Ala laputtaa asiakaskysely

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ala laputtaa asiakaskysely"

Transkriptio

1 Ala laputtaa asiakaskysely Kirjasto vastaa palautteeseen Toteutimme Kangasalan pääkirjastossa syyskuussa 2012 Ala laputtaa - asiakaskyselyn. Asiakkaat saivat antaa kirjastolle palautetta kirjoittamalla tai piirtämällä kiitoksensa, moitteensa ja toiveensa värikkäille liimalapuille. Jaoimme annetun palautteen kolmen laajemman otsikon alle: Palvelu: aukioloajat, asiakaspalvelu, kirjastotila ja ääniympäristö Kokoelma: lehdet, äänikirjat sekä aikuisten kauno- ja tietokirjallisuus Tietotekniikka: tietokoneet ja automaatit

2 PALVELU Aukioloajat Asiakaspalvelu Pääkirjasto palvelee maanantaista perjantaihin klo ja talviaikaan myös lauantaisin. Pääkirjaston lehtisalin aukioloaika on sama kuin pääkirjastossa muutoinkin. Posti kannetaan kirjastoon noin klo Sen jälkeen lehdet valmistellaan luettavaan kuntoon eli lehtien tiedot tallennetaan kirjaston tietokantaan ja lehdet järjestetään oikeille paikoilleen. Kirjaston pitäminen auki sunnuntaina on kallista: työpanokseen nähden kävijämäärä olisi todennäköisesti pieni. Resurssit kannattaa suunnata mieluummin laajempaa asiakasjoukkoa palvelevaan toimintaan. Kirjaston aukiolo nykyistä laajemmin olisi toki mahdollista siten, että asiakkaat voisivat asioida kirjastossa omatoimisesti. Lainaus ja palautus sujuisivat automaateilla ja aineistoa voisi selailla ilman henkilökunnan apua. Tällainen laajennettu aukiolo on kokeilun arvoinen.

3 Niin Ruutanassa kuin muuallakin pysäkit ja pysäkkiajat laaditaan asiakasmäärien mukaan. Vapaista pysäkkiajoista on jatkuva pula, joten toistuvasti tyhjillään pysytteleviä pysäkkejä ei reitillä voida pitää. Ajoaikataulu uudistuu vuonna Sitä ennen kuntalaisilla on mahdollisuus ehdottaa alueelleen uusia pysäkkejä. Uusien pysäkkien ja pysäkkiaikojen suunnittelussa täytyy ottaa huomioon: 1. Asiakasmäärä 2. Kookkaalle Kotikujan Konstalle täytyy olla pysäkki- ja kääntötilaa riittävästi myös talvella 3. Sähköä täytyy saada ulkopuolisesta pisteestä, jos pysäkkiaika on yli puoli tuntia 4. Pysäkki ei saa olla liian lähellä kiinteää kirjastoa tai toista pysäkkiä 5. Aikaa on käytettävissä rajallisesti: parasta ilta-aikaa (kello 19 20) ei ole jaettavissa kaikille Henkilökuntamme on kokenutta ja hyvin koulutettua, mutta valitettavasti eteen tulee silti tilanteita, jolloin emme pysty vastaamaan asiakkaan palveluodotuksiin. Kirjaston henkilökuntaa rohkaistaan entistä enemmän jalkautumaan asiakkaiden joukkoon, mutta infopistettäkään ei voi jättää kokonaan miehittämättä. Infopiste on paikka, josta asiakas varmasti saa henkilökohtaista palvelua.

4 Tietokone on yksi kirjaston työntekijöiden tärkeimmistä työvälineistä. Henkilökunta käyttää työssään kirjaston tietojärjestelmän lisäksi erilaisia tietokantoja ja internet-sivustoja. Kangasalan kirjastolla on oma Facebook-sivu, jota muutama työntekijä päivittää työajallaan. Henkilökohtaisia Facebook-asioita ei työajalla hoideta. Ei myöhästymismaksuja! Enemmän laina-aikaa? Kun palautat tai uusit lainasi eräpäivään mennessä, vältyt myöhästymismaksuilta. Voit saada sähköpostiisi ilmoituksen eräpäivän lähestymisestä. Laina-ajan rajaaminen mahdollistaa sen, että aineisto saadaan kiertämään myös muille asiakkaille kohtuullisen ajan kuluessa. Muistathan, että jos aineistoon ei kohdistu varauksia, voit jatkaa laina-aikaasi uusimalla lainasi itse verkkokirjastossa tai pyytämällä henkilökunnalta apua. Kirjastotila Matalampia tuoleja lehtisaliin Liian kallellaan olevat selkänojat Kirjaston rakennusvaiheessa tutustuimme yhdessä sisustusarkkitehdin kanssa toimistokalustetoimittajien tarjoamiin tuolivaihtoehtoihin. Kirjastossa on käytössä kahdenkorkuisia perustuoleja. Lasten monitoimitilassa Hiekkalinnassa on lasten kalusteita. Lisäksi kirjasto on hankkinut kaksi muita tuoleja korkeampaa, liikuntaesteisille paremmin soveltuvaa nojatuolia.

5 Palvelutiskien suunnitteluun käytettiin paljon aikaa. Tiskien suunnitteluun vaikutti niin kirjastotila kuin myös se, että henkilökunnan täytyy pystyä havainnoimaan tiskin takaa mahdollisimman hyvin koko kirjastosalia. Tiski ei pääkirjastossa valitettavasti ole kirjastoon saapuvia asiakkaita kohti, mutta henkilökunnalla on kuitenkin kääntyvät päät ja jalat, joilla liikkua. Kiinnitämme jatkossa tervehtimiseen entistä enemmän huomiota. Ikäviä nämä pitkät hyllyrivistöt Uutuushylly huomaamaton Peruskorjattu kirjastotila määritti sen, miten kirjahyllyt tilaan sijoittuivat. Pitkät hyllyrivistöt näyttävät ehkä esteettisesti ikäviltä, mutta kirjastoon on hankittu monenlaisia kalusteita, jotka mahdollistavat aineiston houkuttelevan esillepanon. Pyrimme myös parantamaan kirjaston opasteita, jotta palvelut ja aineistot löytyisivät entistä helpommin. Äänimaisema Kauhea meteli kun lapset juoksee Tyhmää kun ei saa riehua Aikuiset asiakkaat juoruilevat kovaan ääneen! Saisko täällä puhua normaalilla äänellä Kirjaston tulee tarjota mahdollisuus rauhoittumiseen ja keskittyneeseen työskentelyyn, mutta samaan aikaan kirjasto on nykyisin myös tapaamisja tapahtumapaikka.

6 Kirjastossa saa puhua. Isoista ihmisjoukoista syntyy väkisinkin ääntä, oli kyse sitten nuorista tai vanhemmista. Meluaminen tai riehuminen sen sijaan ei kuulu kirjastoon. Henkilökunnan tehtävänä on puuttua muita asiakkaita häiritseviin tilanteisiin, oli kyse sitten melusta tai muusta häiriöstä. Pääkirjastossa äänet kantautuvat helposti paikasta toiseen myös kerrosten välillä, koska aulan portaikko on avoin. Akustiikkaa on jo parannettukin seiniin ja kattoon kiinnitetyin akustolevyin. Pääkirjaston rauhallisin paikka on toisessa kerroksessa sijaitseva lukusali, joka tarjoaa hiljaisen sopen keskittyneeseen opiskeluun ja työskentelyyn. Kännykkään puhuminen kirjastossa ei ole suositeltavaa. Jos puhelimeen on kuitenkin pakko puhua, sen voi tehdä kirjaston pääaulassa, jolloin puhuminen ei häiritse muita kirjastossa asioivia. Olemme miettineet äänieristetyn puhelinkopin hankkimista pääaulaan.

7 KOKOELMA Lehdet Naistenlehtiä aika paljon. Tilatkaa esim. Geo, Tähdet ja avaruus, Ultra tms. Lisää lehtiä Lehtikokoelmaa ja sen käyttöä tarkastellaan vuosittain. Teemme muutoksia lehtikokoelmaan kysynnän ja asiakkaiden toiveiden mukaan. Pääkirjastoon on vuonna 2013 tilattu yli sata erilaista aikakauslehteä. Sanomalehtiä tulee liki 40. Kaikkien erikoisalojen lehtiä emme valitettavasti pysty hankkimaan. Äänikirjat Lisää äänikirjoja! Äänikirjat usein epäkunnossa Pääkirjastoon hankitaan lähes kaikki vuosittain ilmestyvät äänikirjat. Joitakin suosituimpia hankitaan kaksi kappaletta. Vuonna 2012 pääkirjastoon tilattiin 45 aikuisten äänikirjaa. Toivomme, että asiakkaat kertovat palauttaessaan, jos jokin äänite tai dvd-elokuva ei toimi. Toisinaan auttaa puhdistus tai hionta, joskus voimme tilata uuden tilalle.

8 Kauno- ja tietokirjallisuus Eikö novelleja enää ilmesty? Isotekstisiä kirjoja lisää Airsoftkirjoja Metsästyskirjoja Novelleja ilmestyy ja niitä hankitaan joka vuosi. Novellit ovat omassa hyllyssään. Kaikki ilmestyvät isotekstiset kirjat hankitaan, mutta isotekstisiä kirjoja ilmestyy Suomessa vuosittain vain muutama. Tietokirjallisuutta pyrimme hankkimaan tasapuolisesti eri aiheista. Hankintaan vaikuttaa aineiston tarjonta (esimerkiksi airsoft-kirjoja ei ole ollut saatavilla) ja tietysti myös kysyntä. Otamme mielellämme vastaan hankintaehdotuksia. Uutuuskirjoja lisää ja useampi kappale kiertoon Monesti kaikki Vip-kirjat ovat lainassa. Suosituimmista kotimaisista ja ulkomaisista kirjoista hankitaan ylimääräinen kappale vippeihin normaalien lainakappaleiden lisäksi. Aineistomäärärahat yritetään käyttää niin, että tarjolla olisi mahdollisimman monipuolinen valikoima, joten ne joudutaan jakamaan monenlaisen aineiston ja aineistolajin kesken. Joskus kysyttyjä uutuuksia joutuu jonottamaan pitkään. Vip-kirjoja ei voi varata, ja niiden laina-aika on lyhyempi, joten suosittua uutuutta kannattaa etsiä myös Vip-kirjojen joukosta.

9 Lahjoituksista kannattaa sopia etukäteen kirjaston henkilökunnan kanssa. Otamme mielellämme vastaan kokoelmaamme sopivia kirjoja. Olethan huomannut, että pääaulassa on vaihtokärry, johon voit tuoda omia kirjojasi muiden asiakkaiden iloksi! Piano- ja huilunuotteja liian vähän Lisää musiikkikirjoja Otamme mielellämme hankintatoiveita vastaan. Aina parempi, jos toiveet ovat yksilöityjä. Minkä tyyppisiä nuotteja on liian vähän? Suuri osa Suomessa ilmestyvistä musiikkikirjoista hankitaan. Jonkin verran hankitaan myös englanninkielisiä kirjoja aihealueilta, joilta ei ole saatavissa tietoa suomeksi. Henkilöhistoria vaikea löytää, kun se on jaettu niin moneen luokkaan (kirjallisuus, musiikki, elokuvat ) Vois merkitä paremmin missä kirjat on Mietimme, olisiko syytä yhdistää henkilöhistoria yhteen paikkaan. Tampereella Metsossa näin on tehty. Toistaiseksi yritämme parantaa opasteita. Tarkoituksenamme on myös tehdä pieniä monistettavia pohjakarttoja, joista näkee, mitä missäkin on. Klassikot kuluvat kovassa käytössä. Ongelma on tiedossa ja yritämme hankkia lisäkappaleita mahdollisuuksien mukaan. Monia vanhempia kirjoja ei valitettavasti ole enää saatavissa.

10 TIETOTEKNIIKKA Tietokoneet Kirjaston tietoliikenneyhteydet ovat varsin nopeat. Yhteyden nimellisnopeus on 100 Mbit/s. Käytännössä nopeus on hieman tätä alempi, eli latausnopeus on noin 65 Mbit/s ja lähetysnopeus on noin 82 Mbit/s. Näillä nopeuksilla voi esimerkiksi ladata kokonaisen elokuvan minuutissa. PIKI-päätteiden hidasteluongelmia selvitetään yhdessä järjestelmäntoimittajan kanssa. Miksi koneille täytyy kirjautua kortilla? Kirjaston koneilla on ebooking-ajanvarausohjelma helpottamassa koneiden varaamista. Asiakas kirjautuu koneelle itsenäisesti ja varaa aikaa koneelle tarpeen mukaan. Pisin varausaika on neljä tuntia päivässä. Tämän lisäksi asiakas voi halutessaan kirjautua koneelle vielä kolme ylimääräistä kertaa ja viipyä koneella seuraavaan tasatuntiin asti. Asiakkaan on kirjauduttava koneelle omalla kirjastokortillaan ja tunnusluvullaan. Henkilökunta voi säädellä koneiden käyttöä ja tarvittaessa estää tietyllä kirjastokortilla kirjautumisen. ebooking laskee asiakkaan tulosteiden lukumäärän ja hinnan. Tavallisten varattavien koneiden lisäksi pääkirjastossa on myös muutama pistäytymismikro, johon ei tarvitse kirjautua. Näillä koneilla vieraillaan jonotusperiaatteella, ja maksimikäyttöaika on puoli tuntia asiakasta kohti.

11 Asiakaskoneissa ei ainakaan toistaiseksi ole Google Chrome -selainta. Selaimina ovat Internet Explorer ja Mozilla Firefox. Asiakkaan on helppo ladata Chrome koneelle itse. Se vie aikaa minuutin verran. Lataus täytyy tosin tehdä joka istuntokerralla uudestaan, sillä kaikki päivän mittaan tehdyt muutokset katoavat koneista, kun ne illalla sammutetaan. Väritulosteita! Kirjastossa voi tulostaa vain mustavalkoisia tulosteita, jotta voimme pitää tulosteiden hinnan alhaisena (0,20 e /kpl). Nykyiset tulostimet on vuokrattu leasing-sopimuksella laitetoimittajalta. Kesken vuokrakauden tulostimia ei voi vaihtaa, mutta kun nykyisten laitteiden vuokra-ajat menevät umpeen, harkitsemme väritulostimien hankintaa. On todennäköistä, että tulosteiden hinta kallistuu, kun väritulostimet otetaan käyttöön. Automaatit

12 Miksi palautusautomaatti ei huomauta, jos asiakas palauttaa toisen kirjaston kirjoja? Palautusautomaatti ei huomauta asiakkaalle muista Pirkanmaan kirjastoista lainatuista kirjoista, sillä se ei saa tarvitsemaansa tietoa kirjastojärjestelmästä. Kirjastojärjestelmää kehitetään koko ajan, ja olemme ilmoittaneet järjestelmätoimittajalle tarvitsevamme ohjelmaan toiminnon, jonka avulla palautusautomaatti tunnistaa muualta lainatun niteen. Palautusautomaatti hidas Pääkirjaston palautusautomaatti ei voi toimia nopeammin. Automaatin kuljetinhihnat kulkevat nykyisellä nopeudella siksi, että palautettu aineisto ei vahingoittuisi. Automaatissa on kaksi syöttöluukkua, jotka lajittelevat palautetun aineiston molemmille yhteisiin lajittelulaatikoihin. Jos molempia syöttöluukkuja käytetään samanaikaisesti, joutuu toisesta syöttöluukusta palautettu nide odottamaan kuljetinhihnojen risteyskohdassa vuoroaan, sillä kaksi nidettä ei voi kulkea hihnalla päällekkäin tai edes aivan peräkkäin.

13 LOPUKSI Laputuskampanja: hyviä ja vähemmän hyviä ideoita Palautetta kertyi paljon, luimme yhteensä yli 500 lappua! Laputuskampanja tuotti koko joukon ideoita, joista osa on jo toteutettu. Joidenkin toiveiden toteuttaminen on mahdotonta. Tällaisia olivat esimerkiksi toiveet Yksi kerros lisää kirjastoon, Enemmän vessoja tai Kilpailuja joista voittaa rahaa. Esimerkiksi toiveet Fatboyt takas ja Hiekkalinnaan matalampi pöytä pieniä varten on toteutettu. Lehtisalin penkit vedettiin asiakkaiden toiveiden mukaisesti erilleen toisistaan, jotta ei kolise päät yhteen. Lisäksi lainausautomaattiin lisättiin mahdollisuus olla ottamatta kuittia. Ristiriitaista palautetta toisi varmaankin taustamusiikkitoiveiden, vähä NRJ:tä soimaa, toteuttaminen kirjastossa. Tapahtumien yhteydessä voidaan joskus soittaa aiheeseen sopivaa musiikkia tietyllä alueella. Palautteessa kirjastoon toivottiin esimerkiksi tyynyjä, kännykkälaturiparkkeja, ilmaisia kirjakasseja, sohva, lisää punaisia tuoleja ja kokakolakone. Nämä ideat pistämme korvan taakse. Toive seinämaalauksesta on samoin huomioitu. Sille täytyisi vain löytää sopiva paikka. Toivelistalla oli myös shakkikerhon järjestäminen kirjastossa. Shakkikerho kokoontui vuosia sitten vanhan kirjaston keittiötiloissa. Nyt kirjastossa on varattavissa ryhmätiloja asiakkaiden käyttöön. Sellaisen voi varata esimerkiksi shakkikerholle tai vaikkapa lukupiirille. Kiitos kaikille palautteen antajille!

14

Miten saada e-aineisto näkyväksi erilaisissa kirjastotiloissa? TEKIJÄ : SANNI KOFFERT, AALTOPRO

Miten saada e-aineisto näkyväksi erilaisissa kirjastotiloissa? TEKIJÄ : SANNI KOFFERT, AALTOPRO Miten saada e-aineisto näkyväksi erilaisissa kirjastotiloissa? TEKIJÄ : SANNI KOFFERT, AALTOPRO 1. Aiheeseen perehtyminen, tilanteen kartoittaminen ja asiakasymmärryksen hankkiminen 1 Mystery shopping

Lisätiedot

Lukki-kirjastojen kokoelmaprojektin tuloksia. Antti Karhos

Lukki-kirjastojen kokoelmaprojektin tuloksia. Antti Karhos Lukki-kirjastojen kokoelmaprojektin tuloksia Antti Karhos Laatuprojektin tuloksia 1. Lukki-kirjastojen laatuprojekti Lukki-kirjastojen laadunarviointi toteutettiin vuosien 2011-12 aikana. Se jakautui kahteen

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Loppuraportti. Digitaalinen teksti ja e-kirjanlukijat Turun kaupunginkirjaston osuus projektiin

Loppuraportti. Digitaalinen teksti ja e-kirjanlukijat Turun kaupunginkirjaston osuus projektiin Loppuraportti Digitaalinen teksti ja e-kirjanlukijat n osuus projektiin Aija Laine 30.3.2011 Aija Laine 5.4.2011 2/13 1. Taustaa...2 2. Projektin tavoite ja päätehtävät...2 3. Projektin toteutus...3 3.

Lisätiedot

Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys

Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys Hanna Kaisti & Niina Kuisma 2013 Laatua ja tuottavuutta kirjastopalveluille

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

YLLÄTTÄVÄN HYVÄ KIRJASTO!

YLLÄTTÄVÄN HYVÄ KIRJASTO! YLLÄTTÄVÄN HYVÄ KIRJASTO! EHDOTUS HÄMEENLINNAN, KOUVOLAN JA LAHDEN KIRJASTOJEN LAATUKÄSIKIRJAKSI Hanna Kaisti 2014 Hämeenlinnan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kouvolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Lisätiedot

Talkooapua kotipalvelun kuljetuksiin Kempeleen kirjaston ja Lions Clubin yhteistyö

Talkooapua kotipalvelun kuljetuksiin Kempeleen kirjaston ja Lions Clubin yhteistyö 1 Talkooapua kotipalvelun kuljetuksiin Kempeleen kirjaston ja Lions Clubin yhteistyö Toimintaympäristö: Kempeleen kunta 10 km Oulusta etelään, ns. kehyskunta asukkaita 16 700 pinta-ala 110 km 2 (Suomen

Lisätiedot

Hyvä koulukirjasto. Opetushallitus Suomen koulukirjastoyhdistys ry. Hannele Frantsi Kaarina Kolu Seija Salminen. Hyvä koululukirjasto

Hyvä koulukirjasto. Opetushallitus Suomen koulukirjastoyhdistys ry. Hannele Frantsi Kaarina Kolu Seija Salminen. Hyvä koululukirjasto Hyvä koulukirjasto Hannele Frantsi Kaarina Kolu Seija Salminen Opetushallitus Suomen koulukirjastoyhdistys ry Hyvä koululukirjasto 1 Hyvä koulukirjasto teksti: Hannele Frantsi Kaarina Kolu Seija Salminen

Lisätiedot

JOENSUUN SEUTUKIRJASTON KOKOELMIEN ARVIOINTI JASKA

JOENSUUN SEUTUKIRJASTON KOKOELMIEN ARVIOINTI JASKA JOENSUUN SEUTUKIRJASTON KOKOELMIEN ARVIOINTI JASKA 1 Tiivistelmä Joensuun seutukirjaston kokoelmien arviointi = JASKA. Joensuu : Joensuun seutukirjasto, 2011. 118 s. : kuv., taul. + liitteet. PDF Tässä

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset Ari Koskela 2009 LUKIJALLE Kädessäsi on ote diplomityöstä, jossa selvitettiin

Lisätiedot

Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi. Vertaisohjauksen hyvät käytännöt TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA

Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi. Vertaisohjauksen hyvät käytännöt TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA 36 TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA 1 Seniorit tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiksi Vertaisohjauksen hyvät käytännöt

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

EI PAHAlla. laatua. parempaa. palveluiden

EI PAHAlla. laatua. parempaa. palveluiden EI PAHAlla parempaa palveluiden laatua EI PAHAlla parempaa palveluiden laatua Toimitus: Hanna Tuuri Julkaisutoimikunta: Aura Loikkanen, Satu Kylmälä ja Hanna Tuuri Kuvat: Hanna Tuuri ja Marjatta Ojala

Lisätiedot

Hannele Frantsi Kaarina Kolu Seija Salminen. Hyvä koulukirjasto. Opetushallitus Suomen koulukirjastoyhdistys ry

Hannele Frantsi Kaarina Kolu Seija Salminen. Hyvä koulukirjasto. Opetushallitus Suomen koulukirjastoyhdistys ry Hannele Frantsi Kaarina Kolu Seija Salminen Hyvä koulukirjasto Opetushallitus Suomen koulukirjastoyhdistys ry Sisällys 3 4 8 10 17 Esipuhe: Parempia koulukirjastoja Luku-Suomeen Kohti hyvää koulukirjastoa

Lisätiedot

Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1

Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1 Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1 Heikki Poroila Mitä tapahtuu perinteisen kirjastopalvelun jälkeen? Erilaiset vaihtoehdot nähdään yleensä hyvin äärimmäisinä. Osa ihmisistä

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa Rikosseuraamusalan käsikirjoja 2 / 2007 PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHELEIRIOPPAAN TARKOITUS 3 2. PERHELEIRIN JÄRJESTÄMINEN 4 3. VASTUULLINEN VANHEMMUUS PERHELEIRI

Lisätiedot

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto

Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto uskomme sinuun usko sinäkin Opas lastensuojeluun sijoitetun nuoren läheisille ja työntekijöille Aikuisten opas Pesäpuu ry & Lastensuojelun Keskusliitto Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu, mutta

Lisätiedot

YHDISTYSAVAINTA EI TARVITA, KOSKA Oikaistuja harhaluuloja kotisivuihin ja Yhdistysavaimeen liittyen.

YHDISTYSAVAINTA EI TARVITA, KOSKA Oikaistuja harhaluuloja kotisivuihin ja Yhdistysavaimeen liittyen. YHDISTYSAVAINTA EI TARVITA, KOSKA Oikaistuja harhaluuloja kotisivuihin ja Yhdistysavaimeen liittyen. Alle on listattu monia yleisiä kysymyksiä ja väittämiä, joita liiton tai yhdistyksen henkilöt usein

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Erilaisia kuvan myyjiä

Erilaisia kuvan myyjiä Erilaisia kuvan myyjiä 77 Vesa Jyrki Vesa Jyrki Palokuvaajasta valokuvaajaksi Työkaverilta lainatulla kameralla kuvattu pienoisrautatien kuva lehdessä julkaistuna aloitti kuvaaja-urani. Matka harrastajasta

Lisätiedot

4 LVISNet-mobiilipäätteet mahdollistavat tarviketilaukset. tukusta mistä vaan

4 LVISNet-mobiilipäätteet mahdollistavat tarviketilaukset. tukusta mistä vaan FINN-ID UUTISET AUTOMAATTISEEN TUNNISTUKSEEN PERUSTUVAT LOGISTIIKAN TOIMINNANOHJAUSRATKAISUT Finn-ID -uutiset nyt myös selailtavana verkkoversiona! 8 Mauste-Sallisen varastonhallintaratkaisu vähensi keräilyvirheitä

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta

Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu. Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Lasten ja nuorten Vantaa II -toimintaohjelman valmistelu Yhteenveto valmistelussa käytetystä aineistosta Kannen kuva: Lasten asiantuntijaryhmän 27.2.2013 työpajassa työstämä vaikuttamisen kehärata 1 Sisällys

Lisätiedot

Asiakaspalveluprosessin kehittäminen jakelun vaikutuspiirissä olevien asioiden osalta

Asiakaspalveluprosessin kehittäminen jakelun vaikutuspiirissä olevien asioiden osalta Jakelun kehittämisryhmän raportti 28.11.2006 Asiakaspalveluprosessin kehittäminen jakelun vaikutuspiirissä olevien asioiden osalta Olli Kuusisto Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 1.1 TAUSTA JA TAVOITE...

Lisätiedot

Losista Jyväskylään. Conrad Isidoren kieli on musiikki s. 12. Sisäsivuilla myös: JVA:n asukaslehti 3/2013

Losista Jyväskylään. Conrad Isidoren kieli on musiikki s. 12. Sisäsivuilla myös: JVA:n asukaslehti 3/2013 JVA:n asukaslehti 3/2013 Losista Jyväskylään Conrad Isidoren kieli on musiikki s. 12 Sisäsivuilla myös: Asukaspistejärjestelmään tulee parannuksia Kuka pärjäsi pihakilpailussa, kenellä paras parveke? Jyväskylästä

Lisätiedot