SILMU - Maahanmuuttajien kotoutumisprojekti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SILMU - Maahanmuuttajien kotoutumisprojekti 1.10.2009 31.12.2013"

Transkriptio

1 SILMU - Maahanmuuttajien kotoutumisprojekti

2 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Vasta kuntaan tulleiden maahanmuuttajien ohjauksen ja kotouttamisen järjestäminen ja kehittäminen. Uusien työkalujen ja yhteistyömuotojen luominen syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja kotoutumisen edistämiseksi. Alueellisen maahanmuutto-ohjelman laatiminen. Erikielistä ohjaus- ja neuvontamateriaalia tuotetaan maahanmuuttajien tarpeiden mukaisesti tueksi Alkuvaiheen nopea kotouttaminen kotouttamispalveluiden kehittäminen työllistyminen/koulutus maahanmuuttaja tasavertaisena kuntalaisena Kuntaan tulon jälkeen ei pitkiä odotusaikoja erilaisten toimintojen piiriin pääsemisessä. Tässä Silmu-projekti on avainasemassa. Projektin päättyessä 2013 lopussa maahanmuuttajilla olisi kyky hoitaa asioita itsenäisesti tuntien virastot, laitokset sekä järjestöt ja seurat. kotoutumiselle.

3 Toimenpiteet Projektin toimenpiteet Maahanmuutto-ohjelman laatiminen. Suomen kielen ohjaus ja muut toiminnalliset ryhmät mm. liikunta, käsityö, ruoka ohjaus jo kunnassa oleviin toimintoihin esim. liikuntajärjestöt, työväenopisto. Toimintojen ja yhteistyöverkostojen luominen ja kehittäminen asiakasnäkökulmasta. Kulttuurivälitys päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla ja palvelukodeissa ja erilaisten tapahtumien yhteydessä.

4 Toimintaympäristö Kemin kaupunki Toiminta-alueen kuntien lukumäärä: 1 Toiminta-alueen väestömäärä: noin Toiminta-alueen maahanmuuttajien lukumäärä: 521 (tilanne ) Toiminta-alueen työttömyysaste: 14,5% Suurimpana haasteena on alueen korkea työttömyysaste moneen maahanmuuttajaryhmään vaikuttavana tekijänä. Niin sanotut aputyöt ovat poistuneet. Tarve on spesifistä osaamisesta, jota useilla maahanmuuttajilla ei ole. Väkimäärä on pieni ja tarjottavat palvelut sen mukaiset. Esimerkiksi monikulttuurisen kahvilan / toimintakeskuksen ylläpito projektin päättymisen jälkeen on haaste.

5 Asiakkaat Vasta Kemiin tulleet maahanmuuttajat; ei kuitenkaan vastaanottokeskuksen asukkaat, paitsi ne, joilla on jo kuntapaikka Kemissä, te-toimistossa työnhakijana olevat, eläkeläiset, erityisryhmään kuuluvat, avioliiton kautta tulleet, pakolaiset, työperäiset maahanmuuttajat. Pääasiassa yli 15- vuotiaat, mutta perheen kokonaisuus huomioiden, myös perheen jäsenet. Annamme toki ohjausta ja neuvontaa kaikille kuntaan tulleille ja ohjaamme oikean palvelun piiriin.

6 Yhteistyöverkosto Kunnan pakolaistyöntekijät Yhteistyö pakolaisten asioihin liittyen, usein haastavin ja työllistävin ryhmä maahanmuuttajista. Meri-Lapin TE-toimisto Työelämään liittyvät asiat, rinnasteiset toimenpiteet, työelämävalmennus, jne. Maahanmuutto-opetusyksikkö yhteisiä tilaisuuksia, läksypajan järjestäminen projektissamme Järjestöt järjestetään yhteisiä leirejä, tilaisuuksia ja lisäksi TUL:n Lapin piirillä on yhteinen liikuntahanke projektimme kanssa. Muut projektit hyvien käytäntöjen hyödyntäminen, koulutusten järjestäminen osallistuminen, ajatusten vaihtoa. Keskeiset yhteistyökumppanit Kunnan pakolaistyöntekijät Meri-Lapin TE-toimisto Maahanmuutto-opetusyksikkö Järjestöt (mm. Burman Nuoret ry, TUL Lapin piiri) Muut projektit

7 Kehitetyt mallit ja toimintatavat Omankielistä materiaalia, oppaita maahanmuuttajille, joita kyllä löytyy jo melkoinen määrä ympäri Suomea Liikunnan ja kulttuurin yhdistäminen Kulttuurillista liikuntaa - hanke. Kävellen tai pyöräillen (liikuntaa) opaskartan avulla (suomen kielen oppiminen) tutustutaan kaupungin nähtävyyksiin, patsaisiin, kulttuurilaitoksiin (alueen tuntemus sekä kantaväestöön tutustuminen). Tarkoituksena laajentaa ja yhdistää uusia toimintatapoja.

8 Toimintamalliin liittyvät huomiot Jos joku taho voisi koota keskitetysti koko Suomen tai ainakin tosi laajalta alueelta maahanmuuttajia koskevat toimijat/projektit, materiaalit, oppaat jne, koska on aivan turha tehdä päällekkäistä työtä/materiaalia. Maahanmuuttajan kotoutuminen on YKKÖSASIA, joten toimintamallit ja kehitetyt mallit on hyvä olla käytettävissä, mikäli joku taho haluaa niitä hyödyntää.

9 Projektin yhteystiedot Yhteyshenkilö: Projektipäällikkö Pirkko Pehkonen Sähköpostiosoite: Puhelinnumero: WWW-sivut: