YmpäristöAgro II ja Masvan Luomuretki Etelä-Savoon

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YmpäristöAgro II ja Masvan Luomuretki Etelä-Savoon"

Transkriptio

1 YmpäristöAgro II ja Masvan Luomuretki Etelä-Savoon YmpäristöAgro ja Masva hankkeet tekivät kesäkuun lopulla retken Etelä-Savoon, jossa kohteina oli monialaisia luomuyrityksiä. Kohteiksi valittiin yrittäjiä, jotka ovat tehneet merkittävää työtä maatilayrityksen eteen. Matkalle osallistui 25 henkilöä eripuolilta Pohjois-Pohjanmaata. Topin Maatilamyymälä Topi Laitinen on perustanut marjatilan Muuruvedelle jo vuonna 1991 ja Alatalon luomumarjatila siirtyi heti 1990-luvun alussa luomuun. Ensin vuonna 1991 tila siirtyi siirtymävaiheeseen, ja vuodesta 1994 saakka tilan tuotanto on ollut luonnonmukaista viljelyä virallisesti. Ensimmäiset pensasmustikat tilalle istutettiin vuonna Nyt Alatalon luomumarjatilan toimintaa jatkaa Topin Maatila. Topin Maatilalla on omassa viljelyssä n. 3,5 ha ja muut tilan pellot on vuokrattu luomuviljelyyn yhteistyökumppanille. Luomu on tilan sydämessä. Topin Maatila on Topin Maatilamyymälän yhteydessä samassa pihapiirissä. Luomu- ja ekotuotteiden myyntiin erikoistunut Topin Maatilamyymälä sijaitsee Muuruvedellä, Tahkon vesireitin varrella. Yritys toimii yli 100- vuotiaassa, liiketilaksi vuonna 1999 entisöidyssä kivinavetassa. Vuonna 2011 myymälä- ja kahvilatilaa laajennettiin nykyiseen 200 m2:n. Topin kauppa on maan parhaita luomumyymälöitä. Myymälä on saanut erityiskunniamaininnan Suomen vuoden 2000 luomukauppakilpailussa ja yritys palkittiin valtakunnallisella VUODEN LUOMUYRITYS palkinnolla vuonna Aktiivisella otteella myymälä on kehittänyt toimintaansa 2000-luvulla jatkuvasti eteenpäin. Tuotteen arvo on pyöreä 0, niin kauan kun ostajaa ei ole Topi kertoi yrityksen tarinaa ja menestymisen perusteita. Ykkösasiana hän piti sitä että on tiedettävä kuka on asiakas. Ennen kuin tavara/tuote on edes hankittu/ tuotettu, on ostaja tiedettävä. Hän kertoi tuotteen arvosta siten, että se on pyöreä nolla niin kauan kuin se on myyty. Esimerkkinä hän käytti pensasmustikkaa joka heiltä lähtee n 9,5 litrahinnalla ulos ostajille. Hän tunsi viljelijän joka joutui myymään vastaavaa marjaa tavanomaisen mustikan hinnalla (1,99 litra) kun sato on valmis koska

2 hänellä ei ole ostajaa selvillä. Siihen kun lisää tiedon että pensasmustikka tuottaa satoa 0-4 l/pensas/vuosi ja satoa alkaa tulla hieman riippuen istukkaan koosta 3-4 vuonna. On selvää että tuote pitää voida myydä riittävällä hinnalla jota siitä jää edes jonkinlainen kate. Vaikka hän eikertonut sitä, että pitää olla jokin kilpailuetu tuli se selväksi kun hän kertoi taustoistaan K- ja S- ryhmän palveluksesta erilaisissa tehtävissä. Hän on voinut rakentaa bisnestään ja hankkia kilpailuetua, kun on nähnyt näiden isojen toimijoiden heikkoudet ja voinut rakentaa omaa yritystä ja brändiä. K-kaupassa ollessaan Topi oli päättävässä asemassa kun Pirkka tuotemerkki lanseerattiin kauppaan. Miksi luomuun? Toimiessaan sekä K- ryhmän johtavassa asemassa, Topi oli kiertänyt maailmalla ja nähnyt läheltä kasvustojen runsaan kemiallisen käsittelyn ja tullut siihen tulokseen, että se ei välttämättä ole ihmisille hyväksi. Todisteena hän kertoi oman vointinsa parantuneen huomattavasti käyttämällä luomua. Pien-Piispalan limousine Juvalla sijaitseva Pien-Piispala on Petri Rouhiaisen ja Sanna Kakriainen-Rouhiaisen emolehmätila, jossa on uskottu luonnonmukaiseen tuotantoon jo yli 20 vuotta. Tilalla on pitkä ja vaiheikas historia, ja se ulottuu monen sukupolven taakse. Uskallusta ja rohkeutta ei Petrin ja Sannan edeltäjiltä ole koskaan puuttunut. Pien-Piispalassa esimerkiksi luovuttiin lypsykarjasta jo 1960-luvun lopussa ja siirryttiin kananmunantuotantoon. Nautakarjaa tilalle otettiin harrastusmielessä 1980-luvun alussa, ja muutaman vuoden kuluttua tulivat limousine-rotuiset emolehmät. Petristä tuli Pien-Piispalan isäntä vuonna Vasta siinä vaiheessa tilalla luovuttiin kananmunantuotannosta ja keskityttiin emolehmiin. Tällä hetkellä navetassa on emolehmää, ja suunnilleen yhtä paljon syntyy vasikoita vuosittain. Tilan kahdella sonnilla siis riittää työtä.

3 Tilan tuotantorakennuksia on laajennettu useaan otteeseen ja pyritty tekemään asianmukaiset olosuhteet emolehmille ja vasikoille. Uudempi osa pihatosta on vinokuivikepohjainen ja kuivikkeena käytettiin olkea, turvetta ja ruokohelpeä. Tilalla tarkkailtiin eläinten kasvua ja kannattavuutta mitattiin päiväkohtaisena kasvuna ja saatuna hintana. Päiväkasvut limousine keväällä syntyneillä vasikoilla oli yli 1400 g/vrk. Syksyllä syntyneillä vasikoilla sen sijaan oli jonkin verran alhaisempi päiväkasvu. Tätä eroa kevätpoikivien ja syyspoikivien emojen vasikoissa on pyrkimys tasoittaa, jotta saadaan parempi kate ja tuotanto ympärivuotiseksi. Olennaisena osana on hyviin nurmikasvustoihin panostaminen, jotta saadaan paras mahdollinen rehu eläinten ja erityisesti kasvatettavien vasikoiden hyödyksi. Tilan vieroitetut vasikat päätyivät lähistön tavanomaiselle tilalle jatkokasvatettavaksi Tilan uudempaa pihaton osaa. Parsirakenteina lukittavat parret, jolloin eläinten hoito on helpompaa. Kaikista karsinoista oli ulospääsymahdollisuus jaloittelualueelle. Muumaa, Juva, Kilpolantie 88 Vierailimme yhdellä luomun pioneeritilalla, Juvan Muumaa ay:ssa, joka Juvan Kilpolassa sijaitseva kolmen tilan yhteisnavetta. Tila on aloittanut toimintansa vuosituhannen vaihteessa. Muumaassa on yhteistyökuviot viety pitkälle. Se ulottu jo huomattavasti laajemmalle kuin näiden kolmen tilan yhtiöön. Esimerkkinä heiltä voisi pitää rehuviljan vastaanottoa myös pieniltä tuottajilta. Tällä rohkaistaan uusia viljelijöitä lähtemään luomutuotantoon, tarjoamalla markkinointikanavaa luomuviljalle. Heillä on helpompi sitten tarjota isoja eriä edelleen myytäväksi jos eivät itse tarvitsekaan esim. rehuviljaa.

4 Retken osallistujia Muumaan navettapihalla. Lehmät hoidetaan viileässä makuuparsipihatossa. Alle 3 kk vasikat ovat imettäjälehmien kanssa täyskuivikepohjaisissa ryhmäkarsinoissa. 3 6 kk vasikoille on välikasvattamo vanhassa navetassa. Nuorkarja (yli 6 kk) ja umpilehmät kasvatetaan vinokuivikepohjaisessa kylmäpihatossa. Tällä hetkellä rakennuksissa on tilaa 120 lehmälle ja nuorkarjalle. Sonnivasikat myydään n. 3 kk:n ikäisinä toiselle luomutilalle jatkokasvatukseen. Kuivikkeena käytettiin mm. hevosen lannasta tehtyä lantakuiviketta, jonka Heli Ahonen sanoikin olevan tällä hetkellä paras kuivike käytössä. Vasikka- ja hoitokarsinat ovat täyskuivikepohjaisia. Lypsyosastoilla lannanpoisto toimii avoraappamenetelmällä. Lantaa käsitellään lietteenä ja kuivalantana. Lantakäytävät ovat valuasfalttia tai käytävämattoja, muuten pohjarakenteet ovat betonia. Lehmät lypsetään kaksi kertaa päivässä 2 x 8 kalanruoto-asemalla. Ulkotarhat (yht. 4 kpl, n.1800 m2) ovat asfaltti-, kuorike- ja hiekkapohjaisia. Koko karja (yli 3 kk vanhat) jaloittelee säännöllisesti ulkona, talvella tarhoissa ja kesäaikaan laitumella vuorotellen. Eläinten siirtelyyn jakäsittelyyn käytetään paimenkoiria (4 kpl border collieta). Ruokinta Lehmät ruokitaan kerran päivässä seosrehulla, joka koostuu säilörehusta, murskesäilötystä viljasta, rypsipuristeesta, härkäpavusta tai herneestä ja kivennäis-suolaseoksesta. Nuorkarja ja ummessaolevat lehmät saavat säilörehu-olkiseosta (myös kokoviljasäilörehua), suolaa ja kivennäistä. Lehmät ruokitaan sisälle ympäri vuoden.lypsävät laiduntavat vuoropäivin. Nuorkarja ja ummessaolevat lehmät laiduntavat vakituisesti n. 4 kk/v (vuorotellen säännöllisesti). Laidunalaa on käytössä n. 30 ha, lisäksi on metsä- ja ympäristönhoitolaitumia.

5 Imettäjälehmillä oli 5-6 vasikkaa hoidettavana. Eläimet tottuvat hyvin vieraiden vasikoiden imettäjiksi. Imettäjälehmiä vaihdetaan aika ajoin. Karsinoista näki vasikoiden ja emojen tyytyväisyyden. Peltoviljely Muumaan osakkailla on yhteensä hallinnassa n. 450 hehtaaria peltoa, jossa viljellään apilasäilörehua, herne-vehnä kokoviljaa, rypsiä, puitavaa herne-vehnää ja kauraa karjan rehuksi. Viljelykierrossa tähdätään 100 % omavaraisuuteen. Peltoviljelytyöt tehdään pääasiassa yhteiskoneilla, sisäisellä urakoinnilla. Osa töistä teetetään ulkopuolisella urakoitsijalla. Muumaalla olivat koirat merkittävässä asemassa työnteon kannalta. Oli ilo katsella niiden työskentelyä ja toimivuutta eläinten parissa.

6 Havaintolohkot Juva Muumaan pelloilla oli käynnissä myös MTT:n koetoimintaa. Koeruuduilla oli eri viljalajikkeita käytössä. Ajankohtana oli havaittavissa jonkinlaisia eroja eri viljalajikkeiden kesken. Mutta tarkemmat tiedot lohkoilta saadaan myöhemmin. Mukana kohteita esittelemässä oli ProAgria Etelä-Savon alueen asiantuntija Arja Nykänen. Hyvätuuli Highland, Jäppilä Tilan osakas Esko Rissanen highland lauman parissa. Karjalla oli näppärä kivennäisten ruokintasysteemi: kaivonrengas, jonka päällä oli paksu kumimatto keskeltä kiinnitettynä. Eläimet saivat raotettua kumimattoa ja syötyä kivennäiset renkaasta. Ja näin sadevesi ei päässyt kastelemaan kivennäisiä.

7 Hyvätuuli Higlandin syyt kasvattaa higland rotua Ylämaankarja on nautaroduista kaikkein kestävin. Vuosisatojen ajan tärkeimmät ominaisuudet ovat olleet kestävyys, hyvä terveys ja lempeä luonne. Näiden ominaisuuksien hyödyntäminen on meillekin tärkeää. Eläimemme elävät koko elämänsä vapaina laajoilla laitumilla. Vasikat syntyvät keväisin, jotta ne ehtivät vahvistua kunnolla ennen talvea. Lehmien maito menee sinne minne se kuuluukin, sillä vasikat saavat imeä emojaan 8 10 kuukauden ikään. Lihanaudat kasvavat noin kolme vuotta ennen teurastusta. Sen sijaan emolehmä tai isäsonni voi hyvinkin elää ja tuottaa 15 vuoden ikään. Juuri se, että eläimet tuottavat ruokaa ihmisille, on mielestämme koko tuotannon oikeutus. Nautojen ympärivuotinen kasvatus laitumella takaa niille lajin mukaisen käyttäytymisen mahdollisuuden niin hyvin, kuin se tuotantoeläimille voidaan toteuttaa. Me kasvattajina takaamme eläimillemme ruoan, juoman ja tarvittavan hoidon, eläimet itse luovat oman luontaisen laumahierarkiansa ja hoivasuhteen jälkeläisiinsä. Lihan ja lihajalosteiden myyntiä Hyvätuulen pihapiirissä oli vanhaan navettarakennukseen tehtynä tilamyymälä, jossa on myynnissä Highland-lihatuotteita, muita paikallisia elintarvikkeita sesongin mukaan sekä paljon paikallisia käsitöitä. Täällä pisti silmään erittäin hyvin hoidetut laitumet ja muutenkin siistit paikat. Menestyksen avaimena täälläkin oli havaittavissa se, että osattiin erilaistua ja löytää asiakas joka on valmis (kaukaakin) tulemaan tarjottavan tuotteen perässä. Yrittäjät kertoivat värikkäästi saksalaisesta asiakkaasta joka halusi varmistaa fileiden saannin jo hyvissä ajoin tulevalle mökkilomalleen, ja tarinan mielenkiintoisesta ja onnellisesta lopusta. Hinta ei voi olla tällaisen yrityksen kilpailuetu vaan ne pitää löytää muualta ja osata hyödyntää liiketoiminnassa. Tilan menestymisen periaatteena oli saada toimeentulo kolmelle perheelle, kuitenkaan lisäämättä työmäärää. Työn jakaminen osakkaiden kesken oli suunniteltu hyvin ja he myös lomittivat toinen toistaan. Tilalla huokui myös tulevaisuuden suunnitelmien pohdinta ja uusien innovaatioiden kokeilu niin ajatuksissa kuin teoissa. Investoinnit itse maatalouteen olivat pienet. Merkittävässä asemassa olivat erilaiset perinnebiotoopit ja luonnon monimuotoisuuden hyödyntäminen.

8 Hyvätuulen myymälästä sai highlandin lihaa sekä jalosteita. Tuotekehittelyä tehtiin myös jalosteiden kehittämisessä mm. myytävänä oli matalassa vesihauteessa kypsennettyä lihaa. Kalliolan luomutila Viimeisenä kohteena tutustuimme Kalliolan luomutilaan. Tilalla tehtiin samana päivänä sukupolvenvaihdospaperit paikallisen ProAgrian toimistolla. Ja saimmekin tilaa esittelemään tuoreen isäntäparin Antti ja Elina Vauhkosen. Aiempi isäntäpari Arja ja Pekka Vauhkonen ovat vielä tiiviisti arjessa ja tilan töissä mukana. Viljelemme luomuvihanneksia Etelä-Savossa Mikkelin Haukivuorella. Ammattitaidolla viljellyt luomukeräkaalit ja luomuparsakaalit löydät lautasellesi kauppojen luomuhyllyltä ympäri Suomen. Haluamme viljellä maukasta ja terveellistä ruokaa, siksi luomu on meidän valintamme. Kalliolan luomutilaa on viljelty luonnonmukaisesti vuodesta 1998 alkaen. Keräkaalia on viljelty vuodesta 2002 ja parsakaali on tullut mukaan viljelyyn vuonna Tilalla on aiemmin viljelty mm. avomaankurkkua, sipulia, purjoa, selleriä, lanttua, kesäkurpitsaa, mansikkaa, vadelmaa... Kehitämme jatkuvasti kasvivalikoimaa kysynnän mukaan. Käsissämme on koko tuotantoketju aina siemenestä valmiiseen tuotteeseen asti. Kasvatamme taimet itse tilan kasvihuoneessa.

9 Myös täällä oli markkinointikanavat selvillä. Yhteistyö peltojen vaihdossa oli myös heidän yksi elinehto, sillä vihannesten viljely vaatii ehdottomasti kiertoviljelyä koska oma pinta-ala ei olisi millään riittänyt näin laajaan tuotantoon. Kaalinviljely luomuna näytti olevan erittäin haastavaa ja riskit todella isot. Ensinnäkin jo kaalinviljely asettaa ehdot maan kasvukunnolle: maan rakenteen, viljavuuden, vesitalouden ja ravinteiden täytyy olla kunnossa. Ja siihen oli tilalla panostettu erityisesti. Ongelmia aiheuttivat ympäristöstä tulevat haitat: maata lannoitettiin viljo lannoitteella, joka aiheuttaa lannoitusvaiheessa suuren lokkiparven tulon; ne syövät lannoitetta ja lisäksi sotkevat syötäväksi kasvatettavia taimia. Toinen isompi riski on kaalikoi, jota ehkäistään kateharsoilla ja kokeilussa oli ollut myös siepparikasveja, mutta niiden käyttö laajamittaisesti on hankalaa. Tänä kesänä haittaa oli aiheuttanut myös kauris, joka oli juossut koko lohkon läpi kateharsojen päältä rikkoen ne. Kaiken kaikkiaan luomukaalinviljelyn onnistuminen on erittäin monesta tekijästä kiinni. Ja kotimatkalle Kotimatkalla osallistujia puhutti erityisesti yhteistyö, jota Etelä-Savon alueella tehtiin menestyksekkäästi. Yhteistyö teki mahdolliseksi myös pienempien tilojen kannattavuuden sekä tuotteiden päätymisen markkinoille. Yhteistyökuvioissa oli niin pienempiä kasvinviljelytiloja, kotieläintiloja yrityksiä, biovoimala jne. Näille yhteistyökuvioille olisi tarvetta myös meillä Pohjois-Pohjanmaalla. Kirjoittajina: ProAgria Oulu/ YmpäristöAgro: Anna-Leena Vierimaa ProAgria Oulu/ Masva: Juhani Pihlajamaa

Työkansio lypsykarja- ja lihanautatilan investointiprosessiin

Työkansio lypsykarja- ja lihanautatilan investointiprosessiin Työkansio lypsykarja- ja lihanautatilan investointiprosessiin Anne-Mari Näsi Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta koulutushanke11.3.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 4 2 MAATILANI TÄNÄÄN... 5 2.1 Perustietoja

Lisätiedot

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 9.-11.11.2011

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 9.-11.11.2011 Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 9.-11.11.2011 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke 9.11.2011 Jukka Hytönen, Vesanto 20 hengen voimin lähdimme liikenteeseen kohti Itä-Suomea marraskuun

Lisätiedot

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009

Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009 Naudanlihantuottajien opintomatkaraportti 4.-6.11.2009 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke keskiviikko 4.11.2009 klo 9.45 Simo Orsama, Pitkäjärventie 525, Orivesi Ensimmäisessä vierailukohteessa

Lisätiedot

Kotitilalta1/2012. Ohjauksella kysyntä ja tarjonta tasapainoon. Maitotila arvostaa ternien nopeaa noutoa. Moottorikelkalla tunturiin. s. 18 19. s.

Kotitilalta1/2012. Ohjauksella kysyntä ja tarjonta tasapainoon. Maitotila arvostaa ternien nopeaa noutoa. Moottorikelkalla tunturiin. s. 18 19. s. Kotitilalta1/2012 Maitotila arvostaa ternien nopeaa noutoa s. 18 19 Moottorikelkalla tunturiin s. 30 Ohjauksella kysyntä ja tarjonta tasapainoon s. 4 5 pääkirjoitus Kilpaileminen ajalla on kilpailua logistiikalla

Lisätiedot

OPINTOMATKA HOLLANTIIN 20. 24.2.2012

OPINTOMATKA HOLLANTIIN 20. 24.2.2012 VENE Verkostot nautakarjatalouden edistäjinä Matkaraportti: OPINTOMATKA HOLLANTIIN 20. 24.2.2012 VENE-hankkeen toinen ulkomaan opintomatka suuntautui Hollantiin. Matkalle osallistui 37 osanottajaa Keski-

Lisätiedot

Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011

Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011 Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke Saavuimme Ranskaan upean sään vallitessa maanantaiaamuna. Kun pääsimme pois Pariisin humusta, saimme pian huomata, että

Lisätiedot

MATKARAPORTTI OPINTOMATKA SAKSAAN LUOMUTILOILLE JA BIOFACH-LUOMUMESSUILLE 10-15.2.2013 HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI

MATKARAPORTTI OPINTOMATKA SAKSAAN LUOMUTILOILLE JA BIOFACH-LUOMUMESSUILLE 10-15.2.2013 HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI LUOMULLA ETUMATKAA ETELÄ-SAVOLLE. MATKARAPORTTI OPINTOMATKA SAKSAAN LUOMUTILOILLE JA BIOFACH-LUOMUMESSUILLE 10-15.2.2013 teksti Jukka Rajala, kuvat Harri Hakala

Lisätiedot

02 KOTITILALTA 2014 TEEMA: LIHA-ALAN ASIANTUNTIJAT

02 KOTITILALTA 2014 TEEMA: LIHA-ALAN ASIANTUNTIJAT 02 KOTITILALTA 2014 STÄMEN MAITOTILALLA RUOTSISSA KOHTI PAREMPAA KILPAILUKYKYÄ TEEMA: LIHA-ALAN ASIANTUNTIJAT SONNI- H U UT O K A UPP A Hyvät karjanaiset ja miehet, Sonnihuutokauppa lähestyy. HKScanin

Lisätiedot

s.11 s.19 Saako turvallinen kemikaali vammauttaa? Luomuliitto.fi uudistui s.10 Pienviljelyllä lisää luomuvihanneksia?

s.11 s.19 Saako turvallinen kemikaali vammauttaa? Luomuliitto.fi uudistui s.10 Pienviljelyllä lisää luomuvihanneksia? 5/2012 10,00 Luomulehti s.19 Saako turvallinen kemikaali vammauttaa? s.10 Pienviljelyllä lisää luomuvihanneksia? s.11 Luomuliitto.fi uudistui s.9 Luomuviikko s.31 Lähiluomua s.40 IFOAM Pääkirjoitus Luomussa

Lisätiedot

Fanny ja William Ruthin Säätiö. Pohjois-Savo

Fanny ja William Ruthin Säätiö. Pohjois-Savo Tehhää porukalla Pohjois-Savo Fanny ja William Ruthin Säätiö 1 Tehhää porukalla Sisällysluettelo Esipuhe...4 Pohjois-Pielaveden Maatalouspalvelu Oy...5 Emola Ay, Kaavi Emolehmätuotantoa ja koneyhteistyötä...8

Lisätiedot

Sarka -extra Painavaa asiaa maatilarakentamisesta s. 8-18. Sarka -extra

Sarka -extra Painavaa asiaa maatilarakentamisesta s. 8-18. Sarka -extra ProAgria Etelä-Pohjanmaa jäsenasiakaslehti 1 2009 Sarka -extra Painavaa asiaa maatilarakentamisesta s. 8-18 Luopumisen TUSKA? s. 6 Sikatalous ja hollantilainen näkökulma s. 19 Kökkäruokaa s. 26 Sarka -extra

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu TARJA NIEMELÄ & MIIA VASAMA. Keskisuomalaisten maatilojen näkemyksiä luomutuotantoon siirtymisestä

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu TARJA NIEMELÄ & MIIA VASAMA. Keskisuomalaisten maatilojen näkemyksiä luomutuotantoon siirtymisestä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu TARJA NIEMELÄ & MIIA VASAMA Keskisuomalaisten maatilojen näkemyksiä luomutuotantoon siirtymisestä N:o 199 / 2013 1 Jyväskylän yliopisto Kauppakorkeakoulu Pl 35,

Lisätiedot

Nivalasta löytyy maauskoa ja kehittämisen halua

Nivalasta löytyy maauskoa ja kehittämisen halua MAATALOUS Marraskuu 2007 Riitta ja Mauri Isoniemi rakentavat uutta robottinavettaa Jokikylälle, ja pojat aikovat jatkaa tilanpitoa...s.3 Markku Tölli suunnittelee 120-paikkaista pihattoa Karvoskylälle...s.4

Lisätiedot

Maaviesti. Yhtiömuoto. Perunaoppia. Kalatalous. kiinnostaa maatiloja. Oulun seudulta Tansaniaan. kansainvälistyy

Maaviesti. Yhtiömuoto. Perunaoppia. Kalatalous. kiinnostaa maatiloja. Oulun seudulta Tansaniaan. kansainvälistyy Maaviesti ProAgria Lapin, Kainuun ja Oulun asiakaslehti 3/2012 Yhtiömuoto kiinnostaa maatiloja Perunaoppia Oulun seudulta Tansaniaan Kalatalous kansainvälistyy Haja-asutusalueiden jätevedet eivät ole valtakunnallisesti

Lisätiedot

Teemana suoramyynti. Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising

Teemana suoramyynti. Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising PIHVIKARJALIITON TIEDOTUSLEHTI 2 2012 (nro 13) Teemana suoramyynti Pihviliha on nousussa Lähiruoka ja luomu tapetilla Hyviksi havaittuja lihareseptejä Esittelyssä Ranchising Hyvää laidunkautta kaikille!

Lisätiedot

viesti arjen askelista! Juha Marttila Luomumaitoon Huvi ja hyöty irti haluaa pitää tuntuman maatilan töihin laskien ja suunnitellen

viesti arjen askelista! Juha Marttila Luomumaitoon Huvi ja hyöty irti haluaa pitää tuntuman maatilan töihin laskien ja suunnitellen viesti ProAgria Lapin, Kainuun ja Oulun asiakaslehti 1/2011 Juha Marttila haluaa pitää tuntuman maatilan töihin Luomumaitoon laskien ja suunnitellen Huvi ja hyöty irti arjen askelista! Laskelma on silloin

Lisätiedot

ItäMaito 1/2012. Laiduntava karja tekee imagotyötä Ennakoivaa huoltoa tilasäiliöille. Sorkkahoito tuo terveitä tuotosvuosia

ItäMaito 1/2012. Laiduntava karja tekee imagotyötä Ennakoivaa huoltoa tilasäiliöille. Sorkkahoito tuo terveitä tuotosvuosia ItäMaito 1/2012 Laiduntava karja tekee imagotyötä Ennakoivaa huoltoa tilasäiliöille Sorkkahoito tuo terveitä tuotosvuosia Tuoteuutuudet siivittävät Valion tulosta 1/2012 Kuva: Soile Tiainen Setälässä tuotetaan

Lisätiedot

ItäMaito. kehittävät ruokintaa tavoitteiden kautta 2/2013. Monta tapaa optimoida ruokinta s. 6. ItäMaidon neuvonta uudistuu s. 14

ItäMaito. kehittävät ruokintaa tavoitteiden kautta 2/2013. Monta tapaa optimoida ruokinta s. 6. ItäMaidon neuvonta uudistuu s. 14 ItäMaito 2/2013 Monta tapaa optimoida ruokinta s. 6 Toivaset kehittävät ruokintaa tavoitteiden kautta ItäMaidon neuvonta uudistuu s. 14 Edustajistossa pääsee vaikuttamaan s. 19 2/2013 Kuva: Niko Nyrhinen

Lisätiedot

maaviesti Energiasuunnitelma Hallittu rakennushanke Sukupolven vaihtuessa Ketjuinformaatio - säästä energiaa ja rahaa! on monen tekijän summa

maaviesti Energiasuunnitelma Hallittu rakennushanke Sukupolven vaihtuessa Ketjuinformaatio - säästä energiaa ja rahaa! on monen tekijän summa maaviesti ProAgria Lapin, Kainuun ja Oulun asiakaslehti 4 /2009 Energiasuunnitelma - säästä energiaa ja rahaa! Sukupolven vaihtuessa pitää pystyä puhumaan Hallittu rakennushanke on monen tekijän summa

Lisätiedot

Luomun markkinointi tuottaa tulosta 10 kehityksen vuotta Uusilla luomuyrittäjillä paljon ideoita

Luomun markkinointi tuottaa tulosta 10 kehityksen vuotta Uusilla luomuyrittäjillä paljon ideoita Joulukuu 6/2010 10,00 Luomun markkinointi tuottaa tulosta 10 kehityksen vuotta Uusilla luomuyrittäjillä paljon ideoita Pä äkirjoitus Jalka pois jarrupolkimelta EBENA Suomen suosituin rehuvirna varma ja

Lisätiedot

Tavoitteena tienata enemmän rahaa puhtain käsin

Tavoitteena tienata enemmän rahaa puhtain käsin MaitoManagement 2020 Matkakertomus tilavierailut Hollanti sekä EuroTier2012 messut http://www.globaldairyfarmers.com http://en.wikipedia.org/wiki/agrifirm http://www.agrifirm.com Tavoitteena tienata enemmän

Lisätiedot

ei ole mahdollisuutta ostaa suuria määriä heiniä yhdellä kertaa ei ole varastoja missä pikkupaalit säilyisivät hyvänä

ei ole mahdollisuutta ostaa suuria määriä heiniä yhdellä kertaa ei ole varastoja missä pikkupaalit säilyisivät hyvänä - Jeannette Borén 1 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. ESISELVITYKSEN TARKOITUS... 5 3. VIITEKEHYS... 6 3.1. Hevosen ruokinta... 6 3.1.1. Kuiva heinä... 7 3.1.2 Säilöheinä... 8 4. LAATUHEINÄRENGAS, AKTIIVISTEN

Lisätiedot

Kotitilalta2/2012. Harkitulla investoinnilla tuottavuus nousuun. Eroon porsasruuhkista. Kumi sopii sonnien alle s. 10 12. s. 6 7. s.

Kotitilalta2/2012. Harkitulla investoinnilla tuottavuus nousuun. Eroon porsasruuhkista. Kumi sopii sonnien alle s. 10 12. s. 6 7. s. Kotitilalta2/2012 Eroon porsasruuhkista s. 6 7 Kumi sopii sonnien alle s. 10 12 Harkitulla investoinnilla tuottavuus nousuun s. 4 5 pääkirjoitus Vauhdilla kevään kasvukauteen Viime vuonna kuluttajan käsi

Lisätiedot

viesti Anu Pentikin keramiikka pysyy Posiolla Mitä kasveja viljellään ensi kesänä? Vasikan vuonna pidetään huolta pienistä

viesti Anu Pentikin keramiikka pysyy Posiolla Mitä kasveja viljellään ensi kesänä? Vasikan vuonna pidetään huolta pienistä viesti ProAgria Lapin, Kainuun ja Oulun asiakaslehti 2/2011 Mitä kasveja viljellään ensi kesänä? Vasikan vuonna pidetään huolta pienistä Anu Pentikin keramiikka pysyy Posiolla Luomu voi olla hyvä vaihtoehto,

Lisätiedot

Tuottajasta yrittäjäksi Luomumatkailua Uusi Leppäkerttu-merkki: Paikallinen luomutuotanto esille!

Tuottajasta yrittäjäksi Luomumatkailua Uusi Leppäkerttu-merkki: Paikallinen luomutuotanto esille! 3/2011 10,00 Tuottajasta yrittäjäksi Luomumatkailua Uusi Leppäkerttu-merkki: Paikallinen luomutuotanto esille! Pä äkirjoitus Luomupolitiikkaa Suomen suosituin rehuvirna EBENA varma ja satoisa Erkki Pöytäniemi

Lisätiedot

Teemana hyvinvointi. Siitossonnit Eläinten käsittely ja hyvinvointi Valvontaeläinlääkäri on eläinten hyvinvoinnin asialla Tärkeä seleeni

Teemana hyvinvointi. Siitossonnit Eläinten käsittely ja hyvinvointi Valvontaeläinlääkäri on eläinten hyvinvoinnin asialla Tärkeä seleeni PIHVIKARJALIITON TIEDOTUSLEHTI 1 2012 (nro 12) Teemana hyvinvointi Siitossonnit Eläinten käsittely ja hyvinvointi Valvontaeläinlääkäri on eläinten hyvinvoinnin asialla Tärkeä seleeni Kaunista kevättä kohta

Lisätiedot

Kotitilalta3/2012. Tilayhteistyö tehostaa toimintaa broileritilalla. Hannu Kottonen kannustaa rohkeuteen s. 4 5

Kotitilalta3/2012. Tilayhteistyö tehostaa toimintaa broileritilalla. Hannu Kottonen kannustaa rohkeuteen s. 4 5 Kotitilalta3/2012 Hannu Kottonen kannustaa rohkeuteen s. 4 5 Lastauksen työaikahävikki kuriin s. 14 15 Tilayhteistyö tehostaa toimintaa broileritilalla s. 18 19 pääkirjoitus Ohjatumpiin tuotantoketjuihin

Lisätiedot

Teemana lähiruoka. Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi: Lähiruoka on osa hyvää elämää. Irrotettava liite: hyvästä lihasta syntyy hyvää ruokaa

Teemana lähiruoka. Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi: Lähiruoka on osa hyvää elämää. Irrotettava liite: hyvästä lihasta syntyy hyvää ruokaa PIHVIKARJALIITON TIEDOTUSLEHTI 2 2014 (nro 19) Teemana lähiruoka Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi: Lähiruoka on osa hyvää elämää Irrotettava liite: hyvästä lihasta syntyy hyvää ruokaa Lähiliha

Lisätiedot

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti MaitoTaito hanke Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014 Matkaraportti Matkaraportin kokosivat Sanna Hämäläinen ja Anna Liimatainen Sivu 2 / 24 Opintomatkan ohjelma Maanantai 10.2. Maitoa Liettuan

Lisätiedot

Maatilan antimet PELLON VUOSI TÄRKEIMMÄT VILJELYKASVIT

Maatilan antimet PELLON VUOSI TÄRKEIMMÄT VILJELYKASVIT MAATILAN ANTIMET Maatilan antimet VILJELY 4 PELLON VUOSI 6 TÄRKEIMMÄT VILJELYKASVIT 8 KOTIELÄINTUOTANTO JA HEVOSTUOTANTO Suomen ilmasto sopii kotieläintuotantoon Nauta Sika Kana ja broileri Lammas ja hevonen

Lisätiedot