Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten"

Transkriptio

1 1 (5) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä Teknisen perustelun laatiminen 1 Tarkoitus Henkilöstö, vastuut Alustavan teknisen perustelun laatiminen Johdanto Katsaus tarkastusjärjestelmään Fysikaaliset perustelut Kokeellinen todistusaineisto Suositukset koekappaleiksi Lopullisen teknisen perustelun laatiminen Yhteenveto Johdanto Yhteenveto oleellisista lähtötiedoista Yleiskuvaus tarkastusjärjestelmästä Vaikuttavien muuttujien analyysi Fysikaaliset perustelut Teoreettinen todistusaineisto Kokeellinen todistusaineisto Muuttujatutkimukset Ryhmittelyn perustelut Tarkastuslaitteistojen ja tiedonkäsittelyjärjestelmän perustelu Tarkastusohjeen toimivuuden perustelu Tarkastushenkilöstön pätevöintivaatimusten perustelu Suositukset koekappaleiksi Johtopäätökset ja suositukset... 6 LIITTEET 1-2

2 2 (5) 1 Tarkoitus Tätä ohjetta käytetään laadittaessa teknisiä perusteluja pätevöintiä varten. Teknisen perustelun avulla osoitetaan ja todennetaan tarkastusjärjestelmän tai sen osan pätevyys eli suorituskyky. Teknisen perustelun laatimisessa on kaksi eri vaihetta: alustava tekninen perustelu ja tekninen perustelu. Alustava tekninen perustelu laaditaan pätevöintiohjeen laatimista varten. Alustavaa teknistä perustelua täydennetään myöhemmin valmiiksi tekniseksi perusteluksi, jonka pätevöintielin arvioi. 2 Henkilöstö, vastuut Luvanhaltija vastaa teknisen perustelun laatimisesta ja käyttää apunaan testauslaitosta tai muuta ulkopuolista asiantuntijaa. Luvanhaltija ja teknisen perustelun laatija ovat vastuussa tämän ohjeen noudattamisesta. Tämän ohjeen ylläpidosta vastaa Inspecta Sertifiointi. 3 Alustavan teknisen perustelun laatiminen Alustava tekninen perustelu on laadittu esittämään tieto, jota tarvitaan alkuvaiheessa pätevöinnin yksityiskohtaisen suorituksen suunnittelemiseksi. Erityisesti pätevöintielin tarvitsee alustavan teknisen perustelun tietoja valmistellessaan pätevöintiohjetta. Kun alustava tekninen perustelu on laadittu teknisen perustelun mallilla, voidaan useita osia siitä käyttää myöhemmin teknisessä perustelussa sellaisenaan tai laajennettuna pätevöintiprosessin myöhempien vaiheiden aikana saaduilla tiedoilla. Alustavan teknisen perustelun ei odoteta sisältävän paljoa todistusaineistoa tarkastusmenetelmän suorituskyvystä. Pääosin sen odotetaan olevan suunnitelma teknisessä perustelussa esitetyistä todisteista ja niistä laboratoriokokeista, jotka suoritetaan tuottamaan tietoa tekniseen perusteluun. Alustavaa teknistä perustelua ei ole tarkoitettu pätevöintielimen arviointia tai muodollista hyväksyntää varten. Joka tapauksessa pätevöintielin voi vaatia tarvittaessa täydentävää ja yksityiskohtaisempaa tietoa pätevöintiohjeen laatimiseksi. Pätevöintielin voi antaa myös palautetta liittyen teknisen perustelun sisältöön ja tasapainoon. Alustavan teknisen perustelun muotoa ei voi nähdä tiukkana ja mieluummin se pidetään lyhyenä.. Tärkeä on sisältyvä tieto ja aikainen julkaisu pätevöinnin alkuvaiheessa. Tavallisesti seuraavien kappaleiden aiheet ( ) pitää sisältyä alustavaan tekniseen perusteluun. Alustava tekninen perustelu voi olla lopullisen luonnos.

3 3 (5) 3.1 Johdanto Johdannon pitää antaa seuraava tieto: teknisen perustelun tausta ja teknisen perustelun kattamat kohteet teknisen perustelun tarkoitus ja kohde teknisen perustelun rakenne tarkastusohjeen nimi ja numero 3.2 Katsaus tarkastusjärjestelmään Katsauksen pitää sisältää lyhyt kuvaus NDT-järjestelmästä: ohjeessa sovellettavat pääperiaatteet 3.3 Fysikaaliset perustelut Sovellettavan tarkastustekniikan pääpiirteitten ja periaatteiden valinta pitää perustella laadullisin termein. Esimerkiksi ultraäänitekniikkaan liittyen aaltomuoto, luotainkulmat ja tyypit sekä luotauspinnat ja suunnat pitää harkita Myös koon määritystekniikka määritystarkkuus huomioiden pitää käsitellä, mikäli tarpeen. 3.4 Kokeellinen todistusaineisto Tieto jo saatavilla olevasta kokeellisesta todistusaineistosta pitää antaa. Jos kokeellista todistusaineistoa ei ole saatavilla pätevöinnin alkuvaiheessa, niin suunnitelmat laaditaan ja tehdään. Mahdolliset harkinnan alaiset kohdat ovat esimerkiksi: saatavilla olevat sisäiset laboratoriokokeet sisältäen koekappaleen kuvauksen suunnitellut sisäiset laboratoriokokeet sisältäen koekappaleen kuvauksen olemassa oleva tai suunniteltu kirjallisuus todistusaineisto aikaisemmat pätevöinnit ja niiden osuus tarkastuskokemus vastaavissa kohteissa ja/tai tekniikoissa 3.5 Suositukset koekappaleiksi Koekappaleiden hankinta laboratorio- ja pätevöintikokeita varten on usein yksi keskeisiä aiheita, kun pätevöinnin suoritusta ja aikataulua suunnitellaan. Siksi selvitys saatavilla olevista koekappaleista ja materiaalista koekappaleiden valmistukseen pitää tehdä niin aikaisin kuin mahdollista. Alustavaa teknistä perustelua voidaan käyttää kirjaamaan ja kuvaamaan luvanhaltijan ja alihankkijan mahdollisesti tuntemia käytännön koekappaleita. Jos on nähtävissä etukäteen teknisen perustelun todistusaineistossa heikkouksia tai rajoituksia, jotka voidaan parantaa huolellisesti valitulla avoimella kokeella, on mahdollista sisällyttää ehdotus avoimesta kokeesta alustavaan tekniseen perusteluun keskustelun avaamiseksi pätevöintielimen kanssa. Joka tapauksessa vastuuta oikeanlaisen todistusaineiston esittämisestä tarkastusjärjestelmän suorituskyvystä ei voida välttää sellaisella ehdotuksella. Myöskin koekappaleiden käsittely ja tarkastusmahdollisuudet alihankkijan tiloissa on otettava huomioon liittyen esimerkiksi niiden painoon tai kokoon.

4 4 (5) 4 Lopullisen teknisen perustelun laatiminen Teknisessä perustelussa esitetään pätevöintiä varten, miten koetulokset täydennettynä teoreettisella todistusaineistolla osoittavat, että tarkastusjärjestelmä tai sen osa (ohje, laitteisto ja henkilöstö) täyttää sille asetetut vaatimukset. Lisäksi saadaan arvio tarkastusjärjestelmän toimivuudesta. Teknisessä perustelussa esitettävät tulokset ja todistusaineisto on oltava jäljitettävissä. Kirjallisuuslähteet tulee koota lähdeluetteloon. 4.1 Yhteenveto Täydennetään tarvittaessa alustavan teknisen perustelun yleiskuvaus, tarkastuskohteet, tarkastuksen tavoitteet, tarvittavat koekappaleet, teoreettisen todistusaineiston ja käytännön kokeiden tulosten suhde. Lisätään teknisen perustelun rajoitukset ja puutteet tarkastuksen pätevyyden osoittamisessa. 4.2 Johdanto Tässä kappaleessa esitetään tausta, teknisen perustelun tarkoitus ja pätevöidyn tarkastusohjeen nimi ja numero 4.3 Yhteenveto oleellisista lähtötiedoista Luvanhaltijan lähtötietoasiakirjan nimi ja numero ilmoitetaan tässä kappaleessa. Yhteenveto luvanhaltijan antamasta lähtötiedosta ilmoitetaan lyhyesti tässä kohdassa tekstinä tai taulukkona. On huomattava, ettei ole tarkoitus kopioida luvanhaltijan kaikkia lähtötietoja tähän kappaleeseen, vaan ainoastaan oleellinen osa. 4.4 Yleiskuvaus tarkastusjärjestelmästä Tässä kappaleessa kuvataan yleisesti pätevöity NDT tekniikka, tarkastusohje ja laitteet sisältäen luotaimet, ohjelmiston ja henkilöstön. Tarkastusjärjestelmän kuva tai piirustus auttaa asiaa. Luotaimien yksityiskohdat annetaan taulukon muodossa. 4.5 Vaikuttavien muuttujien analyysi Tämä on teknisen perustelun perusta ja siksi teknisen perustelun tärkeä osa. Lähtötietojen vaikuttavat muuttujat, tarkastusohje ja laitteisto määritetään selkeästi. Muuttujat ilmoitetaan taulukkoina (kts UT:n mallitaulukko liitteestä 2, ET:n liittyvät muuttujat voidaan katsoa ENIQ RP1:stä). Jos muuttujien analyysit on tehty oikein, se auttaa teknisen perustelun muiden kappaleiden käsittelyssä ja laadinnassa. Taulukkojen muotoilu saattaa olla tarpeellinen riippuen nykyisestä tarkastustekniikasta ja kohteesta. Vaikuttavat muuttujat luokitellaan oleellisiin ja epäoleellisiin. Jos ne ovat oleellisia, muuttujat jaotellaan kiinteisiin ja alueellisiin. Kiinteällä muuttujalla on arvo tietyllä toleranssilla ja alueellinen muuttuja on vakio koko alueella.

5 5 (5) Jos muuttuja on luokiteltu epäoleelliseksi, syy tähän on perusteltava tässä kappaleessa, jos muuttuja on luokiteltu kiinteäksi tai alueelliseksi, anna asiaa käsittelevän kappaleen numero (tavallisesti fyysinen perustelu, kokeellinen tai teoreettinen todistusaineisto tai muuttujatutkimus). Muuttuja on oleellinen, jos se todellakin vaikuttaa tarkastustulokseen, muuten muuttuja on epäoleellinen. Valinta riippuu myös kyseisestä tarkastus tapauksesta. 4.6 Fysikaaliset perustelut Laadullinen perustelu ohjeen/laitteiston muuttujien valinnalle ottaen huomioon kohteesta löydettävät ja oikein luokitellut viat. Nykyisen NDT menetelmän ja tekniikan, laitteiston ja ohjelmiston, luotaimien (taajuus, aaltomuoto jne) valinta on esitettävä tässä. Myös pahimman mahdollisen vian (koko, sijainti, suunta, kallistus, vinous, pinnanlaatu jne) tapaus pitää määritellä tässä kappaleessa., 4.7 Teoreettinen todistusaineisto Teoreettisessa todistusaineistossa kuvataan käytetty mallinnus tai laskelmat. Mallista esitetään sen toiminta ja miten sitä käytetään. Tärkeä asia on esittää mallin reunaehdot, rajaukset ja osoitukset soveltuvuudesta. 4.8 Kokeellinen todistusaineisto Kokeellisessa tulosaineistossa esitetään käytännön tuloksia, joita voivat olla: Tulokset muista pätevöinneistä Vertailukokeiden tulokset Laboratoriokokeet Scannerikokeet jne Teknisessä perustelussa esitetään ainoastaan yhteenvetoja mittaustuloksista tai muista lopputuloksista. Kokeiden on kuitenkin oltava dokumentoituja SP-7:n mukaan ja tarvittaessa toistettavissa. Johtopäätökset laboratoriomittauksista laaditaan pöytäkirjoina taulukon muodossa kuten vastaavista tarkastuksista. Laboratoriomittaukset on muistettava raportoitava tavalla, josta pätevöintielin voi todeta ISI vaatimusten täyttymisen (löytyminen, syvyyden ja pituuden määritys ). Laboratoriomittausten kaikkia tuloksia ei ole tarpeellista sisällyttää tekniseen perusteluun, jollei pätevöintielin niin vaadi. Myös avoimet kokeet on muistettava suorittaa pätevöintielimen valvonnassa ja ne eivät ole osa teknistä perustelua vaan niistä on laadittava oma raportti. Todennettuja käytännön kokemuksia voidaan myös käyttää hyödyksi. 4.9 Muuttujatutkimukset Tässä kohdassa käsitellään niitä olennaisia muuttujia, joiden käsittely teknisen perustelun muissa osissa (fysikaaliset perustelut, teoreettinen ja kokeellinen todistusaineisto) on puutteellista ja joiden vaikutusta tarkastukseen on tarpeen tarkemmin tutkia tai osoittaa. Muuttujatutkimukset voivat olla laboratoriokokeiden, kansainvälisten tai kansallisten round robin kokei-

6 6 (5) den, julkaistujen teknisten kirjoitusten tai konferenssiesitelmien jne tuloksia. Käytettäessä muita tuloksia on varmistettava niiden yhteys kyseiseen pätevöintiin. Usein tarvitaan käytännön kokeita, joissa tutkitaan muuttujan arvoa vaihtelemalla niiden vaikutusta tai merkitystä. Kiinteät muuttujat pitää määritellä niin, että ne ovat voimassa annetulla mitta-alueella Ryhmittelyn perustelut Pätevöintiryhmittelyyn valittujen kohteiden samankaltaisuuden analyysit tarkastusjärjestelmän kannalta pitää määritellä tarvittaessa. Tässä kohdassa pitää esittää vika, materiaali, mitat, laitteisto ja ISI kohteet, jos ryhmittelyä käytetään. Koekappalevalinta on myös otettava huomioon. Esimerkiksi koekappaleet vaativiin kohteisiin ja vähemmän vaativiin kohteisiin Tarkastuslaitteistojen ja tiedonkäsittelyjärjestelmän perustelu Tarkastuslaitteiston pätevöinnin todistusaineisto liittyen oleellisten muuttujien analyysiin kohdan 4 mukaan pitää esittää tässä kohdassa sisältäen käytetyn laitteiston ja ohjelmiston edut ja rajoitukset. ISI kohteiden laboratoriokokeiden (havaitseminen ja koon määritys) tai skannerikokeiden onnistuminen pitää myös esittää Tarkastusohjeen toimivuuden perustelu Perustellaan tarkastuksen suorituskyky vikojen havaitsemisessa ja koon määrityksessä todisteiden perusteella. ISI kohteiden laboratoriokokeiden (havaitseminen ja koon määritys) onnistuminen pitää myös esittää Tarkastushenkilöstön pätevöintivaatimusten perustelu Tarkastushenkilöstön peruspätevöinnin ja koulutusvaatimusten riittävyyden perustelu verrattuna tarkastusvaatimuksiin pitää esittää. Tunnistettava tarve kirjallisiin lisätutkintoihin ja käytännön kokeisiin pitää sisällyttää tähän kohtaan Suositukset koekappaleiksi Mikäli tarkastusyhtiöllä on suunnitelmia koekappaleista, nämä suunnitelmat pitää esittää tässä kohdassa. Suunnitelmat voivat liittyä geometriaan, mittoihin, materiaaliin, vikoihin ja koekappaleiden tarkastettavuuteen. Myöskin koekappaleiden käsittelyrajoitukset pitää huomioida Johtopäätökset ja suositukset Teknisen perustelun kaikki tärkeät johtopäätökset (järjestelmän kyky, rajoitukset jne) pitää esittää tässä kohdassa. Pätevöinnin tuloksena esitetään luettelo olennaisista vakioiduista ja rajatuista muuttujista toleranssi- ja vaihteluväleineen

7 Teknisen perustelun laatiminen LIITE 1 SP - 6 Versio: 1 1 (1) Liite 1. Teknisen perustelun sisällysluettelomalli Sisältö Yhteenveto 1. Johdanto 2. Yhteenveto olennaisista lähtötiedoista 2.1 Kohde 2.2 Tarkastusolosuhteet 2.3 Virheet 2.4 Tarkastuslaitteet 2.5 Tarkastusohje 2.6 Vaatimukset tarkastuksille 3. Yleiskuvaus tarkastusjärjestelmästä 3.1 NDT menetelmä ja tekniikka 3.2 Laitteet ja luotaimet 3.3 Ohje 3.4 Henkilövaatimukset 4. Vaikuttavien muuttujien analyysi 4.1 Kohde 4.2 Tarkastusolosuhteet 4.3 Virheet 4.4 Tarkastuslaitteet 4.5 Tarkastusohje 5. Fysikaaliset perustelut 5.1 Tarkastusmenetelmä ja tekniikka vikojen löytämiseen ja koon mittaamiseen 5.2 Aaltomuodot, taajuus, luotaimien mitat ja kulmat 5.3 Laitteisto, skanneri ja ohjelmisto 5.4 Pahin mahdollinen vika 6. Teoreettinen todistusaineisto 7. Kokeellinen todistusaineisto 7.1 Laboratoriokokeet 7.2 Käytännön tulokset, laitoskokemus 7.3 Muut koetulokset, muut pätevöinnit 7.4 Koetulosten tarkastelu 8.Muuttujatutkimukset 8.1 Ohjeen muuttujat 8.2 Laitteiston muuttujat 9. Ryhmittelyn perustelut 10. Tarkastuslaitteistojen perustelu 11. Tarkastusohjeen toimivuuden perustelu 12. Tarkastushenkilöstön pätevöintivaatimusten perustelu 13. Suositukset avointen ja sokkokokeiden koekappaleiksi

8 Teknisen perustelun laatiminen LIITE 1 SP - 6 Versio: 1 1 (1) 14. Johtopäätökset ja suositukset Viittaukset Liitteet

9 Teknisen perustelun laatiminen LIITE 2 SP - 6 Versio: 1 1 (3) Liite 2. Vaikuttavat muuttujat Taulukkomalli vaikuttavien muuttujien käsittelyyn teknisessä perustelussa. Olennaiset muuttujat ovat alla luetteloituna ryhmittäin taulukoissa. Taulukko 1: Kohde No Muuttuja. Tyyppi Arvo Perustelu C1 Kohteen geometria C2 Luoksepäästävyys NE Molemmilta puolin C3 Pinnan laatu C4 Hitsin mitat C5 Hitsin railomuoto C6 Hitsin juuren muoto C7 Ainepaksuus Alue mm 5.2 C8 Kohteen halkaisija Kiinteä C9 Sisäpinta C10 Sisäpinnan mitat C11 Hitsin sovitus C12 Perusaineen mikrorakenne C13 Hitsin mikrorakenne C14 Pinnoitus C15 Lämpötila Taulukko 2: Vika No Muuttuja. Tyyppi Arvo Perustelu D1 Vian tyyppi D2 Syntymismenetelmä D3 Vian muoto D4 Korkeus ja pituus D5 Vien paksuuden suuntainen sijainti D6 Vian akselinsuuntainen sijainti D7 Kallistuskulma Alue ± D8 Viistokulma D9 Karheus/haarautuminen D10 Jäännösjännityksen olemassaolo Taulukko 3: Ohje No Muuttuja. Tyyppi Arvo Perustelu P1 Aaltomuoto P2 Luotaintyyppi P3 Luotaimen rakenne(pulssikaiku, tandem, jne) P4 Luotaimen rakenne ja värähtelijän koko P5 Taajuus Alue 2MHz ±10% 8.1 P6 Keilan avauma P7 Pulssin pituus P8 Kaksoisluotainen äänikeilan ominai-

10 Teknisen perustelun laatiminen LIITE 2 SP - 6 Versio: 1 2 (3) P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 suudet Luotauksen ja raportoinnin vahvistusarvot Luotauksen kattavuus (siirtymät) Luotausnopeus Henkilöstön koulutus ja pätevöinti Luotausalue kohteessa Koon määritys Raportointirajat Analysointimalli

11 Teknisen perustelun laatiminen LIITE 2 SP - 6 Versio: 1 3 (3) Ohje P ja A Yleiset ominaisuudet P1 Luotaimen mitat P2 Luotaimen taajuus P3 Luotaimen kulma P4 Pulssin pituus P5 Kaksoisluotaimen äänikeilan fokusointi P6 Kirjaamis-, raportointi- ja analysointiherkkyys P7 Luotauksen limitys P8 Luotausnopeus P9 Tarkastajan koulutus, kokemus ja pätevöinti P10 Koonmääritystekniikka P11 Kytkentäaine P12 Näyttötapa ja virheen analysointitapa A1 Procedure P ja A General features P1 Probe dimensions P2 Probe frequency P3 Beam angle P4 Pulse length P5 Beam focal characteristics of twin probes P6 Recording, reporting and evaluation sensitivity P7 Scanning step P8 Scanning speed P9 Personnel training, experience and qualification P10 Sizing method P11 Coupling media P12 Data display and analysis systems A1

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten 1 (10) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä Pätevöintiohjeen laatiminen 1 Tarkoitus... 2 2 Laadinta ja hyväksyntä... 2 2.1 Laatimisvastuu...

Lisätiedot

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten 1 (6) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä Henkilöstön pätevöinti 1 Tarkoitus... 2 2 Vastuut... 2 3 Pätevöintivaatimusten asettaminen...

Lisätiedot

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten. Pätevöinnin lähtötietojen laatiminen

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten. Pätevöinnin lähtötietojen laatiminen 1 (7) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä Pätevöinnin lähtötietojen laatiminen 1 Tarkoitus... 2 2 Henkilöstö, vastuut... 2 3 Tarkastuskohteen

Lisätiedot

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa 1 (1) Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelijoilla Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa varten. Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu on tehtävä Liikenneviraston

Lisätiedot

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten 17.01.2006 Yleiset periaatteet SP - 1 Versio: 1 1 (5) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten Yleiset periaatteet 1 Tarkoitus... 2 2 Vastuut... 2 3 Pätevöinnin

Lisätiedot

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Ruukin Teräspaalupäivä 2013 Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Unto Kalamies Inspecta Sertifiointi Oy 1 Sisältö Hitsaus prosessina Laatuvaatimukset Hitsaajan pätevyys

Lisätiedot

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004 Tarkastusmenettelyt ja katselmukset tsoft Vesa Tenhunen 4.2.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Johdanto Yksi tärkeimmistä tekijöistä laadukkaiden ohjelmistojen tuottamisessa on puutteiden aikainen havaitseminen

Lisätiedot

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten

Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä 7.9.2007 Käytännön kokeet SP - 7 Versio: 2 1 (7) Suomen ydinvoimateollisuudessa sovellettava rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöintijärjestelmä Käytännön kokeet 1 Tarkoitus...

Lisätiedot

NDT-STANDARDIT NDT-tutkinnot

NDT-STANDARDIT NDT-tutkinnot NDT-pätevyystutkinnoissa käytettävät standardit 1(5) Kaikkiin menetelmiin yhteiset standardit SFS-EN 473 2008 Non-destructive testing. Qualification and certification of NDT personnel. General principles

Lisätiedot

Kuparikapselin pitkäaikaiskestävyys

Kuparikapselin pitkäaikaiskestävyys Kuparikapselin pitkäaikaiskestävyys Juhani Rantala, Pertti Auerkari, Stefan Holmström & Jorma Salonen VTT, Espoo Tapio Saukkonen TKK Materiaalitekniikan laboratorio, Espoo KYT2010 Puoliväliseminaari 26.9.2008,

Lisätiedot

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista-

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista- Liite 1 VAATIMUSTENMUKAISUUDEN ARVIOINTIMENETTELYT A-moduuli (valmistuksen sisäinen tarkastus) 1. Tässä moduulissa esitetään menettely, jolla valmistaja tai tämän yhteisöön kuuluvien valtioidenalueelle

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje

Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje TIETOVAATIMUKSET JA KEMIKAALITURVALLISUUSARVIOINTI (OSA D) Viite: ECHA-08-GF-07-FI Päivämäärä: 21/07/2008 Kieli: suomi Altistumisskenaarion laatimista koskeva ohje (ECHA) julkaisee sarjan tiedotteita,

Lisätiedot

Teollisten tarkastusten erikoismenetelmät - NDT. Inspecta Oy, Jouni Koivumäki

Teollisten tarkastusten erikoismenetelmät - NDT. Inspecta Oy, Jouni Koivumäki - NDT Putkistot GWT (Guided wave) o o Lähettää ultraääntä putken pituussuunnassa molempiin suuntiin, putken ulkoja sisäpinta ohjaavat aaltoa (guided wave) Muutos poikkipinta-alassa aiheuttaa heijastuksen,

Lisätiedot

Sustainable steel construction seminaari

Sustainable steel construction seminaari Sustainable steel construction seminaari 18.1.2017 Geometrian mittaaminen ja 3D skannaus Timo Kärppä 2017 2 SISÄLTÖ 1. Digitaalisuus mahdollistaa monia asioita 2. Mitä on 3D? 3. 3D skannaus, eri menetelmiä,

Lisätiedot

LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN

LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN LASERKEILAUKSEEN PERUSTUVA 3D-TIEDONKERUU MONIPUOLISIA RATKAISUJA KÄYTÄNNÖN TARPEISIIN PSK-BIM seminaari 9.5.2014 Jukka Mäkelä, Oy 1 SMARTGEO OY Palvelujen johtoajatuksena on tarkkojen, kattavien ja luotettavien

Lisätiedot

Valun laatutason määrittely. Markku Eljaala

Valun laatutason määrittely. Markku Eljaala Valun laatutason määrittely Markku Eljaala 1 Valamisen plussat ensin 2 Periaatteessa kaikkia metalleja voidaan valmistaa valamalla - Saatavien ominaisuuksien (seosten) kirjo on valtava - Osa metalleista

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE 1 Sisällysluettelo Järvenpään kaupungin sisäisen tarkastuksen ohje... 3 Sisäisen tarkastuksen ohjeen tarkoitus... 3 Sisäisen tarkastuksen tarkoitus... 3

Lisätiedot

EDUTOOL 2010 graduseminaari

EDUTOOL 2010 graduseminaari EDUTOOL 2010 graduseminaari tutkimussuunnitelma, kirjallisuus ja aiheen rajaaminen Sanna Järvelä Miksi tutkimussuunnitelma? Se on kartta, kompassi, aikataulu ja ajattelun jäsentäjä Tutkimussuunnitelma

Lisätiedot

Ei raportteja roskiin

Ei raportteja roskiin Ei raportteja roskiin Wikit ja blogit opetuksessa Sosiaalinen media koulutuksessa Tietotekniikan liitto - Helia 2006-11-16 Ei raportteja roskiin Vanha ja uusi tapa Käytännön kokemuksia Lisenssit Tekniikka

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat 1(4) Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Pätevyysluokat Tarkastuskohteet Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain 1090/2002 (muutettuna viimeksi 1042/2014) 48 2 momentin nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

Kalliotunnelin kalliotekninen suunnitteluohje

Kalliotunnelin kalliotekninen suunnitteluohje Kalliotunnelin kalliotekninen suunnitteluohje Louhinta- ja kalliotekniikanpäivät 17.1. - 18.1.2019 Väylävirasto / Sitowise Oy Kalliotunnelin elinkaaren ohjeistusta 3 Väylävirastolta puuttuu kalliotunnelin

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 9 Portin_tuulipuisto_Valkeselvit ys- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Portti Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 28.09.2015 YKo

Lisätiedot

Torsioheiluri IIT13S1. Selostuksen laatija: Eerik Kuoppala. Ryhmä B3: Eerik Kuoppala G9024 Petteri Viitanen G8473

Torsioheiluri IIT13S1. Selostuksen laatija: Eerik Kuoppala. Ryhmä B3: Eerik Kuoppala G9024 Petteri Viitanen G8473 Torsioheiluri IIT3S Selostuksen laatija: Eerik Kuoppala Ryhmä B3: Eerik Kuoppala G904 Petteri Viitanen G8473 Mittauspäivämäärä:..4 Selostuksen jättöpäivä: 4.3.4 Torsioheilurin mitatuilla neljän jakson

Lisätiedot

Tutkimusmenetelmät-kurssi, s-2004

Tutkimusmenetelmät-kurssi, s-2004 Algoritmitutkimuksen menetelmistä Tutkimusmenetelmät-kurssi, s-2004 Pekka Kilpeläinen Kuopion yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos Algoritmitutkimuksen menetelmistä p.1/20 Sisällys Tänään Tietojenkäsittelytiede

Lisätiedot

KAUPUNKISUUNNITTELU JA KAAVOITUS SJK/668/ /2016 OSALLISTUMISHAKEMUSPYYNTÖ. Vastaukset esitettyihin lisäkysymyksiin

KAUPUNKISUUNNITTELU JA KAAVOITUS SJK/668/ /2016 OSALLISTUMISHAKEMUSPYYNTÖ. Vastaukset esitettyihin lisäkysymyksiin KAUPUNKISUUNNITTELU JA KAAVOITUS 21.6.2016 SJK/668/10.02.03.01/2016 OSALLISTUMISHAKEMUSPYYNTÖ Vastaukset esitettyihin lisäkysymyksiin Seuraavassa käydään määräaikaan eli 17.6.2016 klo 12.00 mennessä sähköpostitse

Lisätiedot

Esitetyt kysymykset vastauksineen Inkoon sataman ja rannan suunnittelun sekä asemakaavoituksen kilpailutukseen:

Esitetyt kysymykset vastauksineen Inkoon sataman ja rannan suunnittelun sekä asemakaavoituksen kilpailutukseen: Inkoon sataman ja rannan suunnittelu sekä asemakaavoitus Esitetyt kysymykset vastauksineen Inkoon sataman ja rannan suunnittelun sekä asemakaavoituksen kilpailutukseen: 1. Ote tarjouspyynnöstä: Pyydämme

Lisätiedot

BaRE Käyttövalmis vaatimusmäärittelymenetelmä

BaRE Käyttövalmis vaatimusmäärittelymenetelmä BaRE Käyttövalmis vaatimusmäärittelymenetelmä Uolevi Nikula, Tietotekniikan osasto, LTKK, Uolevi.Nikula@lut.fi 13.11.2002 un/tsoft 1 Esityksen sisältö Jatko-opinnot Lisensiaatintutkimus BaRE menetelmä

Lisätiedot

Monipuolinen ja helppokäyttöinen PhaseArray ja TOFD tarkastuslaite

Monipuolinen ja helppokäyttöinen PhaseArray ja TOFD tarkastuslaite Monipuolinen ja helppokäyttöinen PhaseArray ja TOFD tarkastuslaite SyncScan on uusi, vuonna 2015 julkaistu SIUI:n valmistama ultraäänitarkastuslaite. SyncScan laitteessa yhdistyvät suorituskykyinen Vaiheistettu

Lisätiedot

Selvitys Paikkatietopoliittista selontekoa varten - yritykset

Selvitys Paikkatietopoliittista selontekoa varten - yritykset Selvitys Paikkatietopoliittista selontekoa varten - yritykset Tarkennettu toimintasuunnitelma 18.1.2017 Sito Parhaan ympäristön tekijät Sisältö Taustaa Tehtävän kuvaus Tavoitteet Tarkastelukulma Työn aikataulu

Lisätiedot

KOILLINEN TEOLLI- SUUSALUE, RAUMA TUULIVOIMAN NÄKE- MÄALUESELVITYS

KOILLINEN TEOLLI- SUUSALUE, RAUMA TUULIVOIMAN NÄKE- MÄALUESELVITYS Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2011-12-12 Viite 82138782 KOILLINEN TEOLLI- SUUSALUE, RAUMA TUULIVOIMAN NÄKE- MÄALUESELVITYS Päivämäärä 12.12.2011 Laatija Tarkastaja Dennis

Lisätiedot

Määräys SUUREN HÄIRIÖRISKIN AIHEUTTAVIEN RADIOLÄHETTIMIEN TARKASTUSMENETTELYSTÄ. Annettu Helsingissä 26. päivänä maaliskuuta 2013

Määräys SUUREN HÄIRIÖRISKIN AIHEUTTAVIEN RADIOLÄHETTIMIEN TARKASTUSMENETTELYSTÄ. Annettu Helsingissä 26. päivänä maaliskuuta 2013 1 (6) Viestintävirasto 2 A/2013 M Määräys SUUREN HÄIRIÖRISKIN AIHEUTTAVIEN RADIOLÄHETTIMIEN TARKASTUSMENETTELYSTÄ Annettu Helsingissä 26. päivänä maaliskuuta 2013 Viestintävirasto on määrännyt 16 päivänä

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

Seppo Saarela

Seppo Saarela Seppo Saarela 040 500 7721 seppo.saarela@dekra.com Tampere 23.10.-25.10.2012 Hitsauksen laadunhallinta Hitsaus on erikoisprosessi Tuloksia ei voida täysin todentaa valmiin tuotteen tarkastuksella Laadun

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.1.2015 COM(2014) 749 final 2014/0358 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS valtiosta toiseen tapahtuvaa ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista koskevaan vuoden 1979 yleissopimukseen

Lisätiedot

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit

Ohjelmiston testaus ja laatu. Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Ohjelmiston testaus ja laatu Ohjelmistotekniikka elinkaarimallit Vesiputousmalli - 1 Esitutkimus Määrittely mikä on ongelma, onko valmista ratkaisua, kustannukset, reunaehdot millainen järjestelmä täyttää

Lisätiedot

NDT-TUTKINNOT Standardit, level-2 tutkinnot NDT LEVEL 2 PÄTEVYYSTUTKINNOISSA KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT

NDT-TUTKINNOT Standardit, level-2 tutkinnot NDT LEVEL 2 PÄTEVYYSTUTKINNOISSA KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT 2017-09-06 Sivu 1 / 5 NDT LEVEL 2 PÄTEVYYSTUTKINNOISSA KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT Kaikkiin menetelmiin yhteiset standardit SFS-EN ISO 9712 Rikkomaton aineenkoetus. NDT-henkilöiden pätevöinti ja sertifiointi.

Lisätiedot

Kuparikapselin pitkäaikaiskestävyys

Kuparikapselin pitkäaikaiskestävyys KYT2010 Kuparikapselin pitkäaikaiskestävyys Pertti Auerkari, Stefan Holmström & Jorma Salonen VTT, Espoo Tapio Saukkonen TKK Materiaalitekniikan laboratorio, Espoo Sisällys Johdanto: tausta ja tavoitteet

Lisätiedot

Nämä toimitusehdot korvaavat aikaisemmat Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot 1281/731/97, 1.11.1997. kunnossapitoyksikön päällikkö

Nämä toimitusehdot korvaavat aikaisemmat Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot 1281/731/97, 1.11.1997. kunnossapitoyksikön päällikkö RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 1717/731/02 8.11.2002 1 (7) MÄNTYPUISTEN RATAPÖLKKYJEN TEKNISET TOIMITUSEHDOT Ratahallintokeskus on vahvistanut Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot

Lisätiedot

EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet. Hitsauskoordinoijan ohjekirja. Innover. Innovator Network Oy innover@ innover.fi

EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet. Hitsauskoordinoijan ohjekirja. Innover. Innovator Network Oy innover@ innover.fi EN 1090-1 Kantavat teräsrakenteet Hitsauskoordinoijan ohjekirja innover@ innover.fi Innover Alkusanat Tämän dokumenttikokoelman tarkoitus on opastaa yritystäsi CE- merkintäprojektissa laatimamme FPC järjestelmän

Lisätiedot

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Porapaalujen kärkiosat... 3 1.2 Vaatimusten rajaus... 3 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 3 PORAPAALUJEN KÄRKIOSIEN

Lisätiedot

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3

Johdanto... 3. 1 Tarkastukset... 3 Liite I Liite I 2 (7) Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Tarkastukset... 3 a) Elintarvikehuoneistojen ilmoitusten ja hakemusten käsittelyyn liittyvät tarkastukset 3 b) Säännöllisen valvonnan tarkastukset...

Lisätiedot

Rakennuksen lämpökuvaus

Rakennuksen lämpökuvaus Rakennuksen lämpökuvaus 1. RAKENNUKSEN LÄMPÖKUVAUKSEN TARKOITUS 2. KOHTEEN LÄHTÖTIEDOT 3. TUTKIMUSSUUNNITELMA 4. LAITTEISTO 4.1 Lämpökamera 4.2 Muut mittalaitteet 4.3 Mittalaitteiden kalibrointi 5. OLOSUHDEVAATIMUKSET

Lisätiedot

Palveluverkkoselvitys - Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi

Palveluverkkoselvitys - Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi Palveluverkkoselvitys - Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi Alustava hankesuunnitelma Laura Käsmä 8.10.2013 Palveluverkkoselvitys Mikkeli sote Palveluverkkoselvityksen tavoitteena on tuottaa 1. Tietoa

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN SISÄISEN TARKASTUKSEN OHJE Hallitus 4.2.2019 1 Järvenpään kaupungin sisäisen tarkastuksen ohje Järvenpään kaupunki ja Keravan kaupunki ovat järjestäneet sisäisen tarkastuksen yhteistyösopimuksella

Lisätiedot

AHLSTROM OYJ:N OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS

AHLSTROM OYJ:N OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS AHLSTROM OYJ:N OSAKKEENOMISTAJIEN NIMITYSTOIMIKUNNAN TYÖJÄRJESTYS 5.4.2016 1. Nimitystoimikunnan tarkoitus Ahlstrom Oyj:n (jäljempänä Yhtiö ) osakkeenomistajien nimitystoimikunta on Yhtiön osakkeenomistajien

Lisätiedot

Alusten turvallisuuslaitteiden huoltoyritysten hyväksymisen edellytykset ja niiden toiminnalle asetettavat vaatimukset

Alusten turvallisuuslaitteiden huoltoyritysten hyväksymisen edellytykset ja niiden toiminnalle asetettavat vaatimukset 1 (6) Antopäivä: 25.9.2015 Voimaantulopäivä: 1.10.2015 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009), 83 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö:

Lisätiedot

Tutkimussuunnitelma Nurmijärven Kuusimäen täyttöalue Laatija: Christian Tallsten Tarkastettu: Satu Pietola

Tutkimussuunnitelma Nurmijärven Kuusimäen täyttöalue Laatija: Christian Tallsten Tarkastettu: Satu Pietola Tutkimussuunnitelma Nurmijärven Kuusimäen täyttöalue 16.12.2014 Laatija: Christian Tallsten Tarkastettu: Satu Pietola Toimeksiantonumero: Päivätty: 16.12.2014 Tarkastettu: Käsittelijä:CTa Status: Draft

Lisätiedot

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Käytettäväksi ainoastaan käyttöohjeen yhteydessä! Tämä pikaopas EI korvaa käyttöohjetta! Pikaopas on tarkoitettu ainoastaan henkilöille,

Lisätiedot

Todentamisraportti. Energiaviraston todentajapäivä

Todentamisraportti. Energiaviraston todentajapäivä Todentamisraportti Energiaviraston todentajapäivä 11.9.2015 Todentamisraportin tarkoitus 1. Sisältää todentamisen tulos 2. Kuvata väärintulkintoja ja poikkeamia riittävän yksityiskohtaisesti, jotta sekä

Lisätiedot

Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu

Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu Kylmämestarin erikoisammattitutkinto 6. Teollisen kylmän kylmäsuunnittelu Dnro 67/011/2015 Sisällys 1. Teollisen kylmän suunnittelu... 2 1.1 Ammattitaitovaatimukset ja ammattitaidon osoittaminen... 2 1.2

Lisätiedot

Lehtori, DI Yrjö Muilu, Centria AMK Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136

Lehtori, DI Yrjö Muilu, Centria AMK Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136 Laatudokumentoinnin kehittäminen, sähködokumentaatio-mapin sisältö. 3D-mallinnus ja sen käyttö Lehtori, DI Yrjö Muilu, Centria AMK Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136 Laadunhallintaan

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Ketunperä-Välkeselvitys- CG150203-1- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 03.02.2015 CGr

Lisätiedot

Harjoituksen ohjaaminen

Harjoituksen ohjaaminen Harjoituksen ohjaaminen 11.4.2016 1 Valmennustapahtuman johtaminen Valmentaja on valmennustapahtuman johtaja Valmentaja neuvoo, urheilija ottaa neuvot vastaan Johtamisen tarkoituksena suunnitella, ohjata

Lisätiedot

273 Tarkastustoimi (sisäinen tarkastus) Helsingin seurakuntayhtymässä

273 Tarkastustoimi (sisäinen tarkastus) Helsingin seurakuntayhtymässä 438/2014 273 Tarkastustoimi (sisäinen tarkastus) Helsingin seurakuntayhtymässä 2015-2017 Päätösehdotus Tarkastuspäällikkö Kari Liinakoski 1) hyväksyy tarkastustoimen kehittämisen ja resursoinnin lähtökohdaksi

Lisätiedot

Auditoinnit ja sertifioinnit

Auditoinnit ja sertifioinnit Auditoinnit ja sertifioinnit Tietojärjestelmien ja tietoliikennejärjestelmien vaatimuksienmukaisuuden arvioinnit ja hyväksynnät Laki viranomaisten tietojärjestelmien ja tietoliikennejärjestelmien tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Mobiilin videonkatselun käyttäjäkokemuksen analyysi. Risto Hanhinen Valvoja: Kalevi Kilkki Diplomityön seminaariesitelmä 20.1.

Mobiilin videonkatselun käyttäjäkokemuksen analyysi. Risto Hanhinen Valvoja: Kalevi Kilkki Diplomityön seminaariesitelmä 20.1. Mobiilin videonkatselun käyttäjäkokemuksen analyysi Risto Hanhinen Valvoja: Kalevi Kilkki Diplomityön seminaariesitelmä 20.1.2016, Espoo Sisällysluettelo Sisällysluettelo..d. 2 Työn tausta ja ongelmanasettelu

Lisätiedot

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 19.5.2016 - 1 - SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... - 2-1.1 Yleiskuvaus... - 2-1.2 Toimintatapa... - 3-1 MITAT JA MATERIAALIT... - 4-2.1 Kannaketyypit...

Lisätiedot

Tietojärjestelmän osat

Tietojärjestelmän osat Analyysi Yleistä analyysistä Mitä ohjelmiston on tehtävä? Analyysin ja suunnittelun raja on usein hämärä Ei-tekninen näkökulma asiakkaalle näkyvien pääkomponenttien tasolla Tietojärjestelmän osat Laitteisto

Lisätiedot

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar PYÖRÖTERÄKSET BUDERUS EDELSTAHL Saksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 10 Parhalahti_Valkeselvitys_JR15 1211- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Parhalahti Välkeselvitys Versio Päivä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 7.12.2015 YKo

Lisätiedot

TEP / WP4, Teräsrakentamiseen liittyvät mallidokumentit ja niiden sisältö sekä vastuut

TEP / WP4, Teräsrakentamiseen liittyvät mallidokumentit ja niiden sisältö sekä vastuut TEP / WP4, Teräsrakentamiseen liittyvät mallidokumentit ja niiden sisältö sekä vastuut TEP-Teräsrakentamisen eurooppalaiset pelisäännöt TEP / WP4, Sisältö Yleistä Piirustukset Luettelot Tekniset eritelmät

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi

Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi Periaatteet standardien SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 ja SFS-EN ISO 15189:2007 mukaisen näytteenottotoiminnan arvioimiseksi FINAS - akkreditointipalvelu Espoo 2012 ISBN 978-952-5610-85-7 1(7) Periaatteet standardien

Lisätiedot

Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa

Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa [presentation title] via >Insert >Header & Footer Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa Kiwa Inspecta Katriina Tallbacka 2018-05-17 Esityksen sisältö Kiviaineste CE-merkintä Kolmannen

Lisätiedot

Mat 2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari

Mat 2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Mat 2.4177 Operaatiotutkimuksen projektityöseminaari Kemira GrowHow: Paikallisen vaihtelun korjaaminen kasvatuskokeiden tuloksissa 21.2.2008 Ilkka Anttila Mikael Bruun Antti Ritala Olli Rusanen Timo Tervola

Lisätiedot

Metso Lokomo Steels Oy

Metso Lokomo Steels Oy Metso Lokomo Steels Oy The biggest steel foundry in Nordic countries Net sales EUR 40 million Personnel approx. 250 Production 12 15000 tn/a Approx. 50 % Vaculok steels Net weight of steel castings from

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LAS-TIEDOSTON SISÄLTÖ LIITE 2/1

LAS-TIEDOSTON SISÄLTÖ LIITE 2/1 LAS-TIEDOSTON SISÄLTÖ LIITE 2/1 LAS-TIEDOSTON SISÄLTÖ Las-tiedoston version 1.4 mukainen runko koostuu neljästä eri lohkosta, ja jokaiseen lohkoon voidaan tallentaa vain standardissa sovittua tietoa ja

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki Toimenkuvien täsmentäminen

Reilun Pelin työkalupakki Toimenkuvien täsmentäminen Reilun Pelin työkalupakki Toimenkuvien täsmentäminen Toimintamallin eteneminen Mallin tavoitteet ja hyödyt Osallistujat ja vastuut Mallin hyöty yksilöille ja organisaatioille Toimenkuvien analysointi Ratkaisujen

Lisätiedot

Radioastronomian käsitteitä

Radioastronomian käsitteitä Radioastronomian käsitteitä allonpituusalue ~ 100 m - 1 mm MHz 300 GHz Leveä aallonpituusalue: erilaisia antenneja, monenlaista tekniikkaa Ei (suoraan) kuvia Signaali yleensä

Lisätiedot

RILin uuden tarkastusmenettelyohjeen esittely RIL 269-2015 Rakennusten rakenteellisen turvallisuuden tarkastusohje

RILin uuden tarkastusmenettelyohjeen esittely RIL 269-2015 Rakennusten rakenteellisen turvallisuuden tarkastusohje RILin uuden tarkastusmenettelyohjeen esittely RIL 269-2015 Rakennusten rakenteellisen turvallisuuden tarkastusohje Gunnar Åström RIL 1 Taustaa ja tilanne Rakennusten säännöllinen ja systemaattinen tarkastus

Lisätiedot

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Toiminnallinen määrittely: Editori Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.01 7.11.01 Pekka Koskinen Alustava sisällysluettelo 0.1 12.11.01 Pekka

Lisätiedot

Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen

Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen 1 Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen Suomen Ilmailuliiton Liidintoimikunta on hyväksynyt nämä säännöt 14.4.2015. Säännöt astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

Ohjelmistotekniikan menetelmät, käyttötapauksiin perustuva vaatimusmäärittely

Ohjelmistotekniikan menetelmät, käyttötapauksiin perustuva vaatimusmäärittely 582101 - Ohjelmistotekniikan menetelmät, käyttötapauksiin perustuva vaatimusmäärittely 1 Vaatimukset ja käyttötapaukset Vaiheittainen mallintaminen ja abstraktiotasot Järjestelmän rajaaminen sidosryhmäkaaviolla

Lisätiedot

Standardi IEC Ohjelmisto

Standardi IEC Ohjelmisto Sundcon Oy Standardi IEC 61508 3 Ohjelmisto muutokset Matti Sundquist Sundcon Oy www.sundcon.fi Standardi IEC 61508 3 (1) Standardissa di esitetään vaatimukset niiden tietojen ja menettelytapojen valmisteluun,

Lisätiedot

Käyttöohje, yleistä. Sivu 1

Käyttöohje, yleistä. Sivu 1 Käyttöohje, yleistä Mulco hammashihnakäyttöjen laskenta ohjelmalla voidaan laskea ja mitoittaa Breco ja Contitech hammashihnakäyttöjä. Ohjelmalla voidaan laskea sekä tehonsiirto- että lineaarikäyttöjä.

Lisätiedot

Väestörekisterikeskuksen (VRK) toimialariippumattomien ict-tehtävien toimintosiirtoprojektin loppuraportti 1.0

Väestörekisterikeskuksen (VRK) toimialariippumattomien ict-tehtävien toimintosiirtoprojektin loppuraportti 1.0 Raportti 1 (10) Väestörekisterikeskuksen (VRK) toimialariippumattomien ict-tehtävien toimintosiirtoprojektin loppuraportti 1.0 Raportti 2 (10) MUUTOSHISTORIA Versio Päiväys Laatija Muutoksen kuvaus 0.1

Lisätiedot

Laatukäsikirja - mikä se on ja miten sellainen laaditaan?

Laatukäsikirja - mikä se on ja miten sellainen laaditaan? Laatukäsikirja - mikä se on ja miten sellainen laaditaan? Matkailun laatu laatukäsikirja osaksi yrityksen sähköistä liiketoimintaa Sähköinen aamuseminaari matkailualan toimijoille 24.8.2010 Riitta Haka

Lisätiedot

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita.

Vapaataontapuristimien puristusvoima on 80/100, 55 ja 20 meganewtonia. Niillä voidaan takoa jopa 160 tonnin painoisia kappaleita. www.polarputki.fi 2 Saksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta tekee

Lisätiedot

TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA. Naulalevyrakenteet

TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA. Naulalevyrakenteet VTT EXPERT SERVICES OY Sertifiointi ja tuotehyväksyntä PL 1001, 02044 VTT TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA 0809 CPD 0716 Rakennusalan tuotteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 21

Lisätiedot

df4sa dipl.-ing cornelius paul liebigstrasse 2-20 d-22113 hamburg info@spiderbeam.net www.spiderbeam.net

df4sa dipl.-ing cornelius paul liebigstrasse 2-20 d-22113 hamburg info@spiderbeam.net www.spiderbeam.net Spiderbeam kehitettiin Dxpeditioihmisten unelma-antenniksi. Se on täysikokoinen, kevyt, kolmen taajuusalueen yagi joka on valmistettu lasikuidusta ja langasta. Koko antenni painaa ainoastaan kg, mikä tekee

Lisätiedot

Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala

Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala Kansallisen vaarallisia kemikaaleja koskevan ohjelman arviointi (KELO-arviointi) Työsuunnitelman esittely Piia Pessala 11.1.2012 Työryhmän työn tavoitteet Arvioidaan kansallisen vaarallisia kemikaaleja

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus: Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :ssä on esitetty OAS:n tarkoitus. Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa

Lisätiedot

Hakuohje Kuormaus- ja lastaussillat

Hakuohje Kuormaus- ja lastaussillat 1 (5) OHJEET KUORMAUS- JA LASTAUSSILTOJEN SEKÄ TAKA- JA SIVULAITANOSTIMIEN TARKASTAJIEN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE HENKILÖILLE Ohjeessa on yleisesti kuvattu kuormaus ja lastaussiltojen sekä taka- ja sivulaitanostimien

Lisätiedot

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x JHS 171 ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen Liite 4 Palvelukuvaus -pohja Versio: 1.0 Julkaistu: 11.9.2009 Voimassaoloaika: Toistaiseksi PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio

Lisätiedot

Työssä selviytymisen tuki työterveyshuollon näkökulmasta

Työssä selviytymisen tuki työterveyshuollon näkökulmasta Työssä selviytymisen tuki työterveyshuollon näkökulmasta Kari-Pekka Martimo Johtava työterveyslääkäri Valtakunnalliset kuntoutuspäivät 18.-19.3.2010 Tästä aion puhua Mitä on työssä selviytymisen tuki?

Lisätiedot

<<PALVELUN NIMI>> Palvelukuvaus versio x.x

<<PALVELUN NIMI>> Palvelukuvaus versio x.x JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen Liite 5 Palvelukuvaus pohja Palvelukuvaus versio x.x 1/5 Sisällysluettelo 1 Johdanto...3 2 Termit ja lyhenteet...3

Lisätiedot

TARKASTUSOHJE JA OLENNAISET MUUTTUJAT NDT-PÄTEVÖINNISSÄ

TARKASTUSOHJE JA OLENNAISET MUUTTUJAT NDT-PÄTEVÖINNISSÄ &STUK FI0000091 STUK-YTO-TR165 Kesäkuu 2000 TARKASTUSOHJE JA OLENNAISET MUUTTUJAT NDT-PÄTEVÖINNISSÄ Matti Sarkimo (toim.) VTT Valmistustekniikka Tutkimuksen yhteyshenkilö Säteilyturvakeskuksessa Olavi

Lisätiedot

Selvitys P-lukubetonien korkeista ilmamääristä silloissa Siltatekniikan päivät

Selvitys P-lukubetonien korkeista ilmamääristä silloissa Siltatekniikan päivät Selvitys P-lukubetonien korkeista ilmamääristä silloissa Siltatekniikan päivät 25.1.2017 Jouni Punkki, Betoniviidakko Oy Esityksen sisältöä Esitellään kaksi Liikenneviraston Betoniviidakko Oy:llä teettämää

Lisätiedot

Jouko Seppäläinen Indewe QC Oy

Jouko Seppäläinen Indewe QC Oy Jouko Seppäläinen Indewe QC Oy Noin 35 vuoden kokemus eri tehtävissä telakka-, kattila- ja valmistavan teollisuuden parissa. Bureau Veritas:n tarkastaja / pääarvioija v. 2001-2015. Päätehtävinä laiva-

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

ICT-palvelujen kehittäminen - suositussarja Suvi Pietikäinen Netum Oy

ICT-palvelujen kehittäminen - suositussarja Suvi Pietikäinen Netum Oy ICT-palvelujen kehittäminen - suositussarja 24.11.2009 Suvi Pietikäinen Netum Oy JHS 171 ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden

Lisätiedot

11. Dimensioanalyysi. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

11. Dimensioanalyysi. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 11. Dimensioanalyysi KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Miten yksittäisen virtaustapauksen tuloksia voidaan yleistää tarkastelemalla ilmiöön liittyvien suureiden yksiköitä? Motivointi: dimensioanalyysin

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetus Luonnos 10.12.2018 Ympäristöministeriön asetus rakennusten jätevesilaitteistoihin tarkoitettujen lattiakaivojen olennaisista teknisistä vaatimuksista Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään

Lisätiedot

Rataverkon haltijuus. Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti

Rataverkon haltijuus. Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti Rataverkon haltijuus Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti Rataverkon haltijuuden pääelementit Haltijuuden toteuttamisen vaihtoehdot Raiteiden kunnossapito Raidesopimukset Liikenteenohjaus Raiteen

Lisätiedot

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi Ohje v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi XX.XX.201X 2 (13) Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessin vaiheet... 3 2.1. Vaihe

Lisätiedot

Samankaltaisuuksien vertailu ja luokat REACH-lainsäädännössä. Webinaari tietovaatimuksista

Samankaltaisuuksien vertailu ja luokat REACH-lainsäädännössä. Webinaari tietovaatimuksista Samankaltaisuuksien vertailu ja luokat REACH-lainsäädännössä Webinaari tietovaatimuksista 10.12.2009 Puitteet Luokkien rajauksen ja samankaltaisuuksien vertailun perusperiaatteet Vaiheittainen lähestymistapa

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ

JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ Jari-Jussi Syrjä 1200715 JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ Typpioksiduulin mittaus GASMET-monikaasuanalysaattorilla Tekniikka ja Liikenne 2013 1. Johdanto Erikoistyön tavoitteena selvittää Vaasan ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

MITTAUSTEKNIIKAN LABORATORIOTYÖOHJE TYÖ 4. LÄMPÖTILA ja PAINELÄHETTIMEN KALIBROINTI FLUKE 702 PROSESSIKALIBRAATTORILLA

MITTAUSTEKNIIKAN LABORATORIOTYÖOHJE TYÖ 4. LÄMPÖTILA ja PAINELÄHETTIMEN KALIBROINTI FLUKE 702 PROSESSIKALIBRAATTORILLA OAMK / Tekniikan yksikkö MITTAUSTEKNIIKAN LABORATORIOTYÖOHJE TYÖ 4 LÄMPÖTILA ja PAINELÄHETTIMEN KALIBROINTI FLUKE 702 PROSESSIKALIBRAATTORILLA Tero Hietanen ja Heikki Kurki TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Työn tehtävänä

Lisätiedot