Liikkuminen palveluna?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liikkuminen palveluna?"

Transkriptio

1 1 Liikkuminen palveluna? Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit järjestivät yhteisen Digikaupungittilaisuuden perjantaina 22. tammikuuta Helsingin kaupungintalolla. Tilaisuudessa käsiteltiin kolmea ajankohtaista teemaa erillisissä työpajoissa, joista yksi oli Liikkuminen palveluna (Mobility as a Service = MaaS). Työpajan tavoitteet: Maas-konseptin tunnettuuden kasvattaminen - Nykyisen kehitystilanteen - meillä ja muualla - esittelyllä kaikille parempi näkemys liikkumisen tulevaisuudesta Evästykset palvelujen rakentajille Miten arjen liikkumishaasteet käännetään uusiksi palveluiksi? Milloin kohderyhmät ovat kypsiä siirtymään ja sitoutumaan maksaviksi asiakkaiksi? Millainen palvelun tulee olla ja mitä sisältää, jotta sitä käytetään? Keskustelun kautta lisäeväitä myös kunnille kuinka tukea palvelujen kehittymistä Työpajan fasilitaattorina toimi projektipäällikkö Sami Sahala, sami.sahala(a)forumvirium.fi. Työpaja järjestettiin klo välisenä aikana kaupungintalon Auditoriossa. Läsnä oli arviolta 35 henkeä. Työpaja oli järjestyksessä toinen, ensimmäinen oli pidetty syksyllä 2015 Espoossa. Osanottajista osa oli mukana toista kertaa. MaaS ja 300 artikkelia! Fasilitaattori Sami Sahala piti aluksi tilannekatsauksen teemasta. Kun asia tuli laajemmin julkisuuteen 2014 syksyllä, niin MaaS -teemasta kirjoitettiin yli 300 artikkelia pääasiassa kansainvälisissä lehdissä. Sahala kertoi tekemästään tutkimustyöstä ja siinä olevista ehdotuksista, mitkä koskivat Helsingin kaupunkia. Viralliset linjaukset teemasta ovat kuitenkin vielä tekemättä. Sahala työskentelee tällä hetkellä Forum Viriumissa, joka varsinaisesti ei ole suoraan kaupungin hallintoa, vaan pikemminkin kaupungin sisaryhtiö, joka edistää digitaalisuutta ja digitaalisia palveluita kaupunkiympäristössä Kansainväliset lehdet arvottivat Suomen ja Helsingin useimmissa Smart City arvioissa kolmen parhaan joukkoon erityisesti Avoimen Datan ja Liikkumisen alueella, nostaen esiin syiksi KutsuPlussan ja MaaS-konseptin. Viime kesäkuussa 2015 pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat linjasivat MaaSin edistämisen yhteiseksi tavoitteekseen. Espoossa järjestetyn tilaisuuden jälkeen on Helsinki Business Hubiin palkattu pääkaupunkiseudun tasoisesti MaaSin edistämisestä vastaavaksi henkilöksi Tommi Rimpiläinen. Tommi esittäytyi ja kertoi haluavansa edistää alueellista MaaSia ja toivoi kokeilualustojen syntymistä, joilla olisi kevyt testata uusia liikkumisen digipalveluita. MaaS ei pärjää vielä ilman tukea? Sami Sahala esitti työpajan työskentelyn pohjaksi neljä kysymystä: 1. MITÄ LIIKKUMISEN HAASTEITA ON PK-SEUTULAISEN ARJESSA?

2 2 2. MITEN PK-SEUDUN TULISI ASIASSA AKTIVOITUA 3. MITÄ MUUT TOIMIVAT VOISIVAT TEHDÄ? 4. ROAD MAP? Keskustelussa tuli esille pienten yritysten vaikeus saada aitoja tilauksia kunta tai muilta toimijoilta. Liikkumisen uudet digipalvelut ovat osin toiminnassa, osin vielä suunnittelupöydällä. Kuntien pitäisi esimerkiksi sote-puolella rohkeasti käyttää uusia liikkumisen palveluita sekä siten osittain tukea MaaS palveluiden edelleen kehittämistä. Alue ei vielä kaikilta osin kykene tulemaan toimeen pelkkä business ajattelun varassa, vaan uutena nuorena toimialana tarvitsee vielä tukea vahvistuakseen. Yrityksille on tärkeätä saada referenssi caseja, kunnat voisivat toimia pilottiasiakkaina joko henkilöstöllään tai ostokuljetuksillaan Suomen neljä MaaS operaattoria Sahala kertoi että Suomessa on käynnistymässä neljä MaaS-operaattoria, useampia MaaSin palveluiden osatoimittajia ja esimerkiksi taustajärjestelmien komponenttitoimittajia, sekä joitain MaaSiin liittyviä pilottialueita, esimerkiksi Aurora case. Mainitut neljä MaaS-operaattoria olivat kaikki läsnä ja esittäytyivät 1. MaaS Finland Oy, Kai Pyyhtiä, kertoi palvelujen olevan käynnistymässä kevään aikana. MaaS Finlandin fokus on alusta lähtien kansainvälisyydessä. 2. Tuup, Johanna Taskinen, lähtenyt ensimmäisenä käyntiin Turussa, pk-seutu tulossa. Tuupilla on kova halu kokeilla uutta. 3. Sonera, Jouni Sintonen, julkisti juuri ensimmäisen MaaS-palvelun, josta järjestetään infoa tulossa ja sovellukset ladattavissa apps-kaupoista viikon sisällä. Palvelu toimii ensi alkuun Hämeenlinnan seudulla ja kattaa VR:n junat ja paikallistaksin. 4. Sito, Noora Salonen, kertoi MaaS kokeilusta Seinäjoelle, palvelupaketointi, sopiva palveluvalikoima. Hiljattain valmistui Savonlinnaan oma kestävän liikkumisen sovellus. Muista paikalla olleista tarjoajista esittäytyivät Jaakko Lipponen kertoi uusista Tziip-kimppakyytisovelluksista, joita edelleen pitäisi kehittää. Pitäisi syntyä aitoa yhteisötoimintaa, missä sitten käyttäjä valitsee yksityisauton, taksin, vuokra-auton tai niiden yhdistelmän välillä. Elina Törmä kertoi 24 Rentistä. Yhteiskäyttöautoja löytyy jo 23 kaupungista Helsingistä Rovaniemelle. Yritys aloitti pakutoiminnalla, sitten laajennus henkilöautoihin. Liiketoiminta on tällä hetkellä kannattavaa, mikä mahdollistaa uudet kokeilut, kimppakyydit yms. Ongelmana on monissa MaaS kokeiluissa kiinteistöt ja

3 3 rakennuttajat, jotka eivät vielä esimerkiksi varaa parkkipaikkoja uusille liikkuminen palveluna toimintatavoille. Juha Suojanen esitteli Ekorent-yhteiskäyttöpalvelun, joka perustuu kokonaan sähköautoihin. Sähköautojen yhteiskäyttöä vaikeuttaa harvat latauspisteet. OKF:n edustaja kertoi HSL:llä tekeillä olevasta uudesta avoimen lähdekoodin reittioppaasta Digitransit. Uusi versio valmistuu elokuussa, korvaa HSL:n nykyisen reittioppaan sekä valtakunnallisen matka.fi -palvelun, ja on suunniteltu toimimaan alustana uudelle palvelukehitykselle. Tuomo Parjanen kertoi IQ Paymentsin olevan useimpien suomalaisten MaaSoperaattorien taustatoimittaja, tuottaen yhtenäisen maksupalvelun matkaketjulle. Helsingille oma MaaS -strategia? Ajatus liikkumisesta palveluna ja uusista liikkumisen ratkaisumahdollisuuksista ei työapajan osanottajien mielestä ole vielä riittävässä määrin tavoittanut kaupunkien kaavoittajia. Esimerkkejä pitäisi ottaa muista Pohjoismaista ja niiden kaupungeista. Göteborgissa on esimerkiksi erittäin hyvät kokemukset yhteiskäyttöautoista. Siellä on jotakin osattu tehdä oikein. Helsingissä tarvitaan omaa ja aitoa MaaS -strategiaa, jotta ajatukset leviäisivät kaupunkisuunnitteluun ja kaavoitukseen? Työpajassa esimerkiksi ei ollut yhtäkään edustajaa Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirastosta. Sahala toi esiin että uusien alueiden kuten Kalasataman ja uuden Pasilan suunnittelussa ja kaavoituksessa pitäisi saada tilaa myös MaaS näkökulmalle. Aktiivinen toiminta-aika uusien kohteiden osalta on nyt, ei parin vuoden päästä. Liikkumisen mullistus MaaS ja muiden uusien palvelujen kehittyminen sekä uudet sähköiset liikennevälineet pitäisi ottaa huomioon etenkin liikenteen solmukohdissa (asemat, hubit yms kulkumuodon vaihtopaikat). Keskusteltiin MaaSin pilottialueista, joista pinnalla eritoten Aurora-case. Lapissa rajatulla alueella on käynnistymässä kokeilu, jossa kaikki liikkuminen kuuluu lipun hintaan. Suomessa tai edes Euroopan Union tasolla on toistaiseksi tutkittu aika vähän uusia liikkumisen palveluita. Kansainvälisiä MaaSiin liittyvää selvitystä Sahala mainitsi tuntevansa puolisen tusinaa. Ala on kaikin puolin varsin uusi. Yhteiskäyttöisyys näyttää olevan uusi nouseva aihe. Lokakuussa on perustettu MaaS Alliance aiheen kattojärjestöksi, tavoite pähkinänkuoressa: samalla asiakkuudella pitäisi esimerkiksi voida toimia myös naapurikaupungissa, vastaa telemaailman roamingia. Keskustelussa väläytettiin jopa pohjoismaista yhteistä lippujärjestelmää, jota liikenneministeri Berner on esittänyt. Samaten vastaavaa on mahdollista kehittää osana Helsinki Tallinna liikkumisen kaksoiskaupunkiyhteistyötä.

4 4 Asiakkaiden todelliset tarpeet liikkumiseen edelleen arvailun varassa? Juuri nyt ollaan MaaS ilmiössä Sahalan mukaan lähdetty jo lähtötelineistä, menossa on kiihdyttäminen takasuoralle. Sujuvat matkaketjut ovat Suomen ja pk-seudun strategioissa, meillä on mahdollisuus toimia siinä kansainvälisenä suunnannäyttäjänä. Keskustelussa käytiin läpi myös teemoja: ARJEN HAASTEISIIN HALUAMANI PALVELUT? - mitkä palvelut a) pitää b) pitäisi c) olisi kiva olla mukana? MILLOIN OLEN VALMIS ASIAKKAAKSI? - palvelujen lisäksi mitä muuta pitää olla kunnossa? KUINKA TÄSMÄPERSONOITU PALVELUN PITÄÄ OLLA? - voinko muuttaa tapojani vai pitääkö palvelujen oppia tavoilleni? Ongelmaksi keskustelussa nähtiin että kukaan palvelutarjoaja ei tiedä tarpeeksi paljon asiakkaiden tarpeista, asiakkaat eivät osaa vaatia jotain mistä eivät tiedä. Myöskään liikkumisesta saatavaa käyttäjätietoa ei ole avoimena eikä riittävästi saatavilla tai se on ainoastaan suurten operaattoreiden hallinnassa. Tarpeita liikkumiseen kyllä on, kuten esimerkiksi lakisääteiset kelakuljetukset ja koulukuljetukset. Perheissä usein suuria ongelmia aiheuttavat aktiivisten lasten harrasteisiin kuljettamiset. Työpajassa todettiin että dataa pitäisi avata joukkoliikennedatan ulkopuolelle. Kännyköistä ja niiden liikkeistä voitaisiin saada haluttaessa uutta liikkumisen tietoa, mikäli operaattoriyhteistyö olisi sillä asteella. Ajantasainen, avoin data on edellytys uusien palvelujen kehittämiselle. Tilannekuvat kriittisiä ja niitä pitäisi kiirehtiä. Kaupungit voisivat myös laatia kuljetuksistaan tarveselvityksiä ja miettiä nykyisten palveluiden vaihtoehtoista organisoimista. Lakisääteisten yhteiskuljetusten kenttä noin 1,5 miljardia euroa vuodessa pitäisi ehdottomasti avata uusien liikkumispalveluiden tarjoajille. Tulevissa uusilla itsehallintoalueilla pitäisi kilpailutusta mahdollistaa myös pienemmille yrittäjille. Julkisen sektorin hankkimien kuljetusten järjestäminen toisin, esimerkiksi niin sanotulla digitaalisella palvelusetelimallilla, nähdään yhtenä kulmakivenä yhteiskunnan säästöille sekä toisaalta uuden palvelutoiminnan kehittymiselle.

5 5 Pienten suomalaisten MaaS yritysten etsikkoaika? Seminaarissa kävi ilmi että uudet liikkumisen palveluiden tarjoajat ovat pieniä suomalaisia yrityksiä ja ne jäävät suurissa kilpailutuksissa auttamatta isojen kansainvälisten yritysten jalkoihin. Etsikkoaika näiden palveluiden kehittämisessä ja organisoimisessa alkaa monien mielestä kohta olla ohi. Samaten työpajassa kaivattiin liikkumisen uusien palveluiden kehittämiseen myös kunnallista tukirahaa. Pelkällä tulorahoituksella eivät pienet yritykset kykene kehittämään uusia innovatiivisia palveluita. Yhteiskäyttöruutujen kehittäminen pysäköinnin uusiin tarpeisiin nähtiin ajankohtaiseksi ja pikaista kehittämistä vaativaksi tarpeeksi, mikä auttaisi MaaS palveluiden eteenpäin viemistä. Samaten turha säätely esimerkiksi yhteiskäyttöautojen määrässä nähtiin MaaS palveluiden kehittämisen esteenä. Palvelujen kehittymisen esteet ja pullonkaulat kaupunkien omat rajoitteet ja sääntely tulisi kiireesti selvittää ja oikaista. Uusien liikkuminen palveluna olosuhteiden eli MaaS infran rakentaminen nähtiin juuri nyt erityisen ajankohtaiseksi Helsingin ja pääkaupunkiseudun kaupunkien osalta. Uutta suunnitellaan ja rakennetaan Helsingin aseman seudulla, Pasilassa, Kalasatamassa, Keilalahdessa sekä esimerkiksi Aviapoliksessa. Näiden alueiden kehittyessä MaaS pitäisi saada jo suunnitteluvaiheessa mukaan, jotta tuleva infra mahdollistaisi näiden uusien liikkumisen palveluiden kehittämisen. Yhtenä ongelman nähtiin esimerkiksi parkkihallien omistamisen monopoliasema. Nämä tahot eivät toistaiseksi ole järin innostuneita MaaSista. MaaS verkoston tulevaisuus? Jatkotoimista keskusteltiin työpajassa myös. Todettiin että asiasta pitää vielä viestiä Suomessakin, koska MaaSin tunnettuus ja asian ymmärtäminen kotimaassa ei ole kovin korkealla tasolla. Kolmanteen työpajaan toivottiin konkreettista MaaS keisiä, minkä avulla uuden palvelun ideointi, suunnittelu, rakentaminen, testaus, pilotointi ja markkinoille vieminen käytäisiin seikkaperäisesti läpi. OKF mainosti omaa tulevaa toimintansa asiaan liittyen, syksyllä pkseudulla iso kansainvälinen MyData-konferenssi. Älyliikennealan maailmankonferenssi järjestetään vuonna 2018 Kööpenhaminassa, mihin voimme tähdätä kaupunkien välistä yhteistyötä Kaiken kaikkiaan kaupungeilla tulisi työpajan osanottajien mielestä olla nykyistä paljon aktiivisempi rooli MaaS palveluiden kehittämisessä ja niiden mahdollistamisessa sekä tukemisessa. kirjurina Ari Tammi, täydentänyt Sami Sahala

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin. Hankkeen esittely MAL-verkoston ohjausryhmälle Nina Frösén

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin. Hankkeen esittely MAL-verkoston ohjausryhmälle Nina Frösén Hankkeen esittely MAL-verkoston ohjausryhmälle Nina Frösén Kuinka kestävän liikkumisen palveluiden edellytyksiä parannetaan? 2 Kuvaukset erilaisista toimintamalleista, konsepteista ja/tai kehityspoluista,

Lisätiedot

ESIMERKKEJÄ OSALLISTAVASTA KAUPUNKISUUNNITTELUKONSEPTISTA. APOLI, MÄNTSÄLÄ 4.5.2015 Emma Johansson, arkkitehti SAFA

ESIMERKKEJÄ OSALLISTAVASTA KAUPUNKISUUNNITTELUKONSEPTISTA. APOLI, MÄNTSÄLÄ 4.5.2015 Emma Johansson, arkkitehti SAFA ESIMERKKEJÄ OSALLISTAVASTA KAUPUNKISUUNNITTELUKONSEPTISTA APOLI, MÄNTSÄLÄ 4.5.2015 Emma Johansson, arkkitehti SAFA UUSI KAUPUNKI ON NUORTEN ARKKITEHTITOIMISTOJEN MUODOSTAMA KOLLEKTIIVI + uudet jäsenet

Lisätiedot

Helpommin paikasta toiseen. Tuupin ja Fölin yhteistyö Video

Helpommin paikasta toiseen. Tuupin ja Fölin yhteistyö Video Helpommin paikasta toiseen Tuupin ja Fölin yhteistyö 8.3.2016 Video Tuup Oy tammikuussa 2015 perustettu Mobility as a Service -operaattori Hannu Tapanila Ohjelmistokehittäjä, Nysse-sovelluksen tekijä Hannes

Lisätiedot

MaaS-palveluiden potentiaali Suomessa tuloksia kansalaiskyselystä. Timo Liljamo

MaaS-palveluiden potentiaali Suomessa tuloksia kansalaiskyselystä. Timo Liljamo MaaS-palveluiden potentiaali Suomessa tuloksia kansalaiskyselystä Timo Liljamo timo.liljamo@tut.fi Tutkimuksen sisältö Tutkimuksen tarkoituksena selvittää MaaSpalveluiden potentiaalisimmat käyttäjät Tutkimusmenetelmänä

Lisätiedot

MaaS maanläheisesti Paikallisliikenneliiton vuosikokous Mika Kulmala, Tampereen kaupunki Mika Varjola, Mattersoft Oy

MaaS maanläheisesti Paikallisliikenneliiton vuosikokous Mika Kulmala, Tampereen kaupunki Mika Varjola, Mattersoft Oy MaaS maanläheisesti Paikallisliikenneliiton vuosikokous 10.3.2016 Mika Kulmala, Tampereen kaupunki Mika Varjola, Mattersoft Oy Esityksen sisältö MaaS, liikenne palveluna Joukkoliikenne ja MaaS Tampereella

Lisätiedot

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen n käyttömahdollisuudet liikenteessä Liikenneinsinööri Mika Kulmala Tampereen kaupunki Tarvitaan uusia innovatiivisia ratkaisuja liikkumiseen ja liikenteeseen

Lisätiedot

Liikkuminen ja jakamistalous. Sonja Heikkilä Hankejohtaja, Liikkumisen palvelut OP Ryhmä, Uudet liiketoiminnat

Liikkuminen ja jakamistalous. Sonja Heikkilä Hankejohtaja, Liikkumisen palvelut OP Ryhmä, Uudet liiketoiminnat Liikkuminen ja jakamistalous Sonja Heikkilä Hankejohtaja, Liikkumisen palvelut OP Ryhmä, Uudet liiketoiminnat Liikenteessä on paljon parannettavaa Omistusauto on suuri investointi ja sen arvo laskee Yksityisautot

Lisätiedot

Liikkuminen palveluna onko kuntasi valmis siihen? Stella Aaltonen Turun kaupunki

Liikkuminen palveluna onko kuntasi valmis siihen? Stella Aaltonen Turun kaupunki Liikkuminen palveluna onko kuntasi valmis siihen? Stella Aaltonen Turun kaupunki Keskeisimmät tavoitteet Fiksun liikkumisen kaupunkitasoinen viestintä Kupittaalle luodaan liikkumispiste Toimiva MaaS-ekosysteemi

Lisätiedot

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9. Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.2013 Tampere on kansallinen koordinaattori INKA-ohjelmaan kuuluvassa

Lisätiedot

Kansalaisten näkemyksiä liikkumisen palveluista. Heikki Liimatainen

Kansalaisten näkemyksiä liikkumisen palveluista. Heikki Liimatainen Kansalaisten näkemyksiä liikkumisen palveluista Heikki Liimatainen Tutkimuksen sisältö Tutkimuksen tarkoituksena selvittää MaaSpalveluiden potentiaalisimmat käyttäjät Tutkimusmenetelmänä kyselytutkimus

Lisätiedot

Yhteiskäyttöautot haasteita ja ratkaisuja

Yhteiskäyttöautot haasteita ja ratkaisuja YLEISTÄ monen toimijan vastuulla (LVM, YM, kaupungit ja sen organisaatiot, taloyhtiöt, vakuutusyhtiöt) kaavoituksen rooli on tärkeä poliittinen päätöksenteko voi kaataa hyvät suunnitelmat koordinoiva taho

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 7.6.2013 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja

Lisätiedot

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin Kuinka kestävän liikkumisen palveluiden edellytyksiä parannetaan? Kuvaukset erilaisista toimintamalleista, konsepteista ja/tai kehityspoluista, joilla saadaan kuntatasolla

Lisätiedot

Liikkumisen tulevaisuus jakamistalouden näkökulmasta

Liikkumisen tulevaisuus jakamistalouden näkökulmasta Liikkumisen tulevaisuus jakamistalouden näkökulmasta TKI-päällikkö Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Esityksen sisältö 1. Esittely Sharing City 2015-2016 2. Mitä on jakamistalous? 3. Liikkuminen ja liikenne

Lisätiedot

Yleiskuva liikenteen muutoksesta Suomessa

Yleiskuva liikenteen muutoksesta Suomessa Yleiskuva liikenteen muutoksesta Suomessa HTM, projektiasiantuntija Heli Siirilä Vaasan yliopisto Levón-instituutti MoveIT Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 Koldioxidsnål transportservice

Lisätiedot

Smart Tampere - Smart Mobility Heikki Karintaus Smart Mobility teemajohtaja ITS Factory puheenjohtaja

Smart Tampere - Smart Mobility Heikki Karintaus Smart Mobility teemajohtaja ITS Factory puheenjohtaja Smart Tampere - Smart Mobility 6.4.2017 Heikki Karintaus Smart Mobility teemajohtaja ITS Factory puheenjohtaja Älykäs Liikkuminen Liikkujan sujuvampi arki Tampereen seutukunta tarjoaa asiakkailleen sujuvat,

Lisätiedot

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin: Jyväskylä Road Show

Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin: Jyväskylä Road Show Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin: Jyväskylä Road Show 9.11.2017 Taustaa Liikennevirasto ja MAL-verkosto ovat käynnistäneet hankkeen Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin, jossa Sito toimii konsulttia.

Lisätiedot

Uusi reittiopas otettu käyttöön huhtikuussa 2015 (reittiopas.foli.fi)

Uusi reittiopas otettu käyttöön huhtikuussa 2015 (reittiopas.foli.fi) Uusi reittiopas otettu käyttöön huhtikuussa 2015 (reittiopas.foli.fi) Muutamia kymmeniä pysäkkinäyttöjä asennettu Föli alueelle Mobiililiput luetaan sähköisesti samalla lukijalaitteella kuin bussikortitkin.

Lisätiedot

TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi

TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Palvelevan joukkoliikennejärjestelmän tarpeet digitaalisille palveluille ja reaaliaikaiselle informaatiolle TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi HSL TransSmart yhteistyö Älykäs

Lisätiedot

Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki.

Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki. Mikä? Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki. Soteuttamot ovat avoimia tapahtumia, joissa yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin palveluntuottajat

Lisätiedot

Nopeiden kokeilujen ohjelma 1. kierros

Nopeiden kokeilujen ohjelma 1. kierros Nopeiden kokeilujen ohjelma 1. kierros Nopeiden kokeilujen ohjelma Fiksu Kalasatama -hankkeessa rakennetaan kansainvälisesti kiinnostavaa yhteiskehitysalustaa, jonka avulla voidaan tukea uusien työpaikkojen

Lisätiedot

Liikenne palveluna Mobility-as-a-service

Liikenne palveluna Mobility-as-a-service Liikenne palveluna Mobility-as-a-service Sähköisen liikenteen foorumi Dipoli, 14.5.2014 Raine Hermans Tekes Paneelikeskustelun ja työpajan tavoitteet 1. Mobility as a Service ajattelun syventäminen 2.

Lisätiedot

Tulevaisuuden asemanseudut tehdään yhteistyöllä

Tulevaisuuden asemanseudut tehdään yhteistyöllä Tulevaisuuden asemanseudut tehdään yhteistyöllä Rata 2018 -seminaari, Anna Saarlo 23.1.2018 Tulevaisuuden asemanseudut tehdään yhteistyöllä 1. Mitä tavoittelemme? Tulevaisuuden asemanseutu 2. Miksi? Yhteinen

Lisätiedot

Kansainvälinen luonnonvarapolitiikka ja digitalisaatio yhteenveto 7.6.työpajan tuloksista

Kansainvälinen luonnonvarapolitiikka ja digitalisaatio yhteenveto 7.6.työpajan tuloksista Kansainvälinen luonnonvarapolitiikka ja digitalisaatio yhteenveto 7.6.työpajan tuloksista Gaia Consulting 12.6.2018 Loppuraportin runko 1) Työkysymykset teema-alueittain (vesi, ruoka, metsät) 2) Työpajan

Lisätiedot

Kansalaisten näkemyksiä liikkumisen palveluista. Heikki Liimatainen

Kansalaisten näkemyksiä liikkumisen palveluista. Heikki Liimatainen Kansalaisten näkemyksiä liikkumisen palveluista Heikki Liimatainen Tutkimuksen sisältö Tutkimuksen tarkoituksena selvittää MaaSpalveluiden potentiaalisimmat käyttäjät Tutkimusmenetelmänä kyselytutkimus

Lisätiedot

Smart Tampere - Smart Mobility

Smart Tampere - Smart Mobility Smart Tampere - Smart Mobility 18.9.2017 Heikki Karintaus Theme Leader SRV/Studio Libeskind Kestävän kehityksen älykaupunki Älykkään, kestävän kehityksen kaupungin tavoite on parantaa kaupunkilaisten elämänlaatua,

Lisätiedot

Elinvoiman kehittämisverkosto

Elinvoiman kehittämisverkosto Elinvoiman kehittämisverkosto 2017-2018 Elinvoiman kehittämisverkoston toteutus 2017-18 TARKENNETTU TYÖSUUNNITELMA 6.9.2017 31.10/17 1-2/18 3/18 5/18 8-9/18 12/18 Suunnitteluseminaari - Elinkeinopanoksia

Lisätiedot

Ajankohtaista KEINOsta Kuntamarkkinat KEINOlaiset

Ajankohtaista KEINOsta Kuntamarkkinat KEINOlaiset Ajankohtaista KEINOsta Kuntamarkkinat 12.-13.9.2018 KEINOlaiset 18.9.2018 KEINO 1 Sisältö o KEINOsta lyhyesti o Ajankohtaista: o Tilaajaryhmätoiminta käynnistyy! o Muutosagenttien haku alkaa! o Kestävien

Lisätiedot

Verkoston kartoitus ja jatkoaskeleet. 18.11.2015 Jukka Talvi

Verkoston kartoitus ja jatkoaskeleet. 18.11.2015 Jukka Talvi Verkoston kartoitus ja jatkoaskeleet 18.11.2015 Jukka Talvi www.cafepress.com Voisko älyliikenne olla Oulun juttu? Selvitys huhti-elokuu 2015 Liiketoimintamahdollisuudet Toimijaverkosto Esitys tavoitteista

Lisätiedot

Koulut ja Yritykset luovat maailman parhaan Innovaatioalustan - yhdessä. Niko Lindholm,

Koulut ja Yritykset luovat maailman parhaan Innovaatioalustan - yhdessä. Niko Lindholm, Koulut ja Yritykset luovat maailman parhaan Innovaatioalustan - yhdessä. Niko Lindholm, Projektipäällikkö. @nikolindholm Mitä tänään? 1. Intro 2. Miten Koulu Innovaatioalustana toimii? 3. Koulut Innovaatioalustana:

Lisätiedot

Liikkuminen palveluna eurooppalaisittain. ECOMM jälkiseminaari Tytti Viinikainen

Liikkuminen palveluna eurooppalaisittain. ECOMM jälkiseminaari Tytti Viinikainen Liikkuminen palveluna eurooppalaisittain ECOMM jälkiseminaari 27.9.2017 Tytti Viinikainen Liikkumispalveluteemaa läpi konferenssin Liikkuminen palveluna / MaaS puhutti paljon konferenssin esitelmissä ja

Lisätiedot

Raskaan liikenteen taukopaikat yhteistyömallin kehittäminen taukopaikkojen toteuttamiseksi

Raskaan liikenteen taukopaikat yhteistyömallin kehittäminen taukopaikkojen toteuttamiseksi Raskaan liikenteen taukopaikat yhteistyömallin kehittäminen taukopaikkojen toteuttamiseksi OHJELMA 9.00 Tilaisuuden avaus, yksikön päällikkö Janne Kojo, Uudenmaan ELY-keskus 9.15 Raskaan liikenteen taukopaikkojen

Lisätiedot

Innovatiivisen liikennejärjestelmän. tiekartta. Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT

Innovatiivisen liikennejärjestelmän. tiekartta. Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola ja Risto Kulmala INTRANS-ohjelma, VTT 2 Tausta INTRANS-ohjelmalla tuetaan alan yhteisiä ponnisteluja

Lisätiedot

MAMBA. Maximised Mobility and Accessibility of Services in Regions Affected by Demographic Change

MAMBA. Maximised Mobility and Accessibility of Services in Regions Affected by Demographic Change MAMBA Maximised Mobility and Accessibility of Services in Regions Affected by Demographic Change Hankkeen tavoitteena on edistää harvaan asuttujen alueiden saavutettavuutta lisäämällä kuljetusalan toimijoiden

Lisätiedot

Liikenteen sosiaaliset innovaatiot. Sara Lukkarinen, Motiva Oy 11.12.2014

Liikenteen sosiaaliset innovaatiot. Sara Lukkarinen, Motiva Oy 11.12.2014 Kuva: eltis.org Liikenteen sosiaaliset innovaatiot Sara Lukkarinen, Motiva Oy 11.12.2014 VIISAS LIIKKUMINEN Ympäristöä säästävä + turvallinen + sujuva + terveellinen + taloudellinen = VIISAS LIIKKUMINEN

Lisätiedot

Mitä kehittämishankkeilla on tehty tai voi tehdä? Marko Tanttu Etelä-Savon maakuntaliitto

Mitä kehittämishankkeilla on tehty tai voi tehdä? Marko Tanttu Etelä-Savon maakuntaliitto Mitä kehittämishankkeilla on tehty tai voi tehdä? Marko Tanttu Etelä-Savon maakuntaliitto KAMPISTA SAIMALLE Matkailuliikennepalveluiden kehittämis- ja tuotteistamispilotti Etelä-Savossa 2014 Matkailukohteiden

Lisätiedot

Liikkumisen palveluiden tavoitteellinen palvelutaso Anna Saarlo

Liikkumisen palveluiden tavoitteellinen palvelutaso Anna Saarlo Liikkumisen palveluiden tavoitteellinen palvelutaso 25.1.2017 Anna Saarlo Raportti: http://www2.liikennevira sto.fi/julkaisut/pdf8/lts_ 2016-34_liikkumisen_palvelui den_web.pdf 2 Sisältö 1. Palvelurakenne

Lisätiedot

Avoin innovaatioalusta kaupunkikehittämisessä. Nina Mustikkamäki / Tampereen kaupunki

Avoin innovaatioalusta kaupunkikehittämisessä. Nina Mustikkamäki / Tampereen kaupunki Avoin innovaatioalusta kaupunkikehittämisessä Nina Mustikkamäki / Tampereen kaupunki YHTEISÖ Mitä avoimella innovaatioalustalla tarkoitetaan? Verkostovaikutus TILA TOIMINTA (Raunio ym. 2016) Mitä avoimella

Lisätiedot

CASE SILLANRAKENTAJA. Työseminaari Euroopan Globalisaatiorahasto EGR Oulun seudun rakennemuutoksessa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 22.5.

CASE SILLANRAKENTAJA. Työseminaari Euroopan Globalisaatiorahasto EGR Oulun seudun rakennemuutoksessa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 22.5. CASE SILLANRAKENTAJA Työseminaari Euroopan Globalisaatiorahasto EGR Oulun seudun rakennemuutoksessa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 22.5.2017 Eija Hämäläinen Asiakkuuspäällikkö Oulun Aikuiskoulutuskeskus

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Kestävät liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Kestävät liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 30.10.2015 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä

Lisätiedot

Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin

Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin Uusilla konsepteilla oikeanlaisia palveluita Helsinkiin Heli Rantanen, projektipäällikkö heli.k.rantanen@hel.fi 6Aika Avoin asiakkuus ja osallisuus Helsingin kaupunki HELSINKI 310 ASIAKASPALVELUMALLI KÄYTTÄJÄ-

Lisätiedot

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service Mobility as a Service Suomesta älyliikenteen innovaatioalusta Suomeen kehitetään maailman ensimmäinen avoin innovaatioalusta liikkumisen palveluille. Tekes kokoaa -yhteisön, johon mukaan tulevien yritysten

Lisätiedot

HKL:n toiminta ja kehitysajatukset uusien palveluiden tehtäväkentällä

HKL:n toiminta ja kehitysajatukset uusien palveluiden tehtäväkentällä HKL:n toiminta ja kehitysajatukset uusien palveluiden tehtäväkentällä Liikennelabra seminaari Ville Lehmuskoski, toimitusjohtaja 24.11.2017 HKL toimii poikkeuksellisen kasvavalla kentällä Kantakaupunki

Lisätiedot

Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö

Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö ITS Factory lyhyesti Älyliikenteen yhteistyöverkosto aloittanut Tampereella jo 2006 (Tampere region ITS - TRITS) ITS Factory perustettu 2012 Mukana

Lisätiedot

Digitalisoituvan liikenteen tulevaisuusnäköaloja Pirkanmaalla. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

Digitalisoituvan liikenteen tulevaisuusnäköaloja Pirkanmaalla. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Digitalisoituvan liikenteen tulevaisuusnäköaloja Pirkanmaalla Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Teknologioiden valtavirtaistuminen 2 Tulevaisuus on muutakin kuin teknologiaa Arvo 1 Arvo

Lisätiedot

Pysäköinnin ratkaisut nyt ja tulevaisuudessa. Juhani Bäckström Trafix Oy,

Pysäköinnin ratkaisut nyt ja tulevaisuudessa. Juhani Bäckström Trafix Oy, Pysäköinnin ratkaisut nyt ja tulevaisuudessa Juhani Bäckström Trafix Oy, 5.12.2017 Esityksen teemat Epävarmuuden hallinta - Ihmisten valinnat muuttuvat, pysäköintiratkaisut vaikuttavat pitkään Pysäköinti

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat 5

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat 5 MUISTIO 2/2019 1 AIKA 11.03.2019 klo 10:15-11:45 PAIKKA Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 b, Helsinki KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Tilannekatsaus 4 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat

Lisätiedot

Liikenteen palvelulaki. - mitä tapahtuu henkilöliikenteessä tiellä kesällä 2018?

Liikenteen palvelulaki. - mitä tapahtuu henkilöliikenteessä tiellä kesällä 2018? Liikenteen palvelulaki - mitä tapahtuu henkilöliikenteessä tiellä kesällä 2018? 1 Päivän ohjelma 9.30 10.00 Kahvit Tilaisuuden avaus ja yleistä liikennepalvelulakikokonaisuudesta Seminaari- ja keskusteluosuus

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutokset ja niiden merkitys Itä-Suomen liikennejärjestelmään

Toimintaympäristön muutokset ja niiden merkitys Itä-Suomen liikennejärjestelmään Toimintaympäristön muutokset ja niiden merkitys Itä-Suomen liikennejärjestelmään Jo tapahtuneita sekä odotettavissa olevia muutoksia / Itä-Suomen liikennestrategian uudistaminen Hallitusohjelman leikkaukset

Lisätiedot

Ohjelman missio on edistää kestävää liikkumista Suomessa. Osallistujia kannustetaan liikkumaan fiksummin, kestävämmin ja turvallisemmin sekä

Ohjelman missio on edistää kestävää liikkumista Suomessa. Osallistujia kannustetaan liikkumaan fiksummin, kestävämmin ja turvallisemmin sekä MISSIO Ohjelman missio on edistää kestävää liikkumista Suomessa. Osallistujia kannustetaan liikkumaan fiksummin, kestävämmin ja turvallisemmin sekä kokeilemaan erilaisia nykyaikaisia ja tulevia liikkumistapoja

Lisätiedot

ACTION SPACE FOR CURIOUS MINDS

ACTION SPACE FOR CURIOUS MINDS ACTION SPACE FOR CURIOUS MINDS Mitä Helsingin seudun Public-Private innovaatiokentän toimijat tarjoavat? 4P Partcipa tion Network facilitation Piloting projects/ programs Market creation Start-up programs

Lisätiedot

Liikennelabra päivä: Kokemukset liikkujan datasta ja analytiikasta (Liikennelabra 1.0)

Liikennelabra päivä: Kokemukset liikkujan datasta ja analytiikasta (Liikennelabra 1.0) Liikennelabra päivä: Kokemukset liikkujan datasta ja analytiikasta (Liikennelabra 1.0) LVM / Sonckin-Sali Liikenteen sähköiset palvelut -hankkeen tavoitteet 1. Edistää liikenteen sähköisten palveluiden

Lisätiedot

Seutujen välisen liikenteen ratkaisuiden ilmastovaikutukset

Seutujen välisen liikenteen ratkaisuiden ilmastovaikutukset Seutujen välisen liikenteen ratkaisuiden ilmastovaikutukset 1.11.2018 MAL-verkoston ja VTT:n järjestämä työpaja, Helsinki Jenni Eckhardt, VTT 1.11.2018 VTT beyond the obvious 1 Liikenteen ilmastotavoitteet

Lisätiedot

Digitalisaation mahdollisuudet ja edellytykset liikkumisen palveluissa. Raine Hermans 12.3.2015

Digitalisaation mahdollisuudet ja edellytykset liikkumisen palveluissa. Raine Hermans 12.3.2015 Digitalisaation mahdollisuudet ja edellytykset liikkumisen palveluissa Raine Hermans 12.3.2015 Tekes rahoittaa uusien digitaalisten ratkaisujen kehittämistä Tekes on innovaatiokentän pelinrakentaja TAVOITTEEMME

Lisätiedot

Viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? 24.9.2013 Sara Lukkarinen, Motiva Oy

Viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? 24.9.2013 Sara Lukkarinen, Motiva Oy Viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? 24.9.2013 Sara Lukkarinen, Motiva Oy Esityksen sisältö Lähtökohdat viisaan liikkumisen työlle Mitä on viisas liikkuminen ja liikkumisen ohjaus? Liikkumisen ohjauksen

Lisätiedot

Selvitys toimijoiden välisten maksurajapintojen kehittämistarpeesta

Selvitys toimijoiden välisten maksurajapintojen kehittämistarpeesta Selvitys toimijoiden välisten maksurajapintojen kehittämistarpeesta Lippu- ja maksujärjestelmien yhteentoimivuus -projekti 27.11.2017 1 Sisältö 1 Johdanto... 2 2 Maksunvälityksen tarve... 2 3 Clearingin

Lisätiedot

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 #1916549 KASVUUN TÄHTÄÄVILLE YRITYKSILLE STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja keskisuuret

Lisätiedot

Merellisen saariston liikennepalveluja kehittävä kokeilu

Merellisen saariston liikennepalveluja kehittävä kokeilu Merellisen saariston liikennepalveluja kehittävä kokeilu Saaristoasiain neuvottelukunta 09.11.2016 Eeva Linkama Yhteysalusliikenne Saaristomerellä ja Suomenlahdella 2 Merellisen saariston nykyisen liikennepalvelukonseptin

Lisätiedot

Älykäs sähköinen liikenne Turussa. Risto Veivo ja Janne Rinne Turun Vanha Raatihuone

Älykäs sähköinen liikenne Turussa. Risto Veivo ja Janne Rinne Turun Vanha Raatihuone Älykäs sähköinen liikenne Turussa Risto Veivo ja Janne Rinne Turun Vanha Raatihuone 21.6.2016 Fiksun sähköisen liikkumisen Turku Kaupungit tarvitsevat fiksuja ratkaisuja. Puhtaiden ja älykkäiden urbaanien

Lisätiedot

Mydata-konferenssin purkuworkshop. VM, Mariankatu 9, Jakovara klo 12-14

Mydata-konferenssin purkuworkshop. VM, Mariankatu 9, Jakovara klo 12-14 Mydata-konferenssin purkuworkshop VM, Mariankatu 9, Jakovara 21.9.2017 klo 12-14 Tilaisuuden tarkoitus Mydata 2017 -konferenssi järjestettiin 30.8.17 Tallinnassa ja 31.8.-1.9.17 Helsingissä VRK ja VM kutsuivat

Lisätiedot

Uusien liikennepalveluiden haasteet ja ratkaisut Itä Suomessa. Itä Suomen lj päivät Petri Launonen

Uusien liikennepalveluiden haasteet ja ratkaisut Itä Suomessa. Itä Suomen lj päivät Petri Launonen Uusien liikennepalveluiden haasteet ja ratkaisut Itä Suomessa Itä Suomen lj päivät 02.11.2017 Petri Launonen Haasteet uudet liikennepalvelut ja henkilökuljetukset, koska erityisesti Itä Suomessa näitä

Lisätiedot

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Kokoustiedot Aika: perjantaina 2.10.2015 klo 14.00 15.45 Paikka: Mikkelin kaupungintalo (Raatihuonenkatu 8-10), kaupunginhallituksen kokoushuone (2. krs) Paikalla:

Lisätiedot

SMART-MR Low Carbon District konsepti asemanseuduille

SMART-MR Low Carbon District konsepti asemanseuduille SMART-MR Low Carbon District konsepti asemanseuduille Asemanseudut 2017 -seminaari Viisaat ja vähähiiliset kaupunkielämän ytimet 7.6.2017 Projektipäällikkö Pia Tynys, HSY 1880-2016 Lähde: NASA/GISTEMP

Lisätiedot

LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET

LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET Poista hukka! Lopeta sähläys! LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET Webinaari - Keskiviikko 14.2 klo 09:00-10:00 - Webinaari Webinaarin sisältö klo 09:00-10:00 Avaus ja puhujien / KULMIAN esittely Osallistujien

Lisätiedot

Kokemuksia julkisen datan avaamisesta

Kokemuksia julkisen datan avaamisesta Kokemuksia julkisen datan avaamisesta Ville Meloni Forum Virium Helsinki Tietojohtamisen verkoston seminaari 23.11.2012 Helsinki Region Infoshare Avataan Helsingin seutua koskevaa julkista tietoa kaikkien

Lisätiedot

Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan Yhteenveto

Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan Yhteenveto Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan Yhteenveto 7.6.2018 Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan tausta Työpajan tavoitteena oli löytää ideoita Loviisan joukkoliikenteen parantamiseksi.

Lisätiedot

Kyliltä kasvukäytävälle

Kyliltä kasvukäytävälle Kyliltä kasvukäytävälle Ihmislähtöiset liikkumisen ja kuljetuksen palvelut haja-asutusalueilla Hankkeen päätösseminaari 29.4.2019 HAMK Design Factory Saara Gröhn, Laurea Pia Tamminen, HAMK Seminaarin ohjelma

Lisätiedot

Poimintoja hallitusohjelmasta

Poimintoja hallitusohjelmasta Joukkoliikenteen kehittäminen kaupunkiseuduilla mitä edellytyksiä valtio luo? Jenni Eskola, Liikennevirasto Iida Huhtanen, liikenne- ja viestintäministeriö Liikenne ja maankäyttö 2015 8.10.2015 1 Poimintoja

Lisätiedot

Näkökulmia pysäköinnin tulevaisuuteen. Sini Puntanen, HSL

Näkökulmia pysäköinnin tulevaisuuteen. Sini Puntanen, HSL Näkökulmia pysäköinnin tulevaisuuteen Sini Puntanen, HSL 1.11.2018 Nuoret: hyvä joukkoliikenne vähentää auton omistamisen tarvetta 15-29-vuotiaat: Jos asuinalueellani on tulevaisuudessa hyvät joukkoliikennepalvelut,

Lisätiedot

Avoimet innovaatioalustat

Avoimet innovaatioalustat Turku Smart city seminaari 18.9.2015 Avoimet innovaatioalustat Kaupunki on alusta innovaatioiden syntymiselle, niiden kehittämiselle ja testaamiselle, innovatiivisille hankinnoille ja hyvistä ratkaisuista

Lisätiedot

6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016. Info=laisuus 7.3.2016 Turku

6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016. Info=laisuus 7.3.2016 Turku 6AIKA - KESTÄVÄN KAUPUNKIKEHITTÄMISEN ESR- HANKEHAKU 1.3. 15.4.2016 Info=laisuus 7.3.2016 Turku Ohjelma 6Aika- strategian esiiely ja kuutoskaupunkien odotukset ESR- pilonhankkeille Anna- Mari Sopenlehto,

Lisätiedot

Katsaus HSL:n digikehitykseen & Kaupunkipyörät Tarja Jääskeläinen, HSL

Katsaus HSL:n digikehitykseen & Kaupunkipyörät Tarja Jääskeläinen, HSL Katsaus HSL:n digikehitykseen & Kaupunkipyörät 2017 Tarja Jääskeläinen, HSL 1 Esittäjän nimi Poimintoja HSL:n digipalveluista 2 HSL-sovellus lanseeraus keväällä Liput Kerta-, vuorokausi- ja 30 vrk:n liput

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 8/2013 Virpi Mikkonen Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Miksi ohjelma? Kaupungistuminen jatkuu globaalisti Kaupungit kasvavat, kutistuvat ja muuttuvat Älykkäiden

Lisätiedot

W E B I N A A R I T W A L L O F T A L E N T S P Y Ö R E Ä P Ö Y T Ä

W E B I N A A R I T W A L L O F T A L E N T S P Y Ö R E Ä P Ö Y T Ä INTERNATIONAL BUSINESS POWERED BY TALENTS I N N O V A A T I O A L U S T A Y R I T Y S P A L V E L U I D E N K E H I T T Ä M I S T Y Ö P A J A T W E B I N A A R I T W A L L O F T A L E N T S P Y Ö R E Ä

Lisätiedot

Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiotoiminta (TKI) -työryhmän kokous

Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiotoiminta (TKI) -työryhmän kokous Muistio 1 (5) Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiotoiminta (TKI) -työryhmän kokous Aika 11.04.2018 klo 13.00-15.00 Paikka Osallistujat Kokouskeskus Tampella, nh. Roine, Kelloportinkatu 1 B, Tampere Erillinen

Lisätiedot

ECOMM 2015-jälkiseminaari

ECOMM 2015-jälkiseminaari ECOMM 2015-jälkiseminaari Autoilun muutoksia: Yhteiskäyttöautot ja automatisoidut autot 28.9.2015 Toni Bärman, joukkoliikenteen palvelut, Liikennevirasto Liikkumisen haasteet Maaseudun muuttoliike kaupunkeihin

Lisätiedot

Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus Tulosten esittely

Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus Tulosten esittely Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus 2016 Tulosten esittely 8.3.2018 Tutkimus lyhyesti Vuodesta 1974 alkaen noin 6 v. välein toteutettu kyselytutkimus. Tutkimus antaa yleiskuvan suomalaisten liikkumisesta

Lisätiedot

Liikennejärjestelmän ja seudullisen suunnittelun keinot ilmastotavoitteita vauhdittamassa

Liikennejärjestelmän ja seudullisen suunnittelun keinot ilmastotavoitteita vauhdittamassa Liikennejärjestelmän ja seudullisen suunnittelun keinot ilmastotavoitteita vauhdittamassa KAUPUNKISUUNNITTELULLA PAREMPAA ILMANLAATUA JA ILMASTOA, HSY 18.1.2018 Osaston johtaja Sini Puntanen, HSL Helsingin

Lisätiedot

Kestävän vihreän kasvun palvelut

Kestävän vihreän kasvun palvelut Helsingin seudun ilmastoseminaari,12.2.2015 Pörssitalo, Helsinki Kestävän vihreän kasvun palvelut Helsinki Region EcoHUB Irma Karjalainen Tulosaluejohtaja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY Tarvitaan

Lisätiedot

Toimintatapojen uudistamisen kärkihankkeet: digitalisaatio,

Toimintatapojen uudistamisen kärkihankkeet: digitalisaatio, Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner Toimintatapojen uudistamisen kärkihankkeet: digitalisaatio, normit ja kokeilut 1.9.2015 STRATEGINEN PAINOPISTEALUE:

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 31.3.2017 Digi arkeen neuvottelukunta Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Julkisen sektorin palvelukehityksen lähtökohdaksi

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikenne Tavoitteet markkinapaikka työnantajille tuotteiden ja palvelujen löytäminen liikkumissuunnitelma ja kokeilut osallistuvissa yrityksissä työmatkakysely liikkumisagenttien koulutus

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön toimet kestävän liikenteen edistämiseksi

Liikenne- ja viestintäministeriön toimet kestävän liikenteen edistämiseksi Liikenne- ja viestintäministeriön toimet kestävän liikenteen edistämiseksi Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Kestävän liikkumisen korttelit ja kiinteistöt työpaja 6.11.2009 Miksi toimia

Lisätiedot

Julkiset palvelut diginä kansalaisille ja yrityksille 2023 yhdessä tekemällä

Julkiset palvelut diginä kansalaisille ja yrityksille 2023 yhdessä tekemällä Julkiset palvelut diginä kansalaisille ja yrityksille 2023 yhdessä tekemällä 27.9.2019 Kuntien digitalisaation yhteishankkeiden työpaja Marjukka Saarijärvi LÄHTÖKOHTA Ihmisiä ei velvoiteta käyttämään julkisia

Lisätiedot

Tekesin rahoitus startup-yrityksille

Tekesin rahoitus startup-yrityksille Tekesin rahoitus startup-yrityksille DM 1506263 10-2015 Tähtää korkealle Rahoitamme yrityksiä, joilla on halu ja kyky kasvaa. DM 1506263 4-2016 Intoa ja osaamista Loistava tiimi Omaa rahaa Kansainvälinen

Lisätiedot

RAKLI, PYSÄKÖINTISEMINAARI Pysäköinnin tulevaisuus, tarpeet, palvelut, markkinat Antti Marttila, Finnpark Oy

RAKLI, PYSÄKÖINTISEMINAARI Pysäköinnin tulevaisuus, tarpeet, palvelut, markkinat Antti Marttila, Finnpark Oy RAKLI, PYSÄKÖINTISEMINAARI 1.11.2018 Pysäköinnin tulevaisuus, tarpeet, palvelut, markkinat Antti Marttila, Finnpark Oy SISÄLTÖ Finnpark Pysäköinti liiketoimintana Digitaalisuus pysäköintiliiketoiminnassa

Lisätiedot

Datan jalostamisesta uutta liiketoimintaa yhteistyo lla. Vesa Sorasahi Miktech Oy 20.11.2014

Datan jalostamisesta uutta liiketoimintaa yhteistyo lla. Vesa Sorasahi Miktech Oy 20.11.2014 Datan jalostamisesta uutta liiketoimintaa yhteistyo lla Vesa Sorasahi Miktech Oy 20.11.2014 Käsitteitä Avointa tietoa ovat ne digitaaliset sisällöt ja datat, joita kuka tahansa voi vapaasti ja maksutta

Lisätiedot

Nopeiden kokeilujen ohjelma 2015-2017

Nopeiden kokeilujen ohjelma 2015-2017 Nopeiden kokeilujen ohjelma 2015-2017 Kaisa Spilling, Forum Virium Helsinki, 14.03.2016 NOPEIDEN KOKEILUJEN OHJELMA Nopeiden Kokeiluiden Ohjelman (2015-2017) tavoitteena on mahdollistaa innovatiivisia

Lisätiedot

JulkICT Lab Palvelumuotoilun Kick Off Työpajan yhteenveto

JulkICT Lab Palvelumuotoilun Kick Off Työpajan yhteenveto JulkICT Lab Palvelumuotoilun Kick Off Työpajan yhteenveto Tiistai 25.3.2014 klo 9.00-12.00 Valtionvarainministeriö Mariankatu 9 Neuvotteluhuone Ylijäämä 1 JulkICT Lab Miksi JulkICT Lab? Hallinnon hankkeille

Lisätiedot

Tehdään Helsingistä maailman toimivin älykaupunki Kuva: Lauri Rotko

Tehdään Helsingistä maailman toimivin älykaupunki Kuva: Lauri Rotko Liite 2 B Tehdään Helsingistä maailman toimivin älykaupunki Kuva: Lauri Rotko Forum Virium on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhteistyössä

Lisätiedot

NCC Plaza Business Park Kiinteistö ja sen yritysten verkottaminen. TYKELI Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä

NCC Plaza Business Park Kiinteistö ja sen yritysten verkottaminen. TYKELI Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä NCC Plaza Business Park Kiinteistö ja sen yritysten verkottaminen TYKELI Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä Sisältö Pilotin aikataulu ja toimijat Pilotin tavoitteet ja kohderyhmä Pilotin sisältö

Lisätiedot

Waltti ja yhteiskäyttöisyys Yhteentoimivuuden toteuttaminen käytännössä

Waltti ja yhteiskäyttöisyys Yhteentoimivuuden toteuttaminen käytännössä Jari Paasikivi Managing Director TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy Waltti ja yhteiskäyttöisyys Yhteentoimivuuden toteuttaminen käytännössä 1.11.2018 Waltti lippu- ja maksujärjestelmän toiminta-alue 2 TVV

Lisätiedot

Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi

Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi Case: Helsinki Region Infoshare - pääkaupunkiseudun tiedot avoimiksi Projektipäällikkö Ville Meloni Forum Virium Helsinki 5.4.2011 Hankkeen yhteenveto Avataan Helsingin seutua koskevaa tietoa kaikkien

Lisätiedot

Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma

Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma Digitaalinen Polku Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma Yritysjohdon tukena Digitaalinen Polku pilottiohjelma alkaa! Kilpailukyky 2014 Digitaalinen Polku 2014 Osallistuminen ja kriteerit

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustuksen hanke Aviapolis MaaS

Liikkumisen ohjauksen valtionavustuksen hanke Aviapolis MaaS Liikkumisen ohjauksen valtionavustuksen hanke Aviapolis MaaS 15.3.2017 Vantaan kaupunki, Minna Honkanen 1 AVIAPOLIS Tausta ja lähtökohdat Helsinki-Vantaan lentokentän ympärillä sijaitseva Aviapoliksen

Lisätiedot

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut

JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut JulkICT Lab ja Dataportaali Avoin data ja palvelukokeilut Pelvelukehityksen ekosysteemi julkisessa hallinnossa 3.12.2013 Mikael Vakkari JulkICT/YRO Palvelukehittämisen ekosysteemi Uusien palveluinnovaatioiden

Lisätiedot

Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan. Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015

Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan. Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015 Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015 Haasteet vesialalla Monet yritykset pieniä kansainvälisen kasvun kynnyksellä

Lisätiedot

Jyväskylän resurssiviisaiden kokeilujen vaikuttavuusarviointi

Jyväskylän resurssiviisaiden kokeilujen vaikuttavuusarviointi Jyväskylän resurssiviisaiden kokeilujen vaikuttavuusarviointi Riina Antikainen, Maija Mattinen, Marja Salo Suomen ympäristökeskus (SYKE) 18.12.2013 Kuva: Mauri Mahlamäki Muut kuvat: Sitran resurssiviisaus

Lisätiedot

Kaupungin Futuristiset Liikennehankkeet. Jari Paasikivi/

Kaupungin Futuristiset Liikennehankkeet. Jari Paasikivi/ Kaupungin Futuristiset Liikennehankkeet Jari Paasikivi/ 13.12.2016 Agenda Liikennekonseptien muutos Mitä uudet liikenneratkaisut voisivat olla Turun seudulla MaaS avaa pelin Joukkoliikenteen rakenne ja

Lisätiedot