A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A T A M M I - H E L M I K U U

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A T A M M I - H E L M I K U U 2 0 1 3"

Transkriptio

1 1 HALOO KYLÄMAJA! A S U K A T A L O K Y L Ä M A J A N E P Ä V I R A L L I N E N Ä Ä N E N K A N N A T T A J A T A M M I - H E L M I K U U Mihin tämä aika oikein menee? Aivan juuri vaihtui vuosi ja nyt ollaan jo kohta helmikuussa. Mihin ihmeeseen tämä aika oikein menee? En tiedä, mutta siivet sillä tuntuu olevan selässään. Aurinko on viime aikoina näyttäytynyt ja aamutkin sarastavat jo aiemmin aivan mahtavaa. Kevät tuo tullessaan myös Kylämajan elämään kaikenlaista, uutta ja vanhaa. Tässä Haloo Kylämajan numerossa annamme maistiaisia Kylämajan toiminnasta ja tulevista tapahtumista. Numerossa on myös Topi Vihervaaran opinnäytetyöhön liittyvä artikkeli, joka on käsittelee asukastalon maahanmuuttajataustaisia kävijöitä. Lisäksi luvassa yhden asukastalon työntekijän esittely. Ja tietysti muuta oleellista asukastalosta. Näillä eväin siis tällä kertaa. Tulethan ASUKASTALO KYLÄMAJAAN majassa on tarjolla mukavia hetkiä! Asukastalo Kylämajan aukioloajat MA-TO , PE Löydät meidät osoitteesta Matinkatu 7, kerrostalon kivijalasta, vanhan ostoskeskuksen luota, toiselta puolelta tietä.

2 2 H E N K I L Ö E S I T T E L Y S S Ä T U U L A H A L M E Henkilöesittely Tässä Haloo Kylämaja! -lehdessä tutustumme hiukan Tuula Halmeen. Tuula on ollut mahtavana kylämajalaisena kesäkuusta 2012 lähtien. Kerro Tuula hiukan itsestäsi? Olen Helsingistä lähtöisin, mutta olen asunut suurimman osan elämästäni Espoossa. Olen työskennellyt monella alalla, pääosin teollisuuden, autojen sekä siivoamisen parissa. Luonto ja eläimet ovat minulle sydämen asia. Itselläni on kaksi kissaa, varsin tuhti ja rämäpäinen Mikki 6v. ja hänen emonsa Minni 7,5 v. Luen valtavasti ja pääasiassa jännäreitä. Käsityöt ovat myös olleet aina mieleisiä ja askartelen yhtä sun toista vaihtelevalla menestyksellä. Kerro työstäsi Kylämajassa? Työni Kylämajassa on luoda puitteet viihtyvyydelle, eli ottaa vastaan kävijöitä, opastaa ja jutella. Pohjana tietysti tilojen siisteys, kahvin ja pullan saatavuus, sekä kaikenlaiset muut askareet.

3 3 H E N K I L Ö E S I T T E L Y S S Ä T U U L A H A L M E Millainen on tavallinen työpäiväsi vai onko sellaista? Työpäivälläni on toki määrätyt tehtävät, jotka kiertävät meidän 4-6 työntekijän kesken viikoittain. Päivät ovat kuitenkin kaikki erilaisia, riippuen tilaisuuksista ja kävijämääristä. Mikä on Sinusta parasta työssäsi? Parasta on tehtävien kirjo. Tässä hommassa huomaa välillä tekevänsä jotain mitä ei osaisi ajatellakaan tehtäviinsä kuuluvan ja huom. se on yleensä hauskaa. Saan tutustua ihmisiin ja saan näin itsekin juttuseuraa. Saan myös kohdata eri kulttuureista tulevia ihmisiä ja opin uutta asiaa joka päivä. Miten ajattelet Asukastalo Kylämajan tarkoituksen ja tehtävän? Kylämajan tarkoitus on tuoda ihmiset yhteen, monet pois yksinäisyydestä. Olla kaikkien oma olkkari, jossa tarinaa riittää niin iloista kuin suruista. Kylämajassa on paikka ryhmien puuhastella. Paikka, jossa jokainen tuntee olevansa tervetullut ja tärkeä osa yhteisöä. Millaisia terveisiä haluat lähettää Haloo Kylämajan lukijoille? Kaikki rohkeasti Kylämajaan kantamaan kortensa kekoon yhteisen hyvän puolesta. Tunnelman luotte TE arvoisat kävijät.

4 T A P A H T U M I A M E I N N E I T Ä J A T U L E V I A T A P A H T U M I A 4 Vuosi on jo vauhdissa Tammikuussa arki on palannut vauhdikkaasti Kylämajaan. Samoin kujein mennään, mutta jotakin uutta alkoi jo vuoden ensimmäisenä kuukautena. Tammikuussa aloitti muun muassa Irakilaisten naisten voimisteluryhmä Neda yhdistyksen toimesta. Myös Somaliliiton Isä-lapsi ryhmä on toiminut vuoden alusta Kylämajassa. Helmikuun hengessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) perhekahvila aloittaa toimintansa keskiviikkoisin hiihtoloman jälkeen (lisätietoja Jo pidempään Kylämajassa on toiminut MLL:n kansainvälinen perhekahvila aina keskiviikkoisin klo Suomen Punaisen Ristin (SPR) Läksyhelpin (maanantaisin klo 16-18) rinnalla asukastalolla toimii SPR:n Matikkakerho maanantaisin klo ja keskiviikkoisin klo Kylämajassa alkavat keittopäivät 6.2. lähtien aina keskiviikkoisin klo Tarkoituksena on kokeilla keittopäivien tarvetta ja menestystä helmimaaliskuun ajan. Tämän jälkeen päätetään jatkosta. Tarkempia tietoja sopasta tullaan lisäämään kotisivuille. Ne-Rå:n neuvonta aloittaa jälleen keskiviikkona 6.2. klo Tarjolla on ohjausta ja neuvontaa lomakkeiden täytössä sekä sosiaalipalveluiden hakemisessa. Neuvontaa on tarjolla ilman ajanvarausta tietotuvassa.

5 5 T U L E V I A T A P A H T U M I A Tiistaina aloittaa Terveysneuvontaa maahanmuuttajille toiminta klo hyvinvointihuoneessa. Vapaaehtoisemme Maryam tarjoaa terveysneuvontaa persian, darin ja kurdin kielillä, mutta myös suomeksi, mikäli mainitut kielet eivät osu kohdalleen. Katso lisää Asukastalo Kylämajan ryhmistä viikko-ohjelmasta, jonka sait lehden mukana tai kotisivuiltamme. Viikko-ohjelmia löytyy myös talolta. Tervetuloa mukaan Draamaa ja Sirkushuveja - projektiin! vuotias nuori aikuinen, milta kuulostaa keva t teatteriharrastuksen parissa? Haluatko pa a sta kokeilemaan sirkustaiteen perusjuttuja? Jos innostuit ajatuksesta, kutsumme sinut mukaan monikulttuuriseen taideprojektiin. Toimintaan ovat tervetulleita kaikki ika ryhma a n kuuluvat, jotka kaipaavat vapaa-aikaansa lisa potkua tai uusia ysta vyyssuhteita. Aiempaa harrastustaustaa ei tarvitse ja mukaan voi tulla myo s heikommalla suomen kielen taidolla. Projektissa ohjaajina ovat brasilialais-suomalainen na yttelija Erich Weidle, sirkusohjaaja Antti Leinonen ja yhteiso pedagogi Minna Lepisto. Projektin pa a tteeksi touko-kesa kuussa 2013 valmistamme yhteisen esityksen. Projektiin osallistuminen on maksutonta! Ensimmäiset harjoitukset perjantaina klo Ilmoittautumiset sähköpostitse, puhelimitse tai netissä viimeistään : minna.lepisto(at)kansalaisfoorumi.fi, tai -> Ilmoittautuminen Draamaa ja Sirkushuveja -projektiin.

6 6 V A P A A E H T O I S T O I M I N N A S T A J A M U U S T A Vapaaehtoiset ATK-TUUTORIT varattavissa! Tarvitsetko apua tietokoneen käytössä? Haluaisitko harjoitteluun apua tai johonkin tiettyyn ongelmaan esimerkiksi sähköpostin, reittioppaan tai sähköisen asioinnin kanssa? Asukastalo Kylämajan vapaaehtoiset atk-tuutorit auttavat tietokoneongelmissa ja tietokoneen käytön harjoittelussa Varaa aika tuutorille! Tuutorointi on avointa kaikille mutta siihen tarvitsee ilmoittautua etukäteen. Tule oman koneen kanssa tai ilman! Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Asta Jokinen p , Mielen unelmat -taideryhmä kokoontuu joka toinen tiistai klo käsityöhuoneessa. Kevään 2013 kerrat: 5.2., 19.2., 5.3., 19.3., 2.4. ja Ryhmä on kaikille avoin eikä taitovaatimuksia ole. Vetäjänä Helena Laurikainen. Ilmoittautumiset Katille, p tai kati.tarkiainen(at)emy.fi Tervetuloa maalaamaan unelmiasi!

7 7 O P I N N Ä Y T E T Y Ö V A L M I S T U N U T Opinnäytetyö valmistunut! Seuraavana ylemmän ammattikorkakoulututkinnon suorittanut sairaanhoitaja Topi Vihervaaran opinnäytetyöhön liittyvä artikkeli. Maahanmuuttajat ovat aktiivisia asukastalossa kävijöitä Espoon Matinkylässä lokakuussa 2011 avattu Asukastalo Kylämaja on vakiinnuttanut asemansa runsaassa vuodessa asukkaiden vireänä ajanviete sekä kohtaamispaikkana. Asukastalon viihtyisät ja avarat tilat sijaitsevat Matinkylän ytimessä kauppakeskus Iso Omenan lähistöllä ja ovat helposti löydettävissä. Asukastalo on merkittävä elämää rytmittävä kohtaamis- ja ajanvietepaikka myös maahanmuuttajille. Asukastalon matalan kynnyksen toiminta luo turvallista ilmapiiriä, koska asukastaloon voi tutustumaan tulla kuka tahansa ja vähitellen miettiä, löytyisikö asukastalosta jotain toimintaa, johon sitoutua ja osallistua kenties säännöllisesti. Maahanmuuttajat ovat aktiivisia asukastalossa kävijöitä ja ottavat säännöllisesti osaa asukastalon ryhmätoimintoihin. Maahanmuuttajille suunnattujen matalan kynnyksen palveluiden kehittäminen on hyvällä mallilla Kylämajassa.

8 8 O P I N N Ä Y T E T Y Ö V A L M I S T U N U T Maahanmuuttajille tuottaa hankaluuksia hyödyntää palvelujärjestelmää, siinä missä suomalaisillakin ajoittain. Maahanmuuttajat ovat löytäneet asukastalojen matalan kynnyksen palvelut, joista he saavat apua arjen ongelmiin helpommin ja nopeammin kuin virastoissa asioidessaan. Kylämajassa työntekijät ovat arkisin tavoitettavissa ja he voivat omalla osaamisellaan ja tietotaidollaan tarjota avun sitä heti tarvitsevalle. Laurea-ammattikorkeakoulun Otaniemen toimipisteessä ylempää ammattikorkeakoulututkintoa opiskeleva sairaanhoitaja Topi Vihervaara on saanut joulukuussa 2012 valmiiksi opinnäytetyönsä. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa tietoa Espoon Matinkylässä sijaitsevan Asukastalo Kylämajan maahanmuuttajakävijöistä. Opinnäytetyö tehtiin osaksi asukastalon kehittämishanketta. Opinnäytetyönsä aineistonkeruussa Vihervaara käytti soveltavaa etnografista tutkimusmenetelmää, tarkkailevaa havainnointia Kylämajassa keväällä ja syksyllä 2012 yhteensä seitsemän kertaa. Laadullisen tutkimuksen piiriin kuuluva etnografinen tutkimusmenetelmä soveltuu hyvin tutkimuksiin, joissa halutaan tutkia ihmisten toimintaa jossakin kulttuurisessa ympäristössä.

9 9 O P I N N Ä Y T E T Y Ö V A L M I S T U N U T Vihervaara seurasi Kylämajan arkea, istuskellen esimerkiksi olohuoneessa samalla muistiinpanoja tehden. Aineiston keräämisen tueksi Vihervaara haastatteli asukastalon maahanmuuttajatyöllistettyä, asukastalon maahanmuuttajakävijää sekä työntekijöitä yksilö- sekä ryhmähaastatteluin. Havainnointien ja haastattelujen pohjalta maahanmuuttajista muodostuivat lopputuloksina kävijäprofiilit, joissa on kuvattuna yhdeksän kuvitteellista asukastalossa kävijää. Kävijäprofiileita voidaan käyttää tehokkaasti tuomaan asukastalon suunnitteluun uusia näkökulmia ja kohdentamaan palveluita maahanmuuttajien odotuksiin ja tarpeisiin. Kävijäprofiileita voidaan hyödyntää, kun halutaan testata ja määrittää asukastalon mahdollista maahanmuuttajakävijää. Kävijäprofiileista Kylämajan arjessa näkyvin on maahanmuuttajataustainen kotiäiti lapsen tai lapsiensa kanssa. Maahanmuuttajat ovat aktiivisia Kylämajan ryhmiin osallistujia. Asukastalossa on työharjoittelussa maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. Ikääntyneille maahanmuuttajille Kylämaja on tärkeä sosiaalisten kontaktien ylläpitämiseen. Päivittäin Kylämajan olohuoneeseen saapuu paikalle satunnaisia maahanmuuttajakävijöitä, jotka tulevat esimerkiksi vain tutustumaan asukastaloon.

10 10 O P I N N Ä Y T E T Y Ö V A L M I S T U N U T Maahanmuuttajataustainen miesten houkutteleminen asukastaloon on haasteellista. Ehkä syksyllä 2012 startannut maahanmuuttajamiehille tarkoitettu ryhmä tuo paikalle uusia maahanmuuttajamiehiä. Asukastaloa arjessaan eivät juurikaan hyödynnä virolaiset ja vietnamilaiset, jotka ovat viiden suurimman etnisen ryhmän joukossa Suur-Matinkylän alueella. Kävijäprofiilit ovat herättäneet kiinnostusta ja keskustelua Matinkylän asukastalon työntekijöiden keskuudessa ja niitä tullaan hyödyntämään monikulttuurisen työn kehittämisessä. Pasilassa toimii vastaavanlainen Kalliolan setlementin ylläpitämä asukastalo (Pasilan asukastalo), jossa muun muassa maahanmuuttajista on koulutettu vertaistukiohjaajia muille maahanmuuttajille. Lopuksi esimerkki kävijäprofiilista, jossa on kuvattuna kotiäiti, joka käy Kylämajan asukastalossa: Maahanmuuttajataustainen kotiäiti on usein somalinainen. Äideille ja lapsille on järjestetty asukastalossa hyvin molemmat osapuolet huomioonottavaa toimintaa.

11 11 O P I N N Ä Y T E T Y Ö V A L M I S T U N U T Asukastalon kansainvälinen perhekahvila on suosittu maahanmuuttajaäitien keskuudessa. Pasilan asukastalon työntekijä kuvaa erään maahanmuuttajaäidin kuvanneen asukastalon olevan turvapaikka äideille, jossa voi olla ilman huntua. Kylämaja on sosiaalinen kohtaamispaikka maahanmuuttajaäideille ja heidän lapsilleen. Asukastalossa on turvalliset tilat, jossa lapset voivat leikkiä vapaasti. Olohuoneen vieressä on lastenhuone, jossa on lapsille leluja ja leikkivälineitä. Äidit saavat toisiltaan vertaistukea ja tietoa arjen ja käytännön asioista. Usein maahanmuuttajaäidit tulevat kulttuureista, joissa keskinäinen vuorovaikutus on runsasta, joten asukastalo toimii heille yhteisenä kokoontumispaikkana. Lola 23 vuotta, naimisissa, neljä lasta Kotiäiti Lola on toisen polven somalimaahanmuuttaja ja hän asuu kolmiossa Matinkylässä miehensä ja neljän lapsensa kanssa. Samassa taloudessa asuu myös Lolan äiti ja hänen miehensä veli vaimoineen. Kolmion tilat ovat ahtaat yhdeksälle ihmiselle ja Lola tykkääkin oleskella ja viettää aikaansa Kylämajassa ystäviään tavaten ja ryhmiin osallistuen. Lola on aktiivinen maahanmuuttaja äiti, joka käy Kylämajassa lähes päivittäin. Lolan mies työskentelee bussinkuljettajana ja kantaa vastuun perheen elättämiestä somaliperinteen mukaisesti.

12 12 O P I S K I E J O I D E N P A N O S K E H I T T Ä M I S E S S Ä Lola vastaa kodinhoidosta ja lasten kasvatuksesta. Lola kokee käytännölliseksi sen, että asukastalossa lapset ja aikuiset voivat olla keskenään tiiviissä vuorovaikutuksessa. Lola puhuu hyvin suomea ja hän auttaakin muita maahanmuuttajia tarvittaessa arjen eri asioiden hoitamisessa. TÄRKEÄT ASIAT TERVEYDESSÄ Photovoice-valokuvaus-ryhmä maahanmuuttajanaisille kokoontui huhti-toukokuussa 2012 Asukastalo Kylämajassa. Ryhmän valokuvanäyttely liittyy Hilkka Eteläpää opinnäytetyöhön (ylempi AMK) Winter and darkness - a hard path to cross Maahanmuuttajanaisten käsityksiä terveydestä. Valokuvanäyttely on esillä kokonaisuudessaan Asukastalo Kylämajassa. Tervetuloa tutustumaan! Kiitos Topi Vihervaaralle ja Hilkka Eteläpäälle heidän tekemistään opinnäytetöistä. Opiskelijoiden panos niin työharjoitteluissa, projekteissa kuin opinnäytetöissä tukee tärkeältä osaltaan Asukastalo Kylämajan kehittämistä.

13 Y H D E S S Ä E T E E N P Ä I N 13 Kevättä kohti mennään! Kyllä, kevättä kohti mennään. Jokainen aamu tuo tulleessaan muutaman minuutin lisää päivään. Asukastalolla tapahtuu monenlaista, eikä mikään päivä taida olla ihan toisensa kaltainen. Vaikka hyörinää ja vilinää riittää, tärkeää on myös se pysähtyminen. Asioiden ja ihmisten ääreen jääminen, edes hetkeksi. Koskaan ei voi olla niin kiire, ettei voisi nauraa yhdessä, kuunnella ja katsella, pysähtyä rinnalle. Tervetuloa Asukastalo Kylämajaan tehdään arjesta juhlaa! Aurinkoisin terveisin, Minna ja muut kylämajalaiset Seuraa Kylämajan elämää sosiaalisessa mediassa! KOTISIVU: FACEBOOK: BLOGI: Ota meihin yhteyttä ja tule tapaamaan asukastalolle! Työntekijäyhteyshenkilönä ja talon vastaavana Sointu Tulkki, , Opiskelijayhteyshenkilönä ja asukastalon käynnistämishankkeessa Minna Miettinen, , Vapaaehtoisyhteyshenkilönä ja VAHVA-senioriverkostossa Asta Jokinen, , Palveluohjaaja Pia Hänninen, Espoon kaupunki, Toiminnanohjaaja Kati Tarkiainen, Espoon mielenterveysyhdistys EMY ry, ,