PSK-tiedote 3/ syyskuuta (8)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PSK-tiedote 3/2011 26. syyskuuta 2011 1 (8)"

Transkriptio

1 PSK-tiedote 3/ (8) Sisällysluettelo 1 PSK:n hallitus 1.1 Budjetointiperusteet vuodelle Ehdotus hallitusvalinnoiksi PSK:n syyskokous ja Lenni-Kalle Taipale & Sami Pitkämö 3 Standardisointi 3.1 Vahvistetut standardit 3.2 Lausunnolla olevat standardit 3.3 Uusia standardisointikohteita 3.4 Uusia työryhmiä 3.5 Standardista PSK 4299 on löydetty virhe 4 Uudet jäsenet esittelyssä 4.1 Condens Heat Recovery Oy 4.2 Jimexo Tech Oy 4.3 Novox Oy 4.4 Sigma Solutions Oy 4.5 Vertex Systems Oy 5 PSK:n kevätseminaari PSK-standardien Japanin valloitus 7 PSK:n rahasto opinnäytetöiden tukemiseen In Memoriam Harry Raaste PSK:N HALLITUS 1.1 Budjetointiperusteet vuodelle 2012 Hallitus päätti seuraavista ensi vuoden budjetointiperusteista: Budjetti noudattelee vuoden 2011 budjetointiperusteita. Jäsenmaksut pysyvät suunnilleen samoina, ellei liikevaihtoon ole tullut muutoksia. Jäsenmaksun perusosa on 1700 euroa, ylärajaleikkuri pidetään edelleen 9500 eurossa ja jäsenmaksun alarajaksi tulee 500 euroa. Oppilaitosten jäsenmaksu pysyy 500 eurossa. 1.2 Ehdotus hallitusvalinnoiksi 2012 PSK:n hallitus ehdottaa syyskokoukselle seuraavia valintoja: Juha Kemppi CTS Engtec Oy:ltä jatkaa hallituksen puheenjohtajana. Hallituksen jäsen Pertti Leinonen jää eläkkeelle Rautaruukki Oyj:ltä vuoden 2011 lopussa ja eroaa hallituksesta. Hänen tilalleen valitaan korjaamopäällikkö Mika Kotila samasta yrityksestä. Yhdistyskokous valitsee hallituksen ja valtuutetulla osallistujalla on täysi oikeus ehdottaa omaa ehdokastaan hallituksen jäseneksi.

2 PSK-tiedote 3/ (8) 2 PSK:N SYYSKOKOUS 2011 PSK Standardisoinnin syyskokous pidetään torstaina Hotelli Kämpissä, Pohjoisesplanadi 29. Kokouksen jälkeen Lenni-Kalle Taipaleen ja Sami Pitkämön Semijukebox-Duo avaa musiikinteorian saloja. Iltapalan jälkeen on vuorossa torstain toivotut, jolloin osallistujat voivat esittää kappaletoivomuksiaan duolle. PSK:n jäsenyritysten henkilökunta, työryhmien jäsenet ja muut PSK:n yhteistyökumppanit ovat kaikki tervetulleita viettämään rattoisaa syysiltaa kanssamme. Kokouspäivän ohjelma: Tulokahvit PSK:n syyskokous Kuohuviinitarjoilu ja Kämpin historiaa Sami Pitkämö ja Lenni-Kalle Taipale duo Iltapala Sami Pitkämö ja Lenni-Kalle Taipale duo Hauskaa yhdessäoloa Tilaisuus päättyy lmoittautumisia toivotaan mennessä kokousjärjestelyjen vuoksi osoitteeseen psk(at)psk-standardisointi.fi Virallinen kokouskutsu lähetetään jäsenistön yhteyshenkilöille myöhemmin. 3 STANDARDISOINTI 3.1 Vahvistetut standardit Hallitus on vahvistanut seuraavat standardit: PSK 0201 PSK 6201 PSK 6312 Teollisuusventtiilit. Valinta ja käyttösuositus. 8 sivua Kunnossapito. Käsitteet ja määritelmät. 30 sivua Teollisuuden lujitemuovituotteet. Kunnonvalvonta. Aistinvarainen tarkastus. 3 sivua

3 PSK-tiedote 3/ (8) 3.2 Lausunnolla olevat standardit PSK 5701-e2 Kunnonvalvonnan värähtelymittaus. Käsitteet ja määritelmät. Lausuntoaika päättyy PSK 5717-e6 Kunnonvalvonta. Värähtelymittaus. Pakkovärähtelymuotojen mittaus. Lausuntoaika päättyy PSK 5981-e11 Tiedonsiirto. Tietoelementtiluettelo. Lausuntoaika päättyy Uusia standardisointikohteita Neste Jacobs Oy on ehdottanut, että PSK laatisi standardin Yrityksen tietoteknisen kypsyyden arviointi, jossa määritellään tietotekniikan alalla käytettävä terminologia ja laaditaan sen perusteella kyselylomake. Tarkoituksena olisi, että THTH tekisi standardiin perustuvan sovellutuksen, jolla yritykset voisivat vertailla omaa toimintaansa samalla alalla toimivien yritysten keskiarvoon. Hallitus päätti, että perustetaan työryhmä PSK 59/6 laatimaan asiasta standardi. Työryhmään on jo ilmoittautunut mukaan Juha-Matti Myyry Neste Jacobs Oy:ltä, Timo Syrjänen Pöyry Finland Oy:ltä, Matti Paljakka VTT:ltä ja Arto Marttinen Collaxion Oy:stä. Työryhmän ensimmäinen kokous pidetään tiistaina klo Uusia työryhmiä 34/2 Laserkeilauksen hankinta Arto Ala-Hiiro Erkki Hälikkä Kari Kotirinta Ari Puuskari Jukka Mäkelä Ari Rantasalo 59/7 Pumppujen hankinta Tero Ervola Arno Laaksonen Mikko Marttila Jyrki Minkkinen Niko Toikka Suomen Mallinnusmittaus Oy Sappi Finland I Oy Fortum Power and Heat Oy Profox Companies Oy Pöyry Finland Oy Bentley Systems Oy KSB Finland Oy Sweco Industry Oy ITT Water & WasteWater Suomi Oy Neste Oil Oyj Sulzer Pumps Finland Oy Mikäli haluatte osallistua uusien tai jo käynnissä olevien työryhmien toimintaan, ottakaa yhteyttä PSK:n toimistoon.

4 PSK-tiedote 3/ (8) 3.5 Standardista PSK 4299 on löydetty virhe Olemme valitettavasti löytäneet P235GH putkien alipaineen kestossa ja samalla jäykistejaoissa virheen. Virhe on systemaattinen eli mustan putken korroosiovara 1 mm on jäänyt laskennassa huomioimatta. Vaikutus näkyy lähes kaikissa taulukoissa ja vaatii korjauksen. Suoritamme laskelmat uudestaan mahdollisimman nopeasti. Taulukoissa olevista luvuista siis ainakin osa on hieman liian suuria. Standardista tehdään uusi painos ja se annetaan putkiluokkakäsikirjan mukana kunnes käsikirjasta tehdään uusi painos. 4 UUDET JÄSENET ESITTELYSSÄ 4.1 Condens Heat Recovery Oy Condens Heat Recovery Oy toimii energia- ja ympäristöaloilla. Toimipaikat sijaitsevat Porissa ja Hämeenlinnassa. Yrityksen tuotteita ovat kaasun lämmön talteenotto- ja puhdistuslaitteet sekä niihin liittyvät vedenkäsittelylaitteet. Yritys suunnittelee ja toimittaa sekä yksittäisiä laitteita että prosessikokonaisuuksia. Condensin prosessit toteutetaan pääosin yhdistelemällä kulloiseenkin käyttösovellukseen tarkoituksenmukaisia laitteita. Erillisiä toimitettavia laitekokonaisuuksia ovat mm. kaasujen märkäpesurit, märkäsähkösuodin, vedenkäsittelylaitteet, kaasu/kaasu korkealämpölämmönsiirtimet ja polttoainekuivurit. 4.2 Jimexo Tech Oy Tampereella sijaitsevan Jimexo Tech Oy:n päätuotteita ovat tekniset suunnittelupalvelut, asiantuntijatoiminta sekä teknologiatoimitukset. Tekniset suunnittelupalvelut sisältävät tehdas- ja prosessisuunnittelun, kone- ja laitesuunnittelun sekä sähkö- ja automaatiosuunnittelun. Yritys toimittaa tuotteitaan tällä hetkellä mm. teknologia-, kemian-, kaivos- ja metsäteollisuudelle. Toiminta laajenee koko ajan ja yritys panostaa kaikille teollisuudenaloille. 4.3 Novox Oy Novox on 2002 perustettu insinööritoimisto, joka on erikoistunut lämpötekniikkaan perustuviin uusiutuviin energiamuotoihin, uuteen energiatekniikkaan ja energiatalouteen sekä fossiilisten polttoaineiden uusiin hyödyntämistapoihin. Se palvelee energiantuotannon konseptien ja liiketoiminnan kehittämisessä, laitoshankkeiden valmistelussa, lupa- ja ympäristöasioissa sekä alan kehitystehtävissä. Yritys toimii energiantuotannon, teollisuuden, suunnittelun ja tutkimuksen muodostamassa rajapinnassa.

5 PSK-tiedote 3/ (8) 4.4 Sigma Solutions Oy Sigma Solutions Oy on tietojärjestelmien kehittämiseen, johdon konsultointiin sekä liiketoimintajärjestelmiin erikoistunut sovellus- ja ratkaisutoimittaja. Se toteuttaa ohjelmistokehitykseen, strategiseen suunnitteluun sekä projektinhallintaan liittyviä toimeksiantoja. Yritys toimittaa IBM Maximo kunnossapito- ja materiaalijärjestelmiä teollisuudelle, kaupalle, energiantuotantoon, laitoksille ja kunnossapidon palveluyrityksille sekä kotimaassa että ulkomailla. Lisäksi se kehittää ja integroi mobiiliratkaisuja kaikille tärkeimmille alustoille, erityisesti Androidille ja iphonelle. Sigmalla on pitkä historia niin prosesseihin liittyvien työkalujen (help desk, CMDB) kuin teknologiatyökalujen (ohjelmistojen ja käyttöjärjestelmien jakelu) kanssa. Sigma Solutions Oy on tytäryritys IT-alalla toimivassa Sigma-konsernissa. Konserni työllistää n henkeä Pohjoismaissa. Yritys on Ruotsissa johtava toimija IT-alalla ja se on kasvattamassa toimintaansa vahvasti Suomessa. 4.5 Vertex Systems Oy Vertex Systems Oy on vuonna 1977 perustettu suomalainen tietokoneohjelmistoja valmistava yritys. Se kehittää ja toteuttaa toimialakohtaisia suunnittelun ja tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisuja teollisuudelle. Yritys on kasvanut yli kolmen vuosikymmenen aikana CAD/PDM-ohjelmistotaloksi, jolla on asiakkaita ympäri maailmaa. Vertexohjelmistoja käytetään metalliteollisuuden koneita ja laitteita valmistavissa yrityksissä, pientalo- ja kalusteteollisuudessa, prosessiteollisuudessa sekä lämpö- ja voimalaitossektorilla kuten myös näitä palvelevissa suunnittelutoimistoissa. Yhtiön ohjelmistot ovat käytössä niin yritysten sisäisissä työryhmissä kuin laajoissa yritysverkostoissakin. Vertex Systems Oy on toimittanut yli 8000 Vertex-ohjelmistoa teollisuuden eri alojen käyttöön yhteensä 33 maahan. 5 PSK:N KEVÄTSEMINAARI Perinteinen PSK:n kevätseminaari pidetään tiistaina Helsingin uudessa Musiikkitalossa. Tällä kertaa teemana on Teknisten riskien hallinta teollisuudessa. Seminaari on PSK:n jäsenyritysten henkilökunnalle, työryhmien jäsenille ja yhteistyökumppaneille ilmainen. Seminaaritilaksi on varattu 200 henkeä vetävä Camerata-sali, joten tervetuloa kaikki asiasta kiinnostuneet. Jos paikat kuitenkin loppuvat kesken, niin seminaariosallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisia otetaan jo vastaan osoitteessa psk(at)psk-standardisointi.fi. Seminaarin ohjelma on tämän tiedotteen liitteenä. Seminaarin jälkeen pidetään PSK:n sääntömääräinen kevätkokous, johon kaikki ovat tervetulleita. Sen jälkeen ohjelmassa on kuohuviiniä ja Musiikkitaloon tutustumista sekä perinteinen iltapala virvokkeineen.

6 PSK-tiedote 3/ (8) 6 PSK-STANDARDIEN JAPANIN VALLOITUS Eräässä PSK:n tilaisuudessa esitettiin kysymykseen: Missäs niitä PSK:n standardeja käytetään vastaukseksi alla oleva kuva. Nyt voimme sanoa hyvin, että PSK:n standardeja käytetään myös Japanissa, koska kuluneen kesän aikana on sieltä tullut kaksi yhteensä 2000 euron tilausta. Japaniin matkasivat mm. PSK:n bestseller käsikirja 7 Putkiluokat ja PSK 3601 PI-kaavion symbolikirjasto. 7 PSK:N RAHASTO OPINNÄYTETÖIDEN TUKEMISEEN PSK on perustamassa rahastoa tai vastaavaa järjestelyä tukemaan opinnäytetöitä, joissa yhdistyvät yritysten, opiskelijoiden ja PSK:n tavoitteet. Tällä tiedotteella pyydetään yliopistojen professoreita ja oppilaitosten opettajia kartoittamaan opinnäytetöitä, jotka liittyvät teollisuuden toimintaan. PSK haluaa auttaa taloudellisesti nuoria tulevia asiantuntijoita sellaisissa projekteissa, joissa esimerkiksi opinnäytetyö edistää standardisointia.

7 PSK-tiedote 3/ (8) In Memoriam Harry Raaste Kapteeni, diplomi-insinööri Harry Fredrik Raaste kuoli Lappeenrannassa pitkällisen sairauden uuvuttamana. Hän oli syntynyt Viipurissa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Viipurin reaalikoulusta vuonna Isänmaallisena nuorukaisena Harry Raaste antautui sotilasuralle ja suoritti aktiiviupseerin tutkinnon kadettikurssilla 25. Hän osallistui Karjalan kannaksella taisteluihin sekä talvi- että jatkosodassa. Erottuaan puolustuslaitoksen palveluksesta vuonna 1947 Harry Raaste valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1952 ja palveli sen jälkeen osastopäällikön, teknisen osaston apulaispäällikön ja kunnossapitopäällikön tehtävissä Oy Kaukas Ab:ssä. Järjestelmällisenä ja tunnontarkkana henkilönä Harry Raaste kiinnostui standardisoinnin mahdollisuuksista parantaa yritysten toimintaedellytyksiä tehostamalla ja yhdenmukaistamalla eri yrityksissä tapahtunutta standardisointia. Prosessiteollisuuden Standardisoimiskerhon perustamiskokouksessa toukokuussa 1963 pitämässään avauspuheenvuorossa Harry Raaste korosti keskitetyn ja avoimen sekä luottamuksellisen yhteistyön merkitystä standardisointityössä. Hänen alustuksensa pohjalta käydyn keskustelun tuloksena päätettiin perustaa vapaamuotoinen, henkilöjäsenyyteen perustuva kerho, jonka puheenjohtajaksi hänet valittiin yksimielisesti. Ennen pitkää kuitenkin kävi selväksi, että henkilöjäsenyyteen perustava standardisointityö ei vastannut ajan vaatimuksia ja erinäisten vaiheiden jälkeen perustettiin yritysjäsenyyteen perustuva Prosessiteollisuuden Standardoimiskeskus PSK, jonka säännöt vahvistettiin Harry Raasteen puheenjohdolla toimineen valmisteluvaliokunnan työn pohjalta vain yhden sanan muutoksella. Yhdistyksen ensimmäisessä varsinaisessa syyskokouksessa dipl.ins. Harry Raaste valittiin yhdistyksen päätilintarkastajaksi, missä tehtävässä hän toimi yhteensä kymmenen vuotta. Ansioistaan prosessiteollisuuden standardisoimistyön edistämiseksi yli-insinööri Harry Raaste nimitettiin PSK:n kunniapuheenjohtajaksi yhdistyksen kymmenvuotisjuhlakokouksessa Aloitettuani toimintani PSK:n ensimmäisenä toiminnanjohtajana sain välittömästi Harry Raasteelta kutsun vierailla Oy Kaukas Ab:n teollisuuslaitoksissa Lappeenrannassa. Vierailun yhteydessä sain perusteellisen johdatuksen standardointityön siihenastisiin tapahtumiin ja tulevan toiminnan tavoitteisiin. Tapaamisessa luotiin pohja vuosikausia jatkuneelle hedelmälliselle ja rakentavalle yhteistyölle sekä vuosien mittaan vahvistuneelle ystävyydelle. Tuntemukseni mukaan Harry Raasteelle oli ominaista äärimmäinen perusteellisuus ja täsmällisyys sekä syvällinen ajattelu. Keskustelijana hän oli erittäin vaativa ja mukaansa tempaava. Hänen syvällistä asioihin perehtymistään kuvaa hyvin tapa, jolla hän hoiti vuosikymmeniä jatkunutta sairauttaan. Vieraillessaan kesäpaikassamme hänellä oli mukanaan kirjevaaka, jolla hän punnitsi jokaisen nauttimansa suupalan ja laski sen mukaan tarkkaan saamansa ravintomäärän. Näin hän menetteli jokaisen aterian yhteydessä vuosikaudet saavuttaen näin sairaudestaan huolimatta korkean 91 vuoden iän. Perehtyneisyytensä ansiosta hän pystyi antamaan neuvoja jopa lääkäreille sairauteensa liittyvistä asioista. Sama syvällinen perusteellisuus oli havaittavissa myös kaikissa Harry Raasteen työhön liittyvissä asioissa. Hän oli aina valmis antamaan tukeaan ja neuvojaan yhteiseen työhömme liittyvissä kysymyksissä. Harry Raasteen kodissa oli aistittavissa hyvin lämmin ja avoin tunnelma. Kodin ja perheen ohella hänen sydäntään lähellä oli Savitaipaleella sijaitseva kesäpaikka. Hän seurasi mielenkiinnolla aikansa tapahtumia, luki ahkerasti kirjallisuutta ja pohti syvällisesti elämän peruskysymyksiä. Shakki kuului hänen lempiharrastuksiinsa. Harry Raaste siunattiin haudan lepoon Savitaipaleen siunauskappelissa Hän jätti jälkeensä muiston, joka lämmittää mieltä vuosienkin vieriessä. Urpo Mukala PSK:n ensimmäinen toiminnanjohtaja

8 PSK-tiedote 3/ (8) Värikästä syksyä! PSK Standardisointiyhdistys ry Jari Viertävä toiminnanjohtaja Mirkka Tulokas sihteeri JAKELU Jäsenyritykset, työryhmien jäsenet, hallitus, SFS, MetSta, SESKO, KPY, TSAU, Varalaite

9 PSK:N KEVÄTSEMINAARI UUDESSA MUSIIKKITALOSSA TIISTAINA TEKNISTEN RISKIEN HALLINTA TEOLLISUUDESSA Tavoite Päätös perustuu valintaan, jossa riskien tunnistamisella on suuri merkitys. Teknisesti epäonnistuneet ratkaisut johtavat usein taloudellisten riskien toteutumiseen. Seminaarin tarkoituksena on esittää teknisten riskien tunnistamistarpeita ja -menetelmiä sekä miten riskejä pienennetään käytännössä. Luennoilla esitetään, miten riskienhallinta on kokonaisuuden hallintaa ja miten siinä eri seikat on otettava huomioon. Riskin toteutuessa sen vaikutus henkilöturvallisuuteen, ympäristöön tai tuotantoon määrittelee hyvin pitkälle, kuinka raskailla riskienhallintamenetelmillä uhat on tunnistettavissa ja pienennettävissä hyväksytylle tasolle. Luennoilla pyritään löytämään ratkaisu optimaaliseen riskien kartoitukseen ja kertomaan myös esimerkein kuinka siinä on onnistuttu. Kohderyhmä Tilaisuus on tarkoitettu teollisuuden ja sitä lähellä olevien yritysten henkilöstölle. Osallistujan teknisellä tai teollisuuden alalla ei ole merkitystä, sillä luennoilla asioiden käsittely ei ota kantaa teknisiin yksityiskohtiin. PSK:n jäsenyritysten henkilökunnalle, työryhmien jäsenille ja yhteistyökumppaneillemme tilaisuus on ilmainen. Seminaaritilaksi on varattu 200 henkeä vetävä Camerata-sali, joten tervetuloa kaikki asiasta kiinnostuneet. Mikäli paikat kuitenkin loppuvat kesken, niin seminaariin otetaan osallistujat ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen psk(a)psk-standardisointi.fi. Seminaarin puheenjohtajaksi on kutsuttu Ramentor Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehtinen. Hänen johtamansa yritys kehittää ja soveltaa ohjelmistotuotteita käytettävyyden, luotettavuuden ja kunnossapidon suunnitteluun sekä riskienhallintaan. Yrityksen tuotteet syntyvät yhdistämällä asiakkaiden tarpeet, uusi tutkimustieto ja alan kokemus sekä luotettava teknologia. Ohjelma 8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 9.00 Seminaarin avaus Avauksessa esitellään lyhyesti, miten käyttövarmuus on kehittynyt lähes omaksi tieteenalaksi ja miten se liittyy myös riskienhallintaan. Tänään tietotekniikka ja tietokoneiden laskentakapasiteetti mahdollistavat sellaisen tietomäärän hyödyntämisen, mistä pari vuosikymmentä sitten ei osattu kuvitellakaan ja nyt se on osana jokapäiväistä päätöksentekoprosessia. Toimitusjohtaja Timo Lehtinen Ramentor Oy 9.30 Riskienhallinta on kokonaisuus Mihin osiin riskienhallinta jakaantuu? Missä kohdin voidaan eniten vaikuttaa laitoksen turvalliseen käyttöön? Mistä riskien toteutuminen johtuu? Missä paukahtaa useimmin? Olisiko suunnittelussa tehty virhe voitu tunnistaa jollain riskienhallintamenetelmällä? Jos näihin kysymyksiin löydämme vastauksen, olemme lähempänä turvallista tuotantoa kuin ennen. Riskienhallintapäällikkö Sami Silvennoinen, Stora Enso Oyj Tauko

10 10.15 Mikä riskianalyysimenetelmä mihinkin tapaukseen Riskianalyysi, vikapuuanalyysi, herkkyysanalyysi, poikkeamatarkastelu (HAZOP), todennäköisen turvallisuuden arviointi (PSA) jne. Mitä menetelmiä teollisuus käyttää, mitä ne kertovat ja mihin tarkoitukseen ne sopivat. Onko juomaveden pullottaminen riskittömämpää kuin rikkihapon pullottaminen ja mikä on hyväksyttävä riskin taso? Johtava tutkija, professori Jan-Erik Holmberg, VTT, Kungliga tekniska högskolan Tauko Näinhän ei voinut käydä Vahinkoja sattuu silloin kun tapahtumaketju tai useampi odottamaton tapahtuma toteutuu yhtä aikaa. Riskienhallintamenetelmät eivät aina tunnista vaarattomia tapahtumia, jotka kuitenkin yhdessä voivat olla vaarallisia. Kuulijoille esitetään toteutuneita riskejä ja kyseenalaistetaan madoton tapahtuma. Luennoitsijalla on kymmenien vuosien kokemus valvovana viranomaisena Tukesissa. Turvallisuusasiantuntija Jorma Partanen Lounas Riskianalyysi prosessilaitoksessa Esityksissä kerrotaan, mikä menetelmä oli käytössä ja miten sen perusteella riskiä pienettiin hyväksyttävälle tasolle Case 1: Perussyyanalyysi voimalaitoksessa Asiantuntija Sanna Tiainen-Erkkilä, Fortum Oyj Projektipäällikkö Ville-Veikko Kylliäinen, Fortum Oyj Tauko Case 2: Kemikaalialtistuksen riskiarviointi Turvallisuuspäällikkö Mervi Satta, Fermion Oy Kahvitauko Elämisen riskit maailmankaikkeudessa Tähtitieteilijä Esko Valtaoja Loppukeskustelu Seminaarin jälkeen pidetään klo PSK:n sääntömääräinen kevätkokous, johon kaikki ovat tervetulleita. Kokouksen jälkeen päivän teemaa voi jäädä pohtimaan perinteisesti tarjoiltavan illallisen ja virvokkeiden merkeissä.