Project group Tete Work-time Attendance Software

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Project group Tete Work-time Attendance Software"

Transkriptio

1 Project group Tete Work-time Attendance Software Henkilökohtainen SE harjoitus: etenemisraportti Heuristiset arviointimenetelmät Marc Josefsson

2 T Software project 2(12) Muutosloki Versio Pvm Tekijä Kuvaus Marc Josefsson Ensimmäinen versio: I1:sen aikana tehty tutustuminen heuristiseen arviointiin Marc Josefsson Lisätty I3:sen alussa tehty laajempi heuristinen arvio ja analysoitu sen tuloksia. Lisätty samoin ajatuksia menetelmän soveltuvuudesta projektiin.

3 T Software project 3(12) 1. Käytetyt heuristiikat Seuraavassa listattu arvioinnissa käytetyt heuristiikat: 1.1 Käytä yksinkertaista ja luonnollista dialogia Ei turhaa tavaraa ruudulla. Käyttöliittymä tukee tapahtumien kulkua, eikä toimintoja tarvitse hakea liian kaukaa. 1.2 Käytä käyttäjien omaa kieltä Sanaston tulisi olla käyttäjien käyttämää sanastoa. 1.3 Minimoi käyttäjän muistikuorma Asioiden tekeminen helppoa: järjestelmä muistaa asiat käyttäjän puolesta 1.4 Tee käyttöliittymästä kauttaaltaan yhdenmukainen Käytettyjen termistöjen yhdenmukaisuus, ja käyttölittymä-komponenttien yhdenmukainen sijoittelu. 1.5 Anna käyttäjälle palautetta toiminnoista Tuleeko virhetilanteet selkeästi esille. Kertooko järjestelmä mitä on tehty? Esim että tunnit lisätty kantaan tms. 1.6 Anna selkeä poistumistapa eri tiloista ja toiminnoista Sivuilta helppo paluu takaisin edelliselle sivulle? Voiko toiminnon peruttaa? 1.7 Anna käyttäjälle mahdollisuus käyttää oikopolkuja Vakiokäyttäjille mahdollisuus tehdä asiat nopeasti. Uusille käyttäjille turvallisempi, mutta hidas tapa tehdä. 1.8 Anna virhetilanteista selkeät virheilmoitukset Tietääkö käyttäjä virheen sattuessa mistä virhe johtui ja voiko hän korjata virheen? 1.9 Vältä virhetilanteita Annetaanko käyttäjälle tarpeeksi malleja tai onko vaihtoehtoja rajattu esimerkiksi listoilla niissä kohdissa, joissa syötteen sallittu muoto on tarkkaan rajattu? 1.10 Anna riittävä ja selkeä apu ja dokumentaatio Saako käyttäjä tarvittaessa ohjeita, ja ymmärtääkö niistä mitään? 2 Arvionti I1-vaiheessa Menetelmää käytettiin ensimmäistä kertaa I1:vaiheen puolivälissä ennen kiireisintä koodausrupeamaa. Tuloksena sain käyttöliittymäkehitykseen joitakin hyviä vihjeitä ja käyttöliittymästä löytyi joitakin mainittavia virheitä.

4 T Software project 4(12) Lähinnä tätä tehtyä arviointia voisi kuitenkin kutsua itse menetelmän harjoitukseksi, jossa opin ohjaamaan ja tekemään hyvän pohjan käyttävälle menetelmälle. Uskon että I2:ssa tehtävästä arvioinnista tulee olemaan paljon hyötyä. Vaikka käyttöliittymästä löytyy vikoja myös ohjelmoinnin yhteydessä tehtävässä testauksessa, jää joitakin virheitä varmasti näkemättä. 2.1 Metriikat tehdystä arvioinnista Taulukko 1 Löydetyt virheet vakavuusasteittain Metriikka Yht. Katastrofaalinen Vakava Häiritsevä Vähäinen Kosmeettinen Löydetyt virheet Erilaiset löydetyt virheet Erilaiset virheet / Kaikki virheet 62% 50% 100% 100% 60% 55,6% Taulukko 2 Erilaiset virheet luokiteltuna näkymittäin Näkymä Yht. Katastrofaalinen Vakava Häiritsevä Vähäinen Kosmeettinen Tehdyt tunnit Raportit 3 3 Yleiset Päätelmiä kerätyistä metriikoista ja heränneitä ajatuksia Suurin osa löydetyistä virheistä liittyi käyttöliittymäkomponenttien asetteluihin ja yleiseen ulkoasuun ja kirjoitusasuihin. Arvioinnissa tuli ilmi asioita, jotka olivat jääneet epähuomiossa pois käyttöliittymän tekovaiheessa. Arvioinnin suorittaminen oli ehkä vielä hieman liian aikaista, jotta menetelmällä olisi saatu hyviä tuloksia. Parempi toteutusaika olisi ollut esimerkiksi I2:sen alussa, kun ensimmäinen hyväksytty palautus olisi saatu aikaan. Odotan I2:sen yhteydessä tehdystä arvioinnista erittäin hyödyllistä ja mielenkiintoista. Silloin kasassa on lähes kaikki toiminnallisuus, joten eri näkymiä alkaa olla jo iso kasa. 3 Arviointi I3-vaiheessa Menetelmää piti käyttää alkuperäisen suunnitelman mukaan jo I2-vaiheen loppupuolella. Aikataulullisista asioista johtuen sopi parhaiten, että käytettävyystestin lisäksi I2:sen aikana ei tehty toista isoa

5 T Software project 5(12) käytettävyysarviota. Nyt kun ainakin osa käytettävyystestin tuloksista oli korjattu, pystyi arvioinnin tekemään paremmalla pohjalla. Tässä iteraatiossa käytetty arvio oli täysimittainen heuristinen arvio. Arviointi toteutettiin kolmen ryhmäläisen voimin (Pauli Aho, Miikka Lötjönen ja Marc Josefsson). Arvioinnin kulussa noudatettiin suosituksia: aluksi jokainen teki erikseen omalla ajallaan arvion koko ohjelmistosta, jonka jälkeen keräännyttiin yhteen ja kerättiin kaikki löydetyt puutteet. Koska arvioitu ohjelmisto oli selkeä ja pelkistetty käyttöliittymältään, pystyimme joustamaan heuristisen arvion katselmointitavasta jonkin verran ja sallin arviointitilaisuudessa myös aktiivisen keskustelun aiheesta. Pysyimme silti aikataulussa, ja arvio vei suunnitellun tunnin ryhmän aikavaroja. 3.1 Metriikat tehdystä arvioinnista Käytetty työmäärä Arviointiin käytettiin yhteensä 7 tuntia ryhmän ajasta. Tästä 2 tuntia meni henkilökohtaisiin tehtäviin varatusta budjetista ja loput viisi yleisestä budjetista. Taulukossa 1 alla on listattu kunkin arvioijan henkilökohtainen työmäärä. Taulukko 3 Arviointiin käytetty työmäärä Arvioija Arvioinnin suorittaminen Tulosten yhteenveto Marc Josefsson 1 1 Pauli Aho 1,5 1 Miikka Lötjönen 1, Löydetyt virheet vakavuusasteittain ja toiminnottain Listataan ensin löydetyt virheet jaettuna toiminnallisuuksien mukaan. Tästä listasta saa hyvin kuvan toisaalta eri toimintojen kompleksisuudesta, ja toisaalta niiden merkityksestä tavalliselle käyttäjälle. Luokassa yleinen on kahta tai useampaa kategoriaa koskevia puutteita, jotka on päätetty duplikaattien poistamiseksi kerätä erikseen. Taulukossa 4 olevista metriikoista ei voi suuria johtopäätöksiä tehdä ilman tarkempaa tutkimusta. Selkeät poikkeamat ovat kohdissa Tehdyt tunnit ja Työntekijöiden hallinta, joissa on joko paljon puutteita tai puutteet ovat melko vakavia. Koska nämä toiminnot ovat tärkeitä ohjelmiston käytettävyyden kannalta, olisi näihin puutteisiin puututtava välittömästi.

6 T Software project 6(12) Taulukko 4 Löydetyt virheet toiminnottain ja vakavuusasteittain Toiminto Yht. Katastrofaalinen Vakava Häiritsevä Vähäinen Kosmeettinen Login Tehdyt tunnit Kirjaa tunteja usealle päivälle Raportit Työntekijöiden hallinta Työlajien hallinta Leimaus Yleiset Arvioinnissa löytyneet epäkohdat Taulukko 5 listaa kaikki arvionnin aikana löydetyt puutteet ja viat. Taulukon rakenne on seuraava: Toiminto kertoo minkä toiminnallisuuden puitteissa havaittu puute esiintyi (käytetyt toiminnallisuudet ovat: Login,, muokkaus, Kirjaa tunteja usealle päivälle, Raportit, Työntekijöiden hallinta, Työlajien hallinta, Leimaus, Yleiset). Ongelma kuvaa arvioijan käsitystä löytyneestä puutteesta. Heuristiikat kertoo kappaleessa 1 määritellyn heuristiikan, johon löytynyt puute kuuluu. Heuristiikka on sinänsä tärkeä listata, koska se antaa tarkemman kuvan ongelman laadusta. Vakavuus on arvioijien yhdessä päättämä vakavuusaste puutteelle. Käytetyt vakavuusasteet ovat kertauksen vuoksi pahimmasta lievimpään katastrofaalinen, vakava, häiritsevä, vähäinen ja kosmeettinen. Korjausehdotus on arvioijien käsitys siitä, miten löytynyt ongelma voitaisiin korjata.

7 T Software project 7(12) Taulukko 5 Löydetyt virheet (4½ sivua) Toiminto Ongelma Heuristiikat Vakavuus Korjausehdotus Login Käyttäjänimi voisi periaatteessa viitata koko nimeen. 1.1, 1.2 Kosmeettinen Tilalle käyttäjätunnus. Login Login-sivun kieli vaihtelee. 1.2 Häiritsevä Kieli valittavaksi tai kiinteäksi. Login Mistä saa apua jos salasana unohtunut? Voit syöttää tunteja seuraaviin aikoihin: 8:54 Huonosti erottuva laskutetut tunti (punainen rasti) Sallittujen taulukoiden täyttöaste on 1/ Vähäinen Huomautus, että salasanan saa järjestelmän ylläpitäjältä tai reminder. 1.2, 1.3, 1.10 Häiritsevä Nykyinen kellonaika jotenkin näkyviin loppuhetkeksi 8:34 - nyt 1.1 Häiritsevä Värikoodaus 1.1 Häiritsevä Yhdelle riville useampia leimaus sisään ja ulos aikoja. Poista valitut on hieman hukassa. Vahingossa voi painaa tallenna, jolloin saa vain hämärän virheilmoituksen. Napit väärinpäin. 1.1, 1.3, 1.4, 1.8, 1.9, 1.10 Häiritsevä Enpä tiedä Tallenna-nappi on highlight-kohteena (eli enterin painaminen ei aiheuta poistoa, vaan virheen). Nappien sijoittelu yhdenmukaiseksi ja kiinteäksi. Tunteja voi syöttää vain yksi kohta kerrallaan. 1.7 Vakava Useampia kohtia pitäisi olla kerrallaan näkyvissä. (Sovittu mielestäni aikanaan asiakkaan kanssa)

8 T Software project 8(12) Toiminto Ongelma Heuristiikat Vakavuus Korjausehdotus Muokkaa-kohdan kehys on eri värinen eikä siinä ole otsikkoa. 1.4 Kosmeettinen Yhdenmukaistus muiden solujen kanssa ( tyhjiin soluihin), myös otsikon lisäämistä voisi harkita. Jos valitsee poista tunnit ilman minkään rivin valintaa, ei järjestelmä mainitse aiheesta. 1.8, 1.4 (koska tallennapainikkeessa homma toimii) Vähäinen Asiasta voisi mainita. Vaikkapa virheilmoitus Kohteita ei ole valittuna varmistusdialogin sijaan. Muokkaa-linkki ei ole sopiva. 1.4 Häiritsevä Muokkaukset yhdenmukaisiksi. muokkaus Sallittuja aikavälejä ei voi valita klikkaamalla listasta. Mitä tekee poista tunnit nappi kohdassa, missä ei voi poistaa tunteja...? 1.1 Häiritsevä Tuki klikkauksille tai muu tapa alustaa jokin aikaväli valintoihin. 1.1, 1.4 Vakava Nappi pois tai käytetään samaa näkymää kuin lisäyksissä. Kirjaa tunteja usealle päivälle pp.kk.vvvv vs. pp kk vvvv raporteissa 1.4, 1.3, (1.10) Vähäinen Samaan formaattiin Kirjaa tunteja usealle päivälle Kirjaa tunteja usealle päivälle Kirjaa tunteja usealle päivälle linkki väärässä paikassa ja toiminnallisuus jäykkä. Taulukko ei levity koko ruudun levyiseksi. 1.1 Häiritsevä Normaalin ja usean päivän kirjauksen integrointi. 1.4 Vähäinen Taulukko ruudun levyiseksi.

9 T Software project 9(12) Toiminto Ongelma Heuristiikat Vakavuus Korjausehdotus Kirjaa tunteja usealle päivälle Raportit Raportit Raportit Raportit Raportit Raportit Kirjauksesta ei tule vahvistusta. Järjestys ajan mukaan sekä listaus ja yhteenveto eivät ehkä ole itsestään selviä termejä. Järjestäminen on hankalaa raportin generoinnin jälkeen. Raportin listaus on epäselvä ja sisältää liikaa tavaraa. Hyväksy/laskuta tunteja piilotettu raportin tyypin alle. Framessa ei ole linkkiä Luo uusi rapotti. Negatiivisista aikaväleistä ei tule virheilmoitusta. Poista valitut napin painaminen valitsematta ketään ei tuota ilmoitusta Muokkaaminen nimeä painamalla ei 100% selvä. Mailittoman työntekijän solun reunus erilainen 1.5 Häiritsevä Pitää antaa vahvistus. 1.1, 1.2 Vähäinen Termistö intuitiiviseksi, esim. päivämäärän ja ajan mukaan sekä suppea ja laaja. 1.1 Häiritsevä Taulukkoon järjestämisnapit. 1.1 Häiritsevä Värikoodausta tai muita korostuksia. 1.1 Vähäinen Asiakas haluaa asian näin, ja näin se ilmeisesti jätetään 1.4 Vähäinen Yhdenmukaiseksi työntekijöiden ja työlajien lisäämisen kanssa. 1.8 Vähäinen Ilmoitukset kuntoon. 1.8 Kosmeettinen Ilmoitus 1.1 Kosmeettinen Jaa-a 1.4 Kosmeettinen Samanlaiseksi ( )

10 T Software project 10(12) Toiminto Ongelma Heuristiikat Vakavuus Korjausehdotus Käytössä ruksin poistaminen ei pyydä vahvistusta. 1.9, (1.4 työlajin käytössäruksin kanssa ristiriita) Katastrofaaline n Poistamisesta vahvistus tai jotenkin käyttöön palautus kuten työlajin tapauksessa. Roolit asemoitu huonosti. 1.4 Kosmeettinen Asemointi kuntoon. Poistaminen on poikkeava. 1.4 Vakava Javascriptiä myös tähän toimintoon. Työlajit Poistettuja työntekijöitä ei näytetä. Poista-nappi näkyy vain alhaalla. 1.9 Vakava Poistetut mukaan listaukseen. 1.4 Vähäinen Nappi joka taulukon alle. Leimaukset Leimauksia ei pysty hallitsemaan. 1.9 Katastrofaaline n Listaus (ja muokkaus) näkyviin. Vasemman palkin toiminnot. Ei ole aina itsestään selvää, mitkä toiminnot valitaan sieltä ja löytyykö ne heti. Kirjautunutta käyttäjää ei näy missään Kosmeettinen Jotenkin palkin voisi profiloida enemmän toimintopalkiksi, josta etsii toimintoja ensin. 1.3 Vakava Käyttäjätunnus näkyviin. Edellisestä sisäänleimauksesta kulunutta aikaa ei näy missään. Tyhjät poistot sallitaan. 1.3 Häiritsevä Aika näkyviin. 1.5, 1.9 Häiritsevä Virheilmoituksia.

11 T Software project 11(12) Toiminto Ongelma Heuristiikat Vakavuus Korjausehdotus Joka ruudussa voisi olla oma helppinsä 1.10 Vähäinen Toiminnan nopeuttamiseksi online-helppi Käyttäjä ei välttämättä aina tiedä, missä tilassa ollaan. Esim. raportti ei mahdu kunnolla 1024x768 ruudulle. Leimaus- ja uloskirjautumisnapit on toiminnallisuuksia, muut headerin linkit ovat listauksia. 1.3 Vakava Korostuksia. ei bugi Kosmeettinen Fontin pienennys tai erillinen printtiversio. Automaattisesti luotu sarake kuluttaa turhaan tilaa. 1.4 Vähäinen Leimausnapin voisi erottaa omaksi kohdakseen. Peruuta/paluu nappi puuttuu melkein joka paikasta 1.6 Kosmeettinen / vähäinen Peruuta-napin lisäys 3.2 Kokemuksia arvioinnista Yleisesti voisi todeta, että kaikki lopulliseen arviointiin osallistuneet ryhmän jäsenet yllättyivät arvioinnissa löytyneiden puutteiden määrästä. Vaikka ohjelmisto itsestämme tuntuu melko valmiilta, sieltä silti löytyi useita pieniä konsistenssiongelmia ja joitakin vakavampia rakenneongelmia, joihin on varmasti vielä puututtava. Arviointi itsessään sujui sujuvasti ja hyvin. Omat kokemukseni käytetystä menetelmästä ovat positiivisia. Käyttäisin varmasti vastaavaa menetelmää varsinaisten käytettävyystestien ohella myös yritysmaailmassa, jos vastaisin ohjelmiston käyttöliittymäkehityksestä. Heuristisen arvion hyviä puolia on useita. Merkittävimpänä lienee se, että arvioinnissa löytyy useita sellaisia vikoja tai puutteita, joita käytettävyystesteissä ei tule ilmi. Tästä tuli todisteita myös kuluvan projektin aikana, sillä vain muutamasta löydetystä puutteestä tuli palautetta myös käytettävyystestien yhteydessä. Tämä ei varmastikaan vähennä heuristisen arvion tärkeyttä. Heuristisella arviolla voidaan hioa käyttöliittymästä mahdollisimman yhdenmukainen ja helposti muistettava, lisäksi arvioinnin yhteydessä löytyy helposti käsitteellisiä korjauksia esimerkiksi käytettyjen termien yhteydessä, sekä asetteluun liittyviä kysymyksiä. Toinen arvioinnin hyvä puoli on se, että se ei vie kovin paljoa resursseja. Siksi kannatan heuristisen arvion tekemistä ohjelmistolle esimerkiksi ennen varsinaisten käytettävyystestien tekemistä. Tällöin käyttöliittymä on jo mahdollisimman yhdenmukainen ja käytettävä ennen varsinaisia testejä. Tällöin

12 T Software project 12(12) testeissä voidaan keskittyä oleellisiin puutteisiin, eikä testihenkilöt tuijota pelkkiä kirjoitusvirheitä, tai ihmettele nappien erilaista asemointia eri näkymissä. Heuristisen arvion huonona puolena on sen mahdollinen pinnallisuus. Arvio voidaan suorittaa hyvinkin helposti liian kevyesti, jolloin todellisia puutteita ei ilmaannu kovinkaan paljoa. Jos arvioitava ohjelmisto olisi yhtään laajempi kuin nyt tekemämme ohjelmisto, arvioinnissa tulisi joko keskittyä vain tärkeimpiin näkymiin, tai kasvattaa arvioijajoukkoa ja tarkentaa arvioijien roolia koskettamaan esimerkiksi vain yhtä näkymää tai yhtä heuristiikkaa. Kaikenkaikkiaan minulle jäi hyvä maku heuristisesta arviosta menetelmänä. Minulla itsellänikin oli hieman ennakkoluuloja menetelmän tehokkuudesta. Menetelmä kuitenkin osoitti tarkoituksenmukaisuutensa: sillä saatiin ainakin kirjattua käyttöliittymässä olevat puutteet johonkin, jolloin käyttöliittymää voidaan kehittää järjestelmällisesti pelkkien arvailujen sijaan.

Good Minton Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä SEPA: Heuristinen arviointi

Good Minton Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä SEPA: Heuristinen arviointi Good Minton Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä SEPA: Heuristinen arviointi Versiohistoria: Versio: Pvm: Laatijat: Muutokset: 0.1 2006-11-25 Janne Mäkelä Alustava 1.0 2006-12-10 Janne Mäkelä Valmis 1.

Lisätiedot

Evaluointidokumentti

Evaluointidokumentti Home Movie Archive Evaluointidokumentti Teknillinen korkeakoulu T-121.310 -opintojakson ryhmätyö Juha-Pekka Koivisto Janne Ojala Pasi Ranne 18.11.2003 Sisällys 1 Johdanto...1 2 Heuristinen arviointi...1

Lisätiedot

Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä. Käyttöohje

Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä. Käyttöohje Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö 2(14) Muutoshistoria Version Date Author Description 0.10 1.12.2003 Miikka Lötjönen First incomplete draft 0.20 6.2.2004

Lisätiedot

Heuristinen arviointi. Laskari 7

Heuristinen arviointi. Laskari 7 Heuristinen arviointi Laskari 7 Heuristinen arviointi Arvioidaan käyttöliittymää suunnitelusääntöjen avulla Useimmiten käytetään Jakob Nielsenin kymmentä sääntöä Eräs asiantuntija-arviointitavoista Etsitään

Lisätiedot

Project group Tete Work-time Attendance Software

Project group Tete Work-time Attendance Software Project group Tete Work-time Attendance Software Henkilökohtainen SE harjoitus: etenemisraportti Projektin etenemisen seuranta ja kontrollointi Niilo Fredrikson T-76.115 Software project 2(5) Muutosloki

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Hirviö SEPA-dokumentti Käyttöliittymän heuristinen arvoiointi

Hirviö SEPA-dokumentti Käyttöliittymän heuristinen arvoiointi Hirviö Käyttöliittymän heuristinen arvoiointi 30. marraskuuta 2004 1 Sisältö 1 Johdanto 3 2 Nielsenin kymmenen kohdan heuristiikka 3 3 Heuristisen arvioinnin hyödyntäminen projektissa 4 4 Kokemukset ja

Lisätiedot

Project group Tete Work-time Attendance Software

Project group Tete Work-time Attendance Software Project group Tete Work-time Attendance Software Henkilökohtainen SE harjoitus: etenemisraportti Versionhallinta BitKeeper-työkalun avulla Tuomas Heino Muutosloki Versio Pvm Tekijä Kuvaus 1.0 01.12.2003

Lisätiedot

Käytettävyys verkko-opetuksessa Jussi Mantere

Käytettävyys verkko-opetuksessa Jussi Mantere Käytettävyys verkko-opetuksessa 21.8.2002 Jussi Mantere Mitä käytettävyys on? Learnability (opittavuus) Efficiency (tehokkuus) Memorability (muistettavuus) Errors prevented (virheiden tekeminen estetty)

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Project group Tete Work-time Attendance Software

Project group Tete Work-time Attendance Software Project group Tete Work-time Attendance Software Henkilökohtainen SE harjoitus: etenemisraportti Käytettävyystestaus Pauli Aho T-76.115 Software project 2(9) Muutosloki Versio Pvm Tekijä Kuvaus 1.0 29.1.2004

Lisätiedot

KOTISIVUJEN KÄYTTÖOHJE ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY

KOTISIVUJEN KÄYTTÖOHJE ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY KOTISIVUJEN KÄYTTÖOHJE ULVILAN PESÄ-VEIKOT RY 2 Päivämäärä Versio Tekijä Muutos 30.11.2016 1.1. Mari Timgren 3.3.2018 1.2. Mari Timgren Päivitetty ulkoasu ja käyttäjätunnusten tekijä 19.1.2019 1.3. Mari

Lisätiedot

Mitä käytettävyys on? Käytettävyys verkko-opetuksessa. Miksi käytettävyys on tärkeää? Mitä käytettävyys on? Nielsen: käytettävyysheuristiikat

Mitä käytettävyys on? Käytettävyys verkko-opetuksessa. Miksi käytettävyys on tärkeää? Mitä käytettävyys on? Nielsen: käytettävyysheuristiikat Mitä käytettävyys on? Käytettävyys verkko-opetuksessa 21.8.2002 Jussi Mantere Learnability (opittavuus) Efficiency (tehokkuus) Memorability (muistettavuus) Errors prevented (virheiden tekeminen estetty)

Lisätiedot

SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ

SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE 2 S i v u SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen 3 2. Etusivunäkymä 4 3. Tapahtumat 5 3.1. Tapahtumaan ilmoittautuneet 6 3.2.

Lisätiedot

Käytettävyyden arvionti

Käytettävyyden arvionti Käytettävyyden arvionti ilman käyttäjiä Sisältö käyttäjien rooli arvioinnissa asiantuntija-arvioiden tarve heuristinen arvio mitä? kuka? miten? heuristiikat Käytettävyyden arvionti ilman käyttäjiä automaattinen

Lisätiedot

Diacor Turku extranet

Diacor Turku extranet Diacor Turku extranet Extranet on asiakasyritystemme vastuuhenkilöille tarkoitettu sähköinen palvelukanava. Diacor Turun extranet- sivustolla yrityksen kontaktihenkilön on mahdollista kirjata työntekijöiden

Lisätiedot

SEPA Heuristinen arviointi

SEPA Heuristinen arviointi SEPA Heuristinen arviointi Versio Päivämäärä Muokkaaja Kuvaus 1.00 3.12.2005 Markus Kattilamäki Dokumentti luotu 0.50 Kirsi Rönkkö Alustava dokumentti Wikiin Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Menetelmän

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

UPM Urakoitsijaportaali. Ohjeet urakoitsijoille Urakoitsijaportaali

UPM Urakoitsijaportaali. Ohjeet urakoitsijoille Urakoitsijaportaali UPM Urakoitsijaportaali Ohjeet urakoitsijoille Urakoitsijaportaali https://upm.aventra.fi/upmcp 1. Urakoitsijaportaali 2. Työntekijän ilmoittaminen tehtaalle Työtilaukset, resursointi ja aikataulutus 3.

Lisätiedot

Jos yritys tekee EU tavarakauppaa, käy tekemässä ennen käyttöönottoa myynnin perustiedoissa kerran seuraava toimenpide:

Jos yritys tekee EU tavarakauppaa, käy tekemässä ennen käyttöönottoa myynnin perustiedoissa kerran seuraava toimenpide: Uusi Alv-yhteenvetoilmoitus / käyttöönotto Myynnin perustiedot EU-tavarakaupan osalta Jos yritys tekee EU tavarakauppaa, käy tekemässä ennen käyttöönottoa myynnin perustiedoissa kerran seuraava toimenpide:

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

TOOLS KÄYTTÖOHJEET OPETTAJALLE

TOOLS KÄYTTÖOHJEET OPETTAJALLE TOOLS KÄYTTÖOHJEET OPETTAJALLE KÄYTTÖOHJEEN SISÄLTÖ Tästä käyttöohjeesta löydät seuraavat ohjeet: Salasanan luominen Ryhmien ja käyttäjien luominen Ryhmien ja käyttäjien muokkaaminen ja poistaminen Leikkituokio-ohjeiden

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä OPALA Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto 4 2 Root, koko Opalan pääkäyttäjä...5 2.1 Sisäänkirjautuminen.5 2.2 Käyttäjätunnukset 6 2.2.1 Pääkäyttäjätunnukset.6 2.2.1.1 Luo. 7 2.2.1.2 Muokka/poista 8

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 7.5. 2018 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Titta-palvelun käyttöohje

Titta-palvelun käyttöohje LUONNOS 226.10.2017 2 (11) Sisällysluettelo 1 Rekisteröityminen... 4 2 Kirjautuminen... 5 2.1 Unohtunut salasana... 6 2.2 Unohtunut käyttäjätunnus... 6 3 Etusivu... 6 4 Käyttäjätoiminnot... 6 4.1 Salasanan

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Tuntiopettajan HelleWi ja sähköinen päiväkirja

Tuntiopettajan HelleWi ja sähköinen päiväkirja Tuntiopettajan HelleWi ja sähköinen päiväkirja 26.1.2017 Yleistä Ohjeen tarkoituksena on opastaa tuntiopettaja HelleWi -ohjelman käyttöön kurssisuunnittelun, oppilaiden tietojen (yhteydenottoa varten)

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta.

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. 2 Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjanpitolain uudistus 2016... 3 Liitetietotosite...

Lisätiedot

Titta-palvelun käyttöohje

Titta-palvelun käyttöohje LUONNOS 2 (12) Sisällysluettelo 1 Rekisteröityminen... 4 2 Kirjautuminen... 5 2.1 Unohtunut salasana... 5 2.2 Unohtunut käyttäjätunnus... 6 3 Etusivu... 6 4 Käyttäjätoiminnot... 6 4.1 Salasanan vaihtaminen...

Lisätiedot

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluissa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluissa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Esimiehen wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ehr-järjestelmän käyttö

Lisätiedot

Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä. Käyttöohje

Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä. Käyttöohje Projektiryhmä Tete Työajanseurantajärjestelmä T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö 2(17) Muutoshistoria Version Date Author Description 0.10 1.12.2003 Miikka Lötjönen First incomplete draft 0.20 6.2.2004

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

WebOodin opetustapahtumat, Avoin yliopisto Mari Riihiaho

WebOodin opetustapahtumat, Avoin yliopisto Mari Riihiaho WebOodin opetustapahtumat, Avoin yliopisto 1.3.2011 Mari Riihiaho WebOodi sisäänkirjautuminen Kirjaudu HENKILÖKUNTA Kirjaudu sisään -linkin kautta. Kirjaudu Aalto University Weblogin-kirjautumisen kautta

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN...

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... 4 1.5.1 Vahvista lähtöön osallistuminen

Lisätiedot

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Jäsenrekisteriin kirjautuminen Avaa internet ja kirjoita selaimen osoitekenttään: https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana, ja paina Sisäänkirjaus. Kirjauduttua avautuu

Lisätiedot

Käytettävyysarvion yhteenveto

Käytettävyysarvion yhteenveto Raportti 1 (8) Käytettävyysarvion yhteenveto Tilaaja Etunimi Sukunimi, Yritys Aihe/Kohde Yleisimpiä käytettävyystapauksia Päivämäärä Tulokset x.x.2016 Kriittiset ongelmat, 2 kpl, kohta 1-2 Vakavat ongelmat,

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Kotkaliikkuu.fi. Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä

Kotkaliikkuu.fi. Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä Kotkaliikkuu.fi Ohjeita seuroile ja yhteisöille palvelun käytöstä Tunnukset Tarvitset käyttäjätunnuksen ja salasanan käyttääksesi palvelua. Tunnukset ovat usein yhteisölle yhteiset. Henkilökohtaisia tunnuksia

Lisätiedot

Kuopio, Käyttöohje, 12.2.2002

Kuopio, Käyttöohje, 12.2.2002 Käyttöohje Kuopio Kuopio, Käyttöohje, 12.2.2002 Versiohistoria: Versio Pvm Laatija Muutokset 0.1 10.2.2002 Wesa Aapro T2-vaiheen mukaisen käyttöohjeen ensimmäinen versio. 1.0 11.2.2002 Ossi Jokinen Katselmointi

Lisätiedot

ASIO Tilavarausohjelmisto / Peruskäytön ohje

ASIO Tilavarausohjelmisto / Peruskäytön ohje ASIO Tilavarausohjelmisto / Peruskäytön ohje Asio Tilavarausohjelmiston perustoimintojen esittely Sisällys 1. Johdanto 2. Käyttöoikeudet ja roolit 3. Toimintotasot 4. Kalenterityypit 5. Käyttötyypit 6.

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Project group Tete Work-time Attendance Software. Henkilökohtainen SE harjoitus: etenemisraportti

Project group Tete Work-time Attendance Software. Henkilökohtainen SE harjoitus: etenemisraportti Project group Tete Work-time Attendance Software Henkilökohtainen SE harjoitus: etenemisraportti Pariohjelmointi Mika Lindroos T-76.115 Software project 2(6) Muutosloki Versio Pvm Tekijä Kuvaus 1.0 28.11.2003

Lisätiedot

Käyttöohje. Aija. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Käyttöohje. Aija. Helsinki Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Käyttöohje Aija Helsinki 2.9.2005 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Sisältö 1. Yleistä...3 2. Järjestelmän toiminnot...4 2.1 Rekisteröityminen...4 2.2 Sisäänkirjautuminen...4

Lisätiedot

Rakennusautomaation käytettävyys. Rakennusautomaatioseminaari 30.5.2013 Sami Karjalainen, VTT

Rakennusautomaation käytettävyys. Rakennusautomaatioseminaari 30.5.2013 Sami Karjalainen, VTT Rakennusautomaation käytettävyys Rakennusautomaatioseminaari 30.5.2013 Sami Karjalainen, VTT 2 Oma tausta Perusinsinööri DI, lvi-tekniikka, TKK 1993 Herääminen käytettävyysasioihin noin 2002 Tekniikan

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Oppimateriaalin lisääminen

Oppimateriaalin lisääminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 Oppimateriaalin lisääminen Tässä ohjeessa käsitellään oppimateriaalilinkin lisäämistä sekä opintokohteelle, että opetustapahtumalle. WebOodiin on mahdollista syöttää oppikirjojen

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Vanhempien Daisy. Päivitetty

Vanhempien Daisy. Päivitetty Vanhempien Daisy Päivitetty 202019 Sisältö Asetukset Vaihda salasana 4. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 5. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 6. Hoitoajat Muokkaaminen, lisääminen, poistaminen ja laskurin tulkinta

Lisätiedot

Huoltajien Daisy. Päivitetty

Huoltajien Daisy. Päivitetty Huoltajien Daisy Päivitetty 30.10.2017 Sisältö Asetukset Vaihda salasana 4. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 5. Hoitoajat Tee hoitoaikavaraus 6. Hoitoajat Muokkaaminen, lisääminen, poistaminen ja laskurin

Lisätiedot

tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 3.3 päivitetty KPAO Juha Kykyri

tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 3.3 päivitetty KPAO Juha Kykyri tempus.kpedu.fi Tuntitietojen kirjausjärjestelmän Ohje Versio 3.3 päivitetty 04.06.2013 KPAO Juha Kykyri 1 Sisältö Kirjautuminen järjestelmään... 2 Rekisteröityminen... 3 Aloitusnäkymä... 4 Asetukset valikko...

Lisätiedot

Linssintarkastusjärjestelmän käyttöliittymän käytettävyyden arviointi

Linssintarkastusjärjestelmän käyttöliittymän käytettävyyden arviointi Linssintarkastusjärjestelmän käyttöliittymän käytettävyyden arviointi Diplomityöseminaari 1.3.2005 Kirsi Eulenberger-Karvetti Esityksen rakenne * Työn tausta * Työn tavoitteet * Katsaus käytettävyyteen

Lisätiedot

Arviointimenetelmän valinta

Arviointimenetelmän valinta Arviointimenetelmän valinta Kunkin tehtävätyypin asetuksissa on valittavissa kolme vaihtoehtoista arviointimenetelmää: yksinkertainen, suora arviointi, arviointimatriisi ja arviointiopas. yksinkertainen,

Lisätiedot

2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 5 2.1 SELAA AIKOJA... 6 2.2 PALAUTESIVU... 7

2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 5 2.1 SELAA AIKOJA... 6 2.2 PALAUTESIVU... 7 KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 OMAT VARAUKSET... 4 1.6 MUOKKAA JÄSENTIETOJA... 4 1.7 MUUTA SALASANA... 4

Lisätiedot

SYÖTTÖPOHJA LUKUJEN SYÖTTÖÖN ERI TARKOITUKSIIN

SYÖTTÖPOHJA LUKUJEN SYÖTTÖÖN ERI TARKOITUKSIIN SYÖTTÖPOHJA LUKUJEN SYÖTTÖÖN ERI TARKOITUKSIIN Usein tarvitaan käyttäjän käsin syöttämiä lukuja eri tarkoituksiin. Tällaisia ovat mm. budjetti-, ennuste-, tavoite- ym. luvut. Lukuja syötetään eri kohteille,

Lisätiedot

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö

Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje. 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sähköinen ajanvaraus Virkailijan ohje 11.11.2015 Valtiovarainministeriö Sisältö 1 Yleistä... 1 1.1 Sisään- ja uloskirjautuminen... 1 1.2 Salasanan vaihto... 2 2 Ajanvaraus... 3 2.1 Varauksen luonti...

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU

SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU ------- SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU Käyttäjän opas ver. 106865-4, 6.2.2014 Sisältö 1 Salauspalvelun toimintaperiaate... 1 2 Salauspalvelun käyttö... 2 2.1 Avausviestin lähettäminen... 2 2.2 Vastaanottajan

Lisätiedot

Visma Approval Center. Versiosaate 1.3

Visma Approval Center. Versiosaate 1.3 Visma Approval Center Versiosaate 1.3 Visma Approval Center - Versiosaate 1.3 Kaikkia koskettavat kehitykset Muutokset käyttöliittymän välilehdissä Tarkastajat ja hyväksyjät näkevät ylävalikon jatkossa

Lisätiedot

Heuristinen arviointi

Heuristinen arviointi Teknillinen Korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Heuristinen arviointi Ryhmä Rajoitteiset Mitro Kuha Versio Päivämäärä

Lisätiedot

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

NETTISIVUOHJE. MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen NETTISIVUOHJE SISÄLTÖ 2 JULKAISUJÄRJESTELMÄ tietoa WordPress julkaisujärjestelmästä perustoiminnot (kirjautuminen, asetukset) 6 MUITA OHJEITA käyttäjän lisääminen, mediakirjasto, sähköpostien lisääminen

Lisätiedot

Ryhmäläisten nimet:

Ryhmäläisten nimet: 1 TJTA10, kevät 2020 VERTAISARVIOINTILOMAKE Ryhmäläisten nimet: 1. 2. 3. Heuristinen arviointi käyttäen ohjeistuksessa olevaa heuristiikkalistaa. Tehdään vertaisarviointi käyttöliittymästä. Testi suoritetaan

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

2 Eläinlistan kautta voidaan tallentaa tietoja kuolleille eläimille

2 Eläinlistan kautta voidaan tallentaa tietoja kuolleille eläimille Sisällys: Sisällys:... 1 WebLammas versio 1.0.8.3 korjaukset ja uudet ominaisuudet... 2 1 Eläin - välilehdelle tuodaan Tilan elossa olevat eläimet... 2 2 Eläinlistan kautta voidaan tallentaa tietoja kuolleille

Lisätiedot

Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten.

Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten. SÄHKÖPOSTIPALVELUN OMAHALLINTA-OHJE Tämä ohje on tehty MPY:n laajakaista-asiakkaiden käytössä olevien sähköpostipalveluiden hallintatyökalu Omahallinta-sivustoa varten. Sisällysluettelo 1 Omahallintaan

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Oppimateriaalin lisääminen

Oppimateriaalin lisääminen Helsingin yliopisto 1 Oppimateriaalin lisääminen Tässä ohjeessa käsitellään oppimateriaalilinkin lisäämistä sekä opintokohteelle, että opetustapahtumalle. WebOodiin on mahdollista syöttää oppikirjojen

Lisätiedot

Ryhmäläisten nimet:

Ryhmäläisten nimet: 1 TJT10, kevät 2017 VERTAISARVIOINTILOMAKE Ryhmäläisten nimet: 1. 2. 3. Heuristinen arviointi käyttäen ohjeistuksessa olevaa heuristiikkalistaa. Tehdään vertaisarviointi käyttöliittymästä. Testi suoritetaan

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelu

Opetuksen suunnittelu Asio-Tilavarausohjelmisto/ Opetuksen suunnittelu Opetuksen suunnittelu Suljettujen aikojen määritys Kiinteiden opetusaikojen määritys Opetuperiodit Kaikissa vaiheissa tilanteen mukainen yhteys opiskelijahallinto-ohjelmistoon

Lisätiedot

<e.g. must, essential, conditional>

<e.g. must, essential, conditional> Käyttötapaukset Kurssin malli käyttötapauksille: Tila < List of users and the other systems that interacts directly with a system>

Lisätiedot

Työssäoppiminen ja sen kopiointi Wilmassa Wilmaohje. 31.8.2015 Turun ammatti-instituutti Sami Mäkelä

Työssäoppiminen ja sen kopiointi Wilmassa Wilmaohje. 31.8.2015 Turun ammatti-instituutti Sami Mäkelä Työssäoppiminen ja sen kopiointi Wilmassa Wilmaohje 31.8.2015 Turun ammatti-instituutti Sami Mäkelä Työssäoppiminen Opettaja voi täyttää ja tarkastella työssäoppimistietoja Wilman kautta. Myös opiskelijalle

Lisätiedot

Kysymyspankin käyttäminen

Kysymyspankin käyttäminen 1 Henkilöstökoulutus 22.8.2018 Moodlen tentit Mervi ruotsalainen Tentin tai itsetestaavien harjoitusten tekeminen Moodlessa. Vaiheet: Luo kategoria kysymystyypeille Luo Kysymykset Lisää Aktiviteetti Tentti

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Ambientia Content Manager TM

Ambientia Content Manager TM Ambientia Content Manager TM Bulletin Manager 2.0 KÄYTTÖOHJE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (17) KÄYTTÖOHJE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3 2

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään.

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. 1. Artikkelin lisääminen a. Kirjaudu sisään b. Lisää sisältöä c. Artikkeli i. Lisää pääkuva 1. Pääkuvalle kuvateksti ii. Anna artikkelille otsikko iii. Ingressi-kenttään

Lisätiedot

MICROSOFT EXCEL 2010

MICROSOFT EXCEL 2010 1 MICROSOFT EXCEL 2010 Taulukkolaskentaohjelman jatkokurssin tärkeitä asioita 2 Taulukkolaskentaohjelmalla voit Käyttää tietokonetta ruutupaperin ja taskulaskimen korvaajana Laatia helposti ylläpidettäviä

Lisätiedot

Ohje RMA-hakuun online palvelusta

Ohje RMA-hakuun online palvelusta Ohje RMA-hakuun online palvelusta Järjestelmän muutoksen vuoksi 1.7.2012 ennen ja jälkeen tehdyt tilaukset käsitellään erillisinä RMA-palautuksina. Näin ollen samaan RMA-pyyntöön ei voida yhdistää tuotteita,

Lisätiedot

Nimi: Opnro: Harjoitustyön suoritus: ( ) syksy 2006 ( ) syksy 2005 ( ) muu, mikä. 1. Selitä seuraavat termit muutamalla virkkeellä ja/tai kaaviolla:

Nimi: Opnro: Harjoitustyön suoritus: ( ) syksy 2006 ( ) syksy 2005 ( ) muu, mikä. 1. Selitä seuraavat termit muutamalla virkkeellä ja/tai kaaviolla: Harjoitustyön suoritus: ( ) syksy 2006 ( ) syksy 2005 ( ) muu, mikä 1. Selitä seuraavat termit muutamalla virkkeellä ja/tai kaaviolla: a) käytettävyys b) käyttäjäkeskeinen suunnittelu c) luonnollinen kieli

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

Heuristisen arvioinnin muistilista - lyhyt versio

Heuristisen arvioinnin muistilista - lyhyt versio Alla oleva kymmenkohtainen muistilista on sovellettu Jakob Nielsenin heuristisen arvioinnin muistilistasta (Nielsen, 1994), hyödyntäen Keith Instonen wwwpalveluiden arviointiin muokattua samaista listaa

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

OHJE VERKKOKAUPASSA ASIOINTIIN

OHJE VERKKOKAUPASSA ASIOINTIIN 1 OHJE VERKKOKAUPASSA ASIOINTIIN Sisällysluettelo Tuotevalikoima... 2 Verkkokauppaan kirjautuminen... 3 Tuotteet... 3 Tuotteiden hakeminen... 3 Tuotteen tiedot... 5 Miten asiakas on aikaisemmin tilannut

Lisätiedot

Tentin asetukset. Tentin lisääminen. Tentin asetukset

Tentin asetukset. Tentin lisääminen. Tentin asetukset Tentin asetukset Moodlen tentti-aktiviteetin perusasetukset käydään läpi tällä sivulla. Jos etsit ohjetta kysymysten luomiseen, katso erillinen ohjesivu kysymyspanki sta. Tentti soveltuu "perinteisen tenttimisen"

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on Turun yliopiston avoimessa yliopisto-opetuksessa käytettävä verkkooppimisympäristö. Omalta Moodlen kurssialueeltasi löydät

Lisätiedot

Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus

Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus SISÄLLYSLUETTELO 1. Käyttäjätunnukset 2 2. Kirjautuminen järjestelmään 3 3. Eläintenpitäjän eläimet ja rekisterin valinta 4 4. Ilmoitukset 4.1

Lisätiedot

VIDA ADMIN PIKAOPAS SISÄLTÖ

VIDA ADMIN PIKAOPAS SISÄLTÖ SISÄLTÖ 1 VIDA ADMIN... 3 1.1 Tarkastusluettelo... 3 1.2 Lisää käyttäjä... 3 1.3 Rekisteröi VIDA All-in-one... 4 1.4 Aktivoi tilaus sekä liitä käyttäjät ja tietokoneet tilaukseen... 4 1.5 Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Suoritusten kirjaaminen WinOodissa: Opintoneuvojan ohje

Suoritusten kirjaaminen WinOodissa: Opintoneuvojan ohje Helsingin yliopisto WinOodi Sivu 1/6 Suoritusten kirjaaminen WinOodissa: Opintoneuvojan ohje Opettajat voivat WebOodissa kirjata arviointeja kokonaisille opintojaksoille ja siirtää ne rekisteröitäviksi

Lisätiedot

VIS Online 2.0 version uudistukset

VIS Online 2.0 version uudistukset VIS Online 2.0 version uudistukset Tämä dokumentti kuvaa VIS Online 2.0 julkaisun erot VIS Online 1.0:aan nähden. Dokumentti on tarkoitettu vanhan VIS Online 1.0 version käyttäjille siirryttäessä uuden

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot