Hyvinvoivat osaajat luovat menestyksen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvinvoivat osaajat luovat menestyksen"

Transkriptio

1 Hyvinvoivat osaajat luovat menestyksen VERKOSTON RAKENTAMINEN KÄSITTÄEN KUULEMISET, HAASTATTELUT JA YRITYSVIERAILUT VUOSINA TYÖELÄMÄOSAAMISEN EDISTÄMINEN PIRKANMAALLA CONSTRUCTION OF NETWORK CONSISTING OF HEARINGS, INTERVIEWS, AND COMPANY VISITS IN PROMOTION OF WORKLIFE ABILITY IN PIRKANMAA Olavi Manninen Raportti (20 sivua, CDROM) Tampere Tykes ohjelma projekti T41016 Työministeriö Työelämäosaamisen edistäminen verkostot

2 Verkoston kokoamisvaiheen raportti Projekti T41016 PROMOTION OF WORKLIFE ABILITY IN PIRKANMAA CONSTRUCTION OF NETWORK CONSISTING OF HEARINGS, INTERVIEWS, AND COMPANY VISITS IN Tykes program, Ministry of Labour, Finland Olavi Manninen Tampere, Finland SUMMARY This report clarifies fundamental construction work of Work Life Ability Network. The very first phase of construction work lasted six months and consisted of company visits, hearings and interviews. The fundamental research work dealt with the period from 1 August 2004 to 31 January Right from the outset, the operation of the network has been based on the real development needs of businesses and work organizations. The development needs were charted by interviewing more than one hundred managers and responsible persons in work organizations. The views and opinions of the management representatives were charted by hearings arranged in the companies in two stages during The author of this report, who also acts as director-in-charge of the networks, visited all involving candidate companies and work organizations and personally interviewed managers and management representatives. The interviewees represent a comprehensive range of public and private-sector work organizations in various industries. All interviewed persons were unanimous that worklife ability is the most important and topical area in business development. Worklife ability plays a key role in ensuring the success of companies and work organizations in the international economy. As defined by Olavi Manninen (2004) "Worklife ability refers to the ability and willingness of persons to learn, apply and combine new knowledge and skills related to the product, work, fitness for work, work organization, work environment, and the business operations of the company (and their interconnections) in creative ways that benefit the individual, the enterprise and society". Worklife ability covers three areas: work, life and ability, out of which ability is the basis of all development.

3 Verkoston kokoamisvaiheen raportti Projekti T41016 TYÖELÄMÄOSAAMISEN EDISTÄMINEN PIRKANMAALLA VERKOSTON RAKENTAMINEN KÄSITTÄEN KUULEMISET, HAASTATTELUT JA YRITYSVIERAILUT VUOSINA Tykes-ohjelma, Työministeriö Olavi Manninen Tampere Raportissa kuvataan Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla hankkeen verkoston perustavanlaatuinen ensimmäinen kokoamisvaihe. Verkoston kokoaminen kesti 6 kuukautta: se alkoi ja päättyi Verkoston perustan kokoamisvaiheen toteutti projektijohtaja, dosentti FT Olavi Manninen, ja Tampereen ammattikorkeakoulu hallinnoi kokoamisvaihetta. Kokoamistyön tuloksena syntyi poikkitieteinen ja monimuotoinen oppimis- ja yritysverkko, joka jatkossa keskittyy työelämäosaamisen parantamiseen ja opettamiseen työorganisaatioissa. Verkoston tavoitteellista toimintaa kuvaa määritelmä työelämäosaamisesta (Olavi Manninen 2004): Työelämäosaaminen on henkilöiden kykyä ja halua oppia, soveltaa ja yhdistellä tuotteeseen, työhön, työkuntoon, työorganisaatioon, työympäristöön ja yrityksen liiketaloudelliseen toimintaan (sekä niiden keskinäisiin yhteyksiin) liittyviä viimeisimmän tietämyksen mukaisia tietoja ja taitoja luovilla sekä yksilön, yrityksen että yhteiskunnan kannalta hyödyllisillä tavoilla. Työelämäosaaminen koostuu siten kolmesta aihealueesta: työstä, elämästä ja osaamisesta. Näistä osaaminen on perusta kaikelle kehittämiselle. Lähtötilanne Työelämän uudistumista on pidettävä yhtenä keskeisimmistä kansallisista kilpailutekijöistämme tulevaisuudessa. Olemassa olevaa työelämän osaamista on siksi koottava nykyistä systemaattisemmin yhteen ja luotava edellytyksiä uuden työelämätiedon ja työelämäosaamisen syntymiselle. Jotta osaamista pystytään vahvistamaan ja yritysten kilpailukykyä ja alueellista suorituskykyä parantamaan, tarvitaan eri työelämätoimijoiden osaamisen yhdistämistä. Tässä hankkeessa yhdistäminen toteutetaan laajan työelämäosaajien verkostomaisen yhteistoiminnan ja siihen samanaikaisesti liittyvien oheistoimintojen kautta. Tiiviisti ilmaisten kysymys on siitä, miten valtava alueella olemassa oleva työelämäosaamiseen liittyvä yhteisöllinen asiantuntemus ja tasokas koulutus voivat edelleen kehittyä ja uudella tavalla tukea ja kehittää työelämää, työorganisaatioita sekä työntekoa ottamalla huomioon mahdollisimmin hyvin myös lähitulevaisuudessa nousevat tarpeet.

4 Työelämäosaamisen systemaattisen edistämisen tavoitteena ei ole pelkästään Pirkanmaan profilointi työelämäosaamisen maakuntana, vaan myös aineksien antaminen työelämää koskevaan valtakunnalliseen politiikantekoon sekä kansalliseen työelämätutkimukseen. Kansainvälisyyteen vastaaminen, kilpailukyvyn edistäminen, työllistymisen edistäminen, työelämäosaamisen edistäminen, opetuksen sekä sisällöllinen että toiminnallinen kehittäminen ja kaikinpuolisen ammatillisen osaamisen päivitys luonnehtivat koko hankkeen tavoitteita. Osallistujat Pirkanmaalla työelämäosaamisen systemaattiseen kehittämiseen ja kokoamiseen tähtäävää työtä on tehty kahdessa eri vaiheessa. Ensimmäinen vaihe toteutettiin talven aikana , jolloin kartoitettiin yhteensä 70 maakunnan työelämäosaajatahon edustajien mielipiteitä ja näkemyksiä työelämän haasteista ja kiinnostusta osaamisensa nykyistä tiiviimpään ja koordinoidumpaan kehittämiseen sekä hahmotettiin alustavasti tämän yhteistyön järjestämismahdollisuuksia. Työelämäosaajien mielipiteiden ja näkemysten kartoittamista jatkettiin samaan tapaan verkoston kokoamisen yhteydessä. Tämä toinen vaihe toteutettiin syksyn 2004 aikana, jolloin tarkennettiin erityisesti työpaikkojen edustajien näkemyksiä ja mielipiteitä asiasta tekemällä työpaikkakäynnit kaiken kaikkiaan 21 yksityiseen yritykseen ja julkiseen työorganisaatioon (ks. myös Kehityssuunnitelman Liite 1). Syksyisistä täydentävistä kuulemisista tehdyt johtopäätökset ovat poikkeuksetta samat kuin aiemmat jo 70 vierailun yhteydessä vuosina haastattelujen tuloksista tehdyt johtopäätökset ja luovat siten hyvin yksituumaisen näkemyksen siitä, että työelämäosaamisen systemaattinen kehittäminen on tärkeimpiä ja ajankohtaisimpia asioita sekä yrityksissä, työorganisaatioissa että koko maakunnassa. Nimenomaan esiin tullut yksituumaisuus kaikkien kuultujen keskuudessa (yhteensä 91 toimijatahoa) antaa vankan perustan toiminnan jatkamiselle ja sen tarpeellisuudelle. Mukana toiminnassa ovat kaikki keskeisimmät pirkanmaalaiset oppilaitokset, opistot, koulutuskeskukset ja useat niiden yhteydessä toimivat tutkimus- ja koulutusyksiköt, paikalliset viranomaiset, järjestöt ja oman toimintansa ja henkilöstönsä kehittämisestä kiinnostuneita ja vastuunsa kantavia yksityisiä ja julkisia työorganisaatioita ja yrityksiä. Kehittämistarpeet Toisin sanoen mielipiteiden kartoitusten perusteella verkostomainen toimintamalli nähdään tarpeelliseksi työelämäosaamisen kehittämiseksi Pirkanmaalla. Tällaisen yhteistyön entistä tiiviimpää hiomista ja selkiyttämistä varten on kartoitustyön yhteyteen sisällytetty henkilökohtaisia tapaamisia ja niiden aikana on pyritty saamaan selville verkostomaista toimintaa tukevat ja toimintaan liittyvät keskeiset teemat ja kehittämistarpeet.

5 Esille tulleista kehittämistarpeista ja toiveista johtuen hankkeen toimintalinjaksi on valittu yrityksistä ja työorganisaatioista käsin tapahtuva yhteistoiminnallinen kehittäminen. Kehittäminen prosessina perustuu ymmärrykselle siitä, että eri työorganisaatioissa tehdään hyvin erilaisia työtehtäviä hyvin erilaisilla osaamisalueilla ja erilaisissa tilanteissa. Tätä erilaisuutta on tietoisesti korostettu ja tavoiteltu, kun kokoamisvaiheessa työorganisaatioita on rekrytoitu hankkeeseen. Oppimisverkoston kokoamisen tavoitteet Edellä mainitun alustavan selvitystyön tulokset osoittivat, että Pirkanmaalla on paljon erilaista työelämäosaamista; kaiken kaikkiaan näitä työelämäosaajia arvioidaan olevan eri puolilla Pirkanmaata lähes sata. Toisin sanoen kokoamisvaiheen tavoitteena on ollut rakentaa toimiva työelämäosaajien oppimisverkko. Itse asiassa tavoitteena oli luoda monitasoinen ja monimuotoinen verkostojen verkko, josta lähivuosina yhteistyön tuloksena kehittyy pysyvä verkostoorganisaatio, koordinointikeskus. Verkoston vastaista toimintaa ohjelmoidaan ja kehitetään ja uusia kehittämishankkeita käynnistetään keskuksen koordinoivan ohjelmointityön tuella. Oppimisverkon kokoamisvaiheessa toiminnan kannalta keskeisimmät asiat liittyivät toiminnan organisointiin sekä keskeisten toimijoiden vastuiden että osaamisen määrittelyyn, teema- ja asiantuntijaryhmien perustamiseen ja niiden toiminnan käynnistämiseen ja tukemiseen, yhteistyöorganisaatioiden kehittämis- ja tutkimushankkeiden käynnistämiseen yhteistyöorganisaatioissa (mukaan lukien uudentyyppinen yksilön ja työorganisaation yhdistävä ytyvalmennus), kansainvälisen yhteistyöverkoston kokoamisen käynnistämiseen, yhteistoimintasopimusten kehittämiseen, verkoston sisäisen ja ulkoisen viestinnän ja markkinoinnin kehittämiseen, verkkoa tukevien oheistoimintojen kartoittamiseen, toimintojen toteuttamisen edellytysten selvittämiseen ja toimintojen edelleen kehittämisen edellytysten selvittämiseen (opetuspaketit opettajille ja opetushenkilökunnalle, uudet koulutukselliset tuotteet kuten kurssit ja tutkinnot sekä työelämäosaamisen tiedon tuottamisen portaali), työpaikkojen ja työorganisaatioiden odotusten ja näkemysten kartoittamiseen ja niiden huomioon ottamiseen osana verkkotoiminnan jatkon kehittelyä sekä varsinaisen kehityssuunnitelman tekemiseen. Aloitteentekijät ja heidän roolinsa Pirkanmaalaisen hankkeen käynnistymistä, siihen johtaneita tekijöitä ja eri tahojen aloitteellisuutta on kuvattu yksityiskohtaisesti alustavaa selvitystyötä koskevassa raportissa. Alustava selvitystyö saatiin päätökseensä ja raportoiduksi maaliskuussa Verkoston toiminnan käynnistämistä valmisteltiin ja pidetyissä yhteistilaisuuksissa. Tilaisuuksissa kuultiin osallistujien näkemyksiä omasta roolistaan verkoston kokoamisvaiheessa sekä käytiin lävitse ideoita

6 siitä, mihin suuntaan ja millä tavalla verkoston toimintaa voitaisiin käynnistää ja edelleen kehittää. Toiminnan käynnistämisen tukemiseksi perustettiin myös vapaamuotoinen työryhmä, joka puolestaan kokoontui vuonna 2004 huhtikuun-toukokuun aikana kolme kertaa. Työryhmän jäsenet ovat nyt kootun oppimisverkoston aktiiveja toimijoita ja myös verkoston neuvottelukunnan jäseniä. Tämän jälkeen työelämäosaamisen kokoamista ja systemaattista edelleen kehittämistä on jatkettu vuoden 2004 elokuun ja vuoden 2005 tammikuun välisenä aikana tässä raportissa kuvatulla tavalla Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla nimisenä hankkeena Tykes -ohjelman myöntämän projektituen avulla. Kehitysprosessi Verkoston kokoamisen ja toiminnan käynnistämisen aikataulu Verkoston kokoamisesta vastasi dosentti Olavi Manninen, joka toimii jatkossa myös verkoston vastuullisena johtajana. Verkoston kokoamiseen liittyneet konkreetit toimet jakaantuivat vuoden 2004 elokuun ja vuoden 2005 tammikuun välisenä aikana seuraavasti: Elo - syyskuu 2004: Hankkeen neuvottelukunnan työn käynnistäminen ja työskentelymuotojen vakinaistaminen, yhteydenotot yrityksiin, yritysten ja työorganisaatioiden edustajien mielipiteiden ja odotusten kartoittamisen käynnistäminen, teema- ja asiantuntijaryhmien kokoaminen ja niiden toiminnan käynnistäminen ja tukeminen, hankkeen sisäisen ja ulkoisen yhteydenpidon kehittämisen käynnistäminen, Syys - marraskuu 2004: Verkoston koordinoinnin järjestäminen, hankkeiden edelleen kehittely ja suunnittelu, verkoston aktiivien toimijoiden kokoaminen, opintomatkan suorittaminen Lundin yliopistoon Ruotsiin, Työelämäosaaminen Pirkanmaalla - seminaarin järjestäminen yhteistyökumppaneille, Marras - joulukuu 2004: Verkoston toimintaa tukevien oheistoimintojen kartoittaminen ja edelleen kehittämismahdollisuuksien arviointi, yritysten ja työorganisaatioiden omien kehityshankkeiden valmistelun jatkaminen ja niitä koskevan rahahakemuksen valmistelu osana yhteistä resurssihakemusta, Joulukuu tammikuu 2005: Lopullisen kehityssuunnitelman ja sen toteuttamiseksi tarvittavan resurssihakemuksen tekeminen koskien vuosia ja raportin laadinta verkoston kokoamisvaiheesta. Syksyn 2004 aikana kuulluiksi tulleet yritykset ja työorganisaatiot Syksyllä 2004 verkoston kokoamisen yhteydessä kartoitettiin yhteensä 21 tuotannollisen yrityksen ja työorganisaatioiden edustajien (yhteensä 55 henkilön) mielipiteitä ja näkemyksiä. Kartoitukset olivat täydentävä jatko aiemmin perusselvityksen yhteydessä tehdyille kuulemisille, jotka koskivat yhteensä 70 toimijatahoa. Syksyisten kartoitusten ja kuulemisten tarkoituksena oli saada vahvistusta ja yleistettävyyttä näkemyksille työelämäosaamisen edistämiseen liittyvistä kehittämistarpeista ja yhteistyön systemaattisen edelleen kehittämisen

7 tarpeellisuudesta nimenomaan yritysten ja työorganisaatioiden näkökulmasta. Vierailujen kohteiksi ja kuultaviksi tahoiksi valittiin tietoisesti hyvin erilaisia organisaatioita. Keskustelujen yhteydessä samalla myös tiedusteltiin olisiko yrityksillä ja työorganisaatioilla joitain täysin uusia ja jo aiemmin esille nousseista kehittämisteemoista poikkeavia kehittämistarpeita, joiden tyydyttäminen vastaisen verkostomaisen yhteistyön puitteissa vaatisi esimerkiksi uusien teema- ja pienryhmien perustamista. Kaikki kuullut tahot olivat edelleen yksimielisiä siitä, että työelämäosaamisen edistäminen ja toimijoiden keskinäisen yhteistyön vahvistaminen on tärkeää suunnitellulla tavalla. Vahvistusta edellisten tapaamisten yhteydessä tehtyjen haastattelujen tuloksiin toi myös se, ettei missään nyt vierailujen kohteina olleissa yrityksissä ja työorganisaatioissa tullut esille mitään sellaista uutta ajankohtaista kehitysajatusta, joka poikkeaisi hankkeen keskeisistä teemoista ja joka hankkeen tässä vaiheessa vaatisi täysin uuden teemaryhmän perustamista. Tästä syystä esimerkiksi keskusteluissa syksyn aikana esillä olleet työssä oppiminen ja siihen liittyvät asiakysymykset voidaan sisällyttää jo nimettyjen pienryhmien ja asiantuntijaryhmien toimintaan ja tavoitteisiin. Alla on lueteltuina syksyn aikana kuullut tahot. Kuulemistilaisuuksiin osallistuivat yrityksen toimitusjohtaja tai päällikköasemassa oleva henkilö joko yksinään tai yhdessä henkilöstöpäällikön, työsuojelupäällikön, tuotanto- ja/tai laatupäällikön tai linjavastaavan kanssa. Kuultujen henkilöiden määrät ovat mainittu organisaatioiden nimien perässä sulkeissa. 1. Tieliikelaitos (3) 2. Tampereen Seudun Osuuspankki (2) 3. Kalmar Industries Oy (2) 4. Sisu-Diesel Oy (3) 5. Galvanoimis Oy (2) 6. Lähettipirkka Oy (1) 7. Suomen Posti Oyj (7) 8. Pirkanmaan Osuuskauppa (1) 9. Sandvik Tamrock Oy (2) 10. Nokian kaupunki (7) 11. Patria Aviation Oy (3) 12. Sopimusvuorisäätiö (3) 13. Perlos Oy (2) 14. Länsi-Suomen Tullipiiri/Tampereen Tulli (2) 15. Länsi-Suomen Lääninhallitus (3) 16. Onninen Oy (2) 17. Tamfelt Oyj (3) 18. Tampereen kihlakunnan syyttäjävirasto (1) 19. Pv-Materiaalilaitoksen Esikunta (1) 20. Pv-Lentotekniikkalaitos (3) 21. Pv-Teknillinen Tutkimuslaitos (2) Yleensä kuulemiset toteutettiin vierailujen yhteydessä työpaikoilla. Jokaisella vierailukerralla vierailun ohjelman rakenne ja sisältö oli sama. Samaten kysymykset, jotka tapaamisten aikana esitettiin työorganisaatioiden edustajille, olivat kaikille täsmälleen samat. Tilaisuuden alussa projektijohtaja esitteli sekä suullisesti että kalvoin ja jaetuin monistein puolen tunnin ajan Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla -

8 hankkeen lähtökohdat, tavoitteet ja suunnitellun verkoston rakenteen. Alustuksen pohjalta käytiin keskustelua ja kuultiin asianomaisen organisaation edustajien mielipiteet yhteistyön tarpeellisuudesta, organisaation kehittämistarpeet ja ylipäätänsä organisaation halukkuudesta osallistua verkoston eri toimintoihin. Työpaikkojen henkilöstöjen osallistuminen projektin toteuttamiseen Oheisessa taulukossa on yhteenveto verkoston organisaatioista ja henkilöistä, jotka ovat ilmaisseet halukkuutensa osallistua ja jotka ovat osallistuneet hankkeen eri toimintoihin. Taulukko kuvaa vallinnutta tilannetta. Kaiken kaikkiaan halukkaiden henkilöiden määrä on 123 ja organisaatioiden määrä on 50. Henkilöt ja organisaatiot nimineen ovat lueteltu teema- ja asiantuntijaryhmittäin sekä oheisessa liitteessä että Kehityssuunnitelman Liitteessä 3. Periaatteena on, että kukin organisaatio nimeää edustajansa hankkeen neuvottelukuntaan. Yhteistoimintasopimuksen myötä toimijat ovat perustajajäseniä ja perustajastatuksella toimivia. Neuvottelukunta siis koostuu kaikista oppimisverkon aktiiveista toimijoista. Oheisessa koontitaulukossa projektijohtaja on erotettu muista organisaatioista erilliseksi toimijaksi. Tämä siksi, että projektijohtajan odotetaan edustavan koko verkkoa ja kohtelevan tasapuolisesti siihen kuuluvia eri tahoja - syntynyttä uutta verkosto-organisaatiota. Neuvottelukunnan tavoitteellinen koko on 50 organisaatiota, joita edustaa vähintään yhtä monta henkilöä. Neuvottelukunnan jäsenistä 16 on eri organisaatioiden päällikkö- ja esimiesasemissa olevia henkilöitä, jotka osallistuvat ainoastaan neuvottelukunnan toimintaan. Neuvottelukunnan 24 jäsentä ovat mukana myös eri ryhmien toiminnassa. Ryhmä Henkilöitä Organisaatioita Tiedonvaihto eri organisaatiotasoilla Yksilön osaamisen kehityskaari Ennakointitieto ja työorganisaatiot YTY-työaikainen valmennus Turvallisuusjohtaminen Kannustus ja palkitseminen 8 7 Viestintä ja markkinointi 4 3 Neuvottelukunnan jäsenet, jotka eivät osallistu em. ryhmien toimintaan 16 Projektijohtaja 1 1 Yhteensä Kunkin yhteistyöorganisaation nimen perässä on myös mainittu neuvottelukunnan työskentelyyn osallistuvien henkilöiden nimet.

9 Neuvottelukunnan lopullinen koostumus tarkentuu lähipäivinä sen jälkeen, kun muutamat organisaatiot ovat ilmoittaneet edustajiensa nimet. Suomen Posti Oyj; tuotantojohtaja Jukka Tihinen ja projektipäällikkö Marko Heinonen Pirkanmaan Osuuskauppa; henkilöstön kehittämispäällikkö Mika-Jussi Mononen Galvanoimis Oy; toimitusjohtaja Timo Satuvuori ja laatupäällikkö Tommi Mehtonen Patria Aviation Oy; henkilöstöpäällikkö Harri Majanmaa ja valmentaja Mika Särkkinen Tampereen Seudun Osuuspankki (TSOP); toimitusjohtaja Tony Vepsäläinen Työhuone Tuulensuu Oy; toimitusjohtaja Timo Tommila Ikaalisten Kylpylä Oy; terveys- ja hyvinvointijohtaja Martti Heinisuo Sisu-Diesel Oy; toimitusjohtaja Eero Tomi Sandvik Tamrock Oy; toimitusjohtaja Arto Metsänen ja henkilöstöpäällikkö Liisa Siikakoski Sopimusvuorisäätiö; yhteyspäällikkö Ritva-Liisa Lehtinen Eltur Oy; toimitusjohtaja Jukka Kinnunen ja kouluttaja Jukka Riekki Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK); rehtori Markku Lahtinen ja hallintopäällikkö Risto Masonen Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu (TAOKK); rehtori Maarit Jääskeläinen Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK Hämeenlinnan toimipiste); johtava koulutuspäällikkö Tuulikki Similä-Lehtinen Tampereen ammattiopisto (TAO); johtava rehtori Reijo Linnanen ja koulutussuunnittelija Kyösti Viitanen Tampereen aikuiskoulutuskeskus (TAKK); rehtori Martti Santasalo ja kouluttaja Auli Nerkki-Saarinen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY, Turvallisuustekniikan laitos); professori Kaija- Leena Saarela ja tutkija Pertti Palukka Tampereen teknillinen yliopisto (TTY, Edutech); varajohtaja Paula Ihalainen Tampereen yliopisto (TAY, Eduta-Instituutti); professori Esa Poikela Tampereen kesäyliopisto (TAY); rehtori Ritva Ojalehto Tampereen yliopisto (TAY,Työelämän tutkimuskeskus); tutkija Anu Järvensivu - Koski ja tutkija Pasi Koski Murikka - opisto; rehtori Aki Ojakangas ja opettaja Jouko Reijonen Voionmaan opisto; rehtori Pasi Salmikallio ja vararehtori Pekka Lassila Sastamala opisto; toimistonhoitaja Tarja Pietilä SAK:n Tampereen Paikallisyhdistys ry; puheenjohtaja Jouko Toivonen STTK- Pirkanmaan aluetoimikunta; puheenjohtaja Veijo Pösö AKAVA- Pirkanmaan aluetoimikunta; puheenjohtaja Hanna Ahonen TEHY/Tampereen aluetoimisto; asiamies Riitta Vuorinen OAJ/Tampere; työsuojeluvaltuutettu Timo Välimäki KTV/Tampere; varapuheenjohtaja Sirpa Koivisto SAK/Tampere; työsuojeluvaltuutettu Ritva Lähteenmäki PAM-PAMINA/Tampere; varapuheenjohtaja Marja Elomaa Rakennusliitto/Hämeen aluetoimisto; aluepäällikkö Seppo Nieminen Rakennusteollisuus/Sisä-Suomen piiri; aluepäällikkö Jukka Vairema Lentotekniikkalaitos; laitoksen johtaja Veijo Mustonen ja hallintopäällikkö Jukka Kuntsi Puolustusvoimien Materiaalilaitoksen Esikunta; esikuntapäällikkö Pentti Väänänen Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuslaitos; johtaja Ilkka Jäppinen ja laatuinsinööri Kirsi Sundell Tampereen kaupunki; henkilöstön kehittämispäällikkö Niina Pietikäinen ja työympäristöpäällikkö Kari Parikka Nokian kaupunki; henkilöstöpäällikkö Vesa Koskinen ja sosiaalijohtaja Hanna Ahonen Länsi-Suomen lääninhallitus; projektipäällikkö Jukka Kohonen Pirkanmaan TE- keskus; projektipäällikkö Peer Haataja Sosiaali- terveysministeriö/tso; hallitusneuvos Reino Kanerva Opetushallitus (OPH); yli-insinööri Arto Pekkala

10 Työturvallisuuskeskus; koulutuspäällikkö Päivi Rauramo CAM-FORUM; projektipäällikkö Arto Jokihaara Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla; projektijohtaja, dosentti Olavi Manninen Lisäksi neuvottelukunnan kokouksiin kutsutaan edustajat työministeriön Tykes - ohjelmasta, jota hankkeen toiminnassa tähän mennessä ovat edustaneet projektikoordinaattorit Elise Ramstad ja Maarit Lahtonen. Osallistujien välinen yhteistyö Verkosto yhdistää uudella tavalla pirkanmaalaiset työelämäosaamista edustavat tahot. Oppimisverkko synnyttää ainutlaatuisen työelämäosaamisen keskittymän. Koskaan aiemmin toimijoiden välillä ei ole ollut mitään vastaavanlaista yhteistyötä. Sekä hankkeen neuvottelukunta on pitämässään kokouksessa että kaikki aktiivit toimijat ovat pitämässään yleiskokouksessa käsitelleet ja hyväksyneet yksimielisesti hankkeen kehittämissuunnitelman ja sen toteuttamiseksi laaditun resurssihakemuksen. Poikkitieteellisyytensä ja monimuotoisuutensa johdosta yhteistyöhanke tarjoaa erinomaiset yhteistyömahdollisuudet opinnäytetöiden tekemiseen eri oppiaineissa. Välittömästi hankkeen rahoituksen varmistuttua käynnistyy kevään 2005 aikana monipuolisten aineistojen keruu, jolla hankkeen omiin tavoitteisiin pääsyn lisäksi tähdätään ainakin neljän tohtorin väitöskirjatyön tekemiseen, yhden lisensiaattityön tekemiseen ja diplomi- ja/tai lopputyön tekemiseen. Tavoiteltavat tohtori- ja lisensiaattitutkinnot liittyvät lähinnä kasvatustieteisiin, hallintotieteisiin, teknisiin tieteisiin ja oikeustieteisiin. Henkilöedustajien kautta tällä hetkellä toimintaan ovat jo tulleet mukaan kaikki keskeisimmät pirkanmaalaiset oppilaitokset, opistot ja useat niiden yhteydessä toimivat tutkimus- ja koulutusyksiköt, viranomaiset, paikallisjärjestöt ja viisitoista aktiivia, oman toimintansa ja henkilöstönsä kehittämisestä kiinnostunutta ja vastuuta kantavaa yksityistä ja julkista työorganisaatioita tai yritystä. Organisaatiot edustavat eri toimialoja ja työllistävät yhteensä noin 5000 henkilöä. Toisaalta pelkästään jo omien järjestöjensä kautta tässä vaiheessa hankkeen kohdejoukkoon kuuluu yhteensä satoja eri työorganisaatioita ja niiden yhteensä yksityistä henkilöä (so. AKAVA: n 20 liittoa ja niiden jäsentä, STTK: n 20 liittoa ja niiden jäsentä, SAK: n Pirkanmaalla olevat 67 yhdistystä ja niiden jäsentä). Tietämämme mukaan missään muussa hankkeessa järjestöjen sitoutuminen ja osallistuminen eivät ole eivätkä ole olleet yhtä laajaa kuin mitä se on tässä hankekokonaisuudessa. Mukana olevat oppilaitokset ovat sinänsä suuria konserneja ja edustavat kattavasti erilaisia työyhteisöjä, työympäristöjä ja työtehtäviä - koko työelämän toiminnallista ja tiedollista kirjoa.

11 Toiminnan vakiintumisen myötä aktiivien toimijoiden joukko ja asiakaskunta lisääntyy ja monipuolistuu olennaisella tavalla nyt tässä esitetystä; asteittainen laajentaminen on sopusoinnussa verkoston tietoista edelleen kehittämistä. Lähestymistavat ja menetelmät Työorganisaatiotasoon kohdistuvat toimet ja työkulttuuri ovat avainasemassa ja korostetusti esillä tässä hankkeessa, kun tavoitteena on työelämäosaamisen parantaminen työorganisaatioissa. Käytännössä verkostomaista kehittämistyötä tehdään muun muassa reaktiivisissa ja dynaamisissa sekaryhmissä. Sekaryhmien työ nivoutuu hankekokonaisuuteen sen tavoitteita tukien ja aikataulua noudattaen. Kuitenkin nimetyt teema-alueet ovat työnimiä ja toimivat lähtökohtina, joiden pohjalta toimintaa ryhmissä vastuullisten koordinaattoreiden avustuksella jäsennetään. Vetämällä yhteen edellä kuvattujen kuulemisten tulokset teema- ja asiantuntijaryhmien työssä paneudutaan muun muassa seuraaviin asiakokonaisuuksiin: tiedonvaihto eri organisaatiotasoilla ja organisaatioiden välillä (koskien erityisesti kokemusperäistä ja hiljaista tietoa), yksilön osaamisen kehityskaari työyhteisöissä (erityisesti ikääntyvän työvoiman voimavarat/jaksaminen ja erityisesti yksilön osaamisen kehittäminen) ennakoinnin hyödyntäminen (erityisesti osaavan työvoiman varmistaminen) sekä täydennyskoulutus ja koulutuksen kohtaaminen, yksilön ja työorganisaation yhdistävä työaikainen valmennus ja turvallisuusjohtaminen. Teema- ja asiantuntijaryhmät ovat kanavia, joiden kautta halukkaat voivat osallistua oman työnsä ja työyhteisöjensä kehittämisen kannalta olennaisten asioiden käsittelyyn. Teema- ja asiantuntijaryhmät ovat sekaryhmiä, joiden kohteena on arjen työn ja toiminnan tutkiminen ja siitä oppiminen, pysähtyminen, tietoinen pohdinta, yhteisen intressipohjan rakentaminen sekä sovittujen toimien ja hankkeiden toteutus yhdessä. Teemaryhmien tiedon tuottamisen prosessia on kuvattu Kehityssuunnitelman liitteenä olevassa kaaviossa (Liite 5). Osallistujien määrällä arvioiden ryhmistä suosituin on Turvallisuusjohtamisen asiantuntijaryhmä. Toiseksi suosituin on Yty- työaikaista valmennusta suunnitteleva ja toteuttava asiantuntijaryhmä. Teemaryhmien rajapintoihin sijoittuvat yhteiset hankkeet ja kiinnostuksen kohteet kuten viestintä ja markkinointi sekä uudenlainen kannustaminen ja palkitseminen ihmisen elinkaaren ja työuran eri vaiheissa. Projektin toteuttamiseen osallistuneet työorganisaatioiden ja työpaikkojen edustajat ovat lueteltu oheisessa liitteessä (Liite 1). Syksyn aikana 2004 järjestetyissä ryhmien kokouksissa käytiin syventävää keskustelua kunkin ryhmän toiminnan tavoitteista, sisällöstä, keskinäisestä yhteistyöstä yritysten ja työorganisaatioiden ja muiden ryhmien kanssa.

12 Työskentelyn tuloksina syntyivät ryhmien kirjalliset toiminta-ajatukset, joita esitellään lyhyesti seuraavissa kohdissa: Tiedonvaihto eri työorganisaatiotasoilla - teemaryhmä Kokonaishankkeen toteutumista tukien teemaryhmän tavoitteina ovat kokemustiedon ja hiljaisen tiedon tuottaminen yhdessä yhteistyöorganisaatioiden kanssa, pilottihankkeista saatujen kokemusten raportointi ottaen huomioon julkisuus/luottamuksellisuus näkökulmat, kokemustiedon ja osaamisen analysointi- ja arviointimenetelmien soveltaminen sekä kehitettyjen menetelmien testaaminen, edelleen kehittäminen ja tuotteistaminen. Yksilön osaamisen kehityskaari työorganisaatioissa - teemaryhmä Yrityksen ja työorganisaation keskeinen menestystekijä on osaava henkilöstö. Tämä edellyttää henkilöstön osaamisen jatkuvaa ylläpitoa ja kehittämistä erilaisin menetelmin. Tähän liittyen teemaryhmä esittää oman työnsä painopistealueiksi muun muassa osaamisresurssit, osaamisen kartoitukset ja osaamisen tiedostamisen, osaamisen johtamisen, jaksamisen ja resurssien uudelleen arvioinnin. Ennakointitieto ja työorganisaatioiden tarpeet - teemaryhmä Hankekokonaisuuden toimintaa tukien tämän kuin muidenkin teemaryhmien toiminnan tavoitteena on proaktiivisuus - tulevaisuuteen ennalta varautuminen ja muutoksen ennakointi. Ryhmä arvioi ennakointia ja sitä, miten tieto syntyy ja miten tieto ylipäätänsä jalostuu käytettäväksi ja hyödynnettäväksi työpaikoilla ja yrityksissä. Tähän liittyen olennaista on ennakointiin liittyvän tiedon kriittinen arviointi myllyttäminen ja asiakkaiden erilaisten tarpeiden viiveetön tunnistaminen. Turvallisuusjohtamista käsittelevä asiantuntijaryhmä Asiantuntijaryhmän tavoitteena on turvallisuusjohtamista käsittelevän monimuotoisen opetuspaketin suunnittelu ja valmistaminen. Opetuspaketin sisällön ja rakenteen laatimisen kannalta asiantuntijaryhmä pitää tärkeänä sisältötasoa, toteutusta ja kohderyhmää. Valmistettavan opetuspaketin tavoitteena on ensivaiheessa ammatillisten oppilaitosten ja muun opetushenkilökunnan opettajien valmentaminen turvallisuusjohtamiseen ja yleensä turvallisuustietouden lisääminen ja ajantasaistaminen. Työelämä- ja yrityslähtöisyys on korostetusti esillä koulutuspaketin suunnittelussa ja valmistamisessa, ja tästä syystä asiantuntijaryhmän työskentelyyn on jo nyt osallistunut useita kymmeniä osaajia työorganisaatioista ja yrityksistä. Uudistunut opetuskokonaisuus on siten oleva tarpeellinen työvälineistö vastaisissa opettajien työelämäosaamisen edistämiseen tähtäävissä

13 koulutusjaksoissa, joita tietyllä tavalla toteutetaan vuoden 2005 alusta alkaen yhteistyössä hankkeessa mukana olevien keskeisimpien oppilaitosten kanssa. YTY työaikaisen valmennuksen asiantuntijaryhmä Asiantuntijaryhmän työ perustuu uudentyyppiseen valmennusajatteluun, mikä tähtää paitsi yksilön myös työorganisaation samanaikaiseen valmentamiseen. Työorganisaatioiden sisäinen työkulttuuri on merkittävä työhön sitova ja työstä poistyöntävä tekijä. Tästä syystä asiantuntijaryhmä yksimielisesti katsoo, että esimerkiksi työkykyä edistävän ja ylläpitävän toiminnan pitää kohdistua nykyistä selkeämmin työorganisaatiotasolle. YTY- toiminnassa yksilöiden ohella hankkeessa valmennetaan mukana olevat yhteistyöorganisaatiot; organisaatiotason valmennuksen tavoitteena on saada työorganisaatiot toimiviksi, vuorovaikutteisiksi, avoimiksi ja yhteisöllisiksi, joita jatkossa leimaa kumppanuus ja rakentava yhteistoiminta. Asiantuntijaryhmä kutsuu toimintaansa sparraavaksi kumppanuudeksi, jonka vaikuttavuutta seurataan jatkuvan palautteen ja tietojen keräämisen avulla. Kannustaminen ja palkitseminen Osana Yty-toimintaa suunnitellaan ja kehitetään uusia palkitsemis- ja kannustamiskeinoja pitäen lähtökohtana niitä henkilöitä, jotka etupäässä toimivat määräaikaisissa työsuhteissa. Kehittely- ja tutkimustyössä keskitytään aineettomaan (ei-taloudelliseen) palkitsemiseen, jossa erityisesti tarkastellaan urapalkitsemista kuten työn ja itsensä kehittämistä ja työuralla etenemistä. Verkkopohjainen portaali Yksi YTY- toiminnan tärkeimmistä kehittämistoimista on Työelämäosaamisen tiedon tuottamisen portaali (ks. Kokonaishanketta kuvaavaa kaaviota, Kehityssuunnitelman Liite 2). Kaikki työelämäosaamisen edistämiseen liittyvät palvelut kootaan tähän mahdollisimman helppokäyttöiseen suomenkieliseen portaaliin. Portaali palvelee nimenomaan erilaisten työorganisaatioiden ja yritysten tarpeita proaktiivisella tavalla. Portaali mahdollistaa yhteisöllisen asiantuntijuuden ja erityisosaamisen tehokkaan ja helpon jakamisen sekä hyödyntämisen. Arvio kokoamisvaiheesta Tavoitteiden saavuttaminen Kireästä aikataulusta ja käytettävissä olevista vähäisistä henkilöstöresursseista huolimatta kokoamistyölle asetetut tavoitteet saavutettiin erinomaisesti: puolen vuoden työn tuloksena syntyi koalitio, joka edustamansa monipuolisen osaamisen, laajuuden, innostuksen ja yksituumaisuuden suhteen on oloissamme ainutlaatuinen. Syntynyt poikkitieteellinen ja monipuolinen verkostomainen yhteenliittymä on valmis aloittamaan työnsä helmikuun alussa 2005 kehityssuunnitelman mukaisesti.

14 Kuten sanottu, käytettävissä olevan työvoiman suhteen tämän hankkeen kustannusarvio oli alimitoitettu, mikä tietysti kannattaa ottaa huomioon, jos vastaavanlaisia yhtä mittavia verkostojen kokoamisia halutaan käynnistettävän. Kokoamisesta vastaavana henkilönä usein totesin, että normaali päivittäinen työaika ei riitä, vaan aikataulussa pysyäkseni viikon loput oli otettava avuksi. Työpainettani lisäsi osaltaan se, että hankkeen assistentti ei pystynyt marras- joulukuussa osallistumaan kokoamistyöhön sillä intensiteetillä, mistä alun perin hänen kanssaan oli sovittu. Lähestymistapojen ja menetelmien sopivuus Henkilökohtaiset tapaamiset, henkilökohtaiset vierailut yhteistyökumppaneiden luona oppilaitoksissa ja työpaikoilla, henkilökohtaiset yhteydenotot ja keskustelut sekä lukuisat yhteiset kokoukset ja ideapalaverit olivat keskeiset työmuodot ja lähestymistavat verkoston kokoamisessa. Vaikka kasvotusten tapahtuva keskustelu on aikaa vievää, hyvää ihmistuntemusta ja keskustelutaitoja vaativaa, se on tämän tapaista kokoamistyötä ajatellen ehdottomasti tehokkain ja tuloksellisin toimintatapa. Kasvotusten tapahtuva henkilökohtainen keskustelu mahdollistaa viiveettömän mielipiteiden ja kysymysten esittämisen, mutta myös mahdollisuuden vastata välittömästi esitettyihin kysymyksiin perustellusti ja asiansa perin pohjin tuntevasti. Kuten tässä tilanteessa, toisilleen entuudestaan täysin vieraiden henkilöiden keskinäistä keskustelua ja yhteisen näkemyksen syntymistä luonnollisestikin edistää aito kiinnostus toisen osapuolen tekemistä kohtaan, avoimuus ja rehtiys, joiden esille tuomista pidin tärkeänä alusta alkaen tilanteessa kuin tilanteessa. Yleisesti ottaen kokoamistyötä oli ilo tehdä, koska muutamaa organisaatiota lukuun ottamatta kaikki muut yhteistyötahot olivat innostuneita, pitivät verkostomaista toimintaa arvokkaana ja tervetulleena sekä arvioivat työelämäosaamisen edistämisen tärkeäksi ja ajankohtaiseksi asiaksi. Ne syyt, jotka ilmeisesti johtivat muutamat organisaatiot jäämään verkoston toiminnan ulkopuolelle tässä vaiheessa, liittynevät pelkoon siitä, että verkostoon osallistuminen asettaa heidän oman osaamisensa kyseenalaiseksi, asettaa heidät yllättävään kilpailutilanteeseen samalla alalla olevan toimijan kanssa tai asettaa heidät kiusalliseksi koettavan seurannan ja kiinnostuksen kohteeksi, aiheuttaa joillekin vastuuhenkilöille täysin turhaa työtä tai sellaista ylimääräistä työtä, jota ei ole etukäteen budjetoitu tai että käynnissä oli jokin muu kiireellinen muutos- ja kehityshanke, johon organisaatiossa oli aiemmin jo sitouduttu. Näissä tapauksissa verkoston ulkopuolelle jäämistä edesauttoi kuultujen henkilöiden itsensä työssään kokema kiire, keskittyminen rutiinien tekemiseen ja heidän julkilausumansa epäily oppivan organisaation mukanaan tuomista hyödyistä esimerkiksi henkilöstön osaamisen lisääntymisen muodossa. Tunteen petetyksi tulemisesta koin, kun yksi organisaatio äkillisesti irtaantui yhteistyöstä, vaikka sitä olin syksyn aikana yrityksen johdon kanssa yhdessä konkreettisesti harjoittanut. Kun yhdessä työstetty yrityksen oma kehittämishankesuunnitelma valmistui, syystä tai toisesta kyseisen yrityksen johtaja ilmoittikin hakevansa itse suoraan rahoitusta Tykes ohjelmasta.

15 Evästykseksi ja opiksi muille verkoston kokoamista aikoville haluankin sanoa, ettei edes tällaisessa yhteiseen hyvään tähtäävässä toiminnassa pidä olla liian sinisilmäinen, sillä hyväntahtoisuudelle löytyy väärinkäyttäjänsä. Yhteistyön kannalta maininnanarvoinen kokemus on myös se, että monissa työorganisaatioissa ei osata pukea kehitysajatuksia kirjalliseen muotoon. Sen tähden suunnitellunkaltainen tiivis ja luottamuksellinen yhteistyö eri toimijatahojen kesken on tarpeen. Kuitenkin edellä kuvatunlaisen pettymyksen ja turhan työn välttämiseksi yhteistyötä eri tahojen kesken käynnistettäessä on perusteltua laatia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kirjallinen yhteistoimintasopimus, mistä ainakin selviää sopijaosapuolten yhteinen tavoite ja intressipohja. Oppimisverkoston kehityssuunnitelma Merkinnällä /Olavi Manninen varustettu Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla - hankkeen kehityssuunnitelma on lähetetty postitse jo vuoden 2005 alussa työministeriön kirjaamoon sekä paperiversiona että levykkeelle tallennettuna, mutta myös sähköpostitse Tykes - ohjelman projektikoordinaattorille. Kehityssuunnitelmaan sisällytetyt yksityiskohtaiset kuvaukset yhteistyöorganisaatioiden ja -yritysten kehittämishankkeista (yhteensä 10 hanketta) ja niiden toteuttamiseen tarvittavasta taloudellisesta tuesta on myös postitettu työministeriön kirjaamoon. Kehityssuunnitelma käsittää yhteensä 37 tekstisivua ja 9 liitettä. Kehityssuunnitelma koskee kolmivuotista toimintajaksoa, joka alkaa ja päättyy Hakemusnumerolla varustettu ja päivätty virallinen toiminnan edellyttämä resurssihakemus on myös postitettu työministeriön kirjaamoon toimitettavaksi edelleen Tykes-ohjelmalle. Kehityssuunnitelmaan sisältyy kuvaus monimuotoisen, työelämäosaamisen parantamiseen keskittyvän verkoston toiminnan tarpeellisuudesta, järjestäytymisestä, aktiiveista osallistujista, näiden kehitystarpeista, verkoston toimintatavoista, tavoitteista ja toimintaperiaatteista, toiminnan ja syntyvien tuotteiden innovatiivisuudesta, toiminnan kansainvälistämisestä ja monipuolistamisesta, edelleen kehittämisestä ja toiminnan toteuttamiseen tarvittavista resursseista sekä yksityiskohtaiset suunnitelmat eri tavoista levittää ja hyödyntää syntyvää uutta tietoa ja osaamisesta. Kyseinen kehityssuunnitelma on myös tämän kokoamisvaihetta kuvaavan raportin liitteenä. Toiminnan kansainvälistäminen ja monipuolistaminen Toimintajakson aikana yritysyhteistyötä laajennetaan, kehitetään ja syvennetään aste asteelta tässä raportissa nimiltä lueteltujen työorganisaatioiden ja yritysten lisäksi myös muiden kehittämishankkeiden, alueellisten yhteenliittymien ja/tai niihin sidoksissa olevien yksittäisten työorganisaatioiden kanssa, jotka ylipäätänsä haluavat hyödyntää ja parantaa omaa työelämäosaamistaan yhdessä.

16 Yhteistyön edelleen kehittämiseksi ja laajentamiseksi toimintajakson aikana vuosina opintomatkoja ja vierailuja tehdään Ruotsiin (Lundin yliopistoon), mutta myös muihin ulkomaisiin vastaisen yhteistyön kehittämisen kannalta merkittäviin yhteistyölaitoksiin, jotka sijaitsevat Saksassa, Englannissa, Unkarissa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa. Verkoston kehitystavoitteet Verkostossa tapahtuvan oppimisen tavoitteena on yritysten ja alueen kilpailukyvyn ja keskinäisen yhteistyön systemaattinen kehittäminen tulevina vuosina niin, että vuoden 2007 loppuun mennessä syntyy pysyvä työelämäosaamiseen liittyvän tiedon tuottamiseen, jakamiseen ja edelleen kehittämiseen erikoistunut koordinointikeskus uusine toimintatapoineen ja tuotteineen. Omalta osaltaan sekä nykyisiä että tulevaisuuden tiedollisia, taidollisia ja koulutuksellisia tarpeita tyydytetään ja ennakointiongelmia ratkotaan ottamalla työorganisaatioiden, yritysten ja oppilaitosten edustajat tasavertaisina mukaan teema- ja asiantuntijaryhmien toimintaan ja niiden yhteydessä toteutettaviin yritys- ja työorganisaatiolähtöisiin kehittämis- ja tutkimushankkeisiin. Luonnollisesti uusien työorganisaatioiden ja yritysten verkostoon mukaan tulemisen myötä yhteistyössä toteutettavat kehittämis- ja tutkimushankkeet vastaisuudessa monipuolistuvat, mikä sinänsä lisää hyviksi ja käyttökelpoisiksi todettavien ajattelu-, ratkaisu- ja toimintatapojen sekä lukumäärää että yleistettävyyttä. Yleisenä tavoitteena on etsiä kehittämismalleja, joissa työyhteisöjen ja työorganisaatioiden toimivuus liittyy kiinteästi itse työn kehittämiseen, jossa henkilöstö on aloitteellinen ja ottaa vastuuta kehittämisestä ja joka mahdollistaa organisaation oppimisen ja uuden, myönteisen ja kannustavan työkulttuurin syntymisen työorganisaatioissa. Tavoitteellisesta mallintamisesta johtuen nyt jo mukana olevat ja omat kehittämishankkeensa suunnitelleet yritykset ja työorganisaatiot edustavat hyvin erilaisia organisaatioita, joihin kuuluu niin yksityisiä tuotannollisia yrityksiä eri toimialoilta kuin julkisia organisaatioita. Työorganisaatioiden kehittämisestä halutaan näin luoda itse työstä, työn organisoinnista, työelämän laadusta ja työntekijöiden hyvinvoinnista ja osaamisesta muodostuva kokonaisuus, johon liitetään kiinteästi organisaatioiden toiminnallinen ja liiketaloudellisen osaamisen kehittämisen tukeminen. Verkosto pyrkii valitsemillaan kehittämis- ja teema-alueilla innovatiivisiin ja korkeisiin tavoitteisiin ja saavuttamaan kansallisesti ja kansainvälisesti arvioiden laadukkaat ja esimerkilliset tulokset. Verkoston kehitystavoitteita kuvaa tiivistetysti hankkeen yhteinen näkymä vuoden 2007 lopussa. Näkymä on seuraava: 1. Kansallisesti että kansainvälisesti verkottunut koordinointikeskus (proaktiivisuus, yhteinen hyöty ja yhteisöllisyys) 2. Neuvottelukunnasta asiantuntijaelin ja lausunnonantaja 3. Reaktiivinen ja monitaitoinen työelämäosaajien joukko (työelämälähtöisyys ja strateginen kumppanuus)

17 4. Suomenkielinen ja helppokäyttöinen työelämäosaamisen tiedon tuottamisen portaali (hyvät tiedot ja hyvät käytännöt) 5. Uudet käytännönläheiset toimintamallit, koulutusohjelmat ja tuotteet (toimiva dialogi) 6. Yhteistyöorganisaatiot ovat parantaneet työelämäosaamistaan ja tulleet sisäiseltä toimivuudeltaan sujuviksi ja tuloksekkaiksi 7. Työelämäosaaminen on sisäistetty opettajakoulutuksessa, opinto - ohjelmissa, oppilaitosten toiminnoissa (korkea työelämävastaavuus) ja henkilöiden työurassa. Toiminnan edellyttämät resurssit Hankkeen kustannusarvio pääluokittain vuodelle on esitetty kehityssuunnitelmassa sekä momenteittain että vuosittain yksityiskohtaisesti eriteltynä työministeriölle sisään jätetyssä avustushakemuksessa. Verkostomaisen yhteistyöhankkeen jatkon valmistelussa on lähdetty siitä, että vastainen kolmivuotinen toimintajakso käynnistyy ja päättyy kehityssuunnitelmassa esitetyllä tavalla. Kolme vuotta kestävän jatkohankkeen kustannusarvio veroineen on yhteensä Kustannusarvioon sisältyy asiantuntijoiden palkkakustannukset sivukuluineen, matka- ja majoituskulut, järjestettävien yhteistilaisuuksien kulut, ostettavat ulkopuoliset palvelut ja hankinnat ja yleishallinnon kulut. Yleishallinnon kulut syntyvät muun muassa koko hankkeen talouskoordinaatiosta, henkilöstön tilaja työasemakuluista ja myös yhteistyöorganisaatioiden hankkeisiin liittyvän rahaliikenteen hoidosta. Yhteistyöhengen mukaisesti resurssihakemuksessa on mukana myös taloudellinen tuki, jota tarvitaan yhteensä kymmenen kehittämishankkeen toteuttamiseksi yhteistyöorganisaatioissa toimintajakson aikana. Työorganisaatioiden ja yritysten omat kehittämishankkeet ovat kuvatut sekä kehityssuunnitelmassa että varsinaisen hakemuksen (hakemusnumero ) liitteissä. Kunkin hankkeen yhteydessä on eritelty työorganisaatioiden oma panostus ja tykes -ohjelmalta haettu tuki. Yhteistyöorganisaatioiden oma panostus hankkeisiin on haettuun taloudelliseen tukeen verrattuna lähes kaksinkertainen eli yhteensä Vastaavasti hankkeiden toteuttamiseksi haettu tuen määrä on ilman veroja (verot huomioon otettuina tarpeellisen tuen määrä on kolmivuotiskautena yhteensä ). Tiedon ja osaamisen levittäminen vuosina Hankkeen markkinointi- ja viestintästrategia perustuu hankkeen visioon vuodelle Strategiassa keskeisenä näkymänä on yhteistyön myötä syntynyt kansallisesti että kansainvälisesti verkottunut työelämäosaamisen edistämisen koordinointikeskus. Tähän keskeiseen näkymään liittyen hankkeen loogiset strategiset painopistealueet ovat 1. Neuvottelukunnasta asiantuntijaelin ja lausunnonantaja 2. Reaktiivinen ja monitaitoinen työelämäosaajien joukko

18 3. Suomenkielinen työelämäosaamisen tiedon tuottamisen portaali 4. Uudet käytännönläheiset toimintamallit, koulutusohjelmat ja tuotteet 5. Työelämäosaamisen parantaminen yhteistyöorganisaatioissa 6. Työelämäosaaminen ja työelämävastaavuus opettajakoulutuksessa, opinto-ohjelmissa ja oppilaitosten toiminnassa Hankkeen Imago on Työelämäosaamisen edistämisen kumppani. Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla hankkeen markkinoinnissa ja viestinnässä korostuu avoimuus, läpinäkyvyys, vuorovaikutteisuus ja kommunikointi eli kahden- tai monenvälinen viestintä, joka ei yksinomaan informoi asioista, vaan myös käsittelee asioita prosessin aikana.

19 Luettelo henkilöistä, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa Liite 1 ja myös osallistuneet hankkeen eri asiantuntija - ja teemaryhmien työskentelyyn. Luettelo on päivitetty TIEDONVAIHTO ERI ORGANISAATIOTASOILLA-RYHMÄ Hanna Ahonen, Nokian kaupunki Irene Ojala, Parkanon kaupunki Pasi Koski, TASTI, Tampereen yliopisto Anu Järvensivu - Koski, TASTI, Tampereen yliopisto Leena Mäkelä, TAYS Marjut McLean, TAYS Maija Ahlroth, PIRAMK Kirsikka Soikkeli, Tampereen kesäyliopisto Esa Poikela, Eduta-instituutti, Tampereen yliopisto Tommi Mehtonen, Galvanoimis Oy Seppo Paajanen, Lentotekniikkalaitos Raimo Ranta, Puolustusvoimien Materiaalilaitoksen Esikunta Olavi Manninen, Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla (projektijohtaja) Auli Nerkki-Saarinen (vastuullinen koordinaattori TAKK) YKSILÖN OSAAMISEN KEHITYSKAARI TYÖORGANISAATIOISSA-RYHMÄ Tuija Palomäki, Tampereen Seudun Osuuspankki (TSOP) Olavi Parvikko, STM/TSO Riitta Vuorinen, TEHY Tampereen aluetoimisto Sirpa Koivisto, KTV/Tampere Marja Elomaa, PAM-PAMINA Anne Lemmetty, Ikaalisten Kylpylä Oy Ritva-Liisa Lehtinen, Sopimusvuorisäätiö Kirsti Viidanoja, Sopimusvuorisäätiö Tarja Pietilä, KTV/Vammalan kaupunki Asko Vanhatalo, Puolustusvoimien Materiaalikeskuksen Esikunta Jukka Kuntsi, Lentotekniikkalaitos Olavi Manninen, Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla (projektijohtaja) Kyösti Viitanen (vastuullinen koordinaattori TAO) ENNAKOINTITIETO JA TYÖORGANISAATIOIDEN TARPEET-RYHMÄ Ritva Ojalehto, Tampereen kesäyliopisto Seppo Meriläinen, Toijalan työvoimatoimisto Tarja Nupponen, STM/TSO Riikka Kuivala, Tehyn Pitkäniemen sairaalan ammattiosasto Jouko Reijonen, Murikka-opisto Pasi Koski, TASTI, Tampereen yliopisto Anu Järvensivu-Koski, TASTI, Tampereen yliopisto Peer Haataja, Pirkanmaan TE keskus Tuulikki Similä-Lehtinen, Hämeenlinnan toimipiste, HAMK Tarja Niskanen, Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Paula Ihalainen, Edutech, Tampereen teknillinen yliopisto Saila Leivo, Edutech, Tampereen teknillinen yliopisto Carita Prokki, Tampereen ammattikorkeakoulu Hilkka Laukka-Sinisalo, Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu Olavi Manninen, Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla (projektijohtaja) Antti Klaavu (vastuullinen koordinaattori TAMK)

20 YTY-TYÖAIKAISTA VALMENNUSTA KÄSITTELEVÄ ASIANTUNTIJARYHMÄ Hanna Ahonen, AKAVA Veijo Pösö, STTK Jouko Toivonen, SAK Katri Helin, Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Marjo-Riitta Hell, Liiketyöntekijät/Pamina Reijo Linnanen, Tampereen ammattiopisto Auli Nerkki-Saarinen, Tampereen aikuiskoulutuskeskus Soile Kaarela, Tampereen aikuiskoulutuskeskus Mika-Jussi Mononen, Pirkanmaan Osuuskauppa Timo Tommila, Työhuone Tuulensuu Oy Anne Lemmetty, Ikaalisten Kylpylä Oy Martti Heinisuo, Ikaalisten Kylpylä Oy Jukka Tihinen, Suomen Posti Oyj Jorma Majuri, Lähettipirkka Oy Tommi Mehtonen, Galvanoimis Oy Eeva-Liisa Lundell, Sisu-Diesel Oy Harri Majanmaa, Patria Aviation Oy Liisa Siikakoski, Sandvik Tamrock Oyj Susan Jäsperi, Lentotekniikkalaitos Salla Kautto, Puolustusvoimien Materiaalilaitoksen Esikunta Olavi Manninen, Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla (projektijohtaja) TURVALLISUUSJOHTAMISTA KÄSITTELEVÄ ASIANTUNTIJARYHMÄ Arto Pekkala, Opetushallitus Reino Kanerva, Sosiaali- ja terveysministeriö, TSO Outi Nysten-Mäkelä, Sosiaali- ja terveysministeriö, TSO Antti Haanpää, Murikka-opisto Riikka Kivimäki, Työelämän tutkimuslaitos, Tampereen yliopisto Reijo Linnanen, Tampereen ammattiopisto Seppo Meriläinen, Toijalan työvoimatoimisto Pertti Palukka, Tampereen teknillinen yliopisto Juha Paukkala, Tampereen ammattikorkeakoulu Päivi Rauramo, Työturvallisuuskeskus Irma Gerstenmaier, Teknillinen korkeakoulu Auli Nerkki-Saarinen, Tampereen aikuiskoulutuskeskus Tuija Rasku, Tampereen aikuiskoulutuskeskus Anne-Maj Lahtinen, Tampereen aikuiskoulutuskeskus Esa Poikela, Eduta-Instituutti, Tampereen yliopisto Esko Laakso, Eduta-Instituutti, Tampereen yliopisto Timo Mäki-Ullakko, Pirkanmaan Osuuskauppa Martti Heinisuo, Ikaalisten Kylpylä Oy Ritva Lähteenmäki, KTV/ Tampereen kaupunki Timo Välimäki, OAJ/Tampereen kaupunki Jukka Tihinen, Suomen Posti Oyj Jorma Majuri, Lähettipirkka Oy Tommi Mehtonen, Galvanoimis Oy Raimo Karjalainen, Sisu-Diesel Oy Jukka Kinnunen, Eltur Oy Jukka Riekki, Eltur Oy Seppo Nieminen, Rakennusliitto Hämeen aluetoimisto Jukka Vairema, Rakennusteollisuus Sisä-Suomen piiri Vesa Koskinen, Nokian kaupunki Ari Suominen, Puolustusvoimien Materiaalilaitoksen Esikunta Tauno Pulkkanen, Lentotekniikkalaitos Jorma Karhulahti, Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuslaitos

21 Erkki Kovero, Puolustusvoimien Teknillinen Tutkimuslaitos Olavi Manninen, Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla (projektijohtaja) MARKKINOINTI JA VIESTINTÄ-RYHMÄ Pekka Lassila, Voionmaan opisto Manu Pärssinen, Voionmaan opisto Anne-Maj Lahtinen, Tampereen aikuiskoulutuskeskus Olavi Manninen, Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla (projektijohtaja) KANNUSTUS JA PALKITSEMINEN-RYHMÄ Jukka Tihinen, Suomen Posti Oyj Sari Visuri, Suomen Posti Oyj Mika-Jussi Mononen, Pirkanmaan Osuuskauppa Juhani Kauhanen, Liiketaloudellinen tutkimuslaitos Reino Kanerva, STM/TSO Timo Tommila, Työhuone Tuulensuu Oy Jouko Toivonen, SAK Olavi Manninen, Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla (projektijohtaja)

TULEVAISUUDEN TYÖEL OSAAMISTARPEEET

TULEVAISUUDEN TYÖEL OSAAMISTARPEEET TULEVAISUUDEN TYÖEL ELÄMÄN OSAAMISTARPEEET SEMINAARI 14.2.2006 Olavi Manninen Seminaari on osa Työelämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla verkosto-organisaation monipuolista toimintaa Käyntiinlähtötapahtuma

Lisätiedot

TYÖELÄMÄOSAAMISEN EDISTÄMINEN PIRKANMAALLA

TYÖELÄMÄOSAAMISEN EDISTÄMINEN PIRKANMAALLA KEHITYSSUUNNITELMA Olavi Manninen 3.1.2005 Tampere TYÖELÄMÄOSAAMISEN EDISTÄMINEN PIRKANMAALLA SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä 1. Hankkeen tausta 2. Työelämäosaamisen edistäminen ja kehitystarpeet 3. Kehityssuunnitelma

Lisätiedot

Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma)

Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma) Tietoyhteiskuntaneuvosto Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma) Eero Silvennoinen Koulutus, tutkimus ja tuotekehitys jaoston puheenjohtaja Teknologiajohtaja, Tekes Tavoitteena

Lisätiedot

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005

EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 EK-elinkeinopäivä Jyväskylässä 15.9.2005 Tuottavuutta ja hyvinvointia kannustavalla johtamisella Tuulikki Petäjäniemi Hyvä johtaminen on tuotannon johtamista sekä ihmisten osaamisen ja työyhteisöjen luotsaamista.

Lisätiedot

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Hyvä hetki ajattelutavan muutokselle ESR-tuen avulla päästiin kehittämään

Lisätiedot

KOETTU HYVINVOINTI JA VUOROVAIKUTTEISET TYÖ- JA ELINOLOT

KOETTU HYVINVOINTI JA VUOROVAIKUTTEISET TYÖ- JA ELINOLOT KOETTU HYVINVOINTI JA VUOROVAIKUTTEISET TYÖ- JA ELINOLOT Olavi Manninen Hyvinvoivat osaajat luovat menestyksen - seminaari 28.2.27 Tampere Työel elämäosaamisen edistäminen Pirkanmaalla - verkostot KOETTU

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaisten työllistymisen tueksi

Maahanmuuttajataustaisten työllistymisen tueksi Maahanmuuttajataustaisten työllistymisen tueksi OSSI - osaaminen esiin hanke 1.8.2015-31.1.2018 Projektipäällikkö Siru Kilpilampi 2.10.2015 Ossi -hankkeessa tuotetaan ohjaus- ja koulutusmalli, joka edistää

Lisätiedot

Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN

Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN Opetustoimen henkilöstökoulutuksen ja osaamisen kehittämisen menestystekijät -seminaari Helsinki Congress Paasitorni 10. 11.5 2012 Mari Räkköläinen Opetusneuvos,

Lisätiedot

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia 2010-2015 Satakunnan YES-keskus Projektipäällikkö Jenni Rajahalme Miksi maakunnallinen strategia? - OKM:n linjaukset 2009 herättivät kysymyksen:

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Kaakkois-Suomen ELO -verkosto järjestää Kymenlaakson toisen Hyvät käytännöt -kiertueen tilaisuuden 29.10.2014 Ohjaus työelämään

Lisätiedot

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Ohjelman verkostossa mukana (tilanne syyskuussa 2008) Akaan lukiot Kalevan lukio Kangasalan lukio Lempäälän lukio Mäntän seudun

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kansainvälisen toiminnan arvot ja visio... 3 3. Kansainvälisen toiminnan Strategiset tavoitteet... 3 4. Kansainvälinen toiminta... 5 4.1 Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

Pääteemat osaamisalueen pohjalta - Onko olemassa olevaa valmista aineistoa - Mikäli on, onko se hyödynnettävissä sellaisenaan

Pääteemat osaamisalueen pohjalta - Onko olemassa olevaa valmista aineistoa - Mikäli on, onko se hyödynnettävissä sellaisenaan Aineistokartoitustehtävä 1 - Työelämäpedagoginen osaamiskartta, osaava työelämäpedagogi ammatillisessa koulutuksessa, 6 op - Valmiina käytettävissä oleva aineistojen sekä puuttuvan aineiston valmistaminen

Lisätiedot

Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla

Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla Käsitteellisesti osaamisen johtaminen määritellään organisaation strategiaan perustuvaksi osaamisen kehittämiseksi, joka

Lisätiedot

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun kehittäminen Lokakuu 2011, päivitetty 1.2.2012 Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta SUUNNITELMA Aika 19.9.2011 31.5.2012 Kumppanit Nurmijärven kunnan vammaispalvelut

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

VYYHTI verkosto 1 (5) KUMPPANUUSASIAKIRJA VYYHTI VERKOSTON TOIMINNASTA ( )

VYYHTI verkosto 1 (5) KUMPPANUUSASIAKIRJA VYYHTI VERKOSTON TOIMINNASTA ( ) VYYHTI verkosto 1 (5) 29.11.2018 KUMPPANUUSASIAKIRJA VYYHTI VERKOSTON TOIMINNASTA (2019 2020) 1. VYYHTI verkoston kuvaus VYYHTI - verkosto on laaja-alainen vesien- ja merenhoidon toimijoiden verkosto Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisätiedot

Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt

Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt Pedagoginen johtaminen ja opetuksen kehittäminen Salpauksessa - kaikki yhdessä tehtäviensä mukaisesti Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt Koulutusjohtajat Hankkeiden rahoitus Hannu

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma PIRKKALAN KUNTA TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma VALTUUSTON HYVÄKSYMÄ 20.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kuntastrategiaa toteuttava hanke... 4

Lisätiedot

Miten kehittämishankkeiden hyvät käytännöt siirtyvät arjen toimintaan? Sirkka Hulkkonen

Miten kehittämishankkeiden hyvät käytännöt siirtyvät arjen toimintaan? Sirkka Hulkkonen Miten kehittämishankkeiden hyvät käytännöt siirtyvät arjen toimintaan? 25.3.2010 Sirkka Hulkkonen Vaikuttavuus alkaa ideasta Mihin hanke perustuu? Onko taustalla Teknologian kehittyminen Rakenteiden muuttuminen

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 19.5.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen aloitettiin osana laajempaa laadun arviointityökalujen kehittämisen

Lisätiedot

EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka:

EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka: EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka: Digitalisaatiokyselyn tulokset (2018) Teknologian tutkimuskeskus VTT: Jukka Kääriäinen, Maarit Tihinen Oulun Yliopisto: Marko Juntunen, Sari Perätalo DigiLeap -hanke

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

It-Peda - verkosto TieVie - Turku. Lauri.Saarinen

It-Peda - verkosto TieVie - Turku. Lauri.Saarinen It-Peda - verkosto 6.9.2002 TieVie - Turku Lauri.Saarinen Lauri.Saarinen@hkkk.fi Mikä IT-Peda? IT-Peda -verkosto on Suomen yliopistojen opetusteknologiayksikköjen (tai vastaavien) verkosto, joka on aloittanut

Lisätiedot

Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi

Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi Tervetuloa opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen osaaja! Opetushallituksen henkilöstökoulutustiimi Osaamisen kehittäminen muutoksen mahdollistajana 18.5.2017 Elisa Helin Opetushallitus

Lisätiedot

Osaamisen johtaminen on merkittävä julkishallinnon johtajien osaamisen sisältöalue.

Osaamisen johtaminen on merkittävä julkishallinnon johtajien osaamisen sisältöalue. Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla Osaamisen johtaminen on merkittävä julkishallinnon johtajien osaamisen sisältöalue. 1 1. Koulutus- ja kehittämistoiminta

Lisätiedot

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014 Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus Opettajuuden tulevaisuuden taitoja Sisältö- ja pedagoginen tietous: aineenhallinta, monipuoliset opetusmenetelmät

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Rahoitusta muutoksentekijöille Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmalle on asetettu kolme päätavoitetta,

Lisätiedot

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen EuroSkills2016-koulutuspäivä 9.6.2016 Eija Alhojärvi 1. Skills-toiminnan haasteet - strategiset painopistealueet 2. Kilpailu- ja valmennustoiminnan

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 Toimintasuunnitelma 2012 Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 Yleistä Yhdistyksen tehtävänä on lisätä työpajatoiminnan tunnettavuutta Keski- Suomessa ja edistää työpajojen välistä yhteistyötä. Yhdistyksen

Lisätiedot

#TAMPERE3 Yliopistopäivä-seminaari: Fuusiot ja yhteistyö Marianne Kukko, Tampere3-hankejohtaja

#TAMPERE3 Yliopistopäivä-seminaari: Fuusiot ja yhteistyö Marianne Kukko, Tampere3-hankejohtaja #TAMPERE3 Yliopistopäivä-seminaari: Fuusiot ja yhteistyö 15.9.2017 Marianne Kukko, Tampere3-hankejohtaja Kolme huippua muodostavat uuden korkeakouluyhteisön Tampereen yliopisto + Tampereen teknillinen

Lisätiedot

Työturvallisuuskeskus: Apua kehittämisohjelmien käynnistämiseen

Työturvallisuuskeskus: Apua kehittämisohjelmien käynnistämiseen Työturvallisuuskeskus: Apua kehittämisohjelmien käynnistämiseen Jarna Savolainen Kehittämispäällikkö, TTK Tukea toimialojen kehittämiseen aamuseminaari 1.11.2017 klo 8:30-11:00 Työturvallisuuskeskuksen

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan toisen asteen. yhteistyöstrategia 2015-2020

Keski-Pohjanmaan toisen asteen. yhteistyöstrategia 2015-2020 Keski-Pohjanmaan toisen asteen yhteistyöstrategia 2015-2020 Taustaa Toisen asteen koulutuksen järjestäjien välinen yhteistyö on saanut alkunsa jo 1990-luvulla toteutetun nuorisoasteen koulutuskokeilun

Lisätiedot

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN Työelämän kehittämis- ja palvelutoiminta uudistuu -seminaari 3.11.2010 Hilton Helsinki Strand Hallitusneuvos Merja Leinonen merja.leinonen@minedu.fi

Lisätiedot

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa 12.5.2014 Pitkät perinteet Kohti toimenpideohjelmaa Ohjelman sisältö, toteutus ja seuranta Pitkät perinteet kehitysyhteistyössä Ensimmäiset kehitysyhteistyöhankkeet

Lisätiedot

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma. Dinno-tutkimus 2012-2014

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma. Dinno-tutkimus 2012-2014 Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma Dinno-tutkimus 2012-2014 Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014 Yksi kuudesta Tekesin Työelämäinnovaatiot aktivointihankkeessa rahoitetusta julkisen tutkimuksen

Lisätiedot

Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen

Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen 1 Lapin digiohjelma 2020 Luonnos Ritva Kauhanen Ohjelman valmistelu Maakunnan kehittämisrahahanke Ramboll Management Consulting työn toteuttajana Ohjelmatyötä valmisteltu työpajasarjalla. Ensimmäisessä

Lisätiedot

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN MAAKUNTAOHJELMA MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN Rauli Sorvari koulutuspäällikkö Keski-Suomen liitto Maakuntasuunnitelman linjaukset Aikuiskoulutuksella tuetaan työyhteisöjen kykyä uudistua ja kehittyä.

Lisätiedot

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta

Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Kansallinen laatuverkosto 3-2012 Keuda 12.10. 2012 klo 9.00-15.00 Ajankohtaista ammattikoulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus Email: leena.koski@oph.fi KESU 85. Vahvistetaan

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Maakunnan tehtäviin liittyvät kansainväliset asiat ja yhteydet. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus.

Oma Häme. Tehtävä: Maakunnan tehtäviin liittyvät kansainväliset asiat ja yhteydet. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus. Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Maakunnan tehtäviin liittyvät kansainväliset asiat ja yhteydet www.omahäme.fi Tehtävien nykytilan kartoitus Aluekehitysviranomaisen tehtävät

Lisätiedot

OPETTAJANKOULUTUSLAITOS, RAUMA

OPETTAJANKOULUTUSLAITOS, RAUMA OPETTAJANKOULUTUSLAITOS, RAUMA Verme-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi TURUN YLIOPISTO, OPETTAJANKOULUTUSLAITOKSEN RAUMAN YKSIKKÖ JÄRJESTÄÄ VERME VERTAISRYHMÄMENTOROINNIN

Lisätiedot

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008

ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO. Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Lappeenranta-Imatran kaupunkiseutu; Työpaja 14.3.2008 Aluekeskusohjelman toteutus Aluekeskusohjelman kansallisesta koordinoinnista vastaa työ- ja elinkeinoministeriöministeriö

Lisätiedot

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Konferenssi on osaamisen kehittämisen prosessi, jonka tavoitteena on 1. tuoda esille ne osaamiset, joita

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

YLIOPISTOT JA KORKEAKOULUT OVAT MURROKSESSA

YLIOPISTOT JA KORKEAKOULUT OVAT MURROKSESSA #TAMPERE3 Mitä ny? YLIOPISTOT JA KORKEAKOULUT OVAT MURROKSESSA INTERNET VIE KOULUILTA MONOPOLIN KANSAINVÄ LISYYS ON MUST KOE JA TEE- AIDOT YMPRISTÖT RAJAT YLITTÄVÄ TUTKIMUS PÄTEVYYDET TUOVAT TUTKINNON

Lisätiedot

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill Niemi, Petri. 2006. Kehittämishankkeen toteuttaminen peruskoulussa toimintatutkimuksellisen kehittämishankkeen kuvaus ja arviointi. Turun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan lisensiaatintutkimus.

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen 2014

Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen 2014 Opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittäminen 2014 HANKKEIDEN SEURANTA, ARVIOINTI JA TUOTOKSET Tiedotustilaisuus 1.11.2013 Opetusneuvos Mari Räkköläinen OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN

Lisätiedot

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettaminen eduskuntavaaleja varten. Valmistelija: hallintosihteeri Toini Heinonen, puh.

Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettaminen eduskuntavaaleja varten. Valmistelija: hallintosihteeri Toini Heinonen, puh. Kaupunginhallitus 10 19.01.2015 Vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettaminen eduskuntavaaleja varten Kh 10 Valmistelija: hallintosihteeri Toini Heinonen, puh. 02 761 1110 Eduskuntavaalit toimitetaan

Lisätiedot

Haapakoski Marjaana Pääsihteeri Oulun seudun ammattikorkeakoulun osako.ps@students.oamk.fi

Haapakoski Marjaana Pääsihteeri Oulun seudun ammattikorkeakoulun osako.ps@students.oamk.fi OPINNÄYTETÖIDEN NYKYTILA JA KEHITTÄMISHAASTEET Työseminaari 11.2.2005 klo 9.00 15.30, auditorio 221, II kerros Ilmoittautuneet yhteensä 63 henkilöä [päivitetty 9.2.2005] Nimi Työtehtävä Organisaatio Sähköposti

Lisätiedot

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA 2012 2016 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Lähtökohdat ennen: liikunnan kilpailutoimintaa ja kulttuurikisat

Lisätiedot

SoteNavi. - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke 3/5/17

SoteNavi. - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke 3/5/17 SoteNavi - pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen valmennushanke Rahoittaja Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Työllisyyden ja osaamisen edistämiseen sekä sosiaaliseen

Lisätiedot

Etelä-Savon Teollisuuden osaajat

Etelä-Savon Teollisuuden osaajat Etelä-Savon Teollisuuden osaajat YHTEISTYÖSSÄ MUKANA Eteläsavolainen verkostohanke Rahoitus: rakennerahastot (ESR), Etelä-Savon ELY - keskus Kokonaishanke 896 000 ESR -rahan osuus 581 000 Hallinnoijana

Lisätiedot

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä. OPETUSSUUNNITELMA, johtaminen ja liiketoimintaosaaminen Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle vankan kehittämisosaamisen. Syvennät johtamisen ja liiketoiminnan eri osa-alueiden

Lisätiedot

Tuutorointi-työrengas. Koulutuspoliittinen sihteeri Minna Nieminen ja opinto-ohjaaja Auli Pekkala

Tuutorointi-työrengas. Koulutuspoliittinen sihteeri Minna Nieminen ja opinto-ohjaaja Auli Pekkala Tuutorointi-työrengas Koulutuspoliittinen sihteeri Minna Nieminen ja opinto-ohjaaja Auli Pekkala TUR-ryhmä, tavoite 1 Opettajatuutorin osaamisen kehittäminen - Yhtenevä näkemys opettajatuutoroinnista;

Lisätiedot

Alueyhteistyön kehittäminen määrällisten koulutustarpeiden ennakoinnissa

Alueyhteistyön kehittäminen määrällisten koulutustarpeiden ennakoinnissa Alueyhteistyön kehittäminen määrällisten koulutustarpeiden ennakoinnissa Ennakointiyksikkö Samuli Leveälahti 15.12.2004 Osaamisen ja sivistyksen asialla Ennakoinnin ESR hanke Opetushallituksessa 1.1.2004

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JA TYÖELÄMÄN KEHITTYVÄ YHTEISTYÖ

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JA TYÖELÄMÄN KEHITTYVÄ YHTEISTYÖ AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JA TYÖELÄMÄN KEHITTYVÄ YHTEISTYÖ Myötätuulessa toimintaa ja tuloksia ammatilliseen koulutukseen 19.-21.3.2012 Helsinki-Tukholma-Helsinki, M/S Silja Serenade Hallitusneuvos Merja

Lisätiedot

Kumppanuus ohjelma. Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen

Kumppanuus ohjelma. Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen Kumppanuus 2020 -ohjelma Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen Mikä on Kumppanuus 2020 -ohjelma? Tampereen kaupungin ja Kumppanuustalo Artteli ry:n yhdessä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3)

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3) Hämeen Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3) code name 1 2 3 sum YAKJA15APROFILOIVA-1000 PROFILOIVA 90 YAKJA15AYKJ01-1000 Toimintaympäristön muutos

Lisätiedot

Valmistelevan työryhmän ehdotus ja 3.6. käydyt keskustelut. Pekka Linna,

Valmistelevan työryhmän ehdotus ja 3.6. käydyt keskustelut. Pekka Linna, Valmistelevan työryhmän ehdotus ja 3.6. käydyt keskustelut Pekka Linna, 2.9.2014 Yhteistyöryhmän perustaminen Opintohallinnon ja tietohallinnon verkostot päättivät 3.6.2014 perustaa yhteistyöryhmän tukemaan

Lisätiedot

- Innovaatio-osaajat yritysyhteistyössä

- Innovaatio-osaajat yritysyhteistyössä - Innovaatio-osaajat yritysyhteistyössä MITÄ? Innobrokerit ovat innovaatiotoiminnan edistäjiä, toteuttajia ja välittäjiä. heidän tehtävänsä on: ottaa vastaan, jäsentää ja jakaa uutta tietoa sen erimuodoissa

Lisätiedot

Tekemisen laatu ratkaisee Koulutusorganisaation laadun parantamisen prosessit Laatua laivalla -seminaari

Tekemisen laatu ratkaisee Koulutusorganisaation laadun parantamisen prosessit Laatua laivalla -seminaari Tekemisen laatu ratkaisee Koulutusorganisaation laadun parantamisen prosessit Laatua laivalla -seminaari 26.8.2013 Jatta Herranen kehitysjohtaja jatta.herranen@pkky.fi 2 21.8.2013 Mitkä asiat ovat olennaisia?

Lisätiedot

TL 3 Osaajana työmarkkinoille tilannekatsaus

TL 3 Osaajana työmarkkinoille tilannekatsaus TL 3 Osaajana työmarkkinoille tilannekatsaus EU-rakennerahastopäivät 2008 Sotkamo 4.9.2008 Seija Rasku OPM/KTPO Kirsti Kylä-Tuomola OPM/KTPO Laura Jauhola OPH Jaana Lepistö LSLH Kehittämisohjelman tavoitteet

Lisätiedot

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 1 2 Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 3 Terveys ry siirtää toimintansa uudelle Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lle Yhdessä

Lisätiedot

KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI

KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI Kemian opetuksen päivät 2009 KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI Koordinaattori Maria Vänskä Yhteistyöhanke, jonka toimintaa tukevat kemian alan yritykset, kemian laitos, opetushallinto

Lisätiedot

Kaupunginhallitus päätti valita vuonna 2017 toimitettavia kuntavaaleja varten. 001 äänestysalue (Yhteiskoulu)

Kaupunginhallitus päätti valita vuonna 2017 toimitettavia kuntavaaleja varten. 001 äänestysalue (Yhteiskoulu) Kaupunginhallitus päätti valita vuonna 2017 toimitettavia kuntavaaleja varten 1. asetettaviin äänestysalueiden vaalilautakuntiin viisi varajäsentä 2. asettaa kaksi vaalitoimikuntaa ja niihin nimetään kolme

Lisätiedot

LEANasiantuntija. Koulutus-info Uutta osaamista. Uuteen työhön. Uudelle uralle. Pirkanmaan ELY-keskus, Satiini, klo

LEANasiantuntija. Koulutus-info Uutta osaamista. Uuteen työhön. Uudelle uralle. Pirkanmaan ELY-keskus, Satiini, klo LEANasiantuntija Koulutus-info 14.8.2019 Pirkanmaan ELY-keskus, Satiini, klo 13.30 Uutta osaamista Uuteen työhön Uudelle uralle Leanasiantuntijakoulutus on työvoimakoulutusta Pirkanmaan ELY-keskus rahoittaa

Lisätiedot

Osaamispääoman johtaminen

Osaamispääoman johtaminen johtaminen Leenamaija Otala, ProCompetence Oy, Inc Leenamaija Otala DIGITAL COMPETENCE AND LEARNING DCL-KONFERENSSI. 3. 4.11.2009 Hämeenlinna Esityksen sisältö Osaamisesta osaamispääomaa hallinta, kehittäminen

Lisätiedot

Innovatiiviset viestintäratkaisut avain metropolibrändin kehittämiseen

Innovatiiviset viestintäratkaisut avain metropolibrändin kehittämiseen Innovatiiviset viestintäratkaisut avain metropolibrändin kehittämiseen Teemat vuonna 2010 Millaisena metropolialue näyttäytyy kansainvälisten opiskelijoiden ja huippujen silmin? Vastaako metropolialueen

Lisätiedot

kaikille yhteinen tiimivalmennus kaikille yhteinen asiantuntijainterventiot

kaikille yhteinen tiimivalmennus kaikille yhteinen asiantuntijainterventiot RIVERIA 2025 -henkilöstön osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämisohjelma : Olemme Suomen vaikuttavin monialainen ammatillisen koulutuksen järjestäjä vuonna 2025. Tarve: Riverian henkilöstön osaamisen ja

Lisätiedot

Tiedolla johtaminen - työryhmä

Tiedolla johtaminen - työryhmä Tiedolla johtaminen - työryhmä Loppuraportointi 30.6.2018 30.7.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Sisällysluettelo 1. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi (dia 3) 2. Yhteistyö, oppiminen

Lisätiedot

OPPILAITOS-YRITYSYHTEISTYÖN HAASTEITA JA MAHDOLLISUUKSIA

OPPILAITOS-YRITYSYHTEISTYÖN HAASTEITA JA MAHDOLLISUUKSIA OPPILAITOS-YRITYSYHTEISTYÖN HAASTEITA JA MAHDOLLISUUKSIA SHAKE INNOVAATIOKOKEILUJEN UUSI MALLI Yrittäjyyskasvatuspäivät Oulu 2017 Maisa Kantanen 19.9.2017 Case-paperin tavoite Tuoda esille Etelä-Savolaisten

Lisätiedot

Eeva-Liisa Puumala Laboratoriohoitaja

Eeva-Liisa Puumala Laboratoriohoitaja Eeva-Liisa Puumala Laboratoriohoitaja Vieritutkimuskoulutus verkossa Työn tilaajana oli Labquality Oy Marja Heikkinen Päivi Rauvo Työssäni loin asiasisällön vieritutkimuksia käsittelevään verkkokoulutukseen

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa MAOL OPS-koulutus Naantali 21.11.2015 Jukka Hatakka Opetussuunnitelman laatiminen Kaikki nuorten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat lukion opetussuunnitelman

Lisätiedot

RAKSAKYMPPI käytännöksi

RAKSAKYMPPI käytännöksi RAKSAKYMPPI käytännöksi Perusteet Käyttö Hyödyt Kokemuksia Tarja Mäkelä VTT RATUKE-seminaari 20.9.2007 RAKSAKYMPPI -uutta ajattelua työturvallisuuteen Lisätietoja: Tarja Mäkelä VTT Puh. 020 722 3308, tarja.makela@vtt.fi

Lisätiedot

Hämeen Vapaa-ajankalastajapiiri Pilkkimestaruus 2017 tulokset Viljakkala, Haveri / Kyrösjärvi

Hämeen Vapaa-ajankalastajapiiri Pilkkimestaruus 2017 tulokset Viljakkala, Haveri / Kyrösjärvi Hämeen Vapaa-ajankalastajapiiri Pilkkimestaruus 2017 tulokset Viljakkala, Haveri / Kyrösjärvi 25.02.2017 NUORET 19 (alle 19 v.) 1 7 Kinnunen Nico HeKa 398 2 2 Nevala Ville Valkeakosken Kalaveikot 1 366

Lisätiedot

TAMPEREEN TEKNILLINEN LUKIO

TAMPEREEN TEKNILLINEN LUKIO TAMPEREEN TEKNILLINEN LUKIO 1.8.2012 1 Visio ja toiminta ajatus Tampereen teknillinen lukio on Suomessa ainutlaatuinen yleissivistävä oppilaitos, jossa painotuksena ovat matematiikka ja tekniikka sekä

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Henkilöstöohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto HENKILÖSTÖOHJELMA 1 Henkilöstöohjelman lähtökohdat Johtamisvisio Linjakas johtajuus ja yhteinen sävel.

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI. DNA Kaupan henkilöstön kehittämishanke

LOPPURAPORTTI. DNA Kaupan henkilöstön kehittämishanke 1 2016 LOPPURAPORTTI DNA Kaupan henkilöstön kehittämishanke DNA Kauppa järjesti yhdessä valmennusyritys Kaswun kanssa henkilöstön kehittämishankkeen. Tästä syntyi oppimisen iloa, sitoutumista ja tuloksia.

Lisätiedot

Ristiinpölytys neljän tuulen tiellä Keski-Suomessa. ELO-toiminta Paula Hiltunen Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Ristiinpölytys neljän tuulen tiellä Keski-Suomessa. ELO-toiminta Paula Hiltunen Pohjois-Karjalan ELY-keskus Ristiinpölytys neljän tuulen tiellä Keski-Suomessa ELO-toiminta Paula Hiltunen Pohjois-Karjalan ELY-keskus 25.2.2015 Pohjois-Karjalan ELO-toiminta ELY-keskus asetti elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmän

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

JOULUNAJAN MATINEA. Vastuunsa tunteva työorganisaatio

JOULUNAJAN MATINEA. Vastuunsa tunteva työorganisaatio JOULUNAJAN MATINEA Vastuunsa tunteva työorganisaatio Joulunajan henkeen liittyen tämänvuotisen matinean tarkoituksena on innostaa yhteistyökumppaneitamme kiteyttämään omaan toimintaansa liittyvät yhteiskuntavastuun

Lisätiedot

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013

Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Pirkanmaan avoin oppimiskulttuuri ohjelman toimintasuunnitelma 2009-2013 Ohjelmaan osallistuvat kaikki Pirkanmaan toisen asteen oppilaitokset, lukiot ja ammatillinen koulutus, nuorisoasteen- ja aikuiskoulutus.

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työhyvinvoinnin tilannekuva - Työnantajan nykyiset tiedot ja taidot toimintaan Rauno Pääkkönen Elina Ravantti Selvityksen tarkoitus ja toteutus Muodostaa käsitys mitä työhyvinvoinnilla

Lisätiedot

Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa. Laatu- ja arviointipäällikkö Sari Mikkola

Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa. Laatu- ja arviointipäällikkö Sari Mikkola Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa Laatu- ja arviointipäällikkö Sari Mikkola Laadunhallinta Koulutuskeskus Salpauksessa (vrt. Ammatillisen koulutuksen laadunhallintasuositus) Salpauksessa laadunhallinnalla

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinnon kehittäminen mikä muuttuu

Liiketalouden perustutkinnon kehittäminen mikä muuttuu Liiketalouden perustutkinnon kehittäminen mikä muuttuu Paula Hyytiäinen Kehitysjohtaja Suomen Liikemiesten Kauppaopisto paula.hyytiainen@businesscollege.fi Liiketalouden kehittämispäivä 30.1.2013 PERUSTEIDEN

Lisätiedot

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi Rahoittaja: #OPEKE OPEKE AMMATILLISEN OPETTAJANKOULUTUKSEN UUDISTAMINEN Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi 27.9.2017 Mikä OPEKE on? Valtakunnallinen kehittämishanke, jossa kehitetään ja uudistetaan

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019 Työryhmä Eeva Häkkinen, Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, Kangasniemen pty Senja Kuiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Aino Mäkitalo,

Lisätiedot

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ. Eija Salo-Lievonen 30.8.2013

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ. Eija Salo-Lievonen 30.8.2013 TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ Oppilaitosyhteistyön strateginen merkitys nyt ja tulevaisuudessa Yhteistyön muodot Sopimus ammattitaitoa edistävästä harjoittelusta TAMK:n ja Fimlabin kesken Neuvottelukunta

Lisätiedot

RINNAKKAISOHJELMIEN IDEAT JA OIVALLUKSET,

RINNAKKAISOHJELMIEN IDEAT JA OIVALLUKSET, RINNAKKAISOHJELMIEN IDEAT JA OIVALLUKSET, RYHMÄ 2 MYÖTÄTUULESSA TOIMINTAA JA TULOKSIA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Kari Laine 20.3.2012 1. Hyvä muutos kuljettaa eteenpäin Koulutusjohtaja Maarit Kuosa, Koulutuskeskus

Lisätiedot

LAMPPU2015-hanke Ohjauryhmän 1. kokous klo 13:00 Lync verkkokokous TERVETULOA!

LAMPPU2015-hanke Ohjauryhmän 1. kokous klo 13:00 Lync verkkokokous TERVETULOA! LAMPPU2015-hanke Ohjauryhmän 1. kokous 16.5.2013 klo 13:00 Lync verkkokokous TERVETULOA! 1. Kokouksen avaus Tervetuloa LAMPPU2015-hankkeen ohjausryhmän 1. kokoukseen! 2. Läsnäolijoiden toteaminen Ohjausryhmän

Lisätiedot

ESR haku mennessä. Rakennerahastoasiantuntijat Jaana Niemi, Tuula Isosuo ja Leena Tuunanen

ESR haku mennessä. Rakennerahastoasiantuntijat Jaana Niemi, Tuula Isosuo ja Leena Tuunanen ESR haku 16.2.2015 mennessä Rakennerahastoasiantuntijat Jaana Niemi, Tuula Isosuo ja Leena Tuunanen 14.1.2015 Ison kuvan hahmottaminen - Mikä on meidän roolimme kokonaisuudessa? Lähde: Maija-Riitta Ollila,

Lisätiedot

EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka:

EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka: EAKR: DigiLeap Hallittu digiloikka: Projektiesittely Hyöty irti digitalisaatiosta alakko nää digiä? Teknologian tutkimuskeskus VTT: Jukka Kääriäinen, Maarit Tihinen Oulun Yliopisto: Timo Koivumäki 1.11.2018

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN OSAAJIA. Työelämäyhteistyö liiketalouden koulutusohjelmassa

KÄYTÄNNÖN OSAAJIA. Työelämäyhteistyö liiketalouden koulutusohjelmassa KÄYTÄNNÖN OSAAJIA Työelämäyhteistyö liiketalouden koulutusohjelmassa HYVÄT TYYPIT PALVELUKSESSASI Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, tekee työelämälähtöistä tutkimus-

Lisätiedot

Hankintaosaamisesta kilpailukykyä

Hankintaosaamisesta kilpailukykyä Hankintaosaamisesta kilpailukykyä Salon hankintaosaamiskartoituksen tuloksia, mitä seuraavaksi? Harri Lorentz, Kalle Väänänen Turun kauppakorkeakoulu Kartoitus hankintatoimen haasteista ja kehitystarpeista

Lisätiedot