettäisiin ja ylläpidettäisiin keskitetysti. PJ pyytää ensinnäkin, että ministerit antaisivat poliittisen tason tuen sille, että tulevaisuuden ITjärjestelmiä suunniteltaessa priorisoitaisiin keskitetyn mallin selvittämistä; kuten sitä miten keskitetty malli voitaisiin toteuttaa, mitkä järjestelmät kuuluisivat sen piiriin ja kuinka keskitetty ratkaisu rahoitettaisiin, tulisi selvittää. Selvityksessä tulisi ottaa huomioon myös kaikki mahdolliset synergiat olemassa olevien ITrakenteiden, erityisesti EU:n ITviraston (EULisa ie. European

20 20(25) Agency for the operational management of largescale IT systems in the area of freedom, security and justice), kanssa. Toiseksi puheenjohtaja ehdottaa keskitetyn tullijärjestelmän teknistä toteutettavuutta kokeilevan pilottiprojektin käynnistämistä. PJ katsoo, että vaikka tulliunioni toimii erittäin hyvin ja tuloksekkaasti, osoittaa unionin tullikoodeksin (UCC) edellyttämien tietojärjestelmien kehittämistyö selkeästi nykyisen työskentelytavan puutteet ja tehottomuuden. Se, että 28 jäsenvaltiota kukin erikseen toteuttaa samanlaiset tullitietojärjestelmät (ja käyttävät työhön arviolta yhteensä 2 miljardia euroa), ei ole optimaalista EU:n ja jäsenvaltioiden rajallisten henkilö ja taloudellisten resurssien käyttämistä. Nykyjärjestely on omiaan myös johtamaan tietojärjestelmien valmistumisen viivästymiseen, mistä puolestaan saattaa seurata, että tietojärjestelmät ovat jo valmistuessaan vanhentuneita. Hallinnon ohella nykyjärjestely aiheuttaa kuluja myös talouden toimijoille, koska kunkin jäsenvaltion tullitietojärjestelmän rajapinta on erilainen. Tietojärjestelmien hajautetun (decentralised) kehittämisen ongelmat voivat PJ:n mukaan heijastua myös unionin kilpailukykyyn ja kasvuun. (EU:n osuus maailmankaupasta on 16 %. Unioniin tuodaan tavaraa 1800 miljardin euron arvosta, josta kannetaan 20 miljardia tulleja unionin budjettiin.) Taustaa: UCC, jonka yhtenä keskeisenä tavoitteena on sähköistää tullitoiminta, tuli sovellettavaksi vuonna Sen edellyttämät tietojärjestelmät tulevat sovellettaviksi vuoden 2020 loppuun mennessä. Tiettyjen tietojärjestelmien osalta siirtymäaikaa on tarpeen jatkaa vuoteen Komissio ja jäsenvaltiot kehittävät tullitietojärjestelmien komponentteja yhteistyössä, mutta tietojärjestelmien täytäntöönpanosta (toteuttamisesta) vastaa kukin jäsenvaltio erikseen. Suomen Tullin nykyjärjestelmät uusitaan kokonaan sanotussa aikataulussa. Siihen on budjetoitu 54 miljoonaa euroa. PJ tukee voimakkaasti keskitettyä lähestymistapaa kehitettäessä tullin ITjärjestelmiä tulevaisuudessa. Se toisi mittakaavaetuja, olisi tehokkaampaa ja vähentäisi merkittävästi hallinnon ja talouden toimijoiden kuluja. Keskitetty lähestymistapa edistäisi unionin tullilainsäädännön yhdenmukaista soveltamista ja mahdollistaisi paremmin järjestelmien sopeuttamisen ITteknologian muutoksiin. PJ katsoo, että keskitetty lähestymistapaan olisi periaatteessa mahdollista siirtyä vuodesta 2025 alkaen sen jälkeen, kun UCC:n edellyttämät hankkeet on onnistuneesti laitettu täytäntöön. Tullin ITjärjestelmien keskitettyyn kehittämiseen liittyy useita kysymyksiä, joita tulisi vielä tarkasti selvittää. Esimerkiksi minkälaiselle taholle työ keskitettäisiin riittäisikö komission resurssit, voitaisiinko hyödyntää jo olemassa olevaa virastoa tai muuta rakennetta vai olisiko tarpeen perustaa jonkinlainen uusi rakenne työtä varten? ITjärjestelmien kehittämiseen ja ylläpitoon liittyviä jäsenvaltioiden ja komission vastuita ja oikeusperustaa tulisi

21 21(25) tarkastella ja arvioida uudelleen. Olisiko keskitetty lähestymistapa tarkoituksenmukainen kaikkien ITjärjestelmien kohdalla? Ennen asiasta päättämistä, tulee myös keskittämisen budjettivaikutukset niin kansalliset kuin unionitason selvittää ja pystyä arvioimaan riittävän tarkasti. Lisäksi on tärkeää, että keskitetyn lähestymistavan selvittäminen ei häiritse eikä viivästytä meneillään oleva työtä UCC:n tietojärjestelmien täytäntöönpanemiseksi. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Käsittely Euroopan parlamentissa Kansallinen valmistelu Eduskuntakäsittely Asia on valmisteltu valtiovarainministeriössä yhdessä Tullin kanssa. EUministerivaliokunta, kirjallinen menettely Suuri valiokunta Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat Suomen Tullin tietojärjestelmät uusitaan kokonaan UCC:n tietojärjestelmäuudistuksen myötä ja sen aikataulussa. Siihen on budjetoitu 54 miljoonaa euroa. Kaikilla jäsenvaltioilla ja komissiolla on resurssien riittävyyteen kohdistuvia haasteita ja ne ovat yhtä mieltä toiminnan tehostamisen ja kulujen säästämisen tärkeydestä. Siitä, millä käytännön toimin toimintaa voitaisiin tehostaa ja kuluja säästää, ei kuitenkaan ole yksimielisyyttä, vaan näkemykset eroavat varsin merkittävästi. ECOFINneuvoston toukokuussa antamien päätelmien mukaisesti komissio valmistelee parhaillaan näkemystään ITjärjestelmien kehittämisen pitkän aikavälin strategiaksi, jossa tarkasteltaisiin muun muassa järjestelmien rakennetta, kehittämistä, hallinnointia ja rahoittamista. Komission tulisi antaa ehdotuksensa sanotuksi strategiaksi kuluvan vuoden 2017 loppuun mennessä. WK 9003/2017 INIT Presidency Issues Note on Sustainable and CostEfficient Customs IT Systems for the Future

22 22(25) Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot VM/VO, neuvotteleva virkamies Jukka M. Kekkonen. puh VM/VO, hallitusneuvos Ismo Mäenpää. puh EUTORItunnus EU/2017/0248 Liitteet Viite VALTIOVARAINMINISTERIÖ EUS, KVR EURORYHMÄ , Tallinna Tallinnassa perjantaina pidettävän euroryhmän kokouksen asialista on poikkeuksellisen lyhyt ja kokoukselle on varattu vain kaksi tuntia aikaa. Kokouksessa käsitellään alustavan asialistan mukaan seuraavia asioita: Taloudellinen sietokyky EMUssa temaattinen keskustelu kasvusta ja työllisyydestä Euroryhmän kokouksessa ensimmäisenä aiheena on temaattisena kasvuun ja työllisyyteen liittyvänä keskusteluna taloudellinen sietokyky (economic

23 23(25) resilience) talous ja rahaliitossa. Ministerikeskustelua on valmisteltu talouspoliittisessa sekä talous ja rahoituskomiteassa. Keskustelu linkittynee epävirallisessa Ecofinneuvostossa euroryhmän kokouksen jälkeen keskusteltaviin, EMUn syventämiseen liittyviin aiheisiin. Keskustelun tavoitteena on vaihtaa näkemyksiä taloudellisen sietokyvyn käsitteestä talous ja rahaliitossa sekä sellaisista alueista, joilla voitaisiin tehdä enemmän paremman sietokyvyn omaavien taloudellisten rakenteiden aikaansaamiseksi. Taloudellisen sietokyvyn käsite on viime aikoina ollut keskusteltavana kansainvälisillä areenoilla, kuten G20 ja OECD. Euroopassa se tuotiin esiin viiden presidentin raportissa vuonna 2015, jossa todettiin, että lähentyminen kohti joustavampia taloudellisia ja sosiaalisia rakenteita jäsenmaissa on keskeinen elementti talous ja rahaliiton menestyksekkäälle toiminnalle. Euroryhmän keskustelua varten komissio on tehnyt taustaasiakirjan, jossa käsitellään miksi taloudellinen sietokyky on tärkeää talous ja rahaliitossa. Taloudellisella sietokyvyllä tarkoitetaan maiden kykyä kestää shokkeja ja palautua niistä nopeasti. Tällöin taloudelliset rakenteet estävät vaikutuksia mm. tulo tai työllisyystasoon ja siten talouden vaihteluihin. Viime vuosien kokemuksen mukaan sietokyvyn puute jossakin tai joissakin euroalueen talouksissa on aiheuttanut merkittäviä ja pitkäkestoisia vaikutuksia kyseisen maan lisäksi myös muihin maihin ja euroalueeseen kokonaisuutena. Komissio pyrkii myös selventämään yksityiskohtaisemmin kolme vaihetta, jotka voivat olla hyödyllisiä politiikkalinjausten tekemissä. Vaiheet ovat i) haavoittuvuus shokeille, ii) absorptiokyky ja iii) kyky elpyä nopeasti shokin jälkeen. Tämä kolmeportainen luonnehdinta on hyödyllinen kun pyritään tarkemmin määrittämään politiikkavaikutukset ennaltaehkäisyn, välittömien reaktioiden sekä pidemmän ajan sopeutustoimien tai uudelleenallokointiprosessien osalta pysyvämpien shokkien tapauksessa. Kreikka tilannekatsaus Kreikan talous jatkoi myönteistä kehitystään toisella vuosineljänneksellä kasvaen 0,8 % verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Tulot turismista ovat vakaassa kasvussa ja pankkitalletuksien määrä on jatkanut hidasta kasvuaan. Heinäkuun lopussa Kreikka myös palasi rahoitusmarkkinoille ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen laskemalla liikkeeseen viisivuotisia valtion joukkovelkakirjalainoja 3 mrd. euron arvosta. Lisäksi maa on pääsemässä pois liiallisen alijäämän menettelystä. Kreikan kolmannen ohjelman kolmannen väliarvion valmistelut ovat alkamassa. Tavoitteena on saattaa se päätökseen vuoden loppuun mennessä. Euroryhmän keskustelussa todennäköisesti käsitellään myös Kreikan tilastoviranomainen Elstatin entisen pääjohtajan kesällä virkarikoksesta saamaa kahden vuoden vankeustuomiota. Tuomio perustui siihen, ettei pääjohtaja tilastoviranomaisen sisäisten sääntöjen vastaisesti informoinut ennakkoon viraston johtokuntaa vuoden 2010 budjettialijäämää koskevien tarkistettujen, aiempaa huomattavasti synkempien, tietojen julkistamisesta. Tuomiota on

24 muualla Euroopassa laajalti arvosteltu poliittisesti värittyneeksi. 24(25) Kesäkuussa euroryhmä sopi Kreikan kolmannen ohjelman toisesta väliarviosta ja siihen liittyvästä 8,5 mrd. euron suuruisesta lainaerästä. Lainaerästä on vielä maksamatta 0,8 mrd. euroa, jotka on tarkoitus käyttää maksurästien hoitamiseen. Tämä summa voidaan maksaa yhdessä tai useammassa erässä syksyn kuluessa, kun maksurästejä on purettu sovitusti. Kesäkuussa euroryhmä sopi myös Kreikalle tarvittaessa myönnettävien lisävelkahuojennusten täsmennyksistä. Lisävelkahelpotuksien tarvetta tarkastellaan ohjelman päättyessä kesällä Velkaehtoja voidaan huojentaa ainoastaan, jos ohjelma on toteutettu sovitusti, Kreikka saavuttaa ohjelmassa sovitut perusylijäämätavoitteet ja velkaehtojen huojennukset ovat tarpeen Kreikan velanhoitokustannusten hillitsemiseksi. Euroryhmä tekee lisävelkahelpotuksista tarvittaessa erikseen päätökset. Jos ne tulevat ajankohtaisiksi, hallitus määrittelee Suomen kannan niitä koskeviin ehdotuksiin yhteistyössä eduskunnan kanssa. Tällöin arvioidaan erityisesti vaikutuksia Suomen vastuisiin. Eduskunnan hyväksymä Suomen toimintalinja on, että Suomen vastuut eivät kasva, toimenpiteiden mitoitus on rajattu, niiden toteutus tehdään vaiheittain ja niiden ehtona on ohjelman toteuttaminen sovitusti. IMF:n johtokunta on kesällä tehnyt periaatepäätöksen osallistumisestaan ohjelman rahoitukseen. IMF:n osallistumisen edellytyksenä ovat kolmannen ohjelman loppuunsaattaminen sekä täsmennetyt velkahuojennustoimet. Muut asiat valuuttakurssikehitys Ministerit saavat tilannekatsauksen valuuttakurssien viimeaikaisesta kehityksestä, joiden merkittävin piirre on ollut euron vahvistuminen suhteessa Yhdysvaltain dollariin sekä Englannin puntaan.

25 25(25) LIITTEET Asiasanat Hoitaa Tiedoksi

Asia Euroopan komission tiedonanto - FinTech-toimintasuunnitelma Euroopan rahoitusalan kilpailukyvyn ja innovatiivisuuden parantamiseksi

Asia Euroopan komission tiedonanto - FinTech-toimintasuunnitelma Euroopan rahoitusalan kilpailukyvyn ja innovatiivisuuden parantamiseksi Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201800220 RMO Kuusinen Miki(VM) 19.04.2018 JULKINEN Asia Euroopan komission tiedonanto FinTechtoimintasuunnitelma Euroopan rahoitusalan kilpailukyvyn ja innovatiivisuuden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö MINVA STM

Sosiaali- ja terveysministeriö MINVA STM Sosiaali ja terveysministeriö MINVA STM201800371 KVY Konttinen Raija(STM) 03.10.2018 JULKINEN Viite Asia EU; Epävirallinen tasaarvoministerikokous 12.10.2018 EUpuheenjohtajamaa Itävalta järjestää epävirallisen

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK VNEUS Korhonen Ville(VNK) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK VNEUS Korhonen Ville(VNK) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK201700027 VNEUS Korhonen Ville(VNK) 05.04.2017 Asia Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari ja sosiaalisen ulottuvuuden kehittäminen Kokous U/E/UTPtunnus E 59/2016

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Vänskä Anne(STM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Vänskä Anne(STM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM2016-00255 TSO Vänskä Anne(STM) 23.09.2016 JULKINEN Asia EU; Työturvallisuus ja työterveys; Komission ehdotus; Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan

Lisätiedot

Asia E-kirje komission tiedonannosta digitalouden verotuksesta COM(2017) 547 final

Asia E-kirje komission tiedonannosta digitalouden verotuksesta COM(2017) 547 final Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201700580 VO Aine Leena(VM) 25.10.2017 Asia Ekirje komission tiedonannosta digitalouden verotuksesta COM(2017) 547 final Kokous U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM RMO Jaakkola Henri(VM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM RMO Jaakkola Henri(VM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201900002 RMO Jaakkola Henri(VM) 11.01.2019 JULKINEN Asia Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan keskuspankille: Kolmas edistymiskertomus

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2017-00027 VNEUS Siivola Heli(VNK) 18.01.2017 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 23.-24.1.2017 EU-puheenjohtajamaa Malta järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen

Lisätiedot

1(5) Valtiovarainministeriö NEUVOSTORAPORTTI VM

1(5) Valtiovarainministeriö NEUVOSTORAPORTTI VM 1(5) Valtiovarainministeriö NEUVOSTORAPORTTI VM2017-00488 EUS Salmi Martti, Haanpää Tiina(VM) 18.09.2017 JULKINEN Asia Epävirallinen valtiovarainministerikokous 15.-16.9.2017, Tallinna; yhteenvetoraportti

Lisätiedot

Suomi pitää verotuksen läpinäkyvyyttä ja veronkierron vastaisia toimia EU-tasolla tärkeinä.

Suomi pitää verotuksen läpinäkyvyyttä ja veronkierron vastaisia toimia EU-tasolla tärkeinä. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201600436 VO Upola Minna(VM) 24.08.2016 Asia Ekirje komission tiedonannosta lisätoimenpiteistä avoimuuden lisäämiseksi ja verovilpin ja veron kiertämisen torjumiseksi

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma annettiin 18. lokakuuta 2017 samalla kun komissio julkaisi 11. täytäntöönpanoraportin turvallisuusunionista,

Toimintasuunnitelma annettiin 18. lokakuuta 2017 samalla kun komissio julkaisi 11. täytäntöönpanoraportin turvallisuusunionista, Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2017-00410 PO Taavila Hannele 08.12.2017 Asia Komission tiedonanto toimintasuunnitelmasta varautumisen tehostamisesta kemiallisista aineista, biologisista taudinaiheuttajista,

Lisätiedot

Asia EU:n kauppasopimusten arkkitehtuuri sopimusten jakaminen toimivallan perusteella

Asia EU:n kauppasopimusten arkkitehtuuri sopimusten jakaminen toimivallan perusteella Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM201700964 TUO20 Hurtta Mia(UM) 13.09.2017 Asia EU:n kauppasopimusten arkkitehtuuri sopimusten jakaminen toimivallan perusteella Kokous U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2016-00445 VNEUS Leppo Johannes(VNK) 20.07.2016 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 24.-25.7.2016 EU-puheenjohtajamaa Slovakia järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen

Lisätiedot

Komission julkinen kuuleminen, jonka määräaika päättyy

Komission julkinen kuuleminen, jonka määräaika päättyy Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM201500311 LAVO Leinonen Antti 24.08.2015 Asia Komission julkinen kuuleminen digitaalisen sisällön ja tavaroiden sähköisen kaupan sopimussäännöistä Kokous U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe

Lisätiedot

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00515 JulkICT Korhonen Juhani 02.10.2017 Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Kokous Epävirallinen sähköisen hallinnon

Lisätiedot

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON SELVITYKSESTÄ EUROOPAN KOMISSION EHDOTUKSIIN TALOUS- JA RAHALIITON KEHITTÄMISEKSI

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON SELVITYKSESTÄ EUROOPAN KOMISSION EHDOTUKSIIN TALOUS- JA RAHALIITON KEHITTÄMISEKSI LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON SELVITYKSESTÄ EUROOPAN KOMISSION EHDOTUKSIIN TALOUS- JA RAHALIITON KEHITTÄMISEKSI Timo Miettinen, FT Eurooppa-tutkimuksen keskus Helsingin yliopisto Presentation Name / Firstname

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en) 11170/17 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat EF 162 ECON 638 UEM 230 SURE

Lisätiedot

Asia EU-komission julkinen kuuleminen vinjettidirektiivistä ja Euroopan laajuisesta tietullipalvelusta

Asia EU-komission julkinen kuuleminen vinjettidirektiivistä ja Euroopan laajuisesta tietullipalvelusta Liikenne ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM201600274 PAO Takala Pyry(LVM) 02.09.2016 Asia EUkomission julkinen kuuleminen vinjettidirektiivistä ja Euroopan laajuisesta tietullipalvelusta Kokous U/E/UTPtunnus

Lisätiedot

E 70/2015 vp EMU:n kehittäminen Valtiovarainvaliokunta,

E 70/2015 vp EMU:n kehittäminen Valtiovarainvaliokunta, E 70/2015 vp EMU:n kehittäminen Valtiovarainvaliokunta, 4.12.2015 Pauli Kariniemi Rahoitusmarkkinaosasto Tausta Kesäkuussa julkaistiin viiden puheenjohtajan raportti Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistely.

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Ruso Henrik(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Ruso Henrik(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2015-00657 VNEUS Ruso Henrik(VNK) 09.10.2015 Asia EU-lainsäädännön ja -lainsäädäntöehdotusten arviointi Suomen kannalta Kokous EU-ministerivaliokunta 09.10.2015-09.10.2015

Lisätiedot

Lisätalousarvioesitystä käsiteltiin ensimmäistä kertaa neuvoston työryhmässä (budjettikomitea)

Lisätalousarvioesitystä käsiteltiin ensimmäistä kertaa neuvoston työryhmässä (budjettikomitea) Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00461 BO Hirvi Mikko(VM) 05.09.2017 JULKINEN Asia Lisätalousarvioesitys nro 5 Euroopan unionin vuoden 2017 yleiseen talousarvioon; Rahoituksen osoittaminen Euroopan

Lisätiedot

Suomella ei ole huomautettavaa ehdotuksen oikeusperustaan. Ehdotus on toissijaisuusperiaatteen mukainen.

Suomella ei ole huomautettavaa ehdotuksen oikeusperustaan. Ehdotus on toissijaisuusperiaatteen mukainen. Opetus ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM201600137 YVA Riihimäki Tarja(OKM) 19.09.2016 JULKINEN Asia EU; Koulutus; Komission ehdotus Euroopan ammatillisen koulutuksen kehittämiskeskuksen (Cedefop)

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00746 BO Liinamaa Armi(VM) 13.11.2014 JULKINEN Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta Asia Komission ehdotus omien varojen päätöksen soveltamisasetuksen

Lisätiedot

Esitystä käsitellään OSA-neuvosten kokouksessa perjantaina

Esitystä käsitellään OSA-neuvosten kokouksessa perjantaina Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM201600103 MMO Räty Johanna(SM) 03.03.2016 Asia Ehdotus neuvoston täytäntöönpanopäätökseksi Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2012-00760 12.10.2012. EDUSKUNTA Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2012-00760 12.10.2012. EDUSKUNTA Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö EKIRJE VM201200760 12.10.2012 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia Pankkiunioni osana EMU:n kehittämistä U/Etunnus: EUTORInumero: EU/20121429 Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Hulkko Johanna(VNK) JULKINEN

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Hulkko Johanna(VNK) JULKINEN Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2015-00446 VNEUS Hulkko Johanna(VNK) 29.06.2015 JULKINEN Asia Talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistaminen Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00250 RMO Jaakkola Miia(VM) 28.03.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia EKP:n asetus kehyksen perustamisesta yhteisen pankkivalvontamekanismin puitteissa tehtävälle

Lisätiedot

Osastopäällikkö, ylijohtaja Lasse Arvelan estyneenä ollessa

Osastopäällikkö, ylijohtaja Lasse Arvelan estyneenä ollessa Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2011-00546 VO Upola Minna(VM) 06.07.2011 Korjaus 5.7.2011 annettuu E-kirjeeseen (Eutori-tunnus VM2011-00526) Eduskunta Suuri valiokunta Viite Ks. E-kirje 5.7.2011 tunnus

Lisätiedot

PSI-direktiivin arviointi. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM JulkICT Huotari Maarit(VM) JULKINEN

PSI-direktiivin arviointi. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM JulkICT Huotari Maarit(VM) JULKINEN Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201700684 JulkICT Huotari Maarit(VM) 28.11.2017 JULKINEN Asia Komission julkinen kuuleminen julkisen sektorin hallussa olevien tietojen uudelleenkäyttöä koskevan direktiivin

Lisätiedot

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen Opetus- ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM2017-00224 YVA Pastila-Eklund Mari AMOS 09.11.2017 JULKINEN Asia EU; Koulutus: Komission ehdotus neuvoston suositukseksi laadukkaan ja tehokkaan oppisopimuskoulutuksen

Lisätiedot

Sisäministeriö MINVA SM OIKEUS- JA SISÄMINISTEREIDEN JA EU-INSTITUUTIOIDEN EDUSTAJIEN KOKOUS ; YHTEENVETO KOKOUSAIHEISTA

Sisäministeriö MINVA SM OIKEUS- JA SISÄMINISTEREIDEN JA EU-INSTITUUTIOIDEN EDUSTAJIEN KOKOUS ; YHTEENVETO KOKOUSAIHEISTA Sisäministeriö MINVA SM201600167 KVY Rytkönen Riikka(SM) 23.03.2016 Viite Asia OSA; Oikeus ja sisäministereiden ja EUinstituutioiden edustajien kokous 24.3.2016 OIKEUS JA SISÄMINISTEREIDEN JA EUINSTITUUTIOIDEN

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2014-00024 LYMO Hyvärinen Esko(YM) 23.01.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin liittymisestä luonnonvaraisen eläimistön

Lisätiedot

Pääomamarkkinaunionin toimintasuunnitelma E 72/2015 vp

Pääomamarkkinaunionin toimintasuunnitelma E 72/2015 vp Pääomamarkkinaunionin toimintasuunnitelma E 72/2015 vp 2.12.2015 Jyrki Knuutinen Eduskunnan talousvaliokunta Rahoitusmarkkinaosasto Pääomamarkkinaunionin (PMU) taustaa Pj Juncker esitti ajatuksen pääomamarkkinaunionista

Lisätiedot

Suomi voi hyväksyä komission esityksen lisätalousarvioksi nro 6.

Suomi voi hyväksyä komission esityksen lisätalousarvioksi nro 6. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00534 BO Kukkonen Panu 16.10.2017 JULKINEN Asia EU:n vuotta 2017 koskeva lisätalousarvioesitys nro 6 Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Lisätiedot

Asia EU; Koulutus: Komission tiedonanto: EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma

Asia EU; Koulutus: Komission tiedonanto: EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma Opetus- ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM2017-00162 KTPO Haltia Petri(OKM) 14.08.2017 JULKINEN Asia EU; Koulutus: Komission tiedonanto: EU:n uusi korkeakoulutussuunnitelma Kokous Koulutus (EU30)

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00578 BO Liinamaa Armi(VM) 12.09.2014 JULKINEN Suuri valiokunta Asia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2014-00963 TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) 25.07.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Asia Kaksikäyttötuotteiden vientiä koskeva Euroopan unionin valvontajärjestelmä

Lisätiedot

LIITTEET Perusmuistio OM sekä EU-tuomioistuimen lausunto 1/13

LIITTEET Perusmuistio OM sekä EU-tuomioistuimen lausunto 1/13 Oikeusministeriö E-JATKOKIRJE OM2015-00097 LAVO Leinonen Antti 07.02.2015 JULKINEN Suuri valiokunta Asia EU/OSA; Eräiden Haagin lapsikaappaussopimukseen liittyneiden valtioiden liittymisen hyväksyminen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.10.2017 COM(2017) 593 final 2017/0258 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS tavarakaupan muodollisuuksien yksinkertaistamista koskevalla 20 päivänä toukokuuta 1987 tehdyllä yleissopimuksella

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHO Miettinen-Bellevergue Seija (LVM

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHO Miettinen-Bellevergue Seija (LVM Liikenne ja viestintäministeriö EKIRJE LVM201400317 LHO MiettinenBellevergue Seija (LVM 03.06.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Asia Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖS valtuuksien antamisesta

Lisätiedot

Euroopan rahoitusvakautusmekanismia koskevan neuvoston asetuksen muuttaminen

Euroopan rahoitusvakautusmekanismia koskevan neuvoston asetuksen muuttaminen 1(5) E-kirje Euroopan rahoitusvakautusmekanismia koskevan neuvoston asetuksen muuttaminen Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Pääasiallinen sisältö Euroryhmä teki 16.7.2015 poliittisen

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2013-00602 EUR-10 Mäkinen Mari(UM) 13.05.2013 JULKINEN VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Suositus neuvoston päätökseksi komission valtuuttamisesta aloittaa

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Kytömäki Paavo Eduskunta Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Kytömäki Paavo Eduskunta Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö EKIRJE VM201000496 BO Kytömäki Paavo 28.09.2010 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta

Lisätiedot

Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus

Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus Talousvaliokunta 24.11.2017 RMO Euroopan finanssivalvontajärjestelmä Kuvan lähde: Finanssivalvonta, http://www.finanssivalvonta.fi/fi/eu-valvonta/pages/default.aspx

Lisätiedot

Taloudellisen tilanteen kehittyminen

Taloudellisen tilanteen kehittyminen #EURoad2Sibiu Taloudellisen tilanteen kehittyminen Toukokuu 219 KOHTI YHTENÄISEMPÄÄ, VAHVEMPAA JA DEMOKRAATTISEMPAA UNIONIA EU:n kunnianhimoinen työllisyyttä, kasvua ja investointeja koskeva ohjelma ja

Lisätiedot

9452/16 team/rir/vb 1 DG G 2B

9452/16 team/rir/vb 1 DG G 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. toukokuuta 2016 (OR. en) 9452/16 FISC 85 ECOFIN 502 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 25. toukokuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

14894/16 team/msu/ts 1 DGD 1C

14894/16 team/msu/ts 1 DGD 1C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. joulukuuta 2016 (OR. en) 14894/16 JAI 1006 ENFOCUSTOM 203 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 6. joulukuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0030/12. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0030/12. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta 23.2.2016 A8-0030/12 12 7 a kohta (uusi) 7 a. kehottaa komissiota jäädyttämään meneillään olevat TTIP- ja TISAneuvottelut ja pidättymään markkinatalouden aseman (MES) myöntämisestä Kiinalle, kun otetaan

Lisätiedot

Ed. asiak. nro: 8944/17 COMPET 305 IND 103 Ehdotus neuvoston päätelmiksi EU:n tulevasta teollisuuspolitiikan strategiasta Hyväksyminen

Ed. asiak. nro: 8944/17 COMPET 305 IND 103 Ehdotus neuvoston päätelmiksi EU:n tulevasta teollisuuspolitiikan strategiasta Hyväksyminen Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. toukokuuta 2017 (OR. en) 9110/17 COMPET 336 IND 120 ILMOITUS Lähettäjä: Pysyvien edustajien komitea (Coreper I) Vastaanottaja: Neuvosto Ed. asiak. nro: 8944/17 COMPET

Lisätiedot

Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM LAVO Leppävirta Liisa(OM) Suuri valiokunta

Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM LAVO Leppävirta Liisa(OM) Suuri valiokunta Oikeusministeriö U-JATKOKIRJE OM2015-00076 LAVO Leppävirta Liisa(OM) 17.02.2015 Suuri valiokunta Asia EU/OSA/Eurojust-asetusehdotus U/E/UTP-tunnus U 79/2013 vp EUTORI-tunnus EU/2013/1359 Ohessa lähetetään

Lisätiedot

Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus (U 62/2017 vp UJ 21/2018 vp)

Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus (U 62/2017 vp UJ 21/2018 vp) Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus (U 62/2017 vp UJ 21/2018 vp) Talousvaliokunta 6.11.2018 Rahoitusmarkkinaosasto Syksyn 2017 ehdotus Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistuksesta Ehdotuksilla

Lisätiedot

Osastopäällikön sijainen, apulaisosastopäällikkö

Osastopäällikön sijainen, apulaisosastopäällikkö Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2008-00114 PSO Eriksson Anne 07.04.2008 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Eurooppalainen köyhyyden ja syrjäytymisen teemavuosi 2010 U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

Suomella on tarkasteluvarauma esityksen yksityiskohdista.

Suomella on tarkasteluvarauma esityksen yksityiskohdista. Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM2016-00026 ALUE Osenius Johanna(TEM) 15.01.2016 JULKINEN Asia Ehdotus rakenneuudistusten tukiohjelman perustamisesta vuosille 2017-2020 ja Euroopan rakenne-

Lisätiedot

Perustuslain 97 :n mukainen selvitys, E-kirje.

Perustuslain 97 :n mukainen selvitys, E-kirje. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2018-00383 VO Maisala Tiina(VM) 19.06.2018 Asia Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi veroyhteistyötä koskevan Fiscalis-ohjelman perustamisesta Kokous

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Jokelainen Jaana(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Jokelainen Jaana(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2018-00236 VNEUS Jokelainen Jaana(VNK) 20.03.2018 Asia Suomen EU-puheenjohtajakausi 2019; kansallinen puheenjohtajuusohjelma; parlamentaarinen prosessi Kokous

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM Kallela Jari(VM), Rissanen Olli- Pekka(VM) JULKINEN

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM Kallela Jari(VM), Rissanen Olli- Pekka(VM) JULKINEN Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00224 JulkICT Kallela Jari(VM), Rissanen Olli- Pekka(VM) 20.04.2017 JULKINEN Asia Eurooppalaiset yhteentoimivuusperiaatteet täytäntöönpanostrategia Kokous U/E/UTP-tunnus

Lisätiedot

VO Aine Leena(VM) KÄYTTÖ RAJOITETTU

VO Aine Leena(VM) KÄYTTÖ RAJOITETTU Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2016-00128 VO Aine Leena(VM) 02.03.2016 KÄYTTÖ RAJOITETTU Asia Pakollinen automaattinen tietojenvaihto verotuksen alalla Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

EMUN KEHITTÄMINEN JA SUOMEN KANTA

EMUN KEHITTÄMINEN JA SUOMEN KANTA EMUN KEHITTÄMINEN JA SUOMEN KANTA Timo Miettinen, FT Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto Presentation Name / Firstname Lastname 07/11/2017 1 EMU:N UUDISTUSTYÖN TAVOITTEET Nyt esitetyt vaihtoehdot

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM PAO Hörkkö Jorma Korjataan E-jatkokirje LVM uudeksi E-kirjeeksi

Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM PAO Hörkkö Jorma Korjataan E-jatkokirje LVM uudeksi E-kirjeeksi Liikenne- ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM2018-00378 PAO Hörkkö Jorma 04.10.2018 Korjataan E-jatkokirje LVM2018-00364 uudeksi E-kirjeeksi Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi liikenneyhteisön perustamista

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LPY Murto Risto Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintävaliokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LPY Murto Risto Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintävaliokunta Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2008-00136 LPY Murto Risto 30.04.2008 Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintävaliokunta Viite Asia EU; liikenne; Komisssion suositus neuvostolle komission

Lisätiedot

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 24. tammikuuta 2012 (26.01) (OR. en) 15915/11 LIMITE PV CONS 64 ECOFIN 704

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 24. tammikuuta 2012 (26.01) (OR. en) 15915/11 LIMITE PV CONS 64 ECOFIN 704 Conseil UE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 24. tammikuuta 2012 (26.01) (OR. en) 15915/11 LIMITE PUBLIC PV CONS 64 ECOFIN 704 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston ylimääräinen istunto

Lisätiedot

OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö. NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM)

OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö. NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM) Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO OKM2015-00149 NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM) 31.08.2015 Asia Euroopan neuvoston urheilukilpailujen manipuloinnista

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM Eduskunta Suuri valiokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2013-00158 LHA Nyman Sirkka-Heleena LVM 17.05.2013 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan meriturvallisuusviraston

Lisätiedot

Komission vihreä kirja pääomamarkkinaunionista. Valtioneuvoston selvitys E 3/2015 vp

Komission vihreä kirja pääomamarkkinaunionista. Valtioneuvoston selvitys E 3/2015 vp Komission vihreä kirja pääomamarkkinaunionista Valtioneuvoston selvitys E 3/2015 vp Pääomamarkkinaunionin tausta - Pääoman vapaa liikkuvuus yksi EU:n perusvapauksista Viime vuosina on luotu pankkiunioni,

Lisätiedot

Asia Komission julkinen konsultaatio älykkäistä ja yhteentomivista liikennejärjestelmistä EU:ssa

Asia Komission julkinen konsultaatio älykkäistä ja yhteentomivista liikennejärjestelmistä EU:ssa Liikenne ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM201600212 TIO Öörni Seppo 31.08.2016 JULKINEN Asia Komission julkinen konsultaatio älykkäistä ja yhteentomivista liikennejärjestelmistä EU:ssa Kokous U/E/UTPtunnus

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriö MINVA MMM

Maa- ja metsätalousministeriö MINVA MMM Maa- ja metsätalousministeriö MINVA MMM2015-00413 RO Fallenius Sanna-Helena(MMM) 18.05.2015 Viite Asia Epävirallinen maatalous- ja kalastusneuvoston kokous, Riika 31.5.-2.6.2015 Kokouksen aihe: Luonnonmukainen

Lisätiedot

Työministeriö EDUSKUNTAKIRJELMÄ TM

Työministeriö EDUSKUNTAKIRJELMÄ TM Työministeriö EDUSKUNTAKIRJELMÄ TM2005-00146 MP Vattulainen Eeva 21.10.2005 VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Komission tiedonanto neuvostolle, parlamentille ja sosiaalikomitealle

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2018-00413 KVY Saunamäki Iikka(SM) 29.10.2018 Asia Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEKSI Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 516/2014 muuttamisesta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta FI FI 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2014-00076 NSA-00 Hyvärinen Tuomas(UM) 28.01.2014 JULKINEN VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Neuvottelut Euroopan unionin ja Albanian tasavallan sekä Euroopan unionin

Lisätiedot

PUBLIC EUROOPANUNIONIN NEUVOSTO. Brysel,30.tammikuuta2013(11.02) (OR.en) 16166/12 LIMITE PVCONS59 ECOFIN935

PUBLIC EUROOPANUNIONIN NEUVOSTO. Brysel,30.tammikuuta2013(11.02) (OR.en) 16166/12 LIMITE PVCONS59 ECOFIN935 ConseilUE EUROOPANUNIONIN NEUVOSTO Brysel,30.tammikuuta2013(11.02) (OR.en) 16166/12 PUBLIC LIMITE PVCONS59 ECOFIN935 EHDOTUSPÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopanunioninneuvoston3198.istunto(TALOUS-jaRAHOITUSASIAT),

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM NSA-00 Järvenpää Jesse(UM) JULKINEN. Käsittelyvaiheet ja jatkokäsittelyn aikataulu

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM NSA-00 Järvenpää Jesse(UM) JULKINEN. Käsittelyvaiheet ja jatkokäsittelyn aikataulu Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM2015-01665 NSA-00 Järvenpää Jesse(UM) 17.12.2015 JULKINEN Asia Neuvottelut EU:n ja Albanian tasavallan, EU:n ja Georgian, EU:n ja Moldovan tasavallan, EU:n ja Marokon

Lisätiedot

MIFID II ja MIFIR sääntelee muun muassa sijoituspalveluyritysten ja kauppapaikkojen toimintaa sekä kaupankäyntiä rahoitusvälineillä.

MIFID II ja MIFIR sääntelee muun muassa sijoituspalveluyritysten ja kauppapaikkojen toimintaa sekä kaupankäyntiä rahoitusvälineillä. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2016-00166 RMO Häyrynen Janne(VM) 22.03.2016 JULKINEN Asia Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi rahoitusvälineiden markkinoista annetun

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta

Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta Sisäasiainministeriö U-JATKOKIRJE SM2013-00040 PO Taavila Hannele 11.02.2013 Suuri valiokunta Viite Asia Neuvoston päätökset päivämäärän asettamisesta päätöksen 2007/533/JHA ja asetuksen 1987/2006 toisen

Lisätiedot

Asia Komission julkinen kuuleminen alusten ilmoitusmuodollisuuksia koskevan EU:n sääntelyn toimivuudesta

Asia Komission julkinen kuuleminen alusten ilmoitusmuodollisuuksia koskevan EU:n sääntelyn toimivuudesta Liikenne ja viestintäministeriö PERUSMUISTIO LVM201700349 TIO Saari Kari 27.10.2017 JULKINEN Asia Komission julkinen kuuleminen alusten ilmoitusmuodollisuuksia koskevan EU:n sääntelyn toimivuudesta Kokous

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM VAO Valtonen Terhi(STM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM VAO Valtonen Terhi(STM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2015-00089 VAO Valtonen Terhi(STM) 01.04.2015 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Suositus neuvoston päätökseksi luvan antamisesta Euroopan unionin ja Amerikan

Lisätiedot

Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS)

Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS) Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM2016-00119 LAVO Innanen Tanja 20.05.2016 Asia EU/Direktiiviehdotus eurooppalaisen rikosrekisteritietojärjestelmän uudistamisesta (ECRIS) Kokous U/E/UTP-tunnus U 13/2016

Lisätiedot

Ajankohtaiset asiat EU:ssa. 29.10.2014 Niina Pautola-Mol Neuvotteleva virkamies VNEUS

Ajankohtaiset asiat EU:ssa. 29.10.2014 Niina Pautola-Mol Neuvotteleva virkamies VNEUS Ajankohtaiset asiat EU:ssa 29.10.2014 Niina Pautola-Mol Neuvotteleva virkamies VNEUS Ajankohtaiset haasteet EU:ssa Heikko talouskasvu Korkea työttömyys, erityisesti nuorisotyöttömyys Investointien vähäisyys

Lisätiedot

Asia EU; Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tulliyhteistyötä koskevan Tulli-ohjelman perustamisesta

Asia EU; Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tulliyhteistyötä koskevan Tulli-ohjelman perustamisesta Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2018-00401 VO Kekkonen Jukka(VM) 03.07.2018 Asia EU; Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tulliyhteistyötä koskevan Tulli-ohjelman perustamisesta

Lisätiedot

10 KEINOA EUROOPAN UNIONIN UUDISTAMISEKSI YRITYSTEN SILMIN. Kauppakamarin linjaukset EU:n tulevaisuudesta

10 KEINOA EUROOPAN UNIONIN UUDISTAMISEKSI YRITYSTEN SILMIN. Kauppakamarin linjaukset EU:n tulevaisuudesta 10 KEINOA EUROOPAN UNIONIN UUDISTAMISEKSI YRITYSTEN SILMIN Kauppakamarin linjaukset EU:n tulevaisuudesta Tavoitteet Toimiva vapaakauppa ja terve talouskasvu EU:n ykköstavoitteeksi. Talouskasvun ja työpaikkojen

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2011-02468 ASA-30 Salmi Iivo 08.12.2011 VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Viite Asia EU; E-kirje Euroopan Unionin ja Latinalaisen Amerikan ja

Lisätiedot

EU-päätöksenteko toimittajan näkökulmasta. Pekka Nurminen Kevät 2013

EU-päätöksenteko toimittajan näkökulmasta. Pekka Nurminen Kevät 2013 EU-päätöksenteko toimittajan näkökulmasta Pekka Nurminen Kevät 2013 Mikä EU on? 27 kohta 28 - jäsenvaltion ja noin 500 miljoonan kansalaisen yhteisö Ei liittovaltio, vaan valtioiden liitto mutta EU:ssa

Lisätiedot

13677/15 sas/ess/kkr 1 DPG

13677/15 sas/ess/kkr 1 DPG Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. marraskuuta 2015 (OR. en) 13677/15 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Asia: Eurooppalainen ohjausjakso

Lisätiedot

nro 26/ : "Mikä on viivästyttänyt tullin tietoteknisten järjestelmien toteuttamista?".

nro 26/ : Mikä on viivästyttänyt tullin tietoteknisten järjestelmien toteuttamista?. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. helmikuuta 2019 (OR. en) 6752/19 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto UD 69 FIN 164

Lisätiedot

LIITTEET MMM , COM(2014) 530 final (paperikopioina suomeksi ja ruotsiksi)

LIITTEET MMM , COM(2014) 530 final (paperikopioina suomeksi ja ruotsiksi) Maa- ja metsätalousministeriö E-KIRJE MMM2014-00869 HSO Schulman Markus 11.09.2014 KÄYTTÖ RAJOITETTU perustuslaki 50 liitteenä olevien EUdokumenttien osalta Suuri valiokunta Asia Neuvoston päätös komission

Lisätiedot

EU:N KEHITYS JA UNIONIN DEMOKRAATTINEN OIKEUTUS TIMO MIETTINEN, FT, YLIOPISTOTUTKIJA EUROOPPA-TUTKIMUKSEN VERKOSTO HELSINGIN YLIOPISTO

EU:N KEHITYS JA UNIONIN DEMOKRAATTINEN OIKEUTUS TIMO MIETTINEN, FT, YLIOPISTOTUTKIJA EUROOPPA-TUTKIMUKSEN VERKOSTO HELSINGIN YLIOPISTO EU:N KEHITYS JA UNIONIN DEMOKRAATTINEN OIKEUTUS TIMO MIETTINEN, FT, YLIOPISTOTUTKIJA EUROOPPA-TUTKIMUKSEN VERKOSTO HELSINGIN YLIOPISTO 28/09/2017 1 EU JA DEMOKRATIA Kysymys demokraattisesta oikeutuksesta

Lisätiedot

Ehdotuksen käsittely aloitettiin neuvoston turvapaikkatyöryhmässä

Ehdotuksen käsittely aloitettiin neuvoston turvapaikkatyöryhmässä Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2015-00525 MMO Räty Johanna(SM) 27.01.2016 Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten toimenpiteiden käyttöön ottamisesta Ruotsin tukemiseksi

Lisätiedot

Opetusministeriö E-JATKOKIRJELMÄ OPM

Opetusministeriö E-JATKOKIRJELMÄ OPM Opetusministeriö EJATKOKIRJELMÄ OPM200500020 KAS Koponen Johanna 28.01.2005 EDUSKUNTA SUURI VALIOKUNTA Viite Asia Komission tiedonanto neuvostolle Valkoisen kirj an "EU:n nuorisopolitiikan uudet tuulet"

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJELMÄ VM VO Virtaranta Irmeli Eduskunta Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJELMÄ VM VO Virtaranta Irmeli Eduskunta Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJELMÄ VM2006-00852 VO Virtaranta Irmeli 31.10.2006 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Siirtymäsäännökset koskien yksityishenkilöiden Bulgariasta ja Romaniasta tuomia savukkeita

Lisätiedot

Asia Komission tiedonanto neuvostolle; luonnonkatastrofien ja ihmisen aiheuttamien katastrofien ehkäisyyn sovellettava yhteisön lähestymistapa

Asia Komission tiedonanto neuvostolle; luonnonkatastrofien ja ihmisen aiheuttamien katastrofien ehkäisyyn sovellettava yhteisön lähestymistapa Sisäasiainministeriö E-KIRJE SM2009-00158 PEO Metso Jukka 09.04.2009 JULKINEN Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Komission tiedonanto neuvostolle; luonnonkatastrofien ja ihmisen aiheuttamien katastrofien

Lisätiedot

Valtioneuvosto katsoi Suomen voivan hyväksyä sisärajavalvonnan jatkamisen komission esittämällä tavalla.

Valtioneuvosto katsoi Suomen voivan hyväksyä sisärajavalvonnan jatkamisen komission esittämällä tavalla. Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2017-00170 KVY Sulander Heidi(SM) 12.05.2017 Asia EU/OSA; Neuvoston täytäntöönpanopäätös suosituksen antamisesta Schengen-alueen yleisen toiminnan vaarantavissa poikkeuksellisissa

Lisätiedot

10431/17 1 DG G LIMITE FI

10431/17 1 DG G LIMITE FI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10431/17 LIMITE PV/CONS 36 ECOFIN 553 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3549. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Luxemburg,

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö MINVA OKM

Opetus- ja kulttuuriministeriö MINVA OKM Opetus ja kulttuuriministeriö MINVA OKM201700046 KAS Ruso Henrik(OKM) 07.02.2017 Viite Asia Koulutus, nuoriso, kulttuuri ja urheiluneuvosto 17.2.2017 Suomea kokouksessa edustaa opetus ja kulttuuriministeri

Lisätiedot

EU27-PÄÄMIESTEN TULEVAISUUSPOHDINNAN JA ROOMAN JULISTUKSEN SEURANTA

EU27-PÄÄMIESTEN TULEVAISUUSPOHDINNAN JA ROOMAN JULISTUKSEN SEURANTA EU27-PÄÄMIESTEN TULEVAISUUSPOHDINNAN JA ROOMAN JULISTUKSEN SEURANTA TIMO MIETTINEN, FT, YLIOPISTOTUTKIJA EUROOPPA-TUTKIMUKSEN VERKOSTO HELSINGIN YLIOPISTO E 29/2017 vp Valtioneuvoston selvitys: EU27-päämiesten

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4.10.2017 COM(2017) 564 final 2017/0246 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin, Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Moldovan tasavallan välisellä

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2017-00329 VNEUS Leppo Johannes(VNK) 17.05.2017 Viite Asia Yleisten asioiden neuvosto 22.5.2017 Suomea kokouksessa edustaa valtiosihteeri Samuli Virtanen. Kokouksen ainoana

Lisätiedot

SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA

SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA Sisältö Eurooppa-integraatio etenee, mutta vasta syksyllä 3 BLOGI Eurooppa-integraatio etenee, mutta vasta syksyllä 20.7.2015 10:00 BLOGI SAMU KURRI

Lisätiedot

9643/17 1 DG G LIMITE FI

9643/17 1 DG G LIMITE FI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. kesäkuuta 2017 (OR. en) 9643/17 LIMITE PV/CONS 30 ECOFIN 457 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3543. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Bryssel,

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2017/2044(BUD) Lausuntoluonnos Daniel Dalton (PE604.

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2017/2044(BUD) Lausuntoluonnos Daniel Dalton (PE604. Euroopan parlamentti 2014-2019 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 2017/2044(BUD) 4.7.2017 TARKISTUKSET 1-11 Daniel Dalton (PE604.889v01-00) Euroopan unionin yleisestä talousarviosta varainhoitovuodeksi

Lisätiedot

Sisäministeriö E-KIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta

Sisäministeriö E-KIRJE SM PO Taavila Hannele Suuri valiokunta Sisäministeriö EKIRJE SM201400289 PO Taavila Hannele 14.07.2014 Suuri valiokunta Asia Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle: EU:n sisäisen turvallisuuden strategian 2010 2014 viimeinen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Liettuan toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS. asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Liettuan toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4.6.2014 COM(2014) 325 final 2014/0169 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS asetuksen (EY) N:o 974/98 muuttamisesta Liettuan toteuttaman euron käyttöönoton vuoksi FI FI PERUSTELUT 1.

Lisätiedot