Pistokaslisäyksen tehostaminen valiotaimituotannossa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pistokaslisäyksen tehostaminen valiotaimituotannossa"

Transkriptio

1 Pistokaslisäyksen tehostaminen valiotaimituotannossa Siina Kaakinen (HAMK) ja Sanna Kukkonen (MTT Laukaa) Kevään ja kesän 2013 aikana Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) Laukaan toimipisteessä selvitettiin, voiko valiotaimien pistokaslisäystä tehostaa. Pistokaslisäyksessä on ollut haasteita erityisesti herukoiden, ruusujen, tyrnien ja vadelmien kanssa, joten näiden lajien pistokaslisäystä päätettiin selvittää pistokaslisäyskokeilla. Kokeista tehtiin Hämeen ammattikorkeakoulun puutarhatalouden koulutusohjelman opinnäytetyö. Puna- ja valkoherukoiden juurtuminen on heikompaa kuin musta- ja viherherukoiden. Ne muodostavat heikosti uusia juuria ja kasvattavat uutta versoa. Kokeisiin valittiin kaksi punaherukkalajiketta Punainen Hollantilainen ja Katri sekä kaksi valkoherukkalajiketta Valkoinen Suomalainen ja Lepaan Valkea. Ruusuilla taas on hyvin paljon vaihtelua kasvunlähdössä lajikkeiden välillä ja tähän toivottiin vähän tarkennusta. Ruusuista erityisesti pimpinella-ryhmän lajikkeet ovat olleet haastavia lisätä, joten kokeisiin valittavista lajikkeista yksi oli tarhapimpinellaruusu Linnanmäki ja toinen tavallinen pensasruusu Loiste. Tyrneillä ongelmallisempia ovat olleet hedelajikkeiden lisääminen. Valitettavasti hedelajikkeiden emopensaista ei saatu tarpeeksi pistokasmateriaalia kokeita varten, joten kokeet tehtiin kahdella emilajikkeella, jotka olivat Kulta ja Siipyy. Ongelmana vadelmaa lisätessä on saada tehostettua taimien tuotantoa myös kasvihuoneoloissa. Kasvihuoneissa juurten kasvutila on rajattu ja juuripistokkaita on vaikea saada lisäyksen kannalta tarpeeksi. Tällöin olisi hyvä, jos myös vadelman maanpäällisiä versoja voisi hyödyntää pistokaslisäyksessä. Kokeisiin valittiin kaksi vadelmalajiketta, Muskoka ja Takalan Herkku, joiden versokasvu oli vahvaa. Tiedetään, että juurrutushormonin käytöllä, pistokkaan koolla ja puutumisasteella, sekä kasvualustalla on vaikutusta pistokkaiden juurtumiseen ja uuden versokasvun kasvamiseen. Pistokaskokeissa pyrittiin löytämään jokaiselle kasvilajille tehokkain yhdistelmä edellä mainituista tekijöistä. Samalla saatiin selvennystä työvaiheiden tarpeellisuuteen ja tehokkuuteen. Karsimalla ja selventämällä työvaiheita saatetaan säästää aikaa, rahaa ja materiaaleja pistokaslisäyksessä. Lajikkeita kokeeseen valittiin kaksi jokaisesta kasvilajista, jotta lajikekohtaista vaihtelua pystyttiin seuraamaan. Lajikkeesta tehtiin useita käsittelyryhmiä, joiden käsittelyissä oli pieniä eroja. Yksi koeyksikkö toimi kokeen verranteena ja se noudatteli perinteistä pistämistapaa, jota Laukaan toimipisteessä käytetään. MTT Laukaan toimipisteessä eri kasvilajeille tehtiin pistokaskokeita vuonna Yllä olevalta aikajanalta näkyy kokeiden pistämis- ja purkamisajankohdat.

2 Kasvunlähtöprosentit Herukat Ruusut Tyrnit Vadelmat Punainen Hollantilainen Katri Valkoinen Suomalainen Lepaan Valkea Loiste Linnanmäki Kulta Siipyy Muskoka Takalan Herkku Verranne silmun mittainen pistokas 100 mg/l mg/l mg/l Hormoniton silmun mittainen pistokas 100 mg/l mg/l mg/l Hormoniton Latvapistokas 100 mg/l mg/l mg/l Hormoniton Välipistokas 100 mg/l mg/l mg/l Hormoniton Tyvipistokas 100 mg/l mg/l mg/l Hormoniton

3 Puna- ja valkoherukat Tarkoituksena oli selvittää, onnistuuko hyväkuntoisen taimimateriaalin tuottaminen herukoilla, kun pistokaskokoa pienennetään tavallisesta kolmesta silmusta kahteen. MTT:n normaalissa pistokkaidenotossa pistokkaat leikattiin kolmen tai kahden silmun mittaisiksi. KIBA -juurrutushormonia on yleensä annettu 10 s pituisena kastona ja 100 mg/l väkevyisenä. Kokeessa pienennettiin hormonin pitoisuutta puoleen, mutta käsittelyaika pysyi samana. Osa pistokkaista ei saanut hormonikäsittelyä lainkaan. Kokeen verranteena käytettiin MTT:n yleisiä pistämiskäytäntöjä ja kasvuturvekasvualustaa, joka koostui vaaleasta rahkaturpeesta, johon oli lisätty 10 % perliittiä ja 10 % hiekkaa. Muut käsittelyryhmät pistettiin kompostia sisältävälle kasvimaanmultakasvualustalle, johon oli sekoitettu 10 % perliittiä ja 10 % hiekkaa. Lisäksi muiden käsittelyryhmien pistokaskoossa ja hormonipitoisuuksissa oli eroja verranteeseen. Yhteensä käsittelyryhmiä tuli 7 jokaiselle lajikkeelle. Yhtä käsittelyryhmää kohden pyrittiin ottamaan 30 pistokasta. Kaikissa emokasveissa ei ollut kuitenkaan tarpeeksi versoja pistokasaineistoksi. Aineiston rajallisuuden vuoksi pistokasmäärät vaihtelivat joissain käsittelyryhmissä. Käsittelyryhmiä seurattiin noin viisi viikkoa. Lajikkeesta Valkoinen Suomalainen näkyy hyvin kuinka suuri vaikutus kompostipitoisemmalla kasvualustalla on. Vasemman puoleisessa kuvassa on verranteen koeyksikkö, jonka kolmen tai kahden silmun mittaiset pistokkaat kasvoivat tavallisessa kasvuturpeessa. Oikean puoleisessa kuvassa on koeyksikkö, jonka kolmen silmun mittaiset pistokkaat ovat kompostipitoisessa kasvualustassa. Molemmat saivat myös 100 mg/l KIBA - juurrutushormonikäsittelyn. Herukoiden kokeissa yllätti kuinka huonosti verranteiden käsittelyryhmät lähtivät kasvamaan. Niiden kasvunlähtöprosentti oli kymmeniä prosenttiyksiköitä heikompi kuin muiden käsittelyerien. Verranteen tulokset olivat kokeessa osin huonommat mitä ne ovat MTT:n omassa lisäyksessä. Verranteiden huono kasvunlähtö saattoi johtua siitä, että pistokkaat olivat alkaneet jo puutua. Lisäksi kompostipitoinen kasvualusta antoi selvästi lisävoimaa muiden koeyksiköiden pistokkaille. Kompostia sisältävien käsittelyryhmien ero tavalliseen kasvuturpeeseen keskimäärin noin 20 prosenttiyksikköä. Hormonipitoisuudella oli selvä vaikutus. Punaherukoilla 100 mg/l KIBA -kaston saaneet pistokkaat pärjäsivät huonommin kokeissa kuin 50 mg/l KIBA -kaston saaneet tai kokonaan hormonikäsittelemättömät käsittelyryhmät. Valkoherukoilla hormonikäsittelyt ja -käsittelemättömät käsittelyryhmät kasvoivat lähes yhtä hyvin, joten pistokkaiden juurtuminen ei parantunut synteettisillä juurrutushormoneilla.

4 Pensasruusut Tutkittavana oli kuinka puutuneesta pistokkaasta ruusut lähtevät parhaiten. Tämä voitiin tutkia seuraamalla mistä kohti versoa parhaiten kasvanut pistokas oli otettu. Pistokkaat eriteltiin pistokaskohdan mukaan latvapistokkaaksi, välipistokkaaksi sekä tyvipistokkaaksi. Normaalissa ruusujen pistokaslisäyksessä käytetään eniten välipistokkaita. Pistokkaiden puutuneisuuden lisäksi tutkittiin hormonikäsittelyn tarpeellisuutta sekä hormonin pitoisuuksien vaikutusta. Pistokkaat käsiteltiin 100 mg/l, 50 mg/l, 25 mg/l KIBA - juurrutushormonilla. Lisäksi yksi käsittely tehtiin ilman hormonia. Ruusujen kokeiden verranteen pistokkaat olivat välipistokkaita, joita on käsitelty 100 mg/l hormonilla. Yhteensä käsittelyryhmiä saatiin 12 kpl yhtä lajiketta kohden. Yhteen käsittelyryhmään pyrittiin saamaan 20 pistokasta. Versot olivat lyhyitä ja tämä vaikeutti tyvipistokkaiden saantia. Aineiston rajallisuuden vuoksi halutusta pistokasmäärästä jäi puuttumaan pistokkaita joistain käsittelyryhmistä. Ruusujen käsittelyryhmiä seurattiin noin kuusi viikkoa. Lajikkeiden välinen ero näkyi selkeästi kun vertasi lajikkeen Loiste ja Linnanmäki parhaiten kehittyneitä koeyksiköitä. Vasemmanpuoleinen kuva on lajikkeen Loiste parhaiten kehittynyt koeyksikkö, jossa on 50 mg/l hormonipitoisuudella käsiteltyjä välipistokkaita. Oikeanpuoleisessa kuvassa on puolestaan lajikkeen Linnanmäki parhaiten kehittynyt koeyksikkö, jossa oli 50 mg/l hormonipitoisuudella käsiteltyjä latvapistokkaita. Molemmilla lajikkeilla huomattiin jo seurantavaiheessa, että tyvipistokkaat eivät lähteneet kasvattamaan uutta versokasvua tai juuria yhtä hyvin kuin muiden pistokastyyppien koeyksiköt. Myös ennakko-odotukset tarhapimpinellaruusun kasvunlähdössä toteutuivat. Lajikkeen Linnanmäki kasvunlähtö oli heikompaa kuin lajikkeen Loiste. Puutuneilla tyvipistokkailla 100 mg/l juurrutushormoni auttoi selvästi parempien tulosten saantiin. Väli- ja latvapistokkailla parempia tuloksia saatiin pienemmillä hormonipitoisuuksilla. Tarhapimpinellaruusun lajikkeella Linnanmäki täysin hormonittomat käsittelyryhmät eivät pärjänneet yhtä hyvin kuin 50 mg/l juurrutushormoneilla käsitellyt käsittelyryhmät. Eli lajikkeilla, joilla on ongelmia kasvunlähdön kanssa, juurrutushormonin käyttö edesauttaa kasvua. Mutta näissäkään tapauksissa pitoisuudet eivät saa olla liian suuret. Loiste puolestaan kasvoi ja kehittyi hyvin myös ilman hormonikäsittelyä, vaikka moni 50 mg/l ja 25 mg/l hormonikaston saaneista käsittelyryhmistä kehittyi myös hienosti. Molempien lajikkeiden verranteet pärjäsivät hyvin, vaikka ne eivät ihan yltäneet kaikista parhaimpiin tuloksiin. Ne olivat kuitenkin huomattavasti parempia kuin huonoiten pärjänneet tyvipistokkaiden käsittelyryhmät.

5 Tyrnit Tutkittavana oli kuinka puutuneesta pistokkaasta tyrnit lähtevät parhaiten uuteen kasvuun. Pistokkaat eriteltiin pistokaskohdan mukaan latva-, väli- ja tyvipistokkaiksi. Pistokkaiden puutuneisuuden lisäksi tutkittiin hormonikäsittelyn tarpeellisuutta sekä hormonipitoisuuksien vaikutusta. Pistokkaat käsiteltiin 100 mg/l ja 50 mg/l KIBA -juurrutushormonilla. Lisäksi yksi käsittely tehtiin ilman hormonia. Tyrnin tiedetään viihtyvän hiekkapitoisessa maassa, joten kokeessa katsottiin myös parantaako hiekkapitoisempi kasvualusta pistokkaiden juurtumista. Verranteessa hormonikäsittelyn pitoisuus oli 100 mg/l ja käytetyin pistokastyyppi oli välipistokas. Verranteen kasvualusta oli MTT:n normaalisti käyttämä kasvuturveseos. Muille alustoille sekoitettiin oma hiekkapitoisempi kasvualusta, johon hiekkaa tuli 30 % normaalin 10 % sijaan. Yhteensä käsittelyryhmiä saatiin 10. Yhteen käsittelyryhmään pyrittiin saamaan 30 pistokasta, mutta emokasvien lyhyiden versojen vuoksi joistain käsittelyryhmistä jäi uupumaan tyvipistokkaita. Tyrnejä seurattiin noin kuusi viikkoa. Juurtuminen jäi molemmilla lajikkeilla heikoksi, mikä johtuu osin kovasta helteestä pistokkaiden pistämisen jälkeisillä viikoilla. Hiekkaisemman kasvualustan kosteusolojen ylläpito oli vaikeampaa helteellä ja pistokkaat kärsivät tämän vuoksi kuivuudesta. Tyrnilajikkeesta Kulta havaitsee hyvin kuinka suuri ero tyvipistokkailla on väli- tai latvapistokkaisiin. Vasemmalla puolella on heikosti kehittyneitä hiekkaisella kasvualustalla juurrutettuja tyvipistokkaita. Oikeanpuoleisessa kuvassa on hiekkaisessa kasvualustassa juurrutettuja latvapistokkaita. Molemmille käsittelyryhmille annettiin 50 mg/l KIBA -kasto. Tyrnien tuloksista pystyi havaitsemaan, ettei 100 mg/l hormonipitoisuus ole paras tyrnien pistokaslisäyksessä. 50 mg/l hormonikäsittelyn saaneet tai kokonaan hormonittomat käsittelyryhmät lähtivät parhaiten kasvattamaan uutta versokasvua ja juuria. Pistokastyypeistä pystyi havaitsemaan, että tyvipistokkaat olivat valtaosassa käsittelyryhmistä huonoin vaihtoehto. Tämän pystyi havaitsemaan tyvipistokkaiden heikosta kasvunlähtöprosentista.

6 Vadelmat Jotta vadelmien pistokaslisäyksestä saataisiin lisää tietoa, kokeeseen valittiin kaksi vadelmalajiketta, joiden versokasvu oli vahvaa. Kokeessa vertailtiin kolmen ja kahden silmun pituisia pistokkaita. Kolmen silmun pituinen on yleisesti käytetty pistokas. Hormonikäsittelyinä olivat 100 mg/l, 50 mg/l, 25 mg/l vahvuinen KIBA juurrutushormoni sekä yksi käsittely ilman hormonia. Näistä 100 mg/l on normaalisti käytetyin vaihtoehto. Yhteensä käsittelyryhmiä saatiin kahdeksan. Lajikkeella Muskoka pistämismateriaalia saatiin heikommin, joten käsittelyryhmistä tehtiin 20 pistokkaan suuruisia. Lajikkeella Takalan Herkku puolestaan yhteen käsittelyryhmään pyrittiin saamaan 30 pistokasta. Vadelmien käsittelyryhmiä seurattiin kuuden viikon ajan. Pistämisajankohtana vallitsi pitkä hellejakso, joka heikensi vastapistettyjä pistokkaita. Vadelmien lajikkeissa oli eroja kasvun suhteen. Lajikkeen Muskoka (kuvassa vasemmalla) pistokkaat kuolivat suurimmalta osaltaan kokonaan. Sen sijaan lajikkeen Takalan Herkku (kuvassa oikealla) pistokkaat kasvattivat paljon uutta versokasvua, mutta eivät juuria. Vadelmien tulokset jäivät hyvin heikoiksi. Kummankin lajikkeen juurtuminen oli olematonta ja juurien sijaan ne kasvattivat paljon kallussolukkoa pistokkaan tyveen. Tämä kertoo hormonin aiheuttamista myrkytysoireista pistokkaassa, sillä kallussolukkoa kasvoi eniten 100 mg/l hormonipitoisuuden käsittelyeriin. Pienemmän hormonipitoisuuden tai täysin hormonikäsittelemättömän käsittelyryhmissä kallussolukkoa ei esiintynyt niin paljoa. Tästä syytä tulisi harkita hormonipitoisuuden pienentämistä tai kokonaan hormonikäsittelyn poistamista. Joidenkin käsittelyryhmien pistokkaat olivat lähteneet kasvattamaan juuria seurannan jälkeen, mikä voi tarkoittaa sitä, että seuranta-aika oli liian lyhyt juurien muodostumisen kannalta. Heikkojen juurtumis- ja kasvunlähtötuloksien vuoksi on vaikea sanoa vaikuttivatko käsittelyryhmille annetut käsittelyt pistokkaiden kasvuun. Uuden versokasvua seuratessa huomattiin, että pistokkaan tyvestä alkoi myös kasvaa uutta etioloitunutta versokasvua joillain pistokkailla. Etioloituneita versoja oli havaittavissa etenkin pienempien hormonipitoisuuksien ja hormonittomilla käsittelyerillä. Vadelman pistokas, joka on lähtenyt kasvattamaan maanalaisesta silmustaan uutta versoa juurten sijaan. Verso ei ole saanut valoa kasvualustassa ja se on siksi etioloitunut.

7 Johtopäätökset Lisäyskokeista saatiin lisää tietoa ja kehityssuuntia pistokaslisäykseen MTT Laukaan toimipisteelle. Tulokset ovat suuntaa antavia, koska kokeista ei ollut toistoja. Tällöin tuloksiin on saattanut vaikuttaa satunnaiset tekijät, kuten korkea lämpötila pistämisajankohtana. Tulokset osoittavat lähes kaikkien lajien kohdalla, että juurrutushormonin (KIBA) hormonipitoisuutta voisi laskea totutusta, 100 mg/l, puoleen tai jättää kokonaan pois. Pistokkaissa on kasvin luontaista auksiinia, jolloin synteettisien lisäauksiinien tarve ei ole niin suuri. Pistokkaiden kasvu vain heikkenee suurempia hormonipitoisuuksia käyttäessä. Pistokastyypeistä puutuneimmat tyvipistokkaat lähtivät pääosin huonoiten kasvuun verrattuna väli- tai latvapistokkaisiin. Pistokkaan koolla ei puolestaan ole niin suurta väliä. Lyhyempi pistokas lähtee kasvattamaan ensin juuria ja vasta sen jälkeen uutta versokasvua, kun taas pidempi pistokas kasvattaa ensin versokasvua ja sitten vasta juuria. Herukoiden pistokkaat, jotka olivat alkaneet puutua, ja vadelmien pistokkaat olisivat tarvinneet pidemmän seuranta-ajan. Kasvualustalla voi olla pistokkaisiin parantava vaikutus kunhan se huomioi pistokkaiden tarpeet. Esimerkiksi tyrnien hiekkapitoisempi kasvualusta on toimiva, kunhan pidetään huolta, että pistokkaiden tarvitsemat kosteusolot säilyvät kasvualustassa. Kompostipitoinen kasvualusta oli selvästi parempi herukoille kuin tavallinen kasvuturveseos. Pistokaslisäyskokeita voisi jatkaa soveltamalla tässä kokeessa käytettyjä menetelmiä muilla lajeilla ja lajikkeilla. Erityisesti ruusujen lajikkeista tiedetään löytyvän hyvin paljon vaihtelua kasvunlähdön suhteen, mikä tekee ruusuista erinomaisen jatkotutkimuslajin. Tyrneillä jatkotutkimusta voisi tehdä hedelajeilla, joita ei aineiston vähyyden vuoksi saatu tähän kokeeseen. Vadelmilla pistokaslisäykseen tulisi löytää parempi testauskeino. Tämä koe ei antanut haluttuja tuloksia. Jatkotutkimusta voisi tehdä esimerkiksi vadelmien etioloituneilla versoilla ja pidemmällä seuranta-ajalla.

PISTOKASLISÄYKSEN TEHOSTAMINEN VALIOTAIMITUOTANNOSSA

PISTOKASLISÄYKSEN TEHOSTAMINEN VALIOTAIMITUOTANNOSSA PISTOKASLISÄYKSEN TEHOSTAMINEN VALIOTAIMITUOTANNOSSA Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Puutarhatalouden koulutusohjelma Lepaa, kevät 2014 Siina Kaakinen TIIVISTELMÄ LEPAA Puutarhatalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Mikrolisättyjen valiotaimien tuotteistaminen taimistoille helppokäyttöisiksi pikkutaimiksi. Vanhempi tutkija Sanna Kukkonen

Mikrolisättyjen valiotaimien tuotteistaminen taimistoille helppokäyttöisiksi pikkutaimiksi. Vanhempi tutkija Sanna Kukkonen Mikrolisättyjen valiotaimien tuotteistaminen taimistoille helppokäyttöisiksi pikkutaimiksi Vanhempi tutkija Sanna Kukkonen 6.2.2015 Taustaa MTT toteutti yhdessä Taimistoviljelijät ry:n sekä neljän taimiston

Lisätiedot

Kasvatuskokeet mädätysjäännös- ja kompostiseoksilla

Kasvatuskokeet mädätysjäännös- ja kompostiseoksilla Kasvatuskokeet mädätysjäännös- ja kompostiseoksilla Selvitys Lepaa 17.12.2014 Teo Kanniainen Bioliike-projektia (v. 2013-2014) rahoitetaan Etelä-Suomen EAKR-ohjelmasta. SISÄLLYS 1 KASVATUSKOE JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

Herukat: Taimet ja lajikkeet

Herukat: Taimet ja lajikkeet Herukat: Taimet ja lajikkeet Kalle Hoppula Kati Hoppula 23.1.2017 Herukoiden taimityypit Juurtumaton lepotilainen pistokas viljelijä juurruttaa itse Hintataso 30-75 snt/kpl, lisenssimaksu määrittää hintaa.

Lisätiedot

Biologisten kasvunedistäjien testaus luomuyrttien ja -purjon taimikasvatuksessa

Biologisten kasvunedistäjien testaus luomuyrttien ja -purjon taimikasvatuksessa www.verdera.fi / infoverdera@lallemand.com Koetoimintaraportti 02.09.2015 Biologisten kasvunedistäjien testaus luomuyrttien ja -purjon taimikasvatuksessa 1. Kokeen tarkoitus Kokeen tarkoituksena oli testata

Lisätiedot

Vadelman tehotuotantokokeen tulokset vuodelta 2010 Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi

Vadelman tehotuotantokokeen tulokset vuodelta 2010 Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi Vadelman tehotuotantokokeen tulokset vuodelta 2010 Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi Kirjoittanut: Kati Hoppula, Tutkija MTT Sotkamo Vadelman tehotuotantokoe perustettiin MTT:n toimipaikoille Sotkamoon ja Rovaniemelle

Lisätiedot

Herukat ja karviainen Ydinkasviaineiston aitouskoe 2010

Herukat ja karviainen Ydinkasviaineiston aitouskoe 2010 Herukat ja karviainen Ydinkasviaineiston aitouskoe 2010 Juho Hautsalo Hannu Tiainen tammikuussa 2016 1 Suomen varmennetussa taimituotannossa noudatetaan Maa- ja metsätalousministeriön asetusta (MMM 9/2006)

Lisätiedot

Vadelman pensasmaiset satotaimet

Vadelman pensasmaiset satotaimet Suomalaisen marjantuotannon kilpailukyvyn parantaminen ja kestävä kehittäminen muuttuvassa ilmastossa 2010-2012 Vadelman pensasmaiset satotaimet Pauliina Palonen, Tero Tommila ja Timo Hytönen Helsingin

Lisätiedot

Mansikan aitouskoetulokset vuonna 2015

Mansikan aitouskoetulokset vuonna 2015 Hannu Tiainen ja Juho Hautsalo Mansikan aitouskoetulokset vuonna 2015 Suvetar LUKE Laukaan toimipiste Viljelijätiedote Laukaa 2016 MANSIKAN AITOUSKOETULOKSET VUONNA 2015 Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Alkukasvatus, kasvihuonepilotti, pistokaskokeet Missä mennään?

Alkukasvatus, kasvihuonepilotti, pistokaskokeet Missä mennään? Alkukasvatus, kasvihuonepilotti, pistokaskokeet Missä mennään? Kuusen kasvullinen lisäys kohti tulevaisuuden taimituotantoa Mikko Tikkinen Ohjausryhmän kokous Joroinen 1.9.2015 Alkukasvatus Keskitytty

Lisätiedot

SKAL Kuljetusbarometri 2/2006. Alueellisia tuloksia. Liite lehdistötiedotteeseen. Etelä-Suomi

SKAL Kuljetusbarometri 2/2006. Alueellisia tuloksia. Liite lehdistötiedotteeseen. Etelä-Suomi 1 SKAL Kuljetusbarometri 2/2006 Alueellisia tuloksia Liite lehdistötiedotteeseen Etelä-Suomi Kuljetusalan yleiset näkymät ovat kuluvan vuoden aikana selvästi parantuneet. Viime vuoden syksyllä vain 17

Lisätiedot

Vadelman lajikekokeet MTT Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi

Vadelman lajikekokeet MTT Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi Vadelman lajikekokeet MTT Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi 2008-2012 Kati Hoppula (1, Kalle Hoppula (1, Vesa Järvelin ja Janne Ylijoki, MTT Sotkamo, (1 etunimi.sukunimi@mtt.fi Sirkka Luoma ja Hanna Kekkonen,

Lisätiedot

Mikrolisättyjen puutarhakasvien mikropistokkaiden ja mikroplugien juurruttaminen ja sopeuttaminen taimistoilla. Vanhempi tutkija Sanna Kukkonen

Mikrolisättyjen puutarhakasvien mikropistokkaiden ja mikroplugien juurruttaminen ja sopeuttaminen taimistoilla. Vanhempi tutkija Sanna Kukkonen Mikrolisättyjen puutarhakasvien mikropistokkaiden ja mikroplugien juurruttaminen ja sopeuttaminen taimistoilla Vanhempi tutkija Sanna Kukkonen 29.1.2015 Taustaa MTT toteutti yhdessä Taimistoviljelijät

Lisätiedot

KAUKOIDÄN VÄHÄN TUNNETTUJEN PUUVARTISTAKSONIEN PISTOKASLISÄYS

KAUKOIDÄN VÄHÄN TUNNETTUJEN PUUVARTISTAKSONIEN PISTOKASLISÄYS KAUKOIDÄN VÄHÄN TUNNETTUJEN PUUVARTISTAKSONIEN PISTOKASLISÄYS Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Puutarhatalouden koulutusohjelma Lepaa, 21.10.2011 Lasse Martikainen TIIVISTELMÄ LEPAA Puutarhatalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Hyljätyn lapsen kukoistus

Hyljätyn lapsen kukoistus Hyljätyn lapsen kukoistus Salvia Divinorum projekti 2.5. Pienokainen saapuu Pidettiin ex tempore -miitti erään foorumilaisen kanssa ja sain tuliaisina siististi pakatun hyvävointisen pistokkaan. Toimin

Lisätiedot

Raportti Uusien mansikkalajikkeiden kokeesta Raija Kumpula. Kehitysyhtiö SavoGrow Oy/Marjaosaamiskeskus RAPORTTI

Raportti Uusien mansikkalajikkeiden kokeesta Raija Kumpula. Kehitysyhtiö SavoGrow Oy/Marjaosaamiskeskus RAPORTTI Raportti Uusien mansikkalajikkeiden kokeesta 18 Raija Kumpula Kehitysyhtiö SavoGrow Oy/Marjaosaamiskeskus RAPORTTI Johdanto Marjanviljelyn koetilalle perustettiin Uusien mansikkalajikkeiden viljelykoe

Lisätiedot

Herukkalajikkeet. Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula. MTT Sotkamo

Herukkalajikkeet. Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula. MTT Sotkamo Herukkalajikkeet Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula MTT Sotkamo Hanke: Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois-Suomeen 2 Rahoittajat: EU:n maaseuturahasto / Kainuun

Lisätiedot

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija Kalle Hoppula Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, MTT Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois- Suomeen

Lisätiedot

Kerääjäkasvikokeiden yhteenveto vuodelta 2018

Kerääjäkasvikokeiden yhteenveto vuodelta 2018 Kerääjäkasvikokeiden yhteenveto vuodelta 2018 Jatkoimme kerääjäkasvikokeilua hieman edellisiä vuosia suppeammin. Tällä kertaa havaintokokeet toteutettiin ainoastaan yhdellä maatilalla. Tavoitteena oli

Lisätiedot

Apila ontuu kasvukaudessa vain kerran niitetyissä nurmissa. Kokeen tarkoitus ja toteutus

Apila ontuu kasvukaudessa vain kerran niitetyissä nurmissa. Kokeen tarkoitus ja toteutus Sivu 1 / 5 Apila ontuu kasvukaudessa vain kerran niitetyissä nurmissa Päivi Kurki ja Ritva Valo, MTT Kasvintuotannon tutkimus Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli, etunimi.sukunimi@mtt.fi Kokeen tarkoitus ja

Lisätiedot

Kansainvälisen opinnäytetyöryhmän ohjaus kokemuksia ja havaintoja. Outi Kivirinta Rovaniemen ammattikorkeakoulu

Kansainvälisen opinnäytetyöryhmän ohjaus kokemuksia ja havaintoja. Outi Kivirinta Rovaniemen ammattikorkeakoulu Kansainvälisen opinnäytetyöryhmän ohjaus kokemuksia ja havaintoja Outi Kivirinta Rovaniemen ammattikorkeakoulu Thesis Support Group for RAMK s EDP students Taustaa: Opinnäytetyö oli havaittu tulpaksi valmistumiselle

Lisätiedot

Vadelman lajikekokeiden tuloksia Sotkamo, Rovaniemi ja Ruukki 2010

Vadelman lajikekokeiden tuloksia Sotkamo, Rovaniemi ja Ruukki 2010 Vadelman lajikekokeiden tuloksia Sotkamo, Rovaniemi ja Ruukki 21 Kirjoittanut: Kati Hoppula, Tutkija MTT Sotkamo Vadelman lajikekokeet perustettiin MTT:n toimipaikoille Sotkamoon ja Rovaniemelle vuonna

Lisätiedot

Herukkaviljelmän perustaminen

Herukkaviljelmän perustaminen Herukkaviljelmän perustaminen Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula Tutkija Kati Hoppula Suonenjoki 15.11.2013 Herukkaviljelmän sijainti Ei hallanaralle paikalle. Itärinne vähiten hallanarka,

Lisätiedot

YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON

YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON 1 YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON Erikoistutkija Marjo Keskitalo, MTT Kasvintuotannon tutkimus, Jokioinen. marjo.keskitalo@mtt.fi KOKEEN TAUSTAA Kuminan kylvösiemenmääräksi

Lisätiedot

Marjanviljely elinkeinona

Marjanviljely elinkeinona UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Marjanviljely elinkeinona Aloittavien marjanviljelijöiden työpaja 1. Kokoontuminen 21.1. Mansikan viljelypinta-alan ja viljelijämäärän kehitys

Lisätiedot

OHJEKIRJA KURKKUKASVIEN

OHJEKIRJA KURKKUKASVIEN OHJEKIRJA KURKKUKASVIEN VARTTAMISESTA: Kärkivarttaminen ja yhden sirkkalehden liitosvarte Varttamisen hyödyt Tautikontrolli maalevintäisten tautien ja tuholaisten leviämisen välttäminen resistentin perusrungon

Lisätiedot

Kuiluanalyysi kertoo, kuinka hyvin tarkasteltu organisaatio on onnistunut vastaamaan vastaajien odotuksiin.

Kuiluanalyysi kertoo, kuinka hyvin tarkasteltu organisaatio on onnistunut vastaamaan vastaajien odotuksiin. 7/2013 Nokian kaupunginkirjaston tuloksia Kirjastojen kansallisessa käyttäjäkyselyssä 2013 Kirjastojen yhteinen kysely toteutettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Kyselyä koordinoi kirjastosektorien yhteinen

Lisätiedot

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka 7.11.2016 Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka Taloyhtiön pihan pensaat ovat osittain varsin hyväkuntoisia, mutta osa alueista on pahoin rikkaruohottuneita, jolloin pensaat kasvavat kituliaasti.

Lisätiedot

Kuusen siementen esikäsittelyt taimitarhalla paremmat tulokset kesäkylvöissä

Kuusen siementen esikäsittelyt taimitarhalla paremmat tulokset kesäkylvöissä Kuusen siementen esikäsittelyt taimitarhalla paremmat tulokset kesäkylvöissä Katri Himanen Metla Suonenjoki Taimitarhapäivät, 23.1.2014 Kuusen siementen esikäsittelyt mitä tiedetään? Kuusen siementen liotusta

Lisätiedot

Terttuherukan viljely ja lajikkeet

Terttuherukan viljely ja lajikkeet Kuvat Luke (S. Karhu, K. Laine) ja internet-kuvakaappaukset Terttuherukan viljely ja lajikkeet Saila Karhu & Jorma Hellstén Luonnonvarakeskus Piikkiö Tuoreherukan tuotanto -teemapäivä 8.11.2017 Marjamaat

Lisätiedot

Vesisumutusmenetelmä rakennustyöpaikan pölyn leviämisen hallinnassa

Vesisumutusmenetelmä rakennustyöpaikan pölyn leviämisen hallinnassa Sisäilmastoseminaari Messukeskus Helsinki, 13.3.2014 Vesisumutusmenetelmä rakennustyöpaikan pölyn leviämisen hallinnassa Kokkonen A, Nykänen M, Pasanen P. Ympäristötieteen laitos RAPSU-hanke, Työsuojelurahasto

Lisätiedot

Nurmien fosforilannoitus

Nurmien fosforilannoitus Nurmien fosforilannoitus Separoitua tietoa lannasta ja ravinteista, Ravinnerenki- ja Lantalogistiikka-hankkeen tulosseminaari Kuopiossa 25.4.2019 Arja Mustonen, Maarit Hyrkäs ja Perttu Virkajärvi, Luke

Lisätiedot

Karhunvadelman viljely

Karhunvadelman viljely UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Karhunvadelman viljely Erikoismarjojen viljely 25.4. ja 9.5.2018 Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä Onko karhunvadelmalle kysyntää?

Lisätiedot

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUS LAITOS. Tiedote N:o 8 1979. MAAN ph-mittausmenetelmien VERTAILU. Tauno Tares

MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUS LAITOS. Tiedote N:o 8 1979. MAAN ph-mittausmenetelmien VERTAILU. Tauno Tares MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS MAANTUTKIMUS LAITOS Tiedote N:o 8 1979 MAAN ph-mittausmenetelmien VERTAILU Tauno Tares Maatalouden -tutkimuskeskus MAANTUTKIMUSLAITOS PL 18, 01301 Vantaa 30 Tiedote N:o 8 1979

Lisätiedot

Terveiden taimien tuotanto viherrakentamisen kasveilla

Terveiden taimien tuotanto viherrakentamisen kasveilla Terveiden taimien tuotanto viherrakentamisen kasveilla Jaana Laamanen, Sirkka Juhanoja, Marjatta Uosukainen MTT Kasvintuotannon tutkimus, etunimi.sukunimi@mtt.fi Viheralan kasvinterveysseminaari 24.10.2013,

Lisätiedot

Taimettumisen hitaus onko jotain tehtävissä?

Taimettumisen hitaus onko jotain tehtävissä? Taimettumisen hitaus onko jotain tehtävissä? Marjo Keskitalo, erikoistutkija MTT Kasvintuotannon tutkimus HYVÄ STARTTI KUMINALLE -seminaari 26.10.2010 Ilmajoki, 28.10.2010 Jokioinen Tutkimuskysymykset

Lisätiedot

Astiataimikoe. Saloy Oy. Hämeenlinna 07.11.2014. Huhtama Leena Leppäkoski Salla Riihimäki Mona-Anitta

Astiataimikoe. Saloy Oy. Hämeenlinna 07.11.2014. Huhtama Leena Leppäkoski Salla Riihimäki Mona-Anitta Astiataimikoe Saloy Oy Hämeenlinna 07.11.2014 Huhtama Leena Leppäkoski Salla Riihimäki Mona-Anitta ABSTRACT SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 2 MATERIAALIT JA MENETELMÄT... 2 2.1 Koejärjestelyt... 2 2.2 Mittaukset...

Lisätiedot

LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT

LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT LÄKSYT TEKIJÄÄNSÄ NEUVOVAT Perusopetuksen matematiikan oppimistulokset 9. vuosiluokalla 2015 Arvioinnin tulokset Oppilaiden keskimääräinen ratkaisuosuus oli 43 % arviointitehtävien kokonaispistemäärästä

Lisätiedot

PEURANIEMEN TAIMITARHA OY

PEURANIEMEN TAIMITARHA OY PEURANIEMEN TAIMITARHA OY KOTIMAISTA TAIMITUOTANTOA vuodesta 1996 Marjakasvien taimet Ammattiviljelijöille Taimikauppiaille / kotitarveharrastajille Taimistoille jatkokasvatukseen Lisäyspalvelu asiakkaan

Lisätiedot

FIRST ohjelman liikkuvuustilastoja 2009-2010. Opiskelijaliikkuvuus

FIRST ohjelman liikkuvuustilastoja 2009-2010. Opiskelijaliikkuvuus FIRST ohjelman liikkuvuustilastoja 2009-2010 Opiskelijaliikkuvuus FIRST-ohjelman Suomen ja Venäjän välinen opiskelijaliikkuvuus lukuvuonna 2009-2010 (yliopistot ja ammattikorkeakoulut). Lukuvuosi 2008-2009

Lisätiedot

Rintamamiestalon puutarhan kunnostus. Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto

Rintamamiestalon puutarhan kunnostus. Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto Rintamamiestalon puutarhan kunnostus Anu Tarkia Opinnäytetyö 20.10.2015 Puutarhatalouden perustutkinto Ammattiopisto Livia / Maaseutuopisto Kohde Vuonna 1947 rakennetun rintamamiestalon puutarhan kunnostustyöt

Lisätiedot

Punahome ja muut ajankohtaiset asiat viljojen kasvinsuojelussa

Punahome ja muut ajankohtaiset asiat viljojen kasvinsuojelussa Punahome ja muut ajankohtaiset asiat viljojen kasvinsuojelussa Päivi Parikka Marja Jalli MTT Kasvintuotannon tutkimus etunimi.sukunimi@mtt.fi Pohjanmaan Peltopäivä 29.7.2014 900 KASVUKAUDEN LÄMPÖSUMMA

Lisätiedot

Mansikan kausihuone- ja pöytäviljelykokeet MTT Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi 2010

Mansikan kausihuone- ja pöytäviljelykokeet MTT Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi 2010 Mansikan kausihuone- ja pöytäviljelykokeet MTT Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi 2010 Kirjoittanut: Kati Hoppula, tutkija MTT Sotkamo Mansikan kausihuone- ja pöytäviljelykokeet perustettiin MTT:n tutkimusasemille

Lisätiedot

AKO Länsi-Uusimaa Mystery Shopping. Matkailualan selvitysten julkistamistilaisuus 19.11.2009 Janne Myyry TNS-Gallup Oy

AKO Länsi-Uusimaa Mystery Shopping. Matkailualan selvitysten julkistamistilaisuus 19.11.2009 Janne Myyry TNS-Gallup Oy AKO Länsi-Uusimaa Mystery Shopping Matkailualan selvitysten julkistamistilaisuus 19.11.2009 Janne Myyry TNS-Gallup Oy Mitä tehtiin? Selvitettiin Länsi-Uudeltamaalta mukaan valittujen ravintoloiden (45

Lisätiedot

Marjalajikkeista Mansikan taimien lisääminen omaan käyttöön Herukan/vadelman taimet

Marjalajikkeista Mansikan taimien lisääminen omaan käyttöön Herukan/vadelman taimet UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Marjalajikkeista Mansikan taimien lisääminen omaan käyttöön Herukan/vadelman taimet Aloittavien marjanviljelijöiden työpaja 2. tapaaminen 27.2.

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään. Saila Varis

Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään. Saila Varis Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään Saila Varis Kasvullinen lisäys osaamista ja teknologiaa biotalouden tueksi Laadukkaan kuusen siemenmateriaalin saatavuus ajoittain huono johtuen kukinnan

Lisätiedot

¼ ¼ joten tulokset ovat muuttuneet ja nimenomaan huontontuneet eivätkä tulleet paremmiksi.

¼ ¼ joten tulokset ovat muuttuneet ja nimenomaan huontontuneet eivätkä tulleet paremmiksi. 10.11.2006 1. Pituushyppääjä on edellisenä vuonna hypännyt keskimäärin tuloksen. Valmentaja poimii tämän vuoden harjoitusten yhteydessä tehdyistä muistiinpanoista satunnaisesti kymmenen harjoitushypyn

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Herne lisää lehmien maitotuotosta

Herne lisää lehmien maitotuotosta Liite 13.6.2005 62. vuosikerta Numero 2 Sivu 6 Herne lisää lehmien maitotuotosta Seppo Ahvenjärvi, Aila Vanhatalo ja Seija Jaakkola, MTT Märehtijät saavat herneestä hyvin valkuaistäydennystä silloin, kun

Lisätiedot

5 Kertaus. Tehtävä 1 Kerratkaa oppimanne asiat yhdessä keskustellen.

5 Kertaus. Tehtävä 1 Kerratkaa oppimanne asiat yhdessä keskustellen. 5 Kertaus Tehtävä 1 Kerratkaa oppimanne asiat yhdessä keskustellen. - Samanmuotoiset termit - Lausekkeen ja yhtälön ero - Yhtälön totuusarvon tutkiminen - Yhtälön ratkaisun etsiminen - Yhtälön ratkaisun

Lisätiedot

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsia Ruukissa Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsikokeen taustaa Koepaikkana MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema Ruukissa Tarkoitus kokeilla syysrapsin menestymistä tavanomaista viljelyaluettaan

Lisätiedot

Kurtturuusu uhka rannikon kasvillisuudelle

Kurtturuusu uhka rannikon kasvillisuudelle Kurtturuusu uhka rannikon kasvillisuudelle Kurtturuusu uhka rannikon kasvillisuudelle Kurtturuusu (Rosa rugosa) on Koillis-Aasian rannikolta 1900-luvun alussa Suomeen tuotu vieraslaji, joka leviää erityisesti

Lisätiedot

Calciprill-kalkki - vaikutus maan happamuuteen ja satoon ohralla ja timoteinurmella kasvukaudella 2013

Calciprill-kalkki - vaikutus maan happamuuteen ja satoon ohralla ja timoteinurmella kasvukaudella 2013 Calciprill-kalkki - vaikutus maan happamuuteen ja satoon ohralla ja timoteinurmella kasvukaudella 2013 Merja Högnäsbacka MTT Ylistaro Alapääntie 104 61400 Ylistaro +358 29 531 7247 merja.hognasbacka@mtt.fi

Lisätiedot

Original Elche antimicrobi TM desinfiointiaineen testaus Legionella lajeille

Original Elche antimicrobi TM desinfiointiaineen testaus Legionella lajeille Original Elche antimicrobi TM desinfiointiaineen testaus Legionella lajeille Tutkimusraportti 145606 10.3.2006 Sivu 1:6 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. TESTATTAVAT LEGIONELLA-LAJIT... 3 3. TESTAUSMENETELMÄT...

Lisätiedot

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Vadelma

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Vadelma Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Vadelma Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija Kalle Hoppula Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, MTT 2014 Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois- Suomeen

Lisätiedot

Videotoisto Nexus 7 tableteilla: Android 4.4 KitKat selvästi edellistä versiota heikompi

Videotoisto Nexus 7 tableteilla: Android 4.4 KitKat selvästi edellistä versiota heikompi Videotoisto Nexus 7 tableteilla: Android 4.4 KitKat selvästi edellistä versiota heikompi - Android 4.3 Jelly Bean ja 4.4 Kitkat käyttöjärjestelmien videotoiston suorituskyvyn vertailu Nexus 7 tabletilla

Lisätiedot

Sisäilman mikrobitutkimus 27.8.2013

Sisäilman mikrobitutkimus 27.8.2013 Sisäilman mikrobitutkimus 27.8.2013 2 1 Tutkimuksen tarkoitus 2 Tutkimuskohde Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Genano 310 ilmanpuhdistuslaitteiden vaikutus pahasti mikrobivaurioituneen omakotitalon

Lisätiedot

Mansikan taimityyppejä Mansikan taimien lisääminen omaan käyttöön Muutama sananen herukan/vadelman taimista

Mansikan taimityyppejä Mansikan taimien lisääminen omaan käyttöön Muutama sananen herukan/vadelman taimista Mansikan taimityyppejä Mansikan taimien lisääminen omaan käyttöön Muutama sananen herukan/vadelman taimista Koonnut Marjo Marttinen ProAgria Keski-Suomi 0400 648 275 marjo.marttinen@proagria.fi 7.3.2018

Lisätiedot

Kumina viljelykierrossa peltotilastojen näkökulmasta

Kumina viljelykierrossa peltotilastojen näkökulmasta Kumina viljelykierrossa peltotilastojen näkökulmasta Marjo Keskitalo MTT Kasvintuotannon tutkimus KUMINAN SATOVAIHTELUIDEN JÄLJILLÄ -seminaari 23.11.2011 Hyvinkää, 24.11.2011 Ilmajoki Kumina viljelykierrossa

Lisätiedot

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1920-LUVULLA LANNOITEKOKEET KANTAVAT HEDELMÄÄ 1930-LUVUN UUSI ALKU HELSINGISSÄ Superex-lannoitteet Kekkilä Superex-lannoitteet ovat korkealaatuisia ja vesiliukoisia

Lisätiedot

Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 2006

Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 2006 1 Riistantutkimuksen tiedote 209:1-5. Helsinki 16.8.6 Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 6 Hannu Pöysä, Marcus Wikman, Esa Lammi ja Risto A. Väisänen Vesilinnuston kokonaiskanta pysyi viime vuoden

Lisätiedot

Ruokonadasta ja koiranheinästä kasvaa pitkäkestoinen nurmi

Ruokonadasta ja koiranheinästä kasvaa pitkäkestoinen nurmi Liite 9.6.2003 60. vuosikerta Numero 2 Sivu 5 Ruokonadasta ja koiranheinästä kasvaa pitkäkestoinen nurmi Oiva Niemeläinen, Päivi Nykänen-Kurki ja Tiina Tontti, MTT Ruokonata ja koiranheinä olivat selkeästi

Lisätiedot

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsia Ruukissa Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsikokeen taustaa Koepaikkana MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema Ruukissa Tarkoitus kokeilla syysrapsin menestymistä tavanomaista viljelyaluettaan

Lisätiedot

Kotimaisen luomusipulin tuotannon haasteita

Kotimaisen luomusipulin tuotannon haasteita Kotimaisen luomusipulin tuotannon haasteita Sari Iivonen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti 12.12.2013 1 Luomusipulin tuotanto Suomessa Luomutuotanto 2013 Etelä-Savo, ha Koko Suomi, ha Peruna 6,0

Lisätiedot

Herukat säiden armoilla

Herukat säiden armoilla Liite 18.10.2004 61. vuosikerta Numero 3 Sivu 5 Herukat säiden armoilla Marja Aaltonen, MTT Laadukas hedelmä- ja marjasato saadaan jo pienestä määrästä kukkia. Herukan raakileita varisi kuitenkin tänä

Lisätiedot

Vadelman eri tuentamenetelmät

Vadelman eri tuentamenetelmät Vadelman eri tuentamenetelmät Pirjo Kivijärvi ja Sanna Kauppinen MTT Ekologinen tuotanto Mikkeli 1.4.2004 31.3.2007 Historiakatsaus vadelman tuennasta Lähde: Suuri Puutarhatietokirja, II osa, 1934. Vadelman

Lisätiedot

SKAL:n kuljetusbarometri 2/2005. Etelä-Suomi

SKAL:n kuljetusbarometri 2/2005. Etelä-Suomi SKAL:n kuljetusbarometri 2/2005 Alueellisia tuloksia Liite lehdistötiedotteeseen Etelä-Suomi Kuljetusalan yleiset näkymät ovat jo keväästä 2004 alkaen olleet Etelä- Suomessa huonompia kuin koko maassa

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

Suhdannebarometri. Lounais-Suomi. Suhdanteet. Saldo

Suhdannebarometri. Lounais-Suomi. Suhdanteet. Saldo Uusimaa Suhdannearviot hiipuivat hieman alkusyksyn aikana - tilanne edelleen tavanomaista parempi Tuotanto- ja myyntimäärät pysyivät hienoisessa nousussa Henkilökunnan määrä lisääntyi hieman alkusyksyllä

Lisätiedot

Ruukkuatsalen viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto, Mäntsälä Saari

Ruukkuatsalen viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto, Mäntsälä Saari Ruukkuatsalen viljely Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto, Mäntsälä Saari Ruukkuatsalean biologiaa Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-Ryhmä) kuuluu kanervakasvien

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE Matematiikan koe TEHTÄVIEN RATKAISUT

AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE Matematiikan koe TEHTÄVIEN RATKAISUT AMMATTIKORKEAKOULUJEN LUONNONVARA-ALAN VALINTAKOE Matematiikan koe 6.6.2018 TEHTÄVIEN RATKAISUT Tehtävä 1. a) Opiskelija sai tehtäväksi kukkakimppujen sidonnan. Kukkia on kolmen värisiä: sinisiä (S), punaisia

Lisätiedot

Nurmikko- ja niittyalueen ympäristövaikutukset

Nurmikko- ja niittyalueen ympäristövaikutukset Nurmikko- ja niittyalueen ympäristövaikutukset Luennon sisältö Materiaalien ympäristövaikutukset Perustamisen ympäristövaikutukset Ylläpidon ympäristövaikutukset Muut ympäristövaikutukset Ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Metsäkuusen erikoismuotojen lisääminen silmustamalla ja mikropistokkaista

Metsäkuusen erikoismuotojen lisääminen silmustamalla ja mikropistokkaista Metsäkuusen erikoismuotojen lisääminen silmustamalla ja mikropistokkaista Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Puutarhatalous Lepaa, kevät 2016 Saija Alho TIIVISTELMÄ LEPAA Puutarhatalous Kasvihuone- ja taimitarhatuotanto

Lisätiedot

2.3 Virheitä muunnosten käytössä

2.3 Virheitä muunnosten käytössä 2.3 Virheitä muunnosten käytössä Esimerkissä 1 yhtälönratkaisuprosessi näytetään kokonaisuudessaan. Yhtälön rinnalla ovat muunnokset ja sanallinen selitys, johon oppilaat täydentävät esimerkissä käytetyt

Lisätiedot

Pensasmustikkaa lisätään varmennetuista taimista

Pensasmustikkaa lisätään varmennetuista taimista Liite 13.10.2008 65. vuosikerta Numero 3 Sivu 13 Pensasmustikkaa lisätään varmennetuista taimista Jaana Laamanen ja Marjatta Uosukainen, MTT Monivuotisia puutarhakasveja lisätään kasvullisesti. Samalla

Lisätiedot

Myytäessä taimia vähittäin ei ruukkukokoa tai silmulukua tarvitse ilmoittaa. Tukkumyynnissä nämä tiedot on kuitenkin aina ilmoitettava.

Myytäessä taimia vähittäin ei ruukkukokoa tai silmulukua tarvitse ilmoittaa. Tukkumyynnissä nämä tiedot on kuitenkin aina ilmoitettava. PERENNAT Taimien tulee olla voimakkaita, ja niiden juuristojen tulee olla hyvin kehittyneitä. Juuripaakun on oltava läpijuurtunut. Heikkojuuriset lajit on myytävä astia- tai paakkutaimina. Myytäessä myös

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-3/2011 29.4.2011

Osavuosikatsaus 1-3/2011 29.4.2011 Digia Oyj Osavuosikatsaus 1-3/2011 29.4.2011 Juha Varelius Toimitusjohtaja Q1 Pääkohdat Katsauskauden pääkohdat Liikevaihto kasvoi 1,6 prosenttia Liikevaihto 33,4 (32,8) miljoonaa euroa Liikevoitto laski

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2011 Kulttuuripalvelut - kirjastot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2011 Kulttuuripalvelut - kirjastot Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2011 Kulttuuripalvelut - kirjastot Tutkimusraportti 9.1.2012 Mikko Kesä Merja Lehtinen Innolink Research Oy TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan kulttuuripalveluiden

Lisätiedot

Talousmatematiikan perusteet, ORMS1030

Talousmatematiikan perusteet, ORMS1030 Tampereen kesäyliopisto, syksy 2016 Talousmatematiikan perusteet, ORMS1030 1. harjoitus, (la 29.10.2016) 1. Laske seuraavat laskut. Laske kukin lasku ensin käsin kynää ja paperia käyttäen. Anna vastaukset

Lisätiedot

Karviaisen viljely. Marjamaat -hanke. Erikoismarjojen viljely ja Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä

Karviaisen viljely. Marjamaat -hanke. Erikoismarjojen viljely ja Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Karviaisen viljely Erikoismarjojen viljely 25.4. ja 9.5.2018 Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä Karviaisen viljely Suomessa Puutarhatilastot

Lisätiedot

Irma Hupila Raili Pessala. Ranskalaisen rakuunan pistokaslisäys

Irma Hupila Raili Pessala. Ranskalaisen rakuunan pistokaslisäys Irma Hupila Raili Pessala Ranskalaisen rakuunan pistokaslisäys Irma Hupila ja Raili Pessala Ranskalaisen rakuunan pistokaslisäys Cutting propagation of French tarragon Maatalouden tutkimuskeskus ISBN 951-729-548-0

Lisätiedot

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo

KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo LUPAHAKEMUKSEN TÄYDENNYS, LIITE 5 1111188-2 16.3.217 Draft 2. KAICELL FIBERS OY Paltamon biojalostamo Lupahakemuksen täydennys, kohta 48 Täydennys mallinnusraporttiin 1 Korkeimmat pitoisuudet 216 kesällä

Lisätiedot

PID-sa a timen viritta minen Matlabilla ja simulinkilla

PID-sa a timen viritta minen Matlabilla ja simulinkilla PID-sa a timen viritta minen Matlabilla ja simulinkilla Kriittisen värähtelyn menetelmä Tehtiin kuvan 1 mukainen tasavirtamoottorin piiri PID-säätimellä. Virittämistä varten PID-säätimen ja asetettiin

Lisätiedot

Ajankohtaista kasvinsuojelusta. Tuomo Tuovinen Pellonpiennarpäivä, Suonenjoki 13.6.2013

Ajankohtaista kasvinsuojelusta. Tuomo Tuovinen Pellonpiennarpäivä, Suonenjoki 13.6.2013 Ajankohtaista kasvinsuojelusta Tuomo Tuovinen Pellonpiennarpäivä, Suonenjoki 13.6.2013 MANSIKKA Saksankäärökärsäkäs, uusi tuhooja mansikalle? Saksankäärökärsäkäs (Neocoenorrhinus germanicus) - Keski-Euroopassa,

Lisätiedot

Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa

Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa Lähiruokaa netistä kaikille tulevaisuudessa Lähiruokaa ammattikeittiöihin seminaari. 13.11.2014. Eero Kananen, LähiPro Oy, Ruokaa Suomesta palvelu eero@lahipro.fi, 040 5862850 1 Esityksen sisältö Lähiruoan

Lisätiedot

Kuminan pellonpiennarpäivät 2013 lajikekokeen tuloksia

Kuminan pellonpiennarpäivät 2013 lajikekokeen tuloksia Kuminan pellonpiennarpäivät 213 lajikekokeen tuloksia Marjo Keskitalo, MTT Kasvintuotannon tutkimus, Jokioinen Jokioinen 17.6.213 Lamminkylän pelto Kuolleiden taimien määrä kpl/m2 ensimmäisenä talvena

Lisätiedot

KASVUALUSTAN HORMONITASOJEN JA KAS- VUNAIKAISEN KARAISUN VAIKUTUS VERSO- MISEEN JA JUURTUMISEEN IN VITRO KOL- MELLA RUUSULAJIKKEELLA

KASVUALUSTAN HORMONITASOJEN JA KAS- VUNAIKAISEN KARAISUN VAIKUTUS VERSO- MISEEN JA JUURTUMISEEN IN VITRO KOL- MELLA RUUSULAJIKKEELLA KASVUALUSTAN HORMONITASOJEN JA KAS- VUNAIKAISEN KARAISUN VAIKUTUS VERSO- MISEEN JA JUURTUMISEEN IN VITRO KOL- MELLA RUUSULAJIKKEELLA Heidi Pirttinen Opinnäytetyö Marraskuu 2010 Laboratorioalan koulutusohjelma

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnanperuskoulutus Oikeudet ja vastuut 24.2.2015

Vapaaehtoistoiminnanperuskoulutus Oikeudet ja vastuut 24.2.2015 Vapaaehtoistoiminnanperuskoulutus Oikeudet ja vastuut 24.2.2015 Yhteisökoordinaattori Soile-Maria Linnemäki/Yhdistysverkosto Vanhus- ja vapaaehtoistyön johtaja Pirjo Heikkilä/Setlementti Louhela MITÄ KUULUU?

Lisätiedot

Näsijärven siikatutkimus 2000-10 ja siian luontaisen lisääntymisen selvittäminen

Näsijärven siikatutkimus 2000-10 ja siian luontaisen lisääntymisen selvittäminen 212 Näsijärven siikatutkimus 2-1 ja siian luontaisen lisääntymisen selvittäminen Markku Nieminen iktyonomi 25.2.212 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Saalisnäytteet... 3 3. Siikaistutukset ja siikarodut...

Lisätiedot

Viherympäristöliiton hyväksymät

Viherympäristöliiton hyväksymät Viherympäristöliiton hyväksymät Taimitarhakasvien lajitteluohjeet viherrakentamiseen Nämä ovat Viherympäristöliitto ry:n suositus taimitarhakasvien lajittelu- ja niputusohjeiksi. Jos näitä ohjeita sovelletaan

Lisätiedot

www.hevosyrittaja.fi Kasvatustoiminnan näkökulma HEVOSYRITYS KYSELYN (2013) TULOKSIA Sirpa Pussinen, Hämeen ammattikorkeakoulu Jalostuspäivät 2014

www.hevosyrittaja.fi Kasvatustoiminnan näkökulma HEVOSYRITYS KYSELYN (2013) TULOKSIA Sirpa Pussinen, Hämeen ammattikorkeakoulu Jalostuspäivät 2014 Kuva Janina Suokas Kasvatustoiminnan näkökulma HEVOSYRITYS KYSELYN (2013) TULOKSIA Sirpa Pussinen, Hämeen ammattikorkeakoulu Jalostuspäivät 2014 www.hevosyrittaja.fi Jalostuspäivien kasvatustoiminnan TULEVAISUUS

Lisätiedot

Siemenmäärän merkitys suorakylvetyn kuminan kasvulle

Siemenmäärän merkitys suorakylvetyn kuminan kasvulle Siemenmäärän merkitys suorakylvetyn kuminan kasvulle Hannu Känkänen MTT Kasvintuotannon tutkimus PAREMPAA SATOA KUMINASTA -seminaari 12.11.2012 Loimaa, 19.11.2012 Ilmajoki Kylvötiheyskoe muokatussa ja

Lisätiedot

Tuloksia porkkanan varastotautikartoituksista

Tuloksia porkkanan varastotautikartoituksista Tuloksia porkkanan varastotautikartoituksista Asko Hannukkala Porkkanan viljelyn ajankohtaispäivä 17.1.218 Jokioisilla Luonnonvarakeskus Tautikartoitus varastokaudella 216 217 Seurattiin syksyllä 216 nostettujen

Lisätiedot

Palkokasvit voisivat korvata puolet väkilannoitetypestä. Maatalouden trendit, Mustiala Hannu Känkänen

Palkokasvit voisivat korvata puolet väkilannoitetypestä. Maatalouden trendit, Mustiala Hannu Känkänen Palkokasvit voisivat korvata puolet väkilannoitetypestä Maatalouden trendit, Mustiala 3.6.2014 Hannu Känkänen 10.11.2017 Palkokasveja on varaa lisätä rajusti Biologista typensidontaa hyödynnetään heikosti,

Lisätiedot

23330 Pensaat ja köynnökset

23330 Pensaat ja köynnökset InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23330 Pensaat ja köynnökset Infra 2015 Määrämittausohje 2333. 23330.1 Pensas- ja köynnösistutusten materiaalit Taimien toimittaja kuuluu Elintarviketurvallisuusviraston

Lisätiedot

Kasvinsuojelulla vaikutusta ravinnekuormitukseen

Kasvinsuojelulla vaikutusta ravinnekuormitukseen Kasvinsuojelulla vaikutusta ravinnekuormitukseen Erja Huusela-Veistola, Marja Jalli, Kari Ylivainio, Eila Turtola, Riitta Lemola & Pentti Ruuttunen MTT Kasvintuotannon tutkimus LIFE08 ENV/FIN/000604 PesticideLife-hanke

Lisätiedot

Eri maankäyttömuotojen vaikutuksesta liukoisen orgaanisen aineksen määrään ja laatuun tapaustutkimus

Eri maankäyttömuotojen vaikutuksesta liukoisen orgaanisen aineksen määrään ja laatuun tapaustutkimus TASO-hankkeen loppuseminaari 11.11.2013 Eri maankäyttömuotojen vaikutuksesta liukoisen orgaanisen aineksen määrään ja laatuun tapaustutkimus Jarkko Akkanen Biologian laitos Joensuun kampus OSAHANKE Turvetuotannon

Lisätiedot

Humala-hanke Kansallisten humalageenivarojen säilytys ja hyödyntäminen

Humala-hanke Kansallisten humalageenivarojen säilytys ja hyödyntäminen Humala-hanke Kansallisten humalageenivarojen säilytys ja hyödyntäminen 2016-2017 Teija Tenhola-Roininen Humala-hankkeen työpaja Mustiala 11.2.2017 Luonnonvarakeskus Hankkeen RAHOITTAJAT Maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot