Pakkausmerkintöjen. 500g. Määrä. Tuotteen nimi. Ainesosaluettelo. Säilyvyys. Valmistaja / Maahantuoja 06/2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pakkausmerkintöjen. 500g. Määrä. Tuotteen nimi. Ainesosaluettelo. Säilyvyys. Valmistaja / Maahantuoja 06/2008"

Transkriptio

1

2 Pakkausmerkintöjen Riisi- ja kokojyvävehnähiutaleita, joihin on lisätty vitamiineja (B1, B2, B3, B6, foolihappo, B12, C) ja rautaa Nettopaino: PARASTA ENNEN 06/ Määrä Tuotteen nimi Cereal Lite Cereal Lite Lite Cereal AINESOSAT 3 Ainesosaluettelo Riisi, vehnä, (täysjyvävehnä, vehnäjauho), sokeri, gluteenijauho, maitojauhe, suola, vähärasvainen vehnänalkio, mallasohra-aromi, vitamiinit (C, B3, B6, B2, B1, foolihappo B12), rauta. Allergiatiedot Sisältää maitoa, vehnää ja ohraa. 4 5 Säilyvyys Valmistaja / Maahantuoja takaa, että yhdessä annoksessa (30 g) Cereal lite -muroja on vähintään 25 % raudan päivittäisestä saantisuosituksesta ja 50 % B1-, B2-, B3-, B6-, B12- ja C-vitamiinien sekä foolihapon päivittäisestä saantisuosituksesta. LAATUTAKUU: MIKÄLI ET OLE TYYTYVÄINEN, SAAT RAHAT TAKAISIN sisältää runsaasti kuitua Crunchy-tuoteinfo Puhelin Osoite: P.O. Box 2000 Evere Evere BELGIUM 500g

3 lukeminen Lite Lite Cereal Cereal Lite Cereal Lite Aamiainen on päivän tärkein ateria. 6 Luonnonmukainen 7 GMO:t Valmistettu Saksassa C.M.I.:lle - 2 av. du Pacifique, Courtaboeuf, Ranska 8 Alkuperä 100 g kohti Energiaa 374 kcal (1586 kj) Proteiinia 15 g Hiilihydraatteja 75 g - joista sokereita 17 g Rasvaa 1.5 g - joista tyydyttyneitä rasvahappoja 0.5 g Kuitua 2.5 g Natriumia 0.85 g 9 10 Ravintoarvosisältö Ravitsemus- ja terveysväitteet

4 Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät EUlainsäädännössä Euroopan unioni (EU) säätää elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä koskevista säännöistä, joiden tarkoituksena on auttaa eurooppalaisia kuluttajia tekemään tietoisia ostopäätöksiä. Säännöillä pyritään varmistamaan, että kuluttajat saavat riittävästi tietoa ostamistaan elintarvikkeista. Laissa säädettyjen vähimmäistietojen lisäksi valmistajat voivat lisätä pakkausmerkintöihin haluamiaan tietoja, sikäli kun tiedot ovat tarkkoja eivätkä johda kuluttajia harhaan. Pakkausmerkintöjä koskevia sääntöjä on yhteisesti kaikille elintarvikkeille sekä erityisesti liha- ja alkoholituotteille ja helposti pilaantuville elintarvikkeille. 1. Määrä: 2. Tuotteen nimi: tuotteen nettomäärä nesteiden osalta tilavuutena (esim. litra, senttilitra) ja muiden tuotteiden osalta painona. nimessä on mainittava myös tieto elintarvikkeen fysikaalisesta olomuodosta tai suoritetuista erityiskäsittelyistä (esim. jauhettu, jäädytetty, tiivistetty, savustettu jne.). Mikäli tuote on käsitelty ionisoivalla säteilyllä, käsittelystä on aina oltava maininta.

5 Pakkausmerkintöjen 3. Ainesosaluettelo: kaikki ainesosat on lueteltava painon mukaan alenevassa järjestyksessä (poikkeuksena hedelmä- ja vihannessekoitukset), mukaan lukien ainesosat, joiden tiedetään aiheuttavan allergisia reaktioita yliherkille ihmisille (esim. maapähkinä, maito, kananmuna, kala). Sellaisista ainesosista, joita tuotteen nimi (kuten tomaattikeitto ), kuvaa tai sanat (kuten mansikka- ) kuvaavat tai jotka ovat ominaisia elintarvikkeelle (esim. % lihaa chili con carnessa ), on mainittava myös niiden prosentuaalinen osuus. 4. Säilyvyys: viimeinen käyttöajankohta ja parasta ennen -päivämäärät kertovat, kuinka pitkään elintarvike säilyy tuoreena ja sitä on turvallista syödä. Viimeinen käyttöajankohta -merkintää käytetään elintarvikkeissa, jotka pilaantuvat nopeasti (esim. liha, kananmunat, maitotuotteet). Kaikissa pakatuissa tuoretuotteissa on oltava viimeinen käyttöajankohta -merkintä. Tuotteen käyttäminen viimeisen käyttöajankohdan jälkeen ei ole suositeltavaa, sillä se voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Parasta ennen -merkintää käytetään elintarvikkeista, jotka säilyvät pidempään (esim. viljat, riisi, mausteet). Tuotteen syöminen tämän päivämäärän jälkeen ei ole vaarallista, mutta tuotteen maku ja koostumus voivat muuttua. 5. Valmistaja / Maahantuoja: valmistajan, pakkaajan tai maahantuojan nimen ja osoitteen täytyy näkyä selvästi pakkauksesta, jotta kuluttaja voi ottaa näihin yhteyttä reklamoidakseen tai pyytääkseen lisätietoja tuotteesta.

6 lukeminen 6. Luonnonmukainen: Luonnonmukainen -sanan käytöstä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä on annettu tiukat säädökset EUlainsäädännössä. Merkinnän käyttö sallitaan vain, kun viitataan erityisiin tuotantomenetelmiin, jotka vastaavat korkeita ympäristönsuojeluun ja eläinten hyvinvointiin liittyviä vaatimuksia. Euroopan unionin logoa Luonnonmukainen maataloustuotanto EY:n valvontajärjestelmä voivat käyttää vain tuottajat, jotka täyttävät vaaditut edellytykset. 7. Muuntogeeniset organismit (GMO:t): Pakkausmerkintä on pakollinen sellaisissa tuotteissa, joiden GMO-osuus on yli 0,9 %. Ainesosaluettelossa on mainittava kaikki GMO-peräiset ainekset ja niiden kohdalla merkintä muuntogeeninen. 8. Alkuperä: Alkuperämaan tai -alueen mainitseminen on pakollista tiettyjen elintarvikeryhmien osalta, kuten liha, hedelmät ja vihannekset. Alkuperä on myös mainittava, mikäli tuotemerkin nimi tai muut tekijät pakkausmerkinnöissä, kuten kuva, lippu tai muu viittaus maahan tai alueeseen, voivat johtaa kuluttajan harhaan tuotteen oikeasta alkuperästä.

7 9. Ravintoarvoa koskevat tiedot: Ravintoarvoa koskevat tiedot kuvaavat elintarvikkeen energiasisältöä ja ravintoaineita (esim. proteiini, rasva, kuitu, natrium, vitamiinit ja kivennäisaineet). Tiedot on mainittava, kun tuotteessa esitetään siihen liittyvä ravitsemusväite (katso jäljempänä). 10. Ravitsemus- ja terveysväitteet: EU-säädösten mukaan elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä annettujen ravitsemus- ja terveysväitteiden on oltava totuudenmukaisia ja tieteellisesti perusteltuja. Sellaisten väitteiden kuten vähärasvainen tai runsaskuituinen on vastattava yhdenmukaisia määritelmiä, niin että niillä on sama merkitys kaikissa EU-maissa: esimerkiksi runsaskuituinen -merkintää voidaan käyttää vain tuotteissa, jotka sisältävät vähintään 6 g kuitua 100 g kohti. Elintarvikkeissa, jotka sisältävät runsaasti rasvaa tai sokeria, ei puolestaan voida käyttää sellaisia merkintöjä kuten sisältää C-vitamiinia. Terveysväitteet kuten sydänystävällinen sallitaan vain, jos niiden paikkansapitävyys pystytään tieteellisesti todistamaan. Runsaasti suolaa, rasvaa tai sokeria sisältäviin tuotteisiin ei voida liittää myönteistä terveysväitettä. Seuraavat terveysväitteet ovat kiellettyjä: väitteet ihmisten sairauksien ehkäisemisestä, hoidosta tai parantamisesta; väitteet, joissa mainitaan painonpudotuksen nopeus tai määrä; viittaukset yksittäisiin lääkäreihin tai yksittäisten lääkäreiden antamaan hyväksyntään; väitteet, joissa esitetään, että elintarvikkeen nauttimatta jättämisellä voi olla terveysvaikutuksia.

8 E-koodit Jos elintarvikelisäaineella on E-koodi, se on todiste siitä, että elintarvike on läpäissyt turvallisuusarvionnit ja että sen käyttö on hyväksytty koko EU:n alueella. Tätä hyväksyntää valvotaan, arvioidaan ja muutetaan uuden tieteellisen tiedon perusteella. Tavallisia elintarvikelisäaineita ovat muun muassa: Antioksidantit: saavat elintarvikkeen säilymään pidempään ehkäisemällä rasvojen, öljyjen ja tiettyjen vitamiinien sekoittumista ilmassa olevaan happeen. Hapettuminen tekisi elintarvikkeesta eltaantuneen ja värittömän. Esimerkki: C-vitamiini eli askorbiinihappo tai E300. Värit: käytetään joskus korvaamaan elintarvikkeen jalostuksessa tai varastoinnissa menetettyä luonnollista väriä tai antamaan tuotteille yhtenäisen värin. Esimerkki: Sokerikulööri (E150a), käytetään esimerkiksi kastikkeissa ja virvoitusjuomissa. Emulgaattorit, stabilointiaineet, hyytelöimisaineet ja sakeuttamisaineet: emulgaattorit, esim. lesitiinit (E322), auttavat sekoittamaan aineita, jotka muuten pysyisivät erillään, kuten vesi ja öljy. Stabilointiaineet estävät yhdistettyjä aineksia erottumasta uudelleen. Eräs yleisistä hyytelöimisaineista on pektiini (E440), jota käytetään hillojen valmistuksessa. Sakeuttamisaineet parantavat elintarvikkeen koostumusta samalla tavoin kuin kastiketta on mahdollista sakeuttaa lisäämällä jauhoja. Arominvahventeet: vahvistavat suolaisten ja makeiden elintarvikkeiden makua antamatta niihin omaa makua. Esimerkki: mononatriumglutamaattia (E621) lisätään usein jalostettuihin elintarvikkeisiin, erityisesti keittoihin, kastikkeisiin ja makkaroihin. Säilöntäaineet: estävät ruuan pilaantumista. Useimmissa elintarvikkeissa, jotka säilyvät pitkään, käytetään säilöntäaineita, ellei säilömiseen ole käytetty jotain muuta menetelmää, kuten jäädyttämistä, purkittamista tai kuivaamista. Esimerkki: Kuivatut hedelmät käsitellään usein rikkidioksidilla (E220) home- ja bakteerikasvustojen estämiseksi. Pekoni, kinkku, naudan säilykeliha ja muut suolatut tai savustetut lihat puolestaan käsitellään usein nitriitillä ja nitraatilla (E249 E252) säilömisprosessin aikana. Makeutusaineet: käytetään usein sokerin asemesta esimerkiksi virvoitusjuomissa, jogurteissa ja purukumeissa. Esimerkki: aspartaami (E951), sakkariini (E954), asesulfaami K (E950) ja sorbitoli (E420). ND FI-D Lisätietoja Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät, terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston kotisivuilla Luonnonmukainen maataloustuotanto, maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston kotisivuilla Onko sinulla kysyttävää Euroopasta? Europe Direct palveluksessasi: Euroopan yhteisöt, 2007 Jäljentäminen sallittu muihin kuin kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan lähde mainitaan. Terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosasto Euroopan komissio B-1049 Bryssel Tämän asiakirjan on rahoittanut Euroopan komissio Qwentes KANTOR -yhtiön kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Se on tarkoitettu ainoastaan tiedoksi eikä ole komission antama virallinen opas EU:n lainsäädännön tai politiikan tulkitsemiseen.

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo?

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? SELKOESITE 1 Sisällys Mitä pakkaus kertoo... 3 Elintarvikkeen nimi... 4 Mistä elintarvike on valmistettu... 5 Päiväysmerkinnät... 7 Mistä elintarvike on peräisin...

Lisätiedot

Ravintoarvomerkintäopas

Ravintoarvomerkintäopas Eviran ohje17030/1 Ravintoarvomerkintäopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille Ravintoarvomerkintäopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille Eviran ohje 17030/1 Eviran

Lisätiedot

Lastenruoat ja niiden valvonta - Pakkausmerkinnät

Lastenruoat ja niiden valvonta - Pakkausmerkinnät Lastenruoat ja niiden valvonta - Pakkausmerkinnät Tuulikki Lehto Evira / VALO / TUTU / RATI Koulutuspäivä 30.10.2012 Lastenruoat Lastenruoat ovat erityisruokavaliovalmisteita, jotka ovat pakattuja ja joiden

Lisätiedot

Ravintolisäopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille

Ravintolisäopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille Ravintolisäopas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille 2004 (päivitetty 7/2006) ESIPUHE 2 Ravintolisäopas on tarkoitettu sekä elintarvikevalvontaviranomaisten että elintarkealan toimijoiden

Lisätiedot

Euroopan unionin virallinen lehti

Euroopan unionin virallinen lehti 18.1.2007 L 12/3 OIKAISUJA Oikaistaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, elintarvikkeita koskevista ravitsemus- ja terveysväitteistä ( L 404,

Lisätiedot

Eviran ohje 17027/3. Ainesosan määrän ilmoittaminen

Eviran ohje 17027/3. Ainesosan määrän ilmoittaminen Eviran ohje 17027/3 Ainesosan määrän ilmoittaminen Ainesosan määrän ilmoittaminen Eviran ohje 17027/3 Eviran ohje 17027/3 Käyttöönotto 25.2.2010 Tuoteturvallisuusyksikkö Hyväksyjä Esittelijä Annika Nurttila

Lisätiedot

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohje ravintolisäilmoituksen tekemisestä

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohje ravintolisäilmoituksen tekemisestä Esittelijä Minna-Maija Väänänen Sivu/sivut 1 / 6 Säädös: Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus ravintolisistä 571/2003 ja sen muutokset (672/2007) Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohje ravintolisäilmoituksen

Lisätiedot

Lausunto 05.05.2014. Lausuntopyyntö Evira/2731/0400/2014 Elintarviketieto-oppaan luonnoksesta

Lausunto 05.05.2014. Lausuntopyyntö Evira/2731/0400/2014 Elintarviketieto-oppaan luonnoksesta Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Evira/2731/0400/2014 kirjaamo@evira.fi Lausuntopyyntö Evira/2731/0400/2014 Elintarviketieto-oppaan luonnoksesta Elintarviketeollisuusliitto ry (ETL) kiittää mahdollisuudesta

Lisätiedot

Elintarvikkeiden lisäaineet

Elintarvikkeiden lisäaineet Lisätietoja Elintarvikkeiden lisäaineet Elintarvikkeiden turvallisuuteen, koostumukseen, laatuun, pakkausmerkintöihin ja markkinointiin liittyviin yleisiin kysymyksiin löytyy tietoa Eviran internet-sivuilta.

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 304/18 Euroopan unionin virallinen lehti 22.11.2011 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o 1169/2011, annettu 25 päivänä lokakuuta 2011, elintarviketietojen antamisesta kuluttajille, Euroopan

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 ««««««««««««2009 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta VÄLIAIKAINEN 2003/0165(COD) 6.1.2005 ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Lisäaineopas. Lukijalle

Lisäaineopas. Lukijalle 1 Lisäaineopas Lukijalle Tämä opas elintarvikkeiden lisäaineista on tarkoitettu tiedonlähteeksi kuluttajille, mutta se sopii myös opetustarkoituksiin sekä lähdeaineistoksi kaikille lisäaineista kiinnostuneille.

Lisätiedot

Elintarvikeparanteisiin liittyvät pakkausmerkinnät

Elintarvikeparanteisiin liittyvät pakkausmerkinnät Elintarvikeparanteisiin liittyvät pakkausmerkinnät Pakkausmerkintäseminaari elintarvikealan toimijoille ja valvontaviranomaisille 30.5.2013 Kirsi-Helena Kanninen Esityksen sisältö 1. Elintarvikeparanteita

Lisätiedot

Uusi elintarviketietoasetus muuttaa pakkausmerkinnät - mikä muuttuu ja milloin?

Uusi elintarviketietoasetus muuttaa pakkausmerkinnät - mikä muuttuu ja milloin? NordicFood ja NordicPack messut ELINTARVIKETEOLLISUUSLIITON AJANKOHTAISSEMINAARI 8.10.2014 Uusi elintarviketietoasetus muuttaa pakkausmerkinnät - mikä muuttuu ja milloin? Johtaja Marleena Tanhuanpää, ETL

Lisätiedot

Eviran ohje 17068/1. Elintarviketieto-opas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille

Eviran ohje 17068/1. Elintarviketieto-opas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille Eviran ohje 17068/1 Elintarviketieto-opas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille Elintarviketieto-opas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille Eviran ohje 17068/1 Eviran ohje

Lisätiedot

Mitä väitteitä elintarvikkeiden markkinoinnissa saa käyttää ja mitä ei?

Mitä väitteitä elintarvikkeiden markkinoinnissa saa käyttää ja mitä ei? Mitä väitteitä elintarvikkeiden markkinoinnissa saa käyttää ja mitä ei? Ylitarkastaja Kaisa Kukkonen Tuoteturvallisuusyksikkö Väiteseminaari Elintarvikkeiden markkinointi Aina kiellettyjä Lääkkeelliset

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 10.11.2003 KOM(2003) 671 lopullinen 2003/0262 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS vitamiinien, kivennäisaineiden ja eräiden muiden aineiden lisäämisestä

Lisätiedot

Yrittäjän tietoisku. Pakkausmerkinnät kalatuotteissa

Yrittäjän tietoisku. Pakkausmerkinnät kalatuotteissa Yrittäjän tietoisku Ajankohtaista lainsäädännöstä kala-alalla 21.11.2014 Pakkausmerkinnät kalatuotteissa Evira / VALO / TUTU / RATI Tuulikki Lehto Pakkausmerkinnät Yleistä Yleisenä tavoitteena kuluttajan

Lisätiedot

ELINTARVIKKEEN NIMEÄMINEN. Pakkausmerkintäseminaari 30.5.2013

ELINTARVIKKEEN NIMEÄMINEN. Pakkausmerkintäseminaari 30.5.2013 ELINTARVIKKEEN NIMEÄMINEN Pakkausmerkintäseminaari 30.5.2013 1 ELINTARVIKKEEN NIMI Kuluttajan kannalta tärkeimpiä merkintöjä elintarvikepakkauksessa / esitteessä / tms. Sijaitsee yleensä pakkauksen pääasiallisella

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ

KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ TERVEELLISYYS JA TERVEYSVAIKUTTEISUUS PIENYRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari 1. 2.12.2009 Kuopio Kuopion seudun osaamiskeskus OSAAMISKESKUSOHJELMA

Lisätiedot

Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 3

Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 3 Eviran ohje 18222/1 Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 3 Elintarvikkeet Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Eviran ohje 18222/1 Luonnonmukaisen tuotannon ohjeet 3 Elintarvikkeet 2009 Eviran ohje 18222/1

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Istuntoasiakirja 2009 A6-0407/2008 15.10.2008 ***I MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi rehun markkinoille saattamisesta ja käytöstä (KOM(2008)0124

Lisätiedot

Tiedätkö mitä haukkaat?

Tiedätkö mitä haukkaat? Vinkkejä parempiin valintoihin Valitse tuoteryhmistä tuotteita seuraavien kriteereiden mukaisesti: Maito ja piimä rasvaton Jogurtti, viili- ja rahka rasvaton vähärasvainen, enintään 1 % hiilihydraatteja

Lisätiedot

Ravintolisät mitä, millainen ja miksi?

Ravintolisät mitä, millainen ja miksi? Ravintolisät mitä, millainen ja miksi? Ravintolisäseminaari Helsingin yliopiston pieni juhlasali Mitä ravintolisät ovat? Historiaa Aikaisemmin erityisvalmisteita ja ravintoainevalmisteita (349/1989) Erityisvalmisteet:

Lisätiedot

1/2004 KULUTUSMAITOASETUKSEN VALVONTAOHJE

1/2004 KULUTUSMAITOASETUKSEN VALVONTAOHJE 1/2004 KULUTUSMAITOASETUKSEN VALVONTAOHJE Kulutusmaitoasetuksen valvontaohje Elintarvikevirasto 29.3.2004 29.3.2004 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO...3 2. KULUTUKSEEN TARKOITETTUJA MAITOJA KOSKEVA ASETUS...3

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI, annettu 30 päivänä kesäkuuta 1994, elintarvikkeissa käytettäväksi

Lisätiedot

1 (9) Elintarvike/elintarvikeryhmä Varoitusmerkintä/Käyttöohje Merkinnän perusteet

1 (9) Elintarvike/elintarvikeryhmä Varoitusmerkintä/Käyttöohje Merkinnän perusteet Pakkausmerkintäasetuksessa (1084/2004) ja tuotekohtaisessa lainsäädännössä vaaditut sekä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran edellyttämät varoitusmerkinnät ja käyttöohjeet, tilanne 24.4.2007 1 (9) Elintarvikevärit

Lisätiedot

Esim. Saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää. Erittäin tulinen tai tulinen Varottava tuotteen joutumista silmiin ja hengityselimiin

Esim. Saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää. Erittäin tulinen tai tulinen Varottava tuotteen joutumista silmiin ja hengityselimiin Pakkausmerkintäasetuksessa (1084/2004) ja tuotekohtaisessa lainsäädännössä vaaditut sekä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran edellyttämät varoitusmerkinnät ja käyttöohjeet 1 (9) Allergeenien ristikontaminaatio

Lisätiedot

KARTTIALAN LUOMURYPSIÖLJYN TUOTEPAKKAUKSEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

KARTTIALAN LUOMURYPSIÖLJYN TUOTEPAKKAUKSEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS KARTTIALAN LUOMURYPSIÖLJYN TUOTEPAKKAUKSEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Carita Uusinoka Opinnäytetyö Toukokuu 2015 Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Eviran ohje 16024/1. Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys

Eviran ohje 16024/1. Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys Eviran ohje 16024/1 Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys Vastuuhenkilö Carmela Hellsten Sivu/sivut 1 / 17 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 2 2 MÄÄRITELMÄT... 2 3 LAINSÄÄDÄNTÖ... 3 4 NAUDANLIHAN MERKITSEMINEN

Lisätiedot