Näyttelyesitteen koko on yksi A4, joka taitetaan kahtia siten, että esitteessä on neljä A5-kokoista sivua. Keskiaukeama: Työn kuvaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Näyttelyesitteen koko on yksi A4, joka taitetaan kahtia siten, että esitteessä on neljä A5-kokoista sivua. Keskiaukeama: Työn kuvaus"

Transkriptio

1 ENG-A1002 AEP 27 (39) 12. NÄYTTELYESITE Yleiskuvaus Näyttelyesite kuvaa ryhmätyön tuloksen. Näyttelyesite on nähtävänä kurssin loppunäyttelyssä ja mahdollisesti vielä sen jälkeen. Ryhmätyön tulos kuvataan lyhyesti ja ytimekkäästi. Esitteen tulee olla asiallinen, informatiivinen ja selkeä. Ulkomuodon tulisi houkutella lukemaan, herättää mielenkiintoa ja olla esteettinen. Esitteessä voi käyttää eri värejä ja sitä voi elävöittää kuvilla. Sanoman luonteenomaiset erityispiirteet ja omaperäisyys on hyvä pyrkiä hyödyntämään. Koko Näyttelyesitteen koko on yksi A4, joka taitetaan kahtia siten, että esitteessä on neljä A5-kokoista sivua. Taitto Etusivu: Otsikko / työn nimi Takasivu Etusivu Keskiaukeama: Työn kuvaus Takasivu: Kurssin koodi ja nimi Päiväys Keskiaukeama Ryhmän numero Ryhmän nimi haluttaessa Tekijöiden nimet ja opintoalat (ENG/ENY, ENG/KJR, ENG/RYM, ARTS/A, ARTS/MU) Tekstin ja kuvien asettelu on muutoin vapaa. Kuvat Kuvien tulee olla itse tuotettuja. Tekijänoikeuslaki: Tekijänoikeuspalvelu: Kuvien tulostustarkkuus: dpi (dots per inch). Huom. JPG-kuvat voivat olla rakeisia, vaikka dpi olisi em. välillä. Kieli Kieli voi olla suomi, ruotsi tai englanti. Tulostus Kurssin järjestäjät vastaavat tulostuksesta ja tuovat esitteet näyttelytilaisuuteen. Esite tulostetaan vain kerran. Tulosteita otetaan n. 10 kpl/ryhmä. Palautus Eräpäivä, tiedostonimi, jossa N on kori ja # ryhmänumero, ja palautuspaikka. DL9-R Nayttelyesite_N#_vvvvkkpp.xxx MyCourses -> N-kori -> Palautus -> Näyttelyesite

2 ENG-A1002 AEP 28 (39) 13. NÄYTTELYPOSTERI Yleiskuvaus Posterin tulee sisältää Posteri on tietotaulu, juliste. Posteri esittelee ryhmätyön tuloksen: idea (mitä on tuotettu) argumentaatio (miksi on päädytty kyseiseen ideaan) rakenne (mistä kyseinen idea koostuu) olemus ( markkinointi kuinka idea myydään katsojalle) Posteri on esillä näyttelyssä ja mahdollisesti vielä sen jälkeen. Ryhmätyön tulos kuvataan posterissa lyhyesti ja ytimekkäästi. Posterin tulee olla asiallinen, informatiivinen ja selkeä. Ulkomuodon tulisi houkutella lukemaan, herättää mielenkiintoa ja olla esteettinen. Posterissa voi käyttää eri värejä ja sitä voi elävöittää kuvilla. Sanoman luonteenomaiset erityispiirteet ja omaperäisyys on hyvä pyrkiä hyödyntämään. Posteria pitää pystyä lukemaan muutaman metrin päästä. Otsikko / työn nimi Kurssin koodi ja nimi Päiväys Ryhmän numero (ryhmän nimi haluttaessa) Tekijöiden nimet ja opintoalat (ENG/ENY, ENG/KJR, ENG/RYM, ARTS/A, ARTS/MU) Koko Asento Taitto Kirjasimet Kuvat A0 (841 mm x 1189 mm) Pysty- tai vaakasuora Tekstin ja kuvien asettelu vapaa Peruskirjasimet, kirjasinkoko min. 36 pt (points). Kuvien tulee olla itse tuotettuja. Tekijänoikeuslaki: Tekijänoikeuspalvelu: Kuvien tulostustarkkuus: dpi (dots per inch). Huom. JPG-kuvat voivat olla rakeisia, vaikka dpi olisi em. välillä. Tiedosto Käytetään valmista posteripohjaa: Posteri_N#_vvvvkkpp.indd (MyCourses). Tekstiä ei tallenneta JPEG-muotoon, vaan siihen käytetään tekstityökalua. Kuvat liitetään posteriin riittävällä resoluutiolla. Tulostetaan Adobe PDF -tulostimella InDesignin sisältä.

3 ENG-A1002 AEP 29 (39) PDF-muodon max. koko 200 Mt. (rajoite MyCoursesissa, eli jos tiedosto on tätä suurempi, niin palautetaan vain linkki internetosoitteeseen, jossa tiedosto on). Palautetaan PDF-muoto, joka sisältää kaikki fontit ja kuvamateriaalin. Palautus Eräpäivä, tiedostonimi, jossa N on kori ja # ryhmänumero, ja palautuspaikka. DL9-R Posteri_N#_vvvvkkpp.pdf MyCourses -> N-kori -> Posteri Tulostus paperille Kurssin järjestäjät vastaavat tulostuksesta ja tuovat tulosteet näyttelytilaisuuteen. Posteri tulostetaan vain kerran, koska yksi tuloste maksaa useamman kympin. Kestävän kehityksen integrointi Tehtävänä on arvioida, miten ovat toteutuneet kestävän kehityksen periaatteiden huomioon ottaminen tehdyissä ratkaisuissa. Esimerkiksi tarkastelun lähtökohtana olisi hyvä olla kokonaisvaltainen elinkaariajattelu, jossa pohditaan ratkaisun kaikkia elinkaaren vaiheita ja niissä tehtyjä valintoja kestävän kehityksen kannalta. Tarkastelun vaiheita ovat esimerkiksi resurssien ja materiaalien hankinnat, valmistusvaihe, käyttövaihe ja käytöstä poisto sekä näihin liittyvät kuljetukset, energian käytöt ja mahdolliset erilaiset muut vaikutukset maaperään, veteen, ilmaan ja ihmisiin. Kestävän kehityksen määritelmä (Our Common Future, 1987, The Brundtland Commission): Kestävä kehitys tyydyttää nykyisen sukupolven vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. Omaa ratkaisu arvioidaan kaikkien kestävän kehityksen neljän erilaisen näkökulman kannalta: ympäristölliset, taloudelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset näkökohdat. Arvioinnin tulos esitetään osana posterin sisältöä. Esityksen tulee sisältää arviointi kaikista kestävyysnäkökohdista. Kestävyysnäkökohdat on esitetty taulukossa 1. Kestävän kehityksen arviointimatriisi on esitetty taulukossa 2.

4 ENG-A1002 AEP 30 (39) Taulukko 1. Kestävyysnäkökohdat. Esitystapa voi olla liikennevalo, (prosentteja osoittava pylväs)diagrammi tai muu visuaalinen kuvaus kestävän kehityksen neljästä osatekijästä. Enimmäiskoko 80x130 mm 2. Kuvassa 9 on esimerkki liikennevalosta. Ympäristölliset Taloudelliset Sosiaaliset Kulttuuriset näkökohdat Elinkaariajattelu Elinkaariajattelu Elinkaariajattelu Elinkaariajattelu Maa-alan käyttö Resurssien järkevä Tasa-arvon Paikalliset Ympäristönsuojelu käyttö edistäminen kulttuuriarvot Luonnon Taloudellinen Syrjäytymisen Monikulttuurisuus monimuotoisuus "kohtuullisuus" ehkäiseminen Ratkaisun Ilmaston muutos Työpaikat Alueellinen ja vetovoimaisuus (kasvihuonekaasut) Kustannustehokkuus kansainvälinen Kauneus Ilman ja veden Kilpailukyky vaikuttavuus Uutuusarvo laatu Markkinat Työllisyys Identiteetin Materiaalien Jatkojalostus ja Yhteisöllisyys muokkaaminen kierrätettävyys tulevat näkymät Turvallisuus Yhteensopivuus Jätehuolto ja jätteen jne. Terveys ympäristöön käsittely Käyttäjätahot jne. Energian säästö, jne. tehokkuus ja uusiutuva energia jne. Taulukko 2. Kestävän kehityksen arviointi. Näkökohdat Ei voi arvioida Ei toteudu Toteutuu osittain Toteutuu Ympäristölliset Taloudelliset Sosiaaliset Mikä erityisesti missäkin osa-alueessa? Kulttuuriset Näkökohdat Ympäristölliset Taloudelliset Sosiaaliset Kulttuuriset Kestävä kehitys Ei toteudu Toteutuu Toteutuu Toteutuu osittain Kuva 9. Liikennevalo. InDesign ohjeet Adobella on hyvä ohjesivusto osoitteessa:

5 ENG-A1002 AEP 31 (39) Youtubesta kannattaa etsiä ohjevideoita hakusanalla indesign tutorial tai tarkemmalla hakusanalla esim. indesign paragraph, ohjevideoiden avulla on erittäin helppo koostaa posteri seuraamalla selostettuja ohjeita ja toistamalla ne InDesignissa. Jos posterin kanssa on ongelmia, apua voi pyytää mutta viimeistään viisi päivää(!) ennen palautusaikaa, jotta ongelmiin ehditään reagoida. Kuvan tuonti Photoshopista InDesigniin oikealla resoluutiolla 1. Avaa kuva Photoshopissa. 2. Valitse valikko Image -> Image Size (kuva 10). Kuva 10. Kuvakoko. 3. Ota ruksi pois kohdasta Resample. 4. Näet kuvan pikselikoon kohdassa Dimensions. Kirjoita Resolutionkenttään 250, ja näet kuvan fyysisen koon senttimetreissä. 5. Paina OK, ja tallenna kuva. 6. Kun tuot kuvan InDesigniin (File -> Place, tai paina Ctrl+D), se luo kuvalle automaattisesti fyysisesti oikean kokoisen kehyksen (kuva 11).

6 ENG-A1002 AEP 32 (39) Objektien sijoittelu ja tasaaminen Kuva 11. Kuvakehys. Varmista, että vähintään seuraavat valinnat on tehty View-valikossa: Mikäli dokumentin ympärillä ei näy mittanauhaviivoja, valitse View -> Show Rulers View -> Grids & Guides -> Snap to Guides View -> Grids & Guides -> Smart Guides Lopullisen planssin tulostus Adobe PDF-tulostimella 1. Valitse File -> Print. 2. Varmista että Printer -kohdassa on valittuna Adobe PDF (kuva 12).

7 ENG-A1002 AEP 33 (39) Kuva 12. Tulostusasetukset. 3. Valitse vasemmalta kohta Marks and bleed. Varmista, että Marks-otsikon alla on ruksattuna ainoastaan Crop Marks eli leikkausmerkit. 4. Varmista, että Offset-kohdassa lukee 5 mm, ja että alempana Bleed and Slug kohdassa on ruksattuna Use Document Bleed Settings (tällöin kentissä pitäisi lukea 10 mm). 5. Valitse vasemmalta kohta Setup ja varmista, että paperikoko on Custom tällöin InDesignin pitäisi automaattisesti laskea paperin koko oikein, eli A mm reunukset (siis 861 x 1209 mm). Jos näin ei käy, voit valita Width ja Height kohdista varmuuden vuoksi valinnan Auto (kuva 13). 6. Varmista, että Scale-kohdassa sekä leveys että korkeus ovat 100%. 7. Paina lopuksi Print ja kirjoita tiedostonimeksi Posteri_N#_vvvvkkpp.pdf, jossa N# on ryhmän tunnus, esim. B5.

8 ENG-A1002 AEP 34 (39) Kuva 13. Tulostusasetukset. Posterin tarkastelu lopullisessa muodossa Kun et ole tekstityökalussa, voit painaa w-näppäintä ja piilottaa kehykset. Painamalla uudelleen w kehykset tulevat jälleen näkyviin. Oletuksena rasterikuvat näyttävät suttuisilta InDesigniin tuotaessa, se johtuu siitä, että oletuksena ohjelma näyttää kuvista karkean esikatseluversion, jotta sen käyttäminen ei hidastuisi liikaa. Painamalla hiiren kakkosnappia paperialueen ulkopuolella ja valitsemalla pudotusvalikosta kohdan Display Performance -> High Quality Display saat näkyville parempilaatuisen version kuvista.

9 ENG-A1002 AEP 35 (39) InDesign ja Photoshop luokkakoneissa "Adobe CC Master Aalto" ja "Adobe CC Design Small Aalto" -paketteihin kuuluvat mm. ohjelmat Adobe InDesign CC 2017 Adobe Photoshop CC 2017 Adobe CC Master Aalto -paketti on seuraavien tilojen koneissa: Arabia - Lumen luokka ARTS Luokat (ei Lume) - Windows Design Factory luokkakoneet Kone A046A Maari aula MaariL Töölö Päärakennus C332 Adobe CC Design Small Aalto -paketti on seuraavien tilojen koneissa: CAE-luokka ja -assarikone Kemia B016 Kone A046 MaariB Vesitekniikka luokka ja opiskelijakoneet

10 ENG-A1002 AEP 36 (39) 14. NÄYTTELYN HAVAINNEMALLI TAI -ESITYS Havainnemalli tai -esitys voi olla esim. fyysinen malli, sähköinen malli, kalvoesitys, video, kotisivu tai muu vastaava. Palautus Ryhmä tuo havainnemallin näyttelyn pystytykseen. Tunnistetiedoiksi merkitään DL11-R Kurssin koodi ja nimi Päiväys Ryhmän numero (ryhmän nimi haluttaessa) Tekijöiden nimet ja opintoalat (ENG/ENY, ENG/KJR, ENG/RYM, ARTS/A, ARTS/MA) Fyysinen malli Fyysisen mallin enimmäismitat ovat 500 x 500 x 500 mm 3. Sähköinen malli tai esitys Materiaalin ostamiseen ryhmä voi käyttää 50. Asiasta sovitaan etukäteen ryhmänohjaajan kanssa. Rahat saa takaisin kuittia vastaan. Lauri Salokankaalle toimitetaan: Alkuperäinen kuitti, josta käy ilmi, mitä on ostettu ja milloin. Kuitissa ei saa olla mukana muita ostoksia. Ryhmän tunnus. Sen henkilön nimi ja tilinumero, jolle rahat palautetaan. Yliopistolla tehtävästä 3D-tulostuksesta tulee sopia opettajien kanssa. Opettajat päättävät lopullisesti, tulostetaanko malli. Tulostusresurssit ovat rajalliset. Näyttelypisteen pöydälle ryhmä tuo oman tietokoneen. Akku on hyvä ladata täyteen ennen esittelyä. Näyttelytilassa on rajoitetusti pistokkeita. Jos ryhmän sähköinen 3D-malli tulostetaan, niin on DL8-R Sahkoinen_malli_N#_vvvvkkpp.xxx MyCourses -> N-kori -> Alustava lopputuotos

NÄYTTELYPOSTERI. 1) 2)

NÄYTTELYPOSTERI. 1)  2) 1 (6) NÄYTTELYPOSTERI Yleiskuvaus Posterin tulee sisältää Posteri on tietotaulu, juliste. Posteri esittelee ryhmätyön tuloksen: idea (mitä on tuotettu) argumentaatio (miksi on päädytty kyseiseen ideaan)

Lisätiedot

Peruskirjasimet, kirjasinkoko min. 36 pt (points).

Peruskirjasimet, kirjasinkoko min. 36 pt (points). 1 (8) NÄYTTELYPOSTERI Yleiskuvaus Posterin tulee sisältää Posteri on tietotaulu, juliste. Posteri esittelee ryhmätyön tuloksen: idea (mitä on tuotettu) argumentaatio (miksi on päädytty kyseiseen ideaan)

Lisätiedot

550 mm x 4000 mm, posteripohjassa kahdessa osassa, johon merkitty taitoskohta. Tähän taitos/liimauskohtaan ei mitään sisältöä!

550 mm x 4000 mm, posteripohjassa kahdessa osassa, johon merkitty taitoskohta. Tähän taitos/liimauskohtaan ei mitään sisältöä! 1 (7) NÄYTTELYPOSTERI Yleiskuvaus Posterin tulee sisältää Posteri on tietotaulu, juliste. Posteri esittelee ryhmätyön tuloksen: idea (mitä on tuotettu) argumentaatio (miksi on päädytty kyseiseen ideaan)

Lisätiedot

PROJEKTITYÖOHJE SISÄLLYS. ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti C-kori

PROJEKTITYÖOHJE SISÄLLYS. ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti C-kori ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti 19.04.2017 PROJEKTITYÖOHJE C-kori SISÄLLYS 1. Johdanto... 2 2. Palautukset... 3 3. Projektityön vaiheet... 6 1.1 Aloitus... 7 1.2 Esiselvitys... 8 1.3 Suunnittelu... 9 1.4 Toteutus...

Lisätiedot

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply Väriprofiili Väriprofiilin suosittelen olevan Cretive Suite Color Setting- kohdasta seuraavasti: Europe Prepress 3, kun tekee valmiin aineiston painoa varten. Tällöin kaikkien Adoben ohjelmien väriasetukset

Lisätiedot

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF InDesign CS FreeHand MX Painovalmis materiaali PDF Miksi PDF? 1. Työnkulku nopeutuu 2. Työn tulostus toimii varmemmin 3. Fontit ovat tiedostossa mukana 4. Kuvat ovat tiedostossa mukana 5. Usein tiedostokoko

Lisätiedot

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Sivu 1 / 8 Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit - kääntää kuvan - valita kuvasta vain tietyn alueen ja poistaa kuvasta muut (eng. crop, suom. rajaus) - muuttaa

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja;

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja; Digitaalinen alkuperäisversio on komposiitti-pdf, joka on tehty PDF/X- 1a:2001 -versiolla sekä Acrobat Distillerillä. Tilauksen mukaisesti joko CMYK:llä tai CMYK+SPOT -väreillä (PANTONE). Ohjeita ja suosituksia

Lisätiedot

Adobe Photoshop. 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho. Elements tutuksi

Adobe Photoshop. 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho. Elements tutuksi Adobe Photoshop Elements tutuksi 1 Adobe Photoshop Elements tutuksi 1.Puhekuplan lisääminen 2.Kuvan koon muutos (Esimerkkinä Elements V6) 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho 2 Photoshop Elements

Lisätiedot

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2.

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2. LAITTEISTOMME M&P PAINOSSA KÄYTÖSSÄMME OVAT SEURAAVAT OHJELMAT: Adobe Photoshop CS6 Adobe InDesign CS6 Adobe Illustrator CS6 Adobe Acrobat Pro Adobe Distiller Microsoft Word Microsoft Excel Microsoft Powerpoint

Lisätiedot

Väitöskirjan kansien suunnittelu

Väitöskirjan kansien suunnittelu Väitöskirjan kansien suunnittelu Ohje koskee Lapin Yliopistopainossa painettavia julkaisuja. Väittelijä toimittaa tarvittavat tiedot tekijälle sähköisenä: - julkaisun nimi - acta sarjan numero sekä ISBN

Lisätiedot

Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat

Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat Copyright TETRIX 2006 All rights reserved Vältä ongelmia 1) Tee kuvasi oikean kokoiseksi Kotisivuilla, jokaisen painettavan tuotteen kohdalla mainitaan Kuvakoko

Lisätiedot

Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille

Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille Erilaisista tulostusjärjestelmistä johtuen kopiolaitokset suosittelevat eri tulostinajureita tulostustiedostojen tekemiseen.

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot

ASIAKASOHJE. 1.1 Ajurin asennus & konfigurointiohje: 1. Kirjoita AutoCadin komentoriville _plottermanager ja paina Enter

ASIAKASOHJE. 1.1 Ajurin asennus & konfigurointiohje: 1. Kirjoita AutoCadin komentoriville _plottermanager ja paina Enter Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2010 -ohjelmalla Ohje on tarkoitettu PLT-tiedostojen tekemiseen. PDF-tiedostoja varten on ohjeet erikseen. Erilaisista tulostusjärjestelmistä johtuen

Lisätiedot

DL SOFTWARE Uumajankatu 2 Umeågatan FIN-65350 VAASA/VASA FINLAND +358-(0)207 701 701 Fax +358-(0)207 701 711 http://www.dlsoftware.

DL SOFTWARE Uumajankatu 2 Umeågatan FIN-65350 VAASA/VASA FINLAND +358-(0)207 701 701 Fax +358-(0)207 701 711 http://www.dlsoftware. 15.11.2007 1 (10) HELPDESKIN KÄYTTÖ JA OHJELMIEN PÄIVITYS INTERNETISSÄ DL Helpdesk Online Asiakastukemme avuksi on rakennettu Helpdesk, joka löytyy osoitteesta helpdesk.dlsoftware.com Jokainen ylläpitoasiakas

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

CADS Planner -tulostusohje

CADS Planner -tulostusohje Sisältö Yleistä tulostuksesta... 3 Tulostinajurin asentaminen Windowsiin... 4 Paperiarkin lisääminen tulostinajurille... 5 Tulostimen lisääminen CADSiin... 7 PDF-tiedoston tulostaminen... 9 PLT-tiedoston

Lisätiedot

Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje

Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje Päivitetty 19.3.2013 Tee uudet PDF-vientiasetukset (PDF Export Presets) alla olevien kuvien mukaisesti. Valitse Indesign -ohjelman pudotusvalikosta File > Adobe PDF

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ -

SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ - SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ - OPETTAJAN OPAS Varkauden museot 2011 Avaa ovi kulttuuriympäristöön! www.saranat.fi Yleistä Saranat.fi -verkko-oppimisympäristöstä Varkauden museoiden tuottamalla

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta Operatiiviset päivät 15.-17.11.2017 Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta 1. Luentosalin AV-tekniikka ja esityksen valmistelu Helsingin Messukeskuksen luentotilojen varustukseen kuuluu verkkoliittymä

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET 1. Luo mallin mukainen kansiorakenne Käynnistä Resurssienhallinta painamalla näppäimistöltä peräkkäin Windows- ja E-näppäimiä niin, että Windows-näppäin on yhä pohjassa, kun

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset Tehtävä Moodlen Tehtävä-aktiviteetti on tarkoitettu erilaisten tehtävien antamiseen verkossa. Tehtävä-aktiviteettia ei ole tarkoitettu ainoastaan tehtävien palautukseen, kuten moni sen sellaiseksi mieltää,

Lisätiedot

Pro gradun kuvaluettelon tekemisen ohjeet

Pro gradun kuvaluettelon tekemisen ohjeet Pro gradun kuvaluettelon tekemisen ohjeet 1. Johdanto 2. Pikselimäärä ja resoluutio 3. Kuvien tallennusmuoto 4. Kuvien asettelu Word-ohjelmassa 5. Kuvaluettelon tekstit 6. Kuvaluettelon tallentaminen ja

Lisätiedot

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings Käytössämme olevat ohjelmat: Adobe Indesign CS5.5 (Mac/PC) Adobe Photoshop CS5.1 (Mac/PC) Adobe Illustrator CS5.1 (Mac/PC) Adobe Acrobat X Pro (Mac/PC) Microsoft Office Aineistosuositus Suosittelemme aineiston

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti. B-kori

ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti. B-kori ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti B-kori 11.4.2017 Innovatiivinen kuljetin B-korissa pyritään löytämään: uusi tai paranneltu tuotekonsepti kappaletavaroiden tai materiaalien käsittelyyn, siirtelyyn tai kuljetukseen.

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

OHJEITA TULOSTAMISEEN

OHJEITA TULOSTAMISEEN OHJEITA TULOSTAMISEEN Ver. 1.3 22.10.2012 LYHYT OPPIMÄÄRÄ TULOSTUSSALDON TARKISTAMINEN Näet käytössäsi olevan tulostussaldon määrän työpöydälläsi olevasta Print account kuvakkeesta, katso kuva: Tuplaklikkaamalla

Lisätiedot

OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN

OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN 1 Sisällys Tulostimen valinta ja perustulostaminen... 4 Perusvälilehti... 5 Paperilähteen valinta... 5 Erikoismateriaalien tulostaminen... 6 Turvattu tulostus... 7 Asettelu

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

http://www.microsoft.com/expression/

http://www.microsoft.com/expression/ Verkkojulkaisuharjoitus1 TAVOITE Harjoituksen tarkoituksena on opiskella käyttämään verkkojulkaisueditoria (Microsoft Expression Web) ja käynnistämään verkkosivu internetissä. VERKKOSIVUEDITORIN KÄYTTÖOHJEITA

Lisätiedot

Posterin teko InDesignilla

Posterin teko InDesignilla Posterin teko InDesignilla Avatessasi InDesign CS5 -ohjelman, näyttöön aukeaa ikkuna, josta voit valita tarpeen mukaan aikaisemmin tallennetun dokumentin, uuden tai ohjelmassa valmiin mallin mukaisen inddtiedoston.

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

HUOM! Latauskaapelia ei saa kytkeä laitteeseen ennen hyväksytyn maksuprosessin suorittamista! Kirjaudu

HUOM! Latauskaapelia ei saa kytkeä laitteeseen ennen hyväksytyn maksuprosessin suorittamista! Kirjaudu Ecariot mobiili applikaatio-ohje 1 (6) Ecariot Oy:n operoimissa maksullisissa latauslaitteissa on mahdollista käynnistää sähköauton lataus mobiiliapplikaation kautta. Applikaatiota voivat käyttää vain

Lisätiedot

Aineisto ohje tarraleikkuri, laser ja jyrsin

Aineisto ohje tarraleikkuri, laser ja jyrsin Tarraleikkurit Tarraleikkurit 1600 mm ja 610 mm. Tarrarullat 610, 1220, 1370, 1400, 1520 mm, vaihtelu väreittäin. Tee aineisto vektoriohjelmalla, muuta tekstit kaariksi ja toimita se eps 3 muodossa PostScript

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS VÄRI, PARANNUS, KUVAKOKO, KEHYKSET Kuvan väri- ja valoisuusarvot ovat sidoksissa kuvanottohetken valaistukseen. Harjoituksen kuva on kuvattu loistevaloissa ja värisävy ei ole kohdallaan.

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

AINEISTO-OHJEET PÄIVITETTY 22.5.2015

AINEISTO-OHJEET PÄIVITETTY 22.5.2015 AINEISTO-OHJEET PÄIVITETTY 22.5.2015 YLIOPISTOPAINO 2015 SISÄLTÖ YLEISTÄ AINEISTON TOIMITTAMISESTA... 5 TIETOA TYÖNKULUSTA JA YLIOPISTOPAINON TOIMINNASTA... 5 NÄIN TEET PAINOKELPOISEN DOKUMENTIN... 5

Lisätiedot

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon.

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon. Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon www.provet.fi Finnish Net Solutions Oy www.fns.fi 1/6 Finnish Net Solutions Oy, 2/2012 Yleistä Tulostaminen PDF-tiedostoon Provet Petistä onnistuu ilmaisen

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

AALTO-YLIOPISTO ESITE 2017 ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti R. S (5)

AALTO-YLIOPISTO ESITE 2017 ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti R. S (5) AALTO-YLIOPISTO ESITE 2017 ENG-A1002 ARTS-ENG-Projekti R. S. 20170317 1 (5) KURSSIESITE Sisältö Tavoite Asema Opintojen alkuvaiheeseen sijoittuva kommunikointi-, ryhmätyö- ja yleisiä akateemisia opiskelutaitoja

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Ohjeita informaation saavutettavuuteen

Ohjeita informaation saavutettavuuteen Ohjeita informaation saavutettavuuteen Tarkoitus Kasvattaa tietoisuutta ja lisätä esteettömän informaation aiheen näkyvyyttä ja sen merkitystä elinikäisen tasapuolisen oppimisen mahdollisuuksista Tukea

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET

PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET PROJEKTISIVUJEN PAÄ IVITTAÄ MISEN OHJEET Suomen partiolaiset Finlands scouter ry 04/2013, muokattu 02/2015 Tämä ohje on tarkoitettu Suomen Partiolaisten hallinnoimien projektisivustojen sisällöntuottajille

Lisätiedot

OFFICE 365 OPISKELIJOILLE

OFFICE 365 OPISKELIJOILLE OFFICE 365 OPISKELIJOILLE Table of Contents Articles... 3 Ohjeet Office 365 käyttöönottoon... 4 One Driveen tallennetun videon palauttaminen oppimisympäristön palautuskansioon... 5 Tulostaminen monitoimitulostimella...

Lisätiedot

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS LOUNEA PALVELUT OY TEHDASKATU 6, 24100 SALO Sisällys Sisällys... 1 Tervetuloa OmaLounea-palveluun!... 2 OmaLounea - Käytön aloittaminen... 2 OmaLounea Kirjaudu

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

ESIKATSELU, TULOSTAMINEN, TUNNISTEET

ESIKATSELU, TULOSTAMINEN, TUNNISTEET Excel 2013 Tulostaminen Sisällysluettelo ESIKATSELU, TULOSTAMINEN, TUNNISTEET TULOSTAMINEN JA TULOSTUSASETUKSET... 1 Esikatselu ja tulostaminen... 1 Reunuksien määrittäminen, keskittäminen... 2 Ylä- ja

Lisätiedot

Yleistä. Suositukset. Rakenne

Yleistä. Suositukset. Rakenne Yhdistysavaimen ulkoasuohjeistus Jyty-liiton yhdistyksille 27.5.2015 Yleistä Tämä on Jytyliiton yhdistyksille laadittu ohjeistus ulkoasun rakentamisesta Yhdistysavain-julkaisujärjestelmään. Tavoitteena

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro 1 Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App... 11 OneNote Web App... 17 Excel Kysely... 20 Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro ohjelmaan... 25 Blogi... 27 Kansiot... 28 Skydrive

Lisätiedot

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta

Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1 Adobe Premiere 6.0 ohjelmasta 1. Ohjelman käynnistys...2 2 Ohjelman näkymän esittely...3 Työskentelytila...3 3 VIDEON KAAPPAUS:...6 3.1. Tallennuspaikka valitaan valitsemalla...6 3. 2. Kaappaus aloitetaan

Lisätiedot

DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2

DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2 DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2 S&A Matintupa 2007 Ohjelman käynnistys Ohjelma käynnistyy tuplaklikkaamalla DATALOGGER ohjelmakuvaketta. Ohjelma avautuu tuplaklikkaamalla Datalogger kuvaketta.

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla

Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla Videokuvan siirtäminen kamerasta tietokoneelle Windows Movie Maker -ohjelman avulla 1. Digivideokamera liitetään tietokoneeseen FireWire-piuhalla. (Liitännällä on useita eri nimiä: myös IEEE 1394, DV,

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Kotkaliikkuu.fi. Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä

Kotkaliikkuu.fi. Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä Kotkaliikkuu.fi Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä Tunnukset Tarvitset käyttäjätunnuksen ja salasanan käyttääksesi palvelua. Tunnukset ovat usein yhteisölle yhteiset. Henkilökohtaisia tunnuksia

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä KÄYTTÖOPAS Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä Tämän oppaan avulla näet, kuinka helppoa on ladata materiaalien tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centren nettisivuilta ja siirtää

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK.

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK. PIKAOHJEET VIESTIEN KÄYTTÖÖN ESRC:N KOTISIVUILLA Versio 3, 27.12.2006 ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql,

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Avoimen tieto luokkahuoneeseen Esimerkkejä avoimen ympäristötiedon hakemisesta. Ihan Pihalla & lähivedet kuntoon! luonnos 27.4.

Avoimen tieto luokkahuoneeseen Esimerkkejä avoimen ympäristötiedon hakemisesta. Ihan Pihalla & lähivedet kuntoon! luonnos 27.4. SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUS Opas 2017 Avoimen tieto luokkahuoneeseen Esimerkkejä avoimen ympäristötiedon hakemisesta. Ihan Pihalla & lähivedet kuntoon! luonnos 27.4.2017 Silander Tämä teos on lisensoitu Creative

Lisätiedot

SG520 Series. Käyttöohje Bolyguard Small riistakamera. Sivu 1

SG520 Series. Käyttöohje Bolyguard Small riistakamera. Sivu 1 1 Yleiskatsaus Käyttöohje Bolyguard Small riistakamera SG520 Series Sivu 1 1 Yleiskatsaus Sisältö 1 Yleiskatsaus... 3 1.1 Kameran rakenne... 3 1.2 Yleinen kuvaus... 4 1.3 Näyttö... 4 1.4 Kuvien ja videoiden

Lisätiedot

Miten teen posterin InDesignilla? - Eva Forssén

Miten teen posterin InDesignilla? - Eva Forssén Posterin teko InDesignilla Avatessasi InDesign CS3 -ohjelman näyttöön aukeaa ikkuna, josta voit valita tarpeen mukaan aikaisemmin tallennetun dokumentin, uuden tai ohjelmassa valmiin mallin mukaisen inddtiedoston

Lisätiedot

REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ)

REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ) REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ) Tämä ohje löytyy paikasta: http://arkisto.kouvolansuunnistajat.fi/ohjeita/reittiharvelin_kayttoohje_kousu_2015.pdf Työvaiheet: 1. Tarvittavien tiedostojen

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Käyttäjän wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ehr-järjestelmän käyttö

Lisätiedot

Aineistopaketin tulee sisältää:

Aineistopaketin tulee sisältää: MEDIAKORTTI 2017 1(10) Painovalmis aineisto toimitetaan 14 vrk ennen kampanjan alkua sähköisesti osoitteeseen asiakaspalvelu@gogocar.fi Aineistopaketin tulee sisältää:.pdf Valmiit PDF:t joissa 3mm bleedit

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Ohjeita Omapalvelun käyttöön

Ohjeita Omapalvelun käyttöön Ohjeita Omapalvelun käyttöön Sisällysluettelo Omapalvelu 3 Omat tiedot ja Yhteydenottotapa 4 Aloitus 5 Uusi ja keskeneräinen hakemus 1/2 6 Uusi ja keskeneräinen hakemus 2/2 7 Etusivu 1/3 8 Etusivu 2/3

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Taksimainokset. Helpolla.

Taksimainokset. Helpolla. Taksimainokset. Helpolla. MEDIAKORTTI 2017 2(14) Taksimainonta Taksimainonta liikkuu siellä, missä asiakkaatkin. Taksit ovat hyvä mainosmedia, koska ne liikkuvat siellä missä ihmisetkin. Viesti tavoittaa

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot