Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten"

Transkriptio

1 pätevöintijärjestelmä Pätevöintielin SP - 2 Versio: 5 1 (8) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä Pätevöintielin 1 Tarkoitus Vastuut Pätevöintielimen kokoaminen Tehtävät Tausta- ja lähtötietojen riittävyyden tarkistus Pätevöintikoekappaleiden hyväksyntä Pätevöintiohjeen laatiminen Teknisen perustelun arviointi Tarkastusohjeen arviointi Kokeiden valvonta ja arviointi Pätevöintiaineiston arviointi Pätevöinnin arviointiraportti ja todistukset Pätevöintiaineiston koonti Pätevöinnin muutokset Toimintatavat Raportointi Tietojen arkistointi... 7 LIITTEET 1 4 Muutokset edelliseen versioon: Kohtaa 3 ja 5 on muutettu. Muutokset on alleviivattu

2 pätevöintijärjestelmä Pätevöintielin SP - 2 Versio: 5 2 (8) 1 Tarkoitus Ohjeen tarkoituksena on määritellä pätevöintielimen kokoaminen, tehtävät ja toimintatavat. Ohjetta sovelletaan kaikissa suomalaisille luvanhaltijoille tehtävissä pätevöinneissä. 2 Vastuut Ohjeen laatimisesta ja ylläpidosta vastaa Inspecta Sertifiointi Oy ja sen hyväksyy pätevöinnin johtoryhmä. Pätevöintielimien puheenjohtajat vastaavat tämän ohjeen noudattamisesta pätevöintien toteutuksessa. Pätevöintielinten jäsenten tulee olla riippumattomia pätevöinnin kohteena olevista ohjeista ja henkilöistä. Kaikilta pätevöintielimen jäseniltä vaaditaan salassapito-/vaitiolovakuutus, jonka ottamisesta ja säilytyksestä vastaa Inspecta sertifiointi. 3 Pätevöintielimen kokoaminen Pätevöintielimen nimeää Inspecta Sertifiointi ja lähettää sen tiedoksi tukiryhmän jäsenille, jotka voivat halutessaan esittää siihen tarpeellisia muutoksia. Jos kokoonpanosta ei päästä yhteisymmärrykseen niin tukiryhmä yksinkertaisella enemmistöllä päättää kokoonpanon. Pätevöintielimen kokoonpanon on vastattava ENIQ recommended practice 7 suosituksia. Pätevöintielimessä on oltava riittävä menetelmätekninen asiantuntemus(mukaan lukien laitteet ja tarkastusohjeet) tason 3 mukaisesti pätevöity henkilö käytännön tarkastuskokemusta ja koulutusta aikaisempaa pätevöintikokemusta asiantuntemus tarkastusohjeen ja datan analysointiin tarvittavaan arviointiin asiantuntemus teknisen perustelun ja tarvittaessa siinä käytetyn mallintamisen arviointiin koekappaleiden suunniteluun ja vikoihin liittyvä asiantuntemus ja tietoa kappaleiden valmistamiseen liittyvistä vaikeuksista. Pätevöintielimeen tulee kuulua puheenjohtaja ja vähintään kaksi muuta jäsentä, joista yksi jäsen on Inspecta Sertifioinnista. Inspecta Sertifiointi -jäsenen velvollisuus on huolehtia tarvittavista laadunvarmistustoimenpiteistä ja erityistä salassapitoa vaativista asioista (mm. salaisista koekappaletiedoista tai tuotekehitykseen liittyvistä tiedoista). Inspecta Sertifiointi pitää luetteloa henkilöistä, jotka on koulutettu ja käytettävissä pätevöintielimiin Pätevöintielimen henkilöiden on tunnettava pätevöintitoiminnassa käytettävät asiakirjat ja noudatettavat toimintatavat.

3 pätevöintijärjestelmä Pätevöintielin SP - 2 Versio: 5 3 (8) Pätevöintielin voi tarpeen mukaan kutsua kokouksiin muita asiantuntijoita kuten esim. materiaali-, lujuus- tai voimalaitostekniikan asiantuntijoita. Pätevöintielin nimetään yksittäistä pätevöintiä varten ja sen toiminta lakkaa, kun yksittäinen pätevöinti on saatu valmiiksi. Pätevöintiprosessi on kuvattu yleisohjeessa. Prosessia ja siihen liittyviä tehtäviä on tarkemmin kuvattu YVL ohjeen 3.8 liitteenä olevassa kaaviossa. 4 Tehtävät Pätevöintielimen tehtävänä on tarkistaa pätevöinnissä tarvittavien lähtötietojen riittävyys arvioida pätevöintiin esitettyjen koekappaleiden soveltuvuus ja mahdollinen lisäkappaleiden tarve sekä hyväksyä ne järjestää pätevöinnin aloituskokous, johon osallistuvat luvanhaltija, tarkastusyhtiö, pätevöintielin ja tarvittaessa asiantuntijoita laatia pätevöintiohje arvioida tekninen perustelu arvioida tarkastusohje arvioida tarkastushenkilöstön pätevyydelle asetetut vaatimukset suorittaa tarvittavat arviointi- ja valvontatyöt antaa palautetta tarkastajille ja tarkastusyhtiölle sekä luvanhaltijalle teettää tarvittaessa lisäkokeita ja selvityksiä käsitellä pätevöinnin tulostiedot (data) laatia arviointiraportti laatia todistukset pätevöinnistä raportoida tuki- ja johtoryhmälle havaituista epäkohdista ja ristiriidoista. Epäkohdista on raportoitava myös suoraan STUK:lle.. Pätevöinnin laajentamisesta on oma ohje SP Tausta- ja lähtötietojen riittävyyden tarkistus Pätevöinnin tilannut luvanhaltija toimittaa pätevöintielimelle lähtötiedot. Pätevöintielin tarkistaa, että lähtötiedot ovat riittäviä pätevöinnin kannalta (Liite 1) ja että niissä on selkeästi määritelty ainakin seuraavat asiat: pätevöinnin kohde ja tarkastustilavuus etsittävät vikatyypit ja orientaatiot, sijainnit havaitsemistavoitteet koonmääritys- ja paikannustarkkuudet sallittu valevikojen määrä (jos tarpeen)

4 pätevöintijärjestelmä Pätevöintielin SP - 2 Versio: 5 4 (8) Mikäli lähtötiedot ovat puutteellisia, pyydetään luvanhaltijaa täydentämään ne. Kun lähtötiedot ovat riittäviä pätevöinnin kannalta, pätevöintielin ilmoittaa siitä luvanhaltijalle pöytäkirjalla. 4.2 Pätevöintikoekappaleiden hyväksyntä Pätevöintielin valitsee sopivat kappaleet avoimia ja sokkokokeita varten lähtötietojen perusteella. Ellei sopivia kappaleita ole tiedossa tai esitetty, pätevöintielin laatii kappaleista hankinta- tai valmistamispyynnön luvanhaltijalle. Pätevöintielin varmistaa, että koekappaleisiin saadaan pätevöintiin soveltuvia vikoja. Valituista tai valmistetuista kappaleista tehdään arviointi ja hyväksyntäpäätös kokouspöytäkirjaan ja ne kirjataan pätevöintiohjeeseen. Koekappaleiden valmistamisessa, hyväksymisessä ja käsittelyssä noudatetaan ohjetta Käytännön kokeet SP Pätevöintiohjeen laatiminen Pätevöintielin laatii pätevöintiohjeen Pätevöintiohjeen laatiminen SP-5 ohjeen mukaan. Erityistä huomiota on kiinnitettävä teknisen perustelun ja käytännön kokeiden painotusten määrittelyyn ja tulosten arviointimenettelyjen laadintaan ja selkeyteen. Pätevöintiohje toimitetaan hyväksyttäväksi luvanhaltijalle, joka toimittaa sen STUK:lle tiedoksi. 4.4 Teknisen perustelun arviointi Tekninen perustelu täytyy olla laadittu ja sisältää sen laadintaohjeen mukaiset asiat. Tarkastusyhtiön tai luvanhaltijan tulee toimittaa alustava tekninen perustelu ennen pätevöintielimen tekemää pätevöintiohjeen hyväksyntää. Pätevöintielin voi halutessaan kommentoida alustavaa teknistä perustelua. Pätevöintielin arvioi lopullisen teknisen perustelun sisällöllisen todistusaineiston riittävyyden vertaamalla sitä pätevöintiohjeeseen sekä liitteenä 2 olevaan tarkistuslistaan. Arviointitulokset kirjataan pöytäkirjaan ja toimitetaan tiedoksi luvanhaltijalle ja tarvittaessa tarkastusyhtiölle. Tarkastusyhtiön velvollisuus on täydentää teknisessä perustelussa havaitut puutteet ja toimittaa lopullinen versio ennen pätevöinnin hyväksyntää. 4.5 Tarkastusohjeen arviointi Tarkastusyhtiön on toimitettava pätevöintielimen arvioitavaksi alustava tarkastusohje ennen pätevöintiohjeen tekoa. Alustavan tarkastusohjeen arvioinnin tarkoituksena on varmistaa, että ohje on niin selkeä, että pätevöintiä voidaan jatkaa eteenpäin. Arvioinnissa käytetään liitteessä 3 olevaa tarkistuslistaa. Arvioinnin yhteydessä on kiinnitettävä huomiota tarkastushenkilöstön pätevyydelle asetettuihin vaatimuksiin. Arvioinnin tulos kirjataan kokouspöytäkirjaan ja ilmoitetaan tarkastusyhtiölle sekä luvanhaltijalle. Tarkastusyhtiö tekee lopullisen tarkastusohjeen huomioiden teknisen perustelun ennen mahdollisia pätevöintiin liittyviä avoimia kokeita. Pätevöintielin tekee tarkastusohjeelle lopullisen liitteen 3 mukaisen arvioinnin ennen kokeita. Tarkastusohjeet pätevöidään yleensä avoimilla kokeilla ja niihin voidaan kokeiden perusteella vielä tehdä pieniä muutoksia tai täydennyksiä.

5 pätevöintijärjestelmä Pätevöintielin SP - 2 Versio: 5 5 (8) 4.6 Kokeiden valvonta ja arviointi Avoimet kokeet valvoo vähintään pätevöintielimen yksi jäsen tai pätevöintielimen valtuuttama henkilö. Sokkokokeet valvoo ensisijaisesti pätevöintielimen jäsen tai jäsenet, mutta valvonnan voi tehdä myös pätevöintielimen valtuuttama henkilö. Kokeista pidetään päiväkirjaa ja ne toteutetaan ohjeen Käytännön kokeet SP-7 mukaisesti. Sokkokokeiden yhteydessä on erityisesti valvottava koekappaleiden luottamuksellisten tietojen salassapitoa. Kokeiden tulosten arviointi tehdään pätevöintiohjeen arviointimenettelyjen mukaan. Jos arviointimenettelyissä todetaan puutteellisuuksia, voidaan niitä vielä täydentää. Tarkastushenkilöstön pätevöintikokeet tehdään pätevöintielimen hyväksymillä (pätevöimillä) tarkastusohjeilla. 4.7 Pätevöintiaineiston arviointi Ennen pätevöinnin lopullista hyväksyntää pätevöintielin tekee koko aineiston (tarkastusohje, tekninen perustelu, kokeet ja niiden tulokset) arvioinnin raporttiin kirjattavia päätelmiä varten. Tässä arvioinnissa pyritään selvittämään onko saatu kokonaisuudessaan riittävä näyttö tarkastusjärjestelmän toimivuudesta. Jos todetaan, että tarkastusjärjestelmä ei täytä kaikkia lähtötiedoissa asetettuja tavoitteita, voidaan pätevöinti hyväksyä siltä osin kuin se täyttää tavoitteet edellyttäen, että tilaaja/luvanhaltija tämän hyväksyy. Rajoitukset kirjataan arviointiraporttiin ja todistukseen. 4.8 Pätevöinnin arviointiraportti ja todistukset Pätevöintielin laatii pätevöinnistä arviointiraportin, joka liitetään pätevöintiaineistoon. Raportissa tulee käsitellä seuraavat asiat: 1. Arviointi teknisen perustelun todisteiden riittävyydestä ja rajoituksista tarkastusjärjestelmälle asetettujen tavoitteiden täyttämisen osoittamisessa. 2. Arviointi käytännön kokeiden riittävyydestä ja rajoituksista tarkastusjärjestelmälle asetettujen tavoitteiden täyttämisen osoittamisessa tiedot käytännön kokeista arviointi määräaikaistarkastusjärjestelmälle asetettujen tavoitteiden täyttymislaajuudesta. 3. Arviointi teknisen perustelun ja käytännön kokeiden keskinäisestä täydentävyydestä tarkastusjärjestelmän käyttöalueen täyttyminen olennaisten muuttujien vaihtelualueella olennaisten muuttujien vaihtelualueen kattavuus sekä teknisessä perustelussa että käytännön kokeissa. 4. Yhteenveto käytännön kokeiden tuloksista. 5. Poikkeamat pätevöintiohjeesta ja suositukset tulevien pätevöintien toteutukseen sekä mahdolliset pätevöintitoiminnassa havaitut puutteet. 6. Pätevöinnin kelpoisuusaluetta mahdollisesti rajoittavat tekijät syineen. 7. Johtopäätökset asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta ja perusteet pätevöintitodistusten myöntämiselle sekä tarkastusjärjestelmän kehityssuositukset Hyväksytyistä pätevöinneistä laaditaan liitteen 4 mukaiset todistukset.

6 pätevöintijärjestelmä Pätevöintielin SP - 2 Versio: 5 6 (8) Arviointiraportin allekirjoittavat kaikki pätevöintielimen jäsenet. Pätevöinnistä annettavat todistukset allekirjoittaa kaksi Inspecta Sertifioinnin henkilöä. 4.9 Pätevöintiaineiston koonti Pätevöintielimen tehtävänä on koota luvanhaltijalle ja omaan Inspecta Sertifioinnin pitämään arkistoon pätevöintiaineisto Pätevöintiaineisto-ohjeen mukaan. Luvanhaltijalle toimitetaan asiakirjoista viimeiset versiot. Omaan arkistoon sisällytetään kaikki olennaisesti muutetut versiot Pätevöinnin muutokset Jos pätevöintiin joudutaan tekemään myöhemmin muutoksia, niin ohje- ja laitemuutokset käsittelee vanha (aiemmin nimetty) pätevöintielin, jos vähintään kaksi sen jäsentä on käytettävissä. Ellei näin ole Inspecta Sertifiointi nimeää uuden pätevöintielimen tai henkilö(t). Lisähenkilöpätevöinnit ja henkilöpätevöintien uusinnat hoitaa Inspecta Sertifiointi tai sen nimeämä henkilö. 5 Toimintatavat Pätevöintielimen puheenjohtaja kutsuu pätevöintielimen koolle ja pitää yhteyttä sekä toimeksiannon antaneeseen luvanhaltijaan että pätevöintityötä suorittavaan testauslaitokseen/tarkastajiin, tukiryhmään sekä Inspecta Sertifiointiin. Pätevöintielimen kokouksista pidetään pöytäkirjaa. Pöytäkirjat laatii puheenjohtaja tai erikseen valittava sihteeri. Pöytäkirjat hyväksytään seuraavassa kokouksessa tai kiireellisissä tapauksissa sähköpostitse. Pöytäkirjat toimitetaan luvanhaltijalle ja STUK:lle sekä allekirjoituksella varmistettu kappale Inspecta Sertifioinnille arkistointia varten. Pätevöintielimen toiminnot ja päätökset kirjataan kokouksista pidettäviin pöytäkirjoihin tai sen liitteisiin, päivä- tai valvontapöytäkirjoihin sekä pätevöinnin arviointiraporttiin (loppuraporttiin). Pätevöintielin on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja ja vähintään puolet jäsenistä on paikalla. Pätevöintielimen yksittäiset asiapäätökset tehdään tarvittaessa yksinkertaisella äänienemmistöllä. Äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee. Tarkastusteknisiä ratkaisuja ei kuitenkaan saa tehdä vastoin menetelmäasiantuntijajäsenen kantaa. Pätevöinti hyväksytään yksimielisellä päätöksellä. Jos joku pätevöintielimen jäsenistä ei enää voi osallistua pätevöintielimen toimintaan, on Inspecta Sertifioinnin esitettävä tukiryhmälle hänen tilalleen uutta henkilöä. Samaa menettelyä käytetään, jos pätevöintielintä täydennetään. Jokainen jäsen arvioi itsenäisesti pätevöinnin osat (tekninen perustelu, tarkastusohje yms.) tämän ohjeen liitteiden mukaisesti. Pätevöintielin voi käyttää tarvittaessa alihankintaa joko resurssipulan tai varsinkin sellaisten tehtävien suorittamiseen, joihin tarvitaan erikoislaitteistoja tai osaamista.

7 pätevöintijärjestelmä Pätevöintielin SP - 2 Versio: 5 7 (8) Pätevöintitoimeksiannot käsitellään luottamuksellisina ja pätevöintielimen jäsenten ei ole lupaa levittää luottamuksellisena saatua aineistoa edelleen ilman toimeksiantajan lupaa. Lupa on saatava sellaisessa muodossa, että siitä jää todiste. Poikkeuksen muodostavat viranomaisille toimitettavat eri pätevöintiohjeissa määritellyt asiakirjat. Luottamuksellista aineistoa ovat sekä tilaajan ja tarkastusyhtiön toimittama aineisto (lähtötiedot, tarkastusohjeet, tekniset perustelut, avointen kokeiden tulokset, tutkimusraportit yms.) että pätevöintielimen laatima aineisto (pätevöintiohje arviointiraportit, pätevöintiraportti, todistukset ja pätevöintielimen pöytäkirjat sekä avointen koekappaleiden tiedot). Sokkokoekappaleiden vikatiedot ja sokkokokeiden tulokset ovat luottamuksellista aineistoa, jota saa levittää eteenpäin vain Inspecta Sertifiointi tai Inspecta Sertifioinnin kirjallisella luvalla ja lisäksi toimeksiantajan (kappaleen omistajan) luvalla, siinä tapauksessa, jos tietojen levittäminen saattaa aiheuttaa koekappaleen statuksen muuttumisen (esim. sokkokappaleesta tulee avoin kappale). Pätevöintielimen jäseniä nimettäessä on pyrittävä varmistumaan, ettei sokkokappaleiden tiedot vaarannu tai sokkokappaleiden tietoja käsittelevien jäsenten määrää tulee rajata siten, etteivät tiedot vaarannu. Pätevöintielimien Inspecta Sertifioinnin ulkopuoliset jäsenet, jotka saavat käyttöönsä sokkokappaleiden vikatietoja eivät saa millään tavoin kopioida tai monistaa tietoja ja heidän on palautettava tai sovittaessa tuhottava tiedot välittömästi käyttötarpeen päätyttyä. Inspecta sertifiointi merkitsee sokkokappaletietoihin tai toimittaa niiden yhteydessä tiedon, että kyseessä on luottamuksellinen sokkokappaletieto. 6 Raportointi Pätevöintielin raportoi pätevöintien edistymisestä luvanhaltijalle ja tuki-/johtoryhmille. Raportointi tapahtuu pääsääntöisesti elimien kokouksissa, mutta asioista, jotka saattavat olennaisesti viivästyttää tai vaikeuttaa pätevöintiä on raportoitava luvanhaltijalle mahdollisimman pikaisesti. Kokouspöytäkirjat toimitetaan luvanhaltijalle ja STUK:lle. Laadittu pätevöinnin arviointiraportin ja todistukset sisältävä pätevöintiaineisto toimitetaan luvanhaltijalle. 7 Tietojen arkistointi Puheenjohtaja vastaa pätevöinnin aikana muodostuvan aineiston keruusta ja luovuttaa sen pätevöinnin valmistuttua arkistoitavaksi. Pätevöintielimen oman arkistoitavan aineiston arkistointivastuu on Inspecta Sertifioinnilla. Arkistoitava aineisto koostuu seuraavista asiakirjoista ja niiden eri versioista: lähtötiedot tekninen perustelu tarkastusohje koekappaletiedot kokouspöytäkirjat kokeista tehdyt päivä- tai valvontapöytäkirjat arviointiraportti todistukset

8 pätevöintijärjestelmä Pätevöintielin SP - 2 Versio: 5 8 (8) Tarkastusohjeesta ja teknisestä perustelusta arkistoidaan eri versiot ja hyväksyttyihin versioihin tehdään hyväksymismerkintä. Arkistoaineisto on salaista eikä sitä saa antaa muiden kuin pätevöintielinten jäsenten käyttöön ilman luvanhaltijan lupaa. Myös STUK:lla on halutessaan mahdollisuus tutustua arkistoituun aineistoon. Liite 1. Lähtötietojen tarkistusasiakirja Liite 2. Teknisen perustelun arviointiasiakirja Liite 3. Tarkastusohjeen arviointiasiakirja Liite 4. NPP-Qualification Certificate for Procedure and Equipment

9 Pätevöintielin LIITE 1 SP - 2 Versio: 2 1 (5) Liite 1. Lähtötietojen tarkistusasiakirja Lähtötiedot Otsikko Viite No. Versio No. Arvioija(t) Nimi painokirjaimin Allekirjoitus Nimi painokirjaimin Allekirjoitus Päivämäärä

10 Pätevöintielin LIITE 1 SP - 2 Versio: 2 2 (5) TARKISTUSLUETTELO 0: KOHDE Arvioitu Hyväksyttävä 1 PÄTEVÖINNIN KOHDE Päivämäärä 2 VIAT 3 PÄTEVÖINTITASO JA PSI/ISI TAVOITTEET - 4 TARKASTUSMENETELMÄ JA -TEKNIIKKA 5

11 Pätevöintielin LIITE 1 SP - 2 Versio: 2 3 (5) TARKISTUSLUETTELO 1: PÄTEVÖINTIKOHDE Kohde Hyv Huomautukset Kohteen yksityiskohdat Geometria Mitat Onko oleellisetkohteen muodot määritelty? Onko kohteen mitat määritelty? Kohteen yksityiskohdat Materiaali Kohteen yksityiskohdat Pinnankarheus Valmistustapa Jännitykset Onko olelliset materiaalitiedot annettu? Onko pinnankarheus ja muotovirheet samat kuin teknisessä spesifikaatiossa? Onko oleelliset parametrit määritelty? Onko valmistusmenetelmät määritelty? Hitsausprosessit yms. Onko tarkastuksenaikainen jännitystila määritelty? Tarkastusvoluumi Onko tarkastuksen voluumi selvästi määritelty? Tarkastuksen rajoitukset Olosuhteet Onko kaikki tarkastusrajoitukset määritelty? Luotausrajopitukset. Manipulaattorin rajoitukset Onko lämpötila yms. olosuhteet määritelty? Muut huomautukset Hyväksyttävä yllämainituin muutoksin

12 Pätevöintielin LIITE 1 SP - 2 Versio: 2 4 (5) TARKISTUSLUETTELO 2: VIAT Kohde Hyv Huomautukset Vikojen luokittelu Vikojen kuvaukset Onko viat luokiteltu tyyppi-, oletus- ja määrittämättömiin vikoihin? Onko etsittävien vikojen tyypit selvästi määritelty? Vikojen kuvaukset: Sijainti Vikojen kuvaukset: Karkea/sileä Vikojen kuvaukset: Suuntaisuus Vikojen kuvaukset: Koko Vikojen kuvaukset: Avauma Vikojen olosuhteet Onko etsittävien vikojen sijainnit kaikissa suunnissa selvästi määritelty? Onko vikojen pinnanlaatu määritelty? Onko vikojen vinous- ja kallistuskulmat määritelty? Onko havaitsemistavoitekoko selvästi määritelty. Onko vian avauma määritelty? Onko viassa vettä, ilmaa yms..? Muut kommentit Hyväksyttävä yllämainituin muutoksin

13 Pätevöintielin LIITE 1 SP - 2 Versio: 2 5 (5) TARKISTUSLUETTELO 3: PÄTEVÖINTITASO JA PSI/ISI TAVOITTEET Kohde Hyv Huomautukset Pätevöintitaso Onko pätevöintitaso määritelty? Havaitsemistavoita Onko PSI/ISI:n havaitsemistavoite määritelty? Koon määrittämistavoitteet Sijainnin määrittämistavoitteet Muut tavoitteet Onko koonmääritystavoitteet toleransseineen määritelty? Onko sijainnin määritystavoitteet toleransseineen määritelty? Muut tavoitteet jos tarpeen Muut kommentit Hyväksyttävä yllämainituin muutoksin TARKISTUSLUETTELO 4: TARKASTUSMNETELMÄ JA -TEKNIIKKA Kohde Hyv Huomautukset NDT menetelmä Menetelmän käyttötapa NDE tekniikka Onko tarkastusmenetelmä esim. pyörrevirta, ultraääni annettu? Onko käyttötapa esim. manuaalinen tai automaattinen annettu? Onko tekniikka esim. pulssikaiku, TOFD, upotus annettu? Muut kommentit Hyväksyttävä yllämainituin muutoksin

14 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 1 (16) Liite 2. Teknisen perustelun arviointiasiakirja Tekninen perustelu Otsikko Viite No. Versio No. Arvioija(t) Nimi painokirjaimin Allekirjoitus Nimi painokirjaimin Allekirjoitus Päivämäärä

15 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 2 (16) Tarkistusluettelon tarkoitus Teknisen perustelun valmistelu, laatiminen ja arviointi ovat tarkastusten pätevöintien monimutkaisimpia piirteitä. Tällöin voidaan tarvita useita iterointeja, ennen kuin asiakirja saadaan hyväksyttävästi valmiiksi. Teknisen perustelun tarkistusluettelo on suunniteltu yhtenäistämään työtavat teknisten perusteluiden teknisen tehokkuuden arvioinneissa tarjoamaan tehokasta yhteydenpitomekanismia pätevöintielimen ja perusteluiden laatijoiden välille teknistä perustelua koskevien huomautusten välitykseen lisäämään perustelun laatijoiden ymmärrystä teknisen perustelun vaatimuksista. Yleiset näkökohdat Tarkistusluettelon kohteita ehdotetaan vähimmäismääräksi, joilla arvioidaan teknistä perustelua. Kohteita voidaan lisätä tarvittaessa. Sarakkeeseen Hyv. (Hyväksyttävä) pitäisi merkitä, onko kohde hyväksyttävä vai ei. Huomautukset voidaan antaa huomautussarakkeessa. Erityisesti, jos kohde ei ole hyväksyttävä sellaisenaan, pätevöintielimen pitäisi osoittaa, miksi se ei ole hyväksyttävä ja mitä lisätietoja tarvitaan. Muut päätarkistuskohdetta koskevat yleishuomautukset voidaan antaa alakohteiden alapuolella olevassa ruudussa. Tarkistusluettelo perustuu ENIQ-asiakirjojen määrittelemään teknisen perustelun kokonaisrakenteeseen. Vaikka tarkistusluettelo jäsennetään tällä tavalla, ei ole olennaista, että itse tekninen perustelu seuraa täsmällisesti tarkistusluettelon sisällysluetteloa. Tiedot tulee kuitenkin sisällyttää jonnekin teknisessä perustelussa. Saattaa olla avuksi pätevöintielimelle ja teknisen perustelun laatijoille keskustella tarkistusluettelon käytöstä arviointimenettelyssä ennen kuin asiakirjat valmistellaan. Lähtötiedot Teknisessä perustelussa saatetaan mieluummin viitata lähtötietoihin eikä sisällyttää niitä kaikkia perusteluun. Pätevöintielimen pitäisi tarkistaa, että tekninen perustelu viittaa lähtötietojen oikeaan versioon. Tekninen perustelu voisi sisältää lähtötiedot liitteenä. Sellaisessa tapauksessa pätevöintielimen pitäisi tarkistaa, että liitteenä on oikea versio. Jos tekniseen perusteluun on sisällytetty lähtötiedot, pätevöintielimen pitäisi tarkistaa, että kaikki tiedot ovat yhtenevät lähtötiedoissa ja tarkastusohjeessa esitettyjen kanssa. (Suomentajan huomautus: Alkuperäistekstissä on käytetty käsitettä Technical Specification, tekninen määrittely. Suomalaisessa pätevöintikäytännössä sellaista termiä ei ole määritetty, joten käsite on epämääräinen ja voitaneen siten ohittaa tässä. Suomalaisessa pätevöintikäytännössä on määritetty käsite pätevöinnin lähtötiedot, jota näissä tarkistusluetteloiden käännöksissä käytetään. Asiayhteydestä voidaan päätellä, että termi pätevöinnin lähtötiedot kattaa myös termin Technical Specification.) Todisteet suorituskyvystä Osassa Todisteet suorituskyvystä on yhteenvetotaulukko teknisessä perustelussa esitetyistä todistetyypeistä ja todisteiden tarkoituksesta. Yhteenvetotaulukkoa seuraavissa erillisissä taulukoissa kuvataan yksittäisiä todisteita. Lausunto suorituskyvystä Tässä pätevöintielimen täytyy harkita, ovatko suorituskyvyn todisteet yhteenvedettyinä riittävät ja osoittavatko ne sen, että tarkastus pystyy täyttämään tarkastuksen tavoitteet.

16 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 3 (16) TARKISTUSLUETTELO 0: KOHDE Arvioitu Hyväksyttävä 1 TEKNISEN PERUSTELUN LAAJUUS JA TARKOITUS Päivämäärä 2 LÄHTÖTIEDOT 3 TARKASTUSLAITTEISTON/-TEKNIIKAN YLEISKATSAUS 4 OLENNAISET MUUTTUJAT 5 VAATIMUKSET HENKILÖSTÖLLE 6 FYSIKAALINEN PERUSTELU 7 TODISTEET SUORITUSKYVYSTÄ 8 LAUSUNTO SUORITUSKYVYSTÄ

17 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 4 (16) TARKISTUSLUETTELO 1: Teknisen perustelun laajuus ja tarkoitus Kohde Hyv. Huomautuksia Tarkastuksen tausta Lyhyt maininta tarkastettavan laitteen/laitoksen tyypistä? Teknisen perustelun tarkoitus Onko teknisen perustelun tarkoitus selkeästi mainittu, esim. kattaako perustelu koko tarkastuksen, vai laajentaako se olemassa olevaa pätevöintiä? Tarkastusohje Pätevöidyn ohjeen nimi ja numero Muita huomautuksia Hyväksyttävä ilman muutoksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

18 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 5 (16) TARKISTUSLUETTELO 2: Lähtötiedot Kohde Hyv. Huomautuksia Tarkastuskohteen yksityiskohdat: Muodot Ovatko muotojen yksityiskohdat samat kuin ohjeessa? Onko kaikki olennaiset muuttujat määritetty? Tarkastuskohteen yksityiskohdat: Materiaali Tarkastuskohteen yksityiskohdat: Pinnan viimeistely Tarkastustilavuus Ovatko materiaaliominaisuudet samat kuin ohjeessa? Onko kaikki olennaiset muuttujat määritetty? Onko pinnankarheus ja muotovirheet samat kuin lähtötiedoissa? Onko kaikki olennaiset muuttujat määritetty? Onko tarkastustilavuus sama kuin ohjeessa? Onko se selkeästi määritetty? Vikojen kuvaukset Ovatko havaittaviksi vaaditut viat selkeästi esitetyt ja lähtötietojen mukaiset? Vikojen kuvaukset: Sijainti Ovatko havaittaviksi vaadittujen vikojen sijainnit selkeästi esitetyt kaikissa suunnissa? Tarkista, että ne ovat samat kuin ohjeessa. Vikojen kuvaukset: Karhea/Sileä Onko vikojen pinnankarheus sama kuin ohjeessa? Onko se selkeästi määritetty? Vikojen kuvaukset: Suuntautuminen Ovatko vikojen suuntautuneisuudet samat kuin ohjeessa? Ovatko vikojen kallistus- ja viistokulmat selkeästi määritetyt? Vikojen kuvaukset: Koko Ovatko havaitsemistavoitteina olevien vikojen koot samat kuin ohjeessa ja ovatko ne selkeästi määritetyt? Vikojen kuvaukset: Avautuma Onko vikojen avautuma selkeästi määritetty ja sama kuin ohjeessa? Havaitsemisen todennäköisyys/luotettavuus Onko havaitsemistodennäköisyys tai luotettavuus määritetty?

19 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 6 (16) TARKISTUSLUETTELO 2: Lähtötiedot Vikakoon määrityksen toleranssit Ovatko vaaditut seinämän syvyyssuuntaiset ja vian pituussuuntaiset koonmääritystoleranssit selkeästi määritetyt? Luoksepäästävyyden rajoitukset Ovatko kaikki luoksepäästävyyden rajoitukset selkeästi määritetyt? Luotauksen rajoitukset? Manipulaattorin rajoitukset? Aikarajoitukset Ovatko säteilyn tai muiden tekijöiden aiheuttamat työskentelyajan rajoitukset määritetyt? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

20 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 7 (16) NDT-menetelmä TARKISTUSLUETTELO 3: Tarkastuslaitteiston yleiskatsaus Kohde Hyv. Huomautuksia Onko NDT:n perusmenetelmä, kuten esim. pyörrevirta-tai ultraäänimenetelmä, määritetty? Käyttömenetelmä Onko käyttömenetelmä, kuten esim. käsitarkastus tai automatisoitu tarkastus, määritetty? Luotaimet Manipulaattori Onko luotaimet päämuuttujineen luetteloitu ja määritetty? Kulma, aaltomuoto, taajuus, kiteen koko, luotaimen kulutuspinnan koko, luotaimen muoto, tarkoitus (etsintä/koon määritys)? Onko manipulaattorin pääpiirteistä esitetty yleiskuvaus? Tietojenkeruujärjestelmä: Hardware/Software Tarkastustietojen analysointi Onko tietojenkeruujärjestelmästä ja ohjelmistosta annettu kuvaus? Onko ohjelmiston versio määritetty? Onko tarkastustietojen analysointijärjestelmästä ja ohjelmistosta annettu kuvaus? Kuvataanko signaalinkäsittelyä? Onko ohjelmiston versio määritetty. Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

21 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 8 (16) Lähtötietoryhmä TARKISTUSLUETTELO 4: Olennaiset muuttujat Kohde Hyv. Huomautuksia Onko lähtötietoryhmän muuttujien luettelo täydellinen? Muuttujat ovat epäolennaisia ja olennaisia. Olennaiset muuttujat ovat kiinteitä tai muuttuvia. Ovatko syyt epäolennaisille muuttujille perusteltu? Tarkastusohjeryhmä Laitteistoryhmä Onko tarkastusohjeryhmän muuttujien luettelo täydellinen? Muuttujat ovat epäolennaisia ja olennaisia. Olennaiset muuttujat ovat kiinteitä tai muuttuvia. Ovatko syyt epäolennaisille muuttujille perusteltu? Onko laitteistoryhmän muuttujien luettelo täydellinen? Muuttujat ovat epäolennaisia ja olennaisia. Olennaiset muuttujat ovat kiinteitä tai muuttuvia. Ovatko syyt epäolennaisille muuttujille perusteltu? Muuttujien perustelu Onko viitattu teknisen perustelun muihin osiin tai muihin kyseistenolennaisten muuttujien asiakirjoihin? Oleellisten muuttujien käsittely Onko oleelliset muuttujat käsitelty TJ:n jossain kohdassa? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

22 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 9 (16) Perusedellytykset TARKISTUSLUETTELO 5: Vaatimukset henkilöstölle Kohde Hyv. Huomautuksia Tarkastusroolit Ovatko eri henkilöiden(operaattori ja analysoija) roolit määritetyt ja tarkastusohjeen mukaiset? Vaaditaanko erityiskelpuutuksia tai muita aikaisempia pätevöintejä? Erityiskoulutusvaatimukset Onko määritetty joitakin erityistaitoja, joita vaaditaan operaattoreilta kyseiselle laitteistolle ja ohjeelle? Ovatko koulutusvaatimukset perusteltuja? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

23 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 10 (16) TARKISTUSLUETTELO 6: Fysikaalinen perustelu Kohde Hyv. Huomautuksia Tarkastusmenetelmä havaitsemisessa Ovatko tarkastusmenetelmän valintaperustelut esitetyt? Tarkastusmenetelmä koonmäärityksessä Luotaimen aaltomuoto Onko koon määritystekniikka esitetty ja asiaankuuluva? Ovatko luotainten valintaperustelut (aaltomuoto, taajuus jne.) esitetyt ja asiaankuuluva? Luotaimen taajuus Luotaimen värähtelijän koko Luotaimen kulutussuojuksen profiili Käyttömenetelmä Miksi käytetty taajuus on valittu?onko taajuuden valintaperustelut esitetty ja asiaankuuluva? Miksi kyseinen kiteen koko on valittu? Onko kiteen koon valintaperustelut esitetty ja asiaankuuluva? Onko kulutussuojuksen profiilin valintaperustelu esitetty? Ovatko käyttömenetelmän valintaperustelut (käsitarkastus, automatisoitu tarkastus) esitetyt? Manipulaattori Tietojenkeruulaitteisto Tietojenkeruuohjelmisto Tietojenanalysointilaitteisto Tietojenanalysointiohjelmisto Pahimman tapauksen vian havaitseminen Miksi kyseinen manipulaattori on valittu? Onko manipulaattorin valintaperustelut esitetty ja asiaankuuluvia? Miksi kyseinen laitteisto on valittu? Onko tietojenkeruulaitteiston valintaperustelu esitetty ja asiaankuuluva? Miksi kyseinen ohjelma on valittu? Onko tietojenkeruuohjelman valintaperustelut esitetty ja asiaankuuluva? Miksi kyseinen laitteisto on valittu? Onko tietojenanalysointilaitteiston valintaperustelu esitetty ja asiaankuuluva? Miksi kyseinen ohjelma on valittu? Onko tietojenanalysointiohjelman valintaperustelut esitetty ja asiaankuuluva? Ovatko kaikki muuttujat pahimman tapauksen vian havaitsemista varten selkeästi määritetyt? Pahimman tapauksen vian koonmääritys Ovatko kaikki muuttujat pahimman tapauksen vian koonmääritystä varten selkeästi määritetyt?

24 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 11 (16) Suositukset koekappaleille TARKISTUSLUETTELO 6: Fysikaalinen perustelu Onko koekappaleiden suunnittelua varten selvitetty hyvä tapaus ottaen huomioon esimerkiksi vikatyypit, koot, monimutkaisuus? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin TARKISTUSLUETTELO 7: Todisteet suorituskyvystä Todiste Luettelo todistetyypeistä Todisteen tarkoitus Esitä, mitä todisteella perustellaan.

25 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 12 (16) TARKISTUSLUETTELO 7.1 Todisteet suorituskyvystä: Teoreettinen mallintaminen Käytetty mallinnustyyppi Vikojen antamat vasteet, säteenjäljitys, jne. Kohde Hyv. Huomautuksia Mallien soveltuvuus Onko mallit suunniteltu käyttötarkoitukseensa? Perustellaanko mallin käyttö? Mallin pätevöintitilanne Onko malli pätevöity asianmukaiselle tasolle? Mallinnustulosten todentaminen Mallinnustulosten johtopäätökset Ovatko tulokset riippumattoman henkilön tarkistamia? Onko mallinnustulosten johtopäätökset vedetty oikein? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

26 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 13 (16) TARKISTUSLUETTELO 7.2: Todisteet suorituskyvystä: Aikaisemmat todisteet/aineistot Todistetyyppi Aikaisemmat monilaboratoriokokeet, aikaisemmat tekniset perustelut Kohde Hyv. Huomautuksia Todisteaineiston soveltuvuus Onko todisteaineiston soveltuvuus perusteltu ottamalla huomioon viat ja tarkastuskohteen suunnittelu? Tietolähde Ovatko tiedot hyvästä ja luotettavasta lähteestä? Todisteaineiston todentaminen Johtopäätökset todisteaineistosta Onko todisteet poimittu aikaisemmasta lähteestä oikein? Onko johtopäätökset todisteaineistosta vedetty oikein? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

27 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 14 (16) TARKISTUSLUETTELO 7.3: Todisteet suorituskyvystä: Kokeelliset todisteet; laboratoriokokeet, yms. Todistetyyppi Laboratoriokokeet, kenttäkokeet jne. Kohde Hyv. Huomautuksia Koekappaleiden soveltuvuus Ovatko koekappaleiden yksityiskohdat perusteltuja ottamalla huomioon vikatyypit ja tarkastuskohteen yksityiskohdat kuten materiaalit, vikasyvyydet ja pituudet? Tarkastustulosten todentaminen Johtopäätökset kokeista Ovatko koekappaleiden tarkastustulokset todennettuja? Onko johtopäätökset kokeista vedetty oikein? ISI vaatimusten täyttyminen Onko ISI vaatimusten täyttyminen laboratorio/laitospaikalla selkeästi määritetty? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

28 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 15 (16) TARKISTUSLUETTELO 7.4: Todisteet suorituskyvystä: Laitteistot Kohde Hyv. Huomautuksia Luotaimen suunnittelu Ovatko todisteet luotainsuunnittelusta soveltuvia ja riittäviä? Manipulaattori Onko manipulaattorin sopivuudesta käyttötarkoitukseensa riittävästi todisteita? Vain kokonaispaikannustarkkuus tarvitsee mainita. Tietojenkeruulaitteisto Onko tietojenkeruulaitteiston tärkeistä ominaisuuksista, kuten esimerkiksi vahvistimen kaistanleveydestä, luotettavuudesta, suoritusarvoista jne., riittävästi todisteita? Tietojenkeruuohjelmisto Onko tietojenkeruu- ja tietojenkäsittelyohjelmiston tärkeistä ominaisuuksista riittävästi todisteita? Ovatko ohjelmistot luotettavia, virheettömiä jne.? Onko tietojenanalysointilaitteiston tärkeistä ominaisuuksista riittävästi todisteita? Tietojenanalysointilaitteisto Tietojenanalysointiohjelmisto Onko tietojenanalysointiohjelmiston tärkeistä ominaisuuksista riittävästi todisteita? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

29 Pätevöintielin LIITE 2 SP - 2 Versio: 2 16 (16) Havaitseminen TARKISTUSLUETTELO 8: Lausunto suorituskyvystä Kohde Hyv. Huomautuksia Onko laadittu selkeä yhteenveto havaitsemiskyvyn todisteista ja onko se riittävä? Täyttääkö havaitsemiskyky ISI tavoitteet? Vikatyyppien määritys Onko vikatyyppien määritysmenettely selkeä ja johdonmukainen? Onko todisteita, jotka osoittavat tekniikalla antavan riittävän määrityskyvyn? Paikannus Onko vian paikannus oikein annettujen rajojen puitteissa? Pituuden määritys Onko laadittu selkeä yhteenveto pituuden määrityskyvyn todisteista ja onko se riittävä? Korkeuden määritys - Onko laadittu selkeä yhteenveto korkeuden määrityskyvyn todisteista ja onko se riittävä? Täyttyvätkö ISI vaatimukset? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

30 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 1 (12) Liite 3. Tarkastusohjeen arviointiasiakirja Tarkastusohje Otsikko Viite No. Versio No. Arvioija(t) Nimi painokirjaimin Allekirjoitus Nimi painokirjaimin Allekirjoitus Päivämäärä

31 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 2 (12) Tarkistusluettelon tarkoitus Tarkastusten pätevöinnin tärkeä vaihe on tarkastusohjeen alkuarviointi, jonka tekee pätevöintielin. Tämän arvioinnin tarkoituksena on arvioida ohjeen yleistä sisältöä eikä kommentoida, onko tekniikalla luontaisia kykyjä saavuttaa tarkastusten tavoitteet. Tarkistusluettelon tarkoituksena on avustaa pätevöintielintä tarkastusohjeen arvioinnissa ja varmistaa, että ohje esittää selkeän ohjeiston, kuinka tarkastusta sovelletaan eri henkilöt tulkitsevat ja soveltavat ohjetta yhtenäisellä tavalla ohje on laadunhallinnan näkökulmasta hyvin tarkistettu. Yleiset näkökohdat Tarkistusluettelon kohteita ehdotetaan vähimmäismääräksi, joilla arvioidaan tarkastusohjetta. Kohteita voidaan lisätä tarvittaessa. Luettelon hyväksymissarakkeeseen pitäisi merkitä, onko kohde hyväksyttävä vai ei. Huomautussarakkeessa voitaisiin esittää, miksi kohde ei ole hyväksyttävä (kirjoittajien auttamiseksi muuttamaan ohjetta) tai mitä tahansa muita huomautuksia, joita pätevöintielimellä saattaa olla. Muut päätarkistuskohdetta koskevat yleishuomautukset voidaan antaa alakohteiden alapuolella olevassa ruudussa. Muutamia huomionarvoisia näkökohtia: Seuraava tarkistusluettelo on tarkoitus suunnitella automatisoitua ultraäänitarkastusta varten. On selvää, että tarkastusohjeessa vaadittavat tiedot vaihtelevat suuresti tarkastusmenetelmän ja sovellutuksen mukaan. Esimerkiksi tarkistusluettelosarjat pyörrevirtatarkastukselle eroavat yksityiskohdissaan, vaikka yleisperiaatteet ovat samanlaiset. Tarkistusluettelot suunnitellaan avustamaan pätevöintielintä tarkastusohjeen alkuarvioinnissa. Tässä on pyrkimyksenä varmistaa, että ohje voidaan pätevöidä, jolloin sen edellytetään sisältävän kaikki olennaiset tiedot selkeäsi esitettyinä. Tässä vaiheessa pätevöintielimen ei odoteta kommentoivan tarkastustekniikan kykyä saavuttaa tarkastuksen tavoitteet.

32 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 3 (12) TARKISTUSLUETTELO 0: KOHDE Arvioitu Hyväksyttävä 1 YLEISTÄ Päivämäärä 2 VAATIMUKSET HENKILÖSTÖLLE 3 LAITTEISTO 4 TARKASTUSKOHTEEN YKSITYISKOHDAT 5 KALIBROINTI JA HERKKYYS 6 TIETOJENKERUU MANIPULAATTORIN KÄYTTÖ 7 TIETOJENKERUU LUOTAUS & TIETOJEN- TALLETUS 8 TIETOJENKÄSITTELY JA TULKINTA 9 RAPORTOINTI 10 OLEELLISET TEKIJÄT

33 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 4 (12) TARKISTUSLUETTELO 1: Yleistä Kohde Hyv. Huomautuksia Tarkastuksen tausta Lyhyt maininta tarkastettavan laitteen/laitoksen tyypistä? Ohje(id)en rakenne Onko kyseessä yksittäinen ohje vai useita ohjeita eri tarkoituksiin? Laadunhallinta Ovatko ohjeen laadunhallinnalliset tarkistukset riittäviä? Tyyli Onko ohjeen kirjoitustyyli sellainen, että tarkastajat voivat helposti seurata ohjetta ja tehdä tarkastukset yhdenmukaisella tavalla? Viitteet Onko ohjeeseen sisällytetty luettelo kaikista standardeista ja muista ohjeista, joita tarvitaan tarkastuksen suorituksessa? Tekninen perustelu Kyseisen TJ:n nimi ja numero Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

34 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 5 (12) TARKISTUSLUETTELO 2: Vaatimukset henkilöstölle Kohde Hyv. Huomautuksia Tarkastusroolit Määritteleekö ohje koko henkilökunnan roolit? Aikaisempi kokemus Kuvaileeko ohje mitään tarvittavaa aikaisempaa kokemusta? Todistukset Mitä standardien mukaisia todistuksia henkilökunnalla täytyy olla tarkastusrooleissaan? Esimerkiksi EN 473, ASNT. Pätevöinti Kuvaileeko ohje vaadittavan henkilökunnan lisäpätevöinnin (operaattori ja analysoija)? Tarkastuskohtainen erityiskoulutus Määritteleekö ohje jotakin vaadittavaa tarkastuskohtaista erityiskoulutusta ja todisteita koulutuksen suorituksesta? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

35 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 6 (12) TARKISTUSLUETTELO 3: Laitteisto Kohde Hyv. Huomautuksia UT-laitteisto Määritetäänkö laitteisto riittävän yksiyiskohtaisesti? Luotaimet Manipulaattori Ovatko luotainten yksityiskohdat määriteltyjä antamalla luotauskulmat, aaltomuodot, taajuudet, värähtelijän koot, luotaimen koot, luotaimen kulutussuojan muotoilut, tarkoitus (etsintä/koon määritys) jne.? Onko manipulaattori määritelty riittävän yksityiskohtaisesti? Tietojenkeruujärjestelmä Onko tietojenkeruujärjestelmä vikojenetsintä-/tietojenkeruutietokoneineen sekä ohjelmiston versionumeroineen määritelty? Tarkastustulosten arvioinnissa käytettävä analysointijärjestelmä Kytkentäaine Onko tarkastustulosten arvioinnissa käytettävä analysointijärjestelmä ohjelmiston versionumeroineen määritelty? Yksilöikö tarkastusohje kytkentäaineen tai antaa sille vaatimukset? Kaapelit Yksilöikö ohje kaapelit Kalibrointikappaleet Onko kaikista kalibrointikappaleista täydellinen luettelo? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

36 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 7 (12) TARKISTUSLUETTELO 4: Tarkastuskohteen yksityiskohdat Kohde Hyv. Huomautuksia Materiaalispesifikaatio Kuvaileeko ohje tarkastuksen kannalta olennaiset materiaalinominaisuudet? Muodot Onko tarkastuskohteen muodoista annettu tarkastusten kannalta riittävä kuvaus? Ovatko erityisesti kaikki luoksepäästävyysrajoitukset selkeästi kuvattuja? Tarkastuspinnat Onko kaikki tarkastuspinnat kuvattu ohjeessa ja sisältyykö kuvaukseen tarvittava luotauspinnan laajuus? Pintojen viimeistely Kuvaileeko ohje vaatimukset pinnankarheudelle ja muotovirheille sekä vaadittavat toimenpiteet, jos vaatimukset eivät täyty? Koordinaattijärjestelmät Ovatko koordinaattijärjestelmät selkeästi määriteltyjä? Tarkastuksessa tarvittavat muut tiedot Määrittääkö ohje selkeästi tarkastuksessa käytettävät tiedot? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

37 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 8 (12) TARKISTUSLUETTELO 5: Kalibrointi ja herkkyys Kohde Hyv. Huomautuksia Luotaimen kalibrointi Määrittääkö ohje tarkistettavat muuttujat, tarkistusten ajankohdat ja muuttujien toleranssit? Tämä sisältää tavallisesti viittaukset standardeihin. Tarkastuksen herkkyys Kuvaako ohje tarkastuksen herkkyyden asetusmenettelyn? Aika-asteikko Kuvaako ohje aika-asteikon säädön vaiheet? Tietojenkeruu-/vikojenetsintäjärjestelmän kalibrointi Määrittääkö ohje tarkistettavat muuttujat, tarkistusten ajankohdat ja muuttujien toleranssit? Tämä sisältää tavallisesti viittaukset standardeihin. Manipulaattorin kalibrointi Vaaditaanko mitään manipulaattorin kalibroinnin tarkistuksia? Jos vaaditaan, ovatko ne selkeästi määriteltyjä? Luotainyhdistelmä Onko luotainten asennus ja kunkin luotaimen sijoitus selkeästi ohjeistettu? Vuosittainen tarkistus Määrittääkö ohje laitteiston vuositarkistukset Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

38 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 9 (12) TARKISTUSLUETTELO 6: Tietojenkeruu - Manipulaattorin käyttö Kohde Hyv. Huomautuksia Manipulaattorin käyttökohde Onko manipulaattorin kiinnitys tarkastuskohteeseen selkeästi ohjeistettu? Paikantaminen Onko manipulaattorin paikannus tarkastuskohteen kiintopisteiden suhteen selkeästi ohjeistettu? Luoksepäästävyys Kuvaileeko ohje seurattavia luoksepäästävyysrajoituksia/- vaatimuksia? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

39 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 10 (12) TARKISTUSLUETTELO 7: Tietojenkeruu - Luotaus & Tietojentalletus Kohde Hyv. Huomautuksia Tietokoneen asetustiedostot Ovatko tietokoneen asetustiedostot selkeästi määritetyt? Luotauskuviot Ovatko luotauskuviot (luotauksen alku- ja loppuasemat sekä luotausaskeleet) selkeästi määritetyt? Vikojen etsintäasetukset Määritteleekö ohje kaikki vikojen etsintäasetukset, kuten taajuuden, tasoituksen, pulssintoistotaajuuden jne.? Toimintarajat Ovatko kunkin luotaimen toimintarajat selkeästi määritetyt? Ajantasaisten tietojen laadun tarkistukset Kuvaako ohje, kuinka tietojen laatu (esimerkiksi kytkentäaineen valvonta) tarkistetaan tietojenkeruun aikana Kirjaamislomakkeet Sisältääkö ohje riittävät lomakkeet tarkastustietojen keruutallenteille? Jälkikäteiset tiedon tarkistukset Edellyttääkö ohje jälkikäteen tehtäviä tietojenkeruun tarkistuksia? Jos edellyttää, ovatko ne selkeästi määritetyt? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

40 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 11 (12) Tietojenkäsittely TARKISTUSLUETTELO 8: Tietojenkäsittely ja tulkinta Kohde Hyv. Huomautuksia Ovatko kaikki vaadittavat tietojenkäsittelyn vaiheet selkeästi määriteltyjä? Tietojen laadun erillis- (Off-line) tarkistukset Määritteleekö ohje tietojen laatuvaatimukset ja niiden arviointitavat? Raportointiraja Määrittääkö ohje raportointirajan Arviointiraja Kuvaileeko ohje vikojen arvioinnissa vaadittavat arvot? Muotoheijastajat Ovatko tarkastuskohteen muodoista tai muista kuin vioista aiheutuvien kaikujen lähteet ja luonne kuvailtuja? Vikojen havaitsemisen vaiheet Kuvaileeko ohje täydellisesti ne näytön näyttämäkuvat, joita edellytetään vikojen havaitsemisessa? Vikojen havaitsemiskriteerit Kuvaileeko ohje selkeästi vikanäyttämäsignaalien yksilöintikriteerit? Tässä edellytetään tavallisesti huomattavan yksityiskohtaisia tietoja. Vikojen tyypin- ja koonmääritysmenetelmä Kuvaileeko ohje täydellisesti vikanäyttämien tyypin- ja koonmääritysmenetelmän, johon sisältyy esimerkiksi luotaimet, herkkyyden ja vaadittavat tietojen näyttämäkuvien yhdistelmät? Lisäarvioinnit Sisältääkö ohje vaatimukset vikakaikujen lisäarvioinneille? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

41 Pätevöintielin LIITE 3 SP - 2 Versio: 2 12 (12) TARKISTUSLUETTELO 9: Raportointi Yleistä Kohde Hyv. Huomautuksia Kuvaileeko ohje kaiken informaation, joka tulee sisällyttää tarkastusraporttiin? Vikojen kirjaaminen Ovatko vikojen kirjaamisvaatimukset riittävät? Tarkastusraporttilomakkeet Sisältääkö ohje tarvittavat raporttilomakkeet ja tarkistusluettelot kalibrointeja yms. varten? Hyväksymiskriteerit Edellyttääkö ohje tarkastajan päättävän, ovatko viat hyväksyttäviä vai eivät? Jos edellyttää, ovatko ohjeet selkeät? Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin Oleelliset tekijät TARKISTUSLUETTELO 10: Oleelliset tekijät Kohde Hyv. Huomautuksia Sisältääkö ohje taulukko/luettelomuodossa oleelliset ohje/laitteisto tekijät. Ovatko oleelliset ohjeisto/laitteisto tekijät TJ:n mukaiset Muita huomautuksia Hyväksyttävä edellä mainituin muutoksin

42 Pätevöintielin LIITE 4 SP - 2 Versio: 2 1 (1) NPP-QUALIFICATON CERTIFICATE for PROCEDURE AND EQUIPMENT NUMBER: NPP-PQ-3/2004 UTILITY: Fortum Power and Heat Oy VENDOR: IntelligeNDT COMPONENT: OBJECT: EQIPMENT: PROCEDURE: Steam generator heat exchanger Tubes MIZ 30, Eddynet 98 ver. 2, Steam generator manipulator WKP-S-ET-029, MECHANISED ET-INSPECTION OF STAM GENERA- TOR TUBING REV. 4, INPUT INFORMATION: Fortum document LO1-K , QUALIFICATION LEVEL: QUALIFICATION REPORT: High Assessment report of qualification. Eddy current inspection of steam generator heat exchanger tubes, LO-SG-AR1/04, rev. 0 VALIDITY OF PROCEDURE Longitudinal defects Transversal defects Detection: Note comments Sizing: Note comments COMMENTS: Procedure is also suitable for transversal defects, if they have an axial component. There is limited detection area between 0 to 5 mm from the collector edge. Helsinki On behalf of qualification body (Qualification body)

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten 1 (5) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä Teknisen perustelun laatiminen 1 Tarkoitus... 2 2 Henkilöstö, vastuut... 2 3 Alustavan teknisen

Lisätiedot

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä 7.9.2007 Käytännön kokeet SP - 7 Versio: 2 1 (7) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä Käytännön kokeet 1 Tarkoitus...

Lisätiedot

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten 1 (10) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä Pätevöintiohjeen laatiminen 1 Tarkoitus... 2 2 Laadinta ja hyväksyntä... 2 2.1 Laatimisvastuu...

Lisätiedot

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten 17.01.2006 Yleiset periaatteet SP - 1 Versio: 1 1 (5) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten Yleiset periaatteet 1 Tarkoitus... 2 2 Vastuut... 2 3 Pätevöinnin

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOSTEN PAINELAITTEET

YDINVOIMALAITOSTEN PAINELAITTEET OHJE YVL 3.8 / 22.9.2003 YDINVOIMALAITOSTEN PAINELAITTEET Rikkomattomat määräaikaistarkastukset 1 YLEISTÄ 5 2 MÄÄRITELMÄT 5 3 VAATIMUKSET 7 4 MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSET 8 4.1 Yleistä 8 4.2 Yhteenveto-ohjelma

Lisätiedot

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten. Pätevöinnin lähtötietojen laatiminen

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten. Pätevöinnin lähtötietojen laatiminen 1 (7) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä Pätevöinnin lähtötietojen laatiminen 1 Tarkoitus... 2 2 Henkilöstö, vastuut... 2 3 Tarkastuskohteen

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE Hallitus 4.2.2019 1 Järvenpään kaupungin sisäisen tarkastuksen ohje Järvenpään kaupunki ja Keravan kaupunki ovat järjestäneet sisäisen tarkastuksen yhteistyösopimuksella

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE 1 Sisällysluettelo Järvenpään kaupungin sisäisen tarkastuksen ohje... 3 Sisäisen tarkastuksen ohjeen tarkoitus... 3 Sisäisen tarkastuksen tarkoitus... 3

Lisätiedot

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten 1 (6) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä Henkilöstön pätevöinti 1 Tarkoitus... 2 2 Vastuut... 2 3 Pätevöintivaatimusten asettaminen...

Lisätiedot

Köysiratalaitteiston vastaava hoitaja

Köysiratalaitteiston vastaava hoitaja 2019-01-24 Sivu 1 / 5 1 YLEISTÄ Tässä ohjeessa kuvataan valtioneuvoston asetuksen 253/2002 mukaisen köysiratalaitteistojen vastaavan hoitajan pätevyyden arviointi. Valtioneuvoston asetuksessa 406/2008

Lisätiedot

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista-

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista- Liite 1 VAATIMUSTENMUKAISUUDEN ARVIOINTIMENETTELYT A-moduuli (valmistuksen sisäinen tarkastus) 1. Tässä moduulissa esitetään menettely, jolla valmistaja tai tämän yhteisöön kuuluvien valtioidenalueelle

Lisätiedot

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004 Tarkastusmenettelyt ja katselmukset tsoft Vesa Tenhunen 4.2.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Johdanto Yksi tärkeimmistä tekijöistä laadukkaiden ohjelmistojen tuottamisessa on puutteiden aikainen havaitseminen

Lisätiedot

KÖYSIRATALAITTEISTON VASTAAVA HOITAJA. Henkilösertifiointi 2015-04-21 Sivu 1 / 5

KÖYSIRATALAITTEISTON VASTAAVA HOITAJA. Henkilösertifiointi 2015-04-21 Sivu 1 / 5 2015-04-21 Sivu 1 / 5 1 YLEISTÄ Tässä ohjeessa kuvataan valtioneuvoston asetuksen 253/2002 mukaisen köysiratalaitteistojen vastaavan hoitajan pätevyyden arviointi. Valtioneuvoston asetuksessa 406/2008

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 25. helmikuuta 2014 (OR. en) 6971/14 ADD 1 MI 215 ENT 65 COMPET 139 DELACT 42.

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 25. helmikuuta 2014 (OR. en) 6971/14 ADD 1 MI 215 ENT 65 COMPET 139 DELACT 42. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 25. helmikuuta 2014 (OR. en) 6971/14 ADD 1 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 21. helmikuuta 2014 Vastaanottaja: MI 215 ENT 65 COMPET 139 DELACT 42 Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019 1 KOKOUSAIKA 17.5.2019 klo 9:00 15:00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Hirvinen Esa, puheenjohtaja Niemi Pauli, varapuheenjohtaja Puurula Merja, jäsen Paasovaara Marko, sihteeri, tilintarkastaja

Lisätiedot

JOHDANTOLUKU. 1 artikla. Täydentävä luonne I LUKU SOVITTELULAUTAKUNTA. 2 artikla. Perustaminen

JOHDANTOLUKU. 1 artikla. Täydentävä luonne I LUKU SOVITTELULAUTAKUNTA. 2 artikla. Perustaminen L 179/72 EUROOPAN KESKUSPANKIN ASETUS (EU) N:o 673/2014, annettu 2 päivänä kesäkuuta 2014, sovittelulautakunnan perustamisesta ja sen työjärjestyksestä (EKP/2014/26) EUROOPAN KESKUSPANKIN NEUVOSTO, joka

Lisätiedot

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO 2017 1 Automaattisten sammutuslaitteistojen suunnittelutoimisto Sisällysluettelo 1 Tarkoitus... 2 2 Menettely... 2 3 Vaatimukset... 2 3.1 Suunnitteluohjeet...

Lisätiedot

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT

SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT SPORTICUS R.Y. SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi on Sporticus ry. Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylän kaupunki. 2 Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja valvoa jäsentensä opiskelumahdollisuuksia ja ammatillisia

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone 1 KOKOUSAIKA 31.5.2017 klo 9:00 14.00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Vedenpää Antti, puheenjohtaja Pauli Niemi, varajäsen Puurula Merja, jäsen Potila Raija, kunnanjohtaja, kohta 23 Hirvinen

Lisätiedot

Tarkastuskomitean mandaatti

Tarkastuskomitean mandaatti EKP JULKINEN Tarkastuskomitean mandaatti Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto on perustanut EKP:n työjärjestyksen artiklan 9a nojalla korkean tason tarkastuskomitean. Se vahvistaa nykyisiä sisäisen ja

Lisätiedot

8338/1/15 REV 1 1 CAB SG

8338/1/15 REV 1 1 CAB SG Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. huhtikuuta 2016 (OR. en) 8338/1/15 REV 1 POLGEN 61 CODEC 604 PE 84 ILMOITUS Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 5084/12

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2015 COM(2015) 664 final 2015/0304 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta satamavaltioiden suorittamaa valvontaa koskevan Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan

Lisätiedot

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE FISMA ry FiSMA Pätevän Arvioijan yleisohje Sivu 1(2) Prosessijohtaminen Hakemuksen tekeminen ja uusiminen FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE 1. Yleistä FiSMA Pätevän Arvioijan (FiSMA Competent

Lisätiedot

INSTA 800 -standardin kuulumiset

INSTA 800 -standardin kuulumiset INSTA 800 -standardin kuulumiset Puhtausalan kehityspäivä Tarja Valkosalo SSTL Puhtausala ry TOIMIALAN KEHITTÄJÄ Taustaa Pohjoismainen standardi, käytössä myös Virossa Standardi julkaistu syyskuussa 2000,

Lisätiedot

Varman sisäinen tarkastus. Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja

Varman sisäinen tarkastus. Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja Varman sisäinen tarkastus Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous 19.5.2014 Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja Toiminnan säännösperusta Finanssivalvonnan ohje: Mikäli valvottavan

Lisätiedot

LAATUSUUNNITELMAMALLI

LAATUSUUNNITELMAMALLI Liite 4 Yleisten alueiden aurausurakat Keskustan kehä- alueurakka-alueella 2016 2018 LAATUSUUNNITELMAMALLI 9.8.2016 9.8.2016 2(5) Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 Laatusuunnitelman tarkoitus... 3 Laatusuunnitelman

Lisätiedot

EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet. Hitsauskoordinoijan ohjekirja. Innover. Innovator Network Oy innover@ innover.fi

EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet. Hitsauskoordinoijan ohjekirja. Innover. Innovator Network Oy innover@ innover.fi EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet Hitsauskoordinoijan ohjekirja innover@ innover.fi Innover Alkusanat Tämän dokumenttikokoelman tarkoitus on opastaa yritystäsi CE- merkintäprojektissa laatimamme FPC järjestelmän

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat 1(4) Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Pätevyysluokat Tarkastuskohteet Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain 1090/2002 (muutettuna viimeksi 1042/2014) 48 2 momentin nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON HYVÄKSYMINEN

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON HYVÄKSYMINEN AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON HYVÄKSYMINEN 2009 Finanssialan Keskusliitto Automaattisten sammutuslaitteistojen 2 (10) AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON

Lisätiedot

AHLSTROM OYJ:N OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS

AHLSTROM OYJ:N OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS AHLSTROM OYJ:N OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS 5.4.2016 1. Nimitystoimikunnan tarkoitus Ahlstrom Oyj:n (jäljempänä Yhtiö ) osakkeenomistajien nimitystoimikunta on Yhtiön osakkeenomistajien

Lisätiedot

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt

Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt Markkinoiden väärinkäyttöasetusta koskevat ohjeet Markkinoiden tunnustelun vastaanottavat henkilöt 10/11/2016 ESMA/2016/1477 FI Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Viittaukset, lyhenteet ja määritelmät...

Lisätiedot

SUOMEN GOLFKENTÄNHOITAJIEN YHDISTYS FINNISH GREENKEEPERS ASSOCIATION RY

SUOMEN GOLFKENTÄNHOITAJIEN YHDISTYS FINNISH GREENKEEPERS ASSOCIATION RY Hallituksen sääntömuutosehdotus kevätkokoukseen 2012 7 Jäsenmaksut Yhdistyksen syyskokous päättää jäsenmaksuista hallituksen esityksen perusteella. A-, B- ja C-jäsenillä sekä kannatusjäsenillä voi olla

Lisätiedot

LAATUSUUNNITELMAMALLI

LAATUSUUNNITELMAMALLI Laatusuunnitelmamalli 1(5) Oulun kiinteistöjen talvikunnossapidon LAATUSUUNNITELMAMALLI Laatusuunnitelmamalli 2(5) Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 Laatusuunnitelman tarkoitus... 3 Laatusuunnitelman laatiminen...

Lisätiedot

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2 (5) 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2.3 Tilintarkastuskertomus Kuntalain 73 75 säädetään tilintarkastajan tehtävistä. Tilintarkastajan on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden

Lisätiedot

LAADINTAOHJE Nostin/nosturitarkastajat

LAADINTAOHJE Nostin/nosturitarkastajat 1(5) MENETELMÄKUVAUKSEN LAADINTAOHJE Tämä laadintaohje on tarkoitettu nostolaitetarkastuksia tekeville sertifioiduille asiantuntijoille heidän laatiessaan ja päivittäessään omaa menetelmäkuvaustaan. Nostolaitteiden

Lisätiedot

Sisäisen tarkastuksen toimintasääntö. Hyväksytty , tarkastustoimikunta

Sisäisen tarkastuksen toimintasääntö. Hyväksytty , tarkastustoimikunta Sisäisen tarkastuksen toimintasääntö Hyväksytty 4.9.2017, tarkastustoimikunta Konsernihallinto 1(4) 1 Sisäisen tarkastuksen toiminta-ajatus on riippumatonta ja objektiivista arviointi- ja varmistus- sekä

Lisätiedot

7178/16 AJL/isk SERV JUR. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. huhtikuuta 2016 (OR. en) 7178/16 POLGEN 21 CODEC 323 PE 37 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET

7178/16 AJL/isk SERV JUR. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. huhtikuuta 2016 (OR. en) 7178/16 POLGEN 21 CODEC 323 PE 37 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. huhtikuuta 2016 (OR. en) 7178/16 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: POLGEN 21 CODEC 323 PE 37 Neuvoston ja Coreperin esityslistoissa käytettävät termit 7178/16 AJL/isk

Lisätiedot

Testausselosteiden vaatimukset

Testausselosteiden vaatimukset Testausselosteiden vaatimukset PANK Menetelmäpäivä 2016-01-28 Katriina Tallbacka Inspecta Sertifiointi Oy Aluksi Laboratorion tuote on testaus. Prosessi alkaa asiakkaan tilauksesta ja päättyy asiakkaalle

Lisätiedot

KAUPUNKISUUNNITTELU JA KAAVOITUS SJK/668/ /2016 OSALLISTUMISHAKEMUSPYYNTÖ. Vastaukset esitettyihin lisäkysymyksiin

KAUPUNKISUUNNITTELU JA KAAVOITUS SJK/668/ /2016 OSALLISTUMISHAKEMUSPYYNTÖ. Vastaukset esitettyihin lisäkysymyksiin KAUPUNKISUUNNITTELU JA KAAVOITUS 21.6.2016 SJK/668/10.02.03.01/2016 OSALLISTUMISHAKEMUSPYYNTÖ Vastaukset esitettyihin lisäkysymyksiin Seuraavassa käydään määräaikaan eli 17.6.2016 klo 12.00 mennessä sähköpostitse

Lisätiedot

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS

LIITE. ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.10.2016 COM(2016) 620 final ANNEX 1 LIITE ehdotukseen NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden ja Sveitsin valaliiton välisellä eurooppalaisia satelliittinavigointiohjelmia

Lisätiedot

PYÖTSAAREN MAAOSAKASKUNNAN SÄÄNNÖT

PYÖTSAAREN MAAOSAKASKUNNAN SÄÄNNÖT 1 PYÖTSAAREN MAAOSAKASKUNNAN SÄÄNNÖT 1. YLEINEN PÄÄTÖKSENTEKO 1 Osakaskunnan nimi Pyötsaaren maaosakaskunta 2 Kotipaikka Haminan Kaupunki 3 Yhteinen alue Haminan kaupungissa sijaitsevan Vepsun saaren ja

Lisätiedot

OHJE. Kumoaa 24.5.2004 annetun sisäisen tarkastuksen ohjesäännön O/8/2004 TM.

OHJE. Kumoaa 24.5.2004 annetun sisäisen tarkastuksen ohjesäännön O/8/2004 TM. OHJE Päivämäärä Nro 7.3.2005 O/7/2005 TM Jakelu: Työministeriön henkilöstö Ohjeen nimi: Työministeriön sisäisen tarkastuksen ohjesääntö Voimassaoloaika 15.3.2005 alkaen toistaiseksi Kumoaa/muuttaa ohjeen

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Komission delegoitu asetus

LIITE. asiakirjaan. Komission delegoitu asetus EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.3.2019 C(2019) 1789 final ANNEX 5 LIITE asiakirjaan Komission delegoitu asetus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2010/40/EU täydentämisestä yhteistoiminnallisten

Lisätiedot

TARKASTUSOHJE JA OLENNAISET MUUTTUJAT NDT-PÄTEVÖINNISSÄ

TARKASTUSOHJE JA OLENNAISET MUUTTUJAT NDT-PÄTEVÖINNISSÄ &STUK FI0000091 STUK-YTO-TR165 Kesäkuu 2000 TARKASTUSOHJE JA OLENNAISET MUUTTUJAT NDT-PÄTEVÖINNISSÄ Matti Sarkimo (toim.) VTT Valmistustekniikka Tutkimuksen yhteyshenkilö Säteilyturvakeskuksessa Olavi

Lisätiedot

EU:n erityisasema kansainvälisessä viinijärjestössä (OIV) Kirjeen hyväksyminen

EU:n erityisasema kansainvälisessä viinijärjestössä (OIV) Kirjeen hyväksyminen Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. heinäkuuta 2017 (OR. en) 11007/17 ILMOITUS: A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Pääsihteeristö Neuvosto Ed. asiak. nro: 10430/17 Asia: AGRI 376 AGRIORG 69 OIV 12 EU:n

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Yhtymähallitus 23.11.2017 Yhtymävaltuusto 1.12.2017 Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 2(5) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

YDINLAITOKSEN PAINELAITTEIDEN RIKKOMATTOMAT MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSET

YDINLAITOKSEN PAINELAITTEIDEN RIKKOMATTOMAT MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSET YDINLAITOKSEN PAINELAITTEIDEN RIKKOMATTOMAT MÄÄRÄAIKAISTARKASTUKSET 1 Johdanto 5 2 Soveltamisala 5 3 Määritelmät 5 4 Määräaikaistarkastukset 10 4.1 Määräaikaistarkastusten vaatimukset, asiakirjat ja niiden

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN MÄÄRITTELY MS

TOIMINNALLINEN MÄÄRITTELY MS TOIMINNALLINEN MÄÄRITTELY 11.11.2015 MS YLEISTÄ 1/2 jäsennelty etenee yleiskuvauksesta yksityiskohtiin kieliasultaan selkeä kuvaa myös tulevan järjestelmän ympäristöä tarpeellisella tarkkuudella kuvaa

Lisätiedot

Laadittu Tarkistettu

Laadittu Tarkistettu TARKASTUSVIRANOMAINEN Hallintoviranomaiseen kohdistuva tarkastus: noudattaako hallintoviranomainen 125 artiklan 4 kohdan c alakohtaa, joka koskee petosriskinarviointia sekä tehokkaita ja oikeasuhtsia petostentorjuntatoimenpittä

Lisätiedot

SÄTEILYTURVAKESKUS LUONNOS 2 1 (79) Ydinvoimalaitosten valvonta

SÄTEILYTURVAKESKUS LUONNOS 2 1 (79) Ydinvoimalaitosten valvonta SÄTEILYTURVAKESKUS LUONNOS 2 1 (79) Ydinvoimalaitosten valvonta 14.3.2011 YVL E.5 YDINLAITOKSEN MEKAANISTEN LAITTEIDEN JA RAKENTEIDEN MÄÄRÄAIKAIS- TARKASTUKSET VALTUUTUSPERUSTEET... 5 SOVELTAMISSÄÄNNÖT...

Lisätiedot

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT I. YKSIKKÖKORVAUKSIIN PERUSTUVIIN BUDJETTIKOHTIIN SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT

LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT I. YKSIKKÖKORVAUKSIIN PERUSTUVIIN BUDJETTIKOHTIIN SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT LIITE III RAHOITUS- JA SOPIMUSSÄÄNNÖT I. YKSIKKÖKORVAUKSIIN PERUSTUVIIN BUDJETTIKOHTIIN SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖT I.1 Yksikkökorvausten tukikelpoisuusehdot Silloin kun tukea myönnetään yksikkökorvaukseen perustuvana

Lisätiedot

Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi

Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi FINAS - akkreditointipalvelu Espoo 2012 ISBN 978-952-5610-85-7 1(7) Periaatteet standardien

Lisätiedot

Hämeenlinnan Kameraseura ry säännöt.

Hämeenlinnan Kameraseura ry säännöt. Hämeenlinnan Kameraseura ry säännöt. 1. Yhdistyksen nimi on Hämeenlinnan Kameraseura ry, ja sen kotipaikka on Hämeenlinnan kaupunki. Seura toimii Hämeenlinnassa. 2. Seuran tarkoituksena on edistää ja kohottaa

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI

LIITTEET. asiakirjaan. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.3.2016 COM(2016) 147 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisellä puitesopimuksella

Lisätiedot

HÄLYTYSTENVASTAANOTTOKESKUKSIEN VAATIMUKSET

HÄLYTYSTENVASTAANOTTOKESKUKSIEN VAATIMUKSET HÄLYTYSTENVASTAANOTTOKESKUKSIEN VAATIMUKSET 2017 1 Hälytystenvastaanottokeskuksien vaatimukset Sisällysluettelo 1 TARKOITUS... 2 2 MENETTELY... 2 3 MÄÄRITELMIÄ... 3 4 YLEISET VAATIMUKSET... 3 5 ARVIOINTIKRITEERIT...

Lisätiedot

Ohjesääntö metsäsertifioinnin alueelliselle toimikunnalle XX PEFC-ryhmäsertifiointialueelle (1.1.2016 alkaen)

Ohjesääntö metsäsertifioinnin alueelliselle toimikunnalle XX PEFC-ryhmäsertifiointialueelle (1.1.2016 alkaen) Ohjesääntö metsäsertifioinnin alueelliselle toimikunnalle XX PEFC-ryhmäsertifiointialueelle (1.1.2016 alkaen) Sisällysluettelo 1. Toimikunnan nimi 2. Tarkoitus 3. Toimintaperiaatteet 4. Toimikunnan kokoonpano

Lisätiedot

Yhteisen opetusasiainlautakunnan sisäinen ohjesääntö

Yhteisen opetusasiainlautakunnan sisäinen ohjesääntö Schola Europaea Pääsihteerin keskustoimisto Pääsihteeristö Viite: 2009-D-295-fi-6 Alkup.: FR Yhteisen opetusasiainlautakunnan sisäinen ohjesääntö Hyväksytty johtokunnan 2. 4. joulukuuta 2009 kokouksessa

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (5) HAKUOHJE HITSAUSKOORDINOIJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien sertifioinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen sertifiointielimen suorittama pätevyyden

Lisätiedot

Hakuohje Muoviputkihitsaajat

Hakuohje Muoviputkihitsaajat MUOVIPUTKIHITSAAJIEN PÄTEVÖINTI 1 YLEISTÄ 1 (5) Muoviputkihitsaajien pätevyyden todentaminen perustuu Muoviteollisuus Ry:n ja Inspecta Sertifiointi Oy:n sopimukseen. Sopimus kattaa kunnallistekniset vesiputkistot.

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 Tarkastuslautakunta AIKA klo Kunnanviraston kokoushuone

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 Tarkastuslautakunta AIKA klo Kunnanviraston kokoushuone AIKA 27.4.2016 klo 15.00 Paikka Osallistujat: Kunnanviraston kokoushuone Sirkku Uljas, puheenjohtaja poissa vpj. Mäenpää Jonna, paikalla varajäsen Jari Rantanen Yngve Bergman, jäsen Markku Fabritius, jäsen

Lisätiedot

Henkilö ei saa osallistua sellaisten sopimusten tai asioiden käsittelyyn, joista hänellä on odotettavissa olennaista henkilökohtaista etua.

Henkilö ei saa osallistua sellaisten sopimusten tai asioiden käsittelyyn, joista hänellä on odotettavissa olennaista henkilökohtaista etua. HÄMEENLINNAN ELÄKKEENSAAJAT RY Taloussääntö Yleisiä määräyksiä 1 Yhdistyksen hallinnossa, varojen hoidossa, kirjanpidossa ja tilinpäätöstä tehtäessä on noudatettava yhdistyslain, kirjanpitolain ja -asetuksen

Lisätiedot

PYÖRÄTOVERIT. Kuuluu Suomen Pyöräilyliittoon R. Y. PERUSTETTU

PYÖRÄTOVERIT. Kuuluu Suomen Pyöräilyliittoon R. Y. PERUSTETTU PYÖRÄTOVERIT R. Y. PERUSTETTU 25. 8. 30 Kuuluu Suomen Pyöräilyliittoon 3:mas 4:jäs l:nen '4 ' 2:nen '/ 4 I I j i \ I j i - Säännöt 1. Voimistelu ja urheiluseura Pyörätoverit tarkoituksena on jäsentensä

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan nojalla

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan nojalla EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 12.1.2009 KOM(2008) 904 lopullinen 2007/0198 (COD) KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan nojalla

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0289/202. Tarkistus. Françoise Grossetête PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0289/202. Tarkistus. Françoise Grossetête PPE-ryhmän puolesta 1.10.2018 A8-0289/202 202 2 artikla 1 kohta g a alakohta (uusi) g a) potilaan kannalta oleellisilla terveystuloksilla tietoja, jotka koskevat tai ennakoivat kuolleisuutta, sairastuvuutta, terveyteen liittyvää

Lisätiedot

1(5) Affecto Oyj OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS. 1. Nimitystoimikunnan tarkoitus ja tehtävät

1(5) Affecto Oyj OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS. 1. Nimitystoimikunnan tarkoitus ja tehtävät 1(5) Affecto Oyj OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS 1. Nimitystoimikunnan tarkoitus ja tehtävät Affecto Oyj:n (jäljempänä "Yhtiö") osakkeenomistajien nimitystoimikunta (jäljempänä "Toimikunta")

Lisätiedot

Monipuolinen ja helppokäyttöinen PhaseArray ja TOFD tarkastuslaite

Monipuolinen ja helppokäyttöinen PhaseArray ja TOFD tarkastuslaite Monipuolinen ja helppokäyttöinen PhaseArray ja TOFD tarkastuslaite SyncScan on uusi, vuonna 2015 julkaistu SIUI:n valmistama ultraäänitarkastuslaite. SyncScan laitteessa yhdistyvät suorituskykyinen Vaiheistettu

Lisätiedot

Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu

Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu Dnro 67/011/2015 Sisällys 1. Teollisen kylmän suunnittelu... 2 1.1 Ammattitaitovaatimukset ja ammattitaidon osoittaminen... 2 1.2

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

LISÄOHJEITA DIPLOMITYÖN TEKEMISEEN

LISÄOHJEITA DIPLOMITYÖN TEKEMISEEN LISÄOHJEITA DIPLOMITYÖN TEKEMISEEN TÄYDENTÄMÄÄN OSASTON DIPLOMITYÖOHJETTA http://www.ee.oulu.fi/opiskelu/lomakkeet/diplomity%f6/diplomity%f6n.teko-ohjeet.pdf Prof. Mika Ylianttila Informaationkäsittelyn

Lisätiedot

Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo

Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo Komponenttiluettelo ikkuna yleistä Täytetään KATSAssa yksittäishyväksynnän yhteydessä Ikkunalle pääsee siirtymään Navigointi-, Perustiedot - ja Katsastustapahtuma

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 3 KÄYTTÖOHJEEN HYVÄKSYTTÄMINEN... 4 4 KÄYTTÖOHJEEN JAKELU... 4 5 KÄYTTÖOHJEEN ARKISTOIMINEN... 5

1 YLEISTÄ... 3 3 KÄYTTÖOHJEEN HYVÄKSYTTÄMINEN... 4 4 KÄYTTÖOHJEEN JAKELU... 4 5 KÄYTTÖOHJEEN ARKISTOIMINEN... 5 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 UUDEN KÄYTTÖOHJEEN LUOMINEN TAI VANHAN PÄIVITTÄMINEN... 3 2.1 Vaikutus muihin käyttöohjeisiin... 3 2.1.1 Vanhojen dokumenttien poistaminen...

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (6) HAKUOHJE TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUSKOORDINOIJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien sertifioinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen sertifiointielimen

Lisätiedot

Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun

Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun Koulutuspäivä: VERTAISARVIOINTI JA VERTAISARVIOIJANA TOIMIMINEN Koulutuspäivä 13.2.2012, klo 09.00 16.00 Konsensus ja alustava palaute sekä johdatus vertaisarviointiraportin valmisteluun Opetusneuvos Leena

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat MUISTIO 1(2) 15.03.2010 Liikenteen turvallisuusvirasto Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain (1090/2002) 48 2. momentin (226/2009) nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

Tarkastuskomitean mandaatti

Tarkastuskomitean mandaatti EKP JULKINEN Marraskuu 201 7 Tarkastuskomitean mandaatti Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto on perustanut EKP: n työjärjestyksen artiklan 9 b nojalla korkean tason tarkastuskomitean. Se vahvistaa käytössä

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus www.ruukki.fi Ruukki toimittaa kuumavalssattuja levyjä ultraäänitarkastettuina tai muiden, erikseen sovittavien vaatimusten mukaisesti. Ultraäänitarkastuksesta

Lisätiedot

HALLITUKSEN EHDOTUS OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN PERUSTAMISESTA

HALLITUKSEN EHDOTUS OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN PERUSTAMISESTA METSO OYJ HALLITUKSEN EHDOTUS HALLITUKSEN EHDOTUS OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN PERUSTAMISESTA Hallitus ehdottaa, että yhtiökokous päättää perustaa osakkeenomistajien nimitystoimikunnan, jonka

Lisätiedot

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 Tarkastuslautakunta AIKA klo Kunnanviraston kokoushuone

MYRSKYLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 Tarkastuslautakunta AIKA klo Kunnanviraston kokoushuone AIKA 16.5.2017 klo 15.00 Paikka Osallistujat: Kunnanviraston kokoushuone Sirkku Uljas, puheenjohtaja vpj. Mäenpää Jonna Yngve Bergman, jäsen Markku Fabritius, jäsen Muut osallistujat: Mikko Luoma, tilintarkastaja

Lisätiedot

Talous- ja matkustusohjesääntö

Talous- ja matkustusohjesääntö Talous- ja matkustusohjesääntö Yleistä 1 Opiskelijakunnan taloudenhoidossa on noudatettava kirjanpitolain ja -asetuksen, tilintarkastuslain, opiskelijakunnan sääntöjen, muiden opiskelijakuntaa koskevien

Lisätiedot

LIITE 8: TARJOUSLOMAKE

LIITE 8: TARJOUSLOMAKE LIITE 8: TARJOUSLOMAKE Tarjoavan yrityksen nimi 1. TARJOAJAN TUNNISTETIEDOT Tarjoajan osoite Yrityksen Y-tunnus (tai vastaava) Tarjoajan yhteyshenkilön nimi Yhteyshenkilön puhelinnumero ja sähköpostiosoite

Lisätiedot

Kriittistentöiden hallinta EASA. Jukka Parviainen

Kriittistentöiden hallinta EASA. Jukka Parviainen Kriittistentöiden hallinta EASA Jukka Parviainen 10.2.2019 KRIITTISEN HUOLTOTYÖN MÄÄRITELMÄ (KOMISSION ASETUS (EU) N:o 1321/2014, 2 artikla(n)) huoltotyötä, jonka yhteydessä kootaan järjestelmä tai jokin

Lisätiedot

TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA. Naulalevyrakenteet

TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA. Naulalevyrakenteet VTT EXPERT SERVICES OY Sertifiointi ja tuotehyväksyntä PL 1001, 02044 VTT TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA 0809 CPD 0716 Rakennusalan tuotteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 21

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain valvonnan maksullisuus, valvontaohjelma, taksa. UUDELYn alueen kuntien neuvottelupäivä

Ympäristönsuojelulain valvonnan maksullisuus, valvontaohjelma, taksa. UUDELYn alueen kuntien neuvottelupäivä Ympäristönsuojelulain valvonnan maksullisuus, valvontaohjelma, taksa UUDELYn alueen kuntien neuvottelupäivä 23.9.2015 Esityksen sisältö Valvontasuunnitelma ja -ohjelma Maksullinen valvonta Kunnan päättämä

Lisätiedot

UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS

UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS UPM-KYMMENE OYJ HALLITUKSEN TARKASTUSVALIOKUNNAN TYÖJÄRJESTYS UPM-KYMMENE OYJ TARKASTUSVALIOKUNNANTYÖJÄRJESTYS UPM-Kymmene Oyj:n (jäljempänä yhtiö) hallitus on hyväksynyt tämän tarkastusvaliokunnan työjärjestyksen

Lisätiedot

Tutkintosuorituksen arviointiaineisto

Tutkintosuorituksen arviointiaineisto Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RENGASALAN AMMATTITUTKINTO 3.2 Kuorma-autojen, linja-autojen, työkoneiden ja teollisuuskoneiden rengastyöt OPH 37/011/2012 Suorittaja: Järjestäjä: Sisällys Ohjeet

Lisätiedot

LAADUNVALVONTAJÄRJESTELMÄ- JA TOIMEKSIANTOLOMAKE

LAADUNVALVONTAJÄRJESTELMÄ- JA TOIMEKSIANTOLOMAKE LAADUNVALVONTAJÄRJESTELMÄ- JA TOIMEKSIANTOLOMAKE Pyydämme palauttamaan täytetyn lomakkeen osoitteeseen laatu@chamber.fi. Tarkastettava tilintarkastaja Laaduntarkastaja Laadunvalvontajärjestelmän kartoitus

Lisätiedot

Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet

Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet 19.12.1996 Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet Rakennetarkastus 1 Yleistä 3 2 Määritelmiä 3 3 Rakennetarkastusalueet ja -oikeudet 3 4 Rakennetarkastuksen sisältö ja toteutus 4 4.1 Rakennetarkastuksen

Lisätiedot

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu.

4 Yhdistyksen jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistyksen syyskokouksen määräämä jäsenmaksu. Ehdotus sääntömuutoksiksi Suomen Internet-yhdistyksen kevätkokoukselle 2006. Alla on ehdotus uusiksi säännöiksi, jotka toimitetaan yhdistysrekisteriin hyväksyttäviksi, mikäli yhdistyksen kevätkokous päättää

Lisätiedot

Ohje 1 (6)

Ohje 1 (6) Ohje 1 (6) 15.10.2018 PAINELAITTEIDEN KORJAUS- JA MUUTOSTYÖT Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 2 2 SOVELLETTAVAT SÄÄDÖKSET... 2 3 TARKASTUSLAITOKSET... 2 4 KORJAUS- JA MUUTOSTYÖN SUUNNITTELU JA HANKINTA...

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.7.2016 COM(2016) 456 final 2016/0213 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

Hakuohje Kuormaus- ja lastaussillat

Hakuohje Kuormaus- ja lastaussillat 1 (5) OHJEET KUORMAUS- JA LASTAUSSILTOJEN SEKÄ TAKA- JA SIVULAITANOSTIMIEN TARKASTAJIEN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE HENKILÖILLE Ohjeessa on yleisesti kuvattu kuormaus ja lastaussiltojen sekä taka- ja sivulaitanostimien

Lisätiedot

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3 Liite I Liite I 2 (7) Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Tarkastukset... 3 a) Elintarvikehuoneistojen ilmoitusten ja hakemusten käsittelyyn liittyvät tarkastukset 3 b) Säännöllisen valvonnan tarkastukset...

Lisätiedot

Yritys AB Oy Verkostokäsikirja (7) VERKOSTOKÄSIKIRJA

Yritys AB Oy Verkostokäsikirja (7) VERKOSTOKÄSIKIRJA Yritys AB Oy Verkostokäsikirja 01.01.2012 1(7) VERKOSTOKÄSIKIRJA Yritys AB Oy Verkostokäsikirja 01.01.2012 2(7) 1 VERKOSTON TARKOITUS JA TEHTÄVÄT... 3 2 VERKOSTOKUMPPANIT... 3 3 YRITYS AB OY JA VERKOSTOKUMPPANIN

Lisätiedot

Huolto-ohjelmat (yleisilmailu)

Huolto-ohjelmat (yleisilmailu) Huolto-ohjelmat (yleisilmailu) Vantaa 1.4.2017 Jukka Parviainen ylitarkastaja Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Huolto-ohjelman laatiminen ja hyväksyntä Part-M Subpart-G lentokelpoisuuden hallintaorganisaatio

Lisätiedot

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA TIETOPAKETTI PÄHKINÄNKUORESSA: CE MERKINTÄ N PERUSTEELLA HUOMIO! Vanha konedirektiivi 98/37/EY on kumottu, mutta se on edelleen voimassa siirtymäaikana. Käyttöönoton siirtymäaika -> 29.12.2009 saakka.

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 909 lopullinen 2006/0282 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI säännellyillä markkinoilla kaupankäynnin kohteeksi otettavien

Lisätiedot

Yhdistyslaki pähkinän kuoressa. Mihin yhdistyslaki velvoittaa hallitusta?

Yhdistyslaki pähkinän kuoressa. Mihin yhdistyslaki velvoittaa hallitusta? Yhdistyslaki pähkinän kuoressa Mihin yhdistyslaki velvoittaa hallitusta? Yhdistyksen toimintaa säätelee Yhdistyslaki (26.5.1989/503) Tärkein yhdistyksiä ohjaava laki. Yhdistyksen kokous Ylin päätäntävalta

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Ilmansuodattimet Tyyppihyväksyntäohjeet 2008 Ympäristöministeriön asetus ilmansuodattimien tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 10 päivänä marraskuuta 2008 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

DGC 2A EUROOPAN UNIONIN JA GEORGIAN VÄLINEN ASSOSIAATIO. Bryssel, 20. tammikuuta 2015 (OR. en) Tulliasioiden alakomitea UE-GE 4652/15

DGC 2A EUROOPAN UNIONIN JA GEORGIAN VÄLINEN ASSOSIAATIO. Bryssel, 20. tammikuuta 2015 (OR. en) Tulliasioiden alakomitea UE-GE 4652/15 EUROOPAN UNIONIN JA GEORGIAN VÄLINEN ASSOSIAATIO Tulliasioiden alakomitea Bryssel, 20. tammikuuta 2015 (OR. en) UE-GE 4652/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: EU:N JA GEORGIAN TULLIASIOIDEN ALAKOMITEAN

Lisätiedot