LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020"

Transkriptio

1 LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020

2 1 Halonisammutin: Sisältää hyvin myrkyllisiä kaasuja, eikä sitä saisi koskaan käyttää ohjaamossa. On turvallinen käytettäväksi ohjaamossa. On melko turvallinen käytettäväksi ohjaamossa, mikäli ohjaamo tuuletetaan käytön jälkeen. Soveltuu ainoastaan puu- ja kangaspaloihin, eikä se sen takia sovellu käytettäväksi ohjaamossa. 2 Jos epäilet kaasuttimen jäätymistä ilma-aluksessa, jota ei ole varustettu kaasuttimen lämpötilamittarilla, oikea toimenpide on: Säätää imuilman esilämmitystä päälle sen verran, minkä tuntee tarpeelliseksi riippuen jäätämistilanteesta. Valita aina imuilman esilämmitys täydelle teholle, kunnes moottori alkaa käydä karkeasti ja sen jälkeen valita lämmitys takaisin kylmälle. Valita aina imuilman esilämmitys täydelle teholle. Lisätä kaasua menetetyn tehon kompensoimiseksi. 3 Vesiliirtonopeus: Kasvaa, mikäli veden syvyys maassa kasvaa. Voidaan laskea solmuissa kertomalla rengaspaineen neliöjuuri yhdeksällä. Kasvaa, mikäli renkaan urasyvyys pienenee. Mitataan arvolla maamaileja tunnissa. 4 Kytkemällä kaksi 12 volttista, 40 ampeerituntista akkua sarjaan, saadaan aikaiseksi: 24 volttia ja 80 ampeeritunnin kapasiteetti. 24 volttia ja 40 ampeeritunnin kapasiteetti. 12 volttia ja 40 ampeeritunnin kapasiteetti. 12 volttia ja 80 ampeeritunnin kapasiteetti. 5 Mikäli öljynjäähdytin tukkeutuu lennolla, ohitusventtiili mahdollistaa öljyn kulkemisen jäähdyttimen ohitse. Ohitusventtiilin toiminta riippuu: Lämpötilasta. Hydraulisesta valitsimesta. Mekaanisesta valitsimesta. Paineesta. 6 Potkurin lavassa on kiertoa pituussuunnassa, jotta: Saavutetaan asteittain kasvava lapakulma tyvestä kärkeen. Saavutetaan sopiva kohtauskulma tyvestä kärkeen. Saavutetaan asteittain kasvava nousu tyvestä kärkeen. Saadaan kompensoitua potkurin hidastuva ratanopeus tyvestä kärkeen.

3 7 Magneetot ovat: Laitteita, jotka tuottavat matalajännitteisen kipinän sytytystulpille. Nokka-akselin pyörittämiä generaattoreita, joita tarvitaan sähkölaitteita varten. Itsenäisiä, moottorin pyörittämiä generaattoreita, jotka tuottavat korkeajännitteisiä kipinöitä. Asennettu virranjakajaan ja toimivat samassa järjestyksessä, kuin sytytystulpat. 8 Mikä seuraavista on oikea toimenpide, mikäli kaasutin syttyy palamaan käynnistyksen yhteydessä? Valita käynnistyskytkin OFF-asentoon. Valita seosvipu täysin laihalle. Kaikki vastausvaihtoehdot ovat oikein. Valita kaasuttimen lämmitys pois päältä. 9 Renkaan liikkuminen vanteella (tyre creep): Voidaan estää piirtämällä merkintäviiva renkaaseen ja vanteeseen. Voidaan tunnistaa renkaaseen ja vanteeseen piirretyn merkintäviivan siirtymisestä. Voidaan estää liimaa käyttämällä. Tarkoittaa ilma-aluksen liikkumista jarruja vasten. 10 Liite PPL(A) kuvaa ilma-aluksen sähköjärjestelmää. Jos lennolla kuormitusmittarin näyttämä arvo putoaa nollaan, todennäköisin syy on: Akku on tyhjä. Alternaattori on vikaantunut. Akku on täysin latautunut. Virtakisko on ylikuormittunut. 11 Polttomoottoriperiaatteella toimivan moottorin tehoa voidaan lisätä: Pienentämällä sylinterin pinta-alaa. Kasvattamalla polttoainetankin kokoa. Pienentämällä iskunpituutta. Kasvattamalla moottorin kierroslukua. 12 Liu'ussa vakioteholla, kiintopotkurilla varustetun ilma-aluksen moottorin kierrosluku: Pienenee, mikäli tehoasetusta ei muuteta. Pienenee, mikäli ilmanopeus kasvaa. Kasvaa, mikäli ilmanopeuden annetaan kasvaa. Säilyy vakiona ilmanopeudesta riippumatta.

4 13 Heti käynnistämisen jälkeen tulisi tarkastaa käynnistimen (starter) varoitusvalo. Jos se palaa edelleen, tulee: Ei tarvitse tehdä mitään. Käynnistimen varoitusvalo palaa aina, kun moottori on käynnissä. Seurata tilannetta 30 sekuntia ja sammuttaa moottori sen jälkeen, mikäli valo ei sammu. Sammuttaa moottori, laskea 30:een ja käynnistää moottori uudelleen. Sammuttaa moottori välittömästi. 14 Mikä on polttoaineen ja ilman kemiallisesti oikean seossuhteen käyttämisen merkitys? Se mahdollistaa täydellisen palamisen. Se on tilavuussuhteeltaan 15:1. Sitä käytetään yleensä. Se antaa parhaan lopputuloksen. 15 Missä olosuhteissa ilmanopeusmittari näyttää tosi-ilmanopeutta, mikäli jätetään huomioimatta mittari- ja asentovirheet? Missä tahansa korkeudessa, kunhan ilma jäähtyy ylöspäin mentäessä ISA-olosuhteiden mukaisesti. Missä tahansa korkeudessa, kun lämpötila on ISA-olosuhteiden mukainen. Ainoastaan standardi-ilmakehässä (ISA), merenpinnan tasolla. Missä tahansa korkeudessa ja lämpötilassa. 16 Koekäytön yhteydessä, oikeanpuoleinen magneetto valittuna, havaitset moottorin käyvän karkeasti ja epäilet sen sammuvan. Mitä sinun tulisi tehdä? Vaihdat nopeasti vasemmanpuoleiselle magneetolle. Vaihdat nopeasti molemmat magneetot käyttöön. Annat moottorin sammua kokonaan ja keskeytät lennon, vika on tutkittava ennen seuraavaa lentoa. Lisäät tehoa moottorin toimimiseksi ja valitset molemmat magneetot käyttöön. 17 Teoriassa 100Ah akku tarjoaa 25A virtaa: 25 minuuttia. 4 tuntia. 25 tuntia. 100 minuuttia. 18 Yhden täyden Otto-syklin aikana mäntä: Tekee kaksi työtahtia. Liikkuu sylinterinpäätä kohden neljä kertaa. Pyörii kiertokangen ympäri kahdesti. Liikkuu sylinterinpäätä kohden kaksi kertaa.

5 19 Mikä seuraavista ei ole kuivana toimivan alipainejärjestelmän osa? Alipainepumppu. Järjestelmän voitelulaite. Paineensäädin. Ilmansuodatin. 20 Rullatessasi kiintopotkurilla varustetulla ilma-aluksella epäilet kaasuttimen olevan jäässä. Mikä on oikea toimenpide? Säätää imuilman esilämmitys täydelle teholle, ottaa se myöhemmin pois päältä ennen lentoonlähtöä ja varmistaa riittävä kierrosluku lentoonlähdön yhteydessä. Säätää imuilman esilämmitys täydelle teholle, minkä jälkeen takaisin pois päältä, sillä kierrosluku pienenee. Säätää imuilman esilämmitys täydelle teholle ja ottaa se myöhemmin pois päältä lentoonlähdön jälkeen, kun ilma-alus on nousussa. Välttää imuilman esilämmityksen käyttöä maassa ja luottaa moottorin toimivan riittävän lämpimänä suojakuorensa sisällä. 21 Mekaanisen kierroslukumittarin toiminta: Perustuu kitkaan, joka syntyy eräänlaisessa kupissa, jonka voima siirretään suoraan varren avulla mittarin neulaan; jousivoima vastustaa samaan aikaan neulaa. Perustuu suoraan voimanvälitykseen kampiakselista varren avulla omalle generaattorille. Varren päässä oleva vaihteisto hidastaa pyörimisnopeutta generaattorille, joka tuottaa jännitteen. Kierrosluku on kalibroitu jännitteen mukaan. Perustuu magneettisen kentän vastustamisen avulla luodun vääntömomentin siirtämiseen varren avulla suoraan mittarin neulaan. Perustuu suoraan voimanvälitykseen laturin hihnalta. 22 Nakutusta voi syntyä käytettäessä: Liian pientä ahtopainetta. Liian laihaa seossuhdetta. Korkeampioktaanista polttoainetta kuin on suositeltu. Liian suurta kierroslukua. 23 Ennenaikainen syttyminen nelitahtisissa mäntämoottoreissa: Tunnistetaan sille ominaisesta helisevästä äänestä, jonka polttoaine tuottaa palaessaan. On polttoaine-ilmaseoksen palamista ennen sytytystulpan kipinää. Johtuu rikkaasta seoksesta kuumassa moottorissa. On polttoaine-ilmaseoksen räjähdysmäistä palamista. 24 Mikäli moottori ylikuumenee, saattaa polttoaineen ja ilman seos syttyä ennen kuin sytytystulppa tuottaa kipinän. Seosta tulisi tällöin laihentaa moottorin jäähdyttämiseksi. Tätä ilmiötä kutsutaan ennenaikaiseksi syttymiseksi. Tehoa tulisi tällöin lisätä moottorin jäähdyttämiseksi. Tätä ilmiötä kutsutaan nakutukseksi (detonaatioksi).

6 25 Tyypillisesti sähköllä toimivia mittareita ovat: Kaartomittari ja öljynpainemittari. Moottorin kierroslukumittari ja kaartomittari. Polttoaineen määrämittarit ja kaartomittari. Moottorin kierroslukumittari ja polttoaineen määrämittarit. 26 Jotkut kaasuttimet ovat varustettu diffuusorilla, joka: Estää seoksen muuttumisen liian laihaksi kierrosluvun pienentyessä. Estää seoksen muuttumisen liian rikkaaksi kierrosluvun kasvaessa. Estää seoksen muuttumisen liian rikkaaksi kierrosluvun pienentyessä. Estää seoksen muuttumisen liian laihaksi kierrosluvun kasvaessa. 27 Mihin kohtaan moottoria on asennettu öljyn lämpötila-anturi, joka on kytketty ohjaamossa sijaitsevaan öljynlämpömittariin? Öljynjäähdyttimen jälkeen, ennen kuin öljy kulkeutuu moottorin kuumiin osiin. Moottorin kuumien osien sisälle. Juuri ennen öljyn kulkeutumista öljynjäähdyttimeen. Paikkaan, jossa öljy poistuu öljysäiliöstä. 28 Moottorin jäähdyttämiseksi: Polttoaine-ilmaseosta voidaan laihentaa. Polttoaine-ilmaseosta voidaan rikastaa. Ilmanopeutta voidaan pienentää. Kidusluukut (cowl flaps) voidaan sulkea. 29 Liitteessä (PPL(A) ) olevat siiven osat A, B ja C ovat nimeltään: Etusalko, sekundäärinen salko ja siipikaari. Tanko, sekundäärinen salko ja siipikaari. Etusalko, siipikaaret ja takasalko. Pääsalko, siipikaaret ja tanko. 30 Puolikuorirakenne tarkoittaa, että: Rakenteessa ei ole yhtään aukkoa. Yhteen hitsatuista kevyistä teräsputkista muodostuu kolmiomainen kehikko. Verhous kantaa osan kuormasta. Kaaret ja jäykisteet antavat muodon ja kantavat osan kuormasta. Kevennysreiättömässä rakenteessa ulkokuori kantaa kaiken kuorman. Lisäksi tukea antavat kiristetyt vaijerit.

7 31 Yleisilmailukoneella, joka on varustettu mekaanisella nokkapyöräohjauksella, ohjaaminen tapahtuu maassa: Hydraulisylintereillä, jotka mahdollistavat keskittämisen. Tangoilla tai vaijereilla, joita käytetään polkimilla. Ainoastaan käyttämällä tietyn puolen jarruja. Vaijereilla, jota käytetään ohjaussauvalla. 32 Moottorin puristussuhde on: Puristustilavuus suhteessa iskutilavuuteen. Iskutilavuus suhteessa puristustilavuuteen. Kokonaistilavuuden ja puristustilavuuden välinen suhde. Iskutilavuuden ja kokonaistilavuuden välinen suhde Ah akku: Tuottaa virtaa virtakiskolle (bus bar) 45A lämpölaukaisijan kautta. Tuottaa teoriassa 20 ampeerin virran viideksi tunniksi. On käytettävä samanaikaisesti toisen samanlaisen akun kanssa. Sen lataaminen kestää 100 tuntia. 34 Mikäli alternaattori tai generaattori hajoaa kesken lennon: Sähkönkulutus tulisi vähentää mahdollisimman pieneksi ja laskeutua, kun se on turvallisesti mahdollista. Tulisi sulkea kaikki sähkölaitteet ja laskeutua heti, kun mahdollista. Tulisi laturin valintakytkin laittaa OFF-asentoon ja jatkaa lentoa normaalisti ilman sähköä. Lentoa voi jatkaa normaalisti, sillä akku tuottaa tarvittavan virran sähkönkulutukselle. 35 Mikäli liu'un aikana ilmanopeusmittarin ja korkeusmittarin staattinen aukko menee tukkoon jään takia: Molemmat mittarit näyttävät todellista pienempää arvoa. Ilmanopeusmittari näyttää todellista suurempaa ja korkeusmittari pienempää arvoa. Ilmanopeusmittari näyttää todellista pienempää ja korkeusmittari suurempaa arvoa. Molemmat mittarit näyttävät todellista suurempaa arvoa. 36 Yhden Otto-kierron aikana nelitahtisen mäntämoottorin venttiilit aukeavat: Työtahdin aikana. Kaksi kertaa. Imutahdin aikana. Kerran.

8 37 Magneettikompassin lähelle kiinnitetyn eksymätaulukon tarkoitus on: Osoittaa ero magneettisen pohjoisen ja ilma-aluksen kulkusuunnan välillä. Osoittaa ero tosipohjoisen ja ilma-aluksen kulkusuunnan välillä. Kompensoida ohjaajan ja matkustajien kantamien sähkömagneettisten laitteiden aiheuttamat häiriöt. Osoittaa magneettisen suunnan ja kompassin osoittaman suunnan välinen ero. 38 Yleisin tapa sammuttaa kaasutinkäyttöinen lentomoottori on: Säätää seosvipu täysin laihalle. Säätää kaasuvipu tyhjäkäynnille. Säätää kaasuvipu tyhjäkäynnille ja seosvipu täysin laihalle. Kääntää käynnistyskytkin OFF-asentoon. 39 Miksi lentokoneiden sytytysjärjestelmä on varustettu kipinänvahvistimella? Moottorin kierrosnopeus on liian alhainen käynnistyksen yhteydessä, jotta magneeton tuottama virta riittäisi sytyttämään seoksen. Kaikki vastausvaihtoehdot ovat oikein. Sillä estetään kipinän iskeminen väärään suuntaan käynnistyksen yhteydessä. Suurella pyörimisnopeudella tarvitaan voimakkaampi kipinä seoksen syttymiseen. 40 Yksityisen koneen huoltotoimenpiteet, joita lentäjä saa itse tehdä määräysten mukaan: Eivät vaadi kirjausta tai seurantaa. On kirjattava koneen lokikirjaan ja huollon kuittaa lentokonemekaanikko. On kirjattava koneen lokikirjaan ja huollon kuittaa ilmailuviranomaisen hyväksymä tarkastaja. On kirjattava koneen lokikirjaan ja huollon kuittaa huollon suorittanut lentäjä. 41 Hiilimonoksidi, erittäin myrkyllinen kaasu, voi päästä lennolla ilma-aluksen ohjaamoon viallisen pakokaasujärjestelmän kautta. Hiilimonoksidi: Voidaan tunnistaa sen vahvasta tuoksusta. Voidaan tunnistaa sen harmaasta väristä. Omaa selvästi erottuvan maun. On hajuton ja väritön. 42 Lapakulma potkurin tyvestä kärkeen, jotta saavutetaan optimaalinen potkurin tyvestä kärkeen. Pienenee, kohtauskulma Kasvaa, kohtauskulma Kasvaa, tehollinen nousu Pienenee, geometrinen nousu

9 43 Suuntahyrrä: Ryömii alkuperäisestä asennostaan johtuen maan pyörimisestä. Antaa stabiilin näyttämän koneen asennosta, jonka avulla voidaan säilyttää koneen nokan asento ja suunta. Kärsii kiihtyvyysvirheistä kaarron aikana. Ei kärsi ryömimisestä, joka johtuu kitkasta mittarin laakereissa. 44 Nousussa korkeus ja ilman tiheys. Tämän takia seosta tulee. Kasvaa/pienenee/laihentaa Pienenee/kasvaa/laihentaa Pienenee/pienenee/rikastaa Kasvaa/pienenee/rikastaa 45 Lennettäessä merenpinnan tasolla, nelitahtisen moottorin tuottama teho: Säilyy vakiona, kun kierrosluku kasvaa. Kasvaa kun kierrosluku kasvaa. Nousee aluksi, jonka jälkeen säilyy vakiona kun kierrosluku kasvaa. On verrannollinen sylinteriin syötetyn seoksen tilavuudesta. 46 Kun vakiokierrospotkurilla varustettu lentokone kiihdyttää kiitotietä pitkin: Potkurin kärjen ratanopeus pienenee vähitellen. Lapakulma kasvaa, säilyttäen kohtauskulman ja kierrosluvun vakiona. Kohtauskulma pienenee ja kierrosluku säilyy vakiona. Kohtauskulma pysyy vakiona ja kierrosluku kasvaa. 47 Kuvassa (PPL(A) ) on kevyen ilma-aluksen sähköjärjestelmä, joka on varustettu nollakeskeisellä ampeerimittarilla. Lennon aikana akun ollessa täysi ja akun valintakytkimen ollessa ON-asennossa, ampeerimittarin neulan tulisi olla: Oikealla, näyttäen suurta positiivista lukemaa. Vasemmalla, näyttäen negatiivista lukemaa. Neulan asento vaihtelee, mutta näyttää pääsääntöisesti negatiivista lukemaa. Keskellä, nolla-asennossa. 48 Ohjainlukko: Rajoittaa ohjaussauvan sen suunnittelurajoihin asti, jotta koneen runko ei vahingoitu normaalioperoinnin aikana. Pakollinen vain korkeusperäsimessä. Lukitsee ohjaimet ja estää vauriot tuulisissa olosuhteissa, koneen ollessa pysäköitynä. Sitä tulee aina käyttää lennettäessä puuskaisella säällä.

10 49 Jos renkaaseen tai sen kiinnityksiin syttyy tulipalo ja palo on välittömästi sammutettava, turvallisin sammutusaine on: Bromotrifluorimetaani (BTF). Hiilidioksidi. Jauhe. Vesihappo. 50 Magneettikompassia käytettäessä lentäjän on muistettava, että: Kaartovirheet kasvavat, mitä lähempänä ollaan magneettista päiväntasaajaa ja pienenevät siirryttäessä kohti magneettisia napoja. Kaartovirheet ovat suurimmillaan kaarrettaessa idän ja lännen kautta, pienimmillään pohjoisen ja etelän kautta. Kiihtyvyysvirheet kasvavat, mitä lähempänä ollaan magneettisia napoja ja pienenevät siirryttäessä kohti magneettista päiväntasaajaa. Kaartovirheet ovat suurimmillaan kaarrettaessa pohjoisen ja etelän kautta, pienimmillään idän ja lännen kautta. 51 Mikäli kylmää moottoria käynnistettäessä öljynpainemittari ei näytä nousua 30 sekunnin kuluessa käynnistyksestä, on: Moottorin kierroslukua tulee lisätä, minkä jälkeen öljynpaine tulee tarkastaa uudelleen. Voidaan jättää huomioimatta, mikäli öljyn määrä oli riittävä konetta tarkastettaessa ennen käynnistystä. Voidaan jättää huomioimatta jos öljy on kuumaa ja öljyn määrä oli riittävä konetta tarkastettaessa ennen käynnistystä. Moottori sammutettava välittömästi. 52 Renkaan ryömiminen (tyre creep) voidaan tunnistaa: Kahdesta valkoisesta neliöstä, jotka ovat piirretty vanteeseen. Kahdesta vastakkaisilla puolilla toisiaan olevista keltaisista nuolista renkaan kyljessä. Tarkastamalla rengaspaine. Renkaan kylkeen ja vanteeseen maalatusta kohdistusviivasta. 53 Pakokaasun lämpötilamittari: Tarvitsee sähköä tasavirtakiskolta. Pystyy ilmaisemaan, onko palokammion polttoaine-ilmaseos liian rikas tai laiha. Tekee saman asian kuin sylinterinpään lämpötilamittari. On mittari, joka on tarkoitettu suojaamaan moottoria liialliselta kuumentumiselta. 54 Nelitahtisen moottorin oikea työkierto on: Poisto-, työ-, puristus- ja imutahti. Poisto-, imu-, työ- ja puristustahti. Imu-, työ-, puristus- ja poistotahti. Imu-, puristus-, työ- ja poistotahti.

11 55 Lentäminen tyhjällä akulla varustetulla ilma-aluksella, joka on käynnistetty käyttäen apuna maavirtaa: On sallittua, koska akku latautuu täyteen ennen lentoonlähtöä. Ei ole suositeltavaa, koska sähköä ei ole riittävästi. Ei ole suositeltavaa, sillä akku ei välttämättä lataudu oikein lennon aikana. On sallittua, koska akkua ei tarvita lennolla. 56 Ryyppypumpun lukittuminen paikoilleen on tarkistettava käytön jälkeen, koska: Se voi aiheuttaa polttoainevuodon kasvattaen tulipalon mahdollisuutta. Jos se tärisee suljettuna, se aiheuttaa moottorin sammumisen. Se voi aiheuttaa polttoaineen imeytymisen polttoainetankista kaasuttimeen, tehden seoksesta erittäin rikkaan. Se voi aiheuttaa polttoaineen imeytymisen polttoainesuodattimesta imujärjestelmään, tehden seoksesta erittäin rikkaan. 57 Mikä vaikutus on ilma-aluksen lentokelpoisuudelle sillä, että sitä ei huolleta lentokelpoisuustodistuksen mukaisen huoltoaikataulun mukaisesti? Ilma-aluksen omistajan tulee hakea viranomaiselta poikkeuslupaa huoltoaikatauluun. Sillä ei ole vaikutusta lentokelpoisuustodistukseen. Lentokelpoisuustodistus on pätemätön niin kauan, kunnes tarvittavat huoltotoimenpiteet ovat suoritettu. Lentokelpoisuustodistus tulee uusia ennen kuin ilma-aluksella voi lentää. 58 Työtahdin aikana nelitahtisen moottorin palokaasujen lämpötila sylinterissä: Käyttäytyy Charles:n lain mukaisesti. Pysyy samana. Nousee. Pienenee. 59 Mäntämoottorin kampiakseli: Muuttaa edestakaisen liikkeen pyöriväksi. Muuttaa pyörivän liikkeen edestakaiseksi. Pyörii nokka-akseliin verrattuna puolella nopeudella. Säätää venttiilien asentoja. 60 Moottoritilassa olevat levyt: Ovat sijoitettu voitelujärjestelmään ja ovat tarkoitettu hidastamaan öljyn valumista moottoriin. Vähentävät ilmavirtaa moottorin ympärillä. Tulee sijoittaa tiiviisti keskenään ilmavirran vähentämiseksi moottorin ympärillä. Ovat ilmanohjaimia, jotka ohjaavat ilmavirtauksen menemään sylinterin ympäri.

12 61 Ennenaikainen syttyminen: Tapahtuu sytytyksen jälkeen. Aiheutuu yleensä kuumasta kohdasta palokammiossa. Tapahtuu sytytystulpan aiheuttaman kipinän jälkeen. Tunnetaan myös nimellä koputus. 62 Moottorissa käytettävää seossuhdetta on paras käyttää: Hieman rikkaalla, jolloin ylimääräinen polttoaine jäähdyttää moottoria. Kemiallisesti oikeassa suhteessa, koska se on kaikista tehokkain. Hieman rikkaalla, jolloin ylimääräinen ilma jäähdyttää moottoria. Hieman laihalla, jolloin ylimääräinen ilma jäähdyttää moottoria. 63 Mäntämoottorin puristussuhde on: Sylinterin kokonaistilavuuden ja sylinterin alakuolokohdan tilavuuden välinen suhde. Sylinterin yläkuolokohdan tilavuuden ja sylinterin alakuolokohdan tilavuuden välinen suhde. Sylinterin iskutilavuuden ja puristustilavuuden välinen suhde. Sylinterin kokonaistilavuuden ja iskutilavuuden välinen suhde. 64 Jos pitot-järjestelmän lämmitys vikaantuu jäätävissä olosuhteissa ja ilma-alus aloittaa liu'un tukkeutuneella pitot-putkella, niin korkeusmittarin, pystynopeusmittarin ja ilmanopeusmittarin näyttämät ovat: (korkeusmittari/pystynopeusmittari/ilmanopeusmittari) Näyttää liian alhaista arvoa/näyttää oikein/näyttää liian korkeaa arvoa Näyttää oikein/näyttää oikein/näyttää liian korkeaa arvoa Näyttää oikein/näyttää oikein/epäluotettava Näyttää oikein/näyttää liian alhaista arvoa/näyttää liian korkeaa arvoa 65 Sylinterinpään lämpötilamittari: Saa tietonsa moottorin kuumimpaan sylinteriin liitetystä kaksoismetalliliuskasta. On pääasiallisesti polttoainehallintamittari. Saa tietonsa anturista, joka on sijoitettu noin 10cm etäisyydelle sylinteristä pakokaasujärjestelmässä. Tarvitsee vaihtovirtaa mittarin neulan liikkumiseen. 66 Staattisen paineen aukko tukkiutuu vaakalennon aikana jäätävissä olosuhteissa. Ilma-aluksen aloittaessa myöhemmin nousun, jolloin korkeusmittarin, pystynopeusmittarin ja ilmanopeusmittarin näyttämät ovat: (korkeusmittari/pystynopeusmittari/ilmanopeusmittari) Näyttää liian korkeaa arvoa/näyttää liian korkeaa arvoa/näyttää liian alhaista arvoa. Säilyy muuttumattomana/näyttää liian alhaista arvoa/näyttää liian korkeaa arvoa. Näyttää liian alhaista arvoa/säilyy muuttumattomana/näyttää liian korkeaa arvoa. Säilyy muuttumattomana/säilyy muuttumattomana/näyttää liian alhaista arvoa.

13 67 Todennäköisin syy öljynpainemittarin neulan heilahteluille vaakalennossa moottorin käydessä matkalentoteholla on: Alhainen öljymäärä. Väljät sähköliittimet. Alhainen tehoasetus. Ilmaa öljysäiliössä. 68 Pääasiallinen syy, minkä takia kevyissä ilma-aluksissa on kiinteät laskutelineet on: Lisävastuksen aiheuttama suorituskyvyn menetys korvautuu kiinteän laskutelineen yksinkertaisuudella, edullisella hinnalla ja helpolla huollettavuudella. Koulukoneen on kestettävä laskussa absorboituva liike-energia. Koulukoneen on liikuttava maassa. Koulukonetta täytyy tukea tietyltä korkeudelta. 69 Polttoainesäiliöön ilmaantuva vesi aiheutuu yleisimmin: Tankkauksen yhteydessä polttoaineesta. Vuodoista polttoainesäiliössä, jotka ovat päästäneet sadetta sisään. Polttoainesäiliöön jäävän ilman kosteudesta. Huonosti asettuvista korkeista. 70 Ohjaamon öljynlämpötilamittari on yhteydessä lämpötila-anturiin, joka mittaa öljyn lämpötilaa: Ennen öljynjäähdyttimeen menoa. Kun öljy on läpäissyt öljynjäähdyttimen, mutta ennen sen pääsyä moottorin kuumiin osiin. Öljysäiliössä. Moottorin kuumissa osissa. 71 Korkeusmittari: Sisältää aneroidinkapselin ja staattisen paineen lähteen. Kapseli supistuu korkeuden pienentyessä. Sisältää osittain tyhjennetyn kotelon, joka laajenee liu'un aikana. Sisältää painekotelon, joka on yhteydessä kokonaispaineen aukkoon. Kotelo supistuu liu'un aikana. Sisältää painekotelon, joka laajenee liu'un aikana. 72 Moottorin kiihdytyspumppua käytetään, jotta moottori ei sammu tehonmuutosten aikana. Tällainen ilmiö syntyy: Kun kaasuvipu avataan nopeasti, eikä polttoainetta ole heti riittävästi saatavilla tehoasetusta varten. Kun kaasuvipu suljetaan nopeasti ja seoksesta tulee hetkellisesti liian rikas. Kun kaasuvipu avataan nopeasti, jolloin seoksesta tulee hetkellisesti liian rikas. Kun kaasuvipu suljetaan nopeasti, jolloin moottori ei saa polttoainetta.

14 73 Jos vallitseva ilmankosteus ei ole tiedossa, kaasuttimen jäätäminen on mahdollista: Lämpötilavälillä -20 C C. Lämpötilassa 0 C ja sen alapuolella. Millä tahansa lämpötilalla. Lämpötilavälillä -30 C C. 74 Mikäli sulake palaa lennon aikana: Sen tilalle voi vaihtaa korkeampaa virtaa kestävän sulakkeen uudelleenpalamisen ehkäisemiseksi. Sitä ei pitäisi vaihtaa ennen laskeutumista. Se voidaan vaihtaa ainoastaan kerran lennon aikana samanarvoisella sulakkeella. Se voidaan vaihtaa niin usein, kuin on tarve. 75 Suurin osa uudenaikaisten kevyiden ilma-alusten nokkatelineistä on: Kumisia joustintukia. Teräsjousitoimisia joustintukia. Öljy-jousitoimisia iskua vaimentavia joustintukia. Kierrejousisia joustintukia. 76 Mikäli liu'un aikana pystynopeusmittariin kulkeutuva staattisen paineen linja menee tukkoon, pystynopeusmittarin näyttämä on: Näyttää liukua. Näyttää nousua. Nolla, pienen viiveen jälkeen. Jatkaa samaa näyttämää. 77 Lennon aikana pitot-putken eteenpäin osoittavan reiän havaitsema paine on: Vain staattinen paine. Kokonaispaine ja dynaaminen paine. Dynaaminen paine ja staattinen paine. Vain dynaaminen paine. 78 Mikä seuraavista kasvattaa kiintopotkurin lavan kohtauskulmaa? Pienenevä tosi-ilmanopeus ja pienenevä kierrosluku. Lisääntyvä tosi-ilmanopeus ja lisääntyvä kierrosluku. Pienenevä tosi-ilmanopeus ja lisääntyvä kierrosluku. Lisääntyvä tosi-ilmanopeus ja pienenevä kierrosluku.

15 79 Keinohorisontissa oleva hyrrä: Säilyttää asentonsa maapallon suhteen ja pyörii pystysuorassa ilma-aluksen lateraalitason ympäri. Säilyttää asentonsa maapallon suhteen ja pyörii vaakatasossa akselin ollessa pystysuorassa. Säilyttää asentonsa maapallon suhteen ja pyörii pystysuorassa ilma-aluksen pituusakselin ympäri. Säilyttää asentonsa ilma-aluksen suhteen ja pyörii vaakatasossa ilma-aluksen pituusakselin ympäri. 80 Kiintopotkurilla ja kaasuttimella varustetun lentokoneen ensimmäiset oireet kaasuttimen jäätyessä ovat: Öljyn lämpötilan nousu ja öljynpaineen lasku. Äkillinen kierrosnopeuden pieneneminen sekä moottorin lämpötilan lasku. Vaakalennossa ahtopaineen nousu sekä ilmanopeuden lasku. Asteittainen kierrosluvun pieneneminen sekä mahdollisesti huono käynti ja tärinä. 81 Alternaattorin pääasiallinen hyöty generaattoriin verrattuna on: Alternaattori tuottaa tasavirtaa käämityksestään. Alternaattori tuottaa lähes täyttä tehoa tyhjäkäynnillä. Generaattorin tuottama virta vaihtelee liikaa. Generaattori voi tuottaa ainoastaan vaihtovirtaa. 82 Venturiputken kurkussa ilman nopeus, staattinen tai vallitseva paine ja lämpötila. Pienenee/kasvaa/pienenee Pienenee/pienenee/kasvaa Kasvaa/kasvaa/kasvaa Kasvaa/pienenee/pienenee 83 Mitkä seuraavista mittareista toimivat tyypillisesti tyhjiöpumppujärjestelmällä? 1. Suuntahyrrä 2. Kaartomittari 3. Keinohorisontti 4. Korkeusmittari 5. Magneettikompassi 1, 3 ja 5. 1, 3 ja 4. 1 ja 3. 1 ja Nakutus on: Mahdotonta tunnistaa ulkopuolelta. Tunnettu myös nimellä "mäntäläimäys". Osa tavallista moottorin käyntiä. Vahingollista männille.

16 85 Virranjakajan varsi pyörii: Puolikkaalla nopeudella moottorin nopeuteen verrattuna. Neljäsosanopeudella moottorin nopeuteen verrattuna. Kaksinkertaisella nopeudella moottorin nopeuteen verrattuna. Samalla nopeudella kuin moottori. 86 Suuntahyrrä voidaan asettaa linjaan magneettikompassin kanssa: Minimoimaan magneettikentän pystysuuntaiset vaikutukset. Pyörittämällä suuntahyrrän näyttämää säätönupin avulla, koneen ollessa suorassa vaakalennossa. Säännöllisesti kiihtyvyysvirheiden poistamiseksi kaarroissa. Nestepyörteen (liquid swirl) takia. 87 Missä kohtaa ilma-aluksen moottorin polttoainejärjestelmää sähköllä toimiva polttoaineen siirtopumppu tyypillisesti sijaitsee? Välittömästi mekaanisen polttoainepumpun vieressä. Polttoainesäiliön korkeimmassa kohdassa. Mekaanisen polttoainepumpun ja kaasuttimen välissä. Polttoainesäiliön alimmassa kohdassa. 88 Magneettinen suunta: On kompassisuunnan, eksymän ja erannon summa. On kompassisuunnan ja eksymän summa. Kaartovirheet eivät vaikuta siihen. Viittaa aina tosipohjoiseen. 89 Liian suuri öljynpaine estetään ilma-aluksen moottorissa: Moottorin öljynpaineen rajoitusventtiilillä. Huolehtimalla, että moottorin kierrosluku ei ylitä punaisen viivan kierroslukua. Moottorin korkeakapasiteettisella painepumpulla. Moottorin suodattimen ohitusventtiilillä. 90 Kuinka pian öljynpainemittarin tulisi antaa näyttämää kylmän moottorin käynnistyksen jälkeen? Siinä vaiheessa, kun ennen lentoonlähtöä tehtävät tarkastukset ovat tehtynä. Muussa tapauksessa sammuta moottori. Heti, muussa tapauksessa sammuta moottori. Mikäli öljyn määrä oli riittävä ilma-alusta tarkastettaessa ja moottorin kierrosluku on sallituissa rajoissa, niin öljynpainemittari on luultavasti rikki ja siitä tulisi ilmoittaa lennon jälkeen. 30 sekunnissa, muussa tapauksessa sammuta moottori.

17 91 Mikäli kaartomittarin hyrrä pyörii suunnitteluarvoansa pienemmällä nopeudella, miten ilma-aluksen todellinen kaartonopeus ja kaartomittarin näyttämä eroavat toisistaan? Ilma-aluksen todellinen kaartonopeus on suurempi, kuin mittarin näyttämä. Ilma-aluksen todellinen kaartonopeus on pienempi, kuin mittarin näyttämä. Kaartomittari ei näytä kaartonopeutta. Ilma-aluksen todellinen kaartonopeus on sama, kuin mittarin näyttämä. 92 Toimiakseen parhaimmalla hyötysuhteella, moottorin: On oltava käytössä korkealla, jotta voidaan hyödyntää kylmän ilman jäähdytysvaikutus. On oltava korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa, minkä turvallinen käyttö sallii. Öljyjärjestelmän on saatava jatkuvasti kuumaa öljyä. On oltava matalimmassa mahdollisessa lämpötilassa, minkä turvallinen käyttö sallii. 93 Mittaritaulussasi alipainemittari näyttää vikaa järjestelmässä. Hyrrätoimiset mittarit toimivat kuitenkin normaalisti eikä alipainejärjestelmän varoitusvalo pala. Missä epäilet vian olevan? Alipainemittarissa. Hyrrätoimisissa mittareissa. Alipainejärjestelmän varoitusvalossa. Alipainejärjestelmässä. 94 Eksymätaulukkoa tehdessä: Mittaus voidaan suorittaa lentokentällä missä tahansa, kunhan paikka on kuiva ja tasainen. Mahdollistetaan ilma-aluksen erannon määrittäminen. Mahdollistetaan ilma-aluksen tosisuunnan määrittäminen. Ilma-aluksen kompassin näyttämää verrataan "maa-" tai "perustason" kompassin näyttämään. 95 Mikä osa, tai mitkä osat polttomoottorissa tiivistävät palokammion? Sylinterin tiiviste. Sytytystulpat. Nokka-akseli. Männänrenkaat ja venttiilit. 96 Polttomoottorin kiertokanki yhdistää: Keinovivun ja venttiilirungon. Työntötangon ja keinuvivun. Männän ja nokka-akselin. Männän ja kampiakselin.

18 97 Mikä osa ohjaa venttiileitä nelitahtisessa polttomoottorissa? Kiertokanki. Diffuusoriventtiili. Männäntappi. Nokka-akseli. 98 Polttomoottorin sylinterin ympärillä olevien jäähdytysripojen tehtävä on: Parantaa sylinterien erottuvuutta. Kasvattaa jäähdyttävää pinta-alaa ja parantaa sylinterin jäähdytystä. Pienentää jäähdyttävää pinta-alaa ja keventää moottorin painoa. Pienentää moottorin aerodynaamista vastusta. 99 Ilmailukäytössä olevan ahtamattoman polttomoottorin teho pienenee korkeuden kasvaessa, sillä: Kylmemmässä ilmassa moottori ei toimi optimaalisessa lämpötilassaan. Matalampi ilman tiheys aiheuttaa liian rikkaan polttoaine-ilmaseoksen. Korkeampi ilman tiheys aiheuttaa huonon polttoaine-ilmaseoksen. Ilman tiheys pienenee ja moottori ei saa riittävästi happea. 100 Lentomoottori tuottaa eniten tehoa: Korkealla. Vaakalennossa merenpinnan tasolla. Lentoonlähdön aikana. Lentoonlähdön aikana täydellä kierrosluvulla. 101 Polttomoottorin öljyjärjestelmän tehtävänä on: Toimia polttoaineen lisäaineena sopivalle seossuhteelle palaen sylinterissä. Ainoastaan vaimentaa moottorin käyntiääntä. Voidella ja jäähdyttää moottoria. Kasvattaa sylinterissä tapahtuvan seoksen palotapahtuman lämpötilaa. 102 Mikä on todennäköisin syy heilahtelevalle öljynpaineelle lentomoottorissa? Viallinen öljynpainemittari. Alhainen öljyn määrä. Löysä potkurin tiiviste. Kuluneet tai löysät laakerit. 103 Kun moottori on sammutettu, pääasiallinen sähkövirran lähde on: Akku. Magneetto. Lämpölaukaisija. Generaattori tai alternaattori.

19 104 Toimiakseen alternaattori tarvitsee ensiksi herätevirran. Tämän virran tuottaa: Magneetto. Akku. Sytytyspuola. Virranjakaja. 105 Voiko lentomoottorin alternaattori toimia ilman akkuvirtaa? Kyllä, mutta vain korkealla kierrosluvulla. Kyllä, mikäli lentäjä on sammuttanut kaikki ilma-aluksen sähkölaitteet. Kyllä, mikäli magneetot toimivat oikein. Ei. 106 Mihin virtalähteeseen lentomoottorin starttimoottori on kytketty? Ainoastaan ulkopuoliseen virtalähteeseen. Alternaattoriin tai generaattoriin. Suoraan akkuun. Riippuu lentokonemallista. 107 Moottorin sammutuksen jälkeen on akun päävirtakytkin asetettava OFFasentoon, jotta vältetään akun tyhjeneminen: Magneettojen kautta. Alternaattorin tai generaattorin kautta. Suoraan siihen kytkettyjen sähkölaitteiden kautta. Sytytyskytkimen kautta. 108 Lentomoottorin kahdennetun sytytysjärjestelmän yhtenä etuna on: Moottorin hyötysuhteen paraneminen, jolloin myös suorituskyky paranee. Tasaisempi lämmönjako. Sylinterinpään paineen tasaaminen. Kaksi kertaa enemmän tehoa. 109 Mikä on lopputulos, mikäli yksi magneetto hajoaa lennolla? Pakoputkesta tulee ulos mustaa savua. Moottori paukkuu huomattavasti. Moottorin säätäminen vaikeutuu. Hieman alhaisempi kierrosluku sekä hieman lisääntynyt polttoaineen kulutus. 110 Voiko asematasolla olevan lentokoneen moottori käynnistyä, mikäli potkuria pyöritetään käsin? Ei yleensä, mikäli moottori on kylmä ja sytytyskytkin on "OFF"-asennossa. Ei missään olosuhteissa. Kyllä, mikäli sytytyskytkin on viallinen tai se on päällä. Kyllä, aina.

20 111 Kohotyyppisen kaasuttimen toiminta perustuu: Ilman nopeuden lisääntymiseen venturin kurkussa, mikä kasvattaa ilmanpainetta. Ilmapaineen eroon venturin kurkussa ja sisääntuloputkessa. Ilman automaattiseen mittaukseen venturissa lentokorkeuden kasvaessa. Ilmanpaineen lisääntymiseen venturin kurkussa, mikä kasvattaa ilman nopeutta. 112 Kaasuttimen tehtävänä on syöttää: Ilmaa moottorin sylintereille. Polttoaine-ilmaseos moottorin sylintereille. Polttoainetta moottorin sylintereille. Ympäröivän ilmanpaineen omaavaa polttoainetta moottorin sylintereille. 113 Moottori, jossa ei ole kaasutinta ja jossa polttoaine ruiskutetaan paineella ja annosteltuna suoraan moottorin imusarjaan, sisältää: Kohokaasuttimen. Mittaavan kaasuttimen. Ruiskutusjärjestelmän. Turboahtimen. 114 Seossuhteen säätämisen tarkoitus kasvavan korkeuden suhteen on: Kasvattaa polttoaineenkulutusta. Pienentää polttoaineen virtausta ilman tiheyden pienenemisen kompensoimiseksi. Pienentää polttoaineen virtausta ilman tiheyden kasvamisen kompensoimiseksi. Lisätä polttoaineen virtausta ilmanpaineen pienenemisen kompensoimiseksi. 115 Mitä tapahtuu seossuhteelle, kun etulämmitystä käytetään? Kierrosluku laskee laihentuneesta seoksesta johtuen. Seoksesta tulee laihempi. Seoksesta tulee rikkaampi. Seossuhde ei muutu. 116 Lennät vaakalentoa 9500 jalan korkeudella seoksen ollessa säädetty oikein kyseistä lentokorkeutta varten. Mitä tapahtuu, jos laskeudut 4000 jalan korkeuteen säätämättä seosta uudelleen? Sylinterissä on enemmän polttoainetta kuin normaali palotapahtuma tarvitsee, mikä jäähdyttää moottoria. Seoksesta voi tulla liian laiha. Liian rikas seos aiheuttaa sylinterin pään korkeamman lämpötilan ja voi aiheuttaa nakutusta. Seoksesta tulee todella laiha ja voi näin ollen aiheuttaa liian aikaisen sytytyksen.

21 117 Mikäli lentokoneessa on kiintopotkuri ja kohokaasutin, ensimmäinen merkki kaasuttimen jäätymisestä on todennäköisesti: Sylinterinpään ja öljyn lämpötilojen lasku. Moottorin karkea käynti. Sylinterinpään lämpötilan nousu. Kierrosluvun pieneneminen. 118 Jäätä on syntynyt kaasuttimen kurkkuun ja lentokoneesi moottori on alkanut menettää tehoa. Aiheuttaako etulämmityksen käyttö välittömän kierrosluvun nousun? Ei, sillä etulämmitys vain sulattaa jäätä, eikä vaikuta kierroslukuun. Kyllä, sillä kaasuttimen jää sulaa välittömästi. Kyllä, sillä etulämmitys vain sulattaa jäätä, eikä vaikuta kierroslukuun. Ei, sillä kiintopotkurilla varustetun moottorin käynti muuttuu hetkellisesti karkeaksi ja kierrosluku laskee vielä enemmän, kun moottori imee sulavaa vettä palotilaan. Tämän jälkeen kierrosluku nousee. 119 Mikä tarkoitus on joihinkin yleisilmailukoneisiin asennetulla sähköisellä polttoaineen lisäpumpulla? Polttoainetankkien nopeaa tyhjennystä varten. Lisäpolttoaineen toimittaminen kaasuttimelle käynnistyksen yhteydessä, sekä mekaanisen pumpun rikkoutuessa. Polttoaineen toimitus sylintereihin ennen sytytystä. Moottorin hyötysuhteen parantaminen. 120 Sähköisen lisäpolttoainepumpun oikea toiminta voidaan tarkistaa: Polttoainepainemittarin reagoinnista. Kuuntelemalla sen ominaista ääntä. Katsomalla, että polttoainetta tippuu huohotinputkesta. Amppeerimittarista. 121 Miksi korkean puristussuhteen omaavat moottorit tarvitsevat korkealaatuisempaa polttoainetta? Jotta vältytään moottoria hajottavalta ennenaikaiselta syttymiseltä. Kaasuttimen jäätymisen välttämiseksi suurilla nopeuksilla. Jotta vältytään moottoria hajottavalta nakutukselta. Suuremman tehon tuottamiseksi. 122 Mitä säädetään pakokaasun lämpötilan mittarilla (EGT) polttomoottorissa? Kaasuttimen jäätymistä. Öljynkulutusta. Öljynpainetta. Polttoaine-ilmaseoksen laatua.

22 123 Epätavallisen korkea öljyn lämpötila nelitahtimoottorissa voi olla merkki: Liian rikkaasta seoksesta. Liian alhaisesta öljyn määrästä. Liian korkeasta öljyn viskositeetista. Liian suuresta öljyn määrästä. 124 Polttomoottorin sisäisen lämpötilan hallinta on yleensä varmistettu lentomoottoreissa: Ilman virtaamisella pakosarjan päältä. Voiteluöljyn kierrolla. Oikein toimivalla termostaatilla. Nestejäähdytyksen virtaamisella pakosarjan päältä. 125 Mitä tapahtuu vakiokierrospotkurille kaasua lisättäessä? Potkurin lavan kohtauskulma kasvaa. Kierrosluku kasvaa. Potkurin lavan kohtauskulma pienenee. Potkurin lavan kohtauskulma ei muutu. 126 Missä olosuhteissa potkurin kiertovaikutus on suurimmillaan yksimoottorisessa lentokoneessa? Pienellä ilmanopeudella, suurella teholla ja suurella kohtauskulmalla. Pienellä ilmanopeudella, pienellä teholla ja pienellä kohtauskulmalla. Suurella ilmanopeudella, pienellä teholla ja suurella kohtauskulmalla. Suurella ilmanopeudella, suurella teholla ja suurella kohtauskulmalla. 127 Minkä, mahdollisesti vaarallisen, gyroskooppisen voiman lentäjä tuntee lentoonlähdössä rotaation aikana? Lentokoneen nokan asennon muutoksen. Lentokoneen kaartamisen. Asennonmuutoksen pystyakselin ympäri. Lentokoneen halun nostaa nokan asentoa. 128 Mikä on tärinänvaimentimen tehtävä laskutelineessä? Estää nokkapyörän värähtelyitä. Vähentää iskuja polkimissa. Vähentää jousimännän liikkumismatkaa. Vaimentaa pomppuja. 129 Mikä tai mitkä mittarit ovat kytkettynä kokonaispaineen lähteeseen? Ilmanopeusmittari, perinteinen pystynopeusmittari sekä korkeusmittari. Perinteinen pystynopeusmittari sekä korkeusmittari. Vain perinteinen pystynopeusmittari. Vain ilmanopeusmittari.

23 130 Mitkä mittarit ovat kytketty staattisen paineen aukkoon korkeusmittarin lisäksi? Ainoastaan ilmanopeusmittari. Ilmanopeusmittari ja ulkoilman lämpötilan mittari. Ilmanopeusmittari, pystynopeusmittari sekä kaarto- ja kallistusmittari. Ilmanopeusmittari ja pystynopeusmittari. 131 Mistä johtuu ero lentokoneen tosi-ilmanopeuden ja ilmanopeusmittarin näyttämän välillä? Pitot-järjestelmän virtausongelmista johtuvista virheistä. Kaartomomentin aiheuttamista kaartovirheistä matkalentokorkeuksilla. Lämpötilan ja ilman tiheyden vaihteluista. Vastatuulikomponentista. 132 Mitä tärkeää nopeutta ei ole merkitty värikoodilla ilma-aluksen ilmanopeusmittariin? Liikehtimisnopeutta (VA). Suurinta nopeutta laskusiivekkeet alhaalla (VFE). Suurinta rakenteellista matkalentonopeutta (VMO). Maksiminopeutta (VNE). 133 Suurin nopeus laskusiivekkeiden ulos ottamiselle on: Katsottava lentokäsikirjasta. Sama kuin suurin rakenteellinen matkalentonopeus. Katsottava lentokelpoisuustodistuksesta. Sama kuin liikehtimisnopeus. 134 Mitä tarkoittaa ilmanopeusmittarin vihreä alue? Normaalin operoinnin nopeusaluetta. Vaarallista aluetta. Laskutelineiden ja laskusiivekkeiden käyttönopeusaluetta. Suurinta sallittu nopeutta. 135 Mitä punaiset viivat ilma-alusten mittareissa yleensä tarkoittavat? Sallittuja maksimi- tai minimiarvoja. Laskutelineiden käyttönopeusaluetta. Vaarallista aluetta. Normaalin operoinnin aluetta. 136 Ilma-aluksen ilmanopeusmittarissa oleva punainen viiva on: Nopeus, jonka saa ylittää vasta, kun laskusiivekkeet ja laskuteline ovat nostettu ylös. Nopeus, jonka saa ylittää vain tasaisessa ilmassa. Maksiminopeus nopeille ohjainliikkeille. Nopeus, jota ei saa milloinkaan ylittää.

24 137 Mikä on korkeusmittarin ilmanpaineen näytön tarkoitus? Sen mukaan korkeusmittari säädetään tarkasti vuotuisessa huollossa. Siihen asetetaan sen vertailupinnan paine, josta korkeus halutaan mitata mittarin avulla. Siitä näkee lentokorkeuden ilmanpaineen. Määrittää lentokentän ja merenpinnan ilmanpaineen välinen erotus. 138 Mikäli korkeusmittariin asetetaan QNH, mitä mittari näyttää laskun jälkeen? Nollaa. Lentokentän painekorkeutta standardiarvon yläpuolella. Lentokentän korkeutta 1013,2 hpa painetason yläpuolella. Lentokentän korkeutta keskimääräisestä merenpinnasta. 139 Mitä korkeutta näyttää korkeusmittari, mikäli siihen on asetettu paikallinen QNH? Korkeutta maaston yläpuolella. Korkeutta lentokentän yläpuolella. Korkeutta merenpinnan yläpuolella. Lentopintaa. 140 Mitä korkeutta näyttää korkeusmittari, mikäli siihen on asetettu standardiilmakehän ilmanpaine? Todellista korkeutta maanpinnan yläpuolella. Absoluuttista korkeutta. Suhteellista korkeutta. Lentopintaa. 141 Mitä korkeusmittari näyttää, mikäli lentäjä unohtaa asettaa QNH:n korkeusmittariin liu'un aikana lentopinnoilta, ja jatkaa lentoaan standardiasetuksella? Korkeusmittarin näyttö on käyttökelvoton. Nollaa. Lentokentän korkeutta. Lentokentän korkeutta painepinnan 1013,2 hpa suhteen. 142 Mikäli korkeusmittariin asetetaan pienempi paine, korkeusmittarin näyttämä: Laskee. Pysyy samana. Muuttuu epäluotettavaksi. Nousee. 143 Kun asetat QFE:n, korkeusmittari näyttää: Lentopintaa. Todellista korkeutta maanpinnan yläpuolella. Korkeutta lentokentän yläpuolella. Korkeutta merenpinnan yläpuolella.

25 144 Mikäli korkeusmittariin asetetaan QFE, näyttää korkeusmittari laskun jälkeen: Nollaa. Lentokentän korkeutta painepinnan 1013,2 hpa suhteen. Lentokentän painekorkeutta standardiarvon yläpuolella. Lentokentän korkeutta. 145 Mikäli lennät korkeapaineen alueelta matalapaineen alueelle muuttamatta korkeusmittarin asetusta, ilma-aluksen todellinen korkeus: Pysyy muuttumattomana. Pienenee. Kasvaa. On epäluotettava.

26 AIRCRAFT GENERAL KNOWLEDGE Appendix PPL(A)

27 AIRCRAFT GENERAL KNOWLEDGE Appendix PPL(A)

28 AIRCRAFT GENERAL KNOWLEDGE Appendix PPL(A)

LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020

LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020 LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.7 4.6.2018 LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020 1 Halonisammutin: Sisältää hyvin myrkyllisiä kaasuja, eikä sitä saisi koskaan käyttää ohjaamossa. On melko turvallinen

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020 LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020 1 1 Halonisammutin: Soveltuu ainoastaan puu- ja kangaspaloihin, eikä se sen takia sovellu käytettäväksi ohjaamossa. On melko turvallinen käytettäväksi ohjaamossa, mikäli ohjaamo

Lisätiedot

LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020

LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020 LAPL/PPL question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.8 11.10.2018 LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020 1 Halonisammutin: On melko turvallinen käytettäväksi ohjaamossa, mikäli ohjaamo tuuletetaan käytön jälkeen. Soveltuu

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020 LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020 1 1 Halonisammutin: Sisältää hyvin myrkyllisiä kaasuja, eikä sitä saisi koskaan käyttää ohjaamossa. Soveltuu ainoastaan puu- ja kangaspaloihin, eikä se sen takia sovellu käytettäväksi

Lisätiedot

Moottorikokonaisuus muodostuu moottorin rungosta sekä apulaitteista

Moottorikokonaisuus muodostuu moottorin rungosta sekä apulaitteista 1 UL-LENTOKONEIDEN MOOTTORIT NELITAHTIMOOTTORIT Moottorin sylinterit on sijoitettu vastakkain. Vastapuolen sylinterin mäntä on vastakkaisliikkeessä, mjolloin liikkuvien osien tasapaino säilyy paremmin

Lisätiedot

HARJOITUSKYSYMYSPANKKI

HARJOITUSKYSYMYSPANKKI LAPL(A)/PPL(A) kysymyspankki Rev. 1.2 25.5.2016 HARJOITUSKYSYMYSPANKKI Pankki otetaan käyttöön 13.6.2016 1 LAPL(A)/PPL(A) kysymyspankki Rev. 1.2 25.5.2016 ILMAILULAKI 010 2 LAPL(A)/PPL(A) kysymyspankki

Lisätiedot

Ahdinjarjestelma. Ahtaminen, yleistä. kaampi palaminen, lisääntynyt teho ja suurempi

Ahdinjarjestelma. Ahtaminen, yleistä. kaampi palaminen, lisääntynyt teho ja suurempi ZUU-14 i ekniset selostukset Ahdinjarjestelma kaampi palaminen, lisääntynyt teho ja suurempi Ahtaminen, yleistä vaantömomentti. Ahtamisjarjestelman ansiosta saadaan suorituskyky, joka on verrattavissa

Lisätiedot

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä 1.1.2003

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä 1.1.2003 I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTR ATION LENTOTURVALLISUUSHALLINTO F LI GH T SA T A U T O I T FI F E Y N L AN H R Y D ILMAILUTIEDOTUS ADVISORY CIRCULAR PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel.

Lisätiedot

BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80

BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80 BETONIHIERRIN KÄYTTÖOHJE S120/100/80 VAROITUKSET Tarkasta öljymäärät seuraavasti: 1. moottorin öljymäärä, varmista että moottorin öljymäärä on riittävä. Moottori rikkoutuu jos öljyä on liian vähän. 2.

Lisätiedot

DEE Tuulivoiman perusteet

DEE Tuulivoiman perusteet DEE-53020 Tuulivoiman perusteet Aihepiiri 2 Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET SMG-4500 Tuulivoima Toisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

Application and processing note (P)

Application and processing note (P) Application and processing note (P) Article Number: 113703 Languages: fi BERNER_Application_and_processing_note_(P) 83892[PDF]_fi.pdf 2015-02-09 PAINE/ALIPAINEPUMPPUSARJA 113703 KÄYTTÖOPAS Lomake 824342

Lisätiedot

Skootterini.com MOOTTORI EI KÄYNNISTY TAI KÄYNNISTYY HUONOSTI

Skootterini.com MOOTTORI EI KÄYNNISTY TAI KÄYNNISTYY HUONOSTI MOOTTORI EI KÄYNNISTY TAI KÄYNNISTYY HUONOSTI Vianhakukaavio, versio 1.0.6 Tämä Kaavio on tarkoitettu käytettäväksi kaikissa kärjettömällä CDI-sytytysjärjestelmässä ja kaasuttimella varustetuissa 2-tahti

Lisätiedot

*) TMG : kompassin eksymä vaakalennossa max sallittu 10, paitsi moottorin käydessä tai radion ollessa käytössä:

*) TMG : kompassin eksymä vaakalennossa max sallittu 10, paitsi moottorin käydessä tai radion ollessa käytössä: 1 LENTOKONEMITTARIT minimi-mittarivarustus Ultrakevyet lentokoneet - korkeusmittari - nopeusmittari - magneettikompassi - luisumittari - polttoaineen määrämittari ellei polttoaineen määrää lennolla voida

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.3 10.6.2016 LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.3 10.6.2016 LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020 LENTOKONEEN YLEISTUNTEMUS 020 1 1 Halonisammutin: On turvallinen käytettäväksi ohjaamossa. Soveltuu ainoastaan puu- ja kangaspaloihin, eikä se sen takia sovellu käytettäväksi ohjaamossa. On melko turvallinen

Lisätiedot

Konekoulutus I Moottorioppi

Konekoulutus I Moottorioppi Konekoulutus I Moottorioppi 17.2.2010 Mikko Gustafsson Konekoulutuksen rakenne I MOOTTORIOPPI Polttomoottorin toimintaperiaate Diesel/bensiinimoottorin perusteet Moottorien järjestelmät Dieselmoottorin

Lisätiedot

PHYS-A0120 Termodynamiikka syksy 2017

PHYS-A0120 Termodynamiikka syksy 2017 PHYS-A0120 Termodynamiikka syksy 2017 Emppu Salonen Prof. Peter Liljeroth Viikko 3: Lämpövoimakoneet ja termodynamiikan 2. pääsääntö Maanantai 13.11. ja tiistai 14.11. Milloin prosessi on adiabaattinen?

Lisätiedot

Oikosulkumoottorin vääntömomenttikäyrä. s = 0 n = n s

Oikosulkumoottorin vääntömomenttikäyrä. s = 0 n = n s Oikosulkumoottorin vääntömomenttikäyrä M max M n M nk. kippauspiste M = momentti M max = maksimimomentti M n = nimellismomentti s = jättämä n = kierrosnopeus n s = tahtikierrosnopeus n n = nimelliskierrosnopeus

Lisätiedot

Tarkastuslistat. Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Tarkastuslistat. Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa Tarkastuslistat Opettajakertauskoulutus, lentoturvallisuusseminaari 26. - 27.11.2010 Suomen Ilmailumuseo, Vantaa Missä listoja tarvitaan Käyttö - lentokoneet - huollot - katsastukset Laatiminen - ohjekirjallisuus

Lisätiedot

Akkulaturit OMISTAJAN KÄSIKIRJA

Akkulaturit OMISTAJAN KÄSIKIRJA Akkulaturit OMISTAJAN KÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO VAROITUKSIA 2 LATAUS 2 VIANETSINTÄ JA HUOLTO 3 TAKUU 5 VAROITUKSIA Älä käytä laturin seinäpistokkeessa jatkojohtoa, jos mahdollista. Jos joudut käyttämään

Lisätiedot

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A Käyttöohje 1 Asennuskaavio Aurinkopaneeli Matalajännitekuormitus Akku Sulake Sulake Invertterin liittäminen Seuraa yllä olevaa kytkentäkaaviota. Sulakkeet asennetaan

Lisätiedot

INFORMATION DELLORTO SYTYTYS JÄRJESTELMÄ KUINKA VÄLTTÄÄ TOIMINTAHÄIRIÖT

INFORMATION DELLORTO SYTYTYS JÄRJESTELMÄ KUINKA VÄLTTÄÄ TOIMINTAHÄIRIÖT INFORMATION DELLORTO SYTYTYS JÄRJESTELMÄ KUINKA VÄLTTÄÄ TOIMINTAHÄIRIÖT Moottori ei käy puhtaasti Moottori alkaa pätkiä yli 10.000 rpm Moottori antoi ensin korkean rpm lukeman, mutta pudotti sen äkillisesti

Lisätiedot

ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg

ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg 1. Turvallisuusohjeet Lue tämä käyttöohje ennen käyttöä! 1.1 Vaakaa ei saa ylikuormittaa. 1.2 Älä roikota painavaa takkaa pitkää aikaa vaa assa,

Lisätiedot

a) Kuinka pitkän matkan punnus putoaa, ennen kuin sen liikkeen suunta kääntyy ylöspäin?

a) Kuinka pitkän matkan punnus putoaa, ennen kuin sen liikkeen suunta kääntyy ylöspäin? Luokka 3 Tehtävä 1 Pieni punnus on kiinnitetty venymättömän langan ja kevyen jousen välityksellä tukevaan kannattimeen. Alkutilanteessa punnusta kannatellaan käsin, ja lanka riippuu löysänä kuvan mukaisesti.

Lisätiedot

Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento

Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento ref aihe huom 1 trimmi edessä, nopeus Vs, hallintavoima 1.1 trimmi edessä, nopeus Vne, hallintavoima 1.2 trimmi takana, nopeus Vs, hallintavoima 1.3 trimmi takana,

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 03 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteien osasto Tuulen nopeuen ja suunnan mittaaminen Tuuli on vektorisuure, jolla on siis nopeus ja suunta Yleensä tuulella tarkoitetaan

Lisätiedot

ESMO. ESMO teemapäivä 16.02.2007. OH-PAM:n teoriakertaus

ESMO. ESMO teemapäivä 16.02.2007. OH-PAM:n teoriakertaus teemapäivä 16.02.2007 OH-PAM:n teoriakertaus Ohjelma: Klo 10:00 Tilaisuuden avaus Klo 10:05 PAM:in muutokset Moottorin sisäänajo-ohje Normaali käyttö, kertaus EDM 700 Klo 12:30 Tauko kuppilassa Klo 13:00

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Kolmannen luennon aihepiirit TUULEN TEHO

SMG-4500 Tuulivoima. Kolmannen luennon aihepiirit TUULEN TEHO SMG-4500 Tuulivoima Kolmannen luennon aihepiirit Tuulen teho: Betzin lain johtaminen Tuulivoimalatyypeistä: Miksi vaaka-akselinen, miksi kolme lapaa? Aerodynamiikkaa: Tuulivoimalan roottorin lapasuunnittelun

Lisätiedot

Purjelennon Teoriakurssi 2014. Mopu/Purjelentokonemittarit Veli-Matti Karppinen, VLK

Purjelennon Teoriakurssi 2014. Mopu/Purjelentokonemittarit Veli-Matti Karppinen, VLK Purjelennon Teoriakurssi 2014 Mopu/ Veli-Matti Karppinen, VLK Tavoitteena Käytettävien mittareiden toiminta-ajatuksen ja niihin liittyvien käsitteiden ymmärtäminen Mittareiden oikean tulkinnan oppiminen

Lisätiedot

2. Määritelmät Puristussuhde: Iskutilavuuden suhde puristustilavuuteen, suhdeluku.

2. Määritelmät Puristussuhde: Iskutilavuuden suhde puristustilavuuteen, suhdeluku. PALOTILAN JA PURISTUSSUHTEEN MITTAAMINEN 1. Tarkastuksen käyttö Tämän ohjeen tarkoituksena on ohjeistaa moottorin laskennallisen puristustilavuuden ja puristussuhteen laskeminen. Tarkastuksen voi tehdä

Lisätiedot

Näyttöyksikkö (LED-tyyppi)

Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) q LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLISESTI LÄPI! Se sisältää tärkeää tietoa turvallisuudesta. Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) KÄÄNNÖS ALKUPERÄISESTÄ OHJEESTA TUOTTEEN KUVAUS 1 1. Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) SÄHKÖPOLKUPYÖRÄT

Lisätiedot

125 Junior MAX 125 MAX. - - - kyllä kyllä. kyllä kyllä * * * Päivitystä suositellaan mikäli on kokenut vanhan kaasuttimen hankalaksi käyttää.

125 Junior MAX 125 MAX. - - - kyllä kyllä. kyllä kyllä * * * Päivitystä suositellaan mikäli on kokenut vanhan kaasuttimen hankalaksi käyttää. ENITEN KYSYTYT KYSYMYKSET-ROTAX VASTAA Mitä kannattaa päivittää vahaan moottoriin? Osa-alue 125 Micro MAX 125 Mini MAX 125 Junior MAX 125 MAX 125 MAX DD2 Kaasutin VHSB 34 XS *** *** *** *** *** Sytytys

Lisätiedot

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 Käyttöohjeet Sisällysluettelo 1 Huomio!... 3 2 Turvamääräykset... 3 2.1 Käsittely... 3 2.2 Huolto... 3 3 Käyttö... 3 3.1 Suodattimen merkkivalot...

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070 LENTOTOIMINTA 070 1 1 Mille instanssille/instansseille Suomessa tapahtunut lento-onnettomuus tulee viipymättä ilmoittaa? Lähimmälle lennonjohtoyksilölle. Onnettomuuskoneen vakituiselle kotikentälle. Lähimmälle

Lisätiedot

WintEVE Sähköauton talvitestit

WintEVE Sähköauton talvitestit 2013 WintEVE Sähköauton talvitestit J.Heikkilä Centria 5/13/2013 1 Sisältö Reitti 1 (42.3km) -2 C -5 C lämpötilassa, 10.1.2013, 14:08:28 14:59:37... 2 Reitti 1 (42.3km) -14 C -17 C lämpötilassa, 11.1.2013,

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070 LENTOTOIMINTA 070 1 1 Mille instanssille/instansseille Suomessa tapahtunut lento-onnettomuus tulee viipymättä ilmoittaa? Onnettomuuskoneen vakituiselle kotikentälle. Onnettomuustutkintakeskukselle ja poliisille.

Lisätiedot

Verkkoliitäntäjohdot. Huomautuksia virtalähteestä FIN-2

Verkkoliitäntäjohdot. Huomautuksia virtalähteestä FIN-2 Järjestelmän suunnittelu Kunnollinen järjestelmän suunnittelu on paras tapa maksimoida vahvistimen suorituskykyä. Suunnittelemalla asennuksen huolellisesti voit välttää tilanteita, joissa järjestelmäsi

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET SMG-4500 Tuulivoima Ensimmäisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat 1 TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET Tuuli on ilman liikettä suhteessa maapallon pyörimisliikkeeseen.

Lisätiedot

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET LÄMPÖYKSIKÖN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET HOT BOX, joka on varustettu yhdellä tai kahdella 310 kw uunilla ja öljysäiliöllä, tulee sijoittaa tasaiselle ja suoralle alustalle.

Lisätiedot

Esim: Mikä on tarvittava sylinterin halkaisija, jolla voidaan kannattaa 10 KN kuorma (F), kun käytettävissä on 100 bar paine (p).

Esim: Mikä on tarvittava sylinterin halkaisija, jolla voidaan kannattaa 10 KN kuorma (F), kun käytettävissä on 100 bar paine (p). 3. Peruslait 3. PERUSLAIT Hydrauliikan peruslait voidaan jakaa hydrostaattiseen ja hydrodynaamiseen osaan. Hydrostatiikka käsittelee levossa olevia nesteitä ja hydrodynamiikka virtaavia nesteitä. Hydrauliikassa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE - INVERTTERI 12V tai 24V -> 230V 55Hz

KÄYTTÖOHJE - INVERTTERI 12V tai 24V -> 230V 55Hz KÄYTTÖOHJE - INVERTTERI 12V tai 24V -> 230V 55Hz G-12-015, G-12-030, G-12-060 G-24-015, G-24-030, G-24-060 1. Laitteen kuvaus Virta päällä merkkivalo Virhe-merkkivalo (ylikuormitus, alhainen/korkea akun

Lisätiedot

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen Päätin tehdä tällaisen ohjeen, koska jotkut ovat sitä kyselleet suomeksi. Tämä on vapaa käännös eräästä ohjeesta, joka on suunnattu Evoille (joka on koettu toimivaksi

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.3 10.6.2016 LENNONTEORIA 080

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.3 10.6.2016 LENNONTEORIA 080 LENNONTEORIA 080 1 1 Tiheys: Kasvaa korkeuden kasvaessa. Pienenee korkeuden kasvaessa. Pienenee lämpötilan pienentyessä. Lämpötilalla ei ole vaikutusta. 2 Paine, joka vaikuttaa kappaleen joka pinnalle

Lisätiedot

TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE

TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE TSI DP-CALC 5815 KÄYTTÖOHJE DP-CALC 5815 käyttöohje 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 Mittarin perusvarusteet.. 3 2 Käyttöönotto. 3 Virransyöttö.. 3 Paristojen ja akkujen asennus... 3 3 Mittarin käyttö... 3 Näppäintoiminnot...

Lisätiedot

Lisäturva Extra (Autoille)

Lisäturva Extra (Autoille) Finntakuu Oy Lisäturvat Lisäturva Extra (Autoille) Hinta 549 e Saatavilla max 7 vuotta vanhoihin ja alle 150 tkm ajettuihin autoihin Takuuaika 12 kk / 20 000 km Moottoritilavuus max 3.0 l Ei omavastuuta

Lisätiedot

KULJETTAJAN KÄSIKIRJA

KULJETTAJAN KÄSIKIRJA KULJETTAJAN KÄSIKIRJA www.fogmaker.com Art. No. 8012-010 Edition 2.1 1 Yleinen kuvaus Tämä linja-auto on varustettu täysautomaattisella moottoritilan ja mahdollisen erillisen lisälämmitintilan sammutusjärjestelmällä.

Lisätiedot

Vinkkejä ja ohjeita osa 1.

Vinkkejä ja ohjeita osa 1. Vinkkejä ja ohjeita osa 1. Kaikki RMC Finland osakilpailuissa käytettävät moottorit ovat sinetöityjä kilpailun ajan. Sinetöinnin voi suorittaa vain virallinen Rotax Service Center. Kilpailujen ulkopuolella

Lisätiedot

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL 1. Käyttö Vinssi on tehty käytettäväksi varastoissa, rakennuksilla jne. Vinssejä on sekä 230V että 400V käyttöjännitteelle,

Lisätiedot

Esimerkkihinnasto yleisimmistä huolto ja korjaustöistä 14.1.2015

Esimerkkihinnasto yleisimmistä huolto ja korjaustöistä 14.1.2015 Huollot ja rasvaukset 00 Moottori 01 Jäähdytysjärjestelmä 02 Polttoaine- ja pakokaasujärjestelmä 03 Kytkin 04 Vaihteisto 05 Nivelakseli 06 Etuakseli 07 Taka-akseli 08 Navat ja pyörät 09 Jarrut 10 Jousitus

Lisätiedot

Omistajan käsikirja. Endura C2 Endura Max

Omistajan käsikirja. Endura C2 Endura Max Omistajan käsikirja Endura C2 Endura Max Käyttöohje Twist Tiller -ohjauskahva: virtakytkin, nopeus, eteen/taakse ja ohjaus 180 käännettävä ohjauspää Säädettävä syvyyskaulus Quick Release kallistusvipu

Lisätiedot

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat useat eri tekijät: Renkaat

Lisätiedot

1/XON/09 22.3.2009. Rake t 1 2 0 kilpamoot torin luokitustodistus

1/XON/09 22.3.2009. Rake t 1 2 0 kilpamoot torin luokitustodistus Rake t 1 2 0 kilpamoot torin luokitustodistus Pääperiaate on se, että kaikenlainen työstäminen, aineen lisää minen, poista minen, muutt a minen tai virittäminen on kielletty, ellei näissä säännöissä toisin

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

Käyttöohje huoltohenkilölle. PowerUnit ja näyttöpaneeli UV-erotinyksikölle.

Käyttöohje huoltohenkilölle. PowerUnit ja näyttöpaneeli UV-erotinyksikölle. Käyttöohje huoltohenkilölle. PowerUnit ja näyttöpaneeli UV-erotinyksikölle. Tekninen tuki. Puh: Jyrki Hämäläinen 010 231 2035 Email: jyrki.hamalainen@jeven.fi Kotisivut: www.jeven.fi ALAVALIKOT. Tässä

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohje Telestart T91 Yleistä

Käyttö- ja huolto-ohje Telestart T91 Yleistä Telestart T91 Käyttö- ja huolto-ohje Telestart T91 FI Yleistä Hyvä Webasto-asiakkaamme! Olemme iloisia, että valintanne on kohdistunut tähän Webasto-tuotteeseen. Oletamme, että laitteen asentanut palvelupiste

Lisätiedot

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO SM-EC79 HAKEMISTO Tarkistuslaitteen käyttö Ongelman sijainnin määritys tarkistuslaitteella 136 Ongelma etuvaihtajassa tai takavaihtajassa 137 Ongelma SM-EW79A + ST-7970:n toiminnassa 139 SM-EW79A tarkistus

Lisätiedot

CR60/CR2/CR120/CR60-1S

CR60/CR2/CR120/CR60-1S sennus 2019091 Varastointi ja käsittely Tuote on turvatuote ja sitä pitää käsitellä ja säilyttää huolella. Vältä: Voimakkaita iskuja. Kosketusta veden kanssa. Kotelon muodonmuutoksia. Suosittelemme: Pura

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa. 20.01.2010 Heinikainen Olli

Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa. 20.01.2010 Heinikainen Olli Energian talteenotto liikkuvassa raskaassa työkoneessa 20.01.2010 Heinikainen Olli Esityksen sisältö Yleistä Olemassa olevat sovellukset Kineettisen energian palauttaminen Potentiaalienergian palauttaminen

Lisätiedot

Normi kumottu 1.4.2008

Normi kumottu 1.4.2008 ILMAILUMÄÄRÄYS OPS M2-6 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 Normi kumottu 1.4.2008 muutos 1 24.4.1987 www.ilmailuhallinto.fi LENTOKONEIDEN MINIMIVARUSTUS YKSITYISLENTO-

Lisätiedot

Asennusohje. 7340069 v.2

Asennusohje. 7340069 v.2 FI Asennusohje 7340069 v.2 FI IMP PUMS vakuuttaa, että nämä tuotteet ovat seuraavien EU-direktiivien vaatimusten mukaisia: FI Vianmääritys Vika Syy Korjaus Pumppu ei Virransyöttövika Tarkasta

Lisätiedot

Joni Heikkilä WINTEVE SÄHKÖAUTON TALVITESTIT

Joni Heikkilä WINTEVE SÄHKÖAUTON TALVITESTIT Joni Heikkilä C WINTEVE SÄHKÖAUTON TALVITESTIT C, Centria tutkimus ja kehitys - forskning och utveckling, 13 Joni Heikkilä WINTEVE SÄHKÖAUTON TALVITESTIT Centria ammattikorkeakoulu 2013 1 JULKAISIJA: Centria

Lisätiedot

TÄRYLEVY / MAANTIIVISTÄJÄ

TÄRYLEVY / MAANTIIVISTÄJÄ TÄRYLEVY / MAANTIIVISTÄJÄ KÄYTTÖOHJEET DAR0480 Sisällysluettelo. Takuu sivu 1 Turvallisuusohjeet sivu 2 Käyttöohjeet sivu 3-4 Hoito ja huolto sivu 5 Säilytys sivu 6 Vianetsintä sivu 7 Osaluettelo/ tekniset

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS OPS M3-6

ILMAILUMÄÄRÄYS OPS M3-6 ILMAILUMÄÄRÄYS OPS M3-6 muutos 1 28.5.1987 PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 www.lentoturvallisuushallinto.fi LENTOKONEIDEN MINIMIVARUSTUS ANSIOLENTOTOIMINNASSA

Lisätiedot

DAIHATSU SIRION, M100

DAIHATSU SIRION, M100 DAIHATSU SIRION, M100 JÄRJESTELMÄN KOMPONENTTIEN SIJAINTI auton nopeus diagnoosliitin paine kaasuläppä anturi ISC venttiili imuilman lämpötila puolat nokka-akselin polttoainepumppu polttoneste syötön katkasu

Lisätiedot

ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI

ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI ÖLJYNJAKELULAITTEET PAINEPISTE OY WWW.PAINEPISTE.FI ÖLJYPUMPPU 1:1 Viton tiivisteet Painesuhde 1:1 - Virtaus 23 l/min A327 Siirtopumppu N 1 packing m 3,6 Kg 4,3 A3271 Siirtopumppu räätälöitävällä 1" imuputkella

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6 PL 163 87101 Kajaani puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. TEKNISIÄ TIETOJA 2. ELTRIP-R6:n ASENNUS 2.1. Mittarin asennus 2.2. Anturi-

Lisätiedot

Seoksen rikastus ja säätö - Ruiskumoottorit lambdalla

Seoksen rikastus ja säätö - Ruiskumoottorit lambdalla Seoksien säätö - Ruiskumoottorit lambdalla 1 / 6 20.04.2016 10:45 Seoksen rikastus ja säätö - Ruiskumoottorit lambdalla Seos palaa parhaiten, C0-pitoisuuden ollessa alhainen ja HC-pitoisuus erittäin alhainen.

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Keräimet asennetaan

Lisätiedot

Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet

Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet Venetrailerit ja peräkärry käyttö ja turvallisuus ohjeet TURVALLISUUSOHJEET (tarkistettava aina ennen liikkeelle lähtemistä) Aseta kuulakytkin auton vetokoukkuun ja tarkista, että kuulakytkin on varmasti

Lisätiedot

Johdanto... 3. Tavoitteet... 3. Työturvallisuus... 3. Polttokennoauton rakentaminen... 4. AURINKOPANEELITUTKIMUS - energiaa aurinkopaneelilla...

Johdanto... 3. Tavoitteet... 3. Työturvallisuus... 3. Polttokennoauton rakentaminen... 4. AURINKOPANEELITUTKIMUS - energiaa aurinkopaneelilla... OHJEKIRJA SISÄLLYS Johdanto... 3 Tavoitteet... 3 Työturvallisuus... 3 Polttokennoauton rakentaminen... 4 AURINKOPANEELITUTKIMUS - energiaa aurinkopaneelilla... 5 POLTTOKENNOAUTON TANKKAUS - polttoainetta

Lisätiedot

TEKNIIKKA. Dieselmoottorit jaetaan kahteen ryhmään: - Apukammiomoottoreihin - Suoraruiskutusmoottoreihin

TEKNIIKKA. Dieselmoottorit jaetaan kahteen ryhmään: - Apukammiomoottoreihin - Suoraruiskutusmoottoreihin TALOUDELLISUUS Dieselmoottori on vastaavaa ottomoottoria taloudellisempi vaihtoehto, koska tarvittava teho säädetään polttoaineen syöttömäärän avulla. Ottomoottorissa kuristetaan imuilman määrää kaasuläpän

Lisätiedot

N:o Nimike Hinta N:o Nimike Hinta

N:o Nimike Hinta N:o Nimike Hinta TUKKUPAKKAUKSET 4101 Ilmansuod. 5 x 491588S...... 31,90 4171 Liitin 5 x 791850... 7,00 4102 Ilmansuod. 5 x 397795S... 32,70 4172 Tiiviste 5 x 272996... 11,60 4103 Ilmansuod. 5 x 399877S... 32,40 4178 Primer

Lisätiedot

Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi

Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi 3. Selitä: a. Suljettu virtapiiri Suljettu virtapiiri on sähkövirran reitti, jonka muodostavat johdot, paristot ja komponentit. Suljetussa virtapiirissä

Lisätiedot

Länsiharjun koulu 4a

Länsiharjun koulu 4a Länsiharjun koulu 4a Kuinka lentokone pysyy ilmassa? Lentokoneen moottori Helsinki-Vantaan lentokentällä. Marius Kolu Olimme luonnossa ja tutkimme kuvia. Jokaisella ryhmällä heräsi kysymyksiä kuvista.

Lisätiedot

SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN

SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN SÄHKÖLÄMMITTIMET PEHMEÄÄ LÄMPÖÄ KOTIIN RAUTAKESKO 1 Mukavaa lämpöä - miten ja miksi? Lämpö on yksi ihmisen perustarpeista. Lämpöä tarvitaan asuinhuoneissa: kotona ja vapaa-ajanasunnoissa, mökeillä, puutarhassa,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE MDG pumput

KÄYTTÖOHJE MDG pumput KÄYTTÖOHJE MDG pumput 30.07.2009 Nr. MDG0907-1-FI Sisällysluettelo 1. Tavaran vastaanotto.................................... 3 2. Yleistä...............................................3 2.1 Toimintaperiaate.........................................3

Lisätiedot

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta FIA:n Make Cars Green kampanjan tavoite on vähentää autojen ympäristövaikutuksia ja auttaa kuljettajia valitsemaan ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot autoilussaan. 10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta

Lisätiedot

Teknosafe TÄYDELLINEN SAMMUTUSJÄRJESTELMÄ TRUKKEIHIN

Teknosafe TÄYDELLINEN SAMMUTUSJÄRJESTELMÄ TRUKKEIHIN TÄYDELLINEN SAMMUTUSJÄRJESTELMÄ TRUKKEIHIN OPTIMAALINEN OLOSUHDE TULIPALOLLE Trukit ovat kovassa päivittäisessä käytössä Jatkuva käyttö - lavalta lavalle Vähän aikaa huollolle Ei aikaa seisokeille 3 TULIPALON

Lisätiedot

VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS

VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS Postios. Helsinki Rukkila Puh. Helsinki 847812 Rautatieas. Pitäjänmäki Koetusselostus 112 1952 JO-BU-SENIOR polttomoottorisaha Ilmoittaja: Oy Seanpor t A b, Helsinki.

Lisätiedot

HARJOITUS 4 1. (E 5.29):

HARJOITUS 4 1. (E 5.29): HARJOITUS 4 1. (E 5.29): Työkalulaatikko, jonka massa on 45,0 kg, on levossa vaakasuoralla lattialla. Kohdistat laatikkoon asteittain kasvavan vaakasuoran työntövoiman ja havaitset, että laatikko alkaa

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

766323A Mekaniikka, osa 2, kl 2015 Harjoitus 4

766323A Mekaniikka, osa 2, kl 2015 Harjoitus 4 766323A Mekaniikka, osa 2, kl 2015 Harjoitus 4 0. MUISTA: Tenttitehtävä tulevassa päätekokeessa: Fysiikan säilymislait ja symmetria. (Tästä tehtävästä voi saada tentissä kolme ylimääräistä pistettä. Nämä

Lisätiedot

Käyttöohje. Tasapainolauta

Käyttöohje. Tasapainolauta Käyttöohje Tasapainolauta Kiitos kun ostit tasapainolaudan.! VAROITUS! Opettele ajamaan laitteella turvallisesti, huomioi muu liikenne ja säännöt. Käytä lisäksi säädösten mukaisia turvavarusteita. Älä

Lisätiedot

OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC

OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC TUOTETIEDOT YLEISTÄ OUM6410C venttiilimoottori soveltuu hitaiden säätöprosessien ohjaamiseen, esim. lämmityspiirien säätöön. Venttiilimoottori ei tarvitse

Lisätiedot

Liite 1 Asennetut laitteet ESIMERKKI. LTJ Ilmavoimien Materiaalilaitos LAITELUETTELO VERSIO 27.11.2007. RAJAUSPARAMETRIT: Runkotyyppi: Runkoyksilö:

Liite 1 Asennetut laitteet ESIMERKKI. LTJ Ilmavoimien Materiaalilaitos LAITELUETTELO VERSIO 27.11.2007. RAJAUSPARAMETRIT: Runkotyyppi: Runkoyksilö: ESIMERKKI TULOSTAJA MIHB Liite 1 SIVU 1 / 9 Asennetut laitteet TUNNUS LTJ VERSIO 27.11.2007 RAJAUSPARAMETRIT: Runkotyyppi: Runkoyksilö: RG 0001 TULOSTUSJÄRJESTYS: JÄRJESTELMÄ, ALAJÄRJESTELMÄ, POSITIO RG

Lisätiedot

ILMASTOINTI Texa Konfort 780R Bi-Gas

ILMASTOINTI Texa Konfort 780R Bi-Gas 32 220 9865 Texa Konfort 780R Bi Gas on täysautomaattinen ilmastointijärjestelmän huoltolaite sekä R134a että R1234yf kaasuille. Laitteessa on kaksi erillistä järjestelmää samoissa kuorissa. Koko huoltotapahtuma

Lisätiedot

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS!

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Yleistä akkujen ylläpidosta Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Akut sisältävät syövyttävää happoa. Tämän vuoksi on oltava varovainen sekä käytettävä asianmukaisia suojavarusteita työskenneltäessä akkujen

Lisätiedot

HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA

HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA HERTELL KD-TYHJÖPUMPPUJA KOSKEVIA YLEISIÄ HUOLTO-OHJEITA A E C B D YLEISTÄ HUOM! Voimanottoakselin kierrosluku 540 1/min. Hertell tyhjö/painepumppumalli KD on öljyvoideltu, neljällä lamellilla varustettu

Lisätiedot

Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen

Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen Käyttö- ja huolto-ohje T80 advanced FIN Yleistä Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen tueksi.. Tässä käyttöohjeessa haluamme vielä luoda

Lisätiedot

Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212. Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon

Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212. Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon Auto-instot Tuotanto Oy TURKU P. 02-2423212 Yleisiä käyttöohjeita Casa matkailuautoon 1.1.2008 Yleistä Auto on rekisteröity 4 hengelle. Kuljettajalle ja jokaiselle matkustajalle on kolmipisteturvavyöt.

Lisätiedot

Aurinkopaneelin lataussäädin Käyttöohje

Aurinkopaneelin lataussäädin Käyttöohje Aurinkopaneelin lataussäädin Käyttöohje Kiitos että valitsit tämän tuotteen. Ole hyvä ja lue ohjeet huolella ennen käyttöönottoa ja säästä ne tulevaa tarvetta varten, jotta laitetta voitaisiin aina käyttää

Lisätiedot

Fy06 Koe 20.5.2015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7

Fy06 Koe 20.5.2015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7 Fy06 Koe 0.5.015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7 alitse kolme tehtävää. 6p/tehtävä. 1. Mitä mieltä olet seuraavista väitteistä. Perustele lyhyesti ovatko väitteet totta vai tarua. a. irtapiirin hehkulamput

Lisätiedot

Tervetuloa. Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen

Tervetuloa. Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen Tervetuloa Polttoainelinjaston huolto, nykyaikaiset polttoaineet ongelmineen Koneiden yleisimmin käyttämät polttoaineet Diesel Bensiini 2T Bensiini Diesel ja Bensiini Suomessa ja EU:ssa (muuta ei saatavana)

Lisätiedot

Dodge Avenger TEKNISET TIEDOT. Yleistä. Sterling Heights Assembly, Michigan, USA

Dodge Avenger TEKNISET TIEDOT. Yleistä. Sterling Heights Assembly, Michigan, USA TEKNISET TIEDOT Dodge Avenger Alla esitetyt tiedot pohjautuvat julkaisuajankohdan (20.06.2007) tietoihin ja ne voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Tiedot ovat Euroopan markkina-alueelle tarkoitettuja

Lisätiedot

ROD -tyypin Sulkusyötin

ROD -tyypin Sulkusyötin Standardi: Q/HFJ02027-2000 ROD -tyypin Sulkusyötin KÄYTTÖOHJE Suomen Imurikeskus Oy Puh. 02-576 700-1 - SISÄLTÖ 1. RAKENNE... 3 2. TOIMINTAPERIAATE JA KÄYTTÖTARKOITUS4 3. TUOTTEEN PIIRTEET... 4 4. TYYPPISELITYS...

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE NO.CX-10. Lue tämä ohje huolellisesti ennen käyttöä

KÄYTTÖOHJE NO.CX-10. Lue tämä ohje huolellisesti ennen käyttöä KÄYTTÖOHJE NO.CX-10 Lue tämä ohje huolellisesti ennen käyttöä 1 Turvaohjeet Lithium-akulle Turvaohjeet Lithium-akulle Litium-akun lataus voi aiheuttaa tulipalon tai loukkaantumisen tai omaisuuden menettämistä.

Lisätiedot

TN T 3 / / SÄH Ä KÖAS A IOI O TA T Vi taniemen koulu

TN T 3 / / SÄH Ä KÖAS A IOI O TA T Vi taniemen koulu TN 3 / SÄHKÖASIOITA Viitaniemen koulu SÄHKÖSTÄ YLEISESTI SÄHKÖ YMPÄRISTÖSSÄ = monen erilaisen ilmiön yhteinen nimi = nykyihminen tulee harvoin toimeen ilman sähköä SÄHKÖN MUODOT SÄHKÖN MUODOT pistorasioista

Lisätiedot

TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI.

TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI. TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI. Sytytysvastuksen ja jännitteen kontrollointi Sytytysvastus tarkistetaan

Lisätiedot