LAAJASALON JOUKKOLIIKENNEJÄRJESTELMIEN VERTAILU TÄYDENTÄVÄT SELVITYKSET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAAJASALON JOUKKOLIIKENNEJÄRJESTELMIEN VERTAILU TÄYDENTÄVÄT SELVITYKSET"

Transkriptio

1 Kaupunkisuunnitteluvirasto/Liikennejärjestelmätoimisto Kslk /PVu LAAJASALON JOUKKOLIIKENNEJÄRJESTELIEN VERTAILU TÄYDENTÄVÄT SELVITYKSET YHTEENVETO Yleiskaava 2002 edellyttää, että Laajasalon suunnalla varaudutaan metroon osana Helsingin toista metrolinjaa ja siihen liittyvää keskeistä kaupunkirakenneratkaisua Laajasalon suunnalla. Yleiskaava 2002 toteuttamissuunnitelman mukaan Kruunuvuorenrannan ja Helsingin niemen välille toteutetaan heti sen rakentamisen alkuvaiheessa suora, kiinteä joukkoliikenteenyhteys raitiotienä tai busseilla. Samalla on mahdollista toteuttaa kevyen liikenteen yhteys Kruunuvuorenselän poikki. Tehdyissä Laajasalon joukkoliikennejärjestelmää koskevissa vertailuissa itsenäiset metrovaihtoehdot Kampilta Laajasaloon ovat kuitenkin olleet mukana, jotta niistä saataisiin vertailukelpoiset tunnusluvut metroa edeltäville vaihtoehdoille. Nyt ja aiemmin tehdyt selvitykset osoittavat, että Kampilta Laajasaloon ulottuva metrovaihe ei voi korvata kustannus-, tehokkuus- ja aikataulusyistä yleiskaava 2002 mukaista ensi vaiheen ratkaisua, joka on tarkoitus toteuttaa 2010-luvun alussa Kruunuvuorenrannan maankäytön toteuttamisen edellyttämässä aikataulussa. Raitioyhteyttä on pidetty bussiyhteyttä parempana sen korkean arvostuksen vuoksi. Toista metrolinjaa koskevia selvityksiä on täten syytä jatkaa edelleen yleiskaava 2002 lähtökohdista ottaen samalla huomioon Kruunuvuorenrannan osayleiskaavaa laadittaessa tehtävät ratkaisut. etroon varautuvan suunnittelun painopiste on kuitenkin aluksi Töölön suunnalla, jossa on juuri käynnistynyt metron alustavan yleissuunnitelman laatiminen. Kantakaupungin raideliikenteen kehittämisselvitys sisältyy kaupunkisuunnitteluviraston toimintasuunnitelmaan. Se voi tuoda myös uusia ideoita joukkoliikennejärjestelmän kehittämiseen. Selvitystä on tarkoitus tehdä yhdessä liikennelaitoksen kanssa.

2 LAAJASALON JOUKKOLIIKENNEJÄRJESTELIEN VERTAILU TÄYDENTÄVÄT SELVITYKSET Nyt tehdyt Laajasalon joukkoliikennejärjestelmää koskevat täydentävät selvitykset koskevat ns. supistettua metroa (HKL) ja pohjoisen pääsuunnan RP raitioyhteyden hyötykustannuksia. Lisäksi on esitetty yleispiirteisesti järjestelyt, joita raitioradan rakentaminen ja metroon varautuminen edellyttävät Kruunuvuorenrannasta Kruunuvuorenselälle. Suunnitelmat tarkentuvat asemakaavoitusvaiheessa. Vaihtoehdot (kuvat) Tarkasteltavat pääsuunta- ja kulkuvälinevaihtoehdot Laajasaloon ja niiden tekniset ratkaisut Kruunuvuorenselällä ovat seuraavat: Eteläinen pääsuunta RE Laajasaloon (matalatunneliratkaisuja): *Bussiyhteys BUSSI RE (3 bussilinjaa) *Raitioyhteys RAITIO RE (3 raitiolinjaa) *etroyhteys ETRO RE, Kamppi Laajasalo (7 asemaa) *Supistettu metro, Kamppi Kruunuvuorenranta (3 asemaa) Pohjoinen pääsuunta RP Laajasaloon *Raitioyhteys RP1 matalatunneli- ratkaisuna, 1 km *Raitioyhteys RP2 pitkä silta- ratkaisuna, 1 km (sisältää metrovarauksen sillalla) *Raitioyhteys RP3 lyhyt silta- ratkaisuna, 0.6 km (metrovaraus on erikseen pääsuunnan RE metrolinjalla) Raitiolinjasto Laajasalossa on sama pääsuunnalla RP kuin pääsuunnalla RE, mutta tulosuunta kantakaupunkiin on erilainen. Kaikissa vaihtoehdoissa on kevyen liikenteen yhteys Laajasaloon Hylkysaaren laajennuksen tai Korkeasaaren kautta. Supistetussa metrossa Niemeltä itään oleva uusi silta voi lähteä muualtakin kuin Katajanokalta, esimerkiksi Tervasaaresta Sompasaareen, josta on varauduttu Korkeasaareen menevään siltaan. Kruunuvuorenselän siltojen tekniset ratkaisut (vinoköysisilta, palkkisilta) eivät ole sidottuja sillan pituuteen. Lyhyt silta RP3 voi olla myös esitettyä pidempi. Osuus Nimismies Palosaari voi siinä olla joko penkereellä tai matalalla sillalla. atalatunnelivaihtoehtojen rakennusaltaat on suunniteltu sijoitettavaksi niin, että raitioradan ja kevyen liikenteen luiskat sijoittuvat sen sisäpuolelle. Luiskat jäävät joka tapauksessa näkyviin. itoittavat matkustajamäärät (kuvat) Laajasalon joukkoliikennejärjestelmää mitoittavia matkustajamääriä länteen on kuvattu tarkastelulinjalla Kulosaaren silta Korkeasaaren silta Katajanokan kanava. Katajanokka on mukana, koska ETRO II vaikuttaa Katajanokan raitiolinjaston mitoitukseen. Suora kiinteä, joukkoliikenneyhteys lisää joukkoliikenteen matkoja tarkastelulinjalla noin matkaa/d matkojen lisääntymisen ja suuntautumisen muutoksen vuoksi. Bussi- ja raitiovaihtoehtojen ja ETRO RE:n mitoittava matkustajamäärä on Kruunuvuorenselällä noin matkustajaa/d. Supistetun metron vastaava matkustajamäärä on noin matkustajaa/d. etron päättäminen Kruunuvuorenrantaan huonontaa II metrolinjan kilpailuasemaa Itämetroon nähden. Tämä merkitsee samalla sitä, että supistetussa metrossa on vaihtoehdon 0+ tapaan matkustajaa/d enemmän kuin

3 muissa vaihtoehdoissa Laajasalon sillan bussilinjoilla ja Kulosaaren sillan metrossa. ETRO RE:n mitoittava matkustajamäärä Katajanokan aseman länsipuolella on noin matkustajaa/d eli noin 1/5 Kulosaaren sillan matkustajamäärästä. Supistetussa metrossa vastaavat luvut ovat matkustajaa/d ja 1/10. Liikennöintikustannukset (kuva) Kruunuvuorenselän joukkoliikenneyhteys parantaa kaikkien vaihtoehtojen tehokkuutta liikenteen hoidon suhteen verrattuna vaihtoehtoon 0+, kun otetaan huomioon Laajasalon 20 % joukkoliikenteen käyttäjämäärän kasvu yhteyden johdosta. Vaihdottoman yhteyden puuttuminen supistetussa metrossa vanhan Laajasalon keskeisiltä alueilta tekee vaihtoehdosta huomattavasti tehottomamman kuin ETRO II on. Siinä tarvitaan myös laajempi liityntälinjasto. Siitä huolimatta II metrolinjan käyttö on siinä oleellisesti vähäisempää. Arvotetut matka- ajat (kuva) Kaikkien vaihtoehtojen arvotetut matka-aikasäästöt ovat lähes samat ETRO II lukuun ottamatta. Sen matka-aikasäästöt ovat selvästi suuremmat kuin muissa vaihtoehdoissa metron nopeudesta ja laajuudesta johtuen. BUSSI RE:n raitioyhteyksiä hieman paremmat arvot johtuvat siitä, että bussit ovat ratikoita pienempiä ja täten tarjottava vuoroväli on hieman parempi. Supistetun metron matka-aikahyötyjä vähentää merkittävästi vaihdottomien yhteyksien puuttuminen siihen vanhassa Laajasalossa ja huono jakelu Helsingin niemellä. Laajasalon suoran joukkoliikenneyhteyden järjestelyissä onkin tärkeää, että järjestelmä tarjoaa mahdollisimman laajasti vaihdottomia yhteyksiä kantakaupunkiin ja että järjestelmän jakelualue vanhan Laajasalon osalta ei kilpaile liiaksi Itämetron jakelualueen kanssa kantakaupungissa. atka-aikojen lyhenemisen lisäksi pienenee tällöin vaihtotapahtumaan kuluvan ajan osuus. Vaihto kävelyineen ja odotuksineen koetaan yleensä kulkuvälineessä vietettyä aikaa rasittavammaksi. Hyötykustannussuhteet (kuva) Bussi ja raitiovaihtoehtojen hyötykustannussuhteet ovat korkeat. Raitiovaihtoehtojen hyötykustannussuhteet ovat BUSSI II vaihtoehtoa alhaisempia, koska niitä rasittavat raitioradan rakennuskustannukset ja raitioradan ylläpidon (ratapalvelun) kalleus. uutoin erot raitiovaihtoehtojen hyötykustannuksissa johtuvat lähinnä vaihtoehtojen investointikustannusten eroista. etrovaihtoehtojen hyötykustannussuhteet ovat alhaiset suuresta investoinnista johtuen. etron supistaminen ei tuo parannusta tilanteeseen, koska rakennuskustannusten supistuessa myös hyödyt supistuvat samalla. Pääsuuntaan RP liittyvien metrovaiheiden hyötykustannussuhteita ei ole laskettu. Eri metroratkaisujen rakennuskustannusten suhteelliset erot ovat pieniä. Täten hyötykustannuserot ovat myös pieniä. Raitiorata ja metrovaraus Kruunuvuorenrannassa (kuvat) Varautuminen raitiorataan edellyttää kaikissa vaihtoehdoissa noin metriä leveän tilan varaamista raitiotielle ja kevyelle liikenteelle noin 50 metrin matkalla välillä Kruunuvuorenkallio Haakoninlahdentien jatke. Siellä raitiotie yhtyy Kruunuvuorenrannan katuverkkoon.

4 Kaikissa vaihtoehdoissa on varauduttu metron rakentamiseen myöhemmin. Lyhyt silta-vaihtoehdossa metrovaraus on vaihtoehdon RE tunnelilinjalla. etron myöhempi rakentaminen edellyttää työmaa-alueineen noin 45 m leveän ja 100 m pitkän alueen varaamista välillä Kruunuvuorenkallio Haakoninlahti sekä edelleen 45 m leveää varausta Haakoninlahden itärannalla noin 40 metrin matkalla. On myös mahdollista rakentaa metron betonitunneli valmiiksi joko osittain tai koko matkalla jo raitiotievaiheessa, jolloin metron työmaavaraus ei haittaisi rakentamista maan pinnalle. Lähellä maanpintaa sijaitseva betonitunneli voi kuitenkin rajoittaa sen päälle rakentamista. yös metron runkoääni saattaa vaikuttaa viereisten talojen sijaintiin ja rajoittaa niihin sijoittuvia toimintoja. Nämä seikat otetaan huomioon alueen tarkemmanasteisessa kaavoituksessa. Jatkotyö Laajasalon raitioyhteyden suunnittelua jatketaan yleiskaava 2002 ja sen toteuttamissuunnitelman periaatteiden ja kaupunkisuunnittelulautakunnan tekemien päätösten pohjalta. Toista metrolinjaa koskevia selvityksiä jatketaan yhteistyössä liikennelaitoksen kanssa ottaen huomioon Kruunuvuorenrannan osayleiskaavan laatimisen yhteydessä tehtävät päätökset. Kantakaupungin raideliikenteen kehittämisselvitys (KANJO II) sisältyy kaupunkisuunnitteluviraston toimintasuunnitelmaan. Nyt tehdyt täydentävät selvitykset liitetään osaksi Laajasalon joukkoliikennejärjestelmien vertailua koskevaa raporttia. etron optimaalisen linjauksen ja tasauksen sekä betonitunneliosuuden laajuuden selvittäminen edellyttää tarkempaa suunnittelua. Suunnittelussa pyritään ratkaisuun, jossa metroon varautuminen ei aiheuta oleellisia muutoksia osayleiskaavaluonnoksen maankäyttöön eikä aiheuta kohtuuttomia varautumiskustannuksia.

5

6

7

8

9

10

11 Laajasalo - Katajanokka -alueen joukkoliikenne länteen poikkileikkauksessa Kulosaaren silta - Katajanokan kanava matkustajaa/d R-Kat R-Kat B R-Kat RE RP R-Kat R-Kat II R-Kat II suppea Kulosaaren silta () Korkeasaaren silta (RP) Katajanokan raitiotiet (R-Kat) Kruunuvuorenselän bussilinjat (B) Kruunuvuorenselän raitiolinjat (RE) etro Kampilta ( II) Vesiliikenne (V) 0 0+ & vesiliikenne Bussi RE Raitio RE Raitio RP etro RE Supistettu metro KSV / Liikennejärjestelmätoimisto 2007

12 Laajasalo - Katajanokka -alueen joukkoliikenteen liikennöintikustannukset ( /vuosi) 20,00 18,00 16,00 14,00 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 14,07 LT-ero La BH 13,97 BK BH 14,47 RK BH 14,82 R-Kat R-Kat R-Kat R-Kat RK BH 9,46 BH II R-Kat 12,89 BH (+sis) II R-Kat 0+ Bussi Raitio RE Raitio RP etro RE Supistettu metro Huom! Vaihtoehto 0+:ssa on lauttayhteys Kauppatorille sulan veden aikaan Kruunuvuorenranta-projektin esityksen mukaisesti. Vaihtoehdossa 0+ on 20% eli 6000 joukkoliikennematkaa/d vähemmän kuin muissa vaihtoehdoissa. Se merkitsee 1.63 /vuosi vähemmän lipputuloja. Lipputulot,vähennys lipputuloissa muihin vaihtoehtoihin nähden (LT-ero) Lautta (La) Raitio keskustaan (RK) Bussit keskustaan (BK) Bussit Herttoniemeen (BH) etro Kamppi - Laajasalo ( II) Itämetro () Katajanokan raitioliikenne (R-Kat) KSV / Liikennejäärjestelmätoimisto 2007

13 Laajasalon joukkoliikennevaihtoehtoje vertailu Arvotetut matka-aikasäästöt vaihtoehtoon 0+ verrattuna uut säästöt yhteensä Laajasalon ajoneuvoliikenne (+) Kruunuvuorenselän vesiliikenne (-), Kevyt liikenne (+) Diskonttauskorko % 3 % 5 % 3 % 5 % 3 % 5 % 3 % 5 % 3 % Vaihtoehto BUSSI RAITIO RE RAITIO RP ETRO RE etro, supistettu KSV / Liikennejärjestelmätoimisto 2007 Joukkoliikenne, Kalasatama Joukkoliikenne, Katajanokka Joukkoliikenne, muu Laajasalo Joukkoliikenne, Kruunuvuorenranta

14 Laajasalon joukkoliikennevaihtoehtojen vertailu Hyötykustannussuhteet vaihtoehtoon 0+ nähden 3,50 3,28 3,00 2,50 2,00 1,50 2,41 1,43 1,95 1,21 1,65 1,45 1,96 1,58 2,16 1,00 0,56 0,80 0,60 0,85 0,50 0,00 Diskonttaus-% 5 % 3 % 5 % 3 % 5 % 3 % 5 % 3 % 5 % 3 % 5 % 3 % 5 % 3 % Vaihtoehto BUSSI RE RAITIO RE RAITIO RP1 RAITIO RP2 RAITIO RP3 ETRO RE SUPISTETTU (Tunneli) (Pitkä silta) (Lyhyt silta) ETRO Investointi ( ) KSV / Liikennejäärjestelmätoimisto 2007

15

16

17

18

19

LAAJASALON JOUKKOLIIKENNEJÄRJESTELMIEN VERTAILU

LAAJASALON JOUKKOLIIKENNEJÄRJESTELMIEN VERTAILU 3.5.2007/PVu LAAJASALON JOUKKOLIIKENNEJÄRJESTELMIEN VERTAILU Yhteenveto 1. Yleiskaava 2002 lähtökohtana... 1 2. Kruunuvuorenranta lähellä mutta niin kaukana... 1 3. Raitioyhteyden pääsuunnat... 4 Pääsuunta

Lisätiedot

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2008:10 HKL:n julkaisusarja D:5/2008. Laajasalon raidevaihtoehtojen järjestelmätarkastelu 2008

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2008:10 HKL:n julkaisusarja D:5/2008. Laajasalon raidevaihtoehtojen järjestelmätarkastelu 2008 Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2008:10 HKL:n julkaisusarja D:5/2008 Laajasalon raidevaihtoehtojen järjestelmätarkastelu 2008 Laajasalon raidevaihtoehtojen järjestelmätarkastelu 2008

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 a 1 LAAJASALON RAIDEVAIHTOEHTOJEN JÄRJESTELMÄTARKASTELU Kslk 2007-59, 2003-978, Kruununhaan asukasyhdistys ym. 15.5.2008, Tuominen Juha 3.5.2008, Harris Trevor 30.4.2008

Lisätiedot

Laajasalon raideliikenteen vaihtoehdot

Laajasalon raideliikenteen vaihtoehdot Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsinki Suunnittelee 2014:3 Laajasalon raideliikenteen vaihtoehdot Ympäristövaikutusten arviointiselostus Tiivistelmä Hanke ja sen tavoitteet Helsingin Laajasalon

Lisätiedot

Otteet Otteen liitteet

Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (6) 142 Kruunusiltojen liikennesuunnitelma HEL 2014-011893 T 08 00 00 Hankenro 4505_2, karttaruutu H3/R2, S2, T2, J3/P3 Päätös Käsittely päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston

Lisätiedot

Raidehankkeita HLJ 2011 Maankäyttö- ja raideverkkoselvityksen taustamateriaalia

Raidehankkeita HLJ 2011 Maankäyttö- ja raideverkkoselvityksen taustamateriaalia Raidehankkeita HLJ 2011 Maankäyttö- ja raideverkkoselvityksen taustamateriaalia 18.12.2008 Kaukoliikenteen radat 1. Helsinki Turku -yhteys, uusi linjaus (ELSA-rata) Nopea junayhteys Turkuun ja Saloon Samassa

Lisätiedot

KRUUNUVUORENRANNAN JOUKKOLIIKENNEYHTEYS ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

KRUUNUVUORENRANNAN JOUKKOLIIKENNEYHTEYS ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 12.5.2014 Oas 1163-00/14 1 (5) KRUUNUVUORENRANNAN JOUKKOLIIKENNEYHTEYS ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee Sompasaaren salmessa,

Lisätiedot

Kruunusillat. Raitiotieyhteys Laajasaloon. Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects

Kruunusillat. Raitiotieyhteys Laajasaloon. Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects Kruunusillat Raitiotieyhteys Laajasaloon Kruunusillat, Helsingin kaupunki, WSP, Knight Architects Kruunusillat-hanke Helsingin asukasluvun muutos WSP Osa seudullista liikennejärjestelmää Osa pyöräilyn

Lisätiedot

Kalasataman raitioteiden yleissuunnitelma Asukastilaisuus Niko Setälä

Kalasataman raitioteiden yleissuunnitelma Asukastilaisuus Niko Setälä Kalasataman raitioteiden yleissuunnitelma Asukastilaisuus 10.10.2017 Niko Setälä 10.10.2017 1 Sisältö 1. Kalasataman raitioteiden tavoitteet 2. Ehdotettava raitiotien linjaus ja liikennöinti 3. Tarkasteltuja

Lisätiedot

Kruununsillat: Laajasalon raitiotien yleissuunnitelma

Kruununsillat: Laajasalon raitiotien yleissuunnitelma dnro 112/07/71/710/2015 Liite 1 Kruununsillat: Laajasalon raitiotien yleissuunnitelma Kysyntäennusteen laadinnan työohjelma HSL Helsingin seudun liikenne 1 1 Taustaa Osana Kruununsillat-hanketta laaditaan

Lisätiedot

Laajasalon raideyhteys supistettu metro

Laajasalon raideyhteys supistettu metro Laajasalon raideyhteys supistettu metro Huopalahti Pu Pasila Siilitie Itäkesku Otaniemi Sörnäinen Kalasatama Herttoniemi ola a Keilaniemi Koivusaari Lauttasaari Kamppi Ruoholahti HELSINKI Hakaniemi Katajanokka

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTON JULKAISUJA 2000: 9. KALASATAMA - FISKEHAMN Joukkoliikenneselvitys

HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTON JULKAISUJA 2000: 9. KALASATAMA - FISKEHAMN Joukkoliikenneselvitys HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTON JULKAISUJA 2000: 9 KALASATAMA - FISKEHAMN Joukkoliikenneselvitys 18.5.2000 HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTON JULKAISUJA 2000: 9 Reijo Joki, Matti Kivelä, Timo

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (5) 84 Hernesaaren raitiotien yleissuunnitelma HEL 2016-014135 T 08 00 02 Hankenumero 0855_11 Esitys päätti esittää kaupunginhallitukselle Hernesaaren raitiotien

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 16/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/

Helsingin kaupunki Esityslista 16/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Ykp/ Helsingin kaupunki Esityslista 16/2014 1 (7) Käsiteltävä tässä kokouksessa 1 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Laajasalon raideliikenteen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta

Lisätiedot

Suoran ja pohjoisen metrovaihtoehdon vertailu

Suoran ja pohjoisen metrovaihtoehdon vertailu Östersundomin liikennejärjestelmäselvitys Suoran ja pohjoisen metrovaihtoehdon vertailu 31.3.2017 Maankäytön rakenne Pohjoinen metrolinjaus Molemmissa vaihtoehdoissa merkittävä osa maankäytöstä ja erityisesti

Lisätiedot

RAIDELIIKENTEEN VERKKOSELVITYS

RAIDELIIKENTEEN VERKKOSELVITYS RAIDELIIKENTEEN VERKKOSELVITYS 1. Työn tavoitteet ja lähtökohdat Tehtävänä on osallistua Helsingin seudun ytimen raideliikenteen verkkoselvityksen (RAVELI 2) laadintaan ja tehdä alustavat vaikutusarvioinnit

Lisätiedot

Keski-Pasilan keskus Tripla

Keski-Pasilan keskus Tripla Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt v. 2014 2016 TIEDOTUSTILAISUUS 22.5.2014 ALUSTAVA VERSIO 15.5.2014 1 Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (9) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (9) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 15/2016 1 (9) 2 Kaupunkisuunnittelulautakunnan esitys Kruunusillat-hankkeen Laajasalon raitiotieyhteyden yleissuunnitelmaksi (a-asia) Pöydälle 26.04.2016 HEL 2016-002187

Lisätiedot

Metro Pasilasta eteenpäin

Metro Pasilasta eteenpäin Metro Pasilasta eteenpäin SUY Seppo Vepsäläinen C: 1/2004 METRO PASILASTA ETEENPÄIN Metro on paras osa koko seudun joukkoliikenteen järjestelmää, mutta sen palvelualue on vielä suppea. Laajentaminen on

Lisätiedot

Helsingin liikennesuunnittelun kehittyminen ja siihen liittyvät ideologiat

Helsingin liikennesuunnittelun kehittyminen ja siihen liittyvät ideologiat RIL VLL 25.9.2015 Helsingin liikennesuunnittelun kehittyminen ja siihen liittyvät ideologiat Yleisasemakaavan 1954 liikenneverkot 25.9.2014 Matti Kivelä 25.9.2014 Matti Kivelä 3 Helsingin kehittyminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Työohjelma 1 (9) Kaupunkisuunnitteluvirasto Yleissuunnitteluosasto KLK/tel

Helsingin kaupunki Työohjelma 1 (9) Kaupunkisuunnitteluvirasto Yleissuunnitteluosasto KLK/tel Helsingin kaupunki Työohjelma 1 (9) LAAJASALON JOUKKOLIIKENNEYHTEYDEN VAIHTOEHTOJEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Työn tarkoitus ja tavoite Työn tausta Työ koskee vireillä olevaa Laajasalon raideliikenneyhteyden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 7/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Helsingin kaupunki Esityslista 7/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Helsingin kaupunki Esityslista 7/2017 1 (5) Päätöshistoria 13.02.2017 141 Päätös Käsittely päätti panna asian pöydälle. 13.02.2017 Pöydälle päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Laura Rissasen ehdotuksesta.

Lisätiedot

VAIHE 1: Selvitys Raide-Jokerin linjausvaihtoehdoista Espoossa Linjausvaihtoehtojen vertailun yhteenveto

VAIHE 1: Selvitys Raide-Jokerin linjausvaihtoehdoista Espoossa Linjausvaihtoehtojen vertailun yhteenveto VAIHE 1: Selvitys Raide-Jokerin linjausvaihtoehdoista Espoossa Linjausvaihtoehtojen vertailun yhteenveto YLEISTÄ Raide-Jokerilla tulee olemaan Espoossa noin 50 000 käyttäjää vuoden 2035 arkipäivänä. Käyttäjistä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2013 1 (5) 184 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kuntalaisaloitteesta, jossa ehdotetaan kehämetroa välille Myllypuro - Viikki - Pakila - Kannelmäki

Lisätiedot

Helsingin kaupunki PL Helsingin kaupunki

Helsingin kaupunki PL Helsingin kaupunki Helsinki Helsingfors Dnro Dnr 24.6.2009 UUS-2009-R-2-531 Helsingin kaupunki, PL 1 00099 Helsingin kaupunki Viite / Hänvisning Laajasalon raideliikennevaihtoehdot Helsingissä Asia / Ärende PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 44/ (9) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 44/ (9) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 44/2012 1 (9) 1403 Metron kapasiteettiselvitys HEL 2012-011276 T 08 02 03 Päätös päätti merkitä tiedoksi metron matkustajakuormitusennusteet -selvityksen (Strafica Oy 15.8.2012).

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti palauttaa Vallilanlaakson joukkoliikennekatua koskevan asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti palauttaa Vallilanlaakson joukkoliikennekatua koskevan asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti 18.12.2008 palauttaa Vallilanlaakson joukkoliikennekatua koskevan asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen uudelleen valmisteltavaksi seuraavasti: Tiedelinjan liikennöintiä

Lisätiedot

HELSINKI, SIPOO JA VANTAA VASTINE 2 1

HELSINKI, SIPOO JA VANTAA VASTINE 2 1 HELSINKI, SIPOO JA VANTAA VASTINE 2 1 ELY-keskuksen kirje 11.3.2011 ÖSTERSUNDOMIN YLEISKAAVA-ALUEEN RAIDEYHTEYS HA - HANKKEEN YVA-MENETTELYN SOVELTAMISTARPEEN SELVITTÄ- MINEN Dnro 2011-440, Östersundom-toimikunta

Lisätiedot

Kaupunkisuunnitteluvirastolle KRUUNUVUORENRANNAN JOUKKOLIIKENNEYHTEYS ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Kaupunkisuunnitteluvirastolle KRUUNUVUORENRANNAN JOUKKOLIIKENNEYHTEYS ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kaupunkisuunnitteluvirastolle KRUUNUVUORENRANNAN JOUKKOLIIKENNEYHTEYS ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Stadin Rantaryhmä pitää outona, että yllä mainittu kaavoitustyö

Lisätiedot

Helsingin uuden yleiskaavan liikennejärjestelmä

Helsingin uuden yleiskaavan liikennejärjestelmä Helsingin uuden yleiskaavan liikennejärjestelmä Anni Sinnemäki Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto 24.11.2016 Yleiskaava www.yleiskaava.fi Menestyvät kaupungit ovat kasvavia kaupunkeja Vuoteen

Lisätiedot

JOKERI - 0 RUNKOLINJAN NOPEUTTAMISTOIMENPITEET. Taustatietoa

JOKERI - 0 RUNKOLINJAN NOPEUTTAMISTOIMENPITEET. Taustatietoa 1 Liite 1. JOKERI - 0 RUNKOLINJAN NOPEUTTAMISTOIMENPITEET Taustatietoa 19.11.2013 MATKUSTAJAMÄÄRÄT LINJOILLA 58 JA 58B 2 1000 900 800 700 600 500 400 300 200 100 0 Munkkivuoren ostosk. Ulvilantie 11 Professorintie

Lisätiedot

Raide-Jokeri. Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Raide-Jokeri. Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Raide-Jokeri Louhinta- ja kalliotekniikan päivät 2016 Lauri Kangas Projektipäällikkö, Raide-Jokeri, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Raide-Jokeri yleisesti KÄSKYNHALTIJANTIE Raide-Jokeri Itäkeskuksen

Lisätiedot

Yleiskaavan liikenne-ennusteet on laadittu vuoden 2025 tilanteelle ja tilanteelle, jossa myös yleiskaavan reservialueet ovat toteutuneet Orimattilan

Yleiskaavan liikenne-ennusteet on laadittu vuoden 2025 tilanteelle ja tilanteelle, jossa myös yleiskaavan reservialueet ovat toteutuneet Orimattilan Lahden yleiskaavan 2025 liikenne-ennusteetennusteet Yleiskaavan liikenne-ennusteet on laadittu vuoden 2025 tilanteelle ja tilanteelle, jossa myös yleiskaavan reservialueet ovat toteutuneet Orimattilan

Lisätiedot

Suomen Paikallisliikenneliiton 41. vuosikokousseminaari

Suomen Paikallisliikenneliiton 41. vuosikokousseminaari Suomen Paikallisliikenneliiton 41. vuosikokousseminaari 17.3.2011 RAITIOVAUNULIIKENTEEN RENESSANSSI Renessanssi Mitä renessanssi voisi tarkoitta: Renessanssi voisi tarkoittaa uudelleensyntymistä Joskus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/2017 1 (5) 762 Valtuutettu Tuomas Rantasen toivomusponsi yöraitioliikenteestä Laajasaloon Päätös päätti merkitä tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 1.3.2017 hyväksymän

Lisätiedot

Joukkoliikenneratkaisun toteutuksen ensimmäinen vaihe

Joukkoliikenneratkaisun toteutuksen ensimmäinen vaihe Joukkoliikenneratkaisun toteutuksen ensimmäinen vaihe Kaupunginjohtaja Minna Arve 11.2.2019 Kuva Sigge Arkkitehdit Oy Raitiotiehanke ei ole vain joukkoliikennehanke, vaan merkittävä kasvua tukeva strateginen

Lisätiedot

Lentokenttämetro Toiminnalliset tarkastelut

Lentokenttämetro Toiminnalliset tarkastelut Lentokenttämetro Toiminnalliset tarkastelut SUY Vepsäläinen, Vatanen D: 3/2006 Sisältö Johdanto 1 Verkot 2 Ennuste 3 Tulokset 3 Väliasemallinen linjaus 4 Lentoasema 4 Aviapolis 4 Vantaanportti 5 Maunula

Lisätiedot

HSL ja itsehallintoalueet

HSL ja itsehallintoalueet HSL ja itsehallintoalueet Suvi Rihtniemi Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL Strategia teoiksi Mitä HSL tekee? Perustettu 2009 Vastaa Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta

Lisätiedot

Kruunusillat. Raitiotieyhteys Laajasaloon

Kruunusillat. Raitiotieyhteys Laajasaloon Kruunusillat Raitiotieyhteys Laajasaloon Kruunusillat-hanke Helsingin asukasluku 2050 WSP Helsingin asukasluvun muutos WSP Erilaisia ratkaisuja selvitetty Osa seudullista liikennejärjestelmää Osa pyöräilyn

Lisätiedot

Kuurinniityn asukaskyselyn yhteenveto

Kuurinniityn asukaskyselyn yhteenveto Kuurinniityn asukaskyselyn yhteenveto Kysely tehty 23.3-7.4.2016 Esityksen sisältö Lyhyt kertaus syksylle suunniteltuihin bussilinjojen muutoksiin. Kyselyn vastausten keskeisin palaute. Kartta kouluista,

Lisätiedot

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Ramboll Knowledge taking people further --- Jyväskylän kaupunki Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Lokakuu 2008 Sisällys Tiivistelmä 1 1. Johdanto 5 2. Osayleiskaava-alue

Lisätiedot

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS Neulaniemen rakennemallien kuvaus VE1 Vuoristotie Malli pohjautuu kahteen tieyhteyteen muuhun kaupunkirakenteeseen. Savilahdesta tieyhteys

Lisätiedot

Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys

Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys Amurin yleissuunnitelman liikenneselvitys Perustuu H&K laatimaan maankäytön yleissuunnitelmaan. Työssä tehtiin - liikenne-ennuste - toimivuustarkastelut simuloimalla - tarvittavien toimenpiteiden määrittelyn

Lisätiedot

Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit. Vaikutukset liikenteeseen 5

Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit. Vaikutukset liikenteeseen 5 Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit Vaikutukset liikenteeseen 5 1 Yleiskaavan liikenneratkaisuja Yleiskaavassa korostetaan sellaisia kaupunkirakenteellisia ratkaisuja,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (7) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2013 1 (7) 701 Liikenne- ja viestintäministeriön selvityspyyntö Helsingin ja Espoon kaupunkiraitiotien (Raide-Jokeri) suunnittelutilanteesta HEL 2013-006172 T 08 00 02

Lisätiedot

Raitiotielinjan jatkaminen Hatanpään valtatien suuntaan

Raitiotielinjan jatkaminen Hatanpään valtatien suuntaan Raitiotielinjan jatkaminen Hatanpään valtatien suuntaan Päätösehdotus kaupunginhallitukselle 12.2.2018 kokoukseen 1 projektijohtaja Ville-Mikael Tuominen Tampereen kaupunki, raitiotien kehitysohjelma v.

Lisätiedot

Seudullinen ratikkalinjasto Östersundomiin metron hinnalla

Seudullinen ratikkalinjasto Östersundomiin metron hinnalla Seudullinen ratikkalinjasto Östersundomiin metron hinnalla Tämä on kevyt luonnos Östersundomiin päättyvien ratikkalinjojen suunnitelmaksi sisältäen reitit, matka-ajat, kustannukset, Liikennöintisuunnitelman,

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osaston johtaja Ville Lehmuskoski, p , erikoissuunnittelija Tarja Jääskeläinen, p.

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osaston johtaja Ville Lehmuskoski, p , erikoissuunnittelija Tarja Jääskeläinen, p. Hallitus 163 23.11.2010 JOUKKOLIIKENTEEN YKSIKKÖKUSTANNUKSET VUONNA 2009 393/07/71/711/2010 hall 163 Esittelijä Valmistelija Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osaston johtaja Ville Lehmuskoski, p. 4766 4330,

Lisätiedot

Ote Kalasataman raitioteiden yleissuunnitelmaluonnoksesta

Ote Kalasataman raitioteiden yleissuunnitelmaluonnoksesta Ote Kalasataman raitioteiden yleissuunnitelmaluonnoksesta 25.1.2017 Kalasataman alueelle on parhaillaan tekeillä raitioteiden yleissuunnitelma, joka kuvaa millainen raitiotiejärjestelmä palvelisi parhaiten

Lisätiedot

Tapiolan liikenneilta

Tapiolan liikenneilta Tapiolan liikenneilta Jonne Virtanen HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Esityksen sisältö 1. Bussilinjaston muutosten periaatteet ja linjaston esittely 2. Tapiolan poikkeusjärjestelyt 3. Linjanumerouudistus

Lisätiedot

MÄNTÄ-VILPPULAN KESKUSTATAAJAMAN OYK

MÄNTÄ-VILPPULAN KESKUSTATAAJAMAN OYK MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI MÄNTÄ-VILPPULAN KESKUSTATAAJAMAN OYK FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P25797 1 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 1.1 Työn lähtökohdat ja tavoitteet... 1 2.1 Tarkastelualueen

Lisätiedot

Kestävä kaupunkiliikkuminen Helsingissä Tilannekatsaus 2017

Kestävä kaupunkiliikkuminen Helsingissä Tilannekatsaus 2017 Kestävä kaupunkiliikkuminen Helsingissä Tilannekatsaus 2017 Anna Pätynen ja Jari Rantsi (8.12.2017) Kestävän kaupunkiliikkumisen edistäminen on osa ratkaisua, jolla vähennetään liikenteestä aiheutuvia

Lisätiedot

Liikenteen tihentämisen liikenne-ennusteet ja vaikutustarkastelut

Liikenteen tihentämisen liikenne-ennusteet ja vaikutustarkastelut Liikenteen tihentämisen liikenne-ennusteet ja vaikutustarkastelut Joukkoliikenteen vuorovälien tihentämisen vaikutuksia on tutkittu laatimalla HSL:n liikennemallilla malliajoja. Malliajon avulla saadaan

Lisätiedot

Hallitus RAITIOLIIKENTEEN LINJASTOSUUNNITELMA / /2013. Hallitus 54

Hallitus RAITIOLIIKENTEEN LINJASTOSUUNNITELMA / /2013. Hallitus 54 Hallitus 54 25.03.2014 RAITIOLIIKENTEEN LINJASTOSUUNNITELMA 2014-2024 28/07.71.710/2013 Hallitus 54 Esittelijä Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Valmistelija Osaston johtaja Tero Anttila, p. 4766 4330, ryhmäpäällikkö

Lisätiedot

Siltatien alue MERKKIEN SELITE. Talonrakennus. Liikenne, vesi ja muut. Liikenne- vesi- ja muut. Yleiskaavat. Asemakaavat. Tontit $K V2014 $K V2015 ->

Siltatien alue MERKKIEN SELITE. Talonrakennus. Liikenne, vesi ja muut. Liikenne- vesi- ja muut. Yleiskaavat. Asemakaavat. Tontit $K V2014 $K V2015 -> Siltatien alue Ydinkeskustan jälkeen merkittävin kasvusuunta on Siltatien alue, joka on tällä hetkellä rakentamaton alue. Osayleiskaavoituksen tavoitteena on muodostaa alueesta itsenäinen noin 5 300 asukkaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (6) Kaupunginvaltuusto Ryj/ Ehdotuksen mukaan äänestyksin Palautusehdotus:

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (6) Kaupunginvaltuusto Ryj/ Ehdotuksen mukaan äänestyksin Palautusehdotus: Helsingin kaupunki Esityslista 5/2017 1 (6) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 20.02.2017 172 Päätös Käsittely Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: päättää katsoa valtuutettu Seija Muurisen

Lisätiedot

Joukkoliikenne Helsingissä Missä mennään?

Joukkoliikenne Helsingissä Missä mennään? Joukkoliikenne Helsingissä Missä mennään? Liikenneilta 22.9.2016 Niko Setälä Kaupunkisuunnitteluvirasto 22.9.2016 Tavoitteita joukkoliikenteen suunnittelussa 2 Kaupunki kasvaa Kaupungin kasvaessa myös

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (9) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (9) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2018 1 (9) 196 V 25.4.2018, Hernesaaren raitiotien yleissuunnitelma HEL 2016-014135 T 08 00 02 Päätös esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: Kaupunginvaltuusto päättää

Lisätiedot

NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET

NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET NIEMI 8250 VASTINELUETTELO / MIELIPITEET Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 15.11.2007 Nähtävillä oloaika: 16.11.-7.12.2007 Mielipide 1, 2 7.12.2007, dnro: YPA: 9937/611/2007 Lahtinen Nora, 2 kpl Mielipide

Lisätiedot

5 TUTKITTAVAT VAIHTOEHDOT

5 TUTKITTAVAT VAIHTOEHDOT Ympäristövaikutusten arviointimenettely 31 5 Toimenpiteiden suunnittelulla tähdätään kohdassa 1.1 selostettujen liikenteellisten ja ympäristöllisten ongelmien poistamiseen. Suunnittelun ja vaikutusten

Lisätiedot

Hannu Pesonen Strafica Oy

Hannu Pesonen Strafica Oy Helsinki-Porvoo kehyssuunnitelma Liikennejärjestelmäselvitys Liikenteellinen arviointi 5.11.2009 Strafica Oy Liikennejärjestelmävaihtoehdot 1. Taajamaliikennerata Porvooseen HELI-käytävässä (960 Meur)

Lisätiedot

Parainen-Nauvo kiinteä yhteys

Parainen-Nauvo kiinteä yhteys Parainen-Nauvo kiinteä yhteys Haverön ja lauttapaikan siltavaihtoehtojen toteutettavuusselvitys 29.10.2015 Haverön ja lauttapaikan siltavaihtoehtojen toteutettavuusselvitys TAVOITE Selvittää nykypäivän

Lisätiedot

KRUUNUSILLAT Kansainvälinen suunnittelukilpailu lyhyesti Kilpailusta 20.2.2013

KRUUNUSILLAT Kansainvälinen suunnittelukilpailu lyhyesti Kilpailusta 20.2.2013 KRUUNUSILLAT Kansainvälinen suunnittelukilpailu lyhyesti kilpailusta 20.2.2013 Kruunusillat Kruunusillat on suunnitteilla oleva liikenneyhteys Kruununhaasta tulevaan merelliseen Kruunuvuorenrantaan. Kilpailualue

Lisätiedot

Metron matkustajakuormitusennuste

Metron matkustajakuormitusennuste MUISTIO Strafica Oy/ Hannu Pesonen 30.3.2012 Metron matkustajakuormitusennuste Taustaa Metron kapasiteetin riittävyyttä on arvioitu mm. Länsimetron suunnittelun yhteydessä (Länsimetron matkustajamäärä-

Lisätiedot

Mika Ristimäki / SYKE,

Mika Ristimäki / SYKE, Kaupunkikudokset ja päätöksentekopolut Mika Ristimäki / SYKE, 30.3.2017 SYKEn kehitystyö tarjoaa: 1) Kolmen kaupunkikudoksen ja yhdyskuntarakenteen vyöhykkeiden lähestymistapa avuksi suunnitteluongelmien

Lisätiedot

Vuorovaikutusmateriaali Herttoniemen linjastosuunnitelma

Vuorovaikutusmateriaali Herttoniemen linjastosuunnitelma Herttoniemen linjastosuunnitelma Vuorovaikutusmateriaali 1 Vuorovaikutuksen lähtökohdat Tässä materiaalissa on esitelty kolme eri suunnitelmavaihtoehtoa. Eri vaihtoehdoissa painotetaan eri tavoitteita,

Lisätiedot

Liikennejärjestelmän visio ja kehittämisen osastrategiat

Liikennejärjestelmän visio ja kehittämisen osastrategiat HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS 393 1 Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta PL 521 (Opastinsilta 6 A) 00521 HELSINKI LAUSUNTO PÄÄKAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄLUON- NOKSESTA (PLJ 2007) JA SEN YMPÄRISTÖSELOSTUKSESTA

Lisätiedot

Hervantajärven osayleiskaava

Hervantajärven osayleiskaava Hervantajärven osayleiskaava liikennemallitarkastelujen tuloksia Työraportti 16.10.2008 Hanna Kalenoja 1 Johdanto...2 2 Maankäyttö ja liikenneverkkovaihtoehdot...3 2.1 Osa aluejako...3 2.2 Maankäyttövaihtoehdot...3

Lisätiedot

Asemat ja reitti. Pisararata Pisararadan alkutilanne (sis 10. laituriraiteen Pasilassa) PISARARATA MAARAKENNUSPÄIVÄ

Asemat ja reitti. Pisararata Pisararadan alkutilanne (sis 10. laituriraiteen Pasilassa) PISARARATA MAARAKENNUSPÄIVÄ Asemat ja reitti PISARARATA MAARAKENNUSPÄIVÄ 26.9.2013 Jussi Lindberg, Jukka Tarkkala Töölö, Keskusta ja Laituripituus 230 metriä Nopeus 80 km/h Tunneleiden suuaukot Eläintarhan kentän eteläpuolella ja

Lisätiedot

Esisuunnitelma raitiolinjasta Itä-Pasila Arabia

Esisuunnitelma raitiolinjasta Itä-Pasila Arabia Esisuunnitelma raitiolinjasta Itä-Pasila Arabia Antero Alku, DI Janne Peltola, tekn. yo Jonas Wahlbeck, tekn. yo 19.12.2008 Tulevaisuudessa suora raitiolinja Pasilan asemalta Kumpulan ja Arabian korkeakouluihin

Lisätiedot

LAAJASALO, KRUUNUVUORENRANTA, KRUUNUVUORI, ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

LAAJASALO, KRUUNUVUORENRANTA, KRUUNUVUORI, ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 5.12.2012 Hankenro 0780_1 Oas 1080-00/12 1 (5) LAAJASALO, KRUUNUVUORENRANTA, KRUUNUVUORI, ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelualue Kruunuvuoren suunnittelualue

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI Kaupunkisuunnitteluvirasto Hallinto-osasto VUODEN 2014 TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMISRAPORTTI

HELSINGIN KAUPUNKI Kaupunkisuunnitteluvirasto Hallinto-osasto VUODEN 2014 TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMISRAPORTTI HELSINGIN KAUPUNKI Kaupunkisuunnitteluvirasto Hallinto-osasto VUODEN 214 TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMISRAPORTTI Kslk 24.2.215 2 Sisällysluettelo Sivu 1. JOHDANTO 3 2. TALOUSARVIO 3 2.1. Toimintamenot

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (18) Kaupunginvaltuusto Ryj/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (18) Kaupunginvaltuusto Ryj/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2016 1 (18) 10 Kruunusillat -hankkeen hankesuunnitelman hyväksyminen HEL 2016-004299 T 10 06 00 Päätösehdotus Esittelijän perustelut Aikaisempia päätöksiä päättää hyväksyä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 189. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 189. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 03.06.2013 Sivu 1 / 1 4619/08.01.00/2012 Kaupunginhallitus 381 17.12.2012 189 Selvitys Otaniemen liittämisestä Raide-Jokerin piiriin Valmistelijat / lisätiedot: Antti Mäkinen, puh. (09)

Lisätiedot

Kruunusillat Hankekuvaus Kesäkuu 2015

Kruunusillat Hankekuvaus Kesäkuu 2015 Hankekuvaus Kesäkuu 2015 2 3 SISÄLTÖ 1 TIIVISTELMÄ... 4 2 JOHDANTO... 6 2.1 Taustat... 6 2.2 Yleiset tavoitteet... 7 2.3 Hankkeen vaikutukset... 8 3 SUUNNITTELU- JA TOTEUTUSVAIHEEN ORGANISAATIO... 10 3.1

Lisätiedot

Ojalan ja Lamminrahkan alueen yleiskaava

Ojalan ja Lamminrahkan alueen yleiskaava Ojalan ja Lamminrahkan alueen yleiskaava Liikenne-ennuste 1 1. Johdanto Tässä työraportissa esitellyt liikennemallitarkastelut liittyvät Ojalan ja Lamminrahkan alueen yleiskaavan vaikutusten arviointiin.

Lisätiedot

KEMPELEEN LINNAKANKAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄ

KEMPELEEN LINNAKANKAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄ 21.3.2011 / VVe KEMPELEEN LINNAKANKAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄ KATUVERKKO Linnakankaan halkaisee alueellinen pääväylä Linnakaarto, joka johtaa Oulun Metsokankaalle. Alueen katuverkkoa täydentävät ajan kanssa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (5) 397 Länsisatamankadun ja Hyväntoivonkadun liikennesuunnitelma HEL 2015-001788 T 08 00 00 Hankenro 0848_2 Päätös päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen

Lisätiedot

HKL ja ympäristö Puhtaasti raiteilla

HKL ja ympäristö Puhtaasti raiteilla HKL ja ympäristö Puhtaasti raiteilla Puhdasta raideliikennettä Tiivistyvässä kaupungissa tarvitaan tehokas liikennejärjestelmä, joka liikuttaa suuria ihmisjoukkoja ympäristöä kuormittamatta. Helsingin

Lisätiedot

LAAJASALO, KRUUNUVUORENRANTA, HAAKONINLAHTI 2 ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

LAAJASALO, KRUUNUVUORENRANTA, HAAKONINLAHTI 2 ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 4.2.2011 Oas 967-00/11 1 (5) LAAJASALO, KRUUNUVUORENRANTA, HAAKONINLAHTI 2 ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelualue Kruunuvuoren suunnittelualue sijaitsee Laajasalossa (49. kaupunginosa)

Lisätiedot

Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit. Selvitys liikennemelusta osayleiskaava-alueella 16

Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit. Selvitys liikennemelusta osayleiskaava-alueella 16 Sörnäistenrannan-Hermanninrannan osayleiskaavaehdotus, vaikutusten arvioinnit Selvitys liikennemelusta osayleiskaava-alueella 16 KSV/L HHä 21.8.2007 SÖRNÄISTENRANTA-HERMANNINRANTA OSAYLEISKAAVAEHDOTUS

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 2/ (6) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 2/2017 1 (6) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 25.04.2016 398 ESAVI/7406/2015 Päätös Kaupunginhallitus päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle vesilain mukaisesta

Lisätiedot

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen kaupunki/ Kaavoitus 2013 1 KAUPUNGINLAHDENRANTA LIIKENNE ALUEEN LIIKENTEELLINEN SIJOITTUMINEN Yhdyskuntarakenne vaikuttaa sekä liikkumistarpeisiin

Lisätiedot

Rautateiden suunnittelu. Suunnittelupäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto

Rautateiden suunnittelu. Suunnittelupäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto Rautateiden suunnittelu Suunnittelupäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto 5.11.2018 Ratalaki 8, Yleistä rautatien suunnittelusta Suunnitelmia tehtäessä radanpitäjä toimii yhteistyössä maakunnan liittojen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Lsp/1 1 b 1 LAUSUNTO JOUKKOLIIKENTEEN TAVOITELINJASTOSUUNNITELMALUONNOKSESTA 2030 Kslk 2007-1010, Khs 2007-1350/66 30.5.2007 Lausuntopyyntö Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan

Lisätiedot

HSL liikuttaa meitä kaikkia. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

HSL liikuttaa meitä kaikkia. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL liikuttaa meitä kaikkia Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL liikuttaa meitä kaikkia HSL tarjoaa kattavat liikkumismahdollisuudet sekä luo edellytykset elinvoimaiselle ja viihtyisälle Helsingin

Lisätiedot

Porvoo. Perustietoa Porvoosta. Porvoo. Suunnittelualueen kaavoitustilanne

Porvoo. Perustietoa Porvoosta. Porvoo. Suunnittelualueen kaavoitustilanne Porvoo Perustietoa Porvoosta Porvoossa asui 48 227 asukasta 1.1.2009 Asukastiheys on 73,7 asukasta per km 2 Henkilöautotiheys oli 543 ajoneuvoa/1000 asukasta kohden Porvoo Porvoon kaupunki sijaitsee Itä

Lisätiedot

Osa B. Laajasalo-Herttoniemi -alueen tarkastelut

Osa B. Laajasalo-Herttoniemi -alueen tarkastelut Liikenteen pitkän aikajänteen kehittämismahdollisuuksia Osa B. Laajasalo-Herttoniemi -alueen tarkastelut 31.12.2013 Kannen taustakartta: OpenStreetMap YHTEENVETO JA PÄÄTELMÄT Kruunuvuorenselän siltayhteys

Lisätiedot

Raitiotien ja sen päätepysäkin vaikutukset Taysin sairaalatoimintaan ja liikkumiseen

Raitiotien ja sen päätepysäkin vaikutukset Taysin sairaalatoimintaan ja liikkumiseen Raitiotien ja sen päätepysäkin vaikutukset Taysin sairaalatoimintaan ja liikkumiseen Täydentävä materiaali PSHP:n hallituksen suunnittelukokoukseen 25.3.2019 klo 11.30 johtaja Mikko Nurminen raitiotien

Lisätiedot

Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen. Esittelytilaisuus Rauno Tuominen

Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen. Esittelytilaisuus Rauno Tuominen Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen Esittelytilaisuus 3.6.2014 Rauno Tuominen HOLLOLAN KUNTA LAHDEN KAUPUNKI Yleisötilaisuuden ohjelma Klo 17.00 Tervetuloa ja avaus ELY-keskuksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (5) 396 Atlantinkaaren alueen liikennesuunnitelma HEL 2014-014704 T 08 00 00 Hankenro2361_2 Esitys esitti kaupunginhallitukselle Atlantinkaaren alueen liikennesuunnitelman

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ka/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ka/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2016 1 (5) 127 Yleisten töiden lautakunnan lausunto Länsisataman (20.ko), Ulkosaarten (53.ko) ja Hernesaaren osayleiskaavaehdotuksesta nro 12385 HEL 2011-003791 T 10 03

Lisätiedot

LAAJASALON RAIDEVAIHTOEHTOJEN JÄRJESTELMÄTARKASTELU

LAAJASALON RAIDEVAIHTOEHTOJEN JÄRJESTELMÄTARKASTELU Kaupunkisuunnitteluvirasto Liikennelaitos Luonnos 5.6.2008 LAAJASALON RAIDEVAIHTOEHTOJEN JÄRJESTELMÄTARKASTELU Laajasalo 2010-luku RAITIO Supistettu METRO Laajasalo RAITIO + Santahamina, PIKARAITIO varautuminen

Lisätiedot

HERNESAAREN RAITIOTIEN YLEISSUNNITELMA

HERNESAAREN RAITIOTIEN YLEISSUNNITELMA HERNESAAREN RAITIOTIEN YLEISSUNNITELMA 2 Esipuhe Hernesaaren raitiotien yleissuunnitelma kuvaa Hernesaaren uuden asuin- ja työpaikka-alueen sekä matkailu- ja vapaa-ajan palveluiden keskittymän joukkoliikenneratkaisun.

Lisätiedot

Järvenpään yleiskaava Valitut kasvusuunnat Rakennemallin liikenteellinen arviointi

Järvenpään yleiskaava Valitut kasvusuunnat Rakennemallin liikenteellinen arviointi Järvenpään yleiskaava 2040 Valitut kasvusuunnat Rakennemallin liikenteellinen arviointi 26.4.2018 Arvioinnin lähtökohdat Järvenpään yleiskaavan rakennemallivaihtoehtojen (4 kpl) liikenteellinen vaikutusarviointi

Lisätiedot

Raide-Jokerin hankesuunnitelma. Jokerimessut

Raide-Jokerin hankesuunnitelma. Jokerimessut Raide-Jokerin hankesuunnitelma Jokerimessut 27.1.2016 Raide-Jokerin tavoitteet Keskeiset tavoitteet maankäytön tiivistäminen joukkoliikenteen lisäkapasiteetin tarjoaminen poikittaisten joukkoliikenneyhteyksien

Lisätiedot

Kruunuvuorenranta. Gunillankallio ja Borgströminmäki Maankäyttösuunnitelmaehdotuksen selostus

Kruunuvuorenranta. Gunillankallio ja Borgströminmäki Maankäyttösuunnitelmaehdotuksen selostus Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 14.2.2008 2007:x Kruunuvuorenranta Gunillankallio ja Borgströminmäki Maankäyttösuunnitelmaehdotuksen selostus MAANKÄYTTÖSUUNNITELMAEHDOTUKSEN SELOSTUS,

Lisätiedot

Saavutettavuusanalyysit Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen valmistelussa

Saavutettavuusanalyysit Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen valmistelussa Saavutettavuusanalyysit Helsingin seudun MAL-aiesopimuksen valmistelussa 29.3.2012 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Saavutettavuus joukkoliikenteellä, kävellen tai pyörällä 2008 Vyöhyke: I II III

Lisätiedot

Kruunusillat joukkoliikenneyhteys

Kruunusillat joukkoliikenneyhteys Kruunusillat joukkoliikenneyhteys Tiedonhallinta Ville Alajoki Kruunusillat, joukkoliikenneyhteys Keskustan raitiotien päätepysäkki Katu-, raitiotieyhteydet Nihdissä Katu-, raitiotieyhteydet keskustasta

Lisätiedot

Helsingin seudun raidehankkeita koskevia suunnitelmia ja selvityksiä

Helsingin seudun raidehankkeita koskevia suunnitelmia ja selvityksiä Helsingin seudun raidehankkeita koskevia suunnitelmia ja selvityksiä punainen = tai ohjelmointivaiheessa oleva suunniteltava musta = valmistunut suunnitelma Suunnitelman nimi Sisältö Vastuu- ja ohjaustahot

Lisätiedot