Asiakirjan nimi Analyysi vaurion todennäköisistä syistä. Luokka Pvm / Versio Sivu HSE / 1 1(2) Kimmo Hietala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asiakirjan nimi Analyysi vaurion todennäköisistä syistä. Luokka Pvm / Versio Sivu HSE / 1 1(2) Kimmo Hietala"

Transkriptio

1 HSE / 1 1(2) Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Tiina Kämäräinen Ympäristö- ja luonnonvarat PL Rovaniemi VIITE: Lausunto (LAPELY/2302/2015) Lapin ELY keskus on pyytänyt lausunnossaan (LAPELY/2302/2015) kaivosyhtiötä (Agnico Eagle Finland Oy) laatimaan johdonmukaisen analyysin allasvuodon todennäköisistä syistä mennessä. NP3 rikastushiekka - altaan alkuperäissuunnittelusta sekä korotuksesta on vastannut Geobotnia Oy. Kaivosyhtiö on toteuttanut altaan täyttöön ja käyttöön liittyviä rakenteita (kaaripato, pumppaamopenger ja ajoramppi), jotka eivät ole kuuluneet alkuperäissuunnitelmiin. Nämä rakenteet suodattavat kiintoaineen, jotta vesi kelpaa edelleen prosessiin ja ympäristöluvan mukaiseen purkuun. Rakenteiden toteuttamisessa on noudatettu hyvää rakennustapaa, kuten muussakin altaisiin ja patoihin liittyvässä rakentamisessa. Rakenteet ja muutokset ovat olleet mukana sisäisen ja ulkoisen laadunvalvonnan tarkkailussa, sekä viranomaisten todettavissa ja mukana hyväksynnässä esimerkiksi altaan ensimmäisessä käyttöönottotarkastuksessa ( ). Allasvuotoon johtaneen vaurion paikallistamiseen, syntymekanismin arvioimiseen, ja allasvuodon etenemisen ennakoimiseen, vaurion mahdollisiin korjaustekniikoihin ja altaan/padon käyttäytymiseen perustuvaan suunnittelutyöhön, on kaivosyhtiö resursoinut alan parhaimpia suunnittelijoita, asiantuntijoita ja konsultteja koti- ja ulkomailta, sekä kaivosyhtiön sisältä ja ulkopuolelta. Korjaustoimet, joita yhtiö on suorittanut, perustuvat em. suunnittelutyöhön. Kaikki allasvuodon korjaussuunnitelmiin liittyvät toimet on myös hyväksytetty kaivosyhtiötä valvovilla viranomaisilla. Seuraavassa esitämme oleelliset näkökannat NP3 altaasta sekä analysoimme vaurion syntymekanismia perustuen suunnittelu- ja asiantuntijatyön tuloksiin.

2 HSE / 1 2(2) Mitä NP3 altaasta tulee tietää Allas on rakennettu, jotta altaasta saadaan oikean laatuista prosessivettä sekä ympäristöluvan mukaista purkuvettä. NP3 - allas on rakennettu niin, että vapaa vesi kerääntyy altaan päähän rikastushiekan muodostamaan suvantoon. Vapaa vesi sijaitsee NP3 - rikastushiekan muodostamassa suvannossa NP3 -altaan syvimmässä kohdassa. Kermi altaan pohjassa on syvimmässä kohdassa tasolla m (pato on korotettu sen maksimi tasoon m, HW-taso altaassa on m.). Altaan vesisyvyys on progressiivisesti kasvanut ajan myötä ja on saavuttanut 14 m syvyyden (taso m). Pumppaustasanne on rakennettu NP3 - altaan lounaisnurkkaan veden pumppaamista varten prosessiin sekä pintavalutuskentälle. Pumppaustasanne on rakennettu sivukivestä (lajittelematon). Pumppaustasannetta on korotettu sitä mukaa, kun veden ja rikastushiekan taso on noussut. Sivukivikerroksen alla on 25 cm paksu murskekerros (0-16 mm), joka suojelee bitumikermiä sivukiven aiheuttamalta vahingolta. Tärkeä huomio tasanteesta on se, että sen pohjalla olevaa suojamurskekerrosta on jatkettu ainakin 1 m tasanteen reunojen yli ainakin 0.5 m paksusti. Tällainen ulkoneva suojamurskereunus on tehty, jotta tasanteen rakennusaikana putoilevat kivet osuisivat reunukseen altaan pohjan sijasta. Tämä yksityiskohta on nähtävissä kuvissa 1 ja 6. Kaaripato on rakennettu kiintoaineen suodattamista varten NP3-altaan lounasnurkkaan ennen pumppaustasannetta. Kaaripato suotaa hiljalleen läpi suodattaen kiintoainetta vedestä. Kaaripadon jälkeen veteen jäänyt kiintoaine laskeutuu ja alueelta on mahdollista pumpata suuria määriä kiintoainesvapaata vettä. Kaaripato rakennettiin neljässä vaiheessa. Ensimmäinen aloituspato rakennettiin samanlaisen murskekerroksen päälle, kuin pumppaustasanne ja ramppi: 25 cm paksu kerros mursketta (0-16 mm). Aloituspatoa on sittemmin korotettu kolme kertaa rikastushiekan päälle (katso kuva 3). Pumppaustasanteelta on rakennettu sivukivestä ajoramppi NP3 padon myötäisesti (ajoramppi on kuitenkin edelleen 25 cm paksun hienon murske kerroksen päällä). Ajoramppi kulkee tasolla m pumppaustasanteelta kaaripadolle. Ajoramppi on rakennettu kulkuväyläksi kaaripadon rakennustöitä sekä korotuksia varten. Ajoramppi (sivukiveä) on siis fyysinen linkki kaaripadon ja pumppaustasanteen välillä. NP3 altaan pohja on viimeistelty bitumikermillä, joka on laitettu vähintään 1m paksuisen moreenitiivisteen päälle. Bitumikermi ulottuu vyöhykepatona rakennetun NP3 altaan pääpadon alta aina suoto-ojan reunaan. Tämä yksityiskohta tarkoittaa että bitumikermi on heikosti vettä läpäisevä elementti altaan pohjassa, mutta suotopadossa heikosti vettä läpäisevä elementti on padon myötäinen kalteva moreenitiivistekerros. NP3 pääpadossa ei ole bitumikermiä, vaan vyöhykepadon märälle puolelle on rakennettu moreenitiivistekerros tarvittavine suojakerroksineen. Näin ollen NP3 altaaseen liittyy useita kytköksiä bitumikermin ja moreenin kanssa (kaksoistiivisterakenne).

3 HSE / 1 3(2) Kuva 1 Pumppaustasanteen ja kaaripadon työmaakuva NP3 altaan pohjalla. Pumppaustasanteen pohjalla oleva reunojen yli ulottuva suojamurskekerros on kuvasta nähtävissä. Suojamurskekerros kerää mahdollisesti tasanteen reunasta putoilevat kivet. Kuva 2 Poikkileikkauskuva, josta näkyy miten pumppaustasanteen pohja on tehty. Sukeltaja havaitsi ensimmäisellä sukelluksellaan joitakin tunneleita pumppaustasanteen pohjan juuresta.

4 HSE / 1 4(2) Kuva 3 Kaavio kaaripadon rakennustekniikasta. Aloituspato on eristeen päällä ja korotukset on tehty rikastushiekan päälle ylävirtaan menetelmällä.

5 HSE / 1 5(2) Arviot vaurion syntymekanismista Tässä osiossa käydään läpi arvioita vaurion syntymekanismista. Tilanteen luonteesta johtuen aikaa toiminnalle ja suunnittelulle oli rajoitetusti. Nopeus oli ja on edelleen avaintekijä vuodon hallinnassa. Vaurion sijaintia ei tarkkaan tiedetä. On olemassa kaksi vaihtoehtoa: Joko vaurio on bitumikermissä tai moreenitiivisteessä NP3 padon ylävirrassa. Tutkimuksista huolimatta vaurion paikkaa ei todennäköisesti ikinä pystytä tarkasti osoittamaan. o Mikäli vaurio on bitumikermissä, vaurio on syntynyt joko pumppaustasanteen tai rampin rakentamisen aikana, jolloin tippunut kiven kappale on saattanut vahingossa puhkaista kermin. Vaikka tasanteen alla on ollut suojamurskekerros, se ei ole välttämättä ollut tarpeeksi estääkseen kiven puhkaisemasta kermiä. Lisäksi suojamurskekerroksen paksuus (25 cm, raekoko 0-16 mm) ei anna paljoa mahdollisuutta virheelle. Tämä tarkoittaa, että merkittävä kermin puhkeaminen on voinut sattua jo rakennusvaiheessa ja vasta nyt aktivoitunut, kun paine on saavuttanut tietyn kynnysrajan (vuodon reitin kehitys pohjarakenteissa). Vesi mahdollisesti virtaa kermin ja NP3 - padon alta kohdissa, joihin altaan rakennuksen aikana on suoritettu massanvaihto. Louhetäytteestä vesi virtaa yhtyvään ojaan (katso kuvat 5-8). o Mikäli vaurio on moreenitiivisteessä, vuotovesi virtaa kermin yläpuolelta mahdollisesta viasta moreenitiivisteen juurella, tai moreenin ja kermin yhtymäkohdasta suotopadosta. Tämän vuotoreitin todennäköisyys on kuitenkin pienempi, koska sen tulisi näkyä lisääntyneenä suotovetenä ja kiintoainesta todennäköisesti esiintyisi enemmän. o Vaurio, joka aiheuttaa suuren vuotovesimäärän, saattaa olla monen osatekijän summa, mutta silti yksi päätekijä on oltava joka aktivoitui suuremman paineen takia. Tämä selittäisi äkillisen vuotovesi määrän lisääntymisen. o Patorakentamisessa on käytäntönä ollut olettaa, että vuotovedet tulevat joko heikosti vettä läpäisevän materiaalin tai kermissä olevan vaurion läpi. Kermin valmistajat tyypillisesti olettavat kermissä olevan tietyn määrän vaurioita per neliömetri ja tästä lasketaan kermin vedenjohtavuus. Suurin vuotovesi määrä vaikuttaisi tulevan pumppaustasanteen alta tai juuresta NP3 -altaan syvimmästä osiosta. Sukeltajan ensimmäisten näköhavaintojen perusteella pumppaustasanteen pohjan reunus oli kaikkein aktiivisinta aluetta. Tätä käsitystä tukee myös alueelle tehdyt sähkönjohtavuusmittaukset, kuten myös moreenin ajon hyvä vaikutus virtauksen pienenemiseen. Ensimmäisen moreenin ajon jälkeen sukeltajan havainnot aktiivisesta alueesta siirtyivät ajorampin kylkeen. Vuotoveden kirkkaus on hyvä indikaattori siitä, että vedelle tapahtuu suodattumista ennen tai jälkeen kun se läpäisee päävaurion. Tämä taas tukee ajatusta siitä, että kermin päällä olevalla 25 cm paksulla suojamurskekerroksella (0-16 mm) on luultavasti tärkeä rooli veden suodattumisessa.

6 HSE / 1 6(2) Ilman suodattavaa ominaisuutta altaan pohjan hienojakoinen sedimentti ja ajetun moreenin hienoaines kulkeutuisi helposti veden mukana vuoto-ojaan. Tulee huomata, että patotarkastus pidettiin (heinäkuu 2015) ulkopuolisen osapuolen toimesta ja tässä tarkastuksessa ei tunnistettu mitään huomattavia suotovesilähteitä, eikä muitakaan rakenteellisia tai toiminnallisia poikkeamia. Vauriota ei ole realistista eikä kannattavaa korjata sitä paljastamalla. Vaurion paljastaminen on todella vaikeaa ja se vain pahentaisi tilannetta. Tähän on päädytty seuraavin perustein: o Allas tulisi ensin tyhjentää. Tämä tuo suuria sekä patoturvallisuuteen, että vesien hallintaan liittyviä haasteita, kuten riskin kaaripadon sortumisesta jos vedenpinnan lasku tehdään liian nopeasti (rikastushiekkaperustus menettää stabiliteettinsa). Tästä syystä on asetettu vedenpinnan laskulle taso m, joka ei aiheuta riskiä kaaripadolle. o Vaikka oletettaisiin, että allas pystyttäisiin tyhjentämään vedestä, täytyisi altaan pohjalta poistaa suuria määriä pohjasedimenttiä sekä purkaa rakenteita, jotta vaurio voitaisiin paljastaa. Tässä tapauksessa riski siitä, että aiheutettaisiin lisää vaurioita kermiin, olisi erittäin suuri. o Oletetaan, että altaan tyhjentämisen jälkeen vaurio voitaisiin paikata. Työ tulisi kuitenkin viemään 3-6kk:tta ja se pitäisi toteuttaa talvikaudella (NP3 altaan turvallinen pinnan lasku vaikuttaa aikatauluun). NP3 allas tulisi poistaa käytöstä korjaustyön ajaksi ja se toisi lisää vaikeuksia tulevaisuudessa. o Näiden riskien takia vauriota ei pidä pyrkiä paljastaa. o Vaurion korjaaminen kauko-ohjaus tekniikalla on myös katsottu olevan vaarallista. Korjauksen tuloksista ei ole takeita, ja tästä syystä sitä ei suositella: Tällaisen tekniikan käyttöön menisi aikaa ja se olisi hidasta. Kuten aiemmin todettiin, ajan tuhlaaminen vain kasvattaa riskiä. Vaurion sijainti tulisi kohdentaa tarkasti. Tällä hetkellä vaurion tarkkaa sijaintia ei voida varmasti osoittaa, ainoastaan mahdollinen alue. Korjaustyöt tekisivät todennäköisesti lisää vahinkoa kermille, tai heikosti vettä läpäisevälle kerrokselle.

7 HSE / 1 7(2) Ramppi yhdistää kaaripadon pumppaustasanteeseen, ja näin vedelle muodostuu reitti rakenteissa. Kuva 4 Rampin yhteys pumppaustasanteeseen. Tämä rakennelma muodostaa vedelle reitin kermin päällä.

8 HSE / 1 8(2) Kuva 5 Poikkileikkaus NP3 padosta ja veden todennäköinen reitti bitumikermin alapuolella. Kuva 6 Kaaviopiirustus suojamurskekerroksesta pumppaustasanteen pohjalla.

9 HSE / 1 9(2) Kuva 7 Vuodon mahdollinen kulkureitti NP3 padon ylävirran puolella (huomaa, että piirustus eroaa rakennetusta padosta). Kuva 8 Vuodon mahdollinen reitti NP3 padon louhetäytteessä padon alavirtaan korotuksen puolella (huomaa, että piirustus eroaa rakennetusta padosta).

10 HSE / 1 10(2) Yhteenveto Kuten aiemmin todettu, lopullista varmuutta vuodon syistä ei todennäköisesti tulla löytämään. Kaivosyhtiö on päätynyt minimoimaan lisävahingon riskejä ja hallitsemaan vuototilannetta parhain mahdollisin keinoin. Vuodonhallintatoimilla on myös saavutettu odotettuja tuloksia, joten arviotamme vaurion syistä voitaneen pitää oikeansuuntaisena. Hallintakeinojen viimeinen vaihe on edessä huhtikuulla 2016, jolloin vapaa vesi kaaripadon sisäpuolelta on syrjäytetty rikastushiekalla. Tämän vaiheen jälkeen NP3 -altaaseen ei enää muodostu yhtä suuria syvänteitä ja näin ollen hydrostaattisen paineen vaikutus mahdollisiin vauriokohtiin minimoidaan. NP3-altaan täyttöstrategia ja vapaan veden poistaminen on uudelleensuunnittelun myötä muutettu tukemaan matalan vesialueen periaatetta. Vapaa vesi tullaan pitämään kaukana patolinjasta.

Ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus

Ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus KITTILÄN KAIVOKSEN NP3 RIKASTUSHIEKKA-ALTAAN VUOTO Ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus 26.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Kittilän kaivoksen rikastushiekka-allas alueen ilmakuva 2. Vuotopaikka NP3-altaan

Lisätiedot

Lupatilanne. Lupamääräys johon muutosta haetaan. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Ympäristöluvat vastuualue Linnankatu 1 PL Oulu

Lupatilanne. Lupamääräys johon muutosta haetaan. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Ympäristöluvat vastuualue Linnankatu 1 PL Oulu Asiakirjan nimi / Document name Ympäristöluvan muutoshakemus koskien vesienkäsittelylaitoksen sakeuttimen alitteen läjitystavan muutoksia Luokka Pvm. / Versio Sivu ENV 27.9.2017 1(4) Laatija(t) Hanna Lampinen

Lisätiedot

Kalajoentie Kalajoki MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI

Kalajoentie Kalajoki MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI Kalajoen kaupunki MAAPERÄTUTKIMUS Kalajoentie 5 85100 Kalajoki 31.07.2018 MAAPERÄTUTKIMUS KALAJOELLA: LANKIPERÄ, KALAJOKI Yleistä Kalajoen kaupungin (Hannu Vähäkuopus) toimeksiannosta on KS Geokonsult

Lisätiedot

RUNSASRIKKISEN RIKASTUSHIEKKA-ALUEEN PATO 1:350 Varastoallas 1 ja 2 Padon tyyppipoikkileikkaus 1

RUNSASRIKKISEN RIKASTUSHIEKKA-ALUEEN PATO 1:350 Varastoallas 1 ja 2 Padon tyyppipoikkileikkaus 1 1 : 100 arja tasoitetaan moreenilla ennen padon korotusta 4.0 1.0 LIMS-RIKASTUSIEKAN LÄJITYSALUE / MUU ALUE Jos lopullisessa vaiheessa käytetään louhetta, eroosiosuojaus ja suodatinkerrokset jätetään pois

Lisätiedot

Simojoen jokihelmisimpukkakartoitus 2013

Simojoen jokihelmisimpukkakartoitus 2013 ALLECO RAPORTTI N:O 6/2013 Simojoen jokihelmisimpukkakartoitus 2013 Panu Oulasvirta MARINE BIOLOGICAL AND LIMNOLOGICAL CONSULTANTS Veneentekijäntie 4 FI-00210 Helsinki, Finland Tel. +358 (0)45 679 0300

Lisätiedot

Kymijoen uittosäännön kumoaminen välillä Kuusankosken niska-meri sekä uittolaitteiden ja -rakenteiden poistaminen, Kouvola

Kymijoen uittosäännön kumoaminen välillä Kuusankosken niska-meri sekä uittolaitteiden ja -rakenteiden poistaminen, Kouvola 1 (6) Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristölupavastuualue Täydennyspyyntö ESAVI/4442/2017 1.6.2017 Kymijoen uittosäännön kumoaminen välillä Kuusankosken niska-meri sekä uittolaitteiden ja -rakenteiden

Lisätiedot

Iijoen OTVA Haapakosken smolttitutkimus 2017

Iijoen OTVA Haapakosken smolttitutkimus 2017 Iijoen OTVA Haapakosken smolttitutkimus 2017 Vaelluskalafoorumi, Muhos 22.9.2017 Riina Huusko Luonnonvarakeskus Taustaa Kalojen alavirtaan vaellus Vesivoimaloiden vaikutukset alavirtaan vaeltaville kaloille

Lisätiedot

Kemin kaivoksen rikastushiekka-altaan 7 korotuksen stabiliteettilaskelmat

Kemin kaivoksen rikastushiekka-altaan 7 korotuksen stabiliteettilaskelmat Outokumpu Chrome Oy Työ n:o 11480 Kemin kaivos 2.4. PL 172 941 Kemi Outokumpu Chrome Oy Kemin kaivoksen rikastushiekka-altaan 7 korotuksen stabiliteettilaskelmat Kemi GEOBOTNIA OY Koulukatu 28 p. (08)

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta

Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 131 04.10.2018 Ympäristönsuojeluviraomaisen lausunto Agnico Eagle Finland Oy:n hakemuksesta uuden NP4-altaan rakentamiseksi sekä NP-rikastushiekan läjittämiseksi altaaseen

Lisätiedot

PORIN TULVASUOJELUHANKE: KOKEMÄENJOEN YKSIUOMAISEN OSAN LISÄTUTKIMUKSET JA ANALYYSI. Janne Niinikoski

PORIN TULVASUOJELUHANKE: KOKEMÄENJOEN YKSIUOMAISEN OSAN LISÄTUTKIMUKSET JA ANALYYSI. Janne Niinikoski 28.7.2011 PORIN TULVASUOJELUHANKE: KOKEMÄENJOEN YKSIUOMAISEN OSAN LISÄTUTKIMUKSET JA ANALYYSI Janne Niinikoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Tutkimusmenetelmä... 3 3. Tulokset ja tulosten tulkinta...

Lisätiedot

Uponor-mökkituotteet. Toimintaperiaate. Mökeille ja rantasaunoille:

Uponor-mökkituotteet. Toimintaperiaate. Mökeille ja rantasaunoille: Uponor-mökkituotteet Toimintaperiaate Uponor-mökkituotteet on suunniteltu erityisesti pienten pesuvesimäärien käsittelyyn matalavarusteisilla kesämökeillä ja rantasaunoilla. Mökeille ja rantasaunoille:

Lisätiedot

LIITE X Laaduntarkkailu / Laadunvarmistus suunnitelma

LIITE X Laaduntarkkailu / Laadunvarmistus suunnitelma Material Crush Production and Borrow Source. Murskemateriaalin tuotanto ja maanottoalue Materiaalien ominaisuud Vyöhyke 2A: 1 jokaista 5,000 m3. Vyöhyke 2B: 1 jokaista vuoroa (12 tuntia tuotantoa), tai

Lisätiedot

Sähköinen vuodontarkkailu. Suomen ympäristökeskus , Perttu Juntunen

Sähköinen vuodontarkkailu. Suomen ympäristökeskus , Perttu Juntunen 1 Suomen ympäristökeskus 11.10.2016 Kaitos Oy Perttu Juntunen 2 Miksi sähköistä vuodontarkkailua tarvitaan 3 3 Mikään laadunvalvontajärjestelmä ei voi täysin eliminoida kalvorakenteeseen syntyviä vaurioita.

Lisätiedot

Patorakenteiden periaatekuvia

Patorakenteiden periaatekuvia Patorakenteiden periaatekuvia Piirrokset: Jari Kostet, MKJ Kuvat: Mikko Alhainen, Marko Svensberg, Marko Muuttola, Harri Hepo-Oja, Jarkko Nurmi, Reijo Orava, MKJ Patorakenteet Munkin ja tulvauoman sijoittaminen

Lisätiedot

Kokemäenjoen nahkiaisselvitys. -toukkien määrä ja elinympäristö -ylisiirtojen tuloksellisuus

Kokemäenjoen nahkiaisselvitys. -toukkien määrä ja elinympäristö -ylisiirtojen tuloksellisuus Kokemäenjoen nahkiaisselvitys -toukkien määrä ja elinympäristö -ylisiirtojen tuloksellisuus Lähtötilanne suunnittelulle Voimalaitosten kalatalousmaksut Hoitosuunnitelma: tarpeellista selvittää nahkiaisen

Lisätiedot

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä Ennen omakotitalon paikka valittiin sen mu kaan, missä pohjatöiden tekeminen oli mahdollisimman helppoa. Nykyisin rakennuspaikan valintaa ohjaavat kaavamääräykset, tontin sijainti ja hinta. OMAKOTITALON

Lisätiedot

Kaivospatorakenteet patoturvallisuusviranomaisen näkökulmasta

Kaivospatorakenteet patoturvallisuusviranomaisen näkökulmasta Kaivospatorakenteet patoturvallisuusviranomaisen näkökulmasta 29.11.2012 Patoviranomaisen rooli kaivos/jätepadon eri vaiheissa: - Hanke- ja yleissuunnittelu - Ympäristölupa - Rakennussuunnittelu - Rakentaminen

Lisätiedot

Iso-Lamujärven alustava pohjapatolaskelma

Iso-Lamujärven alustava pohjapatolaskelma Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Iso-Lamujärven alustava pohjapatolaskelma 28.9.2015 Insinööritoimisto Pekka Leiviskä www.leiviska.fi 2 Sisällysluettelo 1 ASETETTU TAVOITE... 3 2 KÄYTETTÄVISSÄ OLEVA AINEISTO...

Lisätiedot

Turvepaksuuden ja ojituksen merkitys happamuuskuormituksen muodostumisessa (Sulfa II)

Turvepaksuuden ja ojituksen merkitys happamuuskuormituksen muodostumisessa (Sulfa II) Turvepaksuuden ja ojituksen merkitys happamuuskuormituksen muodostumisessa (Sulfa II) Miriam Nystrand Geologi & mineralogi, Åbo Akademi Akademigatan 1, 2 Åbo miriam.nystrand@abo.fi Vaikka sulfidipitoisilla

Lisätiedot

TALVIVAARA SOTKAMO OY

TALVIVAARA SOTKAMO OY RAKENTAMISEN TARKKAILU 2011 16WWE0993 15.3.2012 TALVIVAARA SOTKAMO OY TALVIVAARAN KAIVOKSEN TARKKAILU 2011 Osa II b Rakentamisvaiheen aikainen tarkkailu Talvivaara Sotkamo Oy Osa II b Rakentamisvaiheen

Lisätiedot

Sopimus kuntotarkastuksesta asuntokauppaa varten

Sopimus kuntotarkastuksesta asuntokauppaa varten 1. Esitiedot Sopimus kuntotarkastuksesta asuntokauppaa varten Kohteen osoite Tarkastusajankohta Tarkastuksen tilaajat ja yhteystiedot Päiväys ja allekirjoitukset Kohteen omistaja: Omistushistoria: Tarkastuksen

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051321701024

Raportti Työnumero: 051321701024 Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Sami Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Raportti Työnumero: 051321701024 Kohde: Toimeksianto: Okt Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Home-epäilyn tutkiminen Tutkimus pvm: 13.9.2013

Lisätiedot

RATA- ja PELAAMISSÄÄNNÖT ETERNIITTIRADAT Painos 2016

RATA- ja PELAAMISSÄÄNNÖT ETERNIITTIRADAT Painos 2016 RATA- ja PELAAMISSÄÄNNÖT ETERNIITTIRADAT Painos 2016 Ratagolfin eterniittiratojen ratasäännöt ja mittapiirustukset Copyright SUOMEN RATAGOLFLIITTO ry TEKNINEN KOMITEA Toimittanut ARI AHRENBERG ERSÄÄ2016

Lisätiedot

Pelkosenniemen pohjavesialueiden luokitusmuutokset

Pelkosenniemen pohjavesialueiden luokitusmuutokset LAUSUNTOPYYNTÖ LAPELY/778/2015 Etelä-Savo 13.2.2017 Pelkosenniemen kunta Sodankyläntie 1 98500 Pelkosenniemi Pelkosenniemen pohjavesialueiden luokitusmuutokset Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta

Lisätiedot

Kuva 1. Ylä-Lumijärven eteläpäädystä alkavan Lumijoen alkupäässä oleva ponttipadon alue on puhdas. (NP1).

Kuva 1. Ylä-Lumijärven eteläpäädystä alkavan Lumijoen alkupäässä oleva ponttipadon alue on puhdas. (NP1). LIITE 3 Liite 3. Valokuvat, Lumijoki Kuva 1. Ylä-Lumijärven eteläpäädystä alkavan Lumijoen alkupäässä oleva ponttipadon alue on puhdas. (NP1). Kuva 2. Lumijoen ensimmäiset kalkkihavainnot ovat näytepisteen

Lisätiedot

Honnin padon korjaaminen

Honnin padon korjaaminen Honnin padon korjaaminen Pato puhki säätökaivon vierestä Säätökaivon putken ympäriltä syöpynyt maata ja kaivo kallistunut Patorakenteeseen jääneen puunrungot ja onkalot sekä liian kapea pato perimmäiset

Lisätiedot

Säkylän Pyhäjärven kosteikkotyön tuloksia - esimerkkejä

Säkylän Pyhäjärven kosteikkotyön tuloksia - esimerkkejä Säkylän Pyhäjärven kosteikkotyön tuloksia - esimerkkejä Teija Kirkkala Henri Vaarala Elisa Mikkilä Vesistökunnostusverkosto Lappeenranta 7.-9.6.216 1 Pyhäjärven valuma-alue Järvi Pinta-ala 154 km 2 Keskisyvyys

Lisätiedot

Kotiseutukosteikko Life hanke. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti

Kotiseutukosteikko Life hanke. Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Kotiseutukosteikko Life hanke Elinympäristö Tulvasuojelu Vesiensuojelu Virkistyskäyttö Maisema - Biodiversiteetti Sauvon Härmälän kosteikon perustaminen Suomen riistakeskus www.kosteikko.fi www.riista.fi

Lisätiedot

ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA

ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA RAPORTTI 1 (5) Rovaniemen kaupunki Kaavoituspäällikkö Tarja Outila Hallituskatu 7, PL 8216 96100 ROVANIEMI ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA YLEISTÄ

Lisätiedot

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 Viite 8214459921 Versio 1 Pvm 15.2.2013 Hyväksynyt Tarkistanut Ari Könönen Kirjoittanut Jari Hirvonen 1 1. YLEISTÄ Tilaajan toimeksiannosta

Lisätiedot

Korjaus- ja kunnossapitovastuun jakautuminen osakkaan muutostöissä Kirsi Ruutu Lakimies, varatuomari

Korjaus- ja kunnossapitovastuun jakautuminen osakkaan muutostöissä Kirsi Ruutu Lakimies, varatuomari Korjaus- ja kunnossapitovastuun jakautuminen osakkaan muutostöissä Kirsi Ruutu Lakimies, varatuomari Yhtiö, vanha osakas ja uusi osakas Yhtiö Vahingonkorvaus Kunnossapitovastuu Vanha Uusi osakas Asuntokauppa

Lisätiedot

Miten vedet pois pellolta ja juurille happea? Miten pienentää maan tiivistymisriskejä?

Miten vedet pois pellolta ja juurille happea? Miten pienentää maan tiivistymisriskejä? Miten vedet pois pellolta ja juurille happea? Miten pienentää maan tiivistymisriskejä? Tuomas J. Mattila Yliopistotutkija Helsingin yliopisto, Ruralia Instituutti Seinäjoki 1.2.2018 Rikalan Säätiö Esityksen

Lisätiedot

Icopal Kattohuolto Turvallinen kumppani katon talvihuoltoon

Icopal Kattohuolto Turvallinen kumppani katon talvihuoltoon Lumikuormien riskikartoitus Lumenpudotus Lämmityskaapeleiden asennukset, tarkastukset ja korjaukset Höyrytyspalvelut Icopal Kattohuolto Turvallinen kumppani katon talvihuoltoon Valitse turvallinen kumppani

Lisätiedot

Helmi-altaan asennus-ja käyttöohje

Helmi-altaan asennus-ja käyttöohje Helmi-altaan asennus-ja käyttöohje Muovi-Simola Oy 2006 Lue ja säilytä tämä ohje. Esipuhe Helmi-allas on Suomessa valmistettu käyttäen pääosin Suomessa valmistettuja tai jalostettuja korkealuokkaisia materiaaleja.

Lisätiedot

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS

JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS JUUANJOEN VIRTAVESIEN KALATALOUDELLINEN KARTOITUS Manu Vihtonen Pielisen Järvilohi ja Taimen 2008 2010 -hanke 2009 53 9 VEPSÄNJOEN KARTOITETUT KOSKET JA TOIMENPIDESUOSITUKSET 9.1 Ilvolankoski Vepsänjoen

Lisätiedot

ELY-keskus on myöntänyt suunnitteluluvan dnro: 494/2012/POP/2. Pyhäjärven kaupunki vastaa suunnittelukustannuksista.

ELY-keskus on myöntänyt suunnitteluluvan dnro: 494/2012/POP/2. Pyhäjärven kaupunki vastaa suunnittelukustannuksista. Tekninen lautakunta 14 19.02.2013 Kaupunginhallitus 128 04.03.2013 Tekninen lautakunta 42 16.04.2013 Tekninen lautakunta 56 21.05.2013 Tekninen lautakunta 43 19.06.2018 Pyhäjärven kevyenliikenteen väylien

Lisätiedot

Gps- ja nestepintamittaukset padoilla on suoritettu heinäkuun aikana, maastotarkastukset padoilla on suoritettu elokuun alkupuolella.

Gps- ja nestepintamittaukset padoilla on suoritettu heinäkuun aikana, maastotarkastukset padoilla on suoritettu elokuun alkupuolella. 1/5 PATOJEN MÄÄRÄAIKAIS- JA VUOSITARKASTUKSET 2017 AIKA Keskiviikko 27.9.2017 klo 9.00 PAIKKA, neuvottelutila 104 1 KOKOUKSEN AVAUS JA LÄSNÄOLIJOIDEN TOTEAMINEN AVAUS: Taisto Viita LÄSNÄ: Heli Nurmi Riina

Lisätiedot

Puruveden kehitys ja erityispiirteet. Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto

Puruveden kehitys ja erityispiirteet. Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto Puruveden kehitys ja erityispiirteet Puruvesi-seminaari 6.8.2011 Heikki Simola Itä-Suomen yliopisto PURUVESI KARU JA KIRKASVETINEN SUURJÄRVI Sekä Puruvesi että Pyhäjärvi ovat kirkasvetisiä suurjärviä,

Lisätiedot

Isonkyrön kunta / Kaavoitus PL 29 61501 ISOKYRÖ. Lausuntopyyntönne sähköpostitse 31.03.2011 / Liisa Kasi

Isonkyrön kunta / Kaavoitus PL 29 61501 ISOKYRÖ. Lausuntopyyntönne sähköpostitse 31.03.2011 / Liisa Kasi Päiväys Datum 29.07.2011 Seinäjoki Dnro Dnr EPOELY/75/07.02/2011 Isonkyrön kunta / Kaavoitus PL 29 61501 ISOKYRÖ Viite / Hänvisning Lausuntopyyntönne sähköpostitse 31.03.2011 / Liisa Kasi Asia / Ärende

Lisätiedot

Näkymätön näkyväksi vedenalaisten putkilinjojen tarkastukset monikeilainkaikuluotaimella

Näkymätön näkyväksi vedenalaisten putkilinjojen tarkastukset monikeilainkaikuluotaimella Näkymätön näkyväksi vedenalaisten putkilinjojen tarkastukset monikeilainkaikuluotaimella VRT on työskennellyt jo kymmenien vesihuoltolaitosten kanssa Suomessa ja Euroopassa. Yrityksemme vahvuuksiin kuuluu

Lisätiedot

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11

Mökkipaketti 2. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeversio 08/11 Mökkipaketti 2 Asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet Ohjeversio 08/11 1 Sisältö 1 Käyttötarkoitus... 3 2 Asentaminen... 4 2.1 Imeytyskaivon asentaminen... 5 3 Huolto... 6 2 1 Käyttötarkoitus Mökkipaketti

Lisätiedot

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 Laatija Tarkastaja Iikka Hyvönen Jari Hirvonen SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Viheralan hulevesipäivä 6.11.2012 Lahti, FCG 6.11.2012 Page 1 Hulevesien viivyttäminen keskitetyillä ratkaisuilla 6.11.2012 Page 2 Hulevesien viivytystarve Rakentaminen

Lisätiedot

IL~-t~ Marita Kykyri tutkija/arkeologia Kymenlaakson maakuntamuseo MUISTIO. KOTKA, Mussalo, Hevossalmi I r /. Kalastuslaitteen tarkastus 15.9.

IL~-t~ Marita Kykyri tutkija/arkeologia Kymenlaakson maakuntamuseo MUISTIO. KOTKA, Mussalo, Hevossalmi I r /. Kalastuslaitteen tarkastus 15.9. MUISTIO KOTKA, Mussalo, Hevossalmi I r /. Kalastuslaitteen tarkastus 15.9. 2003 '. Leo Hanski (Hanskintie 8, 48310 Kotka) otti yhteyttä allekirjoittaneeseen 19.5. 2003 koskien mahdollista liistekatiskaa,

Lisätiedot

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Lidl Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 28.5.2018 Viite 1510038898 LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS LIDL, LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS Päivämäärä 28.5.2018 Laatija Hyväksyjä Kuvaus Anni

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4204/13

SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 4204/13 SIUNTION KUNTA PALONUMMENMÄKI PALONUMMENKAARI K 180 T 1-6, K 179 T 4, K 181 T 1-2 Siuntio POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 4204/13 UUDENMAAN MAANRAKENNUSSUUNNITTELU OY PL 145 gsm 0400 472 059 gsm 0400 409 808

Lisätiedot

KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ

KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ 1 (5) KIRNULANOJA 1 - VESIENHOITOHANKE, PYHÄJOKI, POLUSPERÄ Hankkeen tavoitteet Hanke on osa Liminkaojan valuma-alueen kunnostusta, jonka tavoitteena on vesiensuojelun parantaminen ja metsäojitustoiminnan

Lisätiedot

Hydrologia. Pohjaveden esiintyminen ja käyttö

Hydrologia. Pohjaveden esiintyminen ja käyttö Hydrologia Timo Huttula L8 Pohjavedet Pohjaveden esiintyminen ja käyttö Pohjavettä n. 60 % mannerten vesistä. 50% matalaa (syvyys < 800 m) ja loput yli 800 m syvyydessä Suomessa pohjavesivarat noin 50

Lisätiedot

Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys ry Vuosikokous klo 18 Jäälinmaja

Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys ry Vuosikokous klo 18 Jäälinmaja KIIMINGIN JÄÄLIN VESIENHOITOYHDISTYS RY Kiimingin Jäälin vesienhoitoyhdistys ry Vuosikokous 26.2.215 klo 18 Jäälinmaja Vuosikokous 26.2.215 klo 18 Ongelmat ja tavoitteet Kuormituksen pienentäminen kiintoaine

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Työntekijöiden altistuminen väkeville hajukaasuille Stora Enso Oyj:n Veitsiluodon tehtailla 7.11.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Työntekijöiden altistuminen väkeville hajukaasuille Stora Enso Oyj:n Veitsiluodon tehtailla 7.11. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Työntekijöiden altistuminen väkeville hajukaasuille Stora Enso Oyj:n Veitsiluodon tehtailla 7.11.2016 Tapahtumien kulku Hajukaasujärjestelmän häiriöt vuonna 2016

Lisätiedot

Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla

Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla 16T-12.2 1 Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Raportti v3, 22.1.2018 2 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 KUORMITUKSET 1

Lisätiedot

Ruoppauksen ja läjityksen ympäristövaikutukset. Aarno Kotilainen, Geologian tutkimuskeskus

Ruoppauksen ja läjityksen ympäristövaikutukset. Aarno Kotilainen, Geologian tutkimuskeskus Ruoppauksen ja läjityksen ympäristövaikutukset Aarno Kotilainen, Geologian tutkimuskeskus Merenpohjaan kohdistuva toiminta kuten ruoppaus ja läjitys kuormittaa ympäristöä, ja huonosti suunniteltuna ja

Lisätiedot

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09 VIHDIN KUNTA Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3401/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3401/09/1 1:3000 Leikkaus A-A

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012 Työ KOHDE: TILAT: Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Kerrokset 1,2,3,4 ja Iv-konehuone TILAAJA: Anne Krokfors ISÄNNÖINTI: Vantaan kaupunki

Lisätiedot

Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3414/09

Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3414/09 VIHDIN KUNTA Kotirinteen kaava-alue Alueellinen pohjatutkimus Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3414/09 PL 145 gsm 0400 472 059 gsm 0400 409 808 03101 NUMMELA fax (09) 343 3262 fax (09) 222 1201 email

Lisätiedot

Terrafame Oy Patojen määräaikaistarkastukset Raffinaattialtaan padon yhteenveto PATOJEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSET YHTEENVETO KOHDE: PVM 10.6.

Terrafame Oy Patojen määräaikaistarkastukset Raffinaattialtaan padon yhteenveto PATOJEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSET YHTEENVETO KOHDE: PVM 10.6. Raffinaattialtaan padon yhteenveto PATOJEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSET YHTEENVETO KOHDE: PVM 10.6.2016 Raffinaattialtaan padon yhteenveto 1 KOHTEEN YLEISTIEDOT 1 1.1 Padon mitat 1 1.2 Patoluokitus 1 2 TARKKAILU-

Lisätiedot

Päivämäärä: 16.4.2008 Ylläpitäjän edustajat: Urpo Hyvönen, Timo Korhonen, Juhani Määttä Asko Sirviö, Juhani Määttä, Helka Leimu-Pelkonen (siht.

Päivämäärä: 16.4.2008 Ylläpitäjän edustajat: Urpo Hyvönen, Timo Korhonen, Juhani Määttä Asko Sirviö, Juhani Määttä, Helka Leimu-Pelkonen (siht. Raportti Uimarannan riskinarviointi Rannan nimi: Hiukka Rannan osoite: Tervatie 1, 88600 Sotkamo Päivämäärä: 16.4.2008 Ylläpitäjän edustajat: Urpo Hyvönen, Timo Korhonen, Juhani Määttä Asko Sirviö, Juhani

Lisätiedot

RUNSASRIKKISEN RIKASTUSHIEKKA-ALUEEN PATO 1:350 Varastoallas 1 ja 2 Padon tyyppipoikkileikkaus 1

RUNSASRIKKISEN RIKASTUSHIEKKA-ALUEEN PATO 1:350 Varastoallas 1 ja 2 Padon tyyppipoikkileikkaus 1 1 : 100 Harja tasoitetaan moreenilla ennen padon korotusta 4.0 1.0 LIMS-RIKASTUSHIEKAN LÄJITYSALUE / MUU ALUE Jos lopullisessa vaiheessa käytetään louhetta, eroosiosuojaus ja suodatinkerrokset jätetään

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

Talvivaaran/Terrafamen louhoksen web-kamera. Kevät Kuvatallennukset. Heikki Simola, Joensuu

Talvivaaran/Terrafamen louhoksen web-kamera. Kevät Kuvatallennukset. Heikki Simola, Joensuu Talvivaaran/Terrafamen louhoksen web-kamera Kevät 2014- Kuvatallennukset. Heikki Simola, Joensuu Talvivaaran/Terrafamen avolouhos ja web-kameran kuvakulma (

Lisätiedot

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Sivu 1/8 WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Puh: 02-4870258, Web: www.wenda.fi, E-Mail: sales@wenda.fi Sivu 2/8 Kamiinan perustiedot: Kamiina on valmistettu merivettä kestävästä alumiinista,

Lisätiedot

KOSKIMYLLYN PÄIVÄKOTI. TARKASTUSRAPORTTI Pintavesien kallistukset 15.6.2011. Koskenniska 2, 01360 Vantaa

KOSKIMYLLYN PÄIVÄKOTI. TARKASTUSRAPORTTI Pintavesien kallistukset 15.6.2011. Koskenniska 2, 01360 Vantaa TARKASTUSRAPORTTI Pintavesien kallistukset KOSKIMYLLYN PÄIVÄKOTI Koskenniska 2, 01360 Vantaa 15.6.2011 Korjausrakentaminen ja Koskimyllyn päiväkoti, Vantaan kaupunki TARKASTUSRAPORTTI 3.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10. Sivuja:1/17 Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Kuntokartoitus Kohde: Von Julinintie 169, Fiskars Tutkimus pvm: 21.10.15 Raportointi pvm: 8.11.15 Tutkija: Rakennusmestari Mikael

Lisätiedot

Uponor-saunakaivo ja -mökkikaivo Asennusohjeet H A JA-A S U T U S A LU E E N JÄT E V E D E N K Ä S I T T E LY A S E N N U S O H J E E T

Uponor-saunakaivo ja -mökkikaivo Asennusohjeet H A JA-A S U T U S A LU E E N JÄT E V E D E N K Ä S I T T E LY A S E N N U S O H J E E T H A JA-A S U T U S A LU E E N JÄT E V E D E N K Ä S I T T E LY A S E N N U S O H J E E T Uponor-saunakaivo ja -mökkikaivo Asennusohjeet 10 I 2007 30712 Sisältö Yleisohjeita YLEISTÄ sivu 2 Pakkauksen purkaminen

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA SILVOLAN TEKOALTAAN PATOJEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSESTA 2014

PÖYTÄKIRJA SILVOLAN TEKOALTAAN PATOJEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSESTA 2014 Silvolan maapatojen määräaikaistarkastuksen pöytäkirja 2014 1(6) PÖYTÄKIRJA SILVOLAN TEKOALTAAN PATOJEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSESTA 2014 Aika: 18.06.2014 klo 9:30 Paikka: HSY:n toimisto Pitkäkoskella ja

Lisätiedot

FAKTAT M1. Maankohoaminen

FAKTAT M1. Maankohoaminen Teema 3. Nousemme koko ajan FAKTAT. Maankohoaminen Jääpeite oli viime jääkauden aikaan paksuimmillaan juuri Korkean Rannikon ja Merenkurkun saariston yllä. Jään paksuudeksi arvioidaan vähintään kolme kilometriä.

Lisätiedot

Haddom skola Haddomintie 14, 07945 Kuggom

Haddom skola Haddomintie 14, 07945 Kuggom 1512197 6.1.215 Loviisan kaupunki Haddom skola Haddomintie 14, 7945 Kuggom Ramboll Finland Oy Niemenkatu 73, 1514 Lahti Puh. +358 2 755 611 Sisällys LAADUNVARMISTUS 3 ESIPUHE 4 1. RAKENNUSTEKNIIKKA 5 1.1

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI 062/ /SEP/1989. Jakelu. OKME 2 kpl MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, KERÄLÄNVAARA ZN-CU

TUTKIMUSRAPORTTI 062/ /SEP/1989. Jakelu. OKME 2 kpl MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, KERÄLÄNVAARA ZN-CU TUTKIMUSRAPORTTI 062/4244 01/SEP/1989 - Jakelu OKME 2 kpl - MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, KERÄLÄNVAARA ZN-CU TUTKIMUSRAPORTTI 062/4244 01/SEP/1989 JOHDANTO MAASTOTUTKIMUKSET TULOSTEN TARKASTELU LIITTEET Näytepistekartta

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS Sivu 1/2 TALOYHTIÖ Asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite Huoneiston numero OSAKAS Huoneiston osakkeenomistajan nimi ja puhelinnumero

Lisätiedot

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Janne Ruokolainen Raportti nro 6/2015 Sisällys 1 Kohteen yleiskuvaus ja hankkeen tavoitteet... 2 2 Toimenpiteet... 2 2.1 Joutsiniementien

Lisätiedot

SEINÄJOEN SEURAKUNTA NURMON HAUTAUSMAAN LAAJENNUKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 27.6.2014

SEINÄJOEN SEURAKUNTA NURMON HAUTAUSMAAN LAAJENNUKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 27.6.2014 3697 SEINÄJOEN SEURAKUNTA NURMON HAUTAUSMAAN LAAJENNUKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 27.6.2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. TEHTÄVÄ JA SUORITETUT TUTKIMUKSET 1 2. TUTKIMUSTULOKSET 1 2.1 Rakennuspaikka

Lisätiedot

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Toimintaperiaate Uponor-umpisäiliö soveltuu erityisesti WC-jäteveden keräilyyn. WC-jätevedet johdetaan 5,3 m 3 säiliöön, jonka loka-auto tyhjentää ja vie jätevedet puhdistettavaksi.

Lisätiedot

Terrafame Oy Patojen määräaikaistarkastukset PLS -tasausaltaan padon yhteenveto PATOJEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSET YHTEENVETO KOHDE: PVM 10.6.

Terrafame Oy Patojen määräaikaistarkastukset PLS -tasausaltaan padon yhteenveto PATOJEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSET YHTEENVETO KOHDE: PVM 10.6. PLS -tasausaltaan padon yhteenveto PATOJEN MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSET YHTEENVETO KOHDE: PVM 10.6.2016 PLS -tasausaltaan padon yhteenveto 1 KOHTEEN YLEISTIEDOT 1 1.1 Padon mitat 1 1.2 Patoluokitus 1 2 TARKKAILU-

Lisätiedot

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN PUHE Luxemburg, 10. joulukuuta 2013 ECA/13/45 Euroopan tilintarkastustuomioistuimen presidentin Vítor Caldeiran puhe Varainhoitovuotta 2012 koskevan vuosikertomuksen

Lisätiedot

KUKKOPILLIN PÄIVÄKOTI Liljantie 2 01300 VANTAA

KUKKOPILLIN PÄIVÄKOTI Liljantie 2 01300 VANTAA KUKKOPILLIN PÄIVÄKOTI 01300 VANTAA ASIANTUNTIJALAUSUNTO VESIVUOTOJÄLJISTÄ W W W. R A K S Y S T E M S. F I V A L T A K U N N A L L I N E N P A L V E L U N U M E R O : 0 2 0 3-4 4 1 0 0 JOENSUU 17.2.2004

Lisätiedot

Rakenteellinen turvallisuus miten teoria ja käytäntö kohtaavat?

Rakenteellinen turvallisuus miten teoria ja käytäntö kohtaavat? RIL, Rakennus- ja rakennetekniikkaryhmä 30.10.2013 Rakennusten sortumat miten estetään? Rakenteellinen turvallisuus miten teoria ja käytäntö kohtaavat? Ralf Lindberg, Tampereen teknillinen yliopisto 1.

Lisätiedot

NP4-RIKASTUSHIEKKA-ALTAAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA KITTILÄN KAIVOS AGNICO EAGLE FINLAND OY NOT FOR CONSTRUCTION PIIRUSTUSLUETTELO

NP4-RIKASTUSHIEKKA-ALTAAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA KITTILÄN KAIVOS AGNICO EAGLE FINLAND OY NOT FOR CONSTRUCTION PIIRUSTUSLUETTELO -RIKASTUSHIEKKA-ALTAAN TOTEUTTAMISSUUNNITELMA PIIRUSTUSLUETTELO PIIRUSTUSNUMERO () / PIIRUSTUKSEN NIMI VERSIONUMERO / REVISIOPÄIVÄMÄÄRÄ / REVISION DATE OTSIKKOSIVU LAADITTU LUVITUSTA VARTEN 7-9-8 ASEMAPIIRUSTUS

Lisätiedot

1 KOKEMÄENJOEN SUISTON MAAPERÄN SYNTYHISTORIA

1 KOKEMÄENJOEN SUISTON MAAPERÄN SYNTYHISTORIA 1 KOKEMÄENJOEN SUISTON MAAPERÄN SYNTYHISTORIA Porin alueen maaperä on Suomen oloissa erityislaatuinen. Poikkeuksellisen paksun maaperäpeitteen syntyyn on vaikuttanut hiekkakiven hauras rakenne. Hiekkakivi

Lisätiedot

LASKUAUTOMAATIORATKAISUIDEN VERSIOPÄIVITYS ICT-STRATEGIA LIIKETOIMINNAN KEHITYKSEN YTIMESSÄ 2011 KERKKO KÄMÄRÄINEN

LASKUAUTOMAATIORATKAISUIDEN VERSIOPÄIVITYS ICT-STRATEGIA LIIKETOIMINNAN KEHITYKSEN YTIMESSÄ 2011 KERKKO KÄMÄRÄINEN LASKUAUTOMAATIORATKAISUIDEN VERSIOPÄIVITYS ICT-STRATEGIA LIIKETOIMINNAN KEHITYKSEN YTIMESSÄ SISÄLTÖ 01 Ramboll yleisesittely 02 ICT-strategia 03 Valmistautuminen päivitykseen 04 Versiopäivityksen hyödyt

Lisätiedot

Katajanokan kalliopysäköintilaitos

Katajanokan kalliopysäköintilaitos Katajanokan kalliopysäköintilaitos Keskustelutilaisuus 30.9 Ympäristösi parhaat tekijät 2 3 4 5 Louhintatyövaiheet 6 29.9.2014 7 Kalliorakentamisen ympäristövaikutukset Tärinä Melu Paine Pohjavesiseikat

Lisätiedot

Hirsjärvi. Kosteikkosuunnitelma. Työnum. 17

Hirsjärvi. Kosteikkosuunnitelma. Työnum. 17 Hirsjärvi Kosteikkosuunnitelma Työnum. 17 Suunnittelukohteen nimi ja osoite Pvm. Hirsjärvi Kiinteistötunnus: 834-413-1-117 31.10.2013 Työn ja piirustuksen numero Piirustuksen sisältö Työnumero: 17 Kosteikkosuunnitelma

Lisätiedot

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa 1 (1) Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelijoilla Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa varten. Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu on tehtävä Liikenneviraston

Lisätiedot

ALUSTAVA RAKENNETTAVUUSSELVITYS

ALUSTAVA RAKENNETTAVUUSSELVITYS Pöyry Finland Oy Elektroniikkatie 13 FI-90590 Oulu Finland Kotipaikka Vantaa, Finland Tel. +358 10 33280 Fax +358 10 33 28250 www.poyry.fi Päiväys 28.8.2017 Sivu 1 (3) Sakari Lotvonen Tel. +358 40 5873

Lisätiedot

Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3392/09

Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3392/09 VIHDIN KUNTA Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3392/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3392/09/1 1:2000 Leikkaus

Lisätiedot

Linnanniitun eteläosan kaava-alue K 266 T 3, K 265 T 2-3, K 263 T 1-3, K 264 T 1 Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3632/10

Linnanniitun eteläosan kaava-alue K 266 T 3, K 265 T 2-3, K 263 T 1-3, K 264 T 1 Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3632/10 VIHDIN KUNTA Linnanniitun eteläosan kaava-alue K 266 T 3, K 265 T 2-3, K 263 T 1-3, K 264 T 1 Nummela POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3632/10 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta

Lisätiedot

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI

TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI NIKO PALONEN / www.suorakon.com TYÖOHJE SMYYGI- ELI TÄYTELISTA JA IKKUNAPENKKI 8.10.2014 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on kertoa smyygi- eli täytelistan tekemisestä vanhan hirsirakennuksen ikkunakarmin

Lisätiedot

Porin Jokikeskuksen asemakaavaehdotus (Eteläranta)

Porin Jokikeskuksen asemakaavaehdotus (Eteläranta) LAUSUNTO VARELY/93/07.01/2013 7.11.2018 Porin kaupunki kaupunkisuunnittelu@pori.fi risto.reipas@pori.fi Porin Jokikeskuksen asemakaavaehdotus (Eteläranta) Hanke ja suunnittelutilanne Kaavamuutoksen tarkoituksena

Lisätiedot

VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI

VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI VATJUSJÄRVI 2 -VESIENHOITOHANKE, HAAPAVESI Hankkeen tavoitteet TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (7) Hankkeen tavoitteena on vähentää Vatjusjärven valuma-alueitten metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta

Lisätiedot

Innovaatio-ohjelman Läpivirtauslaitoksen ravinnekuormituksen alentamismenetelmät hankkeen osa Oy Wai Consulting Ltd

Innovaatio-ohjelman Läpivirtauslaitoksen ravinnekuormituksen alentamismenetelmät hankkeen osa Oy Wai Consulting Ltd Innovaatio-ohjelman Läpivirtauslaitoksen ravinnekuormituksen alentamismenetelmät hankkeen osa Oy Wai Consulting Ltd Onko uusia taloudellisesti kannattavia tapoja kerätä kiintoainetta maa-altaista? Martti

Lisätiedot

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti Tarkastusraportti Sivu: 1 (8) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Unajan Koulu Laivolantie 10 26910 Unaja Rauman Kaupunki / Jukka Snicker (Tilaaja) Läsnäolijat Jukka Snicker Toimeksianto Vahingon

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU Vastaanottaja Hämeenlinnan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.4.2016 Viite 1510026179 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS

Lisätiedot

SEINÄJOEN KAUPUNKI ROVEKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 10.8.2010

SEINÄJOEN KAUPUNKI ROVEKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 10.8.2010 3136 SEINÄJOEN KAUPUNKI POHJATUTKIMUSSEOSTUS 10.8.2010 SUUNNITTEUTOIMISTO 3136 AUETEKNIIKKA OY TUTKIMUSSEOSTUS JP 10.8.2010 SISÄYSUETTEO 1 TEHTÄVÄ JA SUORITETUT TUTKIMUKSET... 1 2 TUTKIMUSTUOKSET... 1

Lisätiedot

Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena

Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena Pauliina Salmi ja Kalevi Salonen 2nd Winter Limnology Symposium, Liebenberg, Saksa, 31.5.21 Mukailtu suomeksi

Lisätiedot

Naantalin kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Naantalin kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/4158/2016 14.6.2017 Liitteet 1 kpl Naantalin pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Naantalin

Lisätiedot

MUUTOSLOKI ( ) Kingspan Kooltherm -palosuunnitteluohje, palosuojaukset P1-paloluokan rakennuksen

MUUTOSLOKI ( ) Kingspan Kooltherm -palosuunnitteluohje, palosuojaukset P1-paloluokan rakennuksen MUUTOSLOKI (20.5.2019) Kingspan Kooltherm -palosuunnitteluohje, palosuojaukset P1-paloluokan rakennuksen julkisivussa VERSIOHISTORIA versio 1.2 20.5.2019 versio 1.1 24.10.2018 versio 1 16.8.2018 MUUTOKSET

Lisätiedot

Kunnostuskohteiden valinta. Esimerkkejä kunnostuskohteista. Kunnostusajankohdan valinta

Kunnostuskohteiden valinta. Esimerkkejä kunnostuskohteista. Kunnostusajankohdan valinta Kunnostuskohteiden valinta ESIMERKKEJÄ KUNNOSTETUISTA VESIENSUOJELUTOIMENPITEISTÄ JA TOIMIVUUDESTA Henri Vaarala Suunnittelija Marjo Tarvainen Asiantuntija, FT VINKU loppuseminaari, 9.9.211 Valittiin inventointien

Lisätiedot

BETONIN ALKALIKIVIAINESREAKTION KORJAAMINEN TAMPEREEN UINTIKESKUKSEN ALTAISSA

BETONIN ALKALIKIVIAINESREAKTION KORJAAMINEN TAMPEREEN UINTIKESKUKSEN ALTAISSA BETONIN ALKALIKIVIAINESREAKTION KORJAAMINEN TAMPEREEN UINTIKESKUKSEN ALTAISSA 1 BETONIN ALKALIKIVIAINESREAKTION KORJAAMINEN TAMPEREEN UINTIKESKUKSEN ALTAISSA Sisältö: Taustaa Alkalikiviainesreaktio ASR

Lisätiedot

Vaelluskalafoorumi , Kauko Poikola. Korkeakosken kalatietilanne

Vaelluskalafoorumi , Kauko Poikola. Korkeakosken kalatietilanne Vaelluskalafoorumi 4.10.2012, Kauko Poikola Korkeakosken kalatietilanne Korkeakosken kalatiesuunnitelma Katseluikkuna vanhaan voimalaitosrakennukseen - Mitoitettu 0,5 m3 virtaamalle - Lisäksi alaosaan

Lisätiedot

ajankohta havainto huomautus on tehnyt laiturin kohtaan toukokuu padon harjalla routavaurioita

ajankohta havainto huomautus on tehnyt laiturin kohtaan toukokuu padon harjalla routavaurioita 1/7 Liite 2: Esimerkkejä padon tarkkailutietojen esityksestä Pato: LINJA C TAPAHTUMAPÄIVÄKIRJA Paalu: Pl 00+00 05+00 Vauriot ja havainnot: ajankohta havainto huomautus 1972 heinäkuu viereinen maanomistaja

Lisätiedot

Pohjavesialueiden luokitusten muutokset, Sodankylä

Pohjavesialueiden luokitusten muutokset, Sodankylä LAUSUNTOPYYNTÖ LAPELY/423/2017 Etelä-Savo 13.2.2017 Sodankylän kunta Jäämerentie 1 (PL 60) 99601 Sodankylä Pohjavesialueiden luokitusten muutokset, Sodankylä Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta

Lisätiedot