Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta"

Transkriptio

1 Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta Kunta- ja palvelurakenneuudistushanke

2 1 PÄÄKAUPUNKISEUDUN KANNANOTTO KUNTIEN JA VALTION TEHTÄVIENJAOSTA Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta esittää sisäasiainministeriölle kuntien ja valtion tehtävienjaosta seuraavaa: Kunnan ja valtion suhde on kestävällä pohjalla ja säilyttämisen arvoinen. Nykyinen tehtävänjako on pitkän kehityksen tulos. Roolit palvelutuotannossa ovat pääsääntöisesti selkeät, ja ne poikkeavat luonteeltaan toisistaan. Kuntien tehtävissä on olennaista paikallinen asiantuntemus ja toiminnan alueellinen organisointi sekä toteutuksessa asiakaslähtöisyys. Palvelujen järjestäjä on demokraattisessa vastuussa suoraan asukkaille. Useat tehtävät edistävät myös kunnan elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä. Valtion tehtävissä korostuvat valtakunnan etu ja yhdenmukaisuuden vaatimukset ja valvontatarpeet. Valtio vastaa erityisesti tulonsiirto- ja sosiaaliturvaetuuksien turvaamisesta sekä osittain oikeusturva-, järjestys- ja turvallisuustehtävistä. Tehtävien siirto edellyttää aina pitkäjänteistä valmistelutyötä. Siirrot edestakaisin tai siirtoa koskevat selvitykset suhteellisen lyhyen ajan sisällä eivät palvele asukkaita eivätkä julkista hallintoa. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen aluevaiheessa listatut ehdotukset tehtävien siirrosta kunnilta valtiolle terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa, koulutuksessa ja muilla sektoreilla ovat tehtävinä pääosin sellaisia, että pääkaupunkiseudun kaupungit kykenevät järjestämään niiden hoidon tehokkaasti itse. Mikäli tehtäviä päätetään kuitenkin siirtää valtiolle, pitää kuntien saada täysi, käypä korvaus siirtyvästä kiinteästä ja irtaimesta omaisuudesta sekä kohtuullinen korko sijoitetulle pääomalle. Toimintamenojen osalta on valtion taholla lähdetty siitä, että muutos tehtävienjaossa toteutetaan kustannusneutraalisti. Pelkkä valtakunnantasoinen valtion ja kuntakentän välillä tapahtuva tarkastelu ei tällöin kuitenkaan riitä. On huolehdittava siitä, että kuntakohtainen kohdentuminen toteutuu oikeudenmukaisesti. Toimintamenojen osalta siirtyvästä toiminnasta ei myöskään saa syntyä kunnille kustannusrasitusta. Mahdollisten siirtojen yhteydessä on myös pidettävä huolta siitä, että kunnallisen eläkejärjestelmän toiminta turvataan. Hankkeen aluevaiheessa vastattavaksi pyydetyt kysymykset ja tehtävät muodostavat kokonaisuuden. Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta palaa tarvittaessa kuntien ja valtion väliseen tehtävienjakoon myös seuraavan vaiheen esityksessä.

3 2 ELINVOIMAISET AMMATTIKORKEAKOULUT TARVITSEVAT YHTEYTTÄ ELINKEINOELÄMÄÄN JA KUNNALLISIIN VAIKUTTAJIIN Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen yhteydessä on esitetty, että ammattikorkeakoulut siirrettäisiin valtion ylläpidettäviksi. Tätä on perusteltu mm. kuntien rahoitusongelmien helpottamisella, koko korkeakoululaitoksen ylläpidon samankaltaistamisella ja siten myös paremmalla mahdollisuudella ohjata yhtenäisesti koko korkeakoulujärjestelmää. Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulut ovat koko maan mittakaavassa suuria ja vetovoimaisia. Pääkaupunkiseudulla nuorten ikäluokka kasvaa edelleen myös pitkällä aikavälillä. Ammattikorkeakoulujen aluekehitystehtävä toteutuu parhaiten nykyisessä paikalliseen omistajuuteen ja paikalliseen hallintoon pohjautuvassa ylläpitojärjestelmässä. Ammattikorkeakoulujen siirto valtiolle voisi vaarantaa ammattikorkeakoulujen toiminnan ja paikallisen elinkeinoelämän tarpeiden yhteensovittamista. Pääkaupunkiseudun neuvottelukunnan mielestä ammattikorkeakoulujen ylläpitoa pohdittaessa on otettava huomioon seuraavaa: 1 Ammattikorkeakoulujen vahvuutena on ollut pääkaupunkiseudulla tiivis kytkentä oman alueen kuntiin ja elinkeinoelämään. Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulut ovat verkottuneet aktiivisesti paikallisesti. Lisäksi niillä on tiivis yhteys toisen asteen koulutukseen. Muuttuva ympäristö ja työelämän tarpeet edellyttävät aktiivista, ennakoivaa ja muutosvalmista toimintatapaa. Ammattikorkeakoulujen valtiollistaminen vaikeuttaisi niiden aluekehittämistehtävän toteuttamista ja ammattikorkeakoulujen tiivistä yhteistyötä paikallisten vaikuttajien ja elinkeinoelämän kanssa. Ammattikorkeakoulujen aluekehitystehtävä toteutuu parhaiten nykyisessä paikallisessa omistajuudessa ja paikallishallintopainotteisessa ylläpitojärjestelmässä. 2 Ammattikorkeakoululain (351/2003) mukaisesti ylläpitäjän tehtävät liittyvät ammattikorkeakoulun strategiseen kehittämiseen. Sisäisissä opetus-, tutkimus- ja kehitysasioissa ammattikorkeakoululla on itsehallinto. Nykyisin ammattikorkeakoulun ylläpitäjä mm. nimittää rehtorin, valitsee ammattikorkeakoulun kehittämisstrategiat sekä päättää talousarviosta. Jos ammattikorkeakoulut valtiollistetaan, joudutaan ratkaisemaan uudelleen niiden hallinto, ohjaus ja rahoitus. Ammatti-

4 3 korkeakoulujen valtiollistamisessa menetettäisiin ainakin suhteessa osakeyhtiö- ja säätiömuotoisiin ammattikorkeakouluihin osa taloudellisesta autonomiasta ja saataisiin tilalle nykyistä keskitetympi ja etäämpänä paikallisesta tasosta oleva rahoitusmalli. Valtio luovutti omistuksessaan olevat ammatilliset oppilaitokset kunnille pääosin vain vähän yli kymmenen vuotta sitten. Ammattikorkeakoulut ovat rakentaneet organisaatioitaan kuntoon ja haluavat nyt keskittyä perustehtäväänsä ja vastaamaan työelämän muutoksiin ja kansainvälistymishaasteisiin. 3 Ammattikorkeakoulujen toimintaa rahoittavat kunnat ja valtio. Ammattikorkeakoulujen tulot (ilman investointirahoitusta) koostuvat yksikköhintarahoituksesta, maksullisesta palvelutoiminnasta ja ylläpitäjän maksettavaksi jäävästä osuudesta ja muista tuloläheistä. Kuntien rahoitusosuus määräytyy niiden asukasmäärän perustella. Nykyiset ylläpitäjät tukevat ammattikorkeakouluja mm. rakennusinvestoinneissa, perusparannuksin ja hankkimalla irtainta omaisuutta. Kunnat panostavat myös osakepääoman kautta. Korkeakoulujen rahoituspohja on pääkaupunkiseudulla laajenemassa siten, että valtion rahoituksen lisäksi yhä suurempi osa menoista katetaan yritys- ja yhteisöyhteistyöllä. Valtiollistamisesta seuraa omaisuusjärjestelyjä. Niiden oikeudenmukaisuus ja kustannusneutraalisuus on kuntien kannalta selvittämättä. Kunnat ovat merkittävästi panostaneet ammattikorkeakoulujensa kehittämiseen, mikä tulisi täysimääräisenä ottaa huomioon. Valtiollistamisen yhteydessä tulisi koulukohtaisesti arvioida oikea vuokrataso tai tilojen ostoehdot. Toimitilojen lisäksi samat ongelmat liittyisivät myös ammattikorkeakoulujen irtaimeen omaisuuteen. Ylläpitojärjestelmän muutos aiheuttaisi myös kustannuksia henkilöstön aseman turvaamisessa, esimerkiksi eläke-eduissa. 4 Seudun lisääntyvä kansainvälinen yhteistyö edellyttää verkostomaista ja tiivistyvää yhteistyötä. Työ- ja elinkeinoelämän tarpeista lähtevä ammattikorkeakouluverkon uudistaminen ja kehittäminen voidaan tehdä parhaiten nykyisten ylläpitäjien yhteistyönä. Pääkaupunkiseudulla toimii eri ylläpitomuotoisia ammattikorkeakouluja. Arcada-Nylands svenska yrkeshögskola (stiftelse) Diakonia-ammattikorkeakoulu (osakeyhtiö) Haaga Instituutin ammattikorkeakoulu (säätiö) Helsingin ammattikorkeakoulu (Helsingin kaupunki) Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulu (säätiö) Humanistinen ammattikorkeakoulu (osakeyhtiö)

5 4 Evtek -ammattikorkeakoulu (kuntayhtymä) Laurea -ammattikorkeakoulu (osakeyhtiö) Yrkeshögskolan Sydväst (aktiebolag) 5 Pääkaupunkiseudun kunnilla on valmiutta rakenteellisiin ratkaisuihin sekä ammattikorkeakoulujen ylläpitomuotojen yhdenmukaistamiseksi että yhdistämiseksi. Myös ammattikorkeakoulujen ohjausta pystytään tiivistämään. Ensivaiheessa uudistusten selvitystyö voidaan aloittaa kuntien ylläpitämistä tai omistamista ammattikorkeakouluista. Myös yhdistäminen osakeyhtiöpohjalta on yksi kehittämisen vaihtoehdoista. Ammattikorkeakoulun toiminnalle asetettavat, kansallisen korkeakoulupolitiikan kannalta keskeiset tavoitteet ja niiden seuranta sekä keskeiset valtakunnalliset kehittämishankkeet tulee sopia niin, että myös pääkaupunkiseudun näkökanta tulee otetuksi huomioon. Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen yhteistyön kehittämistä, yhdistämistä ja organisointia käsitellään tarkemmin, kun pääkaupunkiseudun neuvottelukunta vastaa kunta- ja palvelurakenneuudistushankkeen toisessa vaiheessa kysymyksiin palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta. Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta katsoo, ettei ammattikorkeakoulujen valtiollistamiseen ole tarvetta, koska se vaikeuttaisi ammattikorkeakoulujen työ- ja elinkeinoelämälähtöistä paikallista aluekehittämistyötä sekä vähentäisi seudullista autonomiaa ja demokraattista päätöksenteko-oikeutta aluekehittämistehtävissä. Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta pitää tärkeänä, että seudulla turvataan monipuolinen ja riittävä ammatillinen korkeakoulutus seudun työ- ja elinkeinoelämän tarpeisiin. On välttämätöntä, että ammattikorkeakouluille kehitetään sellainen rahoitus- ja ylläpitomalli, joka vahvistaa edelleen toimialan vaikutusta pääkaupunkiseudulla ja luo aidon yhteyden myös alueen toisen asteen koulutukseen. Paras tulos saavutetaan ammattikorkeakoulujen nykyisellä ylläpitomallilla sitä kehittäen sekä tiivistämällä alueen kuntien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä. PELASTUSTOIMELLA VASTUU ARKIPÄIVÄN TURVALLISUUDESTA Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen yhteydessä on esitetty, että palo- ja pelastustoimi siirretään valtiolle.

6 5 Turvallisuus on laaja käsite, johon pelastustoimessa kuuluvat toisaalla yhteiset kansalliset turvallisuuskysymykset ja osallistuminen kansainväliseen toimintaan sekä vastuu ihmisten arkipäivän turvallisuudesta. Pelastuslaitos, poliisi ja puolustusvoimat muodostavat turvallisuuden takaavan pelastusorganisaation. Näistä pelastus- ja poliisitoimi kuuluvat Euroopan ja maailmanlaajuisesti useimmiten ainakin osittain paikallishallinnon tehtäviin. Pelastustoimen nykyinen järjestely on perusteiltaan toimiva. Ennen kaikkea se kykenee vastaamaan paikallisiin tarpeisiin ja reagoimaan nopeasti tapahtuviin muutoksiin ja tilanteisiin. Muiden kansallisten turvallisuusviranomaisten toiminta linkittyy pelastustoimen kautta luontevasti yhteistoimintaan paikallisviranomaisten oman verkoston kanssa. Hyvin toimivan kokonaisuuden muuttamiseen pitää olla painavat perusteet. Pääkaupunkiseudulla pelastustoimelta vaaditaan erityistoimia ja osaamista, koska täällä on satama ja vilkas matkustajaliikenne, maan päälentokenttä sekä satoja kansallisia ja kansainvälisiä suurtapahtumia. Nykyinen kuntapohjainen järjestelmä korostaa pelastustoimen paikallista luonnetta ja yhteistoimintaa kunnallisten viranomaisten kanssa. Nykyorganisaatio on ollut toiminnassa vasta vajaat kaksi vuotta. Muutos on merkittävä ja kaikkia kehittämistoimia ei ole vielä ehditty edes toteuttaa. Jo nyt on selvää, että perinteinen yhteistyö pääkaupunkiseudun kuntien ja muun seudun välillä on laajentunut ja syventynyt. Valtiollistamisen vaikutukset kuntien ja valtion talouteen on myös tiedettävä. Jos siirron tavoitteeksi otetaan kustannusneutraalisuus, kunnat joutuisivat todennäköisesti korvaamaan valtiolle kunnilta säästyvät vuotuiset kustannukset eli noin 300 miljoonaa euroa. Mikäli toimitilat siirtyisivät omistusoikeudella valtiolle, valtio joutuisi korvaamaan omaisuuden arvon kunnille. Valtio joutuisi myös lunastamaan kuntien kaluston ja korvaamaan eläkejärjestelmän muutoksen kustannukset Kuntien eläkevakuutukselle. Valtiolle kuuluu luontevasti vastuu kansallisen ja kansainvälisen turvallisuustyön koordinoinnista. Valtiollisen järjestelmän suurin ongelma olisi kuitenkin se, miten pystytään turvaamaan yhteistyö kunnan viranomaisten kanssa. Yhteistyö ensihoidossa ja sairaankuljetuksessa vaikeutuisi. Samoin yhteistyö maankäytöstä, rakennusvalvonnasta, ympäristöterveydenhuollosta ja väestönsuojelusta vastaavien viranomaisten kanssa olisi valtiollisessa järjestelmässä nykyistä vaikeampaa.

7 6 Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta korostaa pelastustoimen valtiolle siirron haittavaikutuksia: 1 Päätöksenteon etääntyminen, jolloin valtakunnallinen tasapuolistaminen vääjäämättä laskee pääkaupunkiseudun turvallisuustasoa. Myös kunnan vaikutusmahdollisuudet omaan turvallisuustasoon ja turvallisuuspalvelujen määrään katoaa. 2 Mikäli kustannusneutraalisuus toteutettaisiin, uudistus ei keventäisi kuntien taloutta. Riski kustannusten noususta siirtyisi ainakin teoriassa valtiolle. 3 Nykyisellään pelastustoimi antaa monia sellaisia palveluja, jotka ylittävät lakisääteiset minimit. Esimerkkinä on tehokas rakentamisen aikainen neuvonta ja yhteistyö suunnittelijoiden kanssa. Pelastuslaitokset toimivat yhteistyössä kaupunkien useiden virastojen kanssa. Rakennusvalvonta saa neuvontaa ja konsultaatiota lupakäsittelyissä rakennusten palo- ja henkilöturvallisuudessa sekä väestönsuojarakentamisessa. Lain mukaan rakennusvalvonta vastaa rakentamisen valvonnasta ja pelastusviranomainen tarkastaa valmiin rakennuksen. Käytännössä yhteistyön on kuitenkin oltava saumatonta jo suunnitteluvaiheessa, sillä valmiiden rakenteiden korjaaminen on kallista. Myös linjanvedot uusissa paloteknisissä ratkaisuissa saadaan ajoissa ja joustavasti omalta pelastuslaitokselta. Pelastustoimi antaa asiantuntijalausuntoja maankäytön suunnitteluun jo yleiskaavavaiheessa. Lisäksi riskienhallintayksikkö osallistuu lukuisten eri virastojen työryhmiin helpottaen heidän suunnitteluaan ja parantaen näin kaupunkien kokonaisturvallisuustasoa. Erityisen tärkeää on myös ennaltaehkäisevä työ kunnan sosiaali- ja terveystoimen sekä koulutoimen kanssa. 4 Väestösuojelun ja poikkeusoloihin varautumisen taso heikkenee. Epäselvää on siirtyisivätkö kaikki toiminnot valtiolle ja ottaisiko se hoitaakseen kaikki väestösuojat (velvoitekalliosuojat/yhteisväestösuojat). 5 Vapaaehtoistoiminnan järjestelyt vaarantuvat (VPK- järjestelmä). Sopimuspalokunnat ovat aina integroituneet tiiviisti kuntajärjestelmään. 6 Täysin epäselväksi jää, miten kiireellisen sairaankuljetuksen ja ensihoidon käy. Kyseessähän on ainutlaatuisen toimiva ja tehokas järjestelmä, mitä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirikin (HUS) lausunnossaan korostaa. Sisäasiainministeriön vastuulle eivät kuulu nämä toiminnot. Mikäli kiireellinen

8 7 sairaankuljetus ja ensihoito eriytetään pelastuslaitoksesta, joudutaan tilalle perustamaan korvaava organisaatio. Sen toimintaedellytykset pelastustoimesta erillisenä ovat nykyistä heikommat. Synergiaetu menetetään ja kustannukset kasvavat ja toiminnalliset tulokset heikkenevät. Pelastustoimi säilytettävä kuntien tehtävänä Pääkaupunkiseudun kuntien mahdollisuudet päättää omasta turvallisuustasostaan heikkenevät oleellisesti, jos pelastustoimi valtiollistetaan. On todennäköistä, että pitkällä aikavälillä voimavaroja tasataan muille alueille. Edelleen pääkaupunkiseudun erityisolosuhteet jäävät valtakunnallisessa järjestelmässä ottamatta huomioon. Lisäksi kaupungit joutuvat järjestämään osalle tehtäviä korvaavan järjestelmän. Pelastustoimi kunnallisena järjestelmänä tukee hyvin kuntien elinkeinopoliittisten tavoitteiden toteutumista ja kunnan asemaa kuntalaisten arjen turvaajana. Palvelutasopäätöstä tehtäessä voidaan sovittaa yhteen pelastustoimen kehittyminen ja kunnan kehittämisen tavoitteet. Alueen erityispiirteet voidaan ottaa huomioon. Yhteistyö eri kunnallisten toimintojen kuten sosiaali- ja terveystoimen, koulutoimen, kaavoituksen ja rakennusvalvonnan kanssa on tehokkaasti järjestettävissä erityisesti ennaltaehkäisevän turvallisuustyön kannalta. Myös vapaaehtoisen toiminnan turvaaminen on helpommin hoidettavissa kunnallisessa järjestelmässä. Seurauksena on tulosten heikkeneminen koko kaupungin turvallisuustasossa ja kokonaiskustannusten kasvu. Erityisen huolestuttavana on nähtävä ensihoidon ja kiireellisen sairaankuljetuksen eriytyminen pelastuslaitoksesta. Sairaankuljetus ja ensivastetoiminta ovat merkittävä osa pelastuslaitosten työtä. On arvioitavissa, että julkisia hankintoja koskeva kilpailuttamisvelvoite lisää yksityisten sairaankuljetusyritysten markkinaosuutta tulevaisuudessa. Sairaankuljetus tulee kilpailuttaa aina silloin, kun kunta itse ei ole palvelun tuottaja. Aluepelastuslaitos voi hoitaa sairaankuljetusta ilman tarjouskilpailua vain isäntäkuntansa alueella. Pääkaupunkiseudun kunnat ovat tuoneet esille ongelmat hankintalainsäädännön nykytulkinnassa hankintalain uudistamistyön yhteydessä. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen yhteydessä pitää arvioida kiireellisen sairaankuljetuksen kehittämistä. Synergiaetujen vuoksi kiireellinen sairaankuljetus ja muu pelastustoimi kuuluvat yhteen. Viime kädessä on kysymys aina ihmisten pelastamisesta ja minuuteista. Tämä on tärkeää esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa, joissa loukkaantuneita joudutaan irrottamaan ajoneuvosta ja kuljettamaan hoitoon. Toiminnan sujuvuus tulee mahdollistaa riippumatta kuntarajoista ja kilpailutusmääräyksistä. Samassa yhteydessä tulee kansallisel-

9 8 la tasolla päättää pelastushelikopteritoiminnan pysyvistä järjestelyistä, joilla toiminta vakinaistetaan valtakunnallisesti. Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta katsoo, ettei pelastustoimea tule siirtää valtion hoitoon, vaan tulee säilyttää nykyinen kunnalliseen järjestelmään perustuva pelastustoimi. Mikäli pelastustoimi siirretään valtiolle, tulee pääkaupunkiseudun kunnat eriyttää omaksi kunnalliseksi pelastustoimen järjestelmäksi. Kiireellinen sairaankuljetus toteutuu parhaiten, jos se on osa muuta pelastustoimintaa. SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TYÖNJAOSSA ON TARKISTETTAVAA Ratkaisevaa sosiaali- ja terveydenhuollon toimivuudelle ei ole organisointitapa, vaan rajapintojen hallinta ja toimintayksiköiden sisäisten prosessien sujuvuus sekä asiakkaan kokonaistilanteen hallinta. Pelkällä organisaatiomuutoksella ei voida ratkaista hoitoketjujen toimivuutta. Terveydenhuollon erityiskustannukset kohdennettava oikein Erikoissairaanhoidon valtiollistamisen tarkoituksenmukaisuutta arvioitaessa on olennaista päättää, mitä toimintaa se koskee. Yliopistollisen keskussairaalan yhteydessä tapahtuvan opetusja tutkimustoiminnan kustannukset tulisi kattaa valtion varoista täysimääräisesti. Nykyiseen eritysvaltionosuuslakiin perustuva korvausjärjestelmä ei käytännössä kata kaikkia kustannuksia. Vaativan erityistason erikoissairaanhoidon, eräiden pienten erityispotilasryhmien sekä vaativan erityistason päivystystoiminnan siirtäminen valtion hoidettavaksi saattaisi tarjota runsaasti etuja. Siten valtion vastattavaksi voitaisiin pitää perusteltuna siirtää: harvempiin kuin viiteen yliopistopiiriin keskitetyt, erikoissairaanhoitoon kuuluvat hoidot, valtakunnallisen päivystysvalmiuden ylläpito, hengityshalvauspotilaiden hoito sairauden harvinaisuuden, potilaita koskevien, muista poikkeavien etuisuussäännösten ja satunnaisen esiintyvyyden perusteella. Näissä tehtäväryhmissä kysymys on laajempi ja liittyy olennaisella tavalla Paras-hankkeen toisessa aluevaiheessa arvioitavaan ns. piirimalliin. Pääkaupunkiseutu kuulee parhaillaan eri

10 9 osapuolia ja toimittaa tarkemman esityksen mennessä. Terveydenhuollon kustannuksiin vaikuttaa olennaisena hoitoketjujen toimivuus. Ellei vastuita ole selkeästi määritetty, on vaarana, että kannustimet tarkoituksenmukaiselle sairaanhoidon porrastamiselle häviävät. Siksi valtiollistamisen yhteydessä potilasohjaukselle pitää olla valmiiksi päätettynä selkeät linjaukset, joilla potilaat ohjataan valtion rahoittamaan erikoissairaanhoitoon. Muutoin merkittävä riski on, että valtiollistettuun erikoissairaanhoitoon päätyy kustannusten siirtämiseksi potilaita, joiden oikea hoitopaikka olisi alemmalla porrastuksessa. Valtion tulisi vastata ulkomaalaisten terveydenhuollon kustannuksista kokonaisuudessaan. Kustannukset ovat jo nyt osittain valtion kustannettavia. Rahoitus ei kuitenkaan tosiasiassa kohdistu todellisuudessa potilaita hoitaneille yksiköille. Muiden kuin Suomessa asuvien tai työskentelevien ulkomaalaisten hoidon kustannusten tulisi säilyä valtion kustannettavina katettuina valtioiden välisellä laskutuksella, mutta siten, että valtio maksaa hoidon nettokustannukset palvelut tuottaneelle yksikölle välittömästi hoidon toteuduttua. Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta pitää tarpeellisena tuomitsematta jätettyjen rikoksentekijöitten hoitovastuun siirtämistä valtiolle. Sosiaalitoimen tehtäväjaossa täsmennettävää Holhoustoimi (edunvalvonta) on jo nyt valtion kustantamaa toimintaa, joten on luontevaa siirtää toiminta valtion hoidettavaksi. Kunnallisen toimeentulotuen normitetun osuuden ja elatustuen siirto kansaneläkelaitokselle ja valtion rahoitusvastuulle vapauttaisivat työvoimaa ennaltaehkäisevään sosiaalityöhön. Toimeentulotukiuudistuksen etuja olisi, että se loisi mahdollisuuden yksinkertaistaa ja tehostaa toimeentulotukijärjestelmää. Kun asumistuki, työttömyyspäiväraha ja toimeentulotuki maksetaan samalta luukulta, niin samalla tulisi ajankohtaiseksi yksinkertaistaa perusturvan myöntämistä. Uudistuksen uhkia olisi, ettei siirto mahdollistaisi yhden luukun periaatetta, vaan asiakas joutuisi hakemaan harkinnanvaraisen ja ehkäisevän toimeentulotuen toisesta virastosta. Niin ikään asiakas joutuisi tulemaan Kelasta sosiaalivirastoon muun sosiaalisen syyn vuoksi sekä aktivointitoimenpiteisiin. Pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuen muuttuminen vastikkeelliseksi jättäisi alle 500 päivää työttömänä olleet sosiaalityön väliinputoajiksi.

11 10 Epäselvää on, miten erotetaan normitettava osa ja harkinnanvarainen toimeentulotuki selkeästi toisistaan. Tätä jakoa pitää laissa ja asetuksessa selkiyttää. Elatustuen maksatusta ei voi erottaa elatusapujen perinnästä. Elatusturvassa 30 prosenttia työajasta menee elatustukiasioihin ja 70 prosenttia elatusapujen perintään. Siirron etuna olisi mm. että koko maassa olisi yhteinen atkjärjestelmä ja että kuntien välisistä tilityksistä voitaisiin luopua. Erityisesti ulkomaan perinnän keskittäminen koko maata kattavaksi olisi vaativan erityisosaamisen vuoksi perustelua. Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta puoltaa holhoustoimen ja elatustukiasioiden siirtoa valtion hoidettavaksi. Normitetun toimeentulotuen siirto valtion hoidettavaksi edellyttää ennen ratkaisun tekemistä siirron kokonaisvaikutusten selvittämistä. Lisäksi sosiaaliasiamiehen ja potilasasiamiehen tehtävien sekä omaishoidon tuen mahdollinen siirtäminen valtion hoidettavaksi edellyttää lisäselvityksiä. MUUT TOIMIALAT Kuluttajaneuvonta kuuluu valtiolle Pääkaupunkiseudun neuvottelukunnan toimenpideohjelmaan mukaisesti on selvitetty seudun kuluttajaneuvonnan järjestämisen erilaisia vaihtoehtoja. Selvityksen käsittely on parhaillaan vireillä pääkaupunkiseudun neuvottelukunnassa. Selvityksessä esitetään yhdistettäväksi pääkaupunkiseudun kunnallinen kuluttajaneuvonta vuoden 2006 alusta. Viimeistään vuoden 2007 alusta kuluttajaneuvonnan tulisi toimia yhteisissä tiloissa. Yhteisen kuluttajaneuvonnan toiminta tapahtuisi omakustannuspohjalta ja kustannusten jakoperusteena on kuntien asukasmäärä. Pääkaupunkiseudun kuluttajanneuvonnat tulisi yhdistää selvityksessä esitetyn menettelyn mukaisesti. Paras ja luontevin vaihtoehto pääkaupunkiseudun näkemyksen mukaan olisi kuitenkin kuluttajaneuvonnan siirtyminen valtiolle. Ympäristöterveydenhuolto säilytettävä kuntien tehtävänä Elintarvikelain mukaisten valvonta- ja lupa-asioiden sekä eräiden muiden ympäristöterveydenhuollon lupa-asioiden erottaminen ympäristöterveydenhuollon kokonaisuudesta ei ole perusteltua. Ympäristöterveydenhuollon tehtävien siirto ei ole tarkoituksenmukaista, kos-

12 11 ka tehtävät liittyvät läheisesti kuntien vastuulla oleviin muihin valvontatehtäviin kuten ympäristönsuojelu-, rakennusvalvonta- ja pelastustoimeen. Toiminnan tehokas järjestäminen edellyttää myös, että valvontaorganisaatio on lähellä valvontakohteita ja tuntee ne hyvin. Toimialalla on ollut vuodesta 2003 alkaen valtioneuvoston periaatepäätöksen mukainen seudullisten valvontayksiköiden kokeilu. Pääkaupunkiseudun kunnilla on jo yksinään periaatepäätöksen tarkoittamat riittävän vahvat ja asiantuntevat toimintayksiköt. MUUT EHDOTUKSET Valtion ja kuntien yhteispalvelut Valtion ja kuntien yhteistoimintaa sekä palvelurakennetta uudistettaessa pitää ottaa huomioon jo olemassa olevat tavat tarjota julkishallinnon palveluita kansalaisille vaivattomasti yhden luukun periaatteella. Tällaista palvelua on esimerkiksi yhteispalvelu. Yhteispalvelupisteitä on tällä hetkellä 213 ja yhteispalvelusopimuksia on tehty yhteensä 118. Kustannukset jaetaan vain 38 yhteispalvelupisteessä. Sisäministeriön yhteispalvelun yhteistyöryhmässä on sovittu, että yhteispalvelupisteiden toiminnan tueksi laaditaan malli kustannustenjaosta yhteispalvelussa (Yhteispalvelun kehittämisohjelma , kehittämistavoite nro 9). Tarve kustannusten jakomallista pohjautuu paikallistasolta saatuihin, kuntapuolen palautteisiin, joissa todetaan, että kustannuksia ei aina jaeta ja että jakoperusteet eivät ole yhteneväiset. Yhteistyöryhmässä on sovittu, että sisäasiainministeriö ja Kuntaliitto tekevät yhteistyössä ehdotuksen kustannustenjakomalliksi. Yhteispalvelupisteiden selkeimmät kustannustenjaot koskevat tilavuokria ja teleliikennettä lähinnä niissä yhteispalvelupisteissä, joissa on monta tahoa ja palveluista vastaavat kunkin omat virkailijat. Kustannustenjaot vaihtelevat erityisesti, jos kyseessä on toiminnasta tai palvelutehtävän suorittamisesta aiheutuva kustannusten jako eli kun toinen viranomainen valtuuttaa toisen viranomaisen hoitamaan yhteispalvelusopimuksessa määriteltyjä tehtäviä. Yhteispalvelun palveluvalikoima määrittyy tarkemmin sisäasiainministeriössä valmisteilla olevassa Yhteispalvelun tehostaminen -hankkeessa. Hanke asetettaneen loppuvuodesta Kuntaliitto esittää yhteispalvelun kehittämisen liittämistä osaksi kunta- ja palvelurakenneuudistusta.

13 12 Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta esittää porrastettuja toimia yhteispalvelujen kehittämiseksi ja tehostamiseksi: 1 Kuntien ja valtion kesken sovitaan kustannustenjaosta jo olemassa olevissa yhteispalvelupisteissä aiheuttamisperiaatteen mukaisesti. 2 Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen yhteydessä tehdään periaatelinjaus yhteispalvelujen kehittämisestä ja tehostamisesta. 3 Asetettavassa yhteispalvelujen tehostaminen -hankkeessa selvitetään tarkemmin tarvittavat kehittämistoimet ja etenkin sähköisen asioinnin mahdollisuuksia. TIIVISTELMÄ PÄÄKAUPUNKISEUDUN KANNANOTOSTA Pääkaupunkiseudun neuvottelukunnan mielestä ei ole tarvetta siirtää merkittäviä palvelukokonaisuuksia pääkaupunkiseudun kunnilta valtiolle. Vastustamme erityisesti seuraavien tehtävien siirtoa: pelastustoimi ammattikorkeakoulutoiminta. Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta puoltaa kuitenkin seuraavien tehtävien siirtoa valtiolle: tuomitsematta jätettyjen rikoksentekijöiden hoitovastuu elatustukiasiat holhoustoimi kuluttajaneuvonta Lisäksi neuvottelukunta katsoo, valtion varoista tulisi kattaa täysimääräisesti seuraavat kustannukset: yliopistollisen keskussairaalan yhteydessä tapahtuva opetus- ja tutkimustoiminta ulkomaalaisten terveydenhuoltokustannukset Jatkoselvityksiä vaativat neuvottelukunnan mielestä: normitettu toimeentulotuki terveydenhuollon vaativa erikoissairaanhoito ja siihen rinnastettavat tehtävät sosiaaliasiamiehen tehtävät potilasasiamiehen tehtävät omaishoidon tuki.

14 13 Pääkaupunkiseudun neuvottelukunta toteaa lopuksi, että seudun yhteisen esityksen pohjana ovat seudun kaupunginhallitusten päätökset. Asia on ollut esillä seuraavasti: Espoon kaupunginhallitus Helsingin kaupunginhallitus Kauniaisten kaupunginhallitus Vantaan kaupunginhallitus Lisäksi asiaa on käsitelty Helsingin seudun 14 kunnan yhteistyökokouksessa Yhteistyökokouksen kannanotto on liitteenä. Jan Vapaavuori puheenjohtaja Anja Vallittu sihteeri LIITTEET Helsingin seudun yhteistyökokouksen kannanotto Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lausunto

15 14 Liite Helsingin seudun yhteistyökokous Helsingforsregionens samarbetsmöte KANNANOTTO KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUSHANKE Helsingin seudun yhteistyökokous päätti kokouksessaan todeta näkemyksenään kunta- ja palvelurakennusuudistushankkeen osalta seuraavaa: 1. Helsingin seudun yhteistyön kehittäminen perustuu vahvojen peruskuntien malliin 2. Helsingin seudun kunnat pitävät parhaana säilyttää pelastuslaitokset osana kunnallista palvelutuotantoa ja toteavat, että pelastustoimen seudullinen kehittäminen sisältyy Helsingin seudun vuoden 2006 työohjelmaan. 3. Helsingin seudun kunnat pitävät tärkeänä, että seudulla turvataan monipuolinen ja riittävä ammatillinen korkeakoulutus seudun työ- ja elinkeinoelämän tarpeisiin. Helsingin seudun kunnat pitävät parhaana vaihtoehtona ammattikorkeakoulujen nykyistä ylläpitomallia alueen kuntien yhteistyötä kehittäen.

16 15 HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Liite Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen PL Helsingin kaupunki PELASTUSTOIMEN VALTIOLLISTAMINEN ON UHKA PÄÄKAUPUNKISEUDUN ENSI- HOIDOLLE Korkeatasoinen sairaalan ulkopuolinen ensihoito on päivystysterveydenhuollon kriittinen menestystekijä. HUS alueella ja etenkin pääkaupunkiseudulla aluepelastuslaitokset ovat keskeisiä ja suurimpia kiireellisten sairaankuljetus- ja ensihoitopalveluiden tuottajia. Suuronnettomuus-valmiuden kannalta pelastustoimen ensihoitovalmius on korvaamaton. Terveydenhuollon ja pelastustoimen perinteinen yhteistyö on luonut hyvät toiminnan edellytykset ja luottamuksen. Palvelujen laatua kehitetään jatkuvasti. Yhteistyön perustana on terveydenhuollon ja pelastustoimen samankaltainen arvopohja. Pelastustoimen mahdollinen valtiollistaminen on merkittävä uhka HUS alueen päivystystoiminnoille ja lain edellyttämälle valmiudelle. Terveydenhuollon toimintaympäristön muutos luo uusia haasteita ensihoidolle Väestö keskittyy taajamiin ja kaupunkeihin maaseudun autioituessa. Keski-ikä nousee ja iäkkäiden kansalaisten osuus koko väestöstä lisääntyy. Pääkaupunkiseudulla kansainvälistyminen ja ihmisten liikkuvuus on suurta. Pitkäaikaissairaudet ja terveyspalveluiden tarve lisääntyvät iän myötä. Moni ikäihminen ja myös nuori asuu yksin. Perinteiset sosiaaliset tukiverkostot ovat kadonneet. Päihteiden käyttö ja mielenterveysongelmat yleistyvät. Vaurastuvien ja menestyjien rinnalla on yhä enemmän syrjäytyneitä, joille kasautuu monenlaisia ongelmia. Heille 112 ja ensihoitopalvelu ovat viimeinen mahdollisuus - turvaverkko, jonka palveluun pitää voida luottaa. HUS ja uusi HYKS sairaanhoitoalue keskittävät palvelujaan ja etenkin kallista päivystystoimintaansa. Hoitopolkuja mallinnetaan ja työnjaosta sovitaan; siitä huolimatta päivystysalueet ja sairaalat ruuhkautuvat. Lääketieteen mahdollisuudet ovat johtaneet erikoistumiseen; samalla osaaminen kuitenkin kaventuu ja terveydenhuollon palvelu pirstoutuu. Ammattihenkilökunnasta on pulaa. Hoitoajat

17 16 lyhentyvät ja avohoito lisääntyy. Tiedon siirrolle ja käytettävyydelle on uusia vaatimuksia. Sairaalan ulkopuolinen ensihoito on terveydenhuollon keskeinen toimija ja työkalu. Muuttuvat haasteet edellyttävät suuria kehityshakuisia palveluntuottajia, laajaalaista osaamista, verkottumista ja eheää viranomaisyhteistyötä. Päivittäistoiminta ja suuronnettomuusvalmius Lakisääteinen sairaalan ulkopuolisen ensihoidon ydin on päivittäistoiminta, jossa potilas on kotona, työpaikalla, kadulla tai muualla julkisella paikalla; tehtäväkirjo on laaja ja kattaa erilaiset onnettomuudet, tapaturmat ja sairaskohtaukset. Onnettomuuksien ja hätätilanteiden muuttuva luonne, huume- ja päihdetilanne ja sosiaalinen syrjäytyminen edellyttävät henkilöstöltä monialaista osaamista ja katu-uskottavuutta. Mahdollinen suuronnettomuus on haaste koko HUS alueen päivystysvalmiudelle. Pääkaupunkiseudulla perinteisten uhkakuvien rinnalle ovat nousseet kemiallisen, biologisen ja säteilyn aiheuttamat tilanteet, jotka voivat olla myös tahallisia. Uhrit tarvitsevat nopeaa apua sielläkin, minne terveydenhuollon ammattilaisen ei ole turvallista mennä. Pääkaupunkiseudulla pelastustoimi on joustava ja luotettava ensihoidon päivittäispalvelujen tuottaja. Osaaminen korostuu erityisesti vaativissa ja kiireellisissä tilanteissa. Suuronnettomuusvalmius puolestaan edellyttää hyvää johtamista ja kurinalaisuutta. Potilaiden pelastaminen, lajittelu, hoito ja kuljetus vaativat joustavuutta, hyvää tiedonkulkua ja viestintää, jouhevaa viranomaisyhteistoimintaa, logistiikkaa ja maastokelpoisuutta. HUS alueella pelastustoimeen integroitunut sairaalan ulkopuolinen ensihoito on keskeinen menestystekijä mahdollisessa suuronnettomuustilanteessa. Pelastajan koulutus antaa hyvät eväät sairaalan ulkopuolisen ensihoidon toimintaympäristöön. Erityistilanteet ja luonnononnettomuudet Yleisurheilun MM kisat osoittivat pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon hyvän yhteistyön voiman. Järjestelmä oli varautunut tehokkaasti myös uusiin uhkakuviin. Lääkinnän valmius oli korkealaatuista ja kustannustehokasta. Korkeatasoinen lääkinnällinen pelastustoimi on tulevaisuudessakin edellytys suurten kansainvälisten tapahtumien onnistumiselle. Se perustuu päivittäisosaamiseen ja koeteltuun yhteistyöhön. HUS ja pääkaupunkiseudun pelastustoimi ovat myös keskeisiä toimijoita kansallisessa suuronnettomuudessa ja erilaisissa luonnononnettomuuksissa. Pelkkä harjoittelu ei anna riittäviä valmiuksia vaativiin tilanteisiin. Ensihoidon päivittäistoiminta sen sijaan antaa hyvät eväät soveltaa tietoa, taitoa ja osaamista hyvinkin erilaisiin tilanteisiin.

18 17 Korkeatasoisen sairaalan ulkopuolisen ensihoitopalvelun tunnusmerkit ja vaikuttavuus Ensihoitopalvelujen vaikuttavuutta arvioidaan hätätilapotilaiden selviytymisellä ja myöhemmällä elämänlaadulla. Luotettavuus, joustavuus ja laaja osaaminen ovat keskeiset menestystekijät. Ensihoidon järjestämismalleista ei ole tehty tieteellistä tutkimusta. On kuitenkin olemassa kansainvälistä tietoa parhaimpien ja tehokkaimpien ensihoitojärjestelmien tunnusmerkeistä - yksi yhteinen hätänumero - porrastettu ja alueellinen vaste - pelastustoimi kiireellisen sairaankuljetuksen ja ensihoidon palveluntuottajana - vankka lääketieteellinen toiminnan johto (medical direction) Helsingissä on seurattu pelastustoimen ensihoitopalvelujen laatua laadunhallinnan eurooppalaisena pilottina. Prosessien hallinta, potilastyytyväisyys ja sidosryhmäyhteistyö ovat korkeatasoisia. Kokemuksia sovelletaan koko pääkaupunkiseudulla. Mahdollinen valtiollistaminen voi aiheuttaa suuria lisäkuluja terveydenhuollolle Ensihoidon mahdollinen siirtyminen pelastustoimelta edellyttäisi, että terveydenhuolto rakentaisi uudelleen korvaavan infrastruktuurin alueelliset ambulanssiasemat ja kiinteistöt, hankkisi kaluston ja loisi ajoneuvojen, viestivälineiden ja tietotekniikan ympärivuorokautisen huollon ja tuen. Muutos lisäisi lääketieteellisen johdon ja esikuntatyön tarvetta, jonka kustannukset lankeaisivat terveydenhuollolle. Järjestelmän pirstaloituminen ja isäntien lisääntyminen vaikeuttaisivat lääketieteellistä toiminnan johtoa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri esittää johtopäätöksenään, että pelastustoimen mahdollinen valtiollistaminen vaarantaisi merkittävästi sairaalan ulkopuolisen ensihoidon laatua ja suuronnettomuusvalmiutta pääkaupunkiseudulla ja koko HUS alueella. Nykyinen kunnallinen aluepelastuslaitosmalli antaa ensihoitopalvelulle ja sen kehittämiselle erinomaiset puitteet. Kunnioittavasti Lauri A. Laitinen Toimitusjohtaja

19 Helsingin kaupungin hankintakeskus, 2005

Helsinki Espoo Vantaa Kauniainen PÄÄKAUPUNKISEUDUN NEUVOTTELUKUNTA ESITYSLISTAN LIITTEET

Helsinki Espoo Vantaa Kauniainen PÄÄKAUPUNKISEUDUN NEUVOTTELUKUNTA ESITYSLISTAN LIITTEET Helsinki Espoo Vantaa Kauniainen PÄÄKAUPUNKISEUDUN NEUVOTTELUKUNTA ESITYSLISTAN LIITTEET 6 2005 ESITYSLISTA Asia 57 Sivu 1 Asia 2 / Liite 4 Dno HA 5197/2005/071 11 Vantaan kaupungin kannanotto Kunta- ja

Lisätiedot

Helsinki Espoo Vantaa Kauniainen PÄÄKAUPUNKISEUDUN NEUVOTTELUKUNTA ESITYSLISTAN LIITTEET

Helsinki Espoo Vantaa Kauniainen PÄÄKAUPUNKISEUDUN NEUVOTTELUKUNTA ESITYSLISTAN LIITTEET Helsinki Espoo Vantaa Kauniainen PÄÄKAUPUNKISEUDUN NEUVOTTELUKUNTA ESITYSLISTAN LIITTEET 6 2005 HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUS PÖYTÄKIRJANOTE 1 Asia 2 / Liite 1 1401 KUNTIEN JA VALTION VÄLINEN TEHTÄVIEN JAKOON

Lisätiedot

KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS / RAPORTTI

KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS / RAPORTTI Sisäasiainministeriön kuntaosasto PL 26 00023 VALTIONEUVOSTO KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS / RAPORTTI 1. KUNTIEN JA VALTION VÄLINEN TEHTÄVIENJAKO 1.1 Mitä tehtäviä olisi tarpeen siirtää valtion tehtäväksi?

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ry 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Karim Peltonen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön strategia 2025 Turvalliseen huomiseen Visio Suomessa asuvat turvallisuustietoiset ja -taitoiset ihmiset ja yhteisöt turvallisessa ympäristössä. Toiminta-ajatus on osaltaan

Lisätiedot

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Valtion virastotalo, Turku 26.4.2017 Lääkintöneuvos, STM 1 9.5.2017 Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 5/2017 1 (5) 6 Esitys valtioneuvostolle pelastustoimen säilyttämisestä Helsingin kaupungin omana toimintana HEL 2017-000899 T 00 01 06 Päätösehdotus Pelastustoimi päättää

Lisätiedot

Pelastustoimen kehittäminen. Pelastusylitarkastaja Taito Vainio

Pelastustoimen kehittäminen. Pelastusylitarkastaja Taito Vainio Pelastustoimen kehittäminen Pelastusylitarkastaja Taito Vainio 2.12.2015 2 Hallitusohjelman kirjaukset pelastustoimesta Pelastustoiminnan ja varautumisen valtakunnallista johtamista, suunnittelua, ohjausta,

Lisätiedot

HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN. Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa

HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN. Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa Kaikille oikeus terveelliseen ja turvalliseen elämään Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen lähtökohtana ovat

Lisätiedot

Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi LUONNOS 1 (8) Hallituksen esitys Kevasta annetun lain muuttamiseksi Esityksen pääasiallinen sisältö Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kevasta annettua lakia siten, että itsehallintoalueet olisivat Kevan

Lisätiedot

Varautuminen sotelainsäädännössä

Varautuminen sotelainsäädännössä Varautuminen sotelainsäädännössä STM:n valmiusseminaari 24.5.2018, Tuusula 1 23.5.2018 Anne Koskela Valmiuslaki Varautumisvelvollisuus Valtioneuvoston, valtion hallintoviranomaisten, valtion itsenäisten

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Jokilaaksojen pelastuslaitos 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Jarmo Haapanen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistamishanke

Pelastustoimen uudistamishanke STM valmiusseminaari 26.-27.5.2016, Haikon kartano Pelastustoimen uudistamishanke V-P Ihamäki Pelastusjohtaja, pelastusjohtajat pj. (Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos) PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO

Lisätiedot

Lapin pelastuslaitos Tehtävät, vastuu ja varautuminen. Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi nro 51 Sodankylä

Lapin pelastuslaitos Tehtävät, vastuu ja varautuminen. Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi nro 51 Sodankylä Lapin pelastuslaitos Tehtävät, vastuu ja varautuminen Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi nro 51 Sodankylä 1.2.2017 Martti Soudunsaari Pelastusjohtaja Yksi maamme 22 pelastuslaitoksesta. Lapin liiton

Lisätiedot

Maakuntien asema ja rooli varautumisen toimijoina

Maakuntien asema ja rooli varautumisen toimijoina Maakuntien asema ja rooli varautumisen toimijoina Maakunnat varautumisen toimijoina -seminaari 26.9.2017 Varautumispäällikkö Jussi Korhonen, sisäministeriö Maakuntauudistuksen valmius- ja varautumistehtävien

Lisätiedot

KAINUUN PELASTUSLAITOS

KAINUUN PELASTUSLAITOS KAINUUN PELASTUSLAITOS MUUTOSINFOT ke 22.3. Suomussalmi ke 29.3. Ristijärvi ti 4.4. Paltamo ti 25.4. Puolanka ke 3.5. Sotkamo ke 10.5. Kajaani ke 17.5. Kuhmo to 18.5. Hyrynsalmi KAINUUN PELASTUSLAITOS

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 7. 7 Espoon kaupunginhallituksen esitys valtioneuvostolle pelastustoimen ja ensihoidon järjestämisestä

Espoon kaupunki Pöytäkirja 7. 7 Espoon kaupunginhallituksen esitys valtioneuvostolle pelastustoimen ja ensihoidon järjestämisestä 09.03.2017 Sivu 1 / 1 660/2017 00.01.00.03 7 Espoon kaupunginhallituksen esitys valtioneuvostolle pelastustoimen ja ensihoidon järjestämisestä Valmistelijat / lisätiedot: Katariina Kaukonen, puh. 040 527

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen ajankohtaiskatsaus. Erityisavustaja Sami Miettinen Seinäjoki

Maakuntauudistuksen ajankohtaiskatsaus. Erityisavustaja Sami Miettinen Seinäjoki Maakuntauudistuksen ajankohtaiskatsaus Erityisavustaja Sami Miettinen Seinäjoki Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet 2 Työnjako kunnan, maakunnan ja valtion välillä KUNNAT Paikallisen osallistumisen,

Lisätiedot

KUUMA johtokunta SOTE-lausuntotarkastelua

KUUMA johtokunta SOTE-lausuntotarkastelua KUUMA johtokunta SOTE-lausuntotarkastelua 27.1.2016 KESKI-UUDENMAAN SOTE SELVITYKSEN LAUSUNTO Uudenmaan itsehallintoalueen on tarpeen organisoitua sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta itsehallintoalueen

Lisätiedot

Forssan kaupunki antaa oma-aloitteisesti lakiluonnoksesta seuraavan lausunnon:

Forssan kaupunki antaa oma-aloitteisesti lakiluonnoksesta seuraavan lausunnon: forssa Sisäministeriölle Pelastustoimen järjestämistä koskevan lain luonnoksesta annettava lausunto Forssan kaupunki antaa oma-aloitteisesti lakiluonnoksesta seuraavan lausunnon: Lain yleisperustelut Maakuntauudistuksesta

Lisätiedot

Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut. Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018

Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut. Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018 Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018 Tuomas Pöysti 09/2016 Miksi sote-uudistus mitä tavoitellaan? Miten uudistus toteutetaan?

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Esitys hallitukselle Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Kuntaliiton hallitus 20.4.2011 8. Kokoava rakenneuudistus luo selkeän perustan uudelle, jäsentävälle kuntalaille 1. Vuosina 2013-2016

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistus

Pelastustoimen uudistus Pelastustoimen uudistus Maakuntauudistuksen organisointi 26.9.2016 2 SOTE-uudistuksen organisointi 26.9.2016 3 26.9.2016 4 Maakuntauudistuksen laajuus 26.9.2016 5 26.9.2016 6 Hankkeen organisointi 26.9.2016

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi Pelastustoimen strategia 2025

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi Pelastustoimen strategia 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi Pelastustoimen strategia 2025 Pelastusylijohtaja Esko Koskinen 25.5.2016 Pelastustoimen visio 2025: Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä. 26.5.2016 2 Toiminta-ajatus:

Lisätiedot

VIHDIN KUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

VIHDIN KUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI VIHDIN KUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vihdin kunta Vastauksen kirjanneen henkilön

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Pelastustoimen strategia 2025 Pelastustoimen visio 2025: Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä. 31.5.2016 2 Toiminta-ajatus: Parannamme yhteiskunnan

Lisätiedot

LAKIEHDOTUKSET. Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta

LAKIEHDOTUKSET. Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta 59 LAKIEHDOTUKSET Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan terveydenhuoltolain (1326/2010) 3 :n 4 kohta, muutetaan 39 :n 1 ja 3 momentti, 40 :n 1 momentin 1 kohta,

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Pelastustoimen strategia 2025 Pelastustoimen visio 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä. 31.5.2016 2 Toiminta-ajatus Parannamme yhteiskunnan

Lisätiedot

Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020

Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020 Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020 Sisältö 1. Maakunnan varautumistehtävät; toimialojen varautuminen ja konsernin varautumisen yhteensovittaminen 2. Alueellinen yhteinen varautuminen 3. Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Laki. julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta

Laki. julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta Laki julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan julkisen hallinnon yhteispalvelusta annetun lain (223/2007) 2 8, 10 ja 10 a, sellaisina kuin

Lisätiedot

Onko tulipalo erilainen Turussa kuin Tampereella? Miten varmistetaan palvelujen ja tarkastustoiminnan yhdenmukaisuus?

Onko tulipalo erilainen Turussa kuin Tampereella? Miten varmistetaan palvelujen ja tarkastustoiminnan yhdenmukaisuus? Onko tulipalo erilainen Turussa kuin Tampereella? Miten varmistetaan palvelujen ja tarkastustoiminnan yhdenmukaisuus? Paloturvallisuuspäivät 2017 Mika Viljanen 13.12.2017 Pelastustoimen uudistus 1. Pelastuslain

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Esko Koskinen

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Esko Koskinen Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Esko Koskinen Maakuntalaki Maakuntauudistus ja pelastustoimi Siirto maakunnille "Kuntalaki" Maakuntahallinto Organisaatio Liikelaitos Maakunnat ja JTS Maakuntien

Lisätiedot

Uudistuva sosiaali- ja terveydenhuolto

Uudistuva sosiaali- ja terveydenhuolto Uudistuva sosiaali- ja terveydenhuolto Kansliapäällikkö Aikuissosiaalityön päivät 2013 Tampere 24.1.2013 Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistaminen Tiivistelmä sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Pelastustoimen ja siviilivalmiuden hallitusohjelmatavoitteet - Sisäministeriön näkökulma

Pelastustoimen ja siviilivalmiuden hallitusohjelmatavoitteet - Sisäministeriön näkökulma Pelastustoimen ja siviilivalmiuden hallitusohjelmatavoitteet - Sisäministeriön näkökulma Turvallinen Suomi 26.3.2019 Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka Pelastustoimen ja siviilivalmiuden tavoitteet lainsäädännöstä

Lisätiedot

Virva Juurikkala ja Lasse Ilkka STM

Virva Juurikkala ja Lasse Ilkka STM Virva Juurikkala ja Lasse Ilkka STM SOTE-VALMIUS YHTEISTYÖALUEILLA Soten uudet rakenteet 2020- Yhteistyöalueen tehtäviä lainsäädännössä Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon päivystys ja yhteistyöalueet

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Sisäministeriö, pelastusosasto 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Hankejohtaja, neuvotteleva virkamies Taito Vainio 3. Vastauksen

Lisätiedot

Tehtävä voidaan poistaa mikä on tehtävän poiston kustannusvaikut us mitä muita vaikutuksia tehtävän poistolla on

Tehtävä voidaan poistaa mikä on tehtävän poiston kustannusvaikut us mitä muita vaikutuksia tehtävän poistolla on Sisäasiainministeriön toimintaohjelma kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi 23.9.2013 Pelastuslaki (379/2011) Tehtävät/velvoitteet Tehtävän poistaminen ei ole mahdollista perustelut Tehtävä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sirkka-Liisa Olli, kehittämisjohtaja, hyvinvointipalvelut, Oulun kaupunki / Popsterhankkeen asiantuntija/ Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Lakiluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä

Lakiluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä Lakiluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä - erityisvastuualue - sote-kehittäminen Pohjois-Suomen Kaste - aluejohtoryhmän puoliväliriihi 28.2.2014 Apulaisosastopäällikkö Olli Kerola, STM

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun erillisratkaisu - oikein vai väärin? Juha Jolkkonen erikoislääkäri, EMBA virastopäällikkö Terveyspoliittinen seminaari 29.9.

Pääkaupunkiseudun erillisratkaisu - oikein vai väärin? Juha Jolkkonen erikoislääkäri, EMBA virastopäällikkö Terveyspoliittinen seminaari 29.9. Pääkaupunkiseudun erillisratkaisu - oikein vai väärin? Juha Jolkkonen erikoislääkäri, EMBA virastopäällikkö Terveyspoliittinen seminaari 29.9.2016 Pääkaupunkiseudun erillisratkaisu Pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON VALMIUS JA VARAUTUMINEN TULEVAISUUDESSA

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON VALMIUS JA VARAUTUMINEN TULEVAISUUDESSA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON VALMIUS JA VARAUTUMINEN TULEVAISUUDESSA 29.10.2018 Lasse Ilkka Erityisasiantuntija Hyvinvointi ja palvelut Valmiusyksikkö SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON VALMIUS JA VARAUTUMINEN

Lisätiedot

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Porvoon sairaanhoitoalue (jäljempänä sha)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Porvoon sairaanhoitoalue (jäljempänä sha) HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN PORVOON SAIRAANHOITOALUEEN JA ITÄ-UUDENMAAN PELASTUSLAITOKSEN AIESOPIMUS ENSIHOIDON PALVELUTUOTANNOSTA JA ENSIVASTEPALVELUISTA 1. Sopijaosapuolet Itä-Uudenmaan

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Jussi Salo 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Lisätiedot

Kansallinen valinnanvapaus terveydenhuollossa. Terveydenhuoltolaki

Kansallinen valinnanvapaus terveydenhuollossa. Terveydenhuoltolaki Kansallinen valinnanvapaus terveydenhuollossa Terveydenhuoltolaki Terveydenhuoltolain merkitys Asiakaskeskeisyys julkisen potilaan rooli asiakkaana järjestelmän ohjaaja - valinnanmahdollisuus oman hoidon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Pelastuslautakunta PEK/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Pelastuslautakunta PEK/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) 103 Pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä laiksi pelastustoimen järjestämiseksi HEL 2016-009646 T 03 00 00 SM061:00/2015

Lisätiedot

Oma Häme: Kanta-Hämeen lausunto sote- ja maakuntauudistuksesta Matti Lipsanen.

Oma Häme: Kanta-Hämeen lausunto sote- ja maakuntauudistuksesta Matti Lipsanen. Oma Häme: Kanta-Hämeen lausunto sote- ja maakuntauudistuksesta 25.10.2016 Matti Lipsanen www.omahäme.fi Lausunnon taustaa Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö lähettivät sote- ja maakuntauudistusta

Lisätiedot

Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hallituksen esityksestä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi (HE 324/2014 vp.

Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hallituksen esityksestä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi (HE 324/2014 vp. LAUSUNTO Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Lausunto sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hallituksen esityksestä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi (HE 324/2014 vp.) Integraatio Lakiehdotukseen

Lisätiedot

Vammaisasiain yhteistyöryhmä seminaari. Pelastusalan lainsäädäntöä Pelastustoimen maakuntauudistus

Vammaisasiain yhteistyöryhmä seminaari. Pelastusalan lainsäädäntöä Pelastustoimen maakuntauudistus Vammaisasiain yhteistyöryhmä seminaari Pelastusalan lainsäädäntöä Pelastustoimen maakuntauudistus 16.5.2018 Pikkuparlamentti erityisasiantuntija Jarkko Häyrinen 18.5.2018 1 Pelastuslaki 9 Rakennusten palo-

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Kilpailu- ja kuluttajavirasto 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Liisa Vuorio 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

Ammattikorkeakoululaitoksen uudistaminen Hallituksen iltakoulu 16.11.2011. Johtaja Anita Lehikoinen 21.11.2011

Ammattikorkeakoululaitoksen uudistaminen Hallituksen iltakoulu 16.11.2011. Johtaja Anita Lehikoinen 21.11.2011 Ammattikorkeakoululaitoksen uudistaminen Hallituksen iltakoulu 16.11.2011 Johtaja Anita Lehikoinen 21.11.2011 AMMATTIKORKEAKOULUT OSAKEYHTIÖIKSI Ammattikorkeakoulut ovat jatkossa osakeyhtiöitä ja siten

Lisätiedot

Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä

Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Kuntatalo, Toinen linja 14, Helsinki 7.2.2018 Timo Keistinen lääkintöneuvos Alueellisen erikoissairaanhoidon järjestämisen

Lisätiedot

Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto

Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto Sosiaali- ja terveysjohtajien neuvottelupäivät Kuntatalo Toinen linja 14 Helsinki 14.2.2017 Lääkintöneuvos Timo Keistinen 14.2.2017 1 Kansanterveystyö

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistus. Johtava asiantuntija Jussi Rahikainen

Pelastustoimen uudistus. Johtava asiantuntija Jussi Rahikainen Pelastustoimen uudistus Johtava asiantuntija Jussi Rahikainen Pelastustoimen uudistaminen Pelastustoimen uudistaminen tehdään, jotta edelleen tiukkenevassa taloudellisessa tilanteessa asiakkaan turvallisuustaso

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen valmistelu Etelä-Savossa. Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen

Maakuntauudistuksen valmistelu Etelä-Savossa. Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Maakuntauudistuksen valmistelu Etelä-Savossa Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen 19.4.2016 Maakunnan tilanne Maakunnan kunnat ovat antaneet lausuntonsa hallituksen marraskuisiin linjauksiin helmikuussa 2016:

Lisätiedot

SOTE-LINJAUKSET Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Toimitusjohtaja Sosiaalijohdon neuvottelupäivät

SOTE-LINJAUKSET Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Toimitusjohtaja Sosiaalijohdon neuvottelupäivät SOTE-LINJAUKSET 23.3.2014 Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Toimitusjohtaja Sosiaalijohdon neuvottelupäivät 27.3.2014 Perusterveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen järjestäminen 2013 Kunnat yhteensä, Manner-Suomi

Lisätiedot

VARAUTUMISSEMINAARI VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA

VARAUTUMISSEMINAARI VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA VARAUTUMISSEMINAARI 4.12.2008 VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA Pelastusylijohtaja Pentti Partanen VARAUTUMINEN Tarkoitetaan kaikkia niitä hallinnon ja elinkeinoelämän, tai jopa yksittäisen

Lisätiedot

Hyvä kunta- ja palvelurakenteen talkooväki

Hyvä kunta- ja palvelurakenteen talkooväki KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Pekka Toivonen 17.10.2005 KUNTA- JA PALVELURAKENNEHANKKEEN ALUEVAIHEEN SEMINAARI 18.10.2005, JYVÄSKYLÄ PAVILJONKI Arvoisa pj Hyvä kunta- ja palvelurakenteen talkooväki Viime

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Hankkeen linjaukset. Yhteispalvelun laajentamishankkeen päätösseminaari Hallitusneuvos Tarja Hyvönen

Miten tästä eteenpäin? Hankkeen linjaukset. Yhteispalvelun laajentamishankkeen päätösseminaari Hallitusneuvos Tarja Hyvönen Miten tästä eteenpäin? Hankkeen linjaukset Yhteispalvelun laajentamishankkeen päätösseminaari 9.6.2010 Hallitusneuvos Tarja Hyvönen Paikallishallinnon muutos Kuntarakenteen ja palvelurakenteen ja kanavien

Lisätiedot

Puitelain 7 :n mukainen kaupunkiseutusuunnitelma Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen

Puitelain 7 :n mukainen kaupunkiseutusuunnitelma Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Puitelain 7 :n mukainen kaupunkiseutusuunnitelma 15.5.2007 Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen Kaupunkiseutusuunnitelma (7 ) Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien (pääkaupunkiseutu) tulee laatia

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (7) Kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki Lausunto 1 (7) Kaupunginkanslia Helsingin kaupunki Lausunto 1 (7) Eduskunnan hallintovaliokunnan asiantuntijakuuleminen hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi pelastustoimen järjestämisestä HEL 2017-004146 T 03 00 00 Viite: HE 16/2017

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Lauri Tanner 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Lisätiedot

Omistajien ja kuntien rooli järjestäjäverkon uudistamisessa. Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri Porvoo, 25.11.

Omistajien ja kuntien rooli järjestäjäverkon uudistamisessa. Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri Porvoo, 25.11. Omistajien ja kuntien rooli järjestäjäverkon uudistamisessa Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri Porvoo, 25.11.2014 Kuntaliiton lähtökohta ja tavoitteet uudistukselle Yleiset tavoitteet:

Lisätiedot

Seutuselvitykset. Helsingin seudun yhteistyökokous Kaupunginjohtaja Juhani Paajanen

Seutuselvitykset. Helsingin seudun yhteistyökokous Kaupunginjohtaja Juhani Paajanen Seutuselvitykset Helsingin seudun yhteistyökokous 5.11.2009 Kaupunginjohtaja Juhani Paajanen Seutuhallintoselvitys Yhdessä Helsingin seudun kuntien ja Uudenmaan liiton kanssa selvittää kaksiportaisen seutuhallintomallin

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee. Varautuminen

Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee. Varautuminen Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee Varautuminen Pelastustoimen ajankohtaisseminaari 22.11.2018 Varautumisjohtaja Jussi Korhonen, SM Varautuminen: pelastustoimen uudistus ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Varautuminen ja pelastustoimi Uudenmaan maakunnassa. Tero Suursalmi

Varautuminen ja pelastustoimi Uudenmaan maakunnassa. Tero Suursalmi Varautuminen ja pelastustoimi Uudenmaan maakunnassa Tero Suursalmi 7.6.2018 Valmistelun keskeinen sisältö 1(2) Uudenmaan maakunnan varautumistoiminnan valmistelu aloitettu 4/2018, ympäristöterveydenhuollon

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Ensihoitopalvelujen tuottaminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lohjan sairaanhoitoalueella

Espoon kaupunki Pöytäkirja Ensihoitopalvelujen tuottaminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lohjan sairaanhoitoalueella 18.08.2016 Sivu 1 / 1 3362/2016 00.04.01.00 29 Ensihoitopalvelujen tuottaminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lohjan sairaanhoitoalueella Valmistelijat / lisätiedot: Juha Karhu, puh. 09 816

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Tampereen yliopisto 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Timo Tiainen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Rovaniemi 4.10.2011 Lainsäädännön uudistamisen tilanne Terveydenhuoltolaki (1326/2010)

Lisätiedot

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa 13.9.2016, Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Esityksen rakenne Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen Länsi-Uudenmaan kuntakierros, Lohja 24.11.2011 Sami Uotinen va. johtaja, sosiaali- ja terveysyksikkö Esityksen sisältö Kehitystrendejä Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

SeutuICT -strategian periaate- ja aiesopimus

SeutuICT -strategian periaate- ja aiesopimus SeutuICT -strategian periaate- ja aiesopimus Näiden periaatteiden piirissä ovat Kaarinan, Liedon, Naantalin, Paimion, Raision ja Turun kuntien ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ICT-vastuualueet ja

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistus; pelastustoimen järjestäminen. Hankejohtaja Taito Vainio

Pelastustoimen uudistus; pelastustoimen järjestäminen. Hankejohtaja Taito Vainio Pelastustoimen uudistus; pelastustoimen järjestäminen Hankejohtaja Taito Vainio 1 Pelastustoimen kehittämistä ohjaavat linjaukset HALLITUSOHJELMATAVOITTEET 1) Pelastustoiminnan ja varautumisen valtakunnallista

Lisätiedot

ENSIHOITOKESKUS Satakunnan ensihoitopalvelut vuoteen 2013

ENSIHOITOKESKUS Satakunnan ensihoitopalvelut vuoteen 2013 Satakunnan ensihoitopalvelut vuoteen 2013 JYRI LILJA ensihoitopäällikkö Eduskunta on hyväksynyt uuden terveydenhuoltolain, joka tulee voimaan 1.5.2011. Lain mukaan ensihoitopalvelun järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

HYVÄ PALVELURAKENNE MITÄ ASIANTUNTIJAT PAINOTTIVAT? 22082013 Helsinki. Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT MISTÄ YHTÄMIELTÄ?

HYVÄ PALVELURAKENNE MITÄ ASIANTUNTIJAT PAINOTTIVAT? 22082013 Helsinki. Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT MISTÄ YHTÄMIELTÄ? HYVÄ PALVELURAKENNE MITÄ ASIANTUNTIJAT PAINOTTIVAT? 22082013 Helsinki Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT MISTÄ YHTÄMIELTÄ? - Haasteista - Muutoksen tarpeesta 1 MISTÄ ASIANTUNTIJAT YHTÄ MIELTÄ?

Lisätiedot

yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015

yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015 Sote-alan kehittäminen yhteistyössä ja kumppanuudessa Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys 10.2.2015 Sote-uudistus tulee ja muuttaa rakenteita Järjestämisvastuu Järjestämisvastuu t ja tuotantovastuu

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Kuntayhtymä Kaksineuvoinen 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Anna-Kaisa Pusa 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Silja Mäkelä 3. Vastauksen vastuuhenkilön

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevat uudistukset Sosterin erikoissairaanhoidon näkökulmasta HJ 06/12

Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevat uudistukset Sosterin erikoissairaanhoidon näkökulmasta HJ 06/12 Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevat uudistukset Sosterin erikoissairaanhoidon näkökulmasta HJ 06/12 Sosterin ESH:n nykyinen tilanne Pienehkön aluesairaalan kokoinen keskussairaala Suhteellinen vaikeus

Lisätiedot

TAUSTATIEDOT. Onko vastaaja*

TAUSTATIEDOT. Onko vastaaja* 2 TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen nimi Onko vastaaja*

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko Sote ja maakuntauudistus Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko 12.5.2017 1 Uusi soterakenne 1.1.2019 2 Lähde:www.alueuudistus.fi Maakuntien tehtävät ja uusi soterakenne 1.1.2019 Valtakunnallinen lupa

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Rautavaaran kunta 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Unto Murto 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Aluehallintouudistus

Aluehallintouudistus Aluehallintouudistus www.alueuudistus.fi Tilannekatsaus tammikuu 2016 1.2.2016 1 Juha Sipilän hallitusohjelma Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta tehdään erikseen päätös, jolla

Lisätiedot

LAPIN ENSIHOITO LAPIN ENSIHOITO ENSIHOITOPÄÄLLIKKÖ MARKKU ALALAHTI

LAPIN ENSIHOITO LAPIN ENSIHOITO ENSIHOITOPÄÄLLIKKÖ MARKKU ALALAHTI LAPIN ENSIHOITO LAPIN ENSIHOITO ENSIHOITOPÄÄLLIKKÖ MARKKU ALALAHTI SAIRAANKULJETUKSESTA ENSIHOITOON ENSIHOITOPALVELUN TEHTÄVÄT TERVEYDENHUOLTOLAIN 40 MUKAISESTI 1) äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen

Lisätiedot

Kuntien haasteita vuoteen 2015

Kuntien haasteita vuoteen 2015 Kuntien haasteita vuoteen 2015 Ylikunnallinen yhteistyö (seutu, maakunta, suuralue ) Maahanmuutto Muuttoliike, asukasluvun kehitys Palvelujen kysynnän muutos Ikärakenteen muutos: väestön vanheneminen,

Lisätiedot

Suomalainen kunta. Menestystarina yhä vuonna 2017

Suomalainen kunta. Menestystarina yhä vuonna 2017 Suomalainen kunta Menestystarina yhä vuonna 2017 Suomalainen kunta menestystarina yhä vuonna 2017 Suomalainen kunnallishallinto on kansainvälinen menestystarina. Kunnat järjestävät kansalaisten hyvinvointipalvelut

Lisätiedot

Kela osana monialaisessa verkostossa

Kela osana monialaisessa verkostossa Kela osana monialaisessa verkostossa 2 Lähde: TEM/Päivi Kerminen Kelan strateginen painopiste kumppanuusyhteistyössä Parannamme suorituskykyämme uudistamalla toimintojamme sekä vahvistamalla yhteistyötä

Lisätiedot

Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus

Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus 16.5.2017 Lasse Ilkka STM 1 17.5.2017 Aikataulu HE 15/2017 eduskunnassa: maakuntalaki, sotejärjestämislaki, voimaanpanolaki, jne Ensihoitoa koskevat

Lisätiedot

Varautumisen uudet rakenteet. Vesa-Pekka Tervo pelastustoimen kehittämispäällikkö KUMA 2017, Tietoisku: Varautumisen uudet toimintatavat A 3.

Varautumisen uudet rakenteet. Vesa-Pekka Tervo pelastustoimen kehittämispäällikkö KUMA 2017, Tietoisku: Varautumisen uudet toimintatavat A 3. Varautumisen uudet rakenteet Vesa-Pekka Tervo pelastustoimen kehittämispäällikkö KUMA 2017, Tietoisku: Varautumisen uudet toimintatavat A 3.22 Alueellinen varautumisen yhteensovittaminen Malli on rajattu

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden alueellinen yhteistyömalli

Sisäisen turvallisuuden alueellinen yhteistyömalli Sisäisen turvallisuuden alueellinen yhteistyömalli Varautumisen valtakunnalliset opintopäivät Tampere 19-20.10.2011 Järjestöt kylässä vma/2011 Arjen turvan keskeiset elementit Lähtökohtia Laaja turvallisuusajattelu

Lisätiedot

Lauri Tarasti: Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon uudistaminen (ei SOTE eikä rahoitus)

Lauri Tarasti: Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon uudistaminen (ei SOTE eikä rahoitus) Lauri Tarasti: Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon uudistaminen (ei SOTE eikä rahoitus) Lähtökohtani: asiakaslähtöisyys -ymmärrettävyys -yksinkertaistaminen -yhdenmukaistaminen Tehtävien jaosta

Lisätiedot

ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMINEN LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAANHOITOALUEELLA LUKIEN

ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMINEN LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAANHOITOALUEELLA LUKIEN HALLITUS 101 29.08.2016 ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMINEN LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAANHOITOALUEELLA 1.1.2018 LUKIEN 40/06/02/2014 HALL 101 HUS/67/2016 Nykyinen Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen ja Länsi-Uudenmaan

Lisätiedot

Pelastustoimi kysely. Kysely pelastustoimen ja sen toimintaympäristön nykytilasta

Pelastustoimi kysely. Kysely pelastustoimen ja sen toimintaympäristön nykytilasta Pelastustoimi 2019 -kysely Kysely pelastustoimen ja sen toimintaympäristön nykytilasta Perustiedot kyselystä Kyselyn laatimiseen osallistui Palopäällystöliiton toimijoiden lisäksi sisäministeriön pelastusosaston

Lisätiedot

Iisalmen kaupunki Pöytäkirjanote Dno 267/ Lausunnon antaminen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän

Iisalmen kaupunki Pöytäkirjanote Dno 267/ Lausunnon antaminen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän 414 Lausunnon antaminen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportista Kaupunginhallitus 7.10.2013 414 Valmistelijat: hallintojohtaja Esa Laukkanen ja yhteysjohtaja Kaarina

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA Laura Leppänen muutosjohtaja 17.1.2017 MITÄ MAAKUNTIIN SIIRTYMINEN TARKOITTAA? Suomeen perustetaan 18 maakuntaa 1.7.2017. Palveluiden järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistuksen tilannekatsaus Somerolla

Maakunta- ja sote-uudistuksen tilannekatsaus Somerolla Maakunta- ja sote-uudistuksen tilannekatsaus Somerolla Sami Suikkanen, 7.3.2017 Yleistä uudistuksesta Uudistusta koskevat lait ovat tulossa keväällä eduskunnan käsittelyyn. Lakiluonnosten lähtökohtana

Lisätiedot

Huomioita varautumisesta ja pelastustoimesta sosiaalihuollon näkökulmasta.

Huomioita varautumisesta ja pelastustoimesta sosiaalihuollon näkökulmasta. Huomioita varautumisesta ja pelastustoimesta sosiaalihuollon näkökulmasta. Sosiaalihuollon valvonnan ajankohtaispäivät 28.5.2013 Oulu pelastusylitarkastaja Tom Tallberg 24.5.2013 1 Yleinen varautumisvelvollisuus

Lisätiedot

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ensihoidon palvelutasopäätös vuodelle 2020

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ensihoidon palvelutasopäätös vuodelle 2020 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ensihoidon palvelutasopäätös vuodelle 2020 Toimintaympäristö Ensihoidon palvelutasopäätös koskee Pirkanmaa sairaanhoitopiirin alueella tapahtuvaa ja kuntayhtymän

Lisätiedot

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus 1 Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus Sairaaloiden työnjakoa, sosiaalipäivystystä ja yhteispäivystyspalveluja uudistetaan osana sote-uudistusta. Ihmisille tarjotaan jatkossakin palveluita monin

Lisätiedot