Jokirinteen oppimiskeskus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jokirinteen oppimiskeskus"

Transkriptio

1 Jokirinteen oppimiskeskus Yhtenäistetty tarveselvitys Kirkkonummen kunta

2 1 1 Tarveselvityksen tiivistelmä Tämä tarveselvitys sisältää tilatarpeen määrittelyä liittyen Jokirinteen oppimiskeskuksen uudisrakennuksen rakentamiseen. Hanke toteuttaa oppilaan yhtenäiskoulun, 240 tilapaikan päiväkodin sekä liikuntahallin. Rakentamisen suunnittelu ja toteutus esitetään tehtäväksi vuosina Tavoiteltu käyttöönottoajankohta on Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen järjestäminen kuuluu kunnan lakisääteisiin palveluihin. Kunnan opetustiloja koskevan palveluverkkosuunnitelman mukainen tilojen tarve huomioidaan siirtyvien Kirkkoharjun koulun (1 9 vuosiluokat), Papinmäen erityiskoulun sekä Finnsbackan päiväkodin (1 6 v.) toiminnan ja lapsimäärien perusteella. Mitoittava lapsimäärä on oppilasta ja 240 hoitopaikkaa. Henkilökunnan määrä oppimiskeskuksessa on noin 210 työntekijää. Asiantuntijakonsultin laatima suuntaa-antava tilaohjelma perustuu tähän henkilömitoitukseen sekä tavoitteeseen kustannussäästöistä sekä tässä hankkeessa että pitkällä aikavälillä. Hankesuunnittelussa huomioidaan käynnissä oleva valtakunnallinen pedagoginen uudistusprosessi. Oppimiskeskus tarjoaa lapsille ja nuorille eri ikäryhmien tarpeet huomioivat turvalliset ja kotoisat tilat. Aikuisilla yhteistyön pitää olla jokapäiväistä ja helppoa. Uudisrakennuksen suunnittelussa tulee huomioida tulevaisuuden koulu-, päiväkoti- ja liikuntatiloille asetetut perusvaatimukset, erityistarpeiset käyttäjät, tilojen muunneltavuus sekä yhteis- ja iltakäytön toteutuminen. 1.1 Yhteenveto Pinta-alat ja tilatehokkuus Uusi yhtenäiskoulu (1.-9. lk, 1100 oppilasta) hym 2, brm 2 (alustavasti) Uusi päiväkoti (10-ryhmää, 240 tilapaikkaa) Uusi liikuntahalli-ruokala hym 2, brm 2 (alustavasti) hym 2, brm 2 (alustavasti) Bruttoala (koko hanke) n brm 2 Hyötyala, kerrosala hym 2, n kem 2 Oppilasmäärä brm 2 (hym 2 ) / oppilas (koulu ja liikuntahalli) 15,0 (10,1) 12,3 (8,2) 10,4 (7,0) brm 2 (hym 2 ) / tilapaikka (päiväkoti) 10,4 (7,2) Oppimiskeskuksen sisältö Jokirinteen koulu (yhtenäiskoulu), Jokirinteen päiväkoti, Jokirinteen liikuntahalli Jokirinteen oppimiskeskuksen tilatarve on alustavasti n hym2 ( brm2). Tilaohjelmaa tarkennetaan hankesuunnittelun yhteydessä.

3 2 2 Tarveselvitysprosessi Tarveselvitys on talonrakennushankkeiden tausta-asiakirja, jossa selvitetään hankkeen perusominaisuudet ja tavoitteet. Tarveselvitys on laadittu voimaan astuneen Kirkkonummen kunnan talonrakennushankkeiden hankeohjeen mukaisesti. Hankeohjetta sovelletaan talonrakennushankkeisiin, joiden kokonaiskustannusten arvioidaan ylittävän (alv 0 %). Lähtökohtana on kunnanvaltuuston hyväksymä asiakirja, kuten palveluverkkosuunnitelma/ rakentamisohjelma/ investointisuunnitelma ja toimialan näkemys toimialansa pitkän tähtäimen tavoitteista sekä keinoista niiden toteuttamiseksi. Käyttäjätoimialan sekä yhdyskuntatekniikan toimialan virkamiehistä ja asiantuntijakonsultista koostuva hankeryhmä valmistelee tarveselvityksen hyväksyttäväksi käyttäjätoimialan lautakunnalle, palvelutuotannon lautakunnalle sekä kunnanhallitukselle. Kunnanhallitus hyväksyy tarveselvityksen ja sijoittaa hankkeen alustavasti investointisuunnitelmaan. 2.1 Hankkeen toteutus ja työvaiheet Kunnan hankeohjeen mukaisesti prosessi jakautuu seuraaviin päävaiheisiin (kestot ohjeellisia ja hankekohtaisia): 1. Tarveselvitys (kesto 2-5 kk) hankesuunnittelupäätös 2. Hankesuunnittelu (3-9 kk) investointipäätös, hanke inv.suunnitelmaan 3. Toteutussuunnittelu (6-15 kk) rakentamispäätös (urakkasopimus) 4. Rakentaminen (6-24 kk) vastaanottopäätös 5. Käyttöönotto (1-2 kk) takuutarkastus 2.2 Tarpeen tausta ja tehdyt päätökset Kunnanhallitus päätti , että keskusta-alueen uusi koulu toteutetaan vuosiluokkien 1 9 yhtenäiskouluna, joka sijoitetaan Vesitorninmäen alueelle. Samalla kunnanhallitus merkitsi tiedokseen kulttuuri- ja liikuntahallin tarveselvityksen, joka on päivätty Hankkeesta on laadittu useita erisisältöisiä tarveselvityksiä. Vuoden 2016 talousarviossa todetaan, että tarveselvitysten sisällöt on tarkastettava ja niiden pohjalta tarveselvitys on yhtenäistettävä yhdeksi tarveselvitykseksi.

4 3 Aiempia selvityksiä on tehty seuraavasti: Keskusta-alueen koulun tarvetta, sijoitusvaihtoehtoja ja toteutusaikataulua selvittävän työryhmän loppuraportti Suomenkielisten koulujen perusopetustilojen realistista rakentamisohjelmaa selvittävän työryhmän loppuraportti Keskusta-alueen suomenkielisen koulun uudisrakennuksen hankesuunnitteluprojektiryhmä, loppuraportti ja hankesuunnitelma Keskusta-alueen suomenkielisen koulun uudisrakennuksen hankesuunnitelman jatkovalmistelu, hankesuunnitteluprojektiryhmän loppuraportti, johon sisältyvät *Kirkkonummen lukion hankesuunnitelma ja *Gesterbyn koulukeskukseen sijoittuvan suomenkielisen peruskoulun laajennuksen hankesuunnitelma, Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy Finnsbackan päiväkodin tarveselvitys , vaihtoehtotarkastelu Kaikki em. selvitykset sekä kunnan palveluverkkosuunnitelma ovat osoittaneet, että keskusta-alueelle tarvitaan uutta koulutilaa. Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta teki esityksen vuoden 2016 talousarvioksi ja vuosien taloussuunnitelmaksi, joka sisälsi Jokirinteen koulun investointitarpeen, toteuttamisaika Vuoden 2016 talousarviossa todetaan, että hankesuunnitelman laatiminen käynnistetään vuonna Varsinainen suunnittelutyö päästään käynnistämään, kun kunnanhallitus on hyväksynyt hankesuunnitelman suunnittelutyön lähtökohdaksi. Työsuojelu sulki vuonna 1980 rakennetun Finnsbackan päiväkotirakennuksen sekä sen yhteydessä olevan ns. Finnsbackan navetan alkaen. Päiväkotirakennus on nyt purettu. Päiväkodissa oli hoitopaikkaa. Lapsia hoidossa on ollut 117, joista 49 esioppilaita. Lapset on nyt sijoitettu väistötiloihin kunnan keskustassa. Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta esitti uuden päiväkodin rakentamista varten euroa vuodelle 2016 ja euroa vuodelle 2017, yhteensä euroa. Kunnan vuoden 2016 talousarviossa ja vuosien taloussuunnitelmassa todetaan, että hanke 3402 Jokirinteen oppimiskeskus sisältää Finnsbackan päiväkodin.

5 4 Koulun kustannusarvio oli 27,6 milj. euroa ja päiväkodin euroa, yhteensä euroa. Kustannusarviota on syytä päivittää, koska sekä koulun että päiväkodin laajuus ovat kasvaneet aiemmista suunnitelmista. Aiempi arvio ei myöskään sisällä Papinmäen koulun osuutta, ja myös liikuntahallin kustannusosuus on arvioitava uudelleen. 2.3 Hankeryhmä Kirkkonummen kunnan talonrakennushankkeiden hankeohjeen mukaan kullekin hankkeelle perustetaan hankeryhmä, joka toimii koko hankkeen ajan tarveselvityksestä käyttövaiheen alkuun. Kunnan talonrakennushankeohjeen mukaan käyttäjätoimialalta hankeryhmään nimetään kolme edustajaa. Kirkkonummen kunta Sivistystoimi Eeva Viitala, suunnittelupäällikkö Eero Kling, rehtori Elina Utriainen, päiväkodin johtaja Konsultti Tilakonsultit TM2 Oy Janne Henriksson, arkkitehti SAFA Tämän tarveselvityksen sisällön tuottamiseen ovat lisäksi osallistuneet: opetustoimen johtaja Leila Kurki, johtava koulupsykologi Johanna Lindeman, erityisopetuksen koordinaattori ja rehtori Marja- Leena Saarelma, varhaiskasvatuksen johtaja Raili Santavuori, erityispäivähoidon koordinaattori Marjatta Reiman, liikuntatoimenjohtaja Katja Linnakylä sekä ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki.

6 5 3 Tarpeen määrittely 3.1 Toiminnan kuvaus, nykytilanne ja tuleva kehitys Kirkkoharjun koulu Kirkkoharjun koulu on noin oppilaan yhtenäinen peruskoulu (lk 1 9), joka toimii keskustan koulukeskuksessa pääosin ja 1970-luvulla rakennetuissa tiloissa yhdessä Porkkalan lukion kanssa. Koulukeskuksen kokonaislaajuus on hieman alle brm2, jonka lisäksi lukiolla on käytössään vuokratiloja läheisessä liikerakennuksessa. Erityispiirteenä Kirkkoharjussa on yläkouluikäisten suuri osuus. Luokilla 1 6 oppilaita on noin 400, luokilla 7 9 noin 600. Tämä tarkoittaa sitä, että taito- ja taideaineiden tiloja tarvitaan huomattavasti normaalia mitoitusta enemmän. Esimerkiksi kotitalousluokkia on oltava kolme valinnaisainetarjonnan mahdollistamiseksi. Keskusta-alueen ainoana yläkouluna Kirkkoharjun koulun luokkien 7 9 oppilasmäärää on vaikea rajoittaa. Alakoululaisten määrän lisääntymistä voidaan ohjata keskusta-alueen muihin kouluihin, mutta yläkouluikäisten määrän koko kasvu tulee ohjautumaan Kirkkoharjuun. Koska koulun kokoa ei ole järkevää kasvattaa nykyisestä, tulee yläkouluikäisten suhteellinen osuus kasvamaan. Tämän on näyttävä myös luokkatiloissa: erityisluokkien (ko, käsityö, fy, ke) tarve kasvaa. Nykyisten Kirkkoharjun tilojen suurin puute on niiden heikko muunneltavuus. Uuden opetussuunnitelman mukaista toimintaa on vaikea järjestää luokissa, joissa opettaja ei pysty jakamaan ryhmäänsä uudelleen ja valvomaan oppilaiden toimintaa tarvittavalla tavalla. Tämän vuoksi uudessa koulussa luokkatiloista mahdollisimman suuren osan tulisi olla helposti avattavaa tilaa, jossa voidaan opettaa tarpeen vaatiessa suurta keskittymistä vaativia asioita, mutta josta helposti saa myös avoimen oppimisympäristön esimerkiksi vieressä olevan ryhmän kanssa. Käytävätilojen tulee siis olla suurelta osalta myös oppimiseen käytettävissä olevia tiloja. Tilojen suunnittelun lähtökohtana on hyvä pitää opetussuunnitelman 2016 lukua 4.3 Oppimisympäristöt ja työtavat, vaikka koulurakennus on toki rakennettava muunneltavuudessaan sellaiseksi, että sitä pystytään muuttamaan tulevien opetussuunnitelmien tarpeiden mukaan. Tulevien oppimistilojen suunnittelussa tulee lisäksi huomioida tilatarpeet, jotka syntyvät erityistarpeisten lasten integroimisesta sekä koulun painotuksista (luma- ja musiikkiluokat).

7 6 Papinmäen koulu Papinmäen koulu on kunnan ainoa suomenkielinen erityiskoulu ja oppilaita kouluun tulee koko Kirkkonummen alueelta. Nykyisen lainsäädännön mukaan erityistä tukea tarvitsevat oppilaat tulisi erityiskoulujen sijaan integroida lähikouluihin. Koulussa annetaan opetusta erittäin vahvaa tukea tarvitseville oppilaille, jotka opiskelevat vuosiluokilla 1 9. Opetusryhmiä on koulussa kaikkiaan kahdeksan. Vaikeimmin kehitysvammaisten opetuksen Kirkkonummen kunta järjestää ostopalveluna. Yksityiset puhe-, toiminta- ja musiikkiterapeutit käyttävät koulun mahdollisesti vapaina olevia luokkatiloja oppilaiden terapioiden antamiseen. Terapioiden mahdollistaminen koulupäivän aikana varmistaa terapioiden toteutumisen ja helpottaa vammaisten lasten perheiden arjen sujumista. Varhaiskasvatus Finnsbackan päiväkoti Kirkkonummen keskusta-alueen ainoa kunnallinen päiväkoti, Finnsbackan päiväkoti on purettu. Se on toiminut alkaen väliaikaisissa vuokraparakkitiloissa (114 hp). Tilat on vuokrattu 2 vuodeksi, yhden vuoden lisäoptiolla; ts. vuoden 2017 loppuun. Lisäksi Kirkkonummen keskustassa toimii yksityinen päiväkoti Otsonpesä (28 hp). Väliaikaiset tilat sekä varhaiskasvatuspalveluiden kysynnän kasvu keskusta-alueella edellyttävät uusien päiväkotitilojen rakentamisen ja tarjonnan laajentamisen. Liikuntatilat Tällä hetkellä Kirkkoharjun koulussa ja Porkkalan lukiossa on käytössä kaksi erillistä liikuntasalia (600 m2 ja 300 m3), jotka ovat jaettavissa useampaan osaan. Papinmäen koulun liikunnan opetus on nykyisellään järjestetty Gesterbyn koulun liikuntasalissa. Koulun oma pieni liikunta- ja terapiatila on päiväkäytön lisäksi ahkerassa ilta- ja viikonloppukäytössä. Yksi suuri kolmeen osaan jaettava liikuntasali ei riitä oppilaan koululle ja 240 lapsen päiväkodille. Käytännössä tarvitaan ainakin yksi pienempi liikuntatila luokkien 1 2 oppilaita ja päiväkodin lapsia varten. Se voidaan toteuttaa joko liikuntahalli-ruokalan yhteyteen tai vaihtoehtoisesti paremmin sopivaan osaan oppimiskeskusta. Urheiluseurat järjestävät lasten ja nuorten liikuntaharjoittelun Kirkkonummella. Liikunnan harrastukseen kuuluu sekä harjoittelu että peli- ja kilpailutapahtumat. Urheiluseurojen vapaaehtoistyö on erittäin

8 7 oleellinen osa myös kunnan aikuisväestön liikuttamisessa. Tällä on suora vaikutus kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyteen. Sisäliikuntatiloista on suuri ja akuutti pula Kirkkonummella. Ruokala ja keittiö Kirkkonummen koulukeskuksen nykyinen ruokala palvelee päivittäin noin ruokailijaa. Ruokalan 240 paikkaa on käytännössä portaattomassa käytössä klo Papinmäen kouluun ja Finnsbackan päiväkotiin ruoka tulee tällä hetkellä Gesterbyn aluekeittiöstä. Oppimiskeskuksen tulevan valmistuskeittiön kapasiteetin tulee olla noin annosta päivässä. Sijainti ja yhteydet tulee suunnitella siten, että ruuan tuotanto alueellisesti kunnan muihin yksiköihin mahdollistuu. Ruokailutilat palvelevat päivän aikana myös oppimisen tiloina. Ruokalan suunnittelussa huomioidaan myös ilta- ja viikonloppukäyttö yhteydessä liikuntahalliin. 3.2 Nykyiset käyttäjämäärät ja ennusteet tulevasta Kirkkoharjun koulussa on lukuvuonna yhteensä 1010 oppilasta ja Papinmäen koulussa 65 oppilasta, yhteensä oppilasta. Oppilasmäärä pysyy seuraavien viiden lukuvuoden aikana melko tasaisena alueen väestötietojen perusteella laskettuna, jonka jälkeen odotettavissa on maltillista kasvua. Jokirinteen oppimiskeskuksen varhaiskasvatuksen tilojen tavoitemitoitus on 240 lapselle (10-ryhmäinen päiväkoti). Varhaiskasvatuksen paikkojen nykyinen kokonaismäärä Kirkkonummen keskustaajaman alueella on tällä hetkellä hieman yli hoitopaikkaa. Tilastokeskuksen väestösuunnitteen perusteella 0 6-vuotiaiden lasten määrä kunnassa kasvaa lähivuosien ja -vuosikymmenten aikana seuraavasti: v. 2016: 4.000, 2017: 3.998, 2018: 4.036, 2019: 4.054, 2020: 4.073, 2025: 4.157, 2030: 4.162, 2035: ja 2040: Tällä hetkellä noin 84% 0 6-vuotiaista lapsista on suomenkielisiä. 0 6-vuotiasta lapsista 65 75% on päivähoidossa. Varhaiskasvatuksen kysyntään vaikuttavat väestöennusteiden toteutuminen, lainsäädännön muutokset sekä lasten huoltajien työllisyystilanne. Kirkkonummella toimii aktiivisia urheiluseuroja noin 50, joilla on yhteensä n kirkkonummelaista jäsentä. Seuroissa toimi yhteensä n.600 ohjaajaa/kouluttajaa, jotka ohjaavat vuosittain n. 350 nuorisoryhmää sekä yli 200 aikuisryhmää. Vuosittain näillä yhdistyksillä on yhteensä n yksittäistä

9 8 harjoitustapahtumaa, joissa on yhteensä noin kävijää. Seurat ilmoittavat, että tilojen puute estää heitä ottamasta lisää jäseniä ja osallistujia toimintaansa. Urheiluseurat hakevat vuosittain koulujen liikuntasalivuoroja n viikkotuntia, kun jaossa on reilu 600 viikkotuntia. Lisäliikuntatilan tarve on noin 250 viikkotuntia eli n % enemmän vuoroja. Myös tilojen koko vaikuttaa käyttömahdollisuuksiin: alle 300 m2 saleissa ei pystytä harjoittamaan monia pallopelejä. 3.3 Käytössä olevat tilat, niiden käyttöaste ja kunto Kirkkoharjun koulua on rakennettu ja peruskorjattu osa kerrallaan vuosina 1961, 1965, 1969, 1970, 1979, 1990 ja Koulun tiloja ovat: alakoulu, yläkoulu (yleis- ja aineopetus, kädentaidot, jne.), liikuntasalit, auditorio sekä ruokailu- ja keittiötilat. Tilat ovat maksimaalisessa käytössä. Koulu toimii osittain yhteisissä tiloissa Porkkalan lukion kanssa. Aineenopetustiloja on liian vähän ja aineenopetusta saavien oppilaiden (lk 7 9) määrä kasvaa. Tilojen pohjaratkaisu perustuu ja 1970-lukujen oppimiskäsityksiin ja mitoitusstandardeihin, jotka poikkeavat nykyisestä huomattavasti. Rakennus sijaitsee savipohjaisella maalla ja kellarien (pukuhuoneet ja suihkut) painumat ovat aiheuttaneet useita vesivahinkoja ja sisäilmaongelmia. Vanhojen rakennusten korjausvelka ylittää niiden teknisen arvon. Pitkän tähtäimen peruskorjausvaihtoehto on kalleutensa, toiminnallisten puutteidensa ja siihen sisältyvien riskien takia lähinnä teoreettinen. Kirkkoharjun koulun tiloja voidaan hallittujen ylläpitokorjausten avulla hyödyntää Porkkalan lukion tarpeellisina lisätiloina. Papinmäen koulu on rakennettu vuonna Koulurakennuksessa ei ole otettu huomioon kehitysvammaisten erityistarpeita. Sinänsä tilat ovat riittävät ja hyväkuntoiset. Uusissa tiloissa on kuitenkin mahdollisuus varautua aiempaa paremmin kehitysvammaisten erityistarpeisiin. Papinmäen koulun tiloja voidaan hyödyntää opetuksen ja varhaiskasvatuksen tarpeellisina väistö- ja lisätiloina. Finnsbackan päiväkoti toimii tilapäisissä väistötiloissa, joiden kunto on välttävä. Lapset on sijoitettu kunnan keskustaan enintään kolmeksi vuodeksi hankittuihin parakkeihin. Parakkitilat ovat ahtaat ja puutteelliset. Niihin on jouduttu lisäämään päiväkodin johtajan ja erityislastentarhanopettajan työhuoneet, jolloin henkilökunnan sosiaalitiloja on poistettu. Päiväkodin henkilöstön työtilat, pienryhmätilat ja liikuntatilat puuttuvat kokonaan. Päiväkoti tulisi sijoittaa mahdollisimman pian asianmukaisiin tiloihin.

10 9 Kirkkonummella ei ole suurempaa sisäliikuntahallia, joka soveltuisi myös isompiin tapahtumiin. Nykyinen väestönsuoja-liikuntahalli ei mahdollista yli 300 henkilön yleisötilaisuuksia. 3.4 Toiminnan muutokset, toiminnan tarkoituksenmukainen järjestäminen Kaavoitus toteuttaa kuntakeskuksessa maankäytön arkkitehtuurisuunnittelua, jonka tuloksena pidemmän ajan kuluessa (vuoden 2025 jälkeen) keskusta-alueen rakennuskanta uusiutuu. Perusopetuksen toivotaan siirtyvän pois aivan kuntakeskuksesta. Tästä syystä Kirkkoharjun koulu siirtyy Vesitorninmäen alueelle ajateltuun Jokirinteen oppimiskeskukseen, jonka osaksi yhdistettäisiin myös nykyinen Papinmäen erityiskoulu (inkluusioperiaatteen mukaisesti) sekä nykyinen Finnsbackan päiväkoti. Kirkkonummen koulukeskukseen jäisi toistaiseksi Porkkalan lukio, musiikkiopisto ja kansalaisopisto. Kansalaisopisto voisi toimia lukion tiloissa. Lukion nyt viideksi vuodeksi käyttöön otetuista Kirkkotallintien tiloista voidaan luopua. Oppimistilat varhaiskasvatuksesta perusopetuksen loppuun yleistä Oppimiskeskuksen tilojen tulee teknisesti ja toiminnallisesti vastata uusien oppimissuunnitelmien asettamia vaatimuksia. Tilankäyttöä tehostetaan ja monipuolistetaan mm. tilojen muunneltavuudella, yhteiskäyttöisyydellä sekä käytävä- ja aulatilojen hyötykäytöllä. Tilojen käyttöastetta kyetään nostamaan uudenlaisella ajattelulla, jossa tilat nähdään yhteiskäyttöisenä resurssina, eikä vain tietylle ryhmälle tai tiettyyn toimintaan rajattuna tilana. Tilojen suunnittelussa pitää huomioida, että eri ikäryhmien suhteellinen osuus saattaa vaihdella. Näin ollen opetustiloja on tarpeen vaatiessa pystyttävä käyttämään niin luokkien 1 6 kuin luokkien 7 9 opetukseen. Myös jako varhaiskasvatuksen ja opetustoiminnan tilojen välillä tulee olla joustava. Erityistarpeisten lasten ja nuorten integraatio asettaa omat vaatimuksensa. Tilat opetusryhmille, joissa lapsilla on laaja-alaisia oppimisen vaikeuksia Erillisenä yksikkönä oleva erityiskoulu on jäänne eristämisestä, segregaatiosta eikä vastaa vuonna 2016 suomalaista perusopetusta, jossa korostetaan oppilaiden yhdenvertaisuutta ja mahdollisimman pitkälle vietyä integraatiota, inkluusiota. Papinmäen koulussa olevat erityisopetuksen ryhmät tulee sijoittaa yleisopetuksen kouluun. Opetusryhmät tulisi sijoittaa vastaavien luokkatasojen yleisopetuksen ryhmien välittömään yhteyteen. Yleisopetuksen ryhmätilan ja erityisopetuksen ryhmätilan yhteydessä tulisi olla myös riittävät tilat opetuksen eriyttämiseen.

11 10 Varhaiskasvatuksessa inkluusiota on toteutettu vuodesta 2001 lähtien. Lapsille, joilla on laaja-alaisen oppimisen vaikeuksia, tulisi rakentaa oppimisympäristö, joka mahdollistaisi jatkumon samassa, turvallisessa oppimisympäristössä varhaiskasvatuksesta perusopetuksen loppuun. Liikuntahalli Riittävän iso ja ominaisuuksiltaan monipuolinen halli lisäisi liikuntaseurojen ja liikuntalajien harrastusmäärää. Sisäliikuntatiloja käyttävien yhdistysten harrastajamäärät ovat kasvussa, mutta tilojen puute on seurojen mukaan merkittävin este toiminnan lisäämiselle ja kuntalaisten monipuolisemmalle liikuttamiselle. Tarkoituksenmukaisinta on, että koulun yhteyteen rakennetaan iso (useampaan osaan jaettava) liikuntahalli, joka toimii päivisin oppimiskeskuksen liikuntasalina sekä iltaisin ja viikonloppuisin liikuntaseurojen harjoitus- ja harrastustilana. Mahdollisesti osaa toimintaa varten voidaan tehdä myös pysyvällä seinällä eriytetty tila. Hallin monikäyttöisyyden parantamiseksi ja isojen urheilu- ja ottelutapahtumien järjestämistä varten halliin on syytä sijoittaa niin kutsuttu haitarikatsomo. Katsomoa voidaan ottaa käyttöön kulloinkin tarvittava määrä. Muutoin katsomo on sivussa, jolloin lattiapinta-alaa saadaan kasvatettua. Ruokapalvelut Oppimiskeskukseen tulee suunnitella ruuan valmistuskeittiö, josta ruokaa voidaan tuottaa myös alueellisesti. Viereiselle tontille on suunniteltu terveyskeskuksen yhteyteen valmistuskeittiö; koska terveyskeskukseen ei rakenneta vuodepaikkoja, voitaisiin ruokatuotantoa keskittää Jokirinteen oppimiskeskuksen yhteyteen. Keittiö tuottaisi ruuan myös Lehmuskartanoon ja palvelukeskukseen. Tämä olisi mahdollista siinä tapauksessa, mikäli rakentaminen synkronoituu siten, että Jokirinteen keittiö valmistuisi ennen terveyskeskusta ja nykyinen terveyskeskuksen keittiö ei olisi enää käytössä. Ruokala toimii oppimistilana ruokailuaikojen ulkopuolella. Päiväkodin 0 2-vuotiaden ruokailu tapahtuu päiväkodin ryhmätiloissa. 3 6-vuotiaat lapset syövät oppimiskeskuksen ravintolassa.

12 11 Piha-alueet Oppimiskeskuksen piha-alueet suunnitellaan turvallisiksi, monikäyttöisiksi ja toiminnallisesti aktivoiviksi eri-ikäryhmien tarpeet huomioiden. Toteutuksessa huomioidaan tuleva lähiliikuntapaikka (erillinen rahoitus) sekä lähiympäristön liikuntamahdollisuudet, jotka täydentävät Jokirinteen piha-alueen toiminnallista kokonaisuutta. Piha-alueet toimivat tärkeänä osana oppimiskeskuksen oppimisympäristöä. 3.5 Seuraukset, mikäli hanke viivästyy tai jää toteutumatta Mikäli hanke viivästyy tai ei toteudu se aiheuttaa patoutunutta rakennustarvetta ja lisää ongelmia nykyisissä kouluissa. Nykyisten tilojen korjausvelka kasvaa, jolloin joudutaan tekemään epäviisaita korjausinvestointeja, joiden euromäärä ei vastaa saavutettavaa palvelutasoa. Hankkeen toteuttamisen viivästyminen hidastaa myös kuntakeskuksen kehittämistä. Kirkkoharjun koulun aineenopetustilat ovat riittämättömät, luokkatilat ovat ahtaat ja koulu on ääriään myöten täynnä. Kirkkoharjun koulussa on säännöllisesti reklamoitu myös sisäilmaongelmista. Kirkkoharjun koululta vapautuville tiloille on suuri tarve, koska Porkkalan lukio tarvitsee lisätilaa, käytössä oleva L-talo on käytössä vain vuoteen 2019 saakka. Myös musiikkiopisto ja kansalaisopisto tarvitsevat tiloja toiminnalleen. Finnsbackan päiväkotirakennus on purettu ja toiminta jatkuu puutteellisissa tiloissa, kunnan keskustassa olevissa parakeissa. Parakkien vuokra-aika on maksimissaan kolme vuotta (2017 saakka), minkä jälkeen toiminnalle tulee osoittaa toiset toimintatilat. Nykyisiin tiloihin ei myöskään voida sijoittaa lisää lapsia. Sisäliikuntatilojen puutteen takia harjoitus- ja harrastuskertoja ei saada lapsille ja nuorille riittävästi. Monet lapset jäävät liikuntaharrastustoiminnan ulkopuolelle tilojen vähyyden takia. Myös aikuisten liikuntamahdollisuudet kärsivät. Liikuntatilojen vähyydellä on suora vaikutus kuntalaisten hyvinvointiin ja terveydentilaan. 3.6 Hankkeen kiireellisyys Hanke on kiireellinen. Suunnittelu ja hankkeen toteuttaminen on aloitettava välittömästi.

13 12 4 Tavoitteiden asettelu Tavoitteena on rakentaa Jokirinteen oppimiskeskuksesta tulevaisuuden pedagogiset tarpeet täyttävä, taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevä kokonaisuus, joka toteuttaa kuntastrategiaa, palveluverkkosuunnitelmaa, vallitsevaa lainsäädäntöä sekä opetussuunnitelmien perusteita. Opetussuunnitelmien perusteiden 2014 mukaisesti oppimisympäristöillä tarkoitetaan tiloja ja paikkoja sekä yhteisöjä ja toimintakäytäntöjä, joissa opiskelu ja oppiminen tapahtuvat. Oppimisympäristöjen tulee tukea yksilön ja yhteisön kasvua, oppimista ja vuorovaikutusta. Hyvin toimivat oppimisympäristöt edistävät vuorovaikutusta, osallistumista ja yhteisöllistä tiedon rakentamista. Ne myös mahdollistavat aktiivisen yhteistyön koulun ja päiväkodin ulkopuolisten yhteisöjen tai asiantuntijoiden kanssa. Oppimisympäristöt muodostavat pedagogisesti monipuolisen ja joustavan kokonaisuuden. Niiden tulee tarjota mahdollisuuksia luoviin ratkaisuihin sekä asioiden tarkasteluun ja tutkimiseen eri näkökulmista. Oppimiskeskuksen tilaratkaisujen kehittämisessä, suunnittelussa, toteutuksessa ja käytössä otetaan huomioon ergonomia, ekologisuus, esteettisyys, esteettömyys ja akustiset olosuhteet sekä tilojen valaistus, sisäilman laatu, viihtyisyys, järjestys ja siisteys. Tilaratkaisuilla kalusteineen, varusteineen ja välineineen on mahdollista tukea opetuksen pedagogista kehittämistä sekä lasten ja nuorten aktiivista osallistumista. Tilat, välineet ja materiaalit sekä kirjastopalvelut pyritään saamaan lasten käyttöön niin, että ne antavat mahdollisuuden myös itsenäiseen opiskeluun ja toimintaan. Oppimiskeskuksen sisä- ja ulkotilojen lisäksi eri oppiaineiden opetuksessa hyödynnetään luontoa ja rakennettua ympäristöä. Tieto- ja viestintäteknologia on olennainen osa monipuolisia oppimisympäristöjä. Sen avulla vahvistetaan käyttäjien osallisuutta ja yhteisöllisen työskentelyn taitoja sekä tuetaan lasten henkilökohtaisia oppimispolkuja. Oppimisympäristöjen kehittämisessä otetaan huomioon monimuotoinen mediakulttuuri. Uusia tieto- ja viestintäteknologisia ratkaisuja otetaan käyttöön oppimisen edistämiseksi ja tukemiseksi. Varmistetaan, että oppimiskeskuksen kaikilla käyttäjillä on mahdollisuus tieto- ja viestintäteknologian käyttöön. 4.1 Tarvittavien tilojen arvioitu määrä ja tarkoituksenmukaisin sijainti Oppimiskeskuksen tilatarve huomioidaan Kirkkoharjun ja Papinmäen koulujen sekä Finnsbackan päiväkodin toiminnan ja käyttäjämäärien mukaan. Mitoittava kokonaisoppilasmäärä on oppilasta ja päiväkodin osalta 240 lasta/10 ryhmää (kunnan keskustaan). Tilankäytön kokonaislaajuus perustuu

14 13 käytössä oleviin suunnittelustandardeihin (mm. Opetushallituksen esi- ja perusopetuksen tunnusluvut 2012, Kirkkonummen tyyppipäiväkotien mitoitusperusteet 2011) sekä tavoitteeseen kustannussäästöistä. Hankesuunnittelun yhteydessä laaditaan tarkempi huonetilaohjelma sekä tilojen keskinäisiä yhteyksiä kuvaava tontinkäyttökaavio. Varhaiskasvatuksen iltahoito (nykyisin klo 22 saakka, mahd. ympärivuorokautinen hoito) tulee huomioida suunnittelussa. Liikuntasalin maksimikapasiteetti päiväkäytössä on 45 tuntia viikossa. Ilta- ja viikonloppukäyttäjillä on käytössään 54 tuntia viikossa. Oppimiskeskuksen keittiö toimii ruokaa valmistavana aluekeittiönä. Keittiötila tulee suunnitella siten, että tuleva ja lähtevä tavara kulkee eri ovista ja ne voidaan sijoittaa järkevästi kuljetusautojen kuormausta ajatellen. Ruuanvalmistuskeittiön kapasiteetti tulee olla n annosta. Ruokailutilat mitoitetaan liukuvaan ruokailuun. Keittiötilan ruokasaleineen tulee olla sijoitettu siten, että päiväkotilasten on helppo siirtyä ruokailemaan (ei erillistaloon). Ruokasalissa tulee olla kaksi linjastoa, madallettu ruuanottolinjasto päiväkodin ja alakoulun lapsille ja korkeampi linjasto yläkoulun lapsille. Pienimmät lapset (0 2 v.) syövät ryhmissä. Asianmukaiset, turvalliset ja toimivat tilat saadaan yhteistyöllä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Hankkeen arkkitehti- ja pääsuunnittelu edellyttää erityisosaamista, ja sille tulee varata riittävät resurssit. Tilasuunnittelussa tulee mahdollisuuksien mukaan suosia tilojen joustavuutta ja monikäyttöisyyttä tukevia ratkaisuja. 4.2 Tilojen suunniteltu käyttöikä Uudisrakennuksen suunniteltu käyttöikä on vuotta jakaantuen seuraavasti: perustukset ja runko 100 vuotta, julkisivut 75 vuotta, pintarakenteet vuotta ja talotekniset järjestelmät vuotta. 4.3 Arvioidut henkilöstöresurssit ja vaikutus kustannuksiin Perusopetuksen henkilöstö (120 kpl) Varhaiskasvatuksen henkilöstö (50 kpl) Oppilashuolto (15 kpl) Vahtimestarit, isännöitsijä (5 kpl)

15 14 Ruokapalveluiden henkilöstö (8 kpl) Kiinteistönhuollon ja siivouspalveluiden henkilöstö (13 kpl) Jokirinteen oppimiskeskus ei lisää opetus- eikä kasvatushenkilökunnan henkilöstöresurssien suhteellista tarvetta Kirkkonummen keskustaajaman alueella. Muun tarvittavan henkilöstön uusien vakanssien määrä on henkilöä. 4.4 Vaihtoehtoiset palveluntuotantotavat Kunta tuottaa palvelut omana toimintana. 4.5 Tilojen käytön joustavuus, yhteiskäyttöisyys ja käyttöasteen optimointi Hankkeen tavoitteena on korkean palvelutason oppimiskeskus (koulu-päiväkoti-liikuntahalli), jonka toiminta perustuu tilojen yhteiskäyttöisyyteen, joustavuuteen ja tehokkuuteen. Liikuntasali-ruokala palvelee sekä koulua että päiväkotia, mahdollistaen myös monipuolisen ilta- ja viikonloppukäytön. Kaikki tilat tulee suunnitella tehokkaiksi tilankäytön monipuolisuus, joustavuus ja muunneltavuus huomioiden. Pihatoimintojen suunnittelu ja toteutus on järkevää tehdä mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä liikuntatoimen lähiliikuntapaikka-hankkeen kanssa. Rakennuskokonaisuudelle pyritään saamaan mahdollisimman suuri käyttöaste. 5 Ratkaisumallit 5.1 Tilanhankintavaihtoehdot Nykyisten tilojen korjaaminen ja laajentaminen ei ole taloudellisesti eikä toiminnallisesti perusteltua. Uudisrakentaminen on tässä tapauksessa järkevin ratkaisu. 5.2 Mahdollisuudet valtionosuuksien saamiseksi Mahdollisuudet valtionavun saamiseen ovat pienet. Lähiliikuntapaikkaan on mahdollisuus saada valtionavustusta.

16 Rakennuspaikat Jokirinteen koulukiinteistö sijaitsee rakennettavalla Jokiniityntiellä, Kirkkonummen Gesterbyn kylässä (tontti 3:56). Tontti sijoittuu Vesitorninmäen asemakaavan kortteliin 450 (kaavamerkintä YO, rakennusoikeus kem2). 5.4 Alustavat kustannusselvitykset Talousarviossa ja -suunnitelmissa Jokirinteen koulun investointitarpeelle on varattu (SVOL) yhteensä 26,0 miljoonaa euroa vuosille Lisäksi Finnsbackan päiväkodille on esitetty kustannusarvio 3,9 miljoonaa euroa. Oppimiskeskuksen kustannuksiin vaikuttavat tekijät, kuten laajuus (oppilasmäärä, lapsimäärä), kustannustaso, laatuvaatimukset sekä perustamisen kustannukset ovat kasvaneet aiemmin esitetyistä versioista. Edellä mainitut muutokset vaikuttavat siihen, että hankkeen kustannusarvio tulee olemaan merkittävästi korkeampi, kuin investoinnille varatut ,9 miljoonaa euroa. Suuntaa-antavana arviohintana voidaan käyttää /brm2 ja kokonaislaajuutta brm2. Hankkeen tavoitehintaperusteinen kustannusarvio laaditaan hankesuunnitelman yhteydessä. 5.5 Tilanhankintavaihtoehtojen alustava vertailu Uudisrakentamishanke on taloudellisinta toteuttaa kunnan omana hankkeena. 5.6 Tavoiteaikataulu Hanke tulisi toteuttaa siten, että rakennus olisi valmis käyttöönotettavaksi Tämä edellyttää hankesuunnittelun pikaista käynnistämistä vuoden 2016 alkaessa, jota seuraava toteutussuunnittelu tehtäisiin vuoden 2017 aikana. Rakentaminen käynnistettäisiin kevätkaudella 2018.

17 16 6 Hankepäätösehdotus Tarveselvityksen johtopäätöksenä on, että Kirkkoharjun koulun, Papinmäen koulun ja Finnsbackan päiväkodin nykyiset tilat tulee korvata edellä olevan kuvauksen mukaisella Jokirinteen oppimiskeskuksen uudisrakennushankkeella. Tarveselvitysvaiheessa tehtyjen taustaselvitysten pohjalta laaditaan hankesuunnitelma. Hankeryhmää voidaan tarvittaessa hankesuunnitteluvaiheessa täydentää liikuntatoimen edustajalla.

Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet

Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet Eija Kauppinen 13.4.2016 Perusopetuksen oppimiskäsitys Oppilas on aktiivinen toimija ja oppii asettamaan tavoitteita, ratkaisemaan ongelmia ja toimimaan muiden kanssa.

Lisätiedot

Tarveselvitys Kirkkonummen kunta

Tarveselvitys Kirkkonummen kunta SVOL 8.2.2017 Liite Dno 743/10.03.02.02/2016 Gesterbyn koulu Tarveselvitys Kirkkonummen kunta 22.11.2016 Sisällys 1 Tarveselvityksen tiivistelmä 1 1.1 Kohteen tiedot 1 1.2 Yhteenveto Vaihtoehtojen pinta-alat

Lisätiedot

3429 Masalan koulun liikuntasalin ja keittiön rakentaminen ( )

3429 Masalan koulun liikuntasalin ja keittiön rakentaminen ( ) 1 SVOL Liite TALOUSSUUNNITELMA 2016-2020/ INVESTOINNIT SVOL (Tähän eritellään hankkeen nimi, sanalliset perustelut, investointitulot ja menot, sekä hankkeen kesto, mikäli hanke jakautuu usealle vuodelle)

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNNAN TALONRAKENNUSHANKKEET

KIRKKONUMMEN KUNNAN TALONRAKENNUSHANKKEET Kunnanvaltuuston hyväksymä 12.4.2010 Dnro 1207/454/2008 KIRKKONUMMEN KUNNAN TALONRAKENNUSHANKKEET HANKEOHJE Astuu voimaan 19.4.2010 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä...1 Talonrakennushankkeen prosessi...1 Hankkeen

Lisätiedot

Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan investointiesitykset vuosille Investointihankkeet esitetään vuosiksi

Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan investointiesitykset vuosille Investointihankkeet esitetään vuosiksi Suomenkielinen varhaiskasvatusja 65 14.09.2016 opetuslautakunta Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan investointiesitykset vuosille 2017-2021 339/02.02.00/2016 Suomenkielinen varhaiskasvatus-

Lisätiedot

Masalan koulun liikuntasali, ruokala ja keittiö

Masalan koulun liikuntasali, ruokala ja keittiö Masalan koulun liikuntasali, ruokala ja keittiö Tarveselvitys Kirkkonummen kunta 13.8.2014 Sisällys 1 Tarveselvityksen tiivistelmä 1 1.1 Yhteenveto Pinta-alat ja tilatehokkuus 1 2 Tarveselvitysprosessi

Lisätiedot

TARVESELVITYS

TARVESELVITYS Korjattu Liite Eerik 1 / 8.11.2016 EERIKINKARTANON PÄÄRAKENNUKSEN JUHLATILAN LAAJENTAMINEN TARVESELVITYS 26.10.2016 2 Sisällys 1 Tarveselvityksen tiivistelmä 2 Tarveselvityksen prosessi 3 Tarpeen määrittely,

Lisätiedot

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Eija Kauppinen Opetushallitus Rakennusfoorumi 6.11.2018, Helsinki Oppimisympäristöt muutoksessa Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa

Lisätiedot

L O V I I S A N K A U P U N K I SIJOITUKSEN VAIHTOEHTOTARKASTELU

L O V I I S A N K A U P U N K I SIJOITUKSEN VAIHTOEHTOTARKASTELU L O V I I S A N K A U P U N K I S U O M E N K I E L I N E N K O U L U K E S K U S SIJOITUKSEN VAIHTOEHTOTARKASTELU 28.4.2010 SIJOITUSVAIHTOEHTO A SUOMENKIELINEN KOULUKESKUS SIJOITUSVAIHTOEHTO B GENERALSHAGENS

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kaj/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2016 1 (5) 12 Stadin ammattiopiston Roihupellon kampuksen 1. vaiheen hankesuunnitelma HEL 2015-013974 T 10 06 00 Päätösehdotus Tiivistelmä Esittelijän perustelut päättää

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2016 1 (5) 212 Kiinteistölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle Stadin ammattiopiston Roihupellon kampuksen 1. vaiheen hankesuunnitelman hyväksymiseksi HEL 2015-013974

Lisätiedot

MONNINKYLÄN KOULUN RAKENNUSHANKKEEN TARVESELVITYS. Valmistelija: sivistystoimenjohtaja Pirkko Hynninen

MONNINKYLÄN KOULUN RAKENNUSHANKKEEN TARVESELVITYS. Valmistelija: sivistystoimenjohtaja Pirkko Hynninen Sivistyslautakunta 55 21.06.2016 Tekninen lautakunta 52 17.08.2016 MONNINKYLÄN KOULUN RAKENNUSHANKKEEN TARVESELVITYS SIVLTK 55 Valmistelija: sivistystoimenjohtaja Pirkko Hynninen Askolan kunnan hallintosäännön

Lisätiedot

Kunnanhallitus hyväksyi Veikkolan oppimiskeskusta koskevan tarveselvityksen sekä päätti käynnistää hankesuunnittelun.

Kunnanhallitus hyväksyi Veikkolan oppimiskeskusta koskevan tarveselvityksen sekä päätti käynnistää hankesuunnittelun. Palvelutuotannon lautakunta 38 30.03.2017 Kunnanhallitus 125 10.04.2017 Kunnanvaltuusto 28 24.04.2017 Veikkolan koulun ja päiväkodin hankesuunnitelman hyväksyminen 763/10.03.02.02/2015 Palvelutuotannon

Lisätiedot

RANTAKYLÄN LIIKUNNAN MONITOIMIHALLI, PATALUODONKATU 2 UUDISRAKENNUS. HANKESUUNNITELMA päivitetty Nykyinen liikuntahalli

RANTAKYLÄN LIIKUNNAN MONITOIMIHALLI, PATALUODONKATU 2 UUDISRAKENNUS. HANKESUUNNITELMA päivitetty Nykyinen liikuntahalli Nykyinen liikuntahalli RANTAKYLÄN LIIKUNNAN MONITOIMIHALLI, PATALUODONKATU 2 HANKESUUNNITELMA päivitetty 14.06.2016 JOENSUUN TILAKESKUS Länsikatu 15, rakennus 2 80100 Joensuu puh. (013) 267 7111 faksi

Lisätiedot

Finnsbackan päiväkodin rakentamiseen liittyvät ehdotukset ja päätökset

Finnsbackan päiväkodin rakentamiseen liittyvät ehdotukset ja päätökset Kunnanhallitus 188 13.06.2016 Kunnanhallitus 250 22.08.2016 Vastaus kuntalaisaloitteeseen Finnsbackan päiväkodin säilyttäminen Kirkkonummen keskustassa (kv) 264/05.10.00/2016 Kunnanhallitus 13.06.2016

Lisätiedot

Finnsbackan päiväkodin rakentamiseen liittyvät ehdotukset ja päätökset

Finnsbackan päiväkodin rakentamiseen liittyvät ehdotukset ja päätökset Kunnanhallitus 188 13.06.2016 Vastaus kuntalaisaloitteeseen Finnsbackan päiväkodin säilyttäminen Kirkkonummen keskustassa (kv) 264/05.10.00/2016 Kunnanhallitus 13.06.2016 188 Kirkkonummen kunnan kirjaamoon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (6) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (6) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2016 1 (6) 554 Lasten päiväkoti Yliskylän uudisrakennuksen hankesuunnitelma HEL 2016-002292 T 10 06 00 Päätös päätti hyväksyä 10.2.2016 päivätyn Lasten päiväkoti Yliskylän

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja 23.09.2014 Sivu 1 / 1 3843/12.01.01/2014 178 Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina 2015-2016 ja 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5. 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5. 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5 2681/10.03.02/2015 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh. 043 825

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 146

Espoon kaupunki Pöytäkirja 146 23.09.2015 Sivu 1 / 1 2647/10.03.02/2015 146 Lausunnon antaminen Viherlaakson koulun ja lukion perusparannus ja laajennus 4.9.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2016 1 (5) 123 Kiinteistölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle Lasten päiväkoti Yliskylän uudisrakennuksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman hyväksymiseksi HEL 2016-002292

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen 29.09.2011 Sivu 1 / 1 4977/10.03.02/2011 123 Tapiolan koulun ja lukion peruskorjauksen tarveselvityksen hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. (09) 816 52137 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh 20.05.2015 Sivu 1 / 1 2271/02.08.00/2015 69 Hansakallion koulun siirtokelpoisten tilojen tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh. 043 824 8456 Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMAN LISÄLEHTI Liittyy hankesuunnitelmaan

HANKESUUNNITELMAN LISÄLEHTI Liittyy hankesuunnitelmaan ROIHUVUOREN ALA-ASTE VUORENPEIKONTIE 7 00820 HELSINKI PERUSPARANNUS HANKESUUNNITELMAN LISÄLEHTI 12.4.2013 Liittyy hankesuunnitelmaan 18.3.2010 HELSINGIN KAUPUNKI TILAKESKUS Roihuvuoren ala-aste, perusparannushankkeen

Lisätiedot

Liite Patu 1/ KIRKKONUMMEN KESKUSTAN ALUEELLE SIJOITTUVIEN PERUSTURVAN AVOPALVELUIDEN TARVESELVITYS, VAIHEET III JA IV

Liite Patu 1/ KIRKKONUMMEN KESKUSTAN ALUEELLE SIJOITTUVIEN PERUSTURVAN AVOPALVELUIDEN TARVESELVITYS, VAIHEET III JA IV Liite Patu 1/27.09.2011 KIRKKONUMMEN KESKUSTAN ALUEELLE SIJOITTUVIEN PERUSTURVAN AVOPALVELUIDEN TARVESELVITYS, VAIHEET III JA IV 16.9.2011 Hyväksytty perusturvan hankeryhmässä 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. HANKETYÖRYHMÄ

Lisätiedot

tehopinta-ala 140 m2 (20x7=140)

tehopinta-ala 140 m2 (20x7=140) RT 12-11055 KH X0-00494 LVI 00-10483 SIT 12-610082 Hyötyala-käsitettä käytetään rakennushankkeissa, joissa tilan tarve hankesuunnitelmassa kirjataan tilaohjelmana. Hyötyala kuvaa tilaohjelmaan kuuluvien

Lisätiedot

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus 3 eri vaihtoehtoa VE1 koulun laajennus ja säilytettävien osien (2007-siipi ja liikuntasali) peruskorjaus VE2 koulun laajennus ja

Lisätiedot

Tilatehokkaat oppimisympäristöt laadusta tinkimättä

Tilatehokkaat oppimisympäristöt laadusta tinkimättä Tilatehokkaat oppimisympäristöt laadusta tinkimättä Raila Oksanen, johtava konsultti, FCG Konsultointi Mikko Kaira, toimialajohtaja, FCG Suunnittelu ja tekniikka FCG Suunnittelu ja tekniikka 24.9.2018

Lisätiedot

Ylöjärven kaupungin koulutilatarpeet vuosille 2010-18 Oheismateriaali/koultk 1.6.2010 46

Ylöjärven kaupungin koulutilatarpeet vuosille 2010-18 Oheismateriaali/koultk 1.6.2010 46 Ylöjärven kaupungin koulutilatarpeet vuosille 2010-18 Oheismateriaali/koultk 1.6.2010 46 SOPPEENHARJUN ALUE Siivikkala 1-6 303 kasvaa ta-suunnitelma: peruskorjaus 2012-13 yhteistyö Tampereen laajennetaan

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Willberg Tuija (Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja)

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Willberg Tuija (Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja) Joutsenon koulun hankesuunnitelma Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/746/10.03.02.01/2018 Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Willberg Tuija (Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Käynnistämistapaaminen

Käynnistämistapaaminen Käynnistämistapaaminen Oulunkylän ala-asteen laajennus ja uusi lasten päiväkoti 12.3.2019 Klo 17-18:30 Käynnistämistapaamisessa mukana Outi Rinta-Filppula, rehtori, Oulunkylän ala-asteen koulu Arjariitta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2019 1 (5) 102 Päiväkoti Isoniityn korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelma Päätös hyväksyi Kumpulaan rakennettavan, päiväkoti Isoniityn korvaavan päiväkodin uudisrakennuksen

Lisätiedot

SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU

SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU SUOMALAIS-VENÄLÄINEN KOULU UUDEN KOULURAKENNUKSEN TAUSTAT JA LÄHTÖKOHDAT Timo Juolevi rakennuttajapäällikkö 20.11.2018 PERUSKORJAUKSEN SELVITYS 10/2013-> Lähtötilanne Koulun sisäilma on koettu huonoksi

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus

Kuulemistilaisuus Tervon kunta Kuulemistilaisuus 15.4.2019 Tervon kunta yläkouluselvitys 2018-2019 Petteri Ristikangas kunnanjohtaja Kunnanhallitus asetti yläkouluselvitys toimikunnan valmisteluryhmäksi toimikaudelle 7.11.2018-31.3.2019.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 31. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 31. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 14.06.2016 Sivu 1 / 1 3411/2015 02.08.00 31 Kulttuurilautakunnan lausunto Meri-Matin hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh. 043 825 6113 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Sivistystoimen tilajärjestelyt 2016

Sivistystoimen tilajärjestelyt 2016 Sivistystoimen tilajärjestelyt 2016 Tiedotus- ja keskustelutilaisuus 31.3.2016 Usean vuoden vireillä ollut yhtenäiskouluhanke saadaan päätökseen kesällä 2016. Kivijärven koulun vuosiluokan 1-6 ja Simpeleen

Lisätiedot

Tekniset palvelut / tekninen johtaja Hannu Seppälä. Sivistyspalvelut/ Pekka Lintonen, Janne Mäkinen

Tekniset palvelut / tekninen johtaja Hannu Seppälä. Sivistyspalvelut/ Pekka Lintonen, Janne Mäkinen TOIMITILAT Riihenmäen yhtenäiskoulu Sivistyspalvelut/ Pekka Lintonen, Janne Mäkinen Aikataulu: Rakentamisen aloitus 11/2015 Budjetti: 15 300 000 Nykyisen koulurakennuksen yhteyteen rakennetaan laajennusosa,

Lisätiedot

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Suomenkielinen varhaiskasvatusja 14 15.03.2017 opetuslautakunta Kunnanhallitus 127 10.04.2017 Kunnanvaltuusto 30 24.04.2017 Heikkilän päiväkodin lakkauttaminen 1.8.2017 alkaen 90/10.03.02.04/2017 Suomenkielinen

Lisätiedot

Winellska skolan ja Kyrkslätts gymnasium

Winellska skolan ja Kyrkslätts gymnasium Winellska skolan ja Kyrkslätts gymnasium Tarveselvitys Kirkkonummen kunta 16.05.2017 Sisällys 1 Tarveselvityksen tiivistelmä 1 1.1 Kohteen nykyiset tiedot 1 1.2 Yhteenveto Vaihtoehtojen tilantarve ja tilatehokkuudet

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3857/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3857/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta 36 17.5.2017 186 Asianro 3857/10.03.02.01/2017 Maaningan uuden päiväkodin hankesuunnitelma Päätöshistoria Kasvun ja oppimisen lautakunta

Lisätiedot

Koulujen tilatehokkuutta metsästämässä

Koulujen tilatehokkuutta metsästämässä Koulujen tilatehokkuutta metsästämässä Uusien oppimisympäristöjen edut Raila Oksanen, johtava konsultti, FCG Konsultointi Mikko Kaira, toimialajohtaja, FCG Suunnittelu ja tekniikka & FCG Suunnittelu ja

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014

SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014 SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014 Alustava aikataulu ( 9.1.2014 ) lähes kaikissa siirtokelpoisissa kouluissa ja parakeissa sama: 1) Lupakuvat jätetään rakennusvalvontaan n. 31.01.2014

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016. Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00.

Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016. Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00. Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016 Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00.01/2016 KOULTK 4 26.1.2016 Perusopetuslain 5 :n mukaan kunta

Lisätiedot

Kosken koulukeskuksen hankesuunnitelman valmistelun tilannekatsaus

Kosken koulukeskuksen hankesuunnitelman valmistelun tilannekatsaus Kosken koulukeskuksen hankesuunnitelman valmistelun tilannekatsaus 10.10.2018 1 Kosken koulukeskuksen hankesuunnittelun tilannekatsaus 10.10.2018 - hankkeen kokonaisaikataulun esittely (Ari Lattu) - Hankesuunnitelman

Lisätiedot

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Päätösehdotus

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Päätösehdotus Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2016 1 (5) 148 Lauttasaaren 2. ala-aste, Tarveselvityksen hyväksyminen, opetusvirasto HEL 2016-013438 T 10 06 00 Päätös Käsittely päätti hyväksyä 2.12.2016 päivätyn Lauttasaaren

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 Kv. 9.2.2015 / 10. Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat:

Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 Kv. 9.2.2015 / 10. Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat: Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 KIRKONKYLÄN KOULUN TILAVAIHTOEHDOT KUNNANHALLITUS 5.2.2015 Vaihtoehto VE 1 Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat: Rasilan päiväkoti

Lisätiedot

VIRTAIN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ

VIRTAIN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ VIRTAIN YHTENÄISKOULU HANKESUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ VALTUUSTOSEMINAARI 17.8.2017 Suunnittelutalo PPG Oy Työryhmä Hankesuunnitelman laatimiseen ovat osallistuneet: Rehtori Heikki Kangasluoma Rantatien koulu

Lisätiedot

Päiväkoti- ja Kouluverkko. Toinen luonnos

Päiväkoti- ja Kouluverkko. Toinen luonnos Päiväkoti- ja Kouluverkko Toinen luonnos 6.11.2009 Sipoon kunnan kasvustrategiassa varaudutaan 35 000 uuteen asukkaaseen vuoteen 2025 mennessä. Kaavoitusohjelman mukaiset asukasmäärälisäykset ja palveluiden

Lisätiedot

Koulujen tilatehokkuutta metsästämässä

Koulujen tilatehokkuutta metsästämässä Koulujen tilatehokkuutta metsästämässä Nova Schola Finlandia II Mikko Kaira, arkkitehti (SAFA) 28.4.2017 Page 1 Toimenpiteet ennen suunnittelua pyrittäessä tehokkaaseen tilankäyttöön 1. Käyttäjämäärän

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 162. Kaupunginhallitus 28.05.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 162. Kaupunginhallitus 28.05.2012 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 28.05.2012 Sivu 1 / 1 1757/02.08.00/2012 Kaupunginhallitus 139 7.5.2012 162 Opinmäen uudisrakennuksen hankesuunnitelman hyväksyminen (Kv-asia) (Pöydälle 7.5.2012) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE

VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE 0) Säästövaikutus käyttötalouteen 0 euroa Luohua Perhepäivähoitoa ja 0-6 luokkien koulu, sivukirjasto Oppilasmäärät: 2019: 54 Oppilasmäärät: (arvio) 2030: 44 Henkilöstömäärä nykyisellään

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Nastolan alue

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Nastolan alue Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu 2018, esitys Nastolan alue 25.4.2018 Oppilaaksiottoalueet keskiviikko, 11. huhtikuuta 2018 5 Koulujen oppilasennusteet,

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Juvan kunta 10.2.2016 12.2.2016 Page 1 Toimeksiantona määritellä toimitilojen tarve Kunnanjohtaja perusti marraskuussa työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää

Lisätiedot

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI VAIHTOEHTOTARKASTELU

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI VAIHTOEHTOTARKASTELU FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI VAIHTOEHTOTARKASTELU 24.9.2014 1(5) Johdanto Vertailtavat hankevaihtoehdot Tässä vaihtoehtotarkastelussa on esitelty kaksi vaihtoehtoa Finnsbackan vuonna 1980 valmistuneen, heikkokuntoisen

Lisätiedot

Sivistystoimen palveluverkkosuunnitelma 2016 2025-2040

Sivistystoimen palveluverkkosuunnitelma 2016 2025-2040 SVOL Liite 5/3.2.2016, 6 Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan hyväksymä Dno 756/00.01.02/2013 Sivistystoimen palveluverkkosuunnitelma 2016 2025-2040 2 KIRKKONUMMEN KUNTA SIVISTYSTOIMI 3.2.2016

Lisätiedot

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan Ruotsinkylän koulun tulevaisuudesta. Kuuleminen Ruotsinkylän koulun huoltajille

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan Ruotsinkylän koulun tulevaisuudesta. Kuuleminen Ruotsinkylän koulun huoltajille Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan Ruotsinkylän koulun tulevaisuudesta Kuuleminen Ruotsinkylän koulun huoltajille 24.9.2018 Tilaisuuden ohjelma Tilaisuuden avaus, Virpi Lehmusvaara, kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

Lausuntoja tuntijaosta

Lausuntoja tuntijaosta Turun Lasten Parlamentti 11.11.2014 Pitäisikö kaikissa koulussa opettaa eri oppiaineita yhtä paljon? Kyllä. Mille luokille lisätunti liikunnassa pitäisi lukujärjestyksessä sijoittaa? 5 6 luokille. Kenen

Lisätiedot

KELPO- muutosta kaivataan

KELPO- muutosta kaivataan KELPO- muutosta kaivataan Erityisopetukseen otettujen tai siirrettyjen oppilaiden määrän kasvu Yleisten tuen muotojen käyttäminen niukahkoa Sosio- emotionaalisen oirehtimisen lisääntyminen Kuntien toisistaan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Auroran koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Auroran koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen 16.02.2012 Sivu 1 / 1 747/10.03.02/2012 25 Auroran koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen Valmistelijat / lisätiedot: Sinikka Sorvari, puh. (09) 816 52137 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Ruotsinkielinenkielinen koulukeskus Tilaohjelma ISO RKK, VE1

Ruotsinkielinenkielinen koulukeskus Tilaohjelma ISO RKK, VE1 Tilakonsultit TM2 Oy Loviisan kaupunki 5.11.2015 Ruotsinkielinenkielinen koulukeskus Tilaohjelma ISO RKK, VE1 Oppilasmäärät Koulun oppilasmäärä yhteensä 694 Alakoulu 200 Haddom 58 Tessjö 46 Yläkoulu 270

Lisätiedot

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa 12.10.2011 Pyhäntä 18.10.2011 Kestilä 3.11.2011 Rantsila Erityisluokanopettaja Pia Kvist Ohjaava opettaja Raisa Sieppi

Lisätiedot

V a r h a i s k a s v a t u k s e n j a p e r u s o p e t u k s e n p a l v e l u v e r k k o s e l v i t y s 2018

V a r h a i s k a s v a t u k s e n j a p e r u s o p e t u k s e n p a l v e l u v e r k k o s e l v i t y s 2018 V a r h a i s k a s v a t u k s e n j a p e r u s o p e t u k s e n p a l v e l u v e r k k o s e l v i t y s 2018 A s i a k a s k y s e l y n t u l o k s e t 1. Vastaajantaustatiedot: Valitseseuraavistavaihtoehdoistaparhaitenvastausnäkökulmaasikuvaavavaihtoehto:

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

Päiväkoti- ja kouluverkosta Kaupunginhallituksen, teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan iltakoulu 10.2.2014 Markku Kankkunen, Tuija Kauppinen

Päiväkoti- ja kouluverkosta Kaupunginhallituksen, teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan iltakoulu 10.2.2014 Markku Kankkunen, Tuija Kauppinen Päiväkoti- ja kouluverkosta Kaupunginhallituksen, teknisen lautakunnan ja sivistyslautakunnan iltakoulu 10.2.2014 Markku Kankkunen, Tuija Kauppinen 11.2.2014 muutettu dioja 7 ja 23 iltakoulun keskustelun

Lisätiedot

Hämeenkylän koulun väistötilat Vanhempainilta

Hämeenkylän koulun väistötilat Vanhempainilta Hämeenkylän koulun väistötilat 1.8.2017- Vanhempainilta 8.12.2016 Illan runko Klo 18-18.45 7.-9.-luokkalaisten väistötilat Keskustelu aiheesta Klo 18.45-19.30 1.-6.-luokkalaisten väistötilat Keskustelu

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia

Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia 1 Esipuhe Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia perustuu Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin(1287/2013), joka astui voimaan 1.8.2014. Strategian tavoitteena

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Pääkirjaston laajennushanke ALUSTAVAA - Hankesuunnittelun tilanne 5/2015. ^'^'y^ic^"' ROVASTIN-<%^1' l.^^ ^ ^ 1i^l y4825<yht675,:l^^'

Pääkirjaston laajennushanke ALUSTAVAA - Hankesuunnittelun tilanne 5/2015. ^'^'y^ic^' ROVASTIN-<%^1' l.^^ ^ ^ 1i^l y4825<yht675,:l^^' Oheismateriaali PatuL 28.5.2015 19.5.2015 Pääkirjaston laajennushanke ALUSTAVAA - Hankesuunnittelun tilanne 5/2015 ^'^'y^ic^"' ^t ^^Jlf^^ '^^^^w^ ROVASTIN-

Lisätiedot

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö Yli-Maarian koulu YMA ja Moision yksikkö 1.8.2018 Kaupunginvaltuuston 18.4.2011 hyväksymäyli-maarian koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma Alun perin Yli-Maarian koulu mitoitettiin vain

Lisätiedot

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014:

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014: Oheismateriaali / koultk 10.9.2013 72 Sivistyspalvelujen talousarvio 2014 Sanalliset kuvaukset ja tunnusluvut Vastuualue / tehtäväalue: Yhteispalvelut: Matti Hursti Yhteispalvelut-vastuualue tuottaa sivistysosaston

Lisätiedot

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Viitekehyksenä perusopetuksen laatukriteerit ja varhaiskasvatuksessa viitekehyksenä on käytetty Valtakunnallisia varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä

Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä Kauniaisten kaupunkistrategiassa vuosille 2018 2022 on asetettu tavoitteeksi Oppiminen kohti tulevaisuutta, ja

Lisätiedot

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa

Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Painotettu opetus ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa Ops-koordinaattori Tuija Vänni 16.3.2016 Vänni 2016 1 4.3: Eriyttäminen opetussuunnitelman perusteissa ohjaa työtapojen valintaa perustuu

Lisätiedot

Katsaus kouluinvestointien pedagogiikkasuunnitteluun ja lapsi- ja sidosryhmävaikutusten arviointeihin. Teknisen johtajan ajankohtaisasiat

Katsaus kouluinvestointien pedagogiikkasuunnitteluun ja lapsi- ja sidosryhmävaikutusten arviointeihin. Teknisen johtajan ajankohtaisasiat Katsaus kouluinvestointien pedagogiikkasuunnitteluun ja lapsi- ja sidosryhmävaikutusten arviointeihin Teknisen johtajan ajankohtaisasiat Sipoon suunnittelua ohjaavia strategisia periaatteita 1. Palveluverkko

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA ISONNIITYN PÄIVÄKOTI MÄNTSÄLÄ HANKESUUNNITELMA 31.8.2015

MÄNTSÄLÄN KUNTA ISONNIITYN PÄIVÄKOTI MÄNTSÄLÄ HANKESUUNNITELMA 31.8.2015 ISONNIITYN PÄIVÄKOTI MÄNTSÄLÄ HANKESUUNNITELMA 31.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. PÄIVÄHOIDON JÄRJESTÄJÄ... 3 1.1 Päiväkoti... 3 1.2 Päivähoidon järjestäjä... 3 2. HANKESUUNNITELMAN LAATIJA JA YHDYSHENKILÖT...

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Liikkuvan koulun johtaminen -rehtorin näkökulma. Antti Blom, Varkaus,

Liikkuvan koulun johtaminen -rehtorin näkökulma. Antti Blom, Varkaus, Liikkuvan koulun johtaminen -rehtorin näkökulma Antti Blom, Varkaus, 11.04.17 Rehtorin rooli opettajien Liikkuva koulu toiminnan mahdollistajana Keskustelua väittämistä Rehtorin tehtävä on luoda edellytyksiä

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (6) Nuorisolautakunta Alpo/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (6) Nuorisolautakunta Alpo/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2013 1 (6) 52 Nuorisolautakunnan lausunto valtuutettu Hakasen ym. talousarvioaloitteesta Maunulan monitoimitalosta HEL 2013-002198 T 00 00 03 Päätös päätti antaa kaupunginhallitukselle

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Horisontti

Horisontti Horisontti 19.11.2015 Vuosiluokkaistaminen. Mitä tehdään ennen sitä? Oppimiskäsitys Eriyttäminen ja oppimisen tuki Oppiaine Laaja-alainen osaaminen Oppimisen arvioinnin periaatteet Oppimisympäristöt Tärkeää

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 57

Espoon kaupunki Pöytäkirja 57 04.06.2014 Sivu 1 / 1 4367/10.03.02/2013 57 Lausunto Riilahden toimintakeskuksen peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Nina Hiltunen, puh. 046 877 3466 Eeva-Maija

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen alkaen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen alkaen 26.10.2016 Sivu 1 / 1 4198/2016 00.01.02.02 177 Henttaa-Suurpellon alueen perusopetuksen järjestäminen 1.8.2017 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Eeva-Kaisa Ikonen, puh.

Lisätiedot

KOULJAOS 41 Suomenkielinen koulutusjaosto Valmistelija: opetusjohtaja Annelie Nylund,annelie.nylund(at)sipoo.fi

KOULJAOS 41 Suomenkielinen koulutusjaosto Valmistelija: opetusjohtaja Annelie Nylund,annelie.nylund(at)sipoo.fi Valtuusto 72 10.09.2012 Söderkullan koulukeskuksen hankesuunnitelman hyväksyminen 281/10.03.02/2012 281/10.03.02/2012 KOULJAOS 41 Suomenkielinen koulutusjaosto 23.4.2012 Valmistelija: opetusjohtaja Annelie

Lisätiedot

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa opetusneuvos Aki Tornberg Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen ja päivähoitopalvelujen lainsäädännön valmistelu, hallinto ja ohjaus siirretään sosiaali- ja terveysministeriöstä

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Skanssin monitoimitalon tarveselvitys

Skanssin monitoimitalon tarveselvitys Skanssin monitoimitalon tarveselvitys 2018 Tausta Skanssin alue on kasvava ja kehittyvä kaupunginosa, jossa on käynnissä useampi asemakaavoitusprosessi. Alueelle tavoitellaan noin 7000-8000 uutta asukasta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivistystoimen hallinnassa olevien koulutilojen luovuttaminen vanhempainyhdistysten toimintaan

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sivistystoimen hallinnassa olevien koulutilojen luovuttaminen vanhempainyhdistysten toimintaan 18.05.2016 Sivu 1 / 1 2133/2016 10.03.02 74 Sivistystoimen hallinnassa olevien koulutilojen luovuttaminen vanhempainyhdistysten toimintaan Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877 1846 Jaana

Lisätiedot