AINEISTO-OHJEET PÄIVITETTY

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AINEISTO-OHJEET PÄIVITETTY 22.5.2015"

Transkriptio

1 AINEISTO-OHJEET PÄIVITETTY YLIOPISTOPAINO 2015

2

3 SISÄLTÖ YLEISTÄ AINEISTON TOIMITTAMISESTA... 5 TIETOA TYÖNKULUSTA JA YLIOPISTOPAINON TOIMINNASTA... 5 NÄIN TEET PAINOKELPOISEN DOKUMENTIN... 5 TIEDOSTOMUODOT JA -ASETUKSET... 5 LEIKKAUSVARAT... 6 LEIKKAUSVAROJEN (BLEED) TEKO INDESIGN-OHJELMASSA... 6 LEIKKAUSMERKKIEN JA -VAROJEN SIJAINNIT PDF-TIEDOSTOSSA... 7 VÄRIASETUKSET 4-VÄRI- JA MV-TÖISSÄ... 8 PAPERIKOOT... 8 POSTERIT JA MUUT SUURTULOSTEET... 8 LEIKKAUSVARAT ROLL-UP -TELINEISSÄ... 9 LEIKKAUSVARAT KEHYSTETTÄVISSÄ JA KEHYKSILLE PINGOTETTAVISSA TAULUISSA LEIKKAUSVARAT MUISSA SUURTULOSTEISSA JA POSTEREISSA LIIMASIDOTUN KIRJAN KANNET JA SELÄN LEVEYS HUOMIOITAVAA VIHKOTÖISSÄ PDF:N TEKEMINEN ADOBE PDF-TULOSTIMELLA PDF:N TEKEMINEN "EXPORT/VIE" -TOIMINTOA KÄYTTÄEN (INDESIGN) PDF:N TEKEMINEN PDFCREATOR-TULOSTIMELLA AINEISTON KOKOAMINEN "PACKAGE"-TOIMINNOLLA INDESIGNISSA... 17

4

5 5 YLEISTÄ AINEISTON TOIMITTAMISESTA Aineiston toimitus tapahtuu sähköpostilla osoitteeseen CD-/DVD-levyllä tai USB-muistitikulla. Paperialkuperäiset voidaan toimittaa postilla tai tuoda itse paikan päälle. TIETOA TYÖNKULUSTA JA YLIOPISTOPAINON TOIMINNASTA Kun toimitat aineistosi meille, teemme aina ennen lopullista painamista hyväksymisvedoksen. Vedostamisella varmistetaan aineiston toimivuus tuotannossamme, ja viime hetken korjaukset kirjoitus- ym. virheisiin ovat vielä tehtävissä ennen työn painamista. Saat vedoksen mukana vedossaatteen, minkä tarvitsemme allekirjoitettuna takaisin vedosprintin mukana, ennen kuin työ etenee tuotannossa. Normaali toimitusaika on n. viikko vedoksen hyväksynnästä ellei muuta sovita. Joskus työ saattaa vaatia pidemmän ajan valmistuakseen, mutta tällöin voidaan sopia esim. osatoimituksesta. Noudatamme graafisen teollisuuden yleisiä toimitusehtoja. Toiminnallemme on myönnetty ISO 14001:2004 -standardin mukainen ympäristösertifikaatti ensimmäisenä digipainona Suomessa. Sertifikaatti täydentää ISO 9001:2000 -laatusertifioitua toimintaamme. NÄIN TEET PAINOKELPOISEN DOKUMENTIN Ota huomioon jo dokumenttipohjaa luodessa mahdolliset leikkausvarat. Aineiston teossa suosittelemme käyttämään ensisijaisesti graafisen alan yleisohjelmia, kuten esim. InDesign, FreeHand tai PhotoShop. Microsoft Word ei ole taitto-ohjelma, vaan tekstinkäsittelyyn tarkoitettu. Jos sinulla ei ole kunnon ohjelmistoa käytössä vaativan taittotyön tekemiseen, voit toki tehdä aineistosi Wordilla tms. ohjelmalla. Ongelmana Wordissa ja muissa ns. "perus-" tekstinkäsittelyohjelmissa on mm. että leikkausvaroja ja/tai ylimenoja ei voi tehdä dokumenttiin. Lisäksi muotoilu ja asettelu saattaa muuttua, kun dokumentti avataan jollain muulla työasemalla kuin millä se on tallennettu. Tämä johtuu Wordin tyyleistä ja asetuksista, mitkä voivat poiketa huomattavastikin versiosta ja työasemasta riippuen. Ohjelmasta riippumatta aineisto onkin suotavaa lähettää PDF:nä painolle. Aiheesta lisää myöhemmin tässä ohjeistossa. Leikkausvarojen huomioimisen lisäksi kuvien resoluutio eli tarkkuus ja koko kannattaa tarkastaa ennen kuvien sijoittamista dokumenttiin, koska ylenpalttinen skaalaaminen ei ole suositeltavaa taitto-ohjelmassa. Suunnittelussa on hyvä huomioida myös mahdolliset tasku- tai haitaritaittelut, että palstat osuvat lopullisessa taitellussa työssä oikeaan kohtaan. TIEDOSTOMUODOT JA -ASETUKSET Ensisijainen suositeltava tiedostomuoto on PDF ja muita suositeltavia muotoja ovat TIF, JPEG, EPS, AI ja PNG. Kuvien resoluutio eli tarkkuus olisi hyvä olla 300 dpi (pistettä per tuuma). Internetistä löytyy painokelpoistakin materiaalia, mutta pitää muistaa että näytöllä kuva saattaa näyttää hyvältä, kun taas tulostaessa jälki saattaa olla rakeista. Tämä johtuu nettisivuilla käytettävien kuvien resoluutiosta, joka yleisesti on dpi (pistettä per tuuma).

6 6 Käytössämme ovat mm. Adobe CS-perhe (mm. InDesign, Illustrator, PhotoShop), joten näiden ohjelmistojenkin omia tiedostomuotoja voit käyttää, mutta tällöin on otettava huomioon että kaikki linkitetyt kuvat ja fontit ovat mukana aineistoa lähetettäessä. Ohjeet InDesign-aineiston koostamiseen "Package"- toiminnolla löytyvät tästä oppaasta. Kysy painosta lisäohjeita tarvittaessa! PDF:n muodostus tapahtuu tulostamalla joko suoraan PDF:ksi tai käyttämällä joistain ohjelmista löytyvää EXPORT- eli VIE-toimintoa. Tällöin tulostusasetukset on oltava ohjeiden mukaiset, oletusasetukset eivät välttämättä tuota painokelpoista PDF:ää. Näistäkin löytyy lisätietoa myöhemmin tässä oppaassa. Suositus PDF:ää tehdessä on Adoben Acrobat tai Distiller, mutta nykyään löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja. Tosin PDF-Creator tai muut ilmaiset PDF-käännösohjelmat eivät aina osaa sisällyttää kaikkia fontteja PDF:ään, joten tarkasta huolellisesti käännetty asiakirja näitä ohjelmia käytettäessä. Vaikka PDF näyttää olevan ruudulla kunnossa, vedoksen ottaminen on aina suositeltavaa! LEIKKAUSVARAT Jos sivuissa/kuvissa on reunaan asti ulottuvia elementtejä, on aineistossa huomioitava leikkausvarat (Bleed). Elementit tai kuvat jotka halutaan lopullisessa puhtaaksileikatussa koossa reunaan asti, pitää viedä arkin yli leikkausvaran (Bleed) reunoihin. Leikkausvaraa on hyvä olla ainakin 3 mm sivun joka reunalla. Sisällytä leikkausmerkit (Cropmarks) mukaan tiedostoon, jotta osaamme leikata työsi oikein! Varojen/bleedin asettaminen tiedostoon on ohjelmakohtaisesti erilaista. Esim. Photoshopissa aineistoa tehtäessä kuvaan ei suoraan voi määritellä leikkausvaroja. Tällöin on tehtävä 6 mm lopullista kokoa suurempi dokumentti. Esimerkiksi, jos teet A3-kokoisen (297 x 420 mm) julisteen, johon tulee reunaan asti kuvaa tai väriä, kuvan koko on PhotoShopissa oltava 303 x 426 mm (3 mm leikkausvaroilla). Aivan leikkauksen reunaan saakka tekstiä ei kannata kuitenkaan laittaa, koska leikkausvarat ovat kompensoimassa esim. paperin kutistumista tuotannossa. Tekstin ja muiden mukaan haluttavien elementtien sijainti puhtaaksileikattavasta reunasta olisi suositeltavaa olla 2-3 mm. LEIKKAUSVAROJEN (BLEED) TEKO INDESIGN-OHJELMASSA InDesignissa ja muissa varsinaisissa taittoohjelmissa leikkausvarat määritetään uutta dokumenttia luodessa paperikoon yhteydessä. Jos dokumenttia luodessa leikkausvaroja ei ole määritelty, ne voidaan lisätä jälkikäteen valikon kohdasta "File" --> "Document Setup" --> "Bleed". Kaikki reunaan asti menevät elementit on vietävä dokumentin reunan yli leikkausvaran/bleedin reunaan asti. Bleedin reuna näkyy dokumentin ulkopuolella punaisena viivana InDesign (CS4). Leikkausvarat ja -merkit on myös muistettava ottaa PDF:ää tehdessä mukaan, tästä ohjeet myöhemmässä.

7 LEIKKAUSMERKKIEN JA -VAROJEN SIJAINNIT PDF-TIEDOSTOSSA 7 Leikkausmerkit / Cropmarks Puhtaaksileikattu alue / arkkikoko (esim. A4) Leikkausvarat / Bleed (2-3 mm)

8 8 VÄRIASETUKSET 4-VÄRI- JA MV-TÖISSÄ Mikäli painotyö halutaan värillisenä, aineistossa on pyrittävä käyttämään neliväri- eli CMYK-värimaailmaa. Tällöin halutut sävyt toistuvat mahdollisimman hyvin. Jos aineistossa käytetään RGB-värejä, sävyt saattavat muuttua hieman, koska tällöin RGB-värimaailma simuloidaan CMYK-väreillä. Nyrkkisääntönä on se, että työ on KOKONAAN joko RGB- tai CMYK-väreissä. Näin voit varmistua, että aineisto toimii mahdollisimman oikein. Kamerat ja skannerit tuottavat oletuksena RGB-sävyisiä kuvia, joten värit kannattaa mahdollisuuksien mukaan kääntää kuvankäsittelyohjelmassa CMYK-väreiksi. Näytöt käyttävät RGB-värejä, joten sävyt saattavat näyttää ruudulla erilaiselta kuin lopullisessa painotyössä, vaikka CMYK-värejä aineistossa käytetäänkin. Yleisesti ottaen näytöt toistavat sävyt kirkkaampina kuin digipainoteknisesti on mahdollista toteuttaa (esim. neonvärit). Printtivedoksesta onkin hyvä tarkastaa sävyt ja oikeellisuus aina ennen lopullista painosta! Nelivärityönkulussa käytämme Europe ISO Coated FOGRA 39-väriprofiilia, mutta sen sisällyttäminen aineistoon on vapaaehtoista. RGB-töissä käytämme srgb-profiilia, mikäli muuta RGB-väriprofiilia ei ole sisällytetty työhön. Mustavalkotöissä aineistossa on suositeltavaa käyttää ensisijaisesti harmaasävykuvia, koska nelivärikuvissa saattaa ilmetä liiallista tummuutta ja kuvan tukkoisuutta. Vaikka pyrimme korjaamaan mahdolliset tummumiset harmaasävyprofiileilla, paras tapa on tehdä aineisto suoraan harmaasävykuvia käyttäen mustavalkoisiin painotuotteisiin. Jälleen kerran, tarkastamalla vedoksen näet lopullisen painojäljen! PAPERIKOOT Yleisimmät käytettävät paperikoot ovat A- ja B-sarjojen mukaiset. Oheisesta taulukosta näet näiden sarjojen arkkikoot. A-koot on ns. yleissarja, kun taas B-kokoja käytetään usein julkaisuissa. Kirjekuorissa on käytössä C-sarja (peruskuori) ja E-sarja (ikkunakuori). Nämä koot ovat hieman isompia kuin A-sarjan koot. Kysy tarvittaessa painosta kuoren koko. POSTERIT JA MUUT SUURTULOSTEET Suurtulosteiden aineistot olisi toivottavaa toimittaa suoraan oikeassa koossa, ja mieluiten PDF:nä. Muita tiedostomuotoja käytettäessä lähetämme PDF-käännöksen tarvittaessa nähtäväksi. Pystymme suurentamaan aineiston tarpeen vaatiessa laadun sen salliessa. Suurennos tehdään asiakkaan toiveiden ja aineiston laadun mukaisesti, ja kyseenalaisen aineiston painolaatu selvitetään asiakkaalle ennen suurtulosteen tekoa. Roll-up -peruskoko on 85 x 200 cm, mutta saatavilla on muitakin kokoja. Varmista koko painosta ennen aineiston tekemistä! Lisäksi Roll-up -aineistoon on hyvä laittaa vähän reilummat leikkausvarat mahdollisuuksien mukaan. Ohjeistusta leikkaus- ja muista varoista suurtulosteita varten seuraavassa.

9 9 LEIKKAUSVARAT ROLL-UP -TELINEISSÄ Roll-up -telineisiin tulevat tulosteet vaativat hieman erilaiset työvarat. Vuotaan tulee tehdä vasempaan, oikeaan ja yläreunaan 3-5 mm leikkausvarat, mutta alareunassa tulisi lisäksi olla mm vuotavaraa. Kuvan ei tarvitse koko vuotavaran verran jatkua, mutta suurempi kuvavara kuitenkin tarvitaan alareunassa. Lisäksi tukitangon pituusvaihtelu kannattaa huomioida vuodan alareunaan tulevissa graafikoissa ja elementeissä. Aivan alareunaan ei siis kannata millimetrin tarkkuudella elementtejä laittaa. Ohessa kuva varoista. Leikkausvarat / Bleed (3-5 mm) Näkyvä vuotakoko (esim. 850x2000 mm) Leikkausmerkit / Cropmarks Leikkausvara + Vuotavara mm (menee roll-up - mekanismin sisään)

10 10 LEIKKAUSVARAT KEHYSTETTÄVISSÄ JA KEHYKSILLE PINGOTETTAVISSA TAULUISSA Mikäli kuva tulee lasilla varustettuihin kehyksiin, riittää tavallinen 3-5mm leikkausvara. Jos taas kuva pingotetaan puukehysten ympärille, on huomioitava pingotusvara. Tämä tarkoittaa, että jos kuva halutaan sisustustaulun tyylisesti käännettäväksi reunan yli, on kehystyypistä riippuen oltava mm joka reunalla kääntövaraa leikkausvaran lisäksi. Pingotuskehyksiä on erilaisia, mutta alla on esimerkki paksummalle kehykselle pingotettavan kuvan varoista. Varmista painosta, että varat riittävät haluamaasi kehykseen. HUOM! Pingotettavaan kuvaan ei kannata laittaa leikkausmerkkejä, tai sitten ne on laitettava kääntö- ja leikkausvaran ulkopuolelle (esimerkki: mm = 103mm päähän halutun kuvakoon reunasta). Leikkausmerkit / Cropmarks (varojen ulkopuolelle) Puhtaaksileikattu alue / taulukoko (esim. 30x40 cm) Kääntövarat + leikkausvarat (100 mm + 3mm) LEIKKAUSVARAT MUISSA SUURTULOSTEISSA JA POSTEREISSA Postereissa ja muissa suurtulosteissa, joihin ei tule kehykselle pingotusta tai telinettä, tulee olla 3-5 mm leikkausvaroja joka reunalla (kts. aiempi ohje leikkausvaroista).

11 LIIMASIDOTUN KIRJAN KANNET JA SELÄN LEVEYS 11 Leikkausmerkit / Cropmarks Kirjan selkä Etukansi jyväskylän yliopistopaino Leikkausvarat / Bleed (3-5 mm) Takakansi Leikkausmerkit / Cropmarks Oheinen kuva esittää liimasidotun kirjan kansia asemoituna. Kuvassa näkyvät leikkausvarat ja -merkit ja kirjan selkä. Kansien kokonaismitta muodostuu seuraavan kaavan mukaisesti: (Lopullinen sivukoko x 2) + selän leveys Leikkausvarat tulevat kansien lopullisen koon ulkopuolelle (kts. kuva). Esim. A5-kokoinen kirja, paperina 80 g MultiOffset Preprint ja sivumäärä 100 sivua: (148 mm x 2) + 6 mm = 302 mm

12 12 Oheisesta taulukosta näet kirjan selän leveyksiä paperin grammavahvuuden, paksuuden ja sivumäärän mukaan jaoteltuna. Mitoissa on huomioitu 0,5 mm kartonkivaraa. Muissa paperilaaduissa tai epäselvissä tapauksissa kysy painosta ohjeita tarpeen vaatiessa. Mikäli sivumäärä ei aivan osu asteikolle, älä hätäänny, vaan pyöristä selän leveys seuraavaan 0,5 millimetriin. SELÄN LEVEYS MILLIMETREINÄ SIVU- MÄÄRÄ Offset-paperi 80g (n. 108 mic.) MultiOffset Preprint 90 g (119 mic.) G-Print 115 g (115 mic.) ,0 4,0 5,0 6,0 7,0 8,5 9,5 10,5 11,5 12,5 13,5 14,5 15,5 16,5 18,0 19,0 20,0 21,0 22,0 3,5 4,5 5,5 6,5 7,5 9,0 10,0 11,5 12,5 13,5 15,0 16,5 17,5 18,5 19,5 20,5 22,0 23,0 24,5 3,0 4,0 5,0 6,5 7,5 8,5 10,0 11,0 12,0 13,5 14,5 15,5 16,5 18,0 19,0 20,0 21,5 22,5 23,5 HUOMIOITAVAA VIHKOTÖISSÄ Vihkotöissä sivumäärän tulee aina olla neljällä jaollinen. Ellei painettavia sivuja ole tarpeeksi, tyhjiä sivuja on lisättävä siten, että jaollisuus toteutuu. Aineisto tulee toimittaa sivuittain, ei aukeamittain. Kannet ja sisäsivut voivat olla erillisinä PDF:nä, me yhdistämme ne sitten yhdeksi tiedostoksi. Eli vihkotöissä sinun ei tarvitse huolehtia sivujen yhdistämisestä aukeamiksi, vaan ainoastaan suunnittelusta ja sivukohtaisesta asettelusta. Me hoidamme loput!

13 PDF:N TEKEMINEN ADOBE PDF-TULOSTIMELLA 13 PDF-tiedosto luodaan käytettävän ohjelman Tulosta-valikon kautta. Ohjelmasta riippuen näkymä voi olla erilainen, mutta tarvittavat perusasetukset löytyvät aina. 1. Valitse ohjelmasta "Print/Tulosta". Kun tulostusikkuna aukeaa, valitse tulostimeksi "Adobe PDF". 2. Valitse "Properties/Ominaisuudet" tulostimen nimen vierestä. 3. Valitse Adobe PDF Settings -välilehti. Muuta Default Settings/Oletusasetukset - kohdasta asetus Press Quality/painolaatu. Tämä asetus kääntää painokelpoisen PDF:n. Tee oheisen ikkunan mukaiset valinnat (tai niiden poistot). Paperikoko on oletuksena "Letter", tämä on vaihdettava oikeaksi. 4. Tarkasta vielä "Layout/Asettelu"-välilehdeltä, että asettelu on dokumentin mukainen (pysty/ vaaka). 5. Paina "OK", ja tämän jälkeen PDF alkaa tulostua. Tämä voi viedä hetken, riippuen kuvien määrästä dokumentissa. Tarkasta tekemästäsi PDF:stä vielä, että kaikki kuvat ja asettelu ovat paikoillaan. 6. PDF-tiedostosi on valmis lähetettäväksi painoon.

14 PDF:N TEKEMINEN "EXPORT/VIE" -TOIMINTOA KÄYTTÄEN (INDESIGN) 14 Export-toiminto on kätevä työkalu InDesign-ohjelmassa. "Exporttaus" tekee aina oikeaan kokoon PDF:n dokumentistasi, riippumatta leikkausmerkkien mukana olemisesta tai järjestelmän oletusarvoista. 1. Valitse yläpalkista "File", ja sen alta "Export". Ohjelma kysyy tallennuspaikkaa ja -nimeä. Kun nämä ovat ok, klikkaa "Save". 2. Valitse kohdasta "Adobe PDF Preset" Press Quality/Painolaatu". Tämä laittaa perusasetukset valmiiksi kuntoon. 3. Valitse "Compression"- välilehti. Tällä sivulla voit asettaa kuvien ym. grafiikan pakkausmäärän. Oletustarkkuus on 300 dpi:tä, ja tämä on riittävä. Kuvien pakkaamista voit myös vähentää tai poistaa sen kokonaan, mutta tiedostokoko saattaa kasvaa suhteettoman suureksi ilman pakkaamista. 4. Valitse Marks and Bleeds -välilehti. Tee oheisen kuvan mukaiset valinnat.

15 15 5. Valitse "Output"-välilehti. Vaihda "Color Conversion"- kohtaan "Convert to Destination", ja "Destination"-kohtaan profiiliksi Europe ISO Coated FOGRA 39, tämä on Yliopistopainon käyttämä profiili. Profiilin käyttö on suositeltavaa, mutta ei missään nimessä pakollista. Jos et halua käyttää mitään värinhallintaprofiilia, valitse "Color Conversion"- kohtaan "No Color Conversion". Tällöin värimuunnosta ei tehdä PDF:n käännösvaiheessa. 6. "Advanced"-välilehti saa olla "Press Quality"- asetuksen mukainen. 7. "Security"-välilehdellä jätä kaikki valinnat avoimeksi, jotta voimme tarpeen tullen muokata aineistoa painolla. Lisäksi, jos tähän tehdään valintoja, tulostus on mahdollista estää salasanalla. 8. Paina "Export", ja PDF-käännöksen tekeminen alkaa. Tarkasta tekemästäsi PDF:stä vielä, että kaikki kuvat ja asettelu ovat paikoillaan. 9. PDF-tiedostosi on valmis lähetettäväksi painoon.

16 PDF:N TEKEMINEN PDFCREATOR-TULOSTIMELLA 16 PDF-tiedosto luodaan käytettävän ohjelman Tulosta-valikon kautta. Ohjelmasta riippuen näkymä voi olla erilainen, mutta tarvittavat perusasetukset löytyvät aina. 1. Valitse ohjelmasta "Print/Tulosta". Kun tulostusikkuna aukeaa, valitse tulostimeksi "PDFCreator". 2. Valitse "Properties/Ominaisuudet" tulostimen nimen vierestä. 3. Tarkasta "Layout/Asettelu"-välilehdeltä, että asettelu on dokumentin mukainen (pysty/vaaka). 4. Valitse Advanced sivun oikeasta alareunasta. Paperikoko on oletuksena "Letter", vaihda tähän kohtaan haluamasi paperikoko. 5. Paina "OK", ja tämän jälkeen vielä kerran "OK", ja pääset takaisin tulostusikkunaan. 6. Paina "OK" tai "Print", ja PDF:si tulostus alkaa. Tämä voi viedä hetken, riippuen kuvien määrästä dokumentissasi. Tarkasta tekemästäsi PDF:stä vielä, että kaikki kuvat ja asettelu ovat paikoillaan. 7. PDF-tiedostosi on valmis lähetettäväksi painoon.

17 AINEISTON KOKOAMINEN "PACKAGE"-TOIMINNOLLA INDESIGNISSA 1. Kun aineistosi on valmis painoon lähettämistä varten, valitse ylävalikosta "File --> Package". Oheinen ikkuna aukeaa. Mikäli aineistossa on jotain outoa tai puutteellista InDesignin mukaan, kyseisen ongelman kohdalla näkyy varoitusmerkki. (Esimerkkiaineistossa on käytetty RGB-kuvia, mistä oheinen varoitus johtuu.) Mikäli varoituksia ei ole, tai ongelmat ovat tiedostettu, voi paketin tekoa jatkaa painamalla "Package...". Jos ohjelma pyytää ensin tallentamaan työsi, tee niin. 2. Seuraavaksi ohjelma kysyy "Printing Instructions" -ikkunassa oheisia tietoja. Tähän voit kirjoittaa halutessasi omat tietosi ja kommentteja painotyötä varten. Paina "Continue" jatkaaksesi Nyt ohjelma kysyy tallennusnimeä ja -paikkaa paketillesi. HUOM! Oheiset kolme valintaa on oltava valittuna! "Instructions"-nappi päästää muokkaamaan tietoja edellisen ikkunan mukaisesti, "Package" vie eteenpäin prosessissa. 4. Aineistosi on koottu onnistuneesti yhteen kansioon! Mikäli mahdollista, tehdyn aineistokansion voi vielä pakata WinZip-, WinRAR- tai muulla pakkausohjelmalla. Näin kansio tiivistyy sähköpostiliikenteeseen sopivaan kokoon.

18 Opastamme mielellämme aineistoasioissa, joten ota rohkeasti yhteyttä meihin, mikäli kysyttävää ilmenee! TERVETULOA ASIOIMAAN KANSSAMME!

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2.

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2. LAITTEISTOMME M&P PAINOSSA KÄYTÖSSÄMME OVAT SEURAAVAT OHJELMAT: Adobe Photoshop CS6 Adobe InDesign CS6 Adobe Illustrator CS6 Adobe Acrobat Pro Adobe Distiller Microsoft Word Microsoft Excel Microsoft Powerpoint

Lisätiedot

Väitöskirjan kansien suunnittelu

Väitöskirjan kansien suunnittelu Väitöskirjan kansien suunnittelu Ohje koskee Lapin Yliopistopainossa painettavia julkaisuja. Väittelijä toimittaa tarvittavat tiedot tekijälle sähköisenä: - julkaisun nimi - acta sarjan numero sekä ISBN

Lisätiedot

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF InDesign CS FreeHand MX Painovalmis materiaali PDF Miksi PDF? 1. Työnkulku nopeutuu 2. Työn tulostus toimii varmemmin 3. Fontit ovat tiedostossa mukana 4. Kuvat ovat tiedostossa mukana 5. Usein tiedostokoko

Lisätiedot

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply Väriprofiili Väriprofiilin suosittelen olevan Cretive Suite Color Setting- kohdasta seuraavasti: Europe Prepress 3, kun tekee valmiin aineiston painoa varten. Tällöin kaikkien Adoben ohjelmien väriasetukset

Lisätiedot

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings Käytössämme olevat ohjelmat: Adobe Indesign CS5.5 (Mac/PC) Adobe Photoshop CS5.1 (Mac/PC) Adobe Illustrator CS5.1 (Mac/PC) Adobe Acrobat X Pro (Mac/PC) Microsoft Office Aineistosuositus Suosittelemme aineiston

Lisätiedot

sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm

sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm aineisto-ohjeet sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm s. 8 lippu 100 x 300-350 cm s. 9 roll-up

Lisätiedot

Tee työ aina oikeassa lopullisessa tuotteen koossa. Arkkiasemointijärjestelmämme vaatii, että työssä on käytetty 3 mm bleed-arvoa.

Tee työ aina oikeassa lopullisessa tuotteen koossa. Arkkiasemointijärjestelmämme vaatii, että työssä on käytetty 3 mm bleed-arvoa. KIRJAPAINO TEKNISET OHJEET 1. Digitaalinen aineisto Yleistä I-printissä on käytössä PDF-pohjainen työnkulku. Kaikki materiaali kulkee järjestelmän kautta jossain vaiheessa PDF:na. Alla on kerrottu lyhyesti

Lisätiedot

Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet

Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet Sivun koko Painotuotteen sivun koon tulee olla taitto-ohjelmassa määritetty sivun lopulliseksi kooksi. Tarvittavat leikkuuvarat (Bleed), vähintään

Lisätiedot

FRAM. Prepress Guide

FRAM. Prepress Guide 1 FRAM Prepress Guide 2 Tämän oppaan tarkoitus on opastaa painokelpoisen aineiston toteuttamisessa ja sen toimittamisessa meille. Osa ohjeistuksista perustuu siihen oletukseen, että dokumenteissä käytetyt

Lisätiedot

PDF-tiedostojen teon pikaohje

PDF-tiedostojen teon pikaohje 1 PDF-tiedostojen teon pikaohje 1. Aluksi Tässä pikaohjeessa käydään lyhyesti läpi PDF-muotoisten tiedostojen teko Adobe Acrobat 5.0 ohjelmalla. Ohje opastaa painoon optimoidun PDF-tallenteen teon. Pikaohje

Lisätiedot

SKANNAUSVINKKEJÄ. Skannausasetukset:

SKANNAUSVINKKEJÄ. Skannausasetukset: SKANNAUSVINKKEJÄ Tämä skannausohje on tarkoitettu täydentämään Yliopistopainon Xerox-käyttöohjetta (https://www.jyu.fi/palvelut/yopaino/opiskelija/print-it/xerox%20kayttoohje), ei korvaamaan sitä. Yliopistopainon

Lisätiedot

Yleinen aineisto-ohje

Yleinen aineisto-ohje Marrow Oy yleiset aineisto-ohjeet Marrow Oy:n tulostettujen tuotteiden hinnat sisältävät materiaalin digitaalisen tulostamisen asiakkaan toimesta laaditun tulostusvalmiin aineiston pohjalta. Alla oleville

Lisätiedot

Esite- ja kuvatelineet

Esite- ja kuvatelineet Esite- ja kuvatelineet Roll-upit D10 D11 D12A D13 D110 UUTUUS! D14 D15 Roll-upit Nimike Kuvakoko Hinta D10 Roll-up Style, sis. tulostuksen ja kuljetuskassin 840 x 2000 mm 139,00 D11 Roll-up Elite, sis.

Lisätiedot

Esite- ja kuvatelineet AINEISTO-OHJEET.

Esite- ja kuvatelineet AINEISTO-OHJEET. Esite- ja kuvatelineet AINEISTO-OHJEET Roll-up vuota D10, D11, D12A, D13 (D15) D12B D14 84 99 239 20 220 ( max 260 vain roll-up Tall) 220 bleed 220 Näkyvä: 84 x 200 (Tall max 240) (ilman bleediä) Aineisto:

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Prepress-ohjeistus. Lisätietoja kaikkiin lähetettäviin tiedostoihin liittyviin kysymyksiin saa WellPrintin reprosta:

Prepress-ohjeistus. Lisätietoja kaikkiin lähetettäviin tiedostoihin liittyviin kysymyksiin saa WellPrintin reprosta: Prepress-ohjeistus Lisätietoja kaikkiin lähetettäviin tiedostoihin liittyviin kysymyksiin saa WellPrintin reprosta: taija Näsi karri Ruusunen Puh. (09) 5404 5321 Puh. (09) 5404 5322 taija@wellprint.fi

Lisätiedot

Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7)

Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7) Tiedostojen toimittaminen FINASiin 1(7) Hyvä tekninen arvioija Haluamme FINAS - akkreditointipalvelussa varmistaa asiakkaiden tietojen luottamuksellisuuden säilymisen. Arviointiaineistot ja selosteet toimitetaan

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot

Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje

Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje Päivitetty 19.3.2013 Tee uudet PDF-vientiasetukset (PDF Export Presets) alla olevien kuvien mukaisesti. Valitse Indesign -ohjelman pudotusvalikosta File > Adobe PDF

Lisätiedot

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja;

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja; Digitaalinen alkuperäisversio on komposiitti-pdf, joka on tehty PDF/X- 1a:2001 -versiolla sekä Acrobat Distillerillä. Tilauksen mukaisesti joko CMYK:llä tai CMYK+SPOT -väreillä (PANTONE). Ohjeita ja suosituksia

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto DIGI PRINT Aineistovaatimukset ja aineiston siirto Glass Jet - Digitaalipainotekniikka Tulostettavan kuvan maksimikoko 2400 x 4000 mm. 6 perusväriä ja hiekkapuhallusta jäljittelevä etch-väri. Väreistä

Lisätiedot

Aineistopaketin tulee sisältää:

Aineistopaketin tulee sisältää: MEDIAKORTTI 2017 1(10) Painovalmis aineisto toimitetaan 14 vrk ennen kampanjan alkua sähköisesti osoitteeseen asiakaspalvelu@gogocar.fi Aineistopaketin tulee sisältää:.pdf Valmiit PDF:t joissa 3mm bleedit

Lisätiedot

PostNord Strålfors Oy

PostNord Strålfors Oy PostNord Strålfors Oy Aineisto-ohje tulostustuotantoon Vantaa 30.4.2018 Alkusanat Tämä ohjeistus on koottu Seurakuntavaalit 2018 -postitusta varten. PDF-tiedostot toimitetaan liitetiedostona turvasähköpostilla

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

NÄYTTELYPOSTERI. 1) 2)

NÄYTTELYPOSTERI. 1)  2) 1 (6) NÄYTTELYPOSTERI Yleiskuvaus Posterin tulee sisältää Posteri on tietotaulu, juliste. Posteri esittelee ryhmätyön tuloksen: idea (mitä on tuotettu) argumentaatio (miksi on päädytty kyseiseen ideaan)

Lisätiedot

KIRJApaino Tekniset ohjeet

KIRJApaino Tekniset ohjeet KIRJApaino Tekniset ohjeet 1. Digitaalinen aineisto Yleistä I-printissä on käytössä PDF-pohjainen työnkulku. Kaikki materiaali kulkee järjestelmän kautta jossain vaiheessa PDF:na. Alla on kerrottu lyhyesti

Lisätiedot

Esite- ja kuvatelineet

Esite- ja kuvatelineet Esite- ja kuvatelineet Roll-upit D10 D11 D12A D13 D110 UUTUUS! D14 D15 Roll-upit Nimike Kuvakoko D10 Roll-up Style, sis. tulostuksen ja kuljetuskassin 840 x 2000 mm D11 Roll-up Elite, sis. tulostuksen

Lisätiedot

3. Digitaalisen sivuaineiston vaatimukset. 5. Yhteyshenkilöt, toimitusosoitteet

3. Digitaalisen sivuaineiston vaatimukset. 5. Yhteyshenkilöt, toimitusosoitteet Helprint Oy REPRO-OHJE 1/8 2018-07-03 Repro-ohjeet 1. Yleisiä ohjeita 2. Reproduktio, vedostus 3. Digitaalisen sivuaineiston vaatimukset 4. Tiedonsiirto, mediat 5. Yhteyshenkilöt, toimitusosoitteet Helprint

Lisätiedot

Itsepalvelukopiokone

Itsepalvelukopiokone Itsepalvelukopiokone Tarvitset kopiointiin joko Waltti-matkakortin tai tunnistetarran kirjastokorttiisi. Waltti-matkakortin voit hankkia Kansalaisinfosta ja tunnistetarran pääkirjaston Infosta. Näin aloitan

Lisätiedot

Työohjeen teko. Veikko Pöyhönen

Työohjeen teko. Veikko Pöyhönen Työohjeen teko. Veikko Pöyhönen Oheisilla ohjeilla voit laatia kuvallisen työohjeen. Käytin seuraavia ohjelmia: WORD 2000 (WORD-97 on lähes samanlainen ) Paint Shop Pro 4 Työohjeiden tekoon olisi toki

Lisätiedot

550 mm x 4000 mm, posteripohjassa kahdessa osassa, johon merkitty taitoskohta. Tähän taitos/liimauskohtaan ei mitään sisältöä!

550 mm x 4000 mm, posteripohjassa kahdessa osassa, johon merkitty taitoskohta. Tähän taitos/liimauskohtaan ei mitään sisältöä! 1 (7) NÄYTTELYPOSTERI Yleiskuvaus Posterin tulee sisältää Posteri on tietotaulu, juliste. Posteri esittelee ryhmätyön tuloksen: idea (mitä on tuotettu) argumentaatio (miksi on päädytty kyseiseen ideaan)

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Elisa Kirja. PDF e-kirjojen käsittelyohjeet

Elisa Kirja. PDF e-kirjojen käsittelyohjeet Elisa Kirja PDF e-kirjojen käsittelyohjeet Elisa Oyj ja yhteistyökumppanit 2 (5) Ulkoasun ja sisällön muokkaus E-kirja julkaisu ei saa koostua monesta PDF-tiedostosta. Liitä PDF-tiedostot tarvittaessa

Lisätiedot

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Painotuotteen suunnittelu_203 _FI ( kieli)

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Painotuotteen suunnittelu_203 _FI ( kieli) Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Painotuotteen suunnittelu_203 _FI ( kieli) Tekijät: Marjo Ahola, Jouko Kämäräinen, Hannu Korhonen Nimi: Juliste Oppilaitos: Kainuun ammattiopisto Sisällysluettelo Kilpailutehtävä

Lisätiedot

T PIEN NT OPAS PIENPIEN NTN PAINA

T PIEN NT OPAS PIENPIEN NTN PAINA IEN PAS AINA ISEEN INFO Newprint info Newprint Oy on yksi Suomen monipuolisimmista ja merkittävimmistä painotaloista. Toimintamme kulmakiviä ovat ammattitaitoinen ja kokenut henkilöstö sekä moderni konekanta.

Lisätiedot

JOKKY OSK. Logo ja graafinen ohjeistus. Jaana Salo. JEDU / Piippola, Media 15A

JOKKY OSK. Logo ja graafinen ohjeistus. Jaana Salo. JEDU / Piippola, Media 15A JOKKY OSK Logo ja graafinen ohjeistus Jaana Salo JEDU / Piippola, Media 15A 12.2.2016 JOKKY osuuskunnan logo TAUSTAA -Värit samat, kuin JEDU:n logossa -Osuuskunnan logo kuvastaa verkostoa ja osuuskunnan

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Mark Summary Form Taitaja-Mästare 2009

Mark Summary Form Taitaja-Mästare 2009 Form 6 Summary Form Page 1 of 2 11-03-2011 16:07:22 Skill No. 203 Skill Painatuotteen suunnittelu Competitor No. Competitor Name Member Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award

Lisätiedot

Taksimainokset. Helpolla.

Taksimainokset. Helpolla. Taksimainokset. Helpolla. MEDIAKORTTI 2017 2(14) Taksimainonta Taksimainonta liikkuu siellä, missä asiakkaatkin. Taksit ovat hyvä mainosmedia, koska ne liikkuvat siellä missä ihmisetkin. Viesti tavoittaa

Lisätiedot

Aineisto-ohje Projektitoiminta -lehteen sähköisesti toimitettaville aineistoille

Aineisto-ohje Projektitoiminta -lehteen sähköisesti toimitettaville aineistoille PROJEKTITOIMINTA-LEHTI 1(5) Aineisto-ohje Projektitoiminta -lehteen sähköisesti toimitettaville aineistoille Seuraavista ohjeista on sinulle apua, kun valmistat sivuaineistoja. Mitä huolellisemmin valmistat

Lisätiedot

Kuvakirja pdf:nä Aineisto-ohje

Kuvakirja pdf:nä Aineisto-ohje Kuvakirja pdf:nä Aineisto-ohje 1Tekniset ohjeet taittoon Copyright Kopijyvä Oy Versio 5 / 2.12.2013 Tämän teoksen tekstin ja kuvien hyödyntäminen muissa yhteyksissä on kielletty tekijänoikeuslain mukaisesti.

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Ratojen piirto Condesilla, ratamestarin osuus

Ratojen piirto Condesilla, ratamestarin osuus Karttojen tulostuksesta vastaa tähän nimetty tulostustiimi. Tavoite on myös saada yhä enemmän ratamestareita tekemään ratasuunnittelua itse Condesilla, jonka jälkeen viimeistelystä ja tulostuksesta vastaa

Lisätiedot

Graafiset ohjeet. Painotuote Tekniikka & Talous. Tiedosto-ohjeet. Graafiset palvelut. Aineiston toimittaminen

Graafiset ohjeet. Painotuote Tekniikka & Talous. Tiedosto-ohjeet. Graafiset palvelut. Aineiston toimittaminen Painotuote Tekniikka & Talous Tiedosto-ohjeet FORMAATTI Painovalmis PDF EPS (teksti vektoroitu) OHJEITA SUUNNITTELIJALLE Painossa on käytössä RGB -työnkulku ja suositeltu muoto kuvien väritilaksi RGB -muotoa.

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android )

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Ennen Brother-laitteen käyttöä Huomautusten määritelmät Tämä käyttöopas käyttää seuraavia symboleita ja merkintätapoja: Kuvakkeet sisältävät

Lisätiedot

Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat

Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat Copyright TETRIX 2006 All rights reserved Vältä ongelmia 1) Tee kuvasi oikean kokoiseksi Kotisivuilla, jokaisen painettavan tuotteen kohdalla mainitaan Kuvakoko

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Sisältö: Heli Ruoho Pikaopas Adobe PageMaker 6.5 -taitto-ohjelmaan (Fin) 1 Uuden julkaisun luominen ja työtilan esittely 1

Sisältö: Heli Ruoho Pikaopas Adobe PageMaker 6.5 -taitto-ohjelmaan (Fin) 1 Uuden julkaisun luominen ja työtilan esittely 1 0 Heli Ruoho Pikaopas Adobe PageMaker 6. -taitto-ohjelmaan (Fin) Sisältö: Uuden julkaisun luominen ja työtilan esittely 2 Ennen taittamisen aloittamista 2 3 Taittaminen 3 3. Objektien sijoittaminen julkaisuun

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon.

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon. Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon www.provet.fi Finnish Net Solutions Oy www.fns.fi 1/6 Finnish Net Solutions Oy, 2/2012 Yleistä Tulostaminen PDF-tiedostoon Provet Petistä onnistuu ilmaisen

Lisätiedot

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project ohjelmiston valmistaja 14.2.2012 Asko Saarenpää Uuden projektin tai työohjelman aloitus Näkymä-valikon kautta voi valita mitä

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Kouvola. Ruokolahti. Taipalsaari Savitaipale Lemi Lappeenranta Luumäki. Imatra. Etelä-Karjala

Kouvola. Ruokolahti. Taipalsaari Savitaipale Lemi Lappeenranta Luumäki. Imatra. Etelä-Karjala Mediatiedot 2013 Kouvola Ruokolahti Etelä-Karjala Taipalsaari Savitaipale Lemi Lappeenranta Luumäki Imatra Vartti Kouvola Ilmestyy Vartti Kouvola ilmestyy kerran viikossa; keskiviikkoisin. Vartti Kouvola

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

getprint Aineisto-ohje getprint

getprint Aineisto-ohje getprint geteasy getfast getcheap getprint Aineisto-ohje getprint Yleiset ohjeet 2 Tarrat 2 Leikkausvarat 2 Kirjekuoret 2 Aikakauslehdet 3 Taitetut esitteet 4 Väritys 4 Kalenterit 4 Linjan paksuus 5 Julisteet 5

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Sivu 1 / 8 Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit - kääntää kuvan - valita kuvasta vain tietyn alueen ja poistaa kuvasta muut (eng. crop, suom. rajaus) - muuttaa

Lisätiedot

TULOSTAMINEN INDESIGN OHJELMASTA. IntelliStream 2.0 -versio

TULOSTAMINEN INDESIGN OHJELMASTA. IntelliStream 2.0 -versio TULOSTAMINEN INDESIGN 1.5 - OHJELMASTA IntelliStream 2.0 -versio Johdanto Uuden IntelliStream 2.0 -version myötä voidaan myös Indesign 1.5 -ohjelmistolla tuotta PostScriptia tulostamalla. Tässä ohjeistuksessa

Lisätiedot

Posterin teko InDesignilla

Posterin teko InDesignilla Posterin teko InDesignilla Avatessasi InDesign CS5 -ohjelman, näyttöön aukeaa ikkuna, josta voit valita tarpeen mukaan aikaisemmin tallennetun dokumentin, uuden tai ohjelmassa valmiin mallin mukaisen inddtiedoston.

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

HINNASTO Joulukortit ja joululahjatarrat

HINNASTO Joulukortit ja joululahjatarrat HINNASTO Joulukortit ja joululahjatarrat Voimassa 11/2018 - ASIAKASPALVELU MYYNTI Materiaalit, aikataulut Samu Scheiman Email: Isommat asiakaspalvelu@datamate.fi määrät tai toivekoot: kysy tarjous Hinnat

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Tekstinkäsittelyn jatkokurssi Word Error! Not a valid link. Sisällys 1 Tekstin asettelu 1 1.1 Sarkaimet 1 1.2 Sivun

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN

OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN OHJEITA KOPIOINTIIN JA TULOSTUKSEEN 1 Sisällys Tulostimen valinta ja perustulostaminen... 4 Perusvälilehti... 5 Paperilähteen valinta... 5 Erikoismateriaalien tulostaminen... 6 Turvattu tulostus... 7 Asettelu

Lisätiedot

ASIAKASOHJE. 1.1 Ajurin asennus & konfigurointiohje: 1. Kirjoita AutoCadin komentoriville _plottermanager ja paina Enter

ASIAKASOHJE. 1.1 Ajurin asennus & konfigurointiohje: 1. Kirjoita AutoCadin komentoriville _plottermanager ja paina Enter Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2010 -ohjelmalla Ohje on tarkoitettu PLT-tiedostojen tekemiseen. PDF-tiedostoja varten on ohjeet erikseen. Erilaisista tulostusjärjestelmistä johtuen

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille

Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille Mobiilitulostus-/-skannausopas Brother iprint&scanille Versio G FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa kuvaketta: Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia tai miten

Lisätiedot

Sisällysluettelo T A R R A O P A S

Sisällysluettelo T A R R A O P A S isällysluettelo 1 Tarraeditori 3 1.1 Label-ikkunan osat.3 1.2 Label ikkunan toiminnot 4 1.3 Layout-ikkunan osat...5 1.4 Layout-ikkunan toiminnot..5 2 Tarrojen tekeminen 7 3 Tulostusasetukset...8 Esimerkki

Lisätiedot

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2016

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2016 MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2016 PRINTTIMEDIA definitiv Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin jäsenlehti definitiv on ainoa saksalais-suomalainen talouslehti. Kaksikielinen jäsenlehti puhuttelee erityisesti

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2017

MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2017 MAINOSTAJAN MAHDOLLISUUDET 2017 PRINTTIMEDIA mainostajan mahdollisuudet 2017 printtimedia definitiv Saksalais-Suomalaisen Kauppakamarin jäsenlehti definitiv on ainoa saksalaissuomalainen talouslehti. Kaksikielinen

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

CADS Planner Electric perusteet

CADS Planner Electric perusteet CADS Planner Electric perusteet Aloitus Ohjelman avaaminen, alkuasetukset Tasokuvat piirretään aina Suunnitteluu tilaan oikeilla mitoilla. Kuvalle annetaan myös mittakaavatiedot tulostusta varten, sekä

Lisätiedot

Käyttöpaneelin merkkivalot

Käyttöpaneelin merkkivalot tarkoittavat eri asioita niiden järjestyksen mukaan. Merkkivalot, jotka ovat pois päältä, päällä ja/tai vilkkuvat, osoittavat tulostimen eri tilanteita kuten tulostimen tilaa, tarvittavia käyttäjän toimia

Lisätiedot

Planssit ja Tulosteet

Planssit ja Tulosteet 26.1.2007 Archicad 10 Planssit ja Tulosteet ArchiCAD 10:n tärkeimpiä uudistuksia on planssauksen ja tulostuksen sisällyttäminen itse ArchiCADiin. Projektin työstö luonnoksesta tulostukseen onnistuu siis

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

MySchenker tulostimen ohjeet

MySchenker tulostimen ohjeet MySchenker tulostimen ohjeet Paperirullan asettaminen tulostimeen 1. Avaa tulostin painamalla etulevyn OPEN painikkeesta ja nostamalla kansi kevyesti yläasentoonsa Paperirullan asettaminen tulostimeen

Lisätiedot

Etikettien suunnittelu. Kuka ja millä välineillä? Tiina Myllymäki

Etikettien suunnittelu. Kuka ja millä välineillä? Tiina Myllymäki Etikettien suunnittelu Kuka ja millä välineillä? Tiina Myllymäki Myyvä etiketti syntyy tilaajan ja suunnittelijan yhteistyönä Toimeksiannon sisällön määrittelyä varten käydään keskustelu työn taustasta

Lisätiedot

Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille

Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille Erilaisista tulostusjärjestelmistä johtuen kopiolaitokset suosittelevat eri tulostinajureita tulostustiedostojen tekemiseen.

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Istuinselusta. Lopullinen koko mm 180 x 120 mm Suunni2ele kokoon mm 180 x 120 mm Leikkuuvarat 3 mm

Istuinselusta. Lopullinen koko mm 180 x 120 mm Suunni2ele kokoon mm 180 x 120 mm Leikkuuvarat 3 mm Aineisto-ohjeita Istuinselusta Lopullinen koko mm 180 x 120 mm Suunni2ele kokoon mm 180 x 120 mm Leikkuuvarat 3 mm Istuinselusta suunnitellaan lopulliseen kokoon 180 x 120 mm. Kokoperät Lopullinen koko

Lisätiedot

CADS Planner -tulostusohje

CADS Planner -tulostusohje Sisältö Yleistä tulostuksesta... 3 Tulostinajurin asentaminen Windowsiin... 4 Paperiarkin lisääminen tulostinajurille... 5 Tulostimen lisääminen CADSiin... 7 PDF-tiedoston tulostaminen... 9 PLT-tiedoston

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Valokuvien, diojen ja filminegatiivien skannaus ION PICS 2 PC Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. ION PICS 2 PC skannerilla voit skannata valokuvia, dioja ja filminegatiiveja tietokoneelle

Lisätiedot

Outlookin konfigurointi. Huoltamosähköposti Sonerahosted

Outlookin konfigurointi. Huoltamosähköposti Sonerahosted Outlookin asennusohje SoneraHosted/Toni Einola/8.5.2009 Outlookin konfigurointi Huoltamosähköposti Sonerahosted 1. Yleistä Teboilin huoltamosähköpostia voidaan käyttää selaimen ja älypuhelimen ohella myös

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN

202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN 202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN 1) Offsetpainaminen Kilpailutehtävänä on painaa nelivärinen esite Heidelberg Printmaster 52/4 painokoneella. Painosmäärä on 1000 kpl, lisäksi kuntoonlaittoon on varattu

Lisätiedot

Painon hallintaopas. maaliskuu/2013. laatua kannesta kanteen

Painon hallintaopas. maaliskuu/2013. laatua kannesta kanteen Painon hallintaopas maaliskuu/2013 Hyvä asiakkaamme, käytämme Otavan Kirjapainossa ISOstandardoitua prosessia läpi koko tuotannon. Aineistopalvelu-osastomme on vastuussa siitä, että työsi lähtee tehtaamme

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

Passikuva - Käyttöohje Pispalan Insinööritoimisto Oy

Passikuva - Käyttöohje Pispalan Insinööritoimisto Oy Passikuva - Käyttöohje Pispalan Insinööritoimisto Oy Pispalan Insinööritoimisto Oy Harry Karvonen harry.karvonen@pispalanit.fi 27. lokakuuta 2013 Passikuva - Käyttöohje Sisältö i Sisältö 1 Passikuva 1

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot