Verkostoanalyysi, Länsi-Uusimaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Verkostoanalyysi, Länsi-Uusimaa"

Transkriptio

1 Verkostoanalyysi, Länsi-Uusimaa Länsi-Uudenmaan alueen toimijoille suunnattu alueellinen työpaja pidettiin Lohjalla torstaina klo Osallistujia oli yhteensä seitsemän Finnveralta, Länsi-Uudenmaan yrityskeskuksesta ja Nummi-Pusulan kunnasta. Työpajan alussa osallistujat kuvasivat lyhyesti asioita, jotka ovat erityisen ajankohtaisia Länsi- Uudellamaalla syksyllä Tällaisina mainittiin Yritysyhteistyö. Alueella on tunnistettu suuri haaste saada yritykset mukaan kehittämistyöhön etenkin nyt kun koko maailmantalous on ajautumassa taantumaan. Yritysten kehittämisinto ei ole tällä hetkellä paras mahdollinen, koska keskittyminen menee jokapäiväisen liiketoiminnan pyörittämiseen. Toisaalta juuri tällaisessa tilanteessa moni yritys kaipaa kehittämistoimenpiteitä kipeämmin kuin koskaan. Uudet valtuustot. Syksyn vaaleissa valitut uudet valtuustot ovat kovien haasteiden edessä. Uusien valtuustojen on mietittävä mitä on elinkeinopolitiikka, miten sitä meidän kunnassa tehdään ja miten sitä tulisi terävöittää. Kun samalla pitäisi saada aikaan uusia, innovatiivisia aloitteita, niin tämä on suuri haaste. Samalla tiedostetaan, että valtuutettujen keski-ikä nousee joissakin kunnissa lähelle 50 vuotta kauden lopussa. Kuntaliitokset. Länsi-Uudenmaan aluekeskusohjelma-alue muodostuu tällä hetkellä 11 kunnasta. Kuntien määrä kuitenkin putoaa kahdeksaan vuoden 2009 alussa, kun Lohja ja Sammatti sekä Karjaa, Pohja ja Tammisaari yhdistyvät keskenään uusiksi kaupungeiksi. Kuntien yhteistyö. Yhteistyö kuntien välillä on vielä selkiintymätön. Etenkin elinkeinopolitiikan kohdalla on vielä epäselvää, missä määrin kunnat tekevät itsenäistä elinkeinopolitiikkaa, ja missä määrin tämä vastuu ja tehtävät ovat kuntien yhdessä omistamilla yhtiöillä. Alueen kaksinapaisuus. Länsi-Uudenmaan alue muodostuu Hiiden ja Raaseporin seuduista, joiden keskinäinen yhteistyö ei kaikilta osin ole mutkatonta. Lohjalla toimii Länsi-Uudenmaan yrityskeskus Lykes ja Raaseporiin ollaan perustamassa omaa elinkeinoyhtiötä. Näiden kahden yhtiön keskinäinen työnjako ja roolitus on vielä epäselvä. Seudulliset yrityspalvelut. Alueella tunnistetaan haaste saada Yritys-Suomi - konseptin mukaiset seudulliset yrityspalvelut toimimaan kehä-3 sisäpuolella. Yritystalo. Lohjalle on suunniteltu erityistä yritystaloa, jonne toimintansa siirtäisivät Laurea ammattikorkeakoulu, Lykes, yrittäjäjärjestöt ja alueen yrityshautomon toiminnat.

2 Koulutus. Alueella tarjottava ammatillinen koulutus ei vastaa alueen elinkeinoelämän tarpeita. Myös korkea-asteen koulutuksen kohdalla tunnistetaan suuri tarve saada tekninen korkea-asteen koulutus käyntiin. Kokonaiskuva verkostoanalyysin tuloksista Länsi-Uudellamaalla Alla olevaan radar-kuvioon on koottu osallistujien yhdessä muodostamat nyky- ja tavoitetilaprofiilit osa-alueittain. Länsi-Uusimaa Yhteiset palvelut ja hanketoiminta 10,0 Yhteisyys Yhteistyön taloudellinen perusta 8,0 Luottamus Vuorovaikutus 6,0 4,0 2,0 0,0 Yhteinen oppiminen Yhteinen strategiaperusta Yhteiset prosessit Strateginen läheisyys Työnjako Toimintaperiaatteet Nykytila Työryhmät Tavoitetila Nyky- ja tavoitetilaprofiilien perusteella voidaan todeta, että Länsi-Uudenmaan nykytilaprofiili jää kokonaisuudessaan erittäin matalalle, ja siinä on huomattavia eroja eri osa-alueiden välillä. Vastaavasti tavoitetila nousee jokaisella osa-alueella melko korkealle. Kokonaiskuvassa vahvuudeksi nousee yhteisen oppimisen osa-alue, jolla ei kehittämistarvetta tunnisteta lainkaan. Vastaavasti suurin kehittämistarve näyttäisi olevan yhteisen strategiaperustan, yhteisten prosessien ja vuorovaikutuksen osa-alueilla.

3 Länsi-Uudellamaalla yhteisen oppimisen foorumit ovat kunnossa. Aluekeskusohjelman myötä etenkin tavoitteelliseen oppimiseen on riittävän paljon foorumeita, eikä niiden määrää ole tarpeen lisätä. Keskusteluissa kuitenkin korostettiin, että yhteiseen oppimiseen tähtääviä tilaisuuksia voisi järjestää systemaattisemmin laajempana kokonaisuutena, jolloin tilaisuuksien tavoitteet voitaisiin määritellä etukäteen. Tämä myös motivoisi osallistujia. Ei-tavoitteellisten tilaisuuksien osalta määrää ei ole tarpeen lisätä. Jossain määrin ongelmalliseksi koettiin se, ettei nyt järjestettäviin seminaareihin ja muihin tilaisuuksiin osallistu niin paljon väkeä kuin voisi. Tiedottamista ja tilaisuuksien keskinäistä koordinaatiota toivottiin jossain määrin lisää. Suurin kehittämistarve kohdistuu yhteiseen strategiaperustaan, joka on tällä hetkellä täysin kehittymätön. Toimijoilla ei tunnisteta yhteisiä tavoitteita innovaatioympäristön kehittämisessä ja siitä syystä myös strategian tiedostamisen ja seurannan kohdat jäävät nolliin. Kokonaisuudessaan Länsi-Uudeltamaalta siis puutuvat innovaatioympäristön kehittämisessä strategiset tavoitteet. Keskusteluissa korostettiin sitä, että alueella koko innovaatioympäristön käsite on vielä epäselvä ja vasta nyt hiljalleen ollaan heräämässä asiaan. Kahden vahvan seutukunnan, Hiiden seudun ja Raaseporin seudun, kesken ei ole onnistuttu vielä luomaan yhteisiä tavoitteita innovaatioympäristön kehittämisessä. Uudellamaalla on oma innovaatiostrategia, jonka toteutuminen ei ainakaan työpajan valossa ole Länsi-Uudellamaalla edennyt. Yhteiset prosessit ovat niin ikään kehittymättömät. Toimijoilla ei ole selkeää ja yhdessä tehtyä kuvausta paikallisen innovaatioympäristön toiminnallisuudesta johtuen osittain siitä, että strategisia tavoitteita kehittämisessä ei ole määritelty. Toimijoilla ei ole selkeää käsitystä omasta ja muiden roolista kokonaisuudessa, vaan roolitus on sekava, eikä selkeää työnjakoa asioissa ole muodostunut. Yhteisiä operatiivisia työkaluja ei ole, mutta omia työkaluja ollaan silti valmiit antamaan muiden käyttöön. Yhteisten prosessien sekavuus ja puutteellisuus ovat seurausta strategisten tavoitteiden puutteesta. Vuorovaikutus jää myös selvästi muuta aineistoa alemmalle tasolle. Ilmapiirin osalta todettiin, että kehitettävää on huomattavan paljon, jotta ilmapiiri on avoin ja kannustaa omien mielipiteiden ilmaisemiseen. Etenkin alueen kaksinapaisuus vaikuttaa tähän huomattavasti. Epämuodollisia tai työajan ulkopuolisia tapaamisia ei ole, eikä niillä nähty juuri merkitystä sosiaalisen pääoman kasvattajana. Silti keskusteluissa todettiin, että tällaisia tilaisuuksia voisi jatkossa olla muutama vuodessa. Oheiseen koordinaatistoon on asetettu toimijoiden yhdessä muodostamat nyky- ja tavoitetilat. Punainen vektori kuvaa kehittämisen painopistettä.

4 Länsi-Uusimaa ,0 Organisationaalinen sidoksisuus 150,0 100,0 50,0 Nykytila Tavoitetila 0,0 0,0 50,0 100,0 150,0 200,0 Toiminnallinen sidoksisuus Koordinaatisto vahvistaa jo radar-kuvion osoittamaa tulkintaa, eli kokonaisuudessa arvio Länsi-Uudenmaan verkostointensiteetin nykytilasta jää erittäin matalalle. Koordinaatiston mukaan toiminnallinen sidoksisuus korostuu suhteessa organisationaaliseen sidoksisuuteen. Yhteinen tavoitetila nousee sen sijaan hyvin korkealle, ja sen saavuttaminen edellyttää erityisen määrätietoista ja suunnitelmallista yhteistyötä Länsi-Uudenmaan toimijoilta. Yleisesti ottaen kehittämistarve jakautuu tasaisesti molemmille pääulottuvuuksille. Alla olevaan koordinaatistoon on koottu sekä yhteinen arvio nykytilasta että vastaajien henkilökohtaiset arviot ja niiden keskiarvo.

5 Henkilökohtaiset arviot nykytilasta, Länsi-Uusimaa ,0 Organisationaalinen sidoksisuus 150,0 100,0 50,0 Yhteinen arvio A B C D E F ka 0,0 0,0 50,0 100,0 150,0 200,0 Toiminnallinen sidoksisuus Yhdessä muodostetun arvion mukaan Länsi-Uudenmaan kokonaiskuvassa toiminnallinen sidoksisuus ylikorostuu suhteessa organisationaaliseen sidoksisuuteen (arvot: 91,7 ja 62,5). Kaikkien henkilökohtaisten vastausten (kuviossa A, B, C, D,, F) keskiarvo (ka) on jonkin verran korkeampi molemmilla pääulottuvuuksilla ja sen mukaan toiminnallinen sidoksisuus korostuu vielä enemmän. Tämän kuvion perusteella voi kuitenkin todeta, että Länsi-Uudenmaan toimijoilla on jokseenkin samankaltainen käsitys alueen verkostomaisuuden nykytilasta kokonaisuudessaan. Yhteinen arvio on melko lähellä henkilökohtaisten vastausten keskiarvoa. Myös henkilökohtaisten vastausten hajonta on kohtuullisen vähäistä molemmilla pääulottuvuuksilla.

6 Pääulottuvuuksien tarkastelut, toiminnallinen sidoksisuus Oheisessa koordinaatistossa on kuvattu yhteinen arvio toiminnallisesta sidoksisuudesta sekä vastaajien henkilökohtaiset arviot ja niiden keskiarvo. Arviot toiminnallisen sidoksisuuden nykytilasta, Länsi-Uusimaa ,0 Strateginen sidos 80,0 60,0 40,0 20,0 Yhteinen arvio A B C D E F ka 0,0 0,0 20,0 40,0 60,0 80,0 100,0 Yhteinen toiminta Toiminnallisen sidoksisuuden sisällä strateginen sidos jää selvästi jälkeen yhteisestä toiminnasta (arvot: 29,2 ja 62,5). Vastaajien henkilökohtaiset arviot ovat tasapainoisemmat, vaikka keskiarvon perusteella siinäkin toiminnallinen sidoksisuus korostuu suhteessa strategiseen sidokseen. Yksittäisissä osa-alueissa keskimääräistä isompi keskihajonta henkilökohtaisissa vastauksissa on yhteistyön taloudellisen perustan, yhteisen oppimisen ja yhteisen strategiaperustan osaalueilla. Näistä ensimmäisen kohdalla henkilökohtaisten arvioiden keskiarvo jää yhdessä

7 muodostettua mielipidettä alemmas, toisen kohdalla se on samalla tasolla ja kolmas nousee puolestaan yhteistä arviota ylemmäs. Pääulottuvuuksien tarkastelut, organisationaalinen sidoksisuus Alla oleva koordinaatisto kuvaa organisationaalista sidoksisuutta. Siihen on koottu yhdessä muodostettu näkemys sekä vastaajien henkilökohtaiset arviot ja niiden keskiarvo. Arviot organisationaalisen sidoksisuuden nykytilasta, Länsi-Uusimaa ,0 Sosiaalinen pääoma 80,0 60,0 40,0 20,0 Yhteinen arvio A B C D E F ka 0,0 0,0 20,0 40,0 60,0 80,0 100,0 Rakenteet Organisationaalisen sidoksisuuden kohdalla rakenteet jäävät jonkin verran jälkeen sosiaalisen pääoman tasosta (arvot: 27,8 ja 34,7). Vastaajien henkilökohtaisten arvioiden keskiarvo on huomattavan paljon tasapainoisempi molemmilla alaulottuvuuksilla. Osa-aluekohtaisessa tarkastelussa työryhmien, työnjaon ja luottamuksen kohdalla henkilökohtaisten vastausten keskihajonta on keskimääräistä isompaa. Näistä ensimmäisen ja

8 toisen kohdalla henkilökohtaisten arvioiden keskiarvo nousee yhdessä muodostettua ylemmäs ja kolmannen kohdalla se jää puolestaan jonkin verran yhteistä arviota alemmas. Johtopäätöksiä Työpajassa käytiin hyvää keskustelua. Tavoiteaikataulussa pysyttiin kohtuullisesti. Yhteinen näkemys saavutettiin yhteisymmärryksessä eri mielipiteitä huomioiden. On huomattava, että analyysiin osallistui ainoastaan kolmen eri organisaation edustajia ja näistäkin yksi joutui poistumaan kesken työpajan. Tarkastelu koski aluekeskusohjelman mukaista Länsi- Uudenmaan aluetta, mutta Tammisaaren seudulta ei ollut lainkaan osallistujia paikalla. Tämä toki pyrittiin huomioimaan arvioita annettaessa, mutta silti analyysin antamaa kuvaa verkostointensiteetin nykytilasta ei voi pitää kaikilta osin realistisena. Tulos olisi tällaisenaan uskottavampi, mikäli myös alueen toisen seutukunnan edustajat olisivat olleet työpajassa mukana. Vastaavasti tavoitetila nousee kokonaisuudessaan melko korkealle, ja kehittämistarve on sen mukaan monella osa-alueella huomattavan suuri. Edellä mainitusta syystä myös tavoitetilan realistisuuteen on suhtauduttava varauksella. Verkostoanalyysin pohjalta voidaan tiivistetysti esittää seuraavia havaintoja: Länsi-Uudenmaan verkostointensiteetin kokonaiskuva jää erittäin matalalle ja siinä ylikorostuu toiminnallinen sidoksisuus suhteessa organisationaaliseen sidoksisuuteen. Molemmat pääulottuvuudet jäävät käytössä olevan vertailuaineiston keskiarvon alapuolelle. Sosiaalinen pääoma on Länsi-Uudellamaalla toiseksi vahvin alaulottuvuus. Luottamus ja yhteisyys ovat keskenään tasapainossa, mutta vuorovaikutus jää näistä kahdesta osa-alueesta selkeästi jälkeen. Ilmapiiriä ei koeta kovin avoimeksi, eikä se kannusta esittämään uusia ideoita. Työajan ulkopuolisia tapaamisia ei käytännössä ole. Luottamuksen kohdalla luotetaan tasaisesti sekä vastavuoroisuuteen, johdonmukaisuuteen että sitoutumiseen. Keskustelua pidetään kauttaaltaan hyvänä asiana, eikä alueella nähdä tavoitteelliseksi asioiden lyömistä lukkoon pitkäksi aikaa. Sen sijaan korostetaan keskustelun merkitystä. Yhteisyyden kohdalla yhtenen innostuminen vaihtelee, ja ainakin ajoittain tietyt ryhmät innostuvat yhdessä kehittämään asioita. Yhteenkuuluvuuden tunne on vaikea tunnistaa, eikä alueella voida puhua länsiuusmaalaisuudesta ihmisiä yhdistävänä voimavarana. Ihmiset kuitenkin ymmärtävät pääosin toisiaan ja keskustelujen kautta yhteisiä tulkintoja pystytään tekemään. Rakenteet ovat Länsi-Uudellamaalla heikoin alaulottuvuuksista ja arvio jää selkeästi jälkeen vertailuaineiston keskiarvosta. Työryhmiä ei ole organisoitu kovin systemaattisesti. Strategisen tason ohjaus puuttuu kokonaan ja kehittämistä ohjataan konkreettisen tekemisen kautta ilman strategisen tason organisoitumista.

9 Operatiivisella tasolla toimijoilla on määräajaksi organisoitua yhteistyötä kehityshankkeiden ohjausryhmissä, ja tällaisia ryhmiä voi olla samanaikaisesti useita. Kokouskäytännöt ovat systemaattiset, valtaosa kokouksista ja niissä käsiteltävistä asioista on etukäteen valmisteltuja. Työnjaon ja yhteisten prosessien osa-alueet jäävät selvästi jälkeen työryhmistä. Selkeää työnjakoa tai pelisääntöjä ei ole muodostunut, mutta päällekkäistä toimintaa pyritään välttämään. Eri organisaatioista löytyy vielä keskenään päällekkäistä osaamista, eikä osaamisten täydentävyyttä ainakaan tietoisesti tavoitella. Yhteiset prosessit ovat kauttaaltaan kehittymättömät. Toiminnallista kuvausta paikallisesta innovaatioympäristöstä ei ole tehty, eikä erilaisia kehittämisen prosesseja ole edes tunnistettu. Organisaatioilla ei tästä syystä ole yhteistä ja jaettua näkemystä eri organisaatioiden rooleista kokonaisuudessa. Yhdessä kehitettyjä operatiivisia työkaluja ei ole, mutta sen sijaan organisaatiot ovat valmiit tarjoamaan omia työkalujaan muiden käyttöön. Strateginen sidos on Länsi-Uudellamaalla toinen heikoista alaulottuvuuksista ja arvio jää selkeästi jälkeen vertailuaineiston keskiarvosta. Kokonaisarviota pudottaa selkeästi se, ettei alueella ole yhteistä strategiaperustaa, jonka pohjalta innovaatioympäristön kehittämistä tehtäisiin. Koska yhteistyöstrategia ja tavoitteet puuttuvat, niin myös strategian vaikuttavuus ja seuranta on olematonta. Sen sijaan strategisen läheisyyden osa-alueella kärkialat on tunnistettu ja niitä ollaan kehittämässä laajoina osaamisaloina, eli klusterit ovat hahmottumassa. Organisaatiokulttuurit ovat pääosin toisistaan poikkeavat ja tästä johtuen yhteistyön tekeminen on ajoittain työlästä. Toimintaperiaatteiden osa-alueella hyödyn jakaminen tapahtuu jälkikäteen ja alueella on havaittu, että joitakin asioita voidaan tehdä yhdessä paremmin kuin yksinään. Joitakin uusia asioita ideoidaan yhdessä, mutta niiden eteenpäin vieminen jää vain harvojen organisaatioiden vastuulle. Innovaatioympäristön kehittämistä koskeva päätöksenteko on tasaisesti jakautunut alueen sisälle ja sen ulkopuolelle. Yhteinen toiminta on selkeästi Länsi-Uudenmaan vahvuus. Se on huomattavan paljon muuta aineistoa korkeammalla ja nousee myös vertailuaineiston keskiarvon yläpuolelle. Tasavahvoista osa-alueista vahvimmaksi nousee yhteinen oppiminen, jonka alla nähdään riittävän paljon foorumeita niin tavoitteelliselle kuin eitavoitteellisellekin oppimiselle. Etenkin aluekeskusohjelman myötä näiden foorumien määrä on noussut. Haasteena on ehkä saada vielä nykyistäkin isompi ja laajempi osallistujajoukko mukaan näihin tilaisuuksiin. Alueella on joitakin kehityshankkeita, jotka toteutetaan usean toimijan yhteistyönä. Keskusteluissa korostettiin kaksikielisyyttä ja todettiin, ettei tästä syystä ole mahdollista kovin paljon lisätä yhteisten kehityshankkeiden määrää. Alueella on myös joitakin yrityksille tarjottavia palveluita, jotka toteutetaan yhdessä usean toimijan kanssa. Joitakin palveluja on myös koottu yhteen ja niiden osalta markkinoinnissa tehdään yhteistyötä. Taloudellisen perustan osalta todettiin, että yhteisten kehityshankkeiden budjetointi on työlästä ja työtä sävyttää usein omien osuuksien ylikorostaminen. Sen sijaan niissä palveluissa, jotka yhdessä tuotetaan, kustannusrakenteet on avattu ja eri

10 organisaatioiden rooleista on avoimesti keskusteltu. Muuhun yhteiseen kehittämiseen ollaan valmiita panostamaan niiltä osin kuin se tukee organisaatioiden omaa toimintaa. Kuten todettu, kokonaiskuva Länsi-Uudenmaan verkostointensiteetistä jää alhaiseksi ja epätasapainoiseksi molemmilla pääulottuvuuksilla. Nykytilaprofiilissa korostuu lisäksi toiminnallinen sidoksisuus suhteessa organisationaaliseen sidoksisuuteen. Analyysin tuloksiin vaikuttaa varmasti myös se, että analyysiä oli tekemässä käytännössä vain kahden organisaation toimijat, eikä koko alue ollut tasapuolisesti edustettuna. Verkostoanalyysin perusteella voidaan muodostaa yksi selkeä kehittämiskokonaisuus, johon ehkä kannattaisi jatkossa kiinnittää erityistä huomiota. Kehittämiskokonaisuus rakentuu strategisen perustan vahvistamisen ympärille. Työpajan keskustelussa todettiin, että alueelta puuttuu strateginen pohja ja strategiset tavoitteet paikallisen innovaatioympäristön kehittämisessä. Niin ikään todettiin, että strategisen perustan vahvistaminen tulee todennäköisesti olemaan merkittäviltä osin 2010 alussa käynnistyvän koheesio- ja kilpailukykyohjelman sisältöä ja tehtäväkenttää. Vuosi 2009 on mahdollista käyttää jo strategian laadintaan, jotta KOKOn käynnistyessä päästään uutta Länsi- Uudenmaan kilpailukykystrategiaa täydellä tarmolla toteuttamaan. Työn organisoimiseksi alueelle on syytä perustaa pikimmiten strateginen työryhmä innovaatioympäristön keskeisistä toimijoista. Osana strategian laadintaprosessia on hyvä pohtia innovaatioympäristöä myös toiminnallisena kokonaisuutena, eli millaisia toimintoja ja prosesseja alueella voidaan yritysten näkökulmasta tunnistaa. Näiden pohjalta voidaan lähteä laatimaan prosessi- tai palvelukuvauksia, mikä helpottaa myös yhteisten palveluiden rakentamista. Samalla tällainen kuvaus selkeyttää eri toimijoiden ydinosaamista, toimijoiden keskinäisiä rooleja prosesseittain sekä vahvistaa käsitystä yhteisestä kokonaisuudesta. Yhteinen ymmärrys kokonaisuudesta auttaa tunnistamaan myös rakenteellisia kehityskohteita paikallisessa innovaatioympäristössä. Keskusteluissa todettiin, että yhteisiä tavoitteita ei juuri ole ja siitä syystä keskinäinen yhteistyö on toisinaan hankalaa. Yhdessä määritellyt, haastavat mutta realistiset tavoitteet yhdistävät luonnostaan toimijoita, jolloin kehittämistyöhön saadaan aitoa innostusta ja sitoutumista myös pitkällä aikajänteellä.

Talent Management parhaat käytännöt -kartoituksen tulokset

Talent Management parhaat käytännöt -kartoituksen tulokset Talent Management parhaat käytännöt -kartoituksen tulokset Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaisten yritysten käytäntöjä Talent Managementissa ja liiketoiminnan tilanteen vaikutusta valittuihin

Lisätiedot

PARTNERSHIP MONITOR. POTRA-NIS Oy I I

PARTNERSHIP MONITOR. POTRA-NIS Oy I I Partnership Monitor PARTNERSHIP MONITOR Partnership Monitor on menetelmä teollisuusyrityksille tuottavuuden lisäämiseksi ja liiketoiminnan kasvattamiseksi hyvin toimivien asiakas- ja toimittajasuhteiden

Lisätiedot

Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI. Esittelyaineisto

Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI. Esittelyaineisto Boardmanin BOARDMAPPING HALLITUSARVIOINTI Esittelyaineisto Boardmanin BOARD MAPPING HALLITUSARVIOINTI Board Mapping -hallitusarviointi auttaa hallitusta arvioimaan omaa toimintaansa ja kehittämään sitä

Lisätiedot

Seinäjoen opetustoimi. Henkilöstön kehittäminen 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa)

Seinäjoen opetustoimi. Henkilöstön kehittäminen 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa) Seinäjoen opetustoimi Henkilöstön kehittäminen 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa) Yhteistulos, henkilöstön kehittäminen Henkilöstön kehittäminen 5 4 3 2 1 Ka 1 Miten suunnitelmallista

Lisätiedot

Millaisia tilastoja kunnat haluavat?

Millaisia tilastoja kunnat haluavat? Millaisia tilastoja kunnat haluavat? millaisia tilastoja ja tietoja kunnat tarvitsevat? kuka tarvitsee mitä ja mistä? Anja Siilanto-Parviainen, erikoissuunnittelija KUNTA? Missä roolissa ollaan: kuntalaiset

Lisätiedot

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson

Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson 1 Opinnäytetyöhankkeen työseminaarin avauspuhe 20.4.2006 Stadiassa Hoitotyön koulutusjohtaja Elina Eriksson Arvoisa ohjausryhmän puheenjohtaja rehtori Lauri Lantto, hyvä työseminaarin puheenjohtaja suomen

Lisätiedot

Toimiva työyhteisö DEMO

Toimiva työyhteisö DEMO Toimiva työyhteisö DEMO 7.9.6 MLP Modular Learning Processes Oy www.mlp.fi mittaukset@mlp.fi Toimiva työyhteisö DEMO Sivu / 8 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ Toimiva työyhteisö raportti muodostuu kahdesta osa alueesta:

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Laatuverkoston tapaaminen 31.10.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Laatutyöryhmä työskentelee Ehdotus koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien

Lisätiedot

VERKOSTOANALYYSI raportti

VERKOSTOANALYYSI raportti Verkostosta Voimaa -projekti VERKOSTOANALYYSI raportti Net Effect Oy 1 Sisällys Yleisiä havaintoja Kysymyksenasettelu Koko verkosto, kaikki yksittäiset toimijat, kaikki suhteet (myös yksisuuntaiset) Aineiston

Lisätiedot

Luottamus osana maaseudun verkostoja. Virve Rinnola,Pirityiset. Sivu

Luottamus osana maaseudun verkostoja. Virve Rinnola,Pirityiset. Sivu Luottamus osana maaseudun verkostoja Virve Rinnola,Pirityiset Sivu 1 3.11.2016 Maaseudun verkostot Manner-Suomessa 15 alueverkostoa, tämän lisäksi temaattisia verkostoja Pohjanmaan alueverkosto sisältää

Lisätiedot

TULOKSET MAASEUTUVERKOSTON SÄHKÖINEN KYSELY JA VERKOSTOANALYYSI

TULOKSET MAASEUTUVERKOSTON SÄHKÖINEN KYSELY JA VERKOSTOANALYYSI TULOKSET MAASEUTUVERKOSTON SÄHKÖINEN KYSELY JA VERKOSTOANALYYSI MAASEUTUVERKOSTOYKSIKÖN TOIMINTA Maaseutuverkostoyksikön tuoma lisäarvo (2008 vs. 2012) OSA-ALUEEN KESKIARVO Kansainvälistymisen tuki 2,9

Lisätiedot

Toiminta jakaantuu 3 osa-alueeseen

Toiminta jakaantuu 3 osa-alueeseen Toiminta jakaantuu 3 osa-alueeseen 1. Strategiatyö 2. Ohjaustyö 3. Osaamisen kehittäminen Strategiatyö Tavoite: Laaditaan alueellinen aikuisohjauksen strategia Tilanne: Suunnittelutyötä on tehty asiantuntijafoorumissa

Lisätiedot

Sustainability in Tourism -osahanke

Sustainability in Tourism -osahanke 25.3.2013 Päivi Lappalainen Matkailun ja elämystuotannon osaamiskeskus Osaprojektin tavoitteet Osaprojektin tavoitteena oli työpajojen ja tilaisuuksien kautta koota yritysten näkemyksiä ja tarvetta vastuullisen

Lisätiedot

Tehokkaan verkostotyön perusta. Timo Järvensivu, KTT, verkostotyön tutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Tehokkaan verkostotyön perusta. Timo Järvensivu, KTT, verkostotyön tutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Tehokkaan verkostotyön perusta Timo Järvensivu, KTT, verkostotyön tutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Verkoston toimivuuden avaintekijät Uudet toimijat innostuvat ja tuovat mukaan uutta tietoa ja

Lisätiedot

Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta

Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta Yrittäjien käsitys innovaatioympäristön nykytilasta 1 : Yksityiset toimijat yrittäjien tärkein voimavara Kysely toteutettiin yhteistyössä Suomen Yrittäjien

Lisätiedot

KUNTAYHTYMÄN OMISTAJAOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN

KUNTAYHTYMÄN OMISTAJAOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN Case: HUS KUNTAYHTYMÄN OMISTAJAOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN Kuntamarkkinat 11.9.2019 / hallintojohtaja Lauri Tanner AIEMPI TILANNE JA HAASTEET Jäsenkunnat aktivoituivat Sipilän hallituksen soteuudistuksen kaatumisen

Lisätiedot

Juvan Koettu Kuntakeskusta Juvan Koettu Keskusta selvitys Raportti ja yhteenveto

Juvan Koettu Kuntakeskusta Juvan Koettu Keskusta selvitys Raportti ja yhteenveto Juvan Koettu Kuntakeskusta 2016 Juvan Koettu Keskusta selvitys Raportti ja yhteenveto 7.12.2016 Kyselyn perustiedot Kysely avattiin 25.10.2016 Muistutukset 3.11., 7.11. ja 10.11. Kysely suljettiin 11.11.

Lisätiedot

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06 Leikki interventiona Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa Eira Suhonen 6.6.06 Erityispedagogiikka Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Interventio laaja-alainen systemaattinen

Lisätiedot

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Salon seudun suunnittelumalli yhdistää toiminnallisen kyläsuunnittelun ja maankäytön suunnittelun Toiminnallinen kyläsuunnitelma edustaa kyläläisten

Lisätiedot

YS - seudullisten yrityspalvelujen uudistaminen

YS - seudullisten yrityspalvelujen uudistaminen YS - seudullisten yrityspalvelujen uudistaminen ELY-keskuksen, TE-toimiston ja seudun kuntien välillä on ollut seitsemän YS-sopimusta. Aluekohtaisesta YS-toiminnan palvelujen koordinoinnista vastaa TE-toimisto.

Lisätiedot

Lapin koulutuskeskus Redu Kari Rekilä Työelämäpalvelut

Lapin koulutuskeskus Redu Kari Rekilä Työelämäpalvelut Digitaalisuus ja jatkuva osaamisen kehittäminen Lapin koulutuskeskus Redu Kari Rekilä Työelämäpalvelut Strategialähtöisellä osaamisen johtamisella tuottavuutta ja työhyvinvointia mikro- ja pk-yrityksiin

Lisätiedot

AMOkoordinaattoritapaaminen. Kauhajoki 15.-16.9.2009

AMOkoordinaattoritapaaminen. Kauhajoki 15.-16.9.2009 AMOkoordinaattoritapaaminen Kauhajoki 15.-16.9.2009 52 aluetta 321 (+n) kuntaa neuvotteluja edelleen vastaavat hyvin toiminnallisstrategisia alueita Budjetti vuosittain 24 m (TEM 12 m ) koordinaatioon

Lisätiedot

Henkilöstön näkökulma johtamisjärjestelmän uudistukseen

Henkilöstön näkökulma johtamisjärjestelmän uudistukseen Henkilöstön näkökulma johtamisjärjestelmän uudistukseen Valtuustoseminaari 13.6.2019 Nina Gros Henkilöstöjohtaja Esityksen sisältö Aineistot 1. Henkilöstökokemus 2. Lähiesimiestyön tila 3. Johdon näkemys

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

BACK TO BASICS 1 JOS SYDÄN VIELÄ SYKKII MATTI FORSBERG, JÄRJESTÖKONSULTTI

BACK TO BASICS 1 JOS SYDÄN VIELÄ SYKKII MATTI FORSBERG, JÄRJESTÖKONSULTTI BACK TO BASICS 1 JOS SYDÄN VIELÄ SYKKII MATTI FORSBERG, JÄRJESTÖKONSULTTI Ohjelma Esittelyt ja koulutuksen tavoitteet Miksi yhdistyksesi on olemassa ja mitä se tekee? Tauko Mikä ihmeen missio, visio ja

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Auditointiryhmän asettaminen

Auditointiryhmän asettaminen Auditointiryhmän asettaminen Metsäneuvoston kokouksessa 22.8.2006 päätettiin perustaa metsäohjelman seurantaan auditointiryhmä. Auditointiryhmään kutsuttiin seuraavat henkilöt Kaupunginjohtaja Timo Louna,

Lisätiedot

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Kaupungin johdon strategiaseminaari 15.8.2017 1 Seminaarin tavoitteet & tehtävänannot Seminaarin päätavoite oli ennen kaikkea strategian punaisen langan kirkastaminen. Lisäksi

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019 Työryhmä Eeva Häkkinen, Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, Kangasniemen pty Senja Kuiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Aino Mäkitalo,

Lisätiedot

Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla

Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla Osaamisen strateginen johtaminen on noussut esille eri tutkimuksissa 1990- luvulla Käsitteellisesti osaamisen johtaminen määritellään organisaation strategiaan perustuvaksi osaamisen kehittämiseksi, joka

Lisätiedot

Tavoite Arvio tavoitteen toteutumisesta Selvitys miten toteutumista arvioidaan

Tavoite Arvio tavoitteen toteutumisesta Selvitys miten toteutumista arvioidaan Sivu 1 / 6 Hankkeen toteutuminen suhteessa hankesuunnitelmaan / Länsi- ja Keski-Uusimaa Tavoite Arvio tavoitteen toteutumisesta Selvitys miten toteutumista arvioidaan 1. Nykytilakuvaukset 1.1 Palveluprosessien

Lisätiedot

Voimaa verkostoista Minkälaista dialogia tavoitellaan?

Voimaa verkostoista Minkälaista dialogia tavoitellaan? Voimaa verkostoista Minkälaista dialogia tavoitellaan? Hämeen työelämän kehittäjien kokoontumisajot 9.2.2016 Timo Järvensivu, KTT Verkostotyön tutkija ja asiantuntija Aalto-yliopisto ja nommoc seugolaid

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Raaseporin Vasemmisto ry Käsitelty syyskokouksessa 16.10.2011. RAASEPORIN VASEMMISTO ry. RASEBORGS VÄNSTER rf

Raaseporin Vasemmisto ry Käsitelty syyskokouksessa 16.10.2011. RAASEPORIN VASEMMISTO ry. RASEBORGS VÄNSTER rf RAASEPORIN VASEMMISTO ry RASEBORGS VÄNSTER rf Toimintasuunnitelma 2012 1 TOIMINTASUUNNITELMA vuodelle 2012 Raaseporin Vasemmiston poliittisena ja aatteellisena tehtävänä on vasemmistolaisen arvomaailman

Lisätiedot

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6

Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 4/19/201 6 Päivi Karttunen, TtT vararehtori Tampereen ammattikorkeakoulu 1 4/19/201 6 Mihin meitä korkeakoulusektorilla ja koulutuksessa yleisesti haastetaan? Hallituksen yksi strateginen painopiste: Osaaminen ja

Lisätiedot

Voimaa verkostoista! Tehokkaan ja hyödyllisen verkostotyön askeleet

Voimaa verkostoista! Tehokkaan ja hyödyllisen verkostotyön askeleet Voimaa verkostoista! Tehokkaan ja hyödyllisen verkostotyön askeleet GeroMetron kauden aloitusseminaari 1.3.2017 Timo Järvensivu KTT, tutkija ja yrittäjä nommoc seugolaid osk Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Lisätiedot

Missä mennään ELO-toiminnassa?

Missä mennään ELO-toiminnassa? Missä mennään ELO-toiminnassa? Antti Laitinen LAITURI-projekti Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia Voiko ohjausta mitata? Elinikäisen ohjauksen TNO-palvelujen laatu Helsinki 8.4.2014 Keskeiset haasteet

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Lapin Opin ovi. Arviointimatriisi. Lähtötila, nykytila ja tavoite projektin lopussa

Lapin Opin ovi. Arviointimatriisi. Lähtötila, nykytila ja tavoite projektin lopussa Lapin Opin ovi Arviointimatriisi Lähtötila, nykytila ja tavoite projektin lopussa Lähtötila: joulukuu 2008 Nykytila: 8.4.2011 Tavoitetila: 31.12.2011 Arviointiulottuvuus 1 Tilanteelle kokonaisuutena ominaista

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ITSEARVIOINNIT YHTEENVETO

KOULUTUKSEN ITSEARVIOINNIT YHTEENVETO KOULUTUKSEN ITSEARVIOINNIT YHTEENVETO Hyvät käytännöt jakoon -tilaisuus 10.6.2013 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 PALAUTTEET 1/4 Pyydettiin itsearviointiraportin valmistuttua kaikilta osallistuneilta

Lisätiedot

Verkoston tilanneanalyysi

Verkoston tilanneanalyysi Verkoston tilanneanalyysi 1. Analyysista vastaava kertoo verkostolaiselle, mistä analyysissa on kysymys miksi se tehdään antaa ohjeet täyttämiseen. 2. Jokainen verkoston jäsen vastaa asteikkoon oman näkemyksensä

Lisätiedot

Market Expander & QUUM analyysi

Market Expander & QUUM analyysi Market Expander & QUUM analyysi KANSAINVÄLISTYMISEN KEHITYSTASOT Integroitua kansainvälistä liiketoimintaa Resurssien sitoutuminen, tuotteen sopeuttaminen, kulut, KV liiketoiminnan osaaminen Systemaattista

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriön strategisten hankkeiden arviointi

Työ- ja elinkeinoministeriön strategisten hankkeiden arviointi Työ- ja elinkeinoministeriön strategisten hankkeiden arviointi Alustavia tuloksia HYVÄ hankkeen arvioinnista HYVÄ- hankkeen neuvottelukunta 18.2.2011, Toni Riipinen Arviointityön luonteesta Arviointityön

Lisätiedot

Palveluyritysten yhteistyöstä verkostomaiseen liiketoimintaan. Lahden Tiedepäivä Kirsi Kallioniemi Lahden ammattikorkeakoulu

Palveluyritysten yhteistyöstä verkostomaiseen liiketoimintaan. Lahden Tiedepäivä Kirsi Kallioniemi Lahden ammattikorkeakoulu Palveluyritysten yhteistyöstä verkostomaiseen liiketoimintaan Lahden Tiedepäivä 10.11.2015 Kirsi Kallioniemi Lahden ammattikorkeakoulu Tausta puheenvuorolle Käsitteet Verkostoitumisen tavoitteita, hyötyjä

Lisätiedot

Kriteeristön esittely

Kriteeristön esittely Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin aikataulu ja käytännön järjestelyt Kriteeristön esittely Sari Mikkola Koulutuskeskus Salpaus Laadunhallintajärjestelmien itsearviointi 2015 Lähtökohta Itsearviointi

Lisätiedot

1. Kysely - tulokset Anna Saloranta Tampereen yliopisto

1. Kysely - tulokset Anna Saloranta Tampereen yliopisto 1. Kysely - tulokset Anna Saloranta Tampereen yliopisto anna.saloranta@staff.uta.fi Pippuri Kysely1 15.8.-13.9.2017 347 vastaanottajaa 93 vastaajaa Vastausprosentti 27% Mitä mitattiin? Kyselyssä oli neljä

Lisätiedot

Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto

Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto Kuopio 1.11.2017 Learning Cafe RYHMÄ 1 Miten toteutetaan ja johdetaan Pohjois-Savon vetovoiman lisäämistä niin, että edistetään osaavan työvoiman saatavuutta?

Lisätiedot

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 AKL 4.4.2014 Tiedolla johtaminen Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 Hieman taustaa Itsestäni : Kenneth Ekström 050-5700605 Usean vuodan kokemus autoalasta Eri tehtäviä vähittäiskaupassa Eri organisaatioissa

Lisätiedot

Kaavoituksen tulevaisuus Työnjako IHA:n ja kunnan välillä? Merja Vikman-Kanerva

Kaavoituksen tulevaisuus Työnjako IHA:n ja kunnan välillä? Merja Vikman-Kanerva Kaavoituksen tulevaisuus Työnjako IHA:n ja kunnan välillä? Merja Vikman-Kanerva 26.4.2016 Maakuntakaavan toimintaympäristö muutoksessa Kaavoituksen tulee vastata aluehallintouudistuksen tarpeisiin Kaavaprosessia

Lisätiedot

MERIALUESUUNNITTELUN YHTENÄINEN LÄHESTYMISTAPA HANKE Ajankohtaistilaisuus klo 12:30-15:30 Ympäristöministeriö, Pankkisali

MERIALUESUUNNITTELUN YHTENÄINEN LÄHESTYMISTAPA HANKE Ajankohtaistilaisuus klo 12:30-15:30 Ympäristöministeriö, Pankkisali MERIALUESUUNNITTELUN YHTENÄINEN LÄHESTYMISTAPA HANKE 2017 Ajankohtaistilaisuus 18.4.2018 klo 12:30-15:30 Ympäristöministeriö, Pankkisali Merialuesuunnittelun yhtenäinen lähestymistapa -hanke Työtapa Kysely

Lisätiedot

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa?

Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Miten ratkaistaan eettisiä ristiriitoja sosiaali- ja terveydenhuollon arjessa? Seminaari 28.3.2019 Paneeli: Miten vähentää eettistä kuormitusta sosiaali- ja terveydenhuollossa? Mika Virtanen, projektipäällikkö,

Lisätiedot

Kehittämistyön edistymisen arvioiminen

Kehittämistyön edistymisen arvioiminen Kehittämistyön edistymisen arvioiminen Ongelma: Miten arvioida yksiselitteisesti kehittämisohjelman tavoitteiden edistymistä, kun Arvioitavia prosesseja on useita? Alueellisia projekteja on useita? Projektit

Lisätiedot

Click to edit Master title. Miten matkailua kehitetään uudessa maakunnassa? Kyselyn tulokset

Click to edit Master title. Miten matkailua kehitetään uudessa maakunnassa? Kyselyn tulokset 6/16/2017 Click to edit Master title Miten matkailua kehitetään uudessa maakunnassa? Kyselyn tulokset 1.6.2017 KYSYMYS 1: Edustamani taho? Vastauksia kaikkiaan 46, joista yrittäjiä 20 Huomattavan paljon

Lisätiedot

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, harjoittaa soveltavaa työelämän ja julkisen sektorin kilpailukykyä edistävää tutkimus-,

Lisätiedot

AVA MET SEUDULLISEN MENESTYKSEN YRITYSPALVELUN

AVA MET SEUDULLISEN MENESTYKSEN YRITYSPALVELUN SEUDULLISEN YRITYSPALVELUN MENESTYKSEN AVA MET TASAVERTAINEN VERKOSTO KUMPPANIEN TUNTEMUS SITOUTTAVA SOPIMUS LUOTTAMUS TOISEN OSAAMISEEN YHTEINEN VIESTINTÄ 1 HAASTE Seudulliset yrityspalvelut -konseptin

Lisätiedot

Yhteenveto ja johtopäätökset AMO-asiakirjojen analyysistä ja asiantuntijahaastatteluista. Kehittämistyöryhmän kokous

Yhteenveto ja johtopäätökset AMO-asiakirjojen analyysistä ja asiantuntijahaastatteluista. Kehittämistyöryhmän kokous Yhteenveto ja johtopäätökset AMO-asiakirjojen analyysistä ja asiantuntijahaastatteluista Kehittämistyöryhmän kokous 13.3.2008 Heli Saarikoski, 13.3.2008 Tarkastelunäkökulma Mitä kehittämistarpeita AMO-prosessissa

Lisätiedot

Innokylän verkkopalvelun konsepti

Innokylän verkkopalvelun konsepti Innokylän verkkopalvelun konsepti Merja Ukkola / Innokylän päätoimittaja/ THL 8.2.2019 Asiakasymmärrys Uuden Innokylän konseptin perusta Tehty työ Konseptointityö tehtiin yhdessä pääkohderyhmien ja organisaatioiden

Lisätiedot

Kumppanuus, yleiset kirjastot ja Celia

Kumppanuus, yleiset kirjastot ja Celia 24.11.2016 Kumppanuus, yleiset kirjastot ja Celia Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät 23.-24.11.2016 1 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisistä kirjastoista 11 Yhteistyö Yleinen kirjasto

Lisätiedot

Henkilöstöstrategia 2014-2018

Henkilöstöstrategia 2014-2018 Henkilöstöstrategia 2014-2018 Liite 2: Tausta-aineisto Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Sisältö 1. Perustehtävämme ja arvoperustamme 3 2. Henkilöstövisiomme 2018 ja strategiset tavoitteemme 4 3.

Lisätiedot

IPT-työpaja # Kysely kehitys- ja toteutusvaiheissa oleville hankkeille

IPT-työpaja # Kysely kehitys- ja toteutusvaiheissa oleville hankkeille IPT-työpaja #7 15-16.3 Kysely kehitys- ja toteutusvaiheissa oleville hankkeille Kyselytutkimus Tilaajan / käyttäjien edustajat 5 vastaajaa, joista: 5 APR:n jäsentä 2 projektipäällikköä 7 vastaajaa, joista:

Lisätiedot

UUSIX. Työkaluja INWORK hankkeesta

UUSIX. Työkaluja INWORK hankkeesta UUSIX Työkaluja INWORK hankkeesta Anna-Maija Nisula Tutkijatohtori, projekti päällikkö Lappeenrannan yliopiston kauppakorkeakoulu Technology Business Research Center (TBRC) anna-maija.nisula@lut.fi INWORK

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI. SoTe-lautakunta

NURMIJÄRVEN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI. SoTe-lautakunta NURMIJÄRVEN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI SoTe-lautakunta 15.11.2016 76 valmistelu päätöksenteko sitoutuminen 15.12.2015 toteutuman arviointi 2016 15.12.2015 toteutuman arviointi

Lisätiedot

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Esityksen sisältö 1. Aineeton pääoma 2. Miksi vapaaehtoiskysely?

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Fasilitointi: Kati Korhonen-Yrjänheikki, TEK; Dokumentointi työpajassa: Ida Mielityinen, TEK; Fläppien dokumentointi tulosraporttia varten:

Lisätiedot

ALU-KOORDINOINTI KANTA- JA PÄIJÄT- HÄMEESSÄ SEKÄ UUDELLAMAALLA

ALU-KOORDINOINTI KANTA- JA PÄIJÄT- HÄMEESSÄ SEKÄ UUDELLAMAALLA ALU-KOORDINOINTI KANTA- JA PÄIJÄT- HÄMEESSÄ SEKÄ UUDELLAMAALLA Hankkeen esittely ja alkukyselyn tulokset Yhteistyö tuo aina mahdollisuuden uusille "ikkunoille" tulevaan. Osaaminen vahvistuu ja näkökulmat

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTUTKIMUKSEN TULOSTEN JALOSTAMINEN Henkilöstöjohtaja Kirsi Matero, Lassila & Tikanoja Oyj Back-to-Basics, Katajanokka 7.5.

HENKILÖSTÖTUTKIMUKSEN TULOSTEN JALOSTAMINEN Henkilöstöjohtaja Kirsi Matero, Lassila & Tikanoja Oyj Back-to-Basics, Katajanokka 7.5. HENKILÖSTÖTUTKIMUKSEN TULOSTEN JALOSTAMINEN Henkilöstöjohtaja Kirsi Matero, Lassila & Tikanoja Oyj Back-to-Basics, Katajanokka 7.5.2014 Lassila & Tikanoja Oyj 1 TÄNÄÄN KÄYMME LÄPI 1. Taustaa henkilöstökyselylle

Lisätiedot

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA

YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA 1 YRITTÄJÄ HYVÄ TYÖNANTAJA Työmarkkinat ovat murroksessa. Suomea varjostanut taantuma on jatkunut ennätyksellisen pitkään. Pk-yritysten merkitystä ei tule aliarvioida taantumasta

Lisätiedot

Opinnollistamisen edellytyksiä insinööriopinnoissa Kahdeksan edellytystä sujuvaan opinnollistamiseen

Opinnollistamisen edellytyksiä insinööriopinnoissa Kahdeksan edellytystä sujuvaan opinnollistamiseen Työelämäyhteydet uudistuvassa korkeakoulutuksessa seminaari 10.10.2016 Opinnollistamisen edellytyksiä insinööriopinnoissa Kahdeksan edellytystä sujuvaan opinnollistamiseen, HAMK 1 Insinööriopinnoissa työn

Lisätiedot

Erilaisia Osaava verkostoja - Lapin hankkeiden Learning café

Erilaisia Osaava verkostoja - Lapin hankkeiden Learning café Erilaisia Osaava verkostoja - Lapin hankkeiden Learning café Aika 27.11.11.2013 klo 9.45 10.30 Kouluttaja: Koulutus- ja kehitysjohtaja Miten hankkeen toimintaa voidaan motivoida, keinoja viedä hanketta

Lisätiedot

KA2 Yhteistyöhankkeet

KA2 Yhteistyöhankkeet KA2 Yhteistyöhankkeet Projekti-idean rajaus KA2 ammatilliselle koulutukselle Hanketyöpaja osa I Ryhmäkeskustelu hankeideoista 1. Muodostakaa pienet ryhmät (kolme hankeideaa/ryhmä) 2. Esitelkää projektinne

Lisätiedot

OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN

OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN OPINTOKESKUS SIVIKSEN KOULUTUKSEN LAATUMÄÄRITTELY - KOULUTUSTOIMINNAN JOHTAMINEN LAATUKRITEERIT LAATUTEKIJÄ PUUTTUVA LAATU ALKAVA LAATU KEHITTYVÄ LAATU EDISTYNYT LAATU 1. Järjestön koulutuksen kokonaissuunnittelu

Lisätiedot

Osaaminen osana ICT-palvelukeskuksen laatua. Riitta Hiltunen

Osaaminen osana ICT-palvelukeskuksen laatua. Riitta Hiltunen Osaaminen osana ICT-palvelukeskuksen laatua Riitta Hiltunen 17.2.2016 Aihe ja tavoitteet Tutkimuskohteena ICT-palvelukeskus ja sen palvelutoimintansa viitekehityksenä käyttämän ISO20000-palveluhallintajärjestelmän

Lisätiedot

Digitaalisten palveluverkkojen liittäminen maankäytön suunnitteluun. Heli Suuronen

Digitaalisten palveluverkkojen liittäminen maankäytön suunnitteluun. Heli Suuronen Digitaalisten palveluverkkojen liittäminen maankäytön suunnitteluun Heli Suuronen Tausta Ihmettelyn aihe: Miten palvelujen digitalisoituminen vaikuttaa palveluverkkojen suunnitteluun? Miten digitaaliset

Lisätiedot

Päätösseminaari Pirjo Ståhle

Päätösseminaari Pirjo Ståhle Päätösseminaari 10.6.2019 Pirjo Ståhle Näkökulmamme Uudenmaan TKI lisäarvon, ohjauksen ja johtamisen näkökulmasta, mm. Mitkä ovat Uudenmaan TKI-toiminnan reunaehdot: lainsäädäntö ja strategiat Miltä TKI-toiminta

Lisätiedot

Havainto ja sen kirjaaminen sekä Itsearvioinnin ja ulkopuolisen havainnoinnin sudenkuoppia. C: Tuomas Leinonen

Havainto ja sen kirjaaminen sekä Itsearvioinnin ja ulkopuolisen havainnoinnin sudenkuoppia. C: Tuomas Leinonen Havainto ja sen kirjaaminen sekä Itsearvioinnin ja ulkopuolisen havainnoinnin sudenkuoppia C: Tuomas Leinonen Havainto VAT:ssa havainnolla tarkoitetaan tunnetussa toimintaympäristössä tehtyä huomiota asiakkaan

Lisätiedot

OULU Paikallinen työn merkitys, ohjaaminen ja eteneminen

OULU Paikallinen työn merkitys, ohjaaminen ja eteneminen OULU 23.1.2014 Paikallinen työn merkitys, ohjaaminen ja eteneminen Paikallisen työn merkitys ja ohjaaminen Opetussuunnitelmatyön tasot ja strategisen ja pedagogisen johtamisen tehtävät Paikallisen opetussuunnitelmatyön

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen

Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen 26.1.2014 Joulukuussa 2013 toteutetun kyselyn tulokset Sosiaali- ja terveydenhuollon ITratkaisujen hyödyntämistä ja tietohallintoa koskeva kysely Tomi Dahlberg Karri Vainio Sisältö 1. Kysely, sen toteutus,

Lisätiedot

Verkostossa toimiminen ja yhteinen oppiminen

Verkostossa toimiminen ja yhteinen oppiminen Verkostossa toimiminen ja yhteinen oppiminen Työpaikkojen hyvinvointiverkosto 12.12.2013 Timo Järvensivu, KTT, tutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kommentoi alustusta viestiseinällä Verkostoissa

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari /0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari /0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Strategiseen tutkimusavaukseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN SOSIAALI - JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI. SoTe-lautakunta

NURMIJÄRVEN SOSIAALI - JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI. SoTe-lautakunta NURMIJÄRVEN SOSIAALI - JA TERVEYSLAUTAKUNNAN TOIMINTAMALLIN ARVIOINTI SoTe-lautakunta 15.11.2016 76 val mistelu päätök senteko sitoutuminen 15.12.2015 toteutuman arviointi 15.12.2015 toteutuman 15.12.2015

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma Aija Rinkinen Opetushallitus For Osaamisen learning ja and sivistyksen competence parhaaksi Suomi maailman osaavimmaksi kansaksi 2020 Koulutukseen on panostettava

Lisätiedot

Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa

Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa Laatukriteerien pilotointi Itsearvioinnin toteutus ja OPHn arviointiryhmän käynti KAOssa 31.10.2014 Esa Oikarinen Koulutuspäällikkö Kainuun ammattiopisto Kainuun ammattiopisto (KAO) Osa Kajaanin kaupungin

Lisätiedot

Liiketoimintasuunnitelma vuosille

Liiketoimintasuunnitelma vuosille Liiketoimintasuunnitelma vuosille Yrityskonsultointi JonesCon 2 TAUSTATIEDOT Laatija: Yrityksen nimi: Yrityksen toimiala: Perustajat: Suunnitelman aikaväli: Salassapito: Viimeisimmän version paikka ja

Lisätiedot

Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo

Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo Jaana Bom Merja Prepula Balanced Scorecard Yritysstrategian ja rakenteen yhdensuuntaistamisjärjestelmä Strateginen johtamisjärjestelmä Strategiset

Lisätiedot

Yhteisen yleiskaavan mahdollisuuksia. Ritva Laine

Yhteisen yleiskaavan mahdollisuuksia. Ritva Laine Yhteisen yleiskaavan mahdollisuuksia Ritva Laine 24.10.2012 Yhteinen yleiskaava - lähtökohtia Yleiskaavan tehtävänä seudun maankäytön yleispiirteinen ohjaaminen ja toimintojen yhteensovittaminen Lain tarjoama

Lisätiedot

RYHMÄ 2: Sosiaalialan amk-verkoston työnjaon kehittäminen

RYHMÄ 2: Sosiaalialan amk-verkoston työnjaon kehittäminen RYHMÄ 2: Sosiaalialan amk-verkoston työnjaon kehittäminen Työryhmä: Päivi Rinne, Meeri Rusi, Päivi Niiranen-Linkama Tehtäväksianto: Verkoston työnjaon kehittäminen: millaisella työnjaolla saisimme positiivisia

Lisätiedot

Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa

Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa 11.5.2017 Citizen*ship - kaupunkikehittämisen foorumi Valtteri Laasonen RAJOJA RIKKOVAT TOIMINNALLISET ALUEET JA KASVUVYÖHYKKEET

Lisätiedot

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto

Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta. Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Kieku ohjausmalli ja elinkaaren hallinta Tomi Hytönen Valtiovarainministeriö Henkilöstö- ja hallintopolitiikkaosasto Työryhmä VM asetti työryhmän tekemään esityksen Kieku-järjestelmän elinkaaren hallinnasta

Lisätiedot

Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet.

Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet. Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet. 22.9.2011 Promenade Research 1 Promenade Research Oy Asiantuntevin

Lisätiedot

OPPILAITOS-YRITYSYHTEISTYÖN HAASTEITA JA MAHDOLLISUUKSIA

OPPILAITOS-YRITYSYHTEISTYÖN HAASTEITA JA MAHDOLLISUUKSIA OPPILAITOS-YRITYSYHTEISTYÖN HAASTEITA JA MAHDOLLISUUKSIA SHAKE INNOVAATIOKOKEILUJEN UUSI MALLI Yrittäjyyskasvatuspäivät Oulu 2017 Maisa Kantanen 19.9.2017 Case-paperin tavoite Tuoda esille Etelä-Savolaisten

Lisätiedot

Celkee Insight Pirkanmaa2019-uudistuksen etenemisen arviointi

Celkee Insight Pirkanmaa2019-uudistuksen etenemisen arviointi Celkee Insight Pirkanmaa2019-uudistuksen etenemisen arviointi 16.2.2017 21.2.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Uudistus avaa parhaimmillaan jotakin uutta ja luo mahdollisuuksia löytää parempi tapoja ratkaista

Lisätiedot

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen Palkeet foorumi 13.9.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Sisältö Ohjauksen ajattelukehikot Ohjauksen näkökulma

Lisätiedot

Vihti. Kuntaraportti

Vihti. Kuntaraportti Vihti Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/ Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä. Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT

Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä. Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT Workshopin tarkoitus Työpajan tarkoituksena on käsitellä osaamista

Lisätiedot

LASTENKUNTOUTUSTYÖRYHMÄN KÄYNNISTÄMINEN

LASTENKUNTOUTUSTYÖRYHMÄN KÄYNNISTÄMINEN LASTENKUNTOUTUSTYÖRYHMÄN KÄYNNISTÄMINEN 13.10.2009 kuntoutusohjaaja Helena Kaski fysioterapeutti Irma Tarvainen Päijät- Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä LASTEN KUNTOUTUSTYÖRYHMÄN TOIMINNAN

Lisätiedot

Finfami unelmien työpaikka ja järjestö omaisten asialla. Yhdessä enemmän.

Finfami unelmien työpaikka ja järjestö omaisten asialla. Yhdessä enemmän. Finfami unelmien työpaikka ja järjestö omaisten asialla Yhdessä enemmän. Tukea. Toivoa. Mukana. Sinä voit vaikuttaa. Työhyvinvointi on meidän jokaisen asia FinFami on järjestö mielenterveysomaisten asialla.

Lisätiedot

Kampusperustaista osaamisen kehittämistä sote-palveluissa. Nadja Nordling

Kampusperustaista osaamisen kehittämistä sote-palveluissa. Nadja Nordling Kampusperustaista osaamisen kehittämistä sote-palveluissa Nadja Nordling 9.4.2019 1 Kampusperustaista osaamisen kehittämistä sote-palveluissa Kampus sote Tavoite Tukea korkeakoulujen tutkimustiedon ja

Lisätiedot

Case Tampere3: PMO:n rooli organisaatioiden yhdistyessä

Case Tampere3: PMO:n rooli organisaatioiden yhdistyessä Case Tampere3: PMO:n rooli organisaatioiden yhdistyessä Kirsi Vikström, Erikoissuunnittelija, Tietohallinto, ICT-tuotanto ja kehityspalvelut Projektipäällikkö, Tampere3 PMOn käynnistäjä Tampereen Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? Kehittämistehtävä (AMK) Hoitotyö Terveydenhoitotyö 3.12.2012 Elina Kapilo ja Raija Savolainen YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? -Artikkeli julkaistavaksi Sytyn Sanomissa keväällä

Lisätiedot