YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 29/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 121. Saaren yhteispuhdistamon ympäristölupahakemus, Ulvila

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 29/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 121. Saaren yhteispuhdistamon ympäristölupahakemus, Ulvila"

Transkriptio

1 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 29/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 121 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Saaren yhteispuhdistamon ympäristölupahakemus, Ulvila LUVAN HAKIJA Jokilaakson Ympäristö Oy Antinkatu PORI HAKEMUS JA SEN VIREILLETULO Jokilaakson Ympäristö Oy hakee ympäristölupaa Saaren yhteispuhdistamolle. Hakemus on toimitettu ympäristölupavirastoon Hakemusta on täydennetty ja ympäristölupaviraston pyytämillä lisäselvityksillä. Yhteispuhdistamo rakennetaan uusimalla ja laajentamalla Saaren nykyinen jätevedenpuhdistamo. Nykyisellä puhdistamolla käsiteltävien Ulvilan kaupungin ja Porin kaupungin Mikkolan, Kartanon ja Harmaalinnan alueiden jätevesien lisäksi yhteispuhdistamolla on tarkoitus ryhtyä käsittelemään myös Harjavallan kaupungin, Kiukaisten ja Nakkilan kuntien sekä Suominen Kuitukankaat Oy:n jätevedet. Puhdistamossa käsitellyt jätevedet johdetaan Kokemäenjokeen puhdistamon kohdalla. Lupaa haetaan hakemuksen mukaiselle toiminnalle vuoden 2009 alusta alkaen. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti, 31 ja 49 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 13 a) kohta ja 5 :n 1 momentin 8) kohta. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT Saaren nykyisen jätevedenpuhdistamon ympäristölupa Länsi Suomen ympäristölupavirasto on antamallaan päätöksellä nro 45/2004/1 myöntänyt ympäristöluvan nykyiselle Ulvilan kaupungin omistamalle Saaren jätevedenpuhdistamolle. Lupa koskee Ulvilan kaupungin ja Porin kaupungin Mikkolan, Kartanon ja Harmaalinnan alueiden vuonna 2010 arviolta yhteensä noin

2 2 asukkaan jätevesien ja sakokaivolietteiden käsittelyä puhdistamossa ja käsiteltyjen jätevesien johtamista puhdistamon kohdalla Kokemäenjokeen. Vaasan hallinto oikeus muutti antamallaan päätöksellä nro 06/0023/2 ympäristölupaviraston päätöstä siten, että päätöksessä asetettujen, saakka noudatettavien jäteveden käsittelyvaatimusten raja arvot on laskettava puolivuosikeskiarvoina ympäristölupaviraston päätöksen mukaisten neljännesvuosikeskiarvojen sijasta. Voimassa olevan lupapäätöksen mukaan Kokemäenjokeen johdettavan jäteveden pitoisuuden ja käsittelytehon arvojen on täytettävä asti seuraavat, puolivuosikeskiarvoina laskettavat vaatimukset: Parametri Enimmäispitoisuus, mg/l Vähimmäisteho, % BOD 7ATU, O COD Cr, O Fosfori, P 0,7 90 Kiintoaine Mikäli puhdistamon käyttöä jatketaan vuoden 2008 jälkeen, Kokemäenjokeen johdettavan jäteveden pitoisuuden ja käsittelytehon arvojen on täytettävä lukien seuraavat, neljännesvuosikeskiarvoina laskettavat vaatimukset: Parametri Enimmäispitoisuus, mg/l Vähimmäisteho, % BOD 7ATU, O COD Cr, O Fosfori, P 0,3 95 Kiintoaine 15 Kaikki edellä esitetyt arvot lasketaan puhdistamolla ja sen piirissä olevasta Ulvilan kaupungin viemäriverkosta tapahtuvat ohijuoksutukset ja ylivuodot sekä muut poikkeustilanteet mukaan lukien. Lisäksi kokonaistypen poistotehon on lukien oltava vähintään 70 % muutoin edellä mainitulla tavalla, mutta vuosikeskiarvona laskettuna. Jäteveden käsittelytuloksen on täytettävä myös valtioneuvoston päätöksen 365/1994 (muutettu 757/1998) vaatimukset, typen osalta kuitenkin vasta lukien. Vesistöön laskettava jätevesi ei saa sisältää haitallisessa määrin raskasmetalleja eikä muita terveydelle tai ympäristölle vaarallisia aineita. Luvan saaja määrättiin maksamaan euron suuruinen vuotuinen kalatalousmaksu ja ammattikalastajille korvausta jätevesistä johtuvan pyydysten likaantumisen aiheuttamasta lisätyöstä ja saaliin arvon alenemisesta vuosilta Jätevedestä vuoden 2001 jälkeen aiheutuneiden ja aiheutuvien vahinkojen korvaamisesta oli

3 3 päätöksen mukaan pyrittävä sopimaan ammattikalastajien kanssa. Ellei sopimukseen päästä, kaupungin oli viimeistään jätettävä ympäristölupavirastolle hakemus kyseisten vahinkojen kertakaikkiseksi korvaamiseksi. Harjavallan kaupungin Lammaisten jätevedenpuhdistamon ympäristölupa Länsi Suomen ympäristölupavirasto on antamallaan päätöksellä nro 36/2004/1 myöntänyt ympäristöluvan Harjavallan kaupungin Nakkilan kunnassa sijaitsevalle Lammaisten jätevedenpuhdistamolle. Lupa koskee Harjavallan kaupungin, Kiukaisten kunnan ja Nakkilan kunnan Lammaisten alueen viemärilaitosten talous ja teollisuusjätevesien sekä sakokaivolietteiden käsittelyä puhdistamossa ja käsiteltyjen jätevesien johtamista puhdistamon kohdalla Kokemäenjokeen. Kyseisten viemärilaitosten piirissä olevien kiinteistöjen asukasmäärän arvioidaan vuonna 2010 olevan yhteensä noin Vaasan hallinto oikeus muutti antamallaan päätöksellä nro 06/0022/2 ympäristölupaviraston päätöstä pidentämällä jäteveden käsittelyn tehostamiseen liittyviä määräaikoja. Voimassa olevan lupapäätöksen mukaan Kokemäenjokeen johdettavan jäteveden pitoisuuden ja käsittelytehon arvojen on täytettävä alkaen seuraavat, neljännesvuosikeskiarvoina laskettavat vaatimukset: Parametri Enimmäispitoisuus, mg/l Vähimmäisteho, % BOD 7ATU, O COD Cr, O Fosfori, P 0,3 95 Kiintoaine 15 Kaikki edellä esitetyt arvot lasketaan puhdistamolla ja sen piirissä olevasta Harjavallan kaupungin viemäriverkosta tapahtuvat ohijuoksutukset ja ylivuodot sekä muut poikkeustilanteet mukaan lukien. Lisäksi kokonaistypen poistotehon on alkaen oltava vähintään 70 % muutoin edellä mainitulla tavalla, mutta vuosikeskiarvona laskettuna. Jäteveden käsittelytuloksen on täytettävä myös valtioneuvoston päätöksen 365/1994 (muutettu 757/1998) vaatimukset, typen osalta kuitenkin vasta alkaen. Vesistöön laskettava jätevesi saa sisältää haitallisessa määrin raskasmetalleja eikä muita terveydelle tai ympäristölle vaarallisia aineita. Luvan saaja määrättiin maksamaan euron suuruinen vuotuinen kalatalousmaksu ja ammattikalastajille korvausta jätevesistä johtuvan pyydysten likaantumisen aiheuttamasta lisätyöstä ja saaliin arvon alenemisesta vuosilta Vuoden 2001 jälkeen korvattavaa vahinkoa ei enää katsottu aiheutuneen eikä aiheutuvan.

4 Nakkilan kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupa 4 Lounais Suomen ympäristökeskus on antamallaan päätöksellä nro 67 YLO myöntänyt Nakkilan kunnan jätevedenpuhdistamolle ympäristöluvan. Mikäli Nakkilan puhdistamon käyttöä jatketaan vuoden 2009 jälkeen, Kokemäenjokeen johdettavan jäteveden pitoisuuden ja käsittelytehon arvojen on täytettävä alkaen seuraavat vaatimukset: Parametri Enimmäispitoisuus, mg/l Vähimmäisteho, % BOD 7ATU, O COD Cr, O Fosfori, P 0,3 95 Kiintoaine Kaikki edellä esitetyt arvot lasketaan puolivuosikeskiarvoina puhdistamolla ja sen piirissä viemäriverkosta tapahtuvat ohijuoksutukset ja ylivuodot sekä muut poikkeustilanteet mukaan lukien. Lisäksi kokonaistypen poistotehon on lukien oltava vähintään 50 % muutoin edellä mainitulla tavalla, mutta vuosikeskiarvona laskettuna ja jäteveden käsittelytuloksen on täytettävä myös valtioneuvoston päätöksen 365/1994 (muutettu 757/1998) vaatimukset BOD 7ATU ja COD Cr arvojen sekä kiintoaineen osalta. Vesistöön laskettava jätevesi ei saa sisältää haitallisessa määrin raskasmetalleja eikä muita terveydelle tai ympäristölle vaarallisia aineita. Luvan saaja määrättiin maksamaan euron suuruinen vuotuinen kalatalousmaksu. Porin Veden Luotsinmäen jätevedenpuhdistamon ympäristölupa Puhdistamolietteen kompostointilupa Länsi Suomen ympäristölupavirasto on antamallaan päätöksellä nro 43/2004/1 myöntänyt Porin kaupungissa sijaitsevalle Porin Veden Luotsinmäen jätevedenpuhdistamolle ympäristöluvan, joka koskee mm. Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon piirissä nykyisin olevien alueiden, Nakkilan kunnan ja Suominen Kuitukankaat Oy:n jätevesien käsittelyä. Vaasan hallinto oikeus muutti lupamääräyksiä antamallaan päätöksellä nro 06/0118/3. Vaasan hallinto oikeuden päätöksestä on mm. jäteveden käsittelyvaatimusten ja kalatalousmaksun osalta valitettu korkeimpaan hallinto oikeuteen, jossa asian käsittely on vielä kesken. Ulvilan kunnan ympäristö ja rakennuslautakunta on myöntänyt Jokilaakson Kompostointi Oy:lle (nyk. Jokilaakson Ympäristö Oy) jätelain nojalla luvan Harjavallan, Nakkilan ja Ulvilan jätevedenpuhdistamoiden ylijäämälietteiden aumakompostointiin Haistilan kaatopaikan yhteydessä sijaitsevalla kompostointikentällä.

5 5 PUHDISTAMON SIJAINTI JA YMPÄRISTÖ Puhdistamon sijainti Puhdistamo sijaitsee Ulvilan kaupungin Saaren kylässä Kokemäenjoen itärannalla noin 1 km valtatie 11:n sillalta ylävirtaan Ulvilan kaupungin omistamalla tilalla Puhdistamo RN:o 3:27. Puhdistamoalueen lähiympäristö ja kaavoitustilanne Maaperä ja pohjavesiolot Suojeltavat luontokohteet Puhdistamon lähiympäristössä on viljelymaita ja harvaa pientaloasutusta. Lähimpään asuinkiinteistöön on matkaa noin 100 metriä. Maatalouteen, asumiseen ja puhdistamotoimintaan liittyvän liikenteen aiheuttaman melun lisäksi alueella on ajoittain havaittavissa noin 1,5 km:n päässä sijaitsevien metalliteollisuuden tuotantolaitosten aiheuttamaa melua. Ilman laadussa ei ole havaittu ongelmia. Puhdistamo sijaitsee kaavoittamattomalla alueella. Puhdistamoalueen maaperä koostuu noin 1 2 metrin paksuisesta hiekkakerroksesta ja sen alla olevasta, vähintään 11 metrin syvyyteen ulottuvasta siltti ja liejukerroksesta. Puhdistamo ei sijaitse pohjavesialueella. Sellaisia luonnonsuojelukohteita, joihin toiminnalla olisi vaikutusta, ei ole. Kokemäenjoen suisto kuuluu Suomen Natura 2000 kohteisiin luontodirektiivin mukaisena SCI ja lintudirektiivin mukaisena SPAalueena (FI ). JÄTEVEDEN PURKUVESISTÖ Purkupaikka Käsitellyt jätevedet johdetaan puhdistamon kohdalla Kokemäenjokeen. Vesistön yleiskuvaus Kokemäenjoen vesistön valuma alueen pinta ala on purkupaikan yläpuolella Harjavallan voimalaitoksen kohdalla noin km 2 ja järvisyys 11,3 %. Voimalaitoksella mitattu joen keskivirtaama MQ on 231 m 3 /s ja keskialivirtaama MNQ 40 m 3 /s. Kokemäenjoki laskee Selkämeren Pihlavanlahteen noin 14 km:n päässä jäteveden purkupaikalta.

6 Vesistön tila ja veden laatu 6 Kokemäenjoen veden yleislaatu on Ulvilan kohdalla tyydyttävä. Vesi on savisamenteista, rehevää ja lievästi likaantunutta. Happitilanne on hyvä. Veden laatu vaihtelee lähinnä valumaoloista riippuen. Vesi on kirkkaimmillaan talvella, jolloin hajakuormitus on vähäistä. Tulvaaikoina ravinnepitoisuudet ovat suurimmillaan ja veden laatuluokka laskee ajoittain jopa välttäväksi. Merkittävin Kokemäenjoen alajuoksun veden laatuun ja sen vaihteluihin vaikuttava tekijä on Loimijoen kautta tuleva hajakuormitus. Vuosien tarkkailutulosten mukainen jokiveden keskimääräinen laatu Kolsissa (tarkkailupiste Kojo 15), Harjavallan voimalaitoksen kohdalla (Kojo 24), Nakkilan yläpuolella (Kojo 27) ja Ulvilan alapuolella (Kojo 35) sekä tarkkailupisteiden Kojo 24 ja Kojo 35 keskiarvojen välinen ero ovat seuraavat: Parametri/tarkkailupiste Hapen kyllästysaste, % Sameus, FNU Kiintoaine, mg/l 12 8,5 13 4,5 Sähkönjohtavuus, ms/m COD Mn, mg O 2 /l 10 9,8 10 0,2 Kokonaistyppi, mg N/l Ammoniumtyppi, mg N/l Kokonaisfosfori, mg P/l Fek. kolit, kpl/dl Fek. streptokokit, kpl/dl Kalasto ja kalastus sekä vesistön muu käyttö Kokemäenjoen käyttö on pääasiassa virkistyskäyttöä. Myös kalastuksella on merkitystä, koska hyvä happitilanne mahdollistaa lohikalojenkin toimeentulon. Jäteveden purkupaikan alapuolella Kokemäenjoesta ei oteta raakavettä vedenhankintaan, mutta teollisuus käyttää jokivettä runsaasti prosessi ja jäähdytysvetenä. Purkupaikan lähettyvillä alavirran suunnassa ei ole yleisiä uimarantoja. Vuoden 2003 kalastustiedustelun tulosten nojalla tehdyn arvion mukaan vapaa ajan kalastusta harjoitti jokiosuudella Harjavalta Pori vuonna 2003 yhteensä noin ruokakuntaa ja merialueella Pihlavanlahti Ahlaisten saaristo yhteensä noin ruokakuntaa. Edellisen kalastustiedustelun tulosten nojalla arvioidut vastaavat ruokakuntien määrät olivat vuonna 1999 noin ja Vapaaajan kalastajien arvioidut kokonaissaaliit olivat vuonna 2003 jokiosuudella Harjavalta Pori yhteensä noin 46 tonnia ja merialueella Pihlavanlahti Ahlaisten saaristo yhteensä noin 280 tonnia. Edellisen kalastustiedustelun tulosten nojalla arvioidut vuoden 1999 vastaavat saaliin kokonaismäärät olivat jokiosuudella Harjavalta Pori samoin noin 46 tonnia, mutta merialueella Pihlavanlahti Ahlaisten saaristo selvästi pienempi, noin 150 tonnia. Nahkiaisen pyyntiä ja

7 7 ravustusta ei kalastustiedustelujen tulosten mukaan ole sanottavasti harjoitettu. Vuoden 2003 kalastustiedustelun tulosten mukaan useimpien Harjavallan ja Porin välillä kalastaneiden mielestä teollisuuden jätevedet ja roskakalojen runsaus haittaavat kalastusta ainakin vähän. Edelliseen kyselyyn verrattuna useamman vastaajan mielestä kalastusta haittasivat myös lisääntynyt vesikasvillisuus, levät ja rannikkovesien rehevöityminen. Haukien keskimääräinen elohopeapitoisuus oli vuonna 2003 Harjavallan alapuolella alle 0,5 mg Hg/kg, joten elohopeapitoisuus ei rajoita kalan käyttöä ravintona. HAKEMUKSEN MUKAINEN TOIMINTA Puhdistamossa käsiteltävät jätevedet Puhdistamossa on tarkoitus käsitellä nykyisin Harjavallan kaupungin Lammaisten biologis kemiallisessa aktiivilietelaitoksessa käsiteltävät Harjavallan kaupungin, Kiukaisten kunnan ja Nakkilan kunnan Lammaisten alueen jätevedet, Nakkilan kunnan biologis kemiallisessa aktiivilietelaitoksessa käsiteltävät muut Nakkilan kunnan jätevedet, Suominen Kuitukankaat Oy:n tasausaltaan käsittävässä mekaaniskemiallisessa flotaatiolaitoksessa käsiteltävät teollisuusjätevedet sekä nykyisessä Saaren biologis kemiallisessa aktiivilietelaitoksessa käsiteltävät Ulvilan kaupungin ja Porin kaupungin Mikkolan, Kartanon ja Harmaalinnan alueiden jätevedet. Suominen Kuitukankaat Oy:n tasausallasta sekä uusittavaa ja laajennettavaa nykyistä Saaren puhdistamoa lukuun ottamatta puhdistamo korvaa muut edellä mainitut puhdistamot, jotka poistetaan puhdistamokäytöstä. Harjavallan puhdistamolle rakennetaan sakokaivolietteen vastaanottopiste, josta liete johdetaan jätevesiviemärissä Saaren yhteispuhdistamoon. Nykyisille puhdistamoille johdetut keskimääräiset jätevesikuormitukset ja suurimmat jäteveden vuorokausivirtaamat olivat vuonna 2004 seuraavat: Ulvila/ Nakkila Suominen Harjavalta Yhteensä Saari 1) 2) Kuituk. Oy 3) Asukkaita Q kesk, m 3 /d Q max, m 3 /d BOD 7ATU, kg O 2 /d Fosfori, kg P/d Typpi, kg N/d ) Sisältää myös Porin kaupungin alueelta johdettavat jätevedet 2) Sisältää myös Lammaisten alueen jätevedet 3) Sisältää myös Kiukaisten kunnan jätevedet, mutta ei Nakkilan kunnan Lammaisten alueen jätevesiä.

8 8 Puhdistamon mitoituksessa käytetyt kuormitusarvot ovat seuraavat: Q kesk, m 3 /d Q max, m 3 /d q mit, m 3 /h BOD 7ATU, kg O 2 /d Fosfori, kg P/d Typpi, kg N/d Ulvila/ Saari 1) Nakkila 2) Suominen Kuituk. Oy Harjavalta 3) Yhteensä ) Sisältää myös Porin kaupungin alueelta johdettavat jätevedet 2) Sisältää myös Lammaisten alueen jätevedet 3) Sisältää myös Kiukaisten kunnan jätevedet, mutta ei Nakkilan kunnan Lammaisten alueen jätevesiä. Puhdistamon prosessiyksiköt ja niiden mitoitus Yhteispuhdistamo on 2 linjainen denitrifikaation ja nitrifikaation (DNprosessi) sekä fosforin rinnakkaissaostuksen ja jälkisuodatuksen käsittävä aktiivilietelaitos. Kuivattu puhdistamoliete jatkokäsitellään ja hyödynnetään muualla. Puhdistamon yksikköprosessit ovat välppäys, hiekanerotus, ilmastus (DN prosessi), väliselkeytys ja jälkisuodatus sekä puhdistamolietteen sakeutus ja koneellinen kuivaus. Puhdistamolle rakennetaan kokonaisuudessaan uusi, myös sakokaivolietteen vastaanoton käsittävä esikäsittely, uudet ilmastus ja selkeytysaltaat, uusi valvomo ja nykyiseen puhdistamorakennukseen sijoitettavat jälkikäsittely sekä rejektivesien ja lietteen käsittely. Yhteispuhdistamon mitoituskuormitus on noin % hankkeen piirissä olevien puhdistamoiden nykyistä yhteenlaskettua kuormitusta suurempi. Puhdistamon suunnittelun lähtökohtana on nykyisen Saaren puhdistamon ympäristöluvan mukainen, alkaen vaadittava puhdistustulos: BOD 7ATU 10 mg O 2 /l ja 95 %, COD Cr 60 mg O 2 /l ja 90 %, fosfori 0,3 mg P/l ja 95 %, kiintoaine 15 mg/l sekä typpi 70 %. Tulos lasketaan neljännesvuosikeskiarvoina lukuun ottamatta vuosikeskiarvona laskettavaa typen poistotehoa. Puhdistamon alustavat mitoitusarvot ovat seuraavat: Puhdistamon mitoituskuormitus Keskimääräinen vuorokausivirtaama Q kesk, m 3 /d Suurin vuorokausivirtaama Q max, m 3 /d Mitoitustuntivirtaama q mit, m 3 /h 490 BOD 7ATU, kg O 2 /d Fosfori, kg P/d 80 Typpi, kg N/d 430 Ilmastus (D/N, kesällä 20/80, talvella 10/90) Yksiköiden lukumäärä, kpl 2 Kokonaispinta ala, m Kokonaistilavuus, m Lietepitoisuus, kg MLSS/m 3 6,5

9 9 Lietekuorma, kg BOD 7ATU x kg MLSS 1 x d 1 0,05 Tilakuorma, kg BOD 7ATU x m 3 x d 1 0,31 Väliselkeytys (pyöreät altaat, S4) Yksiköiden lukumäärä, kpl 2 Kokonaispinta ala, m Kokonaistilavuus, m Hydraulinen pintakuorma, m/h 0,33 Jälkisuodatus (hiekkasuodatus) Yksiköiden lukumäärä, kpl 4 Kokonaispinta ala, m 2 68 Hydraulinen pintakuorma, m/h 7,2 Lietteen sakeutus Yksiköiden lukumäärä, kpl 2 Kokonaispinta ala, m Kokonaistilavuus, m Puhdistamon arvioidut rakennuskustannukset ovat 7,2 milj. ja käyttökustannukset noin 0,57 milj. /a ja 0,20 /m 3. Siirtoviemäreiden (Harjavalta Nakkila Ulvila) arvioidut rakennuskustannukset ovat 3,6 milj.. Yksityiskohtaiset puhdistamosuunnitelmat laaditaan myöhemmin, kun jäteveden käsittelyvaatimukset ovat tiedossa. Kemikaalit Liikenne Puhdistamolla käytettävät kemikaalit (lähinnä fosforin saostus, alkaliteetin/ph:n säätö, denitrifioinnin hiililähde ja lietteen kuivaus) valitaan myöhemmin. Kemikaalit säilytetään puhdistamolla asianmukaisesti. Puhdistamon liikenne ei lisäänny suuresti nykyisestä, koska jätteet kuivataan nykyistä tehokkaammin. Nykyisen puhdistamon ympäristöluvan hankeselostuksen mukaan kuivattua puhdistamolietettä kuljetaan puhdistamolta noin 7 8 autokuormaa viikossa, muita jätteitä kerran kuukaudessa ja altaista poistettavaa lietesakkaa kolme kertaa vuodessa. Muuta raskasta liikennettä aiheutuu lähinnä kemikaalien kuljetuksesta. Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) Puhdistamon suunnittelussa otetaan huomioon parhaan käyttökelpoisen tekniikan käyttö. YMPÄRISTÖPÄÄSTÖT JA NIIDEN RAJOITTAMINEN Jätevedet Korvattavan Ulvilan Saaren nykyisen puhdistamon keskimääräiset tulokuormat ja vesistöpäästöt olivat vuonna 2005 seuraavat:

10 10 Nykyinen Saaren Tulokuorma, 2005 Päästöt vesistöön, 2005 puhdistamo Virtaama m 3 /d BOD 7ATU, O 2 Kok. fosfori, P Kok. typpi, N kg/d mg/l kg/d ,5 2, Kaikkien korvattavien (Harjavallan Lammaisten, Nakkilan, Ulvilan Saaren sekä Suominen Kuitukankaat Oy:n) nykyisten puhdistamoiden keskimääräiset yhteenlasketut tulokuormat ja vesistöpäästöt olivat vuonna 2005 sekä hakemuksen mukaisen uuden yhteispuhdistamon vastaavat, mitoituskuormitusta ja hakemuksen mukaista puhdistustulosta vastaavat kuormitukset ja vesistöpäästöt ovat seuraavat: Kaikki nykyiset ja Tulokuorma Päästöt vesistöön yhteispuhdistamo Nyk. Yhteispuhdistamo Nykyiset Yhteis puhdistamo Virtaama, m 3 /d kg/d kg/d mg/l kg/d mg/l kg/d BOD 7ATU, O 2 Kok. fosfori, P Kok. typpi, N , , , ,5 130 Verrattuna vuoden 2005 tilanteeseen Saaren puhdistamon osalta yhteispuhdistamolle johdettava, mitoitusarvojen mukainen jätevesikuormitus ja vesistöön johdettava BOD 7ATU päästö ovat noin kaksinkertaiset, mutta vesistöön johdettavat fosfori ja typpipäästöt osapuilleen samat. Verrattuna vuoden 2005 tilanteeseen kaikkien hankkeen piirissä olevien puhdistamoiden osalta yhteispuhdistamolta vesistöön johdettavat, mitoitusarvoja ja käsittelyvaatimuksen mukaisia raja arvoja vastaavat BOD 7ATU ja typpipäästöt ovat lähes puolta ja fosforipäästö noin neljännestä pienempi. Päästöt ilmaan Melu Nykyisestä puhdistamotoiminnasta ei ole aiheutunut ilman laatuun liittyviä ongelmia. Hajua aiheuttavat prosessivaiheet sijoitetaan sisätiloihin. Puhdistamon suunnittelussa otetaan huomioon nykyisen luvan melua koskevat määräykset. Jätteet, niiden käsittely ja hyödyntäminen Linkokuivattua (kuiva ainepitoisuus 20 %) puhdistamolietettä on arvioitu syntyvän puhdistamon mitoituskuormitusta vastaavassa tilanteessa noin m 3 /a. Liete viedään Haistilan kaatopaikalla sijaitsevalle hakijan, Jokilaakson Ympäristö Oy:n hallinnoimalle kompostikentälle jatkokäsittelyyn. Joissakin puhdistamon piiriin liitettävien viemäröintialueiden jätevesissä ja lietteissä raskasmetallipitoisuudet

11 11 ovat olleet koholla. Tilanne tarkistetaan puhdistamon suunnitteluvaiheessa. Pestyä, puristettua ja kuivattua välppäjätettä muodostuu noin 5 m 3 /kk. Välppäjäte toimitetaan Hangassuon jätteenkäsittelyasemalle Poriin. Hiekanerotuksessa kertyvä hiekka pestään ja toimitetaan jätekontissa suoraan hyötykäyttöön tai Hangassuon jätteenkäsittelyasemalle. TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Vaikutukset Kokemäenjoessa Vaikutukset puhdistamon ympäristössä Puhdistamolta Kokemäenjokeen johdettavan jäteveden vaikutukset eivät näy havaittavina jokiveden laadun muutoksina normaalivirtaamien aikana. Joen alivirtaamaa vastaava laimennussuhde on 1:420. Nykyisestä toiminnasta Saaren puhdistamolla aiheutuneet melu ja hajuhaitat ovat olleet vähäisiä eikä niistä ole valitettu. Puhdistamoa uusittaessa otetaan huomioon Saaren nykyisen puhdistamon ympäristöluvan määräykset. KORVATTAVAT HAITAT Ottaen huomioon, että vesistökuormitus vähenee lähes puoleen nykyisestä, hakemuksessa on katsottu, että korvattavia vahinkoja ei aiheudu. Ammattikalastajille vuoden 2001 jälkeen aiheutuneiden ja aiheutuvien haittojen korvaamisesta sovitaan erikseen nykyisten päätösten mukaisesti. Mahdolliset vähäiset haitat ranta ja vesialueille sekä ammattikalastukselle ovat korvattavissa kalakantojen hoitoon käytettävällä kalatalousmaksulla. Kalatalousmaksua tulee kuitenkin pienentää hankkeeseen osallistuvien nykyisin maksamasta (yhteensä /a) vesistökuormituksen pienentymisen vuoksi. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Puhdistamon yksityiskohtainen käyttö ja päästötarkkailusuunnitelma voidaan esittää vasta tarkempien puhdistamosuunnitelmien valmistuttua. Päästötarkkailu toteutetaan pääpiirteissään nykyisen mukaisena.

12 12 Vesistötarkkailu toteutetaan Kokemäenjoen ja Porin edustan merialueen yhteistarkkailuna. Kalataloustarkkailu toteutetaan Kokemäenjoen ja Porin edustan merialueen kalataloudellisena yhteistarkkailuna. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Puhdistamon tai pumppaamoiden toiminnan hetkellinen keskeytyminen aiheuttaa tilapäisen kuormituslisäyksen purkuvesistössä, mutta hyvien laimennusolojen ansiosta mm. täydellisen happikadon mahdollisuus on olematon. Puhdistamo on monivaiheinen ja useampilinjainen, joten jätevesien käsittely ei kokonaan esty poikkeustilanteissakaan. Puhdistamolla on myös pumppaamot kattava hälytysjärjestelmä. Poikkeustilanteista tiedotetaan tarpeen mukaan aluehälytyskeskukselle, ympäristökeskukselle, muille viranomaisille, laitoksille ja asukkaille. HAKEMUKSEN KÄSITTELY Hakemuksesta tiedottaminen Hakemus on ympäristönsuojelulain 38 :n nojalla annettu tiedoksi kuuluttamalla ympäristölupavirastossa sekä Ulvilan ja Porin kaupungeissa Kuuluttamisesta on ilmoitettu erikseen asianosaisille. Lisäksi kuuluttamisesta on ilmoitettu Satakunnan Kansa nimisessä sanomalehdessä Ympäristölupavirasto on ympäristönsuojelulain 36 :n nojalla pyytänyt hakemuksesta lausunnot Lounais Suomen ympäristökeskukselta, Varsinais Suomen työvoima ja elinkeinokeskuksen kalatalousyksiköltä sekä Ulvilan ja Porin kaupunkien ympäristönsuojelu ja terveydensuojeluviranomaisilta. Lausunnot 1) Lounais Suomen ympäristökeskus on esittänyt ympäristöluvan myöntämistä Saaren puhdistamolle hakemuksessa tarkoitettujen jätevesien käsittelyyn ja käsiteltyjen jätevesien johtamiseen Kokemäenjokeen. Lupamääräysten tulisi vastata nykyisen puhdistamon ympäristöluvan määräyksiä, mutta niitä annettaessa on otettava huomioon, että Jokilaakson Ympäristö Oy ei omista eikä hallitse kuntien viemäriverkostoja lukuun ottamatta Nakkilan Lammaisista puhdistamolle rakennettavaa siirtoviemäriä. Viemäriverkostot jäävät kuntien omistukseen ja hoitoon. Tarkkaa ajankohtaa toiminnanharjoittajan vaihtumisesta Saaren puhdistamolla ei ole vielä päätetty. Harjavallan kaupungin, Kiukaisten ja Nakkilan kuntien yhdyskuntajätevesien ja Suominen Kuitukankaat Oy:n teollisuusjätevesien johtamista puhdistamolle ei saa aloittaa ennen puhdistamon laajennuksen ja tehostuksen käyttöön ottoa.

13 13 Ympäristökeskus on todennut, että Ulvilan kaupunki ei ole vielä sopinut ammattikalastajien kanssa vuoden 2001 jälkeen aiheutuneiden ja aiheutuvien vahinkojen korvaamisesta eikä myöskään jättänyt ympäristölupavirastolle lupapäätöksen mukaiseen määräaikaan, mennessä hakemusta vahinkojen kertakaikkiseksi korvaamiseksi, koska vastaavan korvausvelvoitteen sisältävät Porin Veden Luotsinmäen ja Pihlavan jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvat eivät ole vielä lainvoimaisia. Näin ollen Jokilaakson Ympäristö Oy tulee velvoittaa osaltaan sopimaan kyseisten vahinkojen korvaamisesta tai jättämään ympäristölupavirastolle hakemus vahinkojen kertakaikkiseksi korvaamiseksi, mikäli asiaa ei ole hoidettu nykyisen luvanhaltijan, Ulvilan kaupungin toimesta. 2) Varsinais Suomen TE keskus on pitänyt hanketta vesiensuojelullisesti järkevänä ja kannatettavana. Vaikkakin Ulvilan alapuolelle kohdistuva kuormitus tulisi paikallisesti lisääntymään erityisesti orgaanisen aineen ja kiintoaineen osalta, Kokemäenjokeen johdettavat jätevesipäästöt kokonaisuudessaan vähenisivät Harjavallan alapuolisella jokiosuudella ja loppuisivat kokonaan välillä Harjavalta Ulvila. Tattaranjoen alaosan veden laatu paranisi Suominen Kuitukankaat Oy:n jätevesien aiheuttaman kuormituksen loppuessa. Todeten, että nykyisissä lupapäätöksissä Ulvilan ja Harjavallan kaupungeille sekä Nakkilan kunnalle on määrätty yhteensä euron suuruiset kalatalousmaksut jätevesien aiheuttaman kalataloudellisen haitan kompensoimiseksi, TE keskus on esittänyt, että luvan saaja määrättäisiin maksamaan saman suuruista vuotuista kalatalousmaksua. Maksua voidaan pienentää siinä vaiheessa, kun tarkkailutulokset osoittavat puhdistamon toimivan hyvin ja luotettavasti. Luvan saajan tulee seurata päästöjen vaikutuksia Kokemäenjoen kalastoon ja kalastukseen TE keskuksen hyväksymällä tavalla. Tarkkailu toteutetaan yhteistarkkailuna. 3) Ulvilan kaupungin ympäristölautakunta on todennut, että Koemäenjoki on hiljalleen muuttumassa raskaasti kuormitetusta likaviemäristä puhtaaksi virtavesistöksi. Pistekuormituksen osuus joen koko ravinnevirtaamasta on vain muutamia prosentteja ja uusien typenpoistovaatimusten myötä jokeen kohdistuva ravinnekuorma pienenee edelleen. Ympäristölautakunta on pitänyt hakemuksen mukaista jäteveden käsittelyn keskittämistä hyvänä, koska jäteveden käsittelymahdollisuudet paranevat ja ylempänä sijaitsevat jäteveden purkupaikat vähenevät. Puhdistamon suunnittelussa on kiinnitettävä erityistä huomiota energiatehokkuuteen ja parhaan mahdollisen tekniikan käyttöön ottoon. Puhdistamoa tulee tarkkailla tarpeeksi kattavasti laitteiston toimivuuden ja puhdistustehon selvittämiseksi.

14 Muistutukset ja mielipiteet 14 Puhdistetut jätevedet tulee johtaa mahdollisuuksien mukaan tarpeeksi kauaksi rannasta, jotta mahdollisten häiriötilanteiden aiheuttamat jätevesipäästöt eivät aiheuta rantojen likaantumista. 4) Porin kaupungin ympäristölautakunta on esittänyt, ettei se pidä ympäristönsuojelulain mukaisena ympäristöluvan hakemista ilman tarpeellisia tietoja puhdistamon prosesseista, laitteistoista ja rakenteista. Ilman kyseisiä tietoja ei voida arvioida mm. parhaan käyttökelpoisen tekniikan soveltamista tai toiminnan energiatehokkuutta. Talousjätevedestä poikkeavat teollisuus ja muut jätevedet tulee tarvittaessa esikäsitellä niin, että ne eivät vaikeuta puhdistusprosessin toimintaa, puhdistamolla tulee olla ajan tasalla oleva riskinhallintasuunnitelma, joka tulee esittää valvontaviranomaiselle ennen puhdistamon käyttöön ottoa ja luvan saajan on osallistuttava vesistövaikutusten yhteistarkkailuun. Ympäristölautakunta on katsonut, että ympäristölupaviraston tulisi edellyttää Saaren puhdistamolle johdettaviksi suunniteltujen jätevesien johtamista noin 10 km:n päässä Saaren puhdistamolta sijaitsevalle Porin Luotsinmäen puhdistamolle, koska kahden lähekkäin sijaitsevan puhdistamon saneeraus nykyajan vaatimuksia vastaaviksi ei ole Kokemäenjoen vesistökuormituksen vähentämisen ja veden laadun parantamisen kannalta tarkoituksenmukaista. 5) Ulvilan kaupungin terveyslautakunta on esittänyt, että puhdistamon toiminnasta ei saa aiheutua ympäristössä asuville terveydensuojelulain mukaista terveys, ilman epäpuhtaus eikä meluhaittaa. 6) AA (Nevala RN:o 3:9, Saari, Ulvila), BB ja CC (Hakalammi RN:o 2:22, Saari, Ulvila), DD ja EE (Juhola RN:o 3:7 ja Mattila RN:o 3:25, Saari, Uvila), FF (Rantala RN:o 3:11, Saari, Ulvila), GG (Kalaranta RN:o 3:10, Saari, Ulvila), HH (Rämetola RN:o 2:38, Saari, Ulvila), II (Lehtoranta RN:o 3:15), Saari, Ulvila sekä JJ, joka on kertonut omistavansa Nevalan tilalla (RN:o 3:9) toimivan yrityksen, Saaren Luomuherkut Ky), ovat yhteisessä muistutuksessaan esittäneet, että puhdistamolle ei myönnettäisi ympäristölupaa, ellei purkupaikkaa siirretä joen keskelle. Muistutuksen mukaan Saaren puhdistamolta johdetut jätevedet ovat jo pitkään aiheuttaneet kohtuutonta haittaa ranta asukkaille. Jätevesimäärän kasvaessa haitat vain pahenisivat. Muistutukseen liitetyssä, tehdyssä valtuustoaloitteessa todetaan mm., että rantavedessä on jäteveden purkupaikan alapuolella usein selvästi paha haju ja puhdistamon käyttöhäiriöiden aikana bakteereja ja muita terveydelle haitallisia aineita. Jokivettä käytetään mm. saunavetenä sekä puutarha ja peltokasvien kasteluvetenä, ja ranta asukkaat uivat ja kalastavat joessa. Sekoittuessaan joen keskellä suurempaan vesimäärään käsitellyt jätevedet ei enää aiheuttaisi haittaa.

15 15 7) KK on Porin kaupungin ympäristölautakunnan lausuntoon viitaten vastustanut ympäristöluvan myöntämistä. Puhdistamo olisi lakkautettava ja jätevedet ryhdyttävä johtamaan Luotsinmäen puhdistamoon. Saaren puhdistamolta todennäköisesti tuleva saaste estää nykyisin uimisen joessa. Koivistonluodon kohdalla veden pintaan ilmestyy vaahtoa, joka varsinkin viikonloppuna on aamuisin runsasta sekä väriltään vihertävää ja sameaa. HAKIJAN VASTINE Hakija on lausuntojen ja muistutusten johdosta ympäristölupavirastolle toimittamassaan vastineessa todennut, että hakijalla ei ole huomautettavaa lausuntojen ja muistutusten johdosta. Hakija on valmis siirtämään purkupaikan joen keskelle. Purkuputki merkitään merenkulkuhallituksen ohjeiden mukaisesti, ankkuroidaan joen pohjalle ja upotetaan niin, että se pysyy paikallaan ja aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa tai häiriötä vesistön käytölle. HAKEMUKSEN TARKISTUS Hakija on toimittanut ympäristölupavirastolle selvityksen purkupaikan muuttamisesta keskemmälle Kokemäenjokea. Purkupaikan sijainnin osoittava kartta on tämän päätöksen liitteenä. Purkujohto sijoitetaan metsähallituksen hallinnoimalle vesialueelle Metsähallitus on antanut suostumuksen johdon sijoittamiselle. Johdon sijoitus, rakenne ja rakentaminen suunnitellaan tarkemmin joulukuussa 2006 aloitettavan puhdistamon yksityiskohtaisen suunnittelun yhteydessä. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTON RATKAISU Luparatkaisu Ympäristölupavirasto myöntää Jokilaakson Ympäristö Oy:lle ympäristöluvan Ulvilan kaupungin Saaren kylässä sijaitsevalle Ulvilan kaupungin omistamalle kiinteistölle Puhdistamo RN:o 3:27 rakennettavalle yhteispuhdistamolle. Lupa koskee hakemuksen mukaisten talous ja teollisuusjätevesien sekä puhdistamolle toimitettavien sako ja umpikaivolietteiden lupamääräysten mukaista käsittelyä, käsiteltyjen jätevesien johtamista tämän päätöksen liitteessä 1 osoitetulle purkupaikalle Kokemäenjokeen puhdistamon kohdalla ja purkujohdon rakentamista. Ympäristölupavirasto myöntää pysyvän käyttöoikeuden purkujohtoa varten tarvittavaan alueeseen metsähallituksen hallinnoimalla vesialueella

16 Lupamääräykset 16 Jäteveden käsittely ja päästöt vesiin Päästöt ilmaan ja melu 1) Jätevedet on käsiteltävä hakemuksen mukaisessa biologiskemiallisessa, jälkisuodatuksen käsittävässä puhdistamossa tai vähintään vastaavalla tavalla siten, että lupamääräyksen 3) mukainen käsittelytulos voidaan saavuttaa kaikissa ennakoitavissa olevissa tilanteissa. Puhdistamo on rakennettava ja otettava käyttöön vaiheittain siten, että rakentamisen ja puhdistusprosessien käynnistyksen aikaiset ympäristöpäästöt jäävät mahdollisimman vähäisiksi. 2) Puhdistamoa, siirtoviemäreitä ja purkujohtoa sekä niiden rakentamista koskevat lopulliset suunnitelmat mitoitusperusteineen ja toteutusaikatauluineen sekä selvitys siitä, miten suunnitelmissa on otettu huomioon tämän luvan lupamääräykset, on toimitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle mahdollisimman hyvissä ajoin ennen rakennustöiden aloittamista, viimeistään kuitenkin ) Puhdistamolla ja luvan saajan toimesta suoritettavassa jäteveden viemäröinnissä tapahtuvat ohijuoksutukset ja ylivuodot sekä muut poikkeustilanteet mukaan lukien laskettujen, vesistöön johdettavan jäteveden pitoisuuden ja käsittelytehon arvojen on täytettävä seuraavat vaatimukset: Enimmäispitoisuus, mg/l Vähimmäisteho, % BOD 7ATU, O COD Cr, O Fosfori, P 0,3 95 Typpi, N 70 Pitoisuuden ja käsittelytehon arvot lasketaan neljännesvuosikeskiarvoina lukuun ottamatta kokonaistypen poistotehoa, joka lasketaan vuosikeskiarvona. Käsittelytulosta koskevat vaatimukset tulevat voimaan kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun puhdistamo otetaan olennaisilta osin käyttöön. Sitä ennen ne ovat tavoitteellisia arvoja. Vesistöön johdettavan jäteveden pitoisuuden ja käsittelytehon arvojen on lisäksi BOD 7ATU ja COD Cr arvojen, fosforin, typen ja kiintoaineen osalta täytettävä valtioneuvoston päätöksen 365/1994 (muutettu 757/1998) mukaiset raja arvot valtioneuvoston päätöksen mukaisesti tarkkailtuna. Vesistöön johdettava jätevesi ei saa sisältää haitallisessa määrin terveydelle tai ympäristölle vaarallisia aineita. 4) Toiminta on jäteveden viemäröinti, toimintaan liittyvä liikenne ja ennakoitavissa olevat huolto ja korjaustyöt mukaan lukien toteutet

17 17 tava siten, että haitallisia haju, pöly ja muita päästöjä ilmaan ja melua syntyy mahdollisimman vähän. Toiminnasta aiheutuva melu ei saa ympäristön häiriintyvissä kohteissa ylittää päivällä klo ekvivalenttimelutasoa 55 db (L Aeq ) eikä yöllä klo ekvivalenttimelutasoa 50 db (L Aeq ). Puhdistamon ja viemäriverkoston käyttö ja hoito 5) Puhdistamoa ja sen piirissä olevaa viemäriverkostoa kokonaisuudessaan on käytettävä ja hoidettava siten, että toiminnasta ei aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle ja siten, että puhdistustulos on mahdollisimman hyvä ja toimintaan liittyvät ympäristöpäästöt ja haitat kokonaisuudessaan ovat mahdollisimman vähäiset. Puhdistamolle on pyrittävä johtamaan kaikki sellaiset puhdistamon piirissä olevilla viemäröintialueilla muodostuvat jätevedet, joiden käsittely puhdistamossa on ympäristövaikutukset kokonaisuudessaan huomioon ottaen tarkoituksenmukaista. Puhdistamolla on oltava asianmukaisen pätevyyden omaava vastuunalainen hoitaja. Hoitajan nimi ja yhteystiedot on ilmoitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle sekä Ulvilan ja Porin kaupunkien ympäristönsuojeluviranomaisille. Viemäriverkosto ja sen kunnostus 6) Jätevesien johtamiseksi puhdistamolle rakennettavat siirtoviemärit pumppaamoineen on sijoitettava ja rakennettava siten, että viemäröinnistä ei aiheudu ympäristölle hajuhaittaa, häiritsevää melua, eikä muutakaan vältettävissä olevaa haittaa. 7) Luvan saajan on osaltaan yhdessä puhdistamon piirissä olevan viemäriverkoston omistajien kanssa huolehdittava viemäriverkoston kunnostamisesta siten, että hule ja vuotovesien joutuminen jätevesiviemäreihin on mahdollisimman vähäistä sekä siten, että viemäröinnistä ei aiheudu pohja ja pintavesien pilaantumista. Luvan saajan on toimitettava vuosittain Lounais Suomen ympäristökeskukselle, Ulvilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle sekä tarvittavilta osin puhdistamon piirissä olevan viemäriverkoston muiden sijaintikuntien ympäristönsuojeluviranomaisille selvitys viemäriverkoston kunnostustoimenpiteistä ja niiden vaikutuksista. Kaikissa puhdistamon piirissä olevan viemäriverkoston ohijuoksutusja ylivuotokohdissa on oltava vähintään sellaiset laitteet, jotka rekisteröivät ohijuoksutuksen ja ylivuodon kestoajan summaavasti.

18 Poikkeavat jätevedet 18 8) Luvan saajan on osaltaan huolehdittava siitä, että viemäriverkostoon ja puhdistamolle johdettavien tai muulla tavoin toimitettavien teollisuusjätevesien ja muiden talousjätevedestä olennaisesti poikkeavien jätevesien ja lietteiden haitallisuutta vähennetään riittävästi asianmukaisten esikäsittely, tasaus tai muiden toimenpiteiden avulla ja asianomaisia sopimuksia ja määräyksiä noudattaen. Sellaiset laitokset, joista jätevesiin saattaa joutua öljyä, rasvaa tai muita puhdistamon tai viemäriverkoston toiminnalle haitallisia aineita, on varustettava riittävillä varolaitteilla tällaisten aineiden viemäriverkostoon pääsyn estämiseksi. Teollisuusjätevesien johtamista puhdistamon piirissä olevaan viemärilaitokseen koskevien sopimusten tulee täyttää valtioneuvoston päätöksen 365/ :n määräykset. Luvan saajan on osaltaan huolehdittava siitä, että talousjätevedestä poikkeavien jätevesien ja lietteiden johtamisessa viemäriverkostoon ja niiden toimittamisessa suoraan puhdistamolle otetaan huomioon ympäristönsuojeluasetuksen 3 :n ja valtioneuvoston päätöksen 363/1994 määräykset. Luvan saajan on oltava selvillä edellä tarkoitettujen poikkeavien jätevesien laadusta, määrästä ja esikäsittelytoimenpiteistä. Tiedot näistä ja jäljennökset tehdyistä liittymissopimuksista on toimitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle, Ulvilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle sekä tarvittavilta osin puhdistamon piirissä olevien muiden kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille puhdistamon käyttö ja päästötarkkailun raportoinnin yhteydessä tai muulla, asianomaisten viranomaisten kanssa sovittavalla tavalla. Puhdistamoliete ja muut toiminnassa syntyvät jätteet 9) Käsitelty puhdistamoliete on mahdollisuuksien mukaan toimitettava hyötykäyttöön. Luvan haltijan on osaltaan huolehdittava siitä, että lietteen laatu ei rajoita sen hyötykäyttöä sekä siitä, että lietteestä ei aiheudu vaaraa terveydelle tai ympäristölle. Menettelystä on toimitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle sekä Ulvilan kaupungin ja lietteen mahdollisen muun sijoituskunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle näiden tarpeellisiksi katsomat tiedot. Puhdistamolietteen jatkokäsittely on suoritettava laitoksessa, jonka ympäristönsuojelulain mukaisessa luvassa tai vastaavassa päätöksessä lietteen käsittely on hyväksytty. 10) Muut hyötykäyttökelpoiset jätteet on kerättävä ja toimitettava hyödynnettäviksi. Vain hyötykäyttöön kelpaamattomat jätteet voidaan toimittaa kaatopaikalle, joka täyttää kaatopaikoista annetun valtioneuvoston päätöksen vaatimukset ja jonka ympäristöluvassa tai vastaavassa päätöksessä kyseisten jätteiden vastaanotto on hyväksytty. Erilaiset jätteet on pidettävä toisistaan erillään. Toiminnassa on pyrittävä siihen, että jätteitä syntyy mahdollisimman vähän.

19 19 11) Ongelmajätteet on pidettävä erillään toisistaan ja muista jätteistä sekä toimitettava ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä annetun valtioneuvoston päätöksen 659/1996 mukaisesti käsiteltäväksi ja hyödyntämiskelpoiset hyödynnettäväksi laitokseen, jonka ympäristönsuojelulain mukaisessa luvassa tai vastaavassa päätöksessä tällaisen jätteen vastaanotto on hyväksytty. Varastointi 12) Kemikaalit, poltto ja voiteluaineet sekä jätteet on varastoitava ja käsiteltävä laitosalueella siten, että näistä ei aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pölyämistä, hajuhaittaa, maaperän, pinta tai pohjavesien pilaantumista eikä muutakaan haittaa ympäristölle. Varastoja, säiliöitä ja putkistoja on tarkkailtava säännöllisesti. Tarvittaessa on ryhdyttävä viipymättä korjaustoimenpiteisiin. Varastosäiliöillä ja astioilla on oltava asianmukaiset tiiviit suojaaltaat tai vastaavat tilat, joista niihin vuotanut öljy tai kemikaali ei pääse maaperään eikä pohja tai pintavesiin. Kyseisten aineiden käsittelyn piha alueella on tapahduttava reunoin varustetulla tiiviillä alustalla. Vahinkojen varalta puhdistamolla on oltava riittävä määrä imeytysmateriaalia. Häiriö ja muut poikkeustilanteet Riskinhallinta 13) Jos viemäriverkostosta tai puhdistamolta on päässyt tai uhkaa päästä ympäristöön öljyä, myrkyllistä ainetta tai muita laadultaan tai määrältään tavanomaisesta poikkeavia päästöjä, luvan saajan on ilmoitettava siitä viivytyksettä Lounais Suomen ympäristökeskukselle ja asianomaisten kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille sekä, mikäli päästöistä voi aiheutua vaaraa terveydelle, myös asianomaisten kuntien terveydensuojeluviranomaisille, ja ryhdyttävä heti toimenpiteisiin vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen estämiseksi. 14) Luvan saajan on puhdistamon käyttöönottoon mennessä toimitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle, Ulvilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle sekä tarvittavilta osin puhdistamon piirissä olevan viemäriverkoston muiden sijaintikuntien ympäristönsuojeluviranomaisille puhdistamotoimintaa ja viemäröintiä koskeva tarkistettu riskinhallintasuunnitelma. Suunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja siihen tehdyistä olennaisista muutoksista on ilmoitettava mainituille valvontaviranomaisille. Käyttö ja päästötarkkailu 15) Toiminnan käyttö ja päästötarkkailu viemäriverkkoon johdettavien teollisuusjätevesien ja puhdistamolle toimitettavien sako ja umpi

20 20 kaivolietteiden tarkkailu mukaan lukien on toteutettava hakemuksessa esitetyllä, tämän luvan lupamääräysten edellyttämällä tavalla. Tarkkailuun on sisällytettävä soveltuvin osin ympäristönsuojeluasetuksen liitteen 1 (aineet, joiden päästöt vesiin tai yleiseen viemäriin ovat ympäristöluvanvaraisia) ja valtioneuvoston päätöksen 363/1994 (eräiden ympäristölle tai terveydelle vaarallisten aineiden johtamisesta vesiin) mukaisten aineiden seuranta. Tarkkailuun sisältyvät, virtaamaan suhteutetut vuorokauden kokoomanäytteet on otettava vähintään 24 kertaa vuodessa. Joka kuukausi on otettava vähintään kahdet kokoomanäytteet. Näytteet on otettava ainakin puhdistamolle tulevasta, jälkisuodatukseen johdettavasta ja käsitellystä/vesistöön johdettavasta jätevedestä. Tarkistettu käyttö ja päästötarkkailuohjelma, mukaan lukien viemäriverkostoon johdettavien teollisuusjätevesien ja puhdistamolietteen tarkkailu, on toimitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle viimeistään 12 kuukautta ennen puhdistamon käyttöön ottoa. Käyttö ja päästötarkkailuohjelmaa on tarkistettava Lounais Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tai tarpeelliseksi katsomalla tavalla, mikäli se luotettavan tuloksen saamiseksi, puhdistamon käytön ohjaamiseksi tai viemärilaitostoiminnan kehittämiseksi muilta osin on tarpeen. Mittaukset, kalibroinnit, näytteenotot ja analysoinnit on suoritettava standardimenetelmiä käyttäen ja valtioneuvoston päätösten 365/1994 (muutettu 757/1998) ja 282/1994 mukaisesti. Ympäristövaikutusten tarkkailu Kirjanpito 16) Jäteveden vaikutuksia vesistön tilaan ja veden laatuun on tarkkailtava Lounais Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla sekä jäteveden vaikutuksia kalakantoihin ja kalastukseen Varsinais Suomen TE keskuksen hyväksymällä tavalla. Mittaukset, kalibroinnit, näytteenotot ja näytteiden analysoinnit on suoritettava standardimenetelmien mukaisesti. Tarkkailua koskevat suunnitelmat on toimitettava edellä mainituille valvontaviranomaisille viimeistään 12 kuukautta ennen puhdistamon käyttöön ottoa. 17) Käyttö ja päästötarkkailun mittauksista, kalibroinneista, näytteenotosta ja analyyseista on pidettävä yksityiskohtaista käyttöpäiväkirjaa, johon liitetään kunkin mittauksen tulokset ja muut mittausta tai toimenpidettä koskevat olennaiset tiedot, selvitys päästöjen laskentatavasta ja arvio tulosten edustavuudesta. Samoin on pidettävä kirjaa muun muassa seuraavista asioista:

21 21 ohijuoksutuksista puhdistamolla sekä jätevesipäästöistä muualle kuin puhdistamon purkupaikalle, puhdistamon ja viemäriverkon käytöstä, mukaan lukien energian ja kemikaalien käyttö ja varastointi sekä varastoinnin turvatoimet, puhdistamon ja viemäriverkon huolto ja korjaustoimista, puhdistamon tulokuormitukseen, toimintaan ja ympäristöpäästöihin vaikuttavista muista tekijöistä kuten viemärilaitokseen johdetuista poikkeuksellisista jätevesistä, puhdistamolle tuotujen nestemäisten jätteiden ja lietteiden sekä tavanomaisesta yhdyskuntajätevedestä poikkeavien jätevesien alkuperästä, laadusta ja määrästä, tuontiajankohdista ja kuljettajista, puhdistamolietteen ja muiden toiminnassa syntyneiden jätteiden laadusta ja määrästä, käsittelystä, varastoinnista, hyötykäytöstä, sijoituskohteista, kuljetusajankohdista ja kuljettajista, hajusta, melusta, ja muista toimintaan liittyvistä ympäristöhaitoista tehdyistä valituksista sekä mahdollisista poikkeus ja häiriötilanteista, niiden ajankohdista, kestoajasta, niiden aiheuttamista päästöistä ja toimista, joihin niiden johdosta on ryhdytty. Raportointi Kalatalousmaksu 18) Kaikkien tarkkailujen tulokset on raportoitava Lounais Suomen ympäristökeskukselle sekä Ulvilan ja Porin kaupunkien ympäristönsuojeluviranomaisille. Vesiin, kalakantoihin ja kalastukseen kohdistuvien vaikutusten tarkkailujen tulokset on raportoitava lisäksi Varsinais Suomen TE keskukselle. Käyttö ja päästötarkkailun vuosiraportit on toimitettava asianomaisille valvontaviranomaisille viimeistään seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja vaikutustarkkailujen vuosiraportit viimeistään seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä, ellei viranomaisten kanssa toisin sovita. Vuosiraportteihin on soveltuvin osin liitettävä kirjanpito tai sitä koskeva yhteenveto ja muut lupamääräysten noudattamisen valvomiseksi ja tarkkailutulosten edustavuuden ja luotettavuuden arvioimiseksi tarvittavat selvitykset. Muilta osin tarkkailutulokset on toimitettava ja raportoitava edellä mainituille viranomaisille näiden kanssa sovittavalla ja lupamääräysten edellyttämällä tavalla. Vesistöön johdettuja päästöjä koskevan tarkkailun vuosiraportissa on esitettävä BOD 7ATU ja COD Cr arvojen, fosforin ja typen sekä kiintoaineen osalta mereen johdetun jäteveden pitoisuuden ja puhdistamon käsittelytehon arvot myös valtioneuvoston päätöksen 365/1994 (muutettu 757/1998) edellyttämällä tavalla tarkkailtuna. 19) Luvan haltijan on jäteveden johtamisen aloittamista seuraavan vuoden alusta lähtien vuosittain tammikuun loppuun mennessä maksettava Varsinais Suomen TE keskukselle euron suurui

22 22 nen kalatalousmaksu käytettäväksi kalakannoille ja kalastukselle jätevesistä aiheutuvien vahinkojen ehkäisemiseen jätevesien vaikutusalueella. Purkujohto 20) Purkujohto on sijoitettava ja rakennettava siten, että rannan ja vesialueen käytölle aiheutuvat haitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Joen ollessa jäässä on kohdat, joissa jäätä on työn yhteydessä rikottu, merkittävä asianmukaisesti jäällä liikkujien varoittamiseksi. Alueella, jolla vesisyvyys on alle 2,0 m keskialiveden korkeudesta, johto on upotettava pohjan alapuolelle. Johto on suojattava siten, että jäät eivät sitä riko ja painotettava riittävästi sen liikkumisen estämiseksi ja pohjalla pysymisen varmistamiseksi. 21) Töiden päätyttyä rakennuspaikat on siistittävä ja saatettava maisemallisesti hyväksyttävään kuntoon. Johdon sijainti on merkittävä asianmukaisesti mukaan lukien varoittaminen jään heikentymisestä. Johto rakenteineen on pidettävä asianmukaisessa kunnossa. 22) Töiden valmistumisesta on 60 päivän kuluessa ilmoitettava kirjallisesti Lounais Suomen ympäristökeskukselle ja Ulvilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Valmistumisilmoitukseen on liitettävä johdon tarkan sijainnin vesialueella osoittava kartta ja selvitys johdon merkintätavasta. RATKAISUN PERUSTELUT Luvan myöntämisen edellytykset Toiminnasta ei, lupamääräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioon ottaen, aiheudu yksinään eikä yhdessä alueen muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista tai erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Toimintaa ei ole sijoitettu asemakaavan vastaisesti. Purkupaikan muuttaminen puhdistamon kohdalla rannasta joen keskelle ei loukkaa kenenkään oikeutta tai etua, joten lisäkuuleminen hakijan vasta lausunnoista ja muistutuksista antaman vastineen yhteydessä esittämän purkupaikan muuttamisen johdosta ei ollut tarpeellista. Vesialueen omistaja on antanut suostumuksensa purkujohdon sijoittamiselle.

23 23 Lupamääräysten perustelut Lupamääräysten mukaisesti toimittaessa ympäristöpäästöjen kokonaismäärät ovat pienemmät kuin kyseisten jätevesien erillisestä käsittelystä ja vesiin johtamisesta aiheutuvat. Toiminnasta ei ole odotettavissa sellaista ammattikalastukseen kohdistuvaa vahinkoa eikä ennalta arvioitavissa olevaa muutakaan, vesien pilaantumiseen liittyvää vahinkoa, joka nyt olisi määrättävä korvattavaksi. Pysyvän käyttöoikeuden myöntämisestä purkujohtoa varten tarvittavaan alueeseen ei aiheudu korvattavaa edunmenetystä. Lupamääräykset perustuvat ympäristönsuojelulain 43 :ään, ympäristönsuojeluasetuksen 19 :ään ja määräyskohtaisissa perusteluissa erikseen mainittuihin säännöksiin. Lupamääräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan luonne, sen alueen ominaisuudet, johon toiminnan vaikutukset kohdistuvat sekä vesiensuojelun yleiset tavoitteet. Jäteveden käsittelyä ja päästöjä vesiin koskevat lupamääräykset 1) 3) Jäteveden käsittelyä ja vesistöön johdettavia päästöjä koskevat lupamääräykset täyttävät yleisestä viemäristä ja eräiltä teollisuudenaloilta vesiin johdettavien jätevesien sekä teollisuudesta yleiseen viemäriin johdettavien jätevesien käsittelystä annetun valtioneuvoston päätöksen (365/1994) yli asukasvastineluvun puhdistamoita koskevat vaatimukset. Fosforipäästön rajoittaminen ei yksinään riitä rehevöitymisen ehkäisemisessä. Tehostetun typen poiston edellyttämä tehokas biologinen hajotusprosessi merkitsee käsittelytuloksen parantumista myös terveydelle ja muiden ympäristölle haitallisten tekijöiden osalta. Kokonaistyppeä koskeva vaatimus on asetettu vuosikeskiarvona, koska viemäriverkon hule ja vuotovesien aiheuttamat suuret virtaamat, alhainen lämpötila ja olosuhteiden nopeat vaihtelut vaikeuttavat typenpoistoprosessien hallintaa ja ylläpitoa. Päästöjä ilmaan ja melua koskeva lupamääräys 4) Lupamääräys 4) on annettu eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :ssä tarkoitetun, naapureille aiheutuvan kohtuuttoman rasituksen välttämiseksi. Melutason raja arvot ovat melutason ohjearvoista annetun valtioneuvoston päätöksen 993/1992 mukaiset. Puhdistamon ja viemäriverkoston käyttöä ja hoitoa, viemäriverkostoa ja sen kunnostusta sekä poikkeavia jätevesiä koskevat lupamääräykset 5) 8) Lupamääräysten mukainen menettely on tarpeen mm. parhaan käyttökelpoisen tekniikan käyttöä koskevan vaatimuksen täyttämiseksi. Lupamääräyksen 5) terveyshaitan estämistä koskeva vaatimus vas

24 24 taa sisällöltään terveydensuojelulain 22 :ää, jonka mukaan viemäri siihen liittyvine puhdistus ja muine laitteineen on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja kunnossapidettävä siten, ettei niistä aiheudu haittaa terveydelle. Ympäristönsuojeluasetuksen 36 :n mukaan ympäristöluvassa on annettava tarpeelliset määräykset yleiseen viemäriin johdettavien teollisuusjätevesien asianmukaisen esikäsittelyn varmistamiseksi. Ympäristölupavirasto ei pidä tarkoituksenmukaisena liittyjäkohtaisten esikäsittelymääräysten asettamista nyt annettavassa lupapäätöksessä. Puhdistamolietettä ja muita toiminnassa syntyviä jätteitä koskevat lupamääräykset 9) 11) Puhdistamolietteitä ja muita jätteitä koskevat lupamääräykset ovat ympäristönsuojelulain 45 :n, jätelain 6 :n, jäteasetuksen 8 :n ja eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :n mukaiset. Varastointia, häiriö ja muita poikkeustilanteita sekä riskinhallintaa koskevat lupamääräykset 12) 14) Toimintaan, varsinkin kemikaalien ja jätteiden varastointiin ja käsittelyyn, poikkeavien jätevesien johtamiseen viemäriverkostoon ja puhdistamolle sekä puhdistamon ja viemäristön mahdollisiin toimintahäiriöihin liittyy onnettomuuden ja ympäristövahingon vaara. Poikkeustilanteita koskeva ilmoitusmääräys perustuu ympäristönsuojelulain 62 :ään ja ympäristönsuojeluasetuksen 30 :ään. Ympäristönsuojelulain 5 :n mukaan toiminnanharjoittajan on oltava riittävästi selvillä muun muassa toimintansa ympäristöriskeistä. Tarkkailua, kirjanpitoa ja raportointia koskevat lupamääräykset 15) 18) Lupamääräykset 15) 18) ovat tarpeen lupamääräysten noudattamiseksi ja valvomiseksi sekä toiminnan tulosten ja vaikutusten selvittämiseksi. Kirjanpitoa ja raportointia koskevat määräykset perustuvat jätteitä koskevilta osin myös jätelain 51 ja 52 :iin. Puhdistamolla käsitellään myös tavanomaisesta yhdyskuntajätevedestä poikkeavia jätevesiä. Näiden mahdollisesti sisältämien, ympäristölle tai terveydelle vaarallisten aineiden sisällyttäminen tarkkailuun lupamääräyksen 15) mukaisesti on tarpeen näiden osalta mahdollisesti tarvittavien toimenpiteiden selvittämiseksi. Kalatalousmaksua koskeva lupamääräys 19) Ympäristönsuojelulain 44 :n mukaan ympäristöluvassa on annettava tarpeelliset määräykset kalatalousvelvoitteista tai kalatalousmaksusta, jos jäteveden tai muun aineen päästämisestä voi aiheutua vesilain 2 luvun 22 :ssä tarkoitettuja vaikutuksia.

25 25 Kalakantoihin ja kalastukseen kohdistuvien haittojen estämiseksi on tarkoituksenmukaista määrätä kalatalousmaksu kalataloudellisen toimenpidevelvoitteen sijasta. Maksun määrä perustuu arvioon lupamääräysten mukaisen toiminnan seurauksena vesistöön johdettavista päästöistä ja niiden vaikutuksista sekä kalataloudellisten haittojen ehkäisemiseksi tarpeellisten kalanhoitotoimien kustannuksista. Purkujohtoa koskevat lupamääräykset 20) 22) Ympäristönsuojelulain 49 :n mukaan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa on tarvittaessa vesilain mukaisesti määrättävä purkujohdon rakentamisesta ja sitä varten tarvittavasta käyttöoikeudesta. Lupamääräykset ovat tarpeen rakentamisaikaisen sekä myöhemmin putken käytön aikaisen haitan ja vaaran välttämiseksi ja mm. jäiden liikkumisen aiheuttaman putken vaurioitumisvaaran välttämiseksi. VASTAUS LAUSUNTOIHIN JA MUISTUTUKSIIN Ympäristölupavirasto on ottanut huomioon lausunnoissa ja muistutuksissa esitetyt vaatimukset päätöksestä ilmenevällä tavalla. Vastauksena esitettyjen yksilöityihin vaatimuksiin ympäristölupavirasto viittaa edellä esitettyihin luvan määräyskohtaisiin perusteluihin. Lounais Suomen ympäristökeskuksen ammattikalastajakorvauksia koskevan esityksen johdosta ympäristölupavirasto toteaa, ettei korvausvelvollisuutta ennen tämä luvan mukaisen toiminnan aloittamista aiheutuneiden vahinkojen osalta voida siirtää luvan saajalle, vaan tältä osin on meneteltävä aikaisemman, Ulvilan kaupungille myönnetyn ympäristöluvan edellyttämällä tavalla. Tämän luvan mukaisesta toiminnasta ei ole odotettavissa sellaista ammattikalastukseen kohdistuvaa vahinkoa, joka olisi määrättävä korvattavaksi Porin kaupungin ympäristölautakunnan lausunnossa puhdistamoa koskevien hakemussuunnitelmien puutteellisuudesta esitetyn johdosta ympäristölupavirasto toteaa pitävänsä hyväksyttävänä myös nyt käytettyä menettelyä, jossa yksityiskohtaiset puhdistamosuunnitelmat laaditaan sen jälkeen, kun jäteveden käsittelyä koskevat ja muut toimintaan liittyvät määräykset ovat tiedossa. Määräykset edellyttävät joka tapauksessa parhaan käyttökelpoisen tekniikan käyttöä ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Vaikkakin Porin kaupungin ympäristölautakunnan kanta myös hakemuksessa tarkoitettujen jätevesien käsittelemisestä Porin Veden Luotsinmäen puhdistamossa on perusteltu, hakijaa ei voida määrätä johtamaan jätevesiänsä Luotsinmäen puhdistamoon, eikä kysymyksessä ole sellainen mahdollisuus ympäristönäkökohtien osalta paremman ratkaisun toteuttamiseen, jonka vuoksi hakemus olisi hylättävä. Hakemuksen ja tämän päätöksen mukaiset jäteveden käsittely

26 26 tulosta koskevat vaatimukset ovat tiukemmat kuin ympäristölupaviraston antamassa Porin Veden Luotsinmäen puhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 43/2004/1 asetetut. Tämä päätös ei estä hakemuksen mukaisten jätevesien käsittelyä Luotsinmäen puhdistamossa. LUVAN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Luvan voimassaolo Lupamääräysten tarkistaminen Lupa on voimassa toistaiseksi. Toiminnan olennaiseen laajentamiseen tai muuttamiseen on oltava lupa. Tämän luvan mukainen toiminta purkujohdon rakentaminen ja käyttöön otto mukaan lukien on aloitettava viiden vuoden kuluessa luvan lainvoimaiseksi tulosta uhalla, että lupa ja purkujohtoa varten myönnetty vesialueen käyttöoikeus raukeavat. Luvan saajan on viimeistään jätettävä Länsi Suomen ympäristölupavirastolle hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi. Hakemukseen on liitettävä yhteenveto tehdyistä käyttö, päästö ja vaikutustarkkailuista, arvio parhaan käyttökelpoisen tekniikan ja käytännön soveltamisesta toiminnassa sekä muut ympäristönsuojeluasetuksen 8 12 :ssä mainitut selvitykset soveltuvin osin. Lupaa ankaramman asetuksen noudattaminen Jos asetuksella annetaan tämän luvan määräyksiä ankarampia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET Ympäristönsuojelulaki 4, 5, 6, 42 47, 49, 55 57, 62, 67 ja 72 Ympäristönsuojeluasetus 3, 19, 30, 36 ja 37 Vesilaki 2 luvun 7 :n 2 momentti ja 12, 11 luvun 14 ja 14a Jätelaki 6, 51 ja 52 Jäteasetus 8 ja 9 Laki eräistä naapuruussuhteista 17 Valtioneuvoston päätös (993/1992) melutason ohjearvoista Valtioneuvoston päätös (363/1994) eräiden ympäristölle tai terveydelle vaarallisten aineiden johtamisesta vesiin Valtioneuvoston päätös (365/1994, muutettu 757/1998) yleisestä viemäristä ja eräiltä teollisuudenaloilta vesiin johdettavien jätevesien sekä teollisuudesta yleiseen viemäriin johdettavien jätevesien käsittelystä

27 27 Valtioneuvoston päätös (659/1996) ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä. KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN Tämän ympäristöluvan käsittelymaksu on euroa. Maksu perustuu ympäristönsuojelulain 105 :ään ja ympäristölupaviraston maksullisista suoritteista annetun ympäristöministeriön asetuksen (1238/2003) 2 ja 4 :iin.

28 28 MUUTOKSENHAKU Päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto oikeudelta valittamalla. Liitteet 1) Jäteveden purkupaikka 2) Valitusosoitus Aino Turpeinen Markku Mäkelä Hannu Kokko Päätöksen tekemiseen ovat osallistuneet johtaja Aino Turpeinen sekä ympäristöneuvokset Markku Mäkelä ja Hannu Kokko (tarkastava jäsen). Asian on esitellyt ympäristöneuvos Markku Mäkelä. MM/sn

29 Liite 1

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2008 ASIA Saaren jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu LÄNSI SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu 29.5.2006 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukaisesta, koetoimintaa Raision kaupungin jätevedenpuhdistamolla

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 21.11.2007 ASIA Pihlavan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 42/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 266 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 42/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 266 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 42/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 266 Annettu julkipanon jälkeen 21.11.2007 ASIA Luotsinmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Pori HAKIJA Porin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.2007 ASIA Kannuksen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 47/27/1 Dnro LSY 27 Y 258 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.27 ASIA Toholammin kirkonkylän jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 ASIA Kokemäen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244 Annettu julkipanon jälkeen 18.10.2007 ASIA Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294 Annettu julkipanon jälkeen 27.11.2007 ASIA Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Turun jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemuksen jättämiselle asetetun määräajan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2007 ASIA Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen,

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät, Kuopio 3.-4.2019 28.3.2019 YSL 29 Luvanvaraisen toiminnan olennainen muuttaminen "Ympäristöluvanvaraisen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta Etelä-Suomi Päätös Nro 42/2011/2 Dnro ESAVI/126/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 18/2010/2 puhdistamon tehostamista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen 19.6.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetettujen määräaikojen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2006 ASIA Ähtärin kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetettujen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2007 ASIA Kankaanpään kaupungin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 ASIA HAKIJA Maalämpöputkiston asentaminen meren pohjaan Pitkäsalmeen Turun Kaistarniemen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Jäteveden johtamista Kaarinan kaupungin Rauvolan jätevedenpuhdistamolta mereen

Lisätiedot

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun Ympäristökeskus PÄÄTÖS PL 115 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 87101 Kajaani Dnro: 1297Y0008-121 puh. 08-61631 ASIA Päätös hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 129/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-185 Annettu julkipanon jälkeen Paineviemärin rakentaminen Lapuanjoen alitse, Kuortane.

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 129/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-185 Annettu julkipanon jälkeen Paineviemärin rakentaminen Lapuanjoen alitse, Kuortane. LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 129/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-185 Annettu julkipanon jälkeen 31.10.2005 ASIA LUVAN HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Lapuanjoen alitse, Kuortane.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29 Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2008 ASIA Tervakosken taajaman yhdyskuntajätevesien johtamiselle Tervajokeen myönnetyn

Lisätiedot

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Hammaslahden jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Hammaslahden jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386 Annettu julkipanon jälkeen 8.1.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Loimaa HAKIJA

Lisätiedot

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1 JOENSUUN VESI Enon jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo on tyypiltään biologis-kemiallinen

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu

LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu 15.9.2004 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus koetoiminnasta, joka koskee Raisio Yhtymä Oyj:n

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 120/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-168. Paineviemärin rakentaminen Savonjokeen, Vimpeli

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 120/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-168. Paineviemärin rakentaminen Savonjokeen, Vimpeli LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 120/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-168 Annettu julkipanon jälkeen 22.12.2004 ASIA LUVAN HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Savonjokeen, Vimpeli Vimpelin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-17 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-17 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 44/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-17 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2009 ASIA Kokemäen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätösten nrot 6/2008/1

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN LUPAPÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 36/2004/1 Dnro LSY-2002-Y-340

LÄNSI-SUOMEN LUPAPÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 36/2004/1 Dnro LSY-2002-Y-340 LÄNSI-SUOMEN LUPAPÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 36/2004/1 Dnro LSY-2002-Y-340 Helsinki Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2004 ASIA LUVAN HAKIJA Harjavallan kaupungin Lammaisten jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Päätös. Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Ulvila

Päätös. Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Ulvila Päätös Etelä-Suomi Nro 64/2011/1 Dnro ESAVI/553/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2011 ASIA Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset,

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Enon taajaman jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

Päätös. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetetun määräajan pidentäminen, Loimaa

Päätös. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetetun määräajan pidentäminen, Loimaa Päätös Etelä-Suomi Nro 53/2012/1 Dnro ESAVI/214/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 22.3.2012 ASIA HAKIJA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetetun määräajan pidentäminen, Loimaa

Lisätiedot

Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2010 ASIA Lempäälän kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa typenpoiston tehostamiselle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/4 Dnro LSY 2006 Y 323 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/4 Dnro LSY 2006 Y 323 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 44/2007/4 Dnro LSY 2006 Y 323 Annettu julkipanon jälkeen 24.5.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Vesijohdon rakentaminen Lampinjoen alitse Onnenkosken kohdalla

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2006/4 Dnro LSY-2005-Y-186 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2006/4 Dnro LSY-2005-Y-186 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 2/2006/4 Dnro LSY-2005-Y-186 Annettu julkipanon jälkeen 5.1.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Viettoviemärin rakentaminen Tiistenjoen alitse ja paineviemärin

Lisätiedot

Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kustavi

Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kustavi Etelä-Suomi Päätös Nro 18/2012/1 Dnro ESAVI/198/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.1.2012 ASIA LUVAN HAKIJA Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen

Lisätiedot

Tampereen Vesi Pirkanmaan keskuspuhdistamon yleissuunnitelma sijoituspaikkana Sulkavuori

Tampereen Vesi Pirkanmaan keskuspuhdistamon yleissuunnitelma sijoituspaikkana Sulkavuori Liite 1: Mitoitusperusteet Tampereen Vesi Pirkanmaan keskuspuhdistamon yleissuunnitelma sijoituspaikkana Sulkavuori Mitoitusperusteet Sisältö Liite 1 - Mitoitusperusteet 1 1 JOHDANTO 2 2 LÄHTÖTIEDOT 2

Lisätiedot

Jälkeen Hakemus on toimitettu ympäristölupavirastoon

Jälkeen Hakemus on toimitettu ympäristölupavirastoon LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 25/2007/1 Dnro LSY-2007-Y-119 Annettu julkipanon Jälkeen 20.6.2007 ASIA HAKIJA Hakemus Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksen nro 9/2007/1 täytäntöönpanemiseksi

Lisätiedot

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015.

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi Viite: Asia: Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Elintarvikelaitoksen (Puljonki Oy) ympäristöluvan muuttaminen Juuan kunnan lausunto hakemuksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 108/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 115. Kaapelien asentaminen Ratinan Suvantoon, Tampere

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 108/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 115. Kaapelien asentaminen Ratinan Suvantoon, Tampere LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 108/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 115 Annettu julkipanon jälkeen 9.8.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Kaapelien asentaminen Ratinan Suvantoon, Tampere Tampereen

Lisätiedot

Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010

Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010 Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.6.2010 ASIA Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen Kyrönjoen ali sekä töiden aloittaminen ennen lupapäätöksen

Lisätiedot

Nro 14/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/218/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Nro 14/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/218/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 14/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/218/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.3.2011 ASIA Nokian kaupungin Kullaanvuoren jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetetun,

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE Puh. (03) 2420 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Länsi-Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 13/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 379 Annettu julkipanon jälkeen 3.3.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Alakosken ponttonisillan poistamista koskevan määräajan jatkaminen,

Lisätiedot

KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/2017

KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/2017 1 KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/217 1. YLEISTÄ Loka-joulukuun välisenä aikana puhdistamon kuormitusta ja toimintaa on seurattu vähintään kaksi kertaa kuussa 24 h:n kokoomanäytteistä.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 51/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-97 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 51/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-97 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 51/2009/2 Dnro LSY-2009-Y-97 Annettu julkipanon jälkeen 18.6.2009 ASIA HAKIJA Hakemus Penttilän ratasillan ja Oriselän sillakkeen rakentamista koskevan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 JOENSUUN VESI Tuupovaaran jätevedenpuhdistamo 1 VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Tuupovaaran taajaman jätevedet puhdistetaan

Lisätiedot

KERTARAPORTTI 25.8.2014

KERTARAPORTTI 25.8.2014 s. 1 (2) UUDENKAUPUNGIN HÄPÖNNIEMEN KESKUSPUHDISTAMO Tutkimus: 8/2014, 6.8.2014 (uki8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana melko hyvin. Mereen lähtevän veden BOD7ATU- ja CODCr-arvot sekä fosfori- ja kiintoainepitoisuudet

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 ASIA HAKIJAT Laiturin rakentaminen kiinteistön Pohjoiskorvanniemi 140 407 3 153 edustalle Porovedellä, Iisalmi

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013

PÄÄTÖS. Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013 PÄÄTÖS Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013 ASIA Metsä Board Oyj:n kemihierretehtaan toimintaa koskevan ympäristöluvan määräyksen 6 määräajan

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO 2016 Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 Johanna Kaarlampi tutkija SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 KUORMITUSTARKKAILU

Lisätiedot

Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 5/2007/1 typen poiston tehostamiselle asetetun määräajan jatkaminen, Jokioinen

Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 5/2007/1 typen poiston tehostamiselle asetetun määräajan jatkaminen, Jokioinen Etelä-Suomi Päätös Nro 18/2010/2 Dnro ESAVI/28/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2010 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 5/2007/1 typen poiston tehostamiselle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 41/2008/2 Dnro LSY 2008 Y 62 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 41/2008/2 Dnro LSY 2008 Y 62 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 41/2008/2 Dnro LSY 2008 Y 62 Annettu julkipanon jälkeen 9.7.2008 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Kirkkojuopan ja Harjunpäänjoen alitse,

Lisätiedot

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2010 ASIA Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvassa jätevesien lopettamiselle Sunilan puhdistamolta

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Lupaviranomainen on Lounais-Suomen ympäristökeskus. Ympäristönsuojelulain 31 :n 2 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 6 :n 12 e kohta

Lupaviranomainen on Lounais-Suomen ympäristökeskus. Ympäristönsuojelulain 31 :n 2 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 6 :n 12 e kohta 1(8) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 22 YLO LOS-2007-Y-1390-111 Annettu julkipanon jälkeen 21.2.2008 ASIA HAKIJA Päätös Merikarvian kunnan ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

PORIN KAUPUNGIN LUOTSINMÄEN KESKUSPUHDISTAMON KUORMITUSTARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO

PORIN KAUPUNGIN LUOTSINMÄEN KESKUSPUHDISTAMON KUORMITUSTARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO PORIN KAUPUNGIN LUOTSINMÄEN KESKUSPUHDISTAMON KUORMITUSTARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO 2018 SISÄLLYS 1 YLEISTÄ... 3 2 VIEMÄRÖINTIALUE... 4 3 TULOKUORMITUS... 4 4 PUHDISTUSTULOS JA VESISTÖN KUORMITUS... 5 4.1

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 5/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 202. Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Jokioinen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 5/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 202. Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Jokioinen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 5/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 202 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Jokioinen LUVAN

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2007 ASIA Kaltevan jätevedenpuhdistamoa koskevan ympäristölupapäätöksen nro 63/2004/1

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 92/2013/1

PÄÄTÖS. Nro 92/2013/1 PÄÄTÖS Nro 92/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.6.2013 ASIA Nokian kaupungin Kullaanvuoren jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan jätevedenkäsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 55/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-111

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 55/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-111 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 55/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-111 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2004 ASIA HAKIJA Vesijohdon rakentaminen Parattulanlahden alitse ja töiden aloittaminen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät 3.-4.4.2019 Kuopio Ari Kangas Ympäristöministeriö

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS Ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen TAMPERE Päivämäärä Diaarinumero PIR 2002 Y

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS Ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen TAMPERE Päivämäärä Diaarinumero PIR 2002 Y PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Kihniön kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetetun

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465 PÄÄTÖS Helsinki 11.4.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 63 111 No YS 465 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee Strömsö Property Development

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 ASIA LUVAN HAKIJA Vesijohdon rakentaminen Punkalaitumenjoen alitse sekä töiden

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN YMPA RISTO NSUOJELUMA A RA YKSET 2 LUKU: Jätevedet Sisällys 2. LUKU: JÄTEVEDET... 3 3 Jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella... 3 1. Jätevesien

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2007/4 Dnro LSY 2006 Y 298 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2007/4 Dnro LSY 2006 Y 298 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 3/2007/4 Dnro LSY 2006 Y 298 Annettu julkipanon jälkeen 15.1.2007 ASIA Vesijohdon rakentaminen Lestijoen alitse Tokolankosken yläpuolella, Kannus

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Haitikeitaan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 21/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 40

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 21/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 40 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 21/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 40 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2008 ASIA Paimion kaupungin jätevedenpuhdistamon määräaikaisen ympäristöluvan voimassaoloajan

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.8.2011 1 ASIA Olostunturin jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Muonio LUVAN HAKIJA Muonion kunta PL 25 99301 MUONIO 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 61/2008/4 Dnro LSY 2008 Y 2 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 61/2008/4 Dnro LSY 2008 Y 2 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 61/2008/4 Dnro LSY 2008 Y 2 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2008 ASIA HAKIJA Vesijohdon rakentaminen Karvianjoen alitse sekä töiden aloittaminen

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 39/2014/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2014 ASIA LUVAN HAKIJA Kalkkimaan kalkkitehtaan ja kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan nro 61/2013/1 lupamääräyksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 124/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 152 Annettu julkipanon jälkeen 9.10.2006

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 124/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 152 Annettu julkipanon jälkeen 9.10.2006 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 124/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 152 Annettu julkipanon jälkeen 9.10.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Vesi, viemäri ja sähköjohtojen asentaminen mereen Harvan

Lisätiedot

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Pohjois-Savon ELY-keskus 10.10.2018 1 Kaivostoiminnan luvat Kaivostoiminta edellyttää useita lupia ja muita menettelyjä (KaivosL,YVAL,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 54/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-125 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2005 ASIA HAKIJA Vesijohdon rakentamista koskevan päätöksen nro 54/2004/4 osittainen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 34/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-51. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamista koskeva hakemus, Laitila

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 34/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-51. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamista koskeva hakemus, Laitila LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 34/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-51 Annettu julkipanon jälkeen 7.7.2009 ASIA Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamista koskeva hakemus,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 90/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-137

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 90/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-137 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 90/2005/4 Dnro LSY-2005-Y-137 Annettu julkipanon jälkeen 8.8.2005 ASIA LUVAN HAKIJA Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen merialueelle Luonnonmaan

Lisätiedot

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121)

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121) POHJOIS-KARJALAN YMPÄRISTÖKESKUS PL 69, 80101 Joensuu Puh. (013)*1411 PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2004 Dnro 0795Y0215 (121) 1 ASIA Ympäristölupa, joka koskee Rääkkylän kunnan kirkonkylän jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 77/2005/3 Dnro LSY-2005-Y-120. jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 77/2005/3 Dnro LSY-2005-Y-120. jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 77/2005/3 Dnro LSY-2005-Y-120 Annettu julkipanon jälkeen 8.8.2005 ASIA HAKIJA Vesijohdon rakentaminen mantereelta Pikku Pukkisaareen sekä töiden

Lisätiedot

Jätevesien käsittely ja johtaminen viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla

Jätevesien käsittely ja johtaminen viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla Ympäristönsuojelulaki 16 luku Jätevesien käsittely ja johtaminen viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla 154 Talousjätevesien käsittelyyn liittyvät määritelmät Tässä luvussa tarkoitetaan: 1) talousjätevedellä

Lisätiedot

Vesijohdon rakentaminen Hylkilänlahden alitse, Taivassalo

Vesijohdon rakentaminen Hylkilänlahden alitse, Taivassalo LUPAPÄÄTÖS Nro 59/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-107 Annettu julkipanon jälkeen 10.8.2004 ASIA Vesijohdon rakentaminen Hylkilänlahden alitse, Taivassalo LUVAN HAKIJA Markku Mäkelä HAKEMUS Markku Mäkelä on 22.4.2004

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011

PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011 HAKIJA Säviän vesiosuuskunta ASIA Vesi- ja viemärijohtojen rakentaminen Nilakan Kärväslahteen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen, Evijärvi

PÄÄTÖS. Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen, Evijärvi PÄÄTÖS Nro 12/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/96/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen,

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT

TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT Teollisuuden toimintaa ohjaavat tekijät: TEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖLUVAT prof. O. Dahl Puhtaat teknologiat -tutkimusryhmä Dia n:o 1, CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit (5 op) Nykyinen ympäristölainsäädäntö

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-319 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-319 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 12/2005/4 Dnro LSY-2004-Y-319 Annettu julkipanon jälkeen 8.2.2005 ASIA LUVAN HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Paimionjoen alitse sekä töiden aloittaminen

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen

ASIA HAKIJA. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179. jälkeen 1 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 18/2005/1 Dnro LSY-2005-Y-179 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2005 ASIA HAKIJA Yksityiskohtaiselle suunnitelmalle jäte- ym. vesien käsittelyssä toteutettavista

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Teuvan kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa ammoniumtypen poistoon velvoittavan määräajan pidentäminen

Teuvan kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa ammoniumtypen poistoon velvoittavan määräajan pidentäminen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 96/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/445/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2011 ASIA HAKIJA Teuvan kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa ammoniumtypen poistoon

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 59/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 368 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 59/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 368 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 59/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 368 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2006 ASIA Vesijohdon rakentaminen Isojärveen ja Salmusojan alitse sekä töiden aloittaminen

Lisätiedot

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.11.2011 ASIA HAKIJA Kyynärjärven kunnostus- ja ruoppaustöitä koskevien Länsi-Suomen ympäristölupaviraston lupapäätöksen

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Siirtoviemärin ja yhdysvesijohdon rakentaminen Levijärven alitse, Kittilä Levin Vesihuolto Oy PL 35 99131

Lisätiedot