KOTIHOIDON KRITEERIT. 1. Kotihoito. Kotihoidon kriteerien tarkoitus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOTIHOIDON KRITEERIT. 1. Kotihoito. Kotihoidon kriteerien tarkoitus"

Transkriptio

1 KOTIHOIDON KRITEERIT 1. Kotihoito Kotihoito on kotiin annettavaa hoitoa, huolenpitoa ja sairaanhoitoa. Kotihoito on tarkoitettu niille henkilöille, jotka eivät selviydy ilman toisen henkilön apua jokapäiväisistä toiminnoistaan ja joilla ei ole omaisia, jotka voivat auttaa. Kotihoito käsittää sekä kotipalvelun että kotisairaanhoidon. Avuntarve voi olla lyhytaikaista tai pitkäaikaista. Henkilöstöön kuuluu lähihoitajia, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia sekä kotihoidon esimiehet. Kotihoito tekee aamu-, ilta- ja viikonloppuvuoroja yleensä korkeintaan 4 käyntiä + tukipalvelukäynnit. Kotihoidon piirissä olevat voivat sen lisäksi saada sekä sairaanhoitajan että lähihoitajan apua öisin turvapalvelun/yöpartion turvin. Tämä on tällä hetkellä mahdollista ainoastaan Paraisten kunta-alueella. Pitkistä etäisyyksistä ja muista saaristo-olosuhteista johtuen säännöllisen kotihoidon järjestäminen ei aina ole mahdollista. Tällaisissa tilanteissa hoito räätälöidään esimerkiksi omaishoidon tuen avulla. Kotihoidossa korostuu asiakkaan omien voimavarojen huomioiminen ja kannustamme omatoimisuuteen. Asiakkaan itsemääräämisoikeus, osallisuus ja yksilöllisyys huomioidaan. Kotihoidossa toteutetaan kokonaisvaltaista työotetta. Kotihoito huolehtii myös kotona selviytymistä edistävien tukipalvelujen järjestämisestä yhdessä omaisten kanssa. Kotihoidon kriteerien tarkoitus Kotihoidon kriteerien tarkoitus on selkiyttää palvelujen kohdentamista kotihoitoa tarvitseville. Palvelujen järjestämisen lähtökohtana on asiakkaiden tasavertainen ja oikeudenmukainen kohtelu asuinpaikasta riippumatta. Kriteerien avulla kohdennetaan kotihoidon palveluja henkilöille, jotka alentuneen toimintakykynsä vuoksi tarvitsevat eniten tukea kotona selviytymisessä. Palvelut kohdennetaan pääsääntöisesti vanhusväestölle, mutta palveluja tarjotaan myös muille perushoitoa ja tukipalveluja tarvitseville aikuisille.

2 2. Hyvä kotihoito Kotihoidon esimiehet sekä muun muassa Seniorumin palveluohjaaja, toimintaterapeutti, muistikoordinaattori, sosiaalityöntekijä, omaishoidon ohjaaja ja kotiuttamisohjaaja antavat sosiaalihuollon etuuksia ja vaihtoehtoisia palvelumuotoja koskevaa palveluohjausta. Ennalta ehkäisevää hoitoa ja sairaanhoitoa koskevaa neuvontaa antavat sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat. Hyvä kotihoito toteutuu, kun asiakas ja häntä edustava henkilö sekä kotihoidon edustaja sopivat noudattavansa yhdessä laadittua palvelu- ja hoitosuunnitelmaa. kun asiakkaan asuinolosuhteet vastaavat hänen tarpeitaan ja tukevat kotona selviytymistä. kun asiakas käyttää hoidon kannalta olennaisia apuvälineitä, kuten esimerkiksi suihkutuolia ja sairaalasänkyä. Apuvälineiden käytöllä taataan asiakkaan ja kotihoidon työntekijöiden turvallisuus hoitotilanteissa. 3. Hoidon kriteerit Kotihoidon piiriin voidaan ottaa asiakas, jonka toimintakyky on selvästi alentunut. Toimintakykyä arvioidaan eri mittareilla lähinnä RAVA ja Arjesta selviytyminen sekä tarvittaessa MMSE ja CERADE. Muistikoordinaattoria konsultoidaan, kun kysymyksessä on asiakas, jolla on muistisairaus. Uusia ja parempia mittareita kokeillaan ja kehitetään. Asiakas tarvitsee apua päivittäisissä perustoiminnoissaan, joita ovat ruokailut, peseytyminen, lääkehoidon toteutus, WC-käynnit, pukeutuminen, ulkoilu sekä muu perushoito. Tavoitteena on myös parantaa asiakkaiden elämänlaatua ja edistää sosiaalista kanssakäymistä. joka tarvitsee sairauksiensa tai alentuneen toimintakykynsä vuoksi sairaanhoitoa ja joka ei kykene käyttämään kodin ulkopuolisia terveyspalveluja. joka on omaisten hoidossa ja omaiset tarvitsevat tekemänsä hoitotyön ja oman jaksamisensa vuoksi kotihoitoa. Kotihoito voi myös ohjata asiakkaan vaihtoehtoisiin toimintoihin, kuten intervallijaksoille tai päivätoimintaan. Omaishoitajien sijaiset järjestetään pääsääntöisesti omaishoidon kautta, mutta joissakin tapauksissa tarvitaan sekä kotihoitoa että sijaishoitoa kotona asumisen turvaamiseksi. joka on ollut sairaalahoidossa ja jonka kotona selviytymisen edellytykset on selvitetty hoitoneuvottelussa ennen kotiutumista. Kotiuttamisohjaaja on avainasemassa, kun asiakas kotiutetaan terveyskeskuksen vuodeosastolta. Kotihoidon puolelta vastaanottotiimi (sairaanhoitaja ja lähihoitaja) seuraa tietyn asiakasryhmän hoito- palvelutarvetta noin kolme päivää. Tämän jälkeen tehdään hoito- ja palvelusuunnitelma.

3 saattohoito omaisten tueksi, tarvittaessa yhteistyössä terveydenhuollon kanssa.

4 3.1 Säännöllinen kotihoito Säännöllisen kotihoidon asiakkailla RAVA-toimintakykymittarin tulos on viitteellisesti vähintään 1,5. MMSE ja CERADE mittareita käytetään tukena arvioitaessa muistisairaitten toimintakykyä (liitteet). Näihin ehtoihin poikkeuksena voi olla muu sosiaalinen, psyykkinen tai sairaanhoidollinen syy. Esimerkkeinä voidaan mainita: Asiakkaalla on muistisairaus tai psyykkisiä ongelmia, ja ns. valvontakäynti on edellytys turvallisen hoidon takaamiseksi. Asiakkaan hoidosta vastaavat ensisijaisesti omaiset/omaishoitaja, mutta kotihoitoa tarvitaan omaisten tueksi. Kotihoito voi olla eri syistä johtuen myös määräaikaista sekä kotipalvelun että kotisairaanhoidon osalta. 4. Kotihoidosta siirtäminen tai kotihoidon lopettaminen Tilanteissa, joissa kotihoito ei enää tunnu tarkoituksenmukaisimmalta hoitomuodolta, voi olla syytä ottaa puheeksi muut vaihtoehdot ja pikkuhiljaa valmistella asiakasta tuleviin muutoksiin. Muutokset tulee toteuttaa hoito- ja palvelusuunnitelman tavoitteiden päivittämisen yhteydessä, ja kaikkien osapuolten eli sekä omaisten että henkilökunnan tulee olla asiasta yhtä mieltä. Muiden palvelumuotojen, kuten esimerkiksi päivätoiminnan, intervallihoidon, omaishoidon ja tukipalvelujen, vaikutuksia tulee aina arvioida ja tutkia ennen siirtymistä ympärivuorokautiseen asumispalveluun. Kotiuttamisohjaaja on avainasemassa asiakkaan hakiessa palveluasumiseen ja hakemukseen liittyvien selvitysten tekemisessä. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi: Käyntejä on neljä tai enemmän, minkä lisäksi yöpartio- ja tukipalvelukäynnit. Hoito edellyttää kahden henkilön jatkuvaa työpanosta/käyntejä. Asunnossa tehtävät muutostyöt eivät ratkaise kodin toiminnallisia ongelmia. Asiakas kuntoutuu ja palvelujen tarve poistuu. Asiakkaalle tulee edullisemmaksi yksityisen sektorin palvelujen/palveluohjauksen käyttäminen. Henkilö ei halua kotihoitoa ja kieltäytyy toistuvasti palveluista. Jos henkilöllä on ilmeinen hoidon tarve, on selvitettävä hänelle soveltuva hoitomuoto ja seurattava tilannetta. Kotihoidon työntekijöiden turvallisuutta ei pystytä takaamaan parityöskentelystä huolimatta. Jos henkilöllä on ilmeinen hoidon tarve, on selvitettävä hänelle soveltuva hoitomuoto ja seurattava tilannetta.

5 Palvelujen lopettamisesta on aina tehtävä kirjallinen päätös, josta asiakas voi halutessaan tehdä oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveyslautakunnalle. Ennen palvelujen lopettamista asiakasta tai hänen laillista edustajaansa on kuultava. Asiasta tehdään kirjallinen selostus asiakkaan asiakirjoihin. Palvelut lopetettaessa asiakkaan hoidon jatkuminen on varmistettava muulla tavalla. 5. Palvelujen sisältö Kotihoidon tavoitteena on kuntouttavan hoidon ja hoivan avulla tukea asiakkaiden toimintakykyä ja heidän omaa aktiivisuuttaan, niin että he voivat asua kotonaan niin pitkään kuin se on tarkoituksenmukaista. Asiakkaiden omaiset ja lähiympäristö otetaan mukaan hoidon ja hoivan suunnitteluun. Omaisia on myös tuettava, jotta he voivat osallistua hoitoon. Sosiaalihuollon asiakkaan oikeuksista annetun lain (812/2000) 7 :n mukaan hoito- ja palvelusuunnitelma on laadittava yhteisymmärryksessä asiakkaan ja hänen omaistensa kanssa. Hoito- ja palvelusuunnitelma laaditaan aina määräajaksi, käynnissä olevat palvelut tarkastetaan säännöllisesti ja aina palvelutarpeen muuttuessa, kuitenkin vähintään kahdesti vuodessa RAVA-mittauksen yhteydessä. Hoivan ja hoidon määrää voidaan lisätä tai vähentää taikka hoito voidaan lopettaa asiakkaan toimintakyvyn ja hoidon tarpeen mukaan. Asiakas hyväksyy hoitoja palvelusuunnitelman allekirjoituksellaan. Paraisten kaupungissa käytetään Pegasos-potilastietojärjestelmää asiakkaan tietojen säilyttämiseen ja dokumentointiin. Hoitajat ovat velvollisia tallettamaan potilaita koskevat asiakirjat Pegasokseen. Järjestelmään tehdyt sisään- ja uloskirjaukset sekä toiminnan dokumentointi toimivat laskutuksen ja raportoinnin pohjana. Hoitajat voivat lukea ja kirjata hoitotoimenpiteet puhelimellaan kotihoidon mobiilisovellukseen heti asiakkaan kotona. Palvelujen sisällön kuvaus on yksinomaan ohjeellinen. Hoidon ja hoivan tarve on yksilöllinen, ja tärkeimmän työkalun muodostaa hoito- ja palvelusuunnitelma. 5.1 Henkilökohtainen hygienia Henkilökohtaiseen hygieniaan kuuluu asiakkaan tukeminen ja auttaminen peseytymään suihkussa tai saunassa, pääsääntöisesti kerran viikossa. Poikkeamia esiintyy ja niistä tulee sopia hoito- ja palvelusuunnitelmassa. Henkilökohtaiseen hygieniaan kuuluu myös muun muassa hampaiden pesu, hammasproteesin puhdistaminen, ihon rasvaaminen, parranajo, kynsien leikkuu ja kuulolaitteen puhdistus. Oman saunan käytössä autetaan ainoastaan, mikäli asiakkaan kotona ei ole muita tarkoituksenmukaisia pesutiloja. Kodin ulkopuoliset saunapalvelut on tarkoitettu ensisijaisesti niille asiakkaille, joiden kotona ei ole tarkoituksenmukaisia suihku- tai pesumahdollisuuksia. Useimmissa tapauksissa järjestetään

6 yhteiskuljetus. Saunakäynnit voidaan tarvittaessa järjestää vaihtoehtoisesti päivätoimintakäyntien yhteydessä. Saunakäynneillä on myös sosiaalinen funktio.

7 5.2 Ravitsemus Asiakkaita neuvotaan terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta. Jos asiakas ei voi valmistaa aterioitaan itse, ateriat hankitaan ensisijaisesti valmisruokina. Kotihoidon henkilökunta valmistaa ateriat ainoastaan erityisestä syystä. Asiasta sovitaan erikseen hoito- ja palvelusuunnitelman laatimisen yhteydessä. Erityisiä syitä voivat olla esimerkiksi hyvin yksilöllinen ruokavalio tai muut lääketieteelliset syyt. Kotihoidon henkilökunta valmistaa käynneillään aamupalan, välipalan ja iltapalan. Huomiota tulee kiinnittää siihen, ettei yöpaasto muodostu suosituksia pidemmäksi. Tarvittaessa ruokaa laitetaan esille yötä varten. Aterioiden kotiinkuljetus myönnetään pääsääntöisesti niille, jotka eivät pysty lämmittämään valmista ruokaa. Ateriapalvelut on tarkoitettu myös muistisairaille, jotka eivät muista syödä, heidän kohdallaan palvelun käyttämistä on seurattava tarkasti. Ruoan toimittaminen perille ei vielä merkitse sitä, että asiakas olisi syönyt aterian. Ravinnon ja ateriapalvelun osalta on kiinnitettävä erityistä huomiota henkilöihin, joilla on muistisairaus, diabetes, korkea painoindeksi tai hoidettavia haavoja sekä henkilöihin, jotka on kotiutettu pitkän sairaalassa tai laitoshoidossa vietetyn hoitojakson jälkeen. 5.3 Sairaanhoitopalvelut Sairaanhoitopalveluja annetaan niiden asiakkaiden luona, jotka heikentyneen terveydentilan takia eivät pysty kulkemaan tai joilla on vaikeuksia päästä terveyskeskukseen. Sairaanhoidollisiin tehtäviin kuuluu muun muassa haavanhoito, katetroinnit, ompeleiden poistaminen, lääkkeiden jakaminen, verikokeet, INR, korvahuuhtelut, ennalta ehkäisevä terveydenhuolto (IKINÄ, 80 vuotta täyttäneiden luokse tehtävät ennalta ehkäisevät käynnit) sekä muut hoitotoimenpiteet, joita voidaan tehdä kotiolosuhteissa. Kotisairaanhoidon tehtäviin kuuluu myös vastaanottotoiminta eri muodoissaan. Asiakkaat saavat neuvontaa hoitotarvikkeiden jakelun yhteydessä. Psykiatriaan erikoistunut sairaanhoitaja pitää vastaanottoa, tarjoaa tukea ja tekee kotikäyntejä. Suurella osalla asiakkaita on mielenterveys- tai muistiongelmia. Kotisairaanhoidon asiakkaiden terveydentilaa kartoitetaan, tarkkaillaan ja seurataan, ja tarvittaessa otetaan yhteyttä lääkäriin. Lääkehoitosuunnitelman tulee olla laadittuna. 5.4 Vaatehuolto Vaatteet pestään ensisijaisesti asiakkaan omassa tai taloyhtiön pesukoneessa. Palvelutalojen sauna- ja vaatehuoltoyksiköiden pesupalvelua käytetään, jos muita mahdollisuuksia ei ole käytettävissä tai asiakkaalla on erityisen paljon pyykkiä. Mattojen, verhojen, pöytäliinojen, pelkkien lakanoiden tai vastaavien pesun osalta pyydetään kääntymään omaisten tai pesuloiden puoleen. Silitys, mankelointi tai käsinpesu eivät yleisesti ottaen kuulu kotihoidon työntekijöiden työhön. Vuodevaatteiden vaihtoväli on hyvin yksilöllinen. Vaihtoväli vaihtelee riippuen muun muassa asiakkaan terveydentilasta ja toimintakyvystä sekä siitä, miten suuren osan ajasta asiakas

8 viettää vuoteessa. Tarve tulee arvioida hoito- ja palvelusuunnitelman laatimisen yhteydessä, mutta odottamattomissa tilanteissa tulee aina voida joustaa. 5.5 Turvapalvelu Turvapalvelu on ensisijaisesti tarkoitettu yksin asuville, jotka tuntevat olonsa turvattomaksi, joilla on liikkumisvaikeuksia tai joiden sairaus vaikeuttaa tavallisen puhelimen käyttöä. Turvapuhelin voidaan myöntää myös omaishoitajalle, joka eri syistä johtuen voi joutua kutsumaan apua. Turvapalvelu voidaan myöntää myös määräajaksi, esimerkiksi leikkauksen jälkeen. Turvapalvelusta vastaa yksityinen palveluntuottaja, mutta hälytys yhdistetään useimmiten kaupungin omalle henkilöstölle. Paraisten kunnanosassa hälytys yhdistetään turvapalvelun henkilökunnalle/yöpartiolle, saaristossa palvelutaloon. Hälytys on mahdollista ja toisinaan myös toivottavaa yhdistää omaisille tai naapureille, etenkin saaristossa, jossa etäisyydet ovat pitkät ja jossa palvelutaloissa on yövuorossa vain yksi työntekijä, joka ei siten voi poistua työpaikalta. Vanhustenhuollon henkilökunnan tulee tarkastaa turvapuhelinten toimintavarmuus säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa. 5.6 Saatto- tai ulkoiluapu Saattoavusta huolehtivat useimmiten omaiset, ystävät tai vapaaehtoiset, koska kotihoidon henkilöstöresurssit eivät useinkaan riitä tähän. Kotihoidon työntekijät ulkoilevat päivittäin kotihoitoa saavien asiakkaiden kanssa, silloin kun työtilanne tämän sallii. Jos ulkoilu on mainittu hoito- ja palvelusuunnitelmassa, tulee ulkoilu toteuttaa suunnitelman mukaisesti. Ulkoilu on tärkeää ennalta ehkäisevää toimintaa. 5.7 Siivous Kotihoidon työntekijät huolehtivat asiakkaan kodin kevyestä siivouksesta, jos asiakas ei itse selviä siivouksesta eikä siivousta voida järjestää muulla tavoin (läheisten tai ostopalvelujen avulla). Päivittäiseen siivoukseen kuuluu keittiön pöydän ja työpintojen puhdistaminen. WC- ja suihkutilat tarkastetaan päivittäin ja siivotaan tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran viikossa. Asiakkaan päivittäin käyttämät tilat imuroidaan kerran kuussa tai useammin, jos terveydentila (esimerkiksi astma) sitä edellyttää. Astiat pestään, roskat viedään ulos ja jääkaappi puhdistetaan tarvittaessa. Portatiivi, virtsapullot ja laskisanko tyhjennetään ja pestään käyntien yhteydessä. Asiakkaita ohjataan käyttämään yksityisiä palveluntuottajia suursiivouksen, ikkunoiden pesun ja muun vastaavan osalta. Pelkästään siivousta ei myönnetä, jos asiakas ei muuten saa kotihoitoa.

9 5.8 Asiointikäynti Asiointikäynnit voivat olla Kauppapalvelu Kunnan tuottamana asiointipalveluna kauppapalvelu edellyttää tiliasiakkuutta. Asiakkaita ohjataan myös käyttämään yksityisiä palvelun tuottajia. Apteekkipalvelu Lääkkeitä haetaan apteekista kotihoidon asiakkaille, joille lääkehoidon toteuttaa suunnitellusti kotihoito. Asiakkailla tulee olla tiliasiakkuus apteekissa. Selvitetään, voiko apteekki jakaa lääkkeet, mikäli asiakas ei saa muuta kotihoitoa. Kotihoidon työntekijät huolehtivat erittäin harvoin ja ainoastaan tilapäisesti asiakkaan pankkiasioista. Pankkiasioista vastaa asiakas itse, omaiset, edunvalvoja tai uskottu mies. Laskut jätetään maksupalveluun tai ohjataan suoramaksuun. 5.9 Muut tehtävät Asiakkaan posti haetaan postilaatikosta. Asuntoon kannetaan puut ja vesi ja kiinteistöä lämmitetään puilla, mikäli muita lämmitysmahdollisuuksia ei ole käytössä. Kotihoito voi auttaa tilaamaan puita tai öljyä, jos asiakkaalla ei ole omaisia, jotka voisivat hoitaa asian. Lumityöt tehdään siltä osin kuin on tarpeen, jotta kulku asuntoon on mahdollista. Kiinteistölle johtavan tien tulee muutoin olla aurattu. Kotihoidon työntekijöiden tulee tarkastaa säännöllisesti palohälytinten toiminta asiakkaan kodissa. Työntekijöiden tulee myös auttaa asiakkaita käyttämään virtuaalitekniikkaa kotihoidon luontevana palvelumuotona. 6. Kotihoitoa ei ole esimerkiksi suursiivous, ikkunoiden pesu, verhojen vaihtaminen, omaisten huoneiden siivoaminen (koskee myös yhteisiä tiloja) tai käyttämättömien tilojen siivoaminen (esimerkiksi kellari, ullakko, sali) pyykin mankelointi ja silittäminen, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta lemmikkieläinten ulkoiluttaminen pakastimen sulattaminen juhlien järjestäminen asiakkaan kuljettaminen autolla

10 piha- ja puutarhatyöt. 7. Palvelujen laadun ja riittävyyden arviointi Toimintaa arvioidaan säännöllisesti esimerkiksi asiakkaille ja omaisille suunnattujen kyselyjen avulla.

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet 1 (5) Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet Johdanto n ja Imatran kaupungin kotihoidon toiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista,

Lisätiedot

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET ALKAEN

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET ALKAEN KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET 1.6.2010 ALKAEN SISÄLLYSLUETTELO 1. Ateriapalvelu... 3 2. Saunapalvelu... 4 3. Kauppapalvelu... 4 4. Päiväkeskustoiminta... 4 5. Kuljetuspalvelu...

Lisätiedot

jotka sairautensa tai toimintakykynsä alentumisen vuoksi eivät voi käyttää muita avoterveydenhuollon ja sairaanhoidon palveluja

jotka sairautensa tai toimintakykynsä alentumisen vuoksi eivät voi käyttää muita avoterveydenhuollon ja sairaanhoidon palveluja KOTIHOIDON MYÖNTÄMISKRITEERIT 1. Kriteerien tarkoitus Kotihoidon kriteerien tarkoitus on selkiyttää palvelujen kohdentamista kotihoitoa tarvitseville asiakkaille. Palvelujen järjestämisen lähtökohtana

Lisätiedot

ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA

ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA 1 ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA Toimintaohjeen tarkoituksena on antaa tietoa Espoon vanhusten palvelujen kotihoidon toimintaperiaatteista kuntalaisille, kotihoidon asiakkaille

Lisätiedot

Lähtökohta: Myöntämisperusteet ohjaavat kotihoidon palvelujen. voimavarojen käyttöä ja päätöksentekoa kotihoidossa.

Lähtökohta: Myöntämisperusteet ohjaavat kotihoidon palvelujen. voimavarojen käyttöä ja päätöksentekoa kotihoidossa. Kotihoidon id myöntämisen perusteet 1.4.2014 alkaen - Rovaniemi Lähtökohta: Myöntämisperusteet ohjaavat kotihoidon palvelujen kohdentumista t (oikea-aikaisuus, i saavutettavuus), tt varattujen voimavarojen

Lisätiedot

KOTIHOIDON PALVELUT KOTIHOIDON TOTEUTUS

KOTIHOIDON PALVELUT KOTIHOIDON TOTEUTUS TYRNÄVÄN KOTIHOITO Vanhuspalveluissa noudatetaan valtakunnallisia laatusuosituksia hyvästä palvelusta, tuetaan ikääntyneiden elämänlaatua, itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä asumista omassa kodissa mahdollisimman

Lisätiedot

Perusturva/hoivapalvelut LEPPÄVIRRAN KUNNAN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET

Perusturva/hoivapalvelut LEPPÄVIRRAN KUNNAN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET Perusturva/hoivapalvelut LEPPÄVIRRAN KUNNAN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET Laadittu 27.4.2017 KOTIHOIDON MÄÄRITTELY Kotihoidon palveluiden myöntäminen perustuu palvelutarpeen ja toimintakyvyn kokonaisvaltaiseen

Lisätiedot

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET ALKAEN

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET ALKAEN KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN SISÄLTÖ JA MYÖNTÄMISEN PERUSTEET 1.1.2012 ALKAEN SISÄLLYSLUETTELO 1. Ateriapalvelu... 3 2. Kylvetyspalvelu... 4 3. Kauppapalvelu... 4 4. Päiväkeskustoiminta... 4 5. Kuljetuspalvelu...

Lisätiedot

Kotihoidon tukipalvelujen sisältö ja myöntämisen perusteet alkaen

Kotihoidon tukipalvelujen sisältö ja myöntämisen perusteet alkaen Kotihoidon tukipalvelujen sisältö ja myöntämisen perusteet 1.1.2014 alkaen Ikäihmisten lautakunta 17.12.2013 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Ateriapalvelu... 3 2. Kylvetyspalvelu... 4 3. Kauppapalvelu... 4 4. Päiväkeskustoiminta...

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT

JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT Oheismateriaali ltk 20.12.2016 JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT Alajärvi, Vimpeli 1 SISÄLTÖ 1. KOTIHOIDON TUKIPALVELUT... 3 2. Ateriapalvelu... 3 3. Asiointipalvelu... 4 4. Kylvetyspalvelu... 4

Lisätiedot

JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT

JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT Oheismateriaali ltk 20.10.2015 JÄRVI-POHJANMAAN KOTIHOIDON TUKIPALVELUT Alajärvi, Vimpeli, Soini 1 SISÄLTÖ 1. KOTIHOIDON TUKIPALVELUT... 3 2. Ateriapalvelu... 3 3. Kauppapalvelu... 4 4. Kylvetyspalvelu...

Lisätiedot

Härkätien sosiaali- ja terveyspalvelut. Iäkkäiden henkilöiden kotiin annettavat palvelut yhteistoiminta-alueella

Härkätien sosiaali- ja terveyspalvelut. Iäkkäiden henkilöiden kotiin annettavat palvelut yhteistoiminta-alueella 1 Koski TL Lieto Marttila Tarvasjoki Härkätien sosiaali- ja terveyspalvelut Iäkkäiden henkilöiden kotiin annettavat palvelut yhteistoiminta-alueella Kotiin vietävien palveluiden myöntämisen perusteet ja

Lisätiedot

Säännöllisessä kotihoidossa olevien asiakkaiden toimintakykyä, palvelutarvetta ja terveydentilaa seurataan Rai -arviointimenetelmällä.

Säännöllisessä kotihoidossa olevien asiakkaiden toimintakykyä, palvelutarvetta ja terveydentilaa seurataan Rai -arviointimenetelmällä. KOTIHOIDON MYÖNTÄMISKRITEERIT 1. KRITEERIEN TARKOITUS Kotihoidon kriteerien tarkoitus on selkiyttää säännöllistä kotipalvelua, kotisairaanhoitoa ja/tai kotihoidon tukipalvelujen kohdentamista. Palvelujen

Lisätiedot

VAASAN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS (Sotela 02.02.2016 12)

VAASAN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS (Sotela 02.02.2016 12) VAASAN KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS (Sotela 02.02.2016 12) Kotihoidon palveluja toteutetaan asiakaslähtöisesti ja toimintakykyä edistävällä työotteella, joka tukee asiakkaiden itsenäistä selviytymistä, omatoimisuutta

Lisätiedot

Kotihoidon kriteerit alkaen

Kotihoidon kriteerit alkaen Kotihoidon kriteerit 1.1.2017 alkaen Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite Kotihoidon kriteerit Toimintakyky Palvelun tarve Palvelun määrä Palvelun tavoite Asioiden hoitoon liittyvissä

Lisätiedot

Ikäneuvo-hanke Asiakasohjauksen kokeiluun osallistuvien kuntien yhteiset kotihoidon ja tukipalvelujen kriteerit

Ikäneuvo-hanke Asiakasohjauksen kokeiluun osallistuvien kuntien yhteiset kotihoidon ja tukipalvelujen kriteerit Ikäneuvo-hanke Asiakasohjauksen kokeiluun osallistuvien kuntien yhteiset kotihoidon ja tukipalvelujen kriteerit 1 Kotihoito yhteiset kriteerit 1/2 Kotihoitoa järjestetään eri-ikäisille asiakkaille, jotka

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI 1 (4) KOTIHOIDON KRITEERIT Kriteerien tarkoitus Kotihoidon kriteerien tarkoitus on selkiyttää palvelujen kohdentamista kotihoitoa tarvitseville ikääntyneille uusikaupunkilaisille. Kotisairaanhoidon palvelut

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupungin kotihoidon sisältö

Hämeenlinnan kaupungin kotihoidon sisältö Liite 2 / Ikla 16.9.2015 47 Hämeenlinnan kaupungin kotihoidon sisältö Visio IKLA (Palvelusuuunnitelma 2014-2017) Hämeenlinnassa asuvat Suomen tyytyväisimmät ja toimintakykyisimmät ikäihmiset Ikäihmisten

Lisätiedot

KAAVIN VANHUSTYÖN PALVELUESITE

KAAVIN VANHUSTYÖN PALVELUESITE KAAVIN VANHUSTYÖN PALVELUESITE 1 SISÄLLYS JOHDANTO... 3 KOTIHOITO... 5 KOTIPALVELU JA KOTISAIRAANHOITO... 5 PALVELUASUNNOT... 6 TUKIPALVELUT... 6 ATERIAPALVELU... 6 SIIVOUSPALVELU... 7 KYLVETYSPALVELU...

Lisätiedot

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN ASIAKKUUSKRITEERIT

KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN ASIAKKUUSKRITEERIT Sosiaali- ja terveyslautakunta 19.8.2013 11 Liite 1.4.4. VANTAAN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala Vanhus- ja vammaispalvelut KOTIHOIDON TUKIPALVELUJEN ASIAKKUUSKRITEERIT 1.9.2013 ALKAEN

Lisätiedot

Hoito- ja hoivapalvelu Kotihoito PÄIVÄTOIMINNAN KRITEERIT JA TOIMINTAPERIAATTEET

Hoito- ja hoivapalvelu Kotihoito PÄIVÄTOIMINNAN KRITEERIT JA TOIMINTAPERIAATTEET PÄIVÄTOIMINNAN KRITEERIT JA TOIMINTAPERIAATTEET 1 ASIAKKAAKSI TULEMINEN Päivätoimintaan tullaan palvelutarpeenarvioinnin kautta, jolloin kartoitetaan kokonaisvaltaisesti asiakkaan selviytyminen päivittäiseistä

Lisätiedot

Hoidonporrastuksen kriteerit JJR 10.3.2010. KOTIHOIDON JA HOIDONPORRASTUKSEN KRITEERIT 2010 JJR KUNNISSA Hyv./ perusturvalautakunta 18.3.

Hoidonporrastuksen kriteerit JJR 10.3.2010. KOTIHOIDON JA HOIDONPORRASTUKSEN KRITEERIT 2010 JJR KUNNISSA Hyv./ perusturvalautakunta 18.3. KOTIHOIDON JA HOIDONPORRASTUKSEN KRITEERIT 2010 JJR KUNNISSA Hyv./ perusturvalautakunta 18.3.2010 YLEISTÄ Kotona asumista tuetaan ensisijaisesti tukipalvelujen avulla (ateria-, turva- ja kuljetuspalvelu).

Lisätiedot

Kiteen kaupunki Kotihoidon palvelut ja myöntämisperusteet

Kiteen kaupunki Kotihoidon palvelut ja myöntämisperusteet Kiteen kaupunki Kotihoidon palvelut ja myöntämisperusteet Perustuvalautaunta 17.12.2013 167, Liite 1 Kotihoito Kotihoidon palveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (710/1982) ja sosiaalihuoltoasetuksen

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI 1 (5) KOTIHOIDON KRITEERIT Kriteerien tarkoitus Kotihoidon kriteerien tarkoitus on selkiyttää palvelujen kohdentamista kotihoitoa tarvitseville ikääntyneille uusikaupunkilaisille. Kotisairaanhoidon palvelut

Lisätiedot

Kotihoito kotona asumisen tueksi. Kotihoito ja tukipalvelut

Kotihoito kotona asumisen tueksi. Kotihoito ja tukipalvelut Kotihoito kotona asumisen tueksi Kotihoito ja tukipalvelut Kotihoito Kotihoitoon kuuluvat kotipalvelu ja kotisairaanhoito. Kotihoito auttaa silloin, kun turvallinen kotona asuminen edellyttää sosiaali-

Lisätiedot

Kotihoito. Mervi Lehikoinen Sairaanhoitaja HelppiSeniori Idän asiakasohjaus

Kotihoito. Mervi Lehikoinen Sairaanhoitaja HelppiSeniori Idän asiakasohjaus Kotihoito Mervi Lehikoinen Sairaanhoitaja HelppiSeniori Idän asiakasohjaus Kotihoidon tehtävänä on vanhusten, yli 18- vuotiaiden vammaisten, toipilaiden ja pitkäaikaissairaiden hoito ja palvelut niin,

Lisätiedot

Kotihoidon tukipalveluiden myöntämisperusteet. 1.1 Kotihoidon tukipalveluiden strategiset tavoitteet ja toimintaperiaatteet

Kotihoidon tukipalveluiden myöntämisperusteet. 1.1 Kotihoidon tukipalveluiden strategiset tavoitteet ja toimintaperiaatteet 1(6) 1. Kotihoidon tukipalvelut 1.1 Kotihoidon tukipalveluiden strategiset tavoitteet ja toimintaperiaatteet Siilinjärven kunnan kotihoidon tukipalveluilla täydennetään kotihoidon antamaan henkilökohtaista

Lisätiedot

Ikäneuvo Työryhmä kokous

Ikäneuvo Työryhmä kokous Ikäneuvo Työryhmä 2 12.4.2017 kokous 1 Kotihoito yhteiset kriteerit 1/2 Kotihoitoa järjestetään eri-ikäisille asiakkaille, jotka eivät selviydy kotona arkielämän toiminnoissa itsenäisesti, omaisten tuella

Lisätiedot

Ikäihmisten lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet

Ikäihmisten lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet 10 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä HOITO- JA HOIVAPALVELUT Ikäihmisten lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet 2(5) Sisällys 1 IKÄIHMISTEN LYHYTAIKAISHOITO JA SEN TOTEUTUS... 3 2 OHJAUTUMINEN IKÄIHMISTEN LYHYTAIKAISHOITOON

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNGIN KOTIHOIDON PALVELUIDEN SISÄLTÖ 1/2015

PORVOON KAUPUNGIN KOTIHOIDON PALVELUIDEN SISÄLTÖ 1/2015 PORVOON KAUPUNGIN KOTIHOIDON PALVELUIDEN SISÄLTÖ 1/2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 128 18.12.2014 Sisältö Kotihoidon palvelut... 3 1 Arviointikäynti... 4 2 Hoito- ja palvelusuunnitelma... 5 3 Kotona

Lisätiedot

Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ

Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ Ikäihminen toimintakykynsä ylläpitäjänä HOITO- JA VANHUSTYÖ Kotiin annettavat palvelut Kotiin annettavien palveluiden tavoitteena on tukea ikäihmisten selviytymistä omassa asuinympäristössään. Ikääntyvän

Lisätiedot

Asiakkaan oma arvio kotihoidon tarpeesta. Palvelutarpeen arvion pohjalta on laadittu yksilöllinen hoito ja palvelusuunnitelma

Asiakkaan oma arvio kotihoidon tarpeesta. Palvelutarpeen arvion pohjalta on laadittu yksilöllinen hoito ja palvelusuunnitelma 1(5) FYYSINEN TOIMINTAKYKY Asiakkaalla on koettu kotihoidon tarve. Asiakas ei selviydy päivittäisistä toiminnoista itsenäisesti koska hänen toimintakykynsä on selkeästi alentunut. Palveluntarve MAPLe_5

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN KOTIHOIDON TOIMINTAPERIAATTEET, KRITEERIT JA SISÄLTÖ

KOKKOLAN KAUPUNGIN KOTIHOIDON TOIMINTAPERIAATTEET, KRITEERIT JA SISÄLTÖ KOKKOLAN KAUPUNGIN KOTIHOIDON TOIMINTAPERIAATTEET, KRITEERIT JA SISÄLTÖ KOTIHOITO Kotihoidon palveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (710/1982) mukaisia kotipalveluja ja kansanterveyslain (66/1972)

Lisätiedot

kotihoito palveluasuminen laitoshoito tukipalvelut

kotihoito palveluasuminen laitoshoito tukipalvelut MYÖNTÄMISPERUSTEET kotihoito palveluasuminen tehostettu palveluasuminen laitoshoito tukipalvelut Sisällys 1. Kotihoidon myöntämisperusteet.3 2. Palveluasumisen myöntämisperusteet 5 3.Tehostetun palveluasumisen

Lisätiedot

Ikäihmisten koti- ja tukipalveluiden, sekä asumispalveluiden maksut

Ikäihmisten koti- ja tukipalveluiden, sekä asumispalveluiden maksut Ikäihmisten koti- ja tukipalveluiden, sekä asumispalveluiden maksut Ensisijaisena toimenpiteenä ennen hoitomaksun alentamista edellytetään aina, että asiakas anoo Kelalta ne etuudet, joihin yleensä kotihoidon

Lisätiedot

Tietoa Borlängen kunnan vanhustenhuollosta

Tietoa Borlängen kunnan vanhustenhuollosta Tietoa Borlängen kunnan vanhustenhuollosta Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se Kun tarvitset apua tai tukea Kun tarvitset apua arkiaskareisiin voit hakea

Lisätiedot

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Taivalkosken sosiaali- ja terveyspalvelut Päivitetty 25.3.2019 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 18.12.2018 Sisällysluettelo 1 Omaishoitajan lakisääteiset vapaat... 2 2

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut Kotihoito 7.3.2007 KOTIHOIDON KRITEERIT

Hyvinvointipalvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut Kotihoito 7.3.2007 KOTIHOIDON KRITEERIT Hyvinvointipalvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut Kotihoito 7.3.2007 KOTIHOIDON KRITEERIT KOTIHOIDON KRITEERIT Sisällys KOTIHOIDON KRITEERIT.1 1. Kriteerien tarkoitus 3 2. Hoidon kriteerit..3 3. Hyvä kotihoito

Lisätiedot

ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET

ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET 15.11.2017 Asumispalveluiden käsitteet Asumispalveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (130/2014) mukaisia palveluja joita järjestetään ensisijaisesti

Lisätiedot

Tilapäinen ateriapalvelu on mahdollinen esim. toipilasajan yhteydessä.

Tilapäinen ateriapalvelu on mahdollinen esim. toipilasajan yhteydessä. HANGON PERUSTURVALAUTAKUNNAN PERIAATTEET IKÄÄNTYNEIDEN, VAMMAISTEN JA PITKÄAIKAISSAIRAIDEN PALVELUJEN MYÖNTÄMISELLE Iäkkäiden palvelukeskuksen toiminta-ajatuksena on tukea iäkkäiden osallisuutta ja toimijuutta

Lisätiedot

Kotihoidon kriteerit alkaen

Kotihoidon kriteerit alkaen Kotihoidon kriteerit 1.1.2019 alkaen Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite Kotihoidon kriteerit Toimintakyky Palvelun tarve Palvelun määrä Palvelun tavoite Asioiden hoitoon liittyvissä

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 10.2.2014, 12. Kuva Anne-Maria Näkkäläjärvi

Perusturvalautakunta 10.2.2014, 12. Kuva Anne-Maria Näkkäläjärvi Perusturvalautakunta 10.2.2014, 12 Kuva Anne-Maria Näkkäläjärvi ENONTEKIÖN kunnan KOTIPALVELUN ja tukipalveluiden SISÄLTÖ JA KRITEERIT 2014 SISÄLLYS: 1. Yleiset periaatteet 2. Asiakkaan palvelutarpeen

Lisätiedot

Sipoon kunnan kotihoidon palveluiden sisältö

Sipoon kunnan kotihoidon palveluiden sisältö Sipoon kunnan kotihoidon palveluiden sisältö Sipoon sosiaali- ja terveysvaliokunta 27 25.5.2015 Sisältö Kotihoidon palvelut... 3 1. Arviointikäynti... 4 2. Hoito- ja palvelusuunnitelma... 5 3. Kotona asumista

Lisätiedot

Palveluseteli tilapäiseen ja säännölliseen kotihoitoon sekä omaishoidon vapaan järjestämiseen

Palveluseteli tilapäiseen ja säännölliseen kotihoitoon sekä omaishoidon vapaan järjestämiseen Palveluseteli tilapäiseen ja säännölliseen kotihoitoon sekä omaishoidon vapaan järjestämiseen Kotihoitopalveluiden ja omaishoidon vapaan saamisen perusteet Kotihoitopalvelut voivat olla joko tilapäisiä

Lisätiedot

Ikäihmisten päivätoiminnan toimintamalli 1.6.2014 alkaen

Ikäihmisten päivätoiminnan toimintamalli 1.6.2014 alkaen 1 Sosiaali- ja terveystoimiala Koti- ja laitoshoidon palvelut Ikäihmisten päivätoiminnan toimintamalli 1.6.2014 alkaen Sosiaali- ja terveyslautakunta 16.4.2014 36 2 Ikäihmisten päivätoiminnan tarkoitus

Lisätiedot

NURMEKSEN KAUPUNKI. Kotipalveluohje KOTIPALVELUN MYÖNTÄMISEN KRITEERIT JA PALVELUJEN SISÄLTÖ

NURMEKSEN KAUPUNKI. Kotipalveluohje KOTIPALVELUN MYÖNTÄMISEN KRITEERIT JA PALVELUJEN SISÄLTÖ Sosiaalilautakunta 2.4.2013 31 NURMEKSEN KAUPUNKI Kotipalveluohje KOTIPALVELUN MYÖNTÄMISEN KRITEERIT JA PALVELUJEN SISÄLTÖ SISÄLLYSLUETTELO 1. KOTIPALVELU... 1 2. KOTIPALVELUN PALVELUJEN MYÖNTÄMINEN...

Lisätiedot

KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS JA KRITEERIT 1.1.2015 alkaen (MP ja MH 3.12.2014)

KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS JA KRITEERIT 1.1.2015 alkaen (MP ja MH 3.12.2014) 1/4 Perus 15.12.2014 108 liite 4 KOTIHOIDON PALVELUKUVAUS JA KRITEERIT 1.1.2015 alkaen (MP ja MH 3.12.2014) 1. Kotihoidon määritelmä Lapinlahden kunnan yhdistettyyn kotihoitoon sisältyvät sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

OMAIS JA PERHEHOITO Sari Lähteenmäki

OMAIS JA PERHEHOITO Sari Lähteenmäki OMAIS JA PERHEHOITO 8.9.2017 Sari Lähteenmäki Omaishoitosopimukset Omaishoidon sopimuksia yhteensä 1207 kpl alaikäiset 157 18 64 v. 180 65 74 v. 207 75 84 v. 399 +85 v. 264 Omaishoidettavista 72 % yli

Lisätiedot

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat

Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Omaishoitajan lakisääteiset vapaat Taivalkosken sosiaali- ja terveyspalvelut Päivitetty 20.12.2018 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 18.12.2018 Sisällysluettelo 1 Omaishoitajan lakisääteiset vapaat... 2 2

Lisätiedot

Oletteko osallistunut oman hoito- ja palvelusuunnitelmanne tekemiseen? riittävästi liian vähän en lainkaan, miksi

Oletteko osallistunut oman hoito- ja palvelusuunnitelmanne tekemiseen? riittävästi liian vähän en lainkaan, miksi OSALLISUUS OMAN ARJEN SUUNNITTELUUN Oletteko osallistunut oman hoito- ja palvelusuunnitelmanne tekemiseen?, miksi Onko hoito- ja palvelusuunnitelmanne tavoitteet määritelty yhdessä teidän kanssanne? lainkaan

Lisätiedot

Palvelun sisältö KEHITYSVAMMAISTEN TUETUN KOTONA ASUMISEN PALVELUT VAMMAISPALVELU, KEHITYSVAMMAHUOLTO

Palvelun sisältö KEHITYSVAMMAISTEN TUETUN KOTONA ASUMISEN PALVELUT VAMMAISPALVELU, KEHITYSVAMMAHUOLTO 1 VAMMAISPALVELU, KEHITYSVAMMAHUOLTO 0, Joensuun ja Kontiolahden sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alue KEHITYSVAMMAISTEN TUETUN KOTONA ASUMISEN PALVELUT Tämä ohje on tarkoitettu tuetun asumisen

Lisätiedot

Loimaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Kotihoito KOTIHOIDON PALVELUJEN MYÖNTÄMINEN JA KOTIHOIDON PALVELUJEN SISÄLTÖ

Loimaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Kotihoito KOTIHOIDON PALVELUJEN MYÖNTÄMINEN JA KOTIHOIDON PALVELUJEN SISÄLTÖ Loimaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Kotihoito KOTIHOIDON PALVELUJEN MYÖNTÄMINEN JA KOTIHOIDON PALVELUJEN SISÄLTÖ 2016 SISÄLTÖ 1 Kotihoito 1.1 Kotihoidon palvelujen myöntäminen 1.2. Kotihoidon palveluja

Lisätiedot

KOTIHOITO KOTIHOITO KOTISAIRAANHOITO TUKIPALVELUT PÄIVÄTOIMINTA

KOTIHOITO KOTIHOITO KOTISAIRAANHOITO TUKIPALVELUT PÄIVÄTOIMINTA KOTIHOITO KOTIHOITO KOTISAIRAANHOITO TUKIPALVELUT PÄIVÄTOIMINTA Mitä kotihoito on? Kotihoito on kunnan tarjoamaa hoitoa kotona asuville paljon hoitoa ja huolenpitoa tarvitseville ikäihmisille ja pitkäaikaissairaille.

Lisätiedot

KUUMA KOTIHOIDON PALVELUT - kohti yhtenäisiä käytäntöjä MUSTIJOEN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET JA TOIMINTAOHJE

KUUMA KOTIHOIDON PALVELUT - kohti yhtenäisiä käytäntöjä MUSTIJOEN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET JA TOIMINTAOHJE KUUMA KOTIHOIDON PALVELUT - kohti yhtenäisiä käytäntöjä MUSTIJOEN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET JA TOIMINTAOHJE 1. Kotihoidon toimintaperiaatteet Kotihoidon toimintaperiaatteena on antaa hyvää ja turvallista

Lisätiedot

Kiteen kaupunki Ikäihmisten asumispalvelut ja myöntämisperusteet

Kiteen kaupunki Ikäihmisten asumispalvelut ja myöntämisperusteet Perusturvalautakunta 17.12.2013 167, Liite 2. Kiteen kaupunki Ikäihmisten asumispalvelut ja myöntämisperusteet 1 Ikäihmisten asumispalvelut Lyhytaikainen asuminen Lyhytaikaisella asumispalvelulla pyritään

Lisätiedot

Kotihoidon asiakasmaksut

Kotihoidon asiakasmaksut 4/2012 Helsingin kotihoidon palvelupaletti Liite Kotihoidon asiakasmaksut Hinnasto sivut 2 3 Asiakasmaksuesimerkkejä sivut 4 10 Kotihoidon tukipalvelujen maksut 1.4.2012 alkaen Terveyslautakunta päättää

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI VANHUSPALVELUJA KOSKEVA PALVELU- SETELIOPAS ASIAKKAILLE JA OMAISILLE

SUONENJOEN KAUPUNKI VANHUSPALVELUJA KOSKEVA PALVELU- SETELIOPAS ASIAKKAILLE JA OMAISILLE SUONENJOEN KAUPUNKI VANHUSPALVELUJA KOSKEVA PALVELU- SETELIOPAS ASIAKKAILLE JA OMAISILLE Sivu 2 / 6 SISÄLLYSLUETTELO 1. MITÄ PALVELUSETELI TARKOITTAA?... 3 SUONENJOEN KAUPUNGILLA KÄYTÖSSÄ OLEVAT PALVELUSETELIT...

Lisätiedot

VANHUSPALVELUIDEN ASUMISPALVELUT; palvelukuvaus ja kriteerit

VANHUSPALVELUIDEN ASUMISPALVELUT; palvelukuvaus ja kriteerit 1/4 Perus 15.12.2014 108 liite 5 VANHUSPALVELUIDEN ASUMISPALVELUT; palvelukuvaus ja kriteerit 1.1.2015 alkaen (3.12.2014 LL ja MH) 1. Asumispalveluiden määritelmä Vanhuspalveluiden asumispalveluilla tarkoitetaan

Lisätiedot

Hailuodon kotihoidon myöntämisperusteet alkaen

Hailuodon kotihoidon myöntämisperusteet alkaen Liite 1. Perusturvalautakunta 9.11.2016 65 1 Hailuodon kotihoidon myöntämisperusteet 1.12.2016 alkaen Vanhuspalveluissa noudatetaan valtakunnallisia laatusuosituksia hyvästä palvelusta, tuetaan ikääntyneiden

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö. Kotisairaanhoito

Kotihoidon sisältö. Kotisairaanhoito Kotihoidon palvelukuvaus Kotihoidon toimintaperiaatteena on tukea asiakkaan kotona asumista, terveyttä ja toimintakykyä sekä antaa hyvää ja turvallista hoivaa ja hoitoa ja huolenpitoa kotihoidon kriteerit

Lisätiedot

SÄKYLÄN KOTIHOITO OMA KOTI KULLAN KALLIS

SÄKYLÄN KOTIHOITO OMA KOTI KULLAN KALLIS SÄKYLÄN KOTIHOITO OMA KOTI KULLAN KALLIS KOTIIN ANNETTAVAT PALVELUT Säännöllinen kotihoito Kotihoidon palvelu on säännöllistä silloin, kun asiakas saa palvelua vähintään kerran viikossa ja vähintään kuukauden

Lisätiedot

TYRNÄVÄN KOTIHOITO KOTIHOIDON PALVELUT

TYRNÄVÄN KOTIHOITO KOTIHOIDON PALVELUT TYRNÄVÄN KOTIHOITO Vanhuspalveluissa noudatetaan valtakunnallisia laatusuosituksia hyvästä palvelusta, tuetaan ikääntyneiden elämänlaatua, itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä asumista omassa kodissa mahdollisimman

Lisätiedot

Kotiutuskäytännöt Kokemäellä

Kotiutuskäytännöt Kokemäellä Kotiutuskäytännöt Kokemäellä Kotihoidon näkökulmia kotiutukseen Kokemäen nykytilanteesta Vuonna 2013 alkuvuodesta ollut viimeksi tk sairaalassa pitkäaikaisia potilaita Tk sairaalassa keskim. 10 kokemäkeläistä

Lisätiedot

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 Mitä omaishoidon tuki on? Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia määrärahojensa puitteissa. Omaishoidon

Lisätiedot

Kotihoidon palvelusisältö ja myöntämisen perusteet 2014 Päivitetty 20.1.2014

Kotihoidon palvelusisältö ja myöntämisen perusteet 2014 Päivitetty 20.1.2014 Kotihoidon palvelusisältö ja myöntämisen perusteet 2014 Päivitetty 20.1.2014 Tarja Loitomaa Virpi Moisanen-Mustonen etunimi.sukunimi@rauma.fi p. 050 2316 KOTIHOITO Kotihoidon toiminta perustuu kansanterveyslakiin

Lisätiedot

Kotihoidon, kotihoidon tukipalvelujen ja asumispalvelujen myöntämisperusteet

Kotihoidon, kotihoidon tukipalvelujen ja asumispalvelujen myöntämisperusteet 21.12.2018 Kotihoidon, kotihoidon tukipalvelujen ja asumispalvelujen myöntämisperusteet Sotela 18.12.2018 KOTIHOITO 21.12.2018 2 ATERIAPALVELU 21.12.2018 3 21.12.2018 4 KAUPPAPALVELU 21.12.2018 5 KULJETUSPALVELU

Lisätiedot

Opas omaishoidontuesta

Opas omaishoidontuesta Opas omaishoidontuesta 1 2 Omaishoito Omaishoito on hoidettavan kotona tapahtuvaa hänen henkilökohtaista hoitoa. Omaishoitajana voi toimia hoidettavan avo- tai aviopuoliso, vanhempi, lapsi tai muu hoidettavalle

Lisätiedot

HAKEMUS IKÄIHMISTEN TAVALLISEEN JA TEHOSTETTUUN PALVELUASUMISEEN

HAKEMUS IKÄIHMISTEN TAVALLISEEN JA TEHOSTETTUUN PALVELUASUMISEEN HAKEMUS IKÄIHMISTEN TAVALLISEEN JA TEHOSTETTUUN PALVELUASUMISEEN Tietoa ikäihmisten tavalliseen ja tehostettuun palveluasumiseen hakeutumisesta Tavallinen palveluasuminen sijaitsee Kaavilla palvelukeskuksen

Lisätiedot

KAAVIN KUNNAN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET ALKAEN Perusturvalautakunta Liite nro JOHDANTO

KAAVIN KUNNAN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET ALKAEN Perusturvalautakunta Liite nro JOHDANTO KAAVIN KUNNAN KOTIHOIDON MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2019 ALKAEN 29.11.2018 Liite nro 10 1. JOHDANTO Kotihoidon palvelun järjestämisen lähtökohtana on aina asiakkaiden tasavertainen ja oikeudenmukainen kohtelu

Lisätiedot

1 Asiakkaan tiedot Nimi Henkilötunnus

1 Asiakkaan tiedot Nimi Henkilötunnus Sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala Asumispalvelujen toimintayksikkö HAKEMUS / SELVITYS ASUMISPALVELUN TARPEESTA 1 Asiakkaan tiedot Nimi Henkilötunnus Osoite Puhelin Ammatti Virallinen edunvalvoja /

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI PÄIVÄKESKUS KRITEERIT

SUONENJOEN KAUPUNKI PÄIVÄKESKUS KRITEERIT 2014 SUONENJOEN KAUPUNKI PÄIVÄKESKUS KRITEERIT SUONENJOEN KAUPUNGIN PÄIVÄKESKUKSEN TOIMINTA-AJATUS: Iloa ja eloa ikääntyneen arkeen. Omien voimavarojen mukaan, yhdessä ja yksilöllisesti. PÄIVÄKESKUS JOHDANTO

Lisätiedot

Seinäjoen kaupungin kotihoidon kriteerit ja palvelujen sisältö

Seinäjoen kaupungin kotihoidon kriteerit ja palvelujen sisältö Seinäjoen kaupungin kotihoidon kriteerit ja palvelujen sisältö Koonnut Päivi Niiranen Projektikoordinaattori Väli-Suomen IKÄKASTE Etelä-Pohjanmaan vanhustyön kehittämiskeskus-hanke Kesäkuu 2010 SISÄLLYS

Lisätiedot

PALVELUSETELI HAKEMINEN JA MYÖNTÄMINEN

PALVELUSETELI HAKEMINEN JA MYÖNTÄMINEN PALVELUSETELI TÄMÄ ESITE KERTOO PALVELUSETELIS- TÄ SÄÄNNÖLLISEEN JA TILAPÄISEEN KOTIHOITOON JA OMAISHOIDON LOMITTAMISEEN OPAS ASIAKKAILLE L TAMMIKUU 2012 PALVELUSETELI JIK ky johtokunta on päättänyt palvelusetelin

Lisätiedot

Esperi Care Anna meidän auttaa

Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi palvelee, kasvaa ja kehittää. Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kuntouttavia asumispalveluja ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaispalvelun

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNTA. Hoiva- ja vanhuspalveluiden lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet alkaen

SIILINJÄRVEN KUNTA. Hoiva- ja vanhuspalveluiden lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet alkaen SIILINJÄRVEN KUNTA Hoiva- ja vanhuspalveluiden lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet 1.5.2017 alkaen Sisältö Hoiva- ja vanhuspalvelut...1 Hoiva- ja vanhuspalveluiden termit...2 Lyhytaikaishoito...3 Lyhytaikaishoidon

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö ja tehtävät

Kotihoidon sisältö ja tehtävät Akaan kaupunki Perusturvatoimi Vanhus- ja vammaistyön tehtäväalue Kotihoidon sisältö ja tehtävät Kotihoidon palvelukokonaisuuden muodostavat kotipalvelu, kotisairaanhoito, kotisairaala ja kotihoidon tukipalvelut.

Lisätiedot

Hoitopolkutarinoita Kotihoidon asiakas

Hoitopolkutarinoita Kotihoidon asiakas Hoitopolkutarinoita Kotihoidon asiakas Outi Iharvaara Rai- seminaari 3.4.2013 Asiakkaan taustatiedot 78- vuotias yksin asuva mies, jolla todettu lievä Alzheimerin tauti. Aivoinfarkti x 2 Vaimo kuollut

Lisätiedot

PALVELUSETELI TEHOSTETTUUN PALVELUASUMISEEN JA OMAISHOIDON LAKISÄÄTEISTEN VAPAAPÄIVIEN JÄRJESTÄMISEEN PALVELUSETELITASO JA HINTA:

PALVELUSETELI TEHOSTETTUUN PALVELUASUMISEEN JA OMAISHOIDON LAKISÄÄTEISTEN VAPAAPÄIVIEN JÄRJESTÄMISEEN PALVELUSETELITASO JA HINTA: Liite 2 PALVELUSETELI TEHOSTETTUUN PALVELUASUMISEEN JA OMAISHOIDON LAKISÄÄTEISTEN VAPAAPÄIVIEN JÄRJESTÄMISEEN PALVELUSETELITASO JA HINTA: Kuvaus tehostetun palveluasumisen asiakkaiden hoidon, hoivan ja

Lisätiedot

Henkilömäärä Tuloraja /kk Maksuprosentit

Henkilömäärä Tuloraja /kk Maksuprosentit Hyväksytty johtokunta 29.2.2009 230 SUUPOHJAN PERUSPALVELULIIKELAITOSKUNTAYHTYMÄN KOTIHOIDON ASIAKASMAKSUT..200 ALKAEN Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (92/92): Kotona annettava palvelu

Lisätiedot

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS 3(5)

OMAISHOIDONTUKIHAKEMUS 3(5) 1(5) Hakemus saapunut Kotikäynti Tiimin käsittely Hoidettavan henkilötiedot Nimi Lähiosoite Henkilötunnus Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Lähiomainen, nimi ja puhelinnumero Puoliso Tytär/Poika

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2013 1 (5) 335 Stj / Valtuutettu Tuomo Valokaisen aloite kuntouttavasta hoitotyöstä päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaisesti katsoa valtuutettu Tuomo Valokaisen

Lisätiedot

TERVETULOA PALVELUKESKUS JOUSEEN

TERVETULOA PALVELUKESKUS JOUSEEN Sitten, kun en enää muista nimeäni, sitten, kun tämä päivä on sekoittunut eiliseen, sitten, kun aikuiset lapseni ovat kasvaneet muistoissani pieniksi jälleen, sitten, kun en enää ole tuottava yksilö. Kohdelkaa

Lisätiedot

PALVELUSETELILLÄ TUOTETTAVAN LAAJENNETUN TUETUN ASUMI- SEN KRITEERIT 1.11.2014 ALKAEN

PALVELUSETELILLÄ TUOTETTAVAN LAAJENNETUN TUETUN ASUMI- SEN KRITEERIT 1.11.2014 ALKAEN Kotihoito 1 (5) PALVELUSETELILLÄ TUOTETTAVAN LAAJENNETUN TUETUN ASUMI- SEN KRITEERIT 1.11.2014 ALKAEN Laajennettu tuettu asuminen tarkoittaa välimuotoista asumismuotoa kodin ja tehostetun palveluasumisen

Lisätiedot

VANHUSTEN PALVELUASUMISEEN JA YMPÄRIVUOROKAUTISEEN HOITOON PÄÄSYN KRITEERIT

VANHUSTEN PALVELUASUMISEEN JA YMPÄRIVUOROKAUTISEEN HOITOON PÄÄSYN KRITEERIT VANHUSTEN PALVELUASUMISEEN JA YMPÄRIVUOROKAUTISEEN HOITOON PÄÄSYN KRITEERIT Sallan kunta Sosiaali- ja terveyslautakunta SAS-työryhmä 2015 VANHUSTEN PALVELUASUMISEEN JA YMPÄRIVUOROKAUTISEEN HOITOON PÄÄSYN

Lisätiedot

Kotihoidon myöntämisen perusteet Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueella

Kotihoidon myöntämisen perusteet Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueella Akaan kaupunki Perusturvatoimi Vanhus- ja vammaistyön tehtäväalue Kotihoidon myöntämisen perusteet Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueella Kotihoidon sisältö ja tehtävät Vanhuspalvelulaki eli laki ikääntyneen

Lisätiedot

OMAISHOIDON TUKI PELKOSENNIEMEN KUNNASSA

OMAISHOIDON TUKI PELKOSENNIEMEN KUNNASSA OMAISHOIDON TUKI PELKOSENNIEMEN KUNNASSA Päivitetty 27.1.2015 1. LAINSÄÄDÄNTÖ Omaishoidon tuki perustuu lakiin omaishoidon tuesta (2.12.2005/937 ja 950/2006). Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen

Lisätiedot

Stltk 17.12.2012, liite OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET. Omaishoito Mitä se on

Stltk 17.12.2012, liite OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET. Omaishoito Mitä se on Stltk 17.12.2012, liite OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET Omaishoito Mitä se on Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 20.6.2012 liite nro 22 Perusturvalautakunta 27.3.2013 liite nro 5

Perusturvalautakunta 20.6.2012 liite nro 22 Perusturvalautakunta 27.3.2013 liite nro 5 Perusturvalautakunta 20.6.2012 liite nro 22 Perusturvalautakunta 27.3.2013 liite nro 5 ARJEN TUEN KOTIHOIDON ASIAKKAAKSI TULON JA TUKIPALVELUIDEN KRITEERIT SEKÄ OHJEISTUKSET YHTENÄISTEN PALVELUIDEN MYÖNTÄMISEEN

Lisätiedot

Tukipalvelukriteerit Uudessakaupungissa

Tukipalvelukriteerit Uudessakaupungissa 1 (5) Anniina Saarinen, Minna Kivijärvi, Pirjo Rakkolainen, Laura Kirkkomäki Tukipalvelukriteerit Uudessakaupungissa 3 2 (5) UUDENKAUPUNGIN TUKIPALVELUKRITEERIT Uudenkaupungin kotona asumista tukevat tukipalvelut

Lisätiedot

Ikäihmisten, muistisairaiden tai pitkäaikaissairaiden ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon asiakkuuskriteerit ja soveltamisohjeet

Ikäihmisten, muistisairaiden tai pitkäaikaissairaiden ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon asiakkuuskriteerit ja soveltamisohjeet Ikäihmisten, muistisairaiden tai pitkäaikaissairaiden ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon asiakkuuskriteerit ja soveltamisohjeet Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 2. LYHYTAIKAINEN HOITO, TEHOSTETTU PALVELUASUMINEN,

Lisätiedot

Keskikadun palvelukoti Iltatähti. Asukasopas

Keskikadun palvelukoti Iltatähti. Asukasopas Keskikadun palvelukoti Iltatähti Asukasopas Toiminta-ajatus Kuntouttava työote Keskikadun palvelukoti/ Iltatähti Keskikadun palvelukoti käsittää tehostetun palveluasumisen yksikön, Iltatähden. Tällä hetkellä

Lisätiedot

Stltk 27.1.2016 5 liite 3 OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET. Omaishoito Mitä se on?

Stltk 27.1.2016 5 liite 3 OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET. Omaishoito Mitä se on? Stltk 27.1.2016 5 liite 3 OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET Omaishoito Mitä se on? Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa

Lisätiedot

Sosiaalilautakunta 5.5.2015 27 NURMEKSEN KAUPUNKI. Omaishoidon tuen ohje

Sosiaalilautakunta 5.5.2015 27 NURMEKSEN KAUPUNKI. Omaishoidon tuen ohje Sosiaalilautakunta 5.5.2015 27 NURMEKSEN KAUPUNKI Omaishoidon tuen ohje SISÄLLYS 1. Yleistä... 1 2. Omaishoidon tuen myöntäminen... 1 2.1. Tuen hakeminen... 1 2.2. Tuen myöntämisedellytykset... 1 3. Hoitopalkkio...

Lisätiedot

Postin kotipalvelut. Internal

Postin kotipalvelut. Internal Postin kotipalvelut Tarjoamme kotipalveluverkoston ja monipuoliset palvelut koko Suomeen PALVELUT KILPAILUEDUT HOIVA KIINTEISTÖ TURVA Paikallinen läsnäolo ja tehokkuus Lyhyet palvelut tehokkaasti Luotettava

Lisätiedot

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen

Jokaiselle sairastuneelle laaditaan hoitosuunnitelma. Järjestetään yhteistyössä OYS:n ja Oulun seudun muistiyhdistyksen Muistipolku Tämä esite on tarkoitettu muistisairaille ja heidän läheisilleen. Esitteeseen on kirjattu palveluita, joita sairastunut voi tarvita sairautensa eri vaiheissa. Esite auttaa valitsemaan jokaiselle

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN PALKKIOT JA MAKSUT

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN PALKKIOT JA MAKSUT JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN OMAISHOIDON TUEN PALKKIOT JA MAKSUT 1.1.2018 alkaen Sisällys OMAISHOIDON HOITOPALKKIOT... 3 1. HOITOPALKKIOLUOKKA... 3 2. HOITOPALKKIOLUOKKA... 3 3. HOITOPALKKIOLUOKKA...

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KOTIHOIDON PALVELUT JA NIIDEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.2.2014 ALKAEN

VALKEAKOSKEN KOTIHOIDON PALVELUT JA NIIDEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.2.2014 ALKAEN VALKEAKOSKEN KOTIHOIDON PALVELUT JA NIIDEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.2.2014 ALKAEN Sisällys 1. KOTIHOITO... 2 2. KOTIHOIDON PALVELUT... 3 2.1 Kotihoidon sisältö... 3 2.1.1 Sairaanhoito- ja huolenpito... 3 2.1.2

Lisätiedot

Ikääntyvien asuminen ja arjen palvelut. Anna-Liisa Niemelä projektipäällikkö, FT Helsingin kaupungin terveyskeskus

Ikääntyvien asuminen ja arjen palvelut. Anna-Liisa Niemelä projektipäällikkö, FT Helsingin kaupungin terveyskeskus Ikääntyvien asuminen ja arjen palvelut Anna-Liisa Niemelä projektipäällikkö, FT Helsingin kaupungin terveyskeskus Terveyskeskuksen organisaatio Terveyslautakunta Toimitusjohtaja Terveysasemat 26 terveysasemaa

Lisätiedot

KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT

KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT KOTONA PÄRJÄÄMISTÄ TUKEVAT PALVELUT JA TALOUDELLISET TUKIMUODOT Kelan kautta haettavia etuuksia: Osittain tai kokonaan korvattavat lääkkeet Eläkettä saavan hoitotuki Eläkkeen saajan asumistuki LÄÄKEKORVAUKSET

Lisätiedot

/ 201 Kotihoito Palveluasuminen Tehostettu palveluasuminen. Hakijan tiedot Sukunimi ja Etunimet Henkilötunnus

/ 201 Kotihoito Palveluasuminen Tehostettu palveluasuminen. Hakijan tiedot Sukunimi ja Etunimet Henkilötunnus Saapumispäivämäärä: HAKEMUS VANHUSPALVELUIHIN / 201 Kotihoito Palveluasuminen Tehostettu palveluasuminen Hakijan tiedot Sukunimi ja Etunimet Henkilötunnus Osoite Puhelinnumero Kotikunta Sotaveteraani Kyllä

Lisätiedot