maaseutu Passi Haukivuori, Pieksämäki 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "maaseutu Passi Haukivuori, Pieksämäki 2012 www.mamk.fi/emma"

Transkriptio

1 maaseutu Passi Haukivuori, Pieksämäki 2012

2 Katajakankaan puutarha Katajakankaan tila oli ennen perinteinen maatila. Isäntä Matti Kohvakka osallistui v.1978 vihannesviljelykurssille ja aloitti kasvihuoneviljelyn tilalla v Kukkien kasvatus alkoi v.1987, kun keräsalaatin tilalle tulivat ryhmäkasvit. Katajakankaan puutarha on tänä päivänä tunnettu kevätkauden kesäkukistaan ja amppeleistaan, kasvihuonekurkkua tuotetaan kesästä loppusyksyyn. Nykyään puutarhalla on neljä nykyaikaista kasvihuonetta, joiden yhteispinta-ala 2141 neliötä. Kukkien myynnissä on panostettu voimakkaasti vähittäismyyntiin puutarhalta. Toimintaa vetävät yrittäjäpariskuntana Harri ja Pia Kohvakka, joista kummatkin ovat saaneet koulutuksen puutarhureiksi. Katajakankaan puutarha on valittu Vuoden 2012 kukkatuottajaksi. 1. tehtävä: Mistä tunnistat hyvän taimen?

3 Hiirenmaan tila Hiirenmaan tila on Haukivuorella sijaitseva maitotila, joka on lähtien toiminut Ritva, Kari ja Minna Kekkosen omistamana maatalousyhtymänä. Hiirenmaalla on vuonna 2006 rakennettu makuuparsipihatto 70 lypsylehmälle. Nuorkarjaa rakennukseen mahtuu saman verran. Lypsämisen robottinavetassa hoitaa Lely Astronaut A3. Ruokinta hoidetaan kapealle ruokintapöydälle mattoruokkijalla apesekoittimesta, jonne säilörehu tulee täyttöpöydältä ja viljat sekä rypsi spiraalikuljettimilla niille varatuista siiloista. 2. tehtävä: Listaa viisi automaattia, jotka löytyvät Hiirenmaan navetasta (esim. robotti mikä robotti?) Tilalla on noin 60 hehtaaria omaa peltoa ja vuokralla sen lisäksi 37 hehtaaria. Nurmen lisäksi viljelykiertoon on otettu jälleen mukaan kaura, kun peltopinta-ala on kasvanut. Tänä vuonna kauraa on viljelyssä jo 15 hehtaaria. Metsäpinta-alaa noin 67 ha, jonka hoidosta vastaa pääosin metsänhoitoyhdistys.

4 Lietlahden tila Lietlahden tila sijaitsee Haukivuorella Mikkelin pohjoisosassa Kyyveden rannalla. Tilalla viljellään luonnonmukaisesti porkkanaa ja muita juureksia sekä viljaa ja nurmikasveja. 3. tehtävä: Mikä tekee luomutuotannosta ympäristöystävällistä? Tilan siirtyminen luomuun alkoi Kaksi vuotta myöhemmin maasta nostettiin ensimmäiset luomuporkkanat. Tänä päivänä tilalla pestään ja pakataan oman tuotannon lisäksi kahden sopimusviljelijän tuotanto K-kaupoille Pirkka- ja Suvituore tuotemerkeillä. Kotimaisen sadon loputtua pakkaamme muutaman kuukauden ajan Espanjan auringosta matkustaneita porkkanoita, nekin ovat tietysti luomua! Luomu on Lietlahdessa valittu ihmisen ja ympäristön takia. Torjunta-aineeton, biologiseen typensidontaan ja ravinteiden kierrätykseen perustuva viljelytapa säästää luontoa ja luonnonvaroja myös tuleville sukupolville tuottaen samalla turvallista ja laadukasta ruokaa.

5 EMMA -hanke Tietoa maaseutuammateista Tavoitteena elinvoimainen maaseutu Maataloudessa ja maaseudun elinkeinorakenteessa on käynnissä voimakas rakennemuutos. Tulevaisuuden maatiloille ja maaseutuyrityksiin tarvitaan osaavia uusia yrittäjiä ja työntekijöitä, joista on pulaa jo nyt. Maa- ja metsätalous työllistävät nimenomaan suomalaisia, sillä näitä työpaikkoja ei voida siirtää ulkomaille. Maaseudulta löytyy myös aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yrittämiseen, esimerkiksi matkailu- ja hoiva-alalla. Monella nuorella ei kuitenkaan ole tietoa näistä mahdollisuuksista, joten he siirtyvät Etelä-Savosta muualle Suomeen opiskelun ja työn perässä. Erityisosaaminen avainasemassa

6 Hyvätuuli Highland Nurkkalan tila Hyvätuuli Highland on Pieksämäen Jäppilässä toimivien Honkalan, Nurkkalan ja Pohjolaisen luomutilojen yhteinen markkinointiväylä. Nurkkalan tilaa isännöivät Esko Rissanen ja Pirjo Stenberg. Kaikkien tilojen pelto- ja kotieläintyöt hoidetaan yhteistyössä. Tilojen yhteisestä myymälästä löytyvät Ylämaan karjan lihatuotteet sekä runsaasti erilaisia paikallisia käsitöitä. Highland Cattle eli ylämaankarja on skotlantilainen alkuperäisrotu. Rodun tunnistaa mahtavista sarvista ja pitkästä, riippuvasta turkista. Sen perusominaisuuksiin kuuluu hyvä terveys, sopeutuneisuus ankaraan ilmastoon ja kyky hyödyntää vaatimatonta ravintoa. Siksi niitä kasvatetaan ulkona ympäri vuoden. Karjan vasikat syntyvät keväisin ja emot imettävät niitä 7-10 kuukautta. 4. tehtävä: Mitä luomu mielestäsi tarkoittaa?

7 Mäntylän luomutila Mäntylän luomutila sijaitsee Jäppilän kirkonkylässä. Nykyinen isäntäpari, Laura Suhonen ja Mika Collan, muutti yli viidentoista Turun vuoden jälkeen Mäntylään vuonna 2006 jatkaakseen talonpoikaisperinnettä tilalla, joka on ollut suvun hallinnassa satoja vuosia. Tilan uudeksi tuotantosuunnaksi löytyi lammastalous. Mäntylän tilatuotteita ovat karitsanliha, langat ja taljat. 5. tehtävä: Mihin kaikkeen lampaita voi käyttää? Mäntylän lampaat ovat luomua ja kyseinen tunnus perustuu ennen kaikkea niiden nauttiman rehun laatuun. Peltojen luomuviljelyssä ei käytetä apulantaa eikä tehtaan valmistamia kemiallisia torjunta-aineita. Luomutunnuksen avulla korostetaan myös eläinten hyvää kohtelua alusta loppuun saakka. Elinolosuhteiden ehtoja ovat mm. talviaikaisen ulkoilun mahdollisuus ja luonnonvalon määrä karjasuojassa.

8 Taavitsaisen tila Virtasalmen Läänänmäellä on Mika ja Ulla Taavitsaisen karjatila. Tilalla on vuonna 1982 valmistunut, -05 perusparannettu parsinavetta 21 lehmälle ja uudistukseen kasvatettavalle nuorelle karjalle. 6. tehtävä: Millaisia taitoja työtehtävät Taavitsaisen tilalla vaativat? Sonnivasikat myydään jo pieninä lihakarjan kasvattajalle ja ylimääräiset hiehot myydään tiineinä. Lehmät lypsetään kahdesti päivässä putkilypsykoneella, ruokinta-automaatti jakaa väkirehut seitsemän kertaa vuorokaudessa. Lisäksi lehmät syövät kuivaa heinää ja säilörehua. Kaikki eläimet laiduntavat, lehmät ulkoilevat talvellakin. Maito myydään Tuottajain Maidolle, ja Kyytselän jäätelö valmistetaan tilan maidosta. 36 ha:n peltoala tuottaa heinää, kauraa ja ohraa karjan tarpeisiin. Talvisin Mika urakoi teiden aurauksia ja puun siirtoajoa metsätraktori-kuormainyhdistelmällä. Tilalla toimivat myös Mikan vanhempien saha- ja höyläämöyritys sekä Mikan veljen korjaamoyritys.

9 Kouluttaudu maaseudun ammattiin! Ammattiopistossa Maatalousalan perustutkinto Metsäalan perustutkinto Puutarhatalouden perustutkinto Kalatalouden perustutkinto Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto Hevostalouden perustutkinto Elintarvikealan perustutkinto Matkailualan perustutkinto Ammattikorkeakoulussa Agrologi (AMK) Metsätalousinsinööri (AMK) Hortonomi (AMK) Iktyonomi (AMK) Ympäristösuunnittelija (AMK) Restonomi (AMK) Restonomi (AMK) Yliopistoissa voit opiskella elintarvike- ja ravitsemustieteitä, maataloustieteitä, metsätieteitä, ympäristötieteitä ja eläinlääketieteitä. Ammattiopistoja: Ammattikorkeakouluja ja Yliopistoja: koulutusalat luonnonvara- ja ympäristöala Lisätietoja omalta opoltasi. Materiaalia ammateista tulossa myös: Etukannen kuva: Roosa Piiparinen