Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa"

Transkriptio

1 Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa Ensimmäistä lastaan odottavalle perheelle kunnan on lakisääteisesti järjestettävä vähintään yksi suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvio, jonka tekee suunterveydenhuollon ammattihenkilö haastattelulla ja tarvittaessa muilla menetelmillä. Kunnalla ei ole velvoitetta järjestää suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arviota uudelleensynnyttäjälle. Odottavien äitien neuvolakäynneillä tulisikin kiinnittää huomioita äidin suunterveyteen. Myös uudelleensynnyttäjä ohjataan suunterveydenhuollon ammattihenkilön vastaanotolle, jos suun omahoidossa tai terveydessä on ongelmia. Raskausaika on erinomainen ajanjakso ohjeistaa perheet suun omahoitoon, terveellisiin ravintotottumuksiin, terveelliseen ympäristöön sekä päihteettömyyteen.

2 Odottavien äitien neuvolakäynneillä vanhemmat ohjeistetaan Hampaiden huolelliseen harjaukseen fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Hammasvälien päivittäiseen puhdistamiseen. Syömään monipuolisesti ja terveellisesti ruoka-aikoina ja välttämään napostelua. Valitsemaan janojuomaksi veden. Välttämään sokerin runsasta ja tiheää käyttöä. Käyttämään päivittäin ksylitolituotteita aterioiden jälkeen (vähintään 5 6 g ksylitolia vuorokaudessa). Välttämään lapsen synnyttyä sylkikontaktia: pieni lapsi saa kariesbakteerin yleensä syljen mukana äidiltään. Lopettamaan tupakointi ja alkoholin käyttö.

3 Lastenneuvola ja suunterveyden edistäminen Vanhemmat ovat vastuussa lastensa hampaiden puhdistuksesta. Terveelliset elintavat on hyvä omaksua pienestä pitäen. Vanhempien tulisi aloittaa lastensa hampaiden harjaus heti ensimmäisen maitohampaan puhjetessa. Kun hampaiden harjaus aloitetaan aivan pienenä, on lasten helpompi omaksua hampaiden puhdistus osaksi päivittäisiä perustoimintoja.

4 Vanhemmat toimivat mallina lapsillensa. Hyviä hampaiden hoitotottumuksia ja terveellistä ravintoa on hyvä korostaa läpi neuvolaiän. Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta (338/2011): Kunnan on järjestettävä lapselle tämän ollessa 1 6 vuoden ikäinen vähintään kuusi terveystarkastusta, joihin sisältyvät laaja terveystarkastus 18 kuukauden ja 4 vuoden iässä; yhteen terveystarkastukseen on sisällytettävä terveydenhoitajan arvio suun terveydentilasta.

5 Suun terveydentilan arvio Suun terveydentilan arvio sisältää: Arvion suuhygieniasta Arvion suun terveydentilasta Keskustelun suunterveyteen liittyvistä asioista Keskusteltaessa ja annettaessa neuvontaa suunterveyteen liittyvistä asioista, käytetään keinona motivoivaa haastattelua. Motivoiva haastattelu: Lisää yksilön omaa ymmärrystä toiminnastaan. Pyrkii tukemaan yksilön halua muuttaa terveyskäyttäytymistään. Mahdollistaa muutoksen terveyskäyttäytymisessä. Lapsen suun terveydentilan voi arvioida nostamalla lapsen ylähuulta. Suojakäsineitä on käytettävä, jos lapsen suun limakalvoihin ollaan kosketuksissa.

6 Tarkasteltaessa lapsen hampaita kiinnitetään huomioita siihen, onko yläetuhampaiden pinnoilla bakteeripeitettä eli plakkia ja näkyykö lapsen hampaissa kariesvaurioita. Plakkia kertyy yleisimmin ienrajaan, mistä plakin voi selvästi havaita. Kariesvaurio Plakkia Lapsella on useita kariesvaurioita.

7 Puhtaiden hampaiden pinta on kiiltävä. Suunterveys ja ravinto Neuvolakäynneillä käytävässä ravintokeskustelussa on hyvä huomioida myös suunterveys. Leikki-ikäisten on todettu saavan liikaa sokeria suosituksiin nähden ja lisätyn sokerin pääasiallisia lähteitä ovat mehujuomat, sokeripitoiset maitovalmisteet, suklaa sekä makeiset. Ravintoneuvonnassa on suunterveyden kannalta hyvä kiinnittää huomioita seuraaviin asioihin: Terveelliset ja monipuoliset ateriat Säännölliset ruoka-ajat ja napostelun välttäminen Janojuomana käytetään vettä Runsasta ja tiheää sokerin käyttöä on syytä välttää Jos lapsi on saanut kariesbakteerin hampaiden puhjettua ja ruokailutottumukset (sokeripitoisten ruokien ja juomien runsas ja tiheä nauttiminen) ovat hampaiden reikiintymistä suosivia, voi pitkään jatkuva lapsentahtinen imettäminen aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. 1 2-vuotiaalle ei makeaa ole syytä tarjota lainkaan ja 3 4-vuotiaalle vain harvoin. Jos makeaa käytetään, on käyttö hyvä liittää aterioiden yhteyteen.

8 Päivittäisen ksylitolipurukumin tai -pastillien käytön on osoitettu vähentävän hampaiden reikiintymistä. Ksylitolin käytössä huomioitavaa: Ksylitolia tulisi käyttää vähintään 5 g päivässä. Suositeltava annos on 2 palaa täysksylitolituotteita 3 5 kertaa päivässä. Pienen lapsen on totuteltava ksylitolin käyttöön asteittain. Ksylitolin käyttö voidaan aloittaa, kun pieni lapsi pystyy syömään kiinteää ruokaa. Aluksi ksylitolipastillin voi murskata pieniksi muruiksi, pikkuhiljaa lapsi oppii imeskelemään pastillin. Ksylitolipurukumin käytön lapsi voi aloittaa hieman vanhempana, vasta kun hän pystyy pureskelemaan purukumia sitä nielemättä.

9 Hampaiden puhdistus Hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisen maitohampaan puhjetessa. Vanhemmat huolehtivat lastensa huolellisesta hampaiden harjauksesta kaksi kertaa päivässä Fluorihammastahnaa käytetään seuraavasti: - Puolesta ikävuodesta kolmeen vuoteen saakka kerran päivässä sipaisu tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on ppm vuotiaille kahdesti päivässä lapsen pikkusormen kynnen kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on ppm. - 6 vuoden iästä alkaen kahdesti päivässä 0,5 2 cm kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on ppm - Fluorihammastahnan käyttöä ei suositella alle 6-vuotiaille juomaveden fluoridipitoisuuden ollessa yli 1,5 mg/l (1,5 ppm). Harjaustilanteesta pyritään tekemään mahdollisimman miellyttävä hetki. Hammasharjaksi valitaan pieni ja pehmeä harja.

10 Tutin käyttö Tutista on hyvä luopua viimeistään lapsen ollessa 2-vuotias. Viimeistään tällöin siirrytään myös juomaan tavallisesta mukista. Pitkään jatkuva tutin tai peukalon imeminen voi aiheuttaa purentavirheitä. Käynnit suun terveydenhuollossa Jos suun terveydentilan arviossa havaitaan suun sairauksien riskitekijöitä tai jos vastaanotolla tulee ilmi suun ja hampaiden sairauksien aiheuttamia oireita, ohjataan perhe suun terveydenhuollon ammattihenkilön vastaanotolle. Vanhempien kanssa keskusteltaessa on hyvä korostaa, että säännölliset käynnit suun terveydenhuollossa auttavat pitämään suun ja hampaat kunnossa.

11 Lomake ohjaamaan keskustelua neuvolaikäisen lapsen suunterveyttä tukevista toimintatavoista. Neuvolaikäisen lapsen suunhoito-opas sisältää lisätietoa lapsen suunterveydestä. Lisätietoja - Puhtaat hampaat -sivusto, jossa videot eri-ikäisten lasten hampaiden harjauksesta ym. tietoa: - Suunterveystietoa kaiken kattavasti Hammaslääkäriliiton nettisivuilla: Lähteet Lapsen ruokavalio ennen kouluikää. Kyttälä P., Ovaskainen M., Kronberg-Kippilä C., Erkkola M., Tapanainen H,. Tuokkola J., Veijola R., Simell O., Knip M., Virtanen SM Helsinki: Kansanterveyslaitos; 32/2008.

12 Karies (hallinta) (online). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2014 (viitattu ). Saatavilla Internetissä: Terveystarkastukset lastenneuvolassa & kouluterveydenhuollossa. Menetelmäkäsikirja. Päivi Mäki, Katja Wikström, Tuomi Hakulinen-Viitanen, Tiina Laatikainen (toim.). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Saatavilla internetissä: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/80364/c0383a69-f643-4d70-bc03-09c6f86cd89b.pdf?sequence=1 Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta 338/2011 (viitattu ). Saatavilla Internetissä: Äitiysneuvolaopas. Suosituksia äitiysneuvolatoimintaan. Kansallinen äitiyshuollon asiantuntijaryhmä (kirj.), Reija Klemetti, Tuovi Hakulinen-Viitanen (toim.). Terveyden ja hyvinvoinninlaitos Saatavilla internetissä: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110521/thl_opa2013_029_verkko. pdf?sequence=1

Lapsen suun terveyden edistäminen. Opas päivähoitohenkilökunnalle

Lapsen suun terveyden edistäminen. Opas päivähoitohenkilökunnalle Lapsen suun terveyden edistäminen Opas päivähoitohenkilökunnalle Virpi Mäntylä Teksti ja kuvat: Virpi Mäntylä Tämä opas on osa opinnäytetyötä Oulun seudun ammattikorkeakoulu 2012 Suun terveydenhoidon

Lisätiedot

Odottavan perheen suun terveys

Odottavan perheen suun terveys Vinkkejä lapsiperheen suun hoitoon Onnea vauvauutisen johdosta! Lapsen odotus on hyvä aika muuttaa koko perheen tavat ja tottumukset sellaisiksi, että ne mahdollistavat lapselle hyvän suun terveyden. Vanhempana

Lisätiedot

NEUVOLAIKÄISTEN LASTEN SUUN TERVEYDEN EDISTÄMINEN

NEUVOLAIKÄISTEN LASTEN SUUN TERVEYDEN EDISTÄMINEN NEUVOLAIKÄISTEN LASTEN SUUN TERVEYDEN EDISTÄMINEN OPAS NEUVOLOILLE 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 3 2 ODOTTAVA PERHE 4 2.1 Bakteeritartunta 4 2.2 Ksylitolin käyttö 4 3 LAPSEN SUUN HOITO 6 3.1 Maitohampaiden kehitys

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus. Karies (hallinta)

Käypä hoito -suositus. Karies (hallinta) Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä Päivitetty 22.9.2014 Käypä hoito -suositus perustuu systemaattisesti koottuun tutkimustietoon,

Lisätiedot

Neuvolaikäisen suun terveys

Neuvolaikäisen suun terveys Yhteisiä tavoitteita Neuvolaikäisen suun terveys Tiina Joensuu HLT Pohjoisen alueen Kaste Fyysinen ja psykososiaalinen kehitys Ravitsemus ja ruokailutottumukset Painon hallinta Hygienia Imemistottumukset

Lisätiedot

ODOTTAVAN PERHEEN SUUN HOITO

ODOTTAVAN PERHEEN SUUN HOITO 1 ODOTTAVAN PERHEEN SUUN HOITO Odotusaikana on hyvä muuttaa koko perheen tavat ja tottumukset sellaisiksi, että ne mahdollistavat lapselle hyvän suun terveyden RAVINTO äidin monipuolinen ravinto on parasta

Lisätiedot

3.8.2.1 Downin oireyhtymän suuvaikutukset...35 3.8.2.2 Vammaisen suun hoidon erityispiirteitä...35 3.8.3 Diabeetikot...37

3.8.2.1 Downin oireyhtymän suuvaikutukset...35 3.8.2.2 Vammaisen suun hoidon erityispiirteitä...35 3.8.3 Diabeetikot...37 Sisällysluettelo 1 Hankkeen lähtökohdat...4 2 Hammashuollon toimintamallin luominen Posion kunnassa...6 3 Yksilön terveysohjaus ja suun terveydenhoito...10 3.1 Odottava perhe...15 3.2 Tutkimukset ja terveystarkastukset

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Julkaisija Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry

Sisällysluettelo. Julkaisija Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry Sisällysluettelo LUKIJALLE... 03 HAMPAISTO... 04 HAMPAIDEN OIKOMISHOITO... 05 HAMPAIDEN HARJAUS JA MUU SUUHYGIENIA... 06 RAVINTO JA SUUN TERVEYS... 07 JUOMAT JA SUUN TERVEYS... 08 HAMMASEROOSIO... 09 SYLJEN

Lisätiedot

MITÄ SUUN TERVEYS KERTOO LAPSEN ARJESTA

MITÄ SUUN TERVEYS KERTOO LAPSEN ARJESTA Opinnäytetyö AMK Suun terveydenhuollon koulutusohjelma Suuhygienisti 2011 Mirja Visanen MITÄ SUUN TERVEYS KERTOO LAPSEN ARJESTA sm-testit 2-vuotiaiden lasten suun terveyden tiennäyttäjinä OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot

Marjo Autio Heidi Hassinen. Opinnäytetyö. Ammattikorkeakoulututkinto 27. 8. 2012

Marjo Autio Heidi Hassinen. Opinnäytetyö. Ammattikorkeakoulututkinto 27. 8. 2012 Karieksen ennaltaehkäisy alle kouluikäisillä lapsilla Suunhoidon teemapäivä Kuopion kaupungin avoimen varhaiskasvatuspalveluiden 2-5-vuotiaiden kerhoryhmälle Marjo Autio Heidi Hassinen Opinnäytetyö 27.

Lisätiedot

RUOKAILUN JA RAVITSEMUKSEN LINJAUKSET Porvoon kaupungin päivähoidossa, peruskoulussa ja lukiossa

RUOKAILUN JA RAVITSEMUKSEN LINJAUKSET Porvoon kaupungin päivähoidossa, peruskoulussa ja lukiossa RUOKAILUN JA RAVITSEMUKSEN LINJAUKSET Porvoon kaupungin päivähoidossa, peruskoulussa ja lukiossa Ravitsemustyöryhmä 2011 Sisältö LUKIJALLE.4 1 RAVITSEMUSKASVATUS... 5 1.1 Ravitsemuskasvatus varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Suunterveys Johdattelua aiheeseen. Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto

Suunterveys Johdattelua aiheeseen. Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto Suunterveys Johdattelua aiheeseen Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto Hampaiden reikiintyminen on merkittävä kansanterveysongelma, joka käy kalliiksi sekä yhteiskunnalle että yksittäisille kansalaisille

Lisätiedot

Toimintaohjelma neuvolatyölle, koulu- ja opiskelijater- veydenhuollolle sekä lasten ja nuorten ehkäisevälle suun terveydenhuollolle 2012 2015

Toimintaohjelma neuvolatyölle, koulu- ja opiskelijater- veydenhuollolle sekä lasten ja nuorten ehkäisevälle suun terveydenhuollolle 2012 2015 Toimintaohjelma neuvolatyölle, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollolle sekä lasten ja nuorten ehkäisevälle suun terveydenhuollolle 2012 2015 Sisältö JOHDANTO... 3 2. TOIMINTAOHJELMAN LÄHTÖKOHDAT... 4 2.1

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN SUUN TERVEYDEN EDISTÄMISEN OHJELMAT 2013-2016

LASTEN JA NUORTEN SUUN TERVEYDEN EDISTÄMISEN OHJELMAT 2013-2016 perusturva ja terveydenhuolto terveydenhuolto 4/2014 LASTEN JA NUORTEN SUUN TERVEYDEN EDISTÄMISEN OHJELMAT 2013-2016 Riskiseulonta Tehostettu ehkäisyohjelma Purenta/ oikominen Odottavat vanhemmat neuvolaterveydenhoitaja

Lisätiedot

VANHEMPIEN SOSIOEKONOMISEN ASEMAN YHTEYS ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN SUUN TERVEYTEEN Tuloksia LATE-aineistosta

VANHEMPIEN SOSIOEKONOMISEN ASEMAN YHTEYS ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN SUUN TERVEYTEEN Tuloksia LATE-aineistosta VANHEMPIEN SOSIOEKONOMISEN ASEMAN YHTEYS ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN SUUN TERVEYTEEN Tuloksia LATE-ainstosta Anna Peura Terveyskasvatuksen pro gradu -tutkielma Kevät 2014 Terveystietden laitos Jyväskylän

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Esitteitä 2008:8 ISSN 1236-2123 ISBN 978-952-00-2602-8 (PDF) Tämä esite on saatavilla verkosivuiltamme useilla kielillä. Sitä voi kopioida ja jakaa vapaasti. SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Voit itse pitää huolta

Lisätiedot

Riskipotilaat hammashoidossa

Riskipotilaat hammashoidossa TOIMINTAOHJELMA NEUVOLATYÖLLE, KOULU- JA OPISKELUTERVEYDENHUOLLOLLE SEKÄ LASTEN JA NUORTEN EHKÄISEVÄLLE SUUN TERVEYDENHUOLLOLLE VUOSILLE 2012-2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 LIPERIN KUNNAN JA OUTOKUMMUN KAUPUNGIN

Lisätiedot

Suun terveys- terveysneuvontaa lasta odottavalle ja puolivuotiaan lapsen perheelle

Suun terveys- terveysneuvontaa lasta odottavalle ja puolivuotiaan lapsen perheelle Suun terveys- terveysneuvontaa lasta odottavalle ja puolivuotiaan lapsen perheelle Alsio, Janika Palonen, Heidi Tuomisto, Emmi 2013 Laurea Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Hyvinkää Suun terveys-

Lisätiedot

Puhtaat hampaat. www.helsinki.fi/hammas/puhtaathampaat

Puhtaat hampaat. www.helsinki.fi/hammas/puhtaathampaat Raskaus ja suunterveys Jo raskautta suunniteltaessa on suositeltavaa panostaa terveyttä edistäviin keinoihin sekä muuttaa omia elämäntapojaan terveellisemmiksi, sillä äidin suun terveydentilalla on vaikutusta

Lisätiedot

8.- JA 9.-LUOKKALAISTEN HAMPAIDEN HARJAUSTOTTUMUKSET, TUPAKOINTI JA PERHETEKIJÄT

8.- JA 9.-LUOKKALAISTEN HAMPAIDEN HARJAUSTOTTUMUKSET, TUPAKOINTI JA PERHETEKIJÄT 8.- JA 9.-LUOKKALAISTEN HAMPAIDEN HARJAUSTOTTUMUKSET, TUPAKOINTI JA PERHETEKIJÄT Tampereen yliopisto Terveystieteiden yksikkö Pro gradu -tutkielma Satu Teivaala Joulukuu 2014 TIIVISTELMÄ TAMPEREEN YLIOPISTO

Lisätiedot

Puijon Diabetesyhdistys Ry

Puijon Diabetesyhdistys Ry Puijon Diabetesyhdistys Ry 1 Johdanto 2 Diabetes ja suun terveys 2.1 Näin voit ehkäistä suun sairauksia 3 Ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti 4 Hampaiden reikiintyminen eli

Lisätiedot

Paradontaalisairaudet etiologiasta hoitoon

Paradontaalisairaudet etiologiasta hoitoon 21 Julkaisimme viime numerossa osan Suun Terveys 2011 -tapahtuman tiivistelmistä. Tästä lehdestä voitte vielä lukea lisää mielenkiintoisista luennoista. kuva ois kiva Paradontaalisairaudet etiologiasta

Lisätiedot

Suun ja hampaiden huollon suun terveyden edistämisen toimintamalli. SUUN TERVEYDEKSI Tieto tukee terveyttä elämän eri vaiheissa

Suun ja hampaiden huollon suun terveyden edistämisen toimintamalli. SUUN TERVEYDEKSI Tieto tukee terveyttä elämän eri vaiheissa SUUN TERVEYDEKSI Tieto tukee terveyttä elämän eri vaiheissa Suun ja hampaiden huollon suun terveyden edistämisen toimintamalli Maija Tytärniemi Suuhygienisti 4.1.-30.9.2010 (1. osa) ja 15.8.-30.9.2011

Lisätiedot

Oulunkaaren kuntayhtymä

Oulunkaaren kuntayhtymä 1 Oulunkaaren kuntayhtymä Neuvolapalvelujen ennaltaehkäisevän työn toimintaohjelma vuosille 2011 2012 Palvelutuotantolautakunta 31.8.2011 2 Sisältö 1.Johdanto...1 2. Toimintaohjelman lähtökohdat...3 3.

Lisätiedot

Synnynnäistä sydänvikaa sairastavien lasten perheiden suun omahoitotottumukset, sekä lapsen huoltajien asenteet ja pelot hammashoitoa kohtaan

Synnynnäistä sydänvikaa sairastavien lasten perheiden suun omahoitotottumukset, sekä lapsen huoltajien asenteet ja pelot hammashoitoa kohtaan Synnynnäistä sydänvikaa sairastavien lasten perheiden suun omahoitotottumukset, sekä lapsen huoltajien asenteet ja pelot hammashoitoa kohtaan Essi Karikoski Tampereen yliopisto Terveystieteiden yksikkö

Lisätiedot

Hailuodon kunnan neuvolatyön, kouluterveydenhuollon ja ehkäisevän suun terveydenhuollon toimintaohjelma. vuosille 2015 2017

Hailuodon kunnan neuvolatyön, kouluterveydenhuollon ja ehkäisevän suun terveydenhuollon toimintaohjelma. vuosille 2015 2017 Hailuodon kunnan neuvolatyön, kouluterveydenhuollon ja ehkäisevän suun terveydenhuollon toitaohjelma vuosille 2015 2017 Toim. Hyrynkangas-Järvenpää Pirkko Jokitalo Tuula Sipola Sinikka Viitaluoma Anneli

Lisätiedot

RUOKAILUN JA RAVITSEMUKSEN LINJAUKSET Porvoon kaupungin päivähoidossa, peruskoulussa ja lukiossa

RUOKAILUN JA RAVITSEMUKSEN LINJAUKSET Porvoon kaupungin päivähoidossa, peruskoulussa ja lukiossa RUOKAILUN JA RAVITSEMUKSEN LINJAUKSET Porvoon kaupungin päivähoidossa, peruskoulussa ja lukiossa Ravitsemustyöryhmä 2014 1 Sisältö LUKIJALLE.4 1 RAVITSEMUSKASVATUS... 5 1.1 Ravitsemuskasvatus varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

TOIMINTAOHJELMA 2013-2016

TOIMINTAOHJELMA 2013-2016 LAITILAN KAUPUNKI TERVEYSKESKUS Ehkäisevä terveydenhuolto NEUVOLATOIMINTA, KOULU- JA OPISKELUTERVEYDENHUOLTO SEKÄ EHKÄISEVÄ SUUN TERVEYDENHUOLTO Asetus 380/2009 TOIMINTAOHJELMA 2013-2016 Päivitetty marraskuussa

Lisätiedot