Uusikaupunki UUDENKAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN STRATEGIA TOIMIVAT SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT HYVINVOIVAT ASUKKAAT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Uusikaupunki UUDENKAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN STRATEGIA 2007-2013 TOIMIVAT SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT HYVINVOIVAT ASUKKAAT"

Transkriptio

1 Uusikaupunki UUDENKAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN STRATEGIA TOIMIVAT SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT HYVINVOIVAT ASUKKAAT

2 1 Johdanto Sosiaali- ja terveyskeskuksen strategia vuosille perustuu kaupungin Kunnon koti kuntalaiselle strategiaan. Palvelukeskuksen oman strategian tarve pohjautuu myös tavoitteeseen kehittää sosiaali- ja terveystoimen tehtäväaluetta kokonaisvaltaisesti. Toiminnan taustalla oleva jatkuvasti muuttuva ja kehittyvä lainsäädäntö ja toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset sekä asukkaiden lisääntyvät palvelutarpeet ja vaateet edellyttävät koko palvelukeskukselta ja henkilöstöltä jatkuvaa muutosten seurantaa ja nopeaa muutoksiin reagointia. Sosiaali- ja terveyskeskuksen tulee osata jakaa käytettävissä olevat sekä henkilöstö- että taloudelliset voimavarat tasapuolisesti peruspalveluihin ja erityispalveluihin. Toimintaa ohjaavana periaatteena on ennaltaehkäisevä ja kuntouttava työote. Palvelukeskuksessa aikaisemmin hyväksytyt lapsipoliittinen ohjelma, vanhuspoliittinen ohjelma, vammaispalveluohjelma sekä seutukunnalliset vanhusten hoitoketjut- projekti sekä hyvinvointipoliittinen ohjelma on otettu huomioon strategian toimenpideohjelmassa. Ikärakenteen muutos, työelämän ja työympäristön muutokset ovat yksi keskeinen ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttava tekijä. Ne heijastuvat myös sosiaali- ja terveysalalle. Työntekijöiden lähivuosien kiihtyvä eläkkeelle siirtyminen ja työn rasittavuus johtavat työvoimapulaan, jos ei kyetä turvaamaan ammatillisen henkilöstön saatavuutta. Meneillään oleva kunta- ja palvelurakenneuudistus ja sen mukanaan tuomat mahdolliset uudet ratkaisut korostava oman strategian merkitystä. Uudistus voi johtaa siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen ja tuotannon mallit joudutaan arvioimaan uudelleen. Palvelujärjestelmään tarvitaan peruskuntia suurempia alueellisia rakenteita. Ennakoitu kehitys edellyttää myös sosiaalija terveydenhuollon ohjausjärjestelmien muuttamista niin, että järkevä ja riittävän yhdenmukainen sosiaali- ja terveyspolitiikka on jatkossakin mahdollista.

3 2 UUDENKAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN STRATEGIA TOIMIVAT SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT HYVINVOIVAT ASUKKAAT 1. MISSIO Sosiaali- ja terveyskeskus toimii luovasti ja ennakoivasti hyvinvointipalvelujen järjestäjänä tuottaen uusikaupunkilaisten asukkaiden tarvitsemat laadukkaat ja riittävät peruspalvelut. Yhteistyössä muiden kuntien ja seutukuntien kanssa sosiaali- ja terveyskeskus toimii aktiivisena peruspalvelujen tuottajana muille Vakka-Suomen kunnille ottaen huomioon kunta- ja palvelurakenneuudistuksen. 2. ARVOT Toimintaamme ohjaavat seuraavat arvot: 1. Otamme huomioon asiakkaan yksilöllisyyden 2. Kunnioitamme asiakkaan itsemääräämisoikeutta 3. Teemme työmme hyvin ja kannamme yhteisvastuuta 4. Huolehdimme henkilökunnan hyvinvoinnista 5. Pidämme yllä henkilökunnan ammattitaitoa 6. Otamme huomioon olemassa olevat taloudelliset realiteetit 3. VISIO Sosiaali- ja terveyskeskus on kaupunkimme asukkaiden tärkein julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaja, jota täydentävät yksityiset palvelut. Eri alojen hoito- ja palveluketjut toimivat joustavasti siten, että asiakkaat/potilaat hoidamme oikeaan aikaan oikealla paikalla käyttäen hyväksi työntekijöidemme moniammatillista tietotaitoa. Kaiken toiminnan tavoitteena on terve ja hyvinvoiva kuntalainen. Henkilökuntamme on työhönsä sitoutunutta ja motivoitunutta.

4 3 4. TOIMINTA-AJATUS Sosiaali- ja terveyskeskus vastaa asukkaiden tarvitsemien sosiaalipalvelujen, perusterveydenhuollon ja sairaanhoitopalvelujen järjestämisestä sekä riittävästä toimeentuloturvasta. Tavoitteena on edistää ja ylläpitää väestön fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä väestön ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä. Erityisenä tavoitteena pidetään sitä, että toimintaa suunnitellaan yhteistyössä kaupungin muiden tulosalueiden, seutukunnan muiden perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköiden sekä erikoissairaanhoidon edustajien kanssa siten, että julkisen sektorin, erityisesti terveydenhuollon kokonaiskustannukset olisivat hallittavissa aiempaa paremmin. 5. STRATEGIAN LÄHTÖKOHDAT 5.2. Palvelujen laatu ja määrä Palvelut tuotetaan ottaen huomioon väestörakenteessa tapahtuvat muutokset ja muuttoliike sekä valtakunnallisten sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisohjelmien antamat palvelujen määrä- ja laatusuositukset 5.3. Palvelujen tuottamistapa Palvelut järjestetään kunnan oman tuotannon lisäksi yhteistyössä seutukunnan muiden kuntien sekä yksityisten palveluntuottajien ja järjestöjen kanssa. Erityispalvelut järjestetään seudullisesti, osin yli seutukuntarajojen. Nykyistä laajemmat palvelualueet haetaan riippuen palvelusta. Asiakastarpeen ja toimintaympäristön muutoksia seurataan aktiivisesti ja niihin reagoidaan nopeasti.

5 4 6. TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOKSET 6.1 Väestömäärän kehitys ikäryhmittäin vuosina Uudenkaupungin väkiluku Tilastokeskuksen mukaan oli henkilöä. Vuonna 2012 ennusteen mukaan asukasmäärä on eli vähennystä 929 henkilöä (5,7 %). Ikäryhmittäin väestökehitys ennusteen mukaan on seuraava: Muutos +/- Muutos % 0-6 v , v , v , v , v , v ,9 Tilaston mukaan lapsimäärän vähentyminen jatkuu edelleen suunnitteluvuosien aikana voimakkaana, kun taas vanhusväestön erityisesti vanhimman, yli 85 vuotiaiden - määrä kasvaa lähes 40 %:lla. Tämä edellyttää sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäpanostusta vanhusten palveluihin Huoltosuhteen kehitys Huoltosuhde, jolla tarkoitetaan 0-14 ja yli 65 vuotiaita henkilöitä sataa vuotiasta kohti on kehittynyt Uudessakaupungissa negatiiviseen suuntaan. Vuonna 1995 huoltosuhde oli 48, kun se v oli 49,5. Vastaavanlainen muutos on tapahtunut koko Vakka-Suomessa, vaikkakin hitaammin: vuonna 1995 huoltosuhde oli 53 ja vuonna 2004 se oli 53,7. Vuoteen 2010 mennessä Uudenkaupungin huoltosuhteen ennustetaan kasvavan 52:een (5280/102,02) ja koko Vakka-Suomen 57:ään. Tämä tarkoittaa sitä, että entistä pienempi määrä työikäisiä kantaa vastuun entistä suuremmasta määrästä hoivaa ja huolenpitoa tarvitsevista.

6 Työllisyys ja työvoimapula Uudenkaupungin alueella on vuoden 2005 lopussa tilastotietojen mukaan ollut työttömiä työnhakijoita lomautetut mukaan lukien 906 henkilöä. Työttömyysprosentti oli 11,2 %. Yli vuoden työttömänä olleita oli 280 ja yli 50 vuotiaita 488, vajaakuntoisia 132 ja alle 25-vuotiaita 71. Työmarkkinatuen saajia on v ollut keskimäärin 397 henkilöä, heistä työttömyyden perusteella tukea saaneita oli 303. Vähintään 500 päivää työmarkkinatukea saaneita eli ns. vaikeasti työllistettäviä on ollut keskimäärin 223 ja työttömyyden perusteella tukea saaneita, joiden työmarkkinatukimenot kunta ja valtio uuden rahoitusmallin mukaan jakavat, on ollut keskimäärin 182. Työllisten osuus vuotiaista Uudessakaupungissa oli vuonna ,2 % (ennakkotieto v. 2004: 60,1 %). Valtakunnallinen tavoite on 60, jopa 70 %. Syksyllä 2005 kaupungin työllisyys parani selkeästi autotehtaan ottaessa takaisin lomautettuja ja uusia työpaikkoja syntyi sekä autotehtaalle että pk- yrityksiin. Tyypillistä Uudenkaupungin työllisyystilanteen paranemisessa on kuitenkin se, että pitkäaikaistyöttömien ja yli 50 vuotiaiden työllisyystilanne ei parane. Heidän määränsä pysyy lähes vakiona. Pitkälle koulutettujen terveydenhuollon ammattilaisten ja sosiaalityöntekijöiden saatavuudessa on jo nyt vaikeuksia. Myös perhepäivähoitajista on pulaa Henkilöstön eläköityminen Vuoden 2004 kaupungin henkilöstöraportin mukaan vuosina sosiaali- ja terveyskeskuksen henkilöstöstä jää vanhuuseläkkeelle henkilökohtaisen eläkeiän perusteella yhteensä 123 eli 32 % koko palvelukeskuksen vakituisen henkilöstön määrästä. Tämä henkilöstön luonnollinen poistuma tulee ottaa huomioon uusia työntekijöitä rekrytoitaessa.

7 Yksityiset palvelut ja kolmas sektori Uusia yksityisiä sekä sosiaali- että terveyspalveluja tuottavia yrityksiä on viime vuosina syntynyt lisääntyvässä määrin. Myös kolmannen sektorin palvelutuotanto on kasvanut ja tullut julkisten palvelujen rinnalle. Asiakkaat käyttävät entistä enemmän yksityisiä palveluja ohi julkisten palvelujen. Asiakkaat ovat entistä laatutietoisempia ja vaativampia. Tästä syystä palvelujen kilpailuttaminen ja oman palvelutuotannon laatutason ylläpitäminen on keskeistä suunnittelukaudella Päihde- ja mielenterveysongelmien aiheuttama lisääntynyt hoidon tarve Päihde- ja mielenterveyshäiriöiden takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrä on kasvanut. Mielenterveys- ja käytöshäiriöiden takia uusikaupunkilaisia työkyvyttömyyseläkkeen saajia oli v yhteensä 263 henkilöä, kun v määrä oli jo 330. Suuri osa päihteiden ongelmakäyttäjistä hakee apua ongelmiinsa useammasta päihdepalveluja tarjoavasta yksiköstä samanaikaisesti tai lyhyehkön aikaperiodin sisällä (tehdyn kartoituksen mukaan n. 40 % psykiatrian poliklinikan asiakkaista olivat myös A-klinikan asiakkaita). Selvityksen mukaan yli kolmannes A-klinikan asiakkaista oli asioinut päihdeongelmiensa vuoksi vähintään kolmessa eri toimipisteessä. Runsaasti alkoholia käyttävillä on sairaspäivien määrä noin kaksin- tai kolminkertainen verrattuna raittiisiin ja kohtuukäyttäjiin. 7. PROSESSIJOHTAMINEN JA JATKUVA LAADUN PARANTAMINEN Prosessiajattelulle perustuva johtaminen on kaikilla tasoilla tavoitteellista ja suunnitelmallista. Johtaminen pohjautuu verkostomaisuuteen, joustavuuteen, avoimuuteen, luottamukseen ja laajaan seudulliseen ajattelutapaan. Johto seuraa aktiivisesti toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja reagoi niihin välittömästi. Johtamisen avulla kannustetaan sosiaali- ja terveyskeskuksen henkilöstöä itsensä kehittämiseen ja toimintatapojen jatkuvaan tarkistamiseen ja uudistamiseen ja niiden kautta palvelujen laadun parantamiseen.

8 SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN STRATEGIAKARTTA 7 Hyvä maine Aktiivinen yhteistyökumppani Asiakas yhteistyökumppanina Erityispalvelut alueellisesti Monipuoliset ja laadukkaat palvelut Laatujärjestelmät Alueellinen näkökulma Aloitteellisuus alueen kehittämisessä Terve ja hyvinvoiva kuntalainen Kilpailukyinen palvelutuotanto Palveluiden uudet järjestämistavat Johtajuus ja osallistuminen Ammattitaitoinen, sitoutunut henkilöstö Tehokkaat prosessit Poliittisen ja virkamiesjohdon yhteistyö ja tuki Vuorovaikutteiset työyhteisöt Kustannustehokkuus

9 8 STRATEGINEN TAVOITE MITTARIT TAVOITETASO MONIPUOLISET JA LAADUKKAAT PALVELUT Lapsiperheiden palvelut: Päivähoitoa tarjotaan kunnallisena ja yksityisenä palveluna. Kunnassa on riittävästi päivähoitopaikkoja. Perheiden erilaisiin tarpeisiin vastataan. Varhaiskasvatussuunnitelmat Eri hoitomuotojen tarjonta vastaa kysyntää ottaen huomioon taloudelliset mahdollisuudet. Aukioloajat vastaavat perheiden tarpeita. Perhekeskeisiä työmenetelmiä on luotu. Strategiat, tavoitteet ja saadut palautteet ohjaavat työtä. Vanhusten palvelut: Palvelut tarpeen mukaiset. Asiakaskysely toteutetaan 100:lle yli 80-vuotiaalle kolmen vuoden välein. Painopiste monipuolisissa avo- ja kotiin annettavissa palveluissa. Sekä avo- että laitoshoidossa kuntouttava työote. Palvelurakenteen kehittäminen tarvekartoituksen mukaisesti kunnan omana toimintana, ostopalveluiden kautta ja palveluseteliä käyttäen. Itsenäisesti kotona asuvia yli 90% 75-vuotiaista ja heistä vuositasolla vuoteen 2012 mennessä 25% kotihoidon piirissä. Laitosmaisen hoidon piirissä on korkeintaan 8% 75 vuotta täyttäneistä vuosina Vertailu toteutetaan RAVA-toimintakykymittaria käyttäen. Kotihoidon tavoitetasoa tarkastellaan asiakasmääränä vuositasolla. Vuosille vahvistetaan valtuustotason sitova henkilöstöohjelma. Vanhusneuvola Toiminta käynnistetään vuonna Sosiaalityö ja perheneuvola: Riittävät resurssit Sosiaalityön ammatillinen osaaminen on turvattu lain edellyttämällä tasolla kaikissa yksiköissä, erityisesti lastensuojelu. Lastensuojelun ensisijaisuus Työntekijän vastaanotolle pääsee kahden viikon kuluessa. Kriisipäivystys Lastensuojelun kriisipäivystys toteutetaan Kokonaisvaltainen yhteistyö Vaikeasti asutettavat käsitellään asunto SAStyöryhmässä kuukausittain. Saavat asunnon kahden kk:n sisällä.

10 9 STRATEGINEN TAVOITE MITTARIT TAVOITETASO Terveydenhuolto: Kuntoutus: Keskeisten palveluiden laatutasomittarit Laatujärjestelmät Palvelujen uudet järjestämistavat Palvelut monipuolistetaan toiminnoiltaan laajentamalla palvelualueita. Palvelutasomittarit on määritelty vuoden 2007 aikana. Vuodeosastot ottavat potilaan hoitoon sekä erikoissairaanhoidosta että kotihoidosta kolmen arkipäivän kuluessa hoidon tarpeen heräämisestä tai jos sairaanhoitopiirin päätöksistä muuta aiheutuu, niin sellaisessa ajassa, ettei siirto/odotuspäivistä aiheudu lisäkustannuksia vuoden 2008 aikana. Osallistutaan terveyskeskusten laatuverkostotyöskentelyyn valtimotautien osalta ja kehitetään niiden kautta verenpaine-, diabetes- ja sepelvaltimotautien hoidon prosesseja niin, että laatumittauksen tulokset paranevat vuosittain. Kattavat terveydenhuollon laatujärjestelmät on luotu vuoteen 2012 mennessä. Osallistutaan Hoitoreitit-työskentelyyn ja kehitetään tärkeiden tautiryhmien potilaiden hoitoprosesseja yhteistyössä erikoissairaanhoidon kanssa niin, että järkevän työnjaon kautta voidaan hoitaa nykyistä kattavammin potilaita perusterveydenhuollossa. Uusia perhekeskeisiä toimintamalleja kehitetään. Neuvoloiden seutukunnallinen perhetyöntekijähanke toteutetaan vuosina Palvelutarve ja resurssointi arvioidaan ja toteutetaan. Alueen kuntien kanssa on määritelty palvelutarve, palveluympäristö, resurssointi, hinnat ja toteutus. Noudatetaan valtakunnallisia palvelujen laatusuosituksia. Hoitotakuun toteutumista seurataan. TEHOKKAAT PROSESSIT

11 10 STRATEGINEN TAVOITE MITTARIT TAVOITETASO Lapsiperheiden palvelut: Vanhusten palvelut: Sosiaalityö ja perheneuvola: Terveydenhuolto: Ammattitaitoinen riittävä henkilöstö Erityispäivähoito toteutetaan päivähoidon yhteydessä Esiopetus ja hoito toteutetaan samassa päivähoitopaikassa. Perhepäivähoidon varahoito Toimivat palveluketjut avo- ja laitoshoidossa Hoitopalvelut oikeaan aikaan oikeassa paikassa Hoivatakuu: kotona asuvalla 80-vuotta täyttäneellä vanhuksella on oikeus palvelutarpeen arviointiin 7 arkipäivän kuluessa yhteydenotosta. Ammattitaitoinen, sitoutunut henkilöstö Perhetukikeskus Seudulliset taksat Palvelut oikeaan aikaan oikeassa paikassa Ammattitaitoinen, sitoutunut henkilöstö Prosessimainen ajattelutapa kaikilla toimijatasoilla Noudatetaan päivähoitoasetuksen mukaista henkilöstö/lapsi suhdelukua. Järjestetään seudullista täydennyskoulutusta. Kolme erityislastentarhanopettajaa toimivat sovitun aluejaon mukaisesti. Esiopetus toteutetaan tarpeen mukaan sekä päiväkodeissa että ryhmäperhepäiväkodeissa. Päiväkotiryhmässä on sekä hoito- että kasvatushenkilöstöä. Varahoito toteutetaan tiimeissä ja päivähoitopaikan vaihtuminen minimoidaan. Hoidon porrastus toteutetaan valtakunnallisten suositusten mukaisesti. Vuosittaisen RAVA-toimintakykymittauksen perusteella asiakkaat ovat oikeilla hoidon portailla. Seurantajärjestelmä on käytössä. Vanhainkotien henkilöstömitoitus on valtakunnallisen suosituksen mukainen vuonna Kotihoidon henkilöstömitoitus valtakunnallisen suosituksen mukainen vuonna Kaupunki on mukana seudullisessa perhetukikeskushankkeessa. Perhehoidon kustannukset on yhtenäistetty koko seutukunnassa vuonna Perhekodit on kilpailutettu vuonna Perusterveydenhuollossa on kehitetty mielenterveystyötä niin, että erikoissairaanhoidon avohoitokäynnit vähenevät seutukunnan muiden kuntien tasolle vuoteen 2009 mennessä. Vuodeosastojen henkilöstömitoitus on valtakunnallisen suosituksen mukainen Merkittävät kansanterveystyön prosessit on käyty läpi vuoteen 2008 mennessä.

12 11 STRATEGINEN TAVOITE MITTARIT TAVOITETASO Kuntoutus: AKTIIVINEN YHTEISTYÖKUMPPANI Perustehtävän selkiyttäminen Resurssit on kohdennettu oikein Työprosessien läpikäymisen/analysoinnin avulla kunkin yksikön ja toiminnon ydintehtävä on selkiytetty. Prosesseissa esiin tulleet tarpeelliset muutokset on tehty vuoteen 2008 mennessä. Lapsiperheiden palvelut: Vanhustyö: Lapsen yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma (yhteinen suunnittelu ja tavoitteet tehdään yhdessä vanhempien kanssa) Yhteistyö sosiaalityön ja perheneuvolan kanssa. Vanhustyötä toteutetaan moniammatillisesti ja kehittäen toimintaa yhteistyössä kansanterveystyön ja erikoissairaanhoidon kanssa koko seutukunnan alueella Varhaiskasvatussuunnitelma kaikille lapsille on tehty vuosittain. Lapset, vanhemmat ja henkilökunta arvioivat sovittujen tavoitteiden toteutumista. Asiakastyytyväisyyttä mitataan joka toinen vuosi. Yhteiset toimintamallit. Toteutetaan vuosittain RAVA-raportti kuvaamaan Uudenkaupungin vanhustenhuollon tilannetta. Osallistutaan vanhustyön toimijoiden seutukunnalliseen yhteistyöhön. Toteutetaan ja tehdään dokumentoimalla näkyväksi hankkeita, esim. hanke Sykettä sydämeen Ikääntyvän väestön kotona selviytymisen tukeminen kuntoutumista edistävän työotteen avulla. Yhteistyö ikäihmisten neuvoston kanssa on kiinteä ja joustava. Sosiaalityö ja perheneuvola: Yhteistyö päivähoidon, neuvolan ja koulun kanssa Yhteistapaamiset vähintään kaksi kertaa vuodessa. (ennaltaehkäisevä työ) Nuorten työllistymismahdollisuudet Osallistutaan seudullisen työvoiman palvelupisteen toimintaan ja uusien työkohteiden hankintaan. Seudullinen perheneuvola Yksikön toiminta toteutetaan vuonna Alueellinen näkökulma Osallistutaan lastensuojelun kehittämisyksikön toimintaan vuodesta 2008 alkaen.

13 12 STRATEGINEN TAVOITE MITTARIT TAVOITETASO Terveydenhuolto: Kuntoutus: J0HTAJUUS JA OSALLISTUMINEN Alueelliset erityispalvelut Yhteistyö yli rajojen Alueelliset erityispalvelut Johtajuus perustuu yhteistyöhön ja eri osapuolten vaikutusmahdollisuuksien huomioon ottamiseen Aito vuorovaikutteisuus palvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa Henkilöstön työhyvinvointi Laajemman alueen yhteinen työterveyshuoltoyksikkö on toteutettu vuoden 2008 alusta liikelaitoksena. Äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolapalvelut on järjestetty laajemmalle alueelle vuoden 2008 alusta. Lääkinnällisen kuntoutuksen yksikkö on perustettu laajemmalle väestöpohjalle vuoden 2008 alusta. Terveyskeskusosastojen yhteiskäyttö on toteutettu niin, että ainakin seitsemän uusikaupunkilaista potilasta vuosittain hoidetaan muiden terveyskeskusten osastoilla. Vuoden 2007 aikana järjestetään Turun Yliopiston organisaatioon hajauttamaa lääketieteen perusopetusta. Toimitaan hoitajakoulutuksen koulutuspaikkana työharjoittelujaksojen osalta. Päihdepalvelut järjestetty laajemmasta organisaatiosta vuoden 2008 alusta. Vammaispalveluissa toteutettu laajempi alueellinen organisaatio vuoden 2008 aikana. Avoimuus näkyy asiakastyytyväisyytenä ja henkilöstön hyvinvointina laatutasomittaukset. Osallistutaan koko kaupungin tasolla tehtävään työilmapiiri ja hyvinvointikartoitukseen kolmen vuoden välein ja paneudutaan esiin nouseviin kehittämistoimenpiteisiin. Kehityskeskustelut käydään kaikkien työntekijöiden kanssa vuosittain. Henkilöstö osallistuu tarvitsemansa täydennyskoulutuksen suunnitteluun. Vuoden 2006 aikana on luotu ja dokumentoitu tavat, joilla toimintoja kehitetään aidosti yhdessä (esim. työpaikkakokouskäytäntö). Prosessikeskeinen johtamisajattelu on sisäistetty ja toteutettu. Kehityskeskustelut käydään kaikkien työntekijöiden kanssa vuosittain.

14 13 STRATEGINEN TAVOITE MITTARIT TAVOITETASO Ilmapiirikartoituksen tulokset analysoidaan tehokkaasti ja tarvittavat toimenpiteet toteutetaan välittömästi. Jatkuva säännöllinen koulutus, palautteen antaminen ja vastaanottaminen, vastavuoroisen avoimen ja rehellisen tiedon kulun toteuttaminen, säännölliset työpaikkakokoukset. Henkilöstötilinpäätöksen tuloksiin on reagoitu.

15 14 YHTEISET STRATEGINEN TAVOITE MITTARIT TAVOITETASO MONIPUOLISET JA LAADUKKAAT PALVELUT TEHOKKAAT PROSESSIT AKTIIVINEN YHTEISTYÖKUMPPANI Soteltk Palveluitten tarpeen ja tarjonnan vastaavuus Prosessimainen ajattelutapa kaikilla toimijatasoilla Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisratkaisu Palveluitten määrässä ja kustannuksissa tavoitteena on valtakunnallinen keskimääräinen taso. Jatkuvat palveluiden tarvekartoitukset toteutetaan virallisten tilastojen pohjalta. Työyhteisöjen toimivuus ja tehokkuus sekä työmotivaatio kehittyvät jatkuvasti positiiviseen suuntaan. Työilmapiirikartoituksen tulokset paranevat, mittaukset kolmen vuoden välein. Organisaation sisäistä palvelutuotantoa kehitetään prosessien kautta niin, että tehtäviä jaetaan uudelleen tarkoituksenmukaisella tavalla eri henkilöstöryhmien kesken. Uudenkaupungin, Laitilan ja Pyhärannan perusterveydenhuolto järjestetään yhdessä organisaatiossa vuoden 2008 alusta lukien.

Uusikaupunki SOIHTU - UUDENKAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN STRATEGIA

Uusikaupunki SOIHTU - UUDENKAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN STRATEGIA Uusikaupunki SOIHTU - UUDENKAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN STRATEGIA 2010-2016 1 Johdanto Sosiaali- ja terveyskeskuksen strategia vuosille 2010-2016 perustuu kaupungin Uusikaupunki uutta energiaa

Lisätiedot

SOIHTU UUDENKAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN STRATEGIA 2012-2016

SOIHTU UUDENKAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN STRATEGIA 2012-2016 SOIHTU UUDENKAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN STRATEGIA 2012-2016 JOHDANTO Sosiaali ja terveyskeskuksen strategia vuosille 2012 2016 perustuu kaupungin Uusikaupunki uutta energiaa strategiaan. Palvelukeskuksen

Lisätiedot

HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN. Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa

HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN. Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa Kaikille oikeus terveelliseen ja turvalliseen elämään Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen lähtökohtana ovat

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysryhmä

Sosiaali- ja terveysryhmä Porin seudun kuntarakenneuudistus TOIMEKSIANTO: Sosiaali- ja terveysryhmä Johtopäätökset sosiaali- ja terveyspalveluiden nykytilan arvioinnista Sosiaalipalvelujen visio ja tavoitteet uudessa kunnassa Sosiaali-

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia Liite 2 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen Strategia 2010-2015 MISSIO / TOIMINTA-AJATUS Hyvinvoiva ja toimintakykyinen kuntalainen Missio = organisaation toiminta-ajatus, sen olemassaolon syy. Kuvaa sitä, mitä

Lisätiedot

Työ tukee terveyttä. sivu 1

Työ tukee terveyttä. sivu 1 UUDENKAUPUNGIN HENKILÖSTÖ- STRATEGIA 2010- Työ tukee terveyttä sivu 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Mikä henkilöstöstrategia on? 3 2. Mihin henkilöstöstrategia perustuu? 4 3. Miten toteutamme kaupungin strategiaa?

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet

STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet Gerontologisen kuntoutuksen seminaari 23.9.2011 Kehitysjohtaja Klaus Halla Sosiaali- ja terveysministeriö Missä toimimme 2010-luvulla Globalisaatio

Lisätiedot

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS

Merikarvia MERIKARVIA PORI ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 6 Väestöennuste Huoltosuhde 3 ja ennusteet, ja 4 3 346, 4,6 3 4 8 79,8 8,9 8, 77 6 3 3 4 4 6 8 483 36 64-6 7-4 -64 6-74 7-84 8- yhteensä 3 4 4 *Tilastokeskus *Tilastokeskus

Lisätiedot

Lasten ja Nuorten ohjelma

Lasten ja Nuorten ohjelma Lasten ja Nuorten ohjelma RVS LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN RYHMIEN VÄLISEN SOPIMUKSEN OHJELMALLE ASETTAMAT TAVOITTEET Panostetaan lapsiperheiden koti- ja perhepalveluihin. Tavoitteena on saada lasten

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä on oltava perusterveydenhuollon yksikkö, jossa on moniammatillinen terveysalan asiantuntemus ja joka tukee alueen

Lisätiedot

Kouvolan päihdestrategia 2009-2012

Kouvolan päihdestrategia 2009-2012 Kouvolan päihdestrategia 2009-2012 Timo Väisänen Palvelujohtaja A-klinikkasäätiö / Järvenpään sosiaalisairaala Rakenne Taustaa Päihteiden käytön nykytilanne Kouvolassa Kouvolan päihdepalvelut Päihdestrategian

Lisätiedot

Kunnan odotukset tilaajana

Kunnan odotukset tilaajana 22.11.2012 Kunnan odotukset tilaajana Sairaalapäivät 2012 Mikko Komulainen Lahden kaupunki Sosiaali- ja terveystoimiala 1 Sisältö I. Taustaa II. Ohjaus- ja palvelurakenteet III. Potilasvirtatutkimus IV.

Lisätiedot

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008 Hannu.tamminen@ttk.fi Taustaa Ohjausvälineet Lait Asetukset, ministeriön päätökset Keskusviraston suositukset Työmarkkinasopimukset Työmarkkinajärjestöjen

Lisätiedot

HENKILÖSTÖ- OHJELMA. Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 5.11.2012 65

HENKILÖSTÖ- OHJELMA. Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 5.11.2012 65 HENKILÖSTÖ- OHJELMA Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 5.11.2012 65 1. STRATEGIA Henkilöstöohjelman taustalla ovat Haapajärven kaupunki-, elinkeino- ja konsernistrategiassa esitetyt asiat: Arvot, toiminta-ajatus

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveyskeskus Vanhustyö

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveyskeskus Vanhustyö 1 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveyskeskus Vanhustyö RAVA-MITTAUS UUDESSAKAUPUNGISSA VIIKOLLA 42/2016 Raija Yrttimaa Kirsi Routi-Pitkänen 10.1.2017 2 RAVA-TOIMINTAKYKYMITTARI RAVA-toimintakykymittari

Lisätiedot

Kannattavaa kumppanuutta kuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväki-koti www.kartanonvaki.fi

Kannattavaa kumppanuutta kuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväki-koti www.kartanonvaki.fi Kannattavaa kumppanuutta kuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväki-koti www.kartanonvaki.fi Kuntoutus Kartanonväessä Hyvään hoitoon kuuluu aina kuntoutus Huonokuntoisellakin avuttomalla vanhuksella

Lisätiedot

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS

Pori MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 216 Väestöennuste Huoltosuhde 21 ja ennusteet 21, 22 ja 24 9 8418 8 71,7 7,1 8 7 7 6 9,8 61, 62, 6 4 2 2947 214 21 22 22 2 2 24 4 2 1 1914 84 6721 641 2441-6 7-14 1-64

Lisätiedot

Oikeat palvelut oikeaan aikaan

Oikeat palvelut oikeaan aikaan Kotipalvelut kuntoon Olemme Suomessa onnistuneet yhteisessä tavoitteessamme, mahdollisuudesta nauttia terveistä ja laadukkaista elinvuosista yhä pidempään. Toisaalta olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvä

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Henkilöstöohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto HENKILÖSTÖOHJELMA 1 Henkilöstöohjelman lähtökohdat Johtamisvisio Linjakas johtajuus ja yhteinen sävel.

Lisätiedot

Talousarvio & taloussuunnitelma 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Talousarvio & taloussuunnitelma 2015 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Sosiaali- ja terveysministeriö Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia 2017-2021 Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Ensimmäinen kansallinen potilasturvallisuussuunnitelma

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Sosiaalipalvelut Ympäristöpalvelut Terveyspalvelut Suupohjan peruspalvelu- liikelaitoskuntayhtymä Sosiaalipalvelut Tuotamme ja kehitämme lapsiperheiden sosiaalityötä, aikuissosiaalityötä

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE

HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE HOITOTYÖN STRATEGINEN TOIMINTAOHJELMA JA TOIMEENPANO VUOTEEN 2019 VARSINAIS-SUOMEN ALUE HOITOTYÖN TOIMINTAMALLI VISIOMME VUOTEEN 2019 Tavoitteenamme on, että hoitotyön yhteisömme on alueellisesti vetovoimainen

Lisätiedot

Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) Taustaselvitys. 1.2.2011 Anne Korhonen

Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) Taustaselvitys. 1.2.2011 Anne Korhonen Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) Taustaselvitys 1.2.2011 Anne Korhonen Toteutus etsittiin viitteitä Green Care -malliin soveltuvista palvelutarpeista palvelustrategiat, palvelutarve- ja väestöselvitykset,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 14.10.2013

Lisätiedot

Ulvila MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS

Ulvila MERIKARVIA PORI PORIN PERUSTURVAKESKUS MERIKARVIA PORI ULVILA KUNTAKORTTI 6 Väestöennuste Huoltosuhde ja ennusteet 5, 5 ja 4 Väestöennuste Huoltosuhde ja ennusteet vuosille 5, 5 ja 4 6 4 9 8 7 65, 7,9 8,6 79,8 4 5 6 8 7 95 5 5 6 4 5 4 4 8 7

Lisätiedot

RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Strategia 2020 ja talousarvioperusteet 2016

RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Strategia 2020 ja talousarvioperusteet 2016 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Strategia 2020 ja talousarvioperusteet 2016 Visio Toimintakykyisenä kotona Perustehtävämme Järjestää alueen väestön tarvitsemat sosiaali- ja terveyspalvelut, jotka

Lisätiedot

HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI

HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI Hyvinvointipalveluita asiakkaan parhaaksi Hyvinvointipalvelujen järjestäminen on yksi yhteiskunnan tärkeimmistä tehtävistä ellei jopa kaikkein tärkein. Onnistuminen tässä

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN MONIALAISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Kehittämisrakenne ja toimintamalli ( ) Levi

POHJOIS-SUOMEN MONIALAISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Kehittämisrakenne ja toimintamalli ( ) Levi POHJOIS-SUOMEN MONIALAISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT Kehittämisrakenne ja toimintamalli (1.3.2009 31.10.2011) Levi 24.3.09 I-VAIHEEN Lapin osuus: perusterveydenhuoltoa, terveyden edistämistä ja sosiaalipalveluita

Lisätiedot

Siun sote tehdään NYT. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Siun sote tehdään NYT. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote tehdään NYT Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Sote-uudistus Pohjois-Karjalassa Siun sote yhdistää Pohjois-Karjalan kaikkien 14 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä

Lisätiedot

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014

2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2014 Toimintasuunnitelma, toteuma ajalta 1-8/2014 2.6 Sosiaalilautakunta 1 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; Sosiaalitoimen hallinto, Sosiaalityö, Vanhustyö/kotipalvelu sekä Vammais. Sitovuustasoihin

Lisätiedot

HYVINVOINTIKERTOMUS JA- TILINPITO

HYVINVOINTIKERTOMUS JA- TILINPITO HYVINVOINTIKERTOMUS JA- TILINPITO Irmeli Leino, Turun AMK, Salon toimipiste Marita Päivärinne, Salon terveyskeskus 28-29.3 2011 Esityksen sisältö } Miten hyvinvoinnin seurantajärjestelmä Salossa syntyi

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI SOSTERI SAVONLINNAN KAUPUNKI

ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI SOSTERI SAVONLINNAN KAUPUNKI Liite 1 ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI SOSTERI SAVONLINNAN KAUPUNKI SUUNNITELMA IKÄÄNTYNEEN VÄESTÖN TUKEMISEKSI 2016-2020 27.2.201 SISÄLTÖ 1. SUUNNITELMAN TAUSTAA... 1 2. OSALLISUUS JA TOIMIJUUS... 2 3. ASUMINEN

Lisätiedot

Ika ihmisten kotihoidon kehitta minen - matkalla kohti tulevaa

Ika ihmisten kotihoidon kehitta minen - matkalla kohti tulevaa Ika ihmisten kotihoidon kehitta minen - matkalla kohti tulevaa Työhyvinvointi ja johtaminen kotihoidossa seminaari 7.10.2014 Etelä-Suomen ikäihmisten palvelujen kehittämisohjelma Hankejohtaja Katariina

Lisätiedot

Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle

Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle Mitä soteuudistus tarkoittaa minulle Sosiaali ja terveyspalvelut vuonna 2019 hallituksen esitysluonnoksen mukaisesti 11/2016 1 18.11.2016 Tämä on soteuudistus Soteuudistuksessa koko julkinen sosiaali ja

Lisätiedot

Kumppanuussopimus. Tahto-osa. Eurajoen kunta ja Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Kumppanuussopimus. Tahto-osa. Eurajoen kunta ja Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 1 /5 Organisaatiot Eurajoen kunta ja Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sopimuskausi 2013 2015 Johtopäätökset toimintaympäristön kehityksestä 65 75 -vuotiaiden määrä kasvaa, huoltosuhde heikkenee

Lisätiedot

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja

Vanhustyö 2015. 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Vanhustyö 2015 10.2.2015 Finlandia-talo, Helsinki Tuula Haatainen varatoimitusjohtaja Lähde: Laatusuositus 2013 2 Tavoitteena ikäystävällinen Suomi Seitsemän teema-aluetta ikäystävällisen Suomen rakentamiseksi

Lisätiedot

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala

Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala Yritykset mukaan hyvinvointipalveluiden tuottamiseen Toimitusjohtaja Anssi Kujala 19.5.2009 1 Julkisen palvelutuotannon tehostaminen Resurssit Tarpeet, Vaateet, Odotukset Julkista kehittämällä johtaminen,

Lisätiedot

Ajankohtaisfoorumi Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen

Ajankohtaisfoorumi Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen Ajankohtaisfoorumi 29.11.2012 Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen Varhaiskasvatus on peruspalvelukuntayhtymä Kallion ja Selänteen alueella organisoitu sosiaali- ja terveyspalveluihin kuuluen näiden palveluiden

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TOIMIALUE: Kehitysvammahuolto ja vammaispalvelut PALVELU-/VASTUUALUE: Kehityspoliklinikka ja vammaispalvelun sosiaalityö VASTUUHENKILÖ: Miia Luokkanen TOIMINTA-AJATUS: Vammaispalvelut tuottavat asiakkaidensa

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä.

KUNTASTRATEGIA Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä. KUNTASTRATEGIA 2030 Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä. SISÄLLYSLUETTELO 1 Nykytilan kuvaus ja toimintaympäristö...3 - Väestöennuste 2011 2030...4 - Kokonaisverotulojen kehitys 2000 2012...5

Lisätiedot

Sosiaali- terveyspalvelujen turvaaminen uudistuvassa Suomessa

Sosiaali- terveyspalvelujen turvaaminen uudistuvassa Suomessa Sosiaali- terveyspalvelujen turvaaminen uudistuvassa Suomessa Lähihoitajakoulutuksen 20-vuotisjuhlaseminaari Kuopio, 9.10.2013 sosiaali- ja terveysministeri 2010-luvun toimintaympäristö Globalisaatio Teknologian

Lisätiedot

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla 2 Johdanto Tämän hoitotyön toimintaohjelman tavoitteena on toimia suunnannäyttäjänä alueelliselle kehittämiselle ja yhteistyölle ennakoiden tulevia

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6.

Toiminta- ja taloussuunnitelma sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6. Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 2018 sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6.2015 Strategia Strategia (kreik. στρατός sotaväki ) tarkoittaa

Lisätiedot

KUNTA 2030 Kunnan palvelutarpeiden sekä talouden ennakointi. Rovaniemen kaupunki. Heikki Miettinen

KUNTA 2030 Kunnan palvelutarpeiden sekä talouden ennakointi. Rovaniemen kaupunki. Heikki Miettinen KUNTA 2030 Kunnan palvelutarpeiden sekä talouden ennakointi Rovaniemen kaupunki Heikki Miettinen 132.2012 Miten palvelutarpeet muuttuvat seuraavien 20 vuoden kuluessa? Väestökehityksen vaikutukset voidaan

Lisätiedot

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa

Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hyvinvointiseminaari 20.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä 1.1.2014 Raahe-Siikajoki-Pyhäjoki Väestö 34.570 Henkilöstö

Lisätiedot

Muutostiimin ehdotus Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen uudeksi organisaatioksi

Muutostiimin ehdotus Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen uudeksi organisaatioksi Muutostiimin ehdotus Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen uudeksi organisaatioksi Lautakuntien seminaari 20.3.2012 Muutostiimi 21.3.2012 Muutostiimi 1 Sosiaali- ja terveyslautakunta Ensimmäinen

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma

Mielenterveys- ja päihdesuunnitelma Valtakunnallinen mielenterveys- ja päihdetyön kehittämisseminaari -samanaikaiset mielenterveys- ja päihdeongelmat palvelujärjestelmän haasteena 28.8.2007 Suomen Kuntaliitto, Helsinki Apulaisosastopäällikkö

Lisätiedot

Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16

Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16 1(7) Sosiaalilautakunta 4.2.2004 16 IISALMEN KAUPUNGIN SOSIAALIPALVELUKESKUS STRATEGIA Sosiaalipalvelukeskuksen ammattitaitoinen ja kehittämishaluinen henkilöstö tuottaa laadukkaita sosiaalipalveluja asukkaille.

Lisätiedot

Kaste-ohjelma Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisy

Kaste-ohjelma Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisy Kaste-ohjelma Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisy Kajaani 10.9.2013 Leena Meriläinen, Kaste-ohjelma Ohjelmapäällikkö Me kaikki olemme vastuussa toisistamme, heikoimmistakin, jotta jokainen huomenna näkisi

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (1258 hlöä) Kasvu SALLA 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 781 31,9 % (1258 hlöä) 3 091 2 852 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1 240 (32%) 1 430 (46%) kasvu

Lisätiedot

HYVINVOIVA LÄNSIRANNIKKOLAINEN Sosiaali- ja terveydenhuollon työhyvinvoinnin kehittäminen Länsirannikolla. Hankesuunnitelma 18.12.

HYVINVOIVA LÄNSIRANNIKKOLAINEN Sosiaali- ja terveydenhuollon työhyvinvoinnin kehittäminen Länsirannikolla. Hankesuunnitelma 18.12. HYVINVOIVA LÄNSIRANNIKKOLAINEN Sosiaali- ja terveydenhuollon työhyvinvoinnin kehittäminen Länsirannikolla Hankesuunnitelma 18.12.2014 KASTE-ohjelma VI Johtamisella tuetaan palvelurakenteen uudistamista

Lisätiedot

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Tätä haluamme olla Edistämme kokonaisvaltaisesti ja ennakoivasti ihmisten terveyttä, toimintakykyä

Lisätiedot

Palvelustrategia Helsingissä

Palvelustrategia Helsingissä Palvelustrategia Helsingissä Strategiapäällikkö Marko Karvinen Talous- ja suunnittelukeskus 13.9.2011 13.9.2011 Marko Karvinen 1 Strategiaohjelma 2009-2012 13.9.2011 Marko Karvinen 2 Helsingin kaupunkikonsernin

Lisätiedot

1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia

1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia 1. Sosiaali- ja terveysalan toimijat kunnioittavat asiakkaidensa ja potilaidensa ihmisarvoa ja perusoikeuksia Ihmisarvon kunnioittaminen ja siihen liittyen yhdenvertaisuus, syrjimättömyys ja yksityisyyden

Lisätiedot

Liite 1 Kaupunginhallitus 3.11.2014. Ulvila MERIKARVIA PORI LAVIA ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS

Liite 1 Kaupunginhallitus 3.11.2014. Ulvila MERIKARVIA PORI LAVIA ULVILA PORIN PERUSTURVAKESKUS Kaupunginhallitus 3.11.214 MERIKARVIA PORI LAVIA ULVILA KUNTAKORTTI 215 Kaupunginhallitus 3.11.214 Väestöennuste 212-24 Vuosi 212 22 225 23 235 24 9 8-6 199 1 176 136 113 117 7-14 136 1329 1336 1315 1278

Lisätiedot

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella?

Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Tilauksen ja tuottamisen läpinäkyvyys Mitä Maisema-malli toi esiin Tampereella? Maisema-seminaari 23.04.2009 Helsinki Tilaajapäällikkö Eeva Päivärinta Ikäihmisten palvelujen ydinprosessi Tampereen kaupunki

Lisätiedot

VANHUSTEN ASUMISPALVELUJEN VISIOT LAHDESSA

VANHUSTEN ASUMISPALVELUJEN VISIOT LAHDESSA 29.8.2013 VANHUSTEN ASUMISPALVELUJEN VISIOT LAHDESSA VALVANNE SYMPOSIUM - HYVÄN VANHUUDEN PUOLESTA 26.8.2013 Ismo Rautiainen Vanhusten palvelujen ja kuntoutuksen johtaja Lahden sosiaali- ja terveystoimiala

Lisätiedot

Oulun palvelumalli 2020:

Oulun palvelumalli 2020: Oulun palvelumalli 2020: asiakaslähtöisyyttä, yhteisöllisyyttä ja monituottajuutta OSAAVA KUNTA tutkimuksen -SEMINAARI KUNTAPÄIVILLÄ 15.5.2013 Kehittämispäällikkö Maria Ala-Siuru Oulun palvelumalli 2020:

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska)

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Varhaiskasvatuspalvelut (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Puheenvuoron sisältö Peruspalvelukuntayhtymä Kallion esittelyä Varhaiskasvatuspalveluiden esittelyä Kehittämistyö varhaiskasvatuspalveluissa

Lisätiedot

Perusturvan palveluverkkosuunnitelma vuoteen 2025. Veikkolan kyläyhdistyksen tilaisuus 12.1.2011 Liisa Ståhle perusturvajohtaja Kirkkonummen kunta

Perusturvan palveluverkkosuunnitelma vuoteen 2025. Veikkolan kyläyhdistyksen tilaisuus 12.1.2011 Liisa Ståhle perusturvajohtaja Kirkkonummen kunta Perusturvan palveluverkkosuunnitelma vuoteen 2025 Veikkolan kyläyhdistyksen tilaisuus 12.1.2011 Liisa Ståhle perusturvajohtaja Kirkkonummen kunta Miten haasteet otetaan haltuun? lapsiperheiden %-osuus

Lisätiedot

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Johda kehitystä, kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki TAVOITTEENA SOSIAALISESTI KESTÄVÄ SUOMI 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia yhteiskunnan jäseniä

Lisätiedot

Rovaniemen lapset ja perheet

Rovaniemen lapset ja perheet Rovaniemen lapset ja perheet Koko väestö 58 825 ( 31.12.2007) Perheet yhteensä 15 810 Lapsiperheet, % perheistä 43,7 Yksinhuoltajaperheet, % lapsiperheistä 23,0 (SOTKAnet) Lapsia 0 6 vuotiaat 4495 ( 2007),

Lisätiedot

LÄHIPALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN SEUTUYHTEISTYÖSSÄ Maaseudun PARAS -seminaari 27.11.2006. TtL, Seutukuntajohtaja Kirsti Ylitalo Oulunkaaren seutukunta

LÄHIPALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN SEUTUYHTEISTYÖSSÄ Maaseudun PARAS -seminaari 27.11.2006. TtL, Seutukuntajohtaja Kirsti Ylitalo Oulunkaaren seutukunta LÄHIPALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN SEUTUYHTEISTYÖSSÄ Maaseudun PARAS -seminaari 27.11.2006 TtL, Seutukuntajohtaja Kirsti Ylitalo Oulunkaaren seutukunta Oulunkaaren seutukunta ja Vaala Kuntien väkiluku 30.6.2006

Lisätiedot

Peruspalvelukeskus Aavan päihde- ja mielenterveysstrategia 2013-2016. Peruspalvelukeskus Aava

Peruspalvelukeskus Aavan päihde- ja mielenterveysstrategia 2013-2016. Peruspalvelukeskus Aava n päihde- ja mielenterveysstrategia 2013-2016 Strategia on syntynyt yhteistyössä Strategiaa on ollut valmistelemassa laaja ja moniammatillinen joukko peruspalvelukeskus Aavan työntekijöitä organisaation

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma. Kaikille pakolliset tutkinnon osat HOITO JA HUOLENPITO

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma. Kaikille pakolliset tutkinnon osat HOITO JA HUOLENPITO Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma Kaikille pakolliset tutkinnon osat HOITO JA HUOLENPITO Näyttötutkinnon suorittaja: Tutkintotilaisuuden paikka ja aika: Työpaikka ja työpaikkakoodi: Tutkintotilaisuuden

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma akuuttivuodeosastohoidon ja siihen liittyvien hoitoprosessien tuottamiseksi Päijät-Hämeessä

Toimintasuunnitelma akuuttivuodeosastohoidon ja siihen liittyvien hoitoprosessien tuottamiseksi Päijät-Hämeessä Toimintasuunnitelma akuuttivuodeosastohoidon ja siihen liittyvien hoitoprosessien tuottamiseksi Päijät-Hämeessä Seminaari 27.8.2014 Johdanto Terveyskeskussairaaloiden rooli on muuttunut koko maassa. Tavoitteena

Lisätiedot

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana

Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Selvitys 1 (5) Sosiaali- ja terveyskeskus Kuntoutujien ryhmä-/ päivätoiminta kaupungin omana toimintana Toiminnan taustaa ja käsitteen määrittelyä: Mielenterveyskuntoutuja tarkoittaa

Lisätiedot

Terveys ja sosiaalinen turvallisuus - palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita

Terveys ja sosiaalinen turvallisuus - palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Terveys ja sosiaalinen turvallisuus - palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Ulla Kuittu selvityshenkilö Organisaatiotoimikunta 7.2.2011 Valmistelun lähtökohtia edistetään terveyttä ja

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveyskeskus Vanhustyö

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveyskeskus Vanhustyö 1 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveyskeskus Vanhustyö RAVA-MITTAUS UUDESSAKAUPUNGISSA VIIKOLLA 42/2017 Raija Yrttimaa Kirsi Routi-Pitkänen Jaana Aitta 11.12.2017 2 RAVA-TOIMINTAKYKYMITTARI RAVA-toimintakykymittari

Lisätiedot

Perhepalvelut. Oulunkaaren sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alue Lähiesimiesorganisaation perustaminen

Perhepalvelut. Oulunkaaren sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alue Lähiesimiesorganisaation perustaminen Oulunkaaren sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistoiminta-alue Lähiesimiesorganisaation perustaminen Perhepalvelut Nimike: perhepalvelujen palveluesimies, virka Tehtävät: Perhepalvelujen palveluesimies

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013

Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Ikäihmisten palvelurakenteen haasteet ja kehittämiskohteet väestöennusteiden ja nykyisen palvelurakenteen näkökulmasta 31.1.2013 Tuula Kärkkäinen sh yamk Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäminen ja johtaminen

Lisätiedot

HYVINVOINTI JA TERVEYS ON YHTEINEN TAVOITE Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma

HYVINVOINTI JA TERVEYS ON YHTEINEN TAVOITE Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma HYVINVOINTI JA TERVEYS ON YHTEINEN TAVOITE Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma 2008-2011 Kaikille mahdollisuus terveyteen ja turvalliseen elämään Kaste-ohjelma on sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma eli Kaste-ohjelma 2012-2015

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma eli Kaste-ohjelma 2012-2015 Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma eli Kaste-ohjelma 2012-2015 1. Kaste-ohjelmalla uudistetaan sosiaali- ja terveyspolitiikkaa Ohjelmassa määritellään keskeisimmät sosiaali- ja

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN STRATEGIA

UUDENKAUPUNGIN STRATEGIA UUDENKAUPUNGIN STRATEGIA #UKI2O3OO Tavoitteena 20300 asukasta vuonna 2030 Oikeenlaista kemiaa korostaa uusikaupunkilaista asukasnäkökulmaa ja yhteisöllisyyttä. Autotehtaan ja muiden yritysten työpaikkojen

Lisätiedot

Keiturin Sote Oy. Strategia Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1

Keiturin Sote Oy. Strategia Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1 Keiturin Sote Oy Strategia 2018-2021 17.12.2017 Asiakas, palvelut ja yhteistoiminta-alue 1 Strategiatyön perusta Strategian perustana työ, joka on tehty yhdessä kuntalaisten, henkilöstön ja luottamushenkilöiden

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN KESKITETTY PALVELUNEUVONTA

IKÄIHMISTEN KESKITETTY PALVELUNEUVONTA IKÄIHMISTEN KESKITETTY PALVELUNEUVONTA Omenamäen palvelukeskus Tulliportinkatu 4 06100 Porvoo Puh 040 676 1414 www.porvoo.fi/ruori Ikäihmisten palveluohjaus yhdessä paikassa! Tervetuloa! TAUSTALLA VANHUSPALVELULAKI

Lisätiedot

Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu?

Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu? Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu? Juha Jolkkonen geriatrian erikoislääkäri osastopäällikkö Helsingin kaupunki sosiaali- ja terveysvirasto sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019 Työryhmä Eeva Häkkinen, Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, Kangasniemen pty Senja Kuiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Aino Mäkitalo,

Lisätiedot

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx

Kemiönsaaren henkilöstöstrategia. Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Kemiönsaaren henkilöstöstrategia Hyväksytty valtuustossa xx.xx.xxxx Sisältö 1. Lähtökohdat 2. Rekrytointi 3. Johtaminen ja alaistaidot 4. Työhyvinvointi 5. Osaaminen ja palkitseminen 6. Arviointi ja seuranta

Lisätiedot

PERUSTURVAN STRATEGIA 2015

PERUSTURVAN STRATEGIA 2015 PERUSTURVAN STRATEGIA 2015 1 SISÄLLYSLUETTELO Väestötietoja ja ennuste 2015 3 Swot-analyysi 4 Perusturvan toiminta-ajatus 5 Perusturvan arvot 6 Perusturvan visio vuoteen 2015 7 Perusturvan toimintatapa

Lisätiedot

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä)

2. Ikääntyneiden asuminen vuonna 2013 (% 75 vuotta täyttäneestä väestöstä) KITTILÄ 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 6 470 18,7 % 7 476 7 835 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 211 (19%) 1 798 (24%) kasvu 587 hlöä

Lisätiedot

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Satu Karppanen TAVOITTEET Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Mitä päihdetapauslaskenta kertoo muutoksesta?

Mitä päihdetapauslaskenta kertoo muutoksesta? Mitä päihdetapauslaskenta kertoo muutoksesta? Päihde- ja mielenterveystyön kehittäjien verkoston tapaaminen 8.11.2013 14.11.2013 1 Päihdetapauslaskenta Päihdetapauslaskennalla kerätään tietoja kaikissa

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 30.11.2010

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/2010 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 30.11.2010 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/2010 1 322 9.11.2010 pöydälle pantu asia LAUSUNTO VANHUSTEN HOITOPAIKKOJEN SÄILYTTÄMISTÄ JA LISÄÄMISTÄ KOSKEVASTA VALTUUSTOALOITTEESTA Terke 2010-2346 Esityslistan asia

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,8 % (1163 hlöä) POSIO 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 3 633 30,8 % (1163 hlöä) 2975 2766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 1123 (31 %) 1341 (45%) kasvu

Lisätiedot

Strategia Siun sote hallitus Siun soten valtuusto

Strategia Siun sote hallitus Siun soten valtuusto Strategia 2017-2018 Siun sote hallitus 22.11.2016 Siun soten valtuusto 8.12.2016 Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Taustaa Suomi on satavuotisen historiansa aikana kehittynyt

Lisätiedot

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä)

yli 65 v ennuste 2030 ennuste 2040 ( Tilastokeskus) ,9 % (296 hlöä) PELKOSENNIEMI 1. Taustatietoa Väestö yli 65 v. 2014 2030 2040 (31.12.2014 Tilastokeskus) 947 29,9 % (296 hlöä) 807 766 Ikääntyneiden määrä (lkm) 2013 2030 Kasvu 65 täyttäneet 289 (30%) 354 (44%) kasvu

Lisätiedot

Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus

Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus SARI M I ET T I NEN PÄÄSIHTEER I, KUNTOUTUKSEN UUDISTA M I SKOMITEA Työn lähtökohdat /komitean asettamispäätös * Kuntoutusjärjestelmä on hajanainen ja kuntoutuksen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin palvelumalli hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto

Hyvinvoinnin palvelumalli hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto Hyvinvoinnin palvelumalli 2020 16.4.2013 hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto Hyvinvointipalveluiden talouden kokonaishaasteet Skenaariossa 1 menojen kasvuvauhti jatkuu vuoden 2012 mukaisena kantaoulun

Lisätiedot

YHDISTYMISSELVITYS TUUSNIEMI KUOPIO TOIMINTAYMPÄRISTÖ

YHDISTYMISSELVITYS TUUSNIEMI KUOPIO TOIMINTAYMPÄRISTÖ YHDISTYMISSELVITYS TUUSNIEMI KUOPIO TOIMINTAYMPÄRISTÖ 1 Tuusniemen kunnan ja Kuopion kaupungin toimintaympäristökuvaus Toimintaympäristön muutoshaasteet Tuusniemen kunnan ja Kuopion kaupungin toimintaympäristön

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sosiaali- ja terveystoimi Juha Metso Turvallisesti kotona Arvoa asiakkaalle ja hukka pois Palvelun laatu, vaikuttavuus ja turvallisuus Espoolaisten toimintakyky,

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko Sote ja maakuntauudistus Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko 12.5.2017 1 Uusi soterakenne 1.1.2019 2 Lähde:www.alueuudistus.fi Maakuntien tehtävät ja uusi soterakenne 1.1.2019 Valtakunnallinen lupa

Lisätiedot

Kuntoutusasiantuntemuksen tarve sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kuntoutusasiantuntemuksen tarve sosiaali- ja terveydenhuollossa Kuntoutusasiantuntemuksen tarve sosiaali- ja terveydenhuollossa Työpaja ammattikorkeakouluille ja sidosryhmille kuntousalan koulutuksesta 27.5.2014 Johtaja Päivi Voutilainen Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot