Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen SORA säädösten toimeenpanon edistäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen SORA säädösten toimeenpanon edistäminen"

Transkriptio

1 Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen SORA säädösten toimeenpanon edistäminen Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät Aira Rajamäki, Opetushallitus

2 Mikä oli lähtötilanne v. 2008?- lähtökohtia SORA -säädösten valmistelulle Koulutuksen järjestäjillä ei ollut riittäviä keinoja toimia tilanteissa, joissa opiskelija (opiskelijan soveltumattomuus) koulutusalalle vaarantaa potilas-, asiakas- tai liikenteen turvallisuutta tai on uhkana alaikäisten turvallisuudelle opinnoissa, niihin liittyvässä harjoittelussa tai myöhemmin ammatissa toimiessa Kurinpidon osalta säädöksissä oli myös puutteita pysyvää erottamismahdollisuutta kaivattiin.

3 Mikä oli lähtötilanne?- lähtökohtia SORA - säädösten valmistelulle Päihteiden väärinkäyttö huumetestaukset eivät olleet mahdollisia Opiskeluoikeuden peruuttaminen oli mahdollista vain musiikkialan ja lennonjohdon perustutkinnoissa Opinto-ohjauksen ja opiskelijavalinnan mahdollisuudet soveltuvan koulutusalan ja tutkinnon valinnassa rajalliset Tutkintojen ja työelämän vaatimusten tuntemus? Hakijan realistinen käsitys omasta soveltuvuudesta?

4 Mikä oli lähtötilanne?- lähtökohtia SORA - säädösten valmistelulle Koulutukseen tuli valituiksi henkilöitä, jotka osoittautuivat soveltumattomiksi kyseiselle alalle Osalla ei riittäviä ammatissa toimimisen edellytyksiä Turvallisuuden vaarantaminen? Puuttumalla opiskeluoikeuteen ja estämällä ammattiin valmistuminen haluttiin ehkäistä ennalta vahinkojen tapahtumista.

5 Miten sitten kävi? keskeiset valmisteluvaiheet, säädökset ja määräykset HE 164/2010 vp, PeVL 60/2010 vp, SiVM 14/2010 vp, EV 370/2010 L 951/2011 ja A 1032/2011, L 952/2011 ja A 1033/2011 (ks. L 955/2011 L 956/2011, HE 98/2011, SiVM 5/2011, EV 99/2011 OPH - ammatillisten perustutkintojen ( /011/2011) sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintojen ( /011/2011) määräysten muutokset Voimaan

6 Säädösmuutokset koskevat Opiskelijaksi ottamisen edellytysten tarkentamista ja terveydentilavaatimusten määrittelyä tutkinnon perusteissa Oikeutta turvalliseen opiskeluympäristöön Opiskeluoikeuden peruuttamista tilanteissa, joissa se olisi turvallisuusnäkökohtien vuoksi perusteltua Muutoksenhakua opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista koskevista päätöksistä Opiskelijan oikeusturvalautakuntaan Huumausainetestauksia Kurinpitosäännöksiä Koulutuksen järjestäjien, korkeakoulujen ja viranomaisten laajempaa tietojen saantia.

7 Asetuksessa 811/1998 (1032/2011) olevat perustutkinnot: Lapsi- ja perhetyön pt, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen pt, viittomakielisen ohjauksen pt Sosiaali- ja terveysalan pt, hammastekniikan pt, lääkealan pt, liikunnan ohjauksen pt Lentokoneasennuksen pt, lennonjohdon pt, logistiikan pt:n kuljetuspalvelujen ko.ohj./os.ala ja lentoasemapalvelujen ko.ohj./os.ala, rakennusalan perustutkinnon maanrakennuskoneenkuljetuksen ko.ohj./os.ala sekä merenkulkualan pt Metsäalan pt:n metsäkoneenkuljetuksen ko.ohj/os.ala, luontoja ympäristöalan pt:n ympäristöalan ko.ohj./os.ala

8 sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnot 812/1998 (1033/2011) : Lasten ja nuorten erityisohjaajan at Koulunkäynnin ja ap-ip ohjauksen at ja eat, perhepäivähoitajan at, jalkojenhoidon at, kipsausalan at, obduktiopreparaattorin at, kipsimestarin eat, psykiatrisen hoidon eat, kehitysvamma-alan at ja eat, päihdetyön at, näkövammaistaitojen ohjaajan eat, puhevammaisten tulkin eat, työvalmennuksen eat, vanhustyön eat, hierojan at ja eat, liikunnan at sekä valmentajan at ja eat Ajoneuvonosturinkuljettajan at, linja-autonkuljettajan at, puutavaran autokuljetuksen at, yhdistelmäajoneuvonkuljettajan at, liikenneopettajan eat ja maarakennusalan at Metsäkoneenkuljettajan at ja eat (viimeksi mainittu muuttunut puunkorjuun erikoisammattitutkinnoksi 2012, ei ole SORAsäädösten piirissä)

9 Säädösten ja määräysten arvoperustasta Yhteinen tahtotila ja arvoperusta koulutuksen järjestäjien toiminnan perustaksi Turvallisuus - Esteettömyys - Yhdenvertaisuus - Tasa-arvo Ratkaisut koskevat opiskelijaa yksilönä - kyseessä julkisen vallan käyttö valitusmahdollisuus Koulutuksen järjestäjällä tiedotus-, ennaltaehkäisy-, ohjaus-, tuki- ja yhteistyövelvoitteet.

10 Säädösten ja määräysten arvoperustasta Yksilön perustuslailliset oikeudet sivistykseen suuret TOISAALTA - opiskelijan toiminta voi vaikuttaa laajasti, jopa kohtalokkaasti asiakkaiden, potilaiden ja liikenteen turvallisuuteen Mahdollisuus kohentaa perustuslailla suojattua oikeutta henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja turvallisuuteen Opiskeluympäristön turvallisuuden varmistaminen.

11 SORA säädökset: lain 630/1998 säännökset ja lain 631/ :n viittaussäännökset 1) 27 :n 3 ja 5 momentin säännöksiä opiskelijaksi ottamisen perusteista 2) 27 a :n säännöksiä esteettömyydestä ja opiskelijaksi ottamisen edellytyksistä 3) 27 b :n säännöksiä opiskelijaksi ottamiseen liittyvästä tiedonsaannista 9) 32 :n säännöksiä opiskeluoikeuden peruuttamisesta 10) 32 a :n säännöksiä opiskeluoikeuden peruuttamiseen liittyvästä tiedon saannista

12 SORA säädökset: lain 630/1998 säännökset ja lain 631/ :n viittaussäännökset 11) 32 b :n säännöksiä opiskeluoikeuden palauttamisesta 14) 34 a :n säännöksiä huumausainetestauksesta 15) 35 :n säännöksiä opiskelijan kurinpidosta 16) 35 a :n menettelystä opiskeluoikeuden peruuttamista ja palauttamista koskevassa asiassa ja kurinpitoasiassa 17) 35 b :n säännöksiä häiritsevän ja turvallisuutta vaarantavan opiskelijan poistamisesta ym.

13 Alaikäisen suojelua varten - pyydettäessä Rikostaustaote rikosrekisteristä, 955/2011,6 Sen lisäksi mitä 1 momentissa säädetään, opiskelija saa itseään koskevan otteen rikosrekisteristä voidakseen opinnoissa taikka opintoihin kuuluvassa työssäoppimisessa tai harjoittelussa ryhtyä sellaiseen tehtävään, johon olennaisesti kuuluu työskentelyä alaikäisten parissa, ja jossa ote on PYYDETTÄESSÄ esitettävä KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄLLE ammatillisesta koulutuksesta (630/1998) annetun lain mukaan. Esitetään vain nähtäväksi koulutuksen järjestäjälle opintojen jo alettua.

14 Miten sitten kävi? Pääperiaate = esteettömyys (27 a ): Hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen, jos 32 :n mukaisiin opintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei ole mahdollista kohtuullisin keinoin poistaa.

15 Soveltamisalasta Ammatillinen peruskoulutus (myös näyttötutkintona) ja ammatillinen aikuiskoulutus (at ja eat), ammattikorkeakoulu- ja yliopistokoulutus OPH:n määräykset - Tutkintokohtaiset terveydentila- ja toimintakykyvaatimukset VNA:ssa määrättyjen koulutusalojen tutkinnoissa Terveydentila tai toimintakyky voi muodostaa esteen opiskelijaksi valinnalle Terveydentilavaatimuksia on voitu asettaa tutkinnon perusteissa jälkeen opiskelijaksi hakeville.

16 Soveltamisalasta Opiskeluoikeuden peruuttamismahdollisuus terveydentilan tai toimintakyvyn muutosten tai tiettyjen rikosten perusteella (mikäli kyseessä alaikäisen suojelutarve) valtioneuvoston asetuksissa määrätyissä tutkinnoissa Opiskeluoikeuden palauttamismahdollisuus terveydentilan perusteella mahdollista, jos peruuttamisen syy on poistunut Opiskeluoikeuden peruuttamis- ja palauttamismahdollisuus ei koske oppisopimuskoulutusta (kyseessä työsopimus), mutta terveydentilavaatimuksista tulee tiedottaa.

17 Soveltamisalasta Huumausainetestaus mahdollista kaikkien koulutusajojen tutkinnoissa, mikäli edellytykset testaukselle täyttyvät Oppisopimuksessa toimitaan huumausainetestauksen osalta kuten työelämässä toimitaan (kyseessä työsopimus) Terveydentilavaatimukset ja mahdollisuus opiskeluoikeuden peruuttamiseen tietyin edellytyksin am. koul. ohjaavassa ja valmistavassa, valmentavassa ja kuntouttavassa opetuksessa ja ohjauksessa ja maahanmuuttajien valmistavassa koulutuksessa TEM on uudistamassa omaa lainsäädäntöään ks. HE 133/2012.

18 Tiedotus, ohjaus ja tuki tärkeää Tiedotus eri tahoille Tärkeätä on kehittää opiskelijan ohjausta toisella asteella ja korkeakouluissa, varmistaa opiskelijavalinnalla opiskelijan soveltuvuus alalle, huolehtia ennaltaehkäisevästä mielenterveystyöstä ja varmistaa, että opiskelijat saavat opintojensa aikana riittävästi tukea opintoihinsa ja jaksamiseensa liittyvissä ongelmissa. Hoitoonohjaus, opiskelijahuollon ja opiskeluterveydenhuollon kehittäminen moniammatillisessa yhteistyössä.

19 Kiitos!

Kehitysvamma-alan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien yhteistyöpäivä -ajankohtaista Anne Mårtensson Opetushallitus

Kehitysvamma-alan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien yhteistyöpäivä -ajankohtaista Anne Mårtensson Opetushallitus Kehitysvamma-alan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien yhteistyöpäivä -ajankohtaista 9.11.2012 Anne Mårtensson Opetushallitus VAMPO 2010-2015 Suomen vammaispoliittinen ohjelma VAMPO 2010 2015

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät SORA-säädökset ammatillisessa koulutuksessa

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät SORA-säädökset ammatillisessa koulutuksessa Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät SORA-säädökset ammatillisessa koulutuksessa Rinnakkaisseminaari 22.4.2016 Messukeskus Aira Rajamäki, opetusneuvos, AMPA, Opetushallitus Opetushallituksen määräykset

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa MUUT MÄÄRÄYKSET

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa MUUT MÄÄRÄYKSET Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa MUUT MÄÄRÄYKSET Opetusneuvos Aira Rajamäki Ammatillinen peruskoulutus 19.3.2015 Messukeskus, Helsinki Opetushallituksen määräykset

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE KEINOJA PUUTTUA OPISKELUUN SOVELTUMATTOMUUTEEN

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE KEINOJA PUUTTUA OPISKELUUN SOVELTUMATTOMUUTEEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE KEINOJA PUUTTUA OPISKELUUN SOVELTUMATTOMUUTEEN Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 22.4.2013 Helsingin Messukeskus Aira Rajamäki Esteettömyys OKM:n toimenpidesuositus

Lisätiedot

PUHE- JA NÄKÖVAMMAISPALVELUJEN TUTKINTOTOIMIKUNNAN JA TUTKINNON JÄRJESTÄJIEN YHTEISTYÖPÄIVÄ

PUHE- JA NÄKÖVAMMAISPALVELUJEN TUTKINTOTOIMIKUNNAN JA TUTKINNON JÄRJESTÄJIEN YHTEISTYÖPÄIVÄ PUHE- JA NÄKÖVAMMAISPALVELUJEN TUTKINTOTOIMIKUNNAN JA TUTKINNON JÄRJESTÄJIEN YHTEISTYÖPÄIVÄ 10.4.2013 Kuopio Anne Mårtensson Opetushallitus Tutkintojärjestelmän kehittäminen (TUTKE2) Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos Anna Kankaanpää

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos Anna Kankaanpää OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 9.2.2018 Anna Kankaanpää EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI AMMATILLISESTA KOULUTUK- SESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISEKSI

Lisätiedot

SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT

SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT Sora-säännösten toimeenpano ammatillisessa koulutuksessa seminaari, Helsinki 25.10.2012 Hallitusneuvos Merja Leinonen merja.leinonen@minedu.fi Muutokset lyhyesti opiskelijaksi

Lisätiedot

SORA SÄÄDÖSTEN AIHEUTTAMAT MUUTOKSET AMMATILLISTEN TUTKINTOJEN PERUSTEISIIN JA TUTKINTOKOHTAISET TERVEYDENTILAVAATIMUKSET

SORA SÄÄDÖSTEN AIHEUTTAMAT MUUTOKSET AMMATILLISTEN TUTKINTOJEN PERUSTEISIIN JA TUTKINTOKOHTAISET TERVEYDENTILAVAATIMUKSET SORA SÄÄDÖSTEN AIHEUTTAMAT MUUTOKSET AMMATILLISTEN TUTKINTOJEN PERUSTEISIIN JA TUTKINTOKOHTAISET TERVEYDENTILAVAATIMUKSET 1.12.2011 Aira Rajamäki, Opetushallitus Mitä opiskelu edellyttää opiskelijalta?

Lisätiedot

SORA lainsäädännön aiheuttamat muutokset ammatillisessa peruskoulutuksessa ja ammatillisessa aikuiskoulutuksessa. Aira Rajamäki, Opetushallitus 2012

SORA lainsäädännön aiheuttamat muutokset ammatillisessa peruskoulutuksessa ja ammatillisessa aikuiskoulutuksessa. Aira Rajamäki, Opetushallitus 2012 SORA lainsäädännön aiheuttamat muutokset ammatillisessa peruskoulutuksessa ja ammatillisessa aikuiskoulutuksessa Aira Rajamäki, Opetushallitus 2012 Valmisteluvaiheet ja keskeiset säädökset OPM:n työryhmä

Lisätiedot

SORA SÄÄDÖSTEN AIHEUTTAMAT MUUTOKSET AMMATILLISTEN TUTKINTOJEN PERUSTEISIIN JA TUTKINTOKOHTAISET TERVEYDENTILAVAATIMUKSET

SORA SÄÄDÖSTEN AIHEUTTAMAT MUUTOKSET AMMATILLISTEN TUTKINTOJEN PERUSTEISIIN JA TUTKINTOKOHTAISET TERVEYDENTILAVAATIMUKSET Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkosto Pohjois-Suomen opiskeluhyvinvoinnin neuvottelupäivät 25.01.2012 SORA SÄÄDÖSTEN AIHEUTTAMAT MUUTOKSET AMMATILLISTEN TUTKINTOJEN PERUSTEISIIN JA TUTKINTOKOHTAISET

Lisätiedot

Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa

Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa MÄÄRÄYS 1 (1) 9.5.2018 OPH-5-2018 Ammatillisen koulutuksen järjestäjät Voimassaoloaika: 1.6.2018 alkaen toistaiseksi Säännökset, joihin toimivalta määräyksen antamiseen perustuu: L 531/2017, 40 Tutkintokohtaiset

Lisätiedot

Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa

Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa MÄÄRÄYS 1 (1) 9.5.2018 OPH-5-2018 Ammatillisen koulutuksen järjestäjät Voimassaoloaika: 1.6.2018 alkaen toistaiseksi Säännökset, joihin toimivalta määräyksen antamiseen perustuu: L 531/2017, 40 Tutkintokohtaiset

Lisätiedot

SOVELTUMATTOMUUDEN RATKAISUJA

SOVELTUMATTOMUUDEN RATKAISUJA SOVELTUMATTOMUUDEN RATKAISUJA Soveltumattomuuden ratkaisuja (Jatkossa SORA) säädösten tavoitteena on parantaa turvallisuutta koulutuksessa ja sen jälkeisessä työelämässä lisäämällä koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa -määräyksen OPH muutos

Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa -määräyksen OPH muutos MÄÄRÄYS 1 (1) 21.12.2018 OPH-2852-2018 Ammatillisen koulutuksen järjestäjät Voimassaoloaika: 1.1.2019 alkaen toistaiseksi Säännökset, joihin toimivalta määräyksen antamiseen perustuu: L 531/2017, 40 Muuttaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 16.11.2017 Asetusluonnos Lausuntoversio Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen

Lisätiedot

Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, kun hän

Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, kun hän Opiskelijaksi soveltuminen Tiedote 25.8.2015 TIEDOTE OPISKELIJALLE TAI OPISKELIJAKSI HAKEUTUVALLE Ns. SORA -laki (SOveltumattomuuden RAtkaisut) tuli voimaan 1.1.2012. Laki koskee opiskelijaksi ottamisen

Lisätiedot

maiju.tuominen@minedu.fi

maiju.tuominen@minedu.fi maiju.tuominen@minedu.fi Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain, ammattikorkeakoululain, yliopistolain sekä rikosrekisterilain 6 :n muuttaminen Uusien

Lisätiedot

OPETUSHALLITUS 23.12.2011 LIITE 2 1 (6) Ammatilliset perustutkinnot

OPETUSHALLITUS 23.12.2011 LIITE 2 1 (6) Ammatilliset perustutkinnot OPETUSHALLITUS 23.12.2011 LIITE 2 1 (6) TUTKINTOKOHTAISET TERVEYDENTILAVAATIMUKSET - ammatillisessa peruskoulutuksessa (tutkinnon perusteiden kohta 8.8.) - näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa

Lisätiedot

OPETUSHALLITUS 23.12.2011 LIITE 2 1 (6) Ammatilliset perustutkinnot

OPETUSHALLITUS 23.12.2011 LIITE 2 1 (6) Ammatilliset perustutkinnot OPETUSHALLITUS 23.12.2011 LIITE 2 1 (6) TUTKINTOKOHTAISET TERVEYDENTILAVAATIMUKSET - ammatillisessa peruskoulutuksessa (tutkinnon perusteiden kohta 8.8.) - näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa

Lisätiedot

SORA-lainsäädäntö. Sanna Haanpää Lakimies, Opetushallitus. Vankilaopetuspäivät

SORA-lainsäädäntö. Sanna Haanpää Lakimies, Opetushallitus. Vankilaopetuspäivät SORA-lainsäädäntö Sanna Haanpää Lakimies, Opetushallitus Vankilaopetuspäivät 12.12.2017 SORA-lainsäädäntö 1.1.2012 -> Laki ammatillisesta koulutuksesta Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta Ammattikorkeakoululaki

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE KEINOJA PUUTTUA OPISKELUUN SOVELTUMATTOMUUTEEN

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE KEINOJA PUUTTUA OPISKELUUN SOVELTUMATTOMUUTEEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE KEINOJA PUUTTUA OPISKELUUN SOVELTUMATTOMUUTEEN Opas SORA-säädösten ja -määräysten toimeenpanoon ammattikoulutuksessa Oppaat ja käsikirjat 2013:1 Opetushallitus ja tekijät Oppaat

Lisätiedot

OPETUSHALLITUS 23.12.2011 LIITE 2 1 (6) Ammatilliset perustutkinnot

OPETUSHALLITUS 23.12.2011 LIITE 2 1 (6) Ammatilliset perustutkinnot OPETUSHALLITUS 23.12.2011 LIITE 2 1 (6) TUTKINTOKOHTAISET TERVEYDENTILAVAATIMUKSET - ammatillisessa peruskoulutuksessa (tutkinnon perusteiden kohta 8.8.) - näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa

Lisätiedot

SORA-lainsäädäntö Koulutuksen järjestäjän näkökulma

SORA-lainsäädäntö Koulutuksen järjestäjän näkökulma Pohjois-Suomen opiskeluhyvinvoinnin neuvottelupäivät 25.01.2012 SORA-lainsäädäntö Koulutuksen järjestäjän näkökulma Toimialajohtaja Hellevi Lassila Koulutuskeskus Sedu Koulutuksen järjestäjän / oppilaitoksen

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE KEINOJA PUUTTUA OPISKELUUN SOVELTUMATTOMUUTEEN

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE KEINOJA PUUTTUA OPISKELUUN SOVELTUMATTOMUUTEEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE KEINOJA PUUTTUA OPISKELUUN SOVELTUMATTOMUUTEEN Uudistettu opas SORA-säädösten ja -määräysten toimeenpanoon ammattikoulutuksessa Oppaat ja käsikirjat 2015:12 Opetushallitus ja

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA AMMATILLISESTA AIKUISKOULUTUKSESTA. VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN YHTEISTYÖPÄIVÄ Anne Mårtensson Opetushallitus

AJANKOHTAISTA AMMATILLISESTA AIKUISKOULUTUKSESTA. VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN YHTEISTYÖPÄIVÄ Anne Mårtensson Opetushallitus AJANKOHTAISTA AMMATILLISESTA AIKUISKOULUTUKSESTA VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN YHTEISTYÖPÄIVÄ 23.5.2014 Anne Mårtensson Opetushallitus Ammatillisen koulutuksen kehittäminen TUTKE2-säädösten toimeenpano

Lisätiedot

Sora-säädösten toimeenpano ammattikoulutuksessa

Sora-säädösten toimeenpano ammattikoulutuksessa Sora-säädösten toimeenpano ammattikoulutuksessa Sora-säädösten tavoitteet ja keskeiset sisällöt Helsinki 25.10.2012 Hallintojohtaja Matti Lahtinen 1 Sora-säädökset ja määräykset 1/3 LAIT (Hallituksen esitys

Lisätiedot

Yhtymähallitus 15.12.2011/ 144

Yhtymähallitus 15.12.2011/ 144 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän menettelytapaohjeet kurinpidollisissa asioissa sekä opiskeluoikeuden pidättämisessä, peruuttamisessa ja palauttamisessa Yhtymähallitus 15.12.2011/ 144 Koulutusjohtaja 20.1.2012

Lisätiedot

MÄÄRÄYS /011/2011

MÄÄRÄYS /011/2011 MÄÄRÄYS AMMATTI- JA ERIKOISAMMATTITUTKINTOJEN PERUSTEET Ajoneuvonosturinkuljettajan ammattitutkinto Hierojan ammattitutkinto Hierojan erikoisammattitutkinto Jalkojenhoidon ammattitutkinto Kehitysvamma-alan

Lisätiedot

terveydentilavaatimukset sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa

terveydentilavaatimukset sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Tutkintokohtaiset t k i t terveydentilavaatimukset sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa tki Aira Rajamäki 30.11.2009 Opetusneuvos Aira Rajamäki Opetushallitus aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

terveydentilavaatimukset lääkealan perustutkinnossa

terveydentilavaatimukset lääkealan perustutkinnossa Tutkintokohtaiset t k i t terveydentilavaatimukset lääkealan perustutkinnossa tki Aira Rajamäki 7.12.2009 Opetusneuvos Aira Rajamäki Opetushallitus aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisesta perus- ja lisäkoulutuksesta sekä luonnonvara- ja ympäristöalan tutkinnoista

Ajankohtaista ammatillisesta perus- ja lisäkoulutuksesta sekä luonnonvara- ja ympäristöalan tutkinnoista Ajankohtaista ammatillisesta perus- ja lisäkoulutuksesta sekä luonnonvara- ja ympäristöalan tutkinnoista Luonnonvara- ja ympäristöalan koulutuksen kehittämispäivät 13.-14.11.2012 Anne Liimatainen & Markku

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Ajankohtaista ammatillisesta aikuiskoulutuksesta Ajankohtaista ammatillisesta aikuiskoulutuksesta Kehitysvamma-alan tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä HDO, Helsinki 21.3.2014 Anne Mårtensson Opetushallitus Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän

Lisätiedot

1 Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen perusteet, luku 1 2 Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset

1 Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen perusteet, luku 1 2 Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset MÄÄRÄYS AMMATTI- JA ERIKOISAMMATTITUTKINTOJEN PERUSTEET Ajoneuvonosturinkuljettajan ammattitutkinto Hierojan ammattitutkinto Hierojan erikoisammattitutkinto Jalkojenhoidon ammattitutkinto Kehitysvamma-alan

Lisätiedot

1 NÄYTTÖTUTKINNOT. 1.1 Näyttötutkintojen järjestäminen. 1.2 Näyttötutkinnon suorittaminen. 1.3 Näyttötutkinnon perusteet

1 NÄYTTÖTUTKINNOT. 1.1 Näyttötutkintojen järjestäminen. 1.2 Näyttötutkinnon suorittaminen. 1.3 Näyttötutkinnon perusteet OPETUSHALLITUS 23.12.2011 LIITE 1 1 (5) Luku 1 Näyttötutkinnot 1 NÄYTTÖTUTKINNOT 1.1 Näyttötutkintojen järjestäminen Opetushallituksen asettamat, työnantajien, työntekijöiden, opettajien ja tarvittaessa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnonjärjestäjien yhteistyö- ja kehittämispäivä Ajankohtaista

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnonjärjestäjien yhteistyö- ja kehittämispäivä Ajankohtaista Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnonjärjestäjien yhteistyö- ja kehittämispäivä Ajankohtaista Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitos Aira Rajamäki Esityksen sisältöä Nykyinen

Lisätiedot

Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi. Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere

Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi. Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere Hallituksen esityksen tavoitteena on edistää potilas- ja asiakasturvallisuutta, liikenneturvallisuutta,

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA 21.06.2012 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 57/531/2012 Närvilänkatu 8 67100 KOKKOLA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA Opetus- ja kulttuuriministeriö on ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (630/1998) 9

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun

Lisätiedot

OPISKELUOIKEUDEN PERUUTTAMIS- JA PALAUTTAMISMENETTELYN SUUNNITELMA (SORA-SUUNNITELMA)

OPISKELUOIKEUDEN PERUUTTAMIS- JA PALAUTTAMISMENETTELYN SUUNNITELMA (SORA-SUUNNITELMA) 1 Voimaan 23.5.2016 OPISKELUOIKEUDEN PERUUTTAMIS- JA PALAUTTAMISMENETTELYN SUUNNITELMA (SORA-SUUNNITELMA) Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia 2 Johdanto Omnian Opiskelijan oikeusturvatoimikunta käsittelee

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 114/2010 vp Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain, ammattikorkeakoululain, yliopistolain sekä rikosrekisterilain 6 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus, kuljetusala. Yli-insinööri Timo Repo

Ammatillinen koulutus, kuljetusala. Yli-insinööri Timo Repo Ammatillinen koulutus, kuljetusala Yli-insinööri Timo Repo Kuljettajatutkimuksen mukaan: Työni on... Yhteisöllistä (sosiaalista) Arvostettua 5 4 Fyysisesti (ruumiillisesti) raskasta Sopivan haasteellista

Lisätiedot

Sora-lainsäädännön toimeenpano opiskeluterveydenhuollossa - (soveltumattomuuteen ratkaisuja)

Sora-lainsäädännön toimeenpano opiskeluterveydenhuollossa - (soveltumattomuuteen ratkaisuja) Sora-lainsäädännön toimeenpano opiskeluterveydenhuollossa - (soveltumattomuuteen ratkaisuja) 4.6.2015 Ritva Partinen ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Sora - säännösten tavoitteet Parantaa turvallisuutta

Lisätiedot

Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen: SORA-lainsäädäntökoulutus. Päivitetty 27.10.2011

Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen: SORA-lainsäädäntökoulutus. Päivitetty 27.10.2011 Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen: SORA-lainsäädäntökoulutus Päivitetty 27.10.2011 Uuteen lainsäädäntöön perehdyttäminen Opetus- ja kulttuuriministeriö järjesti yhdessä aluehallintovirastojen,

Lisätiedot

OPISKELIJAN TERVEYDENTILAA KOSKEVAT VAATIMUKSET AMMATILLISISSA PERUSTUTKINNOISSA. Määräys 27/011/2015

OPISKELIJAN TERVEYDENTILAA KOSKEVAT VAATIMUKSET AMMATILLISISSA PERUSTUTKINNOISSA. Määräys 27/011/2015 OPISKELIJAN TERVEYDENTILAA KOSKEVAT VAATIMUKSET AMMATILLISISSA PERUSTUTKINNOISSA Määräys 27/011/2015 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2015 S I S Ä L TÖ OPISKELIJAN TERVEYDENTILAA KOSKEVAT VAATIMUKSET

Lisätiedot

SORA-työryhmä: Tiivistelmä ehdotuksista. Luovutustilaisuus 9.3.2010 klo 12.30

SORA-työryhmä: Tiivistelmä ehdotuksista. Luovutustilaisuus 9.3.2010 klo 12.30 : Tiivistelmä ehdotuksista Luovutustilaisuus 9.3.2010 klo 12.30 Työryhmän tehtävä 1. Valmistella opiskeluoikeuden menettämistä koskevat säännökset yliopistoja, ammattikorkeakouluja, ammatillista koulutusta

Lisätiedot

PERUSTIEDOT/Ammatillinen peruskoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Opiskelijamäärä Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala

PERUSTIEDOT/Ammatillinen peruskoulutus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Opiskelijamäärä Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala OPETUSHALLITUS PERUSTIEDOT/Ammatillinen perus Rahoitus Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Opiskelijamäärä 1.Yhteystiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjän numero Yhteyshenkilön nimi Irja

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN JA VALMISTAVIEN JA VALMENTAVIEN KOULUTUSTEN OPETUSSUUNNITELMIEN TOIMEENPANO

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN JA VALMISTAVIEN JA VALMENTAVIEN KOULUTUSTEN OPETUSSUUNNITELMIEN TOIMEENPANO Ammatillinen peruskoulutus AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN JA VALMISTAVIEN JA VALMENTAVIEN KOULUTUSTEN OPETUSSUUNNITELMIEN TOIMEENPANO 2008 10 I VASTAAJAN TIEDOT 1. Koulutuksen järjestäjän nimi - valitkaa

Lisätiedot

Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa

Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa 1/5 Tiedote huoltajille Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2019 Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa www.opintopolku.fi.

Lisätiedot

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala 15.3.2016 Sosiaali- ja terveysalan tutkinnot ja suoritusmäärät Tutkinto Tutkinnon suorittanut v. 2014 Sosiaali- ja terveysalan pt 10033 Hammastekniikan pt 28 Lääkealan

Lisätiedot

HAKEMUS: KOULUNKÄYNNIN JA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS. 1. Henkilötiedot. Sukunimi:

HAKEMUS: KOULUNKÄYNNIN JA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS. 1. Henkilötiedot. Sukunimi: 1 HAKEMUS: Turun kristillinen opisto / opiskelijavalinnat Lustokatu 7 20380 TURKU KOULUNKÄYNNIN JA AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS (Opisto täyttää: hakemus vastaanotettu:

Lisätiedot

Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2020

Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2020 1.10.2019 Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2020 Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa www.opintopolku.fi. Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa www.opintopolku.fi.

Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa www.opintopolku.fi. 1/5 Tiedote huoltajille Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2016 Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa www.opintopolku.fi.

Lisätiedot

Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa

Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa 1/5 Tiedote huoltajille Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2018 Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa www.opintopolku.fi.

Lisätiedot

Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy. Amiskiertue 2017

Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy. Amiskiertue 2017 Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy Amiskiertue 2017 Joustava hakeutuminen ja koulutuksen pääsy Asiakaslähtöinen ammatillinen koulutus joustava hakeutuminen ja koulutukseen pääsy Hakeutuminen ja

Lisätiedot

1 Opiskelijan terveydentilaa koskevat vaatimukset ammatillisessa peruskoulutuksessa... 1

1 Opiskelijan terveydentilaa koskevat vaatimukset ammatillisessa peruskoulutuksessa... 1 OPISKELIJAN TERVEYDENTILAA KOSKEVAT VAATIMUKSET AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA NÄYTTÖTUTKINTOON VALMISTAVASSA KOULUTUKSESSA AMMATILLISISSA PERUSTUTKINNOISSA Määräys 91/011/2014 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN

Lisätiedot

Ammattipätevyysseminaari. Yli-insinööri Timo Repo

Ammattipätevyysseminaari. Yli-insinööri Timo Repo Ammattipätevyysseminaari Yli-insinööri Timo Repo Keskeiset säädökset Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee ammatilliseen koulutukseen liittyvän lainsäädännön ja valtioneuvoston päätökset sekä ohjaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus LUONNOS 18.5.2017 Asetusluonnos Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ammatillisesta koulutuksesta annetun ( / ) lain nojalla: 1 luku Ammatillisen

Lisätiedot

Rikostaustaotteen käsittely

Rikostaustaotteen käsittely Rikostaustaotteen käsittely Luokka Prosessin tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Prosessin asiakastarpeet ja -odotukset Prosessin lähtötilanne Prosessin lopputilanne Prosessin

Lisätiedot

Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen

Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen Alakohtainen ryhmä: Humanistinen ja kasvatusala OPH:n koulutus 25.10.2012 Tuija Vasikkaniemi (SEDU) ja Ulla Aunola (OPH) Virittelyä Virittelyä ryhmään Mitä opiskelu

Lisätiedot

Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa

Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa 1/5 Tiedote huoltajille Haut perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin keväällä ja kesällä 2017 Lähes kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin voi tutustua ja hakea osoitteessa www.opintopolku.fi.

Lisätiedot

Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen SORA-lainsäädäntö 31.1.2013. Hellevi Lassila Apulaisjohtaja Koulutuskeskus Sedu

Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen SORA-lainsäädäntö 31.1.2013. Hellevi Lassila Apulaisjohtaja Koulutuskeskus Sedu Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen SORA-lainsäädäntö 31.1.2013 Hellevi Lassila Apulaisjohtaja Koulutuskeskus Sedu Taustaa Hankalat tilanteet oppilaitoksessa> hankalat tilanteet työelämässä> Ministerit

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Ajankohtaista ammatillisesta aikuiskoulutuksesta Ajankohtaista ammatillisesta aikuiskoulutuksesta Perhepäivähoidon tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä Tredu, Tampere 20.3.2014 Anne Mårtensson Opetushallitus Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän

Lisätiedot

Opiskelun turvallisuuteen ja opiskeluun soveltumattomuuden arviointiin liittyviä ohjeita

Opiskelun turvallisuuteen ja opiskeluun soveltumattomuuden arviointiin liittyviä ohjeita Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Syksy 2012 Opiskelun turvallisuuteen ja opiskeluun soveltumattomuuden arviointiin liittyviä ohjeita Yliopistoja, ammattikorkeakouluja, ammatillista koulutusta

Lisätiedot

Toimiva opiskeluterveydenhuolto Ritva Partinen ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö

Toimiva opiskeluterveydenhuolto Ritva Partinen ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Sora-lainsäädännön toimeenpano opiskeluterveydenhuollossa - (soveltumattomuuteen ratkaisuja) Toimiva opiskeluterveydenhuolto 17.9.2015 Ritva Partinen ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Sora -

Lisätiedot

1. SORA-ohjeistus (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja)

1. SORA-ohjeistus (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 9.3.2016 1 (1) 1. SORA-ohjeistus (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) Lait ja asetukset, joihin Vaasan ammattikorkeakoulun SORA-ohjeistus perustuu: Ammattikorkeakoululaki (932/2014) Asetus

Lisätiedot

Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen. SORA-lainsäädännön periaatteet. Hallitussihteeri Piritta Väinölä, OKM 28.5.2012

Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen. SORA-lainsäädännön periaatteet. Hallitussihteeri Piritta Väinölä, OKM 28.5.2012 Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen SORA-lainsäädännön periaatteet Hallitussihteeri Piritta Väinölä, OKM 28.5.2012 1 SORA-säännökset SORA-säännösten tavoitteena parantaa turvallisuutta koulutuksessa

Lisätiedot

PÄIHDETOIMINTAMALLI SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto

PÄIHDETOIMINTAMALLI SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto PÄIHDETOIMINTAMALLI SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Huittisten ammatti- ja yrittäjäopisto Sisällys Johdanto... 2 Ennaltaehkäisevä työ... 3 Päihteisiin liittyviin ongelmatilanteisiin puuttuminen oppilaitoksissa...

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA 07.11.2014 Rovaniemen koulutuskuntayhtymä 25/531/2014 Toripuistikko 5-7 3.kerros 96200 ROVANIEMI KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA Opetus-ja kulttuuriministeriä muuttaa ammatillisesta koulutuksesta annetun lain

Lisätiedot

OPISKELIJOIDEN PÄIHDETOIMINTASUUNNITELMA SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

OPISKELIJOIDEN PÄIHDETOIMINTASUUNNITELMA SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OPISKELIJOIDEN PÄIHDETOIMINTASUUNNITELMA SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ 1.10.2018 Sisällys Johdanto... 3 Ennaltaehkäisevä työ... 3 Päihteisiin liittyviin ongelmatilanteisiin puuttuminen oppilaitoksissa... 4

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta TOIMINTAOHJE Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDU SORA toimikunta Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, JEDU Toimintaohje on hyväksytty yhtymähallituksessa 11.12.2014 1 Yleistä Ammatillisen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011. 951/2011 Laki. ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011. 951/2011 Laki. ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011 951/2011 Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Naantalissa 12 päivänä elokuuta 2011 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Tutkintojen kehittäminen ja Ammatillinen koulutus valtionosuusrahoituksella, kuljetusala. Yli-insinööri Timo Repo

Tutkintojen kehittäminen ja Ammatillinen koulutus valtionosuusrahoituksella, kuljetusala. Yli-insinööri Timo Repo Tutkintojen kehittäminen ja Ammatillinen koulutus valtionosuusrahoituksella, kuljetusala Yli-insinööri Timo Repo A m m a t t i t a i t o Perustutkinto Ammattitutkinto Erikoisammattitutkinto Työkokemus

Lisätiedot

Ammatilliset tutkinnot ja työelämätoimikunnat, joiden toimialaan tutkinnot kuuluvat lukien

Ammatilliset tutkinnot ja työelämätoimikunnat, joiden toimialaan tutkinnot kuuluvat lukien OPETUSHALLITUS 2.1.2019 Ammatilliset tutkinnot ja työelämätoimikunnat, joiden toimialaan tutkinnot kuuluvat 1.1.2019 lukien (Sinisellä kirjoitetut tutkinnot ovat uusia. Moni niistä korvasi kaksi tai useampia

Lisätiedot

Uudistuneet ammatilliset perustutkinnot ja valmistavat koulutukset

Uudistuneet ammatilliset perustutkinnot ja valmistavat koulutukset UUSIEN AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN JA TUTKINNON PERUSTEIDEN KÄYTTÖÖNOTTO - AIKATAULU Sirkka-Liisa Kärki Opetusneuvos Asiantuntijayksikön päällikkö Sirkka-Liisa.Karki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Miten sora-lainsäädäntö otetaan vastaan koulutuksen kentällä? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XI

Miten sora-lainsäädäntö otetaan vastaan koulutuksen kentällä? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XI Miten sora-lainsäädäntö otetaan vastaan koulutuksen kentällä? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XI 30.11-1.12.2011 Hellevi Lassila Toimialajohtaja Koulutuskeskus Sedu Koulutuksen

Lisätiedot

Page 1 of 12 Tietolähde AIPAL-palautejärjestelmä 26.01.2018 15:09 Vastaajien anonymiteetin suojaamiseksi vastaukset raportoidaan vain, jos kohderyhmään kuuluvia vastaajia on vähintään viisi henkilöä. Lukumäärä

Lisätiedot

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano 3. 4.12.2009, Helsinki Liisa Metsola Ammattikoulutuksen kehittäminen-yksikkö Liiisa.metsola@oph.fi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA OPETUSTOIMESTA JA OPISKELUHUOLLOSTA

AJANKOHTAISTA OPETUSTOIMESTA JA OPISKELUHUOLLOSTA AJANKOHTAISTA OPETUSTOIMESTA JA OPISKELUHUOLLOSTA Johtaja Jorma Kauppinen Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät Helsinki 27.11.2014 Lain käsitteet Oppilas- ja opiskeluhuoltolaki Opetussuunnitelman

Lisätiedot

HAKEMUS: KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS. 1. Henkilötiedot. Sukunimi:

HAKEMUS: KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS. 1. Henkilötiedot. Sukunimi: 1 HAKEMUS: Turun kristillinen opisto / opiskelijavalinnat Lustokatu 7 20380 TURKU KOULUNKÄYNNIN JA AAMU JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS (Opisto täyttää: hakemus vastaanotettu:

Lisätiedot

Muutettuja määräyksiä on noudatettava lukien.

Muutettuja määräyksiä on noudatettava lukien. OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN Dnro 28/011/2004 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Päivämäärä 27.8.2004 Ammatillisen koulutuksen järjestäjät Tutkintotoimikunnat AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN

Lisätiedot

Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen

Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen SORA-koulutus Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki, Koulukatu 31.1.2013 Tuija Vasikkaniemi, lehtori, PsL Koulutuskeskus Sedu SORA-lainsäädännön ja määräysten keskeisiä

Lisätiedot

Ajankohtaista tutkintojärjestelmästä ja tutkinnoista

Ajankohtaista tutkintojärjestelmästä ja tutkinnoista Ajankohtaista tutkintojärjestelmästä ja tutkinnoista Työvalmennuksen tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä 30.1.2014 EK Anne Mårtensson Opetushallitus Sisältö Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän

Lisätiedot

lisätään lakiin uusi 27 a, 27 b, 32 a, 32 b ja 34 a seuraavasti:

lisätään lakiin uusi 27 a, 27 b, 32 a, 32 b ja 34 a seuraavasti: EDUSKUNNAN VASTAUS 370/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi ammatillisesta koulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain, ammattikorkeakoululain, yliopistolain sekä rikosrekisterilain

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Asetusluonnos 6.6.2017 Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ammatillisesta koulutuksesta annetun ( / ) lain nojalla: 1 luku Ammatillisen perustutkinnon

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET - - - 5 MUUT MÄÄRÄYKSET 5.6 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö 5.7 Opiskelijahuolto Sen lisäksi, mitä laissa ammatillisesta

Lisätiedot

Lisäksi Opetushallitus on päättänyt muuttaa valtioneuvoston asetuksessa (VNA 1032/2011) määrättyjen tutkintojen, kuten

Lisäksi Opetushallitus on päättänyt muuttaa valtioneuvoston asetuksessa (VNA 1032/2011) määrättyjen tutkintojen, kuten MÄÄRÄYS 1 (2) 23.12.2011 38/011/2011 Voimassaoloaika: 1.1.2012 alkaen toistaiseksi Säännökset, joihin toimivalta määräyksen antamiseen perustuu: L 630/1998, 13 2 mom A 811/1998, 10 ja 12 L 631/1998, 13

Lisätiedot

Ammatillisen aikuiskoulutuksen lainsäädännön uudistusnäkymät. Markku Kokkonen Johtamisen erikoisammattitutkinnon kehittämispäivä 13.4.

Ammatillisen aikuiskoulutuksen lainsäädännön uudistusnäkymät. Markku Kokkonen Johtamisen erikoisammattitutkinnon kehittämispäivä 13.4. Ammatillisen aikuiskoulutuksen lainsäädännön uudistusnäkymät Markku Kokkonen Johtamisen erikoisammattitutkinnon kehittämispäivä 13.4.2010 Rahoitus Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta (1705/2009)

Lisätiedot

1. SORA-lainsäädäntöuudistukset (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 1.1.2012 )

1. SORA-lainsäädäntöuudistukset (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 1.1.2012 ) 1. SORA-lainsäädäntöuudistukset (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 1.1.2012 ) Ammattikorkeakouluja koskevat SORA-lait ja asetus: Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta (952/2011)

Lisätiedot

Koulutuksenjärjestäjän puheenvuoro - LRK Oy WinNova- AVI Turku Opiskelijapalvelupäällikkö Fia Heino

Koulutuksenjärjestäjän puheenvuoro - LRK Oy WinNova- AVI Turku Opiskelijapalvelupäällikkö Fia Heino Koulutuksenjärjestäjän puheenvuoro - LRK Oy WinNova- AVI Turku 7.3.2018 Opiskelijapalvelupäällikkö Fia Heino WinNovasta Päätoimipaikat Pori, Rauma, Ulvila, Laitila Henkilökunta n. 530 Opiskelijat n. 6000

Lisätiedot

SORA-toimintaohje. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

SORA-toimintaohje. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy SORA-toimintaohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen (SORA-toimintaohje) Vastuuhenkilö Opetuksen palvelujohtaja Voimaantulo 1.1.2017 Päätös Opetuksen

Lisätiedot

Yhteishakuinfo 23.1.2014. www.opintopolku.fi

Yhteishakuinfo 23.1.2014. www.opintopolku.fi Yhteishakuinfo 23.1.2014 www.opintopolku.fi Sähköinen yhteishaku www.opintopolku.fi Valtakunnallinen oppilasvalinta ammatilliseen koulutukseen, lukioon sekä kotitalousopetukseen 5 hakutoivetta, vain yhteen

Lisätiedot

1. Kurinpidon tavoitteet ja toiminta

1. Kurinpidon tavoitteet ja toiminta KURINPITO 31.3.2015 2 Sisältö 1. Kurinpidon tavoitteet ja toiminta... 3 2. Kurinpito ja toimijat... 4 3. Ilmailuopiston ja WinNovan yhteinen kurinpitojaos... 5 4. Kurinpitojaokseen tuotavat asiat... 5

Lisätiedot

Alakohtaisia terveydentilavaatimuksia:

Alakohtaisia terveydentilavaatimuksia: Yhteishaun hakulomakkeessa kysytään, onko sinulla ammatinvalintaan ja koulutukseen vaikuttavia sairauksia tai vammoja. Alakohtaisia terveydentilavaatimuksia: lapsi- ja perhetyön pt (perustutkinto) nuoriso-

Lisätiedot

MÄÄRÄYS 1 (2) 23.12.2011 38/011/2011. Voimassaoloaika: 1.1.2012 alkaen toistaiseksi

MÄÄRÄYS 1 (2) 23.12.2011 38/011/2011. Voimassaoloaika: 1.1.2012 alkaen toistaiseksi MÄÄRÄYS 1 (2) 23.12.2011 38/011/2011 Voimassaoloaika: 1.1.2012 alkaen toistaiseksi Säännökset, joihin toimivalta määräyksen antamiseen perustuu: L 630/1998, 13 2 mom A 811/1998, 10 ja 12 L 631/1998, 13

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPISKELIJAHALLINNON KOULUTUSPÄIVÄT Ammatillinen lisäkoulutus opiskelijahallinto 04.9.2012 Oulu 06.9.2012 Tampere 11.9.2012 Helsinki Tarja Mäkinen Perustietojen ilmoittaminen Toteutuneet

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ASIAKASLÄHTÖINEN NÄYTTÖTUTKINTOTOIMINTA

Lisätiedot

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Työnantajien edustajat: Camilla Herlin ja Kristiina Holopainen (Kunnallinen työmarkkinalaitos) Työntekijöiden edustajat: Päivi Bragge (Jyty ry) ja Marjut

Lisätiedot

SORA -työryhmän luonnos hallituksen esitykseksi (lausuntokierrosversion esittely)

SORA -työryhmän luonnos hallituksen esitykseksi (lausuntokierrosversion esittely) SORA -työryhmän luonnos hallituksen esitykseksi (lausuntokierrosversion esittely) 21.8.2009/Sakari Karjalainen (sama materiaali Aira Rajamäki 2.12.2009) 1 Työryhmän tausta Opetusministeri Sari Sarkomaa

Lisätiedot

Arvioinnista ja osaamisen tunnustamisesta osana näyttötutkinnon henkilökohtaistamista

Arvioinnista ja osaamisen tunnustamisesta osana näyttötutkinnon henkilökohtaistamista Arvioinnista ja osaamisen tunnustamisesta osana näyttötutkinnon henkilökohtaistamista Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä 23.4.2012 Säädösten tilanteesta ja koulutuspoliittisista

Lisätiedot