ånni- vertaisarviointimalli Mallin toteutus: ånni- hanke Kooste: Koulutus Elämään säätiö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ånni- vertaisarviointimalli Mallin toteutus: ånni- hanke Kooste: Koulutus Elämään säätiö"

Transkriptio

1 ånni- vertaisarviointimalli Mallin toteutus: ånni- hanke Kooste: Koulutus Elämään säätiö

2 ånni- vertaisarviointimalli 1. Johdanto 1.1 Mallin tarkoitus ja tavoite 1.2 Vertaisarviointimallin prosessikaavio 2. Ennakkovalmistelut 3. Ennakkotehtävät. Itsearviointi ja yhteistyön arviointi 3.1 Itsearviointi 3.2 Yhteistyön arviointi 4. Vertaisarviointipäivä 4.1 Vertaisarviointipäivän tarkoitus 4.2 Järjestäjän tehtävät ennen tilaisuutta 4.3 Vertaisarviointipäivän kulku 4.2 Mitä vertaisarviointipäivän jälkeen? 5. Toimintamallien arviointi 6. Lopuksi: Vertaisarviointimallin taustaa LIITTEET A. Ennakkotehtävä 1/ itsearviointi B. Ennakkotehtävä 2/ yhteistyön arviointi C. Pohja toimintamallin arviointiin D. Taulukko kehitysehdotusten pohdintaan

3 1. Johdanto 1.1 Mallin tarkoitus ja tavoite ånni- arviointimalli on yksinkertainen ja helppotajuinen vertaisarvioinnin menetelmä, joka sopii käy- tettäväksi hankkeissa/ projekteissa. Sitä voi hyödyntää myös järjestöverkostoissa, joissa on mukana useita järjestöjä, joissa kehitystyötä tehdään yhdessä ja jotka toimivat useamman vuoden ajan. Arviointimallin avulla pyritään varmistamaan, että projekti/hanke arvioidaan yhteistoiminnallisesti ja toimintamallien laatu on varmistettu ja arvioitu. Yhteisen keskustelun ja pohdintojen avulla saadaan oivalluksia toimintatavoista ja toimivista ratkaisuista pulmatilanteisiin. Arviointiprosessia ohjaavat Max Peberdyn kolme kysymystä: Tehdäänkö oikeista asioita? Tehdäänkö sitä, mitä luvattiin? Saa- daanko aikaiseksi muutosta? Tavoiteltu muutos määritellään jo projektin alussa sellaiseksi, että sitä on mahdollista arvioida. 1.2 Vertaisarviointimallin prosessikaavio ånni - vertaisarviointimalli on kolmivaiheinen kokonaisuus, joka koostuu 1. Ennakkovalmisteluista 2. Ennakkotehtävistä: Itsearviointi ja yhteistyön arviointi ja 3. Vertaisarviointipäivästä.

4 2.Ennakkovalmistelut Projektin/hankkeen projektipäällikkö tai arviointivastuussa oleva taho, kuten arviointivastaava, voi- vat toimia vertaisarviointipäivän toteuttajana. Vertaisarviointipäivän ajankohdasta kannattaa sopia hyvissä ajoin. Vertaisarviointipäivän järjestäjä toimii myös vertaisarviointipäivän ohjaajana eli keskus- telunvetäjänä. Tämän lisäksi vertaisarviointipäivää varten tarvitaan kirjuri. Noin kuukausi ennen sovittua vertaisarviointipäivää toteuttajataho eli järjestäjä lähettää kaikille pro- jektikumppaneille kutsun, jossa kerrotaan vertaisarviointipäivän alustava aikataulu sekä arviointipäi- vän kesto. Kutsun yhteydessä toteuttajataho lähettää kaikille ennakkotehtävät ohjeineen. Palautus- aikaa tehtäville voi antaa esimerkiksi 2-3 viikkoa. 1 Vertaisarviointipäivän järjestäjä pitää huolen siitä, että kaikki osallistujat palauttavat ennakkotehtä- vät hänelle ajoissa ennen vertaisarviointipäivää. Kun vertaisarviointipäivän toteuttajataho on saanut osallistujilta ennakkotehtävät, koosta hän ne yhteen vertaisarviointipäivää varten. Suositeltava esi- tystapa on PowerPoint- esitys, jota on helppo täydentää vertaisarviointipäivän aikana. PowerPoint - esityksessä tulee käyttää samanlaista nelikenttäpohjaa, joille myös ennakkotehtävät toteutetaan. Arviointipäivän järjestäjä toteuttaa PowerPoint- kalvot itse tämän oppaan lopussa olevien esimerkki- kaavioiden pohjalta. 1 kk ennen vertaisarviointipäivää Järjestäjä lähettää kutsun sekä ennakkotehtävät osallistujille. 1 viikko ennen vertaisarviointipäivään Osallistujat palauttavat ennakkotehtävät järjestäjälle. Valmiina vertaisarviointipäivään Järjestäjä on koonnut ennakkotehtävistä power point - kalvot. 3. Ennakkotehtävät: Itsearviointi ja yhteistyön arviointi 3.1 Itsearviointi Jokaisella järjestöllä tai henkilöllä on projektissa todennäköisesti oma vastuualueensa, jonka toteu- tuksesta se/hän vastaa. Tiedonkeruu vertaisarviointipäivää varten aloitetaan toteuttamalla itsearvi- ointia oman työn tai järjestön vastuulla olevan osa- alueen osalta. Näitä osa- alueita voivat olla esi- merkiksi tiedonhankinta, toimintamallin suunnittelu, viestintä ja niin edelleen. Jos kyse on hankkeesta tai verkostotyöstä, jossa osallistujilla ei ole varsinaisia omia vastuualueita, voi vertaisarviointipäivän järjestäjä kuten projektipäällikkö päättää etukäteen arvioitavat osa- alueet. Täl- laisessa tilanteessa osallistujat arvioivat etukäteen/ennakkotehtävänä kaikkia osa- alueita. Fokus voi olla tällöin yhteisen toiminnan ja yhdessä tekemisen arvioinnissa. Arviointipohja on yksinkertainen, swot- tyyppinen nelikenttä. Ennakkotehtävänä täytetään nelikentän kaksi ylimmäistä laatikkoa: 1 Ennakkotehtäväpohjat löytyvät tämän oppaan viimeisiltä sivuilta.

5 1. Onnistumiset ja saavutetut tulokset 2. Haasteet ja ongelmat Nelikentän alimmaiset laatikot (3. Vahvuudet ja hyvät käytännöt ja 4. ideat toiminnan kehittämiseksi) täytetään vertaisarviointipäivässä siten, että kaikki projektissa mukana olevat tahot osallistuvat arvi- ointiin. Hyvään projektisuunnitelmaan on kirjattu projektin ja sen eri osa- alueiden toimenpiteiden ja tuotos- ten lisäksi tulokset ja vaikutukset, joihin toimenpiteillä pyritään sekä mittarit, joilla onnistumista mi- tataan. Ennakkotehtävässä jokainen osallistuja arvioi omaa vastuualuettaan näiden tavoiteltavien tulosten valossa. Ennakkotehtävässä EI siis vain luetella toteutettuja toimenpiteitä ja tuotoksia, vaan arvioidaan, ovatko ne sellaisia, joilla saadaan aikaan tuloksia. Itsearviointiin+tai+ennalta+päätetyn+osa0alueen+arviointiin+liittyvä+ennakkotehtävä+ ARVIOITAVAOSA)ALUE:Esimerkiksiprojektipäällikkövoimääritelläetukäteenarvioitavatasiat. Niitävoidaanpohtiamyösyhdessä,ennenkuinsovitaanvertaisarviointipäivästä. TAVOITELTAVATTULOKSET:Ennenarviointipäivääontiedettävä,mitätuloksiaarvioitavanosa) alueentoimenpiteillätavoitellaan? 1. Onnistumisetjasaavutetuttulokset ENNAKKOTEHTÄVÄ 2. Haasteetjaongelmat ENNAKKOTEHTÄVÄ Pohdi,ovatko toimenpiteetolleet sellaisia,ettäniillä saadaanaikaan muutosta 3. Vahvuudetjahyvätkäytännöt TÄYTETÄÄNVERTAISARVIOINTIPÄIVÄSSÄ 4. Ideattoiminnankehittämiseksi TÄYTETÄÄNVERTAISARVIOINTIPÄIVÄSSÄ Vertaisarviointipäivässäpäätetytkehitysehdotuksetkehitysehdotuksettaulukkoon 3.2 Yhteistyön arviointi Vertaisarviointipäivää varten arvioidaan ennakkoon myös järjestöjen/toimijoiden välistä yhteistyötä. Yhteistyötä arvioidaan niin ikään nelikenttäpohjalla. Vertaisarviointipäivän järjestäjä voi kirjata en- nakkotehtävään jo suuntaa antavasti erilaisia yhteistyön osa- alueita. Näitä voivat olla mm: Yhteistyön koordinointi Yhteinen etätyöskentely (mm. erilaiset verkon työskentelyalustat; Yammer, Innokylä) Sitoutuminen projektiin /yhteishenki, osallistumisaktiivisuus Sisäinen tiedonkulku ja niin edelleen. Jos verkostossa tai projektissa ei ole pohdittu ennakkoon yhteistyön tavoitteita, näitäkin voidaan pohtia vertaisarviointipäivässä.

6 4.Vertaisarviointipäivä 4.1 Vertaisarviointipäivän tarkoitus Yhteisessä arviointikeskustelutilaisuudessa eli vertaisarviointipäivässä ennakkotehtäviä käydään läpi osa- alue kerrallaan, järjestäjän päättämässä järjestyksessä. Järjestäjä toimii myös vertaisarviointipäi- vän ohjaajana. Ohjaajan tehtävänä on katsoa, että vertaisarviointipäivän aikana pysytään aikatau- lussa, eikä keskustelu lähde sivuraiteille. Ohjaajan on hyvä pitää mielessä, että arviointipäivässä kiin- nitetään huomio tuloksiin: Saavutetaanko projektin toimenpiteillä tavoiteltavia tuloksia? Kirjurin teh- tävänä on kirjata ylös vertaisarviointipäivän aikana käytyä keskustelua ja kehitysehdotuksia. Sekä oh- jaaja että kirjuri voivat myös itse antaa palautetta ja osallistua keskusteluun, jos he niin haluavat ja aikataulu sallii. Tämän jälkeen siirrytään yhteistyön arviointiin. 4.2 Järjestäjän tehtävät ennen tilaisuutta Järjestäjä kokoaa kaikki saamansa ennakkotehtävät PowerPoint - esitykseksi haluamaansa järjestyk- seen. PowerPoint - esityksessä tulee käyttää samanlaista nelikenttäpohjaa, joille myös ennakkotehtä- vät toteutetaan. Vertaisarviointipäivän järjestäjä varaa arviointipäivää varten oheiset tarvikkeet: Kannettava tietokone ja kangas tai seinä PowerPoint kalvojen esittämiseen Isoja postit- lappuja/ 2 eri väriä Tusseja kaikille Seinä tai fläppitaulu, jolle kiinnitetään postit lappuja Tulosteet itsearvioinneista jokaiselle osallistujalle (vapaaehtoinen) 4.1 Vertaisarviointipäivän kulku 1. Ohjaaja toivottaa osallistujat tervetulleeksi ja kertoo, kuinka arviointitilaisuus etenee. Esittely- kierrosta ei tarvita, sillä oletuksena on, että yhteistyöprojekteissa osallistujat tuntevat jo toi- sensa. 2. Aluksi käydään läpi edellisen vertaisarviointipäivän kehitysehdotukset, jos vertaisarviointipäiviä on järjestetty jo aiemmin. 3. Jokaisen osa- alueen arviointiin varataan aikaa noin 30 minuuttia. Yhteistyön arviointiin voi varata aikaa runsaammin. 4. Aluksi osallistujat saavat tutustua järjestöjen toteuttamaan itsearviointiin seinälle heijastetusta PowerPoint esityksestä osa- alue kerrallaan. (järjestäjä on kirjannut esitykseen jo etukäteen kaikki saamansa ennakkotehtävät). Itsearviointia toteuttaneen järjestön edustaja saa halutes- saan kertoa arvioinnistaan myös sanallisesti. 5. Tämä jälkeen kaikki arviointipäivän osallistujat saavat noin 5 minuuttia aikaa täyttää postit- lap- puja. Lappuja on kahta eri väriä. Toiselle värille kirjataan oma arvio kyseisen osa- alueen vahvuuk- sista. Toisen väriselle postit - lapulle kirjoitetaan omat ideat toiminnan kehittämiseksi. Post it - laput viedään fläppitaululle tai seinälle, jonne on heijastettu tai kirjoitettu kyltit: 3. Vahvuudet ja hyvät käytännöt ja 4. Ideat toiminnan kehittämiseksi 6. Seuraavaksi kaikki osallistujat saavat käydä lukemassa palautteita, jonka jälkeen ohjaaja johdat- telee osallistujat keskustelemaan palautteista.

7 7. Keskustelua käydään noin 20 minuutin ajan, jonka jälkeen ohjaaja tekee suullisen yhteenvedon keskustelun tuloksista. Yhteistyön arviointiin aikaa kannattaa käyttää runsaammin. 8. Jos keskustelun pohjalta nousee esiin erityisiä kehittämistä vaativia asioita, kirjuri kirjaa asiat eril- liseen Vertaisarviointipäivässä päätetyt kehittämistoimet - kohtaan nelikentän alapuolelle. 9. Kirjuri ottaa talteen postit - laput ja kirjaa ne sellaisenaan PowerPoint - kalvoille joko vertaisarvi- ointipäivän aikana tai sen jälkeen. 10. Tämän jälkeen edetään seuraavan osa- alueen käsittelyyn samaa kaavaa noudattaen. 11. Yhteistyön arvioinnin voi ajoittaa vertaisarviointipäivän loppupuolelle. Jos projektissa on mukana monta järjestöä, kannattaa päivän aikataulu suunnitella siten, että osallis- tujat voivat myös ruokailla päivän aikana. Ohjaajan muistilista Rohkaise osallistujia keskustelemaan ja ideoimaan. Huolehdi, että vertaisarviointipäivän aikataulu pitää. Muista tehdä jokaisen osuuden päätteeksi yhteenveto ja varmistaa osallistujilta, onko ky- seiseltä osa- alueelta kirjattava ylös kehitysehdotuksia. Huolehdi siitä, ettei keskustelu lähde sivuraiteille, vaan arviointi tapahtuu tavoitteet ja tulokset edellä. Kirjurin muistilista: Pidä postit laput järjestyksessä, jotta tiedät myös jälkikäteen, minkä osa- alueen arvioin- tiin ne liittyvät. Jos vain ehdit, kirjaa vastaukset PowerPointille jo vertaisarviointipäivän aikana. Muista kirjata keskustelun pohjalta päätetyt kehitysehdotukset erilliseen Vertaisarviointi- päivässä päätetyt kehittämistoimet - kohtaan nelikentän alapuolelle 4.2 Mitä vertaisarviointipäivän jälkeen? Vertaisarviointipäivän jälkeen ohjaaja ja kirjuri tekevät koosteen päivän aikana päätetyistä asioista. Kooste toimitetaan sähköpostitse kaikille osallistujille. Lisäksi järjestäjä toimittaa kaikille osallistujille myös muut vertaisarviointipäivän aikana nelikenttään kootut materiaalit. Jos projektit ja hankkeet ovat pitkäkestoisia, toteutetaan vertaisarviointia kaksi kertaa vuodessa. Pro- jektin toinen ja sitä seuraavat vertaisarviointipäivät aloitetaan aina käymällä läpi edellisen vertaisarvi- ointipäivän kehitysehdotukset. Ohjaaja käy kehitysehdotukset läpi haluamallaan tavalla (suullisesti tai PowerPoint - esityksenä). Tämän jälkeen käydään lyhyt keskustelu ja pohditaan yhdessä, toteutet- tiinko yhdessä päätetyt kehitystoimet, ja jos ei, niin miten asian kanssa edetään. Kirjuri kirjaa ylös suunnitelman korjausliikkeistä. Tavoitteena on, että projektissa on edetty edellisen vertaisarviointi- päivän kehitysehdotusten pohjalta. 3.Toimintamallien arviointi Vertaisarviointimalli soveltuu paitsi toimintaprosessien tuloksellisuuden mutta myös tuotosten arviointiin. Jos hankkeessa tai projektissa toteutetaan tietylle kohderyhmälle suunnattuja toimintamalleja, toteutuksen

8 alla olevaa toimintamallia olisi hyvä arvioida yhdessä jo ennen sen lanseerausta, esimerkiksi mallin suunnit- telun tai pilotoinnin aikana. Toimintamallia on mahdollista arvioida vertaisarviointipäivän yhteydessä. Mallin arviointi voi olla myös oma erillinen tilaisuutensa. Toimintamallia arvioidaan yleisillä hyville käytännöille asetetuilla kriteereillä. Yleisiä hyvän käytännön kriteereitä ovat muun muassa tarve- ja kysyntälähtöisyys, tulok- sellisuus, käytettävyys ja hyödynnettävyys sekä siirrettävyys. Kriteereitä voi itse tarkentaa. Jos toi- mintamallille ei ole asetettu ennakkoon kriteereitä esimerkiksi projektisuunnitelmassa, voi arviointi- päivän tehtäväpohjia käyttää myös kriteeristön suunnitteluun. Toimintamallien arviointi toteutetaan samaan tapaan kuin vertaisarviointipäivässä. Järjestäjä toimit- taa toimintamalliin liittyvän ennakkotehtävän/pohjan hankkeessa mukana oleville tahoille, ja antaa samalla osallistujille ennakkotehtävän palautuspäivämäärän sekä yhteisen arviointikeskustelutilai- suuden päivämäärän. Tehtävän täyttäminen edellyttää tutustumista toimintamallin luonnokseen. Toimintamallia tulee mahdollisuuksien mukaan arvioittaa myös kohderyhmällä. Jos kohderyhmää ovat aikuiset, kohderyhmän edustajia voi myös pyytää mukaan toimintamallin arviointitilaisuuteen. Jos kohderyhmää ovat lapset, heiltä kerätään palautetta toimintamallin vahvuuksista ja heikkouksista erikseen sovituilla tavoilla. Arviointitilaisuudessa ohjaaja ohjaa vapaamuotoista keskustelua ja kirjuri kirjaa ylös mahdolliset ke- hitysehdotukset. 6. Lopuksi: Vertaisarviointimallin taustaa EHYT ry:n koordinoima ånni- hanke oli seitsemän koulutyötä tekevän järjestön monivuotinen yhteis- hanke vuosille Hankkeen kantavana ajatuksena oli kulttuurisensitiivisen ja monikulttuuri- sen työotteen tuominen suomalaiseen päihdekasvatukseen sekä nuorten ja kasvatusyhteisöjen osal- lisuuden tukeminen hankkeen joka vaiheessa. Lähtökohtana oli sosiaalisen markkinoinnin teorian mukaisesti työn kohdentaminen, kohderyhmien ja alueiden rajaaminen sekä niihin tutustuminen toi- minnan suunnittelun pohjaksi. Koulutus Elämään Säätiö vastasi hankkeen arvioinnista ja vertaisarvi- ointimallin toteuttamisesta. Hanke jakautui kolmeen vaiheeseen, kolmelle eri alueelle ja kolmen eri kieli- ja kulttuurivähem- mistön pariin. Vuonna tehtiin työtä Turunmaan alueella ruotsinkielisen kieliryhmän parissa ja vuonna Itä- Suomessa venäjänkielisen vähemmistön parissa. Keväällä 2016 siirryttiin työskentelemään Vantaalle, kohderyhmänä somalitaustainen kieli- ja kulttuurivähem- mistö. Jokaisella alueella oli tarkoituksena suunnitella ja toteuttaa kyseisen kieli- ja kulttuurivä- hemmistön tarpeisiin soveltuva päihdekasvatusmalli. Koko hankkeen läpäiseväksi tavoitteeksi määriteltiin keskustelun herättäminen päihteistä alakoulusta yläkouluun siirtyvien nuorten ja näiden vanhempien välillä sekä toiminta- alueella yleisesti. Hankkeen etenemistä arvioitiin vertaisarviointipäivissä, joita toteutettiin kahdesti vuodessa. Ver- taisarviointipäiviin osallistuivat kaikki hankkeessa mukana olevat järjestöt. Vertaisarviointiin osaalistuivat sekä järjestöjen edustajista koottu ohjausryhmä, järjestöjen hanketyöntekijät sekä projektipäällikkö. Hankejärjestöt: EHYT ry, Koulutus Elämään Säätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Music Against Drugs ry, Raittiuden Ystävät ry, Suomen Vanhempainliitto ja YMCA Finland.

9 Itsearviointiin+tai+ennalta+päätetyn+osa0alueen+arviointiin+liittyvä+ennakkotehtävä+ ARVIOITAVAOSA)ALUE: TAVOITELTAVATTULOKSET: 1. Onnistumisetjasaavutetuttulokset 2. Haasteetjaongelmat 3. Vahvuudetjahyvätkäytännöt 4. Ideattoiminnankehittämiseksi Vertaisarviointipäivässäpäätetytkehitysehdotuksetkehitysehdotuksettaulukkoon Pohdi,ovatko toimenpiteetolleet sellaisia,ettäniillä saadaanaikaan muutosta

10 * Yhteistyön*arviointiin*liittyvä*ennakkotehtävä* YHTEISTYÖN)TAVOITTEET:) ) ) (Voit)arvioida)mm.)yhteistyön)koordinointia,)osallistumisaktiivisuutta)ym.)) 1. Onnistumiset)ja)saavutetut)tulokset) 2. Haasteet)ja)ongelmat) 3. Vahvuudet)ja)hyvät)käytännöt) 4. Ideat)toiminnan)kehittämiseksi) Vertaisarviointipäivässä)päätetyt)kehitysehdotukset)kehitysehdotukset)taulukkoon) *

11 Toimintamallin arviointiin liittyvä ennakkotehtävä TOIMINTAMALLIN TARKOITUS JA TAVOITTEET: TOIMINTAMALLILLE ASETETUT KRITEERIT: ONNISTUMISEN KRITEERIT MIKÄ ON TOIMIVAA? MIKSI? 1.Malli on käyttökelpoinen arjessa 2.Malli on helposti levitettävissä MIKÄ EI TOIMI? MIKSI? Toimintamallia arvioidaan Sille ennalta asetettujen kriteereiden pohjalta KEHITYSEHDOTUKSET

12 Taulukko kehitysehdotusten pohdintaan ånni$vertaisarviointipäivä Kooste/KEHITYSEHDOTUKSISTA

Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa

Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa Valmisteluvaihe ja tausta Tiedotus Osallistaminen Pilotointiprosessin toteutus Itsearviointi-istunnot Tietojen koonti ja syöttö Mitä maksoi? Hyödyt: Organisaatiolle

Lisätiedot

KOKEMUKSIA OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN VERTAISARVIOINNIN TOTEUTUKSESTA. Tuula Hoivala PIRKANMAAN OPPISOPIMUSKESKUS 23.8.2012

KOKEMUKSIA OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN VERTAISARVIOINNIN TOTEUTUKSESTA. Tuula Hoivala PIRKANMAAN OPPISOPIMUSKESKUS 23.8.2012 KOKEMUKSIA OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN VERTAISARVIOINNIN TOTEUTUKSESTA Tuula Hoivala PIRKANMAAN OPPISOPIMUSKESKUS 23.8.2012 VERTAISARVIOINTI ARVIOINTIALUE: OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN PÄÄTTÄMINEN Kumppanit: Pirkanmaan

Lisätiedot

OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI MENETELMÄN KULKU: Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense.

OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI MENETELMÄN KULKU: Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense. METHOD Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense.fi 050 3645 070 OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI TAVOITE: Arvioida osallisuuden tasoa palvelutuotantoprosessin eri osissa

Lisätiedot

Sisällön tuotanto -verkkojakso Jyväskylän yliopisto

Sisällön tuotanto -verkkojakso Jyväskylän yliopisto Sisällön tuotanto -verkkojakso 15.11. - 12.12.2004 Jyväskylän yliopisto Sisällön tuotanto-verkkojakson tavoite antaa valmiuksia sisällön tuotantoon liittyvien moninaisten kysymysten pohtimiseen ja käsittelyyn

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUSHANKE, kokous 1/2014

MONIKULTTUURISUUSHANKE, kokous 1/2014 MONIKULTTUURISUUSHANKE, kokous 1/2014 6.2.2014 klo 14-16, EHYT ry Kristiina Hannula, EHYT ry (pj) Jenni Helenius, MLL Marko Kailasmaa, Raittiuden Ystävät ry Tuomas Kurttila, Suomen Vanhempainliitto Leena

Lisätiedot

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO!

TOIVO-TOIMINTAMALLI TYÖPAJOJEN SUUNNITTELU- JA ARVIOINTIKEHIKKO! SUUNNITELMA (LUONNOS) Työpajan/toiminnan järjestäjä/vastuutaho Nimi, organisaatio Turun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat Satu Heikkinen, Kukka Olsoni ja Anna-Maija Saariaho

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomin tukimateriaali opiskelijalle OPISKELIJAN MUISTILISTA Kuvataiteen lukiodiplomi muodostuu teoksesta sekä työskentelyprosessia, itsearviointia ja kuvataiteen tuntemusta kuvaavasta

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN LAATUKRITEERIT

TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAN OPPIMISEN LAATUKRITEERIT Tavoitteet Työpaikalla tapahtuvan oppimisen laatukriteerit on suunniteltu työpaikan ja oppilaitoksen yhteiseksi kehittämisen työkaluksi. Niiden avulla työpaikkaohjaaja

Lisätiedot

Leader-arvioinnin sparrauspäivä. Sari Rannanpää Helsinki

Leader-arvioinnin sparrauspäivä. Sari Rannanpää Helsinki Leader-arvioinnin sparrauspäivä Sari Rannanpää 11.9.2018 Helsinki Missämennään Leader-arvioinnissa? Kysely Leader-ryhmille(24 vastausta) Missä vaiheessa Leader-arvioinnissa mennään? Suunnittelu (tarkoitus,

Lisätiedot

Sopimushenkilöstön Pelastustoiminnan peruskurssin vastaavan kouluttajan koulutus pilotti

Sopimushenkilöstön Pelastustoiminnan peruskurssin vastaavan kouluttajan koulutus pilotti Sopimushenkilöstön Pelastustoiminnan peruskurssin vastaavan kouluttajan koulutus pilotti Maanantai 5.11.2019 (etä) 09.00-09.30 Skype kontakti: Ilmoittautuminen Skype-kontaktiin Kurssijärjestelyt, henkilötietolomake,

Lisätiedot

Pysähdy! Nyt on syytä miettiä tämä asia uudelleen. Kiinnitä huomiosi tähän. Hienoa, jatka samaan malliin. Innokylän arviointimittari

Pysähdy! Nyt on syytä miettiä tämä asia uudelleen. Kiinnitä huomiosi tähän. Hienoa, jatka samaan malliin. Innokylän arviointimittari Innokylän arviointimittari Innokylän arviointimittari on kehittämistoiminnan itse- ja vertaisarvioinnin työkalu, jonka avulla arvioidaan kehittämisprosessia ja kehittämisen tavoitteiden saavuttamista.

Lisätiedot

Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille. Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi

Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille. Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi Vertaisarvioinnilla tulosta hankeverkosto - Malli kehitettiin koko Välkky-verkosto ja sen

Lisätiedot

Vertaisarviointi pedagogisten innovaatioiden tunnistamisen, kehittämisen ja levittämisen välineenä

Vertaisarviointi pedagogisten innovaatioiden tunnistamisen, kehittämisen ja levittämisen välineenä Vertaisarviointi pedagogisten innovaatioiden tunnistamisen, kehittämisen ja levittämisen välineenä Aalloilla ammatillista vetovoimaa, vaikuttavuutta ja verkostoja Nina Eskola, projektipäällikkö, Pirkanmaan

Lisätiedot

Päivän tärkein ateria -toimintamalli

Päivän tärkein ateria -toimintamalli Päivän tärkein ateria -toimintamalli Hei isä ja äiti! Tarjoan sinulle aamupalan. Ei maksa mitään, kysy vain mitä minulle kuuluu. Yhteistyössä Yllätetään yhteiskunta verkosto YMCA Finland Suomen Vanhempainliitto

Lisätiedot

Teoriasta käytäntöön- Ongelmalähtöinen oppiminen verkossa

Teoriasta käytäntöön- Ongelmalähtöinen oppiminen verkossa Teoriasta käytäntöön- Ongelmalähtöinen oppiminen verkossa TieVie (5 ov) 24.9.2004 Minna Pesonen, Kasvatustieteiden tiedekunta Oulun yliopisto Mistä kaikki alkoi? Idea PBL:n soveltamisesta syntyi Ongelmalähtöisen

Lisätiedot

Tietotekniikan kandidaattiseminaari

Tietotekniikan kandidaattiseminaari Tietotekniikan kandidaattiseminaari Luento 1 14.9.2011 1 Luennon sisältö Seminaarin tavoitteet Seminaarin suoritus (tehtävät) Kandidaatintutkielman aiheen valinta Seminaarin aikataulu 2 2011 Timo Männikkö

Lisätiedot

7,8 27,8 46,1 54,1 17,4. (oppilas, huoltaja ja opettaja) 27,5 45,7 50,6 25,4. (oppilas, huoltaja ja opettaja) 3,8 20,4 27,4 41,2 50,5 34,6

7,8 27,8 46,1 54,1 17,4. (oppilas, huoltaja ja opettaja) 27,5 45,7 50,6 25,4. (oppilas, huoltaja ja opettaja) 3,8 20,4 27,4 41,2 50,5 34,6 Arviointi lukuvuoden aikana Lukuvuoden aikana tehtävän arvioinnin tarkoituksena on arvioida, kuinka hyvin lapset ovat oppineet juuri opetetun asian ottaen huomioon oppilaiden erilaiset tavat oppia ja työskennellä.

Lisätiedot

Miten toteuttaa onnistunut Klubin laatualoitteen workshop

Miten toteuttaa onnistunut Klubin laatualoitteen workshop Miten toteuttaa onnistunut Klubin laatualoitteen workshop OHJAAJAN OPAS VALMISTAUTUMINEN WORKSHOPIIN TAVOITE Tämän workshopin yleisenä tavoitteena on edistää avointa keskustelua klubin jäsenten välillä,

Lisätiedot

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Näytön työpaikat ja ajankohdat

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta KeVa perhehoidon valmennuksen kuudes tapaaminen toteutetaan joko 1) paneelina tai 2) tutustumiskäyntinä

Lisätiedot

Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala

Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala 11.1.2012 Työryhmän työn tavoitteet Arvioidaan kansallisen vaarallisia kemikaaleja

Lisätiedot

Yhteenveto ennakkotehtävästä. LARK6-hankkeen workshop

Yhteenveto ennakkotehtävästä. LARK6-hankkeen workshop Yhteenveto ennakkotehtävästä LARK6-hankkeen workshop 20.4.2017 Opiskelijoiden, henkilöstön tai sidosryhmien osallistamisen tapoja Opiskelijoiden osallistuminen palautekyselyn uudistamiseen (SLK) Strategiatyöpajat,

Lisätiedot

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden

Lisätiedot

Eurooppalainen vertaisarviointi

Eurooppalainen vertaisarviointi Eurooppalainen vertaisarviointi 18.3.2013 Mitä vertaisarviointi on? Vertaisarviointi on ulkoisen arvioinnin muoto, joka tukee laadun varmistamista ja kehittämistä arvioitavassa oppilaitoksessa. Ulkoisten

Lisätiedot

Kehittämisverkostojen kick off tule kuulemaan mistä on kysymys! Mona Särkelä-Kukko

Kehittämisverkostojen kick off tule kuulemaan mistä on kysymys! Mona Särkelä-Kukko Kehittämisverkostojen kick off tule kuulemaan mistä on kysymys! Mona Särkelä-Kukko 1.9.2016 1. Kehittämisverkostojen käynnistämisen tausta 2. Yhteinen ymmärrys lähtökohtiin 3. Toiveet, tarpeet ja osaamisen

Lisätiedot

Valkeakosken ammattiopisto Vertaisarvioinnin kriteerit ja niiden käyttö - Nostoja työpaikalla järjestettävän koulutuksen vertaisarvioinneista

Valkeakosken ammattiopisto Vertaisarvioinnin kriteerit ja niiden käyttö - Nostoja työpaikalla järjestettävän koulutuksen vertaisarvioinneista Valkeakosken ammattiopisto Vertaisarvioinnin kriteerit ja niiden käyttö - Nostoja työpaikalla järjestettävän koulutuksen vertaisarvioinneista Vertaisarvioinnilla tulosta verkosto Janne Hietanummi Vertaisarvioinnilla

Lisätiedot

Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun

Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun Koulutuspäivä: VERTAISARVIOINTI JA VERTAISARVIOIJANA TOIMIMINEN Koulutuspäivä 13.2.2012, klo 09.00 16.00 Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun Opetusneuvos Leena

Lisätiedot

Arviointi Mallit -projektin kokeiluissa

Arviointi Mallit -projektin kokeiluissa Arviointi Mallit -projektin kokeiluissa Peppi Saikku Sanna Blomgren Pekka Karjalainen 18.12.2017 Arviointikokonaisuus Indikaattorityöskentely ja muutoksen arviointi Kokeilujen itsearviointi Kohdennettu

Lisätiedot

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus 10ov Oikeaa työssäoppimista 4ov Teoriaopiskelua työelämässä 6 ov 1. Työprosessin hallinta tarvitseville lapsille

Lisätiedot

TieVie asiantuntijakoulutus Teknologinen muutos -verkkojakso 16.8. - 26.9.2004.

TieVie asiantuntijakoulutus Teknologinen muutos -verkkojakso 16.8. - 26.9.2004. TieVie asiantuntijakoulutus Teknologinen muutos -verkkojakso 16.8. - 26.9.2004. Teknologinen muutos -verkkojakson tarkoituksena on kartoittaa ajatuksia korkeakoulujen tulevaisuuden toimintakentästä ja

Lisätiedot

portfolion ohjeet ja arviointi

portfolion ohjeet ja arviointi 2015 portfolion ohjeet ja arviointi EIJA ARVOLA (5.10.2015) 2 Sisällysluettelo 1. TYÖPORTFOLIO (ei palauteta opettajalle)... 3 2. NÄYTEPORTFOLIO (palautetaan opettajalle)... 3 3. NÄYTEPORTFOLION SISÄLLÖN

Lisätiedot

YLÄ-SAVON SOTE KUNTAYHTYMÄN PROJEKTIOHJE

YLÄ-SAVON SOTE KUNTAYHTYMÄN PROJEKTIOHJE YLÄ-SAVON SOTE KUNTAYHTYMÄN PROJEKTIOHJE Yhtymähallitus 14.6.2017 106 Sisällys 1 Yleistä...1 2 Kehittämisehdotusten käsittelyprosessi kuntayhtymässä...2 3 Kehittämistyön toteutus, seuranta ja arviointi...3

Lisätiedot

eeducation karnevaalit Vertaisarviointitaitoja oppimassa verkossa

eeducation karnevaalit Vertaisarviointitaitoja oppimassa verkossa eeducation karnevaalit Vertaisarviointitaitoja oppimassa verkossa Kehittäjätiimi: Sosiaalityö: Helky Häkli & Sirpa Tapola-Tuohikumpu Erityispedagogiikka: Erja Kautto-Knape & Sanna Uotinen Aikuiskasvatustiede:

Lisätiedot

gradia.fi Vertaisarviointi Laatua Laineilla Tuumasta toimeen! Case: Kokemuksia kriteereiden käytöstä kehittämispäällikkö Taina Saarikko

gradia.fi Vertaisarviointi Laatua Laineilla Tuumasta toimeen! Case: Kokemuksia kriteereiden käytöstä kehittämispäällikkö Taina Saarikko Vertaisarviointi Laatua Laineilla Tuumasta toimeen! Case: Kokemuksia kriteereiden käytöstä kehittämispäällikkö Taina Saarikko Miksi vertaisarviointi? - Ulkopuolinen näkemys toiminnasta - Vahvuuksien ja

Lisätiedot

Klubin kehittämistyöpaja Marja Sundström-Pullinen GMT 107-E

Klubin kehittämistyöpaja Marja Sundström-Pullinen GMT 107-E Klubin kehittämistyöpaja 2013 Työpajan tavoitteet Klubin toiminnan laadun parantaminen Jäsentyytyväisyyden nostaminen Jäsenten sitouttaminen Mitä klubi tekee ja miten tekee? LAADUKKAASTI TOIMIVASSA KLUBISSA

Lisätiedot

1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN

1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN 1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN Oppilaitos: Yhteyshenkilö: Päivämäärä: 1.1 YMPÄRISTÖASIOIDEN HOIDON TILA KRITEERI 1: Oppilaitoksella on käsitys omaan toimintaansa

Lisätiedot

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu 1. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu valmistelee toimeksiannon. määrittää seuraavan kauden tarjonnan. Valitaan kehitysaiheet lle työstettäväksi. Yhteys n yhteyshenkilöön. Ollaan

Lisätiedot

Kuinka syntyy hyvä strategia laatutähti nuoren järjestön työkaluna. XX Valtakunnalliset Päihde- ja mielenterveyspäivät

Kuinka syntyy hyvä strategia laatutähti nuoren järjestön työkaluna. XX Valtakunnalliset Päihde- ja mielenterveyspäivät Kuinka syntyy hyvä strategia laatutähti nuoren järjestön työkaluna XX Valtakunnalliset Päihde- ja mielenterveyspäivät 9.10.-10.10.2013 Helsinki Music Against Drugs ry Vuonna 2008 Music Against Drugs ry

Lisätiedot

SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT

SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT 1. ENSIMMÄINEN TUNTI: tiistai 19.9. klo 11.00 11.45 Kaikille 9.luokkalaisille yhtä aikaa luokassa X! n. klo 11.00, n. 15 20 min LÄMMITTELY/VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN MINDMAP

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

Vertaisarvioinnin osaamisen lisääminen LaStrada-verkostossa

Vertaisarvioinnin osaamisen lisääminen LaStrada-verkostossa Vertaisarvioinnin osaamisen lisääminen LaStrada-verkostossa Kuinka tavoitteemme täyttyi laatustrategian toimeenpanon hankkeen aikana Miksi vertaisarviointia Yhtenä hankkeen tavoitteena oli lisätä LaStradaverkoston

Lisätiedot

Perheverkko - yhdessä lasten ja perheiden asialla

Perheverkko - yhdessä lasten ja perheiden asialla Perheverkko - yhdessä lasten ja perheiden asialla Oululaisten lapsiperhejärjestöjen ja kaupungin toimijoiden työryhmä ja järjestöjen välisen sekä järjestö-kaupunki yhteistyön toimintamalli Tavoitteena:

Lisätiedot

STEA-AVUSTEISEN TOIMINNAN ARVIOINTI JA PALAUTTEEN KERUU

STEA-AVUSTEISEN TOIMINNAN ARVIOINTI JA PALAUTTEEN KERUU STEA-AVUSTEISEN TOIMINNAN ARVIOINTI JA PALAUTTEEN KERUU 29.1.2019 Miten ja mitä mitataan? Mittaa tehokkaalla tavalla tavoitteen mukaista muutosta! Miten ja mitä mitataan? MITTAA tehokkaalla tavalla tavoitteen

Lisätiedot

Formatiivinen arviointi Miten arvioinnilla edistetään oppimista?

Formatiivinen arviointi Miten arvioinnilla edistetään oppimista? Formatiivinen arviointi Miten arvioinnilla edistetään oppimista? Katja Elo katja.elo@tuusula.fi luokanopettaja Tuusulan kunta Tuusulan OPS2016 arviointityöryhmän jäsen OPS2016: Arvioinnin merkitys oppilaalle

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA

ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTISUUNNITELMA MINNE TÄTÄ HYVINVOIN- TIPALVELUJEN KÄRRYÄ OIKEIN VIEDÄÄN? TULTIIN PORUKALLA SIIHEN TULOKSEEN, ETTÄ PARAS TARTTUA ITSE OHJAUSPYÖ- RÄÄN. Sisältö 1. KAMPA-hanke ja sen tavoitteet... 2

Lisätiedot

aihe ånni-hanke EHYT ry:n aluefoorumissa Helsinki projektipäällikkö Leena Sipinen

aihe ånni-hanke EHYT ry:n aluefoorumissa Helsinki projektipäällikkö Leena Sipinen ånni-hanke EHYT ry:n aluefoorumissa Helsinki 14.10.2017 projektipäällikkö Leena Sipinen 1 1. ånni-hankkeen 2014-2017 tarina 2. Kulttuurisensitiivisyys ånni-hankkeessa 3. Ikäsensitiivisyys ånni-hankkeessa

Lisätiedot

OSAAMISTODISTUS* Todistus Jupiter säätiössä valmennusjakson aikana tunnistetusta ja saavutetusta ammatillisesta osaamisesta

OSAAMISTODISTUS* Todistus Jupiter säätiössä valmennusjakson aikana tunnistetusta ja saavutetusta ammatillisesta osaamisesta OSAAMISTODISTUS* Todistus Jupiter säätiössä valmennusjakson aikana tunnistetusta ja saavutetusta ammatillisesta osaamisesta Nimi Ville Valmentautuja Henkilötunnus 031111-094W Valmennuksen järjestäjä Todistuksen

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI SIVISTYSTOIMEN TOIMINTA- JA TOIMITILAVERKKOSELVITYKSEN YHTEYDESSÄ Etelä-Pohjanmaan sivistystoimenjohtajat / LAPE 10.4.2018 Taustaa Alajärven kaupunginvaltuusto on vuoden 2018

Lisätiedot

Yrittäjyys YY00B75. Katta Siltavirta

Yrittäjyys YY00B75. Katta Siltavirta Yrittäjyys YY00B75 Katta.siltavirta@oamk.fi 2 Opintojaksokuvaus Yrittäjyyden merkitys yhteiskunnallisesti Keskeiset käsitteet ja sisällöt Yrittäjyysprosessin pääsisällöt: ideasta uuteen liiketoimintaan

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus Copyright Perhehoitoliitto ry Ilmarisenkatu 17 A 40100 Jyväskylä p. 040 310 1440 toimisto@perhehoitoliitto.fi

Lisätiedot

PEILISALI - sosiaalityön reflektiivisen itsearvioinnin lomake

PEILISALI - sosiaalityön reflektiivisen itsearvioinnin lomake Kuvastin PEILISALI - sosiaalityön reflektiivisen itsearvioinnin lomake Peilisalin itsearviointiteemojen avulla työntekijä voi reflektoida tekemäänsä työtä ja asiakkaan tilannetta ikään kuin ulkopuolisen

Lisätiedot

Virvatuli-itsearviointi ja arviointiaineiston käyttö

Virvatuli-itsearviointi ja arviointiaineiston käyttö Virvatuli-itsearviointi ja arviointiaineiston käyttö Virvatuli-mallin rakenne: Viisi arviointialuetta 1. Oppilaat - oppilaitoksen toiminnan ja opetuksen vaikutukset oppilaassa 2. Opettajat - Opettajien

Lisätiedot

Esikoulun itsearviointilomakkeiden täyttämisohjeet

Esikoulun itsearviointilomakkeiden täyttämisohjeet Esikoulun itsearviointilomakkeiden täyttämisohjeet Ensimma inen keskustelu pideta a n lokakuussa (lapsen itsearviointi) ja toinen keskustelu maalis-huhtikuussa (siirtyminen esikoulusta kouluun). E S I

Lisätiedot

Tehtävä 3. Inga Mukku 6.-7.9.2012

Tehtävä 3. Inga Mukku 6.-7.9.2012 Tehtävä 3 Inga Mukku 6.-7.9.2012 Käytä ä työssäsi jotakin osallistavaa työmenetelmää. Kuvaa kokousta/tapahtumaa/tilannetta Sopiko käyttämäsi osallistava menetelmä asian käsittelyyn/edistämiseen? Mitä uutta

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 Arvioinnin kokonaisuus Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 2 Velvoite arviointiin

Lisätiedot

SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU

SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU 1 SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU Suunta on työkalu, jota käytetään suunnittelun ja arvioinnin apuna. Se on käyttökelpoinen kaikille, jotka ovat vastuussa jonkun projektin, toiminnon,

Lisätiedot

Suomen urheilun eettinen keskus Antidopingohjelmien arviointi 2018 Kokonaisraportti

Suomen urheilun eettinen keskus Antidopingohjelmien arviointi 2018 Kokonaisraportti Suomen urheilun eettinen keskus Antidopingohjelmien arviointi 8 Kokonaisraportti SISÄLTÖ. JOHDANTO.... ANTIDOPINGOHJELMA.... KRITEERIEN TOTEUTUMISEN ARVIOINTI... 5. PISTEYTYS KRITEERIEN TOTEUTTAMISELLE...

Lisätiedot

TAVOITTEENA NOLLA TAPATURMAA RAKENNUSTEOLLISUUDESSA 2020 Rakennusteollisuus RT ry:n kannanotto

TAVOITTEENA NOLLA TAPATURMAA RAKENNUSTEOLLISUUDESSA 2020 Rakennusteollisuus RT ry:n kannanotto TAVOITTEENA NOLLA TAPATURMAA RAKENNUSTEOLLISUUDESSA 2020 Rakennusteollisuus RT ry:n kannanotto 01.03.2016 01.03.2016 Rakennusteollisuus RT 2 RAKENNUSTEOLLISUUS RT RY:N TURVALLISUUSKANNAOTTO VUOSILLE 2016-2017

Lisätiedot

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu 61 TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu Kvartti-malli LAPSEN TUKEMINEN SIIRTYMÄVAIHEESSA Malli koostuu kahdesta osasta:

Lisätiedot

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS TOIMINTA-KORTTI Mielenterveyden käsi Tavoitteena pohtia omaa ja työyhteisön mielenterveyttä mielenterveyden käsi -kuvan avulla. 1. Miltä oma kätesi näyttää, kun tarkastelet sitä kuvan kysymysten avulla?

Lisätiedot

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? Kehittämistehtävä (AMK) Hoitotyö Terveydenhoitotyö 3.12.2012 Elina Kapilo ja Raija Savolainen YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? -Artikkeli julkaistavaksi Sytyn Sanomissa keväällä

Lisätiedot

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu

KÄYNNISTYSVAIHE. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu 1. Aiheen valmistelu Ajankohta: syys-lokakuu/helmi-maaliskuu valmistelee toimeksiannon. määrittää seuraavan kauden tarjonnan. Valitaan kehitysaiheet lle työstettäväksi. Yhteys n yhteyshenkilöön. Ollaan

Lisätiedot

Teknologinen muutos verkkojakso

Teknologinen muutos verkkojakso Teknologinen muutos verkkojakso 25.8. - 26.9.2003. Teknologinen muutos -jakson tarkoituksena on kartoittaa ajatuksia yliopistojen tulevaisuuden toimintakentästä ja luoda kuvaa edessämme olevista teknologisista

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN MATEMATIIKKA, KEVÄT 2018

PERUSOPETUKSEN MATEMATIIKKA, KEVÄT 2018 PERUSOPETUKSEN MATEMATIIKKA, KEVÄT 2018 Orientaatio POM18 / Jani Hannula 02/05/2018 1 OPINTOJAKSON VASTUUHENKILÖT Jani Hannula (jani.hannula at helsinki.fi) yleiskoordinointi; tehtäväpalautukset, arviointi

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili

Kasvatus- ja opetuslautakunta Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili Kasvatus- ja opetuslautakunta 53 11.08.2014 Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili KOLA 53 Valmistelija / lisätiedot: Perusopetusjohtaja Mari Routti, puh. 040 837 2646 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

JulkICTLab käyttöön liittyvät ehdot. Luonnos

JulkICTLab käyttöön liittyvät ehdot. Luonnos JulkICTLab käyttöön liittyvät ehdot Luonnos 4.3.2014 Pilottiprojektien sitoutuminen (1/2) VM allekirjoittaa JulkICTLab-pilottiprojektien sopimukset DIGILE:n kanssa, ja sopimusehdot ovat luettavissa osoitteessa:

Lisätiedot

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Keskustelu luokissa Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Ohjeistus koululle ennen vanhempainiltaa 1. Päättäkää missä tilassa ryhmäosuus pidetään. Suosittelemme luokkiin

Lisätiedot

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto OPINNÄYTE Keuda Tuusula Hiusalan perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 17.8.2011 TUTKINNON PERUSTEET Opiskelija suunnittelee ja tekee omaa osaamistaan

Lisätiedot

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen

10.12.2010 Ulla Keto & Marjo Nykänen Itsearviointi, case MAMK Laatu- ja palvelujohtaja Marjo Nykänen Lehtori, laatuvastaava Ulla Keto Ohjelma Itsearviointi korkeakoulun laatutyökaluna Itsearviointi MAMKissa EFQM-itsearvioinnit (1998, 1999)

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Yhdessä tekemällä -hanke

TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Yhdessä tekemällä -hanke TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Yhdessä tekemällä -hanke Yhdessä tekemällä -hanke (S10924) 1 TYÖSSÄOPPIMISEN LAATUKRITEERIT TYÖPAIKALLE Työssäoppimisen laatukriteerit työpaikalle on laadittu

Lisätiedot

Verkko-oppimateriaalin oppimateriaalin laatu näkyviin

Verkko-oppimateriaalin oppimateriaalin laatu näkyviin Verkko-oppimateriaalin oppimateriaalin laatu näkyviin www.vy.fi/vomyke Kristiina Karjalainen ja Annikka Nurkka Lappeenrannan teknillinen yliopisto etunimi.sukunimi@lut.fi VOPLAn sadonkorjuujuhla 24.10.2007

Lisätiedot

Hyvät käytännöt laatuseminaari Kokkola, Jukka Lindroos

Hyvät käytännöt laatuseminaari Kokkola, Jukka Lindroos Kouvolan seudun ammattiopisto Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä Viisi alueellista kansanopistoa kuunteluoppilaana (jukka.lindroos@ekami.fi) 12.12.2012 1 1. Johdon

Lisätiedot

Laatutähti-työkalu Oulu 1

Laatutähti-työkalu Oulu 1 Laatutähti-työkalu 29.5.2013 Oulu 1 30.5.2013 2 Tehtävät A. Tasapainoinen kokonaisuus B. Seuranta ja arviointi 1. Tietoperusta ja etiikka 2. Kohdentaminen ja suunnittelu 3. Resurssien vahvistaminen 4.

Lisätiedot

LAPSEN JA NUOREN HYVÄ KUNTOUTUS. Seinäjoen osahanke

LAPSEN JA NUOREN HYVÄ KUNTOUTUS. Seinäjoen osahanke LAPSEN JA NUOREN HYVÄ KUNTOUTUS Seinäjoen osahanke Hankkeen toteuttajat Hanke toteutetaan yhteistyössä Seinäjoen kaupungin, Seinäjoen Vajaaliikkeisten Kunto ry:n asiantuntijatoimikunnan ja Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön Laatutähti 2013. 25.10.2013 Päihde- ja mielenterveyspäivät 2013, Helsinki Markku Soikkeli 1

Ehkäisevän päihdetyön Laatutähti 2013. 25.10.2013 Päihde- ja mielenterveyspäivät 2013, Helsinki Markku Soikkeli 1 Ehkäisevän päihdetyön Laatutähti 2013 1 AIKATAULU 9:00 Eríkoissuunnittelija Markku Soikkeli (THL) 9:10- Vaula Norrena, Valores Consult 9:40- Tilaa keskustelulle 9:50- Erikoissuunnittelija Markku Soikkeli

Lisätiedot

Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen -

Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Terve Kunta seminaari 12.4.2018 Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Lähtötilanne Taustalla varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen

Lisätiedot

MITÄ OHJAAMOT OVAT YHTEISKUNNALLISESTI - TULKINTOJA Erilaisia yrityksiä määrittää ja vaikuttaa 1. nuorten palvelujen integraatio yksi ovi, yksi

MITÄ OHJAAMOT OVAT YHTEISKUNNALLISESTI - TULKINTOJA Erilaisia yrityksiä määrittää ja vaikuttaa 1. nuorten palvelujen integraatio yksi ovi, yksi MITÄ OHJAAMOT OVAT YHTEISKUNNALLISESTI - TULKINTOJA Erilaisia yrityksiä määrittää ja vaikuttaa 1. nuorten palvelujen integraatio yksi ovi, yksi luukku, monialainen tieto ja tuki 2. nuorten työmahdollisuuksien

Lisätiedot

Koulutuspäivä: VERTAISARVIOINTI JA VERTAISARVIOIJANA TOIMIMINEN Koulutuspäivä , klo Opetusneuvos Leena Koski

Koulutuspäivä: VERTAISARVIOINTI JA VERTAISARVIOIJANA TOIMIMINEN Koulutuspäivä , klo Opetusneuvos Leena Koski Koulutuspäivä: VERTAISARVIOINTI JA VERTAISARVIOIJANA TOIMIMINEN Koulutuspäivä 13.2.2012, klo 09.00 16.00 Orientaatio vertaisarvioinnin prosessiin ja vaiheisiin Vertaisarvioijien tehtävät, vastuut ja rooli

Lisätiedot

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari

Kandityön kirjoittaminen. Opinnäyteseminaari Kandityön kirjoittaminen Opinnäyteseminaari Lue ja kirjoita Ajatukset eivät kasva tyhjästä. Ruoki niitä lukemalla ja kirjoittamalla lukemastasi. Älä luota muistiisi Merkitse alusta asti muistiinpanoihin

Lisätiedot

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Järjestöt muutokseen yhteistyössä hanke (2017-2020) Hankkeen taustaa Sote ja maakuntauudistus Toimintaympäristö ja rakenteet ovat murroksessa: sote-

Lisätiedot

suositukset rahoittajille

suositukset rahoittajille EU:n rakennerahastokauden 2007 2013 Paremmat arjentaidot ja opintojen kautta töihin -ohjelman Opetushallituksen rahoittamassa koordinaatiohankkeessa tehtyyn tutkimukseen perustuvat suositukset rahoittajille

Lisätiedot

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 1 2 Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 3 Terveys ry siirtää toimintansa uudelle Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lle Yhdessä

Lisätiedot

verkkojakson työskentelyn aloitus

verkkojakson työskentelyn aloitus Arviointi-verkkojakson verkkojakson työskentelyn aloitus Jyväskylä 18.2.2005 Tuutorit seminaarissa: Mira Huusko, Taru Jokinen, Hanna Seuranen, Mikko Toriseva, Paula Vaskuri 1 Arviointi-jakson eteneminen

Lisätiedot

Arviointia pienillä resursseilla

Arviointia pienillä resursseilla Arviointia pienillä resursseilla Eli miten pienillä henkilö- ja taloudellisilla resursseilla on mahdollista tehdä laadukasta ja tuloksellista arviointia? Verkostotapaaminen 5.11.2015 Mervi Aalto-Kallion

Lisätiedot

Asiakkaan äänellä -kehittämistoiminta

Asiakkaan äänellä -kehittämistoiminta Asiakkaan äänellä -kehittämistoiminta Milla Ilonen 040 848 0909 milla.ilonen@aspa.fi Asiakkaat kokemuskehittäjinä! Vuonna 2008 kutsuttiin koolle eripuolilta Suomea 50 asumispalvelujen käyttäjää. Vertaisarviointi

Lisätiedot

Mopoilua. Tavoitteet: TEEMA 1:

Mopoilua. Tavoitteet: TEEMA 1: Koostanut: Elina Viro Opettajalle Mopoilua Kohderyhmä: 9. luokka Esitiedot: Prosenttilaskenta, ensimmäisen asteen yhtälö, koordinaatisto Taustalla oleva matematiikka: Funktiot, funktion kuvaaja, prosenttilaskenta,

Lisätiedot

Opinnäytetöiden kirjaaminen Wilmaan. Tammikuu 2018

Opinnäytetöiden kirjaaminen Wilmaan. Tammikuu 2018 Opinnäytetöiden kirjaaminen Wilmaan Tammikuu 2018 A-kohdassa on esitelty opiskelijan tietojen haku ja ontopintopisteiden kirjaaminen yksityiskohtaisemmin perusopparin tilanteessa, A-kohdan ohje soveltuu

Lisätiedot

SEURAKUNTAOPISTO AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI

SEURAKUNTAOPISTO AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI 1 SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO/ Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa Erityistä tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuudet

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 PESTLE-malli Poliittinen - mitä poliittisia riskejä projektiin voi liittyä? (verotus, hallinto ) Ekonominen - mitä taloudellisia riskejä projektiin liittyy? (työvoiman saatavuus,

Lisätiedot

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Tuija Nikkari 2012 VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Raportointikoulutus 23.8.12 Raportoinnin tarkoitus Raportoinnin tehtävänä on tuottaa tietoa projektin etenemisestä ja tuloksista rahoittajalle, yhteistyökumppaneille

Lisätiedot

Ohje työpaikkaohjaajalle

Ohje työpaikkaohjaajalle Ohje työpaikkaohjaajalle oppisopimusopiskelijan ammattitaidon arvioinnista Vain oppilaista voi tulla mestareita. (intialainen sananlasku) AJATUKSIA OPPISOPIMUSOPISKELIJAN AMMATTITAIDON KEHITTYMISEN ARVIOINNISTA

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot