PSK-tiedote 4/ joulukuuta (10)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PSK-tiedote 4/2013 20. joulukuuta 2013 1 (10)"

Transkriptio

1 PSK-tiedote 4/ (10) Sisällysluettelo 1 PSK:n syyskokous Kokouksen kulku 1.2 Uudet hyväksytyt jäsenet 1.3 Hallituksen henkilövalinnat 1.4 Toiminnantarkastajien valinta 2 PSK:n 40-vuotisjuhlat Vanhalla Ylioppilastalolla 3 Standardisointi 3.1 Uusi työryhmä on aloittanut 3.2 Vahvistetut standardit 3.3 Uusia standardisointiehdotuksia 4 Uudet jäsenet esittelyssä 4.1 ATOR-Consultants Oy 4.2 Moventas Gears Oy 4.3 Sebicon Oy 4.4 Valmet Oyj 4.5 Vantaan Energia Oy 5 Hallituksen kokoukset PSK:n kevätseminaari Plan-kummilapsemme 1 PSK:N SYYSKOKOUS Kokouksen kulku PSK Standardisoinnin sääntömääräinen syyskokous pidettiin perjantaina Helsingin katajanokalla sijaitsevassa Ravintola Sipulissa, jonka sisustuksessa on säilytetty vanhojen makasiinien henki. PSK:n 40-vuotisjuhlien kunniaksi tilaisuuteen osallistuivat myös kokousedustajien seuralaisia, joten paikalla oli yhteensä 44 henkilöä. Ennen kokousta nautittiin yhdessä herkullinen lounas ja sovittiin, että kokous aloitetaan hieman myöhässä, jotta ruokailu voidaan hoitaa rauhallisesti ja pöytäseurueille jää riittävästi aikaa myös ajatusten vaihtoon. Kun kokous pääsi alkamaan, kokousedustajien seuralaiset menivät tutustumaan opastetulla kierroksella Uspenskin katedraaliin. Linkki syyskokouksen kuvagalleriaan: Kuvakooste kokouksesta

2 PSK-tiedote 4/ (10) Kokouksen avasi perinteisesti PSK:n hallituksen puheenjohtaja, joka kertoi positiivisia uutisia jäsenmäärän kehityksestä ja jäsenistön sitoutumisesta PSK:hon vaikeinakin aikoina. PSK:n hallituksen puheenjohtaja Juha Kemppi avaa kokouksen. Hän esitteli PSK:n jäsenmäärän kasvun vuosien varrelta. Tänä vuonna on PSK:hon tullut 14 uutta jäsentä, vaikka suhdanteet ovat kurittaneet lähes kaikkia teollisuuden aloja. Kokouksen puheenjohtajaksi kutsuttiin liiketoiminnan kehitysjohtaja Tarja Pursiainen Onninen Oy:stä, joka on aktiivisesti kommentoinut PSK:n lausunnolla olleita standardeja ja tuntee hyvin standardisoinnin koko kentän. Puheenjohtaja otti ohjakset käsiinsä ammattimaisesti ja veti kokouksen läpi huolellisesti, mutta rikkoi silti ajassa mitattuna läpimenon PSK:n nopeusennätyksen. 1.2 Uudet hyväksytyt jäsenet Kokouksessa hyväksyttiin yksimielisesti seuraavat jäsenet: 1. Arizona Chemical Oy 2. Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekami 3. Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä HSY 4. Masa-Metalli Oy 5. Moventas Gears Oy 6. Valmet Oyj on hakenut jäsenyyttä alkaen.

3 PSK-tiedote 4/ (10) 1.3 Hallituksen henkilövalinnat PSK:n nykyinen hallituksen puheenjohtaja Juha Kemppi on johtanut ansiokkaasti hallitusta 5 vuotta ja luopuu vuoden lopussa tehtävästä. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Andritz Oy:n suunnittelujohtaja Timo Juvonen. Timo Juvosella on laaja kokemus liikkeenjohdosta sekä teollisuuslaitosten esisuunnittelusta aina rakentamiseen ja käyttöönottoon asti. Kansainvälisellä kokemuksellaan hän pystyy ohjaamaan PSK:n toimintaa myös projektinviejien suuntaan, sillä se on hyvin kasvava alue kansantaloudessamme. Timo Juvonen ei astu uuteen tehtäväänsä kokemattomana, sillä hän on istunut yhden kolmivuotiskauden PSK:n hallituksessa. Myyntijohtaja Juha Kemppi CTS Engtec Oy:ltä valittiin hallituksen jäseneksi seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Erovuorossa oleva suunnittelupäällikkö Pertti Rahko on osa-aikaeläkkeellä ja hän ei ole enää käytettävissä, joten hänen tilalle valittiin resurssipäällikkö Heikki Kangas Stora Enso Oyj:ltä. Erovuorossa oleva Vice President Timo Syrjänen Pöyry Finland Oy:ltä valittiin uudelle kolmivuotiskaudelle. Erovuorossa olevan yksikön johtaja Veikko Päivärinne Sweco Industry Oy:ltä valittiin uudelle kolmivuotiskaudelle. Erovuorossa oleva T&E päällikkö Ville Vuorijärvi Sappi Finland Operations Oy:ltä valittiin uudelle kolmivuotiskaudelle. Erovuorossa oleva myyntijohtaja Henry Mikkonen Oy SKF Ab:ltä valittiin uudelle kolmivuotiskaudelle.

4 PSK-tiedote 4/ (10) 1.4 Toiminnantarkastajien valinta Toiminnantarkastajiksi valittiin Veli Erkki Lumme Neurovision Oy:stä ja Olli-Pekka Joronen Sweco Industry Oy:stä. Veli Erkki Lummen henkilökohtaiseksi varamieheksi valittiin Juha-Matti Myyry Neste Jacobs Oy:stä ja Olli-Pekka Jorosen henkilökohtaiseksi varamieheksi valittiin Toivo Pulkkinen Helsingin Energiasta. 2 PSK:N 40-VUOTISJUHLAT VANHALLA YLIOPPILASTALOLLA Vanhan Ylioppilastalon edustalla paloivat tervapadat perjantaina illasta myöhään yöhön. Ne ottivat vastaan yli 200 juhlavierasta ja kunnioittivat lepattavin liekein PSK Standardisoinnin 40-vuotisjuhlaa. Hallituksen puheenjohtaja Juha Kemppi tiivisti juhlapuheessaan PSK:n koko toiminnan perustan 15 minuuttiin. Perustana on yhteisöllisyys ja sen synnyttämä talkootyö. Ilman sitä PSK:ta ei varmaankaan olisi olemassa. Puheessaan hän toteaa, että ihmisen perusluonteessa on halu kuulua johonkin joukkoon, tulla hyväksytyksi siinä ja antaa oma panoksensa sille. PSK:ssa tämä on toteutunut ja me kaikki tällä juhlapaikalla olevat kuulumme samaan joukkoon. Tässä linkki juhlapuheeseen. Vanhan Ylioppilastalon juhlasaliin oli katettu 18 ruokapöytää. Valkoiset liinat ja valaistusmestari loivat juhlatunnelman. Sitä täydensivät lukuisat ahkeroivat tarjoilijat, joita hovimestari ohjasi kuin sinfoniaorkesteria. Illan menu oli runsaan juhlava, kaikki tapahtui ajallaan, puheensorina yltyi, tutut tapasivat toisiaan, naurunremahdus siellä ja naurunremahdus täällä, kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että vietettiin PSK Standardisoinnin 40-vuotispäivää.

5 PSK-tiedote 4/ (10) Juhlan klassisesta osuudesta vastasi kansainvälisesti tunnustettu oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano säestäjänään pianisti Janne Hovi. Dramaattinen sopraano soi kuin instrumentti, miten sen ääni voikaan olla niin kirkas, kuulas ja kaunis. Nyt juhlatunnelma on jo korkealla. Aariat Laulu kuulle Anton Dvorákin oopperasta Rusalka ja O Babbino mio caro Giacomo Puccinin oopperasta Gianni Schicchi ovat varmaankin tämän esityksen jälkeen monen juhlavieraan suosikkilistalla. Esityksen toisessa osassa mentiin hieman kevyempään suuntaan ja kuultiin tunnettuja operettisävelmiä Mustalaisruhtinattaresta sekä My Fair Lady:stä. Näyttelijä Miia Nuutila ja muusikko Antti Paavilainen ovat upea juontajapari, jonka yhteistoiminta on hyvin hitsautunut yhteen. Tarjoiluiden välissä juontajapari hauskuutti vieraita ja pitivät tunnelmaa yllä. Miia on televisiosta tuttu, muun muassa ohjelmasta Maajussille morsian ja Antti on Jean S. yhtyeessä laulajana. He vetivät illan läpi juhlallisen leppoisasti ja esittivät myös keksimänsä musiikillisen pienoisnäytelmän. PSK:n entisille toiminnanjohtajille Urpo Mukalalle ja Vesa Halmelle oli varattu aikaa omille puheenvuoroille. Urpo kertoi puheenvuorossaan PSK:n historiasta päivämäärien tarkkuudella ja Vesa kertoi, kuinka tärkeä korppu oli tiedonsiirrossa. Hän ihmetteli myös, miksi kannakkeita pitää standardisoida joka vuosituhannella.

6 PSK-tiedote 4/ (10) Juhlapuheessa toivotettiin tervetulleeksi PSK:n 40-vuotisjuhlien talkootansseihin. Juhlavieraat kiittivät ja tanssivat yli puolen yön. Eija Kantola ja Omega esittivät tuttuja tanssikappaleita ja sai monet tanssilattialle iloisen rytmin saattelemana. Kun valomerkki tuli yhdeltä, niin energisimmät lähtivät vielä jatkoille. Ilta meni oikein leppoisasti ja saadun palautteen perusteella juhlat olivat onnistuneet hyvin. Tässä linkki: Kuvakooste juhlasta 3 STANDARDISOINTI 3.1 Uusi työryhmä aloittanut Uusi työryhmä 72/4 Voiteluöljyjen puhtaus on pitänyt ensimmäisen kokouksensa. Työryhmään kuuluu seuraavat asiantuntijat: Kimmo Heikkinen pj Hydac Oy Esa Haili Telko Oy Mika Hirvonen Moventas Gears Oy Jani Konttila Oy SKF Ab Timo Nousiainen Colly Company Oy Ab Vesa Ylönen Colly Company Oy Ab Pertti Pulkkinen Efora Oyj Jari Rinkinen Tampereen teknillinen yliopisto Timo Tilus Ruukki Metals Oy 3.2 Vahvistetut standardit PSK:n hallitus on kokouksessaan vahvistanut seuraavat standardit: PSK 3604 Prosessin erottamisen suunnittelu ja hallinta. 23 sivua PSK 5721 Kunnonvalvonnan värähtelymittaus. Mittausasetukset. 12 sivua PSK 6702 Teollisuushydraulijärjestelmän suunnittelu ja hankinta. Suunnittelun lähtökohdat. 2. painos. 9 sivua PSK 8501 Voimalaitoksen vesikemia. Näytteenottolaitteisto. Suunnittelu ja hankinta. 18 s.

7 PSK-tiedote 4/ (10) 3.3 Uusia standardisointiehdotuksia 1 Kunnossapitojärjestelmän tietokenttien määrittely Ramentor Oy on ehdottanut, että CMMS-järjestelmään (kunnossapidon hallintajärjestelmä) määritettävistä tietokentistä laaditaan standardi. Yritykselle tulee paljon pyyntöjä asiakkailta laatia dokumentteja käyttövarmuuden hallinnan kannalta oleellisista tietokentistä ja siitä, missä muodossa tietoa kannattaisi kerätä, jotta sen avulla voitaisiin jatkossa tehdä kattavia tarkasteluita kohteen toiminnasta. Tältä alueelta ei kansainvälisesti tehtyjä standardeja löydy. Standardin ajatuksena voisi olla esitellä erilaisia tarpeellisia tietokenttiä, joista standardin lukija voisi täten poimia omiin tarpeisiinsa sopivat. Kerätyn kunnossapitodatan sisältö ja laatu on nykypäivänä edelleen erittäin puutteellista ihan muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta. Niiden tarkoitus on pääasiassa palvella juoksevaa operatiivista toimintaa, eikä niiden hyödyntämistä esimerkiksi laitteen/linjan toiminnan analysoinnin ja parantamisen kannalta ole luomisvaiheessa huomioitu tarpeeksi. Hallitus päätti koota työryhmän PSK 75/5 selvittämään mahdollisesti laadittavan standardin tehtävän laajuuden ja miten muut tietojärjestelmät liittyvät määriteltäviin tietokenttiin. Ensimmäiseen kokoukseen, joka olisi keskustelutilaisuus, kutsutaan laajasti asiaan liittyvien yritysten edustajia. 2 Automaation tiedonsiirron tietoelementit THTH ry on ehdottanut automaation tiedonsiirron tietoelementtien määrittelyä ja niihin linkitettyjen eri suunnittelujärjestelmien attribuuttien nimeämistä järjestelmäkohtaiset syntaksit huomioiden. Pohjana käytetään standardin ISO määrittelemiä tietoelementtejä siinä laajuudessa kuin niitä on saatavissa. Hallitus päätti koota työryhmän PSK 74/2 laatimaan standardin aiheesta. 4 UUDET JÄSENET ESITTELYSSÄ 4.1 ATOR-Consultants Oy Yrityksen pääliiketoiminta-alueena ovat öljy ja öljytuotteiden sekä kemikaalien kuljetuksen ja varastoinnin suunnittelutehtävät. Erikoisosaamista ovat esimerkiksi öljyn ja öljytuotteiden kalliosäiliövarastointi. Muina palveluina yritys tarjoaa projektin johtoa ja riskianalyyseja.

8 PSK-tiedote 4/ (10) 4.2 Moventas Gears Oy Yritys on yksi maailman johtavista vaihdevalmistajista. Yhtiö valmistaa voimansiirtoratkaisuja esimerkiksi tuulivoima-, sellu- ja paperi- sekä kaivosteollisuudelle ja tarjoaa kattavat palvelut vaihteiden huoltoon, ylläpitoon ja etähallintaan. Yhtiöllä on noin 900 työntekijää 14 maassa sekä maailmanlaajuinen yhteistyökumppaniverkosto. 4.3 Sebicon Oy Yritys on Bentleyn 2D / 3D / BIM CAD-suunnitteluohjelmistojen ja tiedonhallintajärjestelmien toimittaja, joka on keskittynyt Bentley-konsernin tuotteisiin sekä sovelluksiin. Ratkaisut kattavat yritysten ja julkisen sektorin mekaniikka-, laitos-, rakennus-, sähkö- ja yhdyskuntasuunnittelun sekä maastomallinnuksen kaikki tarpeet. Palveluihin kuuluvat koulutus-, konsultointi-, asiantuntija- ja laserkeilauspalvelut. Sebicon Oy on valtuutettu Bentley Institute -koulutuskeskus ja ohjelmistojen jälleenmyyjä. Sebicon Oy järjestää Bentley Institute -koulutuksia Helsingin Vallilassa. 4.4 Valmet Oyj Metso Oyj jakautuu vuoden 2014 alussa kahdeksi erilliseksi pörssiyhtiöksi. Jakautumisen jälkeen Metson Massa, paperi ja voimantuotanto -liiketoiminnat muodostavat uuden yhtiön Valmet Oyj:n, kun taas Kaivos ja maarakennus sekä Automaatio - liiketoiminnat jäävät Metso Oyj:lle. 4.5 Vantaan Energia Oy Vantaan Energia Oy on yksi Suomen suurimmista kaupunkienergiayhtiöistä. Yhtiön omistavat Vantaan (60 %) ja Helsingin (40 %) kaupungit. Vantaan Energia Oy tuottaa ja myy sähköä ja kaukolämpöä. Lisäksi se tarjoaa maakaasua teollisuuden tarpeisiin. Yhtiö vastaa kaukolämpöverkostojen rakentamisesta ja huollosta Vantaalla. Merkittävä osa sähköstä syntyy tehokkaasti sähkön ja lämmön yhteistuotantona Martinlaakson voimalaitoksessa, joka käyttää pääpolttoaineina maakaasua ja kivihiiltä. 5 HALLITUKSEN KOKOUKSET 2014 Mikäli jäsenistöllä on kysyttävää tai jäsenyritys haluaa jostain asiasta kuulla hallituksen mielipiteen, voitte lähettää viestin PSK:n hallitukselle ennen kokousta. Kokousajat on sovittu seuraavasti: 1. Hallituksen kokous 1/ Hallituksen kokous 2/ Hallituksen kokous 3/ Hallituksen kokous 4/ Hallituksen kokous 5/ Hallituksen kokous 6/

9 PSK-tiedote 4/ (10) 6 PSK:N KEVÄTSEMINAARI PSK Standardisointi järjestää jäsenistölleen perinteisen päivän mittaisen maksuttoman kevätseminaarin Projektitoiminta Ⅵ Investointiprojektin turvallinen läpivienti" Helsingin Pörssitalossa torstaina Luennoilla käsitellään projektin toteutuksen turvallisuuteen liittyviä asioita, joita ei voi ohittaa organisaatioiden millään tasolla. Järjestelmällisellä panostuksella työturvallisuuden parantamiseen on monessa yrityksessä saatu merkittäviä tuloksia. Seminaarissa etsitään toteutuneiden turvallisuuteen tähtäävien kehitysprojektien avulla parhaita käytäntöjä työtapaturmien 0-toleranssin saavuttamiseksi. PSK:n jäsenyritysten henkilökunnalle, työryhmien jäsenille ja yhteistyökumppaneillemme tilaisuus on ilmainen. Seminaaritilat on varattu 150 osallistujalle, joten tervetuloa kaikki asiasta kiinnostuneet. Mikäli paikat kuitenkin loppuvat kesken, niin seminaariin otetaan osallistujat ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautua voi sähköpostitse osoitteeseen Seminaarin ohjelma on tämän tiedotteen liitteenä. 7 PLAN-KUMMILAPSEMME Planin vapaaehtoistyöntekijä Kihanji Joyce oli vieraillut kummilastemme luona ja kertoi meille hieman heidän kuulumisiaan. Airine Peter Mpondange on 13-vuotias tyttö. Hän asuu Tansaniassa Ifakaran alueella perheensä kanssa ja käy peruskoulua. Lempiaineekseen hän ilmoittaa matematiikan. Koulumatka taitetaan kävellen ja se kestää noin 45 minuuttia. Airine on pysynyt terveenä ja voi hyvin. Lähimmälle terveysasemalle on matkaa saman verran kuin kouluun. Perheen äiti, Melasiana, palasi juuri sadonkorjuusta takaisin kotiin ja samoin pikkuveli Samson, joka oli asunut äidin poissaolon ajan muiden sukulaisten luona.

10 PSK-tiedote 4/ (10) Toinen kummilapsistamme, Sethi Raphael Mwamalala, on jo 17 vuotta täyttänyt poika. Sethi asuu Airinen tavoin Ifakarassa perheineen. Hän käy peruskoulua ja hänen lempiaineensa on myös matematiikka. Perhe on pysynyt terveenä eikä vakavampia sairauksia ole ollut. Ifakarassa suoritetaan hanketta, jossa paikallisen yhteistyökumppanin tukemisella jaetaan pienlainoja perheille. Tämä tukee yrittäjyyttä ja estää perheiden syrjäytymistä. Rauhallista joulua ja iloista uutta vuotta 2014! PSK Standardisointiyhdistys ry Jari Viertävä toiminnanjohtaja Pia Koponen sihteeri JAKELU Jäsenyritykset, työryhmien jäsenet, hallitus, SFS, METSTA, SESKO, KPY

11 PSK:N KEVÄTSEMINAARI PÖRSSITALOSSA TORSTAINA (2) PROJEKTITOIMINTA Ⅵ INVESTOINTIPROJEKTIN TURVALLINEN LÄPIVIENTI Tavoite Luennoilla käsitellään projektin toteutuksen turvallisuuteen liittyviä asioita, joita ei voi ohittaa organisaatioiden millään tasolla. Järjestelmällisellä panostuksella työturvallisuuden parantamiseen on monessa yrityksessä saatu merkittäviä tuloksia. Seminaarissa etsitään toteutuneiden turvallisuuteen tähtäävien kehitysprojektien avulla parhaita käytäntöjä työtapaturmien 0-toleranssin saavuttamiseksi. Tilaisuuden osallistujat voivat haastaa luennoitsijat ja kyseenalaistaa esitettyjä totuuksia, jolloin uudet ideat saavat tilaisuuden tulla esille. Kohderyhmä Tilaisuus on tarkoitettu sekä tilaajien että toimittajien edustajille. Osallistujan teknisellä tai teollisuuden alalla ei ole merkitystä, sillä luennoilla asioiden käsittely ei ota kantaa teknisiin yksityiskohtiin. PSK:n jäsenyritysten henkilökunnalle, työryhmien jäsenille ja yhteistyökumppaneillemme tilaisuus on ilmainen. Seminaaritilaksi on varattu 150 henkeä vetävä Pörssisali, joten tervetuloa kaikki asiasta kiinnostuneet. Mikäli paikat kuitenkin loppuvat kesken, niin seminaariin otetaan osallistujat ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen psk(a)psk-standardisointi.fi. Seminaarin puheenjohtajaksi on kutsuttu HSEQ-johtaja Kirsi Rintamäki Neste Jacobs Oy:stä. Hänellä on pitkä kokemus projekteista ja niiden toteutuksesta Pohjoismaiden suurimmalla teollisuusalueella, jossa vaara vaani monella tapaa, jos sitä ei pystytä tunnistamaan ja poistamaan. Prosessit ovat monimutkaisia ja väliaineet usein vaarallisia, siksi Neste Jacobs Oy on panostanut merkittävästi turvallisuuteen. Kirsi Rintamäki korostaa kuitenkin, että tärkeintä on oikea asenne ja turvallisuuden huomioiminen investointiprojektin kaikissa vaiheissa, esisuunnittelusta käyttöönottoon, sekä toimistossa että työmaalla. Siirtyminen toimistosta työmaalle on varsinkin kokemattomille nuorilla vaarallinen vaihe työelämässä. Ohjelma Klo 8.30 Klo 9.00 Klo 9.30 Klo Ilmoittautuminen ja aamukahvi Seminaarin avaus Pyrkimyksenä on 0-tapaturmaa ja sen toteutumiseen on kehitetty myös hyväksi todettuja menetelmiä. Tapaturmia kuitenkin sattuu ja siksi avauksessa esitetään yhteenveto kyselystä, joka tehtiin edellisessä PSK:n kevätseminaarissa. Siihen on koottu eri henkilöiden tietoon tulleita tapaturmia ja miten ne olisi voinut mahdollisesti estää. Lisäksi läheltä-pititilanteet on otettava vakavasti, sillä ne ovat varoituksia ja niiden selvittäminen lisää turvallisuutta konkreettisesti heti. Lisäksi avauksessa esitellään, miten Neste Jacobs Oy on pystynyt lisäämään työturvallisuutta. HSEQ-johtaja Kirsi Rintamäki Neste Jacobs Oy Turvallisuus lainlaatijan näkökulmasta Työturvallisuuslaki on pakottava laki, mutta mitä muita viranomaismääräyksiä pitää noudattaa. Päättäjiä herätellään myös vastuukysymyksillä, sillä aina vakavan onnettomuuden sattuessa, syyllisiä etsitään esimiestasolta, jolla on turvallisuuteen liittyviä velvoitteita. Ylijohtaja Leo Suomaa, Sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosasto ( ) Tauko

12 2 (2) Klo Klo Klo Klo Klo Klo Klo Klo Klo Klo Klo Klo Nolla tapaturmaa foorumin konkreettinen tulos Nolla tapaturmaa -foorumi on suomalaisten työpaikkojen muodostama verkosto, jonka tavoitteena on työturvallisuuden jatkuva edistäminen. Luennolla esitetään menetelmä, jolla turvallisuutta jäsenyrityksissä edistetään ja mitä konkreettisia tuloksia on saavutettu. Kehittämispäällikkö Mika Liuhamo, Työterveyslaitos ( ) Tauko Turvallisuuskorttiviidakko ja mitä sillä on saavutettu Joka hommaan pitää olla jokin kortti, joka antaa luvan tehdä jotain. Mitä maailmalla on sattunut, että tällaiseen korttiviidakkoon on menty ja mitä konkreettista on saavutettu. Luennoitsijalla on kymmenien vuosien kokemus valvovana viranomaisena Tukesissa. Turvallisuusasiantuntija Jorma Partanen ( ) Tauko Esimiehen työsuojeluvastuu ja sen kohtaaminen Investointiprojektin toteutusvaiheessa työtä tehdään joskus hyvinkin vaativissa olosuhteissa. Laitteiden koekäynnistykset tapahtuvat keskeneräisten asennustöiden lomassa, telineitä puretaan ja kootaan, kullakin on oma tehtävänsä ja pitäisi huomioida muutakin kuin oma työnsä. Esimies lähettää asennustyön sekaan omat asentajansa, mutta entäs sitten kun jotain ikävää sattuu. Toimitusjohtaja Juha Merjama Tapaturva Oy ( ) Lounas Case 1: Ensi kertaa laitostyömaalla Turvallisuusasiat voidaan hoitaa projektin sisällä. Rautaruukilla Raahessa panostettiin voimakkaasti masuunien peruskorjausprojekteissa turvalliseen työskentelyyn ja kaikille projektissa mukana olleille annettiin pakollinen erillinen turvallisuuskoulutus ennen työmaalle pääsemistä. Näin myös toimistosta ensi kertaa työmaalle siirtyminen tehdään turvallisemmaksi. Projektipäällikkö Jarmo Naula Ruukki Metals Oy ( ) Tauko Case 2: Ennakoi.fi Alihankkijat turvallisuuden tiellä Turvallisuus on kaikkia yhteisen työpaikan organisaatioita ja henkilöstöryhmiä yhdistävä tekijä. Caverionin julkaisema ennakoi.fi-palvelu tarjoaa isoille organisaatioille tutut ennakoivan turvallisuustyön mallit ja ilmoituskanavat koko arvoketjun käyttöön. Turvallisuudessa tulokset tehdään ennakoivalla turvallisuustyöllä. HSE-päällikkö Petri Lundahl, Caverion Industria Oy ( ) Kahvitauko Onko riskitön elämä elämisen arvoista? Mitä turvallisuus on, onko se riskien hallintaa vai hetken olotila vai elämmekö siinä illuusiossa, että olemme turvassa. Meidän pitää ensin kohdata vaara ja sitten voittaa vaara sen jälkeen tunnemme olevamme turvassa. Ammattilaisvuorikiipeilijä Veikka Gustafsson ( ) Loppukeskustelu Seminaarin jälkeen pidetään klo PSK:n sääntömääräinen kevätkokous, johon kaikki ovat tervetulleita. Kokouksen jälkeen päivän teemaa voi jäädä pohtimaan perinteisesti tarjoiltavan illallisen ja virvokkeiden merkeissä.

PSK-tiedote 1/2015 5.3.2015 1 (6)

PSK-tiedote 1/2015 5.3.2015 1 (6) PSK-tiedote 1/2015 1 (6) Sisällysluettelo 1 PSK:n hallitus 2 PSK:n kevätseminaari Finlandia-talossa 16.4.2015 3 Yhdistyksen kevätkokous Finlandia-talossa 16.4.2015 4 Uudet jäsenet esittelyssä 5 Standardisointi

Lisätiedot

PSK-tiedote 1/2009 2. maaliskuuta 2009 1 (6)

PSK-tiedote 1/2009 2. maaliskuuta 2009 1 (6) PSK-tiedote 1/2009 1 (6) Sisällys 1 PSK:n hallituksen kokous 2 Hallituksen uusi puheenjohtaja esittäytyy 3 Yhdistyksen kevätkokous 4 Standardisointi 4.1 Vahvistetut standardit 4.2 Lausunnolla olevat standardit

Lisätiedot

SFS 90 vuotta Mistä kaikki alkoi s. 4. Lausuntopyyntöpalvelu avattu s. 9. Jalanjälkistandardit tutuiksi s. 14

SFS 90 vuotta Mistä kaikki alkoi s. 4. Lausuntopyyntöpalvelu avattu s. 9. Jalanjälkistandardit tutuiksi s. 14 3 2014 SFS 90 vuotta Mistä kaikki alkoi s. 4 Lausuntopyyntöpalvelu avattu s. 9 Jalanjälkistandardit tutuiksi s. 14 Pääkirjoitus Standardeista suurta hyötyä yhteiskunnalle Standardit eivät hyödytä yksin

Lisätiedot

PSK-tiedote 2/2012 15. kesäkuuta 2012 1 (8)

PSK-tiedote 2/2012 15. kesäkuuta 2012 1 (8) PSK-tiedote 2/2012 1 (8) Sisällysluettelo 1 PSK:n kevätkokous 2012 2 PSK:n kevätseminaarin palaute 3 PSK:n syyskokous 15.11.2012 Ritarihuoneella 4 Uusien jäsenten esittely 4.1 Aquaflow Oy 4.2 Eka Synthomer

Lisätiedot

UUTISLEHTI. Ohjausryhmän kolumni: Turvallisuuskulttuurioppia Tampereella. Hyvä työsuojelutoimikunta. PerkinElmerin työsuojelutoimikunta

UUTISLEHTI. Ohjausryhmän kolumni: Turvallisuuskulttuurioppia Tampereella. Hyvä työsuojelutoimikunta. PerkinElmerin työsuojelutoimikunta TOUKOKUU 2015 UUTISLEHTI Ohjausryhmän kolumni: Turvallisuuskulttuurioppia Tampereella Hyvä työsuojelutoimikunta PerkinElmerin työsuojelutoimikunta Menetetyn työajan kustannukset APAJA-hanke Tunnelmia kevätseminaarista

Lisätiedot

AMMATILLINEN OPETTAJAKORKEAKOULU

AMMATILLINEN OPETTAJAKORKEAKOULU Tampereen ammattikorkeakoulu AMMATILLINEN OPETTAJAKORKEAKOULU Opettajankoulutuksen kehittämishanke Työturvallisuuskorttikoulutuksen kehittäminen Tampereen kaupungin tilakeskuksen siivoustuotantoyksikössä

Lisätiedot

Hyvästä erinomaiseksi turvallisuuden saralla

Hyvästä erinomaiseksi turvallisuuden saralla Numero 2 / 2007 Johtoryhmän kolumni: Hyvästä erinomaiseksi turvallisuuden saralla Uudistettu työturvallisuuslaki saanut aikaan muutoksia työpaikoilla Työsuojeluvaltuutetun toimintakertomus Työhyvinvointi

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 1/2015. 250 Tampere. TAMPEREEN HYVINVOINTIPALVELUT JHL ry. Kevätkokous 28.4.2015. Eduskuntavaalit Ennakkoäänestys 8.-14.4 Vaalipäivä 19.

JÄSENLEHTI 1/2015. 250 Tampere. TAMPEREEN HYVINVOINTIPALVELUT JHL ry. Kevätkokous 28.4.2015. Eduskuntavaalit Ennakkoäänestys 8.-14.4 Vaalipäivä 19. JÄSENLEHTI 1/2015 250 Tampere TAMPEREEN HYVINVOINTIPALVELUT JHL ry Kevätkokous 28.4.2015 Eduskuntavaalit Ennakkoäänestys 8.-14.4 Vaalipäivä 19.4 Lehti 2/2015 JHL 250 Tampere nro 2/2015 ilmestyy kesäkuussa

Lisätiedot

HENRY Foorumi 2014 4.11.2014 Royal at Crowne Plaza, Helsinki. Ihmisten kanssa huipulle! 2/2014. Professor Julian Birkinshaw, London Business School

HENRY Foorumi 2014 4.11.2014 Royal at Crowne Plaza, Helsinki. Ihmisten kanssa huipulle! 2/2014. Professor Julian Birkinshaw, London Business School Henry Ihmisten kanssa huipulle! Jäsentiedote 2/2014 Professor Julian Birkinshaw, London Business School Hallituksen puheenjohtaja Anne Berner, Vallila Interior Kehitysjohtaja Sami Honkonen, Reaktor HENRY

Lisätiedot

2/2008 Oulun aktiiveilla monipuoliset verkostot

2/2008 Oulun aktiiveilla monipuoliset verkostot 2/2008 Oulun aktiiveilla monipuoliset verkostot UUSI sisältö 12 Yhteistoiminta työnantajan ja henkilökunnan kesken toimii Porvoossa erinomaisesti. Oulu haluaa vähentää ruuhkia ja turhaa liikennettä keskustassa,

Lisätiedot

Yrittäjätiedote 3 2008

Yrittäjätiedote 3 2008 Yrittäjätiedote 3 2008 YRITTÄJÄVIIKKO 5. 11.10., LUVASSA PALJON TAPAHTUMIA KUNNALLISVAALIT 26.10. YRITTÄJÄEHDOKKAAT VASTAAVAT YRITTÄJYYS TURVAA LÄHIPALVELUT MAHIS TYÖHÖN -PROJEKTI KEUKE KEHITTÄÄ KESKI-UUDENMAAN

Lisätiedot

DUUNI BUUMI -KAMPANJA, PILOTTIHANKE JÄRVENPÄÄSSÄ SYYSKOKOUSKUTSU UUSI VEROTILIMENETTELY KÄYTTÖÖN V. 2010 ALUSTA ESITTELYSSÄ ÄÄNIMAISEMA JA MESTART

DUUNI BUUMI -KAMPANJA, PILOTTIHANKE JÄRVENPÄÄSSÄ SYYSKOKOUSKUTSU UUSI VEROTILIMENETTELY KÄYTTÖÖN V. 2010 ALUSTA ESITTELYSSÄ ÄÄNIMAISEMA JA MESTART DUUNI BUUMI -KAMPANJA, PILOTTIHANKE JÄRVENPÄÄSSÄ SYYSKOKOUSKUTSU UUSI VEROTILIMENETTELY KÄYTTÖÖN V. 2010 ALUSTA ESITTELYSSÄ ÄÄNIMAISEMA JA MESTART ELIAS-KIRJAN 25-VUOTISJUHLAT LOPPUVUODEN TAPAHTUMAKALENTERI

Lisätiedot

Paletti innostui työsuojelusta

Paletti innostui työsuojelusta N:o 7 Syyskuu 2011 Paletti innostui työsuojelusta Tikkurila maalaa turvallista tulevaisuutta Sisäasiainministeriö kartoittaa HSEQ Monitor Riskillä 3T Online verkkokauppa avattu 1 Pääkirjoitus 3T 10v Kymmenen

Lisätiedot

Kyltti. 4 Mitä tapahtui vuonna 2007? 8 Tulevaisuus yhdessä 10 Uusi palkkausjärjestelmä 14 Marokon erilaiset työolot 21 Kokoukseen ja risteilylle!

Kyltti. 4 Mitä tapahtui vuonna 2007? 8 Tulevaisuus yhdessä 10 Uusi palkkausjärjestelmä 14 Marokon erilaiset työolot 21 Kokoukseen ja risteilylle! Kyltti Yksityisten lääkintä- ja terveyspalvelulaitosten työntekijät YLTT ry:n jäsenlehti 1/2008 4 Mitä tapahtui vuonna 2007? 8 Tulevaisuus yhdessä 10 Uusi palkkausjärjestelmä 14 Marokon erilaiset työolot

Lisätiedot

Op Kauhia kakku! pilaskunnan hyviä käytäntöjä

Op Kauhia kakku! pilaskunnan hyviä käytäntöjä Kauhia kakku! Oppilaskunnan hyviä käytäntöjä Kauhia kakku! Oppilaskunnan hyviä käytäntöjä Toimitus Tiina Karhuvirta Haastattelujen teko Emilia Valkonen Kommentoija Sinikka Mäntysalo-Lamppu Graafinen suunnittelu

Lisätiedot

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset

TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset TEOLLISUUDEN SUUNNITTELUPALVELUIDEN HANKINTA JA VALINTAKRITEERIT SEKÄ PALVELUITARJONNAN SUUNTAAMINEN: Tulokset ja johtopäätökset Ari Koskela 2009 LUKIJALLE Kädessäsi on ote diplomityöstä, jossa selvitettiin

Lisätiedot

Tervetuloa kevätkokouspäiville Turkuun...s. 4-7. Sorrento kutsuu BPW kongressiin...s. 8. Turkulaisia liike- ja virkanaisia...s.

Tervetuloa kevätkokouspäiville Turkuun...s. 4-7. Sorrento kutsuu BPW kongressiin...s. 8. Turkulaisia liike- ja virkanaisia...s. BPW Finland BUSINESS AND PROFESSIONAL WOMEN 1/2012 Tervetuloa kevätkokouspäiville Turkuun...s. 4-7 Sorrento kutsuu BPW kongressiin...s. 8 Turkulaisia liike- ja virkanaisia...s. 10-15 Liiton toimistolla

Lisätiedot

PSK tiedote 1/2007. 16. helmikuuta 2007 1 (5)

PSK tiedote 1/2007. 16. helmikuuta 2007 1 (5) PSK tiedote 1/2007 1 (5) Sisällys 1 PSK:n hallitus 2 Yhdistyksen kevätkokous 3 Standardisointi 3.1 Vahvistetut standardit 3.2 Lausunnolla olevat standardit 3.3 Uusia standardisointikohteita 3.4 Uudet painokset

Lisätiedot

Luottomiehet-Kreditmännen ry on elinvoimainen ja vireä yhdistys

Luottomiehet-Kreditmännen ry on elinvoimainen ja vireä yhdistys 1/2000 SISÄLLYSLUETTELO Pääkirjoitus... 3 Syyskokous... 4 Puheenjohtajan palsta Toiminta- ja strategiasuunnitelma... 6 Luottomiehet-Kreditmännen ry säännöt... 10-11 Kunniajäsenistä... 11 Luottomiehet-Kreditmännen

Lisätiedot

Uudistettu työehtosopimus s. 4 6

Uudistettu työehtosopimus s. 4 6 Ilmailualan Unioni IAU ry:n jäsenlehti 16.6.2006 NRO 3 Uudistettu työehtosopimus s. 4 6 2 S I S Ä L L Y S 4 Uudistettu työehtosopimus - Selkeä ja entistä helppokäyttöisempi 7 Edustajiston sääntömääräinen

Lisätiedot

Auli Aaltonen. Eläköön ekonomit! 2

Auli Aaltonen. Eläköön ekonomit! 2 Auli Aaltonen Eläköön ekonomit! 2 Porin Seudun Ekonomit ry 2003 2013 Julkaisija ISBN ISBN Kuvat Taitto Paino Porin Seudun Ekonomit ry 978-952-93-1781-3 (nid.) 978-952-93-1783-7 (PDF) Porin Seudun Ekonomit

Lisätiedot

AUTO- KATSASTAJAT 1/2003. Autokatsastajat Ak ry:n järjestölehti 20. vuosikerta

AUTO- KATSASTAJAT 1/2003. Autokatsastajat Ak ry:n järjestölehti 20. vuosikerta AUTO- KATSASTAJAT 1/2003 Autokatsastajat Ak ry:n järjestölehti 20. vuosikerta Puheenjohtajan palsta Palkkausjärjestelmä Suomen Autokatsastus Oy:ssa palkkausjärjestelmän nykymuotoinen kehitystyö aloitettiin

Lisätiedot

INNOVAATIOAREENAN JÄRJESTÄJÄN OPAS. Anu Raappana ja Riikka Tiitta Faktaduo

INNOVAATIOAREENAN JÄRJESTÄJÄN OPAS. Anu Raappana ja Riikka Tiitta Faktaduo INNOVAATIOAREENAN JÄRJESTÄJÄN OPAS Anu Raappana ja Riikka Tiitta Faktaduo Tätä tekstiä saa vapaasti kopioida ja julkaista muokkaamattomana kokonaan tai osittain, edellyttäen että alkuperäinen tekijä ja

Lisätiedot

5. 2013. Työnohjaus Työhyvinvointi Teatteri ja työelämän kehittäminen. Teema: henkilöstö

5. 2013. Työnohjaus Työhyvinvointi Teatteri ja työelämän kehittäminen. Teema: henkilöstö 5. 2013 Työnohjaus Työhyvinvointi Teatteri ja työelämän kehittäminen Teema: henkilöstö Vanhustenhuollon Uudet Tuulet 3 Pääkirjoitus 4 Työelämässä on huomioitava myös nuoret 6 Työnohjaaja auttaa työyhteisiöä

Lisätiedot

SATAKUNNAN INSINÖÖRIT RY:N JÄSENLEHTI www.satakunnaninsinoorit.fi 1/2014

SATAKUNNAN INSINÖÖRIT RY:N JÄSENLEHTI www.satakunnaninsinoorit.fi 1/2014 SATAKUNNAN INSINÖÖRIT RY:N JÄSENLEHTI www.satakunnaninsinoorit.fi 1/2014 Kannen kuva: Jari Vihervirta - Markku Uusitalo jatkaa SATIn ruorissa myös kaudella 2014-2015. 1/2014 Tässä numerossa Pääkirjoitus...5

Lisätiedot

Projektien projekti. mitattavaa hyötyä yhteistyöllä. Serviisi, Equal-yhteisöaloite, loppuraportti KATRI SALONEN & SANNA MERISALO (TOIM.

Projektien projekti. mitattavaa hyötyä yhteistyöllä. Serviisi, Equal-yhteisöaloite, loppuraportti KATRI SALONEN & SANNA MERISALO (TOIM. Turun ammattikorkeakoulun puheenvuoroja 40 KATRI SALONEN & SANNA MERISALO (TOIM.) YISET SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAJAT VARSINAIS-SUOMESSA Hyvinvointiklusterin esiselvitys Projektien projekti

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 3/2013. Jyväskylä 2020 Cyber Security City s. 14. Advisory boardilla on vaikuttavuutta s. 11 KESKI-SUOMEN KAUPPAKAMARIN

JÄSENTIEDOTE 3/2013. Jyväskylä 2020 Cyber Security City s. 14. Advisory boardilla on vaikuttavuutta s. 11 KESKI-SUOMEN KAUPPAKAMARIN KESKI-SUOMEN KAUPPAKAMARIN WWW.CENTRALFINLANDCHAMBER.FI JÄSENTIEDOTE 3/2013 Jyväskylä 2020 Cyber Security City s. 14 KEHU KAVERIA Markus Kalliolla ja Tiia Valkamalla yhteistyö pelaa s. 8 KASVU OPENISTA

Lisätiedot

Henkiriepu. Positiiviset ry:n jäsentiedote 3/2009

Henkiriepu. Positiiviset ry:n jäsentiedote 3/2009 Henkiriepu Positiiviset ry:n jäsentiedote 3/2009 SISÄLLYS 3/2009 3 POSITIIVISET RY 20 VUOTTA 4 Vaikuttamista 20 vuotta 7 Toivon voima 9 Toimintaa 20 vuotta 14 Positiivisiin toivon talkoisiin 15 20-VUOTISJUHLAT

Lisätiedot

Hurma. tulee ja hurmaa. maakunnasta! Muusikon työ on yrittämistä. Pääkirjoitus: Isänmaan asialla 3

Hurma. tulee ja hurmaa. maakunnasta! Muusikon työ on yrittämistä. Pääkirjoitus: Isänmaan asialla 3 KYMEn yrittäjät ry jäsenlehti www.kysanomat.fi Pääkirjoitus: Isänmaan asialla 3 kymen Menestystarinoita maakunnasta! KYMEN YRITTÄJÄT RY:N JÄSENLEHTI 4/2013 14 Hurma tulee ja hurmaa Muusikon työ on yrittämistä.

Lisätiedot

Napapiirin logistiikka

Napapiirin logistiikka N Ä Y T T E L Y T J A M E S S U T 2 0 1 1 K U S T A N N U S I N D E K S I K U N T O U T U S T A 10 10 Napapiirin logistiikka on sesonkipainotteista + Kuljetusverkoston eettiset ohjeet koulutuspaketti tiukkaa

Lisätiedot