Tampereen kaupunkiseudun kuntien tietohallinnon kehittämissuunnitelma. Strategiset painopistealueet ja yhteistyömalli

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tampereen kaupunkiseudun kuntien tietohallinnon kehittämissuunnitelma. Strategiset painopistealueet ja yhteistyömalli"

Transkriptio

1 Tampereen kaupunkiseudun kuntien tietohallinnon kehittämissuunnitelma Strategiset painopistealueet ja yhteistyömalli

2 Yhteenveto strategisista vaihtoehdoista

3 Tarkastellut vaihtoehdot Laajeneminen toimialaratkaisuihin 3. Yhteistyön toimialaratkaisuihin 4. Yhteistyön uusiin kuntiin ja toimialaratkaisuihin 1. Nykyisen laajuisen yhteistyön jatkaminen 2. Yhteistyön uusiin kuntiin Laajeneminen muihin kuntiin

4 Yhteenveto tehdystä linjauksesta Ensisijaisena strategisena vaihtoehtona lähdetään toteuttamaan vaihtoehtoa 3 Toimialaratkaisuja lähdetään toteuttamaan seutustrategian asettamien tavoitteiden pohjalta. Alustavasti tunnistetuille strategisille painopistealueille määritellään kehittämiskohteet yhdessä toimialojen kanssa. Vaihtoehto 2:n mukainen nykyisten infrapalvelujen koko Pirkanmaalle Tämä vaihtoehto saattaa tulla esiin silloin, kun sote- ja maakuntauudistusta toteutetaan Pirkanmaan osalta. Päätökset tämän vaihtoehdon toteutuksesta tehdään maakuntauudistuksen toteutuksen edetessä. Sote ICT:n irrotus huomioidaan molemmissa strategissa vaihtoehdoissa Sote ICT:n irrotus on kunnille välttämättä eteen tuleva tehtävä, jonka toteutus tulee viemään huomattavasti ICT-resursseja lähivuosina. Sen vaikutukset tulee huomioida, kun suunnitellaan strategisten painopistealueiden kehittämisprojektien resursointia ja aikataulutusta.

5 Esiin nostetut strategiset painopistealueet

6 Esiin nostetut strategiset painopistealueet (1/2) Haastattelut ja työpajat 1. Opetustoimen houkutteleva osaamis- ja innovaatioympäristö Yhtenäiset seudullinen verkko ja peruspalvelut, jossa kaikki opetussektorin toimijat ovat mukana Yhteinen/yhteiset oppimisalustat, joita tuetaan ja kehitetään seudullisena yhteistyönä Vanhempien osallistaminen digitaaliseen opetukseen 2. Seudullisen yhdyskuntarakenteen suunnittelun ja toteutuksen digitaaliset palvelut Yhteinen tietovarasto paikka- ja palvelutiedon hallinta sekä liittymät tiedon hakuun (esim. Oskari) Yhteinen tietomallipohjainen tietovarasto mahdollistaa myös yhteiset infrarakentamisen suunnittelun ja omaisuuden hallinnan ratkaisut Yhteinen MAL-sopimuksen (Maankäyttö, Asuminen, Liikenne) mukainen tietovarasto ja raportointijärjestelmä Kuntalaisten ja yritysten osallistaminen rakentamisen ja maankäytön suunnitteluun innovatiivisten käyttöliittymien avulla 3. Kuntarajat ylittävät hallinnolliset ratkaisut Sujuvat kuntarajattomat palvelut sekä yhteistyö hallinnollisissa palveluissa ja johtamista tukevissa tietojärjestelmissä (esim. talous- ja henkilöstöhallinto, asianhallinta, asiakashallinta ja neuvonta/palautepalvelut) Asukkaiden, yritysten ja järjestöjen osallistamisen digitalisointi ja siihen tarvittavat ratkaisut Yhteiset avoimen datan tarjoamisen ratkaisut kunnan tietoihin

7 Esiin nostetut strategiset painopistealueet (2/2) Haastattelut ja työpajat 4. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vaatimukset tiedon hallinnalle ja tietojärjestelmille. 5. Elinvoiman tukeminen Aluetaloutta vahvistavan työllisyyspolitiikan tukeminen tietohallinnon keinoin, mm. työllisyyspalveluiden järjestelmäratkaisut (Tampereen seudun työllisyyspalvelukokeilu ). Uusille aloittaville tai Tampereen seudulle muuttaville yrityksille suunnattavat yrityksen käynnistämisen palvelut, joilla tuetaan aloittavaa yritystä ja helpotetaan yrityksen käynnistämiseen liittyvää byrokratiaa.

8 1. Opetustoimen houkutteleva osaamis- ja innovaatioympäristö Nykytilanteessa Tampereen seudun kuntien opetussektori hyödyntää Pirta II sopimuksen ICT-peruspalveluita vain osittain ja esim. palveluiden paikallistukea hoidetaan kunnissa itse. Oppimisalustojen suhteen jo on olemassa olevaa yhteistyötä Tampereen seudun kuntien kesken ja sen lisäämiselle on hyvät edellytykset, koska sekä Tampere, että sen ympäryskunnat käyttävät samoja oppimisalustoja (pääasiassa Moodlea). Kehittämiskohteiden sisältö Yhtenäinen ja kapasiteetiltaan riittävä seudullinen verkko sekä peruspalvelut, jossa kaikki opetussektorin toimijat ovat mukana. Yhteinen kirjautuminen hankituissa yhteisissä alustoissa. Yhteinen\yhteiset opetusalustat, joita tuetaan ja kehitetään seudullisena yhteistyönä. Yhtenäistetään ratkaisuja myös siksi, että koululaisten ja opiskelijoiden ei tarvitse opetella kohtuutonta määrää erilaisia digitaalisia ratkaisuja ja laitteita. Koulun ulkopuolisten toimijoiden (yritykset, yhdistykset, kodit jne) osallistaminen digitaaliseen opetukseen. Liittyminen seutustrategian tavoitteisiin - Mitä kohtia seutustrategiassa strateginen tukee Lisää kilpailukykyä Houkutteleva osaamis-ja innovaatioympäristö. Hyvinvoiva yhteisö Älykäs ja helppo asiointi Kuvaus toimenpiteistä Valmistellaan verkko- ja peruspalveluiden yhtenäistämistä ja suunnitellaan verkon kapasiteetin nostamista. Organisoidaan opetusalustojen kehittämisprojekti hyödyntäen jo olemassa olevaa seudullista opetustoimen kehittämisorganisaatiota. Käynnistettävissä projekteissa kytketään toimiala- ja ict kehittäminen yhteen.

9 2. Seudullisen yhdyskuntarakenteen suunnittelun ja toteutuksen digitaaliset palvelut Tampereen seudun kunnat ovat tehneet valtion kanssa MAL-sopimuksen, jossa ne ovat sitoutuneet yhteistyöhön maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelun yhteistyöhön. Kehittämiskohteiden sisältö Yhteistyöhön liittyvien digitaalisten palvelujen kehittämiskohteita ovat: Yhteinen tietovarasto paikka- ja palvelutiedon hallinta sekä liittymät tiedon hakuun (esim. Oskari) Yhteinen tietomallipohjainen tietovarasto mahdollistaa myös yhteiset infrarakentamisen suunnittelun ja omaisuuden hallinnan ratkaisut Yhteinen MAL-sopimuksen (Maankäyttö, Asuminen, Liikenne) mukainen tietovarasto ja raportointijärjestelmä Kuntalaisten ja yritysten osallistaminen rakentamisen ja maankäytön suunnitteluun innovatiivisten käyttöliittymien avulla Liittyminen seutustrategian tavoitteisiin - Mitä kohtia seutustrategiassa painopistealue tukee Kasvulle kestävä rakenne Toimiva yhdyskuntarakenne Hyvinvoiva yhteisö Älykäs ja helppo Osallistava toimintaympäristö Kuvaus toimenpiteistä Levitetään Tampereella toteutettua paikka- ja palvelutiedon hallinnan ratkaisua ja siinä huomioidaan yhdenmukaiset tietosisällöt ja tietotarpeet sekä tietomallipohjaisen tietovaraston toteuttaminen. Palvelutiedon hallinnan osalta toteutetaan liityntä suomi.fi palvelutietovarantoon. Palvelun käyttöliittymissä huomioidaan myös uuden teknologian tuomat mahdollisuudet kuten 3D-mallinnukset. Selvityksen jälkeen tehdään päätökset yhteisten tietovarantojen ja järjestelmien toteuttamisesta. Käynnistetään projekti MAL-sopimuksen raportoinnin ja sen vaatiman tietovarastoratkaisun määrittelystä.

10 3. Kuntarajat ylittävät hallinnolliset ratkaisut Kehittämiskohteiden sisältö Sujuvat kuntarajattomat palvelut sekä yhteistyö hallinnollisissa palveluissa ja johtamista tukevissa tietojärjestelmissä (esim. talous- ja henkilöstöhallinto, asianhallinta, asiakashallinta, johdon raportointi ja neuvonta/palautepalvelut) Asukkaiden, yritysten ja järjestöjen osallistamisen digitalisointi ja siihen tarvittavat ratkaisut Yhteiset avoimen datan tarjoamisen ratkaisut kunnan tietoihin Liittyminen seutustrategian tavoitteisiin - Mitä kohtia seutustrategiassa strateginen painopistealue tukee Hyvinvoiva yhteisö Älykäs ja helppo asiointi Osallistava toimintaympäristö Kuvaus toimenpiteistä Esiselvitys yhteistyömahdollisuuksista hallinnollisten palvelujen toteuttamiseen käyttäen yhteisiä talous- ja henkilöstöhallinnon sekä asianhallinnan ratkaisuja. Esiselvitys kuntalaisten osallistamisesta kunnalliseen päätöksentekoon digitaalisesti. Esiselvityksessä otetaan huomioon myös valtakunnallisten palvelujen soveltaminen (otakantaa.fi, lausunto.fi, kuntalaisaloite.fi, demokratia.fi) sekä haetaan kevyitä välineitä ja ratkaisuja kuntalaisten osallistamiseen ja palautteen keräämiseen. Esiselvitys avoimen datan tarjoamisen ratkaisuista Esiselvitysten jälkeen tehdään päätökset etenemisestä määrittely ja toteutusvaiheisiin

11 4. Hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluja tukevat tietojärjestelmäratkaisut STM:n linjausten mukaan kunnilla säilyy vastuu väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Tähän liittyvät tehtävät pysyvät samoina kuin tähänkin asti: Kunnan asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden sekä niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin. Kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä sekä toteutetuista toimenpiteistä raportointi valtuustolle vuosittain. Kerran valtuustokaudessa valmisteltava laajempi hyvinvointikertomus valtuustolle. Paikallisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin perustuvat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteet ja toimenpiteet. Hyvinvointi- ja terveysvaikutusten ennakkoarviointi ja huomioon ottaminen. Kunnan palveluissa toteutettujen toimenpiteiden seuraaminen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuutahojen nimeäminen. Kehittämiskohteiden sisältö Selvitetään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vaatimukset tiedon hallinnalle ja tietojärjestelmille. Liittyminen seutustrategian tavoitteisiin - Mitä kohtia seutustrategiassa painopistealue tukee Hyvinvoiva yhteisö Hyvinvoivat kuntalaiset Osallistava toimintaympäristö Tarkemmat vaikutussuhteet tunnistetaan mahdollisessa esiselvityksessä. Kuvaus toimenpiteistä Toteutetaan esiselvitys, jossa tunnistetaan kuntiin jäävien hyvinvointia ja terveyttä edistävien tehtävien vaatimukset tiedon hallinnalle ja tietojärjestelmille sekä rajapinnat maakuntaan. Esiselvityksen tulosten perusteella päätetään seudullisesti toteutettavasta ict:hen liittyvästä yhteistyöstä. Eteneminen sovitetaan maakunta- ja sote uudistuksen aikataulun mukaiseksi.

12 5. Elinvoiman tukeminen Tampereen seudulla alkaa kaksivuotinen työvoimapalveluiden kokeilu, jossa kuntien vastuulle tulee peruspäivärahalle tipahtaneiden työttömien työvoimapalveluiden hoito Kokeilu joudutaan hoitamaan pitkälti nykyisillä TE-toimistojen välineillä (URA ja TYP), jotka ovat elinkaarensa päässä olevia järjestelmiä. Kehittämiskohteiden sisältö Pitkällä tähtäimellä työvoimapalveluiden siirtyessä kuntien vastuulle, tulee tarpeelliseksi kehittää myös tietojärjestelmiä tukemaan näitä tehtäviä sekä parantamaan työvoiman ja työpaikkojen kohtaamista. Uusille aloittaville tai Tampereen seudulle muuttaville yrityksille suunnattavat yrityksen käynnistämisen palvelut, joilla tuetaan aloittavaa yritystä ja helpotetaan yrityksen käynnistämiseen liittyvää byrokratiaa. Smart City Tampere -ohjelmassa on myös tähän alueeseen liittyviä kehityskohteita Liittyminen seutustrategian tavoitteisiin - Mitä kohtia seutustrategiassa painopistealue tukee Lisää kilpailukykyä Aluetaloutta vahvistava yrittäjyys- ja työllisyyspolitiikka Hyvinvoiva yhteisö Hyvinvoivat kuntalaiset Kuvaus toimenpiteistä Selvitetään työvoimapalveluiden kokeilun aikana, minkälaisia tietojärjestelmäratkaisuja työvoimapalveluiden toteuttamiseksi kunnissa tarvitaan. Tässä yhteydessä selvitetään myös maakunnan tulevat palveluratkaisut (Työvoimatori) ja niiden vaikutus kehittämistarpeeseen. Selvitetään tulevan maakuntahallinnon kanssa yrityspalveluiden palveluratkaisut sekä kuntien rooli niiden toteuttamisessa. Smart City Tampereen kehityskohteet

13 Arkkitehtuurin kehittäminen

14 Yhteisiä palveluja tukevan ICT-arkkitehtuurin kehittäminen (1/3) Kehittämiskohteiden sisältö Yhteiset arkkitehtuurimääritykset uusien sähköisten palveluiden toteuttamista varten. Arkkitehtuurissa määritellään uusien sähköisten palveluiden toteuttamiselle yhdenmukainen ratkaisumalli. Arkkitehtuuriratkaisussa hyödynnetään mahdollisimman paljon valtakunnallisia, maakunnallisia ja kuntien yhteisiä palveluita. Liittyminen seutustrategiaan - Mitä kohtia seutustrategiassa painopistealue tukee Tämä projekti mahdollistaa osaltaan seutustrategian toteuttamisen luomalla edellytykset edellä lueteltujen strategisten painopisteiden toteuttamiselle. Kuvaus toimenpiteistä Suunnitellaan ja laaditaan arkkitehtuurimääritykset, jotka linjaavat tulevien yhteisten toimialaratkaisujen toteuttamisen. Arkkitehtuurissa määritellään, miten uudet toimialaratkaisut integroituvat olemassa oleviin järjestelmiin. Arkkitehtuurissa määritellään, miten ratkaisut hyödyntävät ja integroituvat julkisen hallinnon yhteisiin valtakunnallisiin järjestelmiin ja ratkaisuihin sekä maakunnan ja kuntien yhteisiin järjestelmiin ja ratkaisuihin. Arkkitehtuurin määrittelyssä keskitytään tietojärjestelmä- ja tietoarkkitehtuurien määrittelyyn.

15 Yhteisiä palveluja tukevan ICT-arkkitehtuurin kehittäminen (2/3) Vanhojen järjestelmien konsolidointi vaiheittain 2. Uusien sähköisten palveluiden kehittäminen vanhojen järjestelmien rinnalle 1. KY-verkko / kunnat Vanhat järjestelmät Uudet sähköiset palvelut Valtakunnalliset yhteiset palvelut Kuntien yhteiset palvelut Suomi.fipalvelut DW Suomi.fi-palveluväylä VTJ Maakunta / SOTE Pirta 2 PTV Maakunnalliset SOTEpalvelut Integraatiopalvelu Kaupunkiseudun kuntien yhteinen perus-ict Perustietovarannot Avoindata.f i

16 Yhteisiä palveluja tukevan ICT-arkkitehtuurin kehittäminen (3/3) Uusien sähköisten palveluiden kehittäminen Uudet sähköiset palvelut kehitetään vanhojen järjestelmien rinnalle. Uudet palvelut kehitetään palvelemaan kaikkia kyseistä palvelua tarvitsevia kaupunkiseudun kuntien toimijoita organisaatio- ja toimialarajoista riippumatta. Siilomaisia ratkaisuja ei enää rakenneta. Yhteisten ratkaisujen hyödyntäminen Uusia palveluita kehitettäessä integroidutaan valtionhallinnon, maakuntien ja kuntien yhteisiin järjestelmiin ja hyödynnetään niitä mahdollisimman paljon. Integraatiopalvelu Integraatiopalvelu toimii kaupunkiseudun kuntien yhteisen perus-ict:n osana. Integraatiopalvelun välityksellä hoidetaan eri järjestelmien välinen tiedonvaihto. Integraatiopalvelu toimii välittäjänä uusien sähköisten palveluiden, vanhojen järjestelmien, valtionhallinnon yhteisten, maakunnan yhteisten ja kuntien yhteisten järjestelmien välillä. Yhtä integraatiopalvelua hyödyntämällä voidaan toteuttaa kaikki yhteydet eri järjestelmien välillä hallitusti ja yhteneväisillä ratkaisuilla. Vanhojen järjestelmien konsolidointi Vanhat, organisaatio- ja toimialakohtaisiin siiloihin kehitetyt järjestelmät konsolidoidaan ajan myötä uuden arkkitehtuurimallin mukaisiksi palveluiksi. Päällekkäisistä järjestelmistä luovutaan. Elinkelpoinen järjestelmä voidaan tuoda ulos siilostaan ja laajentaa palvelemaan kaikkia kyseistä toiminnallisuutta tarvitsevia tahoja kaupunkiseudun kunnissa. Konsolidointi voidaan tehdä pitkällä aikavälillä järjestelmittäin, kun järjestelmän elinkaaressa on sille otollinen aika.

17 Yhteistyö sote- ja maakunta-uudistuksessa

18 Sote-ICT:n irrotus Sote ICT:n irrotus on kunnille välttämättä eteen tuleva tehtävä, jonka toteutus tulee viemään huomattavasti ICT-resursseja lähivuosina. Sen vaikutukset tulee huomioida, kun suunnitellaan strategisten painopistealueiden kehittämisprojektien resursointia ja aikataulutusta. Soten ICT-irrotushanke seudullisena yhteistyönä Tehdään suunnitelma sote-ict:n irrotuksesta seudullisena yhteistyönä. Kootaan kaikki sote-ict:n irrotukseen liittyvät projektit saman hankkeen alle, jota seudullinen ict-ohjausryhmä ohjaa. Irrotuksen yhteydessä määritellään myös kuntiin jäävien toimintojen tarvitsemat rajapinnat Sote-järjestelmiin. Irrotuksen käytännön toteutus sovitaan tulevan maakuntahallinnon kanssa. Kuntiin jäävän ICT-toiminnan optimointi Sote ICT:n irrotus vie kunnista noin 40% ICT volyymistä maakunnan vastuulle ja kuntiin jäävän ICT-toiminnan kannalta on tärkeää skaalata ja optimoida jäljelle jäävä ICT-toiminta vastaamaan kuntien tarpeita huomioiden myös ict-toiminnan kustannustehokkuus. Soten ICT-irrotushankkeen vaikutus strategisten painopisteiden toteuttamiseen Sote-ICT:n irrotus on pakollinen hanke, joka vie kunnilta huomattavan määrän ICT-resursseja ja vaikuttaa strategisten painopisteiden projektien resursointiin ja aikataulutukseen. Maakuntahallinnon ICT-palvelujen järjestämisen ratkaisut vaikuttavat mahdollisesti myös Tampereen seudun ICTyhteistyöhön ja ne on myös otettava huomioon strategiaa toteutettaessa.

19 Yhteistyömallien vaihtoehdot

20 Nykyinen seudullinen ICT-yhteistyö Tampereen seudullisesta tietohallintoyhteistyöstä on sovittu ensimmäisen kerran v ja sopimus on uudistettu v Sopimuksella tavoitellaan sopijapuolten tietoteknisen ympäristön yhteistä järjestämistä sekä sen kehittämistä kokonaisarkkitehtuurin mukaisesti. Yhteistyön sisältö on sopimuksessa määritelty seuraavasti: Seudullisen tietohallinnon strateginen koordinointi ja ohjaus Tietohallinnon hallintopalvelut Tietoturva ja -suoja Kehittämishankkeiden johtaminen ja hallinta sekä kehittämistyö tietohallinnon seudullisessa johtoryhmässä sovitussa laajuudessa Pääkäyttäjäpalvelut Tietoteknisten laitteiden ja palvelusten hankinta Järjestelmätoimittajien kanssa tehtyjen seudullisten toimitussopimusten hallinta ja valvonta Sovitut konsultointipalvelukset Sopimuksen puitteissa on kilpailutettu perustietotekniikka ja tietoliikennepalvelut ensimmäisen kerran vuonna 2010, jolloin palvelujen toimittajiksi valittiin Fujitsu ja Sonera (Pirta I). Perustietotekniikka ja tietoliikennepalvelut palvelut kilpailutettiin uudelleen 2015, jolloin palveluntoimittajiksi valittiin Tieto (perustietotekniikka), Sonera (dataverkkopalvelut) ja DNA (mobiili ja puhepalvelut). Uuden kilpailutuksen mukaisten palvelujen käyttöönotto on ollut meneillään 2016 ja se jatkuu vielä 2017 alkupuolelle. Tästä hankkeesta käytetään nimitystä Pirta II.

21 Nykyisessä seudullisessa ICT-yhteistyössä mukana olevat kunnat Ylöjärvi Ylöjä rvi ICT-henkilöstö: 4,2 Henkilöstö: ICT-henkilöstö: ICT-budjetti: 3,3 M 4,2 Henkilöstö: ICT-budjetti: 3,3 ICT-henkilöstö: 2 M Henkilöstö: 576 ICT-budjetti: ICT-henkilöstö: 0,5 2 M Henkilöstö: 576 ICT-budjetti: 0,5 M Hämeenkyrö yrö Nokia ICT-henkilöstö: 4,2 Henkilöstö: ICT-budjetti: 3,4 M Tampere ere ICT-henkilöstö: ~80 ICT-henkilöstö: Henkilöstö: ~80 ICT-budjetti: 39,7 Henkilöstö: ICT-budjetti: Orivesi 39,7 ICT-henkilöstö: 1,9 Henkilöstö: 567 ICT-budjetti: Orive 0,9 M si ICT-henkilöstö: 1,9 Henkilöstö: 567 ICT-henkilöstö: ICT-budjetti: 0,94,2 Henkilöstö: M ICT-budjetti: 3,6 M Kangasala Vesilahti Vesila hti ICT-henkilöstö: ICT-budjetti: 0,4 M 0,7 Henkilöstö: 227 ICT-budjetti: 0,4 M ICT-henkilöstö: 0,7 Henkilöstö: 227 Pirkkala Pirkk ala ICT-henkilöstö: 2,1 Henkilöstö: ICT-budjetti: 2,1 M ICT-budjetti: ICT-henkilöstö: 2,1 M 2,1 Henkilöstö: 1 6 Yhteensä ICT henkilöstö: 102,5 Henkilöstö: ICTbudjetti: 56,1M Työasemat : Lempäälä ICT-henkilöstö: 3,2 Henkilöstö: ICT-budjetti: 2,2 M Tiedot perustuvat raporttiin ICTympäristön yleiskuvaus ja kehitystarpeet v. 2014

22 Nykyisen yhteistyömallin (1/3) Sopimuspohjainen malli Seudullinen ICTohjausryhmä Kehittämiskohteiden salkkujohtoryhmä Soten irrotushanke Perus-ICT:n yhteistyö Kehittämisprojektit Soten irrotusprojektit Perus-ICT:n kehittämisprojektit

23 Nykyisen yhteistyömallin (2/3) Sopimuspohjainen malli Seudullinen ICT-ohjausryhmä Seudullinen ICT-ohjausryhmä toimii seudullisen ICT-yhteistyön ylimpänä päättävänä foorumina. Seudullisen ICT-ohjausryhmän kokonpano pysyisi myös nykyisenä. Kehittämiskohteiden salkkujohtoryhmä Strategisissa painopistealueissa tunnistetut kehittämisprojektit kootaan kehittämiskohteiden salkkujohtoryhmän ohjaukseen. Salkkujohtoryhmässä on jäseniä sekä kuntien ICT-organisaatioista että niiltä toimialoilta, joita kehittämisprojektit koskevat. Salkkujohtoryhmä tekee päätökset kehittämishankkeiden priorisoinnista ja resursoinnista sovittujen reunaehtojen puitteissa. Kehittämissalkun tilanne raportoidaan seudulliselle ICTohjausryhmälle. Soten irrotushanke Soten irrotuksesta muodostetaan yhteinen seudullinen hanke ellei maakuntahallinto määrittele muuta toteutustapaa. Hankkeella on oma hanketoimisto, joka koordinoi irrotusprojektien toteutusta yhdessä maakuntahallinnon kanssa. Hanke raportoi seudulliselle ICT-ohjausryhmälle. Perus-ICT:n yhteistyö Seudullinen ohjausryhmä ohjaa perus-ict:ssä tapahtuvaa yhteistyötä (Pirta II) ja muita nykyisiä yhteistyöalueita nykyiseen tapaan. Laajeneminen toimialaratkaisuihin 3. Yhteistyön toimialaratkaisuihin 1. Nykyisen laajuisen yhteistyön jatkaminen 4. Yhteistyön uusiin kuntiin ja toimialaratkaisuihin 2. Yhteistyön uusiin kuntiin Laajeneminen muihin kuntiin

24 Nykyisen yhteistyömallin (3/3) Sopimuspohjainen malli Mallin vaikutukset yhteistyöhön Yhteistyömalli on tuttu kaikille osapuolille ja toiminnan laajennus voidaan istuttaa nykyiseen toimivaan malliin. Mallin ei välttämättä edellytä kuntien sitoutumista samanlaiseen palveluvalikoimaan ja palveluvalikoima voi vaihdella kunnittain. Toiminnan laajentuessa ja kuntien määrän lisääntyessä yhteistyön hallinta ja päätöksen teko voi muodostua ongelmalliseksi, kun päätöksiin tarvitaan kaikkien mukana olevien konsensus. Kustannusten oikeudenmukainen jako voi olla vaikeaa, jos palveluvalikoima kunnittain vaihtelee. Laajeneminen toimialaratkaisuihin 3. Yhteistyön toimialaratkaisuihin 1. Nykyisen laajuisen yhteistyön jatkaminen 4. Yhteistyön uusiin kuntiin ja toimialaratkaisuihin 2. Yhteistyön uusiin kuntiin Laajeneminen muihin kuntiin

25 Isäntäkuntamalli (1/2) Strateginen yhteistyön ohjaus Seudullinen ICTohjausryhmä Operatiivinen palvelujen kehittäminen ja tuottaminen Isäntäkunnan ICT ohjaus ja johtaminen Yhteiset kehittämisprojektit

26 Isäntäkuntamalli (2/2) Seudullinen ICT-ohjausryhmä Isäntäkuntamallissa seudullisella ICT-ohjausryhmällä säilyy yhteisten palvelujen strateginen ohjaus ja siinä ovat mukana kaikki yhteistyössä mukana olevat kunnat. Palvelujen operatiivinen kehittäminen ja tuotanto on luovutettu isäntäkunnan hoidettavaksi, jolta muut kunnat ostavat palvelut. Isäntäkunnan ICT-ohjaus ja johtaminen Isäntäkuntamallissa kaikki ICT-resurssit ovat isäntäkunnan operatiivisen ohjauksen ja johtamisen alla. Palvelujen kehittämiseen ja tuottamiseen liittyvät operatiiviset päätökset tehdään tämän organisaation toimesta. Mallin vaikutukset yhteistyöhön Päätöksen teko yksinkertaistuu, kun kaikki operatiiviset päätökset voidaan tehdä yhden organisaation sisällä. Seudullisen yhteistyön laajentuessa tällä mallilla voidaan hallita palvelujen kehittäminen ja tuottaminen paremmin kuin nykyisessä mallissa. Toimintamalli edellyttää kunnolla toimiakseen palvelujen yhtenäistämistä ja tuotteistamista. Palveluiden räätälöinti erilaisiksi kuntien erilaisia tarpeita varten voi olla vaikea toteuttaa. Yhteistyön muihin kuntiin on helpompaa, kun operatiivinen päätöksenteko ei monimutkaistu. Isäntäkunnan oman ICT-toiminnan ja muille kunnille tarjottava palvelu voi olla vaikea pitää erillään. Kustannusten kohdistamisperiaatteet ja kirjanpito pitäisi olla avointa. Muut kunnat voivat kokea vaikutusmahdollisuutensa liian pieninä. Laajeneminen toimialaratkaisuihin 3. Yhteistyön toimialaratkaisuihin 1. Nykyisen laajuisen yhteistyön jatkaminen 4. Yhteistyön uusiin kuntiin ja toimialaratkaisuihin 2. Yhteistyön uusiin kuntiin Laajeneminen muihin kuntiin

27 Osakeyhtiömalli (1/2) Omistajakunnat Yhtiön strateginen ohjaus Yhtiön hallitus Operatiivinen palvelujen kehittäminen ja tuottaminen Yhtiön operatiivinen johtaminen Yhteiset kehittämisprojektit

28 Osakeyhtiömalli (2/2) Yhtiön hallitus Osakeyhtiömallissa seudullinen ICT-toiminta siirretään yhteistyössä mukana olevien kuntien osalta osakeyhtiöön, jolta kunnat ostavat palvelut. Yhteistyössä mukana olevat kunnat valitsevat yhtiökokouksessa yhtiön hallituksen, jonka tehtävänä on yhtiön strateginen ohjaus. Yhtiön operatiivinen johtaminen Osakeyhtiömallissa kaikki ICT-resurssit ovat yhtiön operatiivisen ohjauksen ja johtamisen alla. Palvelujen kehittämiseen ja tuottamiseen liittyvät operatiiviset päätökset tehdään yhtiön johdon toimesta. Julkisen hallinnon ICT-yhtiöissä on usein asiakasomistajista koostuva asiakasohjausryhmä, jolla on neuvoa-antava ja sparraava rooli toiminnan ja palvelujen kehittämisessä. Mallin vaikutukset yhteistyöhön Päätöksenteko yksinkertaistuu, kun kaikki operatiiviset päätökset voidaan tehdä yhtiön sisällä. Yhteistyön muihin kuntiin on helpompaa, kun operatiivinen päätöksenteko ei monimutkaistu kuntien määrän kasvaessa. Palvelujen kehitys rahoitetaan yhtiön pääomituksen ja palveluista veloitettavien maksujen kautta. Palvelut tuotteistetaan, jolloin yhteistyössä mukana olevat kunnat ostavat ja käyttävät niitä volyyminsä mukaan. Palvelujen räätälöinnin kustannukset voidaan kohdistaa niitä tarvitseviin kuntiin. Laajeneminen toimialaratkaisuihin 3. Yhteistyön toimialaratkaisuihin 1. Nykyisen laajuisen yhteistyön jatkaminen 4. Yhteistyön uusiin kuntiin ja toimialaratkaisuihin 2. Yhteistyön uusiin kuntiin Laajeneminen muihin kuntiin Kustannukset on helpompi hallita ja kohdistaa käytön mukaan. Toiminta on kustannusten osalta asiakasomistajille läpinäkyvää. Yksittäinen kunta joutuu tyytymään enemmistön ratkaisuihin. Maakunta voi ostaa palveluita yhtiömalliselta toimijalta.

29 Ehdotus yhteistyömallin kehittämiseksi Strategista vaihtoehtoa 3 (valittujen painopistealueiden toimialaratkaisujen kehittäminen nykyisessä yhteistyössä olevien kuntien kanssa) voidaan aloittaa nykyisen yhteistyömallin pohjalta laajentamalla sitä yhteisiä kehityshankkeita ohjaavalla salkkujohtoryhmällä. Strategiset vaihtoehdot 2 ja 4 (yhteistyön Pirkanmaan maakunnan alueelle) edellyttävät yhteistyömallin tarkistamista, kun yhteistyöhön osallistuvien kuntien määrä kasvaa. Jos strategisia vaihtoehtoja 2 tai 4 lähdetään toteuttamaan, tulee yhteistyömallivaihtoehdot selvittää tarkemmin. Nykyisen yhteistyön pohjalta syntyneen ICT-infrapalveluiden yhteistyön (Pirta II) sopimusajan päättyessä vuonna 2020 on myös syytä selvittää, millä yhteistyömallilla kyseistä kokonaisuutta jatketaan. Laajeneminen toimialaratkaisuihin 3. Yhteistyön toimialaratkaisuihin 1. Nykyisen laajuisen yhteistyön jatkaminen 4. Yhteistyön uusiin kuntiin ja toimialaratkaisuihin 2. Yhteistyön uusiin kuntiin Laajeneminen muihin kuntiin

Seudullisessa ICT-yhteistyössä mukana olevat kunnat ja niiden ICT-resurssit

Seudullisessa ICT-yhteistyössä mukana olevat kunnat ja niiden ICT-resurssit Seudullisessa ICT-yhteistyössä mukana olevat kunnat ja niiden ICT-resurssit (lukuja ei ole päivitetty uusimpiin tietoihin, tiedot koottu sote- ja kuntauudistussuunnitelmien valmistelutyössä) Ylöjärvi Ylöjär

Lisätiedot

Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus. Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Rami Nurmi

Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus. Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Rami Nurmi Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Rami Nurmi Seutuyhteistyö ja ICT-Kilpailutus 1. Tampereen seutukunta 2. Volyymit 3. Miksi hankkia yhdessä 4. Seudullinen tietohallintoyhteistyö

Lisätiedot

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne Hyvinvointijohtaminen Salossa Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa Tavoitteita tulevaisuuden kunnan ja maakunnan väliselle yhteistyölle hyvinvoinnin edistämisessä SALON HYVINVOINTIKERTOMUS vuosilta

Lisätiedot

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Työryhmä VM asetti työryhmän tekemään esityksen Kieku-järjestelmän elinkaaren hallinnasta

Lisätiedot

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen

Kuntien ICT-muutostukiohjelma. Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Kuntien ICT-muutostukiohjelma Kunta- ja palvelurakennemuutostuen ICT-tukiohjelman uudelleen asettaminen Ossi Korhonen 11.12.2014 ICT-muutostukiprojekteissa nyt mukana yhteensä 135 kuntaa ICT-muutostuki

Lisätiedot

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4. Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.2018 Satakunnan maakuntauudistuksen tarkennettu toimintasuunnitelma ajalle

Lisätiedot

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA

LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPSISTA JA NUORISTA ELINVOIMAA KUNTIIN HYVINVOINTIARJEN EDISTÄMINEN KUNNAN PERUSPALVELUISSA LAPE HANKE TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ OVATKO LAPSET JA NUORET ITSESSÄÄN JO

Lisätiedot

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta

Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari Vuokatti, Katinkulta Hyvinvoitityö kuntien vahvuudeksi - seminaari 28.9.2017 Vuokatti, Katinkulta Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja, sairaanhoitopiirin johtaja, sote - ja maakuntauudistuksen valmisteluryhmän varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Maakunnan järjestämistehtävässä tarvitsemat digipalvelut

Maakunnan järjestämistehtävässä tarvitsemat digipalvelut Maakunnan järjestämistehtävässä tarvitsemat digipalvelut Esisuunnitteluhankkeen työsuunnitelma 8.2.2018 1 16.2.2018 Tausta Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä esisuunnitteluhankkeen ohjausryhmänä

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu

Tulevaisuuden kaupunkiseutu Tulevaisuuden kaupunkiseutu Hyvinvointiympäristön kehittämisohjelma 2017-2020 Siilovapaa, monialainen kehittämisohjelma. Uusi MAL Hyvinvoiva kuntalainen + hyvinvointia rakentava elinympäristö = elinvoima

Lisätiedot

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Jari Uotila Johtava konsultti, Uudet liiketoiminnot Istekki

Lisätiedot

Valtion ja kuntien hyvinvointityö

Valtion ja kuntien hyvinvointityö Valtion ja kuntien hyvinvointityö Neuvotteleva virkamies Heli Hätönen 1.6.2016 1 2 1.6.2016 2 Valtakunnallinen aluehallintovirasto Yhteinen ICT Maakuntien tehtävät ja uusi sote-rakenne Valtio Sote-linjaukset:

Lisätiedot

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu 2017-18 Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Regina Saari ohjelmajohtaja Tampereen kaupunki Taustaa Tampereen kaupunkiseutu hakeutui

Lisätiedot

Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto

Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto Seutuyhteistyön abc Pirkkalan valtuusto 26.8.2017 NYT 380 000 as TULEVAISUUDESSA 480 000 Tampere, 228 173 Nokia, 33 206 Ylöjärvi, 32 806 Väestö 31.12.2016 Kangasala, 31 177 Lempäälä, 22 747 Pirkkala, 19

Lisätiedot

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8.

HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8. HYMY Hyvinvointiympäristön tietopohjan mallintaminen ja ymmärryksen laajentaminen kaupunkiseuduilla hanke HYMY-workshop Tampereella 31.8.2018 Tero Piippo HYVINVOINNIN SEURAAVA ERÄ - Ihanteet, visio ja

Lisätiedot

SOPIMUS SEUDULLISEN OPETUSALAN OSAAMISEN KEHITTÄMISPALVELUSTA

SOPIMUS SEUDULLISEN OPETUSALAN OSAAMISEN KEHITTÄMISPALVELUSTA SOPIMUS SEUDULLISEN OPETUSALAN OSAAMISEN KEHITTÄMISPALVELUSTA Tampereen kaupunkiseudun kunnat (Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi, jäljempänä kaikki yhdessä:

Lisätiedot

SOTE KA hallintamallin uudistaminen

SOTE KA hallintamallin uudistaminen SOTE KA hallintamallin uudistaminen SOTE tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä THL 26.10.2017 1 Nykyinen hallintamalli ja sen haasteet Nykyinen hallintamalli osittain hajanainen Valtakunnallinen valtiovetoinen

Lisätiedot

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa 13.9.2016, Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Esityksen rakenne Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Ehdotus Seutuhallitus Strategian elementit STRATEGIA (hyväksytään valtuustoissa) Missio ja visio Strategian pääviestit ja tavoitteet Lisää kilpailukykyä Kasvulle

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Pohjois-Savon soten tietojohtamisen kehittämiskokemukset

Pohjois-Savon soten tietojohtamisen kehittämiskokemukset Pohjois-Savon soten tietojohtamisen kehittämiskokemukset 10.9.2019 Eija Peltonen, johtava hoitaja, TtT Tietojohtamisen vastuuvalmistelija ad.31.3.2019 Tietojohtamisen kehittämiskokemukset Alla olevia asioita

Lisätiedot

PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN

PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN TYÖSUUNNITELMA PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN Avainsanoja: kartta- ja paikkatiedot, tiedolla johtaminen, yhdyskuntarakenteen eheytyminen, karttapohjainen tieto,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutuksen luonnostelua. Seutuhallitus

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutuksen luonnostelua. Seutuhallitus Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Toteutuksen luonnostelua Seutuhallitus 14.12.2016 9.12.2016 Saatesanat Tampereen kaupunkiseudun valtuustot (ovat hyväksyneet) Tulevaisuuden kaupunkiseutu strategian

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia. Kaupunkiseudun tonttipäivä

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia. Kaupunkiseudun tonttipäivä Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Kaupunkiseudun tonttipäivä 27.4.2017 Seutuyhteistyö Seutuyhteistyö on kuntien päätöksiin perustuvaa yhteistyötä alueen kehittämiseksi Valtuustot ovat hyväksyneet

Lisätiedot

Seutustrategia-asiakirjan valmistelu, alustavia tulkintoja sh:n keskustelun 28.9 pohjaksi

Seutustrategia-asiakirjan valmistelu, alustavia tulkintoja sh:n keskustelun 28.9 pohjaksi Seutustrategia-asiakirjan valmistelu, alustavia tulkintoja sh:n keskustelun 28.9 pohjaksi 21.9.2016 21.9.2016 Strategiaprosessi Seutuyhteistyön strategiset ohjausvälineet, Sh.25.5 Strategia +10 v Kasvulle

Lisätiedot

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju,

Kiila-viitearkkitehtuuri. Jani Harju, Kiila-viitearkkitehtuuri Jani Harju, 8.4.2015 Käytetty arkkitehtuurimalli Arkkitehtuurimalliksi valittiin Kartturi-malli Jatkokehitetty JHS-179:stä Kartturi-mallia on käytetty mm. VAKAVA:ssa sekä Etelä-Suomen

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitysvaiheen ICT tuki

Tampereen kaupunkiseudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitysvaiheen ICT tuki Tampereen kaupunkiseudun kunta- ja palvelurakennemuutosten selvitysvaiheen ICT tuki Loppuraportti: ICT ympäristön yleiskuvaus ja kehitystarpeet Tampereen kaupunkiseudun 9 kuntaa (Hämeenkyrö, Kangasala,

Lisätiedot

Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä

Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä Heli Hätönen, TtT, erityisasiantuntija Ikäihmisten liikunnan foorumi. 4.12.2013, Helsinki 2.12.2013 Hätönen 1 Sisältö

Lisätiedot

Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä

Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä Esisuunnitteluhanke 29.11.2017 Tuija Kuusisto 1 29.11.2017 - Taustaa ja rajaukset Maakunnan digipalveluja järjestämistehtävässä on käsitelty Sitran laatimassa

Lisätiedot

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere TYÖPAJATYÖSKENTELY Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere 27.10.2016 Sini Männistö ja Juha Mieskolainen 1 TYÖPAJATYÖSKENTELY: TEEMA Palautetaan mieleen aamupäivän

Lisätiedot

Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet

Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Työpaja 3: ICT-tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Työpaja 3 : ICT tuen jatkovaihe tavoitetila ja kehittämiskohteet Ohjelma klo 13.30 15.15 Porin seudun ICT-ympäristön nykytilan tulosten esittely

Lisätiedot

KUNTIEN JA MAAKUNTIEN VASTUUT JA ROOLIT HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESSÄ

KUNTIEN JA MAAKUNTIEN VASTUUT JA ROOLIT HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESSÄ KUNTIEN JA MAAKUNTIEN VASTUUT JA ROOLIT HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESSÄ Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Helsinki, Selvityshenkilöraportti 14.8.2015 3) Itsehallintoalueiden ja kuntien

Lisätiedot

Kuntien hyvinvointi - seminaari

Kuntien hyvinvointi - seminaari Kuntien hyvinvointi - seminaari Seminaarin avaus Varatoimitusjohtaja Hanna Tainio @HannaTainio 15.5.2019 Lähde: hs.fi 2 Kunnan tehtävä on edistää terveyttä ja hyvinvointia Kuntalaki 1 (1995/365) Kunta

Lisätiedot

Tietojohtaminen ja sen kehittäminen: tietojohtamisen arviointimalli ja suosituksia maakuntavalmistelun pohjalta

Tietojohtaminen ja sen kehittäminen: tietojohtamisen arviointimalli ja suosituksia maakuntavalmistelun pohjalta Tietojohtaminen ja sen kehittäminen: tietojohtamisen arviointimalli ja suosituksia maakuntavalmistelun pohjalta 6.6.2019 Tiedolla johtaminen on tiedon hyödyntämistä päätöksenteon tukena tiedon johtaminen

Lisätiedot

- Committed to Excellence

- Committed to Excellence Turun kehittämismallin 1.5.17 kulmakivet Sari Hannila, kehittämispäällikkö - Committed to Excellence Kesäkuu 17 Sari Hannila, kehittämispäällikkö Taustalla strategia ja visio Suomen Turku on kiinnostava

Lisätiedot

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Jyväskylä

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Jyväskylä TYÖPAJATYÖSKENTELY Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Jyväskylä 13.10.2016 Sini Männistö ja Juha Mieskolainen 1 TYÖPAJATYÖSKENTELY: TEEMA Palautetaan mieleen

Lisätiedot

LAPE-PIRKANMAAN LOPPUSEMINAARI KÄYTÄNNÖLLINEN ANNOS TOIMINTAKULTTUURIA JA SEN JOHTAMISTA- RESEPTINÄ SASTAMALAN PERHEPALVELUVERKOSTO

LAPE-PIRKANMAAN LOPPUSEMINAARI KÄYTÄNNÖLLINEN ANNOS TOIMINTAKULTTUURIA JA SEN JOHTAMISTA- RESEPTINÄ SASTAMALAN PERHEPALVELUVERKOSTO LAPE-PIRKANMAAN LOPPUSEMINAARI 8.11.2018 - KÄYTÄNNÖLLINEN ANNOS TOIMINTAKULTTUURIA JA SEN JOHTAMISTA- RESEPTINÄ SASTAMALAN PERHEPALVELUVERKOSTO PERHEPALVELUVERKOSTO (= PERHEKESKUS) = kaikkien lasten, nuorten

Lisätiedot

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet

Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Talousarvion 2018 strategiset toiminnan painopisteet Kaupunginhallitus 26.6.2017 1 21.6.2017 Uusi strategia ja talousarvio 2018 Tampereen uutta strategiaa laaditaan parhaillaan. Strategia ulottuu vuoteen

Lisätiedot

Me teemme yhdessä Uutta Tuusulaa! Hyvinvointiseminaari Arto Lindberg

Me teemme yhdessä Uutta Tuusulaa! Hyvinvointiseminaari Arto Lindberg Me teemme yhdessä Uutta Tuusulaa! Hyvinvointiseminaari Arto Lindberg 3.10.2017 3. Tulevaisuuden kunnan kysymystä: Mistä tulemme? Missä olemme? Mihin haluamme mennä? Hallitus päätti neuvottelussaan 5.7.2017,

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa

Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa Kaupunkiseutujen rooli kunta- ja maakuntauudistuksessa Keskustelutilaisuus 4.11.2014, Ympäristöministeriö Päivi Nurminen, seutujohtaja, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Kaupunkiseutu 2015 Kaupunkiseutu

Lisätiedot

SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke. Mikko Huovila STM / DITI

SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke. Mikko Huovila STM / DITI SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke Mikko Huovila STM / DITI SOTE tiedolla johtamisen suunnitteluhankkeet Q1/2018 Q2/2018 Q3/2018 Q4/2018 Q1/2019 Q2/2019 Q3/2019 Q4/2019 Valtakunnallisten toimijoiden

Lisätiedot

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Seinäjoki

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Seinäjoki TYÖPAJATYÖSKENTELY Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Seinäjoki 4.10.2016 Sini Männistö ja Juha Mieskolainen 1 TYÖPAJATYÖSKENTELY: TEEMA Palautetaan mieleen

Lisätiedot

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti Karri Vainio, erityisasiantuntija, Kuntaliitto JUHTA 11.6.2014 sosiaali- ja terveydenhuollossa toiminnalliset tarpeet

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3.

Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3. Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3.2019 Juhani Heikka ICT-vastuuvalmistelija puh: 040 685 4041

Lisätiedot

PoSoTe hanke II vaihe. Valmistelutehtävät Valmistelun linjaukset ja periaatteet Valmistelutyön organisointi Aikataulu

PoSoTe hanke II vaihe. Valmistelutehtävät Valmistelun linjaukset ja periaatteet Valmistelutyön organisointi Aikataulu PoSoTe hanke II vaihe Valmistelutehtävät Valmistelun linjaukset ja periaatteet Valmistelutyön organisointi Aikataulu Valmistelua ohjaava rakenne Maakuntauudistuksen valmistelu / PoSoTe Maakuntavaltuusto

Lisätiedot

PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN

PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN TYÖSUUNNITELMA 20.3.2014 PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN Avainsanoja: kartta- ja paikkatiedot, tiedolla johtaminen, yhdyskuntarakenteen eheytyminen, karttapohjainen

Lisätiedot

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Johtavien viranhaltijoiden kokous 16.5.2017 KUNTIEN TIETOHALLINTO- JA ICT-PALVELUT MAAKUNNAN TIETOHALLINTO JA ICT- PALVELUT Hankkeen päävaiheet

Lisätiedot

Kuntien Tiera Oy. 13.12.2011 Kohti oppijan verkkopalveluita: Kuntien yhteisten toimintamallien ja parhaiden käytäntöjen kehittäminen Markku Rimpelä

Kuntien Tiera Oy. 13.12.2011 Kohti oppijan verkkopalveluita: Kuntien yhteisten toimintamallien ja parhaiden käytäntöjen kehittäminen Markku Rimpelä Kuntien Tiera Oy 13.12.2011 Kohti oppijan verkkopalveluita: Kuntien yhteisten toimintamallien ja parhaiden käytäntöjen kehittäminen Markku Rimpelä Syyskuussa 2010 perustetun Tieran omistajina on tällä

Lisätiedot

Digitalisaatio puristaa - Muuttuuko kunta? Tietohallintojohtaja Jarkko

Digitalisaatio puristaa - Muuttuuko kunta? Tietohallintojohtaja Jarkko Digitalisaatio puristaa - Muuttuuko kunta? Tietohallintojohtaja Jarkko Oksala @JarkkoOksala #SmartTampere Tietohallinto Tampereen kaupunkiseudulla Toiminnan volyymit Työasemia 25 000 (Seutu) Mobiililaitteita

Lisätiedot

Seudun tietohallintoyhteistyö 10 vuotta

Seudun tietohallintoyhteistyö 10 vuotta Seudun tietohallintoyhteistyö 10 vuotta Malliesimerkki yhteistyöstä Teppo Sulonen Yhteinen tietohallinto ei ollut minun ideani, mutta olin täysillä heti mukana (syksy 2006) Yhteistyö seudullisen tietohallinnon

Lisätiedot

Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen. Keskustelun pohjaksi

Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen. Keskustelun pohjaksi Työskentelyrynko ja teemaehdotuksia Hytealuekierroksen työpajoihin Keskustelun pohjaksi Hyte-aluekierroksen työpajat Tavoitteet Tukea alueen valmistelua ja väliaikaishallinnon työtä Tukea tiekartan ja

Lisätiedot

Tiedolla johtaminen kuntien hyvinvoinnin, terveyden ja mielenterveyden edistämisessä

Tiedolla johtaminen kuntien hyvinvoinnin, terveyden ja mielenterveyden edistämisessä Tiedolla johtaminen kuntien hyvinvoinnin, terveyden ja mielenterveyden edistämisessä Heli Hätönen, TtT, Erityisasiantuntija HYVINVOIVA JA TERVE POHJANMAA Luodaanko tiedolla johtamisella hyvinvointia? 16.09.2013

Lisätiedot

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Terveydenhuollon atk-päivät 20.5.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut Esityksen sisältö Kehittämisvaatimukset sosiaali-

Lisätiedot

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Kuntamarkkinat 11.9.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut + Kuntaliiton toimeksiannosta

Lisätiedot

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen 71 TALOUSARVIORAAMI VUODELLE 2017, EHDOTUS Seutusihteeri Pohjonen 28.4.2016 Seutuyhteistyön vuosisuunnittelua ohjaavat seutustrategia, rakennesuunnitelma 2040 ja MAL3-sopimus. Vuonna 2010 hyväksytty seutustrategia

Lisätiedot

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Kuntamarkkinat 14.9.2016 Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Hallinnon toimintatapojen digitalisointi

Lisätiedot

Seutuyhteistyön salaisuus Tampereenseudulla. Kuntamarkkinat Seutujohtaja Päivi Nurminen

Seutuyhteistyön salaisuus Tampereenseudulla. Kuntamarkkinat Seutujohtaja Päivi Nurminen Seutuyhteistyön salaisuus Tampereenseudulla Kuntamarkkinat 11.9.2019 Seutujohtaja Päivi Nurminen 380 000 Tampereen kaupunkiseudun yhteistyö on parasta A-luokkaa Tampere Kangasala Lempäälä Nokia Orivesi

Lisätiedot

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja JUHTAn roolit? Seminaari 09.06.2015 Sirpa Alitalo & Markku

Lisätiedot

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 LOIMAAN JUTTU 2020 + Strategian uudistaminen / päivitys 2017- Kh 14.8.2017 oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 Strategia-uudistaminen/päivitys 2017- Uusi valtuustokausi 1.6.2017 2020 Sote-uudistus

Lisätiedot

Kaupunkiseudun kuntien tietohallintosopimus 10 vuotta -tilaisuus

Kaupunkiseudun kuntien tietohallintosopimus 10 vuotta -tilaisuus Kaupunkiseudun kuntien tietohallintosopimus 10 vuotta -tilaisuus Jarkko Oksala, tietohallintojohtaja, Tampereen kaupunki 1 Tietohallinto Tampereen kaupunkiseudulla Kansallisesti ainutlaatuinen onnistuminen

Lisätiedot

ONION-HANKKEEN TAVOITTEET

ONION-HANKKEEN TAVOITTEET ONION ONION-HANKKEEN TAVOITTEET Avoin, modulaarinen arkkitehtuuri tulevaisuuden terveyden ja hyvinvoinnin ekosysteemille Nykytilan kartoitus ja kehitystarpeiden selvitys Strategiset vaatimukset täyttävän

Lisätiedot

Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Uudenmaan Maakuntaparlamentti 23. 24.11.2017 Erkki Kukkonen kaupunginjohtaja Järvenpää Kuntien nykyisten tehtävien muuttuminen maakunta-

Lisätiedot

Tapaaminen asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamisyhteistyön seuraavan vaiheen organisointiin liittyen

Tapaaminen asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamisyhteistyön seuraavan vaiheen organisointiin liittyen Alueiden ja kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallintoyhteistyöfoorumi Tapaaminen asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamisyhteistyön seuraavan vaiheen organisointiin liittyen 16.5.2016

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019 Työryhmä Eeva Häkkinen, Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, Kangasniemen pty Senja Kuiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Aino Mäkitalo,

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan

Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan Kuntajakoselvityksen tavoitteet ja tilannekatsaus 24.9.2007 Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan valtuustot Kuntajakoselvittäjä Jarmo Asikainen Jarmo Asikainen Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan kuntajakoselvitys

Lisätiedot

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus

Kaupungin ydin- ja tukiprosessit. Kaupunginhallitus Kaupungin ydin- ja tukiprosessit Kaupunginhallitus 28.5.2018 Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 Prosessien työstäminen Järvenpään kaupunki Minna Lohtander 21.5.2018 2 Uuden Järvenpään prosessien

Lisätiedot

1. Dokumentin tarkoitus Aikataulu ja projektin läpivienti Aikataulu Työmäärä ja kustannukset... 4

1. Dokumentin tarkoitus Aikataulu ja projektin läpivienti Aikataulu Työmäärä ja kustannukset... 4 Maakunta- ja sote-uudistuksen ICT III, IV, V rahoituksen hallinnollinen loppuraportti Versio: 0.X Laatija: loppuraportti XX.XX.2019 2 (6) Sisällys 1. Dokumentin

Lisätiedot

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli 29.5.2006 Heikki Lunnas KuntaTIMEn keihäänkärjet 1. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausmekanismien kehittäminen 2.

Lisätiedot

Alueiden ja kuntien yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnassa, tilanne

Alueiden ja kuntien yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnassa, tilanne www.kunnat.net/akusti Alueiden ja kuntien yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnassa, tilanne Sairaanhoitopiirien ja sosiaali- ja terveysjohdon tapaaminen Kuntatalo 5.5.2015 Minna Saario

Lisätiedot

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin?

Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Sähköinen asiointi ja palvelut Miten tästä eteenpäin? Kauko Hartikainen, Kuntaliitto Terveyskeskusten johdon neuvottelupäivät 10.2.2012 Tavoiteltavat toteutukset Realistisia ja konkreettisia Hyötyjä jo

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET Ohje - Sivu 1/5 MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET 2017-2019 Hyväksytty: Kh 12.6.2017 / 7 Ohje - Sivu 2/5 Mäntsälän kunnan hankintojen strategiset tavoitteet 2017-2019 1. Johdanto 1.1

Lisätiedot

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri Valtion taloushallinnon kokonaisarkkitehtuuri Kohti tavoitetilaa Valtio Expo 2015 Olli Ahonen Valtiokonttori Agenda Johdanto Kohti tavoitetilaa: 1. Valtion taloushallinnon ohjaus 2. Valtion talous- ja

Lisätiedot

Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot. Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto

Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot. Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät 7.11.2016 Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto Hyvinvoinnin ja elinvoiman edistäminen Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia

Lisätiedot

MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY

MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY Visiomme on digitaalisilla palveluilla menestyvät maakunnat. Asiakkaamme on maakunta, ja palvelemme maakuntaa siten, että asukkaan hyöty toteutuu. 28.1.2019 VIMANA

Lisätiedot

Miten kunnissa valmistaudutaan tulevaan

Miten kunnissa valmistaudutaan tulevaan Miten kunnissa valmistaudutaan tulevaan 4.12.2018 Regina Saari työllisyysjohtaja Tampereen kaupunki Maakuntafoorumi: Kasvupalvelut ja työllisyys 1 4.12.2018 Tulevaisuuden kunta Kuntaliitto, Kunnat 2021

Lisätiedot

Yrityskehityksen ja elinkeinotoiminnan organisoitumisen vaihtoehdot. Selonteko valtuustolle 4.11.2013 Muutosjohtaja Risto Kortelainen

Yrityskehityksen ja elinkeinotoiminnan organisoitumisen vaihtoehdot. Selonteko valtuustolle 4.11.2013 Muutosjohtaja Risto Kortelainen Yrityskehityksen ja elinkeinotoiminnan organisoitumisen vaihtoehdot Selonteko valtuustolle 4.11.2013 Muutosjohtaja Risto Kortelainen 23.10.2013 Elinkeinopoliittiset toiminta- ja organisaatiomallit JYVÄSKYLÄ

Lisätiedot

ESISELVITYS SEUDULLISEN SÄHKÖISEN PALVELUVERKKO- JA KARTTA - HANKKEEN KÄYNNISTÄMISESTÄ Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Dimenteq Oy, 18.12.

ESISELVITYS SEUDULLISEN SÄHKÖISEN PALVELUVERKKO- JA KARTTA - HANKKEEN KÄYNNISTÄMISESTÄ Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Dimenteq Oy, 18.12. DIMENTEQ OY ÖRNINKATU 15 24100 SALO FINLAND WWW.DIMENTEQ.FI ESISELVITYS SEUDULLISEN SÄHKÖISEN PALVELUVERKKO- JA KARTTA - HANKKEEN KÄYNNISTÄMISESTÄ Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Dimenteq Oy, 18.12.2011

Lisätiedot

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta

Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelma 2018 Esittely, elinvoima- ja osaamislautakunta 20.12.2017 Strateginen johtamisjärjestelmä TAMPEREEN STRATEGIA VISIO JA TAVOITELTAVAT TULOKSET

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi 2017 10.8.2017 1 Kuntastrategia kuntalaki 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA ONNISTUMISEN POLUILLE JA HYVÄÄN ARKEEN LAPISSA KOULUTUS 2.4.2014 Sinikka Suorsa Vs.suunnittelija

Lisätiedot

Alueellisen hyvinvointikertomuksen ja suunnitelman valmistelu ja tilannekatsaus Pirkanmaalta

Alueellisen hyvinvointikertomuksen ja suunnitelman valmistelu ja tilannekatsaus Pirkanmaalta Alueellisen hyvinvointikertomuksen ja suunnitelman valmistelu ja tilannekatsaus Pirkanmaalta Maarit Varjonen-Toivonen, ylilääkäri PSHP ja Johanna Riippi, Pirkanmaa 2021 muutosvalmistelusuunnittelija Maakuntien

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS muistio 3/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS muistio 3/ Aika: 21.4.2017 klo 12-14 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Valimo, Kelloportinkatu 1 B Osallistujat: Lehtinen Nina sivistysjohtaja Lempäälä, pj. klo 13.30 asti Pikka Pauliina sivistysjohtaja

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun paikkatietohanke

Tampereen kaupunkiseudun paikkatietohanke Tampereen kaupunkiseudun paikkatietohanke Sisällys 1 Organisoituminen... 3 2 Aineistot (kesäkuu-heinäkuu)... 4 3 Rajapinnat (elokuu-syyskuu)... 5 4 Metatiedot (lokakuu-marraskuu)... 6 5 Yhteenveto... 7

Lisätiedot

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Tammikuu 2019

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Tammikuu 2019 Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja Tammikuu 2019 Toiminta-alueemme on koko Suomi Kehitämme sosiaali- ja terveydenhuollon uusia kansallisia digitaalisia palveluja. Asiakkaitamme ovat tulevat

Lisätiedot

Palvelukeskusvalmistelun tilanne

Palvelukeskusvalmistelun tilanne Palvelukeskusvalmistelun tilanne Sähköisen tietohallinnon neuvottelukunta 23.2.2017 Urpo Karjalainen 1 13.12.2016 ICT palvelukeskus maakunnille 2 13.12.2016 Lähtökohdat ja tavoitteet Palvelukeskusten perustamisella

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen

Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun ilmastoriskityöpaja Tervetuloa, Päivi Nurminen Seudullinen ilmastostrategia hyväksytty kunnissa 2010 seutu Suomen kärkitasoa päästöjen vähentämisessä vähennys vuosina 1990 2030

Lisätiedot

TIETOHALLINTO TOIMINNAN UUDISTAJANA Jarkko Oksala/JUHTA vierailu Tampereella

TIETOHALLINTO TOIMINNAN UUDISTAJANA Jarkko Oksala/JUHTA vierailu Tampereella TIETOHALLINTO TOIMINNAN UUDISTAJANA 03.10.2018 Jarkko Oksala/JUHTA vierailu Tampereella Tietohallinto Tampereen kaupungin uudistajana Tietohallinto kuuluu osaksi Tampereen kaupungin konsernihallinnon strategia-

Lisätiedot

Näkemyksiä yhteistyön edistämisestä. Eija Peltonen, johtava hoitaja, TtT, PSSHP Kysteri

Näkemyksiä yhteistyön edistämisestä. Eija Peltonen, johtava hoitaja, TtT, PSSHP Kysteri Näkemyksiä yhteistyön edistämisestä Eija Peltonen, johtava hoitaja, TtT, PSSHP Kysteri 6.6.2019 Esityksen sisältö Tausta näkemyksilleni Tiedolla johtamisen ja raportoinnin kehittäminen maakunnan valmistelutyö

Lisätiedot

Kanta-Hämeen sote 2016

Kanta-Hämeen sote 2016 Kanta-Hämeen sote 2016 Markku Puro 8.12.2015 Hämeen parasta kehittämistä! I. 2015 saavutukset II. Hahmotelma 2016-2018 III. Vuosi 2016 tarkennettuna 1. Tavoitetilan määrittely 2. Osallisuuden varmistaminen

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN Vaikutukset ICT-yhteistyön sisältöön ja organisointiin Maritta Korhonen 5.5.2015 Taustaa Sote-rakenneuudistuksen valmistelu käynnissä jo kahden edellisen vaalikauden aikana.

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen valmistelu Etelä-Savossa. Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen

Maakuntauudistuksen valmistelu Etelä-Savossa. Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Maakuntauudistuksen valmistelu Etelä-Savossa Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen 19.4.2016 Maakunnan tilanne Maakunnan kunnat ovat antaneet lausuntonsa hallituksen marraskuisiin linjauksiin helmikuussa 2016:

Lisätiedot

Palvelustrategian valmistelu

Palvelustrategian valmistelu Palvelustrategian valmistelu Pirjo Marjamäki Leena Turpeinen Markus Pauni Esivalmistelun SOTE-virkamieskoordinaatioryhmä 17.1.2018 Maakuntastrategian ja siihen liittyvien ohjelmien ja suunnitelmien viitekehys

Lisätiedot

Kuntien Tiera Oy:n osakkaaksi

Kuntien Tiera Oy:n osakkaaksi Kuntien Tiera Oy:n osakkaaksi 9.8.2017 Arto Kahila Tietohallintoyhteistyön kehitysaskeleita Tampereen kaupunkiseudun kunnissa Kehitys kulkenut seuraavilla askelmilla hyppäyksittäin: 1990 luku 2000 luvun

Lisätiedot

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon valmistelu Itä-Uudenmaan valmistelutyö tehdään osana koko Uudenmaan sote-alueen ja valtakunnallisen

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä. Yrittäjänpäivä Naantali Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät

Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä. Yrittäjänpäivä Naantali Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä Yrittäjänpäivä Naantali 5.9.2017 Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät 1 Kunta syntyy uudelleen Sote-palvelu- ja maakuntauudistus muuttavat Suomea Kuntien rooli

Lisätiedot

Sähköinen hyvinvointikertomus strategisen hyvinvointijohtamisen välineenä

Sähköinen hyvinvointikertomus strategisen hyvinvointijohtamisen välineenä Sähköinen hyvinvointikertomus strategisen hyvinvointijohtamisen välineenä Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat Suomen Kuntaliitto 11.1.2013 Kunnan hyvinvointijohtaminen Kuntalaki 1 : Kunta

Lisätiedot

Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten

Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten Kevään 2018 aikana toteutetaan maakuntien yhteiset järjestämistehtävän digipalveluiden ja sote-tiedolla johtamisen suunnitteluhankkeet Ne perustuvat

Lisätiedot