Vastuualue Kehittämispalvelut Vastuuhenkilö: Kehittämisjohtaja Risto Nieminen, sataman osalta satamajohtaja Aki Marjasvaara

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vastuualue Kehittämispalvelut Vastuuhenkilö: Kehittämisjohtaja Risto Nieminen, sataman osalta satamajohtaja Aki Marjasvaara"

Transkriptio

1 26 Vastuualue Kehittämispalvelut Vastuuhenkilö: Kehittämisjohtaja Risto Nieminen, sataman osalta satamajohtaja Aki Marjasvaara Toiminta-ajatus Kehittämispalvelujen vastuualue on kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan tukena toimiva asiantuntijaorganisaatio, joka yhdistää elinkeino-, matkailu- ja maaseututoimen sekä sataman ja yleisen strategia- ja kehittämistoimen samaan kokonaisuuteen. Vastuualue työskentelee tiiminä, mutta jakaantuu hallinnollisesti kahteen yksikköön; Kehittämisosastoon ja Satamayksikköön. Kehittämisosastolle kuuluvat seuraavat tehtäväalueet: Kehittämistoimi, elinkeinotoimi, matkailutoimi ja maaseututoimi. Kehittämispalvelujen kytkentä demokraattiseen päätöksentekoon toteutetaan yhdistymissopimuksen mukaisesti siten, että kaupunginhallituksen alaisena toimii elinkeino- ja kehittämisjaosto. Jaosto toimii kehittämispalvelujen vastuualueella ja tehtäviä ovat mm. elinkeinoelämän kehittäminen ja painopisteiden valinnan valmistelu, asumismarkkinointi, elinvoimaisuuden vahvistaminen sekä osallistuminen maankäytön strategisiin linjauksiin. Taloussuunnitelma Toimintaympäristön muutokset ja uudet haasteet Kehittämispalvelujen vastuualue valmistelee kaupungin strategian, maankäyttöpolitiikan ja strategisen osayleiskaavoituksen laadintaa. Tavoitteena on yhdistymissopimuksen mukaan mm. luoda vetovoimaiset edellytykset väestö- ja työpaikkakehitykselle, kehittää uudesta kunnasta aktiivinen ja merkittävä alueellinen toimija, poistaa hallinnolliset rajat mm. maankäytössä ja kaavoituksessa sekä eheyttää alueen yhdyskuntarakennetta sekä luoda hyvät edellytykset elinkeinoelämän kehittymiselle. Kuntafuusiosta aiheutuu työskentelytavan ja organisaation muutos. Kuntien yhdistymissopimuksessa on todettu, että elinkeinoelämän muutoksiin vastaaminen edellyttää nopealiikkeistä ja vireää organisaatiota sekä hyviä kontakteja elinkeinoelämän toimijoihin. Tulevaisuus tuo matkailussa uusia haasteita ja paljon mahdollisuuksia. Paikallisesti haasteellisinta tulee olemaan alueen koordinointi ja tasapuolinen kohtelu eri matkailualueiden ja painopisteiden välillä. Lähivuosien haasteita ja mahdollisuuksia tulevat olemaan uuden moottoritien hyödyntämien matkailussa sekä venäläisten matkailijoiden huomioon ottaminen palveluissa. Suuri haaste tuleville vuosille on eri maaseututoimien yhdistäminen yhteen toimivaan kokonaisuuteen. Yhdistymissopimuksen mukaan maaseutuviranomaispalvelut yhdistetään kokonaisuudeksi, jonka toiminnot sijoitetaan Liljendaliin. Sen tehtävänä on hoitaa neuvonnan ohella myös maaseutuelinkeinojen kehittämistä. Lomituspalvelut hoidetaan Ruotsinpyhtäätä lukuun ottamatta keskitetysti Liljendalista. Ruotsinpyhtään lomituspalvelut hoidetaan jatkossakin Kouvolasta.

2 27 Valtion päätös uudistaa maataloustukien hallinnointia tekee tarpeelliseksi löytää yhteistyökumppaneita naapurikunnista, jotta voidaan muodostaa vähintään 800 tilan hallintoyksikkö. Uusi Loviisa pyrkii saamaan maksajavirastostatuksen uudella yhteistoiminta-alueellaan. Satamien liikennemääriä ovat leikanneet voimakkaasti metsäteollisuuden laitosten seisokit ja alasajot. Vapautunutta varasto- ja laiturikapasiteettia on lisännyt myös Venäjän kauttakulkuliikenteen romahdus. Loviisan sataman liikenteen kasvattamista on estänyt sopivan varastotilan ja alueiden puute. Metsäteollisuuden tulevaisuuden vientimäärät ovat hämärän peitossa ja on mahdollista, että sataman kautta vietävän sahatavaran määrät jäävät tulevaisuudessa menneiden huippuvuosien lukemista. Tapahtuvaan muutokseen on reagoitava, jottei sataman liikenne laske. Todennäköisenä pidetty vaatimus kuntien avoimille markkinoille tuottamien palveluiden yhtiöittämisestä liittyy merkittävällä myös Loviisassa satamanpidon tulevaisuuden järjestelyihin. Tämän on arveltu tapahtuvan muutamien vuosien kuluttua ja se koskisi myös liikelaitoksien kautta tuotettuja palveluita. Tavoitteet ja toimintalinjat Tavoite 1: Kehitysedellytysten varmistaminen Siirtymäkauden strategian mukaisesti kaupungille luodaan riittävät kehittämisen välineet. Loviisa kytketään tiiviisti valtaväyliin ja rakentuvaan moottoritiehen samalla, kun varmistetaan rantaratahankkeen toteutuminen. Kehittämistoimen nopealiikkeisyys ja hyvät kontaktit elinkeinoelämään varmistetaan perustamalla yhdessä Lapinjärven ja alueen yritysten kanssa kehittämisyhtiö. Yrityskontakteissa ja hankkeissa korostetaan sataman lisäarvoa ja satamaa hyödynnetään palvelukokonaisuuksissa. Tavoite 2: Väestörakenteen kehittäminen Maapolitiikan, yleiskaavoituksen, asunto- ja elinkeinopolitiikan sekä muun kuntasuunnittelun avulla varmistetaan kunnan strategisen suunnittelun onnistuminen. Tavoite 3: Toimintatapojen kehittäminen Elinkeinoyhteistyötä parannetaan kehittämisen painopistealueille. Niillä toteutetaan alueellisia, valtakunnallisia ja kansainvälisiä yhteishankkeita. Yrityspalvelujen resursseja parannetaan alueellisella yhteistyöllä. Yksityisiä palveluja tuetaan ja kehitetään julkisen- ja yksityisen sektorin yhteishankkeilla, markkinoinnilla, yrityskoulutuksella ja liikkeenjohdon konsultoinnilla. Elinkeino- ja kehittämisjaosto kehittää yhteistyötä yrittäjien ja Lapinjärven kunnan kanssa. Matkailutoimessa muodostetaan työryhmiä painopisteittäin tavoitteena saada aktiivinen vuorovaikutus matkailukentän kanssa. Siten löydetään oikeat toimintatavat ja kehityslinjat. Luodaan uusia maaseututoimen yhteistyömalleja ja yhtenäistetään mm. peltovuokrauksen ja metsänhoidon perusteet. Haetaan siirtymäkauden strategian mukaisesti maaseutuhallinnon maksajaviraston statusta.

3 28 Tavoite 4: Loviisan tunnettavuuden lisääminen Panostetaan markkinointiin ja kehitystyöhön matkailutahojen kanssa, jotta saadaan Loviisasta tunnettu ja matkailijamäärät lisääntymään. Painopisteet Loviisan matkailussa lähivuosina ovat veneily- ja saaristomatkailussa, ruukki- ja kartanokulttuurissa, pikkukaupunki-idyllissä sekä erilaisten tapahtumien markkinoimisessa. Sataman tunnettavuutta ja verkostoitumista kehitetään osana kaupungin tunnettavuuden ja imagon kehittämistyötä. Tavoite 5: Liiketaloudellisesti kannattavan sataman kehittäminen Satama selvittää yhdessä Talouspalvelujen vastuualueen kanssa sataman osakeyhtiöittämisen edellytykset. Samaan aikaan turvataan sataman toiminta- ja kehittämisedellytykset. Perinteinen kappaletavaralaivaus hoidetaan jatkossa sataman keskiosassa, jotta hyvät puitteet omaavaa sataman pohjoisosaa voidaan kehittää. Näin sataman toiminnat pystytään järjestelemään paremmin ja saadaan tiloja, joiden puute rajoittaa kehittämistä ja liikenteen kasvamista. Sataman välitöntä kehittämisvalmiutta parannetaan ja ylläpidetään lupaprosesseilla ja selvityksellä. Kaupungin kehittämiselle valitaan seuraavat strategiaan pohjautuvat painopisteet: 1. Energia, johon sisältyy mm. CO 2 -vapaan energian tuotanto, biopoltto, tuulivoimatuotanto ja energiateknologia, jota edustaa muun muassa Loviisassa jo sijaitseva ydinvoimalaitos. Tämän Fortumin ydinvoimalaitoksen lisäkapasiteettia koskevan lupahakemuksen menestymistä valtionhallinnon päätöksenteossa edistetään kaikin mahdollisin keinoin. Ydinvoiman lisärakentamiseen varaudutaan kaikilla sektoreilla elinkeinoelämän kehittämisen ykkösstrategiana talouden ja työllisyyden hyvän kehityksen takaamiseksi Loviisassa ja päästöttömän energian tuotannon mahdollistamiseksi laaja-alaiseen käyttöön. 2. Meri, johon liittyvät mm. saaristo ja merialue, satama, merirakentaminen, kalastus ja troolisatama, matkailu sekä veneet ja veneily. 3. Sijainnin hyödyntäminen, johon liittyvät väylät, logistiikka ja tonttitarjonta sekä mm. strateginen maankäytön suunnittelu, moottoritie portteineen ja hankkeineen, rantarata sekä matkailu. 4. Palvelut, joihin sisältyvät mm. idyllimyynti, luovat alat, hoiva ja hyvinvointi, kaksikielisyys sekä kuljetus ja logistiikka. 5. Maaseutu, johon liittyvät mm. bioenergia, yhteistyöverkostot, maaseutu- ja ympäristömatkailu sekä lähiruoan tuotanto.

4 29 Talousarvio 2010 Toimintatavoitteet Vastuualueen kaupunginvaltuuston nähden sitovat tavoitteet 2010 Toimintatavoite Kehittämisedellytysten varmistaminen Väestörakenteen kehittäminen Toimintatapojen kehittäminen Loviisan tunnettavuuden lisääminen Toimenpide/kehittämisprojekti - Strategisen yleiskaavan ja elinkeinostrategian yhteydessä laaditaan kehittämisohjelma. - Kaupungin strategiaan pohjautuvat kehittämisen painopisteet yhdistetään projektissa Vihreä Moottoritie, jota toteutetaan hyväksytyn sopimuksen mukaisena. - Perustetaan seudullinen kehittämisyhtiö, joka tarjoaa yritysneuvontapalveluja ja toteuttaa kaupungin kehittämishankkeita. - Laaditaan seudullinen elinkeinostrategia yhdessä Lapinjärven kunnan ja seudun yritysten kanssa. - Kaupungin metsätaloussuunnitelma päivitetään. - Laaditaan kaupungille ilmastostrategia. - Koko kunnan alueelle laaditaan strateginen yleiskaava. - Maapoliittinen ohjelma laaditaan yhteistyössä Teknisen keskuksen kanssa. - Kaavoitusohjelma laaditaan yhteistyössä Teknisen keskuksen kanssa. - Laaditaan asuntopoliittinen ohjelma. - Järjestetään julkisen ja yksityisen sektorin yhteistapaamisia ja seminaareja. - Tehdään seudullinen yritysrekisteri. - Etsitään markkinoinnilla uusia yrityksiä. - Osallistutaan messuihin ja tuetaan yritysten markkinointia. - Osallistutaan seudullisiin yhteishankkeisiin. - Luodaan maaseututoimeen uusi yhteistoimintatapa. - Laaditaan yhtenäinen esitemateriaali. - Matkailumarkkinoinnilla tehdään Loviisa sekä alueella toimivien matkailuyrittäjien palvelut ja nähtävyydet tunnetuksi. - Osallistutaan yhdessä yrittäjien kanssa saaristo- ja venematkailun kehityshankkeisiin. - Kehitetään kaupungin omistuksessa olevaa Strömforsin ruukkia ja sen lähialueita, yhdessä alueella toimivien yrittäjien ja tahojen kanssa.

5 30 Liiketaloudellisesti kannattavan sataman kehittäminen - Laaditaan selvitys toimenpiteistä, joilla sataman toiminta voitaisiin ohjata jatkossa yhtiömuotoiseksi. - Sataman tilankäyttöä kehitetään toimintojen järjestelemiseksi. - Edistetään yhteistyössä satamaoperaattorin kanssa lastipalvelujen kehittämisprojektia. Talousarviovuoden avainsuoritteet ja tunnusluvut Suorite/tunnusluku Ta 2010 Tav 2012 Lomitettuja päiviä Lomittajan ammattitutkinnon suorittaneita Tieavustus/km Käsitellyt maataloustukihakemukset Sataman tavara tn (.1000) Talousarvioperustelut Kehitysedellytysten varmistaminen (Kehittämisjohtaja Risto Nieminen) Kehittämisohjelma Osana strategisen osayleiskaavan ja elinkeinostrategian laatimista tehdään kehittämisohjelma. Ohjelmalla saadaan suunnitellusti hyödynnettyä kaupungin suuret alueelliset mahdollisuudet. Kehittämisohjelma laaditaan pääosin omana työnä. Työ tehdään kevään 2010 aikana. Kehittämisen painopisteet Vihreä Moottoritie on viranomaisista ja yrityksistä koostuvien yhteistyökumppanien kanssa sovittu ja suunniteltu konseptikehityshanke. Siitä muodostetaan Kehittämispalvelujen vetämä laaja yhteistyöhanke, joka toimii yhtenä perustana kesällä 2010 aloittavan kehittämisyhtiön toiminnalle. Määräraha-arvio ensimmäiselle vuosipuoliskolle hankkeen hallinnoimiseksi ja haltuun ottamiseksi on Tuloarvio alkuvuodelle on Toiminta ajoittuu vuoden 2010 alkupuoliskolle ja työ jatkuu perustettavan kehitysyhtiön toimesta. Kehittämisyhtiö (Vs. elinkeinovastaava Antti Vaittinen ja elinkeinovastaava Tiina Keskimäki) Yhdistymissopimuksen mukaisesti kehittämisen ja elinkeinotoimen operatiivinen työ siirretään perustettavan kuntaenemmistöisen kehittämisyhtiön hoidettavaksi. Yhtiön perustajana toimii Loviisan kaupunki. Lapinjärven kunnalle ja yrityksille tarjotaan mahdollisuus liittyä osakkaana perustettavaan yhtiöön.

6 31 Vuoden 2010 määrärahatarve käyttötaloudessa on mahdollisten asiantuntijapalvelujen ostojen lisäksi. Osakepääomaan varataan Menot rahoitetaan yhdistymisavustuksista. Suunnittelu aloitetaan TTT-hankkeen yhteydessä jo vuoden 2009 puolella ja yhtiön toiminta alkaa kesällä Seudullisen elinkeinostrategian laatiminen (Vs. elinkeinovastaava Antti Vaittinen ja elinkeinovastaava Tiina Keskimäki) Yhdistymissopimuksen mukaan laaditaan seudullinen elinkeinostrategia yhdessä yrittäjien kanssa. Vuoden 2010 aikana valmistuu Loviisan kaupungin ja Lapinjärven kunnan yhteisen TTT hankkeen toimesta seudullinen elinkeinostrategia. Työ tehdään TTT-hankkeen osana ja erillistä määrärahaa ei tarvita. Laatiminen aloitetaan vuoden 2009 puolella ja strategia valmistuu kesään 2010 mennessä. Hanke: Loviisan ilmastostrategian valmisteleminen Perustetaan tarpeen mukaan ulkopuolisilla asiantuntijoilla vahvistettava työryhmä suunnittelemaan strategia, jonka puitteissa Loviisan kaupungin kasvihuonepäästöjä pystytään leikkaamaan Kööpenhaminan ilmastosopimuksessa Suomelle ehdotettavan prosenttiosuuden verran vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä kunnan keskeisten toimintojen kärsimättä. Työssä hyödynnetään Motivan uusiutuvan energian kuntakatselmusta, jossa kartoitetaan katselmusalueen energiantuotannon ja kiinteistökannan lämmityksen energiataseet ja arvioidaan käytettävissä olevat uusiutuvat energiavarat. Katselmuksen toteuttamiseen haetaan tukea TEM:ltä. Totetutustapa: Toteutetaan omin voimin ulkopuolisten asiantuntijoiden tuella. Metsätaloussuunnitelman päivitys (Vastaava maaseutuasiamies Marina Bergheim-Ahlqvist) Eri kuntien metsätaloussuunnitelmat ovat eri-ikäisiä ja osittain päivittämättä. Tarjousten perusteella päätetään, mikä taho tekee päivityksen. Määräraha-arvio metsätaloussuunnitelman päivitykselle on Päivitys on suunniteltu tehtäväksi kahdessa vaiheessa vuosina: 2010 ja Väestörakenteen kehittäminen (Kehittämisjohtaja Risto Nieminen) Strateginen yleiskaava Strateginen yleiskaava on kunnan kehittämisen väline, jossa kunnan kehitystä hahmotellaan yleispiirteisesti ja havainnollisesti. Koko kunnan alueelle laaditaan strateginen yleiskaava, jossa osoitetaan kunkin alueen kehittämistavoitteet sekä varataan yleispiirteisesti toimintojen tarvitsemat alueet ja esitetään tavoitteellinen toteutusaikataulu.

7 32 Rahoitetaan yhdistymisavustusten kohdasta 1. Kuntastrategian täsmentäminen ja käytetään tarvittaessa asiantuntija-apua. Määräraha yhdessä strategiatyön ja maapoliittisen ohjelman kanssa Laatiminen ajoitetaan alkuvuodelle. Maapoliittinen ohjelma Kunnan maapoliittinen ohjelma sisältää kaupungin linjaukset maankäytön ja kaavojen toteuttamisen keskeisistä periaatteista. Työ tehdään omana työnä yhteistyössä Teknisen keskuksen kanssa. Laatiminen ajoitetaan alkuvuodelle ja työ alkaa jo vuoden 2009 puolella. Kaavoitusohjelma Kaavoitusohjelma laaditaan strategisen yleiskaavoituksen pohjalta. Työ tehdään omana työnä yhteistyössä Teknisen keskuksen kanssa. Tarvittaessa käytetään ulkopuolista apua. Määräraha-arvio yhdessä yleisen strategiatyön ja strategisen yleiskaavoituksen kanssa Laatiminen ajoitetaan alkuvuodelle ja työ alkaa jo vuoden 2009 puolella. Kehittämistoimen käyttösuunnitelma sisältää myös varauksen kaupunginhallituksen elinkeino- ja kehittämisjaoston toimintaan. Toimintatapojen parantaminen (Kehittämisjohtaja Risto Nieminen) Yrittäjäkontaktit (Vs. elinkeinovastaava Antti Vaittinen ja elinkeinovastaava Tiina Keskimäki) Vuonna 2010 panostetaan Loviisan kaupungin ja yritysten välisen vuorovaikutuksen lisäämiseen. Yritysten edustajia ja yrittäjiä kutsutaan tapaamisiin ja seminaareihin, kartoitetaan yrittäjien omia kehittämisajatuksia ja hankeideoita sekä mahdollisia yhteistyön ongelmia ja esteitä. Perustetaan seudullinen elinkeinotoimikunta ja yritysrekisteri. Yksityisiä palveluja tuetaan ja kehitetään julkisen- ja yksityisen sektorin yhteishankkeiden, markkinoinnin, yrityskoulutuksen ja liikkeenjohdon konsultoinnin keinoin. Loviisan kaupungin ja Fortumin välistä yhteistyötä kehitetään ja syvennetään. Yrittäjäkontaktien kautta käynnistettäviin paikallisiin Privat Public Partnership - projekteihin , yritysten yhteiseen koulutukseen ja yritysrekisterin perustamiskuluihin Yrittäjäkontaktien osalta tapaamiset on käynnistetty jo vuoden 2009 puolella. Yrittäjätapaamiset jatkuvat vuoden 2010 aikana. Yhteistyö käytännön tasolla, projektit ja yrityskoulutus painottuvat suunnittelukauden jälkipuoliskolle.

8 33 Elinkeinomarkkinointi (Vs. elinkeinovastaava Antti Vaittinen ja elinkeinovastaava Tiina Keskimäki) Tutkimuksilla etsitään uusia yrityksiä yhteistyökumppaneiksi paikallisille yrityksille ja täyttämään mahdollisia aukkoja paikallisessa palvelutarjonnassa. Kohdennetun elinkeinomarkkinoinnin työvälineeksi luodaan yhtenäinen esitemateriaali. Messuosallistumisin ja suoramainonnan keinoin tuetaan elinkeinotoimen kärkihankkeiden markkinointia. Yhteistyössä teknisen toimen kanssa tutkitaan mahdollisuuksia tienvarsimainonnan tehostamiseksi ja VT6 ja VT7 väylä/porttimarkkinoinnin yhteisen brändin ja visuaalisen markkinointi-ilmeen kehittämiseksi. Määrärahatarve Esitemateriaalin valmistelu alkaa kevään aikana. Etablointitutkimukset käynnistyvät kesän 2010 aikana. Messuosallistumiset ajoittuvat vuoden toteutettavien, kärkihankkeita edustavien toimialojen tapahtuma-aikataulujen mukaisesti. VT6 ja VT7 väylä/porttimarkkinoinnin suunnittelu alkaa kevättalven 2010 aikana. Seudulliset yhteishankkeet (Vs. elinkeinovastaava Antti Vaittinen ja elinkeinovastaava Tiina Keskimäki) Julkisen ja yksityisen sektorin elinkeinoyhteistyötä parannetaan kehittämisen painopistealueille kohdennetuilla kehittämishankkeilla, joissa Loviisan kaupunki toimii joko toteuttajana tai hankeosallistujana. Uuden Loviisan ja Lapinjärven elinkeino- ja kehittämistoimen yhteistyötä vahvistetaan. Jo käynnissä oleva yhteishanke on TTT (Tahto, Taito ja Tilaisuus) hanke. Alueellisia yhteishankkeita ovat osallistuminen mm. kalataloushanke ESKO:n ja Työpooliin. Yhteishankkeiden kustannusarvio on runsaat TTT-hanke jatkuu suunnittelukauden aikana elokuun loppuun 2010 saakka, ESKO kalataloushanke ja Työpooli ovat vuoden 2010 loppuun jatkuvia hankkeita. Uusi yhteistyötapa maaseututoimeen (Vastaava maaseutuasiamies Marina Bergheim-Ahlqvist) Lisätään sähköisen asioinnin ja käytön mahdollisuuksia lomittajille ja yrittäjille lomitusnetissä. Maaseututoimessa on vastuuhenkilö, jonka tehtävänä on omien websivuston työstäminen ja päivittäminen tarvittaessa. Tehdään omana työnä eikä aiheuta erillisiä kustannuksia. Vuoden 2010 aikana. Loviisan tunnettavuuden lisääminen (Kehittämisjohtaja Risto Nieminen) Matkailumarkkinointi (Matkailusihteeri Lilian Granberg)

9 34 Markkinoinnissa esitellään tasapuolisesti uuden Loviisan matkailupalvelut ja nähtävyydet. Matkailun tärkeimmät markkinointityökalut ovat Loviisan matkailuesite ja Loviisan matkailusta kertovat kotisivut. Vuonna 2010 vietetään Augustin Ehrensvärdin 300-vuotisjuhlavuotta, joka otetaan huomioon myös Loviisassa järjestämällä erilaisia tapahtumia yhdessä museotoimen ja eri historianharrastajien kanssa. Alueellista matkailuyhteistyötä tehdään yhdessä Porvoon kaupungin ja Porvoo Toursin kanssa. Porvoon, Kotkan ja Haminan seutujen kanssa tehdään yhteistyötä veneilymatkailussa. Uudessa Loviisassa jatketaan Porvoon ja Loviisan Jouluhankkeen teemaa ja laajennetaan toimenpiteet ja tapahtumat kattamaan koko uuden Loviisan aluetta. Vuoden 2010 määrärahatarve matkailumarkkinoinnissa kokonaisuudessa sisältäen kaikki painatusmateriaalit ja messuosallistumiset on n Suurin osa matkailumarkkinoinnin materiaalista tehdään vuoden 2009 puolella ja vuoden 2010 kevättalvella. Vuoden 2010 alussa osallistutaan Matka10Resa ja Vene10Båt messuille. Jouluprojektia työstetään ja markkinoidaan syksyllä. Saaristo- ja venematkailu (Matkailusihteeri Lilian Granberg) Yksi tärkeimmistä matkailuvalteista Loviisassa on saaristo- ja venematkailu. Laivasillan ja Svartholman palveluita tehostetaan ja kehitetään yhdessä yrittäjien ja alueella toimivien tahojen kanssa. Esimerkiksi Svartholmaan tehdään uusi lastenseikkailu vuodelle Vierasvenesatamatoimintaa kehitetään tulevina vuosina Loviisan Laivasillalla rakentamalla uusi vastaanotto- ja palvelukeskus satamalle. Määräraha-arvio on n Loviisa osallistuu vuosina 2010 ja 2011 kehittämisyhtiö Posintran hallinnoimaan Pirtu hankkeeseen, jonka tavoitteena on tukea mm. Rönnäsissä toimivaa Saaristomuseota sekä kehittää alueelle uusia matkailutuotteita. Strömforsin ruukki (Matkailusihteeri Lilian Granberg) Strömforsin ruukki ja Ahvenkoski ovat tärkeitä matkailualueita. Strömforsin ruukkia ja sen lähialueita kehitetään yhteistyössä alueen yrittäjien ja toimintatahojen kanssa. Matkailu- ja kulttuuripalvelut Strömforsin ruukin alueella toteutetaan yhdessä museotoimen kanssa. Määräraha-arvio on n Ruukkiin avataan kesäkaudelle kesäinfopiste ja järjestetään opastettuja kävelykierroksia kesäkaudella. Liiketaloudellisesti kannattavan sataman kehittäminen (Satamajohtaja Aki Marjasvaara) Sataman tulevaisuuden hallintomalli Satama selvittää yhdessä Talouspalvelujen vastuualueen kanssa sataman osakeyhtiöittämisen edellytykset mm. tulevan yhtiön sataman taseen ja toiminnan osalta.

10 35 Valtaosa työstä tehdään omana selvitystyönä. Selvitys laaditaan vuoden 2010 syksyyn mennessä. Sataman tilankäyttö Sataman toimintojen järjestelemiseksi lakkaava Loviisan kaupunki varasi vuonna 2011 tehtäväksi suunniteltuun Pitkälaiturin eteläpään korjaamiseen ja syventämiseen osuutensa kuntafuusion yhdistymisavustuksista. Pitkälaiturin syventäminen ja eteläalueen patovallittaminen edellyttävät ympäristölupien saamista. Valkon alueen ruoppausmassoille on saatava läjityslupa alueelle. Potentiaalisten lastilajien lisääminen. Sataman vapaiden alueiden, erityisesti ns. Kiinan kentän, satamaliikenteen käyttöön ohjaaminen. Vuoden 2010 määrärahatarpeet syntyvät pelkästään mahdollisten lupaprosessien edistämisen kuluista. Ympäristölupaan vaadittavat tutkimukset on tehty ja hakemusasiakirjat on laadittu vuoden 2009 aikana. Vuosi 2010 kuluu todennäköisesti luvan käsittelyssä. Sataman kehittämisvalmius Edistetään yhteistyössä satamaoperaattorin kanssa olemassa olevan aiesopimuksen pohjalta vuodelle 2011 suunniteltua lastipalvelujen kehittämisprojektia. Syntyviä mahdollisuuksia tuodaan esille markkinoinnin ja yrityskontaktien kautta. Samaan aikaan sataman kehitystä edistetään vuonna 2009 laaditun kehittämistyöryhmän raportin mukaisesti, jotta sataman tulevaisuuden toiminta- ja kehittämisedellytykset voidaan turvata. Vuoden 2010 määrärahatarve kehittämisselvitykselle syntyy mahdollisen ruopattavien massojen meriläjitykseen vaadittavan luvan hakemisesta. Kustannus on noin Kehittämishankkeen on oltava aloittamisvalmiudessa vuonna 2011, jolloin luvat rakennus- ja ruoppaustöiden aloittamiseen todennäköisesti myönnetään. Kehittämispalvelut / Vastuualueen ohjeelliset määrärahat (ulkoiset) Työbudjetti 1 Talousarvio 2010 Suunnitteluvuosi 2011 Menot Tulot Netto Suunnitteluvuosi 2012

Menot 47 030 27 721,51 Tulot 0 Netto -47 030-27 721,15 58,9 32 000. Kaupunginvaltuusto päättää uuden kaupungin strategisista linjauksista.

Menot 47 030 27 721,51 Tulot 0 Netto -47 030-27 721,15 58,9 32 000. Kaupunginvaltuusto päättää uuden kaupungin strategisista linjauksista. VAALIT Vastuuhenkilö: Hallintojohtaja Anu Kalliosaari Vaaleja ei järjestetä vuoden 2010 aikana. Eduskuntavaalit järjestetään 2011 ja presidenttivaalit 2012 TARKASTUSLAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: Controller

Lisätiedot

Toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna 2011

Toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna 2011 Kehittämispalvelut Vastuuhenkilö: kehittämisjohtaja Toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna 2011 Vuonna 2011 oli edelleen pulaa kehittämispalvelujen toiminnalle tärkeistä henkilöistä.

Lisätiedot

Elinkeino- ja kuntakehityskeskus

Elinkeino- ja kuntakehityskeskus TP TA+muutokset TA TS TS Tuloslaskelma 2015 2016 2017 2018 2019 Toimintatuotot 32 347 41 900 31 900 31 900 31 900 Myyntituotot 6 379 15 900 7 400 7 400 7 400 Maksutuotot 19 611 20 000 20 000 20 000 20

Lisätiedot

LTK:n es. TA 2018 TS 2019 TS Selite TA 2017 Raami 2018

LTK:n es. TA 2018 TS 2019 TS Selite TA 2017 Raami 2018 Budjettiyhteenveto Kehittämiskeskus Selite TA 2017 Raami 2018 LTK:n es. TA 2018 TS 2019 TS 2020 Ulkoiset ja sisäiset yht. Myyntituotot 779 960 223 297 190 796 164 025 149 727 Tuet ja avustukset 573 291

Lisätiedot

Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI, JOSSA KAIKKIEN ON HYVÄ OLLA KERAVA ON METROPOLIALUEEN YRITYSYSTÄVÄLLISIN KUNTA

Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI, JOSSA KAIKKIEN ON HYVÄ OLLA KERAVA ON METROPOLIALUEEN YRITYSYSTÄVÄLLISIN KUNTA 1. Keravan kaupungin visio KERAVA ON METROPOLIALUEEN KÄRJESSÄ KULKEVA, VETO-VOIMAINEN, ROHKEA, MENESTYVÄ JA UUTTA LUOVA KAUPUNKI, JOSSA PALVELUT JA LUONTO OVAT JOKAISTA LÄHELLÄ Missio KERAVA ON VIHERKAUPUNKI,

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan elinkeino- ja kehittämispalvelujen organisoinnista

Itä-Uudenmaan elinkeino- ja kehittämispalvelujen organisoinnista Itä-Uudenmaan elinkeino- ja kehittämispalvelujen organisoinnista 1. Itä-Uudenmaan elinkeinoelämä Asukkaat Itä-Uudellamaalla oli vuoden 2010 lopussa asukkaita yhteensä 96 800 jakaantuen siten, että Loviisan

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

KERAVA ONNELLINEN JA HYVÄNMAKUINEN KAUPUNKI Elinkeino-ohjelma

KERAVA ONNELLINEN JA HYVÄNMAKUINEN KAUPUNKI Elinkeino-ohjelma KERAVA ONNELLINEN JA HYVÄNMAKUINEN KAUPUNKI Elinkeino-ohjelma SISÄLTÖ Visio & Missio... Elinkeino-ohjelman tavoitteet... Vahvuudet... Painopistealueet... Keskustan kehittäminen Keravasta seudullinen kaupankeskus...

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Kaupunginhallituksen kokoushuone, Raatihuone Mannerheiminkatu 4, Loviisa

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Kaupunginhallituksen kokoushuone, Raatihuone Mannerheiminkatu 4, Loviisa LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2015 1 Elinkeino- ja kehittämisjaosto AIKA 14.01.2015 klo 19:20-21:41 PAIKKA Kaupunginhallituksen kokoushuone, Raatihuone Mannerheiminkatu 4, Loviisa LÄSNÄ Heijnsbroek-Wirén

Lisätiedot

Käytännön johtamisessa ja strategian toteuttamisessa keskeisiä toimijoita ovat kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja.

Käytännön johtamisessa ja strategian toteuttamisessa keskeisiä toimijoita ovat kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja. Kaupunginhallitus 1.2.2010 37, liite no 7 Kaupunginvaltuusto 11.2.2010 23, liite no 10 LOVIISAN SIIRTYMÄKAUDEN 2010-2012 STRATEGIA 1. YLEISTÄ Uuden Loviisan valmistelun tavoitteena on ollut strateginen

Lisätiedot

Taide ja kulttuuri osana alueiden kehitystä; Näkymä vuoteen 2025

Taide ja kulttuuri osana alueiden kehitystä; Näkymä vuoteen 2025 Taide ja kulttuuri osana alueiden kehitystä; Näkymä vuoteen 2025 Työryhmän toimeksianto 1. kartoittaa alueellisten ja paikallisten taide- ja kulttuuripalvelujen tuottamisen malleja ja tilaa maan erilaisilla

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

ELINKEINOJEN JA YRITYSTOIMINNAN EDISTÄMISTÄ JA KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN SOPIMUKSEN TARKISTUS VUODELLE 2018

ELINKEINOJEN JA YRITYSTOIMINNAN EDISTÄMISTÄ JA KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN SOPIMUKSEN TARKISTUS VUODELLE 2018 Kaupunginhallitus 8.1.2018 Liite 1 6 ELINKEINOJEN JA YRITYSTOIMINNAN EDISTÄMISTÄ JA KEHITTÄMISTÄ KOSKEVAN SOPIMUKSEN TARKISTUS VUODELLE 2018 Sopijaosapuolet Palvelujen tuottaja: Mikkelin kehitysyhtiö Miksei

Lisätiedot

TAHTOTILA 2020 LUPA PALVELLA

TAHTOTILA 2020 LUPA PALVELLA LEMPÄÄLÄN KUNNAN ELINKEINOSTRATEGIA TAHTOTILA 2020 LUPA PALVELLA Johdanto Lempäälä on vetovoimainen ja tasaisesti kasvava yli 22 000 asukkaan kunta, jolla on erinomainen sijainti Tampereen kaupunkiseudulla.

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet Kaupunginhallitus 161 08.06.2015 Ympäristölautakunta 74 16.09.2015 Ympäristölautakunta 82 21.10.2015 Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset

Lisätiedot

Elinkeinojen edistämistä kunnassa vai kehittämisyhtiössä?

Elinkeinojen edistämistä kunnassa vai kehittämisyhtiössä? Elinkeinojen edistämistä kunnassa vai kehittämisyhtiössä? Case Kangasala Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen 12.9.2018 Miksi elinkeinoyhtiö Kangasalan kaupunkikonserni tiivis ja tarkoituksenmukainen Tarkoituksenmukaisesti

Lisätiedot

Ohittamaton Keminmaa elinvoimaa ja luonnetta

Ohittamaton Keminmaa elinvoimaa ja luonnetta Ohittamaton Keminmaa elinvoimaa ja luonnetta Strategian aikajänne on valtuustokausi + vuosi Keminmaan kunta 2018 Strategian osa-alueet: 1. Talouden oikaisuliike 2. Kuntarakenne ja sote uudistus 3. Kunnan

Lisätiedot

Miten energiayhtiö hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja muuttaa perinteistä rooliaan

Miten energiayhtiö hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja muuttaa perinteistä rooliaan Miten energiayhtiö hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja muuttaa perinteistä rooliaan Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi Haminan Energia lyhyesti Muutos

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN MAL-TYÖSKENTELY JATKOSSA DET PRAKTISKA MBT-ARBETET I FORTSÄTTNINGEN. Henrik Sandström

KÄYTÄNNÖN MAL-TYÖSKENTELY JATKOSSA DET PRAKTISKA MBT-ARBETET I FORTSÄTTNINGEN. Henrik Sandström KÄYTÄNNÖN MAL-TYÖSKENTELY JATKOSSA DET PRAKTISKA MBT-ARBETET I FORTSÄTTNINGEN Henrik Sandström TÄHÄNASTINEN PROSESSI Kaikki kunnat ovat hyväksyneet suunnitelman Suhteellisen hyvä julkisuus Hyvä vastaanotto

Lisätiedot

Hausjärven kunnan maapoliittinen ohjelma 2008

Hausjärven kunnan maapoliittinen ohjelma 2008 Hausjärven kunta ohjelma 2008 Ehdotus 2.12.2008, hyväksyminen: Kvalt 16.12.2008 104 1 SISÄLLYS 1 JOHDANTO...2 1.1 MAAPOLITIIKAN YLEISET MÄÄRITELMÄT... 2 1.1.1 Maapolitiikka... 2 1.1.2 Maankäyttöpolitiikka...

Lisätiedot

Aluevastaava. Rooli. Tehtäviä

Aluevastaava. Rooli. Tehtäviä Aluevastaava Tehtäviä Alueella järjestettävien palvelujen koordinointi. Yhteyshenkilö paikkakunnan tärkeimpien yritysten ja yhteisöjen sekä uuden kunnan organisaation välillä, tarpeiden ja mielipiteiden

Lisätiedot

Pertunmaan kunnan strategia

Pertunmaan kunnan strategia Pertunmaan kunnan strategia 2019 2023 2019 PERTUNMAAN KUNTASTRATEGIA 2019 2023 KUNNAN VISIO 2023 Koko perheen Pertunmaa - yhteisöllinen ja yritysystävällinen PISTE! KEHITYKSEN POLKU Lapset ja nuoret Hyvinvointi

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Lapuan elinkeinostrategian 2014 2017 toimintasuunnitelma (tarkistetaan vuosittain lokakuussa)

Lapuan elinkeinostrategian 2014 2017 toimintasuunnitelma (tarkistetaan vuosittain lokakuussa) Lapuan elinkeinostrategian 2014 toimintasuunnitelma (tarkistetaan vuosittain lokakuussa) Kaikissa hallintokunnissa otetaan käyttöön yritysvaikutusten arviointilomakkeet, punaisella tärkeimmiksi arvioidut

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 Aluekeskusohjelman toteutus Aluekeskusohjelman kansallisesta koordinoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriöministeriö

Lisätiedot

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Palvelustrategia Miksi palvelustrategiaa tarvitaan? Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Kuntatalous => tuloksellisuuden ja kustannustehokkuuden lisääminen

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2012 Nro 4 KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Toimintaperiaatteet Tässä taloussäännössä annetaan

Lisätiedot

KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA

KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA 2018-2019 KH 26.9.2016 1..1 Keskusvaalilautakunta Keskusvaalilautakunta Toimintatuotot 14 490 0 0 Toimintakulut -18

Lisätiedot

Parasta kasvua vuosille 2016-2019

Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Vuonna 2012 valmistui Joensuun seudun kasvustrategia. Maailman muuttuessa kasvustrategiankin on muututtava vastaamaan nykypäivää ja tulevaisuutta. Kasvustrategian tarkennus

Lisätiedot

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 EkoKymenlaakso-projekti koordinoi ja tukee Kymenlaakson kuntien ilmasto- ja energiatavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttamista, edistää eri toimijoiden yhteistyötä

Lisätiedot

OSTOPALVELUSOPIMUS TORNION KAUPUNGIN ELINKEINOJEN KEHITTÄMISESTÄ

OSTOPALVELUSOPIMUS TORNION KAUPUNGIN ELINKEINOJEN KEHITTÄMISESTÄ 1 OSTOPALVELUSOPIMUS TORNION KAUPUNGIN ELINKEINOJEN KEHITTÄMISESTÄ 1. Sopijaosapuolet Tornion kaupunki Y-tunnus 0193524-6 Suensaarenkatu 4 95400 Tornio Team Botnia Oy Y-tunnus 1508288-9 Hallituskatu 9

Lisätiedot

2.8. YMPÄRISTÖTOIMEN TOIMIALA

2.8. YMPÄRISTÖTOIMEN TOIMIALA 2.8. YMPÄRISTÖTOIMEN TOIMIALA Toimiala vastaa Joroisten kunnan ympäristötoimen viranomaispalvelujen tuottamisesta. Ympäristötoimen toimialaan kuuluvat rakennusvalvonta, ympäristönvalvonta, maa-ainesasiat

Lisätiedot

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2013. Saapuvilla: läsnä poissa

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2013. Saapuvilla: läsnä poissa ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2013 Aika: Maanantaina 11.3.2013 kello 18.00 Paikka: Kosken Tl kunnantalo. Saapuvilla: läsnä poissa Puheenjohtaja Pertti Kujala Varapuheenjohtaja Matti Tausa Jäsenet

Lisätiedot

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Toimitusjohtajan katsaus Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Forssan seudun kommentti 25.02.2010 Timo Lindvall Forssan Seudun Kehittämiskeskus

Lisätiedot

Mustasaaren strategia Toimintasuunnitelma Tavoitteena laatu

Mustasaaren strategia Toimintasuunnitelma Tavoitteena laatu www.mustasaari.fi Mustasaaren strategia Toimintasuunnitelma 2011 2015 Tavoitteena laatu Hyväksytty kunnanvaltuustossa 11.11.2010 Kunnan visio Mustasaari vetovoimainen ja tulevaisuuteen luottava kunta tarjoaa

Lisätiedot

UUDEN LOVIISAN SIIRTYMÄKAUDEN STRATEGIA

UUDEN LOVIISAN SIIRTYMÄKAUDEN STRATEGIA 16.6.2009 UUDEN LOVIISAN SIIRTYMÄKAUDEN 2010-2012 STRATEGIA 1. YLEISTÄ Uuden Loviisan valmistelun tavoitteena on strateginen lähestymistapa ja hyvän johtamisen mallin toteuttaminen. Lähestymistapa edellyttää

Lisätiedot

Kokonaisuuden hallinta ja ilmastonmuutos kunnan päätöksenteossa -hanke

Kokonaisuuden hallinta ja ilmastonmuutos kunnan päätöksenteossa -hanke Kokonaisuuden hallinta ja ilmastonmuutos kunnan päätöksenteossa -hanke Anu Kerkkänen, projektitutkija, Kuntaliitto Kuntien 5. ilmastokonferenssi 5.-6.5.2010, Tampere tavoitteena parantaa kuntien edellytyksiä

Lisätiedot

Arjen turvaa kunnissa

Arjen turvaa kunnissa Arjen turvaa kunnissa Turvallisuusyhteistyön kehittäminen kunnissa Alueellinen sisäisen turvallisuuden yhteistyö Vaasa 25.9.2012 Marko Palmgren, projektipäällikkö Lapin aluehallintovirasto 1.10.2012 1

Lisätiedot

Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014. Tea Laitimo 3/19/2014 www.kehy.fi

Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014. Tea Laitimo 3/19/2014 www.kehy.fi Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014 Tea Laitimo Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy Perustettu vuonna 1982, alansa pioneeri Osakkaana on yhteensä 33 yritystä ja yhteisöä Imatra, Rautjärvi, Ruokolahti Palvelua

Lisätiedot

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017

PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 TIEDOTUSTILAISUUS Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PORVOON ELINKEINO- JA KILPAILUKYKYOHJELMA 2014 2017 LUONNOS Ohjelmaa valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä Henkilöstö Asukkaat Asiantuntijaraadit

Lisätiedot

Painopiste Tavoite Toimenpide-ehdotus Mittari Vastuutahot

Painopiste Tavoite Toimenpide-ehdotus Mittari Vastuutahot Yhteenveto Painopiste Tavoite Toimenpide-ehdotus Mittari Vastuutahot Työpaikkaomavaraisuuden kasvattaminen Tunnistetaan entistä enemmän kunnassa jo toimivien yritysten tarpeet. Tonttien luovutuksessa pyritään

Lisätiedot

Kehittämisen tavoitteet, painopisteet ja arviointikriteerit Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeissa. Hakuinfo 12.6.

Kehittämisen tavoitteet, painopisteet ja arviointikriteerit Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeissa. Hakuinfo 12.6. Kehittämisen tavoitteet, painopisteet ja arviointikriteerit Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) hankkeissa Hakuinfo Hilkka Laine Hankkeilla tuetaan Keski-Suomen strategian toteutumista Etusijalla ovat

Lisätiedot

Tasapainoisempi tuotantorakenne Venäjällä. Tapio Kuula Toimitusjohtaja Fortum

Tasapainoisempi tuotantorakenne Venäjällä. Tapio Kuula Toimitusjohtaja Fortum Tasapainoisempi tuotantorakenne Venäjällä Tapio Kuula Toimitusjohtaja Fortum Etenemme strategian mukaisesti Missio Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 8/ Loviisan satama, Cargo Connexion Oy, 4Nature Oy:n toimitilat

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 8/ Loviisan satama, Cargo Connexion Oy, 4Nature Oy:n toimitilat LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 8/2010 75 Elinkeino- ja kehittämisjaosto AIKA 22.06.2010 klo 17:00-20:10 PAIKKA Loviisan satama, Cargo Connexion Oy, 4Nature Oy:n toimitilat LÄSNÄ Liljestrand Tom puheenjohtaja

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusmahdollisuuksia. Pori kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju, Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusmahdollisuuksia. Pori kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju, Opetus- ja kulttuuriministeriö Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusmahdollisuuksia Pori 12.12.2017 kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju, Opetus- ja kulttuuriministeriö Creative Industries Finland/Sanna Peurakoski Taustaa ja tilastoja

Lisätiedot

Leader ja maakuntauudistus. Uusia mahdollisuuksiako? Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola

Leader ja maakuntauudistus. Uusia mahdollisuuksiako? Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola Leader ja maakuntauudistus Uusia mahdollisuuksiako? 17.1.2017 Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola Maakuntauudistuksella uusia markkinoita SOTE-markkinoista on puhuttu paljon Maaseudun palvelujen rakentaminen

Lisätiedot

TEUVAN KUNTASTRATEGIA VALTUUSTOKAUDELLE

TEUVAN KUNTASTRATEGIA VALTUUSTOKAUDELLE TEUVAN KUNTASTRATEGIA VALTUUSTOKAUDELLE 2018-2021 2 Strategiset painopisteet Kunnan talouden tasapainottaminen ja keskeisten palveluiden turvaaminen Kunnan vetovoiman ja elinkeinoelämän edistäminen Lasten

Lisätiedot

E18 ideatyöpajojen satoa Kotkan-Haminan seudulla (13.6. ja 4.9.2012)

E18 ideatyöpajojen satoa Kotkan-Haminan seudulla (13.6. ja 4.9.2012) E18 ideatyöpajojen satoa Kotkan-Haminan seudulla (13.6. ja 4.9.2012) Cursor Oy Jouko Luode 1.10.2012 1 E18-infotilaisuus 13.6.2012 E18-kasvukäytävä ohittamaton mahdollisuus yrittäjälle! Infotilaisuus yrittäjille

Lisätiedot

Lapin ELY-keskuksen strategiset painotukset lähivuosina sekä TE-toimistojen ydintehtävät ja palvelut

Lapin ELY-keskuksen strategiset painotukset lähivuosina sekä TE-toimistojen ydintehtävät ja palvelut Lapin ELY-keskuksen strategiset painotukset lähivuosina sekä TE-toimistojen ydintehtävät ja palvelut Kaikkien työpanosta tarvitaan yhteistyötä ja vastuullisuutta rakennetyöttömyyden nujertamiseksi Avauspuheenvuoro

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelma 2015-2020

Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Elinkeino-ohjelma 2015-2020 Painopisteet: Yrittäjyysmyönteisen ilmapiirin edistäminen Toimintaedellytysten luominen elinkeinoelämälle Seudullisen yhteistyön Yrittäjyysmyönteisen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kansainvälisen toiminnan arvot ja visio... 3 3. Kansainvälisen toiminnan Strategiset tavoitteet... 3 4. Kansainvälinen toiminta... 5 4.1 Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

Teolliset symbioosit. Haminassa 23.09.2015 Matti Filppu Kaupunkikehitysjohtaja

Teolliset symbioosit. Haminassa 23.09.2015 Matti Filppu Kaupunkikehitysjohtaja Teolliset symbioosit Haminassa 23.09.2015 Matti Filppu Kaupunkikehitysjohtaja Kaupunkikehityksen toiminta - ajatus Pidämme huolta kaupunkielämän perusedellytyksistä tavoitteena elinvoimainen, kehittyvä,

Lisätiedot

MAAKUNTASUUNNITELMA. MYR - Keski-Suomi Martti Ahokas. KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu Jyväskylä

MAAKUNTASUUNNITELMA. MYR - Keski-Suomi Martti Ahokas. KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu Jyväskylä MAAKUNTASUUNNITELMA MYR - Keski-Suomi 27.04.2010 Martti Ahokas Kuvio: Maakunnan suunnittelujärjestelmä MAAKUNNAN SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ VALTAKUNNALLISET ALUEIDEN KEHITTÄMISTAVOITTEET 1) Alueiden kansallisen

Lisätiedot

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 2 1. ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA-AJATUS Itä-Lapin kuntayhtymä on vuonna 1993 perustettu Itä-Lapin kuntien vapaaehtoinen yhteistyö- ja

Lisätiedot

Kaustisen seudun vahvuudet uusin silmin

Kaustisen seudun vahvuudet uusin silmin Seutuseminaari 15.11.2012 Kaustisen seudun vahvuudet uusin silmin Petri Jylhä Kaustisen seudun mahdollisuuksia Luonnonvara-ala kokonaisuudessaan Maatilatalous, metsätalous, turkistalous, (bio)energia Elintarviketeollisuus

Lisätiedot

LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ OY. LAKES Lahden alueen kilpailukykyelinkeinostrategia

LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ OY. LAKES Lahden alueen kilpailukykyelinkeinostrategia LAHDEN ALUEEN KEHITTÄMISYHTIÖ OY LAKES Lahden alueen kilpailukykyelinkeinostrategia 2009-2015 Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015 VISIO 2015: Suomen ympäristötehokkain ja yritysystävällisin

Lisätiedot

Mistä kunnan elinvoima rakentuu? Kaavoitus

Mistä kunnan elinvoima rakentuu? Kaavoitus Mistä kunnan elinvoima rakentuu? Kaavoitus Talous Maankäyttö Kuntaliitto tiedottaa 10.12.2015 Elinkeinopolitiikka 1 600 kuntien päättäjää vastasi kyselyyn: Kunnan elinvoima rakentuu toimivasta kaavoituksesta

Lisätiedot

Esittelijä: kehittämisjohtaja Risto Nieminen.

Esittelijä: kehittämisjohtaja Risto Nieminen. Elinkeino- ja kehittämisjaosto 43 18.05.2010 Yhteistoimintakomitea 32 08.06.2010 Kaupunginhallitus 264 14.06.2010 Elinkeino- ja kehittämisjaosto 91 02.12.2010 Kaupunginhallitus 29 31.01.2011 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Kaupunkistrategia

Kaupunkistrategia Elinkeinot Alueiden käytön strategia 2006 Alueiden käytön strategian päivitys 2012 Elinkeinojen kehittämisohjelma 2011-2016 Matkailun kehittämisohjelma 2012 2016 Kaupunkistrategia 2013 2016 Palveluhankintastrategia

Lisätiedot

Palveluverkon suunnittelun näkökulma yhdyskuntarakenteen ja palveluverkon yhteensovittamiseen

Palveluverkon suunnittelun näkökulma yhdyskuntarakenteen ja palveluverkon yhteensovittamiseen Palveluverkon suunnittelun näkökulma yhdyskuntarakenteen ja palveluverkon yhteensovittamiseen Suunnittelupäällikkö Sisko Hiltunen Tampereen kaupunki, tilaajaryhmä 15.3.2011 Hyvinvointipalvelujen palveluverkon

Lisätiedot

Kotkan-Haminan seudun elinkeinostrategia

Kotkan-Haminan seudun elinkeinostrategia Cursor Oy Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Kotkan-Haminan seudun elinkeinostrategia Hyväksytty seutuvaltuustossa 18.6.2019 Tiivistelmä Tämä on Kotkan-Haminan seudun elinkeinostrategia. Strategialla

Lisätiedot

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina Kestävä yhdyskunta Tekesin ohjelma 2007 2012 Kestävä yhdyskunta Rakennus- ja kiinteistöalan kansantaloudellinen merkitys on suuri. Toimialalla on myös

Lisätiedot

Merialuesuunnittelun edistäminen

Merialuesuunnittelun edistäminen Merialuesuunnittelun edistäminen EMKR:n meripolitiikan rahoituksen painopisteet Ovatko valitut painopisteet valittu oikein? Havaittuja puutteita, kommentteja? Keltainen, otsikoksi tilannekuva Sinisiin

Lisätiedot

Elinkeinojen edistämistä kunnassa vai kehittämisyhtiössä Case Lahti. Kuntamarkkinat Kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho Lahden kaupunki

Elinkeinojen edistämistä kunnassa vai kehittämisyhtiössä Case Lahti. Kuntamarkkinat Kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho Lahden kaupunki Elinkeinojen edistämistä kunnassa vai kehittämisyhtiössä Case Lahti Kuntamarkkinat 12.9.2018 Kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho Lahden kaupunki Tausta Edellinen uudistus 2013 alusta -> seudullinen kehitysyhtiö

Lisätiedot

Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus. Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI

Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus. Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI Loimaan kaupunginhallituksen elinkeinotoimen linjaus Elinkeino- ja kaupunkikehitysyksikkö OSKARI Suomen kasvukolmio Alueellisesti Loimaa kuuluu Suomen kasvukolmioon Suomen Kasvukolmio eli Helsinki-Tampere-Turku

Lisätiedot

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011 ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET Hannu Koponen 21.9.2011 Sektorikohtaiset tavoitteet vuoteen 2020 Vertailuvuosi 2004-2006 Liikenne -30% Lämmitys -30% Sähkönkulutus -20% Teollisuus ja työkoneet -15% Maatalous

Lisätiedot

Alueellinen Koheesio- ja kilpailukykyohjelma KOKO. Kouvolan seutu

Alueellinen Koheesio- ja kilpailukykyohjelma KOKO. Kouvolan seutu Alueellinen Koheesio- ja kilpailukykyohjelma KOKO Kouvolan seutu Toiminta- ja taloussuunnitelma 2010 LIITE 1: KOKO:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 KOKO-alue: Kouvolan seutu (Kouvolan kaupunki ja Iitin

Lisätiedot

Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 nvm Sirpa Karjalainen MMM

Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 nvm Sirpa Karjalainen MMM Manner- Suomen maaseudun kehittämisohjelma 014 00 nvm Sirpa Karjalainen MMM Sivu 1 Ohjelman varojen kohdennus Luonnonhaittakorvaus* Ympäristökorvaus Neuvonta Eläinten hyvinvointi Luomuviljelyn tuki Maatalousinvestoinnit

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan matkailun koordinointi

Länsi-Uudenmaan matkailun koordinointi Länsi-Uudenmaan matkailun koordinointi Alueellisen organisoitumisen mahdollisuudet Asiat Länsi-Uudenmaan matkailun ongelmat Alueelliset organisointimallit muualla Suomessa Haastattelut kesä-elokuu 2009

Lisätiedot

Kokonaisuuden hallinta merkitys kunnille

Kokonaisuuden hallinta merkitys kunnille Kokonaisuuden hallinta merkitys kunnille Ritva Laine Kokonaisuuden näkeminen välttämätöntä Erilaisia ilmiöitä - ilmastonmuutos, niukkeneva julkinen talous, väestön ikääntyminen, erilaistumiskehitys Pelikenttä

Lisätiedot

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Kaupunkistrategian lähtökohtia 1. Kaupunkistrategia = Oulun kaupungin strategia (ei vain kaupunkiorganisaation strategia) Kuntalaiset aktiivisina

Lisätiedot

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2011

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2011 ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2011 Aika: torstaina 3.3.2011 kello 18.00-19.15 Paikka: Kosken Tl kunnantalo. Saapuvilla: läsnä poissa Puheenjohtaja Pertti Kujala x Varapuheenjohtaja Jutta Kivikallio

Lisätiedot

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA

SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA SATAKUNNALLE OMA SATAKUNNAN LUONTOMATKAILUOHJELMA LUONTOMATKAILUOHJELMA Luontomatkailun mahdollisuudet Satakunnassa -tilaisuus Sanna-Mari Renfors, 31.3.2016 Hanna-Maria Marttila Ohjelman laadinnasta Laadinta

Lisätiedot

TALOUSARVIO Ympäristö- ja rakennuslautakunta

TALOUSARVIO Ympäristö- ja rakennuslautakunta TALOUSARVIO 2018 Ympäristö- ja rakennuslautakunta 20.9.2017 Toimielin: YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA Tulosalue: Ympäristönsuojelu Vastuuhenkilö: vs. Ympäristöpäällikkö Tiina Kemppi Toiminnan luonne:

Lisätiedot

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen 71 TALOUSARVIORAAMI VUODELLE 2017, EHDOTUS Seutusihteeri Pohjonen 28.4.2016 Seutuyhteistyön vuosisuunnittelua ohjaavat seutustrategia, rakennesuunnitelma 2040 ja MAL3-sopimus. Vuonna 2010 hyväksytty seutustrategia

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI TOIMINTA- JA TALOUSRAPORTTI YMPÄRISTÖVIRASTO tammi-kesäkuu 2015

NAANTALIN KAUPUNKI TOIMINTA- JA TALOUSRAPORTTI YMPÄRISTÖVIRASTO tammi-kesäkuu 2015 Virastopäällikön katsaus Strategisten ja operatiivisten tavoitteiden toteutuminen Tehtäväalueiden vastuuhenkilöiden antamien raporttien perusteella toiminta etenee kokonaisuutena suunnitellusti ja lähes

Lisätiedot

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja elinkeinoelämässä on vahva usko tulevaisuuteen. Johdanto Ylitornion

Lisätiedot

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2018 Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta 20.12.2017 Strateginen johtamisjärjestelmä TAMPEREEN STRATEGIA VISIO JA TAVOITELTAVAT TULOKSET

Lisätiedot

Muhoksen kunnan elinvoimaohjelma 2025

Muhoksen kunnan elinvoimaohjelma 2025 Muhoksen kunnan elinvoimaohjelma 2025 Kehyskuntien elinvoima- analyysin 2015-2018 vahvuudet Muhoksella Väestön keski- ikä (38,7)valtakunnan (42,7)keskitasoa matalampi. Syntyvyys 11,9 lasta/ 1000 asukasta

Lisätiedot

Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto

Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto 27.11.2017 Rauman Tarina 2, 2018-2021 2 Hyvinvointia ja elinvoimaa tukevat linjaukset Terveellinen, turvallinen ja palveleva Rauma Vireän elinkeinoelämän Rauma Hyvien

Lisätiedot

Seutuselvitykset. Helsingin seudun yhteistyökokous Kaupunginjohtaja Juhani Paajanen

Seutuselvitykset. Helsingin seudun yhteistyökokous Kaupunginjohtaja Juhani Paajanen Seutuselvitykset Helsingin seudun yhteistyökokous 5.11.2009 Kaupunginjohtaja Juhani Paajanen Seutuhallintoselvitys Yhdessä Helsingin seudun kuntien ja Uudenmaan liiton kanssa selvittää kaksiportaisen seutuhallintomallin

Lisätiedot

Metsäbiotalous ja Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2017

Metsäbiotalous ja Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2017 Metsäbiotalous ja Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2017 Jarno Turunen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Lieksa 20.5.2014 Strateginen sitoutuminen ja visio Pohjois-Karjalan strategia

Lisätiedot

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Kaupunginhallitus 26.6.2017 1 21.6.2017 Uusi strategia ja talousarvio 2018 Tampereen uutta strategiaa laaditaan parhaillaan. Strategia ulottuu vuoteen

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 Ympäristötoimiala Lautakunta: Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta Sopimuksen tarkoitus: Tällä sopimuksella lautakunta ja Turun kaupungin ympäristötoimialan johto sekä ympäristönsuojelun

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MATKAILUN

KANTA-HÄMEEN MATKAILUN KANTA-HÄMEEN MATKAILUN STRATEGINEN JATKOSELVITYS VAIHE III CreaMentors Oy 2008 Strategian laadintaprosessi Toimijahaastattelut -matkailutoimijat -kehittäjät -päättäjät -rahoittajat Visio 2015 Toimenpideohjelma

Lisätiedot

KUNTIEN ILMASTOTYÖ. Savon ilmasto-ohjelman seminaari Kestävä yhdyskunta 8.5.2012, Mikkeli

KUNTIEN ILMASTOTYÖ. Savon ilmasto-ohjelman seminaari Kestävä yhdyskunta 8.5.2012, Mikkeli KUNTIEN ILMASTOTYÖ Savon ilmasto-ohjelman seminaari Kestävä yhdyskunta 8.5.2012, Mikkeli Marita Savo, ympäristötarkastaja Mikkelin kaupunki/mikkelin Seudun Ympäristöpalvelut Kuntaliiton selvitys 2012:

Lisätiedot

Kehittyvä Ääneseutu 2020

Kehittyvä Ääneseutu 2020 Kehittyvä Ääneseutu 2020 1 Ääneseutu 2020 Äänekoski on elinvoimainen, monipuolisen elinkeino- ja palvelutoiminnan sekä kasvava asumisen keskus. Äänekoski on Jyväskylän kaupunkiseudun palvelu- ja tuotannollisen

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka

Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka Yhdyskuntarakenne ja elinvoimapolitiikka MALPE 1 Tehtäväalueen kuvaus ja määrittelyt Ryhmän selvitysalueeseen kuuluivat seuraavat: kaavoitus, maapolitiikka ja maaomaisuus, maankäyttö, liikenneverkko ja

Lisätiedot

Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti. Riku Huttunen Kansallinen biotalouspaneeli

Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti. Riku Huttunen Kansallinen biotalouspaneeli Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti Riku Huttunen Kansallinen biotalouspaneeli 19.1.2016 Kärkihanke 1: Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti

Lisätiedot

Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto

Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto 24.10.2012 MAL-aiesopimusmenettelyn poliittinen viitekehys Hallitusohjelmassa mm.: Jatketaan valtion ja

Lisätiedot

OSAKASSOPIMUS SOPIJAOSAPUOLTEN YHTEISTYÖSTÄ IMATRAN SEUDUN KEHITYSYHTIÖ OY:SSÄ

OSAKASSOPIMUS SOPIJAOSAPUOLTEN YHTEISTYÖSTÄ IMATRAN SEUDUN KEHITYSYHTIÖ OY:SSÄ 1(6) OSAKASSOPIMUS SOPIJAOSAPUOLTEN YHTEISTYÖSTÄ IMATRAN SEUDUN KEHITYSYHTIÖ OY:SSÄ SOPIJAOSAPUOLET 1 Imatran kaupunki 2 Ruokolahden kunta 3 Rautjärven kunta 4 Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy 1 SOPIMUKSEN

Lisätiedot

KUUMA-seutu liikelaitos Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018

KUUMA-seutu liikelaitos Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 KUUMA-johtokunta 16.11.2017 51 LIITE 51a KUUMA-seutu liikelaitos Toiminta- ja taloussuunnitelma 2018 KUUMA-johtokunta 16.11.2017 14.11.2017 Antti Kuusela KUUMA-SEUTU LIIKELAITOS TALOUSARVIO 1.1.-31.12.2018

Lisätiedot

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010

Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 Suunnitelmat tammi-huhti 2011 08.12.2010 EkoKymenlaakso-projektin viisi työpakettia TP1: Kuntien ympäristöjohtaminen ja ohjelmatyö TP2: Ympäristötietämyksen lisääminen TP3: Energiatehokkuus ja uusiutuvan

Lisätiedot

Outdoors Finland Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke

Outdoors Finland Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke Outdoors Finland Aktiviteettien kehittämisohjelman kansallinen koordinointi 2009-2011 hanke Hämeenlinna 15.4.2011 projektipäällikkö Terhi Hook Matkailun edistämiskeskus MEK terhi.hook@visitfinland.com

Lisätiedot

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Ohjelmakausi 2014-2020 EU:n kaikkia rahastoja koskevat strategiset tavoitteet: älykäs, kestävä

Lisätiedot

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen

Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunkiympäristön palvelualue Toiminnan strategiset painopisteet 2017 Johtaja Mikko Nurminen Kaupunginvaltuuston talous ja strategiaseminaari Hotelli Torni, Tampere 6.6.2016 Tampereen kaupungin organisaatio

Lisätiedot

Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja Helsingin seudun MAL-visio 2050

Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja Helsingin seudun MAL-visio 2050 Hannu Penttilä MAL-neuvottelukunnan puheenjohtaja Helsingin seudun MAL-visio 2050 Visiosta strategisiin linjauksiin ja edelleen eteenpäin 1 Miten yhteinen visio syntyi Ideakilpailu 2007 Kansainvälinen

Lisätiedot

Metsästä energiaa yrittämällä

Metsästä energiaa yrittämällä Metsästä energiaa yrittämällä Energia-alan asiantuntijaseminaari Pohtossa 1.4.2009 Asiantuntija, TE-keskus Sivu 1 2.4.2009 Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinokeskus (TE-keskus) TE-keskukset ovat työ-

Lisätiedot