DIGITALISAATIO VAIKUTTAVUUS UUDET PROSESSIT TIEDON LIIKKUVUUS MODULAARISUUS TIEDON HYÖDYNTÄMINEN ONION

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "DIGITALISAATIO VAIKUTTAVUUS UUDET PROSESSIT TIEDON LIIKKUVUUS MODULAARISUUS TIEDON HYÖDYNTÄMINEN ONION"

Transkriptio

1 DIGITALISAATIO VAIKUTTAVUUS UUDET PROSESSIT TIEDON LIIKKUVUUS TIEDON HYÖDYNTÄMINEN MODULAARISUUS ONION

2 ONION - Tiivistelmä 1 1. Esipuhe 2013 aloitetun ONION-hankkeen taustalla oli tarve hahmottaa, miten koko Pohjois- Suomen kattavalle Oulun yliopistosairaalan eritysvastuualueelle (OYS erva) luodaan kokonaisvaltainen uusi tietojärjestelmäarkkitehtuuri. Samalla haluttiin selvittää vaihtoehtoja, miten tällainen laaja kokonaisuus voitaisiin toteuttaa. Hankkeen myöhemmässä vaiheessa kansallinen sosiaali- ja terveydenhoidon rakennemuutos (sote-uudistus) antoi työlle sopivan kehyksen. Hankkeen tuotoksena syntyi ylätason kuvaus tavoitetilasta, joka palvelisi Pohjois- Suomen laajuista kokonaisuutta ja mitä sen toteuttamisessa tulisi ottaa huomioon. Tavoitetila ei sinällään ole tiukasti sidoksissa sote-uudistukseen, vaan se rakentuu pääosin alueellisten tarpeiden sekä kansallisten strategioiden ja linjausten varaan. Työn edetessä kävi ilmi, että mahdollinen työ kohti tavoitetilaa merkitsee Pohjois- Suomen mittakaavassa tähän mennessä suurinta ja todennäköisesti haastavinta ICT-kehityshanketta. Onnistuessaan tämä hanke tukisi palvelurakenteen muutosta, vaikuttavuuden ja tuottavuuden kehitystä sekä tukisi digitalisaation laajempaa hyödyntämistä. Kuva 1: OYS erva alue

3 ONION - Tiivistelmä 2 2. Nykytilan haasteet Nykyjärjestelmiin liittyviä haasteita selvitettiin sote-alan ammattilaisten haastattelujen avulla ja hyödyntäen kansallisen VAKAVA-hankkeen alueellisen projektin luomaa verkostoa. Haastattelujen ja selvitysten kautta samat teemat nousivat esiin lähes kaikissa yhteyksissä. Suurin haaste liittyi tietoon, ja erityisesti siihen miten tieto saadaan käyttöön oikeassa paikassa oikeaan aikaan riippumatta siitä onko kyseessä tietojen hyödyntäminen hoitotyössä, asiakkaiden palvelussa tai kansalaisen halu nähdä itseään koskevia tietoja. Alla on listattuna nykytilakartoituksen oleellisimmat löydökset: Kuva 2: Merkittävimmät nykytilan haasteet ONION-hankkeen nykytilakartoituksen tulokset eivät olleet yllättäviä. OYS -ervan ominaispiirteet nousevat esille verrattaessa tilannetta muihin erva-alueisiin. Näistä esimerkkejä ovat pitkät välimatkat ja osittain puutteellinen tiedonsiirtokapasiteetti. Haasteista strategisesti merkittävimmiksi todettiin seuraavat: Tiedon saatavuus ja käytettävyys Tiedon käytettävyydellä tarkoitetaan että tieto on saatavilla silloin kun sitä tarvitaan, siellä missä sitä tarvitaan ja että tieto on oikeassa ja ymmärrettävässä muodossa. Tiedon käytettävyys ei rajaudu vain ammattilaisiin, vaan se on yhtä merkityksellistä myös kansalaisille sähköisten palvelujen yleistyessä. Potilaiden liikkuvuus ja sektorirajat ylittävät hoitoketjut korostavat tiedon saatavuuden merkitystä. Tiedon käytettävyys edellyttää myös toimivia ja alueellisesti kattavia tietoliikenneyhteyksiä, jotka palvelevat keskussairaaloiden lisäksi alueen kuntia hajaasutusalueiden palveluita unohtamatta. Lisäksi palvelujen digitalisaatio edellyttää tukea monikanavaisuudelle.

4 ONION - Tiivistelmä 3 Nykyisten järjestelmien elinkaaren loppuminen Valtaosa nykyisin käytössä olevista järjestelmäkokonaisuuksista on käyttöikänsä kannalta elinkaariensa loppupäässä. Tämä ei välttämättä ole vielä näkyvissä akuuttina ongelmana, mutta on oletettavaa, että tulevaisuudessa alla kuvatun kaltaiset ongelmat yleistyvät. Vanhat järjestelmät eivät enää kykene sopeutumaan uusiin tarpeisiin Uudet toiminnallisuudet maksavat paljon koska ne on hankala toteuttaa elinkaarensa lopussa oleviin järjestelmiin Uudet toiminnallisuudet ovat hankalia käyttää, koska elinkaarensa lopussa olevaan järjestelmään niitä ei ollut mahdollista toteuttaa optimaalisella tavalla Nykyjärjestelmät eivät myöskään välttämättä sopeudu hyvin uusiin tarpeisiin Niiden liitettävyys muihin järjestelmiin kuin myös monikanavaisuuden tukeminen eri päätelaitteille aiheuttavat haasteita ja kustannuksia. Deloitten kesällä 2014 toteuttamassa selvityksessä, jossa kartoitettiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmien nykytilaa, vastaajat kokivat helppokäyttöisyyden ja toimintavarmuuden toteutuvan varsin heikosti nykyjärjestelmissä. Erityisen huonosti nykyjärjestelmissä toteutuivat päätöksenteon tuki, jatkokehittämisen helppous, taloudellisuus sekä tietojen siirrettävyys järjestelmien välillä. Nykyjärjestelmien kokonaisarvosanaksi (asteikolla 4 10) kyselyyn osallistuneet antoivat keskiarvon 6,7 ja järjestelmätoimittajan palvelukyvylle 6,6. Toimittajalukitus Nykytilanteessa sote-sektorin ICT-toimintoihin liittyvä markkinatilanne on vääristynyt. Suomessa markkinaa dominoi vahvasti kaksi toimijaa Tieto ja CGI, joiden yhteen lasketut markkinaosuudet ovat perusterveydenhuollossa 85 %, erikoissairaanhoidossa 83 % ja sosiaalihuollossa 87 %. Näillä markkinaosuuksilla toimittajat pystyvät kontrolloimaan tarjonnallaan kehitystä. Lisäksi kilpailun puute on johtanut hintatason kasvuun ja kehityksen hidastumiseen. Sote-kokonaiskustannukset Sote-sektorin kokonaiskustannukset ovat olleet hitaassa ja vääjäämättömässä kasvussa jo useamman vuoden ajan. Tämä tilanne ei tule helpottumaan väestön ikääntymisen ja hoitotarpeen kasvaessa. ICT-kulujen leikkaaminen, jotka sote-sektorilla vaihtelevat keskimäärin 2 % - 4 % välillä, ei tarjoa helpotusta tilanteeseen. Oikein käytettynä ICT:n avulla voidaan kuitenkin vaikuttaa kokonaiskulujen kasvuun ja parhaassa tapauksessa kulujen kasvua voidaan myös hillitä.

5 ONION - Tiivistelmä 4 3. Tavoitetila ONION-hankkeen ehdottaman tavoitearkkitehtuurin pohjana on ollut parhaan vaikuttavuuden löytäminen haasteisiin. Vaikka mikään tavoitearkkitehtuuri ei yksinään kykene vastaamaan nykytilan haasteisiin, eikä takaa sote-kokonaiskustannusten vähentymistä, niin oikeisiin linjauksiin ja valintoihin pohjautuva arkkitehtuuri antaa organisaation johdolle paremmat välineet kustannusten kontrollointiin ja toiminnan kehittämiseen sekä uudistamiseen. Näistä lähtökohdista ONION-hankkeessa päädyttiin esittämään vaiheittain kehittyvää tavoitearkkitehtuuria, jossa korostuu kokonaisuuden avoimuus ja modulaarisuus. Tässä arkkitehtuurissa kansallinen palveluväylä ja oma alueellinen integraatioalusta ovat olennaisessa roolissa mahdollistaen kokonaisuuden jakamisen selkeisiin toiminnallisiin osiin. Tämä puolestaan avaa mahdollisuuden vaiheittaiseen järjestelmäevoluutioon ja useiden toimittajien kilpailuttamiseen hankinnoissa. Seuraavaksi esiteltävät lyhyen ja pitkän tähtäimen mallit voidaan nähdä toistensa vaihtoehtoina riippuen strategisista linjauksista. Vahva oletus on, että pitemmän aikavälin malli vastaa paremmin nykytilan haasteisiin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Valittu arkkitehtuuri on niin ikään linjassa kansallisen VAKAVA hankkeen tuotosten kanssa. Lyhyen aikavälin tavoitearkkitehtuuri Lyhyellä aikavälillä oleellisin tavoitearkkitehtuurin elementti on alueellinen palveluväylä, joka voidaan nähdä ICT-evoluution kulmakivenä kohti lopullista tavoitetilaa. Sen varaan rakentuu alueellisten ja paikallisten järjestelmien välinen integraatio. Se tukee vaiheittaista siirtymää vanhoista järjestelmistä uusiin ja sen kautta uusia alueellisia palveluja voidaan joustavasti tuoda osaksi alueellista järjestelmäkokonaisuutta (esim. Nordlab uudet laboratoriojärjestelmät). Kuva 3: Tavoitetila lyhyellä aikavälillä Olennaista on huomata, että myös Pohjois-Suomessa on pystyttävä tarjoamaan vähimmäistoiminnallisuus myös niissä tilanteissa, joissa alueellisen palveluväylän kautta käytettävien tai muiden yksiköiden tarjoamien tietojärjestelmäpalveluiden käyttö on jostain syystä estynyt.

6 ONION - Tiivistelmä 5 Pitemmän aikavälin tavoitearkkitehtuuri Pitemmän aikavälin evoluutiossa korostuu yhteisten, alueellisten tietojärjestelmien lukumäärän kasvu strategisten linjausten ja operatiivisten tavoitteiden mukaan. Alueellisen palveluväylän kehitys jatkuu sekä näiden järjestelmien että kansallisten hankkeiden tarpeiden mukaisena alueellisena integraatioalustana. Kuva 4: Tavoitetila pitemmällä aikavälillä Käytössä olevien paikallisten ydintietojärjestelmien määrä vähenee ja niiden toimintoja yhdistetään mahdollisuuksien mukaan. Asiakkuudenhallinta, toiminnan- ja tuotannonohjausta tukevat järjestelmät ja tiedolla johtamisen järjestelmät lisääntyvät ja niitä kehitetään yhteisesti.

7 ONION - Tiivistelmä 6 4. Mistä ICT-hyödyt: Strateginen näkökulma Suuri sairastavuus, ikääntyvä väestö ja sen myötä alati heikkenevä huoltosuhde ovat tyypillisiä OYS -ervalle ja erityisesti sen harvaanasutuille alueille. Laadukkaiden ja tasapuolisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestäminen on tulossa tiensä päähän. Tarvitaan uusia tapoja tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Kun pyritään hakemaan vastauksia nykytilan haasteisiin ICT-toimintojen kautta, nousevat seuraavat kehittämiskohteet oleellisiksi: Toiminnan tehostaminen ICT:n tulee mahdollistaa toiminnan yleisen tehokkuuden parantaminen ja sitä kautta tukea kokonaiskustannusten parempaa hallintaa. Erityisesti toiminnanohjauksen ja raportoinnin järjestelmien rooli korostuu tässä työssä. Uudet prosessit Tietojärjestelmien tulee olla vaivattomasti mukautuvia ja kyetä tukemaan uusia toimintamalleja ja prosesseja, kuten esimerkiksi organisaatiorajat ylittäviä hoitoketjuja. Tiedon liikkuvuus Järjestelmäkokonaisuuden tulee mahdollistaa toiminnassa tarvittavan tiedon saanti helposti ja vaivattomasti riippumatta miltä paikkakunnalta, mistä järjestelmästä ja mihin sote-sektoriin liittyen se on alun perin talletettu. Tiedon tehokkaampi hyödyntäminen ICT:n tulee tukea tiedolla johtamista ja tiedon hyödyntämistä raportointiin, toiminnan kehittämiseen ja tutkimustoimintaan. Uudet toimintatavat Tietojärjestelmien tulee edistää sähköisen asioinnin roolin kasvua ja prosessien digitalisointia sekä tarjota tuki monikavaisuudelle asiakkaiden eri päätelaitteille. Yllä olevien kehittämiskohteiden vuoksi tavoitearkkitehtuurissa pyritään luomaan avoin ympäristö, joka nykytilanteeseen verrattuna tukisi paremmin sektoreitten yli meneviä hoitoketjuja, helpottaisi olennaiseen ja merkitsevään tietoon käsiksi pääsyä sekä tarjoaisi työvälineet ja alustan tiedolla johtamiseen sekä toiminnanohjaukseen. Avoimuus tarjoaa paremmat edellytykset osakokonaisuuksien hankintoihin ja mahdollisten toimittajien aitoon kilpailuttamiseen. Kaikki tämä yhdessä antaa johdolle paremmat työkalut hallita sote-kokonaiskustannusten kasvua.

8 ONION - Tiivistelmä 7 5. Kehittämiskohteet Pyrittäessä vastaamaan ICT:n tarjoamin keinoin nykytilan haasteisiin ehdotettua tavoitearkkitehtuuria hyödyntäen, nousevat oleelliseen rooliin hallittu kehitys, siihen liittyvä organisoituminen ja vaiheittaisen hankesalkun hallinta. Alla oleva kuva tarjoaa näkymän yhdestä mahdollisesta lähestymistavasta kehittämiskohteineen, sekä siitä mihin polttavimpiin nykytilan haasteisiin kukin kehittämiskohde vastaa jaottelulla: Tiedon käytettävyys, Nykyisten järjestelmien elinkaaren loppuminen, Toimittajalukitus ja Sote-kokonaiskustannukset. Kuva 5: Kehittämiskohteet Oleellista näiden kehittämiskohteiden osalta on, että riittävään nykytilan kartoitukseen perustuen tavoitellaan konkreettisia strategisia hyötyjä sekä toiminnallisesta että kustannusnäkökulmasta. ONION-hankkeen puitteissa tätä pohjatyötä ei ollut mahdollista tehdä riittävässä laajuudessa ja perusteellisuudella. Alla on avattuna raamit eri kehittämiskohteille: Alueellinen tietoliikenneverkko ja palveluväylä Alueellisesti kattava ja riittävän palvelutason myös syrjäseuduilla tarjoava tietoliikenneverkko on perusedellytys toimintojen kehittämiselle. Alueellinen palveluväylä puolestaan tarjoaa integraatioalustan, jonka kautta voidaan tarjota liitynnät uusiin alueellisiin palveluihin kuin myös tukea tuotantoalueiden ja OYS ervan välisten järjestelmien integraatioita tarpeiden mukaan. Palveluväylä tarjoaa myös joustavan tavan kasvattaa alueellista kokonaisuutta uusilla osajärjestelmillä tai tarvittaessa palastella nykyisiä kokonaisuuksia pienempiin toiminnallisiin osiin.

9 ONION - Tiivistelmä 8 Sähköisen asioinnin alusta ja palvelut Rajalliset resurssit sosiaali- ja terveydenhuollossa, käyttäjien perustellut vaatimukset/tarpeet ja teknologiakehityksen tuomat mahdollisuudet nostavat tarpeen kehittää ja käyttöönottaa uusia monikanavaisia, tarkoituksenmukaisia ja vaikuttavia palveluita. Sähköisen asioinnin ja omahoidon evoluution on vastattava näihin tarpeisiin. Olennaista on tunnistaa, että tällä alueella tarpeisiin ja mahdollisuuksiin ei voi vastata kertahankinnalla vaan kyseessä on pitkän tähtäimen evoluutio (vertaa esim. pankkipalvelujen yli 20 vuotta jatkunut digitalisointi). Alueellisen tiedonjaon alustat ja palvelut Monien tietoon liittyvien palveluiden osalta selkeästi kustannustehokkain vaihtoehto on pyrkiä hoitamaan tietyt ratkaisut alueellisina palveluina. Tällä alueella työ keskittyy lähinnä erilaisiin tietohakemistoihin ja varantoihin sekä mahdollisesti arkistointiin. Liittymät kansallisiin palveluihin Toteuttamalla kansallisten palveluiden liityntäpisteet alueellisella tasolla saavutaan selkeitä synergiaetuja (kuten KanTa ja KanSa). SoTe-järjestelmien elinkaaren hallinta Kehitys kohti tavoitearkkitehtuuria vaatii jatkuvaa työtä, jossa Pohjois-Suomen järjestelmäkokonaisuuksia ja kirjoa tarkastellaan nykytila/tarpeet/mahdollisuus/kustannus/hyöty näkökulmista. Tämän työn tarkoituksena on tarjota päätöksenteon tueksi johdolle selkeä näkymä liittyen esim. tulevaisuuden kehityshankkeiden valintaan ja päätöksiin eri järjestelmien elinkaaren hallinnasta. Alueellinen yhteentoimiva asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuus Lähtökohtana oleva asiakas- ja potilastiedon parempi saatavuus sekä organisaatiorajat ylittävien hoitoprosessien käyttö onnistuu helpoiten jos asiakas- ja potilastiedot ovat yhteisessä tietokannassa. Seuraava looginen askel olisi alkaa kasvattaa alueellisten, yhteisten järjestelmien salkkua.

10 ONION - Tiivistelmä 9 6. Suositukset Sote-sektori on keskellä suurta muutosta ja sama koskee myös toimintaa tukevia palveluja sekä ICT-järjestelmiä. Muutoksen yhteydessä on mahdollisuus hyödyntää ICT:tä välineenä, jonka avulla voidaan tukea ja helpottaa toiminnan kehittämistä. Digitalisaatio mahdollistaa palvelujen tarjoamisen tavoilla, jotka ennen eivät olleet mahdollisia ja toisaalta asiakkaat tulevat myös edellyttämään palvelujen olevan helposti saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta. ONION-hankkeen ehdottamaan tavoitteeseen ei päästä ilman alueellista yhteistyötä ja yhteistä tahtotilaa. Alla on lista toimista, joista uskomme olevan hyötyä tässä työssä. SUOSITUKSET 1. OYS-erva tarvitsee ICT-strategian, jossa kuvataan tavoitearkkitehtuuri ja tärkeimmät strategiset linjaukset 2. Kokonaisarkkitehtuurimenetelmän systemaattinen käyttö tulee aloittaa välittömästi OYS-ervassa 3. Tavoitearkkitehtuurin tulee olla: Mahdollistaa alueellisesti hajautettu toiminta Mahdollistaa kokonaisuuden vaiheittainen kehittäminen Tukea eri sote-sektoreiden (sosiaalitoimi, perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito) välisen yhteistyön tiivistämistä Vahvasti modulaarinen hyödyntäen sekä alueellista että kansallista palveluväylää Hyödyntää avoimia ja tuoteriippumattomia rajapintoja sekä alan yleisiä standardeja 4. OYS-ervan potilas- ja asiakastietovarannot kannattaa yhdistää aluekohtaiseksi yhteisrekisteriksi huomioiden lakien asettamat vaatimukset 5. Ydintietojärjestelmien osalta tulee pyrkiä tavoitetilaan, jossa samaan tarkoitukseen käytetään vain yhtä ratkaisua 6. Toimittajien kanssa on käytävä jatkuvaa vuoropuhelua jotta varmistetaan arkkitehtuurin mukainen, suunniteltu kehitys

ONION-hanke. Tiivistelmä

ONION-hanke. Tiivistelmä ONION-hanke Tiivistelmä ONION-HANKE 2013 aloitettu ONION-hanke hahmotti, OYS ervalle kokonaisvaltaista tietojärjestelmäarkkitehtuuria ja vaihtoehtoisia toteutustapoja sille. Työhön kuului: ❶ ❷ Nykytilan

Lisätiedot

ONION-HANKKEEN TAVOITTEET

ONION-HANKKEEN TAVOITTEET ONION ONION-HANKKEEN TAVOITTEET Avoin, modulaarinen arkkitehtuuri tulevaisuuden terveyden ja hyvinvoinnin ekosysteemille Nykytilan kartoitus ja kehitystarpeiden selvitys Strategiset vaatimukset täyttävän

Lisätiedot

ONION-HANKE. Nykytilan kartoitus ja kehitystarpeiden selvitys Strategiset vaatimukset täyttävän tavoitearkkitehtuurin määrittely

ONION-HANKE. Nykytilan kartoitus ja kehitystarpeiden selvitys Strategiset vaatimukset täyttävän tavoitearkkitehtuurin määrittely ONION-hanke ONION-HANKE 2013 aloitettu ONION-hanke hahmotti, OYS ervalle kokonaisvaltaista tietojärjestelmäarkkitehtuuria ja vaihtoehtoisia toteutustapoja sille. Työhön kuului: ❶ ❷ Nykytilan kartoitus

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Kuntamarkkinat 11.9.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut + Kuntaliiton toimeksiannosta

Lisätiedot

G4-arkkitehtuuriryhmä. Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet. Juha Rannanheimo

G4-arkkitehtuuriryhmä. Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet. Juha Rannanheimo G4-arkkitehtuuriryhmä Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet Juha Rannanheimo Neljän yliopistosairaanhoitopiirin yhteisen kehitystyön tavoitteet VSSHP, PSHP, PSSHP ja

Lisätiedot

Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa

Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa Juhani Heikka & Markku Huotari, Oulun kaupunki 11.6.2014 TAVOITTEITA TIETOHALLINTOYHTEISTYÖLLE

Lisätiedot

Tavoitteena vaikuttavat ja tasaarvoiset

Tavoitteena vaikuttavat ja tasaarvoiset Tavoitteena vaikuttavat ja tasaarvoiset sote-palvelut Uudistetaan organisaatioita ja vastuunjakoa (järjestämislaki) Uudistetaan monikanavaista rahoitusjärjestelmää X Uudistetaan palvelurakenteita, palveluiden

Lisätiedot

Kuntamarkkinat 2014. Alueellista tietohallintoyhteistyötä. Pohjois-Suomesta

Kuntamarkkinat 2014. Alueellista tietohallintoyhteistyötä. Pohjois-Suomesta Kuntamarkkinat 2014 Alueellista tietohallintoyhteistyötä Pohjois-Suomesta TAUSTAA Kansallinen VAKAVA-projekti ja VAKAVA:n tietohallintoyhteistyöprojekti Tietohallintotyön johtaminen ja organisointi OYS-ervan

Lisätiedot

TIETOJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN VAKAVA JA ONION. Hallintoylilääkäri Juha Korpelainen, PPSHP Projektipäällikkö Markku Huotari, Oulun kaupunki

TIETOJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN VAKAVA JA ONION. Hallintoylilääkäri Juha Korpelainen, PPSHP Projektipäällikkö Markku Huotari, Oulun kaupunki TIETOJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN VAKAVA JA ONION Hallintoylilääkäri Juha Korpelainen, PPSHP Projektipäällikkö Markku Huotari, Oulun kaupunki Kuvataan ja analysoidaan sosiaalija terveydenhuollon alueellisen

Lisätiedot

G4 Yliopistosairaaloiden ja keskuskaupunkien yhteistyö. Yrjö Koivusalo tietohallintojohtaja VSSHP

G4 Yliopistosairaaloiden ja keskuskaupunkien yhteistyö. Yrjö Koivusalo tietohallintojohtaja VSSHP G4 Yliopistosairaaloiden ja keskuskaupunkien yhteistyö Yrjö Koivusalo tietohallintojohtaja VSSHP Mikä ihmeen G4? Yliopistosairaanhoitopiirit paitsi HUS: Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Pohjois- Pohjanmaa,

Lisätiedot

Tapaaminen asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamisyhteistyön seuraavan vaiheen organisointiin liittyen

Tapaaminen asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamisyhteistyön seuraavan vaiheen organisointiin liittyen Alueiden ja kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallintoyhteistyöfoorumi Tapaaminen asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamisyhteistyön seuraavan vaiheen organisointiin liittyen 16.5.2016

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen 26.1.2014 Joulukuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen hyödyntämistä ja tietohallintoa koskeva kysely Tomi Dahlberg Karri Vainio Sisältö 1. Kysely, sen toteutus,

Lisätiedot

PSSHP Tietohallintostrategia

PSSHP Tietohallintostrategia PSSHP Tietohallintostrategia 2013-2018 v. 1.1 27.6.2014 1 Tietohallinnon visio 2018 Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin (KYS ERVA) alueella on käytössä edistykselliset potilaiden ja henkilöstön tarpeista

Lisätiedot

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Jari Uotila Johtava konsultti, Uudet liiketoiminnot Istekki

Lisätiedot

Hankeidean esittely Kaste aluejohtoryhmälle Juhani Heikka, Oulun kaupunki // Kehittämisen palvelualue // Tietohallinto

Hankeidean esittely Kaste aluejohtoryhmälle Juhani Heikka, Oulun kaupunki // Kehittämisen palvelualue // Tietohallinto Pohjoisen sote-alueen ICTkehittäminen ja kokonaisarkkitehtuuri Hankeidean esittely Kaste aluejohtoryhmälle 8.4.2014 ICT- ja toiminnan kehittämishankkeet AVAUS Hyvinvointipalveluiden uudistaminen Palvelutarjotin,

Lisätiedot

Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Hannu Hämäläinen, STM

Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Hannu Hämäläinen, STM Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Hannu Hämäläinen, STM 24.3.2015 Tähtäimessä aktiivinen kansalainen ja sote-palvelujen vaikuttavuus Aktiivinen

Lisätiedot

TIEDONHALLINNAN KEHITTÄMINEN KANSALLISESTI OYS ERVA ALUEELLA SAIRAANHOITOPIIREISSÄ SIRPA HAKAMAA & MERJA HAAPAKORVA-KALLIO

TIEDONHALLINNAN KEHITTÄMINEN KANSALLISESTI OYS ERVA ALUEELLA SAIRAANHOITOPIIREISSÄ SIRPA HAKAMAA & MERJA HAAPAKORVA-KALLIO TIEDONHALLINNAN KEHITTÄMINEN KANSALLISESTI OYS ERVA ALUEELLA SAIRAANHOITOPIIREISSÄ SIRPA HAKAMAA & MERJA HAAPAKORVA-KALLIO Rahoittaa Kaste-hankkeen kautta STM säätää lakeja ja ohjaa kansallisella tasolla

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN JA VAIKUTUKSET ICT- YHTEISTYÖHÖN

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN JA VAIKUTUKSET ICT- YHTEISTYÖHÖN SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN JA VAIKUTUKSET ICT- YHTEISTYÖHÖN POHJOIS-SUOMEN TILANNEKATSAUS JUHA KORPELAINEN HALLINTOYLILÄÄKRI, PPSHP TIETOHALLINTOYHTEISTYÖN OHJAUS- RYHMÄ 20.2.2015 1. Pohjois-Suomessa

Lisätiedot

Miten tietojärjestelmät saadaan tukemaan rakennemuutosta? FT Sari Vesiluoma tietohallintojohtaja, EPSHP 25.5.2010

Miten tietojärjestelmät saadaan tukemaan rakennemuutosta? FT Sari Vesiluoma tietohallintojohtaja, EPSHP 25.5.2010 Miten tietojärjestelmät saadaan tukemaan rakennemuutosta? FT Sari Vesiluoma tietohallintojohtaja, EPSHP 25.5.2010 Sisältö Toimialan rakennemuutos Tietojärjestelmät Haasteita ja ratkaisuja? Yhteenveto TOIMIALAN

Lisätiedot

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Terveydenhuollon atk-päivät 20.5.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut Esityksen sisältö Kehittämisvaatimukset sosiaali-

Lisätiedot

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri 14.10.2014 OSAPUOLET

Lisätiedot

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju,

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju, Kiila-viitearkkitehtuuri Jani Harju, 8.4.2015 Käytetty arkkitehtuurimalli Arkkitehtuurimalliksi valittiin Kartturi-malli Jatkokehitetty JHS-179:stä Kartturi-mallia on käytetty mm. VAKAVA:ssa sekä Etelä-Suomen

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6.

Toiminta- ja taloussuunnitelma sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6. Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 2018 sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6.2015 Strategia Strategia (kreik. στρατός sotaväki ) tarkoittaa

Lisätiedot

Kansallisiin linjauksiin perustuva KA- ja hankeyhteistyö PSSHP:n alueella

Kansallisiin linjauksiin perustuva KA- ja hankeyhteistyö PSSHP:n alueella Kansallisiin linjauksiin perustuva KA- ja hankeyhteistyö PSSHP:n alueella Kokonaisarkkitehtuuri hyvinvointipalveluissa 2 11.12.2014 Itä-Suomen yliopisto Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja

Lisätiedot

Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena

Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Tieto hyvinvoinnin ja uudistuvien palveluiden tukena anne.kallio@stm.fi Tähtäimessä aktiivinen kansalainen ja sote-palvelujen vaikuttavuus Aktiivinen kansalainen

Lisätiedot

Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä

Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä Tietoisku sähköisten palveluiden kehittämisestä Valtakunnalliset LAPE-päivät 29.5.2017 1 31.5.2017 Mikko Huovila SOTE-uudistus (hallinnolliset rakenteet) Kärkihankkeet (tulevaisuuden toimintamallit) ICT

Lisätiedot

HOITOTYÖN JOHTAMISEN RAKENTEET

HOITOTYÖN JOHTAMISEN RAKENTEET HOITOTYÖN JOHTAMISEN RAKENTEET Laaja Linjaukset: Yhtenäiset käytännöt Terveyden edistäminen Täydennyskoulutus Opiskelijaohjaus Kehittäminen & tutkimus ESH, PTH, SOS.TOIMI KOULUTUS & TUTKIMUS STM 2009 HOITOTYÖN

Lisätiedot

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020

Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 Sote-tieto hyötykäyttöön - strategia 2020 SOTE-tieto hyötykäyttöön käytännössä soteintegraatiossa Maritta Korhonen Anne Kallio 2 13.4.2015 Toimeenpano Strategiassa on 31 toimenpidettä, jotka on priorisoitu

Lisätiedot

Lakiluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä

Lakiluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä Lakiluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä - erityisvastuualue - sote-kehittäminen Pohjois-Suomen Kaste - aluejohtoryhmän puoliväliriihi 28.2.2014 Apulaisosastopäällikkö Olli Kerola, STM

Lisätiedot

-projektin tuloksilla yhtenäisyyttä alueellisen tason ratkaisujen uudistamiseen

-projektin tuloksilla yhtenäisyyttä alueellisen tason ratkaisujen uudistamiseen -projektin tuloksilla yhtenäisyyttä alueellisen tason ratkaisujen uudistamiseen Karri Vainio, Kuntaliitto Juha Rannanheimo, Istekki Oy Sote-kokonaisarkkitehtuuriseminaari 11.6.2014 Lähtötilanne Infrastruktuuri

Lisätiedot

Digitalisaation seuranta sosiaali- ja terveydenhuollossa

Digitalisaation seuranta sosiaali- ja terveydenhuollossa Digitalisaation seuranta sosiaali- ja terveydenhuollossa STePS 2.0 13.6.2016 13.6.2016/ Hannele Hyppönen 1 STM:n ja osallistujien yhteisrahoitteinen hanke 1.4.2016-31.3.2019 Jatkoa STePS-hankkeelle (systemaattinen

Lisätiedot

Yhtiön ja yhteistyön esittely

Yhtiön ja yhteistyön esittely Julkinen Yhtiön ja yhteistyön esittely Sote-johdon ICT-tapaaminen Kuntatalo 22.3.2019 Katja Rantala 3.4.2019 1 Ilmassa on yhteistyöhalua Yhteistyöyhteiskunta VM:n Aurora hankkeessa visiona yhteiskunnan

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019 Työryhmä Eeva Häkkinen, Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, Kangasniemen pty Senja Kuiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Aino Mäkitalo,

Lisätiedot

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti Karri Vainio, erityisasiantuntija, Kuntaliitto JUHTA 11.6.2014 sosiaali- ja terveydenhuollossa toiminnalliset tarpeet

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Muistio 3.5.2016 1 (5) Liite 1 Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) 1 Tausta ja tavoite Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan on kirjattu

Lisätiedot

Fuusio mahdollistajana sote-digitalisaation kehityksessä

Fuusio mahdollistajana sote-digitalisaation kehityksessä Fuusio mahdollistajana sote-digitalisaation kehityksessä 19.9.2017 Johanna Andersson ja Jani Lavonen Kansallisten ja alueellisten palveluiden yhdistäminen Sähköinen asiointi Toimipaikan valinta Ajanvaraus

Lisätiedot

Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta

Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta Käytönvalvonnan yhtenäistäminen ja tehostaminen organisaation ja kansalaisen kannalta Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen, THL Sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaseminaari, Lahti 16.11.2016 Esityksen

Lisätiedot

Vastaajan taustatiedot

Vastaajan taustatiedot Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisesta kokonaisarkkitehtuurista Vastaajan taustatiedot 1. Lausunnon antajan organisaatiotyyppi * kunta sairaanhoitopiiri muu kuntayhtymä yksityinen

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3.

Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3. Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3.2019 Juhani Heikka ICT-vastuuvalmistelija puh: 040 685 4041

Lisätiedot

Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut

Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut 30.08.2018 Satakunnan sairaanhoitopiiri Leena Ollonqvist tietohallintopäällikkö Satakunnan järjestelmätilanne Kahdeksan eri organisaatiota,

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN Vaikutukset ICT-yhteistyön sisältöön ja organisointiin Maritta Korhonen 5.5.2015 Taustaa Sote-rakenneuudistuksen valmistelu käynnissä jo kahden edellisen vaalikauden aikana.

Lisätiedot

Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena. Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät

Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena. Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät Kanta-palveluiden rooli uudistusten tukena Kehittämispäällikkö Anna Kärkkäinen Terveydenhuollon ATK-päivät 24.5.2016 Sisältö Soten toimintaympäristö muuttuu miten muuttuu tiedonhallinta Kanta-palveluiden

Lisätiedot

UNA-ydin järjestäjän työkaluna

UNA-ydin järjestäjän työkaluna UNA-ydin järjestäjän työkaluna verkostotapaaminen 18.01.2018 Ari Pätsi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Sote-toimintaympäristön muutoksista tulevat tarpeet Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaslähtöiseen

Lisätiedot

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Kuntamarkkinat 14.9.2016 Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Hallinnon toimintatapojen digitalisointi

Lisätiedot

OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ. Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP

OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ. Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP 26.11.2014 MITEN YHTEISTYÖTÄ ON TEHTY TÄHÄN ASTI? - Tuotekohtainen yhteistyö, ns. toimittajalukitus - Sairaanhoitopiirien tietohallintojohtajien

Lisätiedot

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Kuntien ICT-muutostukiohjelma Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Ossi Korhonen 11.12.2014 ICT-muutostukiprojekteissa nyt mukana yhteensä 135 kuntaa ICT-muutostuki

Lisätiedot

Turvallinen siirtymä rohkea uudistuminen Strateginen johtaminen Uudellamaalla ja maakuntastrategian tavoitteiden luonnoksia

Turvallinen siirtymä rohkea uudistuminen Strateginen johtaminen Uudellamaalla ja maakuntastrategian tavoitteiden luonnoksia Turvallinen siirtymä rohkea uudistuminen Strateginen johtaminen Uudellamaalla ja maakuntastrategian tavoitteiden luonnoksia Markus Pauni Strategiajohtaja Uusimaa2019-hanke Maakuntastrategia on: Selkeyttä

Lisätiedot

SAMPO HANKKEEN ESITTELY LINKKI MATERIAALEIHIN INNOKYLÄSSÄ

SAMPO HANKKEEN ESITTELY LINKKI MATERIAALEIHIN INNOKYLÄSSÄ SAMPO HANKKEEN ESITTELY LINKKI MATERIAALEIHIN INNOKYLÄSSÄ 30.11.2015 MOBIILIN KÄYTÖN ROOLI ON ALATI KASVAVA Lähde: INTERNET TRENDS 2015, Mary Meeker - KPCB SAMPO LYHYESTI KUINKA......MOBILITEETTI VAIKUTTAA

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI

SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI SOSIAALIHUOLTO SOTE- TIEDONHALLINNAN KOKONAISKUVASSA Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM OHO DITI SOTE TIEDONHALLINNAN KANSALLISET TOIMIJAT STM THL KELA SOTEDIGI Strateginen kokonaisvastuu Lainsäädäntö

Lisätiedot

Palveluiden järjestäminen ja yhteisötoiminta uudessa, avoimen tiedon Oulussa

Palveluiden järjestäminen ja yhteisötoiminta uudessa, avoimen tiedon Oulussa Palveluiden järjestäminen ja yhteisötoiminta uudessa, avoimen tiedon Oulussa Pasi Laukka 27.3.2014 Palvelut on järjestettävä Kaupunkistrategian kuntalaisten hyvinvointiin liittyvät strategiset linjaukset

Lisätiedot

UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sote-tietojärjestelmien ekosysteemiä uudistetaan

UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sote-tietojärjestelmien ekosysteemiä uudistetaan UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sote-tietojärjestelmien ekosysteemiä uudistetaan vaiheittain UNA 1. vaihe Apotti Oy Maakuntien hallinto- ja

Lisätiedot

Kuntatoimijoiden yhteistyö sote-sektorin sähköisen asioinnin kehittämisessä

Kuntatoimijoiden yhteistyö sote-sektorin sähköisen asioinnin kehittämisessä Kuntatoimijoiden yhteistyö sote-sektorin sähköisen asioinnin kehittämisessä Terveydenhuollon Atk-pa iva t 12. 13.5.2015 Tampere-talo Jukka Markkanen, Medbit Oy Jyrki Halttunen, Kuntien Tiera Oy Copyright

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto

Asiantuntijalausunto Sosiaali- ja terveysvaliokunta: HE 15/2017 edellyttämien ICT-ratkaisujen, tiedolla johtamisen, laaturekistereiden sekä SoteDigi Oy:n nykytilanne sekä uudistusta varten tarvittava valmistelu ja sen aikataulu

Lisätiedot

Alueelliset tietovarastot ja niiden käyttö. Terveydenhuollon ATK-päivät Janne Saarela

Alueelliset tietovarastot ja niiden käyttö. Terveydenhuollon ATK-päivät Janne Saarela Alueelliset tietovarastot ja niiden käyttö Terveydenhuollon ATK-päivät Janne Saarela 31.5.2005 Sisällysluettelo 1. Alueelliset tietovarastot Kytkös sähköisien potilaskertomuksien arkistointiin Kytkös organisaatiorajat

Lisätiedot

Tavoitteena integraatio yhteiset asiakkuudet ja palveluiden yhteensovittaminen muutoksen ytimessä

Tavoitteena integraatio yhteiset asiakkuudet ja palveluiden yhteensovittaminen muutoksen ytimessä Tavoitteena integraatio yhteiset asiakkuudet ja palveluiden yhteensovittaminen muutoksen ytimessä FinDRG-verkostohankkeen kick-off-tilaisuus 7.9.2016 Johtaja, sosiaali ja terveys Sote- ja maakuntauudistus

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Vastausten ja tulosten luotettavuus Vastaukset 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Kansainväliset IT:n hallinnan hyvät käytännöt. Luotettavuusnäkökohdat Kokemukset ja soveltamisesimerkit

Lisätiedot

- Committed to Excellence

- Committed to Excellence Turun kehittämismallin 1.5.17 kulmakivet Sari Hannila, kehittämispäällikkö - Committed to Excellence Kesäkuu 17 Sari Hannila, kehittämispäällikkö Taustalla strategia ja visio Suomen Turku on kiinnostava

Lisätiedot

Asiakas prosessissa teemaseminaari Una-määrittelyt ja tulevaisuuden sote/ari Pätsi,Tuula Ristimäki

Asiakas prosessissa teemaseminaari Una-määrittelyt ja tulevaisuuden sote/ari Pätsi,Tuula Ristimäki Asiakas prosessissa teemaseminaari 12.9.2016 Una-määrittelyt ja tulevaisuuden sote/ari Pätsi,Tuula Ristimäki Tavoitteena Una-hanke Tuottaa organisaatio- ja toimittajariippumaton vaatimusmäärittely asiakaslähtöisten

Lisätiedot

Mitä tutkijat ehdottavat

Mitä tutkijat ehdottavat Mitä tutkijat ehdottavat Maijaliisa Junnila, johtava asiantuntija Mitä valinnanvapaus tuo tullessaan näkökulmia sote-uudistukseen -seminaari Valinnanvapaudelle asetettavien tavoitteiden tulee olla selkeitä

Lisätiedot

Toimittajien pyydetyt puheenvuorot

Toimittajien pyydetyt puheenvuorot Toimittajien pyydetyt puheenvuorot Teknologiateollisuuden puheenvuoro 5,min Toimialajohtaja, Ville Peltola Yritysedustajien puheenvuorot, a 3min Aditro Public Oy, Myyntijohtaja Jari Kontkanen Microsoft

Lisätiedot

TMP Prioriteetti valmiusas 2 STM. 2 Espoo, 3 käyttöönotettav issa. 3 tuotannossa 1 STM,

TMP Prioriteetti valmiusas 2 STM. 2 Espoo, 3 käyttöönotettav issa. 3 tuotannossa 1 STM, Kansalaisen palvelut toimenpiteet 1=suunnittelu, 2= toteutus, 3=valmis, 0= ei aloitettu TMP Prioriteetti valmiusas te Omien hyvinvointi- ja terveystietojen hallinta-alusta - Omakantan laajennus - PHR 1

Lisätiedot

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja JUHTAn roolit? Seminaari 09.06.2015 Sirpa Alitalo & Markku

Lisätiedot

Tekninen vuoropuhelu. Apotti-hanke. Tietopyyntö

Tekninen vuoropuhelu. Apotti-hanke. Tietopyyntö Apotti-hanke Tekninen vuoropuhelu Tietopyyntö 26.4.2013 Sisältö Johdanto... 3 Kysymykset... 4 1. Toiminnallisuudet ja järjestelmäkokonaisuuden rakentuminen... 4 2. Hankinnan toteutus... 6 3. Sopimusrakenne

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

Ihanteista todellisuuteen selvitysmiesten työ

Ihanteista todellisuuteen selvitysmiesten työ Ihanteista todellisuuteen selvitysmiesten työ Sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen Palvelurakenneuudistus opittiinko menneestä, miten ohjata tulevaa? Seminaari 22.8.2013, STAS ja Lääkäriliitto, Helsinki

Lisätiedot

1. Kysely - tulokset Anna Saloranta Tampereen yliopisto

1. Kysely - tulokset Anna Saloranta Tampereen yliopisto 1. Kysely - tulokset Anna Saloranta Tampereen yliopisto anna.saloranta@staff.uta.fi Pippuri Kysely1 15.8.-13.9.2017 347 vastaanottajaa 93 vastaajaa Vastausprosentti 27% Mitä mitattiin? Kyselyssä oli neljä

Lisätiedot

Kiila-hankkeen tuotokset. Yhteistyöneuvottelun 1. työpaja /Johanna Andersson

Kiila-hankkeen tuotokset. Yhteistyöneuvottelun 1. työpaja /Johanna Andersson Kiila-hankkeen tuotokset Yhteistyöneuvottelun 1. työpaja 8.4.2015/Johanna Andersson Hankkeen lähtökohta ja tarkoitus Useat organisaatiot ovat kehittämässä toimintaa, johon tarvitaan apuvälineeksi nykyaikaista

Lisätiedot

Alueellisen sote-kokonaisarkkitehtuurityön valtakunnallinen tuki

Alueellisen sote-kokonaisarkkitehtuurityön valtakunnallinen tuki Alueellisen sote-kokonaisarkkitehtuurityön valtakunnallinen tuki Kokonaisarkkitehtuuri hyvinvointipalveluissa seminaari, 10.12.2014 Karri Vainio Alueiden ja kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallintoyhteistyöfoorumi

Lisätiedot

UNA -yhteistyöhanke. UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sotetietojärjestelmien

UNA -yhteistyöhanke. UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sotetietojärjestelmien UNA -yhteistyöhanke UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sotetietojärjestelmien ekosysteemiä uudistetaan vaiheittain Uudistamisen tavoitteena on

Lisätiedot

Palvelukeskusten perustaminen Talous- ja henkilöstöhallinto

Palvelukeskusten perustaminen Talous- ja henkilöstöhallinto Palvelukeskusten perustaminen Talous- ja henkilöstöhallinto Johtaja Mikko Salmenoja KEHA- keskus 26.10.2016 http://www.keha-keskus.fi 22.9.2016 1 Yleistä molemmista palvelukeskuksista Ja SOTE ICT vielä

Lisätiedot

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen

Terveyden edistämisen neuvottelukunta Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Terveyden edistämisen neuvottelukunta 2009-2013 Ylilääkäri Maarit Varjonen-Toivonen Alueellinen TED-työryhmä (2010) Kuntakierros 2009 Kuntien toiveet Terveyden edistämisen neuvottelukunta 2009 Alueellinen

Lisätiedot

UNA hankkeen ja konsortiokohtaisten hankintojen tilanne

UNA hankkeen ja konsortiokohtaisten hankintojen tilanne UNA hankkeen ja konsortiokohtaisten hankintojen tilanne - Tavoitteita Kaari hankkeelle Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva

Lisätiedot

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa Työpaja 1 17.4.2018 13.4.2018 Etelä-Pohjanmaa/Penninkangas/Saukko 1 ETELÄ-POHJANMAA 13.4.2018 Esityksen

Lisätiedot

Pohjois-Suomen sote-alueen digitaalisten hyvinvointipalveluiden uudistaminen

Pohjois-Suomen sote-alueen digitaalisten hyvinvointipalveluiden uudistaminen Pohjois-Suomen sote-alueen digitaalisten hyvinvointipalveluiden uudistaminen Hankeidean esittely Kaste aluejohtoryhmälle 10.6.2014 Juhani Heikka, Oulun kaupunki // Kehittämisen palvelualue // Tietohallinto

Lisätiedot

Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet

Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet Kansallisella rahoituksella tuetut hankkeet Pentti Itkonen Sosiaali- ja terveysministeriö 24.03.2013 1 Toimintaympäristö Palvelurakenteen muutokset Palvelurakenne uudistuu kansallisesti ja alueellisesti

Lisätiedot

Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano

Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 Uudet kansalaispalvelut Toimeenpano 2 18.5.2015 Tähtäimessä aktiivinen kansalainen ja sotepalvelujen vaikuttavuus Aktiivinen kansalainen ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnista

Lisätiedot

Sote-järjestämislaki ja integraatio. Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki Pekka Järvinen, STM

Sote-järjestämislaki ja integraatio. Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki Pekka Järvinen, STM Sote-järjestämislaki ja integraatio Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki 11.9.2014 Pekka Järvinen, STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Turvataan

Lisätiedot

Ethical Leadership and Management symposium

Ethical Leadership and Management symposium www.laurea.fi Ethical Leadership and Management symposium Hyvinvointipalvelut ekosysteemien tietojen mallintaminen 6.10.2016 Dos. Jorma Jokela 2 3 MORFEUS hanke WORKSHOP työskentelyn taustalla yliopettaja

Lisätiedot

Organisaatiokeskeisestä asiakaslähtöiseen

Organisaatiokeskeisestä asiakaslähtöiseen Organisaatiokeskeisestä asiakaslähtöiseen Sote-tietohallintoyhteistyön kohteet ja rakenteet muutoksessa Sote ATK-päivät 23.5.2017 Karri Vainio Erityisasiantuntija Sote-rakenteiden kehittyminen ja tietojärjestelmien

Lisätiedot

#Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta

#Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 2018 Yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon sekä yksityisen ja julkisen terveydenhuollon välillä #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

Sote-uudistus lähtöviivalla saavuttaako uudistus tavoitteensa?

Sote-uudistus lähtöviivalla saavuttaako uudistus tavoitteensa? Sote-uudistus lähtöviivalla saavuttaako uudistus tavoitteensa? Tarja Myllärinen Johtaja Kuntaliitto Hyvinvoiva Päijät-Häme ja sote-uudistus 8.9.2014 Lahti Mitä tavoitellaan Sote-uudistuksen tarkoitus 1)

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto. Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP , Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta

Asiantuntijalausunto. Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP , Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Asiantuntijalausunto Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP 3.5.2018, Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Yleistä Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuudistus sekä maakuntauudistus

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE

HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE HOITOTYÖN TOIMINTAMALLI VISIOMME VUOTEEN 2019 Tavoitteenamme on, että hoitotyön yhteisömme on alueellisesti vetovoimainen

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuuri SOTE-uudistuksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuuri SOTE-uudistuksessa Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuuri SOTE-uudistuksessa KAOS-tilaisuus: SOTE-toiminnan kehittäminen ja kokonaisarkkitehtuuri ti 21.10 Jukka Lähesmaa, erityisasiantuntija

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko Sote ja maakuntauudistus Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko 12.5.2017 1 Uusi soterakenne 1.1.2019 2 Lähde:www.alueuudistus.fi Maakuntien tehtävät ja uusi soterakenne 1.1.2019 Valtakunnallinen lupa

Lisätiedot

Tästä eteenpäin Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät

Tästä eteenpäin Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät Tästä eteenpäin Tehyn johtamisen ja esimiestyön päivät Helsinki, 23.5.2019 Paula Risikko, TtT Suomi on maailman turvallisin maa asua, yrittää ja tehdä työtä YHTEINEN TILANNEKUVA TOIMIVALTUUDET SUORITUSKYKY

Lisätiedot

Perustaako PMO. PM Club Turku, Tuire Mikola Kehittämispäällikkö.

Perustaako PMO. PM Club Turku, Tuire Mikola Kehittämispäällikkö. Perustaako PMO PM Club Turku, 26.8.2015 Tuire Mikola Kehittämispäällikkö Sisältö Medbit:n esittely Projektien hallinnan nykytilanteesta Medbit:ssä Perustaako PMO, Tavoitetilan hahmottelua 00.00.2015 Esittäjän

Lisätiedot

Sosiaali ja terveydenhuollon tulevaisuuden palvelurakenne (~2017)

Sosiaali ja terveydenhuollon tulevaisuuden palvelurakenne (~2017) Sosiaali ja terveydenhuollon tulevaisuuden palvelurakenne (~2017) Kunnanvaltuustojen seminaari Lahdessa 3.11.2009 Valtiosihteeri Ilkka Oksala Sosiaali ja terveyspalveluiden haasteet 1. Kustannukset kasvaneet

Lisätiedot

ICT/SOTE Palvelukeskus Valmistelun tilanne ja näkymät

ICT/SOTE Palvelukeskus Valmistelun tilanne ja näkymät ICT/SOTE Palvelukeskus Valmistelun tilanne ja näkymät Sosiaali ja terveydenhuollon atkpäivät Urpo Karjalainen 1 Sisältö: Palvelukeskusvalmistelun lähtökohdat Valmistelun tilanne projektiryhmän ehdotus

Lisätiedot

Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon

Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon organisointi Karri Vainio Pohjois-Savon maakuntatilaisuus 16.5.2018 ICT-muutoksen onnistumisen edellytykset 1.Tunnistetaan maakunnittain eroava lähtötilanne,

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Satu Pajuniemi. Conversatum Oy

Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Satu Pajuniemi. Conversatum Oy n kehittäminen 10.10.2017 Satu Pajuniemi Miksi kokonaisarkkitehtuuri? JHS 179 n suunnittelu ja kehittäminen (uusin versio 6/2017) Ei korvaa muita toiminnan suunnittelumenetelmiä Tavoitteena julkishallinnon

Lisätiedot

Asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamisen kansallinen etenemispolku

Asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamisen kansallinen etenemispolku Alueiden ja kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallintoyhteistyöfoorumi Asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamisen kansallinen etenemispolku Johtajatapaaminen 1.6.2016 Ari Pätsi, tietohallintojohtaja,

Lisätiedot

Kuntien integraatioalustan hallintamallin koestus käyttötapauksin

Kuntien integraatioalustan hallintamallin koestus käyttötapauksin Kuntien integraatioalustan hallintamallin koestus käyttötapauksin JUHTA 17.2.2016 Hannes Rauhala, Espoon kaupunki, mukana hankkeessa myös Turun ja Vantaan kaupungit Tämän projektin tavoitteet Tukea Espoon,

Lisätiedot

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

Kansalainen sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjänä. Terveydenhuollon ATK päivät 2010 Maija Paukkala ESSHP

Kansalainen sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjänä. Terveydenhuollon ATK päivät 2010 Maija Paukkala ESSHP Kansalainen sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjänä Terveydenhuollon ATK päivät 2010 Maija Paukkala ESSHP KEKSI -hanke parantaa kansalaisen sähköisiä asiointimahdollisuuksia Yhteistyössä Etelä-Karjalan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Rovaniemi 4.10.2011 Lainsäädännön uudistamisen tilanne Terveydenhuoltolaki (1326/2010)

Lisätiedot

Erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen integraatio sote-uudistuksessa mitä se on käytännössä?

Erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen integraatio sote-uudistuksessa mitä se on käytännössä? Erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen integraatio sote-uudistuksessa mitä se on käytännössä? Asiantuntijalääkäri Markku Puro Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Keski-Suomen Sote

Lisätiedot

6Aika-strategian esittely

6Aika-strategian esittely 6Aika-strategian esittely Toukokuu 2014 Suurimpien kaupunkien kestävän kehittämisen strategia Uuden EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden 2014 2020 yhtenä painopisteenä kestävä kaupunkikehittäminen. Toteutus

Lisätiedot