Kannanotto Pullin koulun säilyttämiseksi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kannanotto Pullin koulun säilyttämiseksi"

Transkriptio

1 Kannanotto Pullin koulun säilyttämiseksi Johdanto Pullin koulun lakkauttamisesta ei synny Lohjan kaupungille säästöjä. Sitä vastoin lakkauttaminen aiheuttaa kustannuksia, sillä kuljetuskustannukset nousevat huomattavasti enemmän kuin sivistystoimen arvioimat säästöt opetuksesta. Pullin koulun kiinteistöstä ei synny Lohjan kaupungille säästöjä, vaikka se olisikin pois sivistystoimen vuosibudjetista. Kiinteistö on iso eikä ole realistista odottaa sille ostajaa tai vuokralaista ainakaan lähivuosina. Hyväkuntoista kiinteistöä ei myöskään kannata jättää rappeutumaan, vaan se jää edelleen kaupungin huollettavaksi ja ylläpidettäväksi. Mäntynummen yhtenäiskoulun oppilaaksiottoalueen oppilasennusteet ovat rajussa kasvussa, ja koulussa tällä hetkellä vapaana oleva kapasiteetti tulee itsestään käyttöön tulevien vuosien aikana omalta oppilaaksiottoalueelta. Sivistystoimen esityksessä myös Mäntynummen päiväkodin esikoululaiset tulisivat Mäntynummen yhtenäiskoulun yhteyteen mutta uuden ryhmän tuomaa tilantarvetta ei ole esityksessä huomioitu. Suuri osa Pullin koulun perheistä on muuttanut alueelle koulun vuoksi. Lapsiperheet ovat asettuneet suurelta osin juuri koulun läheisyyteen (kuljetusoppilaita vain 40%). Tämä kertoo siitä, että perheet arvostavat Pullin kylän erityistä luonnetta, jossa yhdistyvät luonnon läheisyys, yhteisöllisyys mutta toisaalta koulu lähipalveluna. Pullin koulun lakkauttaminen olisi kuolinisku Pullin kylälle ja sitä ympäröiville alueille. Koulun ympärille luontevasti rakentuva toiminta muodostaa ytimen kylän yhteisöllisyydelle. Pullin kylä on Lohjalla elävän maaseudun symboli, jota kaupungin ei kannata menettää. Päinvastoin, se kannattaa nostaa voimavaraksi. Pullin koulussa voitaisiin pilotoida sitä, kuinka uuden opetussuunnitelman haasteita voidaan toteuttaa perinteisemmissäkin koulurakennuksissa hieman luovuutta käyttäen. Uuden opetussuunnitelman mukaiset joustavat työtavat ovat jo käytössä Pullin koulussa. Tällainen malli herättäisi varmasti valtakunnallisestikin kiinnostusta, sillä vastaavia kouluja Suomessa on satoja. Alueella toimii erittäin aktiivisia yhdistyksiä, jotka ovat halukkaita osallistumaan täyspainoisesti koulun kehittämiseen.

2 1. Pullin koulun taustatiedot Pullin koulu on toiminut vuodesta 1901 Pullin kylässä n. 7 km päässä Lempolan liikekeskuksesta. Koulun oppilaat tulevat Pullista ja sitä ympäröivistä kylistä: Santoja, Kouvola, Mynterlä, Vasarla, Maikkala, Kutsila, Suittila, Hietainen ja Koski. Pullin kylän uusi asutus erityisesti lapsiperheiden osalta on keskittynyt koulun läheisyyteen ja siten kyläkouluksi Pullissa on suhteellisen vähän kuljetusoppilaita (1-6 luokkalaisista 40,81 %). Pullin koulussa toimii tällä hetkellä vielä esiopetusryhmä, jonka Lohjan kaupunki on päättänyt siirtää Mäntynummen päiväkodin yhteyteen alkaen syksystä Esiopetus mukaan lukien opetusryhmät ovat tällä hetkellä: 0-1 lk: 14 oppilasta 2-3 lk: 19 oppilasta 4-6 lk: 24 oppilasta Yhteensä oppilaita Pullin koulussa on tällä hetkellä 57 ja lukuvuoden alkaessa, esiopetuksen jäädessä pois tämän hetken tietojen mukaan 52. Esiopetuksen ja perusopetuksen yhteensovittamisesta on Pullin koulussa hyvät kokemukset, ja toisaalta toiminta yhteisissä tiloissa on tavoitteena kouluverkkoselvityksessä myös tulevaisuudessa. Koulun kiinteistö koostuu koulurakennuksesta, liikuntahallista sekä kahden vuokra-asunnon asuinrakennuksesta. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä käytössä. Koko kiinteistön lämpökeskus sijaitsee asuinrakennuksessa. Lohjan Liikuntakeskus Oy on esittänyt palveluverkko- ja organisaatiotyöryhmälle, että Pullin liikuntahalli tulisi säilymään lähiliikuntapaikkana myös mahdollisessa koulun lakkautustilanteessa. Pullin kylä sijaitsee maankäytöllisesti arvokkaassa kulttuuriympäristössä. Sekä maakuntakaavassa että Lohjan rakennemallissa Pulli on maakunnallisesti merkittävä kylä, jonka elinvoimaisena säilyminen on tärkeää. Koulu mahdollistaa tämän tuoden lapsiperheitä alueelle ja lisäten yhteisöllisyyttä ja tätä kautta asukkaiden hyvinvointia. Väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan Pullin koulun oppilaaksiottoalueella on oppilaita tulevinakin vuosina tasaisesti vastoin kouluverkkoselvityksessä esitettyjä oppilasennusteita Kouluverkkoselvitys Väestörekisterikeskus Kaikkiaan Pullin koulun nykyisellä oppilaaksiottoalueella asuu tällä hetkellä 648 vakituista asukasta, 237 taloudessa. 72 taloudessa asuu perhe, jossa on alle 18-vuotiaita lapsia (vuonna 2014), joista 55 taloudessa alakouluikäisiä tai nuorempia lapsia. Yhteensä oppilaaksiottoalueella alakouluikäisiä tai nuorempia asuu 109 hlöä.

3 Asukasennusteiden laatiminen on osoittautunut varsin haasteelliseksi. Esimerkiksi vuonna 2010 laaditun Lohjan palveluverkkokuvauksen mukaan Pullin koulun oppilasennuste putoaisi vuoden :stä vuoteen 2019 mennessä 30:een. Oppilasennuste on muuttanut suuntaansa täysin päinvastaiseen suuntaan, koska toimiva ja pieni lähikoulu on ollut merkittävä asuinpaikan valinnan peruste valtaosalle viime vuosina alueelle rakentaneista tai muuttaneista perheistä. (Lähde: Lohjan palveluverkko 2018, Lohjan kaupunki 2010) 2. Terve, toimiva ja kustannustehokas kokonaisuus Pullin koulu on sivistystoimen vuonna 2013 teettämässä toiminnallisuuden ja teknisen kunnon arviossa todettu erittäin hyväkuntoiseksi ja toimivaksi kouluksi (salkkuluokka 1). Koulu on rakennettu vuonna 1923, mutta on iästään huolimatta hyvässä kunnossa, eikä välittömiä korjaustarpeita ole. Koulussa ei ole myöskään havaittu minkäänlaisia rakenteellisia tai sisäilmaan liittyviä ongelmia. Pullin koulu alittaa oppilaskohtaisella kustannuksellaan Lohjan keskiarvon. Oppilaskohtaiset kustannukset ilman kuljetuskustannuksia ovat 4709 / vuosi. Kuljetusoppilaiden määrä on laskettu virheellisesti kaupungin tekemässä kouluverkkoselvityksessä. Kouluverkkoselvityksessä kuljetusoppilaiden määrään oli laskettu myös esikoululaiset, mutta koulun oppilaiksi oli huomioitu vain 1-6 lk:n oppilaat. Näin prosenttiosuus kouluverkkoselvityksessä oli virheellisesti 51,02%. Kuljetusoppilaita on tänä vuonna 40,81 % 1-6 luokan oppilaista. Esikoulu mukaan lukien prosenttiosuus on 42,10 %. Kuljetusoppilaiden määrään vaikuttavat myös vaarallisen tien luokitukset: Pullin kylän halki kulkevan Mynterläntien vaarallisuusluokitus poistui vuonna 2009, mikä vähensi kuljetusoppilaiden määrää. Toisaalta usean koululaisen koulumatka kulkee Saukkolantien kautta, joka on luokiteltu vaaralliseksi tieksi 0-6-luokkalaisille. Lohjalla keskimääräinen kuljetuskustannus/kuljetusoppilas on noin 1600 ja Pullin koulussa se on ollut n / oppilas, eli selkeästi alle keskiarvon. Koulukuljetuskustannukset Pullin koulun osalta ovat viime vuosina olleet n / vuosi. Pullin koulussa myös oppilaskohtaiset toimitilakustannukset ja pääomavuokrat (yhteensä 1818 ) ovat Lohjan alakoulujen keskiarvon alapuolella (1929 / oppilas ilman Jalavan koulua).

4 3. Pedagogisesti toimiva ja tehokas koulu 3.1. Uuden opetussuunnitelman toteutuminen Pullin koululla Uudessa opetussuunnitelmassa korostetaan oppilaan osallisuuden merkitystä, oppimista vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa ja oman oppimistavan löytämistä. Esiin tuodaan myös monipuolisten, kokemuksellisten ja toiminnallisten työtapojen merkitystä oppimisessa. Myös monipuoliset ja vaihtelevat oppimisympäristöt nähdään tärkeinä oppimiselle, samoin tietoteknologian hyödyntämisen mahdollisuudet. Opetushallituksen sivuilta lainattua: Kaikilla kouluasteilla uudet (Opetussuunitelman) perusteet korostavat oppimisen iloa ja oppilaiden omaa aktiivista roolia. Tärkeitä ovat vuorovaikutustaidot ja yhdessä tekeminen sekä kasvaminen kestävään elämäntapaan. Tulevaisuuden haasteisiin vastataan laaja-alaista osaamista vahvistamalla. Pullin koulussa on hyvät mahdollisuudet toteuttaa uuden opetussuunnitelman keskeisiä sisältöjä ja toimintatapoja. Käytännössä niitä toteutetaan Pullissa jo nykyisellään. Pienessä koulussa yhteisöllisyys on suuressa roolissa, joten oppilaiden osallisuus ja aktiivinen rooli toteutuvat siellä lähes itsestään. Yhdysluokkaopetus ja Pullin koulun virikkeellinen ympäristö mahdollistavat projektinomaisen opiskelun, oppilaiden välisen yhteistyön ja toiminnallisten työtapojen käyttämisen erinomaisesti. Uudessa opetussuunnitelmassa todetaan yhdysluokkaopetusta käsittelevän kappaleen kohdalla, että yhdysluokkaopetuksessa on hyvät edellytykset edistää opetuksen eheyttämistä ja käyttää monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Näin ollen yhdysluokkaopetuksessa on hyvät mahdollisuudet vastata odotuksiin laaja-alaisen osaamisen vahvistamisesta. Lisäksi opetussuunnitelmassa mainitaan yhdysluokkaopetuksen mahdollisuudet hyödyntää vertais- ja mallioppimista. Pullin koululla on mahdollisuus käyttää oppimisympäristöinä koulun luokka- ja muita sisätiloja joustavasti ja muunnellen. Tiloja voidaan muunnella helposti ja ilman suurempia investointeja esimerkiksi siirrettävien pöytien, lattiatyynyjen ja siirreltävien tietokoneiden avulla. Lisäksi oppimisympäristöinä hyödynnetään piha-aluetta, ympäröivää luontoa ja liikuntatiloja. Koululla on monipuolinen ja luonnonläheinen piha-alue, joka tarjoaa välitunneille vaihtelevaa tekemistä ja mahdollisuuksia leikkiin ja liikkumiseen. Opetustilanteissa on helppo jalkautua ulos tutkimaan luonnon ilmiöitä. Lukuisat metsäretket on helppo toteuttaa, kun ei tarvita bussikyydityksiä mihinkään. Luonnossa integroidaan eri oppiaineita toisiinsa luontevasti ja tarjotaan lapsille elämyksellisiä opetustuokioita. Liikuntahalli, kenttä sekä ympäröivät metsät ja pellot tarjoavat Pullin koululle erinomaiset liikuntamahdollisuudet, joita koululla hyödynnetään monipuolisesti. Koululla vierailee kirjastoauto. Tilojen lisäksi oppimisympäristössä tärkeitä tekijöitä ovat yhteisö ja toimintatavat, jotka ovat Pullin koululla vahvuus.

5 Varsinaisen koulutyön lisäksi Pullin koululla on runsaasti toimintaa, joka mahdollistaa oppimisen jatkumisen myös kouluajan ulkopuolella. Koululla toimii vaihtelevasti erilaisia kerhoja niin koulun kuin vanhempainyhdistyksenkin toimesta. Parhaillaan koululla toimii mm. koululaisille suunnatut sähly-, koris- ja musakerhot. Kerhojen lisäksi vanhempainyhdistys järjestää koululla aktiivisesti tapahtumia, jotka tuovat koululaisia ja perheitä yhteen kouluajan ulkopuolella. Esimerkkejä näistä tapahtumista ovat isien näytelmäkerho, laskiaisrieha, halloween-juhlat, kevätmyyjäiset, joulukorttipaja ja taidetapahtuma. Lisäksi vanhempainyhdistys järjestää Pullin koululla lapsille kesäkerhoa, jossa lapset voivat viettää kesän ensimmäiset viikot vanhempien ollessa vielä töissä. Tällainen yhteinen tekeminen lisää entisestään oppilaiden yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vahvistaa osallisuuden kokemusta. Englanninopetus on Pullin koulussa tapahtunut kiertävän englannin opettajan toimesta. Kiertävä tuntiopettaja olisi luonteva vaihtoehto myös uuden OPS:in mukanaan tuoman ruotsinkielen opetukseen koulun 6-luokkalaisille Yhdysluokkaopetus tukee sosiaalista kasvua Kyläkoulussa yhdysluokissa lapset oppivat luontevasti uuden OPSinkin painottamaa yritteliäisyyttä, aktiivisuutta ja sosiaalisia taitoja. Oppilaat harjaantuvat heterogeenisissä ryhmissä luontevasti auttamaan toisiaan. Oppilaat ovat innokkaita auttamaan myös opettajaa erilaisin pienin luottamustehtävin. Kyläkoulussa oppilaat saavat tärkeitä eväitä sosiaaliseen elämään ja emotionaaliset taidot kehittyvät. Yhdysluokassa ollaan totuttu eri-ikäisiin ja eritasoisiin oppilaisiin, joten kiusaamista toisten taitotasosta ei juurikaan esiinny. Myös välitunnilla isot oppilaat leikkivät luontevasti pienempien kanssa. Näin pienet saavat leikkiä luotettavan ja turvallisen isomman oppilaan kanssa ja toisaalta isommat oppilaat käyttäytyvät hienosti, kun tietävät olevansa esimerkkinä pienemmille. Tämä kehittää myönteisesti lasten moraalikäsitystä. Kyläkoulussa isommatkin oppilaat saavat olla lapsia ja touhuta pienempien kanssa, ilman pelkoa kasvojen menetyksestä. Kyläkoulussa oppilaat huolehtivat toisistaan, mutta myös aikuisten on helppo huomioida lapset pienessä koulussa. Jokainen koulun aikuinen on oppilaalle tuttu ja jokainen aikuinen tuntee kaikki koulun lapset. Ongelmat huomataan varhain ja niihin on helppo puuttua nopeasti juuri hyvän oppilastuntemuksen ansiosta. Samoin tiedonvaihto opettajien välillä käy luontevasti pienessä koulussa. Näin taataan jokaiselle lapselle turvallinen kouluilmapiiri. Myös tiivis yhteistyö opettajien ja oppilaiden vanhempien välillä helpottaa asioiden ratkaisemista. Kyläkoulussa opetustilat sijaitsevat fyysisesti lähellä toisiaan, mikä helpottaa arjen toimissa, sekä luo turvallisuutta, opettajat ovat aina kuuloetäisyydellä kaikesta toiminnasta. Pienissä kouluissa vanhemmat tuovat merkittävän lisän myös oppilaiden hyvinvointiin. Sosiaalisia ongelmia pystytään ennaltaehkäisemään ja ratkomaan helposti, kun yhteistyö on tiivistä. Kodin, koulun ja kylän yhteistyö rakentaa oppilaille ainutlaatuisen kasvuympäristön, jossa jokaisen lapsen identiteetti ja itsetunto vahvistuu. Pienessä koulussa lapsen omat vahvuudet tunnistetaan helposti

6 ja niitä pystytään tukemaan oikealla tavalla niin koulussa kuin kyläyhteisössäkin. Kylän ja koulun välistä yhteistyötä täydentää Pullissa asukasyhdistyksen ja vanhempainyhdistyksen vahva yhteistyö: yhteistyössä järjestetään lapsille ja perheille lähiharrastamista, taide- ja kulttuuritapahtumia, yhteisiä retkiä sekä talkoita Tieto- ja viestintäteknologia osana opetusta Pullissa Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä pidetään Pullin koulussa tärkeänä. Investointeja on tehty viime aikoina niin kaupungin kuin vanhempainyhdistyksenkin toimesta. Nopeasti kehittyvät 4G/LTE-mobiiliyhteydet kattavat jo nyt Pullin alueen kaikkien operaattoreiden osalta, eikä kallista kaapeliyhteyttä välttämättä tarvitse rakentaa nopean tietoliikenteen mahdollistamiseksi. Nykyisten isojen koulujen laitekanta ei tule kattamaan uusien oppilasmäärien tarpeita, ja uudet investoinnit tulevat olemaan tarpeen joka tapauksessa. Tieto- ja viestintätekniikan käyttöönotossa opettajan osaaminen on kriittinen tekijä eikä iso koulu takaa korkealaatuista opetusta. Uuden opetussuunnitelman mukainen tieto- ja viestintätekniikan opetus ja soveltaminen on Pullin koulussa täysin mahdollista ja sen tukemiseen myös vanhempainyhdistys on sitoutunut laitehankinnoilla ja kerhotoiminnalla (mm. mediakasvatuskerho alkaa syksyllä 2015). Uusi opetussuunnitelma ei myöskään edellytä, että tieto- ja viestintätekniikkaa hyödynnetään kaikissa kouluissa täsmälleen samalla tavalla. Luontevaa olisi, että koulut voisivat valita opetuksessa erilaisia painopisteitä ja hyödyntää niiden toteutuksessa tieto- ja viestintätekniikkaa tarkoituksenmukaisella tavalla. 4. Mäntynummen yhtenäiskoulun vastaanottokapasiteetti Lohjan kasvatus- ja opetuslautakunta on edellyttänyt palveluverkkotyöryhmältä 15 vuoden investointien arviointia. Mäntynummen yläkoulualueen alueella on asuinalueita ja liikennehankkeita, jotka ovat osin vasta rakentumassa. Näiden vaikutukset tulee tutkia ennen kuin teknisesti toimivia lähikouluja ryhdytään lakkauttamaan. Suurena riskinä on, että kaupunki ei pysty palveluverkon tiivistämisen jälkeen vastaamaan niihin tarpeisiin, jotka syntyvät Immulan kaavaalueen noin 500 uuden talouden ja ESA-radan tuoman lisärakentamisen myötä. Mäntynummen yhtenäiskoulun oman oppilaaksiottoalueen oppilasmäärä on vahvassa kasvussa ja koulu tulee olemaan haasteellisessa tilanteessa ilman lakkautettavien koulujen oppilaitakin. Lakkautettavaksi esitettyjen koulujen oppilaiden siirto Mäntynummeen edellyttää väistämättä välittömiä investointeja. Mäntynummen yhtenäiskoulun yläkoulun puoli on kunnoltaan selkeästi heikommassa kunnossa (tekninen kuntoluokka 70 %) kuin peruskorjattu Linderin puoli (tekninen kuntoluokka 98 %). Lakkautettavien koulujen oppilaiden siirto Linderin koulun puolelle edellyttää tällä hetkellä yläkoulun käytössä olevien tilojen haltuunottoa ja yläkoulun toimintojen siirtämistä

7 vanhalle puolelle, mikä aiheuttaa merkittäviä muutosinvestointeja (joita ei ole huomioitu kouluverkkoselvityksen laskelmissa). Mäntynummen yhtenäiskoulussa halutaan kehittää Monitoimijatalo-mallia, jossa saman katon alla yhdistyvät esi- ja perusopetus, nuorisotoimi, sosiaalitoimi, kirjasto jne. Huomioitavaa on, että kouluverkkoselvityksen esittämä tiivistämisprosessi vie lähes kaiken vapaan kapasiteetin koululta, eikä ole realistista sen rinnalla laajentaa koulun toimintakenttää Monitoimijatalon suuntaan. Kouluverkkoselvityksessä myös Mäntynummen päiväkodin esiopetus on kaavailtu siirrettäväksi Linderin esiopetusryhmän yhteyteen. Tämän muutoksen vaikutuksia ei ole kuitenkaan huomioitu juurikaan kouluverkkoselvityksessä. Palveluverkko- ja organisaatiotyöryhmän kokouksessa on esitetty, että Mäntynummen yhtenäiskoulualueen oppilaaksiottoalueet tarkistetaan, ja lopetettavien Pullin, Lehmijärven ja Asemanpellon koulujen oppilaat siirretään Mäntynummen, Perttilän ja Ojaniittutalon kouluihin. Kasvatus- ja opetuslautakunta on edellyttänyt, että niiden koulujen kuntoluokka tulee olla yli 75 %, joihin oppilaita oltaisiin siirtämässä. 75 % kuntotason saavuttaminen edellyttäisi laskelmien mukaan noin 6,3 miljoonan euron investointeja, mutta tässä laskelmassa ei ole huomioitu lainkaan mm. Perttilää, jonka kuntoluokka on kouluverkkoselvityksen mukaan vain 66 %. 5. Asukkaiden ja vanhempien näkemys koulun tulevaisuudesta Pullin ja sitä ympäröivien kylien asukkaille koulun säilyminen on elintärkeää. Koulu ja kylät ovat keskenään tiiviissä vuorovaikutuksessa, mikä tuo alueelle elinvoimaa ja asukkaiden hyvinvointia. Koulu on myös alueen ainoa julkinen palvelu, jota voitaisiin hyödyntää nykyistä paljon laajemmin. Asukkaiden näkemyksen mukaan Pullin koulua voitaisiin kehittää siten, että Pullin koulu voisi tulevaisuudessa olla luonto- tai taidepainotteinen koulu, jonne voisi hakeutua myös esim. Lempolan alueelta. Pullin koulun vahvuudet ovat juuri läheinen luonto ja maaseutu oppimisympäristönä sekä vahvat perinteet taide- ja kulttuuritoiminnassa. Alueella on lukuisia taiteilijoita, jotka toimivat yhteistyössä koulun kanssa. Pullin koulu voisi toimia alueen monitoimitalona, jossa toimisi esi- ja perusopetuksen lisäksi päiväkoti (esim. koulun lisärakennuksessa). Iltapäivällä ja illalla tiloissa toimisivat esim. nuorisokahvila tai vanhusten kerhot, erilaiset liikuntaryhmät, Hiiden opiston kurssit ja asukasyhdistyksen toiminta. Pullin koulun vanhempainyhdistys ry. ja asukasyhdistys Pohjoislohjalaiset ry. ovat sitoutuneita ja innostuneita koulun kehittämisestä yhdessä Lohjan kaupungin eri hallintokuntien kanssa. Huomionarvoista on se, että alueen vanhempain-, asukas- ja muut yhdistykset tuottavat ison osan niistä palveluista, jotka isommissa taajamissa kaupunki ja muut organisaatiot tuottavat.

8 Kiinteistö jää joka tapauksessa ensi vaiheessa kaupungin omistukseen, ja kiinteistöstä luopuminen on äärimmäisen hankalaa, koska siihen kuuluvat vuokra-asunto ja liikuntahalli, jonka Lohjan Liikuntakeskus Oy haluaa säilyttää lähiliikuntapaikkana (Liikuntaverkkoselvitys). Niin kauan kuin Lohjan Liikuntakeskus Oy ylläpitää hallia, kaupunki joutuu vastaamaan kiinteistön ylläpitokustannuksista, kuten lumen auraus, hiekoitus, lämmitys jne. Tämän lisäksi koulu on rakennettu Pullin tilasta lohkotulle, ja aikanaan Lohjan maalaiskunnalle koulukäyttöön lahjoitetulle tontille. Lakkautustilanteessa Pullin tilan nykyiset omistajilla on mahdollisuus vedota alkuperäiseen sopimukseen tontin käyttötarkoituksesta. 6. Lopuksi Pullin koulun lakkauttamisesta ei synny Lohjan kaupungille säästöjä. Sitä vastoin lakkauttaminen aiheuttaa kustannuksia, sillä koulun kiinteistö jää edelleen kaupungin huollettavaksi ja ylläpidettäväksi. Kuljetusoppilaiden määrä tuplaantuu, mikä tarkoittaa vuositasolla lisäkustannuksia (keskimääräinen kustannus/kuljetusoppilas Lohjalla 1600 ). Oppilasmäärän ja ryhmäkokojen raju kasvu Mäntynummen yhtenäiskoulussa edellyttää uusien opettajien rekrytointia. Jo tällä hetkellä koulukiusaaminen ja häiriökäyttäytyminen ovat haasteena Mäntynummen yhtenäiskoulussa, minkä vuoksi myös muuta henkilökuntaa tarvitaan lisää. Pienissä yksiköissä kuraattoreiden tarve on vähäistä, joten lakkautusten myötä kyseistä henkilökuntaa ei siirry Mäntynummeen. Pullin koulun oppilaiden arki muuttuisi lakkautuksen myötä radikaalisti. Kuljetusoppilaiden määrä lisääntyisi nykyisestä yli kaksinkertaiseksi (145%) ja oppilaiden koulukyydissä käyttämä aika lisääntyisi. Lohjan kaupunki optimoi koulukuljetuksia tehokkaasti, mutta optimoinnin tavoite ei ole oppilaiden hyvinvoinnin optimointi vaan kustannussäästön tavoittelu. Siten kyydityksen lakisääteinen enimmäisaika 2,5h/päivä tulee monella oppilaalla toteutumaan. Tämä aika on pois harrastamisesta, läksyjen teosta ja liikkumisesta. Koulujen kerhotoimintaan osallistuminen on kyytioppilaille mahdotonta, koska kerhoista ei kyyditystä kotiin järjestetä. Paikallisessa julkisessa keskustelussa usein on viitattu siihen, että pienten koulujen korkeat kustannukset vievät taajamien suuremmilta kouluilta resursseja. Tämä väite on täysin perusteeton. Pullin koulun kustannukset ovat kaikilla mittareilla alle Lohjan koulujen keskiarvon. Tuntikehyksen osalta koulu toimii nykyiselläänkin aliresursoidusti, mutta toimii silti erittäin hyvin. Sosiaalisia ongelmia esiintyy hyvin harvoin ja niihin voidaan puuttua nopeasti ja tehokkaasti. Pullin koulun lakkauttaminen olisi myös täysin vastoin Lohjan kaupungin strategiaa, jonka yhtenä tavoitteena on aktiivisten kylien säilyttäminen. Strategian mukaan maaseudun kyläkeskuksia tullaan kehittämään. Lohjan maa-alueesta suuri osa on maaseutumaista seutua, jonka asukkaat myös tarvitsevat lähipalveluita ja toimivan asuinympäristön.

9 Pulli on Lohjan maankäytön kehityskuvassa merkitty maakunnallisesti merkittäväksi maaseudun kyläalueeksi, jonka vetovoimatekijänä on maaseutumiljöö ja yhteisöllisyys. Koulun lakkautuksen myötä vetovoimatekijät häviävät, ja palvelujen häviämisen myötä alueelle rakennettujen asuntojen arvo laskee. Kaiken kaikkiaan tuntuu erikoiselta, että palveluverkon uudistamisella lähdettiin hakemaan kaupunkitasoisia säästöjä. Kuitenkin kustannukset näyttävät päinvastoin vain kasvavan nykyisestä, mm. koulukuljetuksessa olevien oppilaiden määrän rajun nousun, sekä kaupungille tyhjiksi jäävien tai kylätaloiksi jäävien rakennusten ylläpitokustannusten osalta. Erityisesti jo nyt on laskettu vastaanottavien koulujen kuntoluokan parantamiseksi investointeja 16 miljoonaa euroa, ja luvussa näyttäisi lainkaan olevan kaikkien vastaanottavien / muutoksen alla olevien koulujen kuntoluokan parantamista. Kokonaisinvestointitarve kouluverkossa seuraavien 10 vuoden ajalla on palveluverkkotyöryhmän mukaan 65 miljoonaa. Kaupungin perusopetuksen kuluista noin 66 % aiheutuu henkilöstökustannuksista, kun taas vuokrat ja siivous yhteensä muodostavat vain noin 14 % siivun. Oppilas tarvitsee ammattitaitoisen opettajan antamaa opetusta riippumatta siitä, missä hän sitä opetusta saa, ja tämän opetuksen hinta ilman pääoma- ja toimitilakustannuksia on Lohjalla keskimäärin noin 4000 / oppilas. Herää kysymys, saavutetaanko opetusta antavien yksiköiden vähentämisellä kuitenkaan sellaisia todellisia säästöjä, joita viranhaltijat mielellään teoriassa päättäjille esittävät?

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Kouluverkko. 29 29.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kasvatus- ja opetuslautakunta 27 25.02.2015. Palveluverkko- ja 125/00.01.02/2015

Kouluverkko. 29 29.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kasvatus- ja opetuslautakunta 27 25.02.2015. Palveluverkko- ja 125/00.01.02/2015 Palveluverkko- ja 29 29.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kasvatus- ja opetuslautakunta 27 25.02.2015 Kouluverkko 125/00.01.02/2015 PALRYH 29.01.2015 29 Lohjan kaupungin perusopetuksen kouluja on yhteensä 32

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

TYRNÄVÄN KUNTASTRATEGIA

TYRNÄVÄN KUNTASTRATEGIA TAUSTAA Markkuun seudun kyläyhdistys ja aiemmin kylätoimikunta on toiminut aktiivisesti pian 20 vuotta Kylän alueella asuu tällä hetkellä arviolta yli 300 henkeä Aktiivista ja elinvoimaista ydinmaaseutua

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT

KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT KOULUVERKKOSELVITYS 2016 KOULUJEN VANHEMPAINYHDISTYSTEN SWOT-ANALYYSIT SYLVÄÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS KIIKAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS MARTTILAN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS TYRVÄÄNKYLÄN KOULUN VANHEMPAINYHDISTYS

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Viitekehyksenä perusopetuksen laatukriteerit ja varhaiskasvatuksessa viitekehyksenä on käytetty Valtakunnallisia varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Kouluverkkoselvitys. Lausunto

NOUSIAISTEN KUNTA. Kouluverkkoselvitys. Lausunto NOUSIAISTEN KUNTA Kouluverkkoselvitys Lausunto FCG KOULUTUS JA KONSULTOINTI OY P19874P001 Lausunto 1 (6) Oksanen Raila Sisällys 1 Johdanto... 1 1.1 Vaihtoehto 1. Valpperin koulun toiminta jatkaa korjaamattomassa

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus Opetussuunnitelmauudistus Suomessa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet ja linjaukset

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys

Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys 29.01.2015 Lähtökohdat Esi- ja perusopetusverkkoselvitys on laadittu sellaisessa taloudellisessa tilanteessa, jossa Lohjan kaupungin on kyettävä tekemään pysyviä

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio Kampus tulevaisuuden ajatuksia rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio 1 Uudistuksen aika 2 3 4 Opetussuunnitelma 2016- Laaja-alaiset kokonaisuudet - jatkuva kokonaisuus Monialaiset

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Lohjan kaupungin kouluverkkoselvitys: lapsivaikutusten arviointi/ kysely perheille

Lohjan kaupungin kouluverkkoselvitys: lapsivaikutusten arviointi/ kysely perheille Lohjan kaupungin kouluverkkoselvitys: lapsivaikutusten arviointi/ kysely perheille -Kysely toteutettiin ajalla 26.5.-12.6.2015, jakelu koulujen ja vaikuttajaraadin/lokova:n kautta -Kyselyyn vastasi yhteensä

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko kuntalaisilta 3.3.2015

Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko kuntalaisilta 3.3.2015 Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko kuntalaisilta 3.3.2015 Kouluverkkotyöryhmän työskentelyn lähtökohdat: Kaikissa alakouluissa investointitarve Oppilasmäärien kasvu Opetussuunnitelmauudistus Prosessi

Lisätiedot

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2016

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2016 HYVÄN KASVUN OHJELMA 2015-2020 ARVIOINTI 2016 Toteutus Toteutettiin Wilman kyselytoiminnolla huhtikuun 2016 aikana Vastauksia yht. 1118 kpl Perusopetuksen oppilaat (4.,6.,8.lk) oppilaat 610 kpl Lukion

Lisätiedot

Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa

Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa 1 Arjen tietoyhteiskunta hanke Liikenne- ja viestintäministeriön, opetusministeriön ja Opetushallituksen yhteinen hanke vuosina 2008-2010

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto Karkkila. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto Karkkila. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto 14.- 15.9.2015 Karkkila Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Koulua ympäröivä maailma muuttuu Teknologia Ilmastonmuutos, luonto

Lisätiedot

Palveluverkon uudistaminen. Kuulemistilaisuus

Palveluverkon uudistaminen. Kuulemistilaisuus Palveluverkon uudistaminen Kuulemistilaisuus 3.12.2015 Tarkastelun lähtökohtia oppilaslähtöisyys ja pedagoginen tasa-arvo oppimisympäristöissä opetusvälineet ja teknologia uuden opetussuunnitelman tuomat

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset

Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset Oppilasmäärät 2019 ja ennuste 2020-2025 perusopetus esiopetus ei ole mukana luvuissa

Lisätiedot

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2018

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2018 HYVÄN KASVUN OHJELMA 2015-2020 ARVIOINTI 2018 Palveluvaliokunta 29.5.2018 Toteutus Toteutettiin Wilman kyselytoiminnolla huhti-toukokuun 2018 aikana Vastauksia yht. 1055 kpl Perusopetuksen oppilaat (4.,6.,8.lk)

Lisätiedot

PIHLAJAVEDEN KOULUPIIRITARKASTELUT 04/2019

PIHLAJAVEDEN KOULUPIIRITARKASTELUT 04/2019 PIHLAJAVEDEN KOULUPIIRITARKASTELUT 04/09 KYSELY Projektin yhteydessä toteutettiin kysely oppilaiden huoltajille Kyselyssä kartoitettiin huoltajien näkemyksiä siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä lapsen koulunkäyntiin

Lisätiedot

Yleissivistävä koulutus uudistuu

Yleissivistävä koulutus uudistuu Yleissivistävä koulutus uudistuu Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus Opetusalan johtamisen foorumi / Lukion uudistamisen johtaminen Helsinki 5.6.2013 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa EDUCA 24.1.2014 Irmeli Halinen ja Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Verkkosivut: oph.fi/ops2016 Etusivun uutiset

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Ajankohtaistilanne perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta ja koulun kerhotoiminta

Lisätiedot

Arjen tietoyhteiskunta - hanke

Arjen tietoyhteiskunta - hanke Arjen tietoyhteiskunta - hanke 1 Arjen tietoyhteiskunta hanke Liikenne- ja viestintäministeriön, opetusministeriön ja Opetushallituksen yhteinen hanke vuosina 2008-2010 Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä

Lisätiedot

Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen kuntalaiskysely

Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen kuntalaiskysely Päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen kuntalaiskysely Hyvä vastaaja, Tämä kysely tarkoituksena on kerätä tietoa päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen valmisteluun sekä päätöksentekoon. Voit halutessasi vastata

Lisätiedot

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22 Koulukysely oppilaiden huoltajille 1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22 1/11 2/11 N Prosentti Hirvijärvi 0 0 Jurvan yhtenäiskoulu 0 0 Kangas 0

Lisätiedot

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Palveluverkkomuutosten taustalla I Toiminnan laatu Kaiken palvelutuotannon ja toiminnan lähtökohtana pitää olla kuntalainen (tuotantolähtöisyys

Lisätiedot

Tilatehokkaat oppimisympäristöt laadusta tinkimättä

Tilatehokkaat oppimisympäristöt laadusta tinkimättä Tilatehokkaat oppimisympäristöt laadusta tinkimättä Raila Oksanen, johtava konsultti, FCG Konsultointi Mikko Kaira, toimialajohtaja, FCG Suunnittelu ja tekniikka FCG Suunnittelu ja tekniikka 24.9.2018

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT

VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT Tutkitut vaihtoehdot Nykyverkko, parannettuna VE 0 + Kahden koulun malli VE 1 Kolmen koulun malli VE 2 Neljän koulun malli VE 3 Huom! Molemmat eivät

Lisätiedot

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä JOPO Joustava perusopetus 1/2 Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä Uudenmaankatu 17 Rehtori Janne Peräsalmi 05800 Hyvinkää Vehkojan koulu 0400-756276 janne.peräsalmi@hyvinkää.fi

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta Uudistuva esiopetus Helsinki 4.12.2014 Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Uudistus luo mahdollisuuksia Pohtia omaa opettajuutta Pohtia

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2018 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.4. 11.5.2018 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4278 oppilaan noin 8400:lle huoltajalle Kyselyyn vastasi

Lisätiedot

Sorkkisten koulun lakkauttaminen

Sorkkisten koulun lakkauttaminen Kasvatus- ja opetuslautakunta 67 26.10.2015 Kunnanhallitus 192 02.11.2015 Valtuusto 53 09.11.2015 Sorkkisten koulun lakkauttaminen 250/12.00.00/2015 Kasvope 26.10.2015 67 Euran kunnan kouluverkkosuunnitelmaa

Lisätiedot

Kerhotoiminta mahdollistaa lahjakkuuden ja erityisvahvuuden tukemisen Leo Pahkin

Kerhotoiminta mahdollistaa lahjakkuuden ja erityisvahvuuden tukemisen Leo Pahkin Kerhotoiminta mahdollistaa lahjakkuuden ja erityisvahvuuden tukemisen Leo Pahkin Täällä saa tehdä niitä asioita, joista on kiinnostunut Kerhojen tarjoamista eri lahjakkuuden alueiden tukemiseen Kerhoissa

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Ilpo Tervonen, 18.8.2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Hillatien koulussa on turvallinen ja kaikkia kannustava työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22 Koulukysely oppilaiden huoltajille 1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22 1/11 2/11 N Prosentti Hirvijärvi 0 0 Jurvan yhtenäiskoulu 0 0 Kangas 0

Lisätiedot

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN. Paula Äimälä Rauman normaalikoulu

MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN. Paula Äimälä Rauman normaalikoulu MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET JA EHEYTTÄMINEN Paula Äimälä Rauman normaalikoulu OPETUKSEN EHEYTTÄMINEN edellyttää pedagogista lähestymistapaa, jossa kunkin oppiaineen opetuksessa ja erityisesti oppiainerajat

Lisätiedot

KHAL KVALT

KHAL KVALT KHAL 9.12.2013 310 KVALT 16.12.2013 Kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 17.6.2013 50, että kunnassa tehdään palveluverkkotarkastelu, jonka yhteydessä kouluverkkoselvitys päivitetään Oppilasmäärissä ei

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN TERVEHDYS PIENKOULUILLE

OPETUSHALLITUKSEN TERVEHDYS PIENKOULUILLE OPETUSHALLITUKSEN TERVEHDYS PIENKOULUILLE Pieksämäki 7.10.2015 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Hallituksen kärkihankkeet Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin Toisen asteen ammatillisen

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

Läntisen alueen palveluverkkoselvitys. Kasvu ja kulttuuri ydinprosessi Pekka Kares

Läntisen alueen palveluverkkoselvitys. Kasvu ja kulttuuri ydinprosessi Pekka Kares Läntisen alueen palveluverkkoselvitys Kasvu ja kulttuuri ydinprosessi Pekka Kares 18.11.2015 Tausta Kaupunginvaltuusto on päättänyt lakkauttaa vaiheittain Mouhijärven lukion ja Äetsän Sarkia- lukion Tilat

Lisätiedot

Mikkeli. Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla. Seija Manninen 9.5.2011

Mikkeli. Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla. Seija Manninen 9.5.2011 Mikkeli Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla Mikkelin kaupungin opetustoimi p Perusopetus kouluja 26 n. 4800 oppilasta p Esiopetus osin koulujen yhteydessä, osin päivähoidon järjestämänä p Perusopetuksen

Lisätiedot

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2016 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 46, 26.05.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta, 57, 16.06.2016 57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Kurikan kouluverkkoselvitys

Kurikan kouluverkkoselvitys Kouluverkkoselvitys Kurikan kouluverkkoselvitys 2017-2018 Päätös 28.11.2016 : Kaupunginhallitus päätti, että Kurikan kaupungissa tehdään kokonaisvaltainen kouluverkkoselvitys sisältäen myös lukiot, kevään

Lisätiedot

Kuntalaiskyselyn tulokset

Kuntalaiskyselyn tulokset n tulokset Pia Setälä Lasten ja nuorten palveluiden johtaja 5.1.2018 1. Asun Salossa (rastita missä kuntakeskuksessa) Yhteensä 540 vastaajaa 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 32,4% 41,9% 20% 10% 0% 2,8%

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT Miten maailma koulun ympärillä muuttuu? Millaista osaamista oppilaat tarvitsevat elämässään? Millaisessa koulussa on hyvä oppia ja

Lisätiedot

Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi. Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo

Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi. Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo Tuula Nyman, päiväkodin johtaja, Kartanonrannan oppimiskeskus, Kirkkonummi Päivi Järvinen, esiopettaja, Saunalahden koulu, Espoo 1 Edistää lapsen kasvu-, kehitys ja oppimisedellytyksiä Vahvistaa lapsen

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

Saarijärvi sivistyksen keht - uudet oppimisen tilat

Saarijärvi sivistyksen keht - uudet oppimisen tilat Saarijärvi sivistyksen keht - uudet oppimisen tilat Johtoryhmä 17.1.2017 Nykytilanne kiinteistöt Herajärvi = Edellyttää korjaustoimenpiteitä tai uudisrakentamista Pylkönmäki = Edellyttää peruskorjausta

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

Saarijärvi sivistyksen kehtj - uudet oppimisen tilat

Saarijärvi sivistyksen kehtj - uudet oppimisen tilat Saarijärvi sivistyksen kehtj - uudet oppimisen tilat Johtoryhmä 17.1 Nykytilanne kiinteistöt Herajärvi = Edellyttää korjaustoimenpiteitä tai uudisrakentamista Pylkönmäki = Edellyttää peruskorjausta tai

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen Opetussuunnitelmat uudistuvat 2016 Tarja Ruohonen OPS-uudistuksen tavoitteita: Kasvun ja oppimisen jatkumon vahvistaminen Rakennetaan olemassaoleville vahvuuksille Määritellään kasvatustyötä ja toimintakulttuurin

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ohjelma

Kestävän kehityksen ohjelma Kestävän kehityksen ohjelma tavoitteita, toimintaa ja tuloksia Annukka Luomi ja Laura Virta 8.10.2010 Tervetuloa pajaan! 4V-hanke Keke koulussa ja Keke päiväkodissa -oppaat Keke-työn käynnistäminen Keke

Lisätiedot

Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012

Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012 Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012 Koulujen yhteinen teema lukuvuoden 2011-2012 aikana: Kunnassa yhteisesti toteutettava teema on tämän lukuvuoden aikana hyvinvointi. Aihekokonaisuuteen

Lisätiedot

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö Yli-Maarian koulu YMA ja Moision yksikkö 1.8.2018 Kaupunginvaltuuston 18.4.2011 hyväksymäyli-maarian koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma Alun perin Yli-Maarian koulu mitoitettiin vain

Lisätiedot

Y4 LIEVIÖ-PAUNI MAASEUTUALUEIDEN ASUKASKYSELYN ( ) VASTAUKSET, MONIVALINTAKYSYMYKSET

Y4 LIEVIÖ-PAUNI MAASEUTUALUEIDEN ASUKASKYSELYN ( ) VASTAUKSET, MONIVALINTAKYSYMYKSET Y LIEVIÖ-PAUNI MAASEUTUALUEIDEN ASUKASKYSELYN (9..-8..1) VASTAUKSET, MONIVALINTAKYSYMYKSET 1 MAANKÄYTTÖ 3 Kuinka paljon alueen maankäytön ohjaamisessa tulisi mielestäsi panostaa 3 Vastauksia (37-39kpl)

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

VUOSILUOKKIIN SITOMATON ESI-JA ALKUOPETUS TOHOLAMMILLA, OPETUSSUUNNITELMA

VUOSILUOKKIIN SITOMATON ESI-JA ALKUOPETUS TOHOLAMMILLA, OPETUSSUUNNITELMA VUOSILUOKKIIN SITOMATON ESI-JA ALKUOPETUS TOHOLAMMILLA, OPETUSSUUNNITELMA 1. Vuosiluokkiin sitomattoman alkuopetuksen määrittely Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014) määritellään vuosiluokkiin

Lisätiedot

Yhteenveto vanhempien vastauksista/pdilahden koulu. Vastauksia yhteensd 1 3.

Yhteenveto vanhempien vastauksista/pdilahden koulu. Vastauksia yhteensd 1 3. Yhteenveto vanhempien vastauksista/pdilahden koulu Vastauksia yhteensd 1 3. 1. Koulun vahvuudet - yhteisollisyys (7) - yksilcillisyyden huomiointi (4) - ympdristo - vdlituntipiha ja luonto liihella (8)

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Taustatietoja Kysely toteutettiin toukokuun lopulla 2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan 7966:lle huoltajalle

Lisätiedot

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa

OPS Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa OPS 2016 Turvallisuus opetussuunnitelmauudistuksessa Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelma LUKU 3 PERUSOPETUKSEN TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET 3.1. Perusopetuksen tehtävä 3.2 Koulun kasvatus- ja

Lisätiedot

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014

Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Oppimisympäristöt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 Eija Kauppinen Opetushallitus Rakennusfoorumi 6.11.2018, Helsinki Oppimisympäristöt muutoksessa Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa

Lisätiedot

E-oppimateriaalit. Opinaika vs. CD-verkko-ohjelmat

E-oppimateriaalit. Opinaika vs. CD-verkko-ohjelmat Nokian N8 puhelimessa Uutta Toimii netin kautta, ei ohjelmien asennuksia eikä ylläpitoa, koulun lisäksi käytettävissä myös kotona ja muualla 24/7, lisäksi muita opiskelua helpottavia verkko-opetuksen mahdollistavia

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Opetuksen järjestäjän taso, kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Opetuksen järjestäjän taso, kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Opetuksen järjestäjän taso, kevät 2015 Sivistystoimiala 13.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Opetuksen järjestäjän tasolla kyselyyn

Lisätiedot

Kuntaliitossopimuksen mukaan: Lakisääteiset peruspalvelut turvataan lähipalveluina kuntalaisille kuntakeskuksissa.

Kuntaliitossopimuksen mukaan: Lakisääteiset peruspalvelut turvataan lähipalveluina kuntalaisille kuntakeskuksissa. Kouluverkko Sivistyslautakunnan iltakoulu 16.1.2014 Markku Kankkunen, Tuija Kauppinen, Marja-Liisa Brunou, Aila Kosunen, Minna Rautiainen, Riitta Kitunen, Sirpa Malinen Kuntaliitossopimuksen mukaan: Lakisääteiset

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys

SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys SUOMENKIELISEN PERUSOPETUKSEN PALVELU- JA KOULUVERKKOSELVITYS 2015 / Jatkoselvitys Vaasan kaupunki Suomenkielinen koulutoimi Lokakuussa 2015 Sisällys: 1. Lautakunnan toimeksianto 2. Alueen 1 alakoulujen

Lisätiedot

Opetushallituksen kuulumiset

Opetushallituksen kuulumiset Opetushallituksen kuulumiset Helsinki 11.9.2015 SML:n pulmaparlamentti Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS 1 Uudistuvat opetussuunnitelmat 2012-2017 Yleissivistävä koulutus Esiopetus 2014 Perusopetukseen valmistava

Lisätiedot

Oppimisen ja koulun käynnin tuki

Oppimisen ja koulun käynnin tuki Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri / Valteri-koulu Oppimisen ja koulun käynnin tuki Erityisasiantuntemus: autismin kirjo, neuropsykiatriset häiriöt, kieli ja kommunikointi, kuuleminen, näkeminen, liikkuminen

Lisätiedot

YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ

YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ Vaikutus Vaihtoehto 2+ (7,4 milj.+0,8 milj. = 8,2 milj.) Vaihtoehto UUSI (9,8 milj.+0,6 milj. = 10,4 milj.) Perusopetuksen vl.

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Arkistot ja kouluopetus

Arkistot ja kouluopetus Arkistot ja kouluopetus Arkistopedagoginen seminaari 4.5.2015 Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Opetushallitus Koulun toimintakulttuuri on kokonaisuus, jonka osia ovat Lait, asetukset, opetussuunnitelman

Lisätiedot

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu.

Koulu. Hyrylän yläaste. Hyökkälän koulu. Jokelan yläaste. Kellokosken koulu. Kirkonkylän koulu. Klemetskogin koulu. Kolsan koulu. Koulu Hyrylän yläaste Hyökkälän koulu Jokelan yläaste Kellokosken koulu Kirkonkylän koulu Klemetskogin koulu Kolsan koulu Lepolan koulu Mikkolan koulu Nahkelan koulu Paijalan koulu Pertun koulu Riihikallion

Lisätiedot

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii!

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Minna Koirikivi, Centria-ammattikorkeakoulu Reetta Leppälä, Centria-ammattikorkeakoulu Mari Myllylä, Alavieskan kunta Paula Santapakka, Centria-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Painopistealueet Kivijalka: Turvallinen oppisympäristö Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen Kannustava ilmapiiri

Lisätiedot

Keke päiväkodissa ja koulussa

Keke päiväkodissa ja koulussa Keke päiväkodissa ja koulussa 4V -hankkeen loppuseminaari Katja Viberg 23.11.2010 Mistä puhe? Keke opseissa ja vasuissa Keke-työn raamit ja resurssit Keke koulussa ja Keke päiväkodissa -oppaat Keke-työn

Lisätiedot

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Tiina Tähkä tiina.tahka@oph.fi MAOL Pori 6.10.2012 1 Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin perusopetuksen kehittäminen valtuustokaudella

Kouvolan kaupungin perusopetuksen kehittäminen valtuustokaudella Kouvolan kaupungin perusopetuksen kehittäminen valtuustokaudella 2017 2021 Kuntalaisinfot 22./23./24.5.2018 Selvityksen lähtökohdat Ismo Korhonen, lasten ja nuorten palvelujen johtaja 28.09.20 Sisäilma

Lisätiedot